2018. május 1., kedd

AZ EGYETEMI TANÁRSEGÉDEK ÉS AZ ADJUNKTUSOK LECSÚSZTAK A MAGYAR TÁRSADALMON BELÜL

G7 BLOG
Szerző: HAJDÚ MIKLÓS
2018.05.01. Az egyetemi oktatók nagyon elégedetlenek a fizetésükkel, derült ki ismét egy felmérésből (ezúttal az ELTE belső elégedettségméréséből, amit az Index ismertetett részletesen). Ez egyáltalán nem csoda, hiszen nem csak az Aldi kezdő eladói, hanem még a BKK kezdő buszsofőrei is jobban kereshetnek, mint egy évek óta a pályán lévő egyetemi adjunktus.

De vajon mire elég 2010-ben és 2016-ban egy egyetemi oktató fizetése, ha megnézzük, hol helyezkednének ez alapján a magyar társadalmon belül?

A két időpont összehasonlítása azért érdekes, mert a közbeeső időszakban egyrészt bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót, amit időközben mérsékeltek is, azonban a korábbi rendszerhez képest rosszabbul jártak vele azok, akik bruttó 230 ezer forint alatt kerestek (érdemes megnézni az alábbi táblázatot a felsőoktatási bérekről: kiderül belőle, hogy a tanársegédek még mindig érintettek). Másrészt pedig 2016-ban (2008 után először) az oktatói és kutatói bérek átlagosan 15 százalékkal emelkedtek. 2017-ben és 2018-ban további, átlagosan 5-5 százalékos emelések történtek, de sajnos a jövedelmi rangsorunkhoz szükséges adatokat még nem publikálta az Eurostat tavalyról, így a két évvel ezelőtti helyzetet tudjuk csak vizsgálni..."Ő ARAB, ÉN MAGYAR, MÉGIS UGYANAZOK A PROBLÉMÁINK, CSAK A DÍSZLET MÁS"

24.HU
Szerző: BOROVITZ TAMÁS
2018.05.01.


Bár nem szerepel a Sorosbérenc-listán, biztos kihúzná a gyufát azzal, hogy keresztény magyar emberként szabadidejében harmadik világbeli fiatalokat mentorál, azaz segít nekik a beilleszkedésben, a magyar nyelv és az itteni élet elsajátításában. Hívő, de templomba nem jár, időközben elkezdett ő is arabul tanulni és úgy gondolja, a világon a legtöbb embert ugyanazok a kérdések foglalkoztatják az életben és az lenne a legjobb, ha erre minél többen rájönnének. Interjú Ferenccel.

Miért vágtál bele?


Szociális munkásként végeztem, először szenvedélybetegekkel akartam foglalkozni, de túl nehéz terepnek bizonyult, feladtam. Viszont mindig megvolt bennem, hogy szeretnék segíteni. Nézegettem önkéntes helyeket, regisztráltam egy oldalra, ahonnan folyamatosan jöttek a hírlevelek, és végül 2016-ban kapcsolatba kerültem a Jövőkerék Alapítvánnyal. Ők mutattak be a későbbi mentoráltjaimnak.

Mi fogott meg a feladatban?

Akkor már lement a migrációs válság első nagy beáramlási hulláma, Keleti pályaudvar és társai, és az volt bennem, hogy van itt ez az átpolitizált menekültkérdés, rengeteg az álhír, a téves információ, én viszont szerettem volna testközelből megismerni ezeket a kultúrákat, ezeket az embereket. Nem a hírekből, nem a pártok véleményéből, hanem személyesen.

Volt benned félsz?

Tele voltam félelemmel. Eleve nem vagyok bátor srác, és persze, hogy engem is megérintett, amikor hallottam a hírekben, hogy éppen hol történt merénylet. De ugye a félelem nem a legjobb tanácsadó, úgyhogy gondoltam, belevágok. Amikor kitűztük az első találkozót, még akkor is bizonytalan voltam, hogy elmenjek-e, de szerencsére nem visszakoztam. Egy projekt-koordinátorral találkoztam először, aki a későbbiekben az egész mentorációt végigkísérte. Elmondta, hogy harmadik világbeli fiatalok mentorálása lenne a feladat.

Ami pontosan mit jelent?

Széles spektrumot kell elképzelni, leginkább menet közben alakul ki, hogy a mentoráltnak mire van szüksége, mi az, ami érdekli.

Bárki jelentkezhet?


Fontos az angoltudás, hogy képesek legyetek kommunikálni, de elsősorban nyitottságra van szükség. Kell, hogy érdekeljen a téma, hogy kíváncsi légy, és persze az is, hogy jó szándékkal állj a feladathoz. Nem arra kell gondolni, hogy profi tanterv alapján magyar nyelvórákat adtam, hiszen ezt az alapítvány biztosította nekik. A mi tanulásunk ennél sokkal lazább volt, hétköznapi beszélgetés, kijavítottam a hibáit, gyakoroltuk a kiejtést. Volt egy könyvünk, ami alapján haladtunk, de nem kellett hozzá ragaszkodni. A magyartanítás csak egy kapcsolódási pont volt, ami alapján elkezdtük megismerni egymást...

TÍZBŐL NÉGY MEGKÉRDEZETT SZERINT CSALÁS TÖRTÉNT A VÁLASZTÁSON

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Városi Kurír
2018.05.01.


A megkérdezettek fele elégedetlen az április 8-ig választások eredményével, kicsivel kevesebben vannak akik elégedettek azzal – derül ki a Publicus felméréséből. A megkérdezettek 87 százaléka válaszolt úgy, hogy részt vett az április 8-i választásokon, és azok közül, akik nem mentek el szavazni, tízből négyen ma máshogy döntenének, és elmentek volna. Akik szavaztak, tízből kilenc fő (87 százalék) nem változtatna a szavazatán az eredmények ismeretében.

A Fideszre leginkább azért szavaztak a választók, mert úgy gondolják, hogy a párt megoldja a menekültproblémát, mert jobban él, vagy mert mindig is a Fideszre szavazott. Az ellenzéki szavazók közül legtöbben azt említették a helyzet okának, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni, lényegében ennyien mondták azt is, hogy megtévesztettek, megfélemlítettek a szavazók, illetve sokan említették még a választási rendszert is. A megkérdezettek majd’ fele szerint nem történt érdemi csalás a választásokon, tízből négy fő – az ellenzéki szavazók háromnegyede szerint igen. A választók több mint fele, az ellenzékiek háromnegyede úgy gondolja, hogy a baloldali ellenzék sikeresebb lehetett volna, a megtörténtnél szorosabb együttműködéssel. A szélesebb együttműködés elmaradásáért azon szavazók, akik szavaztak volna rá, elsősorban az LMP-t, és a Jobbikot teszik felelőssé...

EGY FÉRFI A PADON

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: KÖRMENDI ZSUZSA
2018.05.01.


Szeretek beszélgetni. Bárkivel, aki szóba áll velem. A jövő-menő emberek zöme, de még a hajléktalan is nem csak, hogy szívesen társalog, de némelyikük szinte megkönnyebbül a lehetőségtől, hogy beszélhet végre. Nem ritka, hogy élettörténeteket, családi drámákat ismerek meg így.


A pénz nem mindig boldogít

Aki nem túlságosan bőbeszédű, az nem a nagykaput tárja ki, csak az élete egyik ablakszárnyát, de már abból is tudom, mekkora megtiszteltetés és felelősség, hogy oda vadidegenként bepillanthatok.

Mostanában az érdekelt, vajon kinek mekkora gondot okoz a nyári vakáció idején a kisiskolás elhelyezése, naprakész-e az elérhető nyári táborok listájából, vagy a nagymamák bizonyulnak a helyzet urainak. Sokféle család sokféle helyzetéről mindenféle válaszokat kaptam.

Egy középkorú, ápolt, rendesen öltözött férfi, aki láthatóan ráérősen üldögélt a hátizsákja társaságában egy padon, azt felelte: számára nem a gyerek elhelyezése a gond, aki már amúgy is tizenéves, hanem ő maga az, aki helyet keresne. Igazából ugyanis hajléktalan. Erre már muszáj volt – ha kissé tétova bizonytalansággal is, mert már ennyiből lehetett sejteni, hogy valami itt nagyon kikívánkozik, és ha talál egy hajszálrepedést, hát azon nyomban ki is borul – rákérdezni: hogyhogy?

A kérdésre pedig – mint már annyiszor – megint az derült ki, mennyire nincs halvány fogalmunk sem arról, micsoda súlyos terheket cipelnek a körülöttünk járó emberek. Hogy, ha minden nyomasztó gondunk csak egyetlen hangos kiáltássá változna, megszűnne a maradék csönd is. A férfi második, harminc éve tartó házassága szakad szét éppen, recsegve-ropogva. Főképpen a pénz miatt. Pedig nagy szerelem volt. Gyerek nem lehetett, de boldogság volt az is, amikor egy csecsemőt örökbe fogadtak. Biztosak voltak benne, hogy minden jó lesz, érdemes volt élni
...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK MEGOLDOTTÁK: HA SZEGÉNYNEK VAGY CIGÁNYNAK SZÜLETTÉL, NINCS ESÉLYED

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.05.01.


Hátborzongató a rendszer, amely Balog Zoltán minisztersége alatt született meg: a szegény, rossz körülmények között élő, vagy cigány gyerekek esélye a felemelkedésre nulla. És ezt pont az oktatási rendszernek "köszönhetik".

A 168 Óra nemrég hosszú riportot közölt az Ámbédkar Iskoláról, melynek célja a szegény, hátrányos helyzetű gyerekek érettségihez juttatása, ezáltal az esély megteremtése, hogy egyetemre, vagy jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerülhessenek. A cikk egyik része arról szól, hogyan lehetetlenítette el az elmúlt nyolc évben a fideszes oktatásügy ezeket az alapítványi, kisegyházi iskolákat az állam. De ami a leginkább félelmetes, magának az oktatás rendszerének leírása, amelyet

úgy építettek fel, hogy a szegény, vagy cigány gyerekek számára nincs kiút a normális életbe.

Az az oktatásügy, amelynek célja a felemelkedés lehetne, pont az ellenkező céllal működik jelenleg: aki szegény, az maradjon is az.

Az oktatás ugyanis a társadalmi mobilitás egyik legfontosabb eszköze. Most azonban a politikai elit arra használja, hogy elnyomja a szegény rétegeket, és konzerválja a kilátástalanságot. Ennek a legjobb példája a Dr. Ámbédkarról elnevezett buddhista iskola és az azt segítő kisegyház, a Dzsaj Bhím. A cikk szerint az utóbbi években a kisegyházat adminisztratív és törvényi eszközökkel ellehetetlenítették, az iskola finanszírozását pedig szinte teljesen megszüntették.

Az oktatási rendszer ugyanis úgy épül fel, hogy elvágja a felfelé irányuló mobilitási útvonalakat. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az iskolai szegregáció magas volumene miatt Magyarországgal szemben. A roma gyerekek oktatási elkülönítése nagyüzemi mértékben folyik, hivatalos állami támogatással. (Miközben a többségi trsadalom elvárja, hogy rendesen öltözzenek, dolgozznaka, az állam intézkedéseivel pont hátráltatja őket ebben.) Becslések szerin nagyságrendileg ötszáz olyan iskola van, ahol szegregált oktatás folyik, márpedig aki cigány iskolába jár, annak nincs mobilitási útja az érettségit adó középiskola felé. Egy részük nem tanul tovább, és a tankötelezettség végéig az általános iskolában marad vagy bekerül a Híd-programnak nevezett, valójában sehova nem vezető elfekvőbe. Más részük pedig hiába tanulna tovább, az állam szándékosan emel akadályokat az érettségi megszerzése elé...

TÍZ FILM, AMIT LÁTNI KELL JÚLIUSIG

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: MATALIN DÓRA
2018.04.30.


Szerencsére az Oscar-szezon után, de még a nagy nyári blockbusterek előtt is lesznek szuper filmek a magyar mozikban. Jön egy hideglelős horror, egy cuki kutyás Wes Anderson-animáció és a Deadpool várva várt folytatása is. De megnézhetjük, hogy miért díjazták Joaquin Phoenix-t Cannes-ban, és hogy milyen lett a katasztrofális körülmények között forgatott Star Wars előzményfilm, a Solo. Jön a női Ocean's-film Sandra Bullockkal, és megnézhetjük a filmet, ami elhappolta a Testről és lélekről elől az Oscart. És ön melyik filmet várja a legjobban? Szavazzon!
...

KEZDŐDIK ORBÁN CANOSSA-JÁRÁSA

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: KABAI DOMOKOS LAJOS
2018.05.01.


Amiként 1077-ben Canossa várába kellett elzarándokolnia IV. Henrik német császárnak, hogy VII. Gergely pápa feloldozza őt az egyházból való kiközösítés alól, úgy indul május 2-án, szerdán Brüsszelbe Orbán Viktor. Bár a magyar miniszterelnök sajtófőnöke valamifajta viszont látogatásról tájékoztatta az MTI-t, de több német lap is úgy tudja: a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP)vezetősége hívta őt tisztázó beszélgetésre. A most újraválasztott magyar kormányfőtől, meg akarják tudni, folytatja-e Magyarország átalakítását „illiberális demokráciává”. Világossá kívánják tenni előtte: vannak határok, amelyeket Orbán Viktor sem léphet át.

Hiába a magyar magyarázkodás, az Euronews hétfőn délután már fő hírei között szerepeltette Orbán utazását, ami egyértelműen jelezte: nem szokványos vizitről van szó. S ha még azt is hozzátesszük, hogy ugyancsak hétfőn a Financial Times megszellőztette: szerdán az Európai Bizottság olyan tervezetet készül bemutatni, amely lehetővé tenné, hogy ne egyhangú döntéssel függeszthessenek fel bizonyos pénzügyi támogatásokat azoknak a társállamoknak, amelyekben úgymond jogállamisági problémák veszélyeztetik az eredményes pénzgazdálkodást. Állítólag ilyenkor is lehetővé tennék az agrártámogatásokat és a már megkezdett beruházások finanszírozását. Ezen túlmenően azonban erőteljesen korlátoznák a renitens állam brüsszeli forrásból származó bevételeit. Egyes hírek szerint akár a támogatási-ellenőrzési mechanizmus brüsszeli centralizálására is sor kerülhetne...


SZTÁLIN-SZOBOR, FÜRDŐRUHÁS NŐK, ÜRES TYÚKKETRECEK - ÍGY VONULT FEL MAGYARORSZÁG A RÁKOSI-KORSZKBAN

QUBIT
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2018.05.01.


Végeláthatatlan a tér… Föléje óriásként emelkedik szeretett, nagy Sztálinunk ércalakja. Az emlékmű oldalán ezüstösen csillognak a domborművek, körülötte színes virágok. A szobor talapzatánál államvédelmi őrök, katonák és rendőrök állnak díszőrséget.” – Szabad Nép, 1953. május 2

A május elsejék az 1989 előtti szocialista rendszer ikonikus, sokat emlegetett és képileg is a társadalom emlékezetébe épült eseményei voltak, ahol több százezer fős tömeg vonult órákon át egy meghatározott útvonalon zászlókat és különböző díszeket lobogtatva, majd a résztvevők egy népünnepélyen szórakoztak, sört ittak és virslit ettek. De miért is lett május elseje ilyen emblematikus megjelenési formája a rendszerváltás előtti Magyarországnak, illetve a szovjet befolyási övezet többi országának, amikor valójában egy chicagói munkástüntetésre emlékező rétegünnepként kezdte karrierjét?

Társadalmi szemle a hatalom szórakoztatására

Május elsejét eredetileg ugyanis 1890-ben ünnepelték először a II. Internacionálé döntése nyomán egy négy évvel korábbi chicagói tüntetésre emlékezve, így vált a munkásmozgalom nemzetközi ünnepévé, a nemzetközi munkásszolidaritást kifejező nappá. A munkásünnep akkor váltott arculatot, amikor Oroszországban az 1917-es forradalom után kiépülő proletárdiktatúra felkarolta, a kezdeti spontán, önszerveződésen alapuló rendezvényeket pedig 1927-től felváltotta a teljes szervezettség, valamint a központi irányítás alá vont új, szovjet formájú ünneplés, amelynek szerves részét képezték a felvonulások is. A szovjet típusú felvonulásokon a rendezvényeknek van egy központja, egy tribün, azelőtt kell elvonulni. A résztvevők – nem úgy, mint a mai tüntetéseken – nem azért vonulnak fel, hogy bizonyos szimbolikus terekre eljussanak, vagy hogy megmutassák, hogy milyen sokan vannak, hanem valójában egyfajta társadalmi szemlére sorakoznak fel, és részeivé válnak egy előre megkoreografált látványosságnak, amelyet a hatalom képviselői megtekintenek, mint egy katonai díszszemlét...

ORBÁN BRÜSSZELI RAPORTJA TARTJA IZGALOMBAN AZ EURÓPAI SAJTÓT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2018.05.01.


Válságtanácskozás vagy baráti viszontlátogatás lesz-e Orbán Viktor szerdai brüsszeli találkozója a Fidesz pártcsaládjának, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppártnak a vezetőivel - teszik fel a kérdést többen is az európai sajtóban.


Baráti figyelmeztetés vagy válságtanácskozás?

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Manfred Weber, az Európai Parlamentben működő néppárti frakcióvezető márciusi budapesti látogatásának a viszonzásáról van szó. A Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása ennél kissé problémaérzékenyebben fogalmaz, amikor azt írja, hogy Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Weber frakcióvezető azért hívta Brüsszelbe Orbánt, hogy megbeszéljék vele a viszonyukat a Fidesz választási győzelme után. A Politico szerint Orbán arra a baráti figyelmeztetésre számíthat Brüsszelben, hogy a Néppárt türelme sem végtelen, és a lojalitás korlátokba ütközik, ha egy tagpárt veszélyezteti az Európai Néppárt jó hírét, illetve az esélyeit a jövő évi európai parlamenti választásokon. Nem mintha ez különösebben hatott volna eddig Orbán Viktorra – jegyzi meg a Politico.

A Die Presse című konzervatív bécsi lap ugyanakkor – az APA osztrák hírügynökség tudósítását felhasználva – beszámolója címében már úgy fogalmaz, hogy a Néppárt csúcsvezetése válságtanácskozásra citálta Brüsszelbe a magyar kormányfőt. A Die Presse idézi a Der Spiegel német hírmagazint, amely szerint Weber azt mondta, Orbán előtt is vannak határok, és ezeket világosan meg fogják beszélni. Eszerint a Néppárt attól tart, hogy Orbán az egyértelmű választási győzelem után folytatni fogja az ország illiberális átalakítását.

Kizárhatják a Fidesz-t?

A Die Presse megírja, hogy a Néppártban ismét hallani olyan hangokat, amelyek a Fidesz kizárását követelik. Idézi Pascal Arimont belga kereszténydemokrata politikust, aki szerint Orbán cselekedetei többször átléptek az elfogadhatóság határain. Elismeri ugyanakkor Arimont, hogy az Európai Néppárt megosztott ebben a kérdésben.

A néppárti frakció osztrák delegációvezetője, Othmar Karas – mint azt a Die Presse írja – ellenzi a Fidesz kizárását, mert az szerinte nem oldaná meg az alapvető problémákat, hanem éppenséggel új gondokat keletkeztetne. Az osztrák politikus ehelyett a nézeteltérések érdemi megvitatását javasolja. 

A cikk megjegyzi, hogy az Európai Parlament néppárti frakciója már korábban is kizárással fenyegette Orbán pártját, amikor EU-ellenes népszavazást rendeztek, illetve amikor elfogadták a Közép-európai Egyetem bezárásával fenyegető felsőoktatási törvénymódosítást.

A Der Standard című, bécsi liberális lap ugyanerről a témáról – szintén az APA hírügynökség anyagát alapul véve - azzal a címmel számol be, hogy Orbán fejmosásra számíthat Brüsszelben...

RAPORTRA RENDELTÉK ORBÁNT BRÜSSZELBE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HAJNAL ÉVA
2018.04.30.


Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége, ahová a Fidesz is tartozik május elején, feltehetőleg május első szerdájára berendelte Orbán Viktor miniszterelnököt Brüsszelbe — adta hírül a Die Welt német napilap. A brüsszeli látogatást vasárnap Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke is megerősítette, ő azonban úgy fogalmazott, hogy a látogatás célja az, hogy Orbán viszonozza Manfred Weber márciusi budapesti találkozóját.

A Die Welt cikke szerint Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető arra kíváncsiak, hogy a frissen újraválasztott magyar kormányfő, milyen módon kívánja folytatni Magyarország vezetését, tervében áll-e továbbra is Magyarország átalakítása “illiberális demokráciává”.

“Vannak korlátok, amiket Orbán Viktornak is tiszteletben kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára” – idézi a német újság Manfred Webert.

A német napilap szerint az EPP német kereszténydemokrata és keresztényszocialista képviselői komoly aggályaiknak adtak hangot a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Az aacheni Sabine Verheyen arról beszélt, választói folyamatosan felelősségre vonják amiatt, hogy a néppárt túl jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. Amíg a brandenburgi Christian Ehler a tudományos kutatókat érintő korlátozásokat tette szóvá a magyar probléma kapcsán. A bajor Markus Ferber pedig azt mondta, hogy át kell gondolni a jogállamiságtól elforduló kelet-európai tagállamokkal ápolt viszonyt.

A német újság szerint az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza hosszú időre Magyarországon az “illiberális demokráciát”, amit kivétel nélkül autoriter kormányzás és erős állam jellemez. Egy évvel az európai parlamenti választások előtt, az EPP vezetősége érthető módon szeretne ennek véget vetni.

Halkan jegyezzük csak meg, hogy a britek kilépése az EU-ból és a jelenlegi trendek miatt a néppárti frakció várhatólag már a Fidesz nélkül is a legnagyobb frakció marad, most már nem lesz a Fideszre akkora szükségük, mint korábban. Arról nem is beszélve, hogy a brit konzervatívok még régebben létrehoztak egy saját EP-frakciót. Orbán is oda szeretett volna sokáig átülni a néppártból, de ott nem kértek belőle. Plusz Orbán elérte az ámokfutásnak azt a szintjét, hogy manapság már megesik, hogy a lengyelek is kihátrálnak mögüle. Ez is valószínűsíti, hogy előbb vagy utóbb tényleg példát fognak statuálni az EU-ban. Ha Magyarország szavazati jogát megvonják, akkor pedig így is-úgy is kiesnek a Fidesz-szavazatok, így egyre időszerűbb és sürgetőbb, hogy az EPP is végre hatékonyan lépjen fel Orbán ellen...

KUNHALMI ÁGNES: NEM AZ ELIT ÁLL MÖGÖTTEM

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: -W-
2018.05.01.


Júniusban választ új vezetést a Magyar Szocialista Párt. Az elnöki tisztségért eséllyel Tóth Bertalan frakcióvezető és Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, országgyűlési képviselő mérkőzhet meg. Kunhalmi a totális ellenzéki összefogás felé kormányozná pártját.

HVG.hu: Az utca és a pártokon kívüli kritikusok abban egyetértenek, hogy egyetlen ellenzéki indulóra lett volna és lesz szükség. Ebben az MSZP leendő elnökének főszerepe lesz. Önről azt írja az újság, hogy MSZP-DK tengelyen képzeli el az együttműködést.

Kunhalmi Ágnes: Nem, az önmagában soha nem volt elég. Ezen a választáson sem az MSZP-n múlt, hogy nem lett közös ellenzéki lista. De még csak nem is ez a lényeg. A lényeg: április 8-án többen szavaztak a változásra, mint a kormány fennmaradására, ennek ellenére kétharmaduk lett. Ez egy torz választási rendszer következménye is, ami bár jogilag legitim, erkölcsileg illegitim helyzethez és kormányzáshoz vezet. Most ennek a többségnek kell hangot adni. Ezt a többséget hagyhatjuk magára. A pártok sorsa sokadlagos kérdés. Az egyébként eldőlt, hogy a Párbeszéddel fenntartjuk a szövetségi politikát.

De a Párbeszéd nem oszt, nem szoroz, ne hülyéskedjünk.

Ezt azok mondják, akik különutas politikában gondolkodnak. Karácsony Gergellyel olyan megoldásokat vetettünk fel Magyarország sorskérdéseire, amik megtermékenyítően hatnak a politika egészére. Fontos, bátor, akár radikális gondolatokat. Erre van szükség, mert a világ alapjaiban alakul át körülöttünk, amíg mi befelé figyelünk a saját gondjainkra.

De akkor sem a Párbeszéd a kérdés, hanem a Jobbik és az LMP.

A mostani választás világosan megmutatta, hogy ezek részletkérdések. Nem a pártokat, hanem a szavazóbázist kell nézni. A valódi ügy az, hogy mit lehet kezdeni egy kisebbségből kétharmadot szerző párttal, hogyan lehet a társadalom többségének erejét politikává formálni. Fölösleges ködösíteni: ez most nem sikerült, pedig megvolt a többség. Mindenkinek el kell gondolkodnia, hogy pártszövetségként, egyedül futó pártként, civil mozgalomként, vagy más formában mit tett, döntései milyen kényszereket és következményeket hoztak.

A következő években fel kell építeni a mai Magyarországot meghaladni képes ideát, hálózatot és annak eléréséhez szükséges közösséget. Egyértelművé formálni, hogy ki Orbán igazi ellenfele és meg kell értetni, hogy a fideszes rombolással és gyűlölettel szemben hogyan néz ki egy igazságos és valódi fejlődésre képes Magyarország. Úgy gondolom, hogy a pártok identitásának és önállóságának fenntartása mellett kell megtalálni ezt a formát. Meg is fogjuk, többek között én is erre kérek most felhatalmazást. Ez nem beolvadást jelent, senkinek nem kell feladnia az identitását, de ebben a klímában és ilyen választási rendszerben fel kellene ismerni, hogy épp Orbán váltja mindannyiunk alatt a korszakot...

MIKOR LESZ OLCSÓBB AZ ELEKTROMOS AUTÓ MAGYARORSZÁGON?

VEZESS.HU
Szerző: LENCSÉS CSABA
2018.05.01.


Sok a szereplő és nagy a bizonytalanság, de többen szignifikáns árcsökkentést várnak a közeljövőben a villanyautók hazai piacán. Az online autóvásárlás elterjedésének azonban van egy sajátos, magyar akadálya.

Tizenhét márka magyarországi vezetőjével készült háttérinterjúk alapján cikksorozatot indított a Vezess. A hazai személyautó-értékesítést legalaposabban ismerő felsővezetők válaszait felhasználva bemutatjuk a magyar újautó-piac legérdekesebb folyamatait, megpróbálunk a számok mögé nézni. Első összeállításunkból kiderült, hogy milyen hatással van a szalonokba betérő honfitársainkra a sokfelé pusztító dízelbotrány, és bemutattuk, miként reagálnak a szabadidő-autós divatra a magyar vevők. A második részben tisztába tettük a céges vs. magánszemélyes vevők valódi arányát, és beszéltünk a reexportról, amiről egyesek hallgatni szeretnének.

Sorozatunk mai, befejező részében nagyrészt a jövőbe tekintünk: a márka-, és országigazgatók elmondják, hogy szerintük mikor várható az elektromos autók térnyerése Magyarországon, és mikor csökken érdemben az áruk. Cikkünk második felében áttérünk az online autóértékesítés esélyeire, kevesen tudják, de volt már rá példa nálunk...

A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉG KIÁLTVÁNYA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.04.30.


A szöveg nagyjából száz oldal és teljes egészében letölthető. Erről a könyvről írt az index.hu, emiatt őrjöngött Németh Szilárd. Ha valaki bele akar olvasni, egy kattintással megteheti.

ORBÁN ÚJ MINISZTERE: A NŐKKEL ÉLÉS RÖVIDÍTI MEG AZ ÉLETET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.04.30.


Nemcsak azt deklarálta, hogy a tízparancsolat betartásával elkerülhető lenne a halálos betegségek zöme, az új emberminiszternek a férfi lét rövidségére is van megfejtése.

"Ha már szóba került az életkor, én mindig arra gondoltam, hogy a férfiak valóban korábban halnak meg, ők élnek a nőkkel. A nők pedig a férfiakkal élnek, és lehet, hogy ez a magyarázat” - így hangzik az egyik Kásler Miklós életbölcsességei közül. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetőjének mondását a 168 Óra mazsolázta ki. A logika szabályait követve Kásler arról beszél, hogy a férfiak a nők miatt halnak korábban. (Persze, ha a nők nőkkel élnének, akkor ők is korábban halnának - azaz a leszbikus párok életkorilag veszélyeztetettek, de valószínűleg Kásler ezzel nem számolt, hiszen a kormány kinyilatkoztatása szerint a család alapja az egy férfi meg egy nő.) 

És ez az ember felel az oktatásért.

BÁTORSÁG

HUPPA
Szerző: CSERPES TAMÁS
2018.04.30.


Csak bátran, elvtársaim!

Szomorúan olvastuk azokat a cikkeket, amelyek Az idők jelei elnevezésű társadalmi kezdeményezés Újra néven nevezzük című kötetével kapcsolatban láttak napvilágot. A szóban forgó írások olyan színben tüntetik fel a kiadványt, mintha azt a kötet szerzői a jelenlegi kormány vagy egy konkrét politikai párt kritikájának szánták volna. Ezzel a kiadvány szerkesztői és írói nem tudnak és nem is akarnak azonosulni.” (A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a Magyar Polgári Együttműködésért Egyesületnek és a Professzorok Batthyány Körének közös közleménye)
*******
Mélyen tisztelt Igazgató úr!

Szomorúan olvastam azokat a felháborító megjegyzéseket, amelyek a „Keresztény elvek egy vállalat vezetésében”című kör email-emmel kapcsolatban árasztották el a vállalatunk üzenőfalát. Mélységesen felháborít, hogy gátlástalan, betegesen hazudozó személyek eme őszinte, jó szándékkal írt írásomból önkényesen kiragadott részletekkel azt bizonygatják, vállalatunk feddhetetlen vezetősége szélhámosokból, erkölcsi hullákból, hétpróbás gazemberekből, valamint idióta dilettánsokból áll.

Ha valaki figyelmesen, kellő jóindulattal és egészében olvassa el azokat az állításokat, melyeket a rám oly jellemző szerénységgel, visszafogottsággal bátorkodtam leírni, azonnal rájöhet arra, én mindezekkel a valótlan rágalmakkal ellentétben pont ezek ellenkezőjét állítottam.

Az igazgató úrnak mindenképpen tudnia kell arról a felháborító tényről, miszerint hitvány ellenségeim, akiket semmiféle erkölcsi gátlás nem korlátoz, aljas támadást indítottak ellenem. Vállalatunk vezetőségére tett ocsmány megjegyzéseiket jómagam mélységesen elítélem, és az igazgató úrhoz hasonlóan, amint módom adódik rá, erkölcsi, jogi és nem utolsó sorban anyagi elégtételt kívánok venni ezen gátlástalan semmirekellőkön.

A mélyen tisztelt Igazgató úr valószínűleg tisztában van szerény személyemmel kapcsolatban azzal, miszerint én minden körülmények között kiálltam az igazságért, bátran felemeltem hangomat az elesettekért, különösen a keresztény árvákért és özvegyekért, bőszen ostoroztam az anyagai javak esztelen hajszolását, ráadásul elítéltem a paráználkodás mindenféle formáját, elsősorban a szodómiát, mely már vállalatunk meghitt, keresztény közösségében is felütötte fejét.

Én, mint jámbor, istenfélő családatya mély megdöbbenéssel értesültem arról, hogy két megtévedt munkatársunk, név szerint Marek Gábor és Simonek Zsolt közös háztartásban élnek, feltehetően bujálkodás céljából.

Az igazgató úrral tökéletes egyetértésben magam is büszkén vallom azt, egy sikeres vállalat működésének alapja dolgozóinak erkölcsi tisztasága, feltétlen hűsége, nemzeti és keresztény értékeink tisztelete, védelme, valamint más, nálunk kicsit nagyobb, de már évtizedek óta hanyatló vállalatok ártalmas befolyásának megakadályozása. A szakértelem ebből a szempontból lényegtelen, úgy is fogalmazhatnék elhanyagolható, valójában csupán megtévesztésül szolgál...

A SVÁJCI IDŐSGONDOZÁS SÖTÉT OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Margit
2018.05.01.


Sok magyar próbál külföldön idősgondozásból megélni és boldogulni, Margit mai rövid írása ugyanakkor azt bizonyítja, mennyire észnél kell lenni, amikor az ember belevág. Különben elég csúnya dolgok történhetnek. (A posztban értelemszerűen nem szerepel cégnév, hiszen elsősorban a jelenség a fontos.)

Idősgondozással foglalkozó cégnél dolgoztam Svájcban. Szeretném veletek tapasztalataimat megosztani.

Már a próbaidő alatt a cég a GAV Abzug-ot a dolgozókra terheli, próbaidő után olyan óraelszámolást írat alá a dolgozókkal, aminek eredményeként dupla BVG-Beitrag-gal rövidíti meg a dolgozók bérét.

Vagyis a dolgozókra terheli a BVG azon részét is, amelyet törvény szerint a cégnek kellene a Pensionskassa-ba befizetnie. A svájci hatóságok is felháborodtak ezen az lepapírozott, aljas tevékenységen.

Miután a cégvezetőség képtelen a munkaerőpiacon magasabb bevételt realizálni – a tisztességes piaci verseny lehetőségeit kihasználva - ezért a dolgozók bérének lefaragásával növeli bevételét.

Jellemtelen, embertelen megoldás, hiszen ezek az idősgondozó ápolók tiszteletet érdemelnének, hogy az otthonunkat otthagyva próbálják családjukat eltartani (ismerve a magyar gazdasági és politikai helyzetet). Lényegesen magasabb jövedelmet érdemelnének a szolgálataikért...

KÖVETELÉSEINK AZ IDEI MÁJUS ELSEJÉRE!

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: TAMÁS TIBOR
2018.05.01.


Idén kora tavasszal kiváló baloldali értelmiségiek erőteljes programot hirdettek az Orbán-rezsim elnyomását megelégelő munkavállalók és az elszegényedéstől szenvedő százezrek számára. A választás az elnyomók ideiglenes sikerével végződött – az idei május elsején pedig a dolgozók érdekeit védő program sürgetőbb, mint valaha!


Fordulatra van szükség!


Andor László, korábbi európai uniós biztosunk és Kiss Ambrus elemző a Népszava Új Egyenlőség című sorozatában tette közzé “Bér, munka, foglalkoztatás – (Foglalkoztatáspolitikai tézisek)” című írását.

Már az elején erős állítással indítanak: a hazai foglalkoztatás helyzetét a munkanélküliségi ráta (amelynek “egyre javuló” adataival az Orbán-rezsim széltében-hosszában dicsekszik) nem fejezi ki. Az alacsony munkanélküliség ugyanis a több százezres elvándorlásnak és az “igen ellentmondásos közmunka-rendszer” trükkjének “köszönhető”.

A jelenlegi helyzet döntően a munkaerő-piac 2010 utáni eltorzításának, az intézmények visszafejlesztésének következménye. A Fidesz-kormány egy lapra: a belügyi irányítás alatt működő közfoglalkoztatásra tett fel mindent – és ezzel az ország egésze veszít” – szögezi le az elemzés.

Andor László és Kiss Ambrus téziseiből kiemelünk néhányat, amelyek a legnagyobb igazságtalanságokra, és a jelenlegi rezsim legfelháborítóbb húzásaira válaszolnak.
A munkanélkülieket az út szélén hagyják, ne tűrjük ezt tovább!

Az alternatív aktiválási megoldások alkalmazása mellett elengedhetetlen a hosszabb idejű munkanélküli segély visszaállítása, hogy megnöveljük a munkába állás esélyét, amihez egy ezt támogató, tisztességes foglalkoztatási szolgálatot, közvetítőrendszert kell létrehoznunk.”
Be a szakszervezetekbe!

Magyarországon helyre kell állítani és érdemi feladatokkal kell felruházni a szociális párbeszédet a munkáltatók, munkavállalók és a kormány között. A szociális partnerek bevonásával felül kell vizsgálni a 2012-ben életbe léptetett munkajogi szabályozást.”

Nem tűrhetjük tovább a “dolgozói szegénységet!”

A “minimálbér ne csak a létminimumot érje el, hanem egyfajta társadalmi minimumot is, amely már elegendő arra, hogy aki napi 8 órában dolgozik, az kisebb váratlan kiadásokra félre tudjon tenni.”

A közmunkás nem rabszolga!

A minimálbér legyen teljes körű! A közmunkás is ugyanúgy munkás, mint aki egy vállalkozásnál alkalmazottként dolgozik, ezért a minimálbérnél alacsonyabb összegért ne lehessen senkit se foglalkoztatni! Ennek megengedésével a Fidesz növelte a társadalmi egyenlőtlenséget.”

Megregulázni az államot!

Az utóbbi években az állam mint foglalkoztató élen járt a munkakörülmények lerontásában. A jövőben legyen a magyar állam példás foglalkoztató, mint ahogy példamutató gazdálkodóvá és kiszámítható szabályozóvá is kell válnia.”

A kisebb állam, alacsony közalkalmazotti fizetés, alacsony adó ördögi köre egy rövidlátó, kontraproduktív szellemiséget tükröz. Miközben az állam a közalkalmazottakon spórol, sok esetben indokolatlan támogatásokat nyújt. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezményeket felül kell vizsgálni.”

Idén nem lesznek transzparensekkel felvonuló munkástömegek városaink főútjain – de képzeletbeli tábláikon ott vannak a rezsim által félresöpört követelések.

SZENT ÉS PROFÁN - A MAGYARÁZATOS BIBLIA ÚJ MAGYAR KIADÁSA

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: NÁDAS PÉTER
2018.04.27.


...A Biblia, mint kézbe vehető tárgy, mint olvasható könyv, mint kanonikus szöveggyűjtemény, legyen kézzel írott vagy nyomtatott, maga a megtestesült hagyomány. Az írásbeliség és a tudományosság hagyománya is. Szent könyvként nem egyedül jelenik meg az emberi kultúrában, de az európai kultúrában kétségtelenül kiválasztott helyen áll. Ami azt jelenti, hogy első helyen. Máshová nem is nagyon lehetne letenni. Ami ellenben azt jelenti, hogy a tradíció, amelyet megtestesít, elsősorban alárendelő és csak másodsorban mellérendelő, s ezekkel a koordinátákkal azoknak is számolniuk kell, akik néhány évszázada inkább a mellérendelő rendszereket preferálják. Túl a világvallások szent könyvein, a mi tradíciónk önálló korpuszaiként ott állnak még a görög és latin auktorok fennmaradt művei vagy titokzatos töredékei; mitológiáról, eposzról és drámaköltészetről most ne is beszéljek. E távoli műveknek van egy igen érdekes közös vonásuk, a szövegkorpusz sorai­nak, szakaszainak megszámozottsága és megbetűzöttsége. Ami a szorgos használat és a tudományos megmunkáltság közös szakmai pecsétje, a tradíció pecsétje. A tudomásra hozás, a magyarázat, az oktatás igyekezetének hagyománya jön vele. Van egy szövegtömegünk, legyen szent vagy profán, amiben valamiként tájékozódni kell, és vannak emberek, akik a nagy tudományukkal ebben segítenek...

...Aki akár csak felületesen ismeri a Bibliát, mondjuk egyszer már a kezébe vette és fellapozta, tudja, hogy sorai és versei teli vannak az alapszövegnél jóval kisebb számokkal és fettelt betűjelekkel. Ezek lennének a bibliatudomány jelei. Nem tolakvó jelek. Nem kívánnak az alapszöveg fölébe kerekedni. Segítenek az eligazodásban. Nem csupán a szöveg értelmének és érzelmeinek útvesztőjében tudok e kis jelekkel mozogni, hanem ezzel párhuzamosan az utalások, az egyezések, a változatok és a keresztkapcsolatok sűrűjében, azaz a szent szövegtömeg titkos belső szerkezetében. Az előbbi sarus példánál maradva: Lukács evangéliumának 3. fejezetében, a 15. versnél járunk éppen az olvasásban, amit az egyszerűség kedvéért Lukácsháromtizenötnek mondanak. S rögtön ott áll szerény írásmóddal, azaz nyomdai szóhasználatot követve petittel, hogy Máté szintén elmeséli a történetet: Mátéháromtizenháromtizenhét. Nem csak olvasunk és felfogunk, de egyszerre a tudat két különböző szintjén haladhatunk, a szent szövegben és a profán szakmai útmutatásban. Nem feledhetjük, hogy mindez nyelveken történik meg, amelyek köztudottan más hangalakban és más grammatikai kapcsolatrendszerekkel fejezik ki az ugyanazt vagy a hasonlót. S mindez időben történik meg velük, ami pedig olyannyira változékony, hogy alig is lelhetjük benne az események kezdetét és végét. A fizikusok úgy látják, hogy nincsen állapot, hanem csak átmenet. Vannak hát megszámozott és megbetűzött előreutalások és számozott visszautalások, ezek valamelyest felfüggesztik az egyenes vonalú elbeszélés áramát. Kiadásunk esetében az igehelyekhez fűzött magyarázatok tovább fékezik a történetáramlást, olyannyira, hogy önálló szintet kell a befogadói tudatban nyitniuk. Az utalások és a magyarázatok most már a kronológia egyeduralmával is jócskán szembemennek, hiszen azt súgják a fülünkbe, hogy ami ma ezen és azon az igehelyen elhangzik, arról a szent szöveg ezen és azon a helyen már említést tett korábban, vagy ezen és azon a helyen később említést fog tenni, s így a jelenség a szereplőket illetőn az előérzet, a megérzés, az intuíció, akár a prófécia kategóriájába sorolható, amit a tudomány mai állása szerint így és úgy kell értenünk...

EZT AKARTUK, EZT SZAKÍTOTTUK, EZT SZAGOLJUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.05.01.


Az a gyanúm, hogy a május elsejei lufi-virsli-sör után közvetlenül beindul a fideszes jajveszékelés. Az Európai Unió egy részének – ha a többségének, akkor van igen nagy baj – alaposan megtelt a szamócamintás napozója az illiberális idiótákkal. Többek között, vagy talán elsősorban Magyarországgal.

Orbán Viktor és népi, valamint nemzeti zenekara ugyan eddig vigyorogva dörzsölgette a markát, hiszen a hetes cikkely bevezetéséhez egyetértés kell, a fővezér azonban megállapodott Lengyelország hasonlóan illiberális vezetésével, hogy jól megvédik egymást, vétóznak és akkor nem lehet megindítani az eljárást.

A pofáraesés azonban csak késett, nem maradt el. Az Unió jogászai – lám, nem csak a magyar kormányban vannak ilyenek – ugyanis nem a hetes cikkelyre, hanem az alapszerződés 322. cikkére óhajtanak hivatkozni. Ennek alapján az uniós támogatások kifizetésének feltétele az alapjogok betartása és a bírói függetlenség. Ezek hiányában a tagállamok lakosságának 65 százalékát képviselő többség szavazatával korlátozni lehet, vagy akár be is lehet fagyasztani a támogatások folyósítását. Így már kevés lesz, ha lengyel-magyar két jóbarát.

Én nem tudom, mi lesz ennek a vége, azt meg pláne nem tudhatom, mik lesznek a következményei annak, ha valóban visszatartja az Unió a kifizetéseket, de elképzelni remekül el tudom, jó a fantáziám. Az agrártámogatásokat ugyan nem érintené a befagyasztás, tehát az új földesurak továbbra is hozzájutnának a pénzhez, de félő, hogy a fejlesztési források elapadásával a magyar építőipar igen sebesen fejre állna. Ugyanis majdnem teljes egészében uniós pénzekből épül, ami egyáltalán épül. A hangzatos melldöngetésekkel átadott kórházfelújítások, iskolaépítések és felújítások, útépítések, minden franc ebből valósult meg, csak a Fidesz ügyesen úgy kommunikálta, mintha a kormány dobta volna össze rá a pénzt. Közben meg nem.

Ha belegondolunk, hogy szinte minden beruházásban benne van valamelyik (vagy inkább több) oligarcha, stróman, rokon, barát mancsa, ahonnan bőven hasíthatnak és ezek a beruházások megszűnnek, azt a dúskáláshoz szokott pereputty zokon fogja venni.

Miután a kormány ügyesen átalakította a pénzmozgásokat – a belső források jó része az egyházhoz és határon túli mindenféle szervezetekhez vándorolt, az uniós pénzekből zajlanak a belföldi beruházások – érdekes helyzet alakulhat ki. Ha a kormány nem változtat a pénzszivattyúk beállításán, akkor kitör határokon belül a gyalázat. Ha változtat, akkor meg a határokon túl tör ki, ugyanis már szépen berendezkedtek rá, hogy dől a lé. Megoldásként marad a hitelfelvétel, de akkor a költségvetés száll el látványosan...

VOLT RENDŐR A VÁROSLIGETI TÜNTETŐVERÉSRŐL: "MINTHA A TESCO BIZTONSÁGI ŐREI KIMENTEK VOLNA KÖZTERÜLETRE INTÉZKEDNI"


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.04.30.


Megkérdeztünk egy volt rendőri vezetőt a Városligetben, a Valton Security emberei és a Ligetvédők között történt incidensről. Az egykori parancsnok azt hangsúlyozta, hogy a rendőröknek a lökdösődés, verekedés minden résztvevőjét elő kellett volna állítaniuk, és hogy a rendőrségnek, mint szakhatóságnak a vagyonvédelmi céggel szemben is eljárást kellett volna indítania, hogy annak törvényes működését ellenőrizzék. Megkerestük az üggyel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg a reagálásuk.

Az egész olyan volt, mintha a Tesco biztonsági őrei kimentek volna közterületre intézkedni” – ez a meglátása a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyik volt vezetőjének arról az incidensről, ami április 25-én tört ki a Ligetvédők demonstrációján. Ismert, a tüntetők a faátültetések újrakezdése ellen tiltakoztak a Városligetben, és az építési területről kihajtó járművek útját el akarták állni.

Ekkor tört ki a balhé, amely során a Valton emberei szétverték a demonstrációt. A vagyonvédelmi céget megbízó Városliget Zrt. közleménye szerint az indulatok azután szabadultak el, hogy a demonstrálók „garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat”.

Az esetről a 168 óra készített videót:...

ÉLJEN MÁJUS ELSEJE!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.05.01.


Nagy az iparkodás, hogy elmossák e nap jelentőségét, erős a törekvés arra, hogy a mai fiatal nemzedék már ne is tudja, hogy mit is ünnepel tulajdonképpen - esetleg ez egy búcsú Szent Majális napján?
Nem drága ennek érdekében semmi, van itt csepürágás, kardnyelés, birkapörkölt, kézműves köcsögök - utóbbiak magas kormányzati pozíciókat töltenek be, és azért kézművesek, mert nem igaz, hogy az ilyen trágya népeket anya szülte - leginkább talán a nap keltette ki őket...
Sajnos, a nép vevő erre, jóllehet az elbutulás legutolsó fázisa, mikor a károsult a rablót kéri fel, hogy állapítsa meg: létezik-e ő egyáltalán.
Persze nem létezik, ma már állítólag nincs jobboldal, meg nincs baloldal és tulajdonképpen munkás sincs, hiszen a gépgyárak bezártak, a népek szétszéledtek, többnyire már meg is haltak, aki meg még nem, az mint közmunkás tengeti életét.
Na, talán ez az egy, amiben egyet lehet érteni korunk társadalomtudósaival - a közmunkás szerintem se munkás, hacsak nem kényszermunkás...

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZÁNDÉKOSAN FALAKAT HÚZ A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYEREKEK ELÉ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.05.01.Szimbolikus intézmény a sajókazai Ámbédkar Iskola, amelynek célja, hogy szegénysorú gyerekeket juttasson érettségihez. Csakhogy ez az intézmény most a megszűnés szélére sodródott, és nem csupán az elégtelen állami finanszírozás miatt, hanem azért is, mert a kormány a hátrányos helyzetű gyerekeket ösztöndíjakkal olyan zsákutcás képzésekbe tereli, ahonnan később a munkanélküliségbe vezet az út.

Bajba került a hátrányos helyzetű roma gyerekeket oktató Dr. Ámbédkar Iskola, amelyet tíz éve alapított egy borsodi kisfaluban, Sajókazán Derdák Tibor szociológus, tanár és Orsós János pedagógus. Céljuk az volt, hogy segítsék érettségihez juttatni azokat a diákokat, akiket az állami közoktatás már akkor is partvonalra, vagyis a szakiskola zsákutcájába szorított. Az érettségi ugyanis utat nyit a felsőoktatásba, szakképesítéssel kombinálva pedig alapkritérium a munkaerőpiacon. Az érettségit szerző diákok között hosszú idő óta nagyon alacsony a roma gyerekek aránya, a két iskolaalapító ezen szeretett volna változtatni.

Az Ámbédkar az első csapást 2012-ben szenvedte el, amikor a fenntartóként működő Dzsaj Bhím Közösség elveszítette egyházi státusát. Az iskolát így megfosztották attól a jogosultságától, hogy – közfeladatot ellátó intézményként – kiegészítő egyházi normatívát kapjon az oktatási tevékenységéért. A kormánypropaganda szerint az egyházakról szóló törvényre az úgynevezett bizniszegyházak kiszorítása miatt volt szükség. Az egyházi státusszal együtt az iskola elveszítette az egyszázalékos felajánlások lehetőségét is, ami szintén komoly érvágást jelentett. Korábban ebből tudtak fejleszteni, egyszeri kiadásokat fedezni, nagyobb költségigényű kirándulásokat, rendezvényeket szervezni.

Az iskola átmenetileg a humántárcával kötött alkukkal tudta biztosítani a működését. De csak ideig-óráig: az egyházi törvény hatálybalépésével 2012-től két olyan év szakadt az iskola nyakába, amikor hónapokig nem érkezett semmilyen kiegészítő normatíva az államtól. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy egy iskolának, amely naponta több száz diákkal és a tanáraikkal áll kapcsolatban, mit jelent a fizetési bizonytalanság.

Bonyolította a helyzetet, hogy amikor a Dzsaj Bhímtől elvették az egyházi státust, a szervezet vallási egyesületté minősült át. Az átminősítést az illetékes hivataloknak öt év alatt, azaz 2017 december végéig kellett elvégezniük. Ezt meg is tették, csakhogy arról senki nem értesítette az iskolát, hogy a korábbi, pécsi cégbíróságtól az egyesület bejegyzése Budapestre került. E malőr következtében fél évig nem volt adószáma az iskolának – fél évig nem kapták tehát a diákok után minden intézménynek járó normatívát sem. Hiába utalt a minisztérium december végén, nem volt hová, a régi adószám már, az új pedig még nem élt. Jellemzi a helyzetet, hogy még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem tudta, hová tűnt a minisztérium által utalt normatíva...


MOST MÁR BIZTOS, BUDAPEST MEGŐRÜLT

MÉRCE
Szerző: VARGA GERGŐ
2018.04.30.


Lehet tüntetni a demokráciáért.

A fejlett nyugaton úgy szokták, ahol elviekben demokrácia van (valójában: tőkeuralom és parlamenti bábszínház, széthulló jóléti állam, munkanélküliség, nyomor, halandóság, fasizálódás és feltörő idegengyűlölet), hogy az emberek élnek az érdekérvényesítő erejükkel. Használják a meglévő struktúráikat (a pártokat, a szakszervezeteket), folyamatosan foglalkoznak a közös ügyeikkel, megszervezik magukat, állandó vitát folytatnak egymás között és a sajtóban (melyet gyakran saját zsebből, szakszervezeteik vagy intézményeik révén, nem pedig hirdetői alamizsnán tartanak fenn) arról, hogy milyen világot is szeretnének.

Persze ezek sincsenek korántsem rózsás helyzetben, sőt: de a hazai diskurzusból rendszerint kimarad, már amikor a felelős állampolgári magatartásról és hozzáállásról beszélgetünk, hogy
ez nem egyszerűen mentalitás kérdése, hanem létező intézményeké is, amelyek fenntartása, és a mozgalmi hagyományok ápolása révén alakul és élhet az ellenállás kultúrája.

Minden állami akciót ahhoz mért állampolgári ellenreakció követ: tüntetés és sztrájk, gyakran rombolás, nem csak szimbolikus ügyek mentén, hanem a materiális dolgok kapcsán (munkajogok, lakhatás, környezetrombolás) főként.

A hátország aktív, az értelmiség, az egyetemek, az állampolgárok és még az utolsó zsákfalu népe is részt vesz ebben a vitában, amely mozgalommá formálódik, s követelései kikerülnek az aktuális szónokon keresztül a tüntető tömeg előtti színpadra.

Mindez Budapestről persze nem látszik: a tájékozottság magabiztossá tesz, de itt elég csak magabiztosnak lenni. A város, amely belekergette magát abba az illúzióba, hogy eleget tett a változásért, ezért a változásnak jönnie kell, most történelmi lehetőség előtt áll: április nyolcadikán valami véget ért, s kezdhetnénk valami újat.

Valamit, ami összefogná a magyar népet...

MUNKAALAPÚ ÜNNEP

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.05.01.


Úgy tartják a népek, hogy máma a munka ünnepe van, de ki tudja azt ebben a kuplerájban. Másrészt meg ez eleve anakronizmus, hiszen hogyan lehetne ünnepelni olyan dolgot, amit a teremtő mintegy büntetésként bocsátott az emberre, mert az nem bírt magával, és beleharapott abba a nyüves almába. Okosabb ugyan nem lett tőle, csak fölfedezte a pornót. Akkor kezdett gazdagodni a Kovi, ugye, Semjén elvtárs?

Mindemellett mégis csak kell egy igazodási pont, s ez lehetne éppen a sör, a virsli, a luftballon vagy akár a rezgő papírzászlócska is. Ezt alakította ki bennünk a máig élő, épülő szocializmus, Kádár apánk, meg kisunokája, a miniszterügynök úr. Ez utóbbi meg pláne, hiszen, mint tudjuk, ő egyenest munkaalapú társadalmat épít belőlünk, így, ha következetes és kitartó volna, akkor a mai nap nemzeti ünnep lenne, de kurvanagy.

Ezzel szemben nem az, csupán egy nap, amivel kéne valamit kezdeni. Én például mosást tervezek, de takarítani is illene, ilyesmi örömök. Majd kiderül. Viszont az olyanok, mint miniszterügynök úr is, akinek lánglelke van, s emiatt egyfolytában tüzek égnek az agyában, valami különös késztetést éreznek, hogy permanensen dőljön belőlük az ige. Ő például darukat vizionált, amelyek eltakarják az ország egét a rohadt nagy gyarapodásban.

Őnála mindenki serényen dolgozik, mert teljesen foglalkoztatja a népét. Ehhez képest sem a pártjának, sem saját magának nincs egyetlen megveszekedett mondata sem – ránéztem a honlapjukra – május elseje kapcsán, mert még mindig a Sorosba vannak belemerevedve. A többi párt sem különb, akik pár nap múlva lefekszenek neki, hogy a magyar keményen dolgozó kisember magára maradjon a vérzivatarban. Azok is csak kóvályognak a tavaszban, annyit is érnek...

WASHINGTON POST: AZ UNIÓNAK MAGYARORSZÁGON ÉS LENGYELORSZÁGON KELLENE HOZZÁFOGNIA A DEMOKRÁCIA HELYREÁLLÍTÁSÁHOZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.01.


- Egyelőre ellentétes hírek vannak arról, mennyire akarja Brüsszel, hogy fájjon Magyarországnak és Lengyelországnak az anyagi támogatás visszafogása

- Házhoz megy holnap a pofonért Orbán Brüsszelben vagy csupán egy korábbi látogatást viszonoz?

- Macron nem talál szövetségeseket Európában, annak középső részén pedig végképp nem

Washington Post

A lap Orbán Viktor fényképével illusztrálta a vezércikket, amelynek mondandója az, hogy ha már a francia elnök a múlt héten a demokrácia védelmét sürgette az amerikai törvényhozásban, akkor az EU kezdheti a feladatot saját magánál. Merthogy egyre több gond elé állítják a nacionalista és illiberális kormányok, amelyek összpontosítják a hatalmat, lebontják a fékeket és ellensúlyokat, továbbá aláássák a jogállamot. Az egész azzal kezdődött, hogy 8 éve hatalomra jutott a magyar miniszterelnök, aki a múlt hónapban újból nyert – szabad, de nem tisztességes választásokon. Majd a folyamat felgyorsult 3 éve, miután a lengyeleknél a Jog és Igazságosság győzött. Az unió vezetői éveken át elítélték a demokratikus normák megsértését, de úgy találták, hogy nemigen tudnak mit tenni ellenük. A jogállami eljárással az a baj, hogy Budapest és Varsó kölcsönösen fedezi egymás hátát.

Ám lehet, hogy Brüsszel most rájött, miként lehet nagyobb nyomást kifejteni, mégpedig a közösségi támogatások visszafogásával. A módszernek igen nagy hatása lehet, mivel pl. Magyarország esetében egyes években a brüsszeli átutalások elérték a GDP 4 %-át. A szankció véget vethet a két kormány részéről annak a különösen perverz gyakorlatnak, hogy mindkettő rendszeresen pocskondiázza az EU-t, ám közben annak pénzéből erősíti meg saját politikai bázisát. Orbán az összegek egy részét a kormányhoz közelálló üzleti köröknek játszotta át, beleértve a saját vejét. A metódus további előnye, hogy egyik érintett ország sem vétózhatna. A legjelentősebb következmény az lehet ezek után, hogy a két állam lényeges engedményekre kényszerül. Magyarország nem csaphatna le a civilekre. Vagyis az uniónak saját maga rendbetételével kell indítania, ha komolyan veszi Macron felhívását a liberális demokrácia megvédésére.

Reuters

A hírügynökség azt írja, hogy Orbán Viktor, brüsszeli szóhasználatban: a Viktátor nagy választási győzelme és a lengyel bíróságok függetlenségéért folyó harc félreverte a vészharangokat az EU jövője ügyében. Épp ezért találta ki a Bizottság, hogy pénzügyi fegyverrel próbálja megfékezni az erős embereket, azaz az illiberális nacionalizmus megerősödését a keleten, ami a szervezet demokratikus alapjait fenyegeti. Juncker a franciák és a németek, illetve a többi nettó befizető áldásával terjeszti elő javaslatát holnap, miszerint a 2021-27 között a jogállam betartásához kötik a központi támogatásokat. Magyarországon ezek a pénzek teszik ki a közkiadások 7 %-át, azaz nyomós érvet jelentenek az uniós tagság mellett. Mindazonáltal úgy tudni, hogy a Bizottság távozó elnöke nem akarja kiélezni a kérdést a két országgal, ami elkeseríti Orbán és Kaczynski bírálóit.

A feszültség enyhülését eredményezheti, hogy Brüsszel kemény lépéseket tesz az illegális migránsok távoltartására. Egy bennfentes arra számít, hogy sikeres lesz a vonakodó államokkal szemben a mézesmadzag és korbács politikája. Orbán már jó pár esetben visszakozott az EU közbelépésének hatására, és a Bizottság győzelmet vár a maga számára a CEU, illetve a Soros által támogatott civil szervezetek ügyében is. Az EP azt sürgeti, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát, de az ellenzők szerint ennél többre van szükség, ha véget akarnak vetni az uniós alapok elsikkasztásának...