2017. február 22., szerda

FELES - MIÉRT NINCS POLITIKA IDEOLÓGIA NÉLKÜL?


ÁTLÁTSZÓ - FELES BLOG
Szerző: Slejmsow
2017.02.22.Sokat hallunk mostanság a bal-jobb megosztottságról, ennek meghaladásáról, a szakértői-alapú politizálás lehetőségéről. Valóban káros az ideológia? Valóban az lenne a megoldás a politikai válságunk meghaladására, ha sutba dobnánk a problémáink ideológiai megközelítését? Erről szól a mostani Feles!

BOTKA ÉS A MÚLT ELTÖRLÉSE

MAGYAR NARANCS- LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dávid
2017.02.22.


Botka László szombati miniszterelnök-jelölti debütáló beszédében élesen baloldali programot fogalmazott meg, miközben deklarálta azt is, hogy nem lehet a 2010 előtti kormányok politikájával azonosulnia a 2010 utáni urizálást leváltani igyekvő baloldalnak. A híradásokban persze leggyakrabban az szerepelt, miszerint Botka - nevét ki nem mondva - felszólította Gyurcsány Ferencet is, mint Orbán Viktor mellett a másik “gyűlölve szeretett” politikust, hogy vonuljon vissza a politizálástól. Gyurcsányt azonban nem csak hitelessége, megosztó személyisége miatt támadta Botka, de a volt miniszterelnök szerinte a tévedésnek bizonyult harmadikutas baloldali politizálásnak is a jelképe. Botka itt a Tony Blair és Gerhard Schröder nevéhez köthető harmadik útra utalt, ami a gazdasági egyenlőség helyett az esélyek és az identitások elismerésének egyenlőségét hirdette.

Botka és számos baloldali kritikus szerint a harmadik út miatt nem találja helyét, veszíti el választóit a kortárs baloldal, noha az 1990-es évek végén úgy látszott, hogy ez az új baloldal hosszú időre domináns lehet Európában és Észak-Amerikában. Legkésőbb azonban a 2008-as gazdasági válság tette egyértelművé, hogy a fundamentumaitól megfosztott baloldaltól elpártoltak hagyományos választói. A gazdasági dereguláció bizonyos, mobilis középrétegek számára valódi gyarapodást hozott, de közben a neoliberalizmus bizonytalanságba taszította a hagyományos termelési, foglalkoztatási keretekhez szokott munkásokat. A Botka által is említett esélyegyenlőség ugyanakkor patologizálta a társadalmi elégedetlenségeket. Az esélyek deklarált egyenlősége miatt ugyanis az egyént kezdte el hibáztatni környezete és saját maga, ha megélhetési, érvényesülési gondja akadt. Biztos ő a hibás, hiszen az esélyek egyenlők. Messze van ez a baloldal közösségen és szolidaritáson nyugvó érdekérvényesítési hagyományaitól.

A harmadik utasság másik eleme, az identitások elismerésének egyenlősége is eltávolította a baloldalt a gazdasági egyenlőség követelésétől és a kapitalizmus kritikájától. Az egyéni önmeghatározás szabadsága, ami leggyakrabban a nemi identitás választásának szabadságára vonatkozik, valójában zavarba hozza a hagyományos dolgozó rétegeket. Az elismerés egyenlőségéhez kapcsolódóan a katedra-baloldal felfutása – elsősorban az Egyesült Államok egyetemi kampuszain – pedig olyan vitákat generált, amellyel a munkások nem tudtak azonosulni, nem értettek és nem is érdekelte őket. Sokan a baloldaltól elforduló és a bevándorlásban egzisztenciális kockázatot látó szavazók közül végül a Botka által is populistának nevezett politikai erők mögött sorakoztak fel. A Brexit és Donald Trump megválasztása kapcsán így egyre gyakrabban esik szó a hagyományos munkásosztály helyzetéről Európában és Észak-Amerikában...

HOGYAN ÓVJUK GYEREKEINK PSZICHÉS IMMUNRENDSZERÉT?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi
2017.02.22.


Mert bizony létezik a léleknek is immunrendszere… Nehezebben mérhető műszerekkel, kevésbé megfigyelhető, ha épp legyengült, és nem segít rajta a C-vitamin. A pszichés immunrendszer az utóbbi évtized egyik legcélzottabb kutatási területe az egészségpszichológiában. Biológiai kutatásokkal alátámasztható ugyanis, hogy egyes lelki folyamatok milyen hatással vannak az agy és a test fejlődésére, az idegi folyamatokon, a hormon-, illetve az immunrendszeren keresztül. Lássuk, hogy melyek azok a tényezők, melyek erősítik vagy gyengítik a gyerekek – lelki értelemben vett – védekező képességét.

Érintés

Egy kisbabának az anya testközelsége adja a legnagyobb biztonságot a megszületést követő hetekben. Az érintés nemcsak a bizalom építője, hanem a testi fejlődést is segíti, hiszen növekedési hormont termel. A testkontaktus a gyermek fejlődésének további szakaszaiban is rendkívül fontos. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek (óvodásoknál vizsgálták, de kisiskolásokra is valószínűleg ugyanúgy érvényes) akik reggel legalább 10 percet anyukájuk ölében töltöttek (könyvolvasás, beszélgetés) kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak voltak a nap folyamán, mint amikor elmaradt a reggeli összebújás. A testközelség nemcsak a pici babáknak kell, a nagyobb gyerekek is rengeteget tudnak töltődni ez által.

Nevetés


A nevetés hatására az agy azon területei aktivizálódnak, melyek fokozzák a boldogságérzetért felelős anyagok (dopamin és szerotonin) termelődését. És nemcsak nekünk felnőtteknek, a gyereknek éppúgy. A nevetés fokozza továbbá az immunglobulinok termelődését, mely elősegíti a jobb immunvédekezést. A nevetés továbbá oldja a feszültséget és elűzi a depresszív gondolatokat. Könnyű dolgunk van, mert a gyerekek sokkal fogékonyabbak a kacagásra, mint mi felnőttek. Melyik gyerek ne imádna egy párnacsatát, vagy a például a csikizést? A rendszeres kacagás éppannyira fontos egy kisgyerek életében, mint a napi vitamin bevitel...

BELÜGYÉR VAZALLUSOK II.

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.02.22.Európa legtehetősebb, szégyenszemre már negyvennyolc évesen nyugdíjba vonult belügyére hogyan és miképpen tollasodott meg ennyire, az megérne egy külön parlamenti bizottsági vizsgálatot. Nevezetesen annak kiderítésére, hogy istenáldott vállalkozói tehetségén és pénzügyi zsenialitásán, valamint kapcsolati tőkéjén kívül, mi kellett még ahhoz, hogy ekkora vagyont felhalmozzon.

Kellett hozzá bizonyára szűkebb „szakember” holdudvar is, olyanok, akik közül három jellegzetes figurát feltétlenül ki kell emelni abból a tucatból, akik vagy így, vagy úgy, de valamiképpen szemtanúi voltak a belügyér eszméletlen nagyságrendű anyagi gyarapodásának. Ők tudnának mesélni minden bizonnyal, de nem fognak, hiszen vazallusként feltételezhetjük, hogy valamiképpen maguk is részesedhettek hűbéruruk kegyeiből. Az elsőn már túl vagyunk, most jöjjön a második.

Szabó Péter hajdani rendőrtábornok

Az első Fidesz kormány ideje alatt került a belügyér által 1998-ban a BM RSZVSZ vezetői székébe. Első dolga volt a vezetőcsere és Tasnádi László, későbbi rendészeti államtitkár részére a helycsinálás. Vajon mi célból? 2001-ben aztán szomorú véget ért Ó utcai pályafutása, az általa vezetett gépjárművel halálos közúti baleset részese lett. A nyomozás kiterjedt arra is, hogy Szabó Péter fogyasztott-e szeszes italt a baleset előtt. Az RTL Klub korabeli híradása szerint az első vizsgálat megállapította, hogy a dandártábornok fogyasztott alkoholt, de a Pest Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal szakértői valamiért nem tudták kideríteni, hogy Szabó Péter véralkoholszintje meghaladta-e a 0,8 ezrelékes szabálysértési határt.

A nyomozó hivatal ezt követően az elrendelt pótnyomozás során megállapította, hogy a dandártábornok enyhe és a közepes fok határán lévő alkoholos befolyásoltság állapotában volt, amikor autójával Ócsa irányából Üllő felé tartva, összeütközött egy IFA-val. A pótnyomozás megállapítása alapján, végül halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. Az RSZVSZ egykori vezetőjének kocsija 2001. március 6-án este Alsópakonynál egy pótkocsis IFA teherautóval ütközött. A vizsgálat során kiderült: Szabó Péter 130-135 kilométeres sebességgel haladt kocsijával. Ha betartja a megengedett 80 kilométeres sebességet, akkor a baleset intenzív fékezéssel elkerülhető lett volna. A baleset következtében a tábornok súlyos sérülést szenvedett, a gépkocsi utasa, a rendvédelmi szolgálat egyik tagja meghalt. Az IFA vezetője könnyebben megsérült.

A Pest Megyei Főügyészség (PMF) helyettes vezetője, Csecserits István annak idején elmondta: a teherautó vezetője ellen szintén vádemelési javaslattal éltek halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. A pótnyomozás végén az IFA vezetője ellen a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat fenntartották. A vádat Szabó Péter dandártábornok ellen a Pest Megyei Főügyészség képviselte, a perben negyvenkilenc tanút fognak meghallgatni – mondta akkoriban Borbély Zoltán. A büntető törvénykönyv szerint halált okozó ittas járművezetés bűntettéért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság, ha bizonyítottnak ítéli a vádat. A teherautó vezetőjét 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ha bebizonyosodik bűnössége. A tábornok halálos balesetet okozó ittas vezetése a korabeli hírekben is nyomon követhető volt.

A több mint tizenöt esztendővel ezelőtt történt tragikus esemény ügyében a jogerős befejezésről a hírek azonban már nem szóltak, mint ahogy a történeti tényállásról is csak szűkös információk álltak rendelkezésre. Vajon mi lehet az oka annak, hogy az ügy jogerős befejezéséről szinte semmit nem tudunk? Az interneten pedig erről a tragikus ügyről is alig találunk információt. A nyilvánosságra tartozna ez a szerencsétlen történeti tényállás épp úgy, mint az eljárás jogerős befejezése. A találgatások rossz fényt vetnek nem csak az igazságszolgáltatásra, de szűkebb értelemben az egész rendőrségre is!

MA 103 MILLIÓ FORINTTAL DRÁGULT A TEGNAP ÁTADOTT DAGÁLY USZODA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.02.22.


2017. február 21-én volt a Dagály Úszóaréna ünnepélyes átadása, ahol Fürjes Balázs bejelentette, hogy a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül elkészült a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye, amelyet Duna Arénának kereszteltek el.

A köznyelvben csak Dagálynak nevezett gigauszoda, ami a terveken még egy csillogó csodának nézett ki, végül sajnos csak egy szürke doboz lett, és sokkal drágább az eredetileg közölt összegnél.

Kezdetben ugyanis arról volt szó, hogy 8 milliárd forintba fog kerülni az épület, de az építését végül 38,63 milliárd forintért vállalta a Market. Tavaly októberben megírtuk, hogy ehhez hozzácsaptak még 170 millió forintot egy külső medence miatt, december végén pedig további 5 milliárd forintot kapott a Market az uszodakomplexumra. A Fideszhez több szállal kapcsolódó Videoton-elnök Garancsi István cége így már összesen 43,36 milliárdot kapott a Dagály építésére.

Az ünnepélyes átadás után egy nappal később, február 22-én megjelent az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy a végösszeg még tovább növekedett. Ezúttal a tervezési költségek emelkedtek.

A Dagály terveit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megbízásából az Újlak Mérnökiroda Kft. készítette el, az eredeti szerződés szerint 849 millió forintért, ám ezt ősszel megemelték 35 millió forinttal, így a végösszeg akkor 884 millió forint lett. Most ezt megtoldották még 103,4 millió forinttal, a tervek összköltsége tehát már 987,5 millió forint...

RÓZA NÉNI SÁRISÁPFELSŐN NEM ÉRTI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: H. Andrea/Róza néni
2017.02.22.


...Minden tiszteletem és elismerésem Hadházy Ákosé mindazért amit eddig is tett, hogy mindezekre rengeteg energiát, időt áldozott – gondolom, remélem vannak segítői, és nem fogja/fogják abbahagyni, mindaddig míg erre szükség van. Egyetlen probléma van vele: a megfelelő nyilvánosság hiánya, az, hogy kevés emberhez jut el, és ha el is jut, legtöbben nem igazán értik, hogy miről is szól ez (főleg Sárisápfelsőn).

Nem titkolt szándékom az volt, hogy egy áttekinthető összegzés mellett, összesítsem is mindazokat a számokat, amiket ő a kutakodásai során korrupcióval fertőzöttnek ítélt meg. Már csak azért is, mert kíváncsi voltam, hogy viszonyulnak mindezek a 4-es metró szocballib-Demszky-Gyurcsány-Medgyessy-stb. klán 21. századbeli felülmúlhatatlan korrupciós botrányához, aminek kapcsán az OLAF-jelentés 60 darab, összesen 167 milliárd forintnyi szerződéssel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat, esetleges korrupciót. Ugyanakkor mindösszesen 59 milliárd forint uniós támogatást kérnek ezért vissza, az okozott kár 96 százaléka öt szerződéshez kapcsolódik.

A Hadházy Ákos által feltárt korrupciógyanús, nem a fent említett klán időszakának ügyeiből, ezeknek csak az első fele, azaz 27 feltárt eset figyelembe vételével, a kifizetett uniós pénzek együttes összege meghaladja a 195 milliárd forintot, értsd: ezek szabálytalanul felhasznált, korrupciógyanús kifizetések. Számos esetben az LMP feljelentést tett, majd kiderül, hogy ezeknek mi lesz a vége, reméljük… Esetleg az OLAF ezekben nem érdekelt?

Az alábbi táblázatból elérhetők a felsorolt, adott témákhoz kapcsolódó részletek – amennyiben valaki ellenállhatatlan vágyat érezne belemerülni az új magyar gazdaságpolitika rejtelmeibe (értsd intézményesített korrupció), à la Matolcsy György alias Unortodox Romeó. Nem tudom, hogy lehet-e esetleg dicséretesnek nevezni azt a tehetséget, amivel mindenféle cirkalmas, olykor költői módon megfogalmazzák a „nesze-semmi-fogdmeg-jól” életbevágóan fontos tevékenységeket...

ÚJJÁÉLEDHET MÉG A KONZERVATIVIZMUS?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Illés Gergő
2017.02.22.


Igazság, szépség és jóság – mintha ezek a fogalmak kivesztek volna a modern, materiális világból, miközben a klasszikus konzervativizmus válságba került. Ám még ilyen körülmények között is visszahozhatók a tradicionális értékek a társadalomba – vélekedik Rod Dreher az American Conservative-ban megjelent cikkében.

Dreher szerint Donald Trump elnökké választásával az addig is folyamatosan erősödő populizmus és nacionalizmus győzelmet aratott. A szerző egy aggasztó tendenciát lát kibontakozni, melyben a konzervativizmus elveszíti eredeti értékeit, és „nem szolgál tovább védőpajzsként a tömegpolitika veszélyeivel szemben”. A helyzet azonban távolról sem ilyen reménytelen: hinnünk kell, hogy kulturális mintáink megváltoztatásával új nap virradhat a tradicionális konzervatív gondolkodókra.

De mit is jelent a tradicionális konzervativizmus? Sokak számára a liberalizmus ellentétét, ám Dreher szerint ennél sokkal többről van szó. A konzervativizmus menedéket nyújt a modern individualizmus magányossága ellen, visszamutat az emberi természet eredeti, természetes közege felé és a személy attitűdje helyett az antik értékeket helyezi előtérbe – hivatkozik a szerző James Matthew Wilson The Vision of the Soul: Truth, Beauty, and Goodness in the Western Tradition című könyvére.

A hagyományos jobboldali értékek tehát adottak. De mennyire élnek még ezek az elvek, mennyire rugaszkodott el a konzervativizmus önnön hagyományaitól?

A CIVILEK KINYÍRÁSA HELYETT MIÉRT NEM AZ EGÉSZSÉGÜGGYEL FOGLALKOZIK A KORMÁNY?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.22.A HVG cikke szerint a Fidesz frakcióülésén döntött: külföldi ügynökökként kell regisztrálni bizonyos civil szervezeteket, vagyis nem bizonyosokat, hanem azokat, amelyeket a kormány így akar nevezni. Jelenleg pont ez a legnagyobb gondjuk, hogy alakítsák úgy a törvényt, hogy azokra legyen csak hatályos, akiket ők akarnak. Ezzel telt a Fidesz frakcióülése. Az egészségügy átalakítása, az oktatás, a korrupció elleni küzdelem nem került szóba.

Valójában nem kéne ezzel a témával foglalkozni, hiszen a kormány csak azért dobja be, hogy felépítsen egy nemlétező ellenséget magával szemben, akivel harcolhat ahelyett, hogy végre ezt az országot kormányozná, és megoldaná a problémáit. De foglalkozni kell, mert mégiscsak tisztességes magyar emberek, családanyák és apák életét tervezi politikai okokból megnehezíteni a kormány.

Azzal foglalkozik ma Magyarország kormánya és kormánypártjának frakciója, hogy lemészárolják, tönkretegyék a nekik politikailag kényelmetlen embereket. Ez az ország szempontjából a legfontosabb, leghasznosabb dolog, amivel foglakozhatnak?
ITT OLVASHATÓ

MIÉRT SZÁLLT RÁ AZ OMBUDSMAN A KORMÁNYRA ÉS A BÍRÓSÁGOKRA?

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Verdes Tamás
2017.02.22.


Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

A JOGÁLLAMISÁG MEGCSÚFOLÁSA A NEMZETKÖZI SZINTEN VERSENYKÉPES CIVILSZERVEZETEK ELLENI TÖRVÉNYALKOTÁS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: M. Tóth Balázs
2017.02.22. A hvg.hu szerint Fidesz legutóbbi frakcióülésén került terítékre az a kérdés, hogy milyen szabályokat vezessenek be a külföldről támogatott civilekkel szemben. A nyilvánosságra került információk a legvilágosabban írják le azt, amit egyébként rég tudunk: a Fidesz törvények álruhájába öltözteti az illiberális politikai akarat kormányzati végrehajtását.

Ősrégi vita az, hogy a törvény vagy jog nemes kategóriájával illethető-e bármilyen szabály, amit a jogalkotó elfogad. Jog lesz-e a zsidótörvény azért, mert törvénynek nevezik és a megfelelő szerv a megfelelő eljárásban elfogadta és kihirdette? Jog volt-e a kommunista rendszerben az államosítás? A válasz egy demokratikus jogállamban egyértelműen nemleges.

Ahhoz, hogy valami szabály legyen, egyrészt fontos a „pedigréje”: az, hogy milyen forrásból származik. A parlament vagy a kormány által alkotott szabály ma lehet jog. De nem minden korrekt pedigréjű szabály lesz jog. Egyszerű példa, hogy alkotmányellenesnek bizonyult szabályt visszamenőleges hatállyal megsemmisít az Alkotmánybíróság. Ilyenkor azt mondja ki a legfőbb bírói testület, hogy a pedigréje alapján jognak látszó szabály a tartalmi hibája miatt soha nem volt kötelező. Vagyis van olyan törvény volt, ami nem kötelezett soha senkit. Így nem is volt soha szabály. Sem a zsidótörvények, sem a kommunista kollektivizálás nem lenne ma jog.

Az ilyen „hibás” szabályoknak rengeteg típusa van. Közismert a visszaható hatályú szabályozás, vagy az alapvető jogokat sértő jogi rendelkezések köre. A visszamenőlegesen kivetett adót nem kell befizetni, illetve az visszajár, és a szólásszabadságot sértő törvények alapján nem lehet büntetést kiszabni.

Az, ahogyan a Fidesz most jognak látszó szöveget próbál alkotni a nemkívánatos civil szervezetekkel szemben, ennek a problémakörnek egy egészen sajátos alesete. A hírek szerint az történik, hogy a Soros Nyílt Társadalom Intézet Alapítványától támogatást kapó szervezeteket célozzák meg a törvényi szigorítás célcsoportjaként, de nevesíteni – annak ellenére, hogy több tucat egyesület, illetve alapítvány tartozhat ide – csak a rezsibiztos által is három nagy szervezetet, a Magyar Helsinki Bizottságot, Társaság a Szabadságjogokért szervezetet és a Transparency Internationalt nevesítették a megbeszéléseken.

De könnyen ebbe a körbe eshet az egyébként magyar állampolgárok által évi több tízmilliós nagyságrendben finanszírozott atlatszo.hu is, amely kis részben szintén kap támogatást a Nyílt Társadalom Alapítványoktól...


DICEY JOGÁLLAMA (I.RÉSZ)

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.02.22.


Hans Kelsen az emberi együttélést így jellemzi: „Az emberi együttélést az jellemzi, hogy kölcsönös kapcsolataik szabályozva vannak. Az egyének együttélésének önmagában biológiai jelensége azáltal válik társadalmi jelenséggé, hogy szabályozva van. A társadalom rendezett együttélés, vagy még pontosabban az egyének együttélésének rendezése.” Az együttélés szabályozására ún. törvényeket alkotnak, ami minden, a közösséget alkotó egyén számára kötelező jelleggel bír. Aki pedig a szabályokat áthágja, annak büntetés az osztályrésze.


Az embernek a biológiai lényegéből a társadalmi lényeggé alakulásának egyik legfontosabb feltétele éppen ez a szabályalkotás és mindenkire nézve kötelező jellegének kinyilvánítása volt. Immanuel Kant az emberi méltóság kialakulásának a törvények alkotását és annak hatálya alá történő önkéntes alávetettséget jelölte meg. Szerinte „...az ember méltósága éppen abban a képességben rejlik, hogy általános törvényhozó tud lenni, ámbár csak azzal a feltétellel, hogy egyúttal alá is van vetve ugyanennek a törvényhozásnak.” Kantnak ez az idézett állítása egyúttal a joguralom, vagy ahogyan én használom ezt a fogalmat, a jogfolytonosság problémáját alapozta meg.


A jogfolytonosság problémája mögött ugyanis az a tény húzódik meg, hogy a politikai rendszerek fejlődnek és nyilvánvaló különbségek vannak egyes politikai rendszer főtípusok között. Egészen más paradigmák alapján épülnek fel az őstársadalom, a rabszolgaságon alapuló, a hűbériségen alapuló és a liberális demokráciák politikai rendszerei. A kérdés itt most az, hogy a tárgyi jog, amely végeredményben az aktuális hatalom politikai céljait tükrözi és annak megvalósítását kényszeríti ki, mennyiben kell, hogy kövesse ezeket a változásokat. Más szavakkal: mondjuk a hűbériségen alapuló politikai rendszer tárgyi joga vajon alkalmas-e arra, hogy a liberális demokráciák politikai rendszerét hatékonyan tudja működtetni. A válasz erre nyilvánvalóan az, hogy nem alkalmas, ezért a tárgyi jognak mindig követnie kell a politikai rendszerek főtípusainak változását. De nem változik a jognak az a funkciója, hogy irányítsa a politikai rendszerek működését. Gyakorlatilag általános tételként mondhatjuk ki azt, hogy míg a politikai rendszerek folyamatosan változnak, fejlődnek, s vele együtt a pozitív jog is, addig a jog, mint a politikai rendszerek működtetésének egyik legjobb módszere, nem változik, mindig megmarad annak, amiért azt létrehozták, nevezetesen a politikai rendszer működésének irányítása. Ugyanide tartozik az a probléma is, hogy a politikai rendszerek fejlődése során elérkezhetünk-e egy olyan kiváltságos és kívánatos állapotba, hogy azt egy külön fogalommal, a jogállam fogalmával illessük, megkülönböztetve ezzel minden korábbi és állítólag ilyen szempontból fejletlenebb politikai rendszereket...


CSINÁLJA, AMIT EDDIG, CSAK SZABADABBAN!

INDEX.HU
Szerző: SIXX
2017.02.22.Volt köztévés, rádiós, de Kálmán Olga nevét a legtöbben az ATV Egyenes beszéd című műsora kapcsán emlegetik. Vagyis emlegették, mert 2016. december közepén felmondott, és átigazolt a Hír TV-hez, ahol nagyjából ugyanazt fogja tovább csinálni, mint addig. Interjú a váltás okairól, és a jövőről.

Miért hagyta ott az ATV-t?


14 év sok volt, elég volt. Az ember ilyenkor saját magában átgondolja, hogy voltak-e olyan pontok, amikor besokallhatott volna, de az én esetemben nem voltak ilyenek. A 14 évből nem tudok egyet, kettőt vagy hármat kiemelni, amikor felmondhattam volna. Egyrészt nem is kerestek más televíziótól, másrészt pedig nem volt olyan nagy dolog, ami miatt betelt volna a pohár. Egész egyszerűen sok volt ugyanott, ugyanazt 14 éven át csinálni.

Mi volt előbb, a besokallás vagy a Hír TV-s megkeresés?


Időben nem volt nagy eltérés, nem úgy kell elképzelni, hogy megkerestek, és sokáig érlelődött bennem a dolog. A kettő összetalálkozott, és a döntést is viszonylag hamar hoztam meg, két nap alatt. Szeretem magam körül a rendet, leültem otthon egy négyzetrácsos papírral, húztam egy vonalat, és két oszlopba rendeztem a váltással járó előnyöket és hátrányokat. És az előnyök közé sokkal több dolog került.

Például mik?


Akarok-e váltani? Igen. Jó lenne máshol? Igen. Jó lenne mások között? Igen. Jó lenne valamilyen formában mást csinálni? Igen. A bőrömből persze nem tudok és nem is akarok kibújni, nagyjából ugyanazt fogom a Hír TV-ben is csinálni, mint az ATV-n: nincsenek, nem is voltak soha szerepálmaim, soha nem akartam zenés-táncos showműsort vezetni közönség előtt. Összegeztem a négyzetrácsos papírra írt dolgokat, és december 15-én felmondtam. Elég szerencsétlenül jött ki, hogy aznap volt az ATV karácsonyi bulija, és ezen a kormánypárti sajtó el is csámcsogott egy kicsit, mondván: milyen ember az, aki karácsony tájékán jelent be ilyet? Mennyivel lett volna jobb, ha várok január 1-ig, és két nappal az év első adása előtt jelentem be, hogy kösz, én mentem? A pletykákra egyébként rácsodálkoztam egy kicsit, mert egy szó sem volt igaz abból, hogy évek óta tárgyalunk, abból sem, hogy hívott az RTL, de csak az RTL II-n kaptam volna műsort, és nem fogok kapni 4 millió forintos fizetést sem. Aki ismeri a szakmát, pontosan tudja, hogy ilyen havi fizetés nincs a szakmában, mindenesetre köszönöm Habony Árpádnak, vagy aki ezt a kommunikációs bravúrt kitalálta, mert ezek szerint igen nagyra becsüli a piaci értékemet...

HOGYAN FIZESSÜK VISSZA A DIÁKHITELT BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.02.21.Most a szabadon felhasználható diákhitel 1-et nézzük meg, mivel ennek sokkal brutálisabb a kamata, de legalább közkedvelt termék a diákok körében. Amiről még a diákhitel hivatalos kalkulátora is viszonylagosan hallgat (kivéve, ha nem olvasod a kapott adatokat, hanem nézegeted mérőszallaggal a grafikont), hogy a diákhitel kamata évről évre beépül a tőketartozásba. Ez azt jelenti, hogy akkor is növekszik a tartozásunk, amikor még iskolába járunk és elvileg a tanulmányainkra fordítjuk a pénzt.

Innentől kezdve pedig sajnos ez a diákhitel nem hagyományos (szülők hiteléhez hasonló) módon működik, ahol a havi törlesztésbe van beépítve a kamat mértéke, de a tőketörlesztés nem növekszik. Én a mai napig pipa vagyok a rendszerre, mert ezt nem hangsúlyozzák kellően. Minden szarról beszélnek, de azt nem rágják a diákok fülébe, hogy:

Fiam! Ha felveszed a hitelt, akkor minden évben 3-5%-kal növekszik a tőketartozásod! Ez azt jelenti magyarul, hogyha 10 évig megpróbálsz a mamahotel-suli tengelyen pörögni, akkor mire belekezdesz a saját életedbe, addigra nagyon sok millió forinttal tartozol...


TARLÓS DEMOKRÁCIAKÉPE: NYELVVEL ELŐRE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.22.


Még mindig Tarlós, és még mindig Olimpia. Amennyiben a budapesti főkiskirály erősen tagadja, hogy paktumot kötött volna az országos kiskirállyal. Viszont közli: mindenkinek coki. Mert nagyjából ezek mentén látszik kialakulni a tarlósi világkép Olimpia-ügyben. Amit szerinte elárultak.

Mert mi más lenne egy népszavazási kezdeményezés? Annak, aki fizeti, mi köze is lenne az egészhez? Azért mindenesetre jellemző az is, hogy Tarlós cáfolnilátta szükségesnek, hogy külön paktumot kötött volna Orbánnal a kérdésben. Annyiban mindenképpen jelzi a közállapotokat, illetve a vezetőkről kialakult képet, hogy egy ilyen állítást külön cáfolni kell. Mert a főpolgármesteréhez hasonló, minden felelősséget másra, mindenki másra, kenő vehemenciával csak azt érdemes cáfolni, ami különben hihető. Márpedig ezek szerint nagyon is hihetőnek ítélte a főpolgármester, hogy közte, illetve a miniszterelnök között egyfajta különalku jöhetett létre a balhé, az olimpiai fiaskó, elviteléről. Olyan alku, amelynek nem csak az olimpia a tárgya, hanem az, hogy a főpolgármester újraválasztását lezsírozzák. Ami alapján az is hihető történet lehet Tarlós szerint, hogy a jelenléte a fővárosi bársonyszékben gyakorlatilag független a választók szándékától. S ez független attól, hogy különben jogos a kérdése: hol voltak, és hogyan szavaztak azok a pártok annak idején, amelyek most ráröpültek a végjátékban a Momentum kezdeményezésére...

KUDARCRA ÍTÉLTETETT A JOBBIK NÉPPÁRTOSODÁSI KÖVETKEZMÉNYE?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.22.


Vonának épp elég baja van azzal, hogy a radikálisok tiltakozása ellenére megpróbálja pártját középre vonszolni. A Jobbik elbizonytalanodott szavazóira úgy csapott le az ellenséges kormányzati propaganda, hogy azt még Gyurcsány Ferenc is megirigyelhette. A közvélemény-kutatók többségénél a párt támogatottságának a csökkenését lehet kiolvasni, illetve a néppártosodási törekvések teljes kudarcát. Hiába erős a Jobbik az úgynevezett másodlagos preferenciáknál, jelenleg nem nagyon látni, hogyan tudná a párt például a mostani fideszes szavazókat, vagy éppen a csalódott baloldaliakat magához édesgetni.

A Jobbik számokban


A Jobbik 2015 óta azon fáradozik, hogy a szélesebb tömegek előtt is elfogadott legyenek politikai elképzeléseik, és az ország második legnagyobb politikai erejévé tudjanak válni, amelyhez hozzásegíti őket az a tény, hogy a jobboldali szavazók másodlagos preferenciaként tartják számon a pártot, azaz jellemezően például egy fideszes a Jobbikra szavazna, ha éppen nem lenne a Fidesz.

A TÁRKI január végén tett közzé adatokat pártpreferenciákról. Egy féléves mérési ciklus után, 1000 fős mintán mutatják be a pártok jelenlegi támogatottságát. Ebben láthatjuk, hogy 5 százalékpontot csökkent a pártválasztók aránya a mintában, a Jobbik támogatottsága az összes megkérdezettek körében 14-ről 13 százalékra, a biztos pártválasztók körében 22-ről 20 százalékra csökkent...

BARTUS LÁSZLÓ: GYURCSÁNY UTOLSÓ LEHETŐSÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.22.


Elvi lehetőséget vázolok fel, mert nem tudom, az elmúlt négy év mennyire tépázta meg a szereplőket. Gyurcsány Ferenc kapott egy utolsó lehetőséget. Visszatérhet önmagához. Korrigálhatja a hibát, amely a politikai pályája végét jelentheti, s amely tönkreteszi őt magát is.

Gyurcsánynak most helyet kellene cserélnie a Momentum Mozgalommal. A Momentum menjen be a parlamentbe, zsebelje be boldogan az országos lista állításért járó 750 millió forintot. Vegye föl az évi százmilliót, és jelentéktelenedjen el a többi kollaboráns párttal együtt a parlamentben. A Momentum esetében ez áldás lenne, mert ez az egyetlen esély, hogy ne okozzon a kelleténél nagyobb kárt a demokraták között.

A Momentum olyan eszméket hirdet, amelyek veszélyesek a demokratákra. A jobboldal és a baloldal közötti határok megszüntetése, az Orbánnal való szembenállás felszámolása, az “egészséges nemzettudat”, az elmúlt 27 év összemosása, a demokratikus jogállam és a 2010 utáni illiberális állam azonosítása, bebetonozza az Orbán-rendszert. Ez a demokrácia alapelveinek megtagadása. Ez akkor nem hat, ha a Momentum bemegy a parlamentbe.

Aki bemegy Orbán parlamentjébe, annak vége. Nekik az a legjobb, ha bemennek mielőbb. Gyurcsány pedig jöjjön ki a parlamentből. Ha képes mindent megváltoztatni maga körül, akkor álljon az Orbán-ellenes civil tömeg élére, amely az olimpiaellenes aláírásgyűjtésen megmutatta magát. A Momentum most készül elhagyni őket a pénzért. Gyurcsány pedig mondjon le a pénzről, térjen vissza az elvszerű politizáláshoz, amelyet elhagyott.

Szerezze vissza a hitelét és önmagát. Az Orbán-rendszer igazi ellenzéke nem a parlamenti pártok támogatói között, hanem a rendszeren kívül van. Mindig is ott volt. Még akkor is, ha közülük sokan elmennek szavazni is, “soha nem lehet tudni” alapon. Mint akik vesznek egy lottót, ami persze soha nem nyer. Az olimpiai aláírásgyűjtés Orbán-ellenes demonstráció volt. Felszínre jött a mélyben lapuló népharag.

Az aláírók többsége nem tudja, mit jelent az olimpia. Orbánnak akartak nemet mondani. Ha Orbán olimpiaellenes lenne, egy civilszervezet pedig az olimpia mellett kérne aláírást, akkor azt írták volna alá. Tudatos olimpiaellenes tiltakozó az aláírók töredéke volt. Tudatos Orbán-ellenes tiltakozó annál több. Itt van a tömeg, itt van a nép, s ott a pénz. Aki a pénzt választja, elveszíti a népet. Elveszíti a jövőt, a lehetőségeit és elveszíti önmagát...

EGY NAP NÉLKÜLÜNK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.22.


Több tízezren vettek részt az Egyesült Királyságban azon a kezdeményezésen, melynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, milyen sokat jelentenek a bevándorlók (köztük főleg az Európai Unióból érkezett határátkelők) az országnak.

A 1 Day Without Us kezdeményezés értelmében hétfőn 24 órára az Európai Unión belülről és kívülről érkezett határátkelők, bevándorlók, menekültek és az őket támogatók többféleképpen jelezhették, milyen fontosnak tartják azt a munkát, amivel hozzájárulnak a brit társadalom működéséhez.

Mindezt meg lehetett mutatni szimbolikusan, kitűzők viselésével, a közösségi oldalakon szelfikkel, vagy akár a bevándorlókkal közös ebéddel, bulival, sőt, úgy is, hogy a határátkelő aznap nem ment dolgozni.

A kezdeményezésben végül több tízezer ember vett részt (hogy ez sok-e vagy kevés, nem az én tisztem megítélni, az biztos, hogy az ország nem állt le), a Parlament előtt is több ezren gyűltek össze, igaz, ők részben azért, mert később volt egy tiltakozás Donald Trump amerikai elnök látogatása ellen.
...

ITT OLVASHATÓ


ÍGY OLDD MEG A CIGÁNYÜGYET - 3. RÉSZ: A KÖZOLTATÁSRÓL

MANDINER BLOG
Szerző: Forgács István
2017.02.22.


(Forgács István cikksorozatának első két részét itt, illetve itt olvashatják.)

Oktatás II: Közoktatás - az első és utolsó esély a legszegényebbek és legkiszolgáltatottabbak számára


Ha csak a kereteit nézzük, akkor a magyar oktatási rendszer a jelenlegi állapotában az én véleményem szerint igenis erős lábakon áll, és egészen tiszta viszonyok közepette kínál valami olyat, amit úgy vélem, mindannyiunknak meg kellene becsülni. Van mit tanulni, lehet is tanulni, és ha eleget tanulunk, munka is lesz végre majd.

De, hogy ezt meg is erősíthessem, előtte hadd idézzek meg egy valós történést. Németországban kérdezték meg néhány hónapja tőlem egyetemi professzorok, hogy miért is nem akar a magyar állam segíteni a cigányoknak Magyarországon az oktatás terén.

Visszakérdeztem, mire gondolnak. A válaszuk az volt, hogy elborzadva hallják azokat a híreket magyarországi barátaiktól, miszerint nálunk a cigányoknak külön iskolába kell járniuk, és rosszabb minőségű tananyagot kell (értsd: van lehetőségük) elsajátítani. És úgy általában véve nem is szeretik őket a tanárok, és hogy már egészen fiatal korban szembesülniük kell a kirekesztéssel, megkülönböztetéssel.

Nem tudtam mit válaszolni, hiszen, ha valaki ezt a képet akarja Magyarországról általánosan a világban elterjeszteni, akkor könnyen talál olyan iskolát, ahol valóban csak cigánygyerekek tanulnak, könnyen talál cigány diákokra valóban mérges tanárokat, és könnyen be is bizonyíthatja, hogy a magyar oktatási rendszerből kikerülő cigány gyermekek tudásszintje valóban egészen alacsony egyes térségekben.

Helyette inkább megkérdeztem, tudják-e, mit kínál a magyar oktatási kormányzat a hátrányos helyzetű gyermekek számára – nyilván erről nem volt semmilyen értesülésük.

Elmondtam, hogy kötelező az óvoda, ami segít a gyermekek szocializációjában. Elmondtam, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes óvodai étkezést kapnak, a cigányok jelentős túlnyomó többsége része ennek a csoportnak. Az iskola kapcsán elmondtam, hogy az ingyenes étkezés itt is jár a hátrányos helyzetű gyermekeknek (akiknek többsége szintén cigány), illetve ingyenesek a tankönyvek a számukra.

Finom, zavart csend telepedett közénk, majd elhangzott, hogy szerintük ezek nagyszerű dolgok. És, hogy ha kellően igazságosak és objektívek vagyunk, akkor el kell ismerni, hogy azzal semmiképpen sem vádolható ezek alapján a kormányzat, hogy nem adja meg az alapfeltételeket ahhoz, hogy valaki a tanulás révén jusson előbbre majd...

ORBÁN ÁLMA SZERTEFOSZLIK

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.22.


Az uniós joggal ütközhet, diszkriminációnak minősülhet az osztrák koalíciós pártok között tegnap született megállapodás, amelynek értelmében a munkahelyteremtés ösztönzésére hivatott támogatás nem járna akkor, ha a munkáltató más uniós országbeli állampolgárt alkalmaz.

A júliusban bevezetendő foglalkoztatási jutalékot, amelynek révén felére csökkenne a munkaadói járulék, nem csupán akkor adnák meg, ha a munkáltató osztrák munkanélkülit foglalkoztat, hanem a nem uniós országból érkező, olyan képzett munkavállalók foglalkoztatása esetén is, akik határozott idejű tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek. Az ilyen piros-fehér-piros kártyabirtokosoknak a száma mintegy tízezer -főként üzleti szakemberekről, információtechnológusokról, illetve csúcssportolókról van szó. A külföldi uniós polgárok alkalmazását tehát ezen a módon nem ösztönöznék. Az EU keleti kibővítése óta – a Der Standard adatai szerint megnégyszereződött az Ausztriában dolgozó magyarok és bolgárok száma. A szlovákok, csehek és románok háromszor annyian vannak, mint korábban. A legtöbb külföldi alkalmazott – 93 ezer – továbbra is Németországból érkezett ugyan, de a magyarok – 78 ezer fővel – kezdik behozni őket.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci, valamint a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap a budapesti olimpiarendezés esélyeinek szertefoszlásáról ír. Mindkét cikket olyan fotó illusztrálja, amelyen Fekete-Győr András, a Momentum mozgalom elnöke átadja az illetékes hivatalban a több mint 260 ezer aláírást tartalmazó, lila papírba csomagolt íveket. A zürichi lap szerint a játékok megrendezésére beadott pályázat eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök presztízsprojektje, most azonban a magyar lakosság elégedetlenségének gyújtópontjává vált. A cikk szerzője szerint a Momentum Orbán elleni új politikai erőnek számít, de a dolgok úgy is alakulhatnak, hogy ez az új formáció erősíti az ellenzék megosztottságát, és a kormányfő újra többséget szerezhet a választásokon...

ITT OLVASHATÓ

ÜGYNÖKÖK ÉS ÁRULÓK NÉLKÜL INTÉZTE EL A FIDESZ, HOGY NE AKARJUNK OLIMPIÁT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.02.21.


A baloldal 180 fokos fordulatot vett, megbontotta a társadalmi konszenzust, és elárult egy nemzeti ügyet. Az aláírásgyűjtők Párizs és Los Angeles ügynökei. Halálos sebet kapott a budapesti olimpiai pályázat. Most aztán soha nem lesz Budapesten olimpia, köszönhetően azoknak, akik mindig csak keseregnek, és nem mernek nagyok lenni.

A kormány kommunikációs agytrösztjének ennyit sikerült a Momentum 266 ezres pofonja után előcibálnia. A tavaszi parlamenti ülésszak első napján ezeket sikerült visszaböfögniük a Fidesz-KDNP képviselőinek az őket kérdező újságírók kérdéseire, megfejelve azzal, hogy szó sem volt ám ilyesmiről a Fidesz frakcióülésén. Már akinek sikerült, mert szegény Pócs János nem emlékezett pontosan, melyik két városnak az ügynökei a momentumosok. Túl hosszú lehetett a Rogán-féle propagandaminisztérium sorvezetője.

Tegyünk akkor tisztába pár hazugságot, néhány csúsztatást, félremagyarázást. És tisztázzuk ezt a “nemzeti konszenzus” dolgot is, hátha a Fideszben is megértik.


Áruló baloldal?

Abban az állításban, hogy a baloldal korábban beállt az olimpia mögé, a valóság morzsái felfedezhetőek. Anélkül, hogy nagyon mélyre ásnánk, elég megnézni a 2015-ös fővárosi közgyűlési, majd az azt követő parlamenti szavazás eredményeit, ami után nyugodt szívvel nyújtották be az olimpiai pályázatot.

A Fővárosi Közgyűlésben az LMP-s Csárdi Antal szavazott mindig kategórikusan nemmel, Gy. Németh Erzsébet (DK) tartózkodott, a többi ellenzéki pedig együtt szavazott a fideszesekkel. De a világ nem olyan egyszerű, mint amilyenné Habony Árpád íróasztalán válik. Zugló polgármestere, Karácsony Gergely már 2015 júniusában népszavazást sürgetett: azt mondta, ő nem a pályázat ellen van, hanem a demokrácia mellett. Az MSZP-s Horváth Csaba szintén népszavazásról beszélt a támogató szavazat ellenére, pedig a fővárosi MSZP-ben a párt jó hagyományaihoz híven az olimpia mellett, de ellene is többen felsorakoztak.

2015 decemberében a közgyűlés úgy szavazta le a népszavazást, mint a sicc..
.

ITT OLVASHATÓ

ÉN KÖSZÖNÖM, NEM KÉREK TEHÉNSZART

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.21.Lassan kénytelen vagyok belátni, hogy a politikánál nagyobb kárt semmi nem tudna okozni ennek az országnak. Illetve nem, önmagában a politika szükséges, de a politikusok és az éppen aktuális pártok éppen aktuális seggnyalói hihetetlen rombolást tudnak véghezvinni a társadalomban. Félreértés ne essék: nem tartom egészségesebbnek a Tetszőleges Politikus iránti esztelen rajongást, mint az Orbán-szekta híveinek elvakultságát. Eleve beteg dolog, ha felnőtt, ivarérett emberek vallásos áhítattal rajonganak egy politikusért, bárkinek és bárminek csattogó fogakkal ugorva, aki kritizálni meri a bálványt.

Mindezektől függetlenül azt is gondolom, hogy ameddig az ellenzéki pártok, vagy az ellenzékinek látszó pártok nem sok kárt tudnak okozni összességében (ha csak annyit nem, hogy gyakorlatilag kitakarják a baloldalt, ahogy a Fidesz kitakarja a jobboldalt, kiszorítva onnan minden újonnan induló kezdeményezést), a magukat a baloldalra pozicionáló pártok nem szokták egymás ellen uszítani a polgárokat.

A Fidesz meg de. Olyannyira, hogy lényegében ebből él a kormány, ez tartja hatalmon. Egyszer vége lesz ennek, a Fidesz eltakarodik a kormányból (semmi nem tart örökké, még ez sem), de az a rombolás, amit okoztak és amiben ma is serénykednek, itt marad. Mutatom, mire gondolok. Kormánypropaganda oldal, tökmindegy, mi a téma. Komment:

„Az a baj,hogy 27 évvel a” rendszerváltás”után ez a magyargyülölő libsi kisebbség uralja az igazságszolgáltatást,Tudományos Akadémiát,a médiát külföldi csatlósaikkal, a szinházat,a filmgyártást és még lehetne sorolni.A többséget képviselő politikai közösség vajon miért nem tud semmit tenni,hogy ez változzon?Azt a hülye is látja,hogy hiába tömik őket pénzzel,annál jobban uszítanak az ország ellen..Utojára ez az Enyedi Ildikó nevü mocskolta be országunkat potom 430 milkóért,amit az adónkból kapott,de emlékszünk méga tanártüntetést szervezőket 100 milliókkal kitömöttekre,vagy a Saul fiai rendezőj a frissen átvettKossuth díjával egyenesen ment akormány ellen tüntetők közé.Az egyszerü emberek egyszerüen szégyellik már,hogy ezek arcátlanul kiröhögnek bennünket,a minket képviselő demokratikusan megválasztott képviselőink ezt nem látják,vagy nem akarják látni?”

A Fidesz sikeresen végigvitte a maga kis kulturális forradalmát. Az eredmény látható, érezhető. A fenti komment simán megfelel bizonyítéknak. És lehet azzal jönni, hogy hülyék mindenhol, minden korban vannak. Igen, vannak. De ez a feneketlen sötétség, ez az őrjöngő gyűlölet nem velejárója a hülyeségnek.

Tisztán megfigyelhető, hogy ugyanazok a tünetek ütköznek ki a hozzászóló dühöngésében, amit a kormány kommunikál folyamatosan, mégpedig nem hét éve, mert ellenzékben is ezt csinálták. Csak ameddig egy ellenzékben lévő párt esetében még talán elfogadható a nyüszítés, egy hetedik éve kormányon lévő, teljhatalmat a magáénak mondható, lényegében valódi ellenzék nélkül szabadon garázdálkodó párt esetében tökéletesen elfogadhatatlan...

AZ EGYSZERŰSÍTETT HONOSÍTÁS KÉSZ ARANYBÁNYA AZ OKMÁNYHAMISÍTÓKNAK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.02.22.


Nem tudják eldönteni közérdekű adatok-e a román államfőt érintő periratok, ezért inkább nem adják ki; a török oligarcha, Adnan Polat járt Orbánnal Felcsúton; fél évre elengedte az I. kerület Zsidai Roy éttermének bérleti díját.

Ezekről ne maradj le!

Döntésképtelenség miatt nem adják ki a román államfőt érintő periratokat (Átlátszó Erdély)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat építhet az amúgy megszűnő gyermekvárosban (24)

Pár százezerért simán magyar útlevélhez lehet jutni (Index)

Ha van 3 perced:

Döntésképtelenség miatt nem adják ki a román államfőt érintő periratokat
Klaus Johannis román államfő korábban gyanús körülmények között között szerzett meg két, a kommunizmus alatt államosított ingatlant. Később 11 per indult az üggyel kapcsolatban, mind abban az időben, amikor Johannis Nagyszeben polgármestere volt. Így a perekben nemcsak magát, az államot is ő képviselte. Ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, hogyan kezelte az összeférhetetlenséget, látni kéne a periratokat. A bíróságok azonban nem adják ki. (Átlátszó Erdély)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat építhet az amúgy megszűnő gyermekvárosban
Megszüntetik a fóti gyermekvárost, de még az ott szociális és oktatási intézményeket fenntartó szervezetek sem tudják ez mit jelent rájuk nézve. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak (NGYSZ) valószínűleg nem kell aggódnia, alapítói között volt Orbán Viktor és Lévai Anikó is, a mögötte lévő egyesület elnöke Kövér László. Az NGYSZ-nek 99 évre van területhasználati engedélye, és a fóti képviselőtestület is magyarázkodásra kényszerült, mikor nem támogattak egy beruházást. (24)

Nem mutatja meg a BvOP az új telekommunikációs partner szerződését

Egy a piacon ismeretlen céggel kötött szerződést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a börtönök telekommunikációs szolgáltatásáról. Az új rendszer több, a büntetés-végrehajtásban dolgozó szerint sokkal több lehetőséget ad a trükközésre a raboknak. A BvOP nem nyilatkozott arról, miért ezt a céget választották, sőt magát a szerződést sem mutatják meg, szerintük biztonsági okokból minősített adatnak számít. (Átlátszó)

A kötvény-bizniszből kirakott offshore céget nem sikerült egészen kirakni
A letelepedési kötvény program indulásakor a liechtensteini bejegyzésű S&Z Program Ltd. is kapott engedélyt a forgalmazásra, de ezt később visszavonták. Tavaly mégis, kétszer is vásároltak kötvényeket az államtól. Az Államadósság Kezelő Központ tehát gyakorlatilag illegálisan adta el ezeket. Az egyetlen testület, ami ellenőrizhetné a programot az Országgyűlés gazdasági bizottsága, de jogi felelősséggel ők sem tartoznak. (MNO)

Pár százezerért simán magyar útlevélhez lehet jutni
Könnyű új személyazonossághoz jutni az egyszerűsített honosítás bevezetése után. Egy Kárpátalján élő magyarnak elég bevinnie egy magyar hivatalba a formanyomtatványt, utána az ott kapott okiratot személyesen vagy közvetítőkön keresztül eladja a felhasználónak. A felhasználó pedig besétál egy kormányhivatalba és már kapja is a magyar útlevelet. Érzékelte a kormány a problémát, de jelenleg is több ezer okirat lehet a piacon. (Index)

Ha van még két perced:


Zsidai Roy igen kedvezményesen bérel a budavári önkormányzattól három ingatlant éttermeinek. Az egyiknél vállalta a felújítást, így az önkormányzat elengedett 6 havi bérleti díjat.(HVG)

A bíróság szerint még az örökös szegedi HÖK elnök Török Márkra is vonatkozik a 2015-ben hatályba lépett szabály, miszerint 4 évig lehet hökös tisztséget betölteni. A 12 éve hökös Török még most sem adja fel.(Átlátszó Oktatás)

Házkutatást tartott a rendőrség a Front National központjában. Az OLAF szerint Marine Le Penék 20 embert foglalkoztatnak Európai Parlamenti asszisztensként, miközben valójában az FN-nek dolgoznak. (444)

A török oligarcha Adnan Polat járt szombaton Orbánnal a felcsúti stadionban. Polat működteti a magyar kereskedőházakat hazájában, de Tiborczhoz kötődő ingatlanüzletekben is benne van. (444)

A Valton Security-nek sem jöhet össze minden: a Honvédelmi Minisztérium pályázatán nem nyertek, de vigasztalódhatnak azzal, hogy a vizes-vb irodaépületét 60 millióért őrizhetik. (Átlátszó)

A Ripost névtelen tényfeltárója az Átlátszóra hivatkozik,
miközben próbálja Orosz Mihály Zoltán büntetőügyeit közelebb húzni Vonához. Csak közben a valóság átalakul. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc cége az R-Kord újabb 49 millió forintos megbízást kapott a MÁV-tól.
Egyébként öccse is üzletel az állami céggel: tízmilliókért szállít abroncsköpenyeket a vasútnak.(24)

Lezsák Sándor vejének cége is nyert az 1956-os emlékév pályázatán. A 14,5 milliárdos költségvetéssel dolgozó emlékbizottság a programok lezárultával számol majd el részletesen. (24)