2018. november 15., csütörtök

"JÖN A FURCSA ZAVART TELEFON, HOGY VALAMIÉRT MÉGSE MENJEK" - INTERJÚ BRÓDY JÁNOSSAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN, NÉMETH RÓBERT
2018.11.15.Sötét lelkű ostobaság feltételezni rólam, hogy amikor megszólalok, azt ne a saját hazám iránti aggodalom vezérelné – mondja Bródy János, aki szerint a hatalom aktuális birtokosai mindig hajlamosak elfelejteni, hogy a hatalom szeretete nem a szeretet hatalma. Úgy véli, időnként emlékeztetni kell a közvéleményt az Emberi Jogok Nyilatkozatában foglaltakra, most épp annak a 70. évfordulójára időzített koncertjén teszi ezt meg. Interjú.

hvg.hu: A napokban jelent meg az Akit a hazája nem szeretett című dala azokról, akik nagyon szeretik az országukat, ám ez nem kölcsönös. Ki pontosan ennek a dalnak az alanya? Ön? Egy körülhatárolt társadalmi csoport?

Bródy János: Semmiképp sem én. Ez egy 20. századi történet, aminek lehet 21. századi tanulsága is. Szomorú nézni, hogy sok ember érezheti manapság megint, hogy a hazaszeretete – ez a természetes, mondhatnám, biológiai ragaszkodása a szülőföldjéhez és az anyanyelvéhez – viszonzatlan szeretet. Nem kell magyaráznom, hogy ha valaki elhagyja a szerelmét – mint most oly sokan a hazáját –, annak az az oka, hogy csalódott benne. De általában nem egyik pillanatról a másikra születnek a dalok. Az a mondat, hogy a haza nem lehet ellenzékben, annak idején nagyon megakadt bennem. Ebből, ha logikailag továbbgondoljuk, az következik, hogy akkor a haza kormányon kell, hogy legyen. Amikor a kormány azonosítja magát a hazával, és a haza fogalmát politikai oldalhoz köti, akkor mindenkit kirekeszt, aki nem ért vele egyet. És az a végeredménye, hogy akit a kormány nem szeret, azt hazaárulással vádolják. Ez, ha nem lenne nevetséges, borzalmasan tragikus. Én egy olyan szabad szellemű polgári környezetben születtem, amelynek az otthona a magyar nyelv és a magyar kultúra volt. Sötét lelkű ostobaság feltételezni egy magyar nyelven író, csak a magyar kultúra hatáskörén belül jelentős alkotónak tekinthető dalszerzőről, hogy amikor megszólal, akkor azt ne a saját hazája iránti aggodalom, féltő odaadás vezérelné.

hvg.hu: Tehát több mint másfél évtizede vetődött fel e dal gondolata, de most érett be. Nem túl biztató, hogy azóta is aktuális erről beszélni. Másrészt nyilván a decemberi – Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata elfogadásának 70. évfordulója tiszteletére ajánlott – koncertjét vezette fel ezzel.

B. J.: 1948. december 10-én fogadta el az ENSZ Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, mint azt a közös eszmét, amelynek elérésére minden népnek és nemzetnek törekednie kell. Ez az egyezmény – amit tényleg elfogadott és aláírt szinte minden nemzet, vallás képviselője, így Magyarország is 1954-ben – a II. világháború borzalmai után született. Célja az volt, hogy – annak ellenére, hogy a világ lassan egy globális faluvá zsugorodik – a különféle népek, kultúrák tudjanak egymás mellett békében élni. Hogy ne legyen háború. Azt gondolom, hogy ezt az eszmét nem árt időnként felmutatni. Valahogy a hatalom aktuális birtokosai mindig hajlamosak elfelejteni, hogy a hatalom szeretete nem a szeretet hatalma...


CSODÁK TÉNYLEG NINCSENEK, LONDON KÉNYTELEN LESZ BRÜSSZEL SZÁJA ÍZE SZERINT VÁLNI

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.11.15.


Theresa May brit miniszterelnök szerdán öt órán át győzködte a saját minisztereit, hogy annál jobb alkut nem lehet kötni a Brexitről, mint amit 585 oldalon eléjük rakott. Miniszterei harmadát így sem tudta meggyőzni, ketten már csütörtök reggel lemondtak, például éppen a Brexitért felelős miniszter. Akinek az elődje egyébként júliusban mondott le, amikor May a mostaninál erősebb tervet mutatott be a kormányának. Csakhogy azt a tervet az EU visszadobta. Úgyhogy a brit kormánynak tovább kellett puhítania a kilépési feltételeken. 

A mostani feltételek már az EU-nak is tetszenek, a tagállamok és az intézmények vezetői nem győzik dicsérni Michel Barnier főtárgyalót, csütörtökön már arról is megjelentek cikkek, hogy az Európai Bizottság következő elnöke is lehet belőle.

A helyzet nem Theresa May gyengeségét vagy tárgyalási képességét minősíti. Ahogy ebben a viccben benne van, a kilépés az EU-ból egyszerűen nem lehetséges úgy, hogy a gazdaság működőképes maradjon, és a kormány visszaszerezze az EU-ra bízott jogait is, egyszerre.

Az EU-nak ráadásul elég komoly adu van a kezében: ha nem kötnek alkut, akkor jöhet a "hard Brexit", ami minden modellezés szerint a brit gazdaságnak fájna sokkal jobban. Egy alku nélküli kilépés esetén 2019. március végétől leállna a kereskedelem és a közlekedés Nagy-Britannia és az EU-s tagállamok között. Napok alatt élelmiszerhiány, a gyárak és a bankok bezárása következhetne. Egy Spiegelben megjelent szimuláció szerint órákon belül elfogynának a gyógyszerek a patikákból...

ÁTRENDEZIK A MÉSZÁROS-CÉGBIRODALMAT

HVG ONLINE / VÁLLALKOZÁS
Szerző: hvg.hu/MTI
2018.11.15.


A Konzum és a Balatontourist-csoport is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott már eddig is, most a turisztikai cég a Konzum közvetlen tulajdonába került.

Tőkeemeléssel szerzi meg a BLT Group Zrt. és az érdekeltségébe tartozó Balatonturist-csoport közvetlen tulajdonát a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. – jelentette be a cég.

A Konzum Nyrt. igazgatósága hozzájárult, hogy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás formájában a Konzum Nyrt. kizárólagos tulajdonába kerüljön a BLT Group Zrt. A 977,29 millió forintos apport ellenértékét a Konzum 3 111 396 darab új részvény zárt körű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az ügylettel a BLT kötelékébe tartozó Balatontourist-csoport teljes körűen a Konzum Nyrt. konszolidációs körébe kerül.

Az igazgatóság azt is elfogadta, hogy a Konzum PE Magántőkealap a Ligetfürdő tranzakcióból eredő, a Konzum Nyrt. felé fennálló 9,677 milliárd forintos követelésével tőkét emeljen a tőzsdei vállalatban. A Konzum az apport ellenértékét, összesen 30 809 580 darab új részvény zárt körű kibocsátásával egyenlíti ki – közölték.

A Balatontourist magán-, illetve önkormányzati tulajdonban lévő kempingeket üzemeltet. A 2018-as szezonban 10 balatoni kempinget és egy vendégházat működtető társaság az előzetes becslések szerint 1,715 milliárd forint bevételre számít. A Konzum Nyrt. Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatát építi a közlemény szerint.

MOZGÁSSÉRÜLTEK SZÁZEZREI ÉLHETNÉNEK ÖNÁLLÓAN, HA HAGYNÁK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.11.15.


Messze van a kiteljesedéstől azok élete, akik mozgássérültségük miatt kénytelenek valamilyen bentlakásos intézményben élni, vagy akik 30-40 éves korukon túl is a vérszerinti családjukkal laknak, hiába szerettek volna már rég külön költözni. A mozgássérült emberek jóval kevesebb havi jövedelemre számíthatnak, pedig pont nekik lenne szükségük több pénzre az állapotukkal kapcsolatos pluszkiadásokra: a támogatószolgálatok elérhetetlensége miatt legtöbbjük fizet valakinek a segítségért. “Az önálló élet megvalósítható, csak minden energiánkat felemészti” – állítják mozgássérültek kutatók, akik összeszedték, mire lenne szükségük nekik és sorstársaiknak egy szabadabb élethez.

Népszámlálási statisztikák alapján 2011-ben nagyjából 490 ezer fogyatékos ember élt Magyarországon, akik közül közel 232 ezren mozgássérültek.

A népszámláláson a fogyatékos embereknek azt a kérdést is felteszik, hogy az élet milyen területein érzik úgy, hogy akadályoztatva vannak, hátrányt szenvednek el.

A legutóbbi cenzuson
- 210 ezren állították, hogy a mindennapi életben,
- 195 ezren, hogy a közlekedésben,
- 101 ezren, hogy a tanulásban és munkavállalásban,
- 98 ezren pedig, hogy az önellátásban

jelent számukra akadályt a fogyatékosságuk. Mindössze negyvenezer ember, az érintettek kevesebb, mint tíz százaléka mondta, hogy a fogyatékossága nem akadály számára.

Ezekből a számokból indult ki az Önállóan lakni, közösségben élnirészvételi akciókutatás. Egy érintettekből, elsősorban mozgássérültekből álló kutatócsoport arra a kérdésre kereste a választ:

Mi kell ahhoz, hogy egy mozgássérült ember önállóan élhessen ma Magyarországon?

A kutatás szerint elsősorban
- önálló lakhatás
- stabil és megfelelő szintű jövedelem
- elérhető támogató szolgáltatások
- és akadálymentes környezet

Ez a négy feltétel azonban jelenleg csak a mozgássérült társadalom egy kis része életében teljesül egyszerre.

A mozgássérült emberek még mindig nagy százaléka él valamilyen fogyatékos intézményben, vagy éppen 30-40 éves korán túl is a vérszerinti családjával, noha minden képessége meglenne az önálló életre. Sokakat éppen a családjuk tartja vissza az önállósodástól, önös – anyagi – érdekből vagy egyszerűen szülői féltésből...

KERTÉSZ ÁKOS: KULTÚRHARC

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KERTÉSZ ÁKOS
2018.11.13.


Földön a magyar és földben a költő
dühödt markába rögöket szorít,
melléről égre libben föl a felhő,
de tovább vívja forradalmait
.

(József Attila)

Vágjunk a közepébe: Orbán Magyarországán ma arról van szó, hogy a Horthy-fasizmus szellemiségének korlátlan érvényesülése érdekében ki kell vágni az ablakon mindent, ami ezzel a szellemmel nem kompatibilis. Ezt nevezik ők kultúrharcnak.

1918-19-20, az első világháború elvesztésének, a forradalmaknak, Károlyi gróf és Jászi Oszkár föllépésének, a Kommünnek, Ady és Tisza István halálának, Trianonnak esztendei, ezeknek az eseményeknek a centenáriuma frusztrálja a Horthy örökébe lépő Orbán Viktor Uralkodót és köreit. Utána már csak Horthy bevonulásának és a numerus clausus kihirdetésének örvendetes századfordulója jön, garantálom, hogy sokkal napsugarasabb híreket fogunk kapni Magyarországról.

József Attila. Ne is ragozzuk, szemétdombra vele! Szobrát odébbtolták, ügy lezárva.

Ady Endre. Már két éve műsoron van, akkor kezdte elemezni egy Bánó Attila nevet viselő személy „A magyar ugar lázadó költőjének felemás nézetei” címen. A felemásság részben abból adódik, hogy B.A. úr egy kalap alá veszi a költő verssé érlelt látomásait, indulatait újságírói megnyilvánulásaival. Annyit sem tud esztétikából, hogy az újságírás (a tudomány nyelve és a hétköznapi beszéd) véleményt, tényeket, faktumokat rögzít, míg a vers attitűdöt. A költő személyisége és a világegész viszonyát.

A felemás nézeteiről ismert költő-újágíró először tisztelet és elismerés hangján írt a gróf úrról cikkeiben, mert kezdő hírlapíróként a magyar liberalizmus vezető egyéniségét látta benne.

Párizsból, ahol éhezett, nyomorgott, a kor szokásos stílusában gusztustalanul alázatos könyörgő levelet írt, persze mély tisztelettel, az éppen hivatalban levő miniszterelnöknek, aki nem más volt, mint Tisza István, pár fillér segélyért esdekelve. Se pénz nem jött, se válasz.

Utóbb kiderült a miniszterelnökhöz el sem jutott a levél, emberei kidobták...

VÉGJÁTSZMA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.11.15.


A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a 2015-ig Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Az Elios közvilágítási pályázatai kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF 35 esetben tárt fel visszaéléseket, 17 pályázat esetében pedig azt állapította meg, hogy szervezett csalási mechanizmust dolgoztak ki azért, hogy épp az Orbán Viktor veje által résztulajdonolt társaság nyerjen. A rendőrség szóvivője szerint az eljárás során elvégeztek minden „nyomozati cselekményt”. Igaz, erről Siófokot és Hódmezővásárhelyt például elfelejtették értesíteni, a mindenre kiterjedő hatósági vizsgálat őket valahogy nem érte el, mert a rendőrség az ügy ott keletkező iratait be sem kérte. Az eljárás most uniós szinten folyik tovább, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke pedig azt mondta, a történtek tovább erősítik a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos kételyeket.

Magyarországon viszont már nincs semmilyen kétely: mindenki tudta, hogy így lesz. Lehetett persze találgatni, hogy milyen módon zajlik majd a vizsgálat, úgy tesznek-e, mintha, lesznek-e kihallgatások, csak úgy viccből meghallgatják-e Orbán Viktor vejét, bár az kockázatos dolog, még a végén elszólja magát. Mindent előre lehetett tudni. Tudhatta a magyar ellenzék is, amely most, a rendőrségi bejelentés után, miközben az EU 13 milliárd forintot követel vissza a vitatott pályázatok kapcsán, ami magyarul azt jelenti, hogy az OLAF szerint Tiborczék ennyit loptak el, lényegében nem csinál semmit.

Azzal sem csinál semmit a szokásos közlemények kiadásán túl, hogy Semjén Zsolt – na ki más? – kezdeményezésére ünnepek idején lényegében nem lehet majd tüntetni. Azzal sem történik semmi, hogy előbb Hont András újságíróra küldtek provokátort, majd az Index újságírója, Dezső András ellen emeltek vádat úgy, hogy arról a kormány propagandalapjából értesült. Még a védekezés lehetőségét is elveszik tőle, mert tárgyalás nélkül kérnek ítéletet hozni különleges személyes adattal való visszaélés miatt. Bűne az, hogy a dolgát tette, megírta, hogy Svédországban többször is elítélték azt a magyar nőt, aki a kampányban azt nyilatkozta az állami médiának, hogy a migráció miatt romló svéd közbiztonság miatt költözött haza Magyarországra. Azzal sem lesz semmi, hogy bárki totális ellenőrzés alá lenne vonható a jövőben, s ehhez már bírói engedély sem kell.

Ami történik, egyenesen következik Orbán Viktor eddigi kormányzásából. Ebből levonható az a következtetés is, hogy

ma Orbán Viktor bármit megtehet ebben az országban.

Negligálhatják az OLAF jelentését, majd közpénzből visszafizetik az ellopott milliárdokat. Szabadon lehet újságírókat zaklatni, a gyülekezési jog széttiporható. Eddigi kormányzásából az a következtetés is levonható, hogy ha Orbán valamit akar, akkor azt meg is teszi. Ha valaha voltak is, már nincsenek skrupulusai. Igen, a közpénzekkel kitömött oligarcha által biztosított magánrepülőgépen utazgat a világban, amerre épp kedve és a Videoton útjai viszik, és? Coki. Igen, ha épp zavarja a tudomány tudományossága, akkor ellehetetleníti az Akadémiát. Igen, ha azt akarja, hogy az övéinek legyen elit egyetemük, akkor közalapítványba menekíti a Corvinust. Igen, ha kultúrharcot akar, lesz itt kultúrharc, olyan, de olyan, hogy Adyig is elér, Petőfiig is, úgyis csak felforgató elemek voltak. Igen, igen, igen. Mindent megtehet, égen-földön nyoma nincs olyan erőnek, amely ellenállna...

MÁR RÉGEN FELCSÚTON SZEDNÉ A LIBASZART A HELYI FOCIPÁLYÁNAK KINEVEZETT RÉTEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.11.15.


Örömmel és megnyugvással némiképp meglepetten és megrökönyödve konstatáltam, hogy az elmúlt 24-36-48 óra Macedóniáig nyúló, elítélt bűnözők illegális bevándorlását érintő botránya semennyire nem viselte meg a miniszterek elnökét. Semjén nevű szerelmetes helyettese és kritikátlan tányérnyalója balján valósággal lubickolt, szárnyalt, és legjobb formáját hozva kedélyesen zsibbasztotta a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. ülésének résztvevőit.

Miközben Gulyás Gergely egyáltalán nem meggyőző módon hebegve és habogva, az idegességét a Lázártól tanult cinizmussal és arroganciával palástolni próbálva sorra tagadta meg a válaszokat a Gruevszki nevű bűnöző magyarországi tartózkodásának lényegi vonatkozásaival összefüggő kérdésekre a kormányinfón, Orbán a sajátjainak osztotta az észt. Márpedig amikor a sajátjai között van, amikor gránitszilárdságú bizonyossággal tudható, hogy bármit és bárminek az ellenkezőjét mondhatja, senki nem fogja ráborítani az asztalt, akkor szárnyal a fantáziája, kivirul előtte az általa meghajlított valóság és lényegesen ritkábban szorul arra, hogy zavart szájnyalogatásba, hisztérikus nyakkendőcibálásba és az egész testét igénybe vevő rángatózásba kapaszkodjon...

STOP FACSONKÍTÁS!

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: MACH PÉTER
2018.11.15.


Ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető.”

Tavaly megígértem, hogy mindent megteszek, hogy megállítsuk a facsonkításokat és fakivágásokat a kerületben! Májusban pedig azt írtam, hogy Pesterzsébet nemet mondott a facsonkításokra, és azt ígértem, hogy ősszel már nem lehet majd engedély nélkül egészséges fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben!

Jelentem, betartom, amit ígérek: októberben kihirdetésre került és november elsejétől hatályba is lépett „A fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló“ 26/2018. /X. 11./ rendelet.

November elsejétől fás szárú növényt kivágni – néhány kivételtől eltekintve – csak végleges fakivágási engedély alapján szabad. S ami talán újszerű a hasonló rendeletekhez képest: nagyon fontos eleme, hogy a fa kivágására és pótlására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a fa lombozatának 50%-nál jelentősebb mértékű csonkítása esetén.

A közterületen kivágott fa pótlása nem történhet inváziós fajú fás szárú növénnyel, s a kivágott fa törzsátmérőjével azonos mértékében, elsősorban a kivágott fával azonos helyrajzi számú területen kell majd gondoskodni. A rendelet a fás szárú növények védelme, és rongálásának, értékcsökkenésének és pusztításának megakadályozása mellett a zöldfelület növényállományának pótlásáról való gondoskodást is biztosítja...

A MAGYAR TÁRSADALOM KASZTOSÍTÁSA

OPTIMUM 
- BESZÉLJÜK CSAK MEG BLOG
Szerző: KMartin01
2018.11.15.


A saját magát lépten-nyomon hazafinak beállító Orbánt valójában egyáltalán nem érdekli Magyarország és a magyar nép sikere, jóléte vagy épp biztonsága, pusztán csak a saját korlátozások nélküli hatalmának a hosszú távon való biztosítására törekszik.

Azonban egyetlen diktatúrát sem lehet fenntartani valamilyen mértékű társadalmi támogatás nélkül, hisz a diktátorok sem önmagukban cselekszenek a hazájuk és a honfitársaik ellen, hanem az őket ideológiai alapon vagy épp anyagi ellentételezésért cserébe kiszolgálni hajlandó kollaboránsokon keresztül, így Orbán számára is kulcsfontosságú a magyar társadalom kasztosítása a pártállami diktatúrájának a hosszú távon való fenntarthatóságához. Ugyanis a kasztosított társadalmakban könnyen lehet az elkülönülő társadalmi rétegeket egymás ellen kijátszani és közben a diktatúra számára legfontosabb társadalmi réteget pedig minden szempontból helyzetbe hozni, a kisebbség támogatásával uralkodva a többségen (lásd Aszad és az alavita kisebbség uralkodása Szíriában)...

NER-FILOZÓFIAI TANSZÉK A CORVINUSON (TEKNŐSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.11.14.


Próbálok napirendre térni ezen tudományos közlemények felett, de nem nagyon sikerül. Jogi képviselőnk szerint érdekesebb téma lenne a kelet-ázsiai rózsateknősök társadalmi életének vizsgálata, és inkább arról kellene írnom, nem ezekről a cikkekről. 

Ha Prof. Dr. Lánczi András kelet-ázsiai rózsateknős lenne, és az ún. Vezérteknős kineveztetné a teknősegyetem rektorává, esetleg úgy hálálná meg ezt a Vezérteknősnek, hogy adna a Vezérteknős egyik kedvencének egy teknőstanszéket. A kelet-ázsiai rózsateknősök igen gyakran nyugat-atlantiszi sisakosteknősnek képzelik magukat, és szeretnék ha az ő teknősegyetemük felkerülne a nyugat-atlantiszi sisakosteknősök legjobb kétszáz teknősegyeteme közé. Azt is gondolják, hogy ezek a teknősintézeti kinevezések is ezt segítik elő. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Carl von Linné, hogy a kelet-ázsiai rózsateknős nem a legélesebb hüllő a mocsárban.

Mintha gyanakodva nézne rám jogi képviselőnk, ezért szeretném megjegyezni, hogy a kelet-ázsiai rózsateknősök változó testhőmérsékletű állatok, akik lágyhéjú tojással szaporodnak, lábuk elég kicsi, kivéve a Vezérteknősök nőnemű leszármazottjaiét, amelyeké elég nagyok is lehet.

A szigorú feltételes módban kinevezett rektorteknős által még szigorúbb feltételes módban kinevezett ún. milliárdosteknős is képzeli magát valaminek, konkrétan filozófusteknősnek. A cipőteknősöknek több esélyük van arra, hogy filozófusteknősök legyenek mint neki, de ahol ez a rektorteknős, ott tényleg minden lehetséges...

HOGYAN TARTÓSÍTJUK ÖNBIZALOMHIÁNYUNKAT?

LELKIZÓNA
Szerző: kreatív pszichológia
2018.11.15.


Kézenfekvőnek tűnik, hogy a sikerélmények növelik önbizalmunkat az élet egy-egy területén. Ennek ellenére gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik sikeresek, tehetségesek, mégis csekély az önbizalmuk. Mi lehet az oka annak, hogy ez a kézenfekvő és racionális képlet, miszerint a siker, a jó teljesítmény növeli az önbizalmat mégsem működik mindenkinél? A szociálpszichológia segíthet megtalálni a választ!


Attribúció elmélet

Az attribúciós elmélet az átlagember azon kísérleteivel foglalkozik, amelyek során az megpróbálja megérteni a mindennapi események okait és következményeit. Amikor mások viselkedését, döntését próbáljuk megérteni, akkor vizsgáljuk a kiváltó okokat. Vajon külső, vagy belső motiváció hajtotta? Véletlen szerencséje volt, vagy rendelkezik azokkal a képességekkel és tudással, ami szükséges volt?

Talán meglepő, de saját magunkkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodunk, még ha nem is fogalmazzuk meg ennyire konkrétan gondolatainkat! Miért teszünk meg valamit? Magunk miatt, vagy mások elvárásainak akarunk megfelelni? Miért sikerült, vagy éppen bukott el egy próbálkozásunk? Mert kitartóak és ügyesek voltunk, vagy csak mázlink volt? Az ok tehát, amit a cselekvések mögött keresünk – leegyszerűsítve – két dimenzióban értelmezhető:
- külső, vagy belső ok
- személyiségen alapuló (diszpozíciós), vagy a külső, szituációs ok...

SERES: MIT TUDHAT DEMETER MÁRTA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2018.11.15.


Ha egy folyamatosan kérdező, tényfeltáró parlamenti képviselőt elhallgattatnak, az ön alapvető jogai is sérülnek. Vélemény.

"Mártika, ki a megbízód, kinek kell szállítanod nemzetbiztonsági információkat? Mennyit fizetnek érte? (...) Az ügyészségnek kell sürgősen intézkednie, s ezt a libát börtönbe csuknia" – ítélkezett a komment-troll megannyi társával együtt a kormánybarát oldalon, igazolva, hogy az állami agymosás igenis működik, a mindenkori message eljut a jónéphez. "Mártika" nem önálló lény, megbízói vannak, tudjukkik, szállítania kell, ergo börtönben a helye. És ez a stíl még a legkevesebb, amit az LMP-s képviselőnek az elmúlt napokban el kellett viselnie.

A cáfolat szinte azonnal megérkezett, éspedig a lakájmédia egyik orgánumához, a többi lapot a HM felszólította, hogy "az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket". A lapok tették a dolgukat, természetesen nem töröltek, hanem frissítettek, átszerkesztettek, a NER pedig turbó üzemmódba kapcsolt. A cél – egy lehetséges hibás következtetés ürügyén – elég nyilvánvalóan a magyar Országgyűlés egyetlen 24 órás üzemmódban működő, oknyomozó képviselőjének elhallgattatása, ellehetetlenítése.

Best of az elmúlt napokból: Demeter hazudik, nemzetbiztonsági rizikó, "nem nyilvános, érzékeny katonai információt szivárogtatott ki és hamisított meg", "semmi keresnivalója nincs az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában", "primitív politikai haszonszerzés érdekében megszegte esküjét", úgyhogy Kövér házelnök kezdeményezte az újabb átvilágítását, négy képviselő és egy "magánszemély" feljelentése nyomán pedig a Központi Nyomozó Főügyészség rendelt el nyomozást "hivatali visszaélés bűntette" miatt.

Hibázott Demeter Márta, amikor a kecskeméti repülőbázison általa látott dokumentumok alapján feltételezte, hogy a miniszterelnök lányát reptethették egy katonai gépen? Igen, simán benézhette, ez a Flóra nem tizennégy éves, hanem kettő, ahogy Pafosz sem sziget, hanem város Cipruson. Ezzel együtt a képviselő megszólalásaiban, interjúiban azóta is ragaszkodik ahhoz, hogy az alapján, amit Kecskeméten látott, joggal tette fel a kérdést a honvédelmi és a belügyminiszternek: "Hogy történhet meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?"...

GULYÁS GERGELY NEM ÁRULTA EL, HOGY A MAGYAR KORMÁNY SEGÍTETT-E GRUEVSZKINEK MAGYARORSZÁGRA SZÖKNI

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.11.15.


Érvényes okmányokkal nem rendelkező, a saját országában körözött ember Magyarország területére tud lépni úgy, hogy az nem illegális – legalábbis erre utalt Gulyás Gergely újságírói kérdésre adott válasza a csütörtök délelőtti kormányinfón.

Az egészségügyet és az új nemzeti alaptantervet érintő kormánydöntésekről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető vezető miniszter, de a legtöbb újságírói kérdést természetesen a napokban kirobbant, a volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit érintő botránnyal kapcsolatban kapta.

Gulyás arról– noha többen is megpróbálták kicsikarni az erre vonatkozó – biztonsági okokra hivatkozva semmit nem volt hajlandó elárulni, hogy mivel, mikor és hogyan került a Macedóniában jogerősen elítélt volt kormányfő.

Gruevszki Magyarországra kerüléséről annyi derült ki, hogy a macedón politikus egy magyar külképviseleten nyújtotta be menedékkérelmét, de hogy melyiken, azt nem árulta el Gulyás Gergely. Mint mondta, ahhoz, hogy Gruevszki elhagyta Macedóniát, „semmi köze nem volt a magyar kormánynak” (és ezt legálisan tette, hiszen a Balkánon személyi igazolvány is elegendő a határátlépéshez),

de azzal kapcsolatban nem osztott meg részleteket, hogy Magyarországra szökésben vállalt-e szerepet ezt cáfoló választ sem adott.

Bár több jelenlévő újságíró is felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a magyar kormány biztonságos államként tekint Macedóniára, ennek megfelelően pedig a menedékjogi kérelmet vissza kellene utasítania a hatóságnak, Gulyás azonban azzal hárította el a válaszadást, hogy a döntést a menekültügyi hivatalnak kell meghoznia, és nem akarja „prejudikálni” a határozatot.

Emellett annyit árult még el a miniszter, hogy Gruevszkinek „hosszú meghallgatása” volt, amely nem tranzitzónában történt, hanem Budapesten – állítása szerint azért mert a volt macedón kormányfő „saját fenyegetettségére” utaló nyilatkozatot tett, és egyébként is, azok számáram aki mint „korábbi politikai vezető” kér menedékjogot, a biztonsági szempontokra tekintettel „indokolt” a speciális eljárás...

GRUEVSZKI VETT MÁR LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2018.11.15.


A hazai hatalom sajátos hozzáállása a különböző törvénysértések nemzetközileg ismert elkövetőihez lehet vitatható. Ezt a „baltás gyilkosként” elhíresült azeri gyilkos ügye óta egészen biztosan tudjuk. A legutóbbi eset annak fordított irányú állapotát látszik jelezni. A jobbára gazdasági galádságok miatt két év börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszkit nem kiadta a hazai hatóság, hanem láthatóan a Magyarországra szökését igyekszik fedezni, mentegetni.

Ami, ha belegondolunk, teljesen érthető emberi reakciója is lehet egy olyan vezetésnek, amelynek nem egy tagja joggal aggódhat egy későbbi el-, illetve beszámoltatás eredményétől, következményeitől. Nyugodtan okoskodhatnak úgy, hogy amennyiben most menedéket adnak egy köztörvényesen elítélt vezető politikusnak, akkor erre a példára hivatkozva maguk is kérhetnek ilyen elbánást valahol a világban. Az egy más kérdés, hogy a világnak melyik pontja lesz az, aki a magyar vezető(ke)t majd befogadja. De szinte biztosan lesz olyan banánköztársaság, törpediktatúra, ahol helyet szorítanak neki(k). Talán még alkalmazzák is szakértőként az illető(ke)t. Ezt nem tudhatjuk. Azt azonban láthatjuk, hogy egy igencsak fejetlenségbe hajló magyarázkodási hullám indult el. Amelynek során szinte biztosan ki fog derülni, hogy alapvetően nem a köztörvényes ügyben jogerősen elítélt politikus befogadása a hiba, hanem az tehet az egészről, aki nyilvánosságra hozta a csirkefogást.

Ennek előszeleként értékelhetjük a Fidesz kommunikációs igazgatójának az MTI által közzétett igen értéktelen gondolatait arról, hogy a hatalommal visszaélő gazdagodás, a nagyüzemi sikkasztás akár rendben is lehet. Mert Nikola Gruevszki nem tehet semmiről. Mert, szerinte, „Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány – amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható – e pillanatban üldöz és fenyeget”. Arról persze Hidvéghi Balázs hallgatni látszik, hogy a politikust nem egy kormányhatározatban ítélték el a politikai nézeteiért, hanem a bíróságon a visszaéléseiért. A további félreértések elkerülésére megjegyzem, hogy természetesen ismertek azok az esetek, amikor az igazságszolgáltatás kormánymegrendelésre működik. Azonban a nyilvánvalóan koncepciós ügyre utaló bizonyítékok sora sem sorjáz Hidvéghi nyilatkozatában a Macedóniában lefolyt eljárással kapcsolatban...

GREVSZKI-ÜGY, BREXIT, ROMÁNIA, MERKEL - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

HUPPA
Szerző: hj
2018.11.15.


Frankfurter Allgemeine Zeitung: A tiszta jogi ügy

A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol be. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung megírta, hogy Magyarországra menekült és menedékjogot kért Gruevski, akit hazájában két évvel ezelőtt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek egy nagyon drága luxusautó állampénzen történt beszerzése miatt, és aki ellen további eljárások folynak.

„A magyar kormány a tényt megerősítette, de hangsúlyozta, hogy nem szándékozik veszélyeztetni a Macedóniához fűződő jó kapcsolatokat és nem akar beavatkozni az ország belügyeibe. A menedékügyi eljárást

tisztán jogi ügynek tekinti,

amelyet a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően bonyolítanak le” – írta a tudósító. Hozzátette, hogy a macedóniai belügyminisztérium Gruevski kiadását kéri. Macedóniát 2017 óta Zoran Zaev, a posztkommunista, szociáldemokrata SDSM párt elnöke kormányozza, és a politikai árkok nagyon mélyek. Gruevskit egyebek között a 2006-os választások manipulálásával és ellenfelei lehallgatásával is vádolják, és külön ügyészség vizsgálja a beruházásokat és befektetéseket. Gruevski hivatali idejében közel állt több európai konzervatív politikushoz, így Sebastian Kurz mai osztrák kancellárhoz, és Orbán Viktorhoz. Emellett Orbánnal közös, hogy mindketten Soros Györgyöt tekintik ellenségüknek.

A macedóniai sajtó spekulációi szerint Orbán adott lehetőséget Gruevski határátlépésére, mi több, állítólag szállást is biztosít neki. Magyarországra útlevél nélkül nem lehet belépni, és menedékért csakis a határon lévő tranzitövezetekben lehet – írta a macedóniai sajtó. Oliver Spasovski belügyminiszter szerint Gruevski repülőgépet nem használt, és mivel útlevelét 2017-ban bevonták, csakis illegálisan érkezhetett Magyarországra. A jelentés kitért arra, hogy hivatalos magyar közlés szerint biztonsági okokból engedélyezték, hogy Gruevski Budapesten folyamodjon menedékért. Orbán hivatala azonban közleményében igyekezett eloszlatni a gyanút, hogy pártos álláspontot foglalna el Guevski mellett és a jelenlegi macedóniai kormánnyal szemben. „Az államközi kapcsolatokban Magyarország partnere a jelenlegi macedóniai kormány” – idézte a jelentés a közleményt.

(Az írás még nem olvasható a neten)

ING: Kemény következmények


Az ING bank elemzése szerint a brexit kemény következményekkel jár Közép-Európa országaira nézve a kereskedelem növekedésétől kezdve a készpénzkockázatig.

A brexit bomlasztó és megosztó hatással lesz az egész unióra, de különösen Közép- és Kelet-Európára, mégpedig főleg három csatornán: a kereskedelem, a munkaerő szabad mozgása, és a pénz terén. Az értéknövelt termékek Nagy-Britanniába irányuló exportja a térség országaiban a GDP viszonylag csekély részét teszi ki, de a legnagyobb mértékben kitett országok Csehország, Lengyelország és Magyarország. A térség és Nagy-Britannia kereskedelmi forgalmát a mezőgazdasági termékek, a textiláruk és a kiskereskedelem uralja – e téren szabályozása és logisztikai akadályok keletkeznek.

Ami a munkaerő szabad mozgását illeti, valószínűnek tűnik, hogy rendeződik a helyzete azoknak, akik a térségből régebben élnek Nagy-Britanniában. Ami a pénzügyeket illeti: az Egyesült Királyság eddig mintegy 6 százaléknyi résszel járult hozzá az EU költségvetéséhez. Ez az összeg már hiányozni fog a 2021-2027-es költségvetésből. Ám a brit távozás közvetett hatása ennél nagyobb lehet. A brexit után csökkenni fog az EU egy főre jutó GDP-jének átlaga, és ez fontos küszöbök fölé viheti Lengyelországot, Csehországot és másokat. A négy közép-kelet-európai országnak nyújtott uniós támogatások 12 % és 24 % között bármilyen mértékben csökkenhetnek – állapította meg az ING tanulmánya, és részletesen elemezte e megállapításokat...

TEGNAP BELGRÁDBAN JÁRT AZ ORBÁN ÁLTAL IS HASZNÁLT OSZTRÁK MAGÁNREPÜLŐGÉP

ÁTLÁTSZÓ BLOG / FELCSÚT TRAVEL CLUB
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.11.15. 


Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét. Anélkül pedig Gruevszki csak illegálisan léphetett be Magyarországra, de a magyar hatóságok nem hajlandóak részleteket közölni az ügyről.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította az akkori belügyminisztert arra, hogy szerezzen be neki egy 580 ezer euró (kb. 180 millió forint) értékű Mercedest privát használatra. November 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt börtönnél, de ezt nem tette meg, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

November 13-án Gruevszki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten bujkál, és menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Ez rengeteg kérdést vet fel, mivel a macedón hatóság már rég elvette Nikola Gruevszki útlevelét, macedón személyi igazolvánnyal pedig nem lehet belépni Magyarország területére. Vagyis a nagyon szigorú kormányzati narratíva szerint illegálisan tartózkodik hazánkban, és ahogy a Helsinki Bizottság megírta, a tranzitzónában kéne várakoznia, amíg elbírálják a menedékkérelmét.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel kapcsolatban először csak annyit közölt, hogy nem mondhat részleteket. Végül a Miniszterelnökség november 14-én elismerte, hogy Gruevszki különleges eljárásban részesül, de arról ez a közlemény sem tesz említést, hogy miként került Gruevszki útlevél nélkül Magyarországra...

TÉNYLEG JÓ HÍR A ZUHANÓ OLAJÁR? - A HÁTTÉRBEN A VILÁGGAZDASÁG LASSULÁSA LEHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.15.


Az autósok alighanem örömmel tapasztalják, hogy az üzemanyag egyre olcsóbb. Nem csoda, hiszen az olaj ára egy hónap alatt ötödével csökkent, az elmúlt napokban pedig gyorsult a zuhanás. Amennyiben azonban az áresést megalapozó félelmek indokoltak, akkor annyira nagy örömre azért nem lehet ok.

A szakértők és a különböző szakmai szervezetek a napokban egymást követően csökkentették az olaj árára vonatkozó jövő évi előrejelzéseiket. Az S&P Global Ratings vezető elemzője egy moszkvai fórumon jelentős, de fokozatos árcsökkenésről beszélt, hozzátéve azonban, hogy az nem éri el a 40 dolláros szintet. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szintén esésre számít, bár az S&P-nél némileg magasabb szinten. Az IMF legfrissebb jóslata szerint a kőolaj ára jövőre átlagosan 68,78 dollár, 2023-ben már csak 60 dollár lesz.

Egy hónap alatt mindenesetre a 80 dollár körüli szintről 70 dollárra, közel 20 százalékkal esett le az északi-tengeri Brent olaj ára, majd az elmúlt napokban tovább gyorsult a zuhanás. Tegnap este – némi korrekció után - 66-67 dolláron jegyezték a fekete aranyat, ami azonban közben megjárta a 64 dolláros szintet is. Az talán kérdés, hogy visszatérnek-e a két évvel ezelőtti szép idők, amikor kevesebb mint 50 dolláron, sőt rövid ideig 40 dollár alatt is folyt a kereskedés, az azonban valószínűnek látszik, hogy az azt megelőző 100 dollár fölötti ártól egyelőre nem kell tartani...

MIÉRT NINCS NIGÉRIÁS PÓLÓ?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.15.


Ha jól emlékszem (és utána jól ellenőriztem) soha nem volt még a Határátkelőn Nigériáról szóló poszt, de hát egyszer mindennek eljön ugye az ideje. Most például annak jött el, hogy Tucano megválaszolja a címben feltett kérdést, és persze az is kiderült majd, hogy Nigéria messze több, mint a lehúzós emailek és a fegyverkereskedők hazája.

„Kifejezetten szeretek Fekete-Afrikában járni, mondjuk máshol is. Nem is utasítottam el egy háromhetes nigériai út ajánlatát, amelynek során Lagos szörnyű metropoliszában és onnan jóval délebbre, Asabában és Benin városában kellett sok emberrel beszélnem.

Nem írtam még ide posztot aránylag rövid túráról, de Nigéria nagyon megfogott, így most kiköltözés helyett inkább pár érdekes dolgot írnék egy első látásra teljesen zűrzavaros országról.

A nigériás trikó úgy kerül a képbe, hogy egy korábban ott lakó barátom megkért, hogy hozzak neki egy olyan pólót, amire fel van írva, hogy „Nigeria”. De nincs ilyen, legalábbis elérhetetlen.

Sose láttam még ilyet, hogy még egy válogatottas póló sincs. Brazil, portugál és spanyol igen. Barcelonás ágytakaró természetesen. De egy darab nemzeti jellegű trikót sem találtam, pedig legalább 50 helyre bementem a súlyos piactól a legdrágább bevásárlóközponton át a reptéri boltokig. És ez mint kiderült, nem véletlen. (Közben jelezték, hogy Instáról megrendelve pár óra alatt kihozzák).

Mielőtt kicsit írnék a háttérről, jó tudni, hogy a nigériaiak nem nigériainak hívják magukat, hanem naija-nak (naidzsa). Ahogy a Niger-folyó is Naija-folyó. Amúgy az ott valami káprázat horgászvíz, olyan folyóik vannak, hogy csoda az óceán mellett..."...


200 EZER EMBERT KÁROSÍTOTTAK MEG - HAVI ÖTMILLIÁRDOT ÉRT A JOGI TRÜKK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2018.11.15.


200 ezer embert károsított meg hét éven át a kormány a rokkantsági ellátás alkotmányellenes csökkentésével – állítja egy szakértő.

A törvény 2012-es bevezetése és az Alkotmánybíróság (Ab) múlt heti döntése között eltelt szűk hét esztendőben havonta nagyjából ötmilliárd, azaz összesen több százmilliárd forinttal károsította meg a kormány a megváltozott munkaképességűeket. Az Ab által – a Kúria kezdeményezése nyomán – megsemmisített, a rokkantsági ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabály 200 ezer valamilyen fogyatékkal élőt érintett. Az összesen negyedmillió ellátásban részesülőt alapulvéve átlagosan havi húszezer forinttal csökkent a járandóságuk. 

Hegedüs Lajos ügyvéd, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) korábbi vezetője jutott ilyen összesítésekre számításai nyomán. A szakértő a most elbukott törvény bevezetésétől – 2015-ig a MEOSZ- elnökeként – folyamatosan tiltakozott az érintettek számára nemcsak anyagilag káros, de megalázó át-és újraminősítési eljárás ellen.

- Protestáltunk a kormánynál, a parlamentnél, az Alkotmánybíróságnál, s a strasbourgi bíróság előtt, eljárásokat kezdeményeztünk, demonstrációt szerveztünk, szakmai javaslatokat készítettünk, s egészen mostanáig úgy tűnt, hiába – mondta Hegedüs Lajos. – Ugyanis nyilvánosan, tévéműsorokban, parlamenti bizottsági üléseken és mindenütt máshol is, az illetékes kormányképviselők hazugsággal, politikai hangulatkeltéssel vádoltak, amikor rámutattunk, hogy a propagandagépezetükben szajkózott érveik hazugságok. 

A MEOSZ korábbi elnöke szerint a nagyjából 250 ezer megváltozott munkaképességű nyolcvan százalékát érintette az átminősítés, melynek hatására a 2011-es, átlagosan 72 ezer forintos ellátás 2014-re 52 ezerre csökkent. 

- Amúgy is meglehetősen alacsony összegekről beszéltünk, így ezek megkurtítása rengeteg családnak napi szintű megélhetési nehézséget okozott, az anyagi helyzet megromlása nemegyszer tragédiába torkollott – jegyezte meg Hegedüs Lajos. – Voltak, aki nem tudták tovább fizetni a törlesztő-részletüket, s így az utcára kerültek, mások, hogy ezt elkerüljék, öngyilkosok lettek. Csak mert a jogszabály szerinti rokkantság felülvizsgálatok azt mutatták, hogy a világtrenddel ellentétben Magyarországon a kora előrehaladtával mindenkinek javul az egészségi és fizikai állapota. Mint például az általam képviselt betegnek, akit 30 év folyamatos munkaviszony és járulékfizetés után, gégerák miatti teljes gégefő-kiirtást követően beszédképtelenül a korábbi jogszabály véglegesen II. csoportos rokkantnak minősített. Ezután súlyos halláskárosodás és látásromlás lépett fel nála, a tavalyi felülvizsgálatokon mégis visszaminősítették 68 százalékos rokkantnak, s a korábbinál 13 ezer forinttal kevesebb ellátást állapítottak meg számára...

KÖTÖTTFOGÁS 15. - MAGYARORSZÁGON KÉRT MENEDÉKJOGOT A KORRUPCIÓ MIATT HAZÁJÁBAN ELÍTÉLT VOLT MACEDÓN KORMÁNYFŐ?

MAGYAR HANG
Szerző: Kötöttfogás
2018.11.14.


A Kötöttfogás tizenötödik adása.

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Konok Péter, Csintalan Sándor, Lukácsi Katalin és Pörzse Sándor.

Témák:
- Magyarországon kért menedékjogot a korrupció miatt a hazájában elítélt volt macedón kormányfő?
- Márki-Zay Péter mozgalmat alapított
- Ki lesz Tarlós kihívója?
- Mit hoz a közéletbe Puzsér Róbert?

TÖBB TÍZMILLIÁRDOS PÉNZESŐ HULLIK AZ EGYHÁZAKRA - 48 MILLIÁRDDAL SZÁMOLTÁK EL UGYANIS AZ EGYHÁZI FENNTARTÁSÚ ISKOLÁK TÁMOGATÁSÁT, LEGALÁBBIS EZZEL INDOKOL A KORMÁNY

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.11.15.


Lassan már történelmi hagyománnyá válik, hogy decemberben – két ünnep közt – kinyílik a kormányzati kassza, és egyik napról a másikra több száz milliárd forint költségvetési támogatás hullik a kormány által favorizált szervezetekre. Ezek persze rendszerint az egyházakat és a sportegyesületeket jelentik. Csak az egyházak 2016 utolsó napjaiban 118,8 milliárd forintot kaptak a kormánytól – tavaly 81,2 milliárd forintnak örülhettek.

Idén megismétlődik a költségvetési pénzeső: a végszavazás előtt álló 2017-es zárszámadási törvényjavaslat szerint ugyanis pótlólag

48 milliárd forint jár az egyházaknak, csak az elmaradt oktatási támogatások miatt.


A törvényjavaslat szerint a pénzt a kormánynak 2018 decemberében kell kifizetnie. (Ha az év végén összejön némi plusz a költségvetésben, akkor ez az összeg akár elérheti a tavalyi 80 milliárd forintos keretet is. Ezeket a forrásokat ugyanis a kormány a parlamentet megkerülve, maga osztja el, mintha nem a költségvetés végrehajtása, hanem annak folyamatos átalakítása is a joga lenne.)

A 48 milliárd forintos tartozás indoklása meglehetősen szűkszavú. A kormány szerint ennyi pénz jár pótlólagosan az egyházi fenntartású iskoláknak, szociális intézményeknek az elmúlt évi támogatások kiegyenlítésére. Ebből 5,6 milliárd forint jut az egyházi fenntartású óvodáknak , 41,8 milliárd az egyházi iskoláknak, a fennmaradó fél milliárd forint pedig egyéb címeken jár.

Egy évig nem hiányzott az egyházi iskolákból 48 milliárd forint?

Az indoklás érdemi része szerint 2017-ben – a költségvetési tervekhez képest – emelkedett az állami fenntartású iskolák, óvodák támogatása. Az egyházak szubvenciójáról szóló törvény szerint viszont az egyházi iskolákat, óvodákat ugyanannyi támogatás illeti meg, mint az állami fenntartásúakat, így pedig most, egy évvel később visszamenőleg jár az egyházaknak az “elmaradt” tétel. Ráadásul ezen 48 milliárd forint kizárólag a működésre, fenntartásra fordítható – beruházásokra nem.

E szerint, ha elfogadjuk a kormány érvelését, akkor az egyházak vagy 48 milliárd forinttal olcsóbban tudták üzemeltetni tavaly az iskoláikat, mint amennyi pénz járt volna nekik, vagy egyszerűen ezt a 48 milliárd forintot meghitelezték az államnak
– az viszont, hogy ilyen mértékű fölös likvid forrásokkal rendelkeznének, szintén nehezen elképzelhető.

A zárszámadásból annyi jól látható, hogy a magyar állam tavaly a közoktatásra 1007,7 milliárd forintot költött, ami az eredeti tervekhez képest 80,8 milliárd forinttal több. Ebből a többletből viszont 41,8 milliárdot az egyházi fenntartású intézmények kapnak. Ez az arány abban az esetben állná meg a helyét, ha minden második általános és középiskolai helyet az egyházak tartanának fent. Ezzel szemben a kormány 2015/16-os köznevelési statisztikái szerint állami óvodába 288,5 ezer gyerek járt, egyházi fenntartásúba 22,4 ezer. Állami vagy önkormányzati fenntartású iskolában 630 ezer gyerek tanult, míg az egyháziban 100,78 ezer, vagyis a tanulók egyhetede...

TIBORCZ ISTVÁN MÉG TÖBB EZER MILLIÁRDBA KERÜLHET MAGYARORSZÁGNAK - INGEBORG GRÄßLE: FONTOS A FÜGGETLEN NYOMOZÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.11.15.


Magyarország lehet a következő uniós költségvetés legnagyobb vesztese, köszönhetően Orbán Viktor miniszterelnök családjának, így vejének is. Az Elios-akta itthoni eltussolási kísérlete átlátszó Európa számára, ráadásul olaj is a tűzre: különös uniós egység jöhet létre az intézményesült korrupcióval szemben. Mindezt Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) elnöke is megerősítette a 168 Órának. Úgy látja, a Tiborcz-ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapításai továbbra is érvényesek.

„Figyelembe vesszük a magyar hatóságok vizsgálati eredményeit, és nyomon kell követni ezeket. Ám az OLAF-jelentés eddigi megállapításai még mindig az asztalon vannak” – nyilatkozta a 168 Órának Ingeborg Gräßle. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) elnöke, német kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett, nincs itt vége az eljárásnak, hiszen az OLAF jelentése több ajánlást is tartalmaz.
Szerinte a magyar kormányzati hatóságok elutasították a bűncselekmények gyanúját felvető megállapítást, de számos egyéb továbbra is napirenden van. Egyértelművé tette azt is, Európában ők maguk is napirenden fogják tartani, hiszen az OLAF és valamennyi, uniós költségvetést ellenőrző intézmény, így a CONT is „fontosnak tartja a független nyomozást, még ha magas rangú személyeket is érint a gyanú az Elios-ügyben”...

SOROS ÜLDÖZI GRUAVSZKIT - AZÉ'

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.15.


Egyszerű ez, mint a faék, és, mint Hidvéghi Balázs, aki Pártunk kommunikációs igazgatója volna. De volt ő már magyar diaszpóráért felelős stratégiai igazgatóhelyettes is, valamint erdőben a vadnyom. Időnkét megnyilvánul igazgató elvtárs, olyankor kifolyik a száján Orbán Viktor maga, trottyos gatyástól és stadionostól együtt.

Tegnap is volt ilyen szeánsz az önsorsrontó brüsszeli elitről, színészetet tanuló (sic!) migráncsokról és közbevetőleg a kies hazánkban héderező tolvajról, Nikola Gruevszki volt Macedón miniszterelnökről. És egészen érdekes dolgok derültek ki az éppen aktuális címlapsztoriról.

Ezek arra engednek következtetni, igazgató elvtárs elkezdett megágyazni annak a gyalázatnak, hogy az égre-földre keresett tolvajt befogadjuk, menedéket és kacsalábon forgó otthont nyújtsunk neki, ha már annyit szenvedett inaltában. Erre abból juthatunk, hogy igazgató elvtárs a lopás tényállását nagyvonalúan feledve a következőket adta elő:

“Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány – amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható – e pillanatban üldöz és fenyeget. Vannak olyan, szintén szocialisták vezette országok az Európai Unióban, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg. Más országokban csak fenyegetőznek és politikai riválisokat üldöznek.”

Csak a hülye nem látja, hogy ebben kőkeményen benne van a politikai menedékjog lebegtetése, mert, mint a logika azt megmutatja nekünk, a volt miniszterelnököt nem azért akarják rács mögé dugni, mert lopott, hanem, mert Soros. Nos, ez a duma megint csak a szavazótábornak szól, a külvilágnak elég soványka, viszont, ha megtörténik a befogadás aktusa, akkor végleg lemegyünk a térképről.

Mert, amíg a tenyeres-talpas Fidesz-szavazónak fingja sincs arról, hogy ez a Gruevszki egyáltalán a világon van, Orbán elvtárs viszont most cezúrához érkezett, sőt Rubikonhoz, amit, ha átlép, már nincsen visszaút. Most dől el, hogy van-e önálló akarata, vagy azt végleg a Kremlben hagyta, vagy valami félre eső dácsában a félig rágott pirog mellett...

ORBÁN KUTYASZORÍTÓBA KERÜLT GRUEVSZKI MIATT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.15.


- A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának, még inkább maga ellen hangolja Európát, és csak Putyinnak, illetve a szélsőjobbnak tesz kedvére 

- Merkel megint langyos beszédet tartott Európa jövőjéről, pedig a populista nyomulás miatt oda kellett volna csapnia az asztalra, hogy az emberek lássák, miért fontos az unió

- Verhofstadt úgy látja, hogy Orbán és a többi demagóg megtéveszti a népet, Bannon szerint a populistáké a jövő

Bloomberg

A kommentár úgy véli, hogy a távozó német kancellár mondhatott volna bátor beszédet is az unió jövőjéről, amikor felszólalt az Európai Parlamentben, ehelyett azonban már megint óvatoskodott. Pedig felhívhatott volna határozott cselekvésre, ám ezúttal sem mutatott semmiféle különösebb becsvágyat, víziót, de még csak egyértelmű választ sem adott Macron reformterveire. A sajtó ugyan felkapta, hogy támogatja a közös hadsereg gondolatát, pedig a kifejtettek nem mentek túl azon, amit Kohl már negyedszázada mondott. A toleranciát ugyan az EU lelkének minősítette, de nem nevezte néven az intoleráns rezsimeket, így Magyarországot és Lengyelországot. Az egész olyan volt, mintha megerősítette volna, hogy az uniós politika alapelve a be nem avatkozás, noha a brüsszeli tisztségviselők egyáltalán nem fogják vissza magukat, ha el kell ítélni ezt vagy azt a kormányt.

Ha a beszédnek volt bármiféle mondandója, akkor az: ne árts! Merkel ugyanis tudja, milyen törékenyek lehetnek a tagállamok közti megállapodások, és hogy mennyire lazák a kötelékek az unión belül. Ám a beszéd messze volt bármiféle érdemi nyilatkozattól és nem segíti a középpártokat a jövő évi EP-választáson. Ha azok meg akarják nyerni a polgárokat, akkor jobban meg kell magyarázniuk, milyen előnyökkel is jár az integráció. A kancellár több tettvágyat is elárulhatott volna, hiszen maradni akar 2021-ig, ami kiábrándító, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy sokkal többet még ő sem tud csinálni a széttöredezett európai politikában.

Washington Post/AP

A macedón igazságügyi tárca szóvivője azt közölte, hogy előkészítik az anyagot, mert kérik a volt kormányfő kiadatását Magyarországtól. Ez azonban eltart egy ideig, mert a papírokat le kell fordítani magyarra. A két országnak nincs kétoldalú kiadatási egyezménye, de mindkettő az Európa Tanács tagja, így lehet hivatkozni az ott elfogadott nemzetközi megállapodásra, amely minden tagállam számára kötelező. Közben Szkopjéban Zaev miniszterelnök a máltai kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy országa uniós csatlakozási törekvéseit hátráltatja az eset, ha az EU-tag Magyarország menedéket ad egy bűnözőnek.

FT

Már megint reflektorfénybe került a magyar menedékpolitika, ám a Gruevszki-ügy próbatétel lesz Orbán Viktor számára. Most majd kiderül, hogy a harcias vezető mennyire képes egyensúlyozni az európai politika fő árama és a Brüsszellel szemben tanúsított ellenállás között. Az EU már sok energiát áldozott arra, hogy Macedóniát felkészítse a belépésre. Idetartozik, hogy segített létrehozni azt a különleges ügyészséget, amely elérte, hogy korrupció miatt két évre ítéljék a volt miniszterelnököt. Éspedig már az első ügyben az ellene folyamatban lévő öt közül. Egy európai tisztségviselő úgy nyilatkozott: hogy Gruevszki Budapesten Orbán védelmét élvezi, az arculcsapás mindenkinek, aki a macedón belső átalakulást és az igazságot pártolja. Az ország külügyminisztere azt mondta a lapnak, nem lehet megemészteni, hogy a volt kormányfő menedéket kaphat a jogállam elől.

Az újság emlékeztet arra, hogy Fidesz-közeli emberkék újabban felvásároltak több olyan macedón sajtóorgánumot is, amely Gruevszki pártjának érdekeltségébe tartozott. Azt azonban továbbra sem lehet tudni, a politikus miként jutott el a magyar fővárosba. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól arra emlékeztet, hogy normál körülmények között aligha kaphatna menedéket olyasvalaki, aki köztörvényes bűncselekményt követett el. Krekó Péter ehhez azt tette hozzá, hogy diplomáciai szinten igencsak nehéz lesz megmagyarázni, ha Magyarország befogadja a politikust. Egy ilyen döntés csakis Oroszországnak tetszene. Az egyik macedón civil szervezet vezetője azon tűnődik, vajon az EU végignézi az egészet és úgy tesz, mintha itt kizárólag egy magyar ügyről volna szó? 
...

MAGYARORSZÁGRÓL SZERTEGURULNAK AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOK DELEWARE-TŐL TALLINIG

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ - VITÉZ F. IBOLYA
2018.11.14.Luxusautóbérlés, Tesco-bevásárlás kevés másfél milliárd forint uniós támogatáselőleg eltüntetéséhez, az eurók egész céghálón keresztül szöktek el például abban az EU-s mintadarabnak szánt projektben, amelyet cseppfolyósgáz-üzem és kúthálózat fejlesztésére nyert egy magyarországi konzorcium. Lengyel cég gyártott berendezést, szingapúri adta el, törökországi szállított, a szingapúri kereskedőnek egy észt társaság váltójával fizettek (csak előbb még megpördült egy máltai cégnél, egy bizalmi vagyonkezelőnél, apport, tőkeemelés is lett belőle)… Bonyolult manőversorozattal kövezték ki a brüsszeli pénzek útját, aminek a végén, Magyarországon aztán nem épült meg semmi. A nyomozást elrendelték a költségvetési csalás gyanús ügyben.

A gázos sztoriban volt egy olcsó gyártó, gründoltak – álruhában ugyan, de alighanem az uniós támogatást elnyerő magyar kuncsaftok – egy szingapúri céget. Ez tízszeresére felsrófolta az árat, neki nem létező know-how vásárlására kibocsátott máltai váltóval fizettek, még közbeiktattak egy török céget, aztán az uniós pénzt elnyerő magyar konzorcium/cég fizette volna meg a brüsszeli eurókból a 10-szeres árat. Más kérdés, hogy az egyéb kiadások mellett már nem futotta erre.

Annál jobb, minél több céget vonnak be a támogatások átfolyatásába, sokkal körülményesebb így az ellenőrzés – emelt ki a sűrű céghálószövés indokai közül egyet uniós pénzügyekben járatos forrásunk. Még praktikusabb, ha unión kívüli cég is bekerül a láncba, akkor aztán a jogsegélyszolgálatoknál elhúzódik vagy teljesen el is akad az információ. Az offshore-nál pedig megáll a tudomány, nem szokták megtalálni a végső tulajdonost.


Offshore-ok végtelen hálózata

Nem állíthatjuk, hogy ezért, de tény, hogy hemzsegtek az amerikai offshore paradicsomként számontartott Delaware-ban bejegyzett cégek Orbán Viktor fogorvosáig érő ügyben, amelyben az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált. A fogorvosi berendezésekre az uniós támogatást az egyik hazai fellegvárban, Mosonmagyaróváron bejegyzett cégek nyerték el, de az eszközök kacskaringós utat jártak be. Az egyik séma szerint a kanadai Dental Wings Inc. gyártotta le az eszközöket, a delaware-i székhelyű Consulting Expert Inc. megvette és eladta az Island-csoport egyes tagjainak, ezek pedig jóval magasabb áron továbbadták az uniós támogatásra jogosult magyarországi kedvezményezetteknek. A „lánckereskedés” eredménye az lett, hogy az uniós támogatás címzettjei az átlagos gyártási ár 3-4-szereséért vették meg a gépeket...