2016. november 28., hétfő

MAGYARORSZÁGRÓL DÁNIAI EGYETEMRE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Lili
2016.11.28.


Az egyetemi évek mindenképpen meghatározók egy ember életében, pláne, ha azokat egy teljesen más kultúrában töltheti el. A mai poszt szerzője, Lili például Dániába jutott ki, ami rengeteg előnnyel jár. Ezzel együtt a beilleszkedés első időszaka neki sem ment zökkenők nélkül.
„Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik standhoz odamentem, de a végén mérlegelnem kellett, hogy melyik tetszik a legjobban és mi milyen előnyökkel jár.
Mindenféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt. Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben. Az egyik ismerősöm ajánlotta ezt az országot, hiszen azon felül, hogy ingyenesen tanulhatsz, számos előnye van még.

MEGVÁLTANAK A CIVILEK?

GEO
Szerző: Geo
2016.11.28.

Konfrontáció vagy együttműködés? Civilek és a hatalom viszonya.
 Kivételesen jó este volt, mert sikerült két olyan vita/beszélgető partnert találni, akik személyükben is képviselték a többféle szerepet: Mistetics Bálint és Vecsei Miklós vállalták az őszinte beszédet.
Az alapkérdés a következő: "Az elesettek iránti tevékeny szolidaritás gyakran óhatatlanul ütközik a hatalommal. Ebben a helyzetben különböző stratégiák és taktikák léteznek. Vannak, akik a lehető legkevesebb konfrontációra törekszenek annak érdekében, hogy minél több emberen tudjanak segíteni. Vannak, akik szerint alapvető strukturális változások híján a segítés végső soron a status quo fönntartásához járul hozzá. A kettő között rengeteg átmenet létezik. A lehetséges és célszerű stratégiákról és taktikákról beszélgetünk vendégeinkkel."
Sok zavar van, hogy mit is jelent a "civil". A politika szemszögéből már írtam erről.
A civil szervezetek fontosságát, szerepét abban látom, hogy innovációt képesek vinni az önmagától bemerevedésre hajlamos államszervezetbe is (a társadalmi innovációkon keresztül), egyfajta civil kontrollt jelenthetnek - valamint biztosíthatják a társadalomban az un. horizontális, a hálózatelmélet nyelvezetén a "gyenge kapcsolatok" meglétét: mindez egyben a társadalom fennmaradásának alapvető feltétele.
A nem állami és nem üzleti szervezetek némileg önkéntes felosztása:
  1. szabadidős, hobbi tevékenységek (kertbarátok, dalárdák, helyi klubok)
  2. szakmai érdeklődési körök, általában érdekképviseleti funkcióval, törekvésekkel
  3. valamilyen társadalmi célra szerveződő "egy-ügyű" (single issue) szervezetek
  4. társadalmi, szakmai kontrollt megvalósító non-profit szervezetek (pl. TASZ, Költségvetés Felelősségi Intézet, TI. a c.-től abban különbözhetnek, hogy professzionális szintű a tevékenységük, míg az előzőnél ez nem feltétel).
  5. egyházak (rájuk külön törvényi szabályozás vonatkozik)
  6. szakszervezetek (rájuk külön törvényi szabályozás vonatkozik)
  7. közhasznú szervezet, általában költségvetési forrásokból közfeladatok ellátása
  8. párt-struktúrába nem tagozódó politikai mozgalmak (legfőképp őket tekintjük "megváltóaknak").

ITT OLVASHATÓ

ALAPOSAN DOKUMENTÁLT MANÓHÁZ

FURDANCS BLOG
Szerző: qty108
2016.11.28.

A közelgő ünnepekre való tekintettel, íme egy könnyen elkészíthető ajándékötlet. Egyszerűsége miatt nem merülök el a részletekben, a képeken jól látható a ”gyártás” folyamata, illetve a felhasznált természetes anyagok alkalmazása.
A manóházat Pap Gabriella tervezte és népesítette be, valamint a teljes berendezést is ő készítette el. A könnyű elkészíthetőséget lehet hogy ő másként élte meg, sok munkaóra van benne. Én csak a házépítésben segédkeztem. A cica meg egyszerűen kíváncsi.ITT OLVASHATÓ

RÉTVÁRI IS FELÜLT CASTRO FARVIZÉRE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew's
2016.11.28.


Rétvári Bence nem monomániás, de azért mindenről az MSZP, illetve a keresztények üldözése jut az eszébe. Mikor mi.
Castro halála kapcsán például az MSZP. Miközben kicsit megfeledkezett a kereszténységről. Mert egyszerre két dologra figyelni, illetve fogalmi rendszerekben rendet tartani nagyon macerás és fárasztó lehet.

Meg egy államtitkárnál ez nem is feltétlenül elvárt képesség. Különösen nem akkor, ha egy szócsőfrakció képviseletében kapja a fizetését. Mert azért a KDNP-nek nevezett formációt a cégbíróságon kívül igen kevesen tekintik másnak, mint a Fidesz zsinórjain rángó pszeudo-frakciónak. De ez természetesen teljesen független Fidel Castro halálától, melynek kapcsán Rétvári megemlékezni gondolt arról, hogy csak az az ünnep az ünnep, amit a Fidesz sajátít ki saját magának, és a vezér megtapsoltatásának.
Mindenki más, aki nem tapsol eléggé, csak galád cenk lehet.

ORSZÁGOMAT EGY KERÍTÉSÉRT

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.11.28.

Egy választás nem lehet a világvége ott, ahol működik a demokrácia. Elnökök jönnek, elnökök mennek, a jogállamot nem lehet megingatni. A demokrácia alapja a választások szabadsága. Nálunk nincsenek meg a törvényi feltételek a választások szabad lebonyolításához. Nálunk nincs demokrácia.
Országomat egy kerítésért
Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált Facebook oldalán Donald Trump győzelméhez. Azt írta, „milyen remek hír, a demokrácia még él.” Ebben az egyben igaza van. Az Egyesült Államokban szilárd a demokrácia. Ezért lehetnek nyugodtak a választók. Ők biztosan számíthatnak arra, legkésőbb nyolc év múlva más személy kerül a “trónra”. Ezzel szemben nálunk, fene se tudja meddig kell elviselni még ezt a garnitúrát, élén azzal a személlyel, aki nem átallotta leírni a fenti sorokat. Nem átallotta, pedig ő volt az, aki levezényelte hazánkban a jogállam alapjainak felszedését, és egy új típusú, jogállami köntösbe bújtatott diktatúra alapjainak lerakását. Nem átallotta, pedig tudja, hogy az általa kialakított magyar választási rendszer nem biztosítja a szabad választások megszervezéséhez szükséges jogi feltételeket. Vagyis tudnia kell, nálunk az ő jóvoltából nincs már demokrácia. Minden feltétel adott ahhoz, hogy ő és csapata megdöntse a példakép Horthy Miklós országlásának idejét.ITT OLVASHATÓ

ELNÖKVÁLASZTÁS: ÚJRASZÁMLÁLÁS VALÓDI TÉTTEL

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Molnár Gergő
2016.11.28.

Bejelentette a Clinton-kampány ügyvédje, hogy csatlakozni fognak a Zöld Párt elnökjelöltjeként induló Jill Stein Wisconsin államot érintő újraszámlálási kérelméhez.
Hillary Clinton támogatói százával kérték a kampány munkatársait az esetleges külső beavatkozások kivizsgálására, illetve a szavazatok átszámolásának kezdeményezésére; különösen a 3 legszorosabb eredménnyel záruló államában, Michiganben, Wisconsinban, Pennsylvaniában.
Semmilyen bizonyítékot nem találtak, amely külső beavatkozásra utalna, azonban a folyamat során mégis részt kívánnak venni az ellenőrző bizottságok tagjaiként; ügyvédi támogatást nyújtanak egy esetleges bírósági per során; valamint Pennsylvania és Michigan államban is támogatnának egy Stein általi kezdeményezést.
Stein úgy indokolta döntését, hogy ezzel nem várják a választási eredmény megváltozását, csupán a szavazás integritását akarják védeni, hiszen a rendszer bizonyítottan ki van téve hackertámadásoknak

ITT OLVASHATÓ

A CSEPELIEK ÁGYÁRA ÉS AGYÁRA ZÚDÍT ÖSSZTÜZET NÉMETH SZILÁRD ÉS BORBÉLY LÉNÁRD

CSEPELIEK ÚJSÁGA
Szerző:csú
2016.11.28.

Válaszol: Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Klub Szövetség elnöke:
A jogszabály szerint az infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat. A kormány tavasszal 2017-re 0,9 százalékot, a jegybank és a mi szakértőink 2 százalékot meghaladó ütemű pénzromlást prognosztizálnak, a miniszterelnök most 1,6 százalékról beszélt.
ITT OLVASHATÓ

AZ OROSZ SHOWMŰSOROK SZERINT A HOLOKAUSZT SZEXI

COMMENT:COM
Szerző: sixx
2016.01.28.

Az ember csak néz, és nem hiszi el, hogy amit lát, az tényleg van, pedig nem káprázik a szeme, a Sztárok a jégen című showműsor orosz kiadásában tényleg koncentrációs tábori egyenruhába öltöztettek két szereplőt (sárga csillaggal a mellükön), valóban beesettre sminkelték az arcukat, és így táncoltak egy közepesen érdekeset a jégen. Az elején nevetgélve, majd a végén tragédiában fuldokolva, Benigni Oscar-díjas, Az élet szép című filmjének egyik betétdalára. A páros hölgytagja, Tatjana Navka egyébként Putyin szóvivőjének a felesége, de ez csak hab a tortán, tényleg, ez akkor is ízléstelen lett volna, ha a sarki közért pénztárosnője siklik a jégen rabruhában.


ITT OLVASHATÓ/NÉZHETŐ

VADÁSZ VAGY, VAGY FÖLDMŰVES?

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Business & Café


1. Hunting

Hunting új ügyfelek szerzésére épülő, alapvetően rövidtávú stratégia. A Hunter típusú saleses az új ügyfelek és lehetőségek szerzésére fordítja minden energiáját. Sztereotip de egyszerű szemléltetést választva a hunting gyakorlatilag a porszívóügynöknek csúfolt modellt jelenti a gyakorlatban. 
A lényeg a folyamatos értékesítés. Akár az utcán szembejövőknek átnyújtott névjegyekkel, akár hideg hívással elkapott lehetséges ügyfeleknek, a lényeg a folyamatos pezsgés. Egy klasszikus hunter önálló, kezdeményező, pörgős értékesítő. Mindenkiben ügyfelet lát, és azonnal meg is próbálja levadászni.

2. Farming


ITT OLVASHATÓ

AD MAIOREM DEI GLORIAM

BLOGREPUBLIK
Szerző: Professzorpizka
2016.11.28.

A mai posztomat ez, a Tombor Andrásról szóló index-anyag váltotta ki, de már egy ideje figyelem a folyamatot, és – noha részese sose lettem – eleget éltem a közelében, hogy talán tudjak róla írni.
A katolikus befolyás intézményei
A címet a jezsuitáktól kölcsönöztem, akik a katolikus egyház egyik régi olyan irányzata (rendje, csoportja) amely többek között a katolikus egyház világi befolyását próbálja növelni. Oktatói tevékenységükről csak jókat tudok mondani (egyik diplomám egy jezsuita egyetemen szereztem) de az intézményeikben szerepet kap a közösségképző-nevelő munka, amelynek eredménye az, hogy számos, a közéletben utóbb jelentős szerepet játszó fiatal itt kapja meg a közéleti szerep alapját képező érték- és kapcsolatrendszert.
A jezsuitáknál modernebb és sokak áltól (a katolikusokhoz fűződő viszonytól függően) hatékonyabbnak vagy veszélyesebbnek tartott szerveződés az Opus Dei,amely a nyilvánossá vált (illetve nem nyilvános, de elpletykált) adatok alapján sikeresen termet olyan hálózatot, amelynek tagjai az egyházi rendnek nem tagjai, ám közéleti tevékenységükben szintén Isten nagyobb dicsőségére, vagyis az Anyaszentegyház érdekében tevékenykednek, ám ez esetben szervezett és közvetlenebbül irányítható hálózatként.


ITT OLVASHATÓ

MEGHALT FIDEL

BIRCAHANG BLOG
Szerző: Kuba
2016.11.28.Tegnapelőtt meghalt Fidel Castro.
90 éves volt, Élete legnagyobb részében profi politikus volt, ebből 52 éven keresztül a legmagasabb állami tisztségeket viselte Kubában. 1959-ben történt hatalomra jutása előtt is már éveken keresztül profi politikus volt.
Politikailag élete 3 szakaszra osztható. 35-40 éves koráig hagyományos latin-amerikai nacionalista volt, aki egyszerűen az USA térségbeli nyomasztó hatalma ellen lépett fel. A 60-as évek elején harcostársa, Che Guevara hatására marxista lett, eleinte még a szovjet hivatalos vonalnál balosabb verzióban, majd miután a szovjet vezetés és Che Guevara súlyos konfliktusba kerültek, Castro a szovjet hivatalos verziójú marxizmus mellé állt, s hitt is ebben sokáig. A Szovjetúnió összeomlása utáni időszakban, de különösen az ezredforduló után Castro a marxizmust kombinálni kezdte a hagyományos latin-amerikai nacionalizmussal. Ekkor megbékült immár a vallással is, amit addig erőteljesen ellenzett: a latin-amerikai katolicizmus erősen nacionalista és baloldali.
Öccse most ezt a vonalat viszi tovább, amióta átvette - 2008-2011 között - Kuba vezetését.

AZT MONDTÁK, A KISFIAM SOSEM FOG JÁRNI

BEZZEGANYA 
Szerző: Tünde/Pankuci
2016.11.28.

Sajnos Petyának a test és fejtartásával is gondok voltak, így felkerestünk egy kyropraktőrt. Ő megnézegette, megvizsgálta Petyát és egy pár perces kezelés után („kiskalapáccsal” megkopogtatta a gerince és a koponyacsontja néhány pontját) közölte, hogy havonta egyszer menjünk el hozzá és higgyük el, hogy lesz változás! Amikor kifizettem volna a kezelés árát, nem fogadta el. Mondtam neki, hogy szerencsére vagyunk olyan helyzetben anyagilag, hogy nem okoz gondot. Válasz: Ő is el tudja dönteni, kinek a gyógyulásához járul hozzá így, és ő Petyát választotta! Ilyenben azóta sem volt részünk. Több hónapon keresztül jártunk hozzá és szépen, lassan tényleg észre lehetett venni, hogy már nem lógatja oldalra a fejecskéjét.
A 2012-es év (így utólag visszanézve) igen sok orvoshoz járással bírt. Kardiológiai kontrollra jártunk 3 hetenként. A műtét előtti időszakban azért, hogy nézzék a gyógyszerek hatását Petyára – kell-e esetleg korrigálni rajta?  A műtét után pedig azt figyelték, hogy befogadja-e a „foltot” a szervezete, jól működik-e vele a szívecskéje? A másik hely, ahol sokszor jártunk, a neurológia. Átmozgatták, megnézegették őt, és frissítették az otthon végzendő feladatok listáját. Nyáron volt az orrmandula műtétje. Kivették, hogy a szívműtétnél az altatás könnyebb legyen. Augusztusban pedig maga a szívműtét, ami miatt kicsit több mint két hétig voltunk kórházban.

ROGÁNÉK NYARALÓJÁBAN CSAK A MEDENCE LEGALÁBB TÍZMILLIÓ FORINTBA KERÜLT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző:Becker András
2016.11.28.

Múlt héten mutattuk be azokat a felvételeket, amelyeken az látszik, hogy egészen újszerű állapotban van a Rogán testvérek balatonlellei nyaralója. Ez az az ingatlan, amelyet a 80 éves nagymama vásárolt néhány hónappal a halála előtt, majd örökléssel került a miniszter és polgármesterként tevékenykedő testvére birtokába. Így a vagyon eredetéről senkinek nem kellett elszámolni. A nyaraló nemrég jelentős felújításon esett át.ITT OLVASHATÓ

TÉGLA, GUMISZALAG ÉS INFLÁCIÓGERJESZTÉS

ALAPBLOG
Szerző: Suszter
2016.11.28.


Trump választási győzelmét követően a piacok kiemelt figyelmet szenteltek a választási ígéretein belül elhangzott infrastrukturális fejlesztési terveknek, illetve beharangozott fiskális stimulusnak. A várakozások hatására a kötvénypiaci inflációs árazások meredeken emelkedtek, azonban a befektetők még mindig 5 éves távlatba helyezik az inflációs cél elérését. Amennyiben Trump beváltja ígéreteit személy szerint én is magasabb inflációs pályát jósolok, azonban érdemes lehet rövidebb távon még szorosabb figyelemmel követnünk megtakarításainkat.


ITT OLVASHATÓ

VISSZATÉR BUDAPESTRE A SZÉGYEN

7ÓRA7
Szerző: DicsukD
2016.11.28.

A Proton Színház Szégyen című előadása Lille, Frankfurt és Pilsen után újra Budapestre érkezik, ahol 65. alkalommal lesz látható. Mundruczó Kornél legendás rendezése ezúttal eredeti szereposztásban, Láng Annamária főszereplésével szerepel november 28-29-én és 30-án a Trafóban; utolsó napon angol felirattal. Az előadás a 2013-as POSZT-on elnyerte a legjobb rendezés és a legjobb díszlet díját. Jegyek a 28-ai előadásra itt, 29-re itt, 30-ára pedig itt kaphatóak.
Mindhárom előadás 20 órakor kezdődik.


ITT OLVASHATÓ

SZERETTEM HAMUPIPŐKE MESÉJÉT, MÉGSEM LETTEM FÉRJHALÁSZ

POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.11.28.

Az én gyermekkoromban még a videólejátszó is nagy csoda volt. Annak idején, általános iskolám alsó tagozatának vége felé is – ez úgy 1984-85-ben lehetett – csak diafilmen, illetve szupernyolcason (a szomszéd Dezsőéknek volt) tudtunk egy-egy mesét többször megnézni. Disney-mese, a legelső, amit láttam a Hófehérke volt. A házból Veráéknak lett videója, ezzel az egy mesefilmmel. Imádtuk, volt egy fél év, mikor minden délután megnéztük. Már kívülről tudtuk, de unni, nem untuk meg soha. Nos, tény és való, hogy nem vagyok a világ legkiegyensúlyozottabb embere, de nem hinném, hogy mindez ennek lenne köszönhető. Pedig az alapján, amiket az utóbbi években össze lehet olvasni a Disney-rajzfilmek káros hatásairól, az összes lelki nyomorom minimum ennek lenne betudható. 

ITT OLVASHATÓ

KELLEMES SZÉTESÉST!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.11.28.


„A politikus hangsúlyozza, hogy a populisták sokaknak gondot okoznak, mert tudatosan játszanak a félelmekkel, ám érdemi válaszaik nincsenek, csupán azt sugallják, hogy a nemzetállamban el lehet rejtőzni a globalizálódás elől - tájékoztat a Kurier.” (A „mag”– Európa nem segít - Juncker - Nemzetközi sajtó)

Szétesni tudni kell. 

Mi magyarok szerencsére hatalmas gyakorlattal rendelkezünk ebben a tevekénységben. Oszmán birodalom, Osztrák-Magyar Monarchia, Harmadik Birodalom, keleti blokk. Teljesen mindegy melyikről volt szó. Egyszer csak fogták magukat, aztán csúnyán felbomlottak, miközben mi éppen bennük tartózkodtunk. Majd pont az Európai Unió fog egyben maradni a mi közreműködésünkkel.

Putyin, Erdoğan kívülről, a ma oly népszerű, populista politikusok belülről rugdossák szét az integrációt. Sikeres tevékenységül ellen az Európai Bizottság csak annyit tud tenni, hogy időnkét rájuk szól, nem szép dolog az ilyesmi. Mi mást is tudna tenni? Forduljon talán az Egyesült Államok legújabb elnökéhez, hogy szíveskedjenek újra partra szállni Normandiában, amíg még lehet? Nem olyan világot élünk. Az USA egy kis időre valószínűleg be fog zárkózni, aztán kiteszi az ajtajára a táblát: „Nem veszünk semmit!”.

Magát a bomlást nehéz irányítani. A britek kiválása csupán kísérleti fázisban van, még ők maguk sem tudják mit szokás ilyenkor tenni és hogyan. A világ sorsát meghatározó politikusok közül azok kerültek többségbe, akik egy gyenge Európa kialakításában érdekeltek, mivel így jóval könnyebb kirabolni. Zsarolással, sikkasztással, fosztogatással, fenyegetéssel, dezinformációkkal, zsebtolvajlással, ki amiben a legügyesebb, hát azzal...

ITT OLVASHATÓ.

KÖVÉR LÁSZLÓ ODAMENT ERDÉLYBE , S MEGINT SZÁNDÉKOSAN HÜLYÉT PRÓBÁLT CSINÁLNI MINDENKIBŐL

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.28.


Saját magából sikerült is, a többit meglátjuk. 

A magyar házelnök nagyot ment a hétvégén, először egy békési kisgazdafórumon hordott össze hetet-havat, vizionált az életpálya-modelleknek hála tömegesen itthon maradó fiatalokat, emelkedő fogyasztást, s keverte össze a munkaerőhiányt a munkanélküliség csökkenésével. Akinek ez sem volt elég a doktorból, vasárnap reggel szembesülhetett a jó hírrel, hogy
megint kitiltott valakit a parlamentből – megint Gréczyt, szokása ez neki.

S mintha mi sem történt volna, folytatta útját az édes Erdélyországba, ahol Sepsiszentgyörgyön adódott fellépése egy sajtóbeszélgetésen és egy ún. közéleti fórumon, ahol az MTI szerint a következő hülyeséget mondta.

Az erdélyi magyarság „potenciálisan ellenségnek bélyegzett közösség”. Amit aligha lehet máshogyan értelmezni, csak úgy, hogy bántsák a magyart. A románok. Vagy a magyar ellenzék – a menekültekről ezúttal nem esett szó, pedig azoknak a szeme sem áll jól, csak hát Erdélyben még kevesebb van belőlük, mint Magyarországon. Erről a közlésről éppenséggel mondhatjuk azt is, hogy csak a szokásos paranoia, de akár azt is, hogy milyen igaza van, hisz ki tenné a tűzbe a kezét Románia kisebbségi politikájáért. Még kevésbé a magyar kormány kisebbségi politikájáért, hisz természetesen most is erről van szó...


ITT OLVASHATÓ

FIDEL CASTRÓRÓL ÉS A HATALOM TERMÉSZETÉRŐL

MANDINER BLOG
Szerző: Rajcsányi Gellért (ergé)
2016.11.28.


Egy: meghalt egy véres kezű kommunista diktátor, bizonyos Fidel Castro.

Kettő: a Castro halálát követő nemzetközi nyilatkozatok között akadtak karakán ítélkezések (mint
Donald Trumpé); és voltak agyzsibbasztó, felháborító, szenvelgéssel vegyes bazsalygások, mint a liberális poszterfiú kanadai miniszterelnöké, Justin Trudeau-é vagy az elvileg kereszténydemokrata európai bizottsági elnöké, Jean Claude Junckeré. Trudeau a liberalizmus 21. századi reménységeként tényleg leborult a tömeggyilkos Fidel Castro emberi és politikai nagysága előtt, míg Juncker annyit állapított meg: Castro sokak számára hős volt − nem mintha ugyanez mondjuk Hitlerről, Sztálinról vagy Maóról ne lett volna megállapítható.

Castro halála nyomán azonban elgondolkodhatunk egy kicsit a hatalom természetéről is:


ITT OLVASHATÓ

ANGYALSZEREP ÉS DOKTORSZEREP

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.28.


Ötven évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy pápa interjút adjon egy világi napilapnak. A Szentszék azóta felfedezte a médiát – különösen II. János Pál élt vele – az amúgy is rendkívül kommunikatív Ferenc pápa esetében pedig már senki sem lepődik meg azon, hogy a katolikus egyházfő a Corriere della Sera újságírójával társalog.

-Mi a különbség egy szentbeszéd és egy konferencia között?

-A szentbeszéd Isten igéjének hirdetése, a konferencia Isten igéjének megmagyarázása. A szentbeszéd a kinyilatkoztatás, az angyalszerep, a konferencia a doktorszerep.

-Mit jelent az Ön számára a szentbeszéd? Mi a Pásztor helyes magatartása?

-Ez a pásztori léttel függ össze, az őt hallgató emberek közösségével. A pásztor imájával és Isten igéjével. Ha ezek a dolgok hiányoznak, a szentbeszéd mint olyan nem szentbeszéd.

-Hogyan készíti elő a Szent Márta-szentbeszédeket? Honnan jönnek ezek a szavak?

-Az előző napon fogok hozzá. Az előző napon, délben. Elolvasom a másnapi szövegeket, és általában kettőből választok ki egyet. Aztán a kiválasztott részt hangosan elolvasom. Szükségem van arra, hogy halljam a hangot, meghallgassam a szavakat, amelyeket használni fogok, amelyek a legjobbak megragadnak. Kis körökkel jelölöm meg ezeket a szavakat. A nap többi részében a szavak jönnek, mennek, miközben teszem, amit tennem kell: meditálok, gondolkodom, ízlelgetem a dolgokat…vannak azonban napok, amikor este lesz és nem jut eszembe semmi. Fogalmam sincs, hogy mit mondok másnap. Akkor azt teszem, amit Szent Ignác mond: alszom rá egyet, és amikor felébredek, azonnal jön az ihlet. Jönnek a megfelelő dolgok, néha erősek, néha gyengébbek.

(A pápa hangsúlyozza: az, hogy papír nélkül beszél, nem jeleni, hogy nem kell rákészülnie. Még egy rövid szentbeszéd is igényli a spirituális felkészülést, az áttekintést)...


ITT OLVASHATÓ

ILI NÉNI FOREVER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.28.


Olyan volt a lépcsőházban az öregasszony, olyan tünemény, mint valami zsírpapír, annyira áttetsző. Csak a rózsaszín pongyolája világított, és úgy sütött a Nap a fagyos reggelen, mint Bouville-ben, ahol Roquentin azt állapította meg, hogy ilyenkor nem érdemes kikelni az ágyból.

Az én öregasszonyom nem volt ilyen méla hangulatban, és, ha nem látszott volna, hogy a nejlonzacskója zörög és nyikorog, azt hihette volna az ember, hogy a csontjai adják ki a földöntúli hangokat, ahogyan minden erejével igyekezett a kuka felé.

Munkás húsz méter volt. A szél olykor belekapott és megemelte, libegve érkezett meg a célhoz, ahol nem fanfárok, se nem győzelmi koszorú fogadta, hanem a szemetes sötét torka, ami el akarta nyelni. Minden erejét összeszedte, hogy ellenálljon, és ne ugorjon fejest a kávézaccba, de az akarat győzött.

Fogta a szatyrát, megemelte, és nem ejtette a hívogató sötétbe. Akkor azonnal észrevettem, spórol, hogy a zacskójával is takarékos, mert a szemetét gondosan rázogatta, hogy újra használhassa azt a nyomorult zacskót, és ekkor megtörtént. Úgy szállt föl az emlék a mocsokból, mint madeleine után teából a gőz.

Ili néni materializálódott oda a kuka mellé, árnyéka sem volt, hogy Iván Nyikolajevics „Hontalan” zokogva menekült volna nyugalmasabb vidékekre, én azonban, a hős férfi, szembenéztem Ili néni vibráló sziluettjével, és ha nem is akartam, eszembe jutott, hogyan is élt a bice-bóca rokon, amikor még ezt a világot koptatta kitaposott cipőiben...


ITT OLVASHATÓ

AZ EMBERISÉG ELÉRTE AZ ELALJASODÁSNAK AZT A MÉLYSÉGÉT, AHONNAN MÁR NINCS TOVÁBB: LEFÚJTÁK A DEMOKRÁCIÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.11.28.


Hétfő reggel van, de merem állítani, ennél megrázóbb dolog nem fog történni a héten. Az emberiség elérte az elaljasodásnak azt a mélységét, ahonnan már nincs tovább. Ideje harcba trombitálni a NER-t, a TEK-et és a békemenet mindenre elszánt harcosait, a szellemi honvédők fennkölt csapatait és minden hadrafogható hazafit.

Az országra borult a teljes pusztulás árnya és ezen a ponton lehetséges, hogy nincs is értelme tovább küzdeni a fennmaradásért. A Föld perceken belül megszűnik forogni és a kiválasztottak országa, a Nobel-díjasok bölcsője, az illiberális autokrácia tejjel-megvédett akácmézzel folyó kicsiny hona belehullik a végtelen űrbe.

A nagyhírű, nagymúltú és etalonnak tekintett Demokrata című hetilap szerkesztőségének kerítés-lábazatát összefirkálta az ármányos liberális ellenzék, porba sújtva Bencsik András főszerkesztőt és minden hazafit Ásotthalomtól Hugyagig. A megrázkódtatástól bénult munkatársak azóta is pszichiátriai kezelésre szorulnak, de szerencsére ott van a PestiSrácok heroikus gárdája, akik halált megvető bátorsággal
beszámoltak a példátlan, minden kontinenst külön-külön is alapjaiban megrázó eseményről.

Az ellenzék – kétsége se legyen senkinek, hogy csak ő lehetett – az éj leple alatt libafos-zöld festéket tartalmazó flakont ragadott és tönkretette, sőt, meggyalázta Magyarország ékkövét, az egész Andrássy út arculatát meghatározó, a hazaszerető magyar ember lelkét jelképező kerítéslábazatot. A kerítést, amely mögött a hon védelmére szakosodott, elképesztően színvonalas és döbbenetesen olvasott Demokrata szellemi műhelye zsong és búsong.

Adjunk hálát az égnek, hogy az aljas támadások ellenére a néhány ezer példányban kinyomtatott, az interneten egy közepesen ismeretlen blog olvasottságával vetekedő hetilap az Andrássy út egyik palotájában húzhatja meg magát, mindjárt a PestiSrácok mellett.

Ha már a Népszabadságnak pusztulnia kellett, a 168 óra archívuma elérhetetlen, az Origót és a V.S.-t felzabálták a csótányok, a Világgazdaság új irányba állt, a nem kormánypárti weboldalak napról-napra vegetálnak, újságírók kerülnek utcára, órákra bedőlnek a szerverek, a nem közpénzből zabáltatott portálok a napi túlélésért küzdenek és az olvasók adományaiból kénytelenek egyik hónapról a másikra életben maradni, az már feltétlenül országos botrány, hogy lefújták az őseink által nyereg alatt hozott kövekből emelt műemlék lábazatot...


ITT OLVASHATÓ

AKI KORRUPT JELÖLTEKET INDÍT ORBÁN ELLEN, AZ ORSZÁG JÖVŐJÉT ÁSSA ALÁ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.28.


Az Indexen szivárgott ki az MSZP budapesti jelöltjeinek egy lehetséges listája. Bár nyilván nem 100 százalék, hogy a rajta szereplő emberek lesznek a párt jelöltjei (például ha biztos is a lista az esetleges ellenzéki összefogásban, az egyéni jelöltek még visszaléphetnek más párt javára), az már most látszik, hogy ez a lista inkább a belső megfelelési kényszereknek igyekszik eleget tenni, mintsem egy Magyarországnak szánt ígéretet tükröz.
A listán ugyanis több olyan név is helyett kapott, akinek nem lenne szabad, vagy aki megkérdőjelezi az MSZP, mint párt bármilyen fajta kontrollját saját politikusai fölött.

A 444 szedte össze a leggázosabb jelölteket. Ott van a listán Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke, akit 2015. decemberében ítélték el első fokon
kétrendbeli hűtlen kezelésért, amit a csepeli vagyonkezelő vezérigazgatójaként követett el 2007-ben. De ott van Devosa Gábor is, aki Hunvald György embereként keveredett gyanús ügyekbe. És ott van az a zuglói Tóth Csaba, Mesterházy Attila biztos embere, aki a Fidesszel karöltve szavazta meg a Liget beépítésének támogatását, és aki egy gyanús tagbeléptetési botrány után bukott felfelé, Vas megyéből egyenesen Zuglóba, és aki ellenzékiként is biztosan helyet kapna a 10 legkorruptabb magyar politikus listáján.

Az ő indításuk nem csupán azért probléma, mert tálcán kínálják a Fidesznek a botrányt, amit le lehet hozni a lakájmédia hasábjain a gonosz, csúnya ellenzéki képviselőkről (de ilyen sztorikat úgyis kreál majd magának a Fidesz anélkül is, hogy alapot szolgáltatnának hozzá). Hanem azért, mert tényleg korruptak, és egy esetleges ellenzéki összefogás részeként elűzik a választókat, akik végre szeretnék, ha az ellenzék hozná azt a minimumot, ami a rájuk szavazáshoz kell: hogy legalább ne korrupt képviselőket indítsanak.

Ugyanis a korrupt képviselők indítása relativizálja a Fidesz korrupcióját is, hiszen ezzel az MSZP ezzel a listával azt üzeni, hogy “nem tudtunk találni nem korrupt politikusokat az induláshoz”, meg azt üzeni, hogy “mi is lopnánk”, és megerősíti azt a hazugságot, hogy a politikusok mind lopnak. Márpedig ilyen ellenzéki jelöltek mellett sokkal nehezebb számon kérni a Fidesz korrupcióját, még akkor is, ha nem is szavazunk az MSZP-re...


ITT OLVASHATÓ

A BŐNYI LÖVÖLDÖZÉS ERŐSÍTI A FÉLELMEKET A MAGYAR SZÉLSŐJOBB OROSZ KAPCSOLATAI MIATT - LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.28.
 
A bőnyi lövöldözés erősíti a félelmeket a magyar szélsőjobb orosz kapcsolatai miatt, miután a bizonyítékok arra utalnak, hogy Moszkva igyekszik kinevelni a szélsőségeseket.

A gyilkos, Györkös István az egész országban ismert volt fasiszta nézeteiről, de arról jóval kevesebben tudtak, hogy az általa vezetett félkatonai szervezetet sokszoros szálak fűzték az orosz titkosszolgálathoz - írja a Financial Times. Erről Krekó Péter azt mondja, nem feltételezhető, hogy a rendőr megölését az orosz kormány irányította volna, de erős a gyanú, hogy Oroszország támogatta Györköst. Ezt támasztja alá a Nemzetbiztonsági Bizottság jelentése, amely megerősítette, hogy a Nemzeti Arcvonal tagjai nyíltan orosz diplomatákkal, illetve olyanokkal gyakorlatoztak, akik az orosz katonai hírszerzés egyenruháját viselték. Elemzők most azt kérdezik, miért engedte meg a magyar vezetés, hogy orosz ügynökök éveken át zavartalanul együttműködjenek magyar militánsokkal a Nato területén. Bennfentesek szerint a magyar elhárítást azért nem lépett közbe, mert a kormány szoros viszonyt ápol a Kremllel, azon kívül félő volt, hogy gazdasági következményei lesznek bármiféle akciónak. Az Orbán-kabinet ugyanakkor egyetért a szocialista Molnár Zsolttal abban, hogy a bőnyi gyilkosság mögött nem ideológiai okok állnak, és hogy a történtekből nem kell diplomáciai ügyet csinálni.

Daily Telegraph
A vezércikk azt írja a lengyel kormányfő mai londoni látogatása kapcsán, hogy Kelet-Európa nyújtja a reményt, mármint hogy Nagy-Britannia meg tud állapodni az EU-val a kilépésről. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kulcskérdés az, miként lehet összeegyeztetni brit részről a munkavállalás korlátozását a keleti tagországok polgárai számára, illetve azt, hogy a szigetország továbbra is élvezze az egységes piac előnyeit. A vitában az egyik kulcstényező éppen Beata Szydlo, mivel annyi lengyel dolgozik az Egyesült Királyságban. Márpedig Varsónak – más kelet-európai államokkal együtt – kétségei vannak az unió antidemokratikus vonásai miatt. Vagyis a mindenek feletti összefogás francia és német hívei nem képviselik az egész közösséget. Csak akkor lehet egyezségre jutni a Brexit ügyében a kölcsönös előnyök alapján, ha mindkét oldal jó indulatot tanúsít. Nem szabad büntetni a briteket a kiválás miatt.

Guardian
A hagyományos jobboldal hangját egyre inkább elnyomják a szélsőjobb demagóg és gonosz erői. Trumppal, a Brexittel, a populizmus általános megerősödésével nyugaton válságba jutott a konzervativizmus. Magyarországtól kezdve immár az Egyesült Államokig, mindenütt nyeregbe kerülnek a populisták, akik megvetik a liberális demokrácia fékeit és ellensúlyait, és nem hagynak kétséget afelől, hogy ragaszkodnak a hatalomhoz. A jobboldal ugyanakkor megtanulta a leendő amerikai elnöktől, hogy meg lehet törni még a régi tabukat is, ideértve fajok és vallások gyalázását, az alkotmányos rend elleni támadást, a választók még meg is jutalmazzák érte őket. A lényeg immár a „nép akarata”, és aki nem tartozik bele a népbe, abból könnyen lehet ellenség. A tekintélyelvű populisták mindenütt a populizmust használják, hogy üssék az ellenfeleket. Aki szembeszáll a populistákkal, akár a politikában, akár a sajtóban, akár az igazságszolgáltatásban, az nem lehet legitim. Azon kívül hogyan is veszíthetnek a „nép felkent képviselői”, ha csak úgy nem, hogy amásik oldal elcsalja a választásokat. Kár sok szót vesztegetni arra, hogy a populisták a legdöbbenetesebb képmutatók.


A mai és az egykori (értsd: fasiszta) tekintélyelvűségben közös, hogy a nép akarata létezhet a választott képviselők nézeteitől függetlenül is, sőt gyakran attól élesen eltérően is. De azért a liberális demokrácia, valamint a ragályos rasszizmus ellenére, a mai populizmus messze nem azonos fasizmussal. Követői lehetővé teszik a tisztes választásokat, bár a magyaroknál és a lengyeleknél igencsak megnehezítik az ellenzék dolgát. Lehet, hogy idővel korlátozzák a szavazójogot, de az európai populisták senkit sem dugnak börtönbe, noha ez csekély vigasz. Viszont nem kívánják a döntéshozatalt a nép kezébe adni. Sőt, inkább igyekeznek távol tartani az embereket a politikától. Elég ha a tömegek egyszer hatalomra segítik őket...

ITT OLVASHATÓ 

NEM TALÁLTAK MAKULÁTLAN MULTÚ JELÖLTEKET A SZOCIALISTÁK 2018-RA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.11.27.


Ezekről ne maradj le!

Maguk a Quaestor vádlottak kérték, mégsem vették zár alá ingatlanprojektjüket (Átlátszó)Bőven van uniós forrás vasútfejlesztésre, mégsem látjuk az eredményét (HVG)Megvan kik nyertek a MANDA ózdi közpénzégetésén (Átlátszó)


Ha van 3 perced:

Maguk a Quaestor-vádlottak kérték, mégsem vették zár alá ingatlanprojektjüketNem vette zár alá az ügyészség a Quaestor-csoporthoz tartozó Duna-City projekt ingatlanjait, pedig a vádlottak szerint ebből lehetne rendezni a fennmaradt károkat. Ezek az ingatlanok a Csepel-sziget északi részén, azon a területen vannak, amelyet olimpiai falunak is kinéztek. Nehéz előre megbecsülni mennyit ér a projekt: a vádlottak szerint akár több százmilliárdot. Az ügyészség viszont nem tart attól, hogy áron alul kelnek el, szerintük 6,5 milliárd reális ár. (Átlátszó)

Bőven van uniós forrás vasútfejlesztésre, mégsem látjuk az eredményétA jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban 1200 milliárd forint jut vasútfejlesztésre, az elmúlt évek tapasztalata mégis az, hogy lassan haladnak a munkálatok és nem rövidül a menetidő. Cserébe vannak 20-30 milliárdból gyönyörűen felújított állomásaink, de azok sem a legforgalmasabb helyeken. Az értelmetlen pénzszórást az unió rosszul megállapított támogatási feltételeivel magyarázzák. Kérdés, akkor miért ezekre pályázunk? (HVG)

Megvan, kik nyertek a MANDA ózdi közpénzégetésénA Magyar Nemzeti Digitális Archivum 3,7 milliárd forintnyi uniós és közpénzt elégető ózdi projektjeinek nem sok kézzel fogható eredménye van. Kivéve talán Schmidt Mária körének. A projektekből 100 milliós nagyságrendben közbeszerzést nyert Prekog Alfa Kft. például több szálon kötődik egy Schmidt nevével fémjelzett közalapítványhoz, melynek programigazgatója Tallai Gábor. Tallai egyben az egyik ózdi projekt menedzsere is. (Átlátszó)

Megkezdődött a Világgazdaság áthangolásaA Világgazdaságot is a Mediaworks adja ki, így sejteni lehetett, hogy változások jönnek: azt hallani, hogy a cél nem újabb pártlap létrehozása, inkább olyan gazdasági lapé, ami megérteti a kormány pénzügyi politikáját. A főszerkesztővel nemrég bontottak szerződést. Most közös megegyezéssel távozott Csabai Károly is, aki korábban beperelte a titkolózó MNB-alapítványokat, ami aztán az igazán nagy botrányhoz vezetett. Ennek a döntésnek nemigen lehetett szakmai oka. (444)

Félelmetes, kik a jelöltek az MSZP 2018-as országgyűlési listájánA lista még nem végleges, de olyanok szerepelnek rajta, mint Hiszékeny Dezső, akit korábban 5 millió forintos kenőpénz átvételével vádoltak, vagy például Devosa Gábor, aki a VII. kerület alpolgármestereként, gyakorlatilag a belvárosi Rogán-féle módszerrel szerzett meg magának egy Rumbach Sebestyén utcai lakást nevetséges áron. Még szerencse, hogy az ellenzék egyik fő üzenete, hogy azért ne szavazzunk a Fideszre, mert lopnak. (444)

Az még nem biztosíték, hogy műkincsek mehetnek jó helyre isLázár János szerint az egyetlen útja, hogy a Károlyi-család visszakapja a családi portrékat, a kulturális törvény módosítása. A család uniós forrásokból és saját pénzből felújította a fehérvárcsurgói kastélyt, amit sokan látogatnak, itt helyeznék el eredeti helyükön a képeket. Ebben az esetben nyilván senki nem vitatkozna a szándék helyességével, csakhogy a törvénymódosítás számos visszaélésre ad lehetőséget. (MNO)

Ha van még két perced:

A korábban SZDSZ-közeli Törő Csaba először megtalálta a helyét a NER-ben a Közgép alvállalkozójaként, a simicskátlanítás után a Duna-Aszfaltnál, most pedig egy Pasa-parki biznisz közelében. (Átlátszó)

A honvédségi intézmények kenőpénzes ügyeit tárgyaló tábornokper kulcsfigurája, O. János öt szakértő szerint nem volt beszámítható, amikor vallomást tett, így meginoghat a vád. (Magyar Idők)

Andy Vajna, követve a kormányközeli trendet, újabb ingatlanos céget alapított. A Költő Estates Ingatlanhasznosító Kft. – a névből ítélve – egy hegyvidéki, Költő utcai fejlesztésben lehet érdekelt. (24)

Kuna Tibor cége, a közbeszerzési kedvenc Young & Partners 200 millióért fog rendezvényeket szervezni a következő két évben a légiirányítást végző HungaroControl Zrt.-nek. (Átlátszó)

Nagykőrösre érkezett egy japán befektető, ami 300 új munkahelyet teremt. A település önkormányzata annyira boldog, hogy több milliós jutalmat szavaztak meg a városi vezetőknek. (ATV)

Befeqadu Hailu közismert etióp blogger nemrég börtönbe került, azután, hogy arról írt: a kormány rendkívüli állapotot hirdetett és ilyenkor indoklás nélkül letartóztathatnak bárkit. (Global Voices)

A Tények rövid idő alatt vált a hatalom szócsövévé. Az állatkerti és balesetekről szóló riportok helyett egyre gyakrabb a politikai tematika, megjelentek a karaktergyilkos anyagok is. (Ténytár)

India egyik szövetségi államának minisztere 7,3 millió dollárnyi közpénzből építtette meg hivatalát, amely egyben az otthona is. A 9000 négyzetméteres palotában golyóálló fürdőszobák is vannak. (444)

ITT OLVASHATÓ