2021. május 10., hétfő

Rablópártok - A TELJES FILM [with ENG sub]

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.10.Don't forget to turn on the button below for ENG subs! 

Mindenki sejtette, hogy csalás történt a választásokon - a Partizán most bemutatja, mi történt! Első oknyomozó dokumentumfilmünkben annak jártunk utána, hogy kik állnak a sajtóban csak kamupártokként elhíresült pártok mögött, hogyan nyúltak le több milliárd forintnyi kampánypénzt, és hogyan volt ebből haszna a Fidesznek is. Szavazatokat és közpénzt csaltak el, de vajon hogyan tudták kijátszani a rendszert, és milyen hatása volt a rablópártoknak a választások végeredményére? Mindez és még nagyon sok minden más kiderül a filmből!

OLTÁSI IGAZOLVÁNY, ÉRETTSÉGI, BILL GATES VÁLÁSA

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.05.10.- Csokis az orrod. 
- Le van 💩-va. 
- Ja, azt hittem, csokis.

TISZTA LAP TÖRVÉNY, MOCSKOS REZSIM

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.05.10.


Ki tudja vajon eldönteni, hogy teljes naivitás, vagy nagyon is praktikus az a javaslat, amellyel hétfőn reggel három tudós ember előállt. Vörös Imre, Bárándy Péter és Forgács Imre tudását, jogi felkészültségét még a kormánypári emberek se merik megkérdőjelezni, bár számukra a szakmai hozzáértés pont annyit ér, mint anno Csurka István számára („A szakértelem olcsó bolsevista trükk”.) A három jogtudós és az ország közállapotaiért felelősséget érző jogász már hetek óta – sőt, Vörös Imre évek óta – keresi a kiutat abból a helyzetből, amelybe a Fidesz juttatta Magyarországot.


Elek István legutóbb lopakodó államcsínyként írta le azt, ami 2010 óta történt, vagyis azt a folyamatot, amelynek során az Orbán vezette rezsim lépésről lépésre foglalta el az állami intézményeket. Azokat a hivatalokat, amelyeknek – normálisan – az állam ellenőrzése lenne a dolguk, ehelyett pont ezt a feladatukat nem látják el, hanem az ellenzéket igyekeznek megregulázni egyfelől, másfelől beszűkíteni annak mozgásterét, elvenni az ellenállás lehetőségét. Övék az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék, a Médiatanács, a Költségvetési Tanács, a Választási Bizottság, a Legfőbb Ügyészség, lassan a bíróság is, és még sorolhatnánk. De elvették – a kétharmados többségüknek köszönhetően – a parlamenttől is az érdemi munkát, most pedig – a jelek erre utalnak – az előválasztást akarják megfojtani...

„EZ MOST A LABDARÚGÁS LEGFONTOSABB KONFLIKTUSA” – KELE JÁNOS SZUPERLIGÁRÓL, A PETRY- ÉS HRUTKA-ÜGYRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.05.10.


„Vajon el lehet-e fogadtatni topklubokkal, hogy nem tudják maximálisan kihasználni bevételtermelő képességüket?” – Kele János szerint ez a kérdés azután is megmarad, hogy elbukott a Szuperliga, a leggazdagabb európai csapatok exkluzív bajnokságának terve. A futballszakírót egy hónappal a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság kezdete előtt kértük a több mint egy évtizedes magyar futballfejlesztés mérlegének megvonására. Üzlet vagy identitás a labdarúgás? Miben hasonlít a foci az Európai Unióra? Miért mondja, hogy a NER miatt ma a „fortélyos félelem terepe” idehaza a futballisták, kommentátorok véleménynyilvánítása? Nagyinterjú labdarúgásról és politikáról...

MEGTÖRNEK A TRENDEK?

444.HU
Szerző: akiraly
2021.05.10.


Tíz nap után ismét nőtt a kórházban kezelt koronavírusfertőzöttek száma:
Nem sokkal, és még érdemes várni pár napot, hogy kiderüljön, valóban megtört-e a trend. Az Operatív Törzs hétfőn 91 újabb halálos áldozatról számolt be.

Egy DK-s beleáll az oltásszkepszisbe: Hetek óta az "oltásellenes baloldaltól" hangos a kormánypárti nyilvánosság, ami most bőven kapott muníciót Czeglédy Csabától, a DK szombathelyi képviselőjelöltjétől és erős emberétől, aki "magánemberként" értekezett arról, hogy "másodrendű állampolgárok saját hazájukban" azok, akik nem kapnak oltási igazolványt, mert nem oltják be magukat.

A magyar járványügyi adatok ikertestvére: Egészen különös jelenséget figyelt meg olvasónk, Sándor: március 31. óta úgy mozognak együtt a magyar és a lengyel járványügyi görbék, mintha ugyanabból az adathalmazból dolgozna a két ország.

Vakcinazavarok: Vasárnap a Népszava úgy értesült, hogy aznaptól már a Pfizer mRNS-alapú védőoltására is lehet időpontot foglalniuk a regisztráltaknak. Ezt később cáfolta a Konoravírus Sajtóközpont, és valóban nem lehetett foglalni. Hogy aztán a regisztrált 16-18 éveseknek - akiknek annyira nem is volt könnyű regisztrálniuk -, hétfőn megnyissák az időpontfoglalást a Pfizer védőoltására, miközben a hétvégén néhány 18 évnél fiatalabbat arról értesítettek, hogy kínaival oltanák.

Vakon nem lehet időpontot foglalni: Az oltásra jelentkezés a fiatalokon túl a vakoknak is nehézséget okoz, mert a hivatalos oldalt nem sikerült vakbaráttá tenni.

Müller Cecília új lendületet ígér: Ilyen és más nehézségek, például az oltásra várók körében legkevésbé népszerű vakcinák túltengése miatt a múlt héten meg is torpant az oltási program. Orbán Viktor egy hónapja még azzal számolt, hogy hogy májusban "egy hét, tíz nap alatt" egymillió embert oltanak be. Ebből hétfő reggelig 305 ezer jött össze, volt nap, amikor még a tízezret se érte el a beoltottak száma.

Vizsgálják az ellenanyagtermelést: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Facebookon jelentette be, hogy minden Magyarországon bevetett vakcinánál vizsgálják az ellenanyagtermelést és a sejtes immunitást is. Ez utóbbi a fontosabb, mert erre közforgalomban nincsenek tesztek.

A kormány elajándékozott nyolcmilliárd forintnyi lélegeztetőgépet: 425-öt abból a 16 ezerből, aminek egy jó része egy gödöllői raktárban porosodik, és amiknek csak a tárolása havi 90 millió forintba kerül.

Utazhatunk törökbe: A lélegeztetőgép-beszerzések kulcsfigurája, Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter megállapodott Törökországgal a védettségi igazolások kölcsönös elismeréséről, így a beoltottak és a betegségen igazoltan átesettek mehetnek oda nyaralni.


Tokiói álomgyilkosok: Japánban kevésbé derűs a helyzet. Idén nyáron tartanák a tavaly a járvány miatt elhalasztott olimpiát, amiről immár egy felmérés szerint a japánok hatvan százaléka gondolja, hogy leginkább le kéne fújni.

Pfizer igen, Astra nem
: Az EU szombaton jelentette be, hogy 1,8 milliárd dózis Pfizer vakcinára kötött keretszerződést, majd másnap közölte, hogy az AstraZenecával, mely idén tavasszal nem tudta tartani a vállalt ütemezést, nem újítják meg a szerződést.

Kásler nem úgy gondolta: Az emberi erőforrások minisztere pénteken jelentette be, hogy akinek nincs védettségi igazolványa, az csak saját költségén végzett PCR- és antigéngyorsteszttel vehet igénybe kórházi szolgáltatást. Ezt később a minisztérium azzal pontosította, hogy aki önhibáján kívül nincs beoltva, annak mégse kell magának fizetnie a nem olcsó teszteket.

„NEM ÁRTANAK SENKINEK, NEM BARÁTKOZNAK, NEM SZÓLÍTGATNAK” – ÍGY ÉL EGYÜTT A KISVÁROS 3000 VENDÉGMUNKÁSSAL

24.HU / VIDEÓ
Szerzők: HAVADI-NAGY ZSÁLYA, BICSÁK BOGLÁRKA
2021.05.10.


A Mol tiszaújvárosi poliolüzemében több ezer vendégmunkás dolgozik. Megnéztük, hogy felbolydult-e az élet a borsodi településen, vagy a távoli országokból érkezett emberek képesek harmonikusan együtt élni a helyiekkel.

TÉNYLEG SZÉTSZEDHETIK AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM MŰEMLÉK ÉPÜLETÉT, LEFOKOZTÁK A VÉDETTSÉGÉT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.05.10.


A szakmai tiltakozás sem tudta megmenteni a budapesti Kossuth tér legrégebbi és védett épületét: egy május 6-tól hatályos rendelet végleg szabad utat ad az Agrárminisztérium radikális átalakításához. Szakmai forrásunk szerint ez alapján akár az eredeti ablakkeretek és a díszkapuk is kidobhatók most már. Sokak szerint ez az ügy is azt bizonyítja, hogy a NER nemzetközi trendekkel szembemenő „műemlékpolitikája” szakmai érvekről tudomást sem véve gázol át az épített örökségünk jelentős részén és alakítja azt át a saját kedve szerint.


A 4/2021. (IV. 28.) MvM rendelet több műemlékvédelmi ügyről rendelkezik, köztük az Agrárminisztérium épületének sokak által hónapok óta vitatott átalakításáról is. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a Parlamenttel szemközti védett műemléket a tervek szerint legalább felerészben lebonthatják, mélygarázst építenek alá és egy, a bevásárló-központokra jellemző „passzázst” nyitnak benne.

Egy szakmai forrásunk akkor úgy fogalmazott: „érthetetlen, hogy egyáltalán felmerül, hogy egy mélygarázs előnyt élvezzen az 1950 óta a legmagasabb szintű, ún. I. kategóriás védettség alatt álló műemlékkel szemben”. Beszámoltunk arról is hogy az átalakítás ellen közleményben tiltakozott több elismert szakmai szervezet: a Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete (RÉKE), a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, az MTA Művészettörténeti Bizottsága és az ÓVÁS Egyesület...

MEGGYŐZÖTT MINKET A VÍRUS, HOGY IGENIS LÉTEZIK, ÉS MEG TUDJA GYEPÁLNI AZ EMBERT

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2021.05.10.


Az ország legszegényebb részen élő romák körében igen magas az oltás elutasítottsága, aminek főleg a félelem, az egészségüggyel szembeni bizalmatlanság és az információhiány az oka. Azokon a helyeken nyitottabbak, ahol közvetlen közelről tapasztalták, milyen veszélyes tud lenni a koronavírus. Riportunkban négy vidéki cigánytelepet jártunk végig, hogy megnézzük, miként próbálták eloszlatni a vakcinákkal kapcsolatos félelmeket és tévhiteket az Oltass, hogy élhess! nevű kampány önkéntesei
.

„Szia, te már regisztráltál a koronavírus elleni oltásra? Azért jöttem, hogy segítsek, ha szeretnéd beoltatni magad.”

Kiss Márió egyike annak a több száz önkéntesnek, akik az Oltass, hogy élhess! nevű kampányban az ország legszegényebb településeit, szegregátumait járták az elmúlt hetekben, hogy minél több roma regisztráljon az oltásra. Az ibrányi cigánytelepen mi is elkísértük, harmadik próbálkozásra sikerült is találnia egy jelentkezőt. Enikő már korábban is akart regisztrálni az oltásra, csak nem tudta, hogyan kell. Márió felírta a regisztrációhoz szükséges adatokat, később otthon rögzítette azokat az erre szolgáló kormányzati oldalon. Elsősorban a születendő gyerek miatt oltatná be magát, mondta Enikő, majd azzal a lendülettel a férje adatait is bediktálta, aki nemrég gyógyult fel a fertőzésből, komolyabb tünetei is voltak. Máshol azzal utasították el Máriót, hogy már úgyis átestek a fertőzésen, felesleges az oltás, vagy hogy félnek a vakcinától, mert nem tudják, mi van benne. „Jöjjön, aminek jönnie kell, én így fogom fel, jobb lesz így nekem”, mondta egy fiatal nő, karján a néhány hónapos gyerekével.

A szabolcsi falu cigánytelepét is elérte a járvány: akivel beszéltünk, annak mind volt olyan ismerőse, hozzátartozója, aki hosszabb-rövidebb ideig beteg volt. Ibolyáék családjában haláleset is történt, a keresztapja halt meg Covidban nemrég. Ezért aztán Ibolya számára nem is volt kérdés, hogy beoltassa magát; aznap reggel kapta meg az első dózist, erről posztolt is egy fotót a Facebookra, és kiírta, hogy a regisztrációban is segít annak, aki kéri. Mire hazaért a kórházból, már hívták is, délutánig közel harmincan keresték, mesélte. Azt látja, hogy nagyon nehéz meggyőzni az embereket az oltásról, mindenfélét hallanak, ami elriasztja őket, míg mások azt sem tudják, hogyan kell egyáltalán jelentkezni erre. „Nehéz az embereket motiválni. El kell magyarázni neki, hogy az ő érdekük az oltás, rengeteg fiatal is meghalt, ez a vírus itt fog maradni köztünk, ha nem vesszük fel az oltást.” Szerinte növeli a vakcinák iránti bizalmat, ha az emberek saját környezetükben is találkoznak olyannal, aki már túlesett az oltáson...


NYUGATI FŐCSATORNA 2. - BESZÉLGETÉS VÖRÖS IMRE AKADÉMIKUSSAL. 4/1. KEZDETEK - AZ ÁLLAMCSÍNY

NYUGATI FŐCSATORNA
Szerző: Themis Alliance
2021.04.15.A Nyugati Főcsatorna vendége volt Vörös Imre akadémikus, jogtudós, volt alkotmánybíró, akivel a jelenlegi NER- jogrendszer által állított csapdahelyzetről és egy esetleges kormányváltás utáni teendőkről, mozgástérről beszélgettünk, szigorúan a jog felől megközelítve. A beszélgetést témák szerint, 4 részre tagolva tesszük közzé. Ezek a következők: 

1. Megtörtént-e az államcsíny Magyarországon? 

2. A választási törvény, mint fordulópont. Mi lett a Velencei Bizottság aggályaival? 

3. A koronavírus Orbán "Reichstag"-ja? A felhatalmazási törvénytől az egészségügyi válsághelyzetig. 

4. Hogyan lehet helyreállítani a jogállamot, ha a kormányváltóknak nem lesz 2/3-os többsége? Lebontható-e jogi eszközökkel a NER?

AZONNAL KEZDJEN EL ALKOTMÁNYT ÍRNI AZ ELLENZÉK, HA KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN NEM AKAR GÚZSBA KÖTVE TÁNCOLNI

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.05.10.


Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Forgács Imre, volt igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve Vörös Imre, volt alkotmánybíró nyílt levélben nógatja az ellenzéket, hogy mire elérkezik a 2022-es választás, addigra legyen kész az új alkotmány szövege, amire aztán egy tisztalap törvényt lehet építeni, és így hatályon kívül lehet helyezni a "hatalomkoncentráló" szabályokat. Íme a nyílt levél.


Magyarország a rendszerváltás utáni történelme talán legsúlyosabb válságát éli át. A járvány szorítása – a hivatalos sikerpropaganda ellenére – alig enyhül. Az ország kormánya az európai közvélemény előtt lejáratta magát, a független sajtót ellenségként kezeli, és a jogállami intézmények már csak névleg működnek. Ebben a helyzetben sokak reménye, hogy az ellenzéki pártok összefogása a 2022. évi országgyűlési választásokon sikerre vezet. 

A kormányváltás esetén a jogállam helyreállítását csak egy új, köztársasági alkotmánnyal lehet elkezdeni. Ennek részleteiről azonban az ellenzéki pártoknak már 2021 nyarán tárgyalniuk kellene. 

Az alkotmányozás ugyanis a jelenlegi helyzetben különösen bonyolult feladat, ami – a remélt választási győzelem után – nem végezhető el néhány hét alatt. Indokolt lenne, hogy az ellenzéki pártok az alkotmányozás szándékát már az előválasztási kampány során bejelentsék. Ehhez azonban a majdani parlamenti többségnek az egységesen támogatott alkotmány szövegével már a választás előtt rendelkeznie kell. Az új alkotmányt a parlamenti szavazás után a választók népszavazással erősíthetik meg...

SZAVAKON TÚL #2 (2021.05.02.): TILL ATTILA - KADARKAI ENDRE MŰSORA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KADARKAI ENDRE
2021.05.10.Szavakon túl címmel indult el május 2-án Kadarkai Endre új beszélgetős műsora a Klubrádióban. A második első adás vendége Till Attila riporter, műsorvezető, rendező. 

Az adásban 20 fogalmat/kifejezést kap a vendég, és ő választja ki, melyekről beszélgessenek, de ő maga sem tudja, milyen kérdés is húzódik a kifejezés mögött, mely valamilyen módon kapcsolódik az életéhez. Szavakon túl - hosszú, mély, kissé speciális beszélgetések minden vasárnap 13:00​-tól a Klubrádióban.

NEM VICC: AKÁR A KUTYAPÁRTON IS MÚLHAT, KI FOGJA IRÁNYÍTANI AZ ORSZÁGOT

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.hu
2021.05.08.Most mindenki a két nagy tömb, a Fidesz és az egyesült ellenzék harcára figyel, pedig egyre több olyan közvélemény-kutatás van, amik szerint lesz egy harmadik szereplő is, aki beleszólhat a 2022-es választásba. #magyarjeti

NEM CSAK SZFE-ÜGY: AZ AKADÉMIÁK EURÓPAI SZÖVETSÉGE A MAGYAR KORMÁNY INTÉZKEDÉSEIT KRITIZÁLJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.05.10.


Az Akadémiák Európai Szövetsége az ENSZ illetékesét és az Európai Parlamentet is megkeresi a magyar kormány lépései miatt. A 65 akadémiát tömörítő szövetség követeli, hogy a művészet szabadságának megsértése ellen lépjenek fel jogi eszközökkel. A Berlin.de cikkében az SZFE kormányzati átvételét és az egyetemek autonómiájának felszámolását” hozzák példaként. Csernyánszky Judit lapszemléjében olvashatnak még arról, hol tart a Szputnyik V vakcina szlovákiai felhasználásának ügye, és arról is, hogy a magyar kormány szerint már sokszor állt ki az EU Hongkong mellett, nincs szükség újabb nyilatkozatra.


A szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője elégedettséggel nyugtázta és megköszönte Magyarországnak, hogy tesztelte számukra a Szputnyik V vakcinát, s ennek köszönhetően újabb tárgyalást kezdeményeznek Oroszországgal az együttműködésről – adta hírül a Reuters. Zuzana Eliasova hozzátette vasárnapi tájékoztatóján, hogy a további teszteredményeket vár az orosz féltől, ezek május végén érkezhetnek. Ugyanakkor – írja a Reuters, a szóvivő nem közölte, milyen teszteket végzett a magyar kormány és azok hogy kezelik a szlovák gyógyszerügyi hatóság által korábban felvetett adathiány-problémát. A Szputnyik V európai uniós bevizsgálása még mindig tart. A tekintélyes Lancet orvosi szakújság februári elemzése szerint az orosz vakcinák hatékonysága magas, csaknem 92 százalékos. Az orosz gyártó, a Gamaleja Intézet 97,6 százalékos hatékonyságról számolt be, csaknem 4 millió beoltott adatai alapján. Emlékeztetnénk, hogy az orosz vakcina miatt kényszerült lemondani a szlovák kormányfő, Igor Matovic. Angela Merkel német kancellár korábban jelezte, amennyiben az EU egészségügyi szervezete engedélyezi az orosz vakcinát, Németország is vásárol belőle.

Brüsszelben az uniós külügyminiszterek felrakják a polcra azt a hétfőn elfogadni tervezett nyilatkozatot, amellyel a Hongkong demokráciájáért tüntetőket biztosították volna erkölcsi támogatásukról, miután a magyar kormány pár napja jelezte vétóját a tervezetettel kapcsolatban – írja az EUobserver. Egy magyar külügyi szóvivő a hírportálnak úgy nyilatkozott: már eddig is számos Hongkongot támogató nyilatkozat látott napvilágot, azaz napnál is világosabb, mi az EU álláspontja az ügyben, nincs szükség újabb deklarációra. A londoni G7-találkozón kritizálta az EU a durva kínai fellépést a demokráciapárti tüntetőkkel szemben. Erre Kína reagált is, a belügyeibe való beavatkozásnak tekinti. „Sajnálatos módon Magyarország Kínát választja, ha szövetségesekről van szó, és nem az Európai Uniót” – vélekedett egy uniós diplomata.

A Spiegel ezzel kapcsolatban nem köntörfalaz; ugyan miért is kellene ezen csodálkozni – írják –, hisz a magyar kormány sorra befogad olyan kínai kezdeményezéseket, amelyekkel Peking tartósan megvetheti lábát Európában.

A Fudan Egyetem Magyarországra érkezése nemzetbiztonsági kockázatot jelent – idézte a Voice of America Karácsony Gergely főpolgármestert, aki elismeri, hogy magas színvonalú oktatás zajlik a sanghaji egyetem falai közt, de arra figyelmeztetett, az intézet elválaszthatatlan a Kínai Kommunista Párttól. Nem beszélve a magyar adófizetők pénzéről, amit beleöntenek ebbe a kínai tervbe. Volt Magyarországon magas színvonalon oktató egyetem, a CEU, de az nem volt jó a kormánynak – idézi fel a cikk. Krekó Péter, a Political Capital vezetője szerint a leendő egyetem kínai kémeknek is otthont adhat majd.

A város hivatalos portáljának, a Berlin.de-nek nyilatkozott a német Szépművészeti Akadémia elnöke arról, hogy aggályosnak tartja, amit Magyarországon tapasztal: Jeanine Meerapfel szerint korlátozzák a szólásszabadságot és a művészetek szabadságát is. Ezzel a nyilatkozattal egyidőben bejelentette azt is, hogy az Akadémiák Európai Szövetsége az ENSZ kulturális jelentéstevőjével együtt panaszt tesz, emellett online petíciót nyújt be az Európai Parlamentnek. A 65 akadémiát tömörítő szövetség követeli, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel akadályozzák meg a további jogsértéseket és állítsák vissza a mindenkit megillető jogokat. A cikkben példaként említik az SZFE kormányzati átvételét és „az egyetemek autonómiájának felszámolását”.

A Neueschweizer Zeitung részletesen bemutatja azt az új magyar törvényt, amely a jövőbeni külföldi tulajdonszerzést egy adott cégben kormányzati engedélyhez köti, amelynek eredményeképpen a kormány dönti el, ki fektethet be és milyen arányban Magyarországon. A jogszabály érinti a médiaszektort épp úgy, mint az IT-szektort és sok egyebet, amennyiben a külföldi befektető meghaladja a 35 millió forintos vagy a cégben szerzett 10 százalékos részvényhatárt – figyelmeztet a cikk.

A VAKCINASZABADALMAK FELOLDÁSÁT MÉG BIDEN SEM GONDOLJA KOMOLYAN, ÉS NEM IS ADNA TELJES MEGOLDÁST A PROBLÉMÁKRA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.05.10.


Hónapokkal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy egy amerikai elnök ilyen bejelentést tesz – Trumphoz hasonlóan sokáig Joe Biden sem adta be a derekát -, szerdán azonban a saját pártja progresszív szárnyának, illetve sok fontos ember, művész, expolitikus és Nobel-díjas kérésének eleget téve Joe Biden jelezte, hogy az Egyesült Államok álláspontja megváltozott, és nyitott a a Covid-19 elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogainak ideiglenes felfüggesztésére.

A szabadalmak ideiglenes felfüggesztését tavaly októberben India és Dél-Afrika javasolta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fórumán, a felvetést pedig a szervezet 164 tagállama közül több mint 100, zömében alacsony- és közepes jövedelmű ország támogatta.

Az amerikai pozíció változása ugyanakkor több okból sem jelenti azt, hogy az oltások receptjei az egyik pillanatról a másikra nyilvánossá válnak. A WTO erről ugyanis csak a tagállamok teljes egyetértése mellett dönthet, az USA-n kívül számos fejlett ország továbbra is blokkolja a javaslatot. Bár Emmanuel Macron francia elnök a támogatását fejezte ki, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke se zárkózott el a javaslat megvitatásától, múlt csütörtökön Angela Merkel gyorsan lehűtötte a kedélyeket, amikor közleményben jelezte, hogy Németország továbbra sem támogatja a javaslatot.

A szabadalmak felfüggesztéséhez vezető tárgyalások a WTO-ban hosszú időt vesznek igénybe, így még abban az esetben sem várhatnánk gyors megoldást, ha Merkel, és a javaslatot továbbra is blokkoló országok, például az EU-tagállamok zöme, Svájc, Japán vagy Ausztrália változtatnának az álláspontjukon...

EGYRE NYOMASZTÓBB A PARKOLÁSI KÁOSZ

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.09.


Budapest VI. kerületének tavaly két-, az idén várhatóan hárommilliárd forintos veszteséget okoznak a járványhelyzet gazdasági hatásai és a kormány ezzel összefüggő intézkedései. Ezen belül az ingyenes parkolás miatt 130 millió forint esett ki a büdzséből. Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere erről is beszélt a Hírklikknek.


A héten lesz egy hónapja, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik Kormányinfón – egy kérdésre válaszolva – kijelentette, a közterületi parkolás addig lesz ingyenes, amíg a járványhelyzet indokolja. Azóta Gulyás Gergely már – többek között – azzal is elbüszkélkedett, hogy „Magyarország Európában elsőnek szerezhette vissza a szabadságát". Megnyíltak az éttermek és kávéházak, látogathatók a kulturális- és sportlétesítmények – csak a parkolás nem változott. Pedig már fideszes városvezetők is felvetették, hogy ideje lenne megszüntetni. Székesfehérvár első embere még azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy az önkormányzatok a jövőben maguk dönthessék el, milyen módon szervezik meg a közterületi parkolást. Cser-Palkovics András többek között arra is felhívta figyelmet, hogy a tantermi oktatás visszaállításával még nagyobb dugókra lehet számítani mindenütt. Kaposvár polgármestere kicsit finomabban csak annyit mondott, úgy érzi, erre az intézkedésre már nem lesz szükség. Szita Károly azonban hozzátette, persze a kormány és az operatív törzs dolga, hogy eldöntse, mikor engedi meg a járványhelyzet az intézkedés eltörlését.

Terézváros polgármesterét mindez nem érte váratlanul. Portálunknak elmondta, hogy amikor az év elején – kétszer is – tárgyaltak a kormány képviselőivel, nemcsak az ellenzéki vezetésű, hanem a fideszes irányítás alatt álló kerületekből is hallottak hasonló véleményeket. Soproni Tamás ezt azért is örvendetesnek tartotta, mivel a világon másutt sehol sem vezették be a járványhelyzet miatt az ingyenes parkolást, amely rendkívüli terheket ró az önkormányzatokra. Emlékeztetett rá, meg is ígérték nekik, hogy a közeljövőben meg is szüntetik, de – szavai szerint – azóta is csak várnak rá...

SZÁZMILLIÓS FEJLESZTÉSEKET TERVEZTEK A FENYVES MELLÉ KISTELEKEN, ERRE KIVÁGTÁK AZ EGÉSZET

ORSZÁGSZERTE / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2021.05.10.


Évek óta visszatérő eleme a kisteleki turisztikai fejlesztéseknek a Pap-fenyves, a Csongrád-Csanád megyei település egyik kedvenc kirándulóhelye. A több hektáros állami erdőt nemrég teljesen kivágták, a Dalerd szerint az erdő 2015-ben lett veszélyes, és újratelepítik. A Momentum ifjúsági tagozata szerint a fideszes polgármester hibázott, mert az önkormányzat – évtizedes ígérete ellenére – nem vette meg az erdőt. Az önkormányzat szerint viszont erre nem is lett volna lehetőségük.


Halmokba pakolt fenyő és egy hatalmas csupasz tér – így néz ki most a Csongrád-Csanád megyei Kistelek mellett a Pap-fenyves. Az állami erdőt nemrég vágták ki, a helyiek egyik kedvelt kirándulóhelye volt. És nem csak a lakosok értékelték sokra a fenyvest: az önkormányzat is sokáig hivatkozott rá turisztikai pályázataiban – erre Borsik Viktor, a Momentum ifjúsági tagozatának politikusa hívta fel a figyelmet közösségi oldalán.

“20 év ígérgetés, hazudozás, hitegetés és lopás”

így kezdi posztját Borsik Viktor, majd végigviszi, hogyan változott az erdő szerepe az elmúlt években a település fejlesztési terveiben.

A jelenleg is fideszes vezetésű kisteleki önkormányzat 2000-ben tervezett aquaparkot a fenyves mellé, de ez akkor nem sikerült. 2004-ben már arról beszélt Nagy Sándor polgármester, hogy “az állami tulajdonban lévő 54 hektáros erdőt az önkormányzat szeretné megvenni, hogy itt épülhessen meg az aquapark. Az erdő közelében lévő földeket is sorra vásárolja meg a város, hogy helye legyen a közel százhektáros komplexumnak.”...

A TARTALÉKOKAT ÉLIK FEL AZ ÖNKORMÁNYZATOK, HOGY TÚLÉLJÉK 2021-ET

HVG
Szerzők: BALLA GYÖRGYI, KOVÁCS GÁBOR, SZTOJCSEV IVÁN
2021.05.10.


Szigorú, feszes költségvetéssel és a tartalékok elhasználásával próbálják a legtöbb városban megőrizni a pénzügyi működőképességet, de többen hitelfelvételre vagy értékpapírok eladására is rákényszerülnek. Van, ahol az iparűzési adó megfelezése miatt adott állami kompenzáció annyira elég, hogy egy kicsit kint legyen a vízből a város, máshova, például Budapestre és Győrbe nem jut ebből a keretből pénz. Körbenéztünk az ország legnagyobb városaiban és néhány kisebb településen, hogyan gazdálkodik a városvezetés a válság alatt.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már a fővárosi költségvetés készítésekor előrebocsátotta, hogy 2021 „pokoli nehéz” év lesz, a szolgáltatásokat sem lesznek képesek a korábbi színvonalon biztosítani, új fejlesztésekre, beruházásokra pedig legfeljebb támogatásból lesz lehetőség. Kiesik ugyanis 88 milliárd forint. Ehhez képest is súlyos mélyütés volt csütörtökön, amikor a kormány közzétette, mennyi pénzt kapnak az önkormányzatok az iparűzési adó megfelezése utáni kompenzációként, és kiderült:

Budapestnek semmi nem jutott.

Az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat idén 249,4 milliárd forint bevételre számít, ugyanakkor 390 milliárd forint kiadásra. A büdzsén tátongó lyukat a főváros az előző évi maradványok (vagyis a tartalékok) felhasználásával kívánja betömni (63 milliárd), meglévő hitelkeretek lehívásából (46 milliárd) és belföldi értékpapírok bevételeiből (38 milliárd). Egyelőre nem világos, mennyire tartható ez a költségvetés. Jó esély van rá, hogy nem az...

RÁADÁS: MESTERTERV ÉS SLAMPERÁJ A KÜLÖNLEGES JOGREND VILÁGA - VÖRÖS IMRE: KI LEHET IKTATNI A KÉTHARMADOS TÖRVÉNYEKET

JELEN
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2021.03.01.


MÉG EGY IGAZI ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG TAGJA VOLT 1990-1999 KÖZÖTT VÖRÖS IMRE, AKI NÉHÁNY HETE TETT KÖZZÉ NAGYSZABÁSÚ TANULMÁNYT AZ EÖTVÖS KÁROLY KÖZPOLITIKAI INTÉZET HONLAPJÁN KÜLÖNLEGES JOGREND KATONÁKKAL – MINDÖRÖKKÉ? CÍMMEL. A JOGTUDÓST NEM CSAK A JELENLEG FENNÁLLÓ ALKOTMÁNYOS ÉS ALKOTMÁNYELLENES ÁLLAPOTOK ÉRTELMEZÉSÉRE KÉRTÜK, HANEM ARRA IS, HOGY VÁZOLJA FEL A DEMOKRATIKUS RENDSZERVÁLTÁS LEHETSÉGES ALKOTMÁNYJOGI ALAPJAIT.

Hányféle különleges jogrend hatálya alatt élünk?

A különleges jogrend egyik rétege a veszélyhelyzet, a másik az egészségügyi válsághelyzet. Először a veszélyhelyzet lépett be, amely első alkalommal tavaly március 11-től június 17-ig állt fenn. Ezután a kormányzati kommunikáció az első járványhullám feletti győzelmet ünnepelte, a veszélyhelyzet megszűnt, visszaállt a normál alkotmányos állapot. Csakhogy azon az ülésnapon, amikor megszüntették a veszélyhelyzetet, bevezették az egészségügyi válsághelyzetet, egy több mint négyszáz paragrafusból álló, úgymond átmeneti szabályokat tartalmazó törvényben elrejtve. Az egészségügyi törvény módosításával hozták létre ezt a jogintézményt, és úgy alkották meg, hogy ne legyen szükség a rendeleti kormányzáshoz külön felhatalmazási törvényre. Így a kormány felhatalmazási törvény nélkül is megtarthatta a veszélyhelyzeti rendeletalkotási jogköreit. Az egészségügyi válsághelyzet hat hónapra szól, és a kormány bármennyiszer meghosszabbíthatja újabb hat hónappal...

AZ ELHIVATOTTSÁG TARTOTTA BENT A RENDSZERBEN AZ ÁPOLÓKAT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.05.09.


Tudták, hogy helyettük más nem végzi el a munkájukat, és az utánpótlás is nagyon szűkös – ez lehetett az egyik fő oka annak, hogy az egészségügyi szakdolgozók annak ellenére is aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést, hogy egy világjárvány alatt kellett szembesülniük azzal, hogy hamarsoan az eddigieknél is nagyobb lesz a bérszakadék köztük és az orvosok között. Ez derül ki a G7 gazdasági portálon szombaton megjelent podcastból, amelynek témája az egészségügyi dolgozói érdeképviselet volt.

A Mérce társoldalán, a Tetten ide kattintva olvasható egy beszámoló egy egészségügyi dolgozó felmondásáról, vagyis a többségi állásponttal ellentétes kimenetelű döntésről,.

Mint ismert, március 1-jével kellett dönteniük arról az egészségügyi dolgozóknak, hogy aláírják-e az új egészségszégügyi jogviszonyról szóló szerződéseket, ami alapvetően változtatta meg a munkaerőpiaci helyzetüket. Orbán Viktor miniszterelnök ősszel azzal vezette fel az átalakítást, hogy az orvosoktól és az ápolóktól is emberfeletti munkára lesz szükség a következő hónapokban, ám az új szerződések csak az orvosoknak- és köztük sem mindenkinek – ígértek jelentős béremelést, az egészségügyi szakdolgozóknak nem. A másodállást ráadásul korlátozzák az új szabályok, és a több szempontból védettséget nyújtó közalkalmazotti jogviszonyuktól is el kellett búcsúzniuk az egészségügyi dolgozóknak.

Miközben az ápolóknak életük legnagyobb szakmai kihívásával kellett megküzdeniük, több hónapon keresztül bizonytalanságba taszították őket azzal, hogy választás elé állították őket az új szerződésekkel, ráadásól egy fizikailag-lelkileg kimerítő helyzetben, amikor egy-két szabadnapjuk volt egy hónapban, és a COVID miatti nagy arányú halálozás következtében arányú kevés sikerélményük is volt ez idő alatt – sorolta a beszélgetés elején Fabók Bálint, a G7 munkatársa, aki ápolókkal folytatott beszélgetései alapján írta le a helyzetet...

EGYELŐRE NINCS KIKKEL MEGNYITNI A MŰTŐKET

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.05.10.


Hiába hirdette meg az újraindulást Kásler Miklós humán miniszter szerdára, még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben.


Egyre hosszabbak a Covid-járvány okozta leállások miatt a várólisták, az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent, azaz durván négyötödnyi ellátás deficit keletkezett. Mindennek ellenére várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak. Egyelőre még túl sokat várnak el az ágazat irányítói az ellátóktól ahhoz, hogy teljes lendülettel az elmaradások ledolgozásába kezdjenek. Így például egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, fönntartani változatlan kapacitással a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat. „Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” - mondta lapunknak az egyik intézmény vezetője. A járvány alatt a kórházak 30-40 százalékkal kevesebb beteget fogadtak, s akit igen, azoknak is négyötöde covidos volt. Az ellátások leállításával takarékra állított osztályokról, műtőkből vezényelték át az embereket a fertőző betegek mellé. A miniszter frissen kiadott utasítása szerint a Covid-osztályokat – bár a betegszám csökken – egyelőre fenn kell tartani, ugyanakkor az itt dolgozó nővérek és orvosok nem vehetnek részt a nem covidosok ellátásában.

Azaz a jelenlegi enyhülést csak arra lehet kihasználni, hogy kiadják az elmaradt szabadságokat.

A normális betegforgalom visszaállításának további akadálya, hogy a szakrendelők jó részén oltópontok működnek. Ahol ugyanannak az egészségügynek az alkalmazottai teljesítenek szolgálatot, amelyben békeidőben sincsenek elegen. A fővárosban a kapacitásokat tovább szűkítik a tavaly nyár vége óta zajló kórházi felújítások. Ezek ugyan zömében tisztasági festések, de ahhoz, hogy a munkások is haladni tudjanak, időnként költöztetni kell a kórházi részlegeket...

DOBREV KLÁRA: NINCS GYURCSÁNY-KÉRDÉS, ORBÁN-KÉRDÉS VAN

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, FÁBIÁN TAMÁS
2021.05.10.


- Azt mondja magáról, ő lesz az ország első női miniszterelnöke, mert az elmúlt években olyan tapasztalatokat és tudást szerzett, ami a Fidesz utáni sikeres kormányzáshoz kell.

- Biztos abban, hogy az elmúlt években felhalmozódott milliárdos vagyonokkal kezdeni kell majd valamit; ez nem adózásról, hanem az igazságosságról szól.

- Magyarországnak nem érdeke ellenségeskedni Oroszországgal és Kínával, de az sem, hogy kiszolgáltatott viszonyba kerüljön velük.

- Ha a Kossuth rádióban az ellenzék is ugyanannyi felületet kapott volna, mint a jelenlegi kormányfő, akkor Orbán még választást sem tudott volna nyerni.

- Az országjárás a járvány idején sem volt elkerülhető, de állítja, nem fertőzött meg senkit.

- Az Orbán-kormány járványkezelése emberéletekbe került, az ellenzék eközben mutatott alternatívát, csak a sajtótájékoztatóikról nem eléggé számol be a sajtó.

- 2022-től Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő lesz, mint sokan mások, de tanácsokat elfogadna tőle is miniszterelnökként.

Interjú Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével.

Miért pont most szállt be az előválasztási kampányba?

Ez egy nagyon felelősségteljes döntés. Éppen időben vagyunk, nagyjából egy évünk van még a választásig, ami elegendő idő arra, hogy az ellenzék még jobban össze tudjon kovácsolódni. De tény: az elmúlt egy év kormányzati teljesítménye, főként a járvány idején tapasztaltak, az államigazgatás teljes szétesése, az a lelketlen és szolidaritásmentes kormányzás, ami a Fideszre jellemző, nagyban erősítette és gyorsította bennem a döntési folyamatot. Ez nem egy egyszemélyes döntés, a Demokratikus Koalíció különböző testületeinek is állást kellett foglalniuk, így ez tényleg mostanra vált véglegessé.

Mikor merült fel először, hogy ön legyen a jelölt?

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor a Demokratikus Koalíciót létrehoztuk, rengeteget jártam az országot, érveltem, biztattam, erőt adtam a támogatóinknak. Ebben az időszakban és azóta folyamatosan sokan és sokszor kérdezték tőlem, mikor leszek végre politikus, mikor lépek ki a politikai nyilvánosságra. Már az európai parlamenti (EP) listavezetés is ilyen hosszadalmas, alapos mérlegelés eredménye volt. És azt hiszem, az ilyen felelősségteljes döntéseket így is kell meghozni, átrágva, átbeszélve és végül, minden szempont mérlegelése után.

Férje, Gyurcsány Ferenc fejéből pattant ki az ön szerepvállalása a DK színeiben, vagy inkább ön ambicionálta ezt?

Egyik sem. Mint mondtam, a Demokratikus Koalíció közösségében engem már nagyon régóta kapacitáltak erre. Természetesen a férjem is mindig bátorított, és mindig ott állt mögöttem. Úgy működünk, mint minden normális házaspár, megbeszéljük a döntéseinket.

Mi szólt az indulása ellen?

Egy országot vezetni, különösen Orbán után, és különösen a mostani válság után, felelősségteljes feladat. Erre csak akkor szabad vállalkozni, ha az ember érzi és tudja, hogy képes megcsinálni azt, amire az országnak szüksége van. Hogy az a program, amit összerakott a fejében, és azok a feladatok, amiket lát, az fog Magyarország számára kiutat jelenteni a mostani helyzetből. Amikor eljut az ember erre a pontra, akkor már úgy tűnik, hogy nem is lehetett volna soha másképpen dönteni...


MÉSZÁROS LŐRINC EZÜSTÉRME - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.05.10.


- Mégsem lehet most Pfizerre időpontot foglalni

Mészáros Lőrinc is megkapta az NB I ezüstérmét

- A magyar rezsi és egy bizonyos Koboljev talpára kötött útilapu összefügghetnek

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...

SZABAD SZEMMEL: EZ ORBÁN SIKERRECEPTJE, MONDJA A PULITZER-DÍJAS ÚJSÁGÍRÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.10.


Az EU nem érti a magyar biztos mozgását, a háttérben felsejlik Gruevszki.


Süddeutsche Zeitung


Többféle formában is tiltakozni kíván az Európai Művészeti Akadémiák Szövetsége, mert úgy ítéli meg, hogy Magyarországon korlátozzák a művészetek és a szólás szabadságát. Márpedig ez – hangzik az állásfoglalás – támadást jelent a demokratikus jogok ellen más uniós tagállamokban is. És azokat csak közösen lehet megvédeni – közölte a berlini Művészeti Akadémia elnök asszonya.

A terv az, hogy az érintett intézmények, szám szerint 65-en, az ENSZ illetékes jelentéstevőjéhez fordulnak, egyúttal on-line petíciót juttatnak el az Európai Parlamentnek. Azt követelik, hogy az érintett testületek minden lehetséges jogi eszközt vessenek be a magyar hatóságok ellen, amelyek megsértik a kultúra függetlenségét.

Az üzenet kiemeli, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az utóbbi években módszeresen korlátozta az intézményi önállóságát a művészetek területén. Így felszámolta például az SZFE autonómiáját. A hatalom szükségszerű modellváltásról beszél, az ellenzék szerint azonban a kormány próbál nacionalista és klerikális irányt szabni a képzés számára.

Die Presse

Ann Applebaum szerint Orbán Viktor sikere azon alapszik, hogy alig van vele szemben ellenzék, illetve nincs szüksége koalíciós partnerekre. Hatalma érdekében módosította a választási törvényt, így elérte, hogy nem egészen 50 százalékkal is kétharmadot szerzett. Azon kívül ő és a közeli oligarchák szinte teljes egészében ellenőrzik a sajtót. Az on-line média ebből a szempontból nem számít, mert azt vidéken nem olvassák.

A Pulitzer-díjas amerikai újságírónő, illetve történész az interjúban kifejtette: a miniszterelnök, akárcsak Kaczynski, fel akarja számolni a vele szemben álló erőket. Abban utazik, hogy megossza az országot. Ez a migrációval sikerült neki, a lengyeleknél a melegek elleni hadviselés bizonyult nyerőnek. Az ellenzéknek azonban olyan témákra kellene ráirányítani a figyelmet, amelyeknél megvan a többsége. Ilyen pl. Európa.

Az EU-nak retorzióként nem kellene felfüggesztenie egyik ország tagságát sem, mivel mindkét lakosság uniópárti, viszont jobban a két kormány körmére kellene néznie a támogatások felhasználása kapcsán, véget kellene vetnie a visszaéléseknek. Orbán ugyanis ellopja a pénzt és a csókosoknak passzolja át.

Ami Putyint illeti, az elemző úgy véli, hogy az elnök minden olyan erőt felkarol a földrészen, amely segíthet neki aláásni az európai egységet. Az ő szemében ugyanis fenyegetést jelent a szabad demokráciák szövetsége. Hiszen pl. az ukrán forradalom idején a tüntetők EU-s zászlók alatt a korrupció felszámolását követelték a Majdanon. Az ilyesmitől fél Moszkva.

Biden nem hagy kétséget afelől, hogy mit gondol Oroszországról, de tárgyalni kíván mind Putyinnal, mind Hszivel. Applebaum úgy véli: az európai külpolitika számára nem lenne rossz, ha Németországban zöld politikus lenne a következő kancellár, mert nagyon világos az világról alkotott képük, viszont a CDU-s jelölt, Laschetnek semmiféle elképzelése sincs e téren.

A szakértő nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy a koronaválság következményei folytán vissza tudnak térni a jobboldali populisták, ha a hatalmon lévő kormányok nem hozzák az eredményt a gazdaságban, a jólétben, nem szervezik meg kielégítően a tömeges oltást. Ezért annyira fontos az európai újjáépítési program.

Úgy érzi ugyanakkor, hogy Trump három év múlva már nem fog csatasorban állni az elnökségért, és nem is tartja markában saját pártját. Ám a republikánusok továbbra is építenek a politikus által gerjesztett elégedetlenségre, mert az pénzt hoz és választási sikerhez segítheti őket. Maga az elnök viszont olyan benyomást kelt, mint aki korai demenciával küszködik.

Washington Post

A vezércikk nagyon helyesnek tartja, hogy az új washingtoni kormányzat a demokráciák, illetve a Kína és Oroszország által fémjelzett tekintélyelvű rendszerek harcának vezetését állította külpolitikája központjába. Ennek megfelelően pontosan megszabta, hol vannak a másik fél számára a korlátok, amikor új szankciókat rendelt el, illetve igyekszik összefogni a szövetségeseket.

Ezzel együtt azonban van lehetőség a párbeszédre, Biden ezért kezdeményezett találkozót Putyinnal és keresi az együttműködés lehetőségét Kínával a klímaváltozás visszaszorítására. Az elemzés igen örvendetesnek nevezi, hogy az amerikai külpolitika mentes az előző kormányzatok illúzióitól, hozzátéve, hogy ki is kellene tartania emellett. Például nem szabad belegázolnia a közel-keleti politikai mocsárba.

Nem véletlen, hogy az elnök ennyire jól eligazodik, hiszen az idősebbik Bush óta senki sem volt ennyire jártas a diplomáciában a Fehér Ház lakói közül. A nemzetbiztonsági csapatot is ennek megfelelően válogatta össze. De ebből még nem következik, hogy minden döntése megállja helyét. Hiszen pl az amerikai csapatok teljes kivonása után Afganisztánban politikai és humanitárius katasztrófa következhet be, és az ország újra a terrorizmus fészke lehet.

Az elnök jobban érti, mint elődjei, hogy az USA mit képes elérni külföldön. Ám veszélyes lehet, ha nem lép, illetve felad olyan helyeket, mint Afganisztán. Mert sokszor még a részleges amerikai szerepvállalás is több eredményt hozhat, mintha teljesen távol tartja magát bizonyos viszályoktól.

Die Welt

Németország fő virológusa úgy véli, egész jól alakulhat a nyár a járvány szempontjából, mert jelenleg úgy áll, hogy az emberek továbbra is tartják magukat a biztonsági előírásokhoz, illetve akkorra már jelentkezhet az oltások hatása is. A fertőzés számai már most csökkenő irányzatot mutatnak és Droste, a berlini Charité Kórház illetékes osztályának vezetője szerint ha így megy tovább, akkor az emberek hamarosan mehetnek a vendéglők kerthelyiségeibe, illetve grillezhetnek a szabadban.

Óv azonban az elhamarkodott eufóriától, mert az ország az oltásokat tekintve elmarad például Nagy-Britanniától. Ott már a lakosság jó 50 százaléka megkapta az ellenanyagot, a németeknél 32 százalék van túl az első szúráson, viszont még a 10 százalékot sem éri el azok aránya, akik már teljes védettséget élveznek.

A szakember azt mondja, a nyájimmunitás az őszre nagyot lendít a helyzeten. Ugyan a betegség nem tűnik el teljesen, de már nem lesz lehetséges, hogy ellenőrzés nélkül terjedjen. Ebből a szempontból jónak tartja, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekeknek is beadják a vakcinát. De ha a fertőzés súlyos következményei az ennél fiatalabb korosztálynál is jelentkeznek, akkor őket is be kell oltani, bár hogy abban nem biztos, hogy ez gyorsan megtörténhet.

Der Standard

A Bizottság egyik magas rangú munkatársa név nélkül, de érthetetlennek nevezte, hogy mi szállta meg a bővítésért felelős magyar biztost, amikor felvetette, hogy egyelőre csak Albániával kellene megkezdeni a felvételi tárgyalásokat, Észak-Macedóniával nem, miután annak tagsága ügyében Bulgária keresztbe fekszik. Hiszen Szkopje minden feltételt teljesített, mintadiáknak számít a Nyugat-Balkánon, ráadásul a párbeszéd megindítását az Európai Tanács mondta ki és ott nincs semmiféle szándék a döntés megváltoztatására.

Sőt, tette hozzá az illetékes, a dánok, hollandok, németek nem is mennének bele, hogy az albánokat előrevegyék. Tehát itt a Bizottságnak nincs is tennivalója, marad az eredeti felállás. Várhelyi Olivér bejelentése hatalmas felzúdulást keltett mind az unióban, mind szakértők körében. Még akkor is, ha igazából Szófia köpött bele a levesbe, miután nacionalista identitáspolitikája folytán vitája van Észak-Macedóniával a közös történelem értelmezése, illetve a nyelv ügyében. Ám mivel Bulgáriában most kormányválság van, nyomást lehet gyakorolni az országra.

Brüsszelben feltételezik, hogy a magyar biztos azért folyamodott ehhez a váratlan húzáshoz, mert Orbán, akihez Várhelyi abszolút lojális, a Gruevszki-féle nemzeti-konzervatív macedón ellenzéket támogatja. Így most próbál nyomást gyakorolni Szkopjéra, hogy az tegyen eleget a bolgár kívánságoknak. Ám mint a szóban forgó uniós tisztségviselő megjegyezte: a bővítés felelőse nem teheti meg, hogy hagyja magát befolyásolni személyes rokonszenvektől.

Annál is inkább mert tragikus az optika, hiszen az EU azzal a jelölttel keménykedik és lép fel a lehető legtisztességtelenebb módon, amelyik tényleg reformokat hajt végre és ellenmodellt kínál a régióban grasszáló etnikai nacionalizmussal szemben.

WILLENDORFI VIKTOR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.10.


Mint azt nagyon jól tudjuk, hiszen velük együtt utaztunk, Svejk és kedves barátai – az egyéves önkéntes, valamint Jurajda, az okkultista szakács – módszeresen bántották szóval a rájuk felügyelő katonát, mert mindannyian tudták, mint ahogyan mi is, hogy a monolit hatalom legnagyobb ellenfele a humor, az, hogy nevetségessé válik. A fogdavagon mikroklímájában a felügyelő katona volt egy személyben minden hatalmak szobra, akit először külsejében kezdtek ki a romlott hármak, és ő elkövette azt a hibát, hogy felvette a kesztyűt eljutva végül vereségében oda, szótlanul kellett tűrnie, hogy Svejk a képébe dörgöli, akkor sem szólhatna egy szót sem, ha pézsmapocoknak nevezné. Mert mi kivetni valót találhatni egy pézsmapocokban, ugye.

Itt jutunk el az alaptézishez, miszerint szabad-e fölhúzni az orrunkat, ha bárki-akárki a külsőnkön élcelődik, vagy nem is élcelődik, csak csupán tényszerűen megállapítja, milyenek vagyunk. Aki tudja, hogy hibákkal terhesen él, ilyesmivel nem törődik, lepereg róla mintegy. Ahogyan például Sheldon hallgattatta el az anyján fogást találni próbáló Rajest és Wolowitzot a képükbe dörgölve, ő tisztában van a mamájával, aki vallási fanatikus, Dr. Pepper függő és egy kicsit nagy a feje. Erre a két gonosz nem tudott mit mondani, ezért kezdték ki Sheldon Mimóját, de az már egy másik történet. Ez a miénk az, hogy érdemes-e a külsőnket ért bírálatokkal foglalkozni, ha tudjuk, a lényeg máshol van, és teljesen mindegy, hogy például lekonyul-e a fülünk vagy sem.

És persze, hogy Karácsonyról és Orbánról beszélek, meg erről a cirkuszról, ami folyik napok óta, hogy a főpolgármester azt állította a diktátorról: alacsony és kövér. Azt nem mondhatta, hogy sudár jegenyefa, mert csak rá kell nézni. És Karácsony még csak azért sem hibáztatható, hogy a kettejük közti különbséget ebben vonta meg, hogy mármint ő pedig magas és sovány. Ez még polkorrekt beszédnek is felfogható, mert, ha a valós véleményét adta volna elő, már a Kossuth téren lobogna a máglya, rajta Karácsony, akinek Semjén feszülettel a kezében próbálná megmenteni az eltévelyedett lelkét, miközben lengene a légben az égett hús szaga. Így most csak egy zsiráfhoz hasonlítják a hívek, ami buzgalom egészen elképesztően infantilis, de erre futja...

RTL KLUB: NYOLCMILLIÁRDÉRT AJÁNDÉKOZTUNK EL LÉLEGEZTETŐGÉPEKET, DE MÉG EGYET SEM ADTUNK EL A FELESLEGBŐL

24.HU
Szerző: 24.hu
2021.05.08.


Az RTL Klub szombati Híradója arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány alatt Magyarország összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt szerte a világból összesen 300 milliárd forintért, azaz darabonként csaknem 19 millióért. A gépek egy része azóta egy gödöllői raktárban porosodik, a HVG korábbi információi szerint csak a tárolásuk havonta 90 millió forintba kerül. Itt jelentette be a külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás, hogy a fölöslegből másoknak is adunk.

"A cseh kormánytól jött egy megkeresés, elmondták, hogy mire van szükségük, ezt követően mi megvizsgáltuk, hogy nekünk mi áll rendelkezésre"

– mondta akkor az államtitkár.

Gödöllőről a kormány

- Csehországba 150 lélegeztetőgépet szállított,

- de küldtünk a Felvidékre 27,

- Kárpátaljára 50,

- a Vajdaságba 100,

- Boszniába 30,

- Libanonba 20,

- Jordániába 10,

- Kirgizisztánba 20,

- Ugandába pedig 18 gépet a fölöslegesekből.

Az RTL Klub összesen 425 elajándékozott lélegeztetőgépet számolt össze. Ez az átlagos beszerzési árral, azaz 19 millió forinttal számolva nagyjából8 milliárd forintos ajándékot jelent a magyar adófizetők pénzéből...