2016. április 10., vasárnap

MIATTATOK NINCS BÉKE, ZSOLTI! - NYÍLT LEVÉL BAYER ZSOLTNAK

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.04.10.


Nem igaz, hogy „a két oldal” egyformán sáros abban, hogy egy gyomorbajos, fröcsögő, gyűlölködő ország lettünk. Itt a fő felelősség a Fideszé.
Zsolti, miattatok nincs béke ebben az országban.

Belehergeltétek magatokat az öblös hazugságba, hogy mindenki hazaáruló, akinek a szíve nem Orbán Viktorért dobog.

Aljas módon rekesztettetek ki a nemzetből sok millió embert, akik ugyanúgy magyarok, csak éppen nem hajlandók hasra esni a vezéretek nagyszerűsége előtt.

Egy országot ugrasztottatok egymás torkának a „nemzeti oldal” sunyi hazugságával.

Tizenötmillió magyarra hivatkoztok, miközben a tízmillióból is megfojtanátok egy kanál vízben azt a nyolcat, amelyik másképp képzeli az ország jövőjét.

Nem ti vagytok a nép. Nem ti vagytok a nemzet. Ezt nem lehet elégszer elmondani.

A felsőbbrendűség hamis pszichózisából kell kigyógyulnotok. Az előttünk álló évek erről a terápiáról is szólni fognak. Nem kell félni, fájni fog.

Ami korábban a sikereteket hozta: a mindenkin átgázoló buldózermentalitásba fogtok belebukni is. Egyre többen ismerik fel, hogy hazafias érdekünk megszabadulni attól a gazdasági és szellemi kártételtől, amit a Fidesz nevű problémahalmaz okoz a nemzetnek...

ITT OLVASHATÓ

TRÁGÁRSÁGBAN MAGYARORSZÁG MÁR JOBBAN TELJESÍT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.10.


Az egyre durvuló közélet mindenkiből a legrosszabbat hozza ki, így az egyre szélsőségesebb kommunikációban érhetjük tetten az országban uralkodó mentális, morális és szociális válságot. Ma már nem figyelünk oda olyan megnyilvánulásokra, melyek a hétköznapi nyelvhasználat elemeit nem elegyítik trágársággal, verbális agresszióval, sőt közönségességgel, így a kommunikációs szakemberek nem is riadnak vissza attól, hogy ilyen eszközöket ajánljanak a politikusoknak. Az indulatok országában egyre elfogadottabbak a szélsőséges megnyilvánulások, így nem csoda, ha az egyik kereskedelmi tévécsatorna esetében már a fingás is megengedett jelenség.

Nem Berki Krisztián herevasalásával kezdődött a magyar kereskedelmi televíziózás mélyrepülése. Sőt, nem is igazán a szórakoztatóipar vagy sajtó a felelős azért, hogy az alpáriságnak olyan szintjére jutott a közélet, amit 4-5 éve még csak elképzelni sem tudtunk. Gondoljunk csak Deutsch Tamás durva twitteres bejegyzéseire, vagy arra az esetre, amikor Simicska Lajos testnedvekhez hasonlította a miniszterelnököt. Anélkül, hogy belemélyednénk a nyelvi agresszió mélyebb összefüggéseibe, megállapíthatjuk, hogy az úgynevezett politikai elit finoman szólva sem mutat példát választópolgárainak abból, milyen a kulturált párbeszéd két ellentétes nézeten lévő fél között.

ITT OLVASHATÓ

FIGYELJ, FERI, HALLGASS RÁM!

KÉNYSZERBAGOLY BLOGJA
Szerző: Kényszerbagoly
2016.04.10.


Nem, nem vagyok a barátod, de ami nagy szó az ellenséged sem. Sőt olyan barátod sem vagyok, aki az ellenséged, bár ilyesmi inkább a hatalmon lévőknél szokott előfordulni. Amolyan véleményemet formáló értelmiséginek tartom magam, aki utálja az önkényt, és Churchill-lel vallom, hogy "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik." Na de ez a próbálkozás, amilyen ez a mi illiberális fából vaskarikánk -Kávéval leöntve- öreg kontinensünkön biztosan a number one, a mínuszos oldalon. És mivel őfelsége még 30 évet vindikál magának, és koronával a zsebében már cihelődik a várba, nem kellene megvárni az újabb államberendezkedés-változást. Gondolom, Te sem akarod végignézni, ahogy -97%-ban az Európai Unió, 3%-ban a mi adónk jóvoltából- a globális felmelegedés miatt mesterségesen befagyasztott Duna jegén cöffelkiáltással L. Simon koszorús költőnk Kávé fejére teszi a koronát...

Te jobban kiismered magad a politikában, mint én, táncoltál benne eleget, tudod, hogy a megbuherált választási rendszerben összefogás, akarom mondani laza vagy szoros koalíció nélkül, nulla esélye van az alkotmányos demokrácia helyreállításának...

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN PLETYKAORSZÁGBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.04.10.


Nos, hát igen, amikor éppen nem a dicsőséges, irigyelt Plakát Magyarország vagyunk, akkor Pletykaországgá válunk. Csak Valóság Magyarország nem lehetünk soha. Ez az igazi turáni átok. A napokban két pletyka borzolta Pletykaország békés polgárainak kedélyét. Az egyik a Kiss Lászlóról szóló pletyka, a másik egy ismeretlen polgármester - színpadra állított - magánéleti drámájáról szóló pletyka. Egyiknek sincs valóságalapja, mindegyik pletyka természetesen.

A Kiss úrról szóló pletyka valami potom csoportosan elkövetett nemi erőszakról szólt. Ennek a pletykának a valóságtartalmáról kár vitatkozni, bíróság döntött róla. Az persze lehet kérdés, hogy egy 55 évvel ezelőtt elkövetett bűnt egy azóta tisztán leélt élet képes-e helyrehozni. Szerintem igen. Mózes embert ölt, hogy később hirdesse a "Ne ölj!" parancsát. Jean Valjean - jó, persze irodalmi alakról van szó - nemes lelkű emberként küzdött múltjának árnyával. Miért ne fogadhatnánk el Kiss Lászlótól is, hogy tettéért megkapta büntetését, amely után tehetségét kibontakoztatva sikeres, erkölcsös emberként élte le életét? Ha így lenne, nemcsak embertársai megértésére számíthatna, de - kora miatt - a nem oly távoli isteni kegyelemre is. Ám a Kiss-féle nyilatkozatokból, szánalmas védői írásaiból, állásfoglalásaiból az tűnik ki, hogy Kiss László csak egy pletyka áldozata. Sajnos. Hát, így van ez feleim! Kiss László nem kért bocsánatot, hazudott, aztán mikor tarthatatlan lett a helyzet, lemondott. Egyiket sem kellett volna. El kellene mondania az igazat - kitérve az esetleges megzsarolására, mefisztói alkujára is -, és kérnie az emberek bocsánatát. Megkapná. De hogy lehet megbocsátani egy pletyka áldozatának? Hiszen így ő is áldozat. Végül kiderül, hogy őt erőszakolták meg? Kenjük hát a kennivalót, csak a valóság ki ne derüljön, mert "Magyarország a rokonság és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul." És Kiss László akklimatizálódott. Nincs katarzis...

ITT OLVASHATÓ

JÁRHAT-E KIRÚGÁS A KOMMENTÉRT?

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: szelesandras
2016.04.10.


A szólásszabadság alapjog, az egyik legfontosabb egy demokráciában. A szólásszabadságnak köszönhetjük, hogy büntetlenül kritizálhatjuk a döntéshozókat, a közéleti szereplőket, sőt akár magát a demokratikus berendezkedést is. A szólásszabadság teszi lehetővé, hogy közéleti kérdésekben véleményt alakítsunk ki, és ezt a véleményt, ha akarjuk, megosszuk másokkal is.
 
A nemi erőszak elterjedtsége, annak erkölcsi megítélése, majd az erőszakoló társadalmi szerepválallása mind közéleti kérdések, azok megvitatása szabad. Néhány szélsőségtől eltekintve - például az áldozat személyes adatainak nyilvánosságra hozatala - az ebben a vitában kifejtett véleményéért az állam senkit sem vonhat felelősségre, nem büntethet meg. A közéleti kérdésekben vallot véleménye miatt senkit nem érhet hátrány a munka világában sem, hiszen az védett tulajdonságnak számít egy másik alapjog, az egyenlő bánásmódhoz való jog szempontjából. Nem rúgható ki tehát a rasszista gyári munkás és a kommunista buszvezető politikai véleménye miatt. Ám ez a szabály nem abszolút, egyes esetekben kimentheti magát a munkáltató, ha a munkavállaló politikai vélemény miatt dönt az elbocsájtás mellett.
 
Abban az esetben, ha valakinek újságíróként az a munkája, hogy közzétegye a politikai véleményét, joggal várhatja el az újság, hogy ez a véleménye egybeessen a sajtótermék meggyőződésével. Ha az újság szerkesztősége köteles lenne minden véleményt válogatás nélkül közzétenni, joggal tarthatna attól, hogy előbb-utóbb elpártolnának az olvasói és lehúzhatja a rolót. Ehhez hasonlóan, ha tovább kellene alkalmaznia egy olyan munkatársat, aki nyilvánosan az újság számára vállalhatatlan hangot üt meg, saját hitelességét kockáztatná. Ha Aczél tördelőként dolgozott volna a Népszabadságnál, a lap nehezebben tudná megvédeni a döntést, hogy megvált tőle. Így azonban jól igazolható, hogy nem szeretné a lap, hogy egy nyíltan szexista szerzővel azonosítsák és emiatt pártoljanak el tőle az olvasók...
 

SÁMÁNÉNEK

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.04.10.


Jóestét, jó estét. Ma megint vasárnap volt, így köszönhetően nagyszerű kormányunknak (és persze külön Semjén Zsoltnak) nem kellett boltba menéssel, vásárlással foglalkozni. Így aztán helyette lehetett olvasgatni ezt meg azt. Például ezt a Népszabiban: A Fidesz menthetetlen. Czene Gábor és Trencsényi Zoltán ugyanis utánajárt, mi a titka a fideszes szómágiának. Ennek a hosszabb írásnak mi most csak egy rövid részletét tennénk fel ide, a teljes írást meg eredeti helyén itt tessék elolvasni. Érdemes.

Nem álltuk meg, hogy a Bruck Gábornak feltett kérdések egy részét (újakkal kiegészítve) fel ne tegyük Parti Nagy Lajos írónak is, aki a szavakat különös érzékenységgel kezeli:

ITT OLVASHATÓ

NÉMI NEMI ERŐSZAK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.10.


Most, hogy egy hete másról sem szól a közélet, mint a neves úszóedző ötvenöt évvel ezelőtti farkáról, ebből kiindulva a férfiak ab ovo és a nem minden tagjára kiterjedő állatias természetéről, a magyar nők szendeségéről, hamvas bájáról és áldozat-jellegéről, minden nőre kiterjedőleg.
Ennek során szó esett a nemi erőszakról is, mely sokak véleménye szerint a bűnök rangsorának világcsúcs-tartója, leveri az emberiség ellene bűncselekményeket is, soha el nem évülő tett és elkövetőjét feloldozni, megbocsátani soha nem lehet, de a tényleges életfogytiglanra ítélt tömeggyilkosokkal szemben kiszabott büntetés ezzel párhuzamosan embertelen és gyalázatos joggyakorlat.
Volt itt a vitákban minden, csak normális gondolkodás nem, a sok kékbarisnya felmondta az ezzel kapcsolatos összes sztereotípiát, néhány férfi is felmutatta sziklaszilárd és betonkemény elveit, miközben némelyik annyira túlspilázta a dolgot, hogy felmerült a kérdés, hogy nem Jézus Krisztussal van-e dolgunk?
Ezt csak az cáfolta, hogy a nevezett vallásalapító határozottan előírta a megbocsátás követelményét.
Őt felülbírálták, és a Tóra félelmetes és bosszúálló Istenének álláspontjára helyezkedve a megkövezés nemes hagyományát tartották egyedül üdvözítőnek.

De a jelenség ettől még igencsak létezik, méginkább randa és megalázó az érintett nők számára.
Elspekuláltam a dolgon, egyrészt, hogy miért tesznek ilyet egészséges férfiak, mi viheti rá őket erre a valóban felettébb helytelen és gusztustalan cselekedetre, erről szeretnék írni pár sort.
Elöljáróban leszögezném, hogy nem vagyok erőszakpárti, magam soha nem erőszakoskodtam, a hátralevő kis időben meg már nem készülök ilyesmire, erről előbb-utóbb a természet is gondoskodik.
Ha megírom, hogy egyes emberek milyen késztetések hatására követik el ezt a bűncselekményt, az nem jelenti azt, hogy helyeselném, mosdatni sem szándékozom őket, végül pedig leszögezem, hogy ennek az írásnak nem tárgya egyetlen konkrét eset sem, így K.L. esete sem...


ITT OLVASHATÓ

ALMÁS MÁKTORTA

CAFÉBLOG - FALUSI LIBÁK
Szerző: Falusi Libák
2016.04.10.2012-ben volt az ország tortája a szabolcsi almás máktorta. Egy ideje már szemezgetek vele, most elkészítettem a picit egészségesebb változatát.
Hozzávalók a tésztához:
200 g darált mák
100 g cukor (lehet nyírfa is)
100 g finomliszt
1 tojás
3 dl tej
2 kávéskanál sütőpor

ITT OLVASHATÓ

CSAPÓ GÁBOR EGY POHÁRRAL MUTATTA BE, HOGY MŰKÖDIK A NEMI ERŐSZAK

COMMENT:COM
Szerző: KLÁGD
2016.04.10.

A 444.hu találta meg azt a részletet a Sport1 Heti Helyzet című műsorában, amikor Csapó Gábor vízilabdázó úgy próbálja meg demonstrálni, hogy egy poharat huzigál Gyenesei Leila öttusázó előtt, és arra kéri, hogy dugja bele az ujját. Amikor beledugná, mindig elhúzza. Gyenesei azt mondja, hogy ez nem megy, akkor Csapó kijelenti:
Ennyit kellett volna önnek is tennie, asszonyom!
Csapó ugyanis egy régi sztorit mesél el a jogi tanulmányairól, egy volt tanáráról, aki nemi erőszakkal foglalkozott, és ezt demonstrációt vette elő, amikor olyan szexuális erőszakról volt szó, ahol nem volt külsérelmi nyom.
Ágai Kis András hallhatóan teljesen ki van akadva ezen a demonstráción, és azt mondja, hogy ugye ők sem gondolják komolyan, hogy ez így működik, ha három férfi meg akar erőszakolni egy nőt.
A 444.hu még említ pár aggályos részletet a műsorból, de sajnos csak egy másfél perces jelenet van belőle.

ITT OLVASHATÓ

VICCES BARKÁCS

FURDANCS BLOG
Szerző: Tákolmányi
2016.04.10.

Az Internet a forrásmegjelölés nélküli tudás kimeríthetetlen tárháza, másrészt a cicás gifek miatt érdekes. Ritkán találkozni szerzőkkel, akik vallanak bizonyos értékeket és végveszélyben, főcím szereplésért sem adnak olyan címeket, mint "Megdöbbentő! Mára bezárhatjuk az Internetet! Pedofil miniszter cuki kiskutyával verte agyon a hűtőszekrénybe szorult kebelcsodát és akkor olyan történt, amit te sem hinnél TOP10". 

Ehelyett színvonalas, mérsékelten bulváros tartalommal vonzzák olvasóikat. Technológia, barkács és műszaki tanulmányok témakörében mozog blogunk, így a valóban érdekes és vicces technikai gyűjtemények közül bemutatunk néhányat. 
Főoldalán retró témák köszönnek ránk lazarbibi honlapján. Kinek ne dobogtatná meg szívét egy régi rádió, vagy nyolcvanas évekbeli Videoton tuner. A magyar ipar történetéből olvasmányos cikkek válogatnak. Facebook oldala időnként humoros témákat küldözget, mint ez itt:

ITT OLVASHATÓ

"EZ A KOCSMA MÁS, IDE ÉRTELMISÉGIEK JÁRNAK"

24HU - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.04.10.


A vízbe ejtett mobilkészüléket egy tál rizsbe kell helyezni, mert a rizsszemek a vizet a mobilkészülékből kiszívják, mint egy keresztespók a légy belét.Miután Aranka megtudta, hogy a tarhonya – melyet a szarvaspörkölt mellé fogyasztott -, a rizs után Magyarország egyik legősibb tápláléknövénye, aranysárga hüvelyében – melyet a népnyelv tarhonyabulának nevez -, a tavaszi betakarítás közeledtével 6-10 szem zsenge tarhonyaszem növekszik, és szántőföldi termesztése elsősorban Bács- Kiskun megyére jellemző, ...

ITT OLVASHATÓ

BRÓDY

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.10.

Áll egy Ember a színpadon, jól ismert sudár alakja, frizurája, gitározik és énekel. Szépen, tisztán penget, nem virtuóz módon, de nem is várja tőle senki. Énekel, kicsit fátyolosan, hang nélkül, de mi az a hang?
Áll egy Ember a színpadon, gitározik és énekel, és hiszünk neki. Mindazok, akik ott vagyunk, 12 ezren, és akik nincsenek itt, de értik, érzik őt, aki igyekezett mindig igazat mondani, és sosem volt, sosem lesz játéka mindenféle szélnek. Mindazok, akik sosem fognak megváltozni vezényszóra, és akiket hiába próbálnak az ugyanazok beterelni egy elkerített karámba. Mindazok, akiknek vannak filléres emlékeik, akik szeretnék, ha drága kis SZIGüket még sokáig nem vonnák vissza véglegesen. Azok vagyunk, akik ma is megkérdezzük Párunktól, Szeretteinktől, hogy mit tehetünk értük, és tudjuk, hogy ők is ott lesznek mellettünk. Azok vagyunk, akik magukban hordozzák ifjúságukat, és most eljöttek felidézni, bepótolni és megerősíteni azt, ami megmaradt belőle.
Áll egy Ember a színpadon, gitározik és énekel, közben a maga csendesen gyilkos humorával, máskor keserű iróniával vet oda apró észrevételeket közállapotainkról, közerkölcseinkről és egyéb közeinkről, és mi hol őszinte nevetéssel, máskor egyetértő tapssal jelezzük, hogy vettük a lapot, a fene egye meg, miközben tudjuk, hogy sajnos önmagunkon is nevetünk, mert mi is hagytuk, hogy így legyen. Aztán jön egy váratlan tapsvihar: „Ha én kapu volnék, mindig nyitva állnék/Akárhonnan jönne, bárkit beengednék.” Régebben a „lánckeréknél” jött be a tüntető taps… Az utolsó versszakot persze közösen suttogja a tömeg. Mint Árpi bácsi temetésén, amit gyorsan elnémított a közmédia…ITT OLVASHATÓ

HOGYAN VÁLTOZNAK A HATÁRÁTKELŐK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: 
2016.040.10.


Miközben keresgéltem a heti blogajánló lehetséges posztjai között, többször is szembejött velem a boldogság kérdése. Úgyhogy arra gondoltam, miért ne szólhatna (legalább kétharmad részben) az eheti válogatás erről a kérdésről, amihez persze kapcsolódik a változás témája is.
És akkor a fekete disznóról még nem is beszéltem…

Az első, tulajdonképpen a boldogságról szóló poszt egy Tóth-Bos Ágnes pszichológussal készült interjú a Hollandokk oldalon, ami egy kutatás kapcsán boncolgatja a kérdést.
Tóth-Bos Ágnes kutatása azt próbálja felmérni, hogy mi segíti a kint létet, és mi az, ami nagyon nehézzé teszi azt; csak a mi hozzáállásukon múlik, hogy mit hozunk ki belőle, vagy pont, hogy a körülmények tehetőek felelőssé, hogy éppen hogy érezzük magunkat külföldön? (Erről részletesebben a Határátkelőn is olvashattatok már.)
Az interjúban a szakember azt mondta, nem tart attól, hogy túl optimista válaszokat kapna: „Bízom abban, hogy a kutatás bevezetéséből kiderült mindenki számára, hogy nincsenek jó vagy rossz válaszok, ill. nincs egy kutatói elvárás, aminek meg kell felelni.
A másik, hogy, akik kint élnek Hollandiában, ismerik a külföldi lét pozitívumait és negatívumait egyaránt, így reménykedem benne, hogy a kérdőívkitöltést inkább tapasztalatcserének, és élménymegosztásnak látják, mintsem valamilyen utópia lefestésének igényének. (…)

A NŐK BÁNTALMAZÁSÁNAK TÁRSADALMI ELFOGADOTTSÁGA ÚJRATERMELI AZ ERŐSZAKOT

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Ámon Kata
2016.04.10.Ez a cikk nem Kiss Lászlónak, Gyárfás Tamásnak vagy Aczél Endrének szól. Ez a cikk azoknak szól, akik szexuális erőszak vagy a nők elleni erőszak más formáinak a túlélői, és azoknak, akik az ő testi és lelki biztonságuk miatt aggódnak.
Míg legtöbben a fent említett férfiak érzéseivel, hírnevével és karrierjével foglalkoznak, addig valójában az elmúlt napok azoknak lehettek a legnehezebbek, akik a nőket érő bántalmazás különbözői formáit elszenvedték. Akiket ismeretlen emberek kurváznak le, mert aki férfiakkal szexel, azt nem lehet megerőszakolni – értsd: majdnem minden nőt meg lehet erőszakolni. Akiknek rengetegen üzenték nyíltan vagy odavetett félmondatokban: úgyse neked fogunk hinni. Úgyse a te érzéseid fognak számítani, hanem a férfiaké. Úgyis te leszel az, aki elfelejti, hogy ezekről a dolgokról „rendes ember” nem beszél, mert a „rendes ember” bead egy nyugtatót a tizenéves lánynak, miután megerőszakolta, megpróbálja elhitetni vele, hogy ami történt, nem valóság, mert ugye, nem is történt semmi.

ITT OLVASHATÓ


AZ ÜTEM RÚG, MINT LÁSZLÓ PETRA – HAZAI ÚJDONSÁGOK

LÁNGOLÓ GITÁROK 
Szerző: M Adi
2016.04.10.

Annyi jó friss magyar zene született az elmúlt időszakban, hogy az bele sem fért volna egy megszokott hosszúságú dalmegosztásba. Mutatunk például rengeteg női frontemberrel rendelkező zenekart, akik mind új anyaggal jöttek ki, ilyen például a Péterfy Bori & Love Band, a Magashegyi Underground, a Jónás Vera Experiment, a kevésbé ismertek közül pedig többek között a Voler Mouche. Aztán van itt még politikakritkus paródia, indiándal, és punk rock a Bankrupttól, de mindet fel se sorolom, inkább nézzétek meg, aztán szavazzatok a legjobbra a poszt végén.
Április tizenötödikén jelenik meg a Péterfy Bori & Love Band új lemeze, a Szédülés, amelynek borítóképét a poszt elején láthatjátok, és amelyről a Szép halottcímű szám kapott most klipet. Vagy inkább kisfilmet, magából a dalból ugyanis az első három percben egy hangot sem hallunk, van viszont helyette egy történet egy olyan párkapcsolatról, amelyben nagyon sok rossznak kellett történnie, hogy így érjen véget a gemenci erdőben. A dal abszolút beleillik a zenekar stílusába, természetes folytatásnak tűnik, még ha ennyiből nem is látszik az, hogy az új lemezzel milyen irányba mennek el Boriék, és a klip is illik hozzá, viszont szerintem ezúttal hatásosabb lett volna a fekete-fehér helyett a színes verzió.

ITT OLVASHATÓ

EGY GYÖNYÖRŰ BARÁTSÁG FOLYTATÁSA - ORBÁN MÁR NAGYON KIBÉKÜLNE SIMICSKÁVAL

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.10.


Mit gondolnak, mit csinált tegnap Orbán Viktor? Természetesen stadiont avatott. Most éppen Szolnokon, a legendás MÁV FC megújult sasfészkében.
A helyi lap tudósítása szerint „több százan gyűltek össze az esős idő ellenére is” és „hatalmas fociünnep vette kezdetét”, amihez legfeljebb annyit tehetnénk hozzá, hogy az eseményre ingyen osztogatták a jegyeket, és még így sem tudták összehozni a félházat.
Vajon hányan lesznek, ha még fizetni is kell a belépőért?
Egy „fociünnepen” persze nincs helye az akadékoskodásnak; Orbán szokása szerint megint úgy viselkedett, mint a Mikulás bácsi, aki most éppen Szolnoknak ajándékozott egy futballpályát, mintha a saját pénzéből fizette volna ki azt pár száz miskát. Mondhatnánk azt is, hogy nincs ebben semmi különös, mint ahogy – és ez az igazán ijesztő – ma már tényleg nincs is ebben semmi különös.
Szolnok mégis más, méghozzá azért, mert az itteni sportegylet főnöke nem holmi csókos államtitkár, polgármester, püspök vagy földbirtokos, hanem
Simicska Lajos alföldi tagozatának
első embere, a Közgép vezére, Nyerges Zsolt.
Az avató előtti hírekre reagálva magunk is megjövendöltük, hogy mi következik Szolnokon. Nos, pontosan úgy is alakult, ahogy arra számíthattunk. Hatalmas pacsi, összeborulás, kuncogás…


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MIATT NEM JÖN MAGYARORSZÁGRA GARI KASZPAROV

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.10.

Közeleg a tél – Miért kell Putyint és a szabad világot megállítani? címmel magyarul is megjelent a leghíresebb orosz ellenzéki új könyve. Nagyon furcsa dolgokat mondott ennek kapcsán.
Kaszparov bár a könyv bemutatójára nem jött el, a hvg.hu-nak adott interjút ebből az apropóból. Amikor rákérdeztek, hogy miért nincs itt, meglepő választ adott: „Azért hagytam el Oroszországot, mert ott hamar eltettek volna láb alól. Igyekszem óvatosan élni, de amit csinálok, nem teszi biztonságosabbá az életemet. 

Nem kapok nyilvános fenyegetéseket, de tudom, hogy gyűlöl a moszkvai hatalom, és az orosz televízióban az utóbbi hetekben is több lejárató műsort szenteltek nekem.


ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚBAN MEGFELEL, BÉKÉBEN ALKALMATLAN

MOST & ITT
Szeruő Föld S. Péter
2016.04.10.

Már pszichológusok is mondják, hogy beteg. Fél mindentől, okkal ok nélkül, mindegy. Hogy valóban közel a vég, vagy csak az őt nem kedvelők egyre növekvő tábora szeretne a valóságosnál többet belelátni a furcsa mozdulatokba, a kínos, erőltetett nevetésekbe, előbb-utóbb kiderül.
A jelek árulkodók: jó ideje már nemcsak vitatkozni fél, de beszélgetni sem mer „idegennel". Évek óta csak a mikrofonállványoknak nyilatkozik, normális újságírót nem engednek a közelébe.
Egy megbetegített ország feje, a Nemzet Betege.
Hívei nem merik látni leépülését. Ha elhinnék, amit látnak, az az ő vereségük lenne. Ezért számukra még mindig az, aki talán soha nem is volt: bátor, becsületes, puritán. Olyan, mint mi, csak még olyanabb.

ITT OLVASHATÓ

ÜLDÖZÉS HELYETT OTTHONOKAT!

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM és Kukorelly Endre
2016.04.10.


2013. október 15-e óta büntethető újra a szabálysértési törvény 133/C alcíme alapján az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése, köszönhetően annak, hogy a FIDESZ-KDNP Magyarországon alkotmányos szintre emelte a hajléktalan emberek üldözését azt követően, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szabálysértési törvény egy korábban hatályos tényállását, amely a közterületen élő hajléktalan embereket büntette. Az Alkotmánybíróság indokolásában kimondta: a közterület „életvitelszerű lakhatásra való használatának” büntetése alkotmányellenes, mivel a közterületen élés önmagában mások jogát nem sérti, kárt nem okoz, a közrendet nem veszélyezteti. … A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie.”

A szégyenletes tényállás bevezetése óta eddig több, mint 500 esetben indult szabálysértési eljárás hajléktalan emberekkel szemben, akik megsértették az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait. A jogszabály bevezetése óta az állam több, mint 300 millió forintot költött az értelmetlen és embertelen tényállás végrehajtására, amely többek között tartalmazza a kifejezetten a hajléktalan emberek előállítására szolgáló szabálysértési pontok fenntartásárnak költségeit. A fővárosi szabálysértési ponton 2 év alatt összesen 76 embert állítottak elő...


ITT NÉZHETŐ MEG

LABDA A KERTBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.10.


Ha ez a muníció, ez a szellemi horizont, akkor fölösleges választásokat tartani. A szocik mintha rózsaszín tipegőben közlekednének az oroszlán barlangjában. Most épp ez sikerült:
A Magyar Szocialista Párt figyelemfelhívó akciót tartott Felcsúton, a miniszterelnök házánál, és annak szomszédságában álló stadionnál. Bárány Balázs, a párt országos elnökségének tagja újságírók előtt arról beszélt, hogy “nincs rendben, hogy ma az egészségügyből, az oktatásból és a szociális ellátórendszerből hiányzó milliárdok üresen kongó stadionokra mennek”, majd fogott egy focilabdát, és berúgta Orbán Viktor kertjébe

Kész, kifeküdök.

Én igazán nem tudom, mi a rosseb van a szocikkal. Legfőképp és elsődlegesen tán az állapítható meg a jobb sorsra érdemes, szép emlékű alakulatról, hogy kínjában elment a maradék esze is. Így egyben, bármely nonszensz is, mert egy pártnak nem mehet el a sütnivalója kollektíve, ugye, és mégis így van...

ITT OLVASHATÓ

A PASIM BOLTBA MEGY

TÖRÖK MÓNIKA BLOGJA
Szerző: törökmonika
2016.04.10.


Álmodozunk a Mondsee-nél vagy bárhol, aztán ülünk be az autóba.
Te, figyelj, mondja, kéne már végre vennem anyámnak pár dolgot.
Amit gondolok, azt még itt sem írom le.
Ami a számon kiszalad: miért?! Miért? Két napja vetted tele a hűtőt. Vettél fagyasztott halat, karamellizált lótüdőt, meghatározhatalan fasztudjamit, napenergiával működő vajat, ugráló kertitörpét a hútőjébe. Mit akarsz még venni?
Hogy ne legyen kaja nélkül, mondja ő.
Némán elsírom magam, kifelé álságos mosoly. Persze, drágám, nehogy éhen haljon...
 

ROMA TRADÍCIÓK ÉS AZ INTEGRÁCIÓ

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.04.10.


Amikor elkezdtem ezt a munkát, rengeteg dolgot másképp gondoltam a szegregátumokban élő cigányok világáról. Tele voltam én is romantikus elgondolásokkal, olyan misztikusnak tűnt ez a világ…. messziről. És persze tele voltam azokkal a sztereotípiákkal is, amelyeket az én szocializációm rakott rám velük kapcsolatban.

Aztán, ott, a generációk óta átörökített nyomorúságban dolgozva velük, kezdetben nem tudtam szétválasztani, mit határoz meg a cigány identitás, és mit a szegénység. Mert az egész egy iszonyatosan bonyolult problémahalmazzá gubancolódott már össze, és ráadásul közösségenként nagyon más, sokféle helyi hatás torzítja tovább különböző irányokba.

Azt már rég megértettem, hogy ahol a nélkülözés nem zilálta szét a közösségeket annyira, ott a roma identitás kulturális elemei, a hagyományok még működnek, mint közösségmegtartó erő. Sőt, kifejezetten gyúrnak is rá, hogy meglegyen, mert ehhez büszkeség is társul, és befogadás is, hiszen a roma zene, tánc, művészetek mindenkit méltán elbűvöl. Ezek a szép példák a „kiemelkedésre”, és ők viszik is ezt tovább, ki az autentikus irányt tartva, ki a modern dolgok felé, de vállalva és hangsúlyozva a romaságát, építve ezt a kultúrát tovább.

Amikor ezeket a pontokat kerestem a szegregátumban, nem nagyon találtam. Ezeket a nyomor már bedarálta. Itt már nincsenek átörökített mesék, énekek, rituálék, az oláh cigányok tánca talán az egyetlen, ami élő kapocs még, de az autentikus cigányzenét már felőrli a “slágeres” vonal. Nincs erő, és tudás, ami segítene megértetni velük, hol van a határ, ami mögött már valami más van...

ITT OLVASHATÓ

2016 VAGY 2018?

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.10.


Gondolom nem kell a címben föltett kérdést mélyebben kifejtenem. Természetesen arról az időpontról van szó, amikor útilaput kötünk az Orbán Rezsim talpára.

Persze, a cím láttán mindenki azonnal rávágja: minél előbb, annál jobb. Ezzel maradéktalanul egyet is értek, a magam tevékenysége első perctől arra irányul, hogy már ma se legyenek, és vagyunk így ezzel páran. Az ország kimerült, percről percre mélyebbre süllyedünk a Vadkelet mentalitásába, társadalmi és gazdasági szempontból katasztrófa-közeli állapotban vagyunk. Meggyőződésem szerint megvan az a kritikus tömeg, amelyik képes elűzni a Diktátort, de valamiért mégis Ő van még mindig. Hogy MIÉRT, azt próbálom most megérteni és megértetni. Menjünk lépésenként. Egyszerű, eldöntendő és eldönthető kérdéseket teszek föl, és aztán a válasz ismeretében megyek a következőre. Az első kérdés ez: lemondatható-e Orbán? Ez a legalapvetőbb probléma: mandátuma 2018-ig tart, így ha magától nem hajlandó menni - ezt nevezzük lemondásnak - akkor biz 2018-ig minimum Ő lesz az úr. Amilyen egyszerűnek tűnik ez a kérdés, olyan egyszerű rá válaszolni: NEM. Orbán magától sosem fog lemondani. Egyrészt a habitusa olyan, hogy erre képtelen, vagy győz, vagy meghal, megtapasztalhattuk elégszer, hogy utolsó leheletéig harcol, egy centit nem enged az akaratából, maximum átmenetileg, és kifárasztási taktikát játszva...

ITT OLVASHATÓ

"A JÓ MŰTŐS SZAKASSZISZTENS TITKA, HOGY LELKESEDIK A SZAKMÁJA IRÁNT"

LUMENS BLOG
Szerző: Császár Ildikó
2016.04.10.


Az utóbbi évtizedben az egészségügyi dolgozók presztízsértéke drasztikusan lecsökkent. A legtöbb közéleti fórumon arról lehet hallani, hogy Magyarországon az egészségügy rendkívülien nehéz helyzetben van, amit az ott dolgozók éreznek meg a legjobban. A közalkalmazotti munka kihívásait feldolgozó sorozatunk legújabb részében egy debreceni vezető műtős szakasszisztenssel beszélgettünk a szakma jelenlegi helyzetéről.
 
Milyen indíttatásból fordult az egészségügy felé?
 
Egy gyerekkori élménynek köszönhetően kezdtem el érdeklődni az egészségügy iránt. Kiskoromban egy kórházi látogatáskor teljesen elvarázsolt az ottani dolgozók kedvessége. Természetesen az is szempont volt később a választásomban, hogy a középiskola elvégzése után minél hamarabb munkába tudjak állni, és akkoriban többek között az egészségügy tudta biztosítani ezt a lehetőséget. 1974-ben a debreceni Dienes László Egészségügyi Szakközépiskolában az általános asszisztens és gyerekápoló képzésen szereztem meg az érettségit. Szerencsére már ebben az évben felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Tüdőgyógyászati Klinikájára, ahol ápolónőként kezdtem meg a pályafutásomat.
 
Jelenleg vezető műtős szakasszisztensként dolgozik. Miért döntött úgy, hogy otthagyja az ápolói szakmát?
 
A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országos helyzethez képest mindig is jól felszereltnek számított. Az 1970-es és 1980-as években Magyarországon a noninvazív vizsgálatok száma megnövekedett, emellett pedig új műszeres vizsgálati módszerek jelentek meg az orvostudományban. Ekkoriban terjedt el többek között a bronchoszkópia, koronanográfia és a szívkatéterezés használata is. Ezeket a vizsgálati módszereket már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is alkalmazták. Miután a noninvazív vizsgálatok nagyon érdekeltek, és szerencsére a feletteseim is úgy gondolták, hogy van affinitásom a műszerekkel történő munkavégzéshez, emiatt elvégeztem a műtős szakasszisztensi képzést. Ennek köszönhetően hamar a Bronchológiai Laborban találtam magam, ahol bronchoszkópos vizsgálatoknál asszisztáltam. Dolgoztam még a Hemodinamikai Laborban, illetve rövid ideig egy észak-jemeni kórházban is megfordultam. Hazatérésem után a II. számú Sebészeti Klinikán helyezkedtem el műtős szakasszisztensként, 2000-től kezdve pedig e részleg vezetőjeként működöm... 
 

HELYI BOLONDSÁGOK

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2016.04.10.


A Heti Válasz legújabb számában interjút közölt Pintér Bélával. Amióta bemutatták A bajnok című darabját a budapesti Katona József Színházban, beszédtéma az előadás. Jegyet alig kapni rá, annyira szeretne mindenki ráismerni a vidéki nagyváros volt polgármesterére, annak nejére és a feleség testi-lelki barátnőjére. A darab szerint ugyanis a házasságot megmérgező intim kapcsolat nem a férj és a barátnő között szövődik, hanem a két barátnőt boldogítja...

ITT OLVASHATÓ