2020. december 25., péntek

AZ UTOLSÓ KÖZÖS KARÁCSONY

NÉPSZAVA
Szerző: KUSLITS SZONJA
2020.12.25.


Egy családtag elvesztése önmagában is tragédia, de ha nem ápolhatjuk haldokló szeretteinket, nem lehetünk bármikor mellettük, nem búcsúzhatunk el tőlük a magunk módján, nos, az olyan teher, amit szinte képtelenség felfogni/elviselni. Ez az „átlagember”, az egyén sokkja. A társadalomé pedig az, hogy nyolcezernél is több halálos áldozatot követelt a járvány. Eddig. Így nincs pardon, muszáj szigorú szabályokat állítani. Aki kénytelen kórházban tölteni az ünnepeket – de nincs súlyos állapotban –, most nem is találkozhat személyesen családtagjaival. Onkológus, pszichológus és számos érintett mesélt arról a százezreket érintő helyzetről, miképp lehet egy pandémia alatt, látogatási tilalom idején elköszönni, hogyan lehet kezelni a gyászt. És általában: mit tesz az ember lelkével, ha egyedül, magányosan tölti a leginkább közösséginek tartott ünnepet...

ÓNODI ESZTER: ÉLETEM LEGROSSZABB ÉVÉT FOGOM LEZÁRNI

TELEX / VIDEÓ
Szerzők: LENGYEL-SZABÓ PÉTER, SZILLI TAMÁS, KOLOZSVÁRI TÍMEA, BÖSZÖRMÉNYI EDINA
2020.12.25.2020 egy különleges – sokak szerint egyszerűen csak különlegesen rossz – év volt. Hét híres nő és férfi, köztük műsorvezető, színész, zenész, egyetemi professzor mondja el, hogyan élte meg a koronavírust, a munkája elvesztését, vagy épp a bezártságot. És mi az, ami eközben erőt adott nekik, és amin szerintük érdemes változtatnunk a jövőnkben.


Első videónk szereplője Ónodi Eszter színész:

EURÓPAI ÉRDEK LETT VOLNA, HOGY LEHÍVJÁK AZ ORBÁNI BLÖFFÖT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.12.25.


„Nekem Orbán nagy csalódás, mert tudom, hogy képességei alapján Magyarországot Finnország, Ausztria szintjére hozhatta volna fel” – mondja Simonyi András, akivel ugyan elsősorban Amerikáról terveztem interjúzni, de óhatatlanul szóba került a „vétópaktum”, ami komoly indulatokat váltott ki benne, s ez meglepő mederbe terelte a beszélgetést. A volt magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet, aki évek óta elemzőként, tanácsadóként, oktatóként él és dolgozik az USA-ban, rendkívül csalódott az Európai Unió gyávasága miatt, s nagyon szomorú, amiért „az EU számára és különösen a németek számára a magyar demokrácia másodlagos kérdés”. Orbán egy lépéssel a többiek előtt jár, csak ő kezelte és kezeli az ilyen ügyeket súlyos politikai kérdésként, s „ebben az EU-Magyarország játékban ő az egyedüli, aki tisztában van azzal, hogy csak akkor fognak tisztelni, ha a túlerővel szemben is bátran felveszed a harcot” – állítja Simonyi, aki szerint Orbán ugyanakkor alaposan mellétrafált az USA-val. „Mindeközben pedig a novemberi választásokon az USA bebizonyította, hogy a demokratikus intézményei erősek, a választási rendszer integritása szent és sérthetetlen, és sikerült is azt megvédeni...továbbra is Amerikai a demokrácia őre a világban”.


– Habár rendre amerikai ügyekben szoktam kikérni az Ön véleményét, de mint Brüsszelt is (Magyarország NATO-nagyköveteként) megjárt és a transzatlanti kapcsolatokat is kiválóan ismerő korábbi diplomatától nem tudom megállni, hogy elsőként ne kérdezzek rá: hogyan ítéli meg „vétópaktumot”? Véleményére azért is kíváncsi vagyok, mert Ön már hosszú évek óta az USA-ban él és dolgozik, nincs magyar függése, és így félig-meddig kívülről látja, s ítélheti meg a helyzetet.

– A fizikai távolság valóban ad lehetőséget arra, hogy egy kicsit távolabbról nézze és lássa az ember a dolgokat. Bár az az igazság, hogy ugyanazokból az információkból táplálkozom, mint mindenki más – igaz, esetenként megspékelve részletesebb és kicsit borzalmasabb hírekkel, de ez nem változtat a lényegen. Biztosan sokan nem örülnek majd annak, amit mondani fogok: nekem alapvető, nagy problémám van a paktummal és azt mondom, hogy ne nagyon örüljünk ennek a brüsszeli döntésnek. Ezt a „betegséget”, durván fogalmazva, kisebb beavatkozással nem lehet már kezelni, csak csonkolással. Van egy jó kifejezés az angolban, ami erre a helyzetre kiválóan illik: „too little too late”. Ugyanis valóban túl kevés született és túl későn. De azért ennél sokkal nagyobb probléma is akad. Az én meglátásom szerint gyáva döntés született az EU részéről, a kompromisszum chamberleini...

FERENC PÁPA: A MAI EMBERISÉG "JÓSÁGBAN ANALFABÉTA", ÉS MINDEN SELEJTNEK TARTOTT EMBER IGENIS ISTEN FIA

NÉPSZAVA
Szerző: MTI
2020.12.25.


A december 24-én életbe lépő szigorúbb vírusszabályok miatt az egyházfejedelem nagyon szerény számú hívő előtt beszélt.


A "jóságot nem ismerő" mai emberiség ébredését sürgette Ferenc pápa, miközben az egyszerű jászolban született gyermek Jézust idézte példaként szenteste a majdnem teljesen üres Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

A járványügyi korlátozások miatt a hétezer hívőt befogadni képes bazilikában csak mintegy kétszázan vehettek részt a misén, közöttük ötven egyházi személy. Az egyik padsorban két, a következőben egy ember foglalhatott helyet. Volt közöttük gyermekes család, szerzetesnővér és vatikáni dolgozó is. Egyedül a kórus tagjai nem viseltek maszkot.

A szertartást Olaszországban és a világ számos részén televízión és interneten keresztül sugározta a Vatikán.

Ferenc pápa homíliájában a lelkeket üresen hagyó sikervágy helyett "ingyen adott, fáradhatatlan, konkrét" szeretetet sürgetett, azt hangoztatva, hogy korunk emberének saját magán való siránkozás helyett a szenvedők könnyeit kell letörölni.

A pápa kijelentette, hogy az élet legnagyobb örömének a gyermekek születése számít, mivel rendkívüli, mindent megváltoztató fordulatot képvisel, amellyel szemben minden egyéb súlyát veszíti.

"Ugyanilyen pillanatot képvisel a karácsony: Jézus születésének ünnepe minden évben lehetőséget ad az újjászületésre, új erőt keresve a próbatételekhez" - jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, nem véletlen, hogy Isten fia éjszaka, szegénységben, sokak tudta nélkül jött világra. Az emberi üdvözülés útja egy jászolban vette kezdetét - mondta a pápa. Hozzátette: minden ember, akit a mai világban is selejtnek tartanak, Isten fiának számít...