2023. február 8., szerda

VISSZAJÁTSZÁS: "A MAGYAR KÖZOKTATÁS MEGSZŰNT LÉTEZNI" - RADÓ PÉTER A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.01.12.A Reggeli Személy 2023. január 12-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János Radó Péter oktatáspolitikai elemzővel beszélgetett.

"ITTHON TÁRSADALMI STÁTUSZ ALAPJÁN DÖNTENEK A GYERMEKEK KÉPESSÉGEIRŐL" - KENDE ÁGNES A KLUBRÁDIÓBA

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2023.02.08.A Reggeli személy 2023. február 2-i adásában Para-Kovács Imre vendége Kende Ágnes oktatáskutató, szociológus volt.

A KUTYA AZ ÚJ GYEREK, HA DURROGTATSZ, A KEZEDRE VEREK!

POTTYONDY EDINA VLOGJA
Szerző: POTTYONDY EDINA
2023.02.07.A kutya az új gyerek, ha durrogtatsz, a kezedre verek!

BOKROS: AZ ERKÖLCSI KÁROK HATÁSA 100 ÉVIG IS ELTARTHAT

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2023.02.07.


A gazdasági károkat akár 500 nap alatt is rendezni lehet, de az erkölcsi károk, akár a következő száz évben Magyarország lecsúszását okozhatja – állítja Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint csak a erkölcsileg épp emberek képesek olyan politikai erőt építeni, amellyel "a csőcselék uralma" megdönthető.

"A gazdaságpolitikai hibákat 500 napos program keretében ki lehetne javítani. A vállalatokra, a pénzügyekre, a bankokra, a közbeszerzésekre, a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre vonatkozó szükséges gazdasági reformokat 5 év alatt be lehetne vezetni. A társadalom szétszakítottsága, a mélyszegénység gyógyításához nagyjából egy emberöltő kell. De az erkölcsi kár száz évre hat ki, és teszi tönkre a magyar nép lelkét és a magyar nemzet becsületét" – véli Bokros Lajos. A közgazdászt az Élet és Irodalomban megjelent A csőcselék uralma Magyarországon című írása kapcsán kérdeztük meg, aki szerint "a romlás olyan foka bontakozik ki szemünk előtt", amely egy évszázados lecsúszást eredményezhet.

A felvetést, hogy ez a lecsúszás a korábbi rendszerek okozata lenne, "mert bennünk volt ez az erkölcsi romlás", kétkedve fogadta. Szerinte le lehet térni erről az útról, ezt a rendszerváltást követő két évtized bizonyítja.

Az erkölcsi romlást megfékezni szerinte csak úgy lehet, ha az ép erkölcsi érzékkel rendelkező emberek felismerik saját felelősségüket. Ezeknek az embereknek egészében kell elutasítaniuk a romlást okozó rendszert, "meg kell találni azt a közös erkölcsi nevezőt, amelyre építve olyan politikai mozgalom jöhet létre", amely képes a csőcselék uralmát a történelem szemétdombjára taszítani.

ITT HALLGATHATÓ MEG 

EZÉRT ANNYIRA BETEG A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY - A KORSZERŰ ELLÁTÁS SEHOL A VILÁGON NEM ÚGY MŰKÖDIK, MINT NÁLUNK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.02.08.


Sokan hajlamosak politikai szimpátiájuk szerint megítélni a magyar egészségügyi ellátást. Ennek pedig egyáltalán nem így kellene lennie. Az orvosok vészt kiáltanak, egy frissen megjelent felmérés viszont mintha azt mutatná, hogy tulajdonképpen itt minden rendben van.


Egyik olvasónk osztotta meg velünk azt a történetet, hogy ismerősének szidta a helyi kórházat, ahol nem látták el a férjét (a szakrendelésre kiírták, hogy orvoshiány miatt szünetel). Az erősen kormánypárti beszélgetőpartner vadul bizonygatta, mennyire rendben megy itt minden – beleértve az egészségügyet is –, majd összecsuklott. Bekerült a sürgősségire, az ott szerzett tapasztalatok pedig alaposan átalakították a szemléletét (gondoljuk, csak addig, amíg a kormányzati sajtó újra vissza nem állította a „helyes” irányba).

Sokan érzékelhetik, hogy a betegellátás témája is (mint oly sok minden) teljesen átpolitizált lett. Többek között éppen ezt kifogásolta a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelynek rendkívüli Országos Küldöttközgyűlése közel egyhangúan úgy határozott: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

Az egész beteg rendszert a cikkünk elején említett emberek segítik fenntartani, akik inkább a kormánynak hisznek, mint a szemüknek. Pedig, ha ők is épeszű elvárásokat támasztanának, akkor a népszerűségre nagyon is odafigyelő kabinet irányt is válthatna. A korszerű és humánus egészségügyi rendszer alapelvei, feladatai között számos egyéb mellett felsorolta a MOK a betegellátás szintjéig ható átpolitizáltság megszüntetését, az egészségügy szakpolitikai kérdésként kezelését...

HOLODA ATTILA: A NEMZETGAZDASÁGRA HIVATKOZVA ITT MAGÁNÉRDEKEKET SZOLGÁLNAK KI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.08.


Ez a kormány eddig bárkivel bármilyen szerződést kötött, azt üzleti titokra hivatkozva mindig sok-sok évre titkositotta. Mindent a hátunk mögött intéznek – mondta lapunknak Holoda Attila. Az energetikai szakértővel a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárról beszélgettünk, ami szerinte nem olyan nagy üzlet. Csak mi már megszoktuk, hogy a nemzetgazdaságra hivatkozva lehet magánérdekeket képviselni.


Tényleg olyan nagy üzlet az akkumulátorgyártás? Mi ennek az oka?


Az ok az, hogy nagyon felerősödtek az elektromos autógyártó-kapacitások, igények, mindenütt ezeket vezetik be, és ezekhez akkumulátorra van szükség. A nagy akkumulátorgyártók – a kínaiak – pedig megpróbálnak közelebb menni az autógyárakhoz, hogy ne legyen olyan magas a szállítási költség. Ez az alapindoka annak, hogy miért is jönnek előszeretettel Európába. Ebből a szempontból ez teljesen érthető, hiszen, ha nagyon messziről kéne szállítani, az megdrágítaná magát az akkumulátort is. Inkább létrehoznak itt egy gyárat. Az akkumulátorgyártásnak azonban rengeteg aspektusát kell figyelembe venni. Nézni kell a gazdasági, a környezetvédelmi, az energiagazdálkodáshoz kapcsolódó, a foglalkoztatáspolitikai aspektusát. De nézni kell azt is, milyen hatással van az ország GDP-jére...

AMERIKA UTÁN AZ EU-BAN IS MEGELÉGELTÉK AZ OROSZOKKAL VALÓ ÖSSZEJÁTSZÁST, MAGYARORSZÁGNAK VÁLASZTANIA KELL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.08.


Az eddig is világos volt, hogy Magyarország az EU és a NATO tagja, de az oroszok szövetségese, az EU és a NATO ellensége. Orbán tíz éve az EU (“Brüsszel”) ellen uszít, a NATO-tól való elszakadás és függetlenedés jegyében fejleszti a magyar hadsereget. A NATO-tól megtagadta a segítséget, amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát. Szijjártó minősíthetetlen hangnemben tárgyal az amerikai nagykövettel, a legellenségesebb hangot üti meg a NATO egyik vezető államával szemben, miközben negédesen kommunikál az oroszokkal, akik kitüntetést is adtak Szijjártónak.

Az orosz titkosszolgálat nyugati főhadiszállása Budapesten van, ahol a Nyugat (az EU és a NATO) ellen dolgozó orosz kémbank minden kedvezményt megkapott, amire csak egy titkosszolgálatnak szüksége lehet. Az orosz kémek bejáratosak a külügy (és feltehetőleg más magyar minisztériumok) online rendszerébe, ami ellen még csak kifogást sem emelnek a magyarok. A helyzet hasonlít arra az állapotra, amikor a KGB leányvállalata volt a magyar titkosszolgálat. Mindez ország-világ szeme láttára, és érthetetlen volt, hogy az EU-t és a NATO-t ez – nyilvánosan – miért nem zavarja.

Néhány napja az első felkérdezés David Pressman amerikai nagykövettől hangzott el, aki az amerikai sajtóban elmondta, hogy Magyarországra (hivatalosan egy szövetségeshez) ellenséges területre érkezett. Úgy fogadták, mint egy ellenséget. Majd cáfolta Szijjártót, aki szerint Amerikának és a nyugati szövetségeseknek nincs közük ahhoz, ami Magyarországon zajlik. David Pressman elmondta azt, hogy az orosz terjeszkedés és annak támogatása, az ellenséges propaganda átvétele nem magyar belügy, ahhoz köze van Amerikának és a NATO-nak (a kettő között jelentős az átfedés).

De az amerikai nagykövet legfontosabb mondata az volt, hogy őt nem a magyar illiberális rendszer kultúrharca érdekli elsősorban, hanem a szomszédban zajló, éles fegyveres harc, s itt hangzott el a fontos mondat: Amerikát, a NATO-t és személyesen az amerikai nagykövetet is az érdekli, hogy milyen viszonyban van Magyarország Putyinnal. Majd hozzátette magyarázatképpen, hogy ebben a helyzetben nem lehet két oldalon állni, csak az egyik oldalon, és világossá tette: Magyarországnak el kell döntenie, melyik oldalon áll.

Ha az amerikai nagykövet ezt elmondja az amerikai sajtónak, akkor nyilván közölte Szijjártóval is, s az ilyen jellegű közléseket a diplomáciában komolyan kell venni. Egy nagykövet pontosan méri a szavakat, a mondatokat, a kifejezéseket. Ha az amerikai nagykövet választás elé állította az Orbán-rezsimet, akkor azt úgy kell venni, hogy Amerika (a NATO) állította választás elé Magyarország kormányát. Ez azt jelenti, hogy betelt a pohár, Amerika és a NATO egyértelmű választ akar, és előbb-utóbb ezt a választ ki fogja követelni. Véget akarnak vetni a pávatáncnak.

Most pedig, néhány nappal később, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő a brüsszeli városházán rendezett „Városok a jogállamért” nevű rendezvényen kimondta, amit már régóta vár Európa, hogy Magyarország konkrét veszélyt jelent az EU-ra, hiszen köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak. Úgy fogalmazott: “Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”. Ha évek óta tudják, miért hallgatnak róla, és miért nem tettek eddig semmit? Most, hogy már nyilvános, tesznek-e bármit?

Akárhogy is, a zöldpárti EP-képviselő most kimondta, megtört a jég, és erről egyre nyíltabban fognak beszélni. Ha Amerika és az EU egyeztet, Amerikához hasonlóan az EU-nak is ultimátumot kell adnia Orbánnak, hogy döntse el, melyik oldalon áll. Orbán minden jel szerint eldöntötte ezt, ő az oroszok mellett áll, ő az EU és a NATO ellensége. Az EU és a NATO eddig ezt eltűrte, engedte, hogy Orbán kétszínűsködjön, élvezze az uniós és a NATO-tagságból járó előnyüket, sőt azt az orosz érdekek védelmére és képviseletére használja fel. De ennek egyszer véget kell vetni...

A KÉSZÜLŐ ÚJ BERUHÁZÁSI TÖRVÉNNYEL NEM CSAK AZ IRÁNYÍTÁST VENNÉ ÁT LÁZÁR JÁNOS TÁRCÁJA, HANEM EGY IDŐRE MAGÁT AZ INGATLANT IS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.02.08.


Itt egy új gazdasági béklyó, újabb kínos részletek derültek ki az építési minisztérium által készített beruházási törvényről.


A cél elvileg az állami és önkormányzati projektek hatékonyságának növelése, az egyszereplős közbeszerzések felszámolása és az elszálló építőipari árak visszafogása lenne. Az állami beruházási rendszer „új alapokra helyezése” közben azonban a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium nem csupán döntene a részben vagy egészében uniós, illetve állami támogatásból megvalósuló projektekről és irányítaná a megvalósítást, beleértve az építészeti tervek megrendelését, elbírálását, a kivitelezők kiválasztását és magát a lebonyolítást – miközben mindebből szinte teljesen kizárja az érintett önkormányzatokat –, de még az ingatlanukat is lenyúlná az építkezés idejére...

ÉPÜLETEK SZÁZAI KERÜLHETNEK INGYEN AZ EGYHÁZAK TULAJDONÁBA MÉG AKKOR IS, HA SOSEM VOLTAK A BIRTOKUKBAN

HVG
Szerző: HVG.HU
2023.02.08.


A kormány február végéig újranyitotta a minden fél által lezártnak tartott kártalanítási törvényt – tudta meg az e heti HVG.


Egy új törvény nyomán – 32 évvel az egyházi vagyonjuttatásról szóló törvény 1991-es megszületése és tíz évvel a folyamat hivatalos lezárása után – február végéig ismét megnyílt a lehetőség az egyházak előtt, hogy visszakérjenek egykori ingatlanokat. Köztük olyanokat is, amelyekről korábban talán megfeledkeztek, vagy amelyeket azért nem kértek vissza, mert azt gondolták, nem lenne elegendő anyagi és személyi kapacitásuk a fenntartásukra, működtetésükre – írja az eheti HVG hetilap.

A Semjén Zsolt által jegyzett módosítás még tágabbra nyitotta a lehetőségek tárházát, mint az Antall-kormány idejéből származó eredeti jogszabály. Az ugyanis csak olyan épületekre vonatkozott, amelyek már az államosításuk előtt a kérelmező birtokában voltak, és amelyeket hitéleti, oktatási-nevelési, szociális, egészségügyi vagy kulturális célra használtak, s továbbra is így szándékoztak működtetni.

A mostani parlament viszont – a fideszes és a jobbikos képviselők szavazataival – lehetővé tette, hogy 2023. február 28-áig az egyházak olyan állami, önkormányzati épületek tulajdonjogára is bejelentsék igényüket, amelyeket el sem vettek tőlük, mivel soha nem is voltak a birtokukban. Az egyetlen feltétel, hogy a kiszemelt ingatlanban a kérelmező egyház – vagy ahhoz kapcsolódó úgynevezett belső egyházi jogi személy, például szerzetesrend – hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot lásson el.

Ráadásul a törvény még csak a mérlegelésre sem ad lehetőséget: amelyik épületre az egyházi használója rámutat, azt számára a törvény erejénél fogva ingyenesen át kell adni...

POWER POINT-ÉVÉRTÉKELŐJÉBEN MÁRKI-ZAY VÉGIGVETTE, MI TÖRTÉNT VOLNA, HA AZ ELLENZÉK GYŐZ

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2023.02.08.


...Márki-Zay – egy Power Point-bemutatóval kiegészítve – sorra vette, hogy mi történt 2022. április 3. óta, és összehasonlította azzal, hogy mi lett volna szerinte akkor, ha az ellenzék kerül kormányra. A következőkre tért ki:pártállástól függetlenül minden korrupt bűnözőt el kell számoltatni, ami az Európai Ügyészség segítségével könnyen megvalósítható lenne.

- A korábban ellopott, majd a bíróságok által visszavett nemzeti vagyont a köz céljaira fordítanák.

- A tiszta elszámolások miatt a befagyasztott európai uniós forrásokat már megkapta volna Magyarország.

- Az euró árfolyama meg sem közelítette volna a 430 forintot, minden olcsóbb lenne Magyarországon, nem lenne ekkora infláció, mindenkinek legalább 10 százalékkal többet érne a bére.

- Könnyebb lenne a családoknak is, a GYED, a családi pótlék, az öregségi nyugdíjminimum és a jövedelempótló támogatás összegét a duplájára emelnék.

- A rendőrök mellett a tanárok, egészségügyi és szociális dolgozók fizetését is megemelték volna, nem a miniszterelnökét, a nemzeti bank elnökétének bérét, és nem az oligarcháknak adtak volna a pénzt a Vodafone megvásárlására.

- Nem lenne áruhiány a boltokban – ársapka helyett áfacsökkentést és célzott támogatásokat vezettek volna be.

- „Mi okosan csökkentettük volna a rezsit” – jelenleg egy átlag felett fogyasztó a korábbi ár sokszorosát fizeti. A rászorulók támogatásával együtt a lakásfelújítások és a megújuló energia támogatása nyújtana tartós rezsicsökkentést szerinte.

- „Ahogyan Orbán Viktor, úgy mi is megszavaztuk volna a szankciókat”, és a NATO-által kért fegyverszállításokat és csapatmozgásokat az ország területén is jóváhagyták volna.

- Nem szórtak volna el alsó hangon 11 milliárd forint közpénzt megtévesztő propagandára.

- „A Fidesszel ellentétben eszünkbe se lenne a sorkötelezettség bevezetése, a hadsereg létszámának erőltetett emelése, újabb és újabb katonai középiskolák nyitása, és a katonai szolgálat jutalmazása a felvételiken” – közölte.

- Bevezették volna a globális minimumadót a 300 milliárd feletti multiknak – és akkor a katát nem kellett volna megszüntetni.

- Kórházi osztályok és postahivatalok bezárása helyett normatív alapon segítettek volna az infláció miatt bajba került településeken.

- A közmédia felszabadításával, költségeinek csökkentésével, és azzal, hogy a KESMA és a plakátkampányok pénzelése helyett a magyar embereket támogatnák, olcsóbb és szabadabb lenne a média, hazugságok és orosz propaganda helyett valódi hírek jutnának el az emberekhez...

NYUGTAT A BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKÉRTŐ: NEM KELL TARTANI III. VILÁGHÁBORÚTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.07.


Nem rohanunk a világháború felé, az oroszok azért mondanak olyanokat, hogy világháború, meg atomháború, mert el akarják érni, hogy a Nyugat ne támogassa Ukrajnát. Így reagált Tálas Péter az ENSZ-főtitkár hétfői borúlátó figyelmeztetésére. A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor egyelőre nem lát esélyt tárgyalásokra, szerinte a nyár végén lehet majd meglátni, hogyan alakul a helyzet. A Hírklikknek felhívta a figyelmét arra is, hogy jövőre választások lesznek az Egyesült Államokban és Oroszországban, azoknak az eredménye pedig megváltoztathatja a háborúhoz való hozzáállásukat.


António Guterres ENSZ-főtitkár szerint távolabbra került a béke Ukrajnában. A világszervezet közgyűlésén elhangzott beszédében borús képet festett, mondván: „Nő a további eszkaláció és vérontás esélye. Attól tartok, hogy a világ nem alvajáróként sétál be egy szélesebb kiterjedésű háborúba. Attól félek, hogy ezt tágra nyitott szemekkel teszi”.

Pont ennek az ellenkezőjét sugallta ugyanakkor az ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács elnöke. aki egy rádiónak adott – a Yahoo News által idézett – nyilatkozatában arról beszélt, hogy az oroszok közvetítőkön keresztül próbálják rávenni az ukrán vezetőket, üljenek tárgyalóasztalhoz. Olekszij Danilov példaként Brazíliát említette. Hangsúlyozta azonban, hogy Ukrajnának négy világos feltétele van: az oroszok vonuljanak vissza az ideiglenes orosz megszállás alá került ukrán területekről; állítsák nemzetközi bíróság elé a civilek, gyerekek, nők és idősek halálának felelőseit; Ukrajna kapjon biztonsági garanciákat; végül pedig az elszámoltatás...

556 KÖZBESZERZÉSEN INDULT, MINDET MEGNYERTE

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.02.08.


December elején hat ábrát közölt a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB), amelyek közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva mutatták be, hogy milyen sok a gyanús kiírás.

Kedd éjjel újabb ábrákat és táblázatokat közöltek az oldalukon. Az összes vizsgált közbeszerzés adatára mutató link, mind a 294 106 darab szintén letölthető mostantól a CRCB oldaláról.

Az egyik legizgalmasabb megállapításuk anonimizált, azaz nem árulták el a konkrét szereplőket, csak az adatokkal sokkolnak.

Eszerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. Ezek egészen brutális arányok.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén...

SZERTEFOSZLOTTAK A TÉLI UKRÁN ELLENTÁMADÁSSAL KAPCSOLATOS REMÉNYEK

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2023.02.08.


Az utóbbi napokban már egyértelműen egy közelgő nagy orosz támadással kapcsolatos előrejelzések uralják az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreket, jelentős részben ukrán politikusok, katonai vezetők nyilatkozataira alapozva. Ebben a háború előtti erőviszonyok alapján nem lenne semmi furcsa, az akkori elemzések alapján az tűnik különösnek, hogy Ukrajna még mindig talpon van, nem az, hogy az oroszok egy új offenzívával próbálják megfordítani az utóbbi fél év kudarcsorozatát.

Az őszi ukrán győzelmi sorozatot követően azonban eléggé elterjedt vélemény volt nyugati elemzői körökben, hogy ha beáll tartósan a hideg, és megfagy a talaj, akkor folytatódhatnak az ukrán ellentámadások. Ennek két helyszínt tippeltek: az egyik Luhanszk megye, ahol egy nagyobb előretörés fontos logisztikai bázisokat hozna az amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetők hatótávolságán belülre. Igaz, a hátrány is aránylag nagy lenne: a front jelentősen meghosszabbodna ukrán szempontból, mert ha az Ukrajnán belüli része rövidebb is lenne valamivel, jóval hosszabb államhatárt kellene védelmezni Oroszországgal szemben.

A másik lehetőségnek egy déli előretörés tűnt, amely optimális esetben elvágná az oroszok szárazföldi folyosóját az Azovi-tenger partján, így az oroszok csak a megrongálódott kercsi hídra támaszkodhatnának – a tengeri szállítás mellett – a Krímben, illetve az ukrán előretörés jobbszárnyán ragadt csapataik ellátásában. Emellett az ukránok visszaszerezhetnék az Európa legnagyobbjának számító zaporizzsjai atomerőművet, amely újraindítva (jelenleg minimális kapacitáson működik orosz felügyelet alatt) és a hálózatra csatlakoztatva jelentősen enyhítené az ország áramellátási gondjait. És persze ebben az irányban is új célpontok sora nyílna meg a HIMARS-ok számára.

Ebből azonban egyelőre semmi sem valósult meg. Délen semmilyen támadó hadműveletbe nem kezdtek az ukrán csapatok a cikk megjelenéséig, Luhanszk megyében pedig legfeljebb araszoló előrenyomulásra voltak képesek az egyaránt a Kraszna folyó partján lévő Szvatove és Kreminna irányába. Az utóbbi napokban pedig az orosz csapatok itt már ellentámadásba mentek át, és helyenként valamelyest nyugatabbra is tudták tolni az ukránokat.

Az ukrán csapatok Herszon városának november eleji felszabadítása óta nem próbálkoztak nagyobb támadással – de miért? Íme néhány lehetséges ok:...

TÖRÖKORSZÁG FÖLDRENGÉS UTÁN, VÁLASZTÁS ELŐTT - TARIK DEMIRKAN A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.02.08.A szíriai és törökországi földrengések adtak szomorú aktualitást a Reggeli személynek 2023. február 7-én, Tarik Demirkan, a Türkinfo munkatársa érkezett Szénási Sándorhoz, akivel a földrengésről, annak hatásairól, valamint a török politikáról beszélgettek.

ÉVTIZEDES LEHETŐSÉGET NEM HASZNÁLT KI A MAGYAR KORMÁNY

SZABAD EURÓPA
Szerző: BENYÓ RITA
2023.02.08.


Több mint egy éve tart a tanárok tiltakozása egyelőre érdemi eredmények nélkül. Alacsony tanári fizetés, egyre növekvő társadalmi különbségek, túlterhelt diákok és tanárok, jövőképhiány, teljesítményhiány, pedagógushiány, autonómiahiány – ezekkel küzd a mai magyar közoktatás. De volt-e ez valaha másként? Mit gondoltak a rendszerváltók, milyen iskolákra, milyen oktatásra lenne szükség, mi valósult meg, és mi nem, hogyan jutottunk el a mostani krízisig? Az elmúlt évtizedek oktatáspolitikáját alakító politikusokkal, tanárokkal, elemzőkkel kerestük a válaszokat.

„Leszólta a tanárokat, leszólta az általunk tanított diákokat. Olyanokat mondott Pintér Sándor, hogy egy hétvége alatt többet dolgozik, mint egy tanár egész héten”

– az Eötvös József Gimnázium volt biológia–kémia szakos tanára fakadt így ki az oktatásért is felelős belügyminszterrel folytatott egyeztetés után.

Szűcs Dorottya az egyeztetés után felmondott, mert nem látja a tiltakozások értelmét, és a jelenlegi oktatási rendszerben a saját jövőjét sem.

„Nagyon nagy dilemma az, hogy ha benne vagyok a rendszerben, akkor minden egyes munkanapommal fenntartom a működését. Miközben nem értek azzal egyet, hogy hogyan működik”

– mondja Kerényi Kata osztályfőnök, egy alternatív középiskola alapítója.

De mi is a baj a magyar oktatással? Ezt a kérdést szegezte a 24.hu újságírója is Orbán Viktornak a tavaly év végi sajtótájékoztatóján.

„Abban a két kérdésben, amit fontosnak tartottam, ott hoztam döntéseket. Ott nem megállapodtam, hanem a kormány hozott döntéseket.”

És hogy mi volt ez a két ügy? A mindennapos testnevelés és hittanoktatás. A miniszterelnök szerint ugyanis a magyar fiatalok szellemi és fizikai állapota a magyar közoktatás két legfontosabb problémája...

BÉRCSAPDÁBAN VERGŐDNEK, SEM AZ ÁLLAMI KÖZMŰCÉGEK DOLGOZÓI, SEM MÁS ÁLLAMI ALKALMAZOTTAK NEM REMÉNYKEDNEK MÁR AZ INFLÁCIÓKÖVETŐ FIZETÉSEMELÉSBEN

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2023.02.08.


Csapdában van az állami közszolgáltató cégek mintegy 200 ezer dolgozója. Az állam az elvártnál kevesebb pénzt ad bérük emelésére, mert tudja, nincs eszközük a tiltakozásra, legfőképpen nem sztrájkolhatnak, hiszen a MÁV, a Volán, a Magyar Posta és a vízműcégek 2021-ben hároméves, összesen 15 százalékról szóló bérmegállapodást kötöttek a kormánnyal és ezt kollektív szerződésben is rögzítették.


Hiába ismeri el tehát minden állami vezető, hogy az elszabadult infláció miatt az eredetileg erre az évre maradt kereteknél sokkal magasabb emelésre lenne szükség mindegyik területen, a nagyvállalatoknak maguknak kellene kigazdálkodni a szakszervezetek által követelt 15-20 százalékos béremelést, amire képtelenek. Meg nem erősített hírek szerint van olyan cégvezető, aki 6+4 százalékos béremelésre kapott elvi felhatalmazást a kormánytól, de a lehetőség eddig csak szóban terjedt a szakszervezetek között.

Van, ahol 6+4 százalékos emelésről érkeztek hírek, máshol viszont mindössze 3 százalékos béremelést ajánlott az idei évre a munkáltató...

EXKLUZÍV: FŐTISZTEK ÉS TÁBORNOKOK A HONVÉDSÉG KIRÚGÁSI LISTÁJÁN – MUTATJUK A NEVEKET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.02.08.


Több mint száz főtisztet és tábornokot mentettek fel januárban a Magyar Honvédségnél. Fiatalítás címén lefejezték a Vezérkart, minisztériumi dolgozókat küldtek el, de a – teljes titokban előkészített – tisztogatásoknak ezzel még nincs vége. Lapunk konkrét neveket is megtudott, ezek alapján pedig az összkép legalábbis aggasztó. Azt senki nem vitatja, hogy a sereg HR-je átgondolandó, de Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter statáriális eljárása könnyen kontraproduktív lehet. Azt pedig végképp senki nem érti, hogy mindezt miért egy szomszédban zajló háború és a sereg évtizedek óta legkomolyabb eszközbeszerzése közben kellett meglépni. A most bevezetett szabályokkal ráadásul a katonai pálya elveszíti az egyik legnagyobb előnyét: a kiszámíthatóságot...

A FIDESZ CSODAFEGYVERE, AMIVEL MEGVÁLTOZTATJA AZ INTERNETET

TELEX / VIDEÓ
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS, SZILLI TAMÁS
2023.02.07.Miközben Kovács István szerint egy szilveszteri facebookozás alkalmával pattant ki a fejéből a Megafon ötlete, a Fidesz vezetése már korábban dönthetett, hogy ráfordulnak a videós propagandára. A nyilvánvaló jeleken túl a háttérben több személyi összefonódás is van a kormánypárt és az orbánista influenszerek között, akik nemcsak hogy ledarálják a Fidesz hagyományos sajtóját, de a választási kampányban is hatékony politikai fegyverként működtek. Videó a Megafonról.

A PSZ ÉS A PDSZ SZERINT NEM TESZIK VONZÓVÁ A PEDAGÓGUSPÁLYÁT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.08.


A pedagógus szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Pluszban tett vállalásaiban „valótlan állítások”, és olyan terv olvasható, amely nem a pedagóguspálya vonzóvá tételére irányul. Sokkal inkább arra, hogy a kormány az uniós támogatás felhasználásával további lépéseket tegyen az intézményi autonómia lebontása érdekében. A legelképesztőbb az, hogy az új teljesítményértékeléssel egy erkölcsileg kiszolgáltatott, a lojalitás alapján működő társaságot kíván faragni az öntudatosságuk maradékát még őrző pedagógusokból.


Az oktatás tarthatatlan helyzete miatt már több mint egy éve tart a pedagógusok, szülők és diákok ellenállása. Jelenleg mintegy 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, és naponta újabb tanárok hagyják el a pályát. A PDSZ mintegy 200 olyan pedagógusról tud, aki az év végéig beadja a felmondását. A pedagógus szakokra már laptop és százezer forintos ösztöndíj ígéretével csábítják a hallgatókat, de így is kevés a jelentkező: a néhány évvel ezelőtti 17-18 ezer helyett tavaly már csak 11 ezren jelentkeztek, és 6453-an jártak sikerrel. Emiatt 2022-ben már sok tanári szakpár el sem tudott indulni, és van, ahol a természettudományos szakpárokra senki nem is jelentkezett. Az elmúlt évek tendenciái alapján az is tudható, hogy az évi 5-6 ezer pályakezdőből 2-3 ezer pedagógus már az első években elhagyja a szakmát. A következő években viszont további több mint 20 ezer pedagógus megy majd nyugdíjba. A tanári kar átlagéletkora jelenleg 55 év...

EGYRE KEVESEBB FIATAL NYELVVIZSGÁZIK MAGYARORSZÁGON, PEDIG MÉG MINDIG FONTOS SZEREPE LEHET A DIPLOMA MELLETT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PETE LUCA
2023.02.03.


Az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a nyelvvizsgázók száma, a korábbi 120-135 ezres részvétellel szemben tavaly már a 83 ezret sem érték el az írásbelivel és a szóbelivel megpróbálkozók. Számuk először a koronavírus-járvány alatt bezárt nyelviskolák és vizsgaközpontok miatt zuhant jelentősen, majd a kormány nyelvvizsga-amnesztiája játszhatott közre a negatív rekord kialakulásában. Az EU országaihoz képest nyelvtudásunk elmaradottnak számít, pedig fontos szerepe lehet a munkapiacon
.

2020 óta 65%-ra, azaz 35%-kal esett vissza a nyelvvizsgázók száma Magyarországon, különösen a huszonévesek körében esett vissza a nyelvvizsgázni vágyók aránya – derül ki az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály (NYAK) adataiból...

ORBÁN MÉG TÖBBET TANULNA A VILÁG LEGKORRUPTABB EMBERÉTŐL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.08.


A migrációról szóló EU-csúcs egy egységes európai szabályozást vezetne be, szigorítanának, de Orbánéknak ez sem elég. Az EU ott üt Orbánon, ahol az valóban fáj – az oktatás terén -, amikor a felsőoktatás fideszes befolyásolását veszi célba: itt többről van szó, mint csupán a pénz visszatartásáról. Miért tanult, és miért akar még többet tanulni Orbán az azeri elnöktől, aki a világ egyik legkorruptabb embere? Milyen sors vár Orbánnéra, Lévai Anikóra? Nemzetközi lapszemle.

A migráció témájának szentelt csütörtöki EU-csúcs közeledtével a Reuters hírügynökség arról ír, hogy Orbán Viktor a határvédő kerítések finanszírozására szólította fel az Uniót, és megállapítja: a tagállamok közötti mélységes megosztottság miatt nehéz lesz a jövő évi európai parlamenti választásokig a migrációs és menekültügyi rendszer új, átfogó európai szabályozását kialakítani, pedig ez a cél. Az EU egyre szigorúbb hozzáállását emberi jogi csoportok jogellenesnek és embertelennek tartják. Mások szerint a keménykedés a jobboldali választóknak szól, miközben nem veszi figyelembe az idősödő Európa munkaerőigényét – írja a Reuters.

Orbán Viktor Magyarországán a tudás és a gondolatok ellenőrzése, a kulturális viták keretezése fontos támaszai a politikai ökoszisztémának – állapítja meg William Nattrass a Politicóban. Az írás címe szerint "Brüsszel" ott üt Orbánon, ahol az valóban fáj – az oktatás terén -, amikor a felsőoktatás fideszes befolyásolását veszi célba.

Amikor a múlt hónapban kiderült, hogy az Európai Bizottság leállítja az Erasmus+ és a Horizon Europe támogatásokat 21, a Fideszhez kapcsolódó közalapítványok irányítása alatt álló magyar egyetemnél, érezhető lett a pánik a magyar miniszterek körében – írja Nattrass. Emlékeztet arra, hogy Budapesten elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezték a lépést, és két miniszter gyorsan Brüsszelbe repült, hogy erről tárgyaljon. Egyikük, Navracsics Tibor azt mondta, közel a megoldás, de az uniós hatóságok kétségeiket hangoztatták, a magyar kormányzati szóvivő pedig arra figyelmeztetett, hogy jogi lépések következhetnek, ha a helyzet nem rendeződik sürgősen.

Ez a reagálás, valamint a magyar médiavisszhang azt sugallja a Politico szerzője szerint, hogy itt többről van szó, mint pénz visszatartásáról. Elvégre az Erasmus-alap 40 millió eurója eltörpül azon eurómilliárdok mellett, amelyeket a Magyarországnak szánt kohéziós alapokból fagyasztottak be. Az Orbánnal szembenállók közül sokan kleptokráciaként bélyegzik meg a Fideszt, de az igazság az, hogy a kormányzó pártnak mély kulturális és intellektuális gyökerei vannak, amelyeket táplálni kell. A projekt hatalmi céljai hosszú távra szólnak, ezért olyan fontos dolog, ha megtámadják a felsőoktatásra gyakorolt Fidesz-befolyást.

A cikk szerzője ismerteti azt a folyamatot, amelynek eredményeként volt és jelenlegi miniszterek kerültek az egyetemeket irányító közalapítványok élére, és egyúttal elismeri: érthető, hogy az érintett egyetemek diákjai haragosak. Magyar ellenzéki politikusok is hangot adtak aggodalmuknak, hogy a brüsszeli Bizottság lépése nem az Orbán-rezsimnek, hanem a diákoknak árt – teszi hozzá. Mindezzel együtt is azonban úgy ítéli meg: az egyetemek közalapítványi irányítás alá helyezésének létfontosságú szerepe van a párt hatalmának megőrzésében. William Nattrass szerint Orbánt valójában az különbözteti meg a többi európai populista vezetőtől, hogy különleges viszonyt alakít ki az állam és a tudományos világ – a politikusok és az értelmiségiek – között.

„Orbán nem politikai kaméleon, és a Fidesz különleges potenciálja abból a tényből ered, hogy erős az intellektuális támasza. Ennek folytán a magyar akadémiai világ nemzetközi finanszírozásának az elvágása sokkal keményebben sújthat a Fideszre, mint azt sokan felfogják” – állítja a Politico szerzője.

Lendvai Pál a Der Standardban arról ír, hogy Magyarország bizonyult az EU legkorruptabb államának a Transparency International friss besorolása szerint. Orbán Viktornak ezzel sikerült az első helyre kerülnie az unióban, de ettől a diadaltól nem szállt el a szerénysége: Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt Budapesten fogadva például azt mondta: ő maga sokat tanult Alijevtől, de még többet kell tőle tanulnia – írja Lendvai.

A cikk ezután áttekinti Alijev országlásának főbb következményeit. Azerbajdzsán az említett korrupciós listán a világ országai között sereghajtó, a 157. helyen áll. Magát Alijever egy nemzetközi szervezet már 2012 decemberében az év legkorruptabb emberének nyilvánította. Erre azzal szolgált rá, hogy családja az ország gazdaságának leggyümölcsözőbb ágazataira – bankokra, telefontársaságokra, ásványkitermelésre és építési vállalkozásokra – tette rá a kezét. Alijev és Orbán barátsága pedig – emlékeztet a Der Standard szerzője – Orbán egyik felettébb vitatott döntésére, az örmény tanfolyamtársát Budapesten baltával agyonverő azeri katonatiszt szabadon engedésére vezethető vissza.

Lendvai arról is ír, hogy Orbán érdemrenddel tüntette ki Alijev feleségét is, aki időközben – alkotmánymódosítást követően – férjének, az államfőnek a helyettese, alelnök lett. A Der Standard cikke azzal zárul, hogy Orbán felesége, Lévai Anikó szintén az egyik legbefolyásosabb személyiségnek számít Magyarországon, ámde - eddig és bizonyára a jövőben is - hivatalos funkció nélkül.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A KERESZTAPÁBÓL ÉNEKELT EGY DALT KORDA GYÖRGY VARGA JUDITNAK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.08.


Most nem irigyeljük a zenészt…


Hétvégén Mezőkövesden rendezték meg a a XVI. Polgári Estélyt, ahol Korda György és Balázs Kári voltak a díszvendégek. Az eseményen Varga Judit is részt vett.

A GKI elég: nincs mire alapozni a kormány középhatalmi vágyait – lapszemlesommásan fogalmaz

“Az elmúlt 12 év gazdasági felzárkózása nem alapozza meg a regionális középhatalmi státusz elérését, különösen azért nem, mert az extenzív növekedés eddigi lehetőségei megszűntek.”

Ezt nyilván Orbán is tudja (?). PR-fogás a hívőknek – nyúl az agár előtt. A merjünk nagyot álmodni átfogalmazása.

Az EP-jelentéstevője szerint a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak

Delbos-Corfield szerint naponta születnek cikkek arról, mekkora veszélyt jelent Oroszország a régióra, de arról senki nem beszél, hogy ebben részt vesz egy uniós ország is.

Itt a lista arról, hogy a magyar kormány mivel segítette Ukrajnát

“Bár a propaganda azt harsogja, hogy az állam erőn felül segíti az ukránok honvédő háborúját, ez valójában pimasz túlzás, hiszen – mint az a minisztérium válaszából is kiderül – még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam saját felajánlásai, hanem tulajdonképpen csak az Európai Unió segélyprogramjának részeként, a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadását jelenti.” (Ujhelyi István)

A román külügy bekérette a bukaresti magyar nagykövetet Németh Zsolt bejegyzése miatt

A fideszes politikus közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy

„a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

A román labdarúgó-szövetség visszautasítja Csányi Sándor nagy-magyarországos javaslatát

“A revizionizmus nem elfogadott a futballban, és az UEFA határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban.”

Az Orbán-kormány minisztere szónokol a Horthy Miklós Társaság rendezvényén

Február 12-én a tíz évvel ezelőtt, 2013 január 26-án elhunyt református püspökre, Hegedűs Lórántra emlékezik a Horthy Miklós Társaság. Az esemény helyszíne a Szabadság téri Szabó Dezső Katakombaszínház, ahol mások mellett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszédet mond.

Kitörés-múzeumot hozna létre a Mi Hazánk

Vékony Csongor azzal is érvelt, hogy a szovjetek „katonákat és civileket nem kímélve irtották a magyart”, tömegesen követtek el nemi erőszakot, majd „a nyakunkon maradtak további 45 évig”.

Egy fideszes városban 556-ból 556 közbeszerzést nyert meg egy cég

A Korrupciókutató Központ Budapest azt nem árulta el, melyik településről van szó, de nyakunk rá, hogy az oknyomozók napokon belül kiderítik. Szinte semmi esélye a politikától független cégeknek a közbeszerzéseken.

Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik életre hívta a Magyar Biztosítóholdingot

A felcsúti bejegyzésű a cég szeretné meghódítani a magyar és a balkáni piacot.

Az MSZP Matolcsytól és Polttól várja, hogy lépjenek a KSH adatszivárgási ügyében

Tóth Bertalan szerint számos bűncselekmény gyanúját veti fel hogy a múlt hétvégén egyelőre még titkos belső kereskedelmi adatok landoltak egy újságnál.

Kínai sajtó: A magyar kormány 320 milliárd forint támogatást ad a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárnak

Tompos Márton kiemelte:

„ez több pénz, mint Debrecen egy éves költségvetése. Ez annyi pénz, amiből az oktatást a kormány saját bevallása szerint is rendbe lehetne tenni”.

A református kutatócsapattal indult törökországi mentésre Kovács Zoltán lánya is

Üdvözöljük a hírt, hogy valamely kormánytag rokona ezúttal nemes és támogatásra méltó cselekedettel került a NER hirdetőtáblájára. Sok sikert kívánunk a csapatnak, de mások mentése közben vigyázzanak magukra is.

Lázár János nem ment el a tenisztornára

Pedig a Roland Garroson megrendezésre kerülő olimpiai teniszversenyek társszervezője, a francia szövetség a legmagasabb, elnöki szinten képviseltette magát a hétvégén. Lázár ehelyett a hétvégén felment a hegyekbe.

KI ÁRULJA A HAZÁT AKKUMULÁTOR ÜGYBEN?

MEHR LICHT BLOG
Szerző: THALER BALÁZS
2023.02.08.


A nyugati világnak jelentős, Kínától független akkumulátorgyártási kapacitásokra van szüksége, azonban bárki is húz ebből hasznot, nem látszik, hogy Magyarország miért lenne köztük.

A neoliberális világrend évtizedeken keresztül sulykolt alapvetése volt az ellátási láncok feldarabolása: a piac logikája szerint mindent ott kell gyártani, ahol azt a legolcsóbban lehet. Legyen szó ruháról, krumpliról vagy mikrocsipekről, a felelős cégvezetők és politikusok azok voltak, akik kiszerveztek mindent, amit csak lehetett.

Ez a világ azonban látványosan megrendült az elmúlt években:


a kínai-amerikai kapcsolatok megromlása, a CoVid-járvány és az ukrán háború rámutattak, hogy vannak stratégiai területek, ahol az alacsony költségnél fontosabb a kiszolgáltatottság elkerülése.

Nem baj, ha drágább a maszk, a chip vagy a tüzérségi lőszer, csak legyen.


Ilyen stratégiai terület az akkumulátorgyártás is. A gond csak az, hogy ezt a piacot jelentős részben kínai cégek dominálják: a két legnagyobb kínai gyártó a teljes piac több, mint 50%-át uralja. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok és az EU országai – többek közt Magyarország – sorra jelentik be újabb és újabb akkumulátorgyárak létesítését: az elmúlt másfél év alapján Amerika 2030-ra megtízszerezheti gyártókapacitásait, míg az EU 2031-re a világ legnagyobb előállítója lenne...

VARGÁNAK NEM ÁLL MÓDJÁBAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.08.


Varga J. minisztert eléggé bőbeszédűnek ismerjük, amikor Brüsszelről van szó. Árad belőle a mondanivaló, dől a szó jogállamról, annak értelmezhetetlenségéről, kettős mércéről, boszorkányokról és azok üldözéséről. Egyáltalán, ha Brüsszel anyukájáról van szó, akit szidni kell, akkor be nem áll a szája. Szinte naponta tapasztalhatjuk ezt, a legkreténebb és legaljasabb vonyításokat rendre meg is énekeljük. Varga nacsasszonyt ilyen sokbeszédűnek ismertük meg, és így nem szeretjük. Viszont nem nagyon kellene már a hivatalában lennie, ha olyan jogállamban élnénk, amelynek definícióját az állítólag jogász végzettségű Varga nem ismeri. Már rég le kellett volna mondania.

Elég csak arra utalnunk, hogy a Völner, plusz a Schadl, illetve az általuk megtestesített mocsok.

Jegyezzük meg mindenek előtt, hogy a Fidesz és Varga szerint Brüsszel a korrupció mocsarában bűzölög, és, mint azt Orbán Viktortól magától tudjuk, pártunk és annak jeleseinek Istentől elrendelt feladata az, hogy ezt a televényt lecsapolják, és a magyari erkölcs hűs szellőivel felszárítsák. Varga tehát fújja is ezeket a szeleket bőszen, kifogást viszont csak annyit találhatunk a misszió ellen, hogy a nacsasszony nyakig ül a szarban, s hogy a feje még kilóg belőle, az azért van, mert Orbán húzza őt felfelé a hajánál fogva. A Völner-Schadl buliról egyre vadabb dolgok derülnek ki. Az jelesül többek között, hogy a „jó miniszterasszony” is tárgyalt az érintettekkel.

Ha csak receptet cseréltek, akkor is az a minimum, hogy a mocskos ügy jó része a Varga által vezetett intézmény (minisztérium) falain belül zajlott, így tehát minden jóérzésű emberben felvetődik az egy igazán fontos kérdés, hogy akkor most mi van. Bugyuta példa, de éppen ezért megfelelő, hogy a távoli és érthetetlen Japánban, ha egy percet késik a szupervonat, már lemond a közlekedési miniszter. De nem kellene ennyire messze mennünk, hogy mi minden piszlicsáré ügyek miatt van szokásában minisztereknek lemondani még a rothadó Nyugaton is. Ezzel szemben minálunk Varga ül a bársonyszékében, és hallgat.

Már ez önmagában mutatja, milyen hely az, ahol élünk...

EZEKEN A KISKAPUKON EGY EGÉSZ ELEFÁNTCSORDA BESÉTÁLHAT

24.HU
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2023.02.05.


Régóta nem történt hasonló: a kormány társadalmi vitára bocsájtott egy tervezett törvénymódosítást. Nem önszántából, de a lényeg, hogy megtette. Sándor Zsuzsa összegyűjtötte, mit javasolnak-kérnek a szakmai szervezetek a kormánytól az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Akad néhány javítanivaló.


Egészen ritka jelenségnek lehettünk tanúi január 25. és február 3. között. Nevezetesen annak, hogy az Igazságügyi Minisztérium nyilvános társadalmi vitára bocsátotta a bírósági reformról szóló törvényjavaslatot. Tegyük hozzá, ez az Európai Bizottság határozott követelésére történt így. Miként maga a törvényjavaslat is azért született meg, hogy Magyarország hozzájuthasson mintegy 2260 milliárd, valamint 8850 milliárd forint értékű euróhoz (a helyreállítási és a kohéziós alapokból).

A kormány szerint ugyanis nem lenne semmi probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és pártatlanságával, ha – mint írják a törvénymódosításhoz fűzött, egyoldalas „tartalmi összefoglalóban” – nem erősödtek volna fel az utóbbi időben

"a magyar jogi környezet sajátosságainak félreértéséből vagy – sajnálatos módon egyes szereplők oldaláról jelentkező – szándékos félreértelmezésekből adódó aggályok, amelyek beárnyékolták a magyar igazságszolgáltatás szervezetét, működését, elért eredményeit."

Csakis ezért, „ezen aggályok eloszlatása és a független magyar igazságszolgáltatás zavartalan működésének biztosítása érdekében a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként vállalta a kormány a felmerült aggályok és félreértések tisztázását.” Hogy kik lennének azok a „szándékosan félreértelmezők”, azt az olvasók fantáziájára bízták.

Nyilván az ilyen szándékos félreértelmezések közé tartozott az is, amikor Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) volt elnöke az Országos Bírói Tanácsot (OBT) megkerülve jó pár bírósági vezetői posztra nem a pályázatok nyerteseit, hanem a saját kiválasztottjait ültette. Ugyancsak félreértelmezés lehetett annak kifogásolása, ahogyan Varga Zs. Andrást, Polt Péter legfőbb ügyész korábbi munkatársát alkotmánybíróból – három törvény egyidejű módosításának segítségével – hirtelen kúriai elnökké tették. No meg persze az is, amikor Varga Zs. a törvényi előírásokat kijátszva nevezte ki a Kúriára a saját embereit...

ELENGEDHETETLEN KEZEK - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.02.08.


Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (itt lehet feliratkozni a hírleveleinkre), benne az elmúlt nap legfontosabb híreivel.

4 kiemelt cikk a címlapról: