2023. február 17., péntek

RÁCZ ANDRÁS: OROSZORSZÁGOT MEGÖLNI? A TETEME AGYONNYOMNA MINKET! | 24.HU

DELLA / A 24.HU PODCASTJA
Szerző: 24.hu
2023.02.15.Nyáron fordulat állhat be az orosz-ukrán háborúban: ha már a Krímet veszélyeztetné az akkorra várt ukrán előrenyomulás, Oroszországban akár a hadiállapotot is elrendelhetik - vázol egy korántsem képtelen forgatókönyvet a harcok várható alakulásáról Rácz András Oroszország-szakértő a Della új adásában. Az egy - valójában kilenc - éve tartó háború ezzel új fejezethez érne, minden orosz erőforrást a katonai műveleteknek rendelhetnek alá. Vélhetően ez sem lenne azonban elég a háború gyors lezárásához, ugyanakkor évtizedekre visszavetné az orosz gazdaságot; ezért is hezitálhat Putyin a tömegpusztító fegyverek bevetésének lehetőségét is közelebb hozó döntés meghozatalakor. Beszélünk arról is, hogy a nyugati országokban az ukrán győzelem elősegítésén túl örömmel látnák térdre kényszerítve Moszkvát, ez azonban Rácz András szerint soha nem jelentheti Oroszország nagyhatalmi státuszának végleges elvesztését: az atomfegyverei és az ENSZ Biztonsági Tanácsi állandó tagsága mindig az első ligába fogja sorolni az országot. A birodalmi ambícióit viszont évtizedekre le lehetne törni, legalábbis a Nyugat reménye szerint. A műsorban szó esik még arról, mennyi anyaországi magyar vehet részt a harcokban, és hogy mit mond el az ukrán politikai-katonai vezetés moráljáról, hogy a háború közepette a legmagasabb szintekig érnek a korrupciós botrányok Kijevben.

AZ EU MEGOLDÁSI JAVASLATAI NEM RÁNGATJÁK KI A MAGYAR OKTATÁSI RENDSZERT A 19. SZÁZADBÓL

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2023.02.17.


Az Európai Bizottság tételesen felsorolja, mit kell a teljesítenie a magyar kormánynak a közoktatás területén ahhoz, hogy hozzáférjen az uniós forrásokhoz. Oktatási szakértők szerint azonban a feltételek egy részét könnyedén ki lehet pipálni, a másik részük pedig nem hoz valódi reformot.

„A kormány 10 százalékos béremelést tudott megelőlegezni, ezt az emelt bért kapják most kézhez a pedagógusok. Amikor Magyarország megkapja a neki jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet: az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg 21 százalékos lesz, ezt követően – 2021-hez képest – 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. A tárca közleménye szerint a cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. A pedagógus béremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni az uniós források folyósítását” – áll az oktatási ügyeket felügyelő Belügyminisztérium február elején kiadott közleményében.

A kormányképviselők úton-útfélen elmondják, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter legutóbb néhány napja a kormány által bőkezűen kitömött Mathias Corvinus Collegium szekszárdi rendezvényén hivatkozott arra, hogy a pedagógusbérek rendezéséhez „az európai uniós pénzek visszatartásának meg kellene szűnnie” ahhoz, hogy a fizetés 2025. január 1-jére elérje a bruttó 800 ezer forintot, amit „a magyar kormánynak az EU-val kötött megállapodása” szavatol, csak „a pedagógus szakszervezetek által támogatott politikai erők” akadályozzák.

Kibekkelheti-e a kormány a pedagógusok bérének megnyugtató és törvényekkel garantált rendezését addig, amíg hozzá nem fér az uniós kasszához? Mennyi és milyen uniós forrást használhat a Fidesz arra, hogy a tanárok fizetését a diplomás átlagbér 80 százalékáig emelje? Milyen további reformokat kell a közoktatás területén a magyar kormánynak véghez vinnie ahhoz, hogy megnyíljanak a brüsszeli pénzcsapok? És ami a legfontosabb: vajon garantálják-e ezek a feltételek, hogy Magyarországon jelentősen javuljon a közoktatási rendszer?

A brüsszeli pénzcsapok megnyitásának nem a következménye, hanem a feltétele a pedagógusbérek emelése

Végrehajtási határozatában az Európai Tanács és annak lényegesen hosszabb mellékletében az Európai Bizottság tavaly november 30-án tételesen felsorolta, milyen feltételeket kell a magyar kormánynak a közoktatás területén teljesítenie ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz összegeihez (Recovery and Resilience Facility, RRF)...


A GLOBÁLIS KAPITALIZMUS MÁR ÖSSZEOMLOTT, CSAK MÉG NEM VETTÜK ÉSZRE? GEOPOLITIKAI VILÁGVÉGE-VÍZIÓK NYOMÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2023.02.17.


2019 volt az utolsó jó évünk, azóta krízisből krízisbe csöppenünk, ráadásul ezek csak egy mélyebb válság tünetei, amiből nincs visszaút. Vagy mégis? A járvány, infláció és háború árnyékában óriási népszerűségre tettek szert a globális összeomlást vizionáló világmegfejtések, amelyek szerint a szabad és biztonságos kereskedelemre épülő, páratlan fejlődést és anyagi jólétet hozó globalizáció 1945 óta íródó története véget ért. A geopolitikai apokalipszis egyik fő lovasa Peter Zeihan amerikai geopolitikai szakértő, aki szerint most pár évtizedre elzárkózó, elöregedő és elszegényedő blokkokra szakad a világ, Kína összeomlik, Európa vegetálni fog, az Egyesült Államok viszont nyer. Górcső alá vettük Zeihan tavaly óta bestseller világvége-vízióját – és bár elgondolkodtunk rajta, kétségbe nem estünk.


Az elmúlt néhány évben két szó határozta meg a nyugati gazdasági, politikai és társadalomtudományos diskurzust: a polikrízis és a deglobalizáció. A Financial Times által a 2022-es év szavának választott polikrízis hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy csőstül jön a baj: a COVID, Oroszország Ukrajna elleni agressziója, az egyre égetőbb klímaválság, az amerikai–kínai kereskedelmi nagyhatalmi torzsalkodás. A deglobalizáció pedig korszakhatárt jelöl: a II. világháború óta fennálló világrend, a sok szempontból bírálható, de a világ nagy része számára gazdasági fejlődést és materiális jólétet eredményező globalizáció végét, ami a többi válsággal együtt megy végbe, részben azok okozójaként, részben pedig azok folyományaként. A deglobalizáció szó a járvány előtt évente átlagosan 850-szer szerepelt a Dow Jones amerikai pénzügyi kiadó tudományos híreket közlő adatbázisában, tavaly több mint 7000-szer.

A pesszimista tábort olyan személyiségek erősítik, mint Nouriel Roubini iráni származású amerikai közgazdász, aki azzal érdemelte ki a „Dr. Végzet” becenevet, hogy megjósolta a 2008-as pénzügyi világválságot. A megafenyegetések kora című, tavaly novemberben jegyzett esszéjében például a leggyakrabban emlegetett veszélyek mellett fél a mesterséges intelligencia munkahelyekre gyakorolt fenyegetésétől és az adósságválságtól is, de ezekkel egy szinten említi a protekcionizmus visszatérését, a kereskedelmi háborúkat és az amerikai–kínai gazdasági szétválást (decoupling). Évek óta kongatja a vészharangot a deglobalizáció miatt számos kutató mellett a Wall Street több meghatározó alakja, például Larry Fink és Ray Dalio, akik a világ vezető vagyonkezelő cégét (Blackrock), illetve fedezeti alapját (Bridgewater Associates) irányítják, vagy épp a Financial Times vezető újságírója, Rana Foroohar...

A KÚRIA KIMONDTA: VÉLEMÉNYE MIATT SENKIT SEM LEHET KIRÚGNI, SEM AZ SZFE OKTATÓJÁT, SEM A TILTAKOZÓ TANÁROKAT

A TASZ JELENTI BLOG / 444.HU
Szerző: TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
2023.02.17.


- Fontos ítéletet hozott a Kúria: a sztrájk mint politikai véleménynyilvánítás nem lehet ok a munkavállaló elbocsátására, még próbaidő alatt sem, amikor a felmondást amúgy nem kell indokolni.

- A döntés megerősítést jelent a tiltakozó pedagógusoknak is. A sztrájkban való aktív részvétel és a sztrájkkövetelések melletti kiállás olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben.

- Faur Anna esete precedensértékű: a Kúria döntésétől más bíróságok csak kivételesen indokolt esetben térhetnek el, így ez a döntés minden munkavállalónak hivatkozási alapként szolgálhat.

Faur Annát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóját 2020 novemberében próbaideje alatt rúgták ki. Meggyőződése szerint azért, mert támogatta az SZFE dolgozóinak sztrájkköveteléseit és aktívan részt vett a dolgozói sztrájkban. Próbaidő alatt a felmondást nem kell indokolni, ám a felmondás ilyenkor sem lehet megtorló jellegű, ezért pert indítottunk az ügyben. A bíróság az elsőfokú, majd a másodfokú ítéletben is nekünk adott igazat: kimondták, hogy az SZFE jogellenesen megkülönböztette Annát, amikor a politikai véleményének megtorlásaként megszüntette meg munkaviszonyát. Ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén. A munkáltató a jogerős ítéletbe sem törődött bele, és felülvizsgálatot kezdeményezett a Kúriánál.

Az ügy precedensértékű, ugyanis a Kúria úgy ítélte meg, hogy egy munkavállalónak a sztrájkolás, a sztrájkkövetelések és a tiltakozás támogatása személyisége lényeges eleme. Azt is megállapították,hogy ha a dolgozók sztrájkkövetelései önmagukban is politikai véleményt fejeznek ki, ahogy ez az SZFE és a tiltakozó pedagógusok esetében is igaz, akkor ezek messze túlmutatnak a csupán a munkaviszonyt érintő követeléseken.A Kúria döntése megerősítést jelent az aktuálisan sztrájkoló pedagógusoknak is, ugyanis egyértelművé teszi: a sztrájkban való aktív részvétel, illetve annak kimutatása, hogy ha valaki elkötelezett a sztrájkkövetelések iránt olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben. A jogszabály szerint sztrájkolás miatt egyébként sem lehet senkit kirúgni, de az ítélettel a Kúria megerősítette:, hogy

még próbaidő alatt sem lehet valakit azért eltávolítani, mert a munkáltatónak nem tetszik a véleménye, ami akár csupán a sztrájkhoz való csatlakozás is lehet...

ROGÁN BIZALMASAI A VODAFONE VEZETÉSÉBEN, VÁRKONYI ANDREA AZ AUTÓPÁLYAKONCESSZIÓNÁL

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.02.17.


24.hu: Vodafone-vásárlás: Rogán Antal bizalmasai foglalták el a kulcsposztokat


Nemrég zárult le a Vodafone Magyarország felvásárlása, amelynek eredményeként a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a távközlési vállalatban, a többségi, 51 százalékos tulajdonos pedig közvetetten a 4iG Nyrt. lett. A közelmúltban átalakították a társaság vezetését, amelybe Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bizalmasai kerültek be – derült ki a cégadatokból. A Vodafone új vezetésében helyet kapott Nagy Ádám, Rogán kabinetfőnöke. Ugyancsak bekerült a Vodafone igazgatóságába Guller Zoltán, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke is.

Media1: Várkonyi Andrea cége is megbízást kapott az autópályák kezelését 35 évre átvevő Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztőtől

A lap megtudta, hogy Mészáros Lőrinc feleségének, Várkonyi Andreának a néhány éve létrehozott cége, a Whitedog Media Kft. is bekerült az 1237 kilométernyi magyar gyorsforgalmi út üzemeltetési és fenntartási, valamint fejlesztési feladatait tavaly szeptembertől 35 évre koncessziós szerződéssel átvevő MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. fontos alvállalkozói közé. A nagy összegű koncesssziós szerződés 35 évre szól Mészáros Lőrinc és Szíjj László kormányközeli üzletemberek gazdasági köreinek.

444: Tiborcz István növeli a tulajdonrészét a Waberer’sben

A miniszterelnök vejének cége, a BDPST Csoport tavaly júliusban szállt be a magyar tulajdonú logisztikai vállalatba, novemberben már 28,87 százalékos részesedése volt, ezt pedig most a csoport 95 százalékos tulajdonában álló Merkport Zrt. közel ötven – pontosabban 49,64 százalékra – növelné, írja az MTI.

Hvg.hu: Megkérdeztük, mikor akarják leváltatni Schadl Györgyöt, bullshit választ küldött a hatóság

Gond lehet a Schadl György letartóztatása óta kinevezett új végrehajtók felhatalmazásával, ugyanis a bírósági végrehajtásról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a kinevezési folyamat részeként esküt kell tenniük a Kar elnöke előtt. A Kar elnöke pedig még mindig nem más, mint Schadl György, aki több mint egy éve előzetesben ül a Schadl-Völner ügy fővádlottjaként, így a törvény követelményeinek az új végrehajtók csak egy csoportos börtönlátogatás keretében tudnának megfelelni. 8 kérdést küldött a lap munkatársa a végrehajtókat felügyelő hatóságnak arról, meddig maradhat Schadl az elnök, és hogyan tudtak kinevezni új végrehajtókat, míg ő börtönben ül, de csak köntörfalaztak.

Telex: 30 milliárd forint, egy rejtegetett kötvény és 8 év az életemből

A magyar kormány 2012 szeptemberében részletes tervet dolgozott ki arra, hogyan stabilizálja az Orbán Viktor szívének – akkor még – kedves FHB Bank tőkehelyzetét egy 30 milliárd forintos kötvény lejegyzésével. A határozat 2012-ben született és 10 évre titkosították, de úgy, hogy még azt sem voltak hajlandók megmondani, ki titkosította, és miért. Ez a titkosítás azonban 2022 szeptemberében lejárt, és egy adatigénylést követően a lap munkatársa nemrég végre megnézhette a dokumentumot.

SIMKÓ EDIT: VISSZA KELL VENNI A POLITIKUSOK HATALMÁT, MERT ELSZÁLLTAK TŐLE

KLIKKTV / TÍZ 
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY 
2023.02.17.


A jelenlegi oktatási rendszer rengeteg hazugságra és tisztességtelenségre kényszeríti a pedagógusokat – hangzott el a Klikk Tv Tíz című műsorában. Ezt megelégelve mondott fel a napokban Simkó Edit tanárnő, aki Bolgár Györgynek arról is beszélt, hogy Magyarországon hatalmas szakadék van a morál és a jog között, ami nagyon aggasztó, mert mindig bajt okoz. Ha ezen nem változtatunk, szerinte megnyomorítjuk a következő nemzedéket. Viszont abban reménykedik, hogy az emberek rájönnek arra, hogy a politikus szakma túldimenzionálta magát, de végül nem pártkatonaként fognak gondolkodni.


Mikor az ember hivatást választ, akkor van róla egy ideálja, és nagyon fontos, hogy néha megálljunk és ránézzünk, hogy most hol tartunk. Én az ideámtól messze elkeveredtem, mert számomra egy pedagógus az egy szabad, autonóm lény, aki a legnagyobb szabadságban, a tudománya iránt elköteleződve próbálja átadni a tudás szeretetét. Nem feltétlenül csak a saját tudományáét, hanem a kíváncsiságot a világra, hogy az fontos. Ami most történik, az ezt megakadályozza, illetve rengeteg hazugságra és tisztességtelenségre kényszeríti a pedagógusokat, ami megint csak nem elfogadható – magyarázta Simkó Edit.

„Nekem ebből elég volt, de ugyanúgy harcolok az oktatásért” – mondta. Úgy gondolja, sok kollégája megbántódik, de szerinte, aki 2023-ban azt mondja, hogy pedagógus, az azt is állítja ezzel, hogy vele annyiszor lehet fölmosni a padlót, ahányszor akarják, és nem csak azért, mert koszos a padló, hanem hobbiból is, egyszerűen csak erőfitogtatásból. „Ez az egész rendszer, ami kialakult az oktatásban, egy abuzív rendszer. És mint pszichológus pontosan tudom azt is, hogy egy abúzusból csak úgy lehet kiszállni, ha az áldozat is segít, erőt ad, mert ha nem teszi meg, akkor ez folytatódik a végtelenségig”...

SCHADL BILINCSBEN, VÖLNER KEZÉT TÖRDELVE ÜLT A BÍRÓSÁGON

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.02.17.


Bilincsben, vezetőszáron érkezett a Fővárosi Törvényszék dísztermébe Schadl György, a végrehajtói kar elnöke, társa, a fideszes exállamtitkár Völner Pál viszont otthonról. Rajtuk kívül még húsz vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás.


Az ügyben pénteken indult az előkészítő ülés, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, mivel kordonokkal védték a sajtótól a vádlottakat, köztük Völner Pált és Schadl Györgyöt is. Míg az elsőrendű vádlott, Schadl a maszkja mögött és a kék-fehér mintás zakójában magabiztosnak tűnt, a másodrendű vádlott Völner gyakran a kezét tördelve ült a székében. A legtöbb vádlott, köztük Schadl György, a felesége és az apja sem engedték, hogy a tárgyalóteremben fotózzák őket, Völner Pál viszont beleegyezett, hogy a sajtó képeket csináljon róla.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Négy másik vádlottra – beismerés esetén – letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, tizenöt vádlottra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy vádlottra pedig pénzbüntetést kért az ügyészség.

A vád

A pénteki előkészítő ülés csak az első a négyből, és még jó ideig nem hallgatja meg a bíróság sem Schadl Györgyöt, sem Völner Pált – a bíróság ugyanis a huszonketted rendű vádlottól indul majd visszafelé. A bíró a napot azzal nyitotta meg, tudja, hogy az ügy sokakat érdekel, de „ez egy tárgyalás, nem pedig valóságshow”.

Ezek után Schadl és Völner védője is arra panaszkodott, nem kapták meg sem ők, sem a bíróság a teljes nyomozati anyagot az ügyészségtől, így a tárgyalást el kell halasztani. A bíró viszont azt mondta, csak a mellékletek érkeztek meg később, így nem látja akadályát annak, hogy folytassák az ügyet...
HÁBORÚ, ASZÁLY, ÉS EGY KIFOSZTOTT MEZŐGAZDASÁG. HOGYAN TOVÁBB INNEN? - MÁSRÉSZRŐL A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL...
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.02.13.Amikor földtulajdonról, mezőgazdaságról beszélünk, nehéz nem aktuális történésekről szót váltani - az utóbbi hónapok aszályai, a szomszédos háború, valamint a folyamatban lévő pénzügyi válság miatt napjainkban ezer és egy gond sújtja a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeriparunkat. Nagy vitákat és társadalmi feszültségeket okozott az, amikor a Fidesz kormány elkezdte a magyar földeket értékesíteni, a földtulajdonhoz való hozzájutás menetét pedig különböző jogszabályokkal szándékosan bonyolulttá, átláthatatlanná tette. Ennek eredményeként a műkörmösöktől az ügyvédeken keresztül nagyon sokan jutottak földtulajdonhoz. Már most látjuk, hogy a 2023-as költségvetésben a kormány jelentős összeget állított be újabb földeladásokkal. De hol van még szabad föld? Vajon a kormány a természetvédelmi területeket és az erdőket is piacra verné? A másrészről 2023. február 9-i adásában Rózsa Péter szakértő vendégeivel többek között arról beszélget, hogy mi az alaphelyzet, hogy alakultak ki a jelenlegi állapotok, milyen típusai vannak ma a földtulajdonnak, kik mennyit termelnek? Más európai országok olyan racionális és szakmai alapon végig gondolt földgazdálkodási szisztémát követnek, amelyben azok művel(het)ik a földeket, akik értenek is hozzá. A fő kérdés az, hogy a mostani magyar rendszer miért nem ezekre az alapokra épül?

HÍRKOMMENTÁROK A TÉNYELLENŐRZŐ ÚJSÁGÍRÁSRÓL - NÉMET SZILVI A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2023.02.15.A Reggeli Személy 2023. február 15-i adásában Para-Kovács Imre vendége Német Szilvi, a Lakmusz újságírója volt.

SIKERÜLT MEGSZÜNTETNI A TERMÉSZET ZAVARÓ JELENLÉTÉT − LITKAI GERGELY ÚJ VIDEÓJA A FERTŐRŐL

GREENPEACE MAGYARORSZÁG / VIDEÓ
Szerző: LITKAI GERGELY
2023.02.16.Újabb vicces és egyben megrázó videót készített Litkai Gergely és a Greenpeace a Fertőn zajló beruházásról. A humorista egy évvel a legutóbbi Fertő partról szóló bejelentkezése után ismét a helyszínre látogatott, ahol megállapította, hogy az álom valóra vált: az építkezéssel sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét a nemzeti parki területen. Korábbi videó itt:
https://www.youtube.com/watch?v=VguUG... A Fertő megmentéséhez te is kellesz. Tudj meg többet: https://www.greenpeace.org/hungary/sa...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM LXVII. ÉVFOLYAMA 7. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.02.17.


P U B L I C I S Z T I K A


KOVÁCS ZOLTÁN
Hallgatag emberek


Január végén jelentette be a külügyminiszter, hogy Magyarország 304 ezer adag Pfizer/Comirnaty koronavírus-vakcinát adományoz Nicaraguának, hogy a közép-amerikai országban is gyorsíthassák az oltási kampányt és felül tudjanak kerekedni a járványon. „Mi, magyarok szerencsésnek vallhatjuk magunkat, hiszen viszonylag időben már rendelkezésre állt olyan mennyiségű oltóanyag, hogy Európában is a leggyorsabban tudtunk oltani” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. A 304 ezer vakcinadózist tartalmazó adományt át is adták a latin-amerikai térség egyik legrosszabb gazdasági helyzetben lévő országának, Nicaraguának. Kicsit zavarba ejtő ez a „szerencsésnek vallhatjuk magunkat” fordulat, mert az ember azt gondolná, hogy a beszerzések tervszerűen zajlanak, amihez persze szerencse is kell, de elsősorban valószínűleg nem az. Ráadásul visszatekintve a COVID-időkre ma már tudjuk, semmi sem igaz abból, hogy Európában a leggyorsabban oltottunk, legföljebb annyi, hogy a kormány beszerzett mérhetetlen mennyiségű bizonytalan hatékonyságú vakcinát. Ennek egyikéről-másikáról kiderült, hogy alkalmatlan a hatékony védekezésre, viszont kiválóan alkalmas a fentihez hasonló győzelmi jelentésekhez. Ennyit a vakcinákról. Igazi nyilvános és érdemi összegzése az oltási folyamatnak mind a mai napig nincsen, az egymásnak ellentmondó operatív bizottsági adatok pedig az oltakozással kapcsolatos bizalmat is gyengítették. Azt most már tehát tudjuk, hány koronavírus-vakcinát kapott tőlünk Nicaragua.

Egy korábbi, 2021-es bejelentés óta még azt is, hány lélegeztetőgépet adományozott az ország Mongóliának, de ha nagyon szigorúak akarunk lenni, meg kicsit cinikusak is vagyunk, megállapíthatnánk akár azt is, ezen a két adaton kívül további hasonlóképpen biztos számot aligha tudunk.Tovább

A szerző további cikkeiHargittai István
In statu nascendi

Hogy elkerülhessünk újabb történelemhamisítást

A Magyar Tudományos Akadémia a megalapításának kétszázadik évfordulójára egyebek mellett a szervezet történetének megírásával készül. Különösen nagy kihívást jelent azoknak a periódusoknak a feldolgozása, amelyek során az Akadémia szorosan illeszkedett a fennálló politikai rendszerekhez. Az Akadémia diszkriminálta azokat, akiket a mindenkori politikai rendszer ellenségnek tekintett.Tovább

A szerző további cikkei

Pankovits József
Vatikáni penzumok


A Città del Vaticano az egyházi állam, a katolikus vallás központjának, a Szentszéknek a világi székhelye, ahonnan a spirituális kultikus tevékenységek mellett egy világi entitás mechanizmusát is mozgatják, ami olykor, nemritkán közönségesebb kérdéseket vet fel különböző ügyekben. Közelmúlti nemzetközi és hazai sajtóhírekből lehetett értesülni: a Vatikán megnyitja a mintegy 40 évvel ezelőtt eltűnt (elrabolt) tinédzser, Emanuela Orlandi rejtélyének új vizsgálatát. Az eltűnt leány vatikáni állampolgárságú (apja a pápa szolgálatára rendelt segédszemélyzet alkalmazottja), esete – mint anno is kiderült – összefüggött Mehmet Ali Agcsa a pápa ellen elkövetett merényletével. A török terrorista két évvel a leány eltűnése előtt, 1981-ben a Szent Péter téren lőtt II. János Pálra; a hívők tömegében természetesen azonnal elfogták, kihallgatták, eljárást indítottak, elítélték. A két történetről, az elkövetőkről találgatások röppentek fel, többen azt feltételezték, hogy a lánnyal, illetve édesapjával zsarolták meg a Vatikánt.Tovább

A szerző további cikkei


Földvári Zsuzsa
Bécsi terrorper szigorú ítéletekkel


Megdőlt a magányos gyilkos elmélete a 2020-as bécsi terrortámadással kapcsolatban, az akkor lelőtt merénylő mellé még hat tettestársat állított a minap bíróság elé az államügyészség. Életfogytiglani büntetéseket is osztva.Tovább

Politikai analizátor
Öt politológus – egy könyv. Ivan Krastev – Stephen Holmes: A fény kialszik


F E U I L L E T O N

Milbacher Róbert
Petőfi, a normaszegő

A szerző további cikkei

I R O D A L O M

Markó Béla
A nem létező ország


Egyelőre ott tartok, hogy pénz kellene. Rubel. Mert azt alig adtak a román írószövetségnél. Kérdem a főszerkesztő-helyettesünket, aki már járt egyszer a Szovjetunióban, hogy mi a megoldás. Cigaretta. Meg színes műanyag szatyor. Micsoda? És női bugyi. Jó áron el lehet adni. De én nem értek az ilyesmihez, mondom a nálam sokkal idősebb, klasszikus műveltségű költőnek, műfordítónak, színikritikusnak. Nem is kell, egy kilométerről észreveszik rajtad, hogy külföldi vagy. Elindulsz az utcán, és rögtön megállítanak. Hát jó. Nagy nehezen szerzek pult alól néhány csomag Kentet, veszek egy csomó nájlontasakot. A bugyivásárlást nem vállalom, azt a feleségemre bízom. Becsomagolok, vonattal utazom Bukarestbe, onnan Kijevig visz majd egy másik vonat, hálókocsiban. A határállomáson kezdődik a szovjet nagyság.Tovább

A szerző további cikkei

Szekrényes Miklós
Hólepte életkép


Mások önállóan elolvassák, értelmezik a feladatokat, s csak a kész produktumot rakják Misi elé. Ezek a gyerekek szépen és precízen dolgoznak, ritkán van hiba a megoldásaikban. Aztán a letudósak. Összecsapják gyorsan a lecót, randán írnak, nagyvonalúan kezelik a helyesírást. A kivárásra játszók. Megvárják az első jóváhagyott megoldásokat, majd titokban lemásolják.

Az összezavarodékonyak. Tisztázás után egy perccel újra felbukkannak, és tanácstalankodva közlik, hogy értik ám ők az egészet, csak azt a részt nem, amelyikben a lényeg rejlik. A makacsul elszántak. Hosszan támasztják tenyerükbe a fejüket, majd görcsösen írni kezdenek, de olyan erővel, hogy a ceruza hegye törik ki, vagy átlyukad a lap. A megoldásuk határozott, de általában köze nincs a megoldandó problémához.Tovább

A szerző további cikkei

Zimonyi Zita
Lottó ötös


– Nem vicc, minden a valószínűség-számításon alapszik!

– Persze, holtbiztos! Veszek 43 millió szelvényt 14 milliárdért, és nyerek pár milliót!

– Nem, Sziporka, mert az ötös mellett lesz számtalan négyes és hármas is, összejöhet a 14 milliárd.

– Feltétlenül! Közölnéd, Vince, minek vegyen valaki lottót, aki 14 milliárdot aprít a tejbe nyeremény nélkül is?

– Nem azt mondtam, hogy vegyen, csak a lehetőségeket ismertettem.

– Ne bölcselkedjél! Vásárolok egyetlen szelvényt, és ha nyerek, akkor folytatom a játékot, ha nem, abbahagyom. Csak meg kellene éreznem, milyen számok lesznek a nyerők!Tovább

A szerző további cikkei

Haász János
Rosszabb már nem jöhet


Épp itt jársz a gondolataidban, az átszúrt bőrnél, ahogy a tű steril, keskeny hegye átböki a bőrt, és megindul kifelé a vér, vagy megindul befelé az infúzió, az átlátszó, testetlen anyag, attól függően, hol nagyobb a nyomás, hol kisebb az ellenállás, épp itt jársz, amikor szúrni kezd a lépednél valami, valószínűleg pont a léped, visszatérő érzés ez, már a gimis edzéseken is, hiába futottad te a legjobban a hosszabb távokat, hiába bírtad az utolsó köröket néha a nagyképű fiúknál is jobban, a léped szúrni kezdett, visszatérő rendszerességgel. Hadd dolgozzon az az endorfin, gondolhatta a léped, legalább fájdalom legyen, ha már orgazmus nincs, vagy legfeljebb akkor van, amikor a kád forró vízben elképzeled, hogy a tizenkettő céből Peti rád nyit edzés után, de Peti sosem nyitott rád, neked kellett végül nyitnod, ha nem is az öltözőben, hanem az egyetemi bulikon. Lehet, hogy nem orvosira akarsz menni, ha ő nem biológusnak tanul, lehet, hogy akkor egy másik, könnyebb egyetemre vagy fősulira felvesznek az érettségi után, vagy legalább az azt követő próbálkozásra. Persze lehet, hogy mindegy, ha bármi is másképp történt volna, mert ami fontos, az akkor is ugyanígy történik meg.Tovább

A szerző további cikkei

Várkonyi Judit
Halottlátó


A minap például Heller Ágnest véltem felfedezni az ötödik kerületben. És alig pár napra rá Lukács Ervin, az Opera egykori karmestere ballagott a szemközti járdán, gondoltam is, nem lett vidámabb, még mindig olyan melankolikus. Jött már velem szemben megannyi régi színész, tévés személyiségek, és egyszer apámat láttam a Zeneakadémián. Ha néhanap a gyerekkoromról álmodom, vagy épp anyámról, fáj reggel az élmény. Az ilyen álmokat nem szeretem, mert közel vagyok hozzájuk, beszélnek hozzám, nem jó arra ébredni, hogy nem igaz, ami öt perce még jó volt. De amikor aput láttam a Zeneakadémián, a karzat szemközti oldalán a negyedik sorban, távolról tudtam örülni, hogy ott van, és koncertre jár. Lopva rá-ránéztem, hogy jól megjegyezzem, dédelgettem magamban az érzést, és jobb volt utána hazamenni is, mint átlagos hangversenyek után.Tovább

A szerző további cikkei


Pál Sándor Attila
Mi

Pál Sándor Attila


V I S S Z H A N G

Haskó László
Medvetánc


A szerző további cikkei

Aradi Emil
Háború és nemzet


A szerző további cikkei

Barabás András
Helyesbítés


A szerző további cikkei

K R I T I K A

Károlyi Csaba
Függő


Aradi Péter: A csend, amire vágy­­tál. Regény. Kalligram Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 253 oldal, 3990 Ft

A regény 82 rövid, pergő, izgalmas fejezetből áll. A szerkezet ügyes. Közhelyes fogalmazással csak ritkán, filmes vágásokkal viszont gyakran találkozunk. Az énelbeszélés ellenére képes a szöveg arra, hogy viszonylag tárgyilagosan és árnyaltan mutassa meg hősünket, akit lehet szeretni és nem szeretni. De egy dolog nemigen lehetséges. Hogy ne foglalkoztassa az olvasót is az a két kérdés, amelyre Kriszti a leitatott szerelmétől választ szeretne kapni: „Dénes, miért futottál?” És: „Dénes, miért rabolsz?” Azért legyünk résen, sarokba szorított hősünk válaszát ne vegyük készpénznek.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Bödecs Lálszló
Ex libris


Nyerges Gábor Ádám: Nincs itt semmi látnivaló
Taródi Luca: Egyszer végre fiatalok leszünk
Kustos Júlia: Hullámtörő
Fehér Renátó: Torkolatcsönd

A szerző további cikkei

Márton László
Filozófus a padlásszobában


Hajdú Farkas-Zoltán: Márton nyaracskája. Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2022, 312 oldal, 4590 Ft

Hajdú Farkas-Zoltán bő egy évtizede dolgozik egy különös könyvsorozaton, amelyet ő maga „-né” könyveknek nevez, nemcsak a fontos szerepet játszó különböző feleségek miatt, hanem azért is, mert visszafelé olvasva ezt a szót kapjuk: „én”. Márpedig a szerző alteregója, egy bizonyos Ipse a sorozat köteteiben akkor is intenzíven jelen van, amikor nincs róla szó. Ezt a mostani könyvben is megfigyelhetjük.Tovább

A szerző további cikkei

Domján Edit
„Az életem mellett álldigálok”


Gellén-Miklós Gábor: Szálazódik szét. Versek 2012–2021. Napkút Kiadó, Budapest, 2022, 70 oldal, 2490 Ft

A kötet az egyik leghumorosabb verssel indul, egy travesztált teremtéstörténettel. Ebben egy informatikai program fut(tat)ása nyomán születik az első emberpár, s követi el az első bűnt. Ezúttal a természet ellen. Civódnak „egy kukacos almán / ez harapná, az kidobná”, nem csoda, ha „a biokertész” büntet. A cím (Csökkentett üzemmód) és a befejező sorok előrevetítik a kötet vezérmotívumát: a félig akart, félig élt, „törött lábú élet” (Használt bútor), a „szomorú árnyék”-lét aggodalmát, félelmét (Indián nevem).Tovább

A szerző további cikkei

Gajdó Ágnes
Folytassa, Mészöly Ágnes!


Mészöly Ágnes: Megrajzolt gyilkosságok. Krimi ma sorozat. Prae Kiadó, Budapest, 2022, 412 oldal, 4350 Ft

A történet lassan halad előre, ám közben feltárul előttünk Budapest huszonegyedik századi, már a Covid-járványt követő arca. A szereplők gyakran zsúfolódnak föl egy-egy metrópótlóra, a „négyeshatosra”, vagy épp az állandó útjavítások miatt keletkező betonszigetek között szökdécselnek, olykor körömcipőben, máskor meg szolgálati autó hiányában is a buszsávban száguldanak, manővereznek. Igazán élethű a főváros jelenének – főként egyes kiskocsmák vagy vendéglátóhelyek – ábrázolása, és akár érdemes lenne térképen követni, merre járt például Gota vagy Gyulai Domonkos őrmester, azaz a felemás bakancsos nyomrögzítő. Wekerle-telep, Gellért tér, Petőfi híd, Aradi utca, Diós árok, Normafa, Szondi utca, a Teve utcai rendőrpalota vagy épp Pestszentlőrinc, Budaörs, Budakeszi, Dunabogdány.Tovább

A szerző további cikkei

Szilágyi Zsófia
„Ideállott közénk”


Az ÉS könyve februárban – Széchenyi Ágnes: Ő a magyar kritika. Schöpflin Aladár. Osiris Kiadó – Ludovika Egyetemi Kiadó, Budapest, 2022, 546 oldal, 5980 Ft

Széchenyi Ágnes számára az irodalomkritikus, a szerkesztő, a kurátor a könyv főhőse – annak érdekében, hogy ezeket a tevékenységeket alaposan meg tudja vizsgálni, nemcsak a szépírót kellett háttérbe szorítania, de a színikritikust is, Schöpflinnek erről a működéséről sem esik szó a kötetben. (Az utolsó lábjegyzetből ugyanakkor kiderül, hogy előkészületben van egy könyv, amely Schöpflinnek az összes, a Nyugatban és a Magyar Csillagban megjelent színikritikáját tartalmazza majd, jegyzetelt formában – ez a kötet méltó folytatása lesz annak a grandiózus, 1180 oldalas munkának, amely 2019-ben jelent meg Széchenyi Ágnes szerkesztésében, az Argumentum Kiadónál, és Schöpflinnek a Vasárnapi Újságban közölt, közel kétezer rövid recenzióját adja közre, lebontva azt a sztereotípiát, hogy Schöpflin kizárólag a Nyugat kritikusa lett volna.)

Móricz a hagyatékban fennmaradt írásában azt is konstatálja, hogy nem az a fordulat következett be Schöpflin pályáján, amelyet ő várt: abban bízott, hogy Schöpflin egy „szintetikus munkát” hoz létre arról az „ezer összetevőjű, de egy eredőjű mozgalomról”, amelyen együtt átmentek. „Nyilván nem elég öreg még egy ilyen munkához”, találja meg a magyarázatot – aztán 1937-re már, úgy látszik, elég öreg lett, akkor jelent meg ugyanis az összefoglaló munkája, A magyar irodalom története a XX. században, amely hosszas fejezetet kapott Széchenyi Ágnes monográfiájában.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Az ezerarcú nő


(Tilla Durieux – Eine Jahrhundertzeugin und ihre Rollen, Leopold Museum, Bécs. Megtekinthető február 27-ig.)

Noha hosszú évtizedekkel áldotta meg a sors, méltatói mégis azt csodálják, hogyan fért bele olyan sokféle minden. A színpad és a mozifilm mellett az előadói pódium meg az országos turnék, rádiós felolvasások és hangjátékok, tévéfilmek és sorozatok stb. Nem volt szépség a szó banális értelmében – és ezt ő maga is jól tudta –, de ennél több volt: szuggesztív. Így aztán sorra eljátszhatta mondabeli vagy bibliai hősnők tucatjának címszerepeit vagy markáns karaktereit, amelyekben híres festők, grafikusok, szobrászok és fotográfusok egymással versengve örökítették meg, így korának legtöbbet portretírozott asszonya lett.Tovább

A szerző további cikkei

Széplaky Gerda
Szemben állva


(Szabolcsi Viktória és Rohrböck Dániel Duó című kiállítása az Art9 Galériában megtekinthető február 24-ig.)

Mivel két pályakezdőről van szó, a bemutatás a teljesség igényével született: az információs felületeken meg nem nevezett kurátor – aki ugyanakkor a nyilvánosság elé lépett a tárlat megnyitó személyeként – az eddig született művekből átfogó jelleggel válogatott, ráadásul olyannyira sokat, hogy azokkal csak kitapétázni tudták a falakat (s erre nem mentség a képregényszerűség imitálása, hiszen a művekből nem bontakozik ki lineárisan építkező történet).Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Csendek


(Deim Pál Csendek – Az életmű új rétegei című kiállítása a Virág Judit Galériában megtekinthető március 17-ig.)

Deim Pál munkássága kérdéseket tesz fel a hit működésével kapcsolatban, a történelmünk tisztaságáért, önbecsülésünk megőrzésért küzdők, életüket adók emlékezetével kapcsolatban. Így válik az absztrakció felé mutató, művészettörténeti kiváltságból a kortárs társadalom egésze számára fontos tanulsággá egy kiállítás. Lám, egy végiggondolatlan, a vidéki múzeumok jelentős részét lehetetlen helyzetbe hozó intézkedés nyomán, egy ostoba döntésből végül akaratlanul, s egy jó állapotban lévő galéria segítségével, igazi példája ez a kiállítás annak, hogy a kortárs képzőművészet, megfelelő helyen, helyzetben: mindannyiunk számára fontos tanulságokat hoz.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Egy filmvezér gyermekkora


(A Fabelman család. Amerikai film. Rendező: Steven Spielberg.)

Spielberg, a ravasz róka pontosan tudja, tőle már ennyi is elég, elvégre bármikor képes korrekt mozidarabot előállítani, ha álmából fölkeltik, akkor is. Tisztában van vele, hogy amikor egy ilyen semmi kis sztorira kiírják, hogy Hollywood urának gyerekkorát regéli el – a siker, a Globe- és Oscar-eső garantált. Ám amennyiben elfelejtjük, kiről van szó, s úgy nézzük a Fabelman-sztorit, mint egy egyszerű amerikai srác felnövéstörténetét – meglehetősen érdektelen, harmadvonalú filmecske marad.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Svájci igaz belgák


(Maison Maeterlinck / Theater immobiel, NTGent, január 29.)

Persze az NTGentet már jó ideje nem kell bevezetni a nemzetközi köztudatba, a svájci Milo Raunak, aki 2018 óta az intézmény művészeti vezetője, mégis sikerült a korábbinál több figyelmet összpontosítania – egyebek mellett – a belga városka büszkeségeire. Mintegy öt évvel ezelőtt stábja elég határozottan indított, egy tízpontos kiáltvánnyal, amely a mai napig kint függ az előtérben. (Magyarul a szinhaz.net oldalon olvasható A jövő városi színháza címmel.)Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Jóvátételek


(Elisabeth Leonskaja, Farkas Róbert és a MÁV Szimfonikusok – Müpa, február 9.)

Azok közül, akik egykor közös produkciókban léptek pódiumra a zongoraművésszel, hetvenhét évesen teljes aktivitással a koncertélet jelen idejét képviseli az 1978 óta Bécsben élő Elisabeth Leonskaja, akivel Richter annak idején szívesen adott elő közösen négykezes és kétzongorás műveket. A grúz származású zongoraművésszel hagyományosan jó a magyar hangversenyrendezők kapcsolata: az elmúlt években nemegyszer hallhattuk Budapesten különféle eseményeken szólistaként és kamarazenészként egyaránt. A minap a MÁV Szimfonikus Zenekar hívta meg, hogy megszólaltassa Csajkovszkij G-dúr zongoraversenyét.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Orgona ága


(Jean-Efflam Bavouzet, Louis Langrée – a Fesztiválzenekar koncertje a Müpában, február 10.)

Melyik francia érti jobban? Mert Louis Langrée a Fesztiválzenekarral valami ködös, mesés, bágyadt Lúdanyó meséit vezényelt, titokzatosat és fátyolosat, de ha az ember fölkiáltana, hogy igen, ez az igazi Ravel, akkor ott vannak az emlékei Pierre Boulezzel, aki egészen másképp képzelte el a darabot, és örülök, hogy nem kell eldönteni, hogy ki franciább a franciánál.Tovább

A szerző további cikkei

Rákai Zsuzsanna
A dicsőséges nonchalance


(Budapesti Fesztiválzenekar, Jean-Efflam Bavouzet, Louis Langrée – Művészetek Palotája, 2023. február 10.)

A budapesti együttes és a két francia művész együttműködésének erényei leginkább talán a határozott elképzelések és az elegáns megvalósítás egyensúlyában mutatkoztak meg. Markáns kontúrok és erőteljes színek adták meg a koncert alapvető karakterét, eközben azonban semmi nem vált túlsúlyossá, túlgondolttá. Langrée a Lúdanyó-szvit nyitó motívumainak szuggesztív megformálásával és szabad időkezelésével már a hangverseny első perceiben saját világot teremtett, lehetővé téve a közönség számára, hogy könnyedén beléphessen a képi illusztrációkat idéző, mesebeli tételek összetett, háromdimenziós valóságába.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Kakas a szemétdombon


(Henflix, YouTube)

Ennél valódibb, igazságosabb, kegyetlenebb műsort nem tudok elképzelni. Többször is belenéztem, pazar. Nem is véltlen, kétszáz néző alatt szinte soha nem volt az éppen ott szórakozók létszáma. És ezen nincs is mit csodálkozni, és nem azért, mert nyugalmat sugároz (ad notam: a tévétársasgoknál létezik kandallótévé is, melyben online ég a tűz, és ha a magamfajta lakásban sínylődő ódivatú tűzre vágyik, akkor monitoron kábíthatja magát, ha van rá elég kábultsága)… Az élőben közvetített baromfiudvar ennél sokkal valódibb, akkor is, ha ez csak illúzió, és nincs szarszag, tetű, nem kell etetni, itatni, bezárni, kinyitni, zöldet kaszálni, tojást szedni, semmit sem tenni a világon, csak bámulni. Akkor is „hitelesebb” az online kandallónál.Tovább


I N T E R J Ú

Cserba Júlia
Az ellenzéki szakács

Beszélgetés Sulyok Miklóssal


P Á R A T L A N

pá- ti-
KRUMPLIORR


A szerző további cikkei
(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


VIKTOR ÉS BALÁZS FELÜLT A TRANSZFÓBSZIBÉRIAI EXPRESSZRE

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDI EDINA
2023.02.14.Viktor és Balázs felült a Transzfóbszibériai expresszre...

„SIKERÜLT VISSZAÉPÍTENI A KASZTRENDSZERT” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2023.02.16.


A Magyar Hang VI. évfolyama 7. számának Tartalomjegyzéke...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2023.02.15.


A Magyar Narancs 35. évfolyama 7. számának Tartalomjgyzéke...


  

BÚCSÚ AZ ELLENZÉKTŐL

KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.02.16.


Ha nem akarjuk, hogy életünk végéig, és azon is túl, diktatúrában éljük le az életünket, meg kell tanulnunk radikálisan szembenézni a való világunkkal. Az önbecsapás apologetikus nyelve az ég egy adta világán nem vezet már sehova.

Biztosan sokan vannak, akik még emlékeznek TGM Búcsú a baloldaltól című réges-régi írására. majd Eörsi István Búcsú Gazsitól c. válaszcikkére. Tudjuk a történetet: Gazsi akkor, a kilencvenes évek legelején konzervatív fordulatot vett, átmenetileg búcsút intett a baloldalnak, hogy azután, mint radikális baloldali néhány év múlva ismét forduljon egyet. Nincs ezzel semmi baj, ha a világnézeti fordulatnak megalapozott indokai vannak, ha az új értékrend jól megérvelhető módon tűnik fel a közönség előtt. A fordulat, elvben, védhető. Ilyen értelemben védhető a búcsú is a régitől, mint ahogyan az is, ha mások, mint jelen esetben Eörsi, nem tudják elfogadni a fordulatot. Ez is érthető.

Magam nem vagyok a búcsúzások nagy híve, de ha világnézeti, magatartásbeli váltásról van szó, akkor minimum érdeklődéssel figyelem a fordulatot és a búcsút. Baj igazán akkor van, ha azért kell búcsúzni, mert az a világlátás és magatartás melytől megválunk, voltaképpen a búcsúra kényszeríti az embert, mert eredeti terepén már nem találja meg saját, változatlanul vallott értékeit.

Ködösítés nélkül: az Orbán rendszer létező „ellenzéke”, a 2010 óta regnáló „baloldal” plusz kevert mások (liberális?, középjobb?, ki tudja), szóval Orbán ellenzéke a negyedik kétharmados vereség után nem egyszerűen összezuhant, hanem, mint azt az elmúlt hetek beszédei Donáth Annától Márki-Zay Péterig  világosan mutatják, már egyáltalán nem látják, hogy hol és miben élünk, nem látják, hogy mi volna az ő dolguk, mi volna a szerepük, és egyáltalán: milyen az a világ, milyen az az önkényuralom, amiben létezünk, és mit kéne tenni egy milyen világért, hogy a diktatúrát le lehessen váltani. De mire? És kik? És miért?

A szegény ellenpártok most egymás ellen fenekednek, „öncélú orbánozásról” beszélnek, meg „élhetőbb világról”, az egyik elviszi a másik politikusait, MZP a bődületes bukás után még új pártot akar, a Momentum bedobja aduásznak Donáthot, aki azt mondja, hogy a hazugság világa magától összedől, a DK letarol mindenkit és árnyékkormányt mímel, az MSZP de facto nincs, nem sorolom. Ugyanis már nem az egyes mondatok kártékonysága az érdekes és bírálandó, hanem egy egyszerű ténnyel állunk szemben: 13 év után ezzel az „ellenzékkel” nem megyünk semmire. Ennyi bukás, ennyi szörnyűség után amit évtizede átélünk, az „ellenzéki pártok” jobb híján egymást akarják legyőzni, ekézni, megsemmisíteni és így tovább. Nyilván okkal-joggal teszik mindezt. Ugyanis eredeti szerepüket, hogy alternatívát mutassanak Orbán diktatúrájához képest, évtizede nem töltik be. Mi marad helyette?

Lehetett volna az önkritika, a radikális önbírálat, a visszavonulás, bármi, ami azt mutatta volna, hogy tudják, hogy rosszul csinálták, hogy érzik, hogy valójában nem rendszerellenzékei a diktatúrának. Ehelyett jött a szokásos nyelvi és politikai reakció: egymás marása, ami azért tragikus, mert mindenki a másikban látja a bajok forrását, enmagában se szálkát, se gerendát. Végtelenül szomorúnak tartom, hogy az előválasztást, mely az egyetlen demokratikus és szabad élményünk lett volna évtizede, részben a második forduló furcsaságai, részben az előválasztás utóélete tönkretette. Én elfogadtam a demokratikus döntést, támogattam MZP-t, akivel nem csak az a baj, hogy rengeteg hibát csinált a kampányban, hanem az, hogy nem érti: ennyi hiba, ekkora vereség után, neki  nem országos pártot kéne gründolni, mintha mi sem történt volna, hanem levonni a tanulságokat: ekkora bukás után a polgármesteri helyét kéne mint utolsó mentsvárat védeni, és nem erőltetni azt, aminek azért mégiscsak az arca volt: a Fidesz elleni országos fellépést, mint „lehetséges alternatíva” remény nélküli tovább képviseletét. Róla csak azért beszélek  név szerint, mert ha mellé álltam, és ezt ma is vállalom, az előválasztás után, akkor most a kudarcával is számolnom kell: igaz, nem csupán ő bukott meg, hanem az egész „egyesült ellenzék”, de mégiscsak ő volt az arca a bukásnak, noha messze nem egyedüli oka.

A magam részéről semmi reményt nem látok arra, hogy az évtizede így-úgy létezgető „ellenzékből” valaha is a diktatúra valós ellenzéke legyen. Ez nyilván nem pusztán a személyekre, hanem az egész szerkezetre vonatkozik. 

Meg kell szerveződnie egy új Nemzeti Ellenállási Mozgalomnak (NEM), írom le sokadszor, mely új alapokon, nagy tömegbázissal meg tudja magát értetni az emberekkel, mert új nyelven, új arcokkal, új szabadság és demokrácia és új nemzet képpel rendelkezik. Amíg ez nem történik meg, persze csakis békés, határolt forradalomként, addig marad az önkényuralom. Mindezekért: én elbúcsúzom ettől az ellenzéktől.

ITT OLVASHATÓ

ROGÁN ANTAL KABINETFŐNÖKÉHEZ VEZET SCHADL GYÖRGY BIZALMASÁNAK NAPLÓJA

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2023.02.17.


A Schadl György sofőrjeként és személyi asszisztenseként tevékenykedő férfi feljegyzései alapján rengeteg készpénzt szállított, egy naplóbejegyzése pedig arról árulkodik, hogy egy ízben Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének vitt el egy autót. A történtekről Nagy és a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda is hallgat. A nyomozati iratok szerint a végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán-féle minisztériumba is bejárása volt. A Völner Pált és Schadl Györgyöt érintő büntetőügy pénteken kezdődik, ám a mindössze 72 oldalas vádiratból feltűnően sok minden kimaradt a nagyjából 1700 oldalas nyomozati anyaghoz képest. A Nagy Ádám-szál például teljesen.

Az eddig feltételezettnél is bizalmasabb kapcsolat lehetett Schadl György, a végrehajtói kar börtönben ülő elnöke és Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke között – legalábbis ez olvasható ki a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és Schadlt érintő büntetőügy nyomozati irataiból.

A 24.hu által megismert dokumentumok szerint a nyomozók részletesen elemezték az ügy negyedrendű vádlottjának, M. V.-nek a naplóbejegyzéseit, valamint a telefonján elmentett szöveges üzeneteket. Ennek azért van jelentősége, mert a férfi Schadl György bizalmas munkatársa volt, aki a végrehajtók elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. A telefonjáról lementett bizonyítékok szerint Schadl mindenféle ügyes-bajos dolgát ő intézte, naplóbejegyzései szerint feladatai közé tartozott a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de Schadl – azóta szintén vádlott – feleségének is vitt olykor süteményt.

E naplóbejegyzések között szerepel egy 2021. április 23-ára rögzített feladat.

A délután 4 órára időzített bejegyzés szerint a férfinak Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót. A bejegyzés alapján egyértelmű, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó, a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell. A szóban forgó ingatlanról pedig korábban megírtuk, hogy a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik...

UKRAJNÁBA NEM ENGEDNEK ÁT EMBERI ÉLET KIOLTÁSÁRA ALKALMAS FEGYVEREKET, DE FEGYVEREKET KÉSZÜLNEK GYÁRTANI ELADÁSRA A BÉKEPÁRTI KERESZTÉNYEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.16.


A templomból összekulcsolt kézzel és ájtatos képpel távozó Orbán fegyvergyárakat készül építeni, ahogy Lázár János mondta: “Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni. Fegyvergyártás lesz, repülőgép-, harcirepülőgép-gyártás lesz.” Ezek a fegyverek és harcirepülőgépek minden bizonnyal ártalmatlanok lesznek az emberi életre, cukorkákat lövöldöznek ki és tojásokat dobálnak le, mert az lehetetlen, hogy a “béke” ilyen nagy apostolai, ilyen ájtatos keresztények, akik Ukrajnába nem engednek át az országon emberi élet kioltására alkalmas fegyvereket , ebből akarjanak gazdagodni.

Magyarország azért nem engedte meg, hogy magyar területen át szállítsanak fegyvereket Ukrajnának, mert a keresztény Magyarország védi az emberi életet, csak a békét tartja elfogadhatónak, így irtózik minden fegyvertől. Még véletlenül sem arról van szó, hogy a tömeggyilkos és népirtó oroszokat akarta segíteni, az ukránokat pedig gyengíteni, ezért nem járult hozzá, hogy Magyarországon keresztül fegyvert szállítsanak az ukránoknak. Ha így lenne, akkor Orbán “keresztény állama” a népirtást és a tömeggyilkosságokat támogatta, segítette, és bűnrészes az orosz háborús bűnökben.

De erről nyilván szó sincs, a fegyverekkel szembeni, s az emberi élet védelmét képviselő elvi álláspont húzódik a döntés mögött. Mert, ha nem így lenne, akkor az azt jelentené, hogy csak az oroszok életének kioltására alkalmas fegyverek szállításához nem járult hozzá Orbán Viktor keresztény országa, más életeket minden további nélkül ki lehet oltani. Konkrétan például az ukránok életét nem kell védeni, azokért még nem emelt szót a békegalambnál is békésebb Orbán Viktor.

Amikor a Nyugatot arra intik, hogy ne adjon fegyvereket az ukránoknak, mert az emberek életébe kerül (s most a legfontosabb feladat az emberi életek megmentése), értelemszerűen nem is lehet más emberek életére gondolni, mint az oroszok életére. Hiszen a nyugati fegyverekkel az oroszok ellen harcolnak. E logika alapján pedig arra kell gondolnunk, hogy ha fegyvergyárak épülnek és harcirepülőgépeket gyártanak Magyarországon, azokat még véletlenül sem az ukránok, legfeljebb az oroszok megsegítésére készítik. Háborúban mit érdemes gyártani, Móricka? Békepárti fegyvert.

A fegyvergyárakkal összefüggésben Lázár arról beszélt, hogy Magyarország gazdasági nagyhatalom lehet, nyilván a fegyvereladások alapján. A NER békegalambjai fegyverekből, háborúból akarnak meggazdagodni. A béke érdekében Ukrajnának még pénzért sem adnak fegyvereket, nehogy emberi életeket oltsanak ki, s ugyancsak a béke érdekében az oroszoknak kedvezményesen adnak majd fegyvereket, esetleg az orosz gázért és olajért cserébe. Ezzel is a békét védjük.

Magyarország az energiaellátása miatt lesz kénytelen fegyvereket adni az oroszoknak, s ha az Uniónak és a NATO-nak ez nem tetszik, a “legembertelenebb zsarnoknak”, a gonosz birodalmának, és büdöslábú mocskos gyarmatosítóknak fogjuk nevezni őket, akiknek nincs joguk beleugatni Magyarország belügyeibe. Emellett a világ különböző pontjaira adhatnak el Magyarországon készült fegyvereket, hadd gyilkolják csak egymást a nem békepárti nem keresztények. Magyarország pedig ebből gazdasági nagyhatalom lesz, a világ pedig megtisztul, mindenki keresztény lesz.

Az alvilág alig jár a NER előtt, ők már ráéreztek a fegyverkereskedelem gazdasági előnyeire. Az illiberális fasiszta maffia-Magyarország viszont annyival jobb helyzetben van, hogy gyártani is tudja a fegyvereket, nemcsak kereskedni velük. Esetleg a különböző nemzetiségű maffiákkal már lehetne előszerződéseket kötni, megrendeléseket felvenni, mert nemcsak terrorállamoknak van szüksége fegyverekre, mint Oroszország és Irán, hanem terrorista csoportoknak is...

KONSTRUKTÍV TARTÓZKODÁS VÉTÓ HELYETT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.17.


Annalena Baerbock német külügyminiszter a szövetségi kormány átfogó biztonságpolitikájáról tartott beszédében érvelt amellett, hogy az EU-ban több döntéshozatal legyen lehetséges a minősített többség elve alapján, a teljes egyhangúság megkövetelése helyett – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Baerbock szerint így a magyar kormány nem fenyegetőzhet vétóval.

Reuters azt emeli ki a Fitch Ratings hitelminősítő intézet friss elemzéséből, hogy Magyarországon és Lengyelországban tartósan magas inflációra kell számítani.

Az Orange Polska távközlési vállalat tegnap bejelentette, hogy erősen megfontolja az inflációs záradék érvényesítését az új és a megújított szerződések esetén. Előzőleg a a Deutsche Telekom magyarországi vállalata döntött szolgáltatási szerződéseinek a tavalyi, hivatalosan 14 és fél százalékos inflációs rátához történő hozzáigazításáról. Federico Barriga Salazar, a Fitch igazgatója azt mondta a hírügynökségnek: erre fel kell figyelni, mert ha általánossá válik az a gyakorlat, hogy a szolgáltatások árát indexálni kezdik, akkor az hosszabb távra további táptalajt ad az inflációnak, amit egyre nehezebb lesz leküzdeniük a központi bankoknak. Bár a januári lengyel és magyar inflációs adatok a Reuters szerint enyhén elmaradtak az előzetes piaci becslésektől, erre az évre vonatkozóan még így is ebben a két országban számít a legmagasabb mértékű pénzromlásra az Európai Bizottság.

A Fitch egyik illetékese szerint a magyar inflációs gondok látszanak tartósabbnak, főként az élelmiszerek gyors drágulása és a szolgáltatások árának folyamatos emelkedése miatt. A Reuters emlékeztet arra, hogy a Fitch a múlt hónapban stabilról negatívra rontotta Magyarország hitelbesorolási kilátásait, és e döntés indoklásakor arra hivatkozott: sérülékenységhez vezetnek Magyarország esetében bizonyos politikai megfontolások, így például az ársapkák alkalmazása, illetve egyes üzletágakban az extraprofitadó bevezetése.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD szintén arra figyelmeztetett tegnap, hogy Európa „feltörekvőnek” nevezett térségében a jelek szerint a vártnál több időbe telik majd az infláció visszaszorítása – derül ki a Reuters tudósításából.

Konstruktív tartózkodás vétó helyett

Frankfurter Allgemeine Zeitung Stuttgartból keltezett beszámolója szerint Annalena Baerbock német külügyminiszter a szövetségi kormány átfogó biztonságpolitikájáról tartott beszédében erőteljesen érvelt amellett, hogy az Európai Unióban több kül- és biztonságpolitikai döntéshozatal legyen lehetséges a minősített többség elve alapján, a teljes egyhangúság megkövetelése helyett. „Az elmúlt hónapokban újra és újra azt láttuk a Tanácsban, hogy egyes tagállamok megakadályozták az erőteljes közös európai állásfoglalást, például emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban” – jelentette ki. Utalt arra is, hogy ha majd a jelenleg 27 tagú EU kibővül Moldovával, Ukrajnával, illetve a nyugat-balkáni államokkal, akkor mindenképpen meg kell teremteni az intézményes kereteket az Unió cselekvőképességéhez. Baerbock külön szólt az úgynevezett konstruktív tartózkodás formulájában rejlő lehetőségekről. Erre nemrégiben az az eset szolgáltatott példát, amikor határozattervezetet dolgoztak ki az ukrán katonák kiképzéséről, ami egyhangú döntést igényelt, és a konstruktív tartózkodás eszköze tette lehetővé, hogy Magyarország ne az egész határozatot blokkolja.

Izrael Magyarországhoz, illetve Törökországhoz hasonló tekintélyuralmi viszonyok felé vett irányt

A Netanjahu-kormány igazságügyi reformterve fenyegetést jelent a jogállamra nézve, de még nem veszett el Izraelben a demokrácia ügye – állítja a Die Zeit német magazin internetes oldalán megjelent kommentárjában Jan Ross.

A szerző utal arra, hogy egyes bírálók szerint Izrael Magyarországhoz, illetve Törökországhoz hasonló tekintélyuralmi viszonyok felé vett irányt, és hogy a hétfői, több tízezres tüntetés nyomán a köztársasági elnök kompromisszumra szólította fel a politikusokat. Megállapítja, hogy mivel Izraelnek nincs írott alkotmánya, az állami berendezkedés nem föderális jellegű, és a parlament is csak egykamarás, ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a független igazságszolgáltatás csúcsán található legfelső bíróság ellensúlyt tudjon képezni a kormányzati többséggel szemben. A Die Zeit egyfelől alkotmányjogi vandalizmusnak minősíti a korrupcióval vádolt miniszterelnök vezette kormány azon igyekezetét, hogy visszaszorítsa a bírák szerepét. Másfelől viszont hangsúlyozza: az igazságügyi reform körüli politikai harc még korántsem dőlt el, és a tárgyalási készség arra utal, hogy a kormánykoalíció, érzékelve a kiterjedt társadalmi ellenállást, heves konfrontációk után ugyan, de nyitott lesz a kompromisszumra. A kommentátor vitatja azt az állítást, hogy Izrael egyre kevésbé liberális és toleráns állam. Elismeri ugyan, hogy a vallásos zsidó pártokat segíti a demográfiai hátszél, vagyis az, hogy az ultraortodoxok körében magasabb a népszaporulat, de hangsúlyozza, hogy a közvélemény ellenáll az elnyomó jellegű állam létrehozási kísérleteinek. Példaként hozza fel a szabadság ösztöneinek túlélési képességére, hogy az a Gideon Szaar volt igazságügyi miniszter, aki csaknem az egész politikai pályafutása alatt Netanjahutól jobbra állt, most együtt demonstrál a baloldaliakkal és a liberálisokkal a jogállam megvédése érdekében.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ