2018. július 10., kedd

KEZDJÜNK MÁR AGGÓDNI EGY KICSIT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.07.10.Orbán Viktor miniszterelnök (k) megtekinti az elnöki épületegyüttes makettjét Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök beiktatásán Ankarában.

Ennyi áll az MTI közlésében. Orbán Viktor megtekinti. Ez már önmagában is rohadtul nagy baj, ugyanis senkinek, aki önmagát demokratikus ország vezetőjének hazudja, nincs keresnivalója egy diktátor kiteljesedésének ünnepén. Orbán Viktor ott volt nyálat csorgatni. Pedig nincs rá oka, ő már megépítette a maga diktatúráját. Nem sok olyan dolog van, amit – Erdoganhoz hasonlóan – ne tehetne meg ebben a lebutított, nemzetinek és kereszténynek hazudott, szétlopott, hatalma alá taposott, beszaratott, elvadított országban. A tömeges bebörtönzések ugyan nem jellemzőek, de nincs is rá szükség. Kicsi ország ez ahhoz, nem kell letartóztatni az ellenzékieket. Bőven elég lejáratni, ellehetetleníteni, elüldözni. Működik.

Amiért mégis ide rángattam ezt a förtelem fotót, arról valamennyire is normális országban beszélni is felesleges lenne, mert egy egészséges társadalomban ilyesmi elő sem fordulhatna. Nálunk simán. Igen, Orbán Gáspárról beszélek. Orbán Viktor egyetlen fiáról, aki az apjához hasonlóan majdnem sikeres focista lett, de mégsem, aztán elment Afrikába focit tanítani az ottani szegény gyerekeknek. Majd hirtelen visszajött – hogy önként, vagy némi kényszerítés hatására, az mindegy -, de addigra szerencsésen megtalálta Istent a sivatagban.

Megtalálta és hazahozta. Azóta remekül halad a szektaépítés. Orbán Gáspár személyesen csacsog Istennel, kifordult szemekkel nyelveken szól – halandzsázik, mégpedig az angyalok nyelvén -, kézrátétellel gyógyít, igét hirdet, térít. Van már dicsőítő iskola és prófétasuli. Esküszöm.

Nem lenne ezzel nagyobb baj – kisebb azért lenne, mert egy szekta nem veszélytelen dolog, ugyanis sok gyenge akaratú szerencsétlent be tud rántani és a sikeres agymosás után bármire rá tudja őket venni a szekta vezetője, elég a Japán metróban szarin gázzal gyilkolókra, vagy a tömeges öngyilkosságot elkövetőkre gondolni -, de amikor egy ország egyszemélyi vezetőjének egyetlen fiáról beszélünk, azért kezdjünk már aggódni egy kicsit.

Most pedig térjünk vissza a fenti fotóhoz és tegyük fel magunknak a kérdést: mi a büdös francot keres Orbán Gáspár a politikában? Miért hurcolja magával Orbán Viktor a gyerekét olyan helyekre, ahová a hozzá hasonló diktátorok legfeljebb a trónörököst viszik magukkal. A kérdést így feltéve a választ is megkaptuk.

Aki azt gondolja, hogy Orbán Viktor választáson egyszerűen leváltható, az nagyon téved. Aki abban reménykedik, hogy ugyan leváltani nem nagyon lehet, de egyszer ő is megöregszik és a végén kihal, az jól nézze meg ezt a fotót. Nem hal ki. Dinasztiát alapít. Gondoljunk csak Ráhelre, aki svájci iskolába járt rengeteg pénzért, de angolul sem beszélni, sem írni nem tanult meg a konyhanyelvet elérő szinten sem. Már akkor megengedte magának, hogy az Operaház elnöki páholyában vendégül lássa a barátait a suliból. Nem másért, hanem mert meg kellett mutatnia, hogy megteheti, mert az apjának van egy saját országa, ahol akkor és azt tesz, amit és amikor akar. Mert ő a hercegnő. Lett következménye a dolognak? Dehogy. Mi már évekkel ezelőtt figyelmeztettünk mindenkit arra, hová is tartunk. A kis hercegnő szépen felnőtt, megerősödött, egyetemi tanár lett, világra hozta az utódot és a férjével az oldalán elkezdte átvenni az örökségét. Nem is kell túlzottan titkolóznia, hiszen nyilvánosságra került a Tiborcz-Orbán házaspár bahreini tárgyalásáról készült fotó, tudjuk, hogy Ezeregy Tehetségű Ráhel mancsa könyékig benne van a turizmusban és a divatipar trónjára is felküzdötte magát és az összes saját lábát.

De Magyarország mégis egy konzervatív keresztény értékrenddel terhelt diktatúrácska, nő nem ülhet a trónra. Az férfimunka. Jelenleg még apuci uralkodik, de a franc tudja, a súlyos nyelvcsapkodásban, rángatózásban, kényszermozgásokban gazdag életútja mikor vezet odáig, hogy váratlanul és immár tagadhatatlanul összeomoljon. Igaz ugyan, hogy bárhová megy, Havasi Bertalan – ott van a fenti fotón is, Erdogan beiktatási ceremóniáján két sorral Orbán mögött ült – soha nem távolodik el tőle két lépésnél messzebbre, de még ez sem garancia semmire. Gondoskodni kell az utódlásról.

Ha belegondolunk a kormányprogrammá lett, az alaptákolmányba is befércelt vallásos áhítatba és abba, hogy ezzel a nagy kereszténységgel párhuzamosan kétpofára mocskolják a keresztény egyház fejét, a magyar keresztény egyházak gyakorlatilag önjáró módon működnek, simán szembemenve Rómával, fideszes propagandát hirdetve szószékről és minden létező helyről, közben iszonyatos mennyiségű közpénzt kapnak cserébe a hálás kormányfőtől, sorra teszik rá a kezüket az iskolákra, idősotthonokra – azok ingatlanvagyonára is – és mára gyakorlatilag a magyar keresztény egyházak közösen uralkodnak Orbán Viktorral, akkor nem kell olyan rohadtul sokat töprengeni Orbán Gáspár szektavezéri ambícióin. VIII. Henrik azért, hogy el tudjon válni a feleségétől – akkor a lefejezés még nem jutott eszébe, mint a válás egy formája – simán szakított Rómával és létrehozta az anglikán egyházat, melynek ő volt a feje, létre lehet hozni nálunk is egy szép nagy Felházat. Aki most kételkedik és rázogatja az okos fejét, ezzel párhuzamosan lehülyéz mindenkit, aki felveti ezt a lehetőséget, az bődületesen nagyot téved.

Orbán Viktor mindig megmutatta előre, hogy mit fog csinálni. Most is ezt teszi. Csak az nem látja, aki nem akarja. Ott van a fotón, ennél nyíltabban nem lehet bejelenteni, hogy mi a következő lépés. Azt ugyan nem tudom, hogy Gáspár mit örökölt genetikailag – mindenen és mindenkin átgázoló hatalomvágytól kezdve a mentális terheltségig hosszú a lista, ezek az örökségek mindannyiunk kezdőcsomagjában ott rejtőzhetnek -, ezért azt sem tudom, hogy egyszerű diktátorpalántáról, vagy gyakorló elmebetegről beszélhetünk-e. De az ország jövője ott van azon a nyomorult képen. Titkolatlanul, egyértelműen, bárki számára jól láthatóan.

Már ma is egy külön vallás, külön szekta a fideszhívőké. A Fidesz nem egy párt. Valamikor régen annak indult, aztán Orbán Viktor átvette a hatalmat először a pártban, majd az országban. Éppen úgy szektavezér, mint a fia. És ez nem fog javulni, hanem hamarosan romlani fog. Sokat. Gyorsan. Most üzente meg az ország miniszterelnöke és az ő utóda. A képen a jelenlegi és a jövőbeni gazda látható.

Egy dologban azért biztosan lesz javulás. Hamarosan ilyen írások nem születhetnek. Mert elfogadják az új törvényt, miszerint a közszereplők családtagjairól nem szabad írni. Mert ők magánemberek. Akkor is, ha egy másik ország diktátorának hivatalos avatásán vesznek részt. Nem valószínű, hogy aki mégis írni mer ilyesmiről, az börtönbe kerül. Nem is kell. Elég egy jókora per. Még ha sikerül is néhány becsületes bírónak talpon maradnia (egyre kevesebb ilyen lesz, ahogy múlik az idő), a kivéreztetett, minden pénzforrástól elzárt ellenzéki média nem fogja tudni anyagilag finanszírozni a pereskedést. Ha véletlenül a bíróság nem állapít meg jogsértést, akkor is mindegy lesz, mert az újság, portál addigra csődbe ment. Ez a szép új világ, ami itt épül a szemünk előtt. És én nem tudom megmondani, hogy van-e még értelme újra és újra felemelni a hangunkat, vagy itt van az ideje előszedni a bőröndöt a szekrény aljából. Az első verzióban akarok hinni.


MINEK SZ@ROLNI? TESSÉK VÉGRE FELVÁLLALNI, HOGY AZ VAN, AMI!

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: LÁNG VIKTÓRIA
2018.07.10.


Miért húzza az időt a regnáló? Harmadik négy-évének jelenlegi állása szerint egyik napról a másikra kitud nyírni bárkit és bármit. Ezt akarta, elérte. Többségi felhatalmazást ügyeskedtek ki magunknak, miért sz@rolnak anonim cikkek íratásával, amikor egyszerű a megoldás: radír, és kész! Emlékezzünk, hogy mondta egyszer egy kis bajuszú ember: ausradíren. 

Egyenként, sorban….

Még csak kedd van, de már van “hét gyűlölni valója”. A régi-új mumus felhasználásával esett neki név nélkül írt blogbejegyzésében feltehetően “felsőbb megbízásból” egy Fidesz-írnok a kinyírásra ítélt MTA-nak. Mintha csak ezért íródott volna, azonnal átvette a másik két eltartottunk: a Magyar Idők és az Origo...

KELL-E MÉG FŰTENI A LAKÁSPIACOT?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.10.A pénzügyminiszter mindenkit arra bíztat, hogy még 2019 vége előtt vegyen új lakást. A kedvezményes lakásáfa végéről szóló váratlan bejelentés ezek szerint arra (is) szolgálhatott, hogy tovább fűtse a vételi kedvet. Megnéztük, a piac vajon erre jelenleg mennyire szorulhat rá.

A pénzügyminiszter a lakásépítési áfával kapcsolatban nemrégiben egyértelműen leszögezte, hogy a kormány nem tervez hosszabbítást. A 27 helyett 5 százalékos áfa 2019. december 31-ig érvényes (ennek várható hatásairól itt olvashat). Varga Mihály nyilatkozatában kijelentette: „arra biztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt”. Megnéztünk néhány (tény, hogy a kedveltebbek közé tartozó) lakásberuházást, hogy most miként néznek ki az értékesítési adatok.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a kormány 2019 első felében felülvizsgálja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) rendszerét. Mint a pénzügyminiszter fogalmazott: még az is lehet, hogy tovább bővítik.

A fővárosi Tópark kínálatában jelenleg szereplő mintegy 250 lakás közül 105 nem talált még vevőre. A többit vagy már megvették, vagy letették értük a foglalót. A Corvin Átriumban már csak 3 szabad lakás van. A budapesti XIII. kerületben épülő Young Cityben 183, a Thermal Zugló lakóparkban 93 lakás közül lehet még választani. Szintén a XIII. kerületben (ez a legnépszerűbb fejlesztési célpont) a Nerium Park 180 lakása közül 104 kelt eddig már el. A 2019. második negyedévében tervezett átadású csillaghegyi lakóparkban 75 lakásból 29 vehető még meg. A Sasadliget értékesítési rátája 50 százalékos.

A keszthelyi Royal Homes első ütemében az összes lakást sikerült eladni. Elindult a második ütem építése és értékesítése, amelynek tervezett átadása 2019. harmadik negyedéve (ez már azok közé a projektek közé tartozhat, ahol a csúszás – ami meglehetősen általános jelenség – erősen zsebre mehet). Ebben az ütemben – kecsegtet a beruházó – a lakások széles kínálatából lehet válogatni, most még bevezető áron. A lakások harmada egyébként már a második ütemben is elkelt. A Panoráma lakópark Alsóörsön 36 lakást kínál, amiből viszont mindössze 2-4 tekinthető már elérhetetlennek. A siófoki Panoráma Partnak azonban közel 75 százalékos a sikeres értékesítések rátája (a mintegy 150 lakosztályból 40 vehető még meg)...


KERTVÁROSI ISKOLÁK AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Viktor
2018.07.10.


Az amerikai iskola számtalan film és könyv helyszíne – csakhogy létezik-e egyáltalán olyan, hogy „amerikai iskola”? Ezt a kérdést tette fel az Egyesült Államokban élő Viktor, aki lánya példáján meg is válaszolta. Nagyszerű, egyszerre informatív és nagyon érdekes poszt következik (a képeket köszönöm Viktornak).

Az amerikai oktatásról elég sok tévhit kering, és ezek általában nem valami jók. Nem mondom, hogy ezek teljesen alaptalan dolgok, csak éppen nem lehet őket általánosítani az egész országra, sem államra, de még a városok zömére sem. A következőkben a saját tapasztalatainkat osztom meg, ami aztán szintén nem lesz általánosítható, de talán érdekes, hogy ilyen is van.

Miért éppen Amerika?

Mi nem pénzügyi okokból költöztünk külföldre, mind a ketten jóval átlag feletti fizetéssel és szép karrier ívvel éltük az életünket 40 felé közeledve, 2011-2012 körül a „nagy megdöbbenés” idején.

Miután végigjártuk a fázisokat a 2009-es „Mi soha nem élnénk másodrangú polgárként külföldön”-től a 2013-as „Most már menjünk minél hamarabb, mielőtt visszatérünk 1960-ba”-ig, el kellett döntenünk, melyik legyen a célország.

Anglia nem tetszett, én pedig német nyelvű területre nem szívesen mentem volna. A szomszédaink nem sokkal korábban mentek Új-Zélandra, és az ország sok paramétere tetszett nekem is. Angol nyelv, a világ egyik legkevésbé korrupt országa.

Egy gondom volt vele, hogy túl kicsi a lakosságát tekintve, ezért talán kevesebb mozgolódási lehetőség van ott, mint egy Anglia vagy Németország esetén. Ennek ellenére az volt a terv, hogy 1-2 évet eltöltünk Angliában az akkori cégemen keresztül, ami kényelmes és biztonságos hátteret adott volna az aklimatizálódásnak, majd onnan ugrunk Új-Zélandra.

Jeleztem is a manageremnek, hogy ha nyílik angliai projekt, akkor engem nyugodtan relokáljanak. Ezzel bekerültem az amúgy 20 000 fős, több kontinensen jelenlévő IT-cég „Internal Mobility” adatbázisába.

Miközben vártunk az angliai projektre, a managerem egyszer odajött, hogy nem érdekelne-e egy projekt az USA-ban. Akkoriban nekem is annyi elképzelésem volt az amerikai életről, mint legtöbb magyarnak - ami egyébként nem volt túl jó.

Művigyorgós, felületes emberek, nem túl jó iskolák, 100 ezer dolláros kórházi számlák és három lépés után kirabolnak az utcán, ha este sétálok. Emiatt Amerika nem is szerepelt a potenciális országok között.

Azért nem mondtam azonnal nemet, kértem gondolkodási időt, hogy kutathassak egy kicsit. Ezalatt kikerestem a céges adatbázisból magyarokat, akiket a cég az USA-ba relokált, és beszéltem velük Skype-on.

Ők meglepően jókat nyilatkoztak, még kettővel elosztva is tetszett a dolog. Még egy kis kutakodás és családi tanácskozás után eldöntöttük, hogy jó, legyen az USA az új otthonunk...

HATALMAS LEHETŐSÉG ELŐTT ÁLL A MAGYAR FOCI

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.07.10.


Bár a futball-világbajnokság legizgalmasabb összecsapásai még csak ma-holnap kezdődnek, a héten már a magyar klubcsapatok is megkezdik a nemzetközi kupaszereplésüket, ebben a felfokozott hangulatban pedig tálcán kínálja magát a lehetőség, hogy TAO-pénzekkel és új stadionokkal kitömött élgárdáink bizonyítsák: rászolgáltak a magyar adófizetők közpénz-milliárdjaira.

Mit nekünk az angol-horvát vagy a francia-belga, amikor a Videoton (bocsánat immár MOL Vidi) a luxemburgi bajnok, a Honvéd pedig a macedón Rabotnicski otthonában lép pályára? A Ferencváros és az Újpest első selejtezős mérkőzéséről nem is beszélve: a zöld-fehérek az izraeli Maccabi Tel Aviv, a lila-fehérek pedig az azerbajdzsáni Neftci Baku csapatával csapnak össze.

Azt persze az utóbbi évek folyamatos, álomszerű és villámgyors fejlődése (folyamatos álmodozás, majd rekordgyors kiesés az európai kupákból) csak remélni lehet, hogy az idei focivébé végjátéka nem esik egybe a mennyei magyar futballközegből kilépő csapataink nemzetközi szereplésének végjátékával...

ÚJRA DÜBÖRÖG A TÖRVÉNYGYÁR: A FIDESZ-KÉTHARMAD JOBBAN TELJESÍT

ZOOM.HU
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.07.10.


Fontos jogalkotói célkitűzések megvalósítása” érdekében már hetek óta rendkívüli ülésszakot tart az Országgyűlés: már volt három plusz hét és jövő héten folytatják. Noha június közepén általában már véget ér a parlament tavaszi ülésszaka, a Fidesz újabb kétharmados törvényhozási többséget eredményező választási győzelme után idén ekkor indult csak be igazán a munka – talán nem függetlenül attól, hogy ezekben a hetekben ország-világ a foci vb-re figyel.

Berúgták a törvénygyár motorját

Ezzel új lendületet kapott a törvénygyár jelzőt a rohamtempóban erőltetett törvényhozási munkával már a második Orbán-kormány idején kiérdemlő, kormánypárti többségű parlament. Az új ciklusban e hét szerdáig

17 ülésnapot tartottak, 129-szer szavaztak, 23 törvényt fogadtak el – köztük az alaptörvény 7. módosítását és a Stop Soros törvénycsomagot.

Az elmúlt szűk két hónap parlamenti mérlegét vizsgálva megállapítható, hogy nem is annyira a mennyiségre, mint inkább a minőségre mentek a kormánypártok: igyekeztek a veszprémi időközi választással 2015-ben technikailag megszűnt kétharmados többség visszaszerzése után „bepótolni” a kiesést...

VALÓBAN GYEREKBARÁT HELY AMERIKA? VALÓBAN. EGY MAGYAR CSALÁD TAPASZTALATAI

HALIGALI BLOG
Szerző: haligalibarbara

2018.02.24.


Detti, férje és két kicsi gyerekük tíz hónapot töltöttek Amerika egy békés kisvárosában, a 85 ezres Bloomingtonban. Azért pont ebben az Indiana állambeli városkában éltek, mert a férjét meghívták, hogy tanítson két szemesztert a helyi egyetemen. A fiuk négy és félévesen kezdte meg a családi kiküldetést, a kislányuk pedig másfél éves volt, amikor talpa megérintette az Újvilág földjét (hogy költőien fogalmazzak). Pont, mielőtt visszaköltöztek volna Budapestre, alaposan kifaggattam Dettit a tapasztalatairól, aztán ültem a válaszain pár hónapot, most pedig két részletben közkinccsé teszem őket.

Az első részben praktikusabbnál praktikusabb dolgokról lesz szó; például, hogy hogyan lehet órákon át gyerekekkel autóban ülni, aztán még várost, sőt, múzeumot is nézni. De majd szóba kerülnek az amerikai kisvárosi hétköznapok, ünnepek, gyereknevelési szokások és a junk food is. És kiderül, miért is annyira gyerekbarát hely Amerika.

Első rész


A férjed munkája miatt Amerikán belül sokat utaztatok, így nyilván lett kis rutinotok a hosszú autóutakban, ami minden kisgyerekes szülő mumusa. Oszd meg légyszíves az olvasókkal öt aranyszabályodat, és pár olyan tárgyat, ami nálatok a hosszú utak kötelező kísérője lett.

1. Öt-hat óránál többet nem autózni egy nap, a maximum a hét óra. Távolabbi úticél esetén mindenképp kettévágtuk az utat azzal, hogy aludtunk valahol egyet. Ez azért is volt praktikus, mert így többet láttunk: több időnk volt megnézni utazás közben a fő célponton kívüli más érdekességeket, legyen az akár egy egyszerű folyópart vagy egy város főtere. Ez persze drágább, mintha valaki megszállás nélkül lehúz 9-10 vagy több órát az autóban, de két kisgyerekkel az nálunk agyhalál lett volna, ennyit mindenképp megért egy plusz olcsó szállás.

2. Kedvenc éttermek előre kikeresése az interneten. Nálunk olaszmániás a két gyerek, bolognai spagetti a jolly joker, ezért sokszor úgy időzítettük az indulást, a szüneteket, hogy előre rákerestünk az útvonalunkon az olasz éttermekre. Ha az elsődleges szükségletek megfelelően ki lettek elégítve, mindenki számára kellemesebb volt a továbbutazás.

3. Hosszú utazás során jobb, ha feladod vagy legalábbis bő engedményeket teszel a nevelési elveidet illetően. Értem ezalatt például azt, hogy a gyerekek mennyi elektronikus cuccot használhatnak vagy mennyi édességet ehetnek. Mi alapvetően mindkettőt korlátozzuk náluk, ami azt jelenti, hogy a sima hétköznapokon is része az életüknek, de csak az általunk meghatározott mennyiségben (pl. napi 30-40 perc mesenézés). Amikor nagyon sokat ülünk az autóban, ezt a keretet kibővítjük, mindenkinek jobb így. A gyerekek pedig tudják, hogy ez csakis az ilyen helyzetekre vonatkozik, normál hétköznapokon pedig elfogadják a szigorúbb korlátozást (a kétéves nyilván kevésbé, de ő jelenleg mindennel így van)
...

JÓZSEFVÁROSBAN SEM LEHET MÁR A FIDESZT MEGBUKTATNI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2018.07.09.


...Józsefváros ma demográfiailag eléggé vegyes kerület. A Corvin negyedbe a felső középosztály költözött be, a régi omladozó házak és utcák már csaknem egy évtizede eltűntek innen–lakóikkal együtt. De a kerület további részein a mélyszegénység mindenhol szemelőtt van. A lakhatási kérdések, a hajléktalanság és a jó szociálpolitika kimondottan fontos területek és ezekben Győri Péter kétségkívül jártas.

De nehéz körülmények között volt kénytelen kampányolni–olyan korülmények mellett, amelyeket egyetlen egy kanadai politikus el sem tudna elképzelni. Például az ingyenes, adófizetői pénzen fenntartott önkormányzati lapban a fideszes Sára Botond polgármesteri-jelöltet összesen 22 alkalommal szerepeltették az egyik választás előtti számban. Vajon hányszor szerepelt ebben a lapszámban Győri Péter neve? Egyetlen egyszer sem. Amikor Győri Péter jelezte, hogy politikai hirdetést szeretne vásárolni, akkor as szerkesztőség válaszolt: nem fogadnak el ilyet. Így kezeli a Fidesz az adófizetők pénzét, ennyire összeforrt a párt és az állam. Nem csak, hogy arra használják az adóforintot, hogy egy állítólagos demokratikus versenyben csak az egyik jelöltet mutassák be, hanem még azt is lehetetlenné teszik, hogy az ellenzéki jelölt saját pénzén nyilvánosságot vásároljon magának.A józsefvárosiak kevesebb mint egy negyede szavazott vasárnap. A lakosság közel száz százaléka viszont megkapta a kerület ingyenes lapját, amelyben színtiszta pártpropagandát folytattak a magyar lakosság pénzén, az ellenzéki jelöltet pedig egyszerűen eltüntették. És úgy néz ki, hogy ez, illetve nyolc évnyi tapasztalat is azt támasztotta alá, hogy ezt a pártot már nem lehet megbuktatni, így a legjobb megoldás a belső emigráció. Mindenki élje a magánéletét és maradjon ki a politikából. Érdemes ismét meghallgatni Koncz Zsuzsa Kertész leszek c. dalát. Legfejebb otthon, vagy internetes felületeken anonim módon vesz az állampolgár verbális elégtételt a Fideszen. A politikai vezetők maradnak, orzágosan és helyi szinten egyaránt. És ameddig van legalább kenyér az asztalon, ez így is marad.

Az Isten segítse azokat az ellenzéki politikusokat Magyarországon, akik ilyen körülmények között még egyáltalán vállalják a megmérettetéseket.

AZ ILLEGÁLISAN ÉRKEZŐK SZÁMA EGYRE CSÖKKEN, MI TÖBB, ÖT ÉVE NEM VOLT ILYEN ALACSONY - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.10.


- Populista politikusok a migráció kapcsán mindenütt rájátszanak a félelemre, ami nagyon hatásos fegyver, és az sem számít, hogy a bevándorlók száma a korábbinak csupán töredéke;

- Kaczynski beintett az uniónak, Brüsszel viszont nem figyel oda, hogy Románia esetében a térségen belül újabb kormány int búcsút a jogállamnak;
- Simicska kapitulációjával Orbán korlátlan hatalmi törekvéseinek immár semmi sem áll útjában.

Washington Post


A kommentár úgy látja, hogy a történelem ismétli önmagát, akkor pedig Trump bajban van. Európát az utóbbi 4 évben az egykori náciból lett liberális-demokratikus Németország vezeti. Az USA más úton halad, de a kettő most közelít egymáshoz. Merkel a hatalom csúcsán nehezen ugyan, de megbirkózik csodálnivaló bevándorlási politikájának árával. A másik oldalon az amerikai elnök ahelyett, hogy megtámogatná a kancellárt, lefitymálja, pedig az az egyetlen olyan vezető, akit fenntartás nélkül dicsérni lehet. De ha valaki jó ember, attól még nem bölcs politikus. A nyitott kapuk visszaütöttek, belső határok emelkednek, Schengen levegő után kapkod.

Minden más amerikai elnök felismerné, hogy ha a történelem visszafelé fordul, akkor senki sem tudja megmondani, hol áll meg. A határok nélküli Európa azért jött létre, hogy orvosolja a heveny nacionalizmus betegségét. A legfontosabb állam, Németország keleti szomszédjai, Ausztria, Lengyelország és Magyarország jobbra tolódtak. A lengyeleknél és a magyaroknál lopakodik a tekintélyelvűség, de ebben nincs semmi új. Mindkét országban illiberális rezsimek voltak hatalmon a háború előtt, most úgy tűnik, hogy megint afelé tartanak. Trump pedig örül, hogy a világban sokfelé újjászületik a durva ostobaság. Semmit sem tud a történelemről, így arról, hogy az európaiak az emlékek folytán miért vannak a nyitott határok mellett. És hogy miért tartanak a szélsőjobbtól.

Az elnök belerúgott Merkelbe, amikor az a földön volt, pedig annak egyetlen hibája az volt, hogy túlhajtotta a kontinens alapelvét: az emberséget. Pont ott tartunk, mint amikor Franklin Roosevelt kijelentette, miután a fasiszta Olaszország hadat üzent Franciaországnak - utóbbit akkorra már megtámadta Németország: a tőrt tartó kéz hátba döfte a szomszédot. Lehet, hogy a történelem tényleg ismétli önmagát.

New York Times/AP

Európa és Amerika is lecsap a migrációra, noha az illegálisan érkezők száma egyre csökken, mi több, öt éve nem volt ilyen alacsony szinten. A családok szétválasztása a mexikói határon, illetve a menekülthajók be nem engedése olasz részéről mutatja, mennyire megkeményedtek az álláspontok. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője megerősíti, hogy az adatok egyáltalán nem támasztják alá a hisztériát, ám a politikusok tudják, hogy ily módon rendkívüli módon tudnak hatni a választókra. Az Atlanti-óceán mindkét partján lassanként ez lesz a fő választóvonal a politikában. Az egyik fél a bevándorlást teszi felelőssé a bűnözésért és a munkanélküliségért, határ az oksági viszony nemigen áll fenn. A másik tábor azt mondja, hogy a vezetők egyszerűen felismerték: a tömeg aggódik a nemzeti identitása, illetve az idegenek gyenge beilleszkedése miatt.

A kérdés 3 éve került a figyelem középpontjába és a fő témának bizonyult a választáson több országban is, így Magyarországon, ahol könnyedén nyert Orbán Viktor, aki rideg elutasításáról ismert. De még Merkel is bekeményített, noha a számok cseppet sem válságról tanúskodnak. Egy amerikai kutató úgy látja, hogy tényleges adatoknál sokkal fontosabb a jelenség megértéséhez a munkások gazdasági elbizonytalanodása, és az, hogy vannak gátlástalan politikai vezetők, akik meglovagolják a félelmet. Merthogy utóbbi nagyon hatásos politikai fegyver...

ÚJABB KORMÁNYPÁRTI HAZUGSÁGOT LEPLEZETT LE MÁRKI-ZAY PÉTER

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.07.10.


A hódmezőváráshelyi polgármester feltételezése szerint fideszes megrendelésre készül olyan telefonos közvélemény-kutatás a csongrádi városban, melynek már a kérdései is hazugságokat sugallnak. Márki-Zay Péter Facebook-oldalán írt a manipulatív felmérésről:

A kutatással azonban nemcsak kérdeznek, manipulálnak is, amikor az uniós választáson való részvételemről kérdezik a vásárhelyieket – mit szólnak ahhoz, hogy Brüsszelbe készülök? Természetesen nincsenek hasonló terveim, de hogy a Fidesz (mert ki másnak van most erre pénze?) kíváncsi erre, az sokat elárul a félelmeikről.

A városvezető szerint a Fidesz tisztában van azzal, hogy nem nyerne meg egy helyi választást, ezért nem is döntött a képviselő-testület feloszlatása mellett...

REMÉNYKUFÁROK

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.07.09.


Nem tetszenek még unni? Mármint, hogy magukat állandóan hülyének nézik? Ja, hogy nem, sőt, élvezni tetszenek. Hát, ahogy méltóztatnak gondolni, én azért szólok, hogy az álhírlapok most már átléptek egy határt. Innentől nem mondható, hogy senkit sem zavar, ha Mari néni, Pista bácsi hisz a homoródalmási jetiben vagy a repülő csészealjakban. Innentől vérre megy.

Igaz, eddig is vérre ment, eddig is tele voltak ezek az álhírlapok mindenféle alternatív gyógymóddal, hazugsággal, próbáltak eladni neves kutatóbiológus nevével kannabidiol-olajat, persze tízszeres áron, el is üldözték egy időre a tudóst a Facebookról meg a nyilvánosságból: de Dr. Horváth József esete nem volt elég. Ő feljelentést tett a nevében szélhámoskodók ellen, a nyomozás állásáról nincs tudomásom, azonban talán nem csak a hatékony, informatikában otthonos magyar rendőrségen tette meg, hanem a Facebooknál is, mert a rá – hamisan – hivatkozó álhír-oldalak egy részét két hete leszedték, amint arról be is számoltam volt.

Mondjuk elég annyi a szélhámosok szemtelenségéről, hogy amikor az üzemeltető orosházi tanárnőt megtalálta a valódi sajtó és feltettek neki pár kérdést, az „lebuktatóinak válogatott szidalmazása mellett elismerte, hogy valóban ő futtatta az oldalakat, és még panaszkodott is egy sort, hogy milyen sok munkája ment most kárba a törlésükkel.”(Index) Az fel sem merült benne, hogy pár fityingért hatalmas, embertelen aljasságot művelt, a reklámbevétel kedvéért kuruzslók csodaszereit ajánlgatta halálos betegeknek, hamis reményt keltett bennük, sőt: eltanácsolta őket a valódi gyógyulástól.

Az igazságérzetükre bízom, mit érdemelne az ilyen bűnös, ma, Magyarországon egyelőre semmit, ugyanis ismereteim szerint nem folyik ellene jogi vagy rendőri eljárás.

Csak remélni merem, hogy én vagyok rosszul informált.

De ez még kismiska ahhoz képest, ami tegnap került elém, bár már régebben kering – csak hát az én ismerőseim szerencsére nem ülnek fel minden szamárságnak és kevesen terjesztik őket. Ugyanis ha elkezdik terjeszteni, rövid időn belül már nem lesznek ismerőseim – ajánlom a módszert mindenkinek, használ az idegeknek és jókedvet át. Egyéb terápiás előnye nincs, de ez is bőven elég. Tehát: ez a kannabidiol-olaj reklámkampányának a része lehetett, annak a megalapozásához kellhetett ez a förmedvény, de mára elszabadult, mint egy gólem, önálló életre kelt és most pusztít, amerre jár. No, akkor lássuk a medvét:...

JÓZSEFVÁROSI IDŐKÖZI: AZ "EGYINDULÓS" MODELL A SIKER SZÜKSÉGES, DE NEM ELÉGSÉGES FELTÉTELE

MÉRCE
Szerző: BÖCSKEI BALÁZS
2018,07.09.


Tulajdonképpen a várakozásoknak megfelelően alakult az időközi józsefvárosi polgármester-választás.

Az általában is alacsony választási részvétellel bíró kerületben felértékelődik az adatbázisok szerepe, ebben pedig a Fidesz – KDNP évek óta alapos munkát és frissítéseket folytat, számára e kerületben egy-egy önkormányzati versengés nem különösebben okoz gondot.

Ezt tapasztalhattuk a korábbi időközi választás alkalmával is, mely alkalmával már akkor is egyértelmű üzenet volt a mindenkori ellenzék számára, hogy a mobilizációnak megvannak a sajátos józsefvárosi technikái és témái. Ezek pontosabb, többséget foglalkoztató és eredményező azonosítása (csak percepciós bolygón túli világ kutatása) nélkül minden bizonnyal 2019 őszén egy ismét közös polgármester-jelölt esetén sem tud versenyképes lenni az ellenzék.

Az „egyindulós” modell a siker egyik előfeltétele, ugyanakkor nem elégséges feltétel a győzelemhez vagy a verseny szorossá tételéhez...

Mindenképpen politikai innovációnak bizonyult, hogy a pártok képesek voltak egyetlen jelölt mögé beállni, akinek eredménye abban a tekintetben figyelemre méltó, hogy ismert szakmai életpályája ellenére, mint politikai aktor, közvetlenül csak a választás előtt „érkezett meg” a kerületbe...

AZ AGYATLAN SZOLGASÁGNÁL NINCS VISSZATASZÍTÓBB

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.07.10.


Jó reggelt, drága olvasóink! A hétfő és a kedd olyan erős versenyben van nálam ama tekintetben, hogy melyik a hét legkiálhatatlanabb napja, hogy azt el sem lehet mondani. Meg sem próbálom elmondani, inkább örülök annak, hogy szerencsére holnap szerda. Addig is, ha már sikerült feltámadni – remélem önök is így vannak ezzel -, és ha mind megvagyunk, akkor onnan folytatnám, ahol tegnap reggel abbahagytam.

Hogy tudniillik Bayer, meg az izraeli kémcég, meg a civilek lejáratása külföldi titkosszolgálatok megfigyelése alapján, összegányolt hangfelvételek, majd a nyomok váratlan eltüntetése egy a napokban megjelent újsgácikk nyomán, amely konkrétan megnevezi az akciót végrehajtó Black Cube nevű magáncéget. Miután kiderült, hogy mindenki látja, hogy mit műveltek, a lopott pénzből működő Magyar Idők, azaz Bayer lejárató cikkei visszakerültek az oldalra, Gajdics és zenekara pedig cáfolta tagadta, hogy bármilyen írást töröltek volna. Szerintük egy technikai malőr, nevezetesen a szerverük leállása okozta, hogy szombat éjszaka a portál, illetve a régebbi cikkek egy időre nem voltak elérhetőek, azonban a probléma időközben megoldódott. A magyar civileket csőbe húzni akaró kémek a magyar kormánnyal együtt mély kussban vannak. Tényleg ennyire kreténnek lehet nézni mindenkit, tényleg ilyen fapados magyarázatokkal ki lehet szúrni a szemünket? Tényleg. Leállt a szerver és pont Bayer vonatkozó cikkei váltak köddé. Ha jól láttam, a tegnap esti Sajtóklubban túlságosan el voltak foglalva a józsefvárosi ellenzék mocskolásával, nem jutott idő szóbahozni, hogy mi a helyzet az ötös számú sztárpublicista megfeneklett disznóságával. Ez nem tartozik a rajongókra. Hajlik a valóság, mint a kurva élet.

Ha már Mészáros L. jó minőségű Echo TV-jénél és a savanyú, görcsös, humortalan szolgalelkűségnél tartunk, feltétlenül ide kívánkozik: a nemzet televíziójának csúfolt propagandagyár eldobta az agyát, miután kiderült, hogy Kétfarkúék Mészáros vezetéknevű jelöltet indítanak Felcsúton, ahol a disznó- és gázszerelő zseni tavaszi lemondását követően polgármestert választanak augusztus 12-én. Az MKKP Mészáros László nevű jelöltje a Fidesz Mészáros László nevű – az Echo szerint mindenki által ismert és elismert – jelöltje ellen méretné meg magát (ez utóbbi eddig Felcsút alpolgármestere volt). Nem csoda, hogy a szolgatévé pedig eldobta az agyát:...

TÖBB MINT KÉTEZER TANÁR HIÁNYZIK A TANÉVKEZDÉSHEZ

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2018.07.09.


Csak Budapesten ötszáznál is több pedagógust keresnek, több helyen bármilyen szakos tanárral beérnék, van olyan kistelepülés, ahonnan 14 pedagógus hiányzik. Drámai a helyzet.

A pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek – mondta Rétvári Bence még tavaly szeptemberben. Ezek után néztük át először a Közigazgatási Állásportál álláshirdetéseit, hogy kiderítsük, mennyire igazak az államtitkár által elmondottak.

Ekkor több mint 180 olyan települést találtunk, ahol tanítót vagy különböző szakos tanárt kerestek.

A tanév közepén, idén januárban újra átnéztük a közalkalmazottak számára közzétett álláshirdetéseket, ekkor több mint 300, pedagógusok számára meghirdetett lehetőséget találtunk.

Most arra voltunk kíváncsiak, a tanév végeztével mennyire okoz gondot a tanintézményekben, hogy a nyugdíjba készülő tanárok és tanítók üresen maradt helyét betöltsék. A Közigálláson jelenleg több mint 600 oldalnyi közalkalmazotti álláshirdetés található, így sejthető volt, hogy jóval megnőtt a pedagógusok számára kiírt hirdetések száma, azonban még így is megdöbbentő, hogy

július elején közel 2400 aktív álláshirdetést találtunk tanítók és tanárok számára.

Mindezt térképen is mutatjuk:

RADNÓTI RABBI: MIÉRT UTÁLJUK A HAJLÉKTALANOKAT?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2018.07.09.


Mindenki vigyen magával még egy embert kicsit közelebb oda, ahol ő tart. Érjen rá beszélgetni a magányos szomszéd bácsival, fesse ki a gyereke óvodáját, hallgassa meg, miután ételhez juttatta, egy hajléktalan élettörténetét. Ne féljünk és ne undorodjunk.

Szorongás, undor, félelem. Egymás mellett élő furcsa szavak. A ránk mászó pók, a földön tekergő halványzöld sikló, a szeretteink orvosi leleteiben olvasható bizonytalan betegség diagnózisa. Mind-mind valami ismeretlen élmény előszobája. Mi lesz utána? Félünk. Néha undorodunk.

Új fóbia ütötte fel a fejét az országban. Azokat az embertársainkat is utáljuk és azoktól is félünk, akik nálunk szerencsétlenebbek.

Ám ez különleges üzenettel bír. Azt mutatja, hogy nem bízunk a jövőben. Azt gondoljuk, úgyse lehet jobb: boldoguljon mindenki, ahogy tud, nekünk sem segít senki. Pedig de.

A kormánypártok és a Jobbik a népakaratra hivatkozva tiltja be a hajléktalanságot. Alaptörvényi szinten. Az ellenzéki pártok a népakaratra hivatkozva teszik ugyanezt ott, ahol még van némi hatalmuk.

Azért nem érdemes a pártokhoz fordulva tiltakozni, mert sajnos nem véletlenül értenek egyet. Helyesen mérik fel a helyzetet.

Tényleg dühítenek minket azok, akik szerencsétlenebbek nálunk és félünk tőlük, de nem azért, mert eredendően gonoszak és érzéketlenek vagyunk, hanem mert a végső lecsúszás lehetőségére emlékeztetnek bennünket nap mint nap.

Mindegyikük mozgó (fekvő, haldokló) figyelmeztetés: te is járhatsz így, kevés kell hozzá. Hogy nem tudunk igazán szolidárisak lenni velük, tán azért van, mert a felemelkedés, a felemelés vágyánál erősebben motivál minket a saját lecsúszásunktól való félelem...

NEM A MAGYAR ÁLLAM SEGÍTETT A KÉTÉVES MAGYAR KISFIÚNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.09.


Semmit nem tett a magyar állam képviselete, a New York-i magyar főkonzulátus addig, míg a szüleitől elszakított 2 éves magyar kisfiú nővére meg nem érkezett New Yorkba – mondta el Rónai Péter, magyar származású New York-i ügyvéd, aki Laura utazását és kinti szállását fizette. Még az eljárás során szükségessé vált fordításokat sem a főkonzulátus intézte, azok díját is Rónai Péter fizette. A kiadatáshoz szükséges papír fordítását a főkonzulátus helyett Niemetz Ágnes, New York-i tolmács és fordító végezte Rónai Péter felkérésére (lásd alul).

Kumin Ferenc New York-i főkonzul a május 24-én elválasztott magyar kisfiút június 29-én látogatta meg először. Több mint egy hónapig rá sem nézett a gyerekre. Magyarország egy kétéves magyar kisfiúval nem törődött, semmit nem tett azért, hogy helyzetén javítson, és Magyarországra juttassa. Amikor Kumin megtudta, hogy New Yorkba érkezik a fiú nővére, akkor hirtelen bejelentkezett ő is a kisfiú meglátogatására. A látogatásnak nem volt semmi akadálya, ahogyan korábban sem lett volna.

Kumint kényesen érintette a Ronai and Ronai Ügyvédi Iroda, Holly Ostrov Ronai és társa, a magyar származású Peter Ronai megjelenése, a kisfiú lánytestvérének nyújtott segítsége. A főkonzult semmi más nem érdekelte, csak ki ne derüljön a magyar kormány eddigi szerepe, hogy a New York-i főkonzulátus nem tett semmit az ügyben. Ezért minden igyeklezete arra irányult, hogy attól kezdve kizárjon mindenkit az ügyből, a magyar sajtóban azt a látszatot keltse, mintha a kisfiú kimentése és hazaküldése az Orbán-kormány és az ő érdeme lenne.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a kisgyereket hamar és egyszerűen kiadták volna az amerikaiak sokkal előbb, csak senki nem jelentkezett érte, akinek átadhatták volna. A kisfiú lánytestvére hiába próbált segítséget kérni a főkonzulátustól, nem kapott segítséget, ezért fordult Rónaiékhoz. Az ő segítségükkel New Yorkba érkezett és a kisfiút az egyszerű papírmunka elvégzése után azonnal megkaphatta.

Kumin akkor beszélt először az intézmény alkalmazottaival, amikor képmutatón levessel meglátogatta a kisfiút egy hónap után először. De azt hazudta a sajtónak, hogy hetek óta próbálkoznak a kisfiú “kiszabadításával”. Miközben a kisfiú érdekeinek képviseletére rendelt hivatalos amerikai ügyvéd arról tájékoztatta Peter Ronait és a kisfiú lánytestvérét, hogy a főkonzulátusnak semmi szerepe nincs az ügyben, mindössze annyi, hogy ad egy igazolást arról, hogy Levente visszautazhat Magyarországra. Kuminék egy hónapig nem voltak erre képesek, és nem segítették a kisfiú testvérét, hogy eljöhessen a gyerekért, mert valakinek át kell venni. A testvért még ezekről a tényekről sem tájékoztatták...


SAJTÓSZABADSÁGOT SZERETNÉL? VEGYÉL MAGADNAK ÚJSÁGOT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.07.09.


A kormánymédia egy cikk erejéig foglalkozott a sajtóetikával. Igen, jól olvasták, méghozzá a híresen nagyszerű, több Pulitzer-díjas Pesti Srácok hasábjain hozták le ezt a sajtótörténeti cikket. Na jó, igazából egy blogbejegyzésről van szó, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a kormánymédia hasábjain értekezik valaki arról, hogy miért is kellene az ellenzéknek saját médiát vásárolnia, ha érvényesülni szeretne. A sajtószabadság él és élni fog. Hogy ez miért van így? Mert Aristo bizony megmondta.

"A libsi sajtómunkások azt szeretnék tehát, hogy az állami hirdetésekből jusson nekik is, segítve orgánumaik fennmaradását."

Mocskos állatok! Hát mit gondolnak ezek a libsi sajtómunkások magukról! Majd akkor juthat állami támogatás számukra, ha ők is képesek naponta tövig benyalni az Orbán-kormánynak – mint teszi ezt az Origo, a 888, a Pesti Srácok stb – addig azonban egy petákot sem. A kormánymédia is “megdolgozott” azokért az állami százmilliókért, hát dolgozzanak meg a libsik is.

"A haladó magyar sajtó hangneme mindent alulmúlt az utóbbi időben. A kormányt és a Fideszt elterjedten, cikkenként legalább ötször, nevezik hazaárulónak, tolvajnak, hülyének és minden egyébnek, ami csak eszükbe jut. A kormány – nem csak a magyar, az összes – a hirdetési piacon általában a saját sikereit propagálja."

Az ellenzéki sajtó kritizálja a kormányt. Óriási meglepetés, nemde Aristo? Sértő, esetenként még csúnya szavakat is használnak Orbán Viktor Miniszterelnök Úrral kapcsolatban. Néha még arról is cikkeznek, hogy a kormány több milliárddal lopja meg az Unió, valamint a saját polgárait. Pedig mindezt értünk teszik! Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, de még Tiborcz István is a magyar emberekért lop, ha lop. Aki mást gondol, az bizony nem érdemli meg az állami támogatást. Az már mellékes, hogy ez az adófizetők pénze, nem pedig a Fidesz sajátja, de hát részleteken ne akadjunk fenn ugyebár.

Aristo szerint tehát ha a kormány támogat egy hazai lapot, azért cserébe bizony kénytelen kormánypropagandát – szerinte ezek a kormány sikerei – hirdetni. Olyannyira, hogy ez a világ minden pontján így van. Nos az Angol BBC – melyet az angol kormány 5 éven keresztül, összesen 89,8 millió fonttal támogatott – nem volt teli az akkori kormányt éltető, hazug, a statisztikai adatokat kozmetikázó gyűlöletpropagandával. Voltak véleménycikkek és elemzések, a politikai paletta minden oldaláról. Na de haladjunk is tovább a fejtegetésben...

"SOSEM VOLTAM RENDES, MEGFELELŐ FEHÉR EMBER" - PRESSER DALT ÍRT OLÁH IBOLYÁNAK


VÁROSI KURÍR
Szerző: M. Emil
2018.07.10.


Mostanság keveset hallatott magáról a csak rá jellemző rekedtes hangú, öntörvényű énekes. Oláh Ibolya Presser Gábor szívbemarkoló dalával a Pride záróakkordján jelentkezett újra.

A 2003-as Megasztár felfedezettje A “Voltam Ibojka” című dal zenéjét és szövegét is Presser Gábor írta. Az énekesnő szerint a dal nemcsak róla szól, hanem egy kicsit mindannyiunkról is...

ORBÁN VIKTOR GÁSPÁR FIÁVAL KÖZÖSEN, ELSŐ SORBÓL IZGULTA VÉGIG ERDOGAN ELNÖK BEIKTATÁSÁT

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.07.09.


A magyar miniszterelnök fiát is elvitte magával Ankarába, ahol hétfőn esküt tett Recep Tayyip Erdogan török államfő, akit június végén szavaztak meg az elnöki székbe, és aki mostantól egy elnöki rendszer élén uralkodhat Törökországon

Hogy Orbán Gáspárt is meghívta-e Erdogan elnök, azt nem tudni, mindenesetre kapott helyet az egyik vacsoraasztalnál is. Íme a hivatalos csoportképek, bal szélen egy ismerős alakkal:...

...A 444 egyik anonim kremlinológusa szerint elképzelhető, hogy Ankarából Orbánék már az oroszországi vébé utolsó meccseire utaznak tovább. Kiváncsiak lettünk volna a miniszterelnök vébémenetrendjére, de a sajtóiroda idáig nem válaszolt erre vonatkozó kérdéseinkre...

BETEGES MUNKAVÁLLALÁS - A BÉRT FÉLTJÜK A TÁPPÉNZTŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2018.07.10.


Látszólag egyre kevesebbet betegeskednek a magyar munkavállalók, valójában azonban csak a fizetésüket féltik. Joggal.

Egyre kevesebb időt töltenek munka nélkül a magyar munkavállalók: míg a rendszerváltás utáni években átlagosan 45 napnyi munkaidő-kiesés jutott egy dolgozóra, addig az utóbbi években csupán 39. Nem a fizetett szabadságok száma csökkent azonban le, hanem a betegség miatti távollét lett jelentősen kevesebb - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban megjelent Munkaidőmérleg című kiadványából. A tanulmány szerint 2016-ban a versenyszférában összességében a hivatalos munkanapok 14 százalékában nem dolgoztak szabadság, betegség, igazolt vagy igazolatlan távollét miatt. 

Összesen 255 munkanapot kellett volna teljesíteni, ebből egy átlagos dolgozó csaknem 27 napot szabadságon töltött.

A munkavállalók által kivett fizetett szabadság átlagos hossza egyébként 1995 óta lényegében állandó, mivel a szabadságra vonatkozó törvényi előírások alapvetően nem változtak ez idő alatt (1992-ben viszont még 3 nappal kevesebb szabadságra mentek el a dolgozók). Más a helyzet a betegség miatt munkától távol töltött napokkal, amelyek száma folyamatosan csökken: 1992-ben még átlagosan 17 napot nem dolgoztak betegség miatt a munkavállalók, 2016-ban viszont már csupán 10 napot vettek ki betegség miatt. Vagyis látszólag egyre kevesebbszer betegednek meg a magyar dolgozók. Miután Magyarországon kirívóan magas a munkaképes korú lakosság halálozási aránya - a 65 évesnél fiatalabb nők halálozási aránya közel kétszerese, a férfiaké több mint kétszerese az uniós országokban tapasztaltnak -, kicsi a valószínűsége, hogy a statisztikai adatok hátterében valóban a dolgozók javuló egészségügyi állapota állna. Sokkal valószínűbb, hogy a munkavállalók inkább betegen is egyre inkább bemennek dolgozni. Erre utalnak az idősorból kiugró 2011-es adatok is, akkor ugyanis még a mostaninál is rövidebb, mindössze 8 nap volt a betegség miatti átlagos távollét ideje.

Vélhetően azért, mert a munkaerőpiaci krízis tetőpontján a dolgozók minél kevésbé szerették volna veszélyeztetni munkahelyüket egy huzamosabb, betegség miatti távolléttel. Feltételezhető az is, hogy a létszámleépítésnél a munkáltatók megváltak azoktól, akiknek folyamatos munkájára az átlagosnál kevésbé számíthattak
– keresi a magyarázatot a KSH tanulmánya is a jelenségre.

A jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben kevesebb okuk van a munkavállalóknak az állásuk elvesztésétől tartani, egy betegség idején azonban joggal tarthatna attól, hogy jelentősen csökken a keresetük – mondta érdeklődésünkre László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke. A táppénz összege ugyanis olyan kevés – a napi átlagkereset 50-60 százaléka -, hogy a munkavállalók inkább betegen is bemennek dolgozni. Pláne, hogy a legtöbb munkaadó havi 10-15 ezer forintos jelenléti bónuszt is fizet dolgozóinak. Ennek felét azonban már egy egynapos távolmaradással is elveszítik, 2-3 napos betegség esetén pedig az egészet. Egy kezemen meg tudom számolni, hány cég nem él ezzel az „ösztönzővel” a Vasas Szakszervezet területén – fogalmaz László Zoltán, aki szerint ez a munkaadói hozzáállás rendkívül káros a magyar munkavállalókra és a társadalom egészére nézve is...

Egy rövidtávú gondolkodásmódról tesz ugyanis tanúbizonyságot: nem baj, ha beteg a munkavállaló, és akár a többi dolgozót is megbetegíti, a lényeg, hogy a napi feladatot elvégzi. Hogy holnap mi lesz, hogy adott esetben a ki nem pihent betegség miatt már nem lesz, aki elvégezze a munkát, arra már nem gondolnak
– jegyezte meg...

NÁCIK AMERIKÁBAN

INDEX
Szerző: BOSÁK BALÁZS
2018.07.09.


A két világháború közötti relatív békés időszak jelentős politikai, társadalmi és gazdasági változásokkal volt teli. Európában a nagy gazdasági világválságot követően egyre nagyobb teret nyertek a szélsőséges politikai nézetek, kiváltképp a fasizmus és a nácizmus. Adolf Hitler 1933-as hatalomra kerülése után ez utóbbi egyre nagyobb figyelmet és ezzel együtt népszerűséget is kapott. Az óhazából elvándorolt németek és a németajkú népek természetesen szintén szimpatizáltak az új német hatalommal.

Egyebek mellett ez adott lehetőséget a náci Németországnak a Szudéta-vidék, vagy Ausztria megszerzésére is. Európán, de talán az anyaországon kívül is a legtöbb német Amerikában élt, a német amerikaiak (vagy amerikai németek) körében is több híve lett a náci mozgalomnak, noha történetük nem annyira ismert. De mielőtt ezt bemutatnánk, érdemes néhány szót ejteni az Amerikába települt németekről is, akik később a mozgalom bázisát adták.

Nyugat- és Észak-Európából a legjelentősebb számban talán a németek emigráltak az USA-ba, és tették mindezt már a 17. századtól kezdve, amikor is európaiak tömegesen elindultak az új világ felé, így 1790-ben a teljes amerikai lakosság már 8,9%-át adták a német származásúak. Természetesen nagy volt az asszimiláció köreikben, de a 19. században a német származású migránsok száma még ennél jobban is megemelkedett, 1890-ben 2,8 millió volt csupán a bevándorolt német ajkúak száma. Gazdasági és társadalmi hatásuk is jelentős mértékű volt, ebben az évben nagyjából nyolcszázra tehető a német nyelven megjelenő amerikai újságok száma, valamint az iparban is fontos szerepet töltöttek be, egy korábbi cikkben már megemlítettük a német sörfőzdék hatását is az USA-ban...

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS SZÍNVONALÁNAK ELSŐDLEGES GARANCIÁJA MANAPSÁG A DOKTOR LELKIISMERETE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.07.10.


Magyarországon évente több tízezren halnak meg azok közül, akik megmenthetők lennének. A 65 évesnél fiatalabbak között szív- és érrendszeri betegségekben az európai átlagnál 3,5-szer több ember hal meg, a vastagbéldaganatok miatti halálozás az uniós adat 2,6-szerese. A finanszírozás viszonyaira az jellemző, hogy miközben az uniós országokban az egészségügyi kiadások 80 százalékát az állam fizeti, nálunk ez az adat csak 67 százalék. Járóbeteg-ellátásra és gyógyszerekre pedig már többet is költünk. Mindeközben az egészségügy nevű fekete dobozban olyan jelenségek is előfordulnak, amelyekről a közvélemény általában nem is értesül. Ilyen például az egészségügy minőségbiztosításának helyzete, amiről Szauder Ipoly kardiológust kérdeztük.

Ön egy kardiológiai diagnosztikával foglalkozó aprócska magánintézményben dolgozik, ahol egy személyben főnök és beosztott orvos. Itt folytatott olyan kutatásokat, amelyekkel megszerezte a PhD tudományos fokozatot, sőt a napokban kapta meg professzori kinevezését. Azt hiszem, igazi különlegesség, hogy egy lakásban működő, zsebkendőnyi intézményből valakit befogadjon az akadémiai világ.

– A tudomány művelői között akadnak, akik elméleti alapokon alkotnak újat, és vagyunk mi, akik a gyakorlat oldaláról indulunk, és adatok szorgalmas gyűjtéséből, felhalmozásából, elemzéséből vonunk le következtetéseket. Ehhez speciális gondolkodásmódra, valamint eltökéltségre van szükség, nem pedig méregdrága műszerekre. Ilyen munkára egy kis magánintézmény is alkalmas lehet, persze csak akkor, ha valakit másfajta adatok is izgatnak, nem csak a folyószámlája alakulása. Engem évtizedek óta foglalkoztatnak a szívbetegségek és a magas vérnyomás összefüggései. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, ha elmondom: az általam lefektetett szakmai elvek alapján kezdték el gyártani azt a CardioTens és CardXplore elnevezésű, a magas vérnyomás beállításának és a szív hatásainak felmérésére alkalmas, az európai gyakorlatban is bevett műszert, amellyel 24 órás szimultán EKG és vérnyomás-monitorozás végezhető...

HA A SZARAJEVÓI MERÉNYLET NEM SIKERÜLT VOLNA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: JESZENSZKY GÉZA
2018.07.06.


„A történelem nem csupán arról szól, mi történt. A »mi történhetett volna« összefüggésében vizsgálja meg, hogy mi történt, ezért szükséges elemként magába kell foglalnia az alternatívákat, azt, ami megtörténhetett volna.”
(Hugh Trevor-Rope neves angol történész, History and Imagination, Oxford, 1980)

A történetírás hagyományos felfogása elutasítja a felvetést: „mi lett volna, ha...?” Valóban tudománytalan, jó esetben a szépirodalom műfajába tartozik arról ábrándozni, miként lehetett volna elkerülni a tartárjárást vagy a mohácsi vészt, egy-egy balul végződő döntést, és hogy ebben az esetben ma minden mennyivel jobb lenne. A történelem azonban nem eleve elrendelt, végzetszerű folyamat; nagy szerepe van benne a véletlennek, a kiszámíthatatlan döntéseknek. Ezért jogos és indokolt annak a vizsgálata, hogy egy-egy megtörtént lépésnek, eseménynek milyen alternatívái voltak, s hogy miért nem valamelyik másik lehetőség következett be. Nem fikció azt vizsgálni, mennyire másként alakulhatott volna sorsunk, ha a véletlen nem szól közbe, ha az alternatívákat mérlegelve a döntéshozók másként cselekszenek. Persze kerülni kell a vágyaktól vezérelt gondolkodást, elereszteni a fantáziát, de kellő tárgyismerettel meg lehet kockáztatni az alternatívák és valószínű kimenetelük bemutatását.

Messzemenően alkalmas erre a száz éve történt és egy világháborúhoz, valamint további szörnyű tragédiákhoz vezető szarajevói merénylet. Elmaradásából, esetleges eltérő kimeneteléből kiindulva érdemes megvizsgálni, hogyan alakult volna a történelem, ha 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd trónörökös nem hal meg Szarajevóban. Négy éve a bécsi Diplomáciai Akadémia rendezett konferenciát erről, és arra a kézenfekvő következtetésre jutott, hogy ebben az esetben nem tört volna ki az első világháború, és négy évvel később nem esett volna szét az Osztrák–Magyar Monarchia. Mivel a merénylet sikere egy balszerencsés véletlenen múlott (a sofőr hibája, hogy a főherceget szállító autó pont az előző merénylet kudarca miatt búsan iddogáló Princip orra előtt állt meg, könnyű célpontot kínálva revolverének), az adott kor, az aktuális nemzetközi viszonyok és belpolitikai helyzet ismeretében reálisan be lehet mutatni, mi történt volna a következő években, ha a trónörökös és felesége épségben tér vissza konopisti kastélyukba. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben nem merül fel a leszámolás Szerbiával, nincs júliusi európai diplomáciai válság, Németország nem lát jó alkalmat francia és orosz riválisa megleckéztetésére, nem megy Belgrádba osztrák–magyar ultimátum, és ez nem vezet európai háborúhoz. De a következő években a régi francia–német és az újabb angol–német ellentét, Oroszország növekvő balkáni befolyása nem okozott volna mégis fegyveres konfliktust?

Noha Franciaország 1871 óta készült a revansra, sem az 1893-ra megszületett orosz szövetség, sem az 1904-es angol entente birtokában nem mert ujjat húzni Németországgal. Persze nem adta föl Elzász-Lotaringia újbóli megszerzésének célját, és ennek érdekében is finanszírozta az oroszországi stratégiai vasutak kiépítését, ami háború esetén a gyors mozgósítás előfeltétele volt. Ha azonban e vasutak 1917-re – a terveknek megfelelően – elkészülnek, ez lelohasztotta volna a német katonai vezetők optimizmusát, mert meghiúsítja annak lehetőségét, hogy egy hadsereggel két háborút – először a franciaországit, majd annak győzelmes befejezése után az Oroszország ellenit – megnyerjenek. Kétségtelenül veszélyeztette a békét Németország növekvő gazdasági és katonai ereje. Ambiciózus flottaépítési programja (Vilmos császár álma, hogy neki is akkora flottája legyen, mint nagyanyja országának) komolyan aggasztotta az angolokat, nem kevésbé pedig a török szultán és általában a mohamedán világ német részről látható felkarolása és annak jelképe, a Berlin–Bagdad vasút terve. A Nap alatt helyet, azaz több gyarmatot követelő Németország aggodalmat keltett a Brit Birodalom nagyságától elkábult angol közvéleményben. 1914 körül azonban éppen enyhülés mutatkozott az angol–német viszonyban, megállapodtak, hogy az államcsőd közelében járó Portugália afrikai gyarmatait készek átvenni és egymás között felosztani. A két Balkán-háborúban győztes és területét megkétszerező Szerbiában ugyan tetőfokára hágott a Boszniára és a magyar Délvidékre vágyó nacionalista közhangulat, de a szerb kormány tisztában volt a Monarchia katonai erejével, sőt talán túl is becsülte azt, és tudta, hogy a cári Oroszország nem támogatna egy északi szomszédja ellen indított háborút. Az orosz imperializmust képviselő Szazanov külügyminiszter ugyan sikerrel udvarolt az Erdélyről álmodó Romániának, de ezzel inkább csak figyelmeztetni és fékezni akarta azt a német és osztrák–magyar tandemet, amely 1909-ben meghátrálásra kényszerítette. Egészében véve tehát 1914-ben sok feszültség létezett a kétpólusúvá vált Európában, általános volt a fegyverkezés, de senkinek, még Németországnak sem állt szándékában háborút indítani, a liberális angol kormány pedig kifejezetten a béke megőrzésére törekedett. A cár, a német császár és az angol király unokatestvérek, illetve közeli rokonok voltak, egymással angol nyelven barátságosan leveleztek, a mélyen vallásos orosz uralkodó pedig kezdeményezője volt az 1899-es és az 1907-es két hágai konferenciának, ahol a hadviselést szabályozó és korlátozó nemzetközi egyezmények megszülettek. II. Miklós őszintén ellenezte a háborút, már csak azért is, mert az 1904/05-ös japán háborút követő forradalom nyomán érezte, hogy egy újabb fegyveres összecsapás elsodorhatja trónját. Mindezek alapján feltételezhető, hogy az 1914-es nemzetközi válság elmaradása esetén a következő néhány évben nem tört volna ki általános európai háború. Ebből kiindulva vázolom fel, hogyan alakulhatott volna történelmünk 1914 után...

"BŰNÖZŐ, KI KELL POFOZNI!" - LEJÁRATÓ ANYAG KÉSZÜLT A KUTYAPÁRTRÓL MÉSZÁROS LŐRINC TÉVÉJÉBEN - KAMUJELÖLT FELCSÚTON?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.07.09.


Miután a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyik passzivistája úgy döntött, meghekkeli a felcsúti választásokat, és elindul a vele azonos nevű, ámde a Fidesz által támogatott jelölttel szemben, Mészáros Lőrinc tévéje támadást indított a viccpárt ellen: az Echo TV Híradója azt állítja, az MKKP aktivistái idős embereket becsapva gyűjtenek ajánlásokat a településen. A televízió egy olyan véleményt is bevágott az anyagba, amely szerint “ki kell pofozni az ilyen hülyét”. Mészáros László az Átlászónak úgy reagált, ő mindenütt elmondta, hogy független jelölt, akit a Kutyapárt támogat.

Képzeljék, kedves olvasók, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyik szimpatizánsa olyat tett, ami, bárhogy is nézzük, felháborító: viccet csinált a felcsúti választásokból, ráadásul a Fidesz saját fegyverével.

Az RTL Híradó számolt be róla, hogy az időközi polgármester-választáson két Mészáros László is elindul a mikrotelepülésen. Az egyik Mészáros Lőrinc korábbi polgármester embere, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ügyvezetője, a másik pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt független támogatottja.

“Mészáros Lőrinc arra kérte a felcsútiakat, hogy Mészáros Lászlót támogassák az új polgármesterként. Mintha villám csapott volna belém, úgy ért a felismerés, hogy ez csak én lehetek” – mesélte el indulása okait az RTL Híradónak a kutyapárt által támogatott Mészáros László pénteken.

Bár ezen minden épelméjű szerkesztőség csak nevetne egyet, az Echo Tv Híradójának munkatársai nem így tettek, ehelyett az RTL riportja után két nappal egy komplett, 2,5 perces lejárató anyaggal jelentkeztek.

“Ő Mészáros László, a Kétfarkú Kutya Párt által támogatott független jelölt, aki úgy döntött, a névazonosságot kihasználva elindul a Fidesz jelöltje, egy másik Mészáros László ellen az augusztus 12-ei időközi polgármester-választáson. Több felcsútit is felháborít, hogy a Kutyapárt be akarja csapni őket” – így kezdődik a riport, amelyből később az is kiderül, hogy rafinált csalási technikáival a kutyapárt – meglehetősen aljas módon – éppen a legelesettebb korosztály tagjait célozta meg...

ILLIBERÁLREÁL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.10.

Szijjártó et.-nak nem tetszett a képe, ezért az ő javaslatára a fényes tekintetű leváltotta a Balassi Intézet éléről Hammerstein Juditot. És állítólag leginkább azért, mert korábban a Magyar Idők – ami izé, ugye a fényes tekintetű kedvenc valamije, bár ismeretlen okokból újságnak nevezik – bírálta az intézetet, mert a magyar kultúra külföldi népszerűsítésekor túl nagy teret adott a balliberális művészeteknek.

Ilyesmikről fogok mesélni most, arról majd más alkalommal, hogy óvakodni kell a Magyar Időkbéli bírálattól, mert ez akasztást von maga után. Láttunk már fotót, midőn a fényes tekintetű a repcsijén ilyet nézeget nagy gonddal. Most is, midőn repült a messzi Törökországba a friss szultán avatására, bizonyára látta a zorgánumban, hogy ez a Hammerstein komcsikat éltet, s mivel egyetlenünk meg jó bolsi, elküldte neki a selyemzsinórt.

Első blikkre nem tudja az ember, mi a baj a balliberális művészettel, mert ilyen fogalom a valóságban nincsen. Csakis jó művészet van, illetőleg szar, a NER szívének meg ez utóbbi a kedves. Ebből fakadhatott például az a móka is, hogy egy szombathelyi tanácsnok asszony a Weöres Sándor Színház repertoárja fölött óhajtott őrködni, amikor itt Alföldi rendezett, és voltak értő támogatói is, mondván, az nekik túl súlyos.

Ez például lehetséges ok, nehéz olyasmit befogadni a jelszavakhoz szokott elmének, ami nem egydimenziós, fekete meg fehér, és nem a katonás térkövek hamis szimmetriája jellemzi. Az ilyesmi csak megzavarja a választópolgár rendhez szokott lelkét, és elvész belőle az a nyugalom, amit a gondolkodás teljes hiánya nagy kegyesen biztosít. Rendnek kell lenni ugyanis.

1937-ben is az volt, amikor Hitler bácsi Münchenben megrendeztette az “Entartete Kunst”, azaz, az elfajzott művészetek kiállítást a “Nagy német művészeti kiállítás” ellenpontjaként. Az utóbbiban a “tiszta művészet” képviselői állítottak ki, az “elfajzottak” a “kultúrbolsevik” minősítéssel, amely a mi balliberális művészetünk megfelelője, mintegy elriasztásként kaptak helyet egy padlásszobában.

Hitler a kiállítás ismertetőjében így fogalmazott: „ezek a műalkotások önmagukban nem érthetők, ezért van szükség egy olyan útmutatóra, amely megindokolja, hogy a jövőben miért tartsuk mindezt távol a német emberektől.” – A mi egyetlenünk kiállítást még nem nyitott meg, de ennek a Hammersteinnek a menesztése, s főleg az indoka mindennél beszédesebben mutatja a NER által idvezítőnek tartott művészeti irányt, amelyet bízvást nevezhetünk a szocreál nyomán illiberálreálnak is talán...