2021. október 12., kedd

RÁADÁS: SZOKOLAY 60 - SZOKOLAY BALÁZS SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE

LISZT FERENC ZENEAKADÉMIA
Szerző: ZAK
2021.10.08.Szokolay Balázs a nemzetközi zenei élet meghatározó alakja zongoraművészként és pedagógusként is. Repertoárja széles skálát ölel fel, benne jelentős szerepet kap a kamarazene is. Világhírű kamarapartnerekkel, karmesterekkel, zenekarokkal játszott, fellépett a Royal Festival Hallban, a Wigmore Hallban, a Concertgebouwban, a bécsi Konzerthausban. Több mint 50 CD-je jelent meg, 2016-ban a Liszt Társaság a Nemzetközi Lemez-Nagydíját ítélte neki a h-moll szonáta előadásáért. Számos rádió- és televíziófelvételt készített. Rendszeresen zsűrizik zenei versenyeken, tart mesterkurzusokat a világ különböző egyetemein. 1987 óta tanít a budapesti Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékén, emellett 2012-től a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora.

Schubert: Hat moments musicaux, D. 780 – 3. (f-moll) moment musical Schubert: Magyar melódia, D. 817 Szokolay Balázs (zongora); a felvétel 2017 júniusában készült a weimari Altenburgban Liszt: Tizenkét Schubert-dal – 4. Erlkönig Mūza Rubackytė (zongora) Schubert: h-moll Andantino varié, D. 823 Kemenes András, Tony Chen Lin (zongora) Kurtág György: Hét Bach-korál (átiratok zongorára, négy kézre) – 3. Aus tiefer Not schreiʼ ich zu dir (BVW 687) Kemenes András, Dani Imre (zongora) Improvizáció Kemény Gábor (zongora) Rahmanyinov: 1. szvit, op. 5 („Fantaisie-tableaux”) – 2. La nuit… lʼamour. Adagio sostenuto Fejes Krisztina, Falvai Anna (zongora) Rahmanyinov: 2. szvit, op. 17 – 4. Tarantelle. Presto Szokolay Ádám, Magyar Valentin (zongora) Rahmaninyov: Orgona, op. 21/5 Kurtág György: Szokolay Sári emlékezete Szokolay Gergely (zongora) R. Strauss–Grainger: Kalandozások a Rózsalovag szerelmi duettjére Lajkó István (zongora) Dopper: Magyar fantázia pasztorál, op. 26 Bálint János (fuvola), Lajkó István (zongora) SZÜNET Mozart: 10. (C-dúr) zongoraszonáta, K. 330 – 1. Allegro moderato Szokolay Balázs (zongora); a felvétel 2017 júniusában készült a weimari Altenburgban J. S. Bach: Das wohltemperierte Klavier, 2. kötet – gisz moll prelúdium és fúga, BWV 887 Piotr Anderszewski (zongora) Beethoven: 27. (e-moll) zongoraszonáta, op. 90 – 2. Nicht zu geschwind und sehr singbar vorgetragen Csalog Gábor (zongora) Liszt: Két részlet a Koronázási miséből – 1. Benedictus Dorota Anderszewski (hegedű), Szalai Éva (zongora) Bartók: Hét darab a Mikrokozmoszból két zongorára, BB 120 Várjon Dénes, Szokolay Ádám (zongora) Szymanowski: Altató, op. 52 („La berceuse d’Aïtacho Enia”) Dorota Anderszewska (hegedű), Piotr Anderszewski (zongora) Bartók kedves dallamai dudán Szokolay Dongó Balázs Bartók: 1. rapszódia, BB 94c Perényi Miklós (cselló), Lajkó István (zongora) Díszvendégek: Kurtág György és Bruno Monsaingeon

RÁADÁS: KÁLMÁN LÁSZLÓRA EMLÉKEZVE...

FIX TV / BÓTA CAFÉ
Szerző: FIX TV HUNGARY
2020.02.25.FIX TV | Bóta Café - Kálmán László | 2020.02.25.


Nyugodjon békében! 

ÖT DOLOG, AMIBEN DOBREV KLÁRA BÍZHAT. ÉS MÁSIK ÖT, AMELY MÁRKI-ZAYT SEGÍTI

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.10.12.


A DK bizonyította, hogy jól tud mozgósítani, és a baloldali ellenzéki pártelit inkább neki kampányol – ebben bízhat Dobrev Klára. Viszont Márki-Zay Péter esélyeit növeli felfelé ívelő sztorija, Karácsony Gergely kiállása mellette, és hogy eddig lepergett róla minden támadás. Összeszedtünk, milyen tényezők segítik az egyik, illetve a másik jelöltet.


Két jelölt maradt versenyben az ellenzéki előválasztás legfontosabb versenyében. A DK-s Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, illetve a párton kívüli Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester küzd azért, hogy ő legyen Orbán kihívója, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és hat párt közös listavezetője a 2022-es országgyűlési választáson.

A miniszterelnök-jelölti harcban egymást követték a fordulatok az elmúlt hetekben, hónapokban: tavasszal volt olyan pillanat, amikor a kutatások alapján Karácsony Gergely–Jakab Péter-párharc látszott valószínűnek, ám a nyár és az ősz eleje alaposan átírta az esélyeket. Dobrev Klára nyerte az első fordulót 37 százalékkal, és Márki-Zay Péter ugyan 20 százalékot szerzett, de egy kalandos hét után a második helyezett Karácsony Gergely a javára lépett vissza, így a verseny nyíltnak mondható.

A következőkben összeszedjük, milyen tényezők segítik az egyik, illetve a másik jelöltet. Szándékosan nem akarunk igazságot tenni abban, hogy az egyes tényezők mennyire számítanak döntőnek, és megjósolni sem szeretnénk/tudjuk, ki nyeri az előválasztást. Öt-öt dolgot gyűjtöttünk össze, amelyek az egyik, illetve a másik jelölt esélyeit növelik...


STOP GYURCSÁNY, STOP FACEBOOK ÉS A FASISZTA KRETÉNEK

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.10.12.Csupa szupi dolog: Facebook leállás, előválasztási mókák és pajkos fasiszták...

KÁOSZ A SIKERPROPAGANDA MÖGÖTT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2021.10.08.


Makroközgazdászként több mint negyven éve vizsgálom, elemzem a magyar gazdaság általános folyamatait, növekedését, egyensúlyát és az alakulásukat befolyásoló kormányzati politikákat. Sok mindent láttam, megéltem, de az ez év őszére létrejött kétségbeejtő állapotok engem is megleptek. A káoszt látom ugyanis több oldalról eluralkodónak...

...2021 őszén ez a kialakult helyzet a magyar gazdaságban. Ellentmondásos számok a makrostatisztikában és káosz a gazdaság irányításában. Nyakló nélküli költekezés, a parlament által elfogadott költségvetések szétverése, az államadósság emelkedése és az infláció felturbósodása. Igaz, a növekedési adatok elég jól néznek ki, de milyen áron? A jövő felélésének árán; a kormányzati politikának egyetlen rövid távú szempontja van: a 2022. évi választások megnyerése, mindent ez a politikai racionalitás rendez, és minden ennek rendelődik alá.

KORRUPCIÓ ÉS KÖVETKEZMÉNYEI: MAGYARORSZÁG NEM AUSZTRIA, DE CSEHORSZÁG MÉG LEHET

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.10.12.


„Az előválasztás – minden nyűgével együtt – azt bizonyítja, hogy már megvan azoknak a kritikus tömege, akik úgy gondolják, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok... A fő mozgató pedig a Fidesz gátlástalan féktelen korrupciója, a hatalommal való teljes visszaélése” – véli Horn Gábor, aki most lát arra esélyt, hogy a csehországihoz hasonló helyzet alakulhat ki nálunk is a jövő évi választásokon, azaz Orbán nem szerzi meg a kormányalakításhoz szükséges többséget. A Republikon Intézet vezetőjétől azt kérdeztük, előfordulhat-e nálunk az ausztriaihoz hasonló – korrupciós ügyek miatt bekövetkezett – kormányfő-váltás, illetve a csehországihoz hasonló választási eredmény? Magyarország inkább hasonlít Csehországra, mint Ausztriára – szögezte le.


Az utóbbi napokban két olyan fejlemény is bekövetkezett a régióban, amelyek kapcsán óhatatlanul felmerül a párhuzam lehetősége Magyarországgal. Ami összeköti ezt a két fejleményt és az asszociációt Magyarországra, az a korrupció, az amiatti bukás/menesztés.

Ausztriában – mint portálunk is beszámolt róla – kormányválságot idézett elő, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódni kezdett Sebastian Kurz – azóta lemondott – kancellár közvetlen környezetében. A gyanú, hogy Kurz pártja, az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban manipulálta, és közpénzből fedezték a megjelentetésüket. Kurz tehát lemondani kényszerült, kormánya maradt, s az utódját már be is iktatták a hivatalába...

AZ ORBÁN CSALÁD FÖLDJEIN VÁG ÚJ ÜZLETBE EGY ÁLLAMI PÁLYÁZATOKON MEGGAZDAGODOTT VÁLLALKOZÓ

DIREK36
Szerzők: ZÖLDI BLANKA, PETHŐ ANDRÁS
2021.10.07.Székesfehérvár nyugati határától pár száz méterre, egy ipari területen négy hatalmas hangár áll. Szeptember közepén még nem volt nagy mozgás a telep nemrég lekövezett udvarán, a céges dokumentumok és a helyszínt ismerők szerint azonban épp műanyaggyártó- és feldolgozó vállalkozást indítanak be itt.

A bizniszbe az Orbán családhoz közeli vállalkozók vágnak bele a miniszterelnök családjának ingatlanain.

Az összesen 1,3 hektáros területen az Energép Kft. nevű energetikai és építőipari cég működik, amely idén április óta a tevékenységei közt már feltünteti a különböző műanyag termékek gyártását és a hulladék-újrahasznosítást is.

Az Energép három magánszemély tulajdonában van, akik közül ketten szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor egyik öccsével, ifj. Orbán Győzővel. A cég egyik kisebbségi tulajdonosát, Kovács Viktort rokoni szálak fűzik a miniszterelnök családjához: ő ifj. Orbán Győző veje. A cég többségi tulajdonosa pedig Szentgyörgyi Gábor vállalkozó, akinek informatikai cégcsoportja sorra nyeri az állami megbízásokat. Szentgyörgyit és ifj. Orbán Győzőt összeköti a birkózás szeretete, és arra is volt példa, hogy közösen néztek focimeccset Felcsúton, néhány lépésre Orbán Viktortól.

Az a telep, ahol most a hangárok állnak, 2015 óta az Orbán családé (jelenleg a miniszterelnök anyjának és ifj. Orbán Győzőnek a közös cége, a Hahót Tőzeg Kft. a terület tulajdonosa). A telephely szomszédságában lévő két kisebb ingatlant pedig ifj. Orbán Győző vásárolta meg 2018-ban, illetve 2019-ben...

MÁSFÉL ÉV ALATT 140 PEDAGÓGUS HALT MEG – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.10.12.


Az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben a járvány miatt


És ebben még nincsenek benne a második félév, azaz a második hullám végének és a harmadik adatai…

Több mint 100 háziorvosi praxis üresedett meg a járvány első évében

A tartósan betöltetlen praxisok száma is nagy ütemben nő, és ez a trend mostanában aligha fordul meg, mert az orvostársadalom közben egyre csak öregszik.

A román egészségügy az összeomlás szélén áll

Az ország nemzetközi segítséget kért a krízis kezeléséhez.

A térségben nálunk a legrosszabbak a nyugdíjasok életkörülményei

Egyedül a jövedelmi helyzet az egyetlen, amiben előzzük valamelyik szomszédunkat – Szlovákiát.

Vádat emeltek Bige László ellen

Kormányzás helyett ilyesmivel vannak elfoglalva?

Elindult a nagy jogállamisági per

A magyar és lengyel felperesek meglehetős kisebbségbe szorultak, mivel a perben tíz tagállam – a Benelux államok mellett Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Németország, Spanyolország és Svédország – beavatkozó félként támogatja a jogi rendelkezéseket jóváhagyó EU intézményeket.

Követve a cseheket, a magyarok is elkergethetik a kormányfőt a korrupció miatt

“Ezen is túl leszünk, ám utána sem várható azonnali fellépés, „az emberek még egy fél évig nyelni és tűrni fognak, hacsak valami eszement ’világbotrány’ nem robban ki, kivárják a országgyűlési választást, s azon próbálják majd leváltani a rezsimet.”

Fanatikusokkal vitatkozni árt az egészségnek


“… igazából borzasztóan sajnálom ezeket az embereket. (Meg azért magunkat is.)”

Orbán februári ajándékát májusban majd vissza kell adni az államnak


„A hatályos adótörvények és jogszabályok szerint kivitelezhetetlen a kormány azon szándéka, hogy az idén befizetett személyi jövedelemadót visszaadják a gyermeket nevelő dolgozóknak” – mondta a Szabad Európának Angyal József okleveles adószakértő.

Drágul az üzemanyag: megvan az 500 forintos lélektani határ

A hét közepén tovább emeli a Mol a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát.

Moszkva degeszre keresi magát a magas kőolaj- és a földgázárak miatt

50 milliárd dollárral több folyhat be az oroszok kasszájába idén.

A tálibok az EU jóindulatát keresik

A tálib vezetők kedden találkoznak az Európai Unió tisztségviselőivel – jelentette be külügyminiszterük. A dohai találkozóval igyekszik megtörni az új afgán rezsim nemzetközi elszigeteltségét.

MIÉRT PONT EGY KIÉLEZETT KAMPÁNY ALATT HAGYTA EL AZ ORSZÁGOT ORBÁN RÁHEL ÉS FÉRJE?

MAGYAR JETI
Szerző: 444.HU
2021.10.11.Nem jött jól Orbán Viktornak, hogy legidősebb lánya és unokái a bűnözésről ismert Marbellara költöztek. Ez nagyjából mindenben ellentmond annak, amit ő az utóbbi években hazáról és világról hirdet...

PÉNZRŐL VAN SZÓ, PERRE MENNEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.10.12.


"A jogállamisági mechanizmus, amelyet a tagországok minősített többséggel fogadtak el, megszólaltatta a vészcsengőt Varsóban és Budapesten, ahol attól tartanak, hogy elesnek jelentős felzárkóztatási, illetve gazdasági fejlesztést ösztönző forrásoktól." – Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Lengyelország, miután képen törölte az EU legfőbb bírói fórumát, egy másik ügyben annak segítségét kéri - írja a Politico című amerikai portál európai kiadása.

A beszámoló emlékeztet arra, hogy a lengyel alkotmánybíróság mindössze néhány nappal ezelőtt kimondta: a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnak az EU jogi előírásaira hivatkozva nincs joga beleszólni abba, miként szabad átalakítani az ország igazságszolgáltatási rendszerét. Ezek után most a lengyel - és vele együtt a magyar - kormány képviselői ugyanehhez az Európai Bírósághoz fordultak, és azt kérték tőle: az EU jogi előírásai értelmében akadályozzák meg, hogy az úgynevezett jogállamisági feltételrendszer alapján uniós forrásokat vonhassanak meg tőlük. Ezzel a varsói kormány - fogalmaz a Politico - új szintre emelte az európai jogszabályokban való csemegézés gyakorlatát.

A cikk felidézi, hogy az uniós intézmények évek óta folytatnak jogi csatákat a lengyel és a magyar kormánnyal a legfőbb európai értékekről, a jogállamiságról és az alapvető demokratikus normákról, amelyek érvényesülése Brüsszel megítélése szerint csorbát szenved ebben a két országban. A tavaly decemberi EU-csúcson a tagállamok elfogadták azt a mechanizmust, amely már pénzügyi szankciót is fűz a normák megsértéséhez. Az a jogállamisági kritériumrendszer azonban, amely EU-források megvonását is lehetővé teszi adott esetben, nem általános értelemben mindenfajta jogállamisági aggály esetén alkalmazható, hanem csak akkor, ha a tagállam jogállamisági normasértése egyben árt az Európai Unió pénzügyi érdekeinek, így például veszélyezteti az EU-költségvetésből folyósított támogatások szabályszerű felhasználását. A jogállamiság olyan sérelmei tehát, amelyeknél semmiképpen nem mutatható ki az EU-pénzek sorsát érintő hatás, nem szankcionálhatók forrásmegvonással. Csakhogy ez mégsem tekinthető annyira szigorúan szűkítő értelmezésnek, miként az elsőre látszik. A Politico utal például arra, hogy ha egy országban a bíróságok nem függetlenek, akkor az bizony veszélyezteti az EU-támogatások szabályszerű felhasználását, hiszen aggályok felmerülése esetén nincs olyan, kellő függetlenséggel rendelkező igazságszolgáltatási fórum, amelynek a méltányos ítéletében bízni lehetne.

Ez a jogállamisági mechanizmus, amelyet a tagországok minősített többséggel fogadtak el, megszólaltatta a vészcsengőt Varsóban és Budapesten, ahol attól tartanak, hogy elesnek jelentős felzárkóztatási, illetve gazdasági fejlesztést ösztönző forrásoktól. A két érintett kormány az Európai Bírósághoz intézett beadványban támadta meg ezt a mechanizmust, azt állítva, hogy létrehozása ellentétes az EU-szerződésekkel.

Tegnap kezdték a peres felek meghallgatását Luxembourgban, és ott a felperes kormányok jogi képviselői azt állítottáka mechanizmus valójában nem az EU költségvetését védi, hanem politikai büntetés célját szolgálja„Ez nem feltételrendszer, hanem szankcionálási mechanizmus” - idézi a Politico Sylwia Zyreket, a lengyel kormány jogi képviselőjét. Fehér Miklós Zoltán a magyar igazságügyi tárca képviseletében azt állította az amerikai portál szerint, hogy az előírt eljárás „politikai indíttatású”. A felperes kormányok szerint a jogállamisági kritériumokat nem határozták meg elég világosan, a tagállamok számára nem egyértelmű, hogy milyen feltételeknek is kellene pontosan eleget tenni, és az egész csak azt célozza, hogy egy jogi hátsó ajtón visszacsempésszék az EU-alapszerződés hetedik cikke alapján történő eljárást. Ez - az európai értékek védelmét szolgáló - eljárás, amelynek végeredményeként akár meg is vonhatnák az érintett tagállam szavazati jogát az EU-ban, évek óta folyik Varsó és Budapest ellen, de a tagországok mindeddig nem jutottak semmire, mert az elmarasztaláshoz egyhangúságra lenne szükség.

A lengyel és a magyar kormány jogászaival szemben az Európai Bizottság - vagyis az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye -, a tagállami kormányok képviselőit összefogó Tanács, az Európai Parlament, valamint az uniós intézmények mellett tíz tagállam - köztük például Németország, Franciaország, Hollandia, Dánia és Írország - külön is felvonultatta a maga jogi képviselőit a luxembourgi meghallgatáson. Ők a megtámadott jogállamisági mechanizmus védelmére keltek. A Politico idézi Lukács Tamást, az Európai Parlament jogászát, aki azzal érvelt, hogy ha egy tagállam megsérti a jogállamiságot akkor az egyértelműen veszélybe sodorja az uniós költségvetés végrehajtását. Visszautasította a hetes cikk szerinti eljárással való összekapcsolást, és kiemelte, hogy a kétféle eljárásnak eltérnek a céljai: a Varsó és Budapest által megtámadott mechanizmus nem tekinthető büntető, megtorló jellegűnek.

A vita tárgyát képező mechanizmus hivatalosan már január elsején hatályba lépett, de a tavaly decemberben kötött kompromisszum értelmében a tagállamok azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy az ne alkalmazza a mechanizmust addig, amíg az Európai Bíróság ítéletet nem hoz a lengyel és a magyar kifogás ügyében. Az Európai Parlamentben viszont sürgetik a Bizottságot, hogy mielőbb indítsa meg az eljárást e mechanizmus alapján. A Politico szerint az Európai Bíróság a felek tegnap kezdődött meghallgatása után csak néhány hónap múlva hirdeti ki ítéletét. Az amerikai portál ugyanakkor uniós tisztségviselőkre hivatkozva úgy vélekedik, hogy az Európai Bizottság valamikor az elkövetkező hetekben eljárást indíthat a jogállamisági mechanizmus alapján.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

AKKORA FELHÁBORODÁST KELTETT A VENDÉGLÁTÁST ELLEHETETLENÍTŐ RENDELET, HOGY MEGHÁTRÁLT A KORMÁNY

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.10.12.


A rendelet értelmében a hideg-meleg ételek, italok és cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező dolgozó végezheti.

Akkora felháborodást váltott ki az a szeptember 1-jével hatályba lépett rendelet, melynek értelmében a hideg-meleg ételek, italok és cukrászati termékek készítését kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti, ellehetetlenítve ezzel az egyébként is munkaerőhiánnyal sújtott vendéglátás nagy részét, hogy meghátrálni látszik a kormány.

A rendeletet – a szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül – kiadó Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap délután közölte: „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot” – írja a Telex....

AZ MTA ELNÖKSÉGÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA ÉS FELHÍVÁSA A COVID-19-JÁRVÁNY NEGYEDIK HULLÁMÁNAK MEGFÉKEZÉSE ÉRDEKÉBEN

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
Szerző: MTA Elnöksége
2021.10.11.


...A lakosság átoltottságát csak a társadalom legszélesebb köreinek mozgósításával és hatékony fellépésével lehet növelni. Felelős állampolgári magatartás hiányában hiábavaló minden intézkedés, erőfeszítés, pénzráfordítás. Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése.

Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!

Közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!

Felhívjuk a Magyar Tudományos Akadémia 18 ezer köztestületi tagját, és kérjük a lakosság tájékoztatásában részt vevő intézményeket, fórumokat és a véleményformáló személyiségeket, hogy vegyék ki a részüket az oltások felvételére és az orrot és szájat eltakaró maszk használatára buzdító tevékenységből.

Életet ment, aki az óvintézkedéseket betartja, és ennek szükségességéről környezetét is meggyőzi.

ZACHER GÁBOR: 5 NEM OLTOTTRA EGY OLTOTT JUT AZ INTENZÍVEN

PORTFOLIO
Szerző: NAGY KÁROLY
2021.10.12.


Még mindig nincs arról adat, hogy Magyarországon a koronavírussal megbetegedettek hány százaléka vette fel az oltást. Hivatalos nyilatkozat pedig továbbra sincs arról, hogy a koronavírus-járvány 4. hullámát mennyire tartja súlyosnak a magyar kormányzat. Felkerestük Zacher Gábort, a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvost, hogy mit tapasztal a kórházban. Saját és a kollégáival cserélt tapasztalatairól tudott beszélni, az országos helyzettel kapcsolatban elmondása szerint minden orvos a sötétben tapogatózik, hivatalos adatokat senki sem lát. Tapasztalatok szerint 5 nem oltottra egy oltott jut az intenzív osztályokon
.

Miért nem közlik az új betegek oltottságát?

Zacher Gábor azt mondta, továbbra is értetlenül állnak azelőtt, miért nem ismerhetik meg az új koronavírusos betegek oltási adatait. „Az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” – érvelt az oltási nyilvánosság mellett Zacher Gábor. Szerinte így most ő és kollégái is a sötétben tapogatóznak. Állítása szerint egyetlen orvos és a teljes egészségügyi szakma sem a beteg neveire, vagy lakcímükre lenne kíváncsi, hanem arra, hogy miként működnek az oltások...

A PEGASUS-BOTRÁNY NER100 #11

YOUTUBE / NER100
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.10.2021. július végén robbant ki a Fidesz-kormány eddigi legnagyobb megfigyelési botránya, a Pegasus-ügy. Az NSO egy volt alkalmazottja megerősítette, hogy a magyar kormány az ügyfelük volt. 

Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

MARCO ROSSI ELKEZDETT A SZÉKÉBE KAPASZKODNI, MÁR DEMOKRATIKUSNAK NEVEZTE MAGYARORSZÁGOT, HOGY ORBÁNNAK HÍZELEGJEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.12.


Rossi újabb hazugsága az volt (amivel védte a magyar szurkolói rasszizmust), hogy "a rasszista gesztusokat tevő, a térdelő angol csapatot kifütyülő, és a góljaikat ünneplő játékosokat megdobáló magyar szurkolók a kisebbséghez tartoznak". Ha ez igaz lenne, akkor a térdelő angol csapatot egy szűk szektor fütyülte volna, és a stadion elsöprő többsége megtapsolja, hogy kifejezze a fekete játékosokkal szembeni szolidaritását és a rassisztákkal szembeni ellenvéleményét. De a stadionban zúgott a fülsiketítő fütty, a stadion egy emberként fütyült, a kisebbség volt az, aki nem fütyült.


Marco Rossit utolérte a Bicskei Bertalan-szindróma, amikor az Albániától elszenvedett vereség után, amivel kiestek a világbajnokságról, dicsérte a válogatott játékát, hogy ő egy jó meccset látott. Az edző sors olyan, hogy ilyenkor le kell mondani, de Magyarországon a túlfizetett szövetségi kapitányok ilyenkor elkezdenek kapaszkodni a székükbe. Rossi nyilván nem akar költözni, és húzza, amíg lehet. Emberileg érthető, azonban Angliában átlépett egy határt, amikor Orbán fasiszta rendszerét kezdte hazugságokkal védeni.

Helyzetfelismerését dicséri, hogy tudja, ki az, akin a sorsa múlik. Az Anglia elleni vb-selejtező előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy “Magyarország egy demokratikus ország, ahol mindenki szabadon élhet, bőrszíntől vagy szexuális beállítottságtól függetlenül. Tehát ebből a szempontból nem különbözik Angliától.” Először is, demokratikus országban nem a miniszterelnök dönti el, hogy ki legyen a szövetségi kapitány, mint ahogy Magyarországon Orbán dönt mindenről, ezért nem kell egy edzőnek a miniszterelnök seggét nyalni az állásáért, mint neki...

ORBÁNÉK LEHAJOLTAK A BERÉNYI ÜDÜLŐÉRT IS - A BALATONBERÉNYI ÜDÜLŐ SORSÁNÁL SEMMI SEM MUTATJA MEG JOBBAN, HOGYAN MŰKÖDIK A NER RENDSZERE.

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2021.10.12.


Egy debreceni, NER-közeli ingatlanfejlesztő alaphoz került a Vas megyei önkormányzat egykori balatonberényi gyermeküdülője. Az alap mögött álló cégnek nem ez az első befektetése a Balaton-parton, korábban Siófokon akart kikötőt építeni, a helyiek tiltakozása miatt azonban az a projektje egyelőre nem valósult meg. A balatonberényi gyermeküdülő sorsáról korábban lapunk is beszámolt: a kormány 2012-ben, a megyék vagyonának államosításakor vette el a Vas megyei Önkormányzattól az ingatlant, hogy Erzsébet-táborként működtesse, ám 2015 után már senki sem nyaralhatott az intézményben. Az állam ugyanis értékesíteni akarta az 1,6 hektáros, 2400 négyzetméteres saját strandterülettel – mely Natura 2000-es területen fekszik – rendelkező, vízparti nyaralóhelyet, amelyen részben akadálymentesített, a hálótermek mellett vizesblokkokkal, étteremmel, konyhával rendelkező B-kategóriás épület áll. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éveken át mégsem írta ki a pályázatot a területre, melyet aztán az idén végül mégis árverésre bocsátott. A licit viszont elmaradt, május végén kikiáltási áron, bruttó 527 millió forintért kelt el a hajdani üdülő. Az MNV akkor nem hozta nyilvánosságra a nyertes pályázó nevét, ám a Privátbankár kérdésére kiderült: az Aranypart Ingatlanfejlesztési Alap lett a befutó, mellyel az MNV augusztus elején írta alá a szerződést, s az új tulajdonos szeptember 2-án vehette birtokba szerzeményét. A lap írta meg, hogy az ingatlanfejlesztő alap a debreceni Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozik, utóbbi tulajdonosa a liechtensteini Bethesda Establishment, de 2015-ig Disznós Zoltán milliárdos debreceni üzletember érdekeltsége volt, aki most is tagja a cég felügyelő bizottságának. Disznós cégei – melyeket információink szerint évekkel ezelőtt gyermekeire íratott – jellemzően saját tulajdonú ingatlanok fejlesztésével, hasznosításával, üzemeltetésével foglalkoznak több településen. Debrecenben egyik gyermeke a tulajdonosa a Divinus Hotel Kft.-nek, mely 360 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatából. A Divinus egyik cége állt a siófoki Aranypartra tervezett magánkikötő-beruházás mögött is. A hajdani szabadifürdői kemping előtti vízfelületen a Balatonba szigetszerűen benyúló, a parttal egy közel százméteres, három méter széles híddal összekapcsolódó, százhajós jachtkikötő épült volna, ám az ötlet akkora felháborodást váltott ki a helyiekben, hogy ugyan a cég már több engedéllyel is rendelkezett, egyelőre mégsem valósította meg a projektet. Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk, mik a terveik a balatonberényi üdülővel, hogyan és mekkora összegből tervezik fejleszteni, ám lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre...

A REVOLUTNAK MÁR NEM ELÉG, HOGY A MAGYAROK TÖBBEDIK BANKKÁRTYAKÉNT HASZNÁLJÁK, A MAGYAR BANKOK ÓVATOSSÁGRA INTENEK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.10.12.


Első ránézésre sok minden még nem változott azzal a magyar Revolut-ügyfelek életében, hogy a fintech cég – litván licenccel – bankként jelent meg itthon. A külföldi neobank a magyar szabályozás nyűgjei nélkül akár sikeres is lehet, de a hazai bankok, az MNB, illetve a magyar betétbiztosító a kockázatokra hivatkozva azonnal megpróbálta hűteni a kedélyeket.


Nagyot szólt a közelmúltban a már félmilliós magyar táborral rendelkező, orosz gyökerű, de londoni központú Revolut bejelentése, miszerint Magyarországon is elkezdte használni európai (litván) banki engedélyét. Joe Heneghan, a Revolut európai uniós vezérigazgatója közleményében azt hangsúlyozta, hogy azon magyarországi ügyfeleket, akik a Revolut Bankra cserélik („upgradelik”) meglévő szolgáltatásaikat, betétbiztosítási rendszer is garantálja.

Az átállás csupán néhány percet vesz igénybe az ügyfelektől

– írta a cég közleménye.

A bejelentésre azonnal reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezt írta:

„Az MNB hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel, tőkeerővel s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.”

Az MNB visszatérően figyelmezteti a magyar ügyfeleket a Revoluttal kapcsolatos kockázatokra, itt és itt is olvashat erről.

Most az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is beszállt, és szintén hűtötte a kedélyeket, amikor közölte: a magyar OBA jobban el van látva tőkével, mint a litván társintézmény. Vagyis a maguk visszafogott módján ezek az intézmények arra figyelmeztették a magyar ügyfeleket, hogy azért óvatosan ezekkel a külföldiekkel...


30 MILLIÁRDBÓL 3 PERCET CSÖKKENHET A MENETIDŐ A SZEGED-HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VONALON

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: SEGESVÁRI CDSABA
2021.10.12.


Alig 3 perccel csökkenhet a MÁV szerint a menetidő a Szeged-Hódmezővásárhely vonalon, pedig közel 30 milliárd forintot költöttek csak a pályára az immár 70 milliárdnál is drágább tram-train beruházásból. A pályát 100 kilométer/órásra építették, de a vonatok ma sem mennek 80-nál többel.


„Mű­­sza­kilag lényegében készen van” – ezt mondta júliusban Lázár János, tram-train-ügyi kormánybiztos a Délmagyarországnak. A Szeged-Hódmezővásárhely közötti villamos-vasút indulását őszre tervezték, de valószínűleg inkább tél lesz belőle. Ahhoz, hogy a két város között villamos közlekedhessen, jelentős felújításra volt szükség. Persze ebből sem maradhatott ki Mészáros Lőrinc, ahogy a veje sem.

A felújítás a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasútvonal lezárásával indult, még 2018-ban. A wikipédia szerint a teljes beruházás több mint 70 milliárd forintot vitt el. Ebből 100 kilométer/órás sebességre építették át a Hódmezővásárhelyig a 135-ös vasútvonalat, több állomás, peron is megújult...

A KORMÁNYSAJTÓ KOBOLDJAI

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.10.12.


Komoly kutatás kellett hozzá, de az eredmény megérte. Alapos munkával sikerült kiderítenem, mi a magyar kormánysajtó legnagyobb rákfenéje, mitől ilyen, amilyen. Figyelem: csak az írottról beszélünk most, a tévé- és rádiócsatornák problémái más lapra tartoznak. Tehát – dobpergést kérek – a magyar kormánysajtót a házimanók és a koboldok teszik tönkre.

Hogy olyanok csak a mesében vannak? Olyasmik is, amikről a kormánylapok írnak. De haladjunk módszeresen, tudományosan, mert csak úgy érdemes. A házimanó (germán nyelvterületen hívták koboldnak) rengeteg nép folklórjában szerepel. A szláv nyelvekben domovoj, finnül kotihaltia, spanyolul trasgu, angolul hob, japánul egyenesen zashiki-warashi a neve. Apró, szőrös, öregember (Japánban pufók kisgyerek) formájú természetfeletti lény, aki imádja a házimunkát és a tejet, megsértődik, ha ruhát kap ajándékba, tud hasznos is lenni, de árthat is: ha jól bánnak vele, elvégzi a kisebb házimunkákat, míg alszik a család. Esténként ki kell tenni neki egy tányérka tejet, de nem sokat, mert úgy hat rájuk, mint ránk az alkohol, a nappali házimunkákat meg alaposan illik elvégeznünk, mert a trehányság idegesíti őket. Általában a küszöb alatt laknak, azért nem is illik rálépni vagy rugdalni: az az ő házuk...

HORTHYTÓL BISZKUN ÁT A NER-IG: A KULTURÁLATLAN VADÁSZATBAN SZÁZ ÉVE EGYSÉGES A MAGYAR ELIT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.10.11.


A magyar uralmi elit vadászszokásaiban folytonosság van, Horthytól Kádáron át Medgyessy Péterig és Semjén Zsoltig – állítja új könyvében Majtényi György történész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára. A „politikai vadászatnak” – mely nem azonos a hivatásossal – önmagán túlmutató jelentősége van: hatalmi kapcsolatokat, informális hierarchiát épít. Az Egyetértés vadásztársaság című kötet szerzője lapunknak azt mondja, a mai uralmi vadászat a Horthy- és a Kádár-rendszerből ismert mintákat követ, a miniszterelnök-helyettes édesapja pedig ugyanazon a területen, ugyanabban a vadászházban megpihenve vadászhatott, mint Fock Jenő vagy Biszku Béla. Nagyinterjú...

NEMCSAK AZ EZER KIVÁGÁSRA ÍTÉLT FA MIATT VÉRZIK EZER SEBBŐL A DÉLI KÖRVASÚT PROJEKT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.10.12.


Szél Bernadett képviselő pert nyert a külügyminisztérium ellen, amely titkosította az úgynevezett Déli Körvasút projekthez kapcsolódó szerződéseket. A minisztérium nem tudta bizonyítani a bíróság előtt, hogy nemzeti érdeket sértene a titkosítás feloldása. A közelmúlt egy másik híre, miszerint Mészáros Lőrinc cége 338 milliárd forintért, azaz kilométerenként több mint 60 milliárdért újíthat fel és bővíthet egy ót kilométeres vasúti szakaszt Újbudán. Szakértők számításai szerint a túlárazás itt mintegy tízszeres, a munkát ugyanis 30-35 milliárd forintból is el lehetne végezni. A két hír között pedig a közös nevezőt úgy hívják, hogy Déli Körvasút, amely, ha a jelenlegi tervek szerint valósul meg, a környéken élő mintegy 15 ezer lakó egészségét, anyagi javait és normális életvitelét veszélyeztetné.


Erről a projektről már több alkalommal írtunk. (Például itt, itt, és itt). A Dombóvári-Sárbogárdi-Hamzsabégi út környékén lakók 2019 végén tudták meg, hogy lakóházuk közvetlen közelében vezetnék át a Budapest-Belgrád vasútvonal megnövelt teherforgalmának egy részét. A tervet 2020 januárjában, egy közmeghallgatásnak nevezett lakossági fórumon mutatták be, ahol a kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) emberei az elővárosi közlekedés előnyeit magyarázták a megjelenteknek, és azt érzékeltették velük, hogy aki ennek az ellensége, az maradi és a haladás ellensége. Teherforgalomról szó sem esett, és azt sem verték nagydobra, hogy – a tervek szerint hat évig tartó építkezéshez – a Hamzsabégi sétány környékén mintegy ezer fát kellene kivágni. Az ígéretek szerint a kivágott fák helyett újakat telepítenének, ám ez cseppet sem nyugtatta meg a lakókat, hiszen a többségében erejük teljében lévő lombos, árnyékot és levegőt adó növényeket nem lehet egyből újakkal pótolni. Arról nem is szólva, hogy a botrányosra sikeredett – közmeghallgatásnak csúfolt – előadás közben végül csak kibújt az eltitkolni szándékozott szög a zsákból és kiderült, amit a lakók más forrásból már tudtak: valójában nem az elővárosi közlekedés miatt kell a vágányok számát a meglévő kettőről háromra, sőt, helyenként négyre növelni...

KIDERÜLT, HÁNYAN BIRTOKOLJÁK A TELJES LAKOSSÁGI VAGYON HARMADÁT - AZ ÚJGAZDAGOK ELZÁRKÓZÁSA A BANKRENDSZER TELJESÍTMÉNYÉRE IS HATHAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.12.


Jelenleg Magyarországon körülbelül 4-4,5 ezer család birtokolja a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékát. Szakértők szerint a megcsúszott generációváltás még a hazai bankrendszer teljesítményére is kockázatot jelent.


A leggazdagabbak pénzét kezelők már régóta aggodalmaskodnak azon, hogy a legtehetősebb magyarok jelképesen csak egyre ülnek a pénzükön, nem hajlandóak a fiatalabb nemzedéket helyzetbe hozni. A privátbankárok már régóta várják az örökösök fellépését, ami úgy tűnik, egyre késik. Az ebben az üzletágban meghatározó szereplő, a Blochamps most bejelentette: hiánypótló kiadványt állított össze a „generációs stratégiaépítés első közös családi vagyontervezési lépéseihez”.

Mint a brosúra szerkesztését vezető Blochamps alapító ügyvezetője, Karagich István hangsúlyozta, nem csak a rendkívül idős vagyonos korfa miatt akut kérdés Magyarországon a családi vagyon hosszú távú menedzselésének kérdése. Jelentős tényező, hogy nálunk a hazai privátbanki ügyfelek mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, akik az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak...

MEGFEJTÉSRE VÁR A FELÜLTÁMOGATOTT MAGYAR JÁRÁSOK REJTÉLYE

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2021.10.11.


Magyarországon és a kelet-közép-európai térségben lényegesen többen élnek vidéken az európai átlagnál, miközben mélyebb a városi és vidéki réteg közötti gazdasági-szociokulturális távolság. Emiatt mind a magyar kormány, mind az Európai Unió kiemelt célja a források újraelosztása során a vidékfejlesztés – aminek eredményességét papíron sem a világ legegyszerűbb dolga körülírni, de a valóságban megragadni kifejezetten bonyolult.

A Társadalomtudományi Kutatóközpontban készült tanulmány alapján írtunk korábban arról, hogy az EU-s hátterű magyar vidékfejlesztési források a mindenkori kormányzati célokkal ellentétben nem járulnak hozzá érdemben a települések lakosságmegtartó erejének növeléséhez. Sőt, még az is lehet, hogy számos elmaradott településen inkább az elvándorláshoz járulnak hozzá, hiszen a beáramló pénzek lehetőséget is teremtethetnek a vágyott elvándorlásra...

VÁLASZ GYURCSÁNY FERENCNEK, A DK ELNÖKÉNEK

HÍRKLIKK
Szerző: ELEK ISTVÁN
2021.10.12.


Kedves Ferenc!


Olvasom a hétfő reggeli, DK-sokat és Dobrev Klárára szavazni készülő más ellenzékieket buzdító soraidat. Igazad van.

Dolog van. Dolga minden DK-s támogatónak, dolga van sok ellenzékinek.

Mindazoknak, akik az első fordulóban a pártjukra és/vagy a szívükre hallgatva, a kampányban kiváló teljesítményt nyújtó Dobrev Klárára, a DK miniszterelnök-jelöltjére szavaztak. Szerintem most mindenekelőtt az a dolguk, hogy higgadtan tisztázzák magukban, mi az összefüggés aközött, hogy demokraták és ugyanakkor DK-sok, illetve Dobrev Klára kedvelői.

Elképzelhető-e számukra, pusztán csak elméletileg hogy előállhat olyan kiélezett helyzet, amelyben ez a két meggyőződésük szembekerül egymással? És ha a történelem úgy hozza, hogy választaniuk kell közöttük, vagyis az alkotmányos demokrácia, a jogállam helyreállításának érdeke és aközött, amit a pártjuk közvetlen érdeke, és a jelöltjük iránti érthető rokonszenvük sugalmaz nekik, akkor melyiknek adnak elsőbbséget?

Ha azt válaszolják, hogy kétségkívül elképzelhető ilyen helyzet, és ha előállna, természetesen az eszük és a szívük közös sugallatára hallgatnának. És ezért a hazánk, a politikai nemzetünk közös érdeke, a demokrácia helyreállításának érdeke mellé állnának, akkor már csak a mai választási helyzetünk adottságaival kellene számot vetniük. A demokrata ellenzék és az önkényuralmi rendszer védelmezőinek erőviszonyával, és a még megnyerendő választóközönség társadalom-lélektani helyzetével.

Ha ezen is túl lennének, akkor a meggyőződésem szerint, tárgyilagosan meg kellene állapítaniuk, hogy a második fordulóban a Dobrev Klára iránti pártalapú elkötelezettségük és személyes képességei elismerése, a személyisége iránti megtagadhatatlan rokonszenvük ellenére is muszáj lesz Márki-Zay Pétert választaniuk. Mert akkor már arról hozunk stratégiai döntést, hogy kitől remélhetjük inkább az eredményes küzdelmet azzal a sok százmilliárd forinttal felépített demagóg kampánnyal szemben, amellyel az autokrácia védelmezői azt akarják elhitetni a választókkal, hogy tavasszal ismét az Orbán és Gyurcsány közötti választás lesz a tét.

Nem az önkényuralmi rendszer képviselője áll majd szemben a közös érdekeikre végre ráébredő demokraták összefogásának képviselőjével. Hanem a visszavágó jön.

A nemzetmentő Orbán és a nemzetvesztő Gyurcsány, a keresztény jobboldal és az ateista, egyház- és vallásellenes baloldal, a határon túli magyarokhoz szeretettel forduló Orbán és a velük szemben politikai érdekből demagóg kampányt folytató Gyurcsány, a jogos társadalmi felháborodást képviselő Orbán és az azonosító jelvények nélkül elkövetett tömeges rendőri erőszakért felelős, „szemkilövető” Gyurcsány, a gyermekeinket védő, családbarát jobboldal és a pedofiliát mentegető baloldal, a kerítésépítő Orbán és a migránssimogató Gyurcsány között.

Visszavágó és élet-halál harc a nevükkel fémjelzett, kibékíthetetlen politikai táborok, kibékíthetetlen világok között.

Nem az a kérdés, hogy van-e bármi igazságtartalma ennek a demagóg kampánynak, hanem csak az, hogy kivel az élén tud ezzel hatékonyabban megküzdeni a demokrata nemzeti egység vonzó képét felmutatni akaró ellenzék...

FELMÉRÉS: SOHA NEM LESZ OLYAN IDŐSKORUNK, MINT AZ OSZTRÁK NYUGDÍJASOKNAKHVG

HVG
Szerző: SÜLE-SZIGETI BULCSÚ
2021.10.12.


Rémisztő helyzetben vannak a magyar idősek, és az évek múlásával csak egyre romlik a helyzet – derült ki egy világszintű kutatásból. Hiú ábrándnak tűnik, hogy valaha is utolérjük Ausztriát, Csehországot vagy akár a régió más országait.


Elkészült a francia Natixis bank legfrissebb tanulmánya, ebben 44 ország időseinek helyzetét vizsgálták és hasonlították össze. Az éves rendszerességgel megjelenő, Global Retirement Index címet viselő kutatás négy fő szempontot vesz sorra: az egyes országok egészségügyi helyzetét, bizonyos makrogazdasági adatokat (pl. infláció), a környezet állapotát (pl. levegőminőség), valamint az országban uralkodó jövedelmi viszonyokat. A tanulmányból kiderül, hogy idősként mely nyugat-európai országokban a legjobb élni, de Magyarország kilátástalan helyzete is lelepleződött: miközben az országok java fel tudott emelkedni 2020-hoz képest, aközben hazánk az évek múlásával csak egyre rosszabb teljesítményt produkál.

Miről szól a globális nyugdíj-index (GRI)?

A GRI megalkotása során az országok kapnak egy-egy pontszámot a vizsgált négy terület mindegyikén. A négy pontszámból azután számítanak egy összesített pontértéket, ebből lehet következtetni az ott élő idősek helyzetére. Minél magasabb a pontszám, annál jobb a helyi idősek élete, és minél gyengébb a helyezés, annál több nehézségük van a nyugdíjasoknak. Az elért helyezés ugyanakkor a fiatalabbak számára is beszédes, hiszen nekik is ez alapján kell felkészülniük a saját idős éveikre. Az első ábra bemutatja, hogy 2021-ben melyik területen milyen pontokat kapott Németország, illetve Magyarország és a régiónk más országai...

SZABAD SZEMMEL: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG MEGINDUL A MAGYAR KORMÁNY ELLEN - BRÜSSZELI FORRÁSOK SZERINT MÉG EBBEN A HÓNAPBAN BEÉLESÍTI A JOGÁLLAMI ELJÁRÁST. LAPSZEMLE.

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.12.


Handelsblatt


A német üzleti körök lapjának brüsszeli források megerősítették azokat az értesüléseket, miszerint a Bizottság – hosszú halogatás után – végre meg akar indulni a magyar kormány ellen, ezért még ebben a hónapban beélesíti a jogállami eljárást. Azaz nem várja be az Európai Bíróság ítéletét az új mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel kereset ügyében. Állítólag megtalálta a módját, hogy megkerülje azt a megállapodást, amely a múlt év végi EU-csúcson született, hogy se Magyarország, se Lengyelország ne vétózza meg a hosszú távú közösségi költségvetést, illetve a gazdaságok újraindítására tető alá hozott csomagot. A feltétel az volt, hogy előbb az EUB mondjon véleményt az új jogi eszközről és csak utána lehet szó bármiféle szankcióról.

Ám az újság úgy tudja, hogy az unió végrehajtó testülete a közvetkező két és fél hétben elküldi az értesítést Budapestre. Az év eleje óta gyűjti a bizonyítékokat az EU-alapok hűtlen kezeléséről, a korrupcióról. És már annyi adu van a kezében, hogy azzal igazolni tudja a konkrét lépéseket. Erre már von der Leyen is utalt, amikor három hete összefoglalót tartott Európa helyzetéről. Ugyanakkor a brüsszeli jogállami jelentés is kifogásolta, hogy a magyar hatóságok nemigen iparkodnak fülön csípni a tilosban járó magas rangú tisztségviselőket és azok leágazásait.

Katarina Barley, volt német szociáldemokrata igazságügyi miniszter üdvözli, hogy végre mozgásba jönnek a dolgok. Az EP alelnöke úgy fogalmaz, hogy a Bizottság túl sokáig csak állt és várt, miközben Magyarországon szinte teljesen bedarálták a demokratikus normákat. Ám a politikus csak akkor ad hitelt az új híreknek, ha azokat tettek követik. Hiszen annyi ígérgetést lehetett hallani ez ügyben éveken át, csak éppen nem sok történt utána. 

Die Presse

Az unió igazságügyi biztosa közölte, hogy el akar látogatni mind Budapestre, mind Varsóba, mert úgy véli, hogy a jogállam ügyében fenn kell tartani a párbeszédet. Didier Reynders azonban egyértelművé tette a lengyel alkotmánybírósági döntés kapcsán, hogy a közösségi jog elsőbbsége nem alku tárgya, mint ahogy az sem, hogy végre kell hajtani az Európai Bíróság verdiktjeit. A politikus egy bécsi vitán azt is egyértelművé tette, hogy Brüsszel a támogatások visszatartásával torolja meg a további jogsértéseket. Főleg ha olyan elvekről van szó, amelyeket a tagok a belépéskor elfogadtak.

Reynders kiemelte, hogy minden lehetséges eszközt be fognak vetni. Egyben bejelentette, hogy a következő jogállami jelentés már nem csupán következtetéseket, hanem egyértelmű ajánlásokat fog tartalmazni, ha úgy ítélik meg, hogy valahol hiba van a demokrácia körül. 

Reuters

Az unió megindul az összeomlás útján, ha nem száll szembe a lengyel Alkotmánybíróság ítéletével, amely kulcsterületeken elsőbbséget adott a nemzeti jognak a közösségi játékszabályokkal szemben. Erre figyelmeztet a Bizottság alelnöke, hozzátéve, hogy a varsói döntés új fejezetet nyitott, ám azt nem szabad annyiban hagyni. Jourová hangsúlyozta, hogy ragaszkodni kell az elvhez, mármint hogy minden tagállamnak tiszteletben kell tartania a normákat.

Közben Brüsszelben közölték: az EU fizetési felhívást küld Varsóba, miután a Morawiecki-kormány nem hajlandó eleget tenni az Európai Bíróság határozatának és nem állítja le a környezetszennyező lignitbányát a cseh határon. A büntetés napi 500 ezer euró, ha a lengyel fél a jövő szerdáig nem tér jobb belátásra.

Ugyanakkkor a lengyel miniszterelnök ismét cáfolta, hogy országa ki akarna lépni az unióból. Szerinte ezt a mítoszt az ellenzék terjeszti, mert lövése sincs arról, milyen szerepet töltsön be az ország Európában. 

Politico

A lengyel Alkotmánybíróság pár napja utasította el, hogy az Európai Bíróság beleszóljon a lengyel igazságügyi reformba, a Morawiecki-kormány most mégis az EUB-től vár segítséget, hogy az nyilvánítsa törvényellenesnek a jogállami mechanizmust. A jogvitában ily módon új front nyílt, miután tegnap, a kétnapos meghallgatás első napján a két ország képviselői azt hangoztatták a luxemburgi testület Nagy Tanácsa előtt, hogy itt politikai eszközről van szó. És hogy nem lehet összekapcsolni a támogatások folyósítását, illetve a jogi nézetkülönségeket.

Bennfentesek azonban arra számítanak, hogy a Bizottság a folyamatban lévő eljárás ellenére már a következő hetekben él a lehetőséggel, bár még nem árulta el, mely tagok ellen. Ugyanakkor Fehér Miklós Zoltán a magyar igazságügyi tárca nevében azt hangoztatta az unió legfelsőbb bírósága előtt, hogy a szankciós rendszerrel egyes erők a 7-es paragrafust igyekeznek becsempészni a hátsó ajtón keresztül, mármint hogy fel lehessen függeszteni a két ország tagsági jogosítványait.

Továbbá, hogy nincs pontosan meghatározva a jogállam fogalma, az egész mechanizmus nem elég világos és áttekinthető. Ezekkel a véleményekkel élesen vitába szálltak a Bizottság, a Tanács, az Európai Parlament, valamint 10 tagállam, köztük a németek és franciák szakértői. Lukács Tamás az EP részéről rámutatott, hogy a jogállam megsértése egyértelműen kockázatot jelent az uniós alapok felhasználása során. Egyben arról is beszélt, hogy a 7-es cikkely alapján zajló eljárásnak egészen más a célja, mint a jogállami mechanizmusnak. Utóbbinak nincs semmiféle büntető jellege, az unió költségvetését igyekszik megóvni a visszaélésektől, amihez szükség van független bíróságokra. 

Süddeutsche Zeitung

Az újságnak adott interjúban meglehetősen magabiztosnak mutatkozott saját választási győzelme ügyében Márki-Zay Péter, ám a tudósító idéz olyan véleményeket is, miszerint a hódmezővásárhelyi polgármester járatlan a nagypolitikában, ezért kockázatot jelent, mert időnként vad dolgokat mond. Ő maga viszont azt állította, hogy neki vannak a legjobb esélyei Orbán legyőzésére. Vele szemben nehéz bármi terhelőt találni, hiszen hét gyereke van, katolikus és már a rendszerváltás előtt keresztény-konzervatívnak számított. Már akkor minden vasárnap templomba járt, amikor a jelenlegi miniszterelnök még a KISZ sorait erősítette.

Hogy Karácsony miért lépett vissza a javára, az ügyben eltérő elméletek vannak forgalomban. Ugyanakkor a Fidesz hónapok óta lejárató kampányt folytat Dobrev ellen. Azt állítja, hogy a politikus csupán a férje bábfigurája, amitől Márki-Zay nem határolódik el egyértelműen. Persze most még bírálhatja az ellenzéki vetélytársnőt, de ha eldől, hogy melyikük lesz a befutó, akkor a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint egyfelé húznak majd.

Rámutat, hogy Orbán ki akarja vinni az országot az EU-ből és a lakosságot Brüsszel ellen hangolja. Egyben meg van döbbenve azon, hogy a kormány kiállt az unióellenes lengyel álláspont mellett. Az alkotmányról azt mondja, hogy ellenzéki győzelem esetén radikális megoldást kell alkalmazni. Amit ugyanis a Fidesz belevett az alaptörvénybe, az jogsértő, ily módon soha nem volt hatályban.

Ha ő nyer, különösen kemény csatára készülhet Orbán ellen. De szakértők és ellenzéki sajtóorgánumok is úgy látják, hogy túlságosan konzervatív, ennélfogva sokban hasonló politikát akarhat, mint a jelenlegi miniszterelnök. Ezzel szemben ő maga azt vallja, hogy pont azért lehet vonzó a Fidesz-hívek számára, mert fenn akarja tartani az értékeken alapuló családpolitikát, ám kérlelhetetlen lesz a korrupcióval szemben. De nem becsüli le azt a tömegtájékoztatási apparátust, amely a másik fél kezében van, csakhogy az ellenzék két éve pont ugyanilyen viszonyok között nyert egy sor településen. Bloomberg

Valóságos politikai földrengés érte Közép-Európát, miután fejek hullottak a hét végén Ausztriában és Csehországban. A környező országok csak kapkodják a fejüket, noha egyik állam sem nagyágyú az unióban, de idáig éltek a lehetőséggel, hogy a tényleges súlyuknál nagyobb szerephez jussanak a közösségben.

A lemondott osztrák kancellár élharcosnak bizonyult, amikor a menekültválság nyomán a populizmus eluralkodott a térségben. Migránsellenes álláspontjával gondot okozott Merkelnek, ugyanakkor takarékosságra hivatkozva betartott, amikor egyhangú támogatásra lett volna szükség a gazdasági segélyprogram elfogadásához. Nem valószínű, hogy nyugaton nagyon búslakodnának a távozása miatt, de visszatérését nem lehet kizárni.

A cseheknél még ingatagabb a helyzet, mert ha elveszti a hatalmat, akkor Babisnak valószínűleg börtönbe kell mennie. Ráadásul kórházba került a politikus mentora, Zeman elnök, és emiatt nagy változások lehetségesek. Úgy néz ki, hogy Prágában véget ér egy korszak, míg az osztrákoknál továbbra is Kurz mozgathatja a szálakat a színfalak mögül. 

Bloomberg

A közvetlen szomszédságban zajló égszakadás-földindulás aligha jó hír Orbán Viktornak, a populizmus úttörőjének, aki támadhatatlannak látszott, amióta csak visszatért a hatalomba. Az ellenzék aonban összeállt, most éppen közös miniszterelnök jelöltről döntenek a szavazók, de a közvélemény kutatásokban a hat párt már megelőzi a Fideszt. A politikus fokozatosan elvesztette szövetségeseit az EU-ban, ahogy turbósebességbe kapcsolta nacionalista programját. Még a múlt héten is kiállt Babis mellett, Kurz pedig azon kevés nyugati vezető közé tartozott, aki osztotta magyar kollégája keményen bevándorlás-ellenes nézeteit. Így most a magyar politikus vad osztogatásba kezdett a választás előtt.

Az átalakulások kritikusak lehetnek az unió hátsó udvarában, miközben Merkel lelép a pódiumról. A földrészen az utóbbi időben az egyik fő jellemző az volt, hogy tartósan szembenállt az egységet hirdető Nyugat, illetve a mind inkább lator államnak számító Magyarország és Lengyelország, amelyeket időnként megtámogatott Csehország. Ausztria egyik lába itt, a másik ott volt. Kurz sokban segített Budapestnek és Varsónak.

Kaczynski évek óta próbálkozik Lengyelországban is bevezetni az illiberális demokráciát. A kérdés, nem ment-e ezúttal túl messzire. 

Neue Zürcher Zeitung

Ennél nagyobb drámát, mint ami a cseh választásokon lejátszódott, aligha lehet elképzelni, a lakosságot felvillanyozta a lehetőség, kisöpörte az önmagukat lejáratott pártokat a törvényhozásból és most megnyílt az út a kedvező változásokhoz. A két győztes koalíció példátlan számban tudta mozgósítani az embereket, ám a polgárok nem a szélsőségesek erősítették, hanem a politikai közepet. Jelezték, hogy elegük van a Babis fémjelezte kliensrendszerből és demagógiából. Így az eredmény alighanem nyugtalansággal tölti el Orbán Viktort, aki tavasszal szintén erőpróbára készül.

Ugyanakkor a két szövetség annyira eltérő nézeteket valló pártokból áll, hogy konfliktus esetén könnyen széteshet. Összeköti őket, hogy elutasítják az eddigi miniszterelnököt, ám programjaik oly mértékben különböznek, hogy a politikus könnyen éket verhet közéjük. Nincsenek jó lapjai, de biztos, hogy megpróbálja ügyesen kijátszani azokat. A nagy kérdés, mi lesz a súlyos beteg Zemannal. Ha nem képes ellátni hivatalát, akkor a parlamenti elnököt illeti meg a jog, hogy kormányalakítási megbízást adjon. Az ő személyéről meg a többség dönt. 

Economist

Akik aggódtak az demokráciáért Európában, azok számára igen jó hír, hogy megbukott a cseh és az osztrák miniszterelnök. Mindkét távozás váratlan volt, de annál örvendetesebb. A kontinens középső fertályán populista kormányok 10 éve ássák alá a jogállamot és változtatják meg országukat a maguk javára, de most két olyan vezető lép le a színről, akit azzal vádolnak, hogy manipulálta a politikai rendszert.

Ezzel párhuzamosan nagy hirig készül a populista lengyel PiS-szel, amely évek óta igyekszik ellenőrzése alá vonni a bíróságokat. Emellett az Alkotmánybíróság múlt heti döntése még jobban kiélezte a viszonyt az EU-val. Az állásfoglalás nyomán a Bizottság arra kényszerülhet, hogy visszatartsa a Varsónak szánt 36 milliárd eurót az újjáépítési alapból. Azaz minden eddiginél magasabb szintre emelkedne az ellenségeskedés. Ha ez lesz, akkor a Bizottság erős jelzést küld, hogy mindenképpen vissza akarja terelni a nyájba az eltévelyedett tagokat. 

Reuters

Tíz európai állam, köztük Magyarország kezdeményezte, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem részeként az EU az atomenergiára is terjessze ki a készülő kedvezményes adózást. Az aláírók, így a francia, a finn, a cseh, a lengyel, a szlovák, a bolgár, a horvát, a román és a szlovén kormány kifejtik, hogy a nukleáris erőművek nélkülözhetetlenek a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez. Ugyanakkor az emelkedő energiaárak szintén arról tanúskodnak, hogy amilyen gyorsan csak lehet, csökkenteni kell a függést a külső szállítóktól.

Azt is kiemelik, hogy a Bizottság rendelkezésére álló összes szakértői vélemény szerint szó sincs arról, hogy a reaktorok kevésbé környezetbarátok lennének, mint a megújuló energiaforrások. A jelentés hozzáteszi azonban, hogy a németek és mások aggódnak a keletkező szennyező hulladék és amiatt, hogy elszállnak az épülőfélben lévő erőművek költségei. 

The Times

Fokozott készültséget rendelt el a londoni rendőrség a Wembley Stadion környékén a ma esti brit-magyar előtt, hogy megóvja a mintegy 100 magyar szurkolók épségét, miután félő, hogy köztük ultrák is lesznek. A konzervatív lap magyarázatként hozzáteszi, hogy a szélsőjobbos Fidesz bevándorlás-ellenes nézetei immár a lelátókra is beszivárogtak. A főkolomposok a Carpathian Brigade nevű, feketébe öltözködő szekta tagjai, akik szédült nosztalgiát táplálnak az egykori magyar birodalom iránt. Az elvesztett területek miatti szomorúság visszhangra talál az igencsak vitatott Orbán Viktornál is, mert az jól illeszkedik a populista, migránsellenes politikához.

Balázs Péter volt külügyminiszter úgy látja, hogy Magyarországon erősödik a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, amire ráerősi a kormány. Az emberek úgy érzik, hogy szabadjára engedhetik az érzelmeiket, ha egy fekete bőrű futballistát látnak. Úgy ítélik meg, itt a lehetőség, hogy közkinccsé tegyék gusztustalan, szavatosságukat vesztett fasiszta nézeteiket.

Viszont a szélsőséges focirajongók között sokan elhatárolják magukat a rasszista sértéseket hangoztató szárnytól. Egyikük, az Újpest híve azt mondja, a Carpathian Brigade 150 emberből áll, az nem lehet, hogy ennyire uralják az egész stadiont.

A lelátókon tapasztalható rasszizmus ellen küzdő nemzetközi civil mozgalom, a FARE arra emlékeztet, hogy a magyar politika összeesküvés elméletként állítja be a „Fekete Életek Számítanak”-kezdeményezést, és ha az emberek ezen felül azt hallják, hogy a brit játékosok azért térdelnek le a mérkőzések előtt, mert bocsánatot akarnak kérni a gyarmatosításért, akkor világos, mi lesz a reakció a tribünön. Onnantól kezdve nem látnak semmi rosszat abban, hogy kigúnyolják a labdarúgókat. Emellett az is sokat számít, hogy az ország élén egy jobboldali-populista áll, akit a saját politika haszna vezérel. Jó pontokat szerez a kisebbségek elleni fellépéssel, akárcsak korábban Trump. 

Guardian

A brit fővárosban a szokásosnál több rendőrt vezényelnek a Wembleyhez és különleges intézkedésekkel készül az Angol Labdarúgó Szövetség is az esti találkozó miatt, habár a magyaroknak csupán nem egészen 1000 jegyet adtak fel, és azok többségét is olyanok vették meg, akik a szigetországban dolgoznak. A rendőrség szerint azonban meg kell védeni mind a szurkolókat, mind a létesítmény személyzetét.