2023. július 29., szombat

ELTITKOLJÁK AZ AKKUMULÁTORGYÁR BALESETEKET, MINT CSERNOBILT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.28.


Miközben Szijjártó szállítja az újabb kínai akkumulátorgyárat Magyarországra, ezúttal Nyíregyházára, naponta érkeznek az eddigi akkumulátorgyárakban történt balesetekről szóló hírek. Még be sem indult a Nagy Kínai Termelés, de máris a legkülönbözőbb balesetek történnek a már működő gyárakban. Legutóbb több hónapos nyomozás után derült ki, hogy a március 14-i robbanás után ketten meghaltak a szigetszentmiklósi – ezúttal koreai – akkumulátor-újrahasznosító gyárban. Közérdekű adatigénylés kellett az igazság kiderítéséhez. Várhatóan bezárják majd ezt a kiskaput is.

A Katasztrófavédelem három ember égési sérüléséről számolt be akkor, meg sem nevezte a gyárat, és elhallgatta, hogy két ember meghalt. Ugyanez a cég a bátonyterenyei lítiumion-akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó üzemében 13 dolgozó életét veszélyeztette a szabálytalan működésével. Bátonyterenyén még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek, csak attól, hogy besétáltak az üzem területére. Nyíregyházán az új kínai akkumulátorgyár Szijjártó szerint több ezer embert foglalkoztathat, nagyjából ennyien lesznek közvetlen veszélyben.

Vegyszerek kerülhetnek a talajvízbe, elhasználják az ivóvízkészletet, és gyakoriak az üzemi balesetek. Mérgezés, tűzveszély és robbanások lehetnek, amelyek Magyarországon az akkumulátorgyárak eddigi rövid történetében is megtörténtek. Többen rosszul lettek az Iváncsán épülő akkugyár területén, amikor szivárgás folytán ismeretlen anyag került a levegőbe. Az anyagot belélegző munkások hánytak, hasmenésük volt, többeknek kiütésük is lett. Ki tudja, mi lesz hosszútávon. Orvosi tanulmányok szerint hosszútávon az akkumulátorgyártásban dolgozók nagy eséllyel kaphatnak rákot.

Már az eddigi eseteknél is megpróbáltak hírzárlatot elrendelni, hogy a lakosság ne értesüljön a balesetekről és az őket is fenyegető veszélyről. A katasztrófavédelmisek félrevezető információkat adnak, ha adnak, a hivatalok titkolóznak, az önkormányzatok nem tudnak semmit, a gyárak légmentesen elzárnak minden információt. Mivel a fasiszta magyar állam a gazdasági csődből való kilábalást és az uniós pénzektől való függés felszámolását az akkumulátorgyáraktól reméli, érdekelt abban, hogy a kínai és koreai cégek balesetei ne derüljenek ki.

Ebben nagy rutinjuk van, mert a Covid idején a kórházakban tiltották meg, hogy bárki beszéljen, katonákat rendeltek a kózházak fölé, hogy ne derüljön ki az igazság, hogy mi van a kórházon belül. Akkor is a zseniális kínai lélegeztetőgépekkel és kínai oltóanyagokkal kísérleteztek a magyar embereken, hatalmas korrupciós pénzek lenyúlásának gyanúja mellett. Nyilván az sem véletlen, hogy a kínai és a koreai technikával és normák szerint dolgozó cégek után nem kapkodnak Európában, Szijjártó és Orbán Magyarországból csinál mérgező szemétlerakó telepet. Azt sem Felcsúton...

MÁSRÉSZRŐL: EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZET MAGYARORSZÁGON

MÁSRÉSZRŐL / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.07.28.


A KSH adatai alapján azt láthatjuk, hogy 2003-ban a teljes GDP 8,1%-át tették ki az egészségügyi kiadások, ezzel szemben 2018-ban már csak a 6,4%-ot, 2019-ben pedig 4,5%-ot (!). (Összehasonlításképpen az uniós átlag 7% volt 2019-ben).

Vendégek:

Bodrogi József
egészségügyi közgazdász

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter

GÁBOR GYÖRGY: AZ ARANY ALMAFA – MAGYAR NÉPMESE

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.07.29.


Magyarország már a saját oktatási rendszerét sem tudja önerőből fenntartani, s kénytelen Brüsszelhez fordulni, holott erre még a Magyar Dolgozók Pártja által vezetett, szép emlékezetű vas és acél országa is képes volt, közvetlenül a második világháború után, egy romhalmazzá lőtt országban.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Rétvári Bence, aki terelgette nyáját, fújta furulyáját, aztán üstöllést megállott, amint egy égig érő bokor mögül eléje ugrott egy csúf, varangyos béka, s Rétvári ijedten imigyen szóla: 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak Brüsszel. Ám a csúf, varangyos béka mégsem változott át aranyló hajú, szépséges királylánnyá.

Hát én most nem a fenti állítás értelmetlenségével és Rétvári Bence szervilis gondolattalanságával fogok bíbelődni, inkább adnék egy kimondottan jószándékú, országépítő és nem utolsó sorban ingyenes tanácsot Rétvárinak és kormányának, hátha eddig mindez még nem jutott az eszükbe. Jelesül azt, hogy legközelebb változtassanak a számukra legalábbis jól bevált gyakorlaton és próbálják úgy intézni a dolgokat, hogy ők, vagyis a magyar kormány fizesse meg a magyar oktatási rendszer legmeghatározóbb alanyait, a pedagógusokat, hogy legyen komolyan vehető magyar oktatás a jövőben, s legyenek felkészült, a nemzetközi megmérettetésben is helyüket megálló diákok, az ország jövőjének letéteményesei. Ám cserében inkább tartozzon Brüsszel például Bayer Zsolt cégének, amely cég „értékteremtés” címen nyelt le a minap súlyos állami milliókat; tartozzon Brüsszel a nyilas kitörés-túra neonáci-hungarista szervezőjének, aki épp most gereblyézett be 70 milliós állami támogatást; tartozzon Brüsszel Mészáros Lőrincnek azzal a 800 millióval, amit a felcsúti fedett, műfüves focipályára biztosított a Mészáros-vezette futsalos kuratóriumnak az állam; tartozzon Brüsszel azzal a 30 milliárddal, amit nemrég a református egyház zsebelt be az államtól; tartozzon Brüsszel a közpénzekből felújított és fideszes körökben privatizált kastélyok okán és tartozzon Brüsszel a közpénzekből épülő és csinosodó felcsúti étterem miatt – és természetesen nagyon-nagyon hosszan tudnám még sorolni a tételeket.

És ha a fentieket sikerül Rétvárinak teoretikusan összeraknia és átgondolnia, arra is megkérném, legyen kedves értelmezni a brüsszeli tartozás kérdését, összefüggésben mindazzal, amit Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatosan fogalmazott meg: mint mondta, Ukrajna szuverenitása megszűnt, hiszen amelyik ország nem tudja ellátni magát, az nem szuverén. Ha az orbáni következtetést igaznak tekintem, akkor ugyanennek igaznak kell lennie Magyarország vonatkozásában is: Magyarország már a saját oktatási rendszerét sem tudja önerőből fenntartani, s kénytelen Brüsszelhez fordulni, holott erre még a Magyar Dolgozók Pártja által vezetett, szép emlékezetű vas és acél országa is képes volt, közvetlenül a második világháború után, egy romhalmazzá lőtt országban.

S ha a fenti két kérdés megnyugtatóan összeállt Rétvári Bence világot pásztázó gondolkodásában, talán már maga is képes lesz megválaszolni a miniszterelnök másik felvetését, amely szerint bizonyára azért nem kapunk az Európai Uniótól pénzt, mert azt mind odaadták Ukrajnának.

Nos, a felkészült és az összefüggéseket immár átlátó Rétvári bölcs és titokzatos mosolya mögé rejtőzve bátran felfelelhetne az ő elöljárójának, s mondván mondhatná: kedves Viktor, te most bizony tévedsz! Nem azért nem kapunk pénzt az Európai Uniótól, mert ugyanazt a pénzt már odaadták Ukrajnának, nem és nem, drága jó Viktorom, egészen másért nem kapunk. Azért nem kapunk, mert azt a pénzt is pont ugyanúgy ellopnánk azzal a csúnya kis enyves kezünkkel, mint ahogy elloptuk a korábbiakat is, mind egy szálig: kiloptuk a tanárok zsebéből, az iskolák pénztárcájából, kihordtuk az egészségügyi intézményekből, elcsentük a tűzoltók elől, a rendőrök elől, a vadakat terelő juhászok elől, ahonnan csak lehetett, s kérded, hová és kiknek loptuk el? Hát lásd a fenti felsorolást: elsősorban magunknak, aztán a talpasainknak, a saját (kizárólag a saját!) egyházainknak, a degenerált és infantilis mániáinknak, stadionoknak, privatizált kastélyainknak és ha akarod, kedves Viktor, három nap, három éjjel sorolom a többit is, megállás nélkül.

És Rétvári csak sorolta, csak sorolta, megállás nélkül, három nap és három éjjel, sorolta míg közben leesett a hó, aztán megint nyár lett, majd újra beköszöntött a tél, de Rétvári csak sorolta és sorolta, és sorolja még mindig, egészen addig, míg meg nem halnak.

Mert csak akkor jön el az „itt a vége”, igaz, addigra már elfutottak véle.

VITÉZY DÁVID: OLYAN VASÚTVONALAK VESZNEK EL, AMELYEK TRIANONT, A SZOCIALIZMUST ÉS GYURCSÁNYT IS TÚLÉLTÉK

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.07.27.


Egy vasútvonal-bezárással nagyjából egy MÁV-főosztályvezető bérét spóroljuk meg – mondja a múlt héten bejelentett intézkedésről podcastunkban Vitézy Dávid. A volt államtitkár, közlekedési szakember szerint Nyugat-Európában a trend éppen ellentétes: „Az Európai Unió felismerte, hogy a vasúti közlekedés mind az áruszállításban, mind a személyszállításban a leghatékonyabb földi közlekedési mód.” Az adásban szóba kerül a Déli Körvasút jövője és a főváros fejlesztési tanácsnokának Kádár-kort idéző, gyalogosellenes felvetése is. Műsorvezetők: Borbás Barna, Zsuppán András...

SZEPTEMBERTŐL RÖVIDEBB IDŐ ALATT LEHET TANÁRI DIPLOMÁT SZEREZNI

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.07.28.Felgyorsítja a pedagógusok képzését a kormány, a csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint szeptembertől egyes alapképzésekre építve már két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével is lehet tanári diplomát szerezni.

A felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint az eddigi négy féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél – meghatározott tanárszakokon – a képzési idő három félévesre rövidül.

Ilyen például matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár, amelyből komoly hiány van az országban.

A módosítás szerint bővül azoknak a képzéseknek a köre, amelyekre építve az újabb tanári oklevelet adó képzésben lehet részt venni (többi között gyógypedagógia alapképzés, szociálpedagógia alapképzés). Rövidül továbbá az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is. A mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár, a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő 4 félévről 3 félévre változik azzal, hogy az előzetesen megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő 2 félév is lehet.

Mindezek mellett az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az 1-4 osztály tanítói feladataira feljogosító tanítói szakképzettséget. Ez a módosítás a tárca szerint segítséget jelent az óvoda és iskola közötti váltásban a gyermekeknek...


K-MONITOR PANORÁMA: A NER POLITIKAI-GAZDASÁGI ELITJÉNEK "LÁBNYOMAI" BALATONFÜREDEN ÉS TIHANYBAN - MADÁRTÁVLATBÓL

K-MONITOR PANORÁMA
Szerző: K-MONITOR
2023.


A K-Monitor Panoráma egy új kísérlet arra, hogy látványos eszközökkel dolgozzuk fel és tegyük közérthetővé a magyarországi politikai-gazdasági elit (NER) nagyrészt közpénzen történő meggazdagodását. Először Balatonfüred és Tihany példáján keresztül mutatjuk be madártávlatból a NER térhódítását, és azt, ahogy egyre kevesebb marad nekünk a Balatonból.

A panorámafotók készítésének dátuma: 2023. március-április. Az oldalon szereplő információk frissítése: 2023. július.

.FELJEGYZÉSEK AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZERRŐL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.29.


Mint Orbán nagyvezír TikTok szerepléséből megtudtuk, ha töményet iszik, akkor két centtel kezd, aztán jöhetnek a felesek. Az nem derül ki, hány két cent után mennyi feles jön, illetve kell ahhoz egyetlenünknek, hogy úgy „becsiccsentsen”, hogy ne is emlékezzen rá, mert ilyen is van a TikTok szerint. Illetve az a szomorúság, hogy amiként öregszik, úgy tart egyre hosszabb ideig a másnaposság, ami maga a tragédia. Ilyen intimitásokat osztott meg ifjú rajongóival a félisten, amiből egy dolog derül ki, bensőséges viszonyban van az alkohollal, de erről szólnak már elharapott pletykák. Illetve olykor rá is van írva az ábrázatára.

Mit is várhatnánk azonban attól, aki a pálinkát alapvető élelemiszernek titulája, s második eljövetelekor szinte az Alkotmány eltörlésével egy időben gondoskodott arról, hogy az alattvalók korlátok nélkül főzhessék a párlatot. Ebből az időszakból származik a híres kép is, amelyen vőmurammal demizsonból borogatják egymásnak a kisüstit, vezérünk kockás ingjében, mint a nép egyszerű gyermeke hódol az élvezeteknek arcán idvezült mosollyal. A felvételből nem derül ki, hogy ez még a kétcentes vagy már a felesezős stádium, vagy, hogy ez alkalommal is volt-e filmszakadás. De voltaképp mindegy is.

Ebben látja a magyar néplélek egyik kifejeződését, s ha a szavazatszerzést lehántjuk, akkor is ott marad nekünk az ember, akinél olykor elszakad a film, ami egy idő után a családja gondja, amihöz viszont semmi közünk e tekintetben. Viszont vannak folyományok, kiteljesedések mintegy, amikor Orbán kormányának egyes tagjai amellett kardoskodnak, hogy a vezetés alkalmából folytatott szlopálásoknál el kellene törölni a zéró toleranciát, azaz engedékenyebbnek kellene lenni a piálós magyarokkal. Más kormánytagok, s közéjük tartozik maga Gulyás Gergely is, ezt nem helyeslik, mert hová vezetne az.

Gulyás azonban nem Mrs. Lipton a Csengetett Mylordból, hogy ekképp fejezze ki nézeteit. Gulyás kormányinfókon szórakoztatja a nagyérdeműt, mint legutóbb is, amikor a zéró tolerancia eltörlését azzal utasította el: „bizonytalan abban, hogy a magyar ember fél pohár bornál meg tud állni”. Ez azon túl, hogy ismeri a gazdáját, megint csak néplelket tételez, amely abban nyilvánul meg, hogy a mimagyarok ha piát érnek, addig vedelnek, míg úgy „becsiccsentenek”, akárha Orbán, amiként a TikTokon vallott a magyar ifjúságnak, a közjószágoknak, hogy ismét csak az ő szavaival éljünk elborzadva, hogy ilyen manus nincs is.

De van. Mindemellett azonban, s ami lényegesebb, Gulyás miniszter kijelentésekor tisztán és jól kivehetően hallottuk, ahogyan Freud bácsi felröhög, már majdhogynem visít széles jókedvében. Mert most elmerülünk a továbbhaladás előtt a fideszes legendáriumban, amely az elmúlt évtizedben oda jutott, hogy aki nincs velük az nincs, megengedőbb változatban, az ellenzék és a nem Fidesz-szavazók nézetük szerint nem tartoznak a nemzethez, nem tekinthetők magyarnak. Míg ők viszont kizárólag és csakis. Itt jönnek a bajok, amikor Gulyás általánosít, miszerint a magyar ember képtelen nem vedelni.

Nem én mondom, hanem a logika, hogy akkor a Fidesz en bloc, rajongói és szavazói, az egész dicstelen bagázs lényegében hordozva a magyarság esszenciáját „fél pohár bornál nem tud megállni”, s ez röhejesen kiábrándító kép, amiből az fakad, hogy uszkve hárommillió alkoholista kezében van az ország sorsa. Ez egyben sok mindenre magyarázat is lehet, amikor azon tűnődünk, honnan ez a nagy egymásra találás és borulás, s mitől van az, olybá tűnik, ez a halmaz csökkent tudatállapotban leledzik, semmit föl nem fog, meg nem ért, és kiváltképp hangosan hőbörög. Minden világos, köszönjük meg Gulyásnak a hasznos infót.

Amiatt aggódunk azonban érette, mert ismerjük a gazdáját, aki hangos utcai harcos is, s ebbéli minőségében szokta kappanhangon kijelenteni, hogy nekünk aztán senki nem mondja meg, hogyan éljünk. Azaz, ekképp azt sem írhatja elő senki és semmi, mennyit ihat, mikor vezethet, etc. Ennél is szembeötlőbb azonban, hogy Freud bácsi felnyerítése arra mutatott rá, Gulyás miniszter nézete szerint a magyarok ezek szerint büdös bunkók, akik nem bírnak parancsolni maguknak. S ha ehhez még hozzá tesszük azt is, ha nincs semmijük, annyit is érnek, így máris előttünk áll, mire tartja a csürhe a saját szavazóit is. Még az a szerencse, hogy szeretik egymást.