2017. augusztus 19., szombat

AHOVÁ BETOLAKSZIK A POLITIKA...

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Rónay László
2017.08.19.Ott fű sem terem. S mivel mindenhová betolakszik, egyre inkább a saját képére és hasonlatosságára formálja a terepet, ahol különben semmi keresnivalója sem volna. Eddig is tudtuk, hogy a miniszterelnök kedvenc sportága a labdarúgás. Így aztán természetesnek gondolta, hogy ott is helye van a hatalomnak, kivált a zseniket szülő Felcsúton, ahová ömlik a TAO-pénz és a felajánlás. Még Gömbös Gyula sem támogatta ekkora lelkesedéssel és ilyen nyitott szívvel kedvenc sportját, s emlékezetünk mélyéről sem bányászhatunk elő olyan püspököt, aki egyházmegyéjében nem a hitélet, hanem a labdarúgás felvirágoztatásán dolgozik, nyilván kellő anyagi támogatással, s azzal az elvárással: kontrázza meg Ferenc pápa intelmeit. Meg is teszi, hasonlóan a KDNP jeleseihez. (Jó volna, ha valaki meggyőzően bizonyítaná, hogy ez a csapat miért keresztény, s miért az a benyomásunk, hogy csak megélhetési politikusok szánalmas gyülekezete.)

A rombolás fő iránya
Lehet vitatni, az egészségügyben, vagy az oktatás-nevelés területén okozott a politika nagyobb kárt. Holtverseny. Nézzük először az oktatás-nevelést! Itt a politika áldásos beavatkozása máris komoly sikereket eredményezett. Sikerült olyan struktúrát és környezetet teremteni, amelyben az ismeretek és a megértés hiánya érdem. Hogy mi lesz ennek a távlati következménye, máris megjósolható. Klebelsberg Kunó még kultúrfölényről álmodott, s megtett mindent, hogy ez valóra váljon, s Magyarország a térség vezető ereje legyen. Egyetemeket alapított, helyezett át jobb körülmények közé. Napjaink politikája - nem nevezném oktatás-, inkább elbutítás-politikának - viszont azon buzgólkodik, hogyan szüntethetné meg az egyik legszínvonalasabb egyetemet, miképp szüntesse meg az egyetemi autonómiát, hogyan korlátozza az egyetemet végzők számát. Hazánknak nincs szüksége jól képzett értelmiségiekre, annál fontosabbak az alulképzettek, a szavazógépek, akik örömmel hallják vissza némely politikus megfogalmazásában személyes gondolataikat, melyeknek stílusa is lezüllesztett nyelvet mutat. Egyik-másik pártvezér, szimpatizáns túl is teljesíti az elvárást. Nem tekintik kárnak a kiherélt képzést, a gondolkodtatásra való igyekvés hiányából fakadó elvándorlást, menjenek csak a gondolkodásra termettek, legalább nem okoznak zavart a tökfejekben. Kultúrfölény? Ugyan már! Kerekasztal, amelynél az oktatásügy kártevői tevékenykednek? A veszély nagyságát érzékelők kizárásával? Ezt a kiváló asztaltársaságot egyheti próbaidőre be kellene iskolázni egy hátrányos helyzetű településre! Kiváló esélyük volna eszméik megvalósulását személyesen is elősegíteni. Palkovics úr a cigányosztályban – micsoda téma! Hoffmann Rózsa felvilágosító körúton a cigánylányok körében!

Erről eszembe jut, amikor a gyakorlóiskola vezetőtanára lejött a vidéki iskolába, hogy bebizonyítsa: bennem van a hiba, miattam nem valósul meg a mozzanatos fogalmazás. Abban az osztályban hat-nyolc anyányi és apányi cigánygyerek ült a padokban. Ugyanazokban, évek óta. A misszionárius egy órát hospitált a nagy áttörés előtt, aztán eszébe jutott: sürgősen haza kell utaznia. Így kútba esett a mozzanatos fogalmazás ügye, s ez bizonyára mélységes gyászt okozott a kísérleti alanyok sorában.

A velem egykorúak bizonyára emlékeznek még a Nevelési tervre, melyet a minisztériumban agyaltak ki azok, akik a gyakorlóiskolákig láttak el, de az oktatás valódi állapotáról semmiféle valós ismeretet nem szerezhettek a kozmetikázott jelentésekből. Évek rakódtak évekre, az évtizedek óta használatos és szerelmi vallomásokban bővelkedő padokban angyaloknak kellett volna ülniük, de a helyzet a korábbiakkal összehasonlítva mit sem változott. Ezt „fönt” is tudták. Összekacsintottak és egy még derűsebb helyzetelemzést juttattak el még följebbre. Így van ez ma is. Gyakran halljuk-olvassuk, az oktatásügyben minden rendben van, sosem volt ennél jobb és rendezettebb. Különösen hasznot hozott a helyi önkormányzatok hatáskörének megszüntetése, az állam sokkal jobb gazda. Én még egyetlen polgármestertől sem hallottam ilyet, azt viszont hallottam, hogy Budaörs polgármestere bepereli a kormányt, mert elfogult és rossz gazda. Ez valóban újdonság. Kormány a vádlottak padján. Hacsak…, hacsak a pártatlan ügyészség, rendőrség nem ítéli úgy, minden a legnagyobb rendben, Soros settenkedik a feljelentés hátterében...


APA HAZUDNI MEGY

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Kácsor Zsolt
2017.08.19....Fura foglalkozás az övé.

Reggelente megkapja a pártközpontból a direktívákat, amelyek az aktuális ügyekre vonatkozó hazugságokat tartalmazzák, apa szépen elolvassa, és ha meglát egy kamerát, fölmondja a leckét. Apát nem érdekli, hogy mit mond, apát nem érdekli az igazság, apát csak az érdekli, hogy hónapról hónapra megkaphassa a fizetését, továbbá az érdekli, hogy lehetőleg a következő ciklusban is képviselő maradhasson, vagyis főállású hazudozó legyen négy évre megint. Ha kell, a menekülteket szidja, ha kell, Soros Györgyöt. Ha kell, megvédi a Magyar Művészeti Akadémiát, és megtámadja a Közép-Európai Egyetemet. Nem meggyőződésből teszi, hanem pénzért. Ez a foglalkozása.

Nehéz lehet ezt odahaza egy kamaszgyereknek megmagyarázni. Egy kamaszgyerek még azt hiszi, hogy van morál. Ő még nem tudja, amit az apja megtanult, hogy a morál nem más, csak szégyenérzet, és némi profitért cserébe könnyen levetkőzhető. Apád egy hazug ember, kisfiam. Ez az igazság. Hazudik a választóinak, hazudik a párttársainak, hazudik saját magának, hazudik a feleségének, hazudik az apósának és az anyósának, és végül: hazudik neked. Neked azt hazudja, hogy érted és a családért dolgozik, pedig apa a valóságban nem dolgozik, hanem hazudik. Ez a munkája. A parlamentben minden törvényjavaslatot megszavaz, amire a frakcióvezetője azt mondja, hogy meg kell szavaznia. Az előterjesztéseket apa el sem olvassa, csak megnyomja az IGEN gombot. Ez az IGEN azt jelenti, hogy igen, kisfiam, már megint hazudtam. Azt hazudtam, hogy ezt a törvényjavaslatot támogatom, pedig a valóságban szarok rá. Ez az igazság, kisfiam.

Tudom, te kamasz vagy, te ezt még másképpen látod. Te bizonyos tekintetben még fölnézel az apádra, és téged még őszintén érdekel, hogy az apád vajon hová megy a parton, amikor pár méterrel lehagy titeket. Meg tudlak érteni. Te még kíváncsi vagy, most nyílik a szemed a világra, és most kell eldöntened, hogy az apád útját fogod-e járni, vagy a magadét.

De mielőtt döntenél, kérdezd meg tőle, hogy miből vette azt a luxuskocsit, ami a nagymama nevén van. Lopott pénzből? Kérdezd meg tőle, hogy miből vette azt a motorcsónakot, ami a nagypapa nevén van. Lopott pénzből? Kérdezd meg tőle, hogy mennyi pénzt tartalékol külföldi bankszámlán, és melyik cégtől kapta ajándékba. Kérdezd meg tőle, hogy miből vette azt a kis pesti garzont, ami a te neveden van. Lopott pénzből? Kérdezd meg tőle, hogy miből vette azt a Duna-parti, budai luxuslakást, ami az anyukád nevén van. Lopott pénzből? Kérdezd meg tőle, hogy miből vette azokat az olajfestményeket, amik a te nevedre íratott lakás falain lógnak. Lopott pénzből? Kérdezd meg tőle, hogy azon a bizonyos nagy hírű svájci órakiállításon miből vette azt a majd' kétmillió forintos órát, amit nem is mer fölvenni nyilvánosan. Lopott pénzből?

Ha megkérdezed tőle, hogy tolvaj-e, az apád hazudni fog neked. Apa azt fogja mondani, hogy te még kicsi vagy ehhez. Tudod, kisfiam, ez a politika, ez a felnőttek dolga, nem neked való, ezt fogja mondani. De tudjál róla, te kamasz, hogy ez hazugság. Nem lehet minden hazugságot elfedni a bűvös szóval: ilyen a politika. Nem lehet minden lopást elhazudni a bűvös szóval: ilyen a politika. Nem lehet az életedet arra a hazugságra építeni: ilyen a politika. Te fiú, sajnálom, hogy erre kell kérjelek, de alaposan nézz utána, hogy miből fogsz külföldi egyetemre menni. Apádnak az a vágya, hogy te Angliában vagy az Egyesült Államokban járjál egyetemre. Kérdezd csak meg tőle, hogy miből fogsz külföldi elitegyetemre járni. Lopott pénzből?...


NAGY BANDÓ: GYŐZZÖN A JOBBIK! (NEM FÉLREÉRTENI)

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.08.19.


Szerzőnk focit néz, de politikusokat lát. Illetve nem lát. Ettől olyanokat ír le, mint például: "Direkt nem írtam két csapatot, mert a pálya egyik felén egyelőre csupán kis nyüzsgő sokadalmat látok, mely sehogy sem képes ütőképes csapattá lenni."

Évek óta nem ültem lelátón, mondhatnám, elkényelmesedtem, a tévé úgyis adja a meccseket, látom a visszajátszásokat, amiről lemaradtam, pótolhatom, megismétlik, és még lassítják is, hihetetlen részleteket mutatnak meg az operatőrök. Mégsem a kényelem tart itthon, inkább az idő szűke. Bosszant, amikor bármilyen sorállásnál beszól egy idős ember: „Menjen csak előre, ráérek, nyugdíjas vagyok.”

Hogy érnél rá, gondolom magamban, és ezt mondom magamnak is:

kevesebb időm van már, mint amennyit elfogyasztottam, igenis számít minden egyes perc.

Persze ehhez az is kell, hogy legyen tennivalóm, és ne csupán öregecskén töltögessem el a soha vissza nem térő időt. Gyakran úgy ülök a tévé előtt, hogy közben olvasok, írok, az időm drága, igen, egyre drágább lesz, akármilyen csapatok vergődése nem köt le, nem érdekel.

Ettől függetlenül örökös lelátón ülő voltam, vagyok és leszek. Sosem volt szándékomban csapatot választani, a jó csapat játéka gyönyörködtet, a gyöngébbnek szurkolok, jó meccset akarok látni. Volt, hogy rajongtam a MU-ért, brillíroztak, és volt szívük. Szurkoltam a Bayernnek is, a Realnak is, és Messi kellett ahhoz, hogy a Barcáért szorítsak. A Roma épp úgy lázba hozott, mint az Inter, mindebben benne voltak a legnagyobbak és legjobbak, akik egyedül is képesek voltak eldönteni egy-egy meccset, és minden pillanatban olyanokat csináltak, amire mások nem lettek volna képesek.

Hazai kedvencek is voltak: az egykori Vidi, a tíz válogatottat adó Diósgyőr, az Alberttel és Varga Zolival fölálló Fradi.


És hogy valóban egy aranycsapatot tegyek a sor végére: a világszínvonalon játszó egykori Újpest, Fazekassal, Göröccsel és társaikkal...

NEMZETI MAGYAROS

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.08.19.


Mindenkinek legyen egy ünnepi magyar viselete” címmel indít országos mozgalmat a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A mozgalom megálmodója a HKIK kézműipari alelnök asszonya, Katrics Krisztina, az Örökség Alkotóműhely szellemi vezetője, a magyar népművészet örök rajongója” – írja az MTI. 

Ez szerintem szép kezdeményezés. Fontos. Magyarok vagyunk mi itten mind, “mi, magyarok”, legalábbis akkor, ha megfelelően vagyunk magyarok, különben persze nem, viszont viseletünk attól még lehet. Sőt, legyen is.
Magyar is, ünnepi is.
Hroványi Jenő bácsinak (67) például ünnep, ha egy-egy szalámis zsemlyét talál a kukákban, amiket azóta kutat módszeresen, mióta elvesztette üzemmérnöki állását egy egykori állami nagyvállalatnál: Jenő bácsi, ezzel nincs mit tenni, minden szempontból elavult kissé (akárcsak az egykori állami nagyvállalat, amit most több kisebb vállalattá privatizáltak), ezért ilyen ünnepi alkalmakhoz (és a szomorú mindennapokon is) sajátosan avétos magyar viseletben jár: kopott kínai tornacipő, egykor büszke konfekciós zakónadrág, hosszú kabát (amely éjszakára, a kapualjban takaróként is szolgálhat).
A kis Balog Ramónának (7) és apró barátainak ünnep, mikor valaki megberheli az elzárt közkutakat (ez a berhelés persze bűncselekménynek számít, de Balogék és hasonszőrű társaik nemigen tehetnek semmit, ami nem számít bűncselekménynek); ezen jeles alkalmakkor Ramóna és a többi gyerek egyáltalán semmit sem visel, tökpucéran lubickolnak a vízsugárban, amíg ki nem ér a rendőrség és a vízművek embere a nagy elzáró kulccsal – vannak persze kétségek, hogy Ramónáék tekinthetők-e magyarnak, de viseletük kétségkívül autentikus, hiszen – ezzel sajnos nincs mit tenni – a ruháink alatt mindannyian pucérok vagyunk.
Fredák Bélának (22) ünnep, mikor Londonban, munka után Skype-on felhívja családját. Ilyenkor mosogatáshoz használt zubbonyát leveszi, sőt zuhanyzik is előbb (ha éppen szabad a fürdőszoba, hatan laknak egy apró lakásban), és felveszi turkálóból vásárolt, de még igen jó állapotú pólóját, amin a “Freedom Forever” felirat olvasható egy helyes maci fölött: ez persze nincs igazán magyarul, de talán értjük még, mit jelent, vagy mit jelenthetne; Béla mindenesetre hétköznapi magyar fiatal, ünnepi alkalmai így magyarnak tekinthetőek.
Kézdiné Marovásy Aranka (43) számára ünnepnek a fizetésnap számít. Ilyenkor kényelmes sportcipőt, nadrágot, világos inget vesz fel, és vásárolni indul a hipermarketekbe, ahová ingyenes buszjárat jár: kezében az aktuális akciós termékek listájával próbálja beszerezni a következő fizetésnapig kitartó tartós élelmiszereket és egyéb szükséges dolgokat (három gyereke van, a férje munkanélküli, bár feketén néha akad ez-az) – ez nem egyszerű, fizikailag és lelkileg is megterhelő ünnep, ezért kényelmes, praktikus viseletet igényel (Aranka csak évente néhányszor szokott a polcok között zokogva pánikrohamot kapni, általában iskolakezdés és karácsony előtt)...

AZ ÜNNEP ÜZENETE: ORBÁN VAGY SOROS

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.19.


Az ünnep szónokai valószínűleg a legkevesebbet István királyról fognak beszélni. A Fidesz agitációs és propaganda osztálya – Habony- és Rogán-művek – által kiadott sillabuszt olvasva, egyértelmű, hogy az ország minden szegletében sorosozni fognak. Morbidnak gondolom azt – ami a Fidesz klienseinek természetes –, hogy nagy királyunk emlékét, tetteit így képesek megszentségteleníteni. Méltatlan Szent Istvánhoz, szégyen Magyarországra. Aki ehhez a nevét adja, az – hogyan is írjam – képes lehet bármilyen gaztett elkövetésére

Holnap ünnepelünk. Ahogyan az utóbbi években megszokhattuk, megosztottan. Egyik oldalon a „nemzet aki nem lehet” ellenzékben, a másikon a Jobbik szimpatizánsai, a harmadik táborban – vegyük most egy kalap alá őket –a demokratikus ellenzék pártjai ünnepelnek.

Hazánkban 2002 óta az ünnep sem arról szól, mint tőlünk nyugatabbra. Franciaországban július 14-ét, minden francia a magáénak érzi, de gondolom, az Egyesült Államokban július 4-e valamennyi amerikai számára szent nap.

A Fidesz 15 évvel ezelőtti választási vereségével valami eltört. Orbán először a kokárdát sajátította ki, majd a nemzettel azonosította magát. Azóta nincsenek igazi ünnepeink. Emlékszünk még arra, amikor a fővárosban március 15-én Demszky Gábort, a demokratikus ellenzék egykori tagját, tojással dobálták meg a Fidesztől talán nem is távolinak mondható radikálisok. Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának az „ünnepléséről” pedig még írni is szégyen.

Augusztus 20-án államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk. Egyben köszöntjük az új kenyeret is.

Az ünnep szónokai valószínűleg a legkevesebbet István királyról fognak beszélni. A Fidesz agitációs és propaganda osztálya – Habony- és Rogán-művek – által kiadott sillabuszt olvasva, egyértelmű, hogy az ország minden szegletében sorosozni fognak. Morbidnak gondolom azt – ami a Fidesz klienseinek természetes –, hogy nagy királyunk emlékét, tetteit így képesek megszentségteleníteni. Méltatlan Szent Istvánhoz, szégyen Magyarországra. Aki ehhez a nevét adja, az – hogyan is írjam – képes lehet bármilyen gaztett elkövetésére.

A holnapi, ünnepinek hazudott beszédek nem a honalapításról szólnak. Nem Szent István valódi üzenetét tolmácsolják a mának, napjaink hazafiainak. Már az is vitatott, ki az igazi hazafi? A Fidesz kánonjában mindazok, akik nem ismerik el a „legfelsőbb hadúr” elévülhetetlen érdemeit, jogát az „örökös miniszterelnökségre”, idegenszívűek, Soros-bérencek. Őket azért fizeti a milliárdos, ne hagyják, hogy Orbán örüljön.

Mielőtt az íráshoz kezdtem, megnéztem a feleségemmel közös bankszámlámat. Azon egyrészt messze nincs még annyi sem, mint amennyit a „nemzet miniszterelnöke” vagyonnyilatkozatában – teljesen őszintén – bevallott (742 ezer forint), de sajnos – ahogy eddig –, Soros most sem utalt egyetlen fillért sem. Pedig magamat azon barátaim közé sorolom, akik jövőre szeretnék – egy új fülkeforradalommal – Orbánt leváltani...

MEGDÖBBENTŐ ÉS VÉRES TÖRTÉNETEK MOSZULBÓL (18+)

INDEX.HU
Szerző: HERNÁDI LEVENTE
2017.08.18.


A város kilenc hónapos ostromából hazatérő fotóriporterek megdöbbentő és véres történeteit gyűjtötte össze a Reuters. Olyan pillanatokat, amik kimaradtak a napi anyagokból, mert a személyes élmények beárnyékolták volna a tényszerű tudósítást, vagy egyszerűen csak elsikkadtak volna a gyorsan változó események mellett. Pedig, mindennél jobban mesélnek ezek a pillanatok a városi háború igazi borzalmairól. Láthatták már ezeket a képeket a hírekben, most a fotósok mesélnek arról, mi történt a fotók előtt és után...

ITT OLVASHATÓ

ELÉG A BLABLÁBÓL, BIZTONSÁGOS METRÓT AKARUNK!

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: Mach Péter
2017.08.19.


...Engem egyáltalán nem érdekel, hogy miért kellett Tarlósnak ezeket a használhatatlan, ajtóhibás, mozgószaunákat vásárolni az oroszoktól, hogy kik kire és milyen nyomást gyakoroltak az ügyben. Az sem érdekel, hogy valóban fakockákkal blokkolható Dél-pest egyik legfontosabb közlekedési eszköze, vagy ennél azért jobban elbaltázták a szerelvényeket.

Elegem van Tarlós István hisztijéből és az azt követő blabláiból, elegem van abból, hogy negyedévente hősiesen elsírja a sajtónak a problémákat, majd hetekkel később kihátrál az ügyek mögül. Álljon ki végre a fővárosiakért, álljon ki a Dél-Pesten élőkért, tegye meg a szükséges lépéseket, vonja le a konzekvenciákat!

"A felújító orosz Metrovagonmas korábban közölte: leváltják az eddigi vezetőt, és újat hoznak a metrójavítások irányítására." - tehát még az oroszoknál is van következménye mindennek. Csak Budapest maradt a következmények nélküli ország következmények nélküli fővárosa.

Elég volt a kettészakított fővárosból!
Elég volt abból, hogy a gazdag belső kerületek rovására lezüllesztik déli peremkerületeket!
A Dél-pestieknek ugyanolyan joguk van a biztonságos közlekedéshez, mint a belvároshoz közelebb élőknek!
Így augusztus 20. előtt egy nappal csak azt tudom mondani:
"Valakinek holnap le kell mondani hivataláról!"

GYARMATI ANDREA: SZIA APU! - NÉGY ÉVE HALT MEG GYARMATI DEZSŐ. LÁNYA EMLÉKEZIK RÁ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gyarmati Andrea
2017.08.19.


Olyan hihetetlen, hogy már négy éve nem vagy velünk. Pakolásztam valamelyik este, és akkor döbbentem rá: eltelt négy év, annyi idő, amennyi elválaszt két egymást követő olimpiát.

Időszámítás, amiről azt mondják az okosok, nem is valódi, mert hol repül az idő, hol meg cammog, nincs is jelentősége a valódi kronológiának.

Nálunk, de hát ezt te sokkal jobban és régebben tudod, furán számoltuk az éveket. Az éveket is.

„Olimpia előtt” vagy „olimpia után”, ezek létező kifejezések voltak, és érdekes, mindenki, az összes leszármazottad tudta, aktuálisan, melyik játékról van szó.

Nem is értem, miért ez jut most eszembe.

Tudom, megígértem legutóbb, néha írok neked, de valahogy másképp alakult, úgyhogy most, ha megengeded, pótolnám, ami elmaradt.

Sokat gondolok, rád, beszélgetek is veled, de ez szerintem így van rendjén. Néha még, igaz, elég kacifántos módon, válaszokat is kapok, ha kérdezlek.

Mert természetesen, legyek akárhány éves is, olykor jó lenne, ha meg tudnám veled beszélni, ami izgat.

Hiányzol, Apu, és bár azt mondták, majd az idő enyhít a hiányon, én másképp tapasztalom.


Nem mondom, az egész fájdalma nem olyan éles, mint négy évvel ezelőtt volt, de valahogy van egy üresség bennem, és nincs más fegyverem a kitöltésére, mint az emlékezés.

Ezért, kérlek, engedd meg, hogy csak úgy fésületlenül, ahogy most, ma eszembe jut, írjak rólad, rólunk, arról, mit kaptam tőled, arról, miért jó a lányodnak lenni, és arról is, néha miért is volt esetleg nehéz.

Elmesélném azt is, mi történt velem, velünk, bár tudom, ott, ahol vagy, legyen az akárhol is, tudsz rólam, rólunk, és figyelsz is minket.

Hogy így érzem, sokszor, sokat segít nekem.

Nem is tudom, hol kezdjem, de hát végül is mindegy.

Szóval, Apu, legyen egy kis beszámoló:...

ÉS MI VÉGIGNÉZZÜK, AHOGY IGÉNYTELEN, KORRUPT TAHÓK TÖNKRETESZIK TERMÉSZETI KINCSEINKET. IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.19....És lőn. Csakazértis alapon odatették, csakazértis alapon rengeteg fát kivágtak, és az épülő betonszarkofággal csakazértis alapon tönkrebaszták a Szalajka-völgy bejáratát. Az, hogy mire elkészül a mindent elsöprő aktuálpolitikai rombolás, pusztítás újabb emlékműve, hányszorosára drágul az egész projekt, az most talán a legkevésbé fájó. (Mindenesetre valahol több tíz kilométerre felsír a Városliget, az Orczy park, a József nádor tér és a letérkövezett, egykor tájköltészetileg megénekelt Magyarország vele együtt zokog.)

Ez van. Ahova ezek lépnek, ott a fű is kiszárad. Ameddig van még kivágatlan fa az orszában, nem nyughatnak. És bár pontosan tudom, hogy a hűtő-televízió-klotyó vonzáskörzetében nyaraló, a klímaváltozás hatására (is) menetrendszerűen izzadó magyar panellakó számára nem feltétlenül téma ez, szerintem a lelkekben-agyakban véghez vitt pusztításhoz fogható csak az, amit a környezettel művel ez az eszelős bagázs.

Mert amikor eljön az az idő, hogy a most még ökölbe szorult agyú nemzeti érzelmű magyarok azt is letagadják, hogy valaha is hallottak a Fideszről és külön Orbán Viktorról, akkor már nem csak az a pénz fog hiányozni, amit a totális cinizmus jegyében betonregetegekbe öntöttek és elloptak, hanem azok a fák, azok a növények, az az egész természeti örökség, amiből csúfot űznek, amit lábbal tipornak ezek a derék hazafiak.

Igen, lehet a 2000 fő alatti településekre 3500 főt befogadni képes, üresen kongó futballstadionokat, 6000 férőhelyes lovas stadionokat építeni, sőt, e pusztulásra ítélt, ellenben harácsolásra kiváló lehetőséget nyújtó létesítményeknek a nemzeti megkerülhetetlenségére hivatkozva tönkre is lehet tenni a természetet. De nem büntetlenül, elvtársak! A nem túl távoli jövőben ennek az eszetlen, eszméletlen rombolásnak is beérnek majd a rohadó gyümölcsei.

Még akkor is, ha pillanatnyilag teljesen világos, hogy a természet kinyírása ugyanúgy nem mozgat meg hegyeket, de még kritikus tömegeket sem hoz lázba, mint a feneketlen korrupció. Pedig ez a beteg, perverz, majdhogynem szadista betonfétis apránként zabálja fel a jövőnket, és az ellopott közpénznél is nagyobb fájdalmakat fog okozni. Az, hogy a gusztustalan harácsolás nem ismer határokat szinte már napi alapvetés, de ettől még leírom – egyszemélyes, nem 500 millió forintból finanszírozott tájékoztató kampányom keretében -, hogy semmi, de a világons semmi nem indokolhatná ennek az ocsmány betonregetegnek a felhúzását. Sem Szilvásváradon, sem máshol.

Normális helyeken, normális, értelmes emberek védik, óvják az ilyen kiváló adottságú helyeket. Nem normális helyeken a szakemberek ellenvéleményének megtorlása közepette csak azért is dübörögtetik a mocskos, elvetemült megélhetési politizálás betonkeverőjét. Normális emberek, és nem kimosakodott, félművelt, becsvágyó kalandorok pontosan tudnák, hogy ennek a térségnek a legnagyobb értékét az itt található természeti területek jelentik, és bár nem kezdték még egymás között szétosztogatni a Bükki Nemzeti Parkot, a fokozottan védett területeket (Szilvásvárad Szalajka völgy, Gerennavár) magasról leszarják. Számukra ez nem érték, ezért fel sem merült, hogy bárminek úgy ugorjanak neki: szem előtt tartják, megőrzik ezt a természeti csodát. Vagy a másikat, vagy a harmadikat.

Ez van, ha semmihez nem értő, műveletlen/félművelt, ebből fakadóan állandó kisebbségi komplexussal küzdő bugrisoknak korlátlan hatalom kerül a kezükbe. És ezek üvöltik naphosszat, hogy megvédenek, hogy óvják a hazát, hogy a kultúrájukat, a kereszténységüket nem adják oda az idegenszívű háttérhatalmaknak. Ezek a fajmagyar felkapaszkodott tahók. Akik a természetet is ugyanúgy gyűlölik, mint mindazokat, akiket nem tudnak átverni a hazugságaikkal.

Már csak az a kérdés: hogyan fogjuk megmagyarázni az utódainknak, hogy végignéztük, amint egy büdöslábú csőcselék elpusztítja, kisajátítja, leamortizálja a természeti kincseinket, kiirtja a fáinkat, védett növényeinket? Tényleg az utolsó fának is neki kell essenek láncfűrésszel, hogy elég legyen?


A JÓ KESERVIT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.08.19.


El kell menni szavazni? Igen. Mert távol maradni – bűnpártolás. Jó, jó, de kire szavazzon, aki változást akar? Rátok? Akik régen elfeledtétek már, hogy milyen eszményekben is hittetek és hihetne ma is, aki tényleg, még a saját életében változtatni akar ezen a molyette dudvás-muharos lomon, amit osztályrészévé tettek az ország új urai?

Jól értsetek: nem Istenről, nem a Teremtőről pampogok, hanem az eszményekről, amelyekkel felruháztátok őt. És nem arról az országról beszélek, aminek „ott fenn” kell valahol lennie, hanem arról, ami idelenn van, és aminek nem ilyennek kellene lennie. Amit olyanná tettek – és balgán ti is hagytatok olyanná tenni –, amilyen itt és most. És megint hagynátok?…

Okos értelmiségi barátom azt fejtegeti, lám-lám, miközben sokan már nagyon-nagyon megszabadulnának az illiberális, populista, javakban dőzsölő, gyűlölködést gerjesztő, római mintára – divide et impera! – megosztó és gőgösen uralkodó hatalomtól, nem is veszik észre, hogy az valójában mennyire baloldali. Pedig hát…

Pedig hát a jó fenét! A baloldaliság nagy reménye, a valódi közösségi társadalom, az a bizonyos kommunizmus soha, sehol nem létezett. Csak homályos célképzet volt és maradt is, ami felé egykor oly sokan tartani akartatok. Amikor még voltak igazi ideáitok. Mondjuk egy olyan országban, ahol soha nem erősödött meg igazán a polgárság – polgári, haladó, igazságosságra törekvő eszmények. Mint a testvériség és az egyenlőség. Akár még a szövetkezéssel járó kényszerű deficittel, nem csekély mennyiségű „szabad akarat” azaz szabadság elvesztése árán is. Mert valahogy így esett…

Járhattatok helyette az irányjelző tábla szerint oda vezető úton. Ez volt az „átmeneti társadalom” az inkább feudális, mint kapitalista viszonyok között letett alapkővel. Ennek az útnak az elejét valaha valakik szocializmusnak nevezték, és később az utódaik – a célhoz közeledés látszatát igazolandó – elkezdtek fejlett szocializmusról beszélni. Erről úgy 35-40 éve járta Pesten egy szóvicc. Mi a különbség a létező szocializmus és a fejlett szocializmus között? Az, hogy a létező nem fejlett, a fejlett pedig nem létező… S amikor már mindenki számára világos lett, hogy a lánc valóban a leggyengébb láncszemnél szakadt el – nem a fejlett, gazdag tőkés társadalomnál, hanem a csupán mennyiségi hátrányait csökkenteni képes, de minőségi váltásra szinte képtelen, technológiailag és gazdaságilag elmaradott fejletlenebbeknél –, s szó sem lehet semmiféle világforradalomról, csak mind nagyobb lemaradásról, akkor következett az alapkő felszedése.

Oké – mondtad te is. Az egyenlőség és a testvériség és minden fontos szövetség, szövetkezés, de még a termelőszövetkezet is: törölve. Legyen hát több szabadság!

És lőn…

MAGYARORSZÁG MÁSODIK EMBERE ALÁMERÜLT A BUGGYANT IRRACIONALIZMUSBA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.08.19.A Fidesz és az ország irányító a szemünk láttára bolondultak meg.

Ha valaki azt mondja 2010-ben, hogy a Fidesz lopni fog, akkor egyáltalán nem lepődök meg. Visszatekintve a lopásnak erre mértékére nem lehetett számítani; talán ők maguk sem bíztak benne, hogy megtehetik.

Ha azt mondja valaki, hogy felszámolja jogállamot, korlátozza a nyilvánosságot egyeduralomra törekszik, akkor rábólintok, persze. Ami megvalósult, az csak a töredéke annak, amit terveztek, amire Orbán vágyott és kigondolt.

De ezek mégiscsak feltételeznek valami racionalitást. Hogy saját, önző érdekeiket követni tudják, először fel kell azt ismerniük. Amihez tisztában kell lenni a világ dolgaival, meg ilyenek.

De amiket most Kövér mondott Mészáros Lőrinc Magyar Idők nevű agitpropkáján, az már túlmutat ezen.

1. Ma az európai demokratikus intézményeket meghatározó elitek jelentős része annak a globális háttérhatalomnak a megvásárolt, függőségben tartott ügynöke, amelynek a most zajló folyamat az érdeke,
2. A személyiségek különbözők, egyesek a háttérben, zárt ajtók mögött ténykednek, másoknak az okoz örömet, hogyha a világmegváló filantróp szerepében tetszeleghetnek. Azt azonban senki nem gondolhatja komolyan, hogy egyedül Soros mozgatja a világ történéseit. Ő a világ legismertebb, jelenlegi tudásunk szerint legnagyobb befolyású és óriási pénzeszköz felett rendelkező szereplője a háttérhatalomnak.

3. A háttérhatalom legfontosabb jellemzője, hogy rejtőzködik, és csak annyira fedi fel magát, amennyire céljai megvalósításához szükséges.

Szóval ha azt mondja valaki, hogy kormányzásának 7. évére a Fidesz - valamint az ország - második embere teljesen alámerül a buggyant irracionalizmusba, azt egyszerűn nem hiszem el.

Persze mindig tartott a Fidesz olyan félbolond szerzőket, akik a saját fél- vagy egészen bolond közönségüket látták el olyan leegyszerűsített világmagyarázatokkal, amelyek mindent megvilágítanak, amelyekből minden következik. Ebben a világképben rend van, semmi nem történik véletlenül, esetlegesen, akaratok, szándékok eredőjeként, különböző emberek egymásrahatásaként.

Itt minden tervezett, pontosan kigondolt, világos célok vannak kitűzve, amelyek persze ártalmasak az egyszerű emberek számára, és különösen a magyarok számára.

Itt egy összeesküvés zajlik a világ ellen en block, amely összeesküvésnek még a ténye sem cáfolható, hiszen - mint Popper már vagy 100 éve rámutatott - minden csak megerősíti. Ha valaki azt állítja, hogy van ilyen összeesküvés az már önmagában konfirmál. Ha valaki tagad, az is. Hiszen egy összeesküvésnek az a dolga, hogy titkos legyen, nem?...

ORBÁN VIKTOR: SZÉP ORSZÁG EZ, JÓL LEHET BENNE ÉLNI - ÍGY LAZÍT A NER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Szabó Brigitta
2017.08.19.


Költséges hobbi, kormányzati érintett, néhány jól irányzott törvénymódosítás… Nem, ezúttal nem a fociról lesz szó. Ott van a vadászat. Igen drága, de van, ami megfizethetetlen: a kapcsolati háló. De nem csak a vadászoké a világ. Elvégre Áder János horgászik, Orbán Viktor szívügye a kisvasút és a vízi vándortábor, Révész Máriusz kerékpározik, Garancsi István nagy túrázó, többen pedig lovagolnak, vitorláznak a Fidesz felső köreiből. Hogy mit csinálnak szívesen szabadidejükben a kormánytagok, barátaik és a gazdasági holdudvar, abból látszik, hova jut sok uniós és állami támogatás, és milyen jogszabályok születnek. Ideológia is adódik a pénzköltésre: fontos az egészséges életmódra nevelés, a szabadidő hasznos eltöltése és a turizmus fejlesztése. Persze haveri kedvezményezettekkel...

EGY DRÁGA ÓRÁN TÖBBET BUKHAT EGY POLITIKUS, MINT A KÖZPÉNZLOPÁSON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.08.19.A megyei lapok piacának letarolása mellett kevesebb figyelmet kapott, hogy a Bors is kormányközelbe került, miután július végén Andy Vajna megvette a Lapcom kiadót. Az üzlettel az egyik legolvasottabb tabloiddal bővült a kormányhoz köthető bulvárportfólió, ami 2015 óta soha nem látott méretűre növekedett. Érdemes megnézni, hogy miért és mire használja a Fidesz a médiája ezen részét.

Ripost, Lokál, TV2, faktor.hu, részben az Origo és most a Bors. Ezek azok a felületek, amiket teleszemetelhet a Rogán-féle propagandaminisztérium bulvárízű lejáratásokkal, karaktergyilkossági kísérletekkel. Mondhatjuk ezt, mert már tudjuk, hogy ez így működik: míg a G-nap előtt a Magyar Nemzet, a Hír Tv, a Metropol, a Lánchíd Rádió és a Class FM híreit a napilap Üllői úti összevont szerkesztőségében állították elő Simicska Lajos uralma alatt, addig most a széttöredezett kormánypárti tulajdonosi kör kezében levő szerkesztőségek egyenesen a központból kapják a cikkeket, ha kényes propagandatémáról van szó.


A forgatókönyv mindig ugyanaz volt és lesz is, amíg ez a látszólag több kézben lévő, de ugyanúgy a Fideszhez bekötött médiastruktúra marad: a kormánypártok érdekeit aktuálisan legjobban szolgáló tartalmat sokszor már Rogán minisztériumában vagy Habony Árpád stábjában előállítják. Máskor csak a körvonalakat, a témát, az irányt vázolják, ezt lehozatják valamelyik médiafelületen, majd a többi kritikátlanul átveszi és terjeszti.

Csak a felsorolás szintjén vegyük végig a kormány ellenségeit célzó legemlékezetesebb bulvártámadásokat:...

ELINDULT A VIDÉKI CSAJOK, AZ ÁTLÁTSZÓ LEGÚJABB BLOGJA / HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ - HETI MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.08.19.Elindult az Átlátszó legújabb blogja: a Vidéki csajok! Erre a hétre is jutott hír a Fidesz-kedvenc Valton sikereiről.

Indul a vidéki csajok blog – mert tudjuk, hol van a helyünk


A magyar kormányban Németh Lászlóné távozása óta nincs nő, és ez meg is látszik: Orbán Viktor szerint a washingtoni nagykövet kirúgása csupán “nőügy”, és még a Szoptatás Világnapján is Kövér László képviselte az országot. Ez a hímsovinizmus pedig a mindennapokra is kihat. Sok nő rendszeresen megkapja otthon, a kisboltban, és a parlamentben is, hogy minek “pofázik bele” a dolgokba, mert a nő kizárólagos feladata a gyerekszülés és háztartásvezetés. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kattints az eddigi cikkekért:

Főrangú hölgyekkel haknizik a miniszterelnök felesége a történelmi országrészekben

A miniszterelnök üdvözli a vidéki csajokat

U. Péter esete az M. párttal

Jól tudja a kormány, hogy szegények a magyarok

Barcelona erős város – mondja Ada Colau polgármester, egy erős asszonyMax Gebhardt: A kínai Övezet és Út Program – Magyarország válaszúton


Átlátszó | 2017. augusztus 15.

Az Atlantic Council jóvoltából megjelent legutóbbi írásomban Kína, illetve a Peking által indított Övezet és Út Program (Belt and Road Initiative, BRI) szempontjából vizsgáltam végig az európai infrastruktúra-fejlesztés kérdéseit. Ám Magyarország úgy gondolja, ő már meg is találta a választ minden kérdésre azzal kapcsolatban, Európának hogyan kellene viszonyulnia ezekhez a kínai tervekhez. A magyar kormány zöld utat adott a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai pénzből való fejlesztésének, sőt odáig ment, hogy nagy hanggal ellenállt, amikor az EU tiltakozott a közbeszerzés és verseny nélkül a kínaiaknak odaítélt projekt ellen. >> Kattints a teljes cikkért >>

Akciósan jut budai természetvédelmi telekhez Jászai Gellért cége az állami parkerdőtől

Átlátszó | 2017. augusztus 17.

Buda egyik legszebb részén jut természetvédelmi védettséget élvező, közvetetten állami tulajdonú, két helyrajzi számon fekvő ingatlanhoz Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester üzlettársa, Jászai Gellért cége. Az érdekeltségében lévő társaság tulajdonszerzése széljegyen már látszik az ingatlanok tulajdoni lapján. A több mint 4 ezer négyzetméteres telket és a rajta található villát meglehetősen olcsón, mindössze nettó 100 millió forintért szerezte meg a Konzum Nyrt. vezérigazgatójához köthető cég. Az értékesítésről szokatlan módon nem a menedzsment, hanem a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelőbizottsága döntött. Ennek elnöke Vörös József, aki Mészáros Lőrinc ügyvédjeként és jogi képviselőjeként lett ismert az elmúlt években. >> Kattints a teljes cikkért >>
...


AZ ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSE, A KETRECBEN SZENT ISTVÁN!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.19.


Hajdani szép május elsejék emlékét idézi, ahogy a Fidesz KB Agit-Prop osztálya kiadta az augusztus 20.-i jelszavakat.
Annak idején ez ugyan május elseje előtt volt szokásban, de hát kicsire ne adjunk.
Ez a szerencsétlen augusztus 20.-a, mely már annyi mindennek volt ünnepe, miközben igazából soha, semminek nem volt az ünnepe kibírja ezt is - államalapító királyunk nevenapja ismét az aktuálpolitika foglya lett.
Még tűrhetően is járt, kinevezhették volna Alaptörvényünk ünnepének, de ezt hálistennek megúszta, így aztán nem kell senkinek áhitatos pofával elnézegetni, ahogy az Alaptörvény Asztalán gyakják a fiúk a demokráciát.
Félreértés ne essék, az asztal felettébb alkalmas az aktusra, Tőkés püspök is prütykölésre használta az íróasztalát, amikor éppen nem a családjával teremtett rajta kapcsolatot - levélben.
Most tehát keresztyéni alapon nem a Szent nevenapját, hanem veszélyben összeforró magyarságunkat ünnepeljük, az aktuális jelszó pedig, hogy választanunk kell Szent István és Soros György között.
Hogy ezek mekkora marhák, arra nincs is kifejezés.

Államalapító királyunk nem egy mai brand, ezer éve építgeti majd minden kurzus, talán csak Nagy Szulejmán tekintett el ettől.
A magyarság építésének kipróbált harcosáról van szó, aki bármit tett is (például kötésig vérben gázolva, idegen csapatok élén verte szét rokona csapatait, majd felkérte a kedves rokont, hogy a győzelem tiszteletére segítsen az új rendnek feldekorálni az országot) - jól tette.
Ez praktikusan azt jelentette, hogy Koppányt négyfelé vágatta és a jelentősebb városok kaptak belőle a városkapu fölé egy-egy darabot a keresztényi irgalom nevében.
De ne legyünk történelmietlenek, akkoriban ez volt az eljárásrend trónviszályok idején, amelyik győztes nem volt kegyetlen, azt nem vették komolyan, és úgy járt, mint Gyurcsány, aki egy virtigli puccskísérlet után nem merte becsukatni a kis köpcöst, hanem demokratáskodott egy sort, meg is kapta aztán, amit megérdemelt.
István viszont durván jó király volt, ő aztán nem lacafacázott, szentté is avatták, ahogy illik - ez a nép az erőt tiszteli, ennek híján az erőszakosságot.
Viszont most ellenfele támadt a kormányzati kommunikáció szerint, az ellenfelet Soros (azelőtt Schvartz, natürlich...) Györgynek hívják, és bár ő sem mai darab, de azért ezer éves múltja még nincs.
Szerintem nem is tudta ezidáig, hogy ilyen nevezetes történelmi személyiséggel keveredett ellenséges viszonyba.
Valószínűleg azt hitte, hogy ellenfele a Pocakos Szarka, Puskás reinkarnációja, a Világpolitikai Tényező, de tévedett.
Az embert ellenségei is minősítik, akár büszke is lehet erre a helyzetre, habár nagy bajban van, mert mi lehet egy Szent Istvánra tromf - estleg bemond egy Mózest?...

MEGHÖKKENTŐ BÉREK MAGYARORSZÁGON - A HAVI SZÁZEZERTŐL AZ EGYMILLIÓIG

NAPI.HU
Szerző: Dzindzisz Sztefan
2017.08.19.


Tudja Ön, mennyi pénzt visz haza havonta egy pap Magyarországon? Vagy egy bíró, egy kovács, egy parkolóőr, esetleg egy jelnyelvi tolmács? Most mindent megtudhat!

Ismét nyilvánosságra hozta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), hogy 2016-ban (egészen pontosan az év májusában) mekkora bruttó bért kaptak az egyes szektorokban dolgozók. A lista élén 948 048 forintos bruttó keresettel (az adatokban az alapbér mellett a különböző bónuszok is szerepelnek) a kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetője áll, tőle nem sokkal van lemaradva a vállalati stratégiatervezési egység vezetője pozíció, ahol havi átlag 900 933-as bruttó bért lehetett keresni. A képzeletbeli dobogóra az egyéb humán-egészségügyi (társ)foglalkozású kategória került még fel 865 785 ezres bérrel.

A másik végletet nézve azt láthatjuk, hogy kádárok és bognárok keresnek a legrosszabbul, átlagosan havi bruttó 121 352 forintot. Nincsenek sokkal jobb helyzetben az üvegezők (126 620), a konyhai kisegítők (131 214), illetve a háztartási takarítók és kisegítők (131 833) sem.

A legrosszabbul keresők között vannak meglepetések is: valószínűleg kevesen gondoltak arra, hogy a hivatalos statisztika szerint az ékszerkészítő, ötvös, drágakőcsiszoló szakma csak havi 133 599-es bruttó bérre elég, a cukrász 154 188 forintra, az idegenvezetői pedig 177 548 forintra.

Azon viszont várhatóan senki sem lepődik meg, hogy a törvényhozó, miniszter, államtitkár kategória befért a top10-be, egészen pontosan a hatodik helyre a maga 812 984 forintos bruttó fizetésével. Az élmezőnyben egyébként dominálnak különböző cégvezetői pozíciók, az informatikai vezetők például 839 458-as bruttó bérért dolgoznak, a hr-vezetők 778 669, a pénzügyi vezetők 739 654, az értékesítési vezetők pedig 736 055 forintot keresnek. Érdekesség, hogy nem minden poszt fizet ilyen jól, a kulturális tevékenységet folytató egység vezetője (387 341) például jelentősen elmarad ezektől a bérektől...

TETSZIK?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.19.


...Na szóval. Miért is kellett erre a házra ennyi pénzt elkölteni? Hogy lehessen mellet dülleszteni, ebben az országban nem csak stadion épül? Van itt pénz kultúrára is? Vagy miért? Egymilliárd forint. Az azért elég sok pénz ám. Ezer millió. Egymillió szorozva ezerrel. Ezer iskolának egymillió. Vagy ezer kórháznak (persze, hogy nincs annyi, csak példa, lehet tovább osztani és szorozni). Ha volna ebben az országban pénzügyminisztérium, benne egy hozzáértő miniszterrel (és nem egy hülye elnevezésű, már a címzésével is minden felelősséget hárító gittegylet egy közepes képességű, ám seggnyalónak elsőrangú könyvelővel az élén), akkor az a miniszter előbb gúnykacajra fakad, midőn meglátja ezt a tervet, aztán páros lábbal rúgja ki az előterjesztőjét. Az állásából is.

Ebben az országban négymillióan élnek a létminimum alatt. Mindenek előtt, még egyszer mindenek előtt ezeknek az embereknek az életén kell változtatni. Amíg egyetlen ember (különösen gyerek) éhezik, addig semmi másra nincs pénz! Ezt nagyon nehéz megérteni? Á, nem hiszem. Olyannak persze, aki gyalázatos gazemberek között növekedett még gyalázatosabb gazemberré, annak persze más receptorai vannak. Felületesen azt szokták mondani, az ilyen nem tehet róla, hogy ilyen lett. Dehogynem tehet róla, de az most mindegy is. Az fontos, hogy az ilyen mielőbb kikerüljön az emberi társadalomból.
Egy elmebeteg gazember kis közösségben is nehezen elviselhető. Egy ország első embereként, körülvéve sok kis ócskalelkű, jellemtelen gazemberrel egyszerűen groteszk. Már észre sem vesszük a stadionokat meg a külföldi futballcsapatokra költött milliárdokat (nekem mondjuk görcsbe rándul a gyomrom és elszorul a torkom, ahányszor ezt a nyomorult, deformált agyvelejű alakot észlelem, dehát én sosem bírtam megszokni az ilyesmit).

A pohár már régen túlcsordult. Ezek a cseppek csak az áporodott, rothadt tócsa bűzét növelik. Amilyen például a lóvasút végállomásra költött milliárd.

KÖVÉR LÁSZLÓ SZERINT KÜLFÖLDI KÉZBE KERÜLT AZ EDDIG KÜLFÖLDI KÉZBEN LEVŐ MÉDIA, AMÚGY SOROS ÉS A HÁTTÉRHATALMAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.19.


...Kövér László fejében kétféle média van. A közpénzből fenntartott, kimondottan és egyértelműen pártérdekeket szolgáló propagandamédia és a másik média. Az, amelyik tényfeltárást végez, megírja a zűrös ügyeket, korrupcióról, összefonódásokról, elsíbolt milliárdokról ír, beszél.

Kövér elismeri, hogy a Fidesz mindent megtett azért, hogy elhallgattassa a nem pártérdekeket szolgáló médiát, ezért minden követ megmozgattak, a reklámpiacot olyan mértékben szabták át, hogy a fideszes médián kívül senki sem juthat bevételhez, de még ez is kevés, nem sikerült befogni mindenki száját. És ez nagyon fáj a házelnöknek, ráadásul bosszantja és sérti is a dolog.

Mondanám, ha képes lenne megérteni: média csak egyféle van. A pártérdeket szolgáló, mesterségesen létrehozott és eltartott szakasz nem média, hanem udvari bilihordozó. A média az, ahol merészelik bírálni az összes oldalt, összes pártot, ahol igyekeznek objektíven tájékoztatni az olvasókat a valóságról. A valóság pedig nem az, amit a kormánypárt annak akar láttatni, hanem az, ami tényeken alapszik.

A tény pedig nem attól lesz tény, hogy Kövér László, vagy a kormánypárt arra áldását adja, hanem attól, hogy igaz. Az üldözési mániával kombinált hatalomvágy, megtámasztva a masszív – esetleges bukással járó -, elszámoltatástól való félelemmel, csúnya dolgokra képes. Amikor egy kormány szemrebbenés nélkül nekimegy a saját polgárainak, idegen érdekeket szolgáló hazaárulónak titulálva mindenkit, aki nem a Fideszt támogatja, az már olyan súlyos állapotra utal, ami nem egy újabb kormányzati ciklust, hanem sürgős orvosi beavatkozást és hosszas gyógykezelést tesz indokolttá. Mindjárt az ügyészségi, nyomozóhatósági, bírósági ügyek lezárulása után.


ÉPÍTKEZNEK A SZOMSZÉDJÁBAN? KÖSSE FEL A GATYÁT!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2017.08.19.


Lázár János és gyengécske csapata teljesen elszabta a hazai építésügyet. Idegesek a frissen épülő házak szomszédságában élők, rosszak az engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján készült tervek, érnek a perek. De még a kormányzati beruházás keretében épülő milliárdos komplexumok is gyakran azzal az igénytelenséggel készülnek, mint Tállai András libafoszöld öltönye.

Ahogyan arról már korábban is írtam: látszólag csökkent a bürokrácia január 1-től, és lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés. Ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz.

Talán nem csak az építész szakma emlékszik arra, hogy tavaly januárban nagy patália kerekedett abból, hogy a Miniszterelnökség úgy szabta át az egész hazai építésügyet, hogy a szakmai szervezetek javaslatait is semmibe vette. Januárban Magyar Építész Kamara után már a Magyar Mérnöki Kamara is közleményben jelezte: számára elfogadhatatlan az új építésügyi szabályozás, és azt javasolják, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vezényletével összehányt kormányrendeletet a kormány vizsgálja felül, és egészítse ki mert az építkezés megkezdéséhez kapcsolódó eljárás egyszerűsítése nem járhat a minőségi előkészítés és biztonságos megvalósítás, valamint a hosszú távon is rendeltetésszerű használat kockáztatásával.

Ennek az intézkedésnek a része volt az is, hogy 2017. január 1-jétől nem kell építési engedélyt kérni bármekkora egylakásos, saját célra készülő lakóház építésekor, sőt használatbavételi engedélyre se lesz szükség, az építési tevékenységgel kapcsolatos kötelezettség ez esetben csak a bejelentésre korlátozódik.

De nem kell építési engedély - műemlék kivételével - a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítésére, és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület átalakítására és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezésre, támfalépítésre sem...

ISTVÁN KIRÁLY INTELMEIT MINTHA EGY SOROS-BÉRENC ÍRTA VOLNA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.08.19.


A kormány sillabuszt adott ki a nagyköveteknek az augusztus 20-i beszédükhöz. Nem bízik a saját káderei képességeiben, amit megértek. Azt kell hangsúlyozniuk, hogy tulajdonképpen Szent István és Soros között kell választani. Ez elég bárgyú ötlet ugyan, de hogy itt Szent István Orbánt személyesíti meg, azt a kissé tompább agyú nagykövetek is érteni fogják.

Az első ünnepi beszéd itthon a honvédelmi miniszter kitüntetés-osztásán hangzott el. A lecke rendesen fel lett mondva (leülhet, jeles), csak sajnos történt némi túlteljesítés. A miniszter igaza bizonyításául mindenkit felhívott arra, hogy olvassa el István király intelmeit. Ez hiba volt. Tudniillik elolvastam. Az mondjuk igaz, hogy egyetlen szavát sem Soros írta, ő viszonylag ritkán szól a fiához rímes latin prózában. De a többi… Nem ajánlanám egyetlen miniszternek sem, hogy a kormányfő fejére olvassa Szent István tanításait. És most nem a már agyonidézett részre gondolok az idegenek befogadásáról, hanem egyéb részletekre. Mint például:

“Ha békeszerető leszel, minden vitéz szeretni fog, ha haraggal, gőgösen, gyűlölködve kevélykedsz,…másokra száll királyságod,” “Semmi nem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”. Püff neki. Vagy: “Ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz légy kegyes!” Na és szegény Lőrinc szomszéddal, Papa-bányával, vőmurammal akkor mi lesz? Hogy lehet ilyen ostoba intelem alapján közbeszerzést bonyolítani?

És mi ez a falvédő-szöveg, hogy az uralkodó legyen mértékletes, irgalmas, becsületes? Vagy a kereszténység ilyen túlhaladott, szentistváni felfogása, hogy a hitet jó cselekedetekkel kell bizonyítani, teljessé tenni, “mert a hit tettek híján meghal”, így “nem uralkodhatsz tisztességgel”?...

SÚLYOS JOGSÉRTÉSEK AZ ÓVODÁKBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Juhász Dániel
2017.08.19.


...Nemcsak az egyes esetek jeleznek problémát, rendszerszinten is baj van. A jelentés rávilágított, hogy a köznevelési törvény és az Országos Fogyatékosságügyi Program (OFP) szabályozása nem kapcsolódik egymáshoz. Ez azért gond, mert bár az SNI-s, de integráltan, vagyis a többi gyerekkel együtt nevelhető óvodások ellátása alapvetően önkormányzati feladat, az csak a köznevelési törvényben meghatározott módon látható el. A törvényben viszont csak maga az integráció a követelmény, az inkluzív oktatás (vagyis amikor nemcsak berakják a többi gyerek közé, hanem teljes mértékben fel vannak készülve az SNI-s gyerek fogadására) fogalma célként, feladatként csak az OFP-ben jelenik meg.

"Komoly hiányosság tehát, hogy a köznevelési jogszabályok és stratégiák nem tartalmazzák az inkluzív, a befogadó, valamennyi fogyatékossággal élő tanuló számára egyenlő eséllyel hozzáférhető tanulási környezet megteremtésére vonatkozó konkrét előírásokat, az Oktatási Irányelvben nincs utalás a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményre, a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéről szóló törvényre, az OFP-re és annak Intézkedési Tervére" - írta Székely László. A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a köznevelési törvény lehetővé teszi a részleges integrációt, ám ez éppen hogy hátráltatja a célként meghatározott érdemi befogadó módszerek megvalósítását. S ha mindez nem lenne elég, az óvodák többségének súlyos szakemberhiánnyal kell szembenéznie, több helyen azért sem tudják megoldani az SNI-s gyerekek szakszerű nevelését, mert egyáltalán nincs gyógypedagógus.

Az ombudsman megállapította, az egyedi ügyekben és rendszerszinten feltárt körülmények, mulasztások és hiányosságok sértik az SNI-s gyerekek védelméhez és gondoskodáshoz való jogát, továbbá sértik a nemzetközi követelményeket is, az állam pedig nem tesz eleget a fogyatékossággal élő gyerekek kiemelt védelmével kapcsolatos kötelezettségének. A súlyos problémákról értesítette Balog Zoltán humánminisztert, az érintett óvodák és fenntartóik számára pedig ajánlásokat fogalmazott meg.

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS: A NYUGDÍJASOK PUSZTULJANAK, HA MÁR ELŐBB NEM SIKERÜLT?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.08.18.Egyébként a férfiak 42%-a amúgy nem éri el a 60 éves kort sem, elhunynak ebben a nagy jólétben. Nem lesz szükségük jogosítványra!

Ha mégis megéri a 65-öt!

Ha életben marad: meg kell fogni és „mogyorózni” az öreget, el kell venni mindenét, így előbb megszabadulhat az államosított nyugdíjpénz kifizetésétől az állam, az országgyűlés!

Lukács MSZP-s országgyűlési képviselő elvonná a vezetői engedélyt a nyugdíjasoktól, a FIDESZ enyhítene rajta, sok pénzt lehetne beszedni majd ellopni: vizsgázzanak az öregek KRESZ-ből.

Gondolom, ősszel ezt a FIDESZ okosan félretolja, csak nem fog baloldalinak tűnő javaslatot támogatni, meg azután szavazatokat vehet el a MSZP-től, ha elutasítja.

Elutasítja, mert ellentétes az EU normákkal, életkori diszkrimináció, ami ellentétes az alapvető emberi jogokkal és sok minden mással. Arról nem beszélve, hogy a balesetek és az életkor között semmilyen kapcsolat nem igazolható a világon sehol!

EU jogosítvány!

Az EU országaiban bárhol vezethet az öreg nyugdíjas, ha életben marad a nyugdíjából, sőt, akár Szlovákiában meg is hosszabbíthatja, ha lejárt.

Magyar ember csak Magyarországon nem jogosult semmilyen emberi méltóságot és tiszteletet elvárni az államától, kivéve, ha székely vagy hasonló?...


AKIKRE A NER MÁR NEM TART IGÉNYT

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Nánási Levente
2017.08.17.


...Egyre többször tűnik úgy, hogy a rendszerszintű elképzelések, a reformok, az innováció képességét mára elvesztette a kormány. A szavazótáborának egyben tartása,
az egyszerűbb üzenetekre fogékonyabb rétegek
támogatásával már bőven megelégszik, mindössze eseti próbálkozásokkal szeretné megnyerni magának az újraválasztáshoz szükséges szavazatokat. Mindezt jól mutatja többek között, hogy a jó eredmények eléréséhez elengedhetetlen nyugdíjasok relatív elégedettségének szinten tartását az Erzsébet-utalványokkal próbálta elérni a Fidesz, figyelmen kívül hagyva, hogy az idős generáció életszínvonalát inkább a hosszú távú szociális és egzisztenciális kérdések érintik. Az ehhez hasonló gesztusok kizárólag a népszerűségvesztés elkerülésének egyszeri lépései lehetnek, tartós sikerre nem vezethet.
Egyre többekben tudatosul, hogy az ilyen egyszeri megoldások helyett azonban ismét komoly változásokra lenne szükség. A szakpolitikai kérdések szőnyeg alá söprése, az egészségügy, az oktatás fontosságának háttérbe szorítása, az egyre növekvő elégedetlenség egy idő után nem lesz tartható. Egyelőre komolyan vehető ellenfél nélkül sikerül választásról választásra egy szilárd szavazótábort kiépíteni a kormánypártoknak, viszont előbb-utóbb ezek a politikai alternatíva nélküliek, a megszólítatlanok, a kiábrándult Fidesz szavazók rá fognak ébredni, hogy ők a képviseletlen többség. A kormánykritikus szavazók már most is észrevehetők, az már jórészt csak az ellenzék hibája, ha nem tud élni több millió fel nem használt szavazattal.

PUTYIN MEGTEKINTI MAGYARORSZÁGOT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.19.


Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 28-án Magyarországra érkezik. Idén már másodszor teszi tiszteletét nálunk, ám e felfokozott érdeklődésnek ezúttal a politikától független magyarázata is van. Ekkor kezdődik Budapesten a dzsudó világbajnokság, és Putyin köztudottan a küzdősportok kedvelője, nem mellesleg a dzsudósok nemzetközi szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Látszólag tehát ez indokolja a mostani látogatást, ám azt senki nem gondolja komolyan, hogy a nagy orosz medve csupán egy dzsudóverseny kedvéért kimozdulna a barlangjából.

Putyin nemcsak az egymásnak feszülő testeket kívánja megszemlélni, de nyilván arra is szakít majd időt magának, hogy tájékozódjon, hogyan mennek a dolgok e távoli tartományban, Magyarországon.

Idén már járt itt, akkor nagyjából elégedett volt azzal, amit látott. Nem mindennel volt elégedett, mert a jó gazda mindenhol lát hibát, de úgy tapasztalta, hogy alapjában jól mennek itt a dolgok.

Az intéző úr teszi a dolgát.

Rombolja Európát, miközben saját birtokát vasmarokkal tartja kézben. Lehetne persze keményebb is, mint mi, odahaza Moszkvában, de ezeknek a magyaroknak egyelőre ennyi is elég.

Nem kell mindenkit börtönbe zárni, elég néhány kirakatper, tanulnak ezek abból is.

Jó helytartónak tartja a gazda az intézőt, bár van néhány dolog, ami miatt ráncolja a homlokát. A paksi beruházás ügye például lassabban halad, mint ahogyan szeretné. Sok az okoskodás, jogszabály. Olajozotabban kellene intézni az ügyeket, meg kéne kenni a csapágyakat, hogy ne nyikorogjanak, és minél előbb elkezdhessék a munkát...

A LIBERÁLFASISZTA ERŐSZAK MÍTOSZA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.08.18.


Az amerikai fajvédők és neonácik charlottesville-i demonstrációja és Heather Heyer halála nyomán a nemzetközi jobboldal Donald Trumptól Németh Szilárdig harsogta a világos és egyértelmű üzenetet: mindkét fél hibás. Az erőszakos – és mint láttuk: gyilkos – szélsőjobboldal (alt right), a faji felsőbbrendűség hívei nem kevésbé, mint az ellenük tüntető, ámde szintúgy erőszakos, provokatív, bujtogató baloldal, mely saját világnézetét akarja erőszakosan a „békés többségre” kényszeríteni. E tekintetben olyanok, akár azok, akik ellen tüntetnek: liberálfasiszták.

A demokrácia szétrombolásán fáradozó, rasszista, a világot a nukleáris háború szélére sodró amerikai elnök és a kisgyermekes családokat konténerekben, szögesdrótok közt fogva tartó magyar kormány a józan és megfontolt közép, a békés többség szószólójának szerepében tetszeleg. Bájos.

A szélsőjobboldal és a faji felsőbbrendűség hívei persze világszerte cinkos mosollyal engedik el a fülük mellett ezeket az nyilatkozatokat. Tudják, a „mindkét fél hibás” üzenete nem elsősorban nekik és főként nem róluk szól. Számukra mindez nem mond többet, mint amit egyébként is tudnak: nem számíthatnak a hatalom hivatalos elfogadására..
.

ITT OLVASHATÓ