2016. április 4., hétfő

ELEGEM VAN A MINISZTERELNÖK FIZETÉSÉBŐL

ELEGEM VAN
Szerző: Elegem Van
2016.04.04.

Azt mondják, két ember elégedett a fizetésével: a főnök a beosztottéval, a beosztott a főnökével. Én mint a magyar miniszterelnök tízmilliomodnyi főnöke cáfolom ennek a mondásnak az igazságtartalmát, én elégedetlen vagyok a hozzám beosztott miniszterelnök fizetésével. Keveslem.
Jó Viktor szerény 1,5 millió forint körül keres mint miniszterelnök, és kap még párszázezret képviselőként. A pártelnöki pénzét állítólag nem veszi fel, tehát havi kettőmillió forint körül visz haza. Ráadásul nagycsaládosként alig adózik, így a kettőmillió majdnem nettó is. Szép pénz. Igen ám, de ebből kell eltartania héttagú - a nemzet Rasijának elköltözésével hattagú - családját. Az is nyilvánvaló, hogy számára bizonyos értelemben kitört a kommunizmus, hiszen egy sor dologra nem kell költenie, mert munkaköréhez jár. Ezért nem valószínű, hogy meg tudna tankolni egy autót, vásárolni egy boltban stb. És hogy mikor fizetett bármiért is annak idejét sem tudja már. (Ha vacsit kell vinni a családnak, akkor csomagoltat.) De ha ezeket a tételeket leszámoljuk, akkor sem jön ki a matek. A család fenntartása Cinege közi színvonalon ebből a két misiből sem megy. Ha elhisszük a mesét, csak Rasi 15 milliós tandíja elvitte volna 7-8 havi bevételét, nem szólva az ott tartózkodás költségeiről. Szegény Gazsi, Sára, Flóra, Róza egy falatot sem evett volna ezekben a hónapokban. Bizonyára a testvéri szeretet melengette keblüket, miközben nénjük Svájcban dévajkodott. Tehát logikai alapon maradjunk annál a verziónál, hogy Viktor legális bevételeiből nem tarthatja el azon a színvonalon a családját, amelyet így-úgy a nyilvánosság megismerhetett. Marad a nem legális. Mit is énekelt a nemzet aranytorkú frissen kitüntetett művésze? "Mert aki hazudik, az csal, Aki hazudik, az lop, Hazudni, csalni: csúnya dolog!"
Helyben vagyunk.

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY ÉS ORBÁN HARMINCÉVES HÁBORÚJA

EURÓPA KÁVÉZÓ
Szerző: Európa Kávézó
2016.04.04.


A politika végül is a személyiségekről szól. Nem pártprogramok vitáznak, hanem emberek. Az utolsó miniszterelnök-jelölti vitát Magyarországon Gyurcsány Ferenc nyerte Orbán Viktor ellen. Azóta a Fidesz vezére nem állt ki senki ellen. A túl magabiztos Hornt legyőzte, a szerény képességű Medgyessytől senki nem várt sokat, mégis jobb benyomást tett, mint a wermerizálódó Orbán. A kaput Gyurcsány tette be azzal, hogy megalázó verést mért rá.
Andrassew Iván írta egyszer, hogy Gyurcsány és Orbán között harmincéves háború zajlik. Kettejük sztorija nem írható le választási ciklusokban, legfeljebb történelmi összefüggésekben. Mindketten mélyről indulnak, a KISZ-ben találnak fogódzót. Gyurcsány két évvel idősebb, talán ez az oka annak, hogy neki még csak a KISZ reformigénye, Orbánnak azonban már a demokratikus ellenzék jut. Orbán a Fekete Doboz felvétele szerint már 1989-ben tudta, hogy csak Gyurcsány lehet hosszú távon ellenfele, benne látta az ehhez szükséges szellemi és politikai képességet.


ITT OLVASHATÓ

MIT TEGYÜNK DEPRIMÁLTSÁG ELLEN?

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.04.


A levertség megszüntetésének módszereit ismerteti a Le Figaro olvasóival Michel Lejoyeux francia pszichiáter professzor.
Lejoyeux bevezetésül megállapítja, hogy évszázadunk betegsége, amely szakadatlan terjed és nem egyformán érinti a nőket és a férfiakat. Egy tudományos felmérésben erősen deprimáló képeket mutattak nekik. A nők meghatódtak, a férfiaknak erősödött  a szívverésük. A szomorúsággal szemben a nők érzelmekkel és agyukkal válaszolnak, a férfiak testükkel. Ebből az következik, hogy a férfiak inkább hallgatnak azokra a tanácsokra, amelyek fizikai állapotuk javítására vonatkoznak, míg a nők azokra, amelyek érzelmeiken való uralkodásra.


ITT OLVASHATÓ

A RÖVID CAF-OK BEMUTATKOZÁSA

HAMPLO BLOG
Szerző: Hamster
2016.04.04.


Múlt héten végre utasforgalomba került a hosszú CAF (minden nap csak egy, viszont eddig minden nap másik), most viszont a rövid verzió bemutatkozásáról mutatnék pár képet és videót. Azóta már Budán is megszoktuk őket - nekem mindenképpen praktikus, hogy nem kell a túlpartra mennem, ha látni akarom őket ;)
Kilenc évvel a Combinók bemutatkozása után elérkeztünk egy újabb alacsonypadlós tuja budapesti bemutatkozásához. Szerintem ez egyrészt jó dolog, mert azt jelzi, hogy épül, fejlődik, modernizálódik a villamoshálózat, nem (csak) leépül, ugyanakkor már 2006-ban se értettem, hogy miért gondolta bárki is, hogy egyetlen vonal (a 4-est/6-ost én egynek tekintem) alacsonypadlósítása, és az UV-k ezt követő selejtezése után nyugodtan le lehet ülni, felpattintani egy képzeletbeli sört, mondván, hogy már csak egy metró megépítése van hátra a nirvána eléréséig. Eközben egy rakat sokszor fűtetlen, de mindenképpen minőségen aluli Ganz csuklós csörömpölt tovább a városban, és a Tatrák se lettek fiatalabbak! A TW6000-esek ismételt beszerzése a dél-pesti vonalakat víz felett tartotta, de a helyzet nem volt jobb, mint a buszoknál, sőt. Hogy a konkrétan beszerzett típus milyen, az majd 10-20 év múlva derül ki biztosan. Szerény nyomott magánvéleményem szerint a multicsuklósok technikailag visszalépést jelentenek a Combinók után, ugyanakkor az első hónapok tapasztalatai alapján az Urbosaink a jobbfajta multicsuklósok közé tartoznak - ráadásul meglehetősen csinosra is sikerültek. Én biztosan több ajtót és kevesebb széket raktam volna beléjük, plusz az ajtókkal szemben levő középső kapaszkodót se tartom praktikusnak (az utasok nagy része az első kapaszkodónál megáll, miközben beljebb még bőven van hely), de ezt is csak a pálya széléről tudom mondani :)

A LENGYEL KALAND

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Fábián
2016.04.04.


„Az EVS a „szegény ember Erasmusa”. Amennyiben 30 évnél fiatalabb, de 17 évnél idősebb vagy, úgy ebben az esetben több hónapot is eltölthetsz külföldön, melynek minden költségét az Európai Unió finanszírozza, persze egy bizonyos határon belül. Mindeközben pedig önkéntes munkát kell végezned.
A lehetőségek viszont nincsenek határhoz kötve – a rendelkezésre álló szabadidőd úgy töltöd-költöd el, ahogy tetszik. Jómagam elsőként egy szűk hónapig tartó projekten vettem részt, így ennek köszönhetően a jövőben még egyszer, akár egy 11 hónapos projektben is közreműködhetek.
Fordítva sajnos nem lett volna kivitelezhető a dolog, ezért döntöttem amellett, hogy elsőként egy rövid távú önkéntes projekt keretében kóstolok bele a külföldi önkénteskedésbe.
Nagy szerencsémre pont belefért ez a kalandozás a vizsgaidőszak második felébe, illetve mindezek után is csak az első két hetet kellett végighiányoznom az egyetemről. Mivel – és ezzel már előre lelövöm a poént – minden hibátlanul alakult, ezért biztosan kihasználom még egyszer az EVS adta lehetőségeket. Mi is történt pontosan?
Portugálok, németek, olaszok és magyarok együtt
Egy lelkes, kedves leányzóval ketten vállaltuk Magyarországon, hogy részt vegyünk egy közép-lengyelországi önkéntes programban.
A Keleti pu-ról a kimondhatatlanul is csodás lehetőségeket rejtő Bydgoszcz [ejtsd: Büdgoscs] városa felé vettük az irányt egy sötét januári estén. Habár a vonatozás sajnos nem tartogatott oly kellemes meglepetéseket, mint azt vasútbarát szívem várta.

ITT OLVASHATÓ

A KIBORULT OFFSHORE BILIBŐL FIDESZES SZAR SZIVÁROG

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.04.04.
Röhej. Lassan nincs a világon olyan kiborult offshore bili, amiből ne fideszes szar löttyenne kifelé. Viktor annyira harcol az offshore lovagok ellen, hogy akkor sem ismeri föl őket, ha közbeszerzési bizottság elnöknek, később miniszternek, és miniszteri biztosnak nevezi ki őket. Ezek szerint Viktorunk vagy vak és hülye, akit annál az orránál fogva vezetnek, amitől nem lát tovább, vagy nagyon is tisztában van vele mi történik körülötte, csak tesz rá magasról.

Nem tudom melyik a rosszabb.
Ráadásul nem csak az derült most ki, hogy Horváth Zsolt hazudott a Vagyonnyilatkozatában, de az is, úgy lett belőle offshore lovag, hogy a vagyonnyilatkozata szerint eccerű szegény kis képviselőcske volt őkelme, látható megtakarítások nélkül:"a legutolsó, 2014 májusi nyilatkozata szerint Horváth a 14 éves politikai pályafutását nulla forint megtakarítással és mintegy 14 millió forintnyi tartozással fejezte be."


Ha ez így volt, akkor vajon honnan lett az offshore cégekbe tolt lovetta? Ja, és hová tűnt a kezdeti amnéziából két cégnév hallatán megvilágosodott, majd eltűnt Horváth Zsolt...


ITT OLVASHATÓ

TE MIT POLITIZÁLSZ!?

Y-GEN BLOG
Szerző: Papp Roland
2016.04.04.
Politizálni macerás? Igen. Fárasztó? Igen. De hogy szégyenkezz azért, mert elmondod a véleményed arról, ami érint? Na, az csak azokat segíti, akik mások helyett és másokról akarnak dönteni.

Kedves tanárok, diákok, ápolók, taxisok, internetezők! Akár még meg is hallgathatnánk titeket, de mivel ti POLITIZÁLTOK, ezért lényegtelen a véleményetek. Aki politizál, azzal nem is kell beszélnünk. Leülhetnek, egyes.
Ez a hozzáállás nyilvánvalóan hazug és káros, a hatalom mégis évtizedek óta igyekszik így beállítani a közügyekbe beleszóló embereket és csoportokat, hiszen így nem is kell velük foglalkozni. Akire rásütik azt, hogy ő politizál, annak az állítása automatikusan lényegtelen lesz a mai magyar közbeszédben. Ahhoz, hogy Magyarország valaha jól működő demokrácia legyen, ezzel a hamis állítással le kell számolnunk. Kezdjünk is hozzá!Lassan már minden tüntetésre, találkozóra sőt Facebook-bejegyzésre, ami nem azonos a Fidesz álláspontjával, elmondja valamelyik kormánypárti politikus vagy megmondóember, hogy lám-lám, ők csak politizálni akarnak, pártpolitikusok és nem szakmai érveket mondanak. Sőt, a politizálást el is kéne kerülni. Ezekből az állításokból persze az következik, hogy a politika valami mocskos, undorító tevékenység. Ha valaki egy pocsolyában hempereg, azt a nyakig sáros embert sem lehet túl komolyan venni, így a politizáló pedagógussal sem érdemes beszélni. Vagy lehet ám politizálni, de az csak a fehér, negyven feletti, heteró, lehetőleg jogvégzett férfiak dolga. Aki nem ebbe a körbe tartozik, az lesz szíves kussolni. Valójában pontosan ezt jelenti a Fidesz ilyen jellegű kommunikációja, amiben tudatosan összekeveri a fogalmakat, ráépít a kádári örökségre és beidegződésekre:a politika a politikus dolga, aki amúgy nem való emberek közé...


ITT OLVASHATÓ

A KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT KÖVETELI A KÖZFOGLALKOZTATOTTAK BÉRÉNEK AZ EMELÉSÉT

KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT BLOG
Szerző: Közmunkás Mozgalom a Jövőért
2016.04.04.
Idén a minimálbér bruttó összege 111 000 Ft-ra, a korábbi összeg 5,5 százalékával emelkedett. Még 2015 végén különböző nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy a közfoglalkoztatottak bére is követni fogja ezt az emelést. De ez nem történt meg. Sem januárban, sem március elsejétől, amikor az új közfoglalkoztatási időszak elkezdődött.
 
Ma Magyarországon havonta átlagosan 240 000 ember dolgozik a közfoglalkoztatásban. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg azonos számú családot érint a közfoglalkoztatás és a közfoglalkoztatási bér. Sokak számára a család teljes bevétele ettől a bértől függ, ami egyes régiókban a túléléshez elegendő, de a mélyszegénységből való kikerüléshez kevés.
 
A kormány logikája most az, hogy a segélyezés helyett tömegeket lát el a közfoglalkoztatáson keresztül, de nem fordít elég forrást a munkaerőpiac valódi fejlesztéséhez, és a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segítő aktív munkaerőpiaci eszközökre (hatékony munkaerő közvetítés, képzések, elhelyezkedési támogatások, lakhatás és munkába járási támogatás stb.), illetve azokat nem szervezi meg hatékonyan.


SOROS ÁLLHAT A KIBERTÁMADÁS MÖGÖTT IS?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektúra
2016.04.04.
Csodálom, hogy még a 888. hu háza táján sem jöttek rá, ki indíthatta ezt a hatalmas brutális terrortámadást a kormányzati informatikai hálózat ellen. Nem az éleslátásomat szeretném dicsérni, de tény, ami tény, én már akkor gyanakodni kezdtem erre a bizonyos illetőre, amikor Lázár miniszter úr elmondásából kiderült, hogy a hazai nem létező korrupciót kivizsgáló személyek mögött is Soros György áll. Vagyis nem vitásan ez a szörnyű kíber támadás is csakis tőle eredhet.


Már csak ezért is biztosan így van ez, hisz mi okunk is lenne kételkedni Lázár János miniszter úr szavaiban, amikor is szokásos csütörtöki sajtó eligazításán legutóbb is azt mondta, miszerint Magyarországon jelenleg Soros György pénzéből akarják bebizonyítani, hogy az uniós pénzek elosztásában korrupció van. Pedig ez nem igaz, s ideje volna végre kivonulniuk Magyarországról azoknak, akik minden nap azért kapják a pénzüket, hogy a jelenlegi keresztény-konzervatív kormánnyal szemben a korrupció vádját bebizonyítsák.


Na, most ezek ismeretében nem kell túlzottan megfeszíteni az agyunkat, hogy alappal feltételezhessük, a dolgok összefüggnek.  Hiszen korábban már az egész migránsválság mögött is ott lehetett gyanítani Soros úr piszkos mancsait...

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY ÉS ORBÁN HARMINCÉVES HÁBORÚJA

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.04.04.
A politika végül is a személyiségekről szól. Nem pártprogramok vitáznak, hanem emberek. Az utolsó miniszterelnök-jelölti vitát Magyarországon Gyurcsány Ferenc nyerte Orbán Viktor ellen. Azóta a Fidesz vezére nem állt ki senki ellen. A túl magabiztos Hornt legyőzte, a szerény képességű Medgyessytől senki nem várt sokat, mégis jobb benyomást tett, mint a wermerizálódó Orbán. A kaput Gyurcsány tette be azzal, hogy megalázó verést mért rá.


Andrassew Iván írta egyszer, hogy Gyurcsány és Orbán között harmincéves háború zajlik. Kettejük sztorija nem írható le választási ciklusokban, legfeljebb történelmi összefüggésekben. Mindketten mélyről indulnak, a KISZ-ben találnak fogódzót. Gyurcsány két évvel idősebb, talán ez az oka annak, hogy neki még csak a KISZ reformigénye, Orbánnak azonban már a demokratikus ellenzék jut. Orbán a Fekete Doboz felvétele szerint már 1989-ben tudta, hogy csak Gyurcsány lehet hosszú távon ellenfele, benne látta az ehhez szükséges szellemi és politikai képességet.


Sokan írták le, vagy sugallták, hogy ez a két ember tulajdonképpen ugyanaz, de ez hazugság. Soha semmiben hasonlítottak egymásra. Orbán megyedszázada meghatározza Magyarország sorsát - olyan is lett, Gyurcsány viszont épp Orbán első kormányzásának végefelé gondolta úgy, hogy az ületi élet után visszatér a politikába. Orbán a politkából, Gyurcsány a politikán kívül gazdagodott meg. Előbbi a Liberális Internacionálé alelnökéből vett először konzervatív, majd populista, végül (?) fasiszta fordulatot. Gyurcsány erénye 2006-ig éppen az volt, hogy a liberálisnak még méltányolható módon volt szocdem, az MSZP-nek pedig még elviselhető módon szabadelvű. Később ez lett kudarcának egyik oka is. Az SZDSZ-nek túl "komcsi" lett, az szociknak meg túl "libsi".


Tíz éve megy a vita, hogy Gyurcsány-e a hibás a fideszes kétharmadért, holott amikor távozott, az MSZP-nek még 1,5 millió szavazója volt. A mögötte álló két párt, vagy az "egy évre vállaló" Bajnai, és a súlytalan Mesterházy kétszeri bukását senki nem elemzi.


Az bizonyos, hogy Orbán nem akar több vitát. Vagy forradalom dönti meg, vagy valamilyen választási földcsuszamlás. Ezek időpontja ma megjósolhatatlan. Orbán bukni fog, mert mindenki bukik, egy bűnözőnek meg különösen meg kell buknia...


ITT OLVASHATÓ

HOGY MERTÉK LEZÁRNI A NYOMOZÁST EZEKBEN A FELHÁBORÍTÓ ÜGYEKBEN?

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Spectra
2016.04.04.
A magyar ügyészség felháborítóan elfogult munkásságáról már rengeteg cikket írtunk. A következő két ügyben azonban már tényleg minden határon átment a vádhatóság.


Ha a politikai érdek úgy kívánja,elég egyetlen ember vallomása ahhoz, hogy lecsukjanak valakit.


Ellenkező esetben pedig a trafikmutyit bizonyító hangfelvétel, és egy brutálisan megtámadott nő lúggal leöntött vaginája sem elég a vádemeléshez.
A hangfelvétel sem elég
Pár napja a 444 írta meg, hogy Magyarországon az sem elég, ha hangfelvétel készül arról, ahogy politikusok egymás között osztogatnak.


Hadházy Ákos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő még  2013-ban rögzített egy hangfelvételt, ami egyértelműen bizonyítja a trafik-mutyit. A felvételen az hallható, amint Horváth István fideszes polgármester névrő-névre végigmegy a pályázókon és megbeszélni a város többi vezetőivel, hogy a jelentkezők közül ki eléggé Fidesz-hű ahhoz, hogy koncessziót kapjon.


A sztorit megírta a HVG, hatalmas botrány lett az ügyből, és valóságos feljelentésözön indult. Ám a Központi Nyomozó Főügyészség három év után, most március 21-én megszüntette a nyomozást.


Az ügyészségi határozat előbb elismeri, hogy Horváth azzal a szándékkal készített listát a pályázókról, hogy befolyásolhassa a pályázati döntést. Ezek után azonban nevetséges módon mégis azt írja, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és ez az eredmény az eljárás folytatásától sem várható.


ITT OLVASHATÓ

FÖLSZABADULÁS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TGM
2016.04.04.
A fasizmus alól nem magunk szabadítottuk föl magunkat, de a rendi uralom alól bizony igen, kihasználva ösztönösen a háborús káoszt és Sztálin terveinek bizonytalanságát. Erkölcsi forradalom is végbement: az eliszonyodás, az elémelyedés az elnyomás, a fajgyilkosság, a népirtás, a szolgalelkűség impériumától, amely régi bűnök következménye volt - "beteg századokért lakolva"... Itt az az uralkodó kaszt bukott meg, amely Mohács, a szatmári béke, Világos, Trianon, két világháború szörnyűségein bizonyította be, hogy nem képes és nem méltó a vezetésre. (Tamás Gáspár Miklós 2005. április 4-re írt, a Népszabadságban megjelent cikkét közöljük újra - a szerk.)

Fölszabadulás

Ezelőtt húsz évvel ez lett volna a Népszabadság "április negyedikei vezető anyaga", és én átlapoztam volna. S ha valaki azt mondja, hogy valaha majd én írom a Népszabadság "április negyedikei vezető anyagát", akkor azt gondoltam volna, hogy meggárgyult.
Ma ez nem képtelenség, ám óvatlanság. Mint minden egyéb, ami vita nélküli, bensőséges, intuitív meggyőződése kellene hogy legyen a köztársaság minden egyes hívének, a "fölszabadulás" puszta szava is arra készteti a köztársaság honpolgárait, hogy gyűlölködve, gyanakodva és szomorúan bámuljanak egymásra. Tavaly augusztus 23-án Bukarestben egymás mellett szemlélte a díszemelvényről a tisztelgő csapatokat a bolsevik múltú államelnök és I. Mihály király; a fölszabadulás ottani ünnepéből csak a vasgárdisták maradtak ki. A romániai politikai osztály (amely határozottabban antikommunista világnézetileg, mint magyarországi megfelelője) ezt képes volt elválasztani az 1940-es évek végének sötét fejleményeitől. És a mi vezetőinknél jobban tudja, mi a közös minimum, és mi a nemzeti érdek.

Párizsban ma is van Sztálingrád nevű metróállomás. Nem Sztálin emlékére.

Magyarországon a sajtóban az a konszenzus kezd kirajzolódni, hogy 1945 tavaszán, hatvan esztendővel ezelőtt fölszabadultak a zsidók és a kommunisták, és senki más. Némely magyarok megnyerték, mások elvesztették a háborút. A győztesek pedig keserves bosszút álltak a veszteseken. Van ebben némi igazság. 1944 áldozatai, ha túlélték, 1945 győztesei voltak, és nem kímélték kínzóikat s azokat, akiket kínzóik cinkosainak véltek. De ez a történet lényege?

Aligha.

ITT OLVASHATÓ

EGYETLEN VÍZCSAP - A KORMÁNY ENNYIT AD A MENEKÜLŐKNEK

HELSINKLI FIGYELŐ
Szerző: presshelsinki
2016.04.04.


A röszkei és tompai tranzitzónánál hetek óta menekülők százai várnak bebocsáttatásra. Ám erre csak a családosoknak van esélyük, és közülük sem mindenkinek. Mindössze napi 20–30 embert engednek be a hatóságok, a többieknek ott kell rostokolniuk a határszélen, már magyar felségterületen. Az egyedül érkező férfiak csak a szerencsében bízhatnak. Egyikükkel, egy 21 éves szíriai szolgálatmegtagadóval beszélt Kovács Tímea, a Helsinki Bizottság szegedi ügyvédje a „tranzit tranzitjában”.
A tranzitzónák tavaly szeptember 15. óta „működnek”. Több szempontból is indokolt az idézőjel. Egyrészt, már az indulás első napjaiban kiderült, a kormány ígéretei ellenére ezeken keresztül legálisannem lehet bejutni az országba, és a menekülő emberek nagy részét rövid úton, néhány óra alatt kipenderítették. Az is hamar világossá vált, hogy a jogorvoslati lehetőség is csak írott malaszt, gyakorlatban nem létezik. Másrészt, aztán jó félévig alig próbálkozott valaki belépni a konténerpurgatóriumba, és azon át Magyarországra jutni. Az utóbbi hetek történései, a nyugat-balkáni migrációs útvonalon emelkedő akadályok azonban felértékelték ezt a halovány lehetőséget is. Elsősorban a magyar határra vetődő családoknál, hiszen mint sérülékeny kérelmezőknek, nekik mégiscsak van némi esélyük arra, hogy az elfogadhatósági eljárást (figyelem, náluk sem menekültügyi eljárásról van szó!) az országon belül folytassák le. Ez alatt pedig lehetőség adódik, hogy mihamarább továbbálljanak nyugat-európai céljuk felé.
A magyar kormány a tranzitzónák felértékelődésére gyorsan reagált, kihasználva a párizsi és brüsszeli merényletek kiváltotta ijedtséget, előbb napi 30-ra, később pedig 20-ra csökkentette a beengedhető napi limitet. Vagyis a korábbi 100-ról, majd 80-ról éppen akkor szűkített irreális mértékre, amikor megjelentek a potenciális kérelmezők. Ennek köszönhetően hetek óta százak torlódnak fel a tompai és röszkei belépési pontnál.

PROGRAMAJÁNLÓ: CONSTRUMA KERT

KAPANYÉL BLOG
Szerző: kapanyél
2016.04.04.


A tavasz legnagyobb dísznövény és kertépítészeti rendezvénye április 6-10. között várja az érdeklődőket a HUNGEXPO Budapest Vásárközpontban.
A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor szerves részeként a kerttervezés, kertépítés, kertkultúra tavaszi nagy seregszemléje a látogatóknak is egyre vonzóbb. 
A Construma csokor a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már az otthonteremtés teljes spektrumát lefedi, a lakásvásárlástól az építkezésen át a lakberendezésig. Sokaknak a kertkultúra az otthonteremtés, és –tervezés szerves része, ami indokolja, hogy ez a téma a csokor kiemelt része legyen, ezért a szakmai napokon, szakmai programokkal, a hétvégén pedig a kerttulajdonosokat várják kerttervezési, és –építési tanácsadással, bemutatókkal, kvízjátékkal.


ITT OLVASHATÓ

SZÍVSZORÍTÓ DOKUMENTUMFILM KÉSZÜLT A FIDESZ ELSŐ ÉVEIRŐL

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.04.04.


Gulyás Mártonék többek között arra is rámutatnak, mennyi a közös vonás a régi Fidesz és a párt mai civil ellenzéke között.

A Slejm legújabb adása majdnem 40 perces, de érdemes végignézni.
Az aktuális Narancsban az egyik Fidesz-alapító, Kardos József mond kemény ítéletet egykori pártjáról.


ITT NÉZHETŐ ÉS OLVASHATÓ

PÉNTEKIG MÁJUSI MELEG - IDŐJÁRÁS A HÉTEN

JANUÁR, FEBRUÁR, ITT A NYÁR
Szerző: Barotányi Zoltán
2016.04.04.


Napokig tart a húszasok uralma, az időjárás szinte hónapokat szalad előre. A pénteki frontrendszer azután helyrebillenti a dolgokat.
A múlt hét végi, hirtelen felmelegedést követő átmeneti lehűlés (lásd minapi prognózisunkat) már a múlté, Európa középső részén egy terjedelmes anticiklon vette át az uralmat, melynek áramlási rendszerében délnyugat felől jó meleg és egyelőre száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Mindez 20 fok feletti, sokfelé 25 fokot közelítő (mondjuk május végét idéző) délutáni maximumokkal és sok napsütéssel jár majd, és persze élénk délnyugati széllel. Jut eszünkbe: éjszaka sem lesz hideg, lassan elérkezik a kiülős helyek őszig tartó aranykora.
A nyugalmas, meleg időt biztosító magas nyomású légköri rendszer csütörtöktől labilisabb légtömegeknek adja át a helyét, s ekkor már egyre többfelé pattannak ki záporok, zivatarok. Ezt követően egy hullámzó frontrendszernek, no meg az ennek mentén kialakuló peremciklonoknak köszönhetően napokon át (most úgy tűnik, egészen vasárnapig) csapadékos (záporos, zivataros) időnk lesz.
ITT OLVASHATÓ

TESZT IGAZOLTA: A HUNGARIKUMMÁ MINŐSÍTETT K,OLBÁSZ EHETETLEN - AZ ÁLLAMTITKÁR SZERINT NEM IS A MINŐSÉGE A FONTOS

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.04.Az államtitkár mondta és teszt is igazolta: a hungarikumoknál egyáltalán nem a minőség számít, hanem az árvalányhaj, a trikolór és még nyilván az, hogy ki fia borja csinálta…
Lendületes cikkben számol be a Magyar Nemzet a nagy nemzeti hungarikum-lufiról. Azt írják, hogy „még a közepes minőséget is csak alig-alig érik el az itthon készített, tavaly hungarikummá minősített debreceni páros kolbászok, a nagy többség szerény vagy silány hentesipari termék – derül ki a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) tesztjéből”.


ITT OLVASHATÓ

VARIÁCIÓK – KÖZLEKEDÉSI BALESETEK A FORTEPAN RÉGI KÉPEIN (1928-1982)

MAI MANÓ HÁZ
Forrás: Szilágyi Gábor
2016.04.03.


Az események dokumentálására való igény az ősidők óta jelen van az emberiség történetében, ezt már a barlangrajzok is hűen bizonyítják. A fotográfia történetének legjelentősebb eseményén – Arago bejelentésének elhangzásakor – a fényképezőgép még nem lehetett jelen. Az események – az egyszeri, megismételhetetlen történések, a nem minden nap előforduló és épp ezért ünnepélyes vagy félelmet keltő jelenségek, amelyeket mindannyian megkülönböztetünk az élet hétköznapi mozzanataitól – alkotják a társadalmi, a kulturális vagy a magánélet kiemelkedő momentumait, a mindenkori aktualitást, amelynek tolmácsolására a fotográfia a születése pillanatától törekedett. 
Variációk rovatunkban a Fortepan gyűjteményében megtalálható közlekedési baleseteket dokumentáló képekből válogattunk. 


ITT NÉZEGETHETŐ

AZ AUTONOMIA VÁLLALÁSA - KÖSZÖNET KERTÉSZ IMRÉNEK

MANDÍNER BLOGSzerző: fekete Balázs
2016.04.04.


Tartozom egy vallomással Kertész Imrének. Ezt személyesen is szerettem volna neki elmondani, mert volt rá halvány esély az elmúlt évben, hogy találkozzam vele, de sajnos erre nem került sor.
Kertészről először huszonkét éves koromban hallottam, a Nobel-díj kapcsán. Noha neves gimnáziumba jártam, ismert és jó nevű irodalomtanárunk volt, Kertész mégsem volt a tananyag része. A Sorstalanságot nem olvastam el, amikor szinte mindenki arról beszélt; és az azt követő „imrekertészezés” is csak halk háttérzajként jutott el hozzám. Egyedül azon gondolkodtam el, hogy ki lehet az, aki egy világhírnevet hozó díj kapcsán ilyen óriási vitát képes kiváltani.
Sok évvel később egy könyvesboltban megláttam Az angol lobogó egy kicsi, barna kötésű, nagyon kézreálló példányát, és megvettem, puszta kíváncsiságból. E pillanattól kezdve gyűjtöm Kertész munkáit, és ezóta ragad el mindig a rácsodálkozás és a megértés öröme, amikor Kertész sorait olvashatom. Az angol lobogót nem tudtam letenni, egy lendülettel végigolvastam, és azonnal elkezdett érdekelni; ki lehet az az ember, aki így tud írni a családomban nagyon sokáig tabunak számító ötvenes évekről és '56-ról.
Kertész Imre írásai elementáris erővel hatnak rám a mai napig: nem tudom, ennek mi lehet pontosan a magyarázata, de minden alkalommal úgy érzem, hogy találok valami olyat a szövegekben, amely érdemben hozzájárul a személyiségemhez. Mindezt annak ellenére állítom, hogy nem mindig értek vele egyet, sőt néha kifejezetten felháborodok és mérgelődök azon, amit és ahogy ír. Ez lenne a katarzis?

ITT OLVASHATÓ

EZERARCÚ PITYPANG: A TAVASZI FÁRADTSÁG LEGJOBB ELLENSZERE

URBAN HERBALIST BLOG
Szerző: u.h.
2016.04.03.


Gyerekként csak a pitypangból (más néven: gyermekláncfű/ kutyatej) készült koszorú és a messze szálló hófehér "selyempehely-takaró" érdekelt, egy- egy játszótéri délután. Városi lányként pedig egész egyszerűen nem is érdekelt a természet. Aztán felnőtt fejjel már meghallottam a hívó szavát és ennek a blognak köszönhetően már azt is tudom, hogy a gyermekláncfű sokkal több, mint mindent túlélő gyomnövény a betonutak szélén. Annyi dologra jó, hogy egy bejegyzés nem is elég neki, de mivel a GOOGLE a legjobb barátunk, könnyűszerrel utánaolvashat bárki, akit valóban érdekel egy igazán kreatív gyógynövény. Számomra ez a növény már inkább Chuck Norrishoz hasonlítható. Mindent túlél, mindenhol megkapaszkodik, mindenhol terem.

Röviden: a pitypangnak minden része orvosság. Nem mindegy ugyan, hogy meddig szedjük és mikor, fontos, hogy melyik részét tárazzuk be a bimbózás, virágzás és az elvirágzás szakaszában. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. A gyermekláncfűből készült táplálékkiegészítők álta­lában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású.

MIRE JÓ?
 
Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és májbántalmakra alkalmazzák.
 
 • a gyermekláncfű gyökér elősegíti az emésztést azáltal, hogy az epe termelését és kiválasztását serkenti
 • a gyökér csökkenti az endometriosis tüneteit és a havi vérzést megelőző emlőfájdalmat
 • a pitypanglevél vízhajtó hatású magas Kálium tartalma miatt
 • levele és virágzata is tele van vitaminokkal A, B, C és D, valamint ásványi anyagokkal, mint a vas, kálium és cink
 • a növény számos olyan betegség kezelésére alkal­mas, melynek során a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani
 • vértisztító hatású: köszvény és reuma esetén is segít,  egy 3-4 hetes kúra, melyhez a friss szár levelit használjátok, elmulasztja a nyirokcso­móduzzanatokat
 • gyökere erősíti a májműködést: hasznos gyógynövény a májgyulladás kezelésére is

 • ITT OLVASHATÓ

  TÉBOLY, AMI KÖZMUNKA CÍMSZÓ ALATT FOLYIK

  MUNKAHELYI TERROR BLOG
  Szerző: Despota
  2016.04.04.


  Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

  Tisztelt cím!
   
  Én is leírnám az élettörténetemet. 43 éves vagyok, nőtlen. Egy borsodi kis faluban élek 500 fős zsákfalu Ózdtól kb. 15 km-re. Munkahely nincs, csak közmunka. Édesanyámat ápoltam 2004-től 2011 ig. Sajnos 2011-ben meghalt, több évig ápoltam egyedül agyvérzés miatt, a fel oldala le volt bénulva. Az ápolási idő alatt leérettségiztem sikeresen. Tandíjas volt. Nem járt kedvezmény. 33500 Ft-ot kaptam ápolási díjat. Édesanyám nyugdíjából és az én kevéske segélyemből éltünk.
   
  Halálával sajnos egyre lejjebb zuhantam. Közmunkán dolgoztam. A helyi polgármesteri hivatal vett fel. Akkor jött be a négy órás közfoglalkoztatás, 32000 Ft-ért dolgoztam. Szerencsem volt, a polgármester jószívű volt, fazekaskodtam, virágtartó edényeket készítettem a falunak. Az egyik szakmám ez, fazekas, ezt átképzésen tanultam. Sajnos ez szabott volt és 4 hónap után ismét munkanélküli lettem. Ekkor másik munka akadt, a gátra kerültem közmunkásként. Brigádvezető lettem, majd később műszakvezető. Sajnos több szabálytalanság volt, először is a munkavezetőnek is dolgoznia kellett. Sehogy sem ment a kaszálás, akkor is erőltette a gátőr, ha tetszik, ha nem, frusztrált lettem. Szégyenkeznem kellett a végzettségem miatt, mert érettségim van, a többiek szemrehányóan kérdezték, miért nem tanultam meg kaszálni, én falusi vagyok. Nagyon stresszes lettem, kiestek a kezemből a dolgok, nem úgy tudtam kaszálni, ahogy kellett. 2012 februártól egészen 2014 áprilisig dolgoztam így...

  ITT OLVASHATÓ

  SÁNDOR MÁRIÁNAK EL KELLETT BUKNIA

  MENTÁLIS DEFICIT BLOG
  Szerző: Szárnythy Géza
  2016.04.03.


  Azt akartuk, mi kőkemény fotelforradalmárok, hogy Sándor Mária csinálja helyettünk. Hát nem fogja. Mert ez nem megy. Mert ő egyedül éppen ennyire volt képes, már az is csoda, hogy eddig bírta. Nekünk kellett volna az ő áldozatának tizedét vállalni, annak töredékét kockára tenni, amit ő kockára tett. És nem csináltuk. Ennek az egész nagy ellenállásnak már réges régen nem Sándor Máriáról vagy arról az egyetemista kiscsajról kéne szólnia, akinek nem jut eszembe a neve. Ennek a sztorinak már réges régen a névtelen és beazonosíthatatlan tömegekről kellene szólnia. A szigorú százezrekről, akik olyan lendülettel intettek be a stadionépítő törpeszupernek, hogy csak recseg.

  Ehelyett sopánkodunk, hogy jaj, ez a kedves nő elvesztette a hitét. Jaj, felőrölte őt ez a rohadt rendszer. Hát a nagy faszt. Mi hagytuk magára és mi őröltük fel az erejét. Mi, akik még mindig minden reggel elindulunk helybe a lófaszért. A fostosok, akik a főnöküket se merik elküldeni a francba, nemhogy az egzisztenciájukat tegyék kockára. A nem igaz, hogy ezek a szemetek ezt is megtehetik - sisteregjük az indexet olvasva, aztán megyünk és lehetővé tesszük, hogy azok a szemetek még sokkal aljasabb dolgokat is tegyenek. 

  Mi vagyunk a szar ország.

  ITT OLVASHATÓ

  5 HASZNOS ALKALMAZÁS, AMIVEL MINDEN 50 FELETTINEK KÖTELEZŐ RENDELKEZNIE

  IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
  Szerző: Szarvas Norbert
  2016.04.03.


  Viszonylag gyakran beszélgetek 50+-os emberekkel életről, tapasztalatokról és a mai világhoz való viszonyukról. Szerintem mindannyian észrevettük már a generációs szakadékokat. A fiatalok mindent sokkal gyorsabban, az idősebbek mindent sokkal lassabban akarnak elvégezni. Ennek egyrészt tapasztalati okai vannak, másrészt a technológia fejlődése. Mindenkinek joga van tiltakozni a modern világ vívmányai ellen, de ezzel egyre inkább magunkra fogunk maradni. Vannak olyan pontok és területek az életben, amikor nekünk kell engedni és beállni a sorba. Összegyűjtöttem 5 hasznos pontot, amikre rá kéne szánnia magát minden 50 év feletti embernek és ledöntenie magában az előítéleteket. Lehet, hogy neked, de lehet hogy a szüleidnek fog segítséget jelenteni!

  ITT OLVASHATÓ

  KOMMUNIKÁCIÓ A KÉTFÉLE VILÁGBAN

  A NYOMOR SZÉLE BLOG
  Szerző: L. Ritók Nóra
  2016.04.03.


  Furcsa kettősséget élek meg. Miközben a munkánk hatására sikeresen változik a kommunikáció a kis faluban, a társadalmunkban meg egyre durvább gyűlöletbeszéd terjed. Mindkettőt belülről látom.

  Amikor elkezdtem dolgozni a szegregátumban, az egymás közti kommunikáció rémes volt. A kezelhetetlen, indulattal teli reagálások, a másik leordítása, megalázása előtt rémülten álltam én is, számomra ez egy ismeretlen világ volt. Sokat kaptam belőle én is, volt, ami személyesen nekem szólt, de talán még durvább volt, amikor egymásnak rontottak, előttem. Sokszor éreztem úgy, hogy verekedés lesz, és én nem tudom megállítani.

  A férfiak közötti konfliktusok voltak a legfélelmetesebbek. Ott nem volt mese, nem volt lecsendesítő módszer, csak az, ha az ember próbált távolabb kerülni tőlük. És a rendőrséget hívni, ha nem volt más kiút. A nők közötti cirkuszok inkább megbotránkoztatóak voltak nekem. Mert igen, volt köztük hajba-kapaszkodós, rémes, méltatlan verekedés is. És persze a gyerekek közt is gyakran, hiszen a minta megvolt otthonról, elég volt egy szó, és ugrottak is, borult a pad az iskolában, ketten is alig tudtuk lefogni az egymásnak feszülőket.

  És ehhez illeszkedő volt a kommunikáció is. Hangos, bántó, hazug és vádló, tele olyan mocskos káromkodásokkal, amit elképzelni is nehéz, és mindig olyan magas érzelmi töltettel, ami megakadályozta az ésszerű megoldások számbavételét.  Itt megtanultam, mit jelent az „ elgurult nálam a gyógyszer”, vagy „felment a pumpa”.

  Nagyon messziről indultunk…. Ma már csak nevetünk ezeken. Mert az évek során óriási változások következtek be. Voltak személyes és családi beszélgetések, a közösségi rendezvények, sokat segített a teaház, a vendégek, akik előtt beszélni kellett, sokszor próbáltuk eljátszani velük, hogyan lehet feloldani egy konfliktust, megbeszélni egy problémát, hogyan fogadjunk egy idegent, milyen beszéd, reagálás kell a hivatalos helyeken. A tanodában a gyerekekkel disputa kör indult, nagyszerűen működik.

  Adtunk mintát, ahogy mi beszélünk, de megértettük, hogy ők máshogy kommunikálnak. És sikerült a kettőt közelíteni. Bámulatosan.

  Igaz, kellett hozzá más is, a problémák napi szintű kezelése, az, hogy lássák: nincsenek magukra hagyva. Kellettek hozzá a lehetőségek az együttlétre, a saját környezetük javítására, és a munkára is. Van persze még mit javítani, de a pozitív változások nyilvánvalóak. És minden nap, amit köztük tölthetek, örömmel, és megerősítéssel tölt el...

  ITT OLVASHATÓ

  ÉLJEN ÁPRILIS NEGYEDIKE, HAZÁNK FELSZABADULÁSÁNAK ÉVFORDULÓJA

  PUPU BLOGJA
  Szerző: PuPu
  2016.0404.


  Ahogy egyre távolabb kerülünk időben az ország számára sorsdöntő eseményektől, úgy kerülünk egyre távolabb a történelmi hitelességtől is.
  Akár 1956-ot nézzük, akár a múlt század negyvenes éveit, részvételünket a II. Világháborúban, a társadalomnak egyre érdekesebb elképzelései vannak a korról, egyre kevésbé felel meg a tényeknek, melyeket róla gondol, egyre inkább vágyálmok, illúziók és mesék helyettesítik azt, amit más, szerencsésebb társadalmakban történelmi ismereteknek szoktak nevezni.
  Nálunk ez nem divat, itt egyébként teljesen normálisnak tűnő emberek is képesek olyan veretes baromságokkal traktálni egymást meg a gyanútlan népet, hogy ha a liba kukorica helyett ezt szemezgetné, hát öt percen belül égnek dobná a lúdtalpait - de szerencsére kerüli a nála ostobább emberek társaságát.
  Éppen most nem ünnepeljük április 4.-ét, hazánk felszabadulásának 71. évfordulóját, és ezen a szomorú tényen semmit nem változtat az, hogy nincs már dicsőséges Szovjetunió, oda a megbonthatatlan testvéri barátság, és ha így folytatjuk, oda lesz még a Barátság kőolajvezeték is.
  Kár.

  Ma ott tartunk, hogy a felszabadulás kifejezést nerhű magyarember ki sem ejtheti a száján, helyette a megszállásról elmélkedik, meg anyja megpocsékolásáról, persze lehet, hogy tévedek, mert bár itt állítólag minden leányt és nőt kardélre hányt a muszka, mégsem lehet egyetlen emberre sem találni széles e hazában, aki apjaként emlékezne Szergej Nyikolájevics Lovontosz gárdaőrmesterre, ha kubáni kozák volt, ha doni kozák, akkor sem...
  Ha gyerekek lennénk, akár azt is mondhatnánk, hogy megérdemeltük a sorsunkat, ők meg mutogathatnának ránk: ők kezdték.
  És - sajnos - igazuk is lenne, hiszen valóban mi kezdtük.
  Nem esik szó arról semerre, hogy a Szovjetunió a háborút közvetlenül megelőző időszakban azt kérte, hogy maradjunk semlegesek, cserébe felajánlotta, hogy egy háború utáni rendezés keretében támogatni fogja igényünket Erdély magyarlakta területeire.
  Arról sem esik szó, hogy ennek érdekében gesztusokat is tett, például visszaadta az 1848-as magyar szabadságharc során zsákmányolt zászlainkat is, de a magyar ulkodó osztályt nem lehetett meggyőzni arról, hogy Hitlerrel rossz lóra tett.
  A kor politikusai nemcsak, hogy Kogutowicz Manó és térképész társai munkásságát nem ismerték, de olvasni sem szerettek, pedig ha elolvasták volna a Mein Kampfot, akkor megismerhették volna azt a szerepet és sorsot, melyet Hitler szánt ennek az európai, megbízhatatlan cigánynépnek.
  A korabeli vicc szerint amikor egy kisgyerek az iskolában megnézte a világtérképet, rémülten kérdezte az apjától: Apám! Horthy látta ezt?
  Ha látta, ha nem, rosszul döntött.


  ITT OLVASHATÓ