2022. május 13., péntek

HÚZÓS PODCAST / RÁCZ ANDRÁS OROSZORSZÁG-SZAKÉRTŐ: PUTYIN BETEGSÉGE, NATO UKRAJNÁBAN, FEGYVERKEZŐ EU

ATV MAGYARORSZÁG
Riporter: RÓNAI EGON
2022.05.13.Olyan parancs nincs, hogy öljétek az ukrán polgárokat, igaz, nem is tiltották meg az orosz hadseregnek. Ahogy a fosztogatást sem. Sőt, a múzeumok orosz szakértők által vezetett kirablásával egyfajta II. világháborús gyakorlatot élesztettek fel! 

Rácz András egyetemi tanár közelről ismeri a háborúzó országokat, éppen ezért azt mondja, itt mindenki győztes lesz, de senki nem nyer. Beszél Putyin orosz elnök állapotáról, az uniós fegyverkezésről és a NATO helyéről a konfliktusban. Úgy véli, február 24-én örökre megváltozott a világunk.

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 78. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.13.


Moszkva az Orosz Birodalomra építve „ukrántalanítaná” Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt területeit. Brüsszel az ukrán gabonaexportot igyekszik segíteni, Kijev pedig radikális vagyonelkobzási törvényt fogadott el. Keleten a helyzet változatlan. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 78. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Az ukránok folytatni fogják a Kígyó-sziget elleni támadásokat.

- Mariupolban még mintegy 600 ukrán katona van körbezárva.

- Az oroszok az Orosz Birodalomra építve akarják a megszállt területeket „ukrántalanítani”.

- Az Európai Bizottság olyan lépéseket tett, melyek az ukrán gabonaexportot segítik.

- Az ukrán parlament radikális vagyonelkobzási törvényt fogadott el.

Részletes helyzetkép:

A Donbaszban a teljes harcérintkezési vonal hosszán folynak a harcok, azonban az orosz fél az ukrán állások áttörésére tett kísérletei nem eredményeztek számottevő sikert. A támadók nagy veszteségeket is elszenvedtek – különböző források szerint a Donyec folyó megkísérelt átkelése során egy vagy két zászlóalj-harccsoportot verhettek szét az ukránok. Újabb nap érkeztek be ellentmondásos információk Harkiv megye déli részéből: a helyi közigazgatás és a „Kelet” Műveleti Parancsnokság jelentéseiben az szerepel, hogy az ukrán állások ellen folynak harcok és az ellenség támadásai, Ukrajna Fegyveres Erőinek Vezérkara viszont arról tájékoztat, hogy az orosz fél nem folytat aktív tevékenységet. Hasonló a helyzet a Zaporizzsja megyei harctérségekben is...

A HÁBORÚ EGY KATONAI VEZETŐ SZERINT: RESPERGER ISTVÁN, EZREDES, EGYETEMI TANÁR / FP. 47. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.05.12.Az orosz-ukrán háború túl van a 74. napon, de a kilátások továbbra is dermesztőek. A magyarok - egy 27 országban most végzett nemzetközi felmérés szerint - az utolsó helyre kerültek, amikor azt kérdezték tőlük, kell-e támogatni bármilyen független országot, ha megtámadja azt egy másik, egy agresszor ország.

A ránk nézve nagyon elszomorító közvéleménykutatási eredmény ellenére is mi ebben a podcastban megpróbáljuk bemutatni, hogy katonai szemmel hogyan is működik a háború, miféle szándékok és eszközök okozzák azokat a felfoghatatlan borzalmakat, amelyeket Ukrajna él át 2022. február 24. óta. Ehhez a témához beszélgetőpartnerül meghívtuk Resperger István ezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetőjét, aki nemcsak státuszánál fogva, hanem szenvedélyes érdeklődőként is a legapróbb részletekig tudja és ismeri, hogy mi, miért és milyen eszközökkel történik ezekben a hetekben Ukrajna területén, az orosz invázió miatt.

G.W.M: HA NEM LENNÉK BÜSZKE A ROMA SZÁRMAZÁSOMRA, EL IS SUNNYOGHATTAM VOLNA | PÉNTEK ESTI PARTIZÁN

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.05.13.Varga Márk, azaz G.w.M tizennégy évesen tűnt fel először egy józsefvárosi tehetségkutató versenyen, majd eleinte Curtis segítségével, később már önállóan az ország egyik legsikeresebb rapperévé vált. Dalai milliós megtekintéseket produkálnak YouTube-on, ráadásul egy ideje már producerként is segít feltörekvő fiatal zenészeknek. 

A Péntek Esti Partizán mai adásában a roma rap történetéről, erőszakos dalszövegekről és a roma polgárjogi mozgalom alakjairól is beszélgetünk G.w.M-mel, az interjú után a Partizán Sessionsben pedig fellép az Analog Balaton.

LÁZÁR JÁNOS VISSZATÉR A KORMÁNYBA, BRÜSSZELT IS ÉRDEKLI AZ AUTÓPÁLYA-KONCESSZIÓ - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.05.13.


444: Megvan, kikből áll majd az új kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken. Az újonnan létrejövő Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János fogja vezetni. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a Miniszterelnöki Kabinetirodához, vagyis Rogán Antalhoz fognak tartozni.

Mfor.hu: Valakinek 5 milliót is megértek az elítélt Gruevszki tanácsai tavaly

Még 2021 júliusában gondolta úgy a hazánkba menekült volt macedón államfő, Nikola Gruevszki, hogy új céget alapít. Az I.C.I.C. Kft.-t a cégbíróság 2021. július 14-én jegyezte be a minimálisan kötelező 3 millió forintos törzstőkével. Végeredményben 3,8 millió forint tiszta nyereséget mutatott ki Gruevszki magyar cége, ami kimagasló, 76 százalékos árbevételarányos nyereséget jelent.

Magyar Narancs: Lapunktól tudta meg a polgármester, hogy a Rétvári-közeli alapítványhoz került Szob egyik értékes épülete

A Narancs.hu megkeresése nyomán tudta meg Szob polgármestere, hogy a város egy értékes ingatlanja a Dunakanyari Védegylet Alapítványhoz került egy kormányrendelet értelmében. Mindez azért érdekes, mert az alapítvány több szállal is kötődik a térség országgyűlési képviselőjéhez, Rétvári Bencéhez.

24.hu: Börtön helyett egymás után kapja az uniós pénzeket a korrupció miatt 5 évre ítélt volt polgármester

A 2018-ban öt év börtönre ítélt volt balmazújvárosi polgármester büntetésének elhalasztását Völner Pál korrupcióval gyanúsított volt államtitkár rendelte el. Miközben Veres Margit kegyelmi kérvényéről négy év alatt nem hozott döntést Áder János leköszönő köztársasági elnök. Azóta a volt városvezető céget alapított, és egymás után veszi fel az európai uniós vissza nem térítendő agrártámogatásokat.

Szabad Európa: Brüsszelt is érdekli, miért adták 35 évre koncesszióba a magyar autópályákat

Hiába hirdettek győztest az autópálya-koncessziós pályázaton, az állam továbbra sem akarja kiadni az előzetes számításokat. Az erről folyó perben arra hivatkozott, hogy az adatok nyilvánosságra kerülése befolyásolná a pályázókat. Jogerős bírósági ítélet is kötelezi az állami hivatalt az adatok kiadására, úgy tudjuk, ezt is vitatja a szervezet, amely a Kúriához fordult, és az ítélet felülvizsgálatát kérte.

EGYRE TÖBB ROMA DIÁK SZEMBESÜL ELKÜLÖNÍTÉSSEL, EMELKEDETT A KORAI ISKOLAELHAGYÓK ARÁNYA IS

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.05.13.


Nógrád megyében a fiatalok több mint 30 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van.


Jelentős mértékben emelkedett az elmúlt években az iskolai szegregáció mértéke a hátrányos helyzetű (hh) és a halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) gyerekek körében - mutatott rá az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Közgazdaságtudományi Intézetének idei, “A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadványa. A hh-s és hhh-s gyerekek iskolai elkülönítésének egyik széles körben használt mutatója a szegregációs index, ez 2010 és 2020 között 27,2-ről 40,7-re nőtt a hátrányos, illetve 29,2-ről 37,5-re a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esetében. Minél magasabb az index mértéke, annál nagyobb iskolai elkülönülést jelez...

BURJÁNZÓ CSALÁNKÉNT GYŰRŰZIK BE A FELNŐTT ÉLETBE A GYEREKKORI ABÚZUS EMLÉKE

KÖNYVES MAGAZIN / A HÉT KÖNYVE
Szerző: FORGÁCH KINGA
2022.05.09.


BORDA RÉKA
Égig érő csalán
Scolar, 2022, 144 oldal

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve, amely költői nyelven mesél egy bántalmazó családi közegről, és egy mélyre temetett, de mindent átható traumáról, valamint a hallgatás megtöréséről.

Mint egy fojtogató inda, úgy vonul végig Borda Réka első regényén a fájdalmat okozó, bőrt felsértő, burjánzó csalán motívuma. Innen ered a könyv címe is, az Égig érő csalán, amely egyszerre idézi meg az ismert mesét, miközben azt is jelzi, hogy ez a hatalmasra növő növény nem egy felhők feletti, izgalmas világba visz el, ahol óriások és aranytojást tojó tyúkok élnek, hanem egy olyan teret nyit meg, ahová egyetlen gyerek sem szeretne eljutni, és ha mégis odakerül, legszívesebben örökre elfelejtené, hogy valaha ott járt.

A Hoax szerzőjének első prózakötete költői eszközökkel dolgoz fel egy nagyon nehéz témát, a gyerekkori szexuális abúzust és annak későbbi hatásait. A töredékesen felépített, nagyon erős atmoszférájú és rendkívüli vizualitással operáló regényben egy fiatal felnőtt nő idézi fel a gyerekkorának epizódjait, a vidéki nagymamánál töltött nyári vakációkat, amelyeknek egyes fejezetei az idők során homályossá váltak vagy teljesen feledésbe merültek. A múlt képei váratlanul, rohamszerűen érkező emlékbetörések formájában kerülnek a felszínre, amelyeknek hatására az elfojtott trauma fokozatosan egyre világosabbá válik, és amelyek révén

nemcsak az elbeszélőben munkálkodó megmagyarázhatatlan düh okai derülnek ki, hanem a felnőttkori életének nehézségei is sokkal érthetőbbé válnak.

Az Égig érő csalánnak már a legelső mondatai és képei nagyon intenzívek és részletgazdagok, mintha csak egy régi filmet néznénk. Egy rozoga, szögletes autóban utazunk az elbeszélővel együtt, aki ekkor még kisgyerek. Nyár van, a történetének két főszereplőjét, a nagymamát és a nagybácsit, Marokot hátulról látjuk, a gyerek szemszögéből, ahogy együtt ülnek elöl a kocsiban és dülöngélnek a kanyarokban. „Olyan volt nagyanyám meg a fia, mint két egymást taszító mágnes. Minden kanyarba ugyanúgy együtt dőltek, mintha valamilyen megmagyarázhatatlan okból mégis össze lettek volna tapadva.” Az autó lefullad, és amíg az ideges felnőttek intézkedni próbálnak, a gyerek rosszalkodni kezd, belerúg az út mentén álló Jézus-szoborba, amely ettől váratlanul megreped. Innen indul a könyv, amelynek ez a repedés fontos szimbólumává válik: a feltörő emlékek rianásszerűen hasítják ketté a gyerekkort...

„UKRAJNÁT PEDIG ÚGYSEM TUDJUK ‘LEGYŐZNI’, EZT MÁR LÁTJUK…

HUPPA
Szerző: Huppa-értesülés
2022.05.13.


Lesújtó képet festett az orosz gazdaság jövőjéről Andrej Movcsan ismert közgazdász, pénzügyi szakember, befektetési menedzser és a Movchan’s Group, egy konzervatív likvid befektetések kezelésére összpontosító befektetési menedzsment csoport ügyvezető igazgatója a jelenleg Lettországban szerkesztett Novaja Gazetának adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan néz majd ki a „gazdaság szerkezeti átalakítása” Oroszországban a szankciók idején, és honnan származnak majd az orosz költségvetési bevételek, a tekintélyes pénzügyi szakember elmondta: a szankciók nagyjából a teljes orosz külkereskedelmet blokkolják, a kivitelt, behozatalt, pénzpiacot, kötvénypiacot, mindent. A propaganda persze szorgosan terjeszti az „aranyalapú, világgazdaságtól független rubel” legendáját, de még ha lenne is ilyen, azt is csak belföldön használhatnák – és mit vennének rajta? Viszont nincs, nem is lesz. Gazdasági problémák lesznek, és ami még ennél is nagyobb baj: társadalmi gondok jönnek...

TELEX
Szerző: Bakró-Nagy Ferenc, Cseke Balázs
2022.05.13.


Orbán Viktor befejezte kormányalakítási tárgyalásokat, és megállapodott minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Tizennégy miniszter kap helyet Orbán ötödik kormányában:

- Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettesként nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter lesz,

- az Agrárminisztériumot Nagy István,

- a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,

- az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,

- a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,

- az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit,

- a Kulturális és Innovációs Minisztériumot Csák János,

- a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Péter,

- a Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal,

- a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely,

- a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,

- a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti,

- Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,

- Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

Orbán Viktort április 29-én kérte fel a köztársasági elnök a kormányalakítási tárgyalásokra. A Fidesz elnöke akkor azt ígérte, ugyanazzal a megközelítéssel alakít kormányt, mint a legutóbbi négy alkalommal: a következő négy év feladatai alapján építi ki a kormány szerkezetét és a választja ki a minisztereket...


NYAKUNKON AZ SZJA-BEVALLÁS HATÁRIDEJE - MUTATJUK, MI A TEENDŐ, MIRE KELL FIGYELNI

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.05.13.


Május 20-án éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje. Az adóhatóság idén is több millió adózónak elkészítette a bevallását. Mindenkinek érdemes átnéznie a dokumentumot, ugyanis aki nem tesz semmit, annak automatikusan bevallássá válik a tervezete. Ne feledkezzünk el az adónk 1+1 százalékának felajánlásáról akkor sem, ha a gyerekesek adó-visszatérítése után már nem maradt befizetett adónk! Az állam ugyanis kipótolja azt.


Az idei év már a hatodik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan készítette el több millió ember személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét. Az adóhatóság szerint a hét közepéig már csaknem kétmilliószor léptek be az ügyfelek, és nézték meg a tervezetet a NAV eSZJA-portálján. Ez 333 ezerrel több, mint az elmúlt évben. A bevallási tervezetet módosítás nélkül elfogadók száma is 10 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest; 812 ezren mindenféle változtatás nélkül, 385 ezren pedig némi módosítással hagyták jóvá a dokumentumot. Több mint 280 ezer adózó pedig a napokban kapta kézhez a tervezetet postán.

Az ügyfélkapuval (KAÜ-azonosító) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az eSZJA felületen, és ha szükséges, szerkeszthetik is a tervezetet. Az szja-bevallás határideje május 20-án éjfélkor jár le. Ezután automatikusan bevallássá válik a tervezet akkor is, ha valaki nem csinál vele semmit sem. Érdemes ellenőrizni, és sokaknak van is tennivalója vele...

„HA LÉTEZIK A POKOL, ÍGY KÉPZELEM” – FRANCIA SZTÁRSZERZŐ A SZEMÉLYISÉG MEGKETTŐZÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.05.13.


2021. március 21-én a Párizs–New York járat 240 utassal hatalmas viharba kerül, de végül szerencsésen leszáll. Aztán százhat nap múlva ismét, ugyanazzal a személyzettel és ugyanazokkal az utasokkal. Mi történik, ha a legkülönfélébb emberek – például egy bérgyilkos, egy író, egy ügyvédnő, egy nálánál fiatalabb nőbe reménytelenül szerelmes építész – szembesülnek saját duplikátumukkal? Hervé Le Tellier magyarul a Park Kiadó gondozásában megjelent, Anomália című regényének ez az egyszerre rémisztő és elgondolkodtató kiindulópontja. A Válasz Online elsőként kapott lehetőséget, hogy interjút készítsen a Magyarországra érkezett szerzővel, aki 2020-ban elnyerte a francia irodalmi Nobelnek számító Goncourt-díjat. Regényét hazájában több mint egymillió példányban adták el, s 45 nyelvre fordították-fordítják le. A sztárszerző lapunkkal megosztotta, mit fog mondani Emmanuel Macronnak, amikor a köztársasági elnök meghívja az Elysée-palotába, kifejti, hogy miért csak óránként legfeljebb kilencven kilométerre képes autókat lenne szabad gyártani, és miért mindegy, szimulációban élünk-e vagy sem...

AZ ÉS 2022/19. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.05.13.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Akkor most merre?

2009-et írunk, a Fidesz még ellenzékben, de már készül az uniós választásokra. Programja egyik fejezete ezt mondja: „Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (...) A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.” (A Fidesz európai választási programja, 2009, 28. oldal, 35. oldal). Vagyis ahhoz, hogy Európa erősödjék, nem szabad vonakodni a nemzeti szuverenitást esetleg csorbító felhatalmazástól.

Aztán 2010-ben a Fidesz–KDNP-pártszövetség megnyerte a választásokat, és az Orbán vezette kormány nekilátott az általa két évvel korábban még védelmezett értékek jelentős fölszámolásához: a médiaszabadságot, véleménypluralizmust, bírói függetlenséget érintő, kétharmados parlamenti többséggel meghozott törvények nemcsak a jogbiztonság és például a bíróság előtti egyenlőség elvét sértették, de a jó ízlést is, bár az ország közéletében ez utóbbi már semmiféle szerepet nem játszik, legföljebb hajnalig nyúlt baráti poharazások és füstölések alkalmával jön elő mint nosztalgikus élmény.Tovább

Marosán György
Hogyan és miért vált demokráciánk autokráciává?

Az elbukás után – legyen az labdarúgómeccs, vállalati csőd, vagy mint most, választási vereség – mindenki az okokat és a felelősöket keresi. A legtöbben – ösztönszerűen – elfogadják Napóleon intését: „A vereség után ne hivatkozz a körülmények szerencsétlen összejátszására, ha a kudarc egyszerűen magyarázható az ostobasággal és a hozzá nem értéssel.” Talán nem véletlen, hogy most a „megmondó”-emberektől a választópolgárokig mindenki mindenkit (a pártokat, a vezetőiket, a teljes ellenzéket és az elitet, és van, aki az egész népet) leváltana. Ez a mostani vereség – legalábbis a mértéke – valóban váratlan volt, és ez mindenképpen indokolja, hogy megértsük, mi és miért történt.Tovább

Mannhardt András
Az egyszerűség parancsa

Gadó Gábor
A házelnök alkotmánya

Váncsa István
Békaeső

Majtényi László
A régi és a modern Magyarország határán
Eötvös Károly, a műfajteremtő író, szociográfus, az ombudsmanelőd és a modern jogászkodás úttörője 1

Vágvölgyi B. András
Eszlártól Eszlárig
Két nagy per: szimbolika és irodalmi keret

2011 és 2016 között nagyjából havi rendszerességgel bírósági jegyzeteket írtam az Élet és Irodalom hasábjain a „romák sérelmére elkövetett rasszista sorozatgyilkosság” peréről első, másod- és harmadfokon. Mikor már néhány riportom megjelent, a témához általában két jó tanácsot kaptam beszélgetésben barátaimtól mintának, patternnek, követendő előzménynek. Az egyik amerikai volt, Truman Capote, a Hidegvérrel szerzője; a másik pedig a Vajda, Eötvös Károly. Mikor az ún. „romagyilkosságok” ötödik, tiszalöki áldozata, Kóka Jenő özvegyének konyhájában ültem a szomszédos Tiszaeszláron, az összevetés Eötvös Károly tevékenységével és művével pláne nem tűnt megkerülhetőnek. Kóka Jenőt 2009 áprilisában érte a gyilkos golyó Tiszalökön, mikor este tíz előtt kijött a házából, hogy a tiszaújvárosi Alkaloidába menjen éjszakai műszakra autóval, ahol már harminc éve folyamatosan dolgozott. Az özvegy elmondása szerint előtte megvacsoráztatta férjét – rántott szelet, kenyér, csemegeuborka –, majd hajat mosott, frottírtörölközővel betekert fejjel ült a tévé előtt. Férje kilépett a megvilágított tornácra, a slusszkulcsot babrálta, mikor a golyós Mauser lövedéke szíven találta, s azonnal kiszenvedett. Kóka Jenőné kiszaladt, meglátva vértócsában fekvő férjét sikoltott és összeesett.Tovább

Hargittai István és Hargittai Magdolna
Edward és Maria
Két fizikus barátsága

Magyar László András
Piramis és színház

Spányik Miklós
Akut egészségügy

Molnár Erzsébet
Vérvétel

Garam Katalin
Putyin elintézte
Svédország és Finnország közeledése a NATO-hoz

Moszkvában egy plakát látható a svéd követség épülete előtt. Rajta híres emberek fényképe: Ingmar Bergman filmrendező, Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója, Astrid Lindgren, világhírű gyermekkönyvek írója, V. Oszkár svéd uralkodó. Egyikük sem él már. A szöveg pedig oroszul: Mi a nácizmus ellen vagyunk, de ők nem.Tovább

Hegyi Iván
Tartós béka

V I S S Z H A N G

Tamás Gáspár Miklós
Proxy sovinizmus

Nemes Gábor
Háború és kultúra

Lantai András
Férfimunka

P Á R A T L A N

badarka -
MINIMÁLIS MÉRTÉK

Huszár Ágnes
KI VESZKŐDIK?

aha
HATÉKONY

-hg-
EMELÉS

Iván Csaba
MENNYEI ÜZENET

jos
84

(Kazinczyiki)
FELPÁRI

pá- ti-
DAS TOR

msz
TOVÁBB?!

Ráczkevy-Eötvös Ágnes
NEMZETI KONZULTÁCIÓ

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/19. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.05.13.


F E U I L L E T O N

Magyar Miklós
Háborús emlékiratok
Kérdőjelek Charles de Gaulle emlékiratainak irodalmi értéke körül

I N T E R J Ú

Szalay Zoltán
„Hálózatos poétikát akartam alkotni”
Beszélgetés Németh Zoltánnal

K R I T I K A

Tóth Ádám
Sérülések a falakon

(Gerlóczy Sári Társas mező című kiállítása a Fuga – Budapesti Építészeti Központban megtekinthető május 23-ig.)

Gerlóczy Sári művészete ott kezdődik, ahol a tragikum és a tanulságok összekapaszkodva szétbonthatatlan szimbiózist alkotnak. A fájdalom helyiértékeit vizsgálva az emberi szenvedés és lelki béke dialektikájának, az erkölcsi kategóriák széthullásának, az egyetemes ember kozmikus létének és elemi ösztöneinek megragadására törekszik, aminek gyógyító ereje és tanító jellege legalább annyira figyelemre méltó, mint a traumák feldolgozásának belső processzusa.Tovább

Széplaky Gerda
Trabant a konyhában

(Fajgerné Dudás Andrea: Háziasszony katalizátora, GICA, megtekinthető augusztus 7-ig.)

Fajgerné már nevével is a posztfeminizmust jellemző szabadságot képviseli: nem megtagadja a nő férfi általi birtoklását kifejező patriarchális örökséget („-né”), hanem szabadon választja. Festészeti alkotásaiban, performanszaiban is az önnön testéhez való felszabadult viszonyulás fejeződik ki: önmagát rendre „hájas testként” reprezentálja, melyből egyenesen eszményképet farag; az eszményítéssel nem megtagadja, mint inkább semmibe veszi kultúránk ideális testre vonatkozó elvárásait. A háj áll női identitásképzése gyújtópontjában, melyhez később a terhesség, a szülés folyamatai is hozzáadódnak.Tovább

Králl Csaba
A vizionárius

(Dresden Frankfurt Dance Company: Hollow Bones – Budapest Táncfesztivál, Nemzeti Táncszínház)

Godani két szálat sodor egybe a koreográfiában: a szürreális (futurisztikus?) jelenetfragmentumokkal teli sötét képi világot, valamint a táncot, és ezeket még szembe is állítja egymással, vagy ha nem is szembeállítja, de ütközteti őket, hogy meséljen velük és általuk: hova jutottunk mi, együtt, közösen mint emberiség (és mitől kéne szabadulnunk), illetve – metaforikusan használva a táncot e fogalmak élményszerű megragadásához – mit jelent az élet, a szabadság, a jövő.Tovább

Stőhr Lóránt
18 hét

(Eliza Hittman: Soha, néha, mindig)

Hittman egyetlen folyamatot elemez kimerítően alaposan, egy nemkívánt terhesség nyomán tervezett abortuszt. A fiatal amerikai rendezőnő érzelmileg-fizikailag végtelenül kimerítő procedúraként festi le egy kamasz lánynak a terhesség felismerésétől a művi vetélésig vezető napjait, s miközben a női létnek ezt a komoly gyászmunkával járó, felkavaró és fájdalmas mozzanatát nézzük végig a maga részletességében, nem lehet nem arra gondolnunk, hogy a film szülőhazájában, az Egyesült Államokban jelenleg zajló legfelsőbb bírósági folyamatot, az abortusz szigorítását készíti elő, amely megfosztja a jövőben a főhősünkhöz hasonló lányokat attól a lehetőségtől, hogy a legcsekélyebb mértékben rendelkezzenek saját testük és sorsuk felett.Tovább

Herczog Noémi
Ria-ria, Mária

(Székely Csaba: Mária országa, r.: Alföldi Róbert, Szegedi Nemzeti Színház – Kisszínház)

A (szándékos) látszat ellenére a Mária... még csak nem is Szűz Máriáról szól (bár a plakát és az utolsó kép az övé), ezzel szemben „fiúsított” királynőnkről, mondjuk így, Rex Máriáról, akit csak mint királyát ismert el a nemzet közössége (értsd, a nemesek). Székely Csaba türelmes alkat: rátalált egy pontjára a magyar történelemnek, amikor nő uralkodott fölöttünk. Tovább

Végső Zoltán
Egy lelkiállapot lenyomatai

(Raul Midón – Budapest Jazz Club, május 8.)

Midón az elmúlt bő 15 év egyik nagy amerikai hőse, a vak csodagitáros, aki trombita nélkül trombitál dalaiban. Apja argentin táncos bevándorló, anyja afroamerikai, látását a rosszul alkalmazott inkubátorban vesztette el ikertestvérével együtt. Tulajdonképpen semmi nem volt adott ahhoz a szárnyaló karrierhez, ami a 2005-ben megjelent dal és az azonos című State of Mind lemezhez vezetett, hacsak azt a belső vibrálást nem tekintjük, ami a koncert(ek)en (mert egyszerre két előadást is tartott) ránk is átragadt.Tovább

Károlyi Csaba
Közszolgálat 2.0

(Rádiószínház – A Pál utcai fiúk. Felolvassa Gábor Miklós, szerkesztő-rendező Zoltán Gábor, Kossuth rádió)

Mondhatjuk, már az is jó, ha egy műsor ellene megy a NER primitivizmusának, és igyekszik őrizni a magyar kultúra értékeit. Például próbálja életben tartani a magyar költészet gyöngyszemeit. Ám a Kossuthnak közszolgálati és hazafias kötelessége volna a magyar irodalom egészének bemutatása. Mivel azonban az irodalom a nyelv által sokkal erősebben kötődik a politikához, mint például a zene, a diktáló politikai szándék kiszorítja az irodalomnak azt a felét, amely céljainak nem felel meg.Tovább

Fáy Miklós
Énekelnek a múzsák

(Puccini: Turandot – élő közvetítés a Metropolitanből. Müpa, május 7.)

Sokadszorra közvetítik a Metből Zeffirelli Turandot-rendezését, és még mindig elképesztő az egész rendezettsége és zsúfoltsága, a jelmezek és a díszletek harminc év után is tökéletes állapota, a kézi hímzések Turandot ruháján, ennek ellenére ez volt eddig a leggyengébb előadás. Nemcsak a szólisták miatt, mert a kórusok nagyszerűsége ellenére sem éltek a gigantikus jelenetek, zajos volt, de nem ünnepi.Tovább

Siba Antal
A kormánypárt meg a sajtó

(Egy csatorna megszűnése)

Személy szerint az a véleményem, bármelyik orgánum megszűnése a sajtó egészének vesztesége, még akkor is, ha a két most elgyengült műhely oszlopos tagjai a Népszabadság megszűnését például lelkesen ünnepelték, de hát az is egy kultúra, meg az is, amelyik úgy gondolja, hogy a sajtó akkor erős, és akkor bír alakító erővel, ha kiadói, üzemeltetői egyenlő versenyhelyzetben működnek, és jelen van az összes politikai irányzat szereplője. Tovább

Visy Beatrix
Macondo kontra McOndo

Zelei Dávid: (Post)boom. Kritikák és esszék a 20–21. századi spanyol-amerikai irodalomról. Műút-könyvek, Miskolc, 2021, 191 oldal, 2500 Ft

Zelei kritikusi termékenységét mutatja, hogy ez alkalommal egy teljes kötetnyit tud összeválogatni a spanyol-amerikai irodalom magyar nyelven megjelent szerzőiről és műveikről írt méltatásaiból. Ez még akkor is elismerésre méltó, ha ismerjük a szerző hispanisztikai, sőt a dél-amerikai szubkontinens iránti elköteleződését. A kötet és szerzője túl is lép kritikai-kritikusi mivoltán, ugyanis a (Post)boom olvasható a spanyol-amerikai irodalom vázlatos, laza füzérű irodalomtörténeteként is, ahogy Zelei ezt az ajánlatot előszavában felveti: több „mezei” kritikagyűjteménynél, de irodalomtörténeti munkának azért mégiscsak szellős, így „területi-tematikus-történeti” alapon szerveződő konceptkötetként nevezi meg könyvét.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Csehy Zoltán
Ex libris

Csiszár Gábor (szerk.): Ne uszítsatok levelezésre!
N. Tóth Anikó: A szalamandra mosolya
Rodney Garland: A számkivetett szív
Kőrössi P. József (szerk.): Mágnes mellett a vas

Lamár Erzsébet
Kalandozások az időben

Czeglédi András: Ukrónia és vidéke. Typotex Kiadó, Budapest, 2021, 232 oldal, 3500 Ft

Vajon igaz hívő az, aki egy kínai Szűz Máriához és kis Jézushoz imádkozik? Vajon valóban a gyávaság a legnagyobb bűn? Vajon az igazság volt, van vagy lehet, vagy nem más, mint esemény, mint konstelláció – mint lehetőség? Ilyen és hasonló súlyú kérdéseket találunk a kötet középső tanulmányaiban, hogy azután megmaradjunk: Nietzschénél. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Czeglédi a Zarathustra szerzőjének egyik legérzékenyebb, legalaposabb honi értelmezője; az ukrónia témája kapcsán pedig lehetetlen volna nem szólni éppen arról a Nietzschéről, akinél a perspektíva performatív aktusként működteti az igazságot – utóbbiról így sosem tudhatjuk, hol és mikor történik. Czeglédi remek érzékkel mutat rá: az önteremtés nietzschei koncepciója nem más, mind belsővé tett perspektivizmus, mellyel Nietzsche mindenkor és bárhol jelenvalóvá teszi az igazságot – és így lesz a sehol-föld és a semmikor-idő örök visszatéréssé.Tovább

Szántai Márk
Csak pozitívan!

Vöröskéry Dóra: A pozitív egész számok jelentéktelenségéről. Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., Budapest, 2021, 136 oldal, 2990 Ft

A második kötet általában fajsúlyos egy szerzői pálya alakulása szempontjából. Míg az első kötet portfóliójellege, a bemutatkozás frissessége hajlamos elfeledtetni az olvasóval és a recenzenssel az esetleges kisebb egyenetlenségeket, hibákat, addig a folytatáshoz szigorúbban, már valamiféle előzetes elvárásokkal fordul a befogadó. Hoz-e az első kötethez hasonlóan újszerűséget, meglepő hangot? Tudja-e korrigálni az esetleges korábbi hibákat? Meg tud-e újulni úgy, hogy közben önazonos is maradjon? E nehéz, de kétségkívül fontos kérdések sokasága mellett azonban mégiscsak az a legérdekesebb, hogy olvasmányként szívesen veszi-e kézbe a munkát mindenkori olvasó, és hogy az egyszer vagy többször olvasandó kötetek közé kerül a könyvespolcán. Ez utóbbi kérdésre egyértelműen pozitív a válasz Vöröskéry Dóra könyve esetében, amelyért a szerzői fantázia gazdagsága szavatol, amely a hétköznapiban is képes meglátni a rendkívülit, egy-egy novella leendő magját vagy éppen csattanóját.Tovább

A szerző további cikkeiGajdó Ágnes
A mese újrateremtése

Kovács Lajos: Évi rendes szabadság. Kovács Lajos művei, IV. kötet. A kéziratot gondozta, szerkesztette, valamint a jegyzeteket írta Bombitz Attila. Sajtó alá rendezte Fritz Gergely, Füzi Péter, Szinger Ádám. JATEPress, Szeged, 2021, 492 oldal, 4990 Ft

Kovács Lajos 1984 és 1998 között hat ifjúsági regényt írt. Álljanak itt a címek, hátha valakinek épp most támad kedve, hogy fölfedezzen egy fölfedezésre méltó alkotót… Nyolcadikba járni áprilisi tréfa (1981), Megmarad a meseház (1984), Ez mind az én kutyabajom (1987), Anyák napján szeretettel apának (1990), Ráadásnap a szupersztárok cirkuszában (1994), Fülbemászó mesék (1998). Valamennyiből az érzékeny, mindenre odafigyelő tanár és szülő karaktere bukkan elő, vagyis hogy a szerző egyszerre tudott azonosulni a kamaszok és a velük nagy nehezen boldoguló felnőttek gondjaival, gondolataival, érzéseivel. Kovács Lajos lelke mélyén rendkívüli pszichológiai érzékkel, megkérdőjelezhetetlen éleslátással rendelkezett. Az ifjúságról és nem csak az ifjúságnak szóló írásai remekül ábrázolják a suliban kialakult konfliktusokat, a sajátos és életre szóló diáksztorikat. Nincs olyan ember a földön, aki ne találkozott volna valamely, Kovács Lajos-novellában vagy -regényben megjelent szituációval…Tovább

Zsembery Borbála
Haladni és hálát adni

Tatár Sándor: Haalaadaas. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 120 oldal, 2990 Ft

Az első ciklus versei a költői identitás körülírását célozzák az elődök és a kapcsolódási pontként felmutatott kortársak megidézésén keresztül. A névsor igen változatos – többek között József Attila, Nietzsche, Petri, Nádas Péter és Várady Szabolcs alakja jelöli ki a lírai én helyét a magyar költészeti hagyományban. A leghangsúlyosabb szerep Petri Györgynek jut, akihez a lírai én sokszor vitatkozó pozícióból, kérdésekkel kapcsolódik. „Aki bármiben is hisz: az hülye / – így Petri. Kiskaput, alkudozást nem engedélyezőn, / tökösen. = Az én ízlésemnek túlzott szigorral. / Mi az, hogy >bármiben is<?” (Ábrándkergetés (helyett), 35.) A vers folytatásában a beszélő az élet apró, sokszor reflektálatlanul hagyott ok-okozati összefüggései mellett tesz hitet, végső bizonyosságként pedig saját halálának vízióját állítja szembe a megidézett előd hitetlenségével.Tovább

Bárdos Judit
Az írás elpusztíthatatlan vágya

Edith Bruck: Az elveszett kenyér. Fordította Lukácsi Margit. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2022, 155 oldal, 3499 Ft

Nem itt van a helye annak, hogy felsoroljam Edith Bruck többi, magyarul is megjelent művét (a Ki látott engem? volt az első, a legismertebb), nagy tekintélyét Olaszországban és a világban, amiről az is tanúskodik, hogy legutóbb a pápa meglátogatta római otthonában. A holokauszt egyik legjelentősebb, még élő tanújaként és megörökítőjeként tartják számon mindenütt. Rám ezúttal az volt katartikus hatással, hogy tömören, egy karcsú kisregényben össze lehet foglalni mindent, ami lényeges, abból a szempontból, hogy mit jelent a nyelv, az írás nyelvének megtalálása. És ez az otthonra találás is.Tovább

Sinkó István
Nyílt szimbiózisok

byArt könyvek sorozat, 11 kötet. Sorozatterv Fábián Zoltán, Szlabey Zoltán. byArt Kulturális Egyesület, Budapest, kötetenként 47 oldal, 2000 Ft

A sorozat megálmodói nyilvánvalóan azt a célt kívánták szolgálni, hogy közelebb hozzák a széles közönség számára az úgynevezett elvont stílusú és témájú műalkotásokat. A 11 alkotó e tekintetben igen jó példa, elkötelezettségük hasonló, felfogásuk kellően egyéni, így számos változata ismerhető meg az absztrakt és konkrét valamint a minimal irányzatoknak. „Az absztrakt műalkotás (…) mindig egy reálisan létező képi gondolat vagy képi motívum lenyomata, akkor is, ha az a nézőnek az absztrakció foka miatt nem nyilvánvaló.„ Sandra Kraemer megfogalmazásának is remek illusztrációi a sorozatban szereplő alkotók művei.Tovább

I R O D A L O M

Kiss Judit Ágnes
A Négy Folyó Törzse

Hollósvölgyi Iván
A por

Hollósvölgyi Iván
Amíg a bonbon számban el nem olvad

Hollósvölgyi Iván
A tavasz tizennyolcadik pillanata

Hollósvölgyi Iván
Egy virágos réten

Hollósvölgyi Iván
A csikkszedő bagoly

Jenei Gyula
Autofikciók

Egyik barátom hallott egy pszichiáterről, aki sokakat megmentett a seregtől. Akkoriban mellemre ültek a lidércek, elalvás előtt néha nyomasztó pillanataim voltak: nem tudtam mozdulni, mintha lebénultam volna, miközben teljesen a tudatomnál voltam. Alvásparalízisnek nevezik ezt az állapotot. Ezzel kerestem föl a pszichiátert a magánrendelésén, s azt is elmondtam neki, nem szeretnék katona lenni. A főorvos vastag keretes szemüvegben bogarászta a leleteimet, majd alapos kivizsgálásra küldött. Vérvétel, belgyógyászat. Tökéletesen egészségesnek találtak, a kardiológus még azt is mondta, nem volt magának szívizomgyulladása sosem.Tovább

Németh Róbert
Apám az ágy és a ruhásszekrény között

Két nappal azután, hogy meghalt, megjelent a szobámban. Éjszaka volt, talán hajnali kettő-három körül lehetett. Egyszer csak felébredtem.

Ez persze mindenkivel megesik. Néha lassan kezd jelezni a szervezet, máskor hirtelen szakad félbe az alvás. Van, hogy egy rossz álomból térek vissza, hirtelen nem is tudom, hol vagyok, és nem értem, mi történt velem. Előfordul, hogy csak az álombeli történések kontúrja van meg, vagy csak a hangulat, aztán percekig ott fekszem tehetetlenül, két világ között. Máskor az ébredés után még hosszú ideig emlékszem az álomra, aztán valahogy mégis minden elpárolog, elillan, mint a fürdőszobai tükörről a pára, amikor maradok magammal szemben, az arcvonásaim, a ráncok, a borosta, semmi más. Néha egészen dühítő és kiábrándító, hogy az előbb még megvolt az álom, aztán szó nélkül elmegy, pedig fontos akart lenni, fontos is volt, biztosan valami különleges jelentéssel, amit le kellene fordítani, megérteni, de már hiába.Tovább

Masri Mona Aicha
Barth, Brunner és a bések

A muszlim nő jegyzetel, színes lapokra ír, témánként külön szín, Barthnak a zöld jutott. Praktikus. Bastmának hívják, Anna ezt huszonhat perc múlva tudja meg. Otthon Erasmussal voltak törökök, tavaly vagy két éve. Ősszel, ez biztos, mert a lányok nevettek azon, hogy fújja a szél a ruhájukat a Rádayn. Muszlim törökök voltak, eltűntek. Van olyan, hogy praktikus barna, valahol olvasta. Ez zöld. Kiesik a galacsin, Frau Schmidt ránéz, nem hajol le. Barth azt gondolja, nincs olyan az imágónkban, ami által kapcsolódni tudunk Istenhez. Nem maradt semmi az Istenarcból. Nincs bennünk eltemetve. Szegény Reményik. Praktikus zöld, pötyögi a Google-be. Nem tudunk Istenről beszélni. Nincs kapcsolat.

Jelszót kér. Mindenki saját jelszót kapott a nethez. A mandarinillatú srác az a hümmögve helyeselős típus. Barth szerint Istenről nem lehet beszélni, mondja Frau Schmidt, a srác hümmög, leírja, Istenről nem lehet beszélni. Különböző nyelvekben máshogy húzzák ugyanazt a betűt. Minden német hasonlóan írja, hogy Gott, nem egyformán, csak hasonlóan. Ha itt mindenki felírná a nagy gét a táblára, tudnánk, ki német. Bastma például simán lehet német. Ennek semmi értelme. Tovább

Burns Katalin
Kisbence

Kúti épp csak ki akarta vinni a szemetet a házból, egy szál atlétában, megszakítva a délelőtti gépelést. Gépelt ő délután is, de akkor nyugodtabban, meg-megállva, kilépve a monotonitásból, elgondolkodva az elmúlt évtizedeken. Levette orráról a szemüvegét, atlétában és sortban felállt a székéről, a konyhában kiemelte a kukából a félig tele szemeteszsákot – soha nem várta meg, hogy egészen megteljen –, és kilépett vele a jéghideg novemberi kertbe, ahol a nyár óta burjánzó gaz még mindig combig ért. A zsákot a kapun túl, az utcai tárolóba dobta. Ezután szederjesre vált bőrrel, de nyugodt tempóban visszalépdelt a házba, a konyhafal és a spájzajtó által bezárt szögbe kucorodott, még érezte, hogy felmegy a láza, majd a padlón álomba merülve, csendesen meghalt.Tovább

Margetin István
Még nem

Nem gondoltam, hogy van gyereke. Nem látszott rajta, nem úgy nézett ki, mint egy anya. Ez volt az első hiba. Várnom kellett volna, figyelni, megtudni róla többet. Vagy legalább lelépni, amikor megláttam a gyereket. A gyerekekkel mindig baj van. Fölébrednek, megijednek, sírnak. A sírástól ideges leszek, elveszítem a fejem, kapkodok. Hibázom. De még nem tartok ott. Még nem ébredtek fel. Még a vállánál tartok, a nyakánál.

A nyakán finoman lüktet az ér. A nyakára figyeltem föl először. Fehér, ejtett vállú blúzt viselt, fekete farmert, sportcipőt. Megfeszült a nyaka, ahogy hátravetette a haját. Magabiztos, büszke nő. Tudja magáról, hogy vonzó. Nem úgy nézett ki, mint akit elhagyott a gyereke apja.Tovább

„AZONNAL ELLENSÉG LESZEL, HA GONDOLKODNI MERSZ” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.05.12.


A TARTALOMBÓL:

– Ha gondolkodni mersz, azonnal ellenség leszel – Thuróczy Szabolcs és Váradi Gergely besúgókról és besúgottakról, a nyolcvanas évek velünk élő hangulatáról, lelkiismereti kérdésekről. Páros interjú

– Elsüllyed az ellenzéki bárka? – Lakner Zoltán és Zárug Péter Farkas politológusok a Fidesz helikopterpénzeiről, a társadalom lélektanáról és 25 év tragikus látleletéről. Páros interjú

– Megtartja-e az ellenzék az előválasztást? – A szakértők szerint ettől önmagában választási sikert vagy kudarcot nem lehet várni

– Ha hiányzott, már jegyet sem kaphat? – Sokat mulaszthattak a diákok a járvány miatt, de tévhit, hogy 250 óra után mindenkinek vizsgát kell tennie

– Köszönjük, hogy veszik a lapot! – Négyéves a Magyar Hang, tartsanak velünk ezután is

– Hiába a vádak, Rogán kitart kabinetfőnöke mellett – Három hónap után válaszolta meg a tárca, hogy munkatársuk náluk dolgozik-e még

 Évekig is elhúzódhat az ukrajnai háború – Hiába kedvez a terep az oroszoknak, erőik kimerültek, az ukránokat pedig nehézfegyverekkel segítheti Amerika

– Elköltségelt elektronikus szerelés SZGYF módra – Újabb furcsaságokra bukkantunk a főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei beruházásainál

– „Más várja a nyarat, mi rettegünk tőle” – Mi köze a besárguló terasznak és a földben feketére sülő krumplinak az Országgyűlés felvonójához? Riport

– Urak a Népsziget utcából – Bezár az elvarázsolt éjjeli menedékhely, az Isola. Riport

– Barátok közt: mutyit sejtenek a tender mögött – Tíz év alatt sem készült el a milliárdokkal támogatott geotermikus erőmű. Most találtak egy kivitelezőt, aki igen közel áll a munka megrendelőjéhez

– Amerika munkások nélkül – Sokan többet kaptak segély formájában, mint amennyi a fizetésük volt korábban. Jó néhányan legfeljebb otthonról dolgoznának

– Célkeresztben a menekülő művészvilág – Az oroszok jó része elfordul azon egykori kedvenceitől, akik felszólalnak a háború ellen

– Határrevíziót akar Erdogan? – Ismét fegyverzajtól hangos Irak. Sokak szerint egészen más céljai vannak a török elnöknek, mint amit nyilvánosan hangoztat

– Mosolyszünet – Mitrovits Miklóssal azt járjuk körül, milyen – és a jövőben hogyan alakulhat – a lengyel–magyar viszony

– Szárnyaszegett SOFIA – A NASA és a német Űrügynökség arról döntött, hogy végleg leállítják az eddig közösen üzemeltetett SOFIA programot, vagyis a Boeing–747-es repülőgép fedélzetén működő teleszkópot

– Halászat az F–35-re – Az amerikaiak a kínaiak előszobájában vesztettek el egy olyan vagyont érő repülőt, amely dugig volt a legféltettebb és legmodernebb hadi technikával

– Népügyészek a Gyűjtőfogházban – Két – a történelem mély bugyrait is megjáró – szociáldemokrata népbíró, akinek utóélete a mából nézve is tanulságos

– „Amikor elmondtam, hogy matematikát tanítok, azt mondták, hogy hú” – Interjú Traski Viktorral, az Ungvári Nemzeti Egyetem matematikusával, aki a kelet-ukrajnai fronton harcol

– Legyenek saját történeteink – Farkas János (Muzsik) és Farkas Krisztina (Volkova) Soha jobbkor című új lemezükről, krónikás szerepről és orosz identitásról. Páros interjú

– Metélőhagyma koktélpohárban – Kóstoló a High Note Skybarban

– Nehézfiúk közé került a teniszbálvány – Hat négyzetméteres cellában szorong Boris Becker, nem ízlett neki a börtönkoszt. Orosz fogolyért cserébe kiadják az oroszok a kosaras ikont?

Publicisztika:
– Dévényi István: Huszár vágta üszkösödő seb
– Pápay György: Megtestesíti a rendszer egységét – Titkos köztársaság
– Lányi András: Garázdaság
– Gulyás Balázs: Fájdalom, tűrés – Álláspont
– E2F Külpolitikai Műhely: Jogvédelem mint reálpolitika
– Gyöngyösi Márton: Mertek még kisebbek lenni
– Nagy Attila Tibor: Az állandósult veszélyhelyzet – A NER uralma alatt
– Nagy Bandó András: Csőbe húzva
– Durica Katarina: Hová tűntél, édes élet? – Micsoda nők!
– Híd Jenő rajzol: Lelki élet a putyini Oroszországban
– Szenczi Tóth Károly: Madarak és fák
– Szerető Szabolcs: Magyar Giro: ez jó kör volt! – Szotyola
– Puzsér Róbert: Orbán Viktor rossz apuka: elvette a tévét a srácoktól
– Marabu: Propagandisztán

Kritika:
– Élve boncol, de nem megy elég mélyre – Kelecsényi László: A harag népe – Három dráma
– Csillagtérkép – Lara Albanese és Tommaso Vidus Rosin: Égi atlasz
– Kádár-kor és szubelit – Elit és szubelit a Kádár-korszakban – közelítések. Szerkesztette: Rainer M. János
– Katinka-film: elszalasztott lehetőségek sora – Katinka. Magyar dokumentumfilm

Átlátszó-melléklet

– Eladná és letarolná a Duna-partot a paksi önkormányzat
– Megismételheti a veszprémi EKF a pécsi hibákat
– Felcsúti kisvasút: 6 év, 33 millió forint veszteség
– Dől a pénz a fideszesek körében népszerű pincészethez
– Mérgező oldószer a gödi kutak vizében
– Így csúszott bele Magyarország a hibrid rezsimek csoportjába

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2022.05.11.


A SZERK.


A SZERK.
Irány Kelet!

Április 3. után sokat hallottuk, hogy Orbán azért nyert, mert ő ért a nép nyelvén – és ezt a „tényt” végre tudomásul kellene vennie az ellenzéknek meg a nem kormánypárti sajtónak –, továbbá hogy túlzott egyszerűsítés mindent a propagandára fogni. Az empatikusabb, hovatovább önmarcangolásra hajlamosabb felszólalók az itt-ott elhangzó „agymosott” jelzőt pedig kifejezetten kikérték az Orbánra szavazó választópolgárok nevében.

A SZERK.
Történelmi személyiség

Egyre halványabb emlék a február 1-jei Putyin–Orbán-találkozó. Leginkább a gigantikus asztal jut az eszünkbe róla, no meg az, hogy Orbán szerényen békemissziónak nevezte moszkvai útját.

A SZERK.
A szatír utazik a kisvasúton

Valamikor a múlt század 90-es éveinek elején találta azt mondani Szirtes András filmrendező, hogy ha egy forintod van, akkor egy forintból kell filmet csinálni.

PUBLICISZTIKA

KIRILL HARATYJAN
A pokol tornácán
Mi vár Oroszországra a győzelem napja után?

Május 9. a legfőbb, „szakrális ünnep” Putyin politikai kalendáriumában. Ehhez a dátumhoz kötődnek elnöki beiktatásai – legutóbb, immár negyedik alkalommal, 2018-ban tett esküt –, s a győzelem napja köré épül teljes politikai hatalma és mítosza. Az idei május 9-én az „Ukrajna feletti győzelem” szentelte volna meg az orosz világhatalmi mítosz újraalapítását, az új Putyin-korszak kezdetét.

MÉLYI JÓZSEF
Emlékművek háborúja
Az orosz emlékezetpolitika ukrán frontja

Az orosz–ukrán háború második hónapjának végén sűrűsödni kezdtek a hírek az emlékművekről. Kijevben az ostrom alá vett ukrán települések nevére és színeire cserélték a szovjet Hős városok tábláit, Harkivban Zsukov marsall szobrát, Munkácson a második világháborús obeliszket döntötték le, az elfoglalt Henicsenszkben az oroszok első dolga volt, hogy helyreállítsák Lenin szétbontott kőszobrát, Bucsából pedig a tömegmészárlás dokumentumai mellett megérkeztek a szétlőtt köztéri alkotásokról készült fotók is.


EGOTRIP


EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
A nők városaHa a babakocsi kereke beszorul a villamossínek közé, és nem érek vele át a zöldön, mindig a politikusokra gondolok. Őket szeretem a legjobban utálni, hiszen eleve ezért vannak.

BELPOL

INTERJÚ
„Még mindig zavarom őket”
Hadházy Ákos az ellenzéki politizálás lehetőségeiről

Egyedüli képviselőként bojkottálta a parlament alakuló ülését, nem ül be a Momentum frakciójába, de nem akar örökké független képviselő lenni. Továbbra is a parlamenten kívüli munkában, az ellenállásban és az ellenzék újraszervezésében hisz, még ha egyedül maradt is a javaslataival.

A FERTŐ TAVI GIGABERUHÁZÁS ALULNÉZETBŐL
Az utolsó deszkáig

Tavaly nyáron bontotta el az állam a Fertő tavi cölöpházakat Fertőrákoson. A területen a hatvanas évek közepétől álltak házak, jellegzetes építészeti összképük miatt turisztikai látványosságnak számítottak. A kormány döntése nyomán életek munkája vált a befektetői mohóság martalékává.

ENGEDETLENSÉGI MOZGALOM INDULHAT A MAGAS SZENNYVÍZDÍJ MIATT
A rezsicsökkentés korlátai

Az ország egyik legmagasabb szennyvízdíját állapították meg az egyik legszegényebb településen, a Békés megyei Dombegyházon, ami a fideszes polgármester szerint is vállalhatatlan. Az emberek lakossági fórumon úgy döntöttek, nem hajlandók fizetni.

FÜGGETLEN ÉS FÜGGŐ POLGÁRMESTEREK A NER-BEN
A halottakat hűteni kell

Kübekháza független polgármestere Márki-Zay Péter mellett kampányolt, a falu hét pályázatot bukott el. A szintén független deszki polgármester ennél könnyebben boldogul, mártélyi kolléganőjét viszont most buktatta meg a képviselő-testület.

KÜLPOL

MIRŐL SZÓL A MAGYARORSZÁG ELLENI JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁS?
A pénzvesztés réme

Az Ángyán-jelentésekre, a Korrupciókutató Központra és az Átlátszóra is hivatkozik az Európai Bizottság a levélben, amellyel elindította a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Milyen kifogásai vannak a Bizottságnak, és mit tehet a kormány, hogy hozzájusson az uniós pénzekhez?

ÁLLAMI HOMOFÓBIA LENGYELORSZÁGBAN
Leteker, felteker

A homoszexualitás összemosása a pedofíliával, az „LMBTQ-ideológia” démonizálása, a „hagyományos családi értékek” álszent védelme – Lengyelországban is évek óta uszít a kormány az LMBTQ-emberek ellen. A helyzetet itt a számtalan pedofilbotrányba keveredett katolikus egyház aktív befolyása súlyosbítja.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
A család az család
Sam, avagy felkészülés a családi életre

Lengyelországban, akárcsak nálunk, egy anakronisztikus családfogalom ideálképét követve hoznak a politikusok tökéletesen értelmetlen törvényeket, amelyek megkeserítik több társadalmi csoport életét. A keresztény konzervatív kormány és oktatáspolitika azt szajkózza, hogy a család egy apából, egy anyából és a gyerek(ek)ből áll. Igen ám, de a házasságok több mint fele válással végződik. Maria Wojtyszko színműve azt keresi, hogy mit kezdhetnek a gyerekek ebben a légkörben a saját érzéseikkel.

SZÍNHÁZ
Ítélet nincs
Mundruczó – Wéber: Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél és Wéber Kata Pieces of a Woman című, a Netflixnek 2020-ban készült filmjének alapját a TR Warszawa színházban bemutatott előadás képezte, s a darabot a Budapesti Tavaszi Fesztiválon most az itteni közönség is láthatta. Az alaptörténet így ismert, egy gyermekét az otthon szülés során elveszítő anyáról szól, ám az előadás sokban különbözik a filmtől, a történet, az időkezelés és a helyszín tekintetében is.

KIÁLLÍTÁS
Szörnyek a vásártérről
Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Honnan származnak Bosch zseniális látomásai? Mi magyarázza máig lenyűgöző, misztikus világát? Miért olyan eleven a pokol tornácán égő tűz, és miért megfejthetetlen a földi gyönyörök világa?

KIÁLLÍTÁS
Néz a pénz
Carlos Aires: Cry Me a River

A spanyol származású képzőművész a személyes tapasztalatait előbb rögeszmékké duzzasztja, majd abszurd alkotások formájában tárja a közönség elé. Művei tetszetősek: fekete-fehér képek aranybetűs Queen-idézetekkel, táncoló rohamrendőrök barokk bálteremben, gondosan kivágott bankjegyeken feltűnő ismerős és ismeretlen arcok.

KÖNYV
Ez elment vadászni
Miniszter a frontvonalban – Zsindely Ferenc naplója 1941–1946

A gyöngyösbokrétás jelmez- és divattervező, Zsindelyné Tüdős Klára nevében ő volt a Zsindely: a Horthy-korszak politikatörténetének kutatóit leszámítva, az olvasók számára leginkább talán így lehetne beazonosítani Zsindely Ferenc személyét.

KÖNYV
Nem éri be
Béres Edina: Maga ki?

Nem tartom a szülést a női lét elengedhetetlen esszenciájának. Az is meglepett, amikor egy nemzetközi feminista work­shopon a saját szülését nevezte meg élete legjelentősebb eseményeként a résztvevők többsége. „Messzemenően hiszek a teremtés tökéletességében, a női test működésének csodájában” – mondja az előszó is.

KONCERT
Norvég alap
Mayhem

Volt egyszer egy Norvégia csupa jóravaló polgárral, meg néhány zűrös hátterű fiatallal, utóbbiaknak fura vízióik voltak a világról és meglehetősen extrém elképzeléseik arról, miben rejlik a zenei szépség (sokszor pont a rútságban).

RÁDIÓ
Nosztalgia nélkül
A Szabad Európa podcastsorozata

Elég erős május 1-jei anyaggal állt elő a Szabad Európa podcastsorozata. Persze nincs is nehéz dolguk, óriási anyagból válogathatnak a – valamiért meg nem nevezett – műsorkészítők. Itt jegyezzük meg, hogy nemcsak a podcast munkatársai nincsenek nevesítve, de maga a podcast sem: egyszerűen az anyaoldal és az egykori legendás rádiócsatorna nevét viseli.

TORRENTMOZI
Stefan és Oscar
Stefan Ruzowitzky: Narziss és Goldmund

Hermann Hesse első olvasásra igen filmszerűnek tűnő műveiből eleddig nem készült egyetlen, a gazdag képiségű szövegekhez méltó adaptáció sem.

TÉVÉSOROZAT
A búsképű Smiley
Utolsó befutók

Az irodát telefingó és beosztottjait lyukas zokniban inzultáló Gary Oldman és a szigorú kiskosztümjeiben, szigorúan összepréselt ajkakkal dirigáló Kristin Scott Thomas az MI5 táplálékláncának két véglete: a hűvös üveggel és fémmel burkolt felső vezetés és a dohos, ragacsos kis irodákba száműzött kegyvesztettek, akik ilyen-olyan okok miatt felsültek a kémszakmában.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Jött egy impresszió”
Szirtes János képzőművész-performer

A Munkácsy-díjas alkotóval, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárával új festményeiről, a performance-okról, a jelenről és a nyolcvanas évekről beszélgettünk.

INTERAKTÍV

INTERJÚ
„A szeretet nehéz”
Lakatos Márk stylist

Az ország kedvenc stylistja, de egyéb területeken is dolgozik: látványtervező, blogger, jelen van a bulvártól a szuperprodukciókon át az underground színtérig. Mindezek mellett a vendéglátás is vissza-visszatér az életébe.

Egy hét kultúra 2022/19.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/19.

Rövid hírek: Nap, Hold, kígyó...

Szüret 2022/19.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Doctor Strange az őrület multiverzumában

Az, hogy immár másfél évtizede nem tudunk úgy benyitni egy moziba, hogy ne szuperhősfilm menjen, Sam Raiminek köszönhető.

VISSZHANG: FILM
Lányok Dubajban

Nálunk is ismert szinonimája a „dubajozás” a prostitúciónak

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Üdvözöl az Éden!

Egy maroknyi mutatós fiatal titokzatos, a boldogságuk felől érdeklődő SMS-t kap.

VISSZHANG: FILM
A leszámolás

„Ma már nem csinálnak olyan filmeket, mint a 80-as években” – hangzik el olykor a panasz, s többnyire jogosan, hiszen számos szeretett akcióvígjáték-elem sosem fog már visszatérni a mai mozikba.

VISSZHANG: KÖNYV
Bridget Collins: Árulások

A regényt részben bevallottan Herman Hesse Az üveggyöngyjáték című regénye ihlette.

VISSZHANG: LEMEZ
Farkas Gábor: Soirées de Vienne

Schubert egyik barátja így jellemezte a zongorista játékát: „Ujjai nem úgy támadnak a billentyűkre, mint ahogy sólyom csap le a húsra.”

VISSZHANG: KONCERT
Eagles of Death Metal

A Jesse Hughes vezette Eagles of Death Metalra a legtöbben a Bataclan-tragédia kapcsán fognak emlékezni, pedig elég jó lemezeket csinálnak, élőben meg még erősebbek.

VISSZHANG: LEMEZ
Father John Misty
Chloë and the Next 20th Century

Josh Tillman 2012-ben néhány sikertelen lemezzel a háta mögött úgy döntött, hogy újraalkotja önmagát.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
Eljön Nosferatu

Benkő Nóra színházigazgató

ZENE

MI A KOTTA?
Megszűnt a marhadög

Klasszikus zenei programajánló a 2022/19. hétre

FILM

TÉVÉSMACI
Kakasok egymás közt

Amikor Sztupa és Troché konkolyt próbáltak hinteni a szurikáták közé, a legnagyobb probléma a beilleszkedés volt, az álca.

TUDOMÁNY

MI TÖRTÉNIK A FINOMÍTÓKBAN?
Két olaj találkozik

Magyarország kormánya hivatalosan azért is ellenzi az olajembargót, mert szerinte (és a Mol szerint) a magyar finomítókapacitást az orosz olajra méretezték. De létezik-e sajátos orosz petrolkémiai minőség?

GASZTRO


ÉTEL, HORDÓ
Házisárkány étkezde

Házisárkány Kaszásdűlőn

CHILI&VANÍLIA
Spárgaszezon 2022 – A fehér

Minimalista spárgaleves pici nokedlikkel, petrezselyemolajjal