2016. augusztus 7., vasárnap

MIÉRT ŐRZIK JOBBAN ORBÁN VIKTOR UTCÁJÁT A MAGYAR POLGÁROKKAL SZEMBEN, MINT AZ ORSZÁGHATÁRT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.07.


...Az állandó melldöngetés, a magyar nyelvű – elvileg a menekülteknek és migránsoknak szóló – plakátok, a semmire nem való népszavazás és a hazugságok folyamatos mantrázása helyett ideje lenne működőképes állapotba hozni a hatóságokat és jó lenne, ha a kormány a rémisztgetés helyett az intézkedésekről tájékoztatná a lakosságot. Jó lenne továbbá különbséget tenni gazdasági migránsok, terroristák és menekültek között és a menekülteket emberséges módon ellátni mindaddig, ameddig döntés születik a sorsukról.

Ideje lenne továbbá a folyamatos óbégatás helyett a közö, uniós megoldáson dolgozni, mert tudtommal még tagjai vagyunk a közösségnek. Az tény, hogy messze van a tökéletestől a közös menekültpolitika, de az is tény, hogy ezen nem az indokolatlan melldöngetés és nem is a nemzeti alapokra helyezett vádaskodás fog változtatni.

A belbiztonsági főtanácsadó pedig a rádióban tartott szemináriumok helyett végezhetne végre valami hasznos munkát is, mert itt most nem sokt segít, ha mindenki kap egy sms-t, hogy hová üljön át. Illetve az eddig sem segítetett.


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT GYŰLÖLI AZ ORBÁN-KORMÁNY A FÁKAT?

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Hargitai Miklós
2016.08.07.


Úgy viselkedik a jelenlegi hatalom a városi fákkal, mintha valami személyes elszámolnivalója lenne velük – könnyen alakul ki az emberben ez a vélemény a közelmúlt állami beruházásairól szóló híreket figyelve. Érdemes egy kicsit visszanézni: vajon az elődök is ugyanilyen fanyűvők voltak-e.

Van egy legendás – és sajnos már másfél évtizede halott – alakja a magyar zöldhistóriának, akit mindenki kalaplevéve emleget, amikor Budapest fáiról esik szó, pedig aktív éveiben a Fővárosi Kertészeti Vállalat igazgatója volt. Radó Dezső Fák a betonrengetegben című alapműve már 1981-ben közérthetően megfogalmazta azt, amit a mai politikacsinálók láthatóan nem értenek:
„A ház csak fával együtt kelti az emberi lakóhely benyomását”.
Ha valaki nem hiszi, sétáljon végig mondjuk a II. kerületi Lipthay és Frankel Leó utcák párhuzamos szakaszán egy forró nyári délutánon: az előbbi kopár, mint egy kőfejtő, az utóbbit árnyas fák ékesítik (szó szerint), összehasonlíthatatlanul kellemesebb miliőt és négyzetméterre vetítve nagyjából 25 százalékos ártöbbletet biztosítva.

A fák összes ökológiai szolgáltatását nemhogy beárazni, de összeszámolni is nehéz. Szén-dioxidot kötnek meg, oxigént bocsátanak ki (egy 80 éves lombos fa képes egy felnőtt ember oxigénszükségletét fedezni), párásítják, pormentesítik, valamint a párologtatás és az árnyék együttes hatásával hűsítik a levegőt (akár 6-7 fokkal a környezethez képest). Lefogják a zajt: a lombkorona visszaveri a hanghullámok egy részét, a levelek susogása pedig részben elnyomja, részben kellemesen ellensúlyozza a mechanikus zörejeket, csökkentve a zajártalmat. Erre a sok áldásos hatásra a XIX. század óta, az első közparkjaink létesítésétől figyelnek oda tudatosan a várostervezők...

ITT OLVASHATÓ

AZÉRT VAN EGY MTVA-S, AKI GRATULÁLT A MENEKÜLT ÚSZÓLÁNYNAK

24.HU ONLINE
Szerző: 24.hu
2016.08.07.


Al Ghaoui Hesna nem feledkezett meg a 18 éves úszó, Yusra Mardini előfutam győzelméről.
 
A riói olimpián a menekült versenyzők csapatában induló, 18 éves Yusra Mardini a szombati napon a 100 méteres pillangóúszás egyik előfutamában állt rajtkőre. Bár az eredménye nem volt elegendő a továbbjutáshoz, a futamát megnyerte.
 
Ahogy arról korábban beszámoltunk a versenyt élőben közvetítő M4 sportcsatorna riportere, ifjabb Knézy Jenő, Mardinit meg sem említette az indulók között. Még akkor sem mondta ki a nevét, amikor elsőként csapott a célba, pedig három versenyzőtársáról, akik mögötte végeztek, nem feledkezett meg.
 
De nem mindegyik MTVA-s ennyire feledékeny. A magyar-szír származású riporter Al Ghaoui Hesna, aki jelenleg a Bábel – Hesnával a világ című műsor házigazdája, az alábbi posztban gratulált a Facebookon Yusra Mardininek:
 
Tiszta szívből gratulálok Yusra Mardininek a futamgyőzelméhez az olimpián! Hatalmas teljesítmény ez, főleg tekintetbe véve, hogy min kellett keresztülmennie az elmúlt évek során. Szíria egyik nagy úszóreménysége volt, amikor kitört a polgárháború. A vérontás megfosztotta őt az álmaitól és az otthonától is. Amikor a házukat és az uszodát is bombatalálat érte, elmenekült a testvérével együtt az országból. 19 ember köszönheti neki az életét, mert vállalta, hogy a háborgó tengeren kiszáll a kis hajóból és inkább a vízből segít a csónakot navigálni. Tudta, hogy meg is halhat - nyilatkozta később - mégis próbált az egész szörnyű út során mosolyogni és viccelődni, mert a csónakban ült egy hat éves gyermek is, akit így próbált meg felvidítani. Az ilyen emberekről nem hallgatni kell, hanem kiemelni őket: bár mindenki példát venne Yusra-ról, az emberségéről és a végtelen kitartásáról!
 

DŐL A (SZENNY)LÉ

MAGYAR NARANCS - POLITICAL ANIMAL BLOG
Szerző: Keszthelyi András
2016.08.07.
 
 
A magyar választók kétharmada szerint az Orbán-kormány korrupt, többségük mégis a Fideszre szavazna. Most akkor mi van?
Fontos kutatást tett közzé a Medián arról, hogy mennyire látja korruptnak a közvélemény a Fideszt és Orbán Viktor kormányát. A válasz nem lephet meg senkit, nagyon. A magyar választók bő kétharmada vélekedik úgy, hogy a kormányra nagy, vagy nagyon nagy mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Ugyanebben a hónapban a Fidesz 4 százalékpontot erősödött, így több szavazója volt, mint az összes (!) többi pártnak együttvéve. Célszerű tehát innen kezdeni a gondolkodást.
 
A politikai pártok korrupciós érintettségét, bár kevésbé alaposan körbejárva, márciusban mérte a Publicus is. Politikai pártokat mondok, mert miután kiszörnyülködtük magunkat a Fidesz és Orbán Viktor korrupciós mutatóin, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára is.
 
false 
 
A Medián kutatásának legfontosabb adatát láthatjuk. A Fidesz megítélésén csak úgy érdemes elképedni, hogy rögtön hozzá tesszük: a szavazók az MSZP-t lényegében ugyanennyire korruptnak látják – és kisebb mértékben bár, de az ábrán nem megjelenő többi parlamenti pártot is.

Négy hónap összevont adatai alapján a korrupciós lista harmadik helyén, az éllovasoktól alig lemaradva a DK áll 66%-kal, őket követi az Együtt 59%, a PM és a Jobbik 56-56% és az LMP 54%-os értékkel (Hann Endre szíves közlése)...
 

AZ ÚNIÓS PÉNZT LENYÚLJÁK ÉS A MORZSÁKBÓL LEFIZETIK AZ ELLENZÉKET

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.08.07.


Az Eörsi ügyről a véleményem itt olvasható.

Van azonban ennek az ügynek egy másik, eddig kevéssé boncolgatott aspektusa. Az európai nézőpont.

Az EU erősebb kohézióját, integrációját kívánatosnak tartó erőkkel szemben a leggyakoribb – és legerősebb – érv, hogy az Unió tulajdonképpen nem más, mint egy bürokratikus vízfej, ami iszonyú pénzekért teszi a semmit, gyártja a dossziékat, amiből jól megél párezer ember.

És akkor itt van ez a Demokráciák Közössége, amiről Magyarországon a hentes kutyája sem hallott egészen eddig. A neten sincs sok információ – legalábbis magyar nyelven. Egy 2011-es hír szerint Magyarországot alapító tagnak választották(!) – választott alapító tag? – amiről még Martonyi János (az utolsó külügyminiszter) nyilatkozott büszkén. Ugyanitt szögezték le: hazánk legfontosabb feladata lenne a szervezetben az arab országokat megtanítani a demokrácia mibenlétére. Hö-hö-hö: vak vezet világtalant?

ITT OLVASHATÓ

HOSSZÚ KATINKA VILÁGCSÚCCSAL OLIMPIAI BAJNOK

GÉPNARANCS - SPORTNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.08.07.


Hosszú Katinka 4:26.36 perces, hatalmas világcsúccsal nyert aranyérmet 400 méter vegyesen a riói olimpia úszóversenyeinek szombati nyitónapján.

Hosszú pályafutása első ötkarikás érmét szerezte, míg a magyar csapatnak – Szász Emese párbajtőröző után – ez volt a második aranya az első napon Rióban. Ez Magyarország 170. olimpiai bajnoki címe.

A Vasas ötszörös világbajnok versenyzője az előfutamban még csak 15 századra megközelítette a címvédő kínai – Rióban már délelőtt “elvérzett” – Je Si-ven 2012-es londoni játékokon elért 4:28.43 perces rekordját, a fináléban azonban már sikerült neki a történelmi időeredmény.

Hosszú kiválóan rajtolt, pillangón már az első hossz végén magabiztos előnnyel vezetett. Háton a várakozásoknak megfelelően könnyedén végérvényesen ellépett a mezőnytől, azaz innentől kezdve gyakorlatilag csakis az órával, a fennálló világcsúccsal versenyzett. Mellen az egész uszoda a levegővétel ütemére bíztatta, a gyorsra közel öt és fél másodperccel a világcsúcs részidőn belül fordult.

A kínai korábbi rekordjának sarkalatos pontja éppen az utolsó úszásnem volt, hiszen a londoni játékokon az utolsó 50 méteren jobb időt úszott, mint a férfi győztes amerikai Ryan Lochte. Hosszút korábban rendre ezen a szakaszon “győzte le” az a bizonyos televízióban, illetve a helyszíni kivetítőn látható vonal, amely a világcsúcsot jelzi. Ezúttal nem így történt: a 27 éves magyar csillag – a tavalyi kazanyi vb-n megfogalmazott álmát valóra váltva – több mint két másodperccel múlta felül a szám eddigi legjobb eredményét...

ITT OLVASHATÓ

A VILÁG PANCSEREI VAGYUNK, HA 1300 MENEKÜLT MIATT ELTŰRJÜK EZT A PIMASZ TOLVAJTEMPÓT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.08.07.


Bejött a Fidesznek a menekültpara – írja az Index. Az emberek kétharmada csontra benyalta a habonyi gyűlöletpropagandát és retteg a menekültektől. Mert azok majd felrobbantják/elveszik a munkáját/kultúráját.

Mindezt úgy, hogy az országban gyakorlatilag nincsenek menekültek. Nem voltunk, nem vagyunk számukra célország, ami érthető: olyan nyomort és kilátástalanságot hozott a Fidesz-rezsim, ami elől eddig 500 ezer magyar menekült Nyugatra.

A Fidesz gyűlöletkommunikációja pontról pontra a náci propaganda receptjét követi:
  • felszítja a félelmet és a rettegést
  • megnevez egy jól körülhatárolható csoportot, mint a veszély forrását
  • a gyűlölet célpontjait nem szuverén emberekként, hanem mint egy csoport tagjaiként, annak vélt jellemzőivel azonosítja
  •  a mesterségesen generált félelemre és rettegésre önmagát kínálja megoldásként...
Az ijesztő az egészben, hogy míg a magyarok 99,9 százalékának nincsenek személyes tapasztalatai a menekültekkel, inzultus soha nem érte őket, mégis rövid idő alatt milliókban sikerült felszítani a zsigeri félelmet és gyűlöletet, csupán a szenzációhajhász bulvármédia és az agymosó kormánymédia által.

Mindezt olyan emberekkel szemben, akik a földi pokolból, terroristák által szétbombázott városokból menekítik a családjukat, hátrahagyva mindenüket...

ITT OLVASHATÓ

ISZLAMIZMUS ÉS BALOLDAL: A CIVILIZÁCIÓS DISKURZUS BUKTATÓI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.08.07.


Böcskei Balázs egy nemrég megjelent cikkében azt állítja, hogy a baloldalnak meg kell felelnie a radikális iszlamizmus kihívásának.[1] Érdemi választ kell adnia „a radikális iszlám európai civilizáció elleni háborújá”-ra, végre szembe kell néznie a valósággal. Egyetértek. Csakhogy a „civilizációk háborújáról” szóló grandiózus narratívának semmi köze a valósághoz.

Meglehet, az európai közvélemény nagy része – mint Böcskei megjegyzi – állandó egzisztenciális szorongásban él: tart a bevándorlók tömegeitől, akik közé iszlamisták vegyülhetnek, tart az európai muszlim közösségektől, melyek talán iszlamistákat melengetnek a keblükön, egyáltalán tart az iszlamizmustól, ettől az idegen, ellenséges „civilizációtól”, amely a mi európai életformánk megsemmisítésére tör.

Böcskeinek igaza van abban, hogy komolyan kell vennünk ezt a szorongást. De ez nem azt jelenti, hogy kritikátlanul el kell fogadnunk azt a hamis és ideologikus világképet, amelyet ez a szorongás létre hív. A szerző szerint az iszlamizmus kihívására felelve olyan kérdéseket kell feltennünk, mint: hogyan kezeljük a migrációt, és hogyan vegyük rá a muszlim közösségeket, hogy segítsenek a radikalizmus megfékezésében. Mintha az iszlamizmust a migránsok hoznák közénk, és az inherensen radikalizmusra hajlamos muszlim közösségek, akiket ha meg nem szelídítünk, a vesztünkre törnek.

Ezek az elképzelések, ahogy a civilizációk összecsapásának általános képzete is hamis és káros ideológia terméke, amelyet a baloldalnak nem szabad elfogadnia. A mi civilizációnk – ha van ilyen – egy globális civilizáció: az azt alkotó társadalmi, gazdasági, katonai és politikai viszonyrendszerek messze túlnyúlnak a kontinens határain, és kibogozhatatlanul összeszövődtek a világ társadalmait alkotó egyéb viszonyrendszerekkel.

A radikális iszlamizmus nem a semmiből bukkant elő, hanem ezekből a viszonyrendszerekből születik meg: amint a globális Dél erőszakos kizsákmányolása fokozódik, a marginalizált területek egyre kiszolgáltatottabbá válnak az állami és nemzetközi katonai terrornak, és a globális gazdasági és természeti kataklizmáknak. A növekvő instabilitás és meggyengült politikai intézmények utat nyitnak a militáns radikálisoknak[2], akik a Közel-Keleten – lévén a neoimperialista nyugat és szekuláris nacionalista diktátorok ellen lázadnak – az antikolonializmusban és a vallási radikalizmusban találják meg a vezérlő ideológiát: innen a radikális iszlamizmus. [3]

Nem civilizációk összecsapásáról, hanem egyetlen globális civilizáció, egyetlen erőszakra és kizsákmányolásra épülő civilizáció belső feszültségéről van szó. A „civilizációk összecsapásának” hamis narratívája pusztán fenntartja és újratermeli ezt az erőszakos és egyenlőtlen rendszert. Egyrészről „harci üzemmódba” állítja a társadalmat, azaz normalizálja az erőszakot, mint a társadalmi feszültségek feloldásának, és általában az emberek közötti érintkezésnek az alapvető, paradigmatikus formáját. A migránsokkal való embertelen bánásmód például ebben a narratívában nem csak igazolható, hanem szükségszerű lesz, hiszen a civilizációs küzdelem része. Az erőszak normalizálása tovaterjed más területekre is, így válik elfogadottá például a tömegtüntetések erőszakos feloszlatása a rendkívüli helyzetre hivatkozva Franciaországban, és így tovább...

ITT OLVASHATÓ

ŐSZINTESÉG, VAGY BUTASÁG?

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.08.07.


Orbán Viktor kijelentette, azt szeretné, ha Donald Trump nyerné meg a novemberi elnökválasztást az Egyesült Államokban.
 
A magyar miniszterelnök őszinteségét nagyra értékeljük. Nem csodálkozunk a kijelentés tartalmán sem. Maximum azt kérdezzük: illik-e, hasznos-e a magyar kormányfőnek állást foglalni az amerikai elnökválasztási versenyben?
 
Donald Trump értékrendje azonos Orbánéval: Trump utálja a szabad kereskedelmet, de szereti a pénzt. Utálja a bevándorlókat, különösen a mexikóiakat és az iszlám vallásúakat. Nem számít, hogy maga is bevándorlók leszármazottja, felesége pedig szlovén bevándorló...
 

BELETÖRÖLTE A LÁBÁT A KÖZTÉVÉ AZ OLIMPIAI ESZMÉBE

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.08.07.


Ez a mostani gyalázat még az eddigi hírhamisításoknál is szégyenletesebb. Annál is aljasabb, mint amikor a kormány ellen tüntető több tízezres tömeget néhány tucatnyi lézengőnek hazudták. 
 
Ezúttal az olimpiát sikerült beszennyezni.

A 100 méteres pillangóúszás egyik előfutamát a 18 éves Yusra Mardini nyerte. Nem szír színekben, ami normális üzemmenetben természetes lett volna, hanem a menekült válogatott tagjaként. Yusra Maridin ugyanis menekült. Társaival együtt úszva menekült a tengeren.

Knézy Jenő riporter(?) most meg sem említette a nevét. Sem a versenyzők felsorolásakor, sem pedig az eredmények ismertetésekor. Mintha ez a 18 éves szíriai lány nem is létezett volna. Knézy riporter (?) azt sem közölte a köztévé nézőivel, hogy a lány a menekült válogatott tagjaként indulhatott az olimpián.

Volt már ilyen Magyarországon. Ötvenes éveknek hívták azt az időszakot, és a hatvanas évek elejére is átnyúlt.

Nagy fekete autók, éberség. Éjjel, nappal, minden hullámhosszon.

Egy történet ebből a világból.

Amikor a hatvanas évek legelején a Real Madrid egy barátságos meccsen a Vasas ellen futballozott, a spanyolok, legalábbis a magyar újságok összeállításai szerint, mindössze tíz emberrel léptek a pályára - a Puskás nevű, tízes számú mezt viselő játékost ugyanis, valamiért elfelejtették megemlíteni az akkori magyar lapokban...

ITT OLVASHATÓ

F

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.08.07.


Ma az edinburgh-i Fringe fesztiválon megnéztük a Vágy villamosát. Blanche-ot  Nineli Chankvetadze (ő a Cannes-ban Arany Kamera díjat kapott "Robinzonáda avagy az angol nagyapám" című film női főszereplője volt), Stanley-t  pedig Vano Dugladze játszotta (igen, grúzul).
     
Edinburgh-ben is vannak plakátok menekültekről. Az egyik ilyen plakát arra figyelmeztet, hogy ezek az emberek valakik voltak Szíriában, aztán elveszítették mindenüket, a pénzüket, a méltóságukat, az önképüket. Ezek a plakátok valamit vissza akarnak adni a menekülteknek, szemben bizonyos más plakátokkal, amelyek ezektől a szerencsétlen emberektől még megpróbálnak elvenni valamit, leginkább az emberi mivoltukat. Van azokra jelző, akik a huszadik században el akarták venni szerencsétlenek emberi mivoltát, azokra, akik német filmhíradókban kérdezték meg a polgárokat, hogy tudták-e, hogy ők is khmm voltak, azokra, akik minden aljasságra képes figurákat uszítottak a legelesettebbekre, és ez a jelző akár F betűvel is kezdődhet, de térjünk most vissza a Vágy villamosára. 
  
Stanley Kowalski egy primitív fickó, aki megbabonázza Stellát. Stellának valamiért szüksége van erre az ösztönlényre, aki uralkodik felette, aki megalázza, megüti, tulajdonaként kezeli. A mentálisan teljesen szétesett Blanche pedig képtelen meggyőzni nővérét arról, hogy szabaduljon meg Stanley-től.  Metaforának nem is rossz.

ITT OLVASHATÓ

VIDÉKI NAGYURAK ROMBOLHATJÁK LE A FIDESZ FŐVÁROSI BÁSTYÁIT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.08.07.


Kevesen foglalkoztak eddig azzal a jelenséggel, hogy a vidéki Magyarországon a feudalizmus feltámasztásának réme fenyeget már évek óta. A kormánypárt fővárosi központja a vidéki választókörzetekben mandátumot szerző képviselőket lényegében helytartóként tartja nyilván, így nem meglepő, hogy néhányan már kissé túllőttek a célon. A Voldemort nagyúrként elhíresült BAZ megyei fideszes helytartó most elég kellemetlen helyzetbe hozta a főnökeit, ám nem ő az egyetlen, akitől tartaniuk kell a budapestieknek.

Mengyi Roland a semmiből lépett elő hat éve, ma pedig már nem csak a választókörzetében, de az egész országban ismerik a nevét. Az országgyűlési képviselő azonban nem parlamenti aktivitásával vívta ki a köz figyelmét, hanem egy olyan korrupciógyanús üggyel, melyet nehéz lesz elsikálnia a pártnak. Most legalábbis úgy tűnik, hogy az illetékes minisztérium, illetve a kormányzópárt potentátjai beáldozhatják a túl kapzsivá vált nagyurat, aki a Harry Potter című regényből ismert főgonosz, Voldemort nevén szólíttatta magát a magánbeszélgetéseiben.

Azért ne legyenek illúzióink, az EU-s pénzek lenyúlása ügyében folytatott nyomozás  számos fordulatot vehet még, Voldemort akár jófiúként is kikerülhet az ügyből, és azt se feledjük, hogy a képviselő kormányzati támogatással hallgat, mióta a botrány kirobbant. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a budapesti központban megunták azt a szabadrablást, ami a helytartók nevéhez köthető az utóbbi hat évben, és rá akartak ijeszteni a többi nagyhatalmú vidéki fideszes politikusra. Sokan emlegetik a Békés megyében szinte korlátlan hatalommal bíró Simonka Györgyöt, mint aki már túl sok kínos ügyet produkált, így akár Mengyi sorsára juthat, ha nem fogja vissza magát...

ITT OLVASHATÓ

MONDANÁM MEGINT, HOGY LEÉRTÜNK AZ ALJÁRA, DE TUDOM, NEM ÍGY VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA -DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.08.07.


Soha nem indult még ilyen sikeresen olimpia a magyaroknak. Szász Emese, a 33 éves párbajtőröző tegnap egész nap hibátlanul vívott és megszerezte a csapat első aranyát. Hosszú Katinka az úszómedencében hatalmas világcsúccsal nyert 400 méter vegyesen, övé Magyarország sorban második aranyérme. Természetes, hogy erről szólnak a hírek, mindenki ünnepel, Orbán Viktor sem foghatja vissza magát rendkívül népszerű Facebook-oldalán és sütkéreznie kell a dicsőségben:


Remélem, mindenki hallja a suttyó többes szám mögötti egyszemélyes melldöngetést. Semmi baj nincs ezzel, csak öncélúan el akartam mondani, hogy engem elmondhatatlanul irritál. Szerencsére nem erről lesz szó, hanem még inkább ünnepet rontok. Mint tudjuk, az olimpiák történetében először kapott helyet az egyes országok csapatai között a menekültek válogatottja.

Ennek a csapatnak a tagjaként állt rajthoz a 18 éves Yusra Mardini a 100 méteres pillangó előfutamában. A lány a szíriai polgárháború elől menekült el, 25 nap alatt, Magyarországon keresztül jutott el Berlinbe. (ITT olvasható a története.) Majdnem a tengerbe fulladt, de mivel mégsem, tegnap leúszta a futamát, és bár az eredménye a továbbjutáshoz nem volt elég, a futamgyőzelemhez igen.

Ezt csak onnan lehetett megtudni, hogy az ember nézte amit lát, vagy elolvasta a híreket, mert történt ugyanis, hogy ifj. Knézy Jenő kommentátor figyelmét teljesen elkerülte a dolog. Olyannyira, hogy ugyan kényszeredetten felolvasta kik versenyeznek, de Mardinit kihagyta, ahogy azt is, hogy melyik csapat színeiben indult. Miután végighalandzsázta a futamot és endedélyt kért, hogy az érintett magyar versenyzőről, Szilágyi Liliánáról beszéljen (ahelyett, hogy), a végén talán benyögte, hogy ott van a képernyőn a számunkra teljesen érdektelen előfutam eredménye. Anélkül, hogy a nyertes nevét kimondja, akiről semennyire nem kívánt tudomást szerezni...

ITT OLVASHATÓ

MÉG 2 ÉVBE TELIK EGY ROMA TANULÓKAT SEGÍTŐ MILLIÁRDOS RENDSZER KIÉPÍTÉSE, AMI ROSSZUL MŰKÖDIK

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: atlatszooktatas
2016.08.07.


Magyarországon nincs pontos statisztika, arról hány roma tanuló van. Erre a hiányosságra lenne megoldás az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2014-ben indított úgynevezett Integrált Nyomkövető Rendszer (INYR), amiből adatokat lehetne kapni a roma diákok helyzetéről 2018-ra. A CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány) és az ERRC (European Roma Rights Centre) szerint az INYR több szempontból alkalmatlan a feladatára, több milliárdos projektből kiépített rendszer szakmailag nem megfelelő.

A főleg roma gyerekeket sújtó diszkriminációs gyakorlat, illetve az ehhez kapcsolódó kötelezettségszegési eljárás már bejárta a magyar sajtót: rendszerszinten minősítik fogyatékossággal élőnek a roma tanulókat. Horváth István és Kiss András emiatt beperelték a magyar államot és 2013-ban nyertek a strasburgi Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Az elérhető adatok szerint 2012/13-ban ötvenháromezer roma gyerek tanult a magyar közoktatásban, bár ez csak közelítő becslés, mert a roma gyerekek hivatalos, iskolai regisztrációja elmaradt egy 2013-as rendelet miatt, amely szerint csak szülői hozzájárulással lehet az iskolában a gyerekeket romaként és/vagy halmozottan hátrányos helyzetűként regisztrálni. A Horváth és Kiss-üggyel összefüggésben, az adatok hiánya miatt a strasbourgi ítéletek végrehajtását felügyelő Miniszteri Bizottság is figyelmeztette Magyarországot.

A tavaly decemberi határozat felszólította az országot, hogy tegyen eleget a vállalt kötelezettségeinek és készítsen részletes statisztikát a roma tanulók helyzetéről, iskolatípusok szerinti megoszlásukról és a fogyatékosnak minősített tanulók arányairól.

Még mindig a diszkriminatív és elavult tesztet használják

A CFCF és az ERRC (European Roma Rights Centre) a heves megyei indokolatlan fogyatékossá nyilvánítás miatt az EMMI ellen is indított közérdekű perben a felek 2015-ben egyeztetéseket folytattak az egyezséggel történő lezárása érdekében. A per azért indult, mert Heves megyében évtizedek óta felülreprezentáltak az enyhe fokban értelmi fogyatékossággal élőnek minősített roma gyerekek.

Ennek oka a nem kultúra-semleges (roma gyerekek szociális helyzetét figyelmen kívül hagyó) mérési eljárások alkalmazása, mint például a Budapest Binet tesztté, ami ezért alkalmas a roma gyermekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánítására. Az CFCF és az ERRC peren kívüli megegyezés feltételéül szabták az etnikai adatgyűjtését. Megegyezés végül mégsem volt, mert bár nemzetiségi kérdés bekerült a nyomtatványba, de az INYR-t mindkét szervezet alkalmatlannak találta...

ITT OLVASHATÓ

KÖZVETÍTÉS

HUPPA BLOG
Szerző: Cs. Kádár Péter
2016.08.07.


Te Jenő!
– Mi van már megint, Lujza?
– Most olvasom az újságban, hogy nem mondtad meg a közvetítésben a háború elől menekült sportoló nevét.
– Minek olvasol újságot, Lujza? Megmondtam neked ezerszer, hogy csak az MTVA műsoraiból tájékozódj!
– De Jenő! Hogyan csináltad, hogy nem mondtad be a nevét?
– Ne kérdezz baromságokat Lujza!
– Te Jenő! Neked valami titkod van. Te le akarod tagadni előttem azt a nőt! Van közöttetek valami?
– Vigyázz Lujza, mit beszélsz!
– Jenő, ne fenyegessél! Még nincs lezárva a pered az első feleséged rugdosása ügyében.
– Lujza! Hogy jön ez ide? A bíróság megállapította, hogy formai hiba volt.
– A rugdosás, Jenő?
– Az eljárás.
– Az milyen eljárás, hogy nem mondod meg a közvetítésben a menekült nő nevét, Jenő? Ki vele, ki az a nő? Honnan ismered?
– Nem ismerem, Lujza, hagyj békén!
– De Jenő, nekem tudnom kell! Meg a nézőknek is tudniuk kellett volna!
– Lujza! Lujza! Lujza!!!!!!!!!
– Ne üvölts Jenő! Minek is engedtelek egyedül az olimpiára…
– Most már elég legyen! Én védem a magyarokat a migráncsoktól még az olimpián is, te pedig hülyeségekkel zaklatsz. Nem foglalkozom idegenekkel!
– Te Jenő! A Hosszú Katinka is migráncs?
– Jaj, Lujza, már miért volna migráncs?
– Azt írja az újság, hogy Amerikában készült föl az olimpiára. Mert nálunk nem engedték. Akit nálunk nem engednek, az migráncs, nem?
– Lujza! A Hosszú Katinka nem migráncs. Ő saját elhatározásából nem Budapesten készült föl.
– Miért nem, Jenő? Félt, hogy őt is megerőszakolja az az edző?
– Dehogy félt! Az az edző csak kislányokat erőszakolt meg, őket is jó régen.
– Jenő! Az akkoriban kislány Hosszú Katinka nagylány lett! Nem képzelhető el…
– Lujza! Mondtam már! Az az edző szóba se áll a Hosszú Katinkával. Még az aranyéremhez sem gratulált...

ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚT?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Dési János
2016.08.07.


Napok óta az a kép ugrik mindig a szemem elé, amely éppen 102 évvel ezelőtt készült Budapesten.
És akik még a KLIK-telen oktatás előnyeit élvezhették, nyilván ugyanígy ismerik, mint én. Ezen a derék magyarok egy tisztes csoportja: „Háborút akarunk” táblákat lenget lelkesen, 1914 júliusának elején járunk. A hangot persze nem őrizte meg semmi, de elnézve a fotókat körülbelül el tudjuk képzelni, amint együtt skandálták, hogy „Háborút akarunk, háborút akarunk!” Ők voltak – egyszerűsítsük le a dolgokat, a korabeli CÖF, vagy Békemenet, csak akkor Háborúmenetnek hívták volna őket, a korabeli hangadókkal, mint az akkori ifjú Lomniczi, Csizmadia és a többi. Persze a sajtó egy része is már napok óta azt harsogta, hogy „Háborút akarunk” és vesszenek a hazátlan bitang liberálisok, a baloldaliak és mindazok, a széplelkek, akik szerint nem egy akkora ötlet az a nagyszerű elképzelés, hogy itt háború lesz.
Az akkori hatalom emberei, bár talán akad aki átlátta, hogy mégsem lesz ez annyira jó, végülis arra jutottak, ha a nép jelesei ennyire akarják, hát legyen. Alig pár nap múlva teljesült a korabeli Békemenet, akarom mondani Háborúmenet kívánsága és megkezdődött az első világháború. Belehalt egymillió ember az országból, Európából vagy 50 millió halott.
Széthullott az addig békét és prosperitást jelentő monarchia, Magyarország elvesztette területének a kétharmadát – okot adva ezzel egy újabb, még véresebb háborúhoz való csatlakozáshoz 20 évvel később.
De szó se róla, az akkori Békemenet, akarom mondani Háborúmenet kívánsága nagyon szépen teljesült. Megkapták, amit oly hangosan és persze bizonyos kormányzati körökből feltüzelve követeltek. A háborút.
Ugyan akkoriban a népszavazás, meg a nemzeti konzultáció nem volt divat és a kor amúgy igen kreativan korrupt elitje sem jött még rá arra a nagy ötletre, hogy közpénzből lehetne a háború mellett jó drága kampányt folytatni néhány közeli barát lapjában, hogy a kassza is csengjen. De azért a párhuzamot nem kell tovább magyarázni...
 

MIÉRT OLTÁRI SZÉGYEN, HOGY ÓVODÁBAN KERESI A TERRORISTÁKAT A MAGYAR ÁLLAM?

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancsblog
2016.08.06.


Mert Orbánnak valójában nem volt választása.

Leszóltak Ankarából, hogy haladjunk. Tudniillik Ankara azt „kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terrorista szervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, illetve szervezet felszámolását” – írta az Indexnek a külügy.

A célpont pedig – mint az köztudott – az angyalföldi Orchidea Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Óvoda és Iskola.

A minisztérium azt is tudatta a portállal, hogy „a magyar állam kész a hatályos törvényi előírások szigorú betartása mellett megvizsgálni a török kérést”. Világos beszéd, írhatták volna azt is, hogy azt válaszoltuk nekik: igenis, főnök!

Mielőtt mindennek az okára rátérnénk, tisztázzuk: terroristák nyilván lapulhatnak egy óvodában is (többször előfordul ilyesmi például hollywoodi B-filmekbnen, milyen kár, hogy hirtelen egy sem jut eszünkbe).

Az sem újdonság éppen, hogy bizonyos önkényuralmi rendszerek vezetőinek paranoiája alapjáraton is lehet olyan mérvű, hogy általános iskolások és óvodások, dadusok és tanárok között keresse azokat, akik a hatalmára törnek. Jelen esetben ugyebár Erdoğan keresi nálunk a puccsistáit. Persze, nem csak nálunk: Törökországban az elmúlt napokban több mint ezer magániskolát zárattak be.

Olyannyira nem csak nálunk, hogy például a 444.hu egyenesen azt írja, „a török vezetés nem csak a magyar hatóságoktól kérte azt, hogy zárják be a nekik nem tetsző iskolákat. Amikor Németországban próbálkoztak ezzel, akkor a baden-würtenbergi miniszterelnök, Winfried Kretschmann a kérést is felháborítónak nevezte, és elutasította őket.”

Akkor miért kellett nekünk azonnal ugranunk, s egy másik ország hatalmi játszmáiba beállni első szóra csicskásnak?

Nos, nem azért, mert olyan nagy hatással van ránk a nagy példakép, Erdoğan karizmája.
Hanem hát, pénzért. Azért, mert megvásárolhatók vagyunk, s az adásvétel már jóval korábban megköttetett. Most csak az egyik számla ellentételezése történik. Nem is olyan nagy ügy:

ITT OLVASHATÓ

ÍGY ROMBOLJA AZ ORBÁN-REZSIM A NEMZETTUDATOT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.08.06.


A magyarok legalább kétharmada gondolja, hogy ez a kormányfő és a vezetése alatt álló politikai kaszt korrupt vagy nagyon korrupt. Ugyanezen magyarok 90%-a szerint meg kell védeni az országot a migrációtól, miközben 2010 óta legalább 200, más számítások szerint 350 ezer ember távozott külföldre egyetemi tanulmányok, tartós munkavégzés, vagy letelepedés céljából, akik közül nagyon kevesen akarnak visszajönni, és még kevesebben jönnek tényleg vissza. A fiatalok harmada-fele nem lát perspektívát maga számára Magyarországon. Mindent összevetve az országhoz és a nemzethez túl sok emberben (trendszerűen kivehetően) már a kudarc és a csalódottság érzése kötődik -- magyarán, amíg a kormányfővel szembeni igényt, hogy "megvédje az országot", az jól teljesíti, a magyarok túl nagy hányada a saját sorsát ezen az országon kívül képzeli el vagy éli meg. Az ország és polgárainak sorsa (perspektivikusan vagy már most) elválik egymástól, a polgárok jelentős hányada leválasztja magáról az országot, ennek "megvédését" a (korrupt, silány) kormányra hagyja, de a saját sorsával nem hajlandó ugyanígy tenni.

Ez egy alapvető törés a tényleges nemzettudatban. Amikor egy polgár kiveszi a saját sorsát a nemzetéből, ez utóbbit rábízza egy olyan cselekvőre (a köztudottan nem szeplőtelen kormányra), amelyre a saját sorsát viszont nem hajlandó, az a reális nemzettudat és a mögötte álló sorsközösség agóniájának újabb fejezetére utal. Amikor ez egyre több emberben kiegészül azzal a -- pl. a fociválogatott kapcsán is tapasztalt -- érzelemmel, hogy amit a kormány nemzeti ügyként propagál, az szükségképpen utálatos, tehát a nemzeti érzelmek -- nem kis részben a fenti első bekezdésben ismertetett kormányfői törekvés eredményeként -- teljesen átpolitizálódnak, akkor a reális és a politikai nemzettudat válsága olyan traumát okozhat a tágabb politikai közösségben, amely ennek -- ha nem is a szétvetésével, de -- további tartós kompetencia-gyengülésével fenyeget. Különösen problémás a helyzet akkor, ha -- mint tudjuk -- a magyar nemzettudat legalább 150 éve válságokon át alakul, a társadalom folyamatos bizalomhiányát és versenyképtelenségét táplálva...

ITT OLVASHATÓ

NATASHA NEM RÁHEL, OBAMA NEM ORBÁN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.08.06.


Emlékszünk az igazságos Mátyás király történeteire? Na ugye! A vezetők és az egyszerű nép kapcsolatának „megszellőztetése” mindig is bírt reklám-értékkel. S egyáltalán nem mindegy, hogy egy vezetőről a neki kezet csókolót lenéző vigyora, vagy a kemény munka emléke marad meg a köz emlékezetében. Ami igaz a családtagokra is.

Például a vezető gyermekeire. Amiért ez most eszembe jutott az az a hír, amely a Boston Herald internetes oldalán bukkant fel, majd szerzett nem kevés kedvelőt a hivatalban levő amerikai elnök tinédzserkorú lányának. Natasha Obamának, aki egy gyorsétteremben tölti a diákmunka mindennapjait. Előkészítve az étterem nyitását, illetve felszolgálva a vendégeknek, ha kell. Publicitást is szerezve a folytatólagos közlésekkel a lapnak, mely reklámértéket szintén kár lenne alábecsülni. Ahogy nyilvánvalóan végtelen naivitás kellene annak elképzeléséhez is, hogy nem felügyelik az említett éttermet. Elvégre egy regnáló amerikai elnök lánya mégis csak egy regnáló amerikai elnök leánygyermeke. Ugyanakkor, még az esetleg fékezett habzás ellenére is segítheti a csemetét abban, hogy egy kicsit belekóstoljon az élet valós pezsgésébe. S persze a tényleges munkába is. Mert nincs az a biztonsági felügyelet, ami a tálcát könnyebbé, az asztalig vezető utat rövidebbé tenné.

Mely utat mégis csak a saját lábán kell megtennie még az elnök lányának is. Nem képletesen, hanem szó szerint. Így aztán semmi nem mentheti meg attól, hogy megtapasztalja a saját lábon mászkálás érzését. Meg a saját lábon állás élményét. Alkalmasint képletesen is. Azt az érzést adva, hogy: „meg tudom csinálni, ha kell”. Ami tizenévesen szinte biztosan többet ér egy gyermek személyiségének, mint a zsebpénz kiegészítése az elnök lányának. Már csak azért is, mert ennek a történetnek van egy nyilvánvaló, ha tetszik informális, üzenete is. Az, hogy Obama nem lesz élethosszig elnök, és elnöksége alatt sem kapart annyit, ami még az unokáknak is gondatlan, adott esetben a fizikai munkától is messze álló köldöknézést biztosítana. Mely üzenet az amerikai választók felé szintén bír némi értékkel. De, természetesen más földrajzi területek országainak is bírhatna.

Melyek egyikében szintén több sajtóhír foglalkozott az elnök lányával. Keringett felvétel a diszkós táncikáról, hír a milliókért keresett mobiltelefonról. Vagy, például az esküvője tiszteletére zöldebbre festett fűről, és soron kívüli útkátyúzásról. A férjnek, vadászkastély helyett, kiutalt közbeszerzésekről, az Opera királyi páholyában elkövetett bulizásról, svájci iskoláról, és ölébe pottyantott katedráról. De valahogy nem sikerült egy lesifotósnak sem meglesni, amint békésen kapálgat, illetve cukorrépát egyelget. Ahogy az egy rendes parasztlánykához illene, az uradalmi zsellérnosztalgia közhasznú szolgájának gyermekéhez. Ellenben akkora orcával bírta közölni a saját lábán állás tényét, amekkora orca a valóságban egy életre arra kárhoztatná, hogy csak lapjával férjen be egy átlagos ajtón. Pedig, még emlékezhetünk rá, Orbán Ráhelnek volt egy emberileg vállalható pont az életében, amikor akár kifordulhatott volna az apja árnyékából. Az azóta eltelt három év alatt azonban inkább a befordulást választotta...

ITT OLVASHATÓ

OLIMPIA A NÉPSZAVAZÁS IGÉZETÉBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.07.


Hamvas kis honunk – illetve a Fidesz – drágalátos televíziója már a futball Európa-bajnokság ideje alatt sem volt egy habostorta, ami nemzeti összeborulást celebrált minekünk, azzal elvette az ember kedvét még az élettől is. Az egész médiás delirálás már akkor sem a labdarúgásról szólt, viszont az üzenet meghúzódott a mélyben arról, hogy milyen faszán teljesít ez az ország, a csapata, következésképp a Párt is.

Akkor és ott még nem lehetett tisztán kihüvelyezni, hogy mitől émelyeg az ember, de permanensen olyan érzése volt, akárha az MDP valamely ülésén venne részt, miközben szól az ütemes taps. Valahogyan az egész megfeküdte az ember gyomrát, amit még az sem tompított, hogy aranylábú gyermekeink valóban váratlanul jól muzsikáltak, ami örömös. Már csak azért mondom, ha valakiben fölhorgadna, hogy hazaáruló mocsadék volnék.

Viszont az a tempó kutyafasza volt ehhöz az olimpiához képest, amikor élesbe váltottak a dolgok – mert sürget az idő és a föladat -, ezért tolják bele az ember pofájába a kormánypropagandát ezerrel. Ez nem csak nekem tűnt föl. Az NSO online-on a vízilabda válogatott szerbek elleni döntetlenje után több kommentelő is szordínósan sérelmezte, hogy nem kíváncsi az egy óra alatt háromszor leadott kormányhirdetésre, egyelőre szelíden intve csak ennyit írva: „Anyátokat már, közmédia!” És még csak az első napnál tartottunk akkor.

Ma meg a másodiknál, és mennyi sok-sok nap van még hátra, mennyi rengeteg adásidő, amelynek hiátusait mi mással lehetne kitölteni, mint a Brüsszelnek – következésképp a panelproliknak – szóló üzenettel. A potenciális szavazó honpolgár szíve ilyen alkalmakkal megengedőbb, sportközvetítés okán a valaga csurig van sörrel, az üzenet tehát könnyebben célba ér. A megfelelő mennyiségről a goebbelsi útmutatások nyomán a Propaganda Minisztérium gondoskodik...

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR NÁCI GENETIKÁT HIRDET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.08.06.


Nem kellene sem megszokni, sem természtesnek tekinteni, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke genetikai hibának tekinti a baloldaliságot, és genetikai okokkal magyarázza a baloldali politikai irányultságot. 

A genetikai okokkal magyarázott társadalmi magatartás fajelmélet. A fajelmélet náci teória, Adolf Hitler elmélete. A fajelmélet logikusan vezet el egyes embercsoportok kiirtásához. A genetikai meghatározottság folytán a nekik tulajdonított magatartás nem megváltoztatható. Ha káros, csak a genetikailag meghatározott csoport megsemmisítésével menthető meg tőlük az emberiség.

Kövér a genetikai meghatározottságot nem egy népre, hanem a baloldaliságra érti, azonban ezt a kettősséget éppen a nácizmus oldotta meg azzal, hogy bizonyos magatartásformákat és politikai irányultságot egy néppel azonosított. A szociáldemokrácia, a baloldaliság Hitler fő művében a zsidókkal azonos, és a zsidók genetikai hibájából vezethető le.

Nem véletlen, hogy az antiszemita kódok egyike éppen a baloldaliság, a kommunistázás. A kommunista zsidó, a zsidó kommunista. Maga a "baloldaliság", mint eszme, nem lehet Kövér genetikájának tárgya, mert a baloldaliság eszméjének nincsenek génjei. Génjei csak embereknek vannak. A Kövér által említett génhiba azokat az embereket jellemzi, akik a baloldaliság eszméit vallják.

Kövér tehát felfedezett az emberiségben egy olyan génhibát, amely az embereket baloldalivá teszi. Elmélete szerint baloldali csak olyan ember lehet, akinek hibás génjei vannak. Ez okozza a baloldaliságot. A hibás gének azt jelentik, hogy ezek az emberek selejtek. A génhibák betegséget okoznak.

Mivel ezek a génhibák a baloldaliságot hozzák létre Kövér szerint, a baloldaliság betegség. Méghozzá társadalmi betegség. A betegség halált okoz, ezért a baloldaliság pusztulással fenyegeti a társadalmat. Ez Kövér génelméletének lényege. Mivel a gének és a génhibák is öröklődnek, ezért a baloldaliságot, mint a társadalom pusztulását okozó betegséget csak úgy lehet eltörölni, ha megállítjuk a hibás gének öröklődését, amit csak úgy lehet, ha megsemmisítjük a hibás géneket hordozó egyedeket.

A hibás gének könnyen felismerhetők: akik nem hívei a NER-nek és a keresztény-nemzeti klerikálfasiszta ideológiának, azok baloldaliak, és ebből felismerhető, hogy hibás gének hordozói, a társadalomra veszélyes egyedek. Ha egyelőre nem is szervezünk haláltáborokat a kiirtásukra, és egyelőre nem jelentkezik egyetlen népirtó diktatúra sem, hogy ezt a kényes feladatot átvállalja, és Kövérnek csak deportálni kelljen a génhibás egyedeket, akkor is lehet tudni, hogy ezek selejtes emberek, akiket távol kell tartani magunktól.

Ez színtiszta náci elmélet. Nem mentség, hogy egyesek szerint Kövér diagnosztizálható elmebeteg. Akármennyire törvénytelen is az Orbán-rendszer, és megszálló hatalomnak tekintendő, Kövér mégiscsak a Magyar Országgyűlés elnöke a külvilág és sok magyar számára. Hogy közönséges náci legyen a Magyar Országgyűlés elnöke, aki génhibára vezeti vissza a baloldaliságot, egy uniós tagországban megengedhetetlen...

ITT OLVASHATÓ

PONTOSAN AZ ILYEN ÖKRÖK MIATT, AMILYEN TE IS VAGY, JENŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.06.


...Képzeld, Jenő! Most nem tetszik, ami van. Nem tetszett 10 éve sem, de amit most Orbán és bűntársai csinálnak, arra nincs példa a magyar történelemben. Képzeld bazdmeg, most van teli a tököm! Na, mit szólsz? Képzeld, jogom van hozzá! Ugyanis nem te fizeted ezt az egész szart, hanem én is. Kurvára nem választás kérdése.

Szólj a főnöködnek, hogy csak orbanisztán ájult híveit nyúzza meg, mindenki mást hagyjon élni! Máris befogom a pofám. Tartsátok el ti Orbánt családostul, Szijjártót, Lázárt, Rogánt, Mészárost és a többi cinkostársat. Akkor teljesen rendben lesz, ha mi, többiek élhetünk nyugodtan. De nem élhetünk, mert megnyúztok mindenkit. Kiraboljátok azt is, aki soha a büdös, tetves életben véletlenül sem szavazott volna erre a rablóbandára.

Az van, Jenő, hogy legfeljebb másfél millóan élősködtök a nyakunkon. Egy faszom kisebbség tipor az idióta, védekezni képtelen többség nyakán és közben azt ugatjátok, hogy kussoljunk, ne is nyögjünk, mert miért nem nyögtünk húsz éve, készáz éve, vagy kétezer éve? Hát mentek ti a retkes francba, egytől egyig!  Az iskola rendszer tönkre tétele, mi? Hát az tényleg el lett baszva, pajtás. Mert sem te, sem a nyomorult szektatag-társaid minimálisan, alapjaiban sem ismeritek a magyar nelvet. A helyesírással köszönő viszonyban sem vagytok, de így van ez a matekkel és a történelemmel is. Olyan szinten vagytok primitívek minden téren, hogy az is csoda, hogy a picsában sikerült a nyolc általánost elvégeznetek...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS AZ OLIMPIAI ESZME

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.06.


Kevesen számítottak arra, hogy a közvetítések szünetében megjelenő menekültellenes hirdetések embertelenségét mindennél jobban lelepzi az olimpiai eszme. Az olimpia arról szól, hogy nem számít a bőröd színe, a vallásod, a származásod, csak az számít, hogy ki vagy és mire vagy képes. Nem is a győzelem, hanem a nemes küzdés szempontjából.


Az olimpia népek, fajok, vallások békés egymás mellett éléséről, egymás tiszteletéről szól. A sport eltörli a mesterséges különbségeket. Az olimpia a legnemesebb eszme a világon, amely kizárja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját. Az emberiség seregszemléje, a kölcsönös tisztelet ünnepe.

Olimpiai közvetítések szünetében bejátszani a magyar kormány idegengyűlölő, fajgyűlölő, rasszista uszításait, majd visszakapcsolás után nézni azokat a sportolókat, csodálatos embereket, akiknek honfitársait, hittestvéreit, azonos bőrszínű embertársait gyalázták egy perccel ezelőtt hivatalos kormányhirdetésben, nemcsak morbid. Minden elképzelhető aljasságot és mocsokságot felülmúl.

Hogyan tud egy magyar sportoló sportszerűen küzdeni olyan sportemberek ellen, akikről saját kormánya a nap 24 órájában állítja, hogy bűnöző, terrorista, kultúrálatlan, embernek is alig nevezhető. Nem szégyelli? Akikről a hirdetések szólnak, azok nem menekült voltuk vagy emigráns jellegük miatt válnak ilyenekké, hanem azért nem kérnek belőlük, mert faji, vallási, etnikai származásuk miatt bélyegzik ilyennek őket.

Hogyan érezheti magát egy magyar sportoló az olimpiai falu nagy kohójában kellemesen, ha olyanok jönnek vele szemben, akik ellen uszítanak az országában, itt pedig minden megkülönböztetés nélküli emberek? Mit szól ahhoz, hogy Rióban ugyanolyan emberek, mint ő, és tudja, hogy Magyarországon róluk úgy beszél a hivatalos állami propaganda, mintha nem is emberek lennének, hanem állatok?

Hogyan várja el egy magyar sportoló Rióban, hogy szeressék, ha mindenki tudja, hogy a magyar sportoló olyan helyről jön, ahol gyűlöletet keltenek menekültekkel szemben? Hogyan érezték magukat a magyarok a Maracana stadionban, amikor a legnagyobb tapsot nem valamelyik "nemzetállam", hanem a menekültek csapata kapta? Nem kínos Orbán miatt magyarnak lenni egy olimpián? Lehet élvezni az emberiség sokszínűségét?

S hogyan lép be az olimpiai faluba pöffeszkedve az az ember, aki rasszista, gyűlölködő uszítást folytat olyan emberek ellen, amilyenek szembe jönnek vele, akik semmiben nem különböznek azoktól, akiket ő bűnözőnek, veszedelemnek, az emberiség aljának mutat az okos magyar népnek? Legfeljebb még néhány évig nagyobbat ugranak, dobnak, vagy gyorsabban futnak azoknál, akikről Orbán hirdetései szólnak, de ugyanolyan emberek. A bőrük színe, a vallásuk és az etnikai származásuk miatt gyalázzák őket.

Orbán mindennek ellenkezője, mint amit az olimpiai eszme kifejez. Ez az ember gyűlöli az Isten teremtményeit, megbélyegzi őket, mint a nácik. Be sem lenne szabad engedni az olimpiára. Ő a terrorista, ő az ellenség, ő az, akitől félni és undorodni kell. Tudja ez a rasszista náci, hogy az olimpián nem a tiszta fajú "keresztény" árják versenyeznek a nem tiszta fajú, nem keresztény, nem fehér sportolók és csapatok ellen?

Tudja Orbán, hogy a nemzeti olimpiai válogatottakban vannak fehér muszlimok, fekete keresztények, ateisták és buddhisták, sárgák, fehérek, feketék? Tudja, hogy ezek mind egy nemzetet képviselnek? Tudja, hogy ezek az emberek nemzetük megbecsült polgárai és semmiféle hátrányos megkülönböztetést nem szenvednek el? Hogy senkinek eszébe sem jut a bőrük színe, a vallásuk, az etnikai származásuk alapján megkülönböztetni őket? 

Tudja Orbán, hogy aki ilyet tesz, aki bőrszín, vallás, származás szerint osztályoz, az az emberiség legalja? Tudja, hogy ő ez az ember? Tudja, hogy annál mocskosabb embert még nem hordott a hátán a föld, mint aki ezek alapján minősít, megkülönböztet, egyes bőrszín és vallás alapján bűnözőnek bélyegez, bűnözéssel azonosít, és beilleszkedésre képtelen állatként kezel?

Tudja Orbán, hogy aki belerúg az elesettbe, megvonja az éhezőtől a falatot, aki kerítést emel háborúból menekülő, életüket mentő emberek elé, aki elnézi, hogy az országa határán sárban és mocsokban fekszenek gyerekek, családok, annál aljasabb és mocskosabb ember nem létezik? És a magyarok tudják azt, hogy akik ezt elnézik, ezt eltűrik, megengedik, akik ezt az uszítást elhiszik, nem különbek? Tudják, hogy így néznek rájuk?

ITT OLVASHATÓ

DIREKT KIHAGYTÁK AZ OLIMPIA MAGYAR KÖZVETÍTÉSÉBŐL A MENEKÜLT ÚSZÓNŐT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.08.06.


Az olimpián először szerepel menekült válogatott, és egyik tagja, Yusra Mardini ma elsőként a 100 méteres pillangó előfutamában állt rajthoz. A 18 éves lány, aki a szíriai polgárháború elől menekült Európába, le is úszta a távot, és meg is nyerte futamát.

De úgy tűnik, van, akinek ez szúrja a szemét. Ifjabb Knézy Jenő volt a magyar közvetítés kommentátora, aki egész egyszerűen nem olvasta be a nő nevét, és nem mondta el, hogy a menekült csapat tagja, miközben az előfutam összes másik szereplőjét, és csapatukat is bemondta.

Sőt, akkor se jutott eszébe Knézynek, hogy talán el kéne mondani, ki nyert, miután Mardini megnyerte az előfutamot (miközben ezt minden más előfutamnál megteszik a kommentátorok, értékelve a győzelmet).

Tényleg ez lenne az olimpiai szellem, a sportszerűség? Tényleg ennyire fontos a gyűlöletkampány, hogy egy borzalmakat átélt lány sikerét is annihilálni kell, hogy át kell verni a tévénézőket, hogy el kell hallgatni egy úszásverseny szereplőjét és eredményeit?

Miközben az egész Olimpia alatt óránként 1-2 percben ömlik a gyűlöletpropaganda, a plakátkampány, az egyperces Fidesz-híradó (amely 23:45-ös adásába a menekültellenes hírek mellé már nem fért bele Szász Emese olimpiai bajnoki címe). Nem csak ezt kell végignéznie annak, aki sportot akar nézni, még ezt a lányt is megalázzák.

Nem tudom, Knézynek ez magánakciója volt-e, vagy utasításra cselekedett, de az elmúlt 30 évemben nem emlékszem olyanra, hogy ennyire undorítóan beleszóljon a politika egy sportközvetítésbe.

Mindenesetre gratulálunk Mardininek, hogy a szír polgárháborút túlélve is ilyen szép eredményt tudott elérni az Olimpián!

ITT OLVASHATÓ