2019. március 20., szerda

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT FELFÜGGESZTETTE A FIDESZT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK, SARKADI ZSOLT
2019.03.20.


Cikkünk frissül.

Szerda este az Európai Néppárt brüsszeli tanácskozása után sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje (ő vezeti a Néppárt listáját az európai parlamenti választásokon, és ő a pártcsalád jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára). Mivel a tanácskozás fő témája is az volt, felfüggesztik-e a Fideszt a keresztény-konzervatív európai pártcsaládból, Weber is erről beszélt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője nem sokkal a sajtótájékoztató előtt kitett az Instagramra egy dokumentumot, amiről azt állította, hogy az Weber Orbánnak szóló ajánlatát tartalmazza.

A dokumentum szerint a Fidesz tagságának felfüggesztése lényegében olyan, mintha kizárnák a pártot, a fideszesek nem is vehetnek részt a Néppárt tanácskozásain, és nem jelölhetnek politikusokat a pártcsalád vezetői közé, ahogyan nem lesznek szavazati jogaik sem a Néppárt tanácskozásain. A Fidesznek ezen kívül el kell távolítania az Európai Néppárt tagját, Jean-Claude Junckert becsmérlő plakátjait, és el kell ismernie, hogy ezzel a kampánnyal komoly politikai károkat okozott, valamint abba kell hagynia a CEU vegzálását. A dokumentum harmadik pontja szerint pedig egy háromfős bizottság (Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel) vizsgálná meg a magyar viszonyokat, és a Fidesz néppárti tagsága az ő jelentésükben foglaltaktól függ majd.

Két óra tanácskozás után szivárgott ki, hogy Orbán fake news-nak nevezte a Fidesz elleni vádakat, illetve az, hogy módosították a szöveget, eszerint a Fidesz hajlandó lenne felfüggeszteni magát, és három bölcsre bízni a sorsát.

Ehhez képest Joseph Daul, az EPP elnöke a Twitteren közölte, hogy 190 igen, 3 ellenszavazat mellett megszavazták, hogy felfüggesztik a Fideszt...

NAGY TÖBBSÉGGEL FELFÜGGESZTETTÉK A FIDESZ TAGSÁGÁT A NÉPPÁRTBAN

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS, FÁBIÁN TAMÁS
2019.03.20.


Az EPP közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal, óriási többséggel megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatat indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. Az is szerepel a szövegben, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be ezt a javaslatot szavazásra. Nem határozatlan idejű felfüggesztésről van tehát szó.

Az eredeti bejelentéshez képest megváltoztatták az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén az elnökség javaslatának második bekezdését.

A közgyűlés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke azt nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak, hogy kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre. Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt...

ÖN ERRE SZAVAZOTT? “MAGYAR JOGSZABÁLYNAK MEGFELELŐ” AZ ÉHEZTETÉS?

VÁROSI KURÍR / KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: BERTA BOLDIZSÁR
2019.03.20.


Augusztus óta a strasbourgi bíróságnak immáron nyolcadszor kell felszólítania a magyar államot arra, hogy adjon enni a tranzitzónába zárt embereknek.

Hogy világos legyen: az éheztetés kínzás

Mint arról beszámoltunk, nem először kavar nemzetközi vihart a magyar kormány embertelen intézkedése.

Sokan lehetnek olyanok, akik elintézik mindezt annyival, hogy

itt csak idegenekről, külföldiekről, migránsokról van szó, nem rólunk”.

Azonban nekik is érdemes belegondolniuk abba, mire számítsanak egy olyan államtól, amelyiket a strasbourgi bíróságnak nyolcszor kell figyelmeztetni elemi kötelességére – írja közösségi oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

Mit várhatnak egy olyan kormánytól, amelyik a tudatos éheztetést azzal magyarázza, hogy

“a tranzitzónában tartózkodó ellátása a magyar jogszabályoknak megfelelően történik”...

SZOCIÁLIS FARMON ADNAK MUNKÁT AZ AUTISTA FIATALOKNAK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.03.20.


Miskolcon sikeresen működik egy szociális farm, ahol fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereket vonnak be a gazdálkodásba, a megtermelt árut pedig értékesíteni is tudják. Az egyedi kezdeményezés nemcsak terápiás célokat szolgál, hanem megoldást jelent a fogyatékos fiatalok lakhatási problémájára is, sőt mivel saját fizetésük van, pénzt is spórolnak az államnak. A folyamatos növekedési igény miatt a farmon felhúztak egy új lakószintet, ahová további 12 fiatal költözhet be. Ahhoz viszont, hogy a szociális farmok széles körben elterjedhessenek, és ne ússzanak el a milliárdos uniós támogatások, jogszabályi változtatásokra lenne szükség.

Miskolc külterületén, a Bükk keleti lábánál található a Barát-hegy, ezen a festői domboldalon építette fel a Szimbiózis Alapítvány öt hektáron a Baráthegyi Majorságot és több szociális szolgáltatási és lakhatási épületet. A szociális farm az országban egyedülálló kezdeményezés, nemcsak a fogyatékossággal élő fiataloknak ad munkát, hanem a környéken lakó megváltozott munkaképességű dolgozóknak is. A fogyatékossággal élők a farmon végzett munkával hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak, saját fizetésük van, amiből a lakhatásuk egy részét tudják finanszírozni...

KÉT ÉS FÉL ÓRA UTÁN MEGSZÜLTÉK VÉGRE A MEGOLDÁST A FIDESZRE

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.03.20.


Gulyás Gergely korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha felfüggesztik a Fideszt, akkor maguktól kilépnek a Néppártból. Ez azért volt problémás, mert az a dokumentum, amelyet az EPP tárgyal, pontosan ezt mondta volna ki.

Zalán Eszter, az EUObserver újságírója most azt írja a Twitteren, hogy két órányi tárgyalás után módosítottak a szövegen, amelyben már az szerepel, hogy mindkét fél megegyezne abban, hogy saját magát függesztené fel a Fidesz...

BRÜSSZELI LUTRI

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.03.20.


...latolgassuk a lehetőségeket. Mi történhet?

1. A Fideszt ma kizárják a néppárti frakcióból. Ez esetben beindul a kormány propagandagépezete, elkezdik sulykolni, hogy nem is úgy volt, ők léptek ki maguktól, ők így szállnak le a bicikliről, és az uniós választási kampány miatt elindul a magyar belpolitika szélsőjobbra, de hiperűrsebességgel. Magyarország viszonya az Unióval látványosan megromlik, és rövidesen a tagság is csak annak lesz függvénye, hogy akad-e egy-két józan ember, aki megmagyarázza a miniszterelnöknek, miszerint a pénz beszél, ellenben a kutya ugat. Kétséges, hogy sikerül-e.

2. A Fideszt felfüggesztik, ez esetben hasonló eredmény várható, csak jóval mérsékeltebb formában, egy esetleges békülésre kacsintgatva, de még így is erősen valószínű, hogy Orbán Viktor sértett hiúságában, dacból kilépteti a pártot a frakcióból, és vagy beülteti a Marine le Pen-féle populisták frakciójába, vagy vár a választások utánig, a sosemlesz populista nagyfrakcióra, majd végül tenderjellegű tárgyalások után oda ülnek, ahol a legtöbbet kínálják, meg – ahova lehet, mert olyan sok lehetőség nincs. Például ülhetnek lengyel elvbarátaik mellé, a konzervatív frakcióba is, azonban ha az ősszel tartandó lengyel választásokon bukik a mostani kormány, lőttek a populista álmodozásnak.
3. A szavazás érvénytelen lesz. Ez esetben minden megy tovább, ahogy eddig, vagyis sehogy, a rossz viszonyt gondosan megőrizzük mindenkivel, és a kormánysajtó hatalmas győzelemként fogja ünnepelni a kialakult helyzetet.
4. A Fideszt sem nem zárják ki, sem nem függesztik fel, hanem hagyják úgy, ahogy van, a tizenhárom párt indítványa megbukik. Ez arra utalna, hogy a Brexit-ügy miatt a Néppártnak minden emberre szüksége van, senkinek sem meri elengedni a kezét egyelőre, mert nem tudni, mit hoz a jövő. Azt sem, hány képviselői hellyel kell kalkulálni.
5. A legvalószínűbbnek azt találnám – ha én néppárti vezető lennék, mindenképpen így tennék –, hogy elhalasztják a döntést a következő ülésre, de még a választások előtti időpontra. Ennek a holnapi May-nyilatkozat szempontjából van jelentősége, a csúcsértekezleten dől el, kire és mennyire van szüksége a Néppárt vezetőségének.

Egy ebben a pillanatban érkezett gyorshír szerint viszont Orbán Viktor kedden, egy nappal a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntés előtt, levelet írt a bajor kormánynak, amiben a magyar kormány nevében biztosította őket, hogy nem fog akadályt gördíteni az elé, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban. Ami mégis békülési szándékra utal, szemben a kormánylap és a „háttér” fogcsattogtatásával.

Na, erre mondaná az ember, hogy tudja a fene, és a legjobb lenne az egészet felgyújtani a négy sarkán, hogy ne legyen vele több baj, csak hát nem lehet.

Pillanatnyilag egy dologra lenne jó ez a dolog: lehetne rá fogadásokat rendezni. Csak azt korábban kellett volna megszervezni és amúgy is tilos lenne – Magyarországon ugyanis a szerencsejáték szervezése állami monopólium.

Márpedig ez nem egyéb, mint lutri.

Estére okosabbak leszünk – ha boldogabbak vagy szabadabbak nem is.

KI MONDTA: ORBÁN VIKTOR, VAGY A CHRISTCHURCHI TERRORISTA? KVÍZ!

AZONNALI.HU
Szerző: PINTÉR BENCE
2019.03.19.


A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek, hanem az új-zélandi Christchurch mecseteiben gyilkoló szélsőjobboldali terrorista gondolatait is. De ki mit mondott pontosan? Kvíz!

KETTŐS SZANKCIÓT JAVASOL A FIDESZ ELLEN A NÉPPÁRT ELNÖKSÉGE

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS, FÁBIÁN TAMÁS
2019.03.20.Cikkünk frissül...

Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre – nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke.

Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt. Ezt a háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja sajtóértesülések szerint az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz.

A JAVASLATBAN NEM SZEREPEL AZ, HOGY MENNYI IDŐRE FÜGGESSZÉK FÖL A FIDESZ TAGSÁGÁT, DE EGÉSZEN BIZTOSAN HÓNAPOKRÓL VAN SZÓ.

A bölcsek tanácsa azt vizsgálná, hogy a Fidesz betartja-e Manfred Weber frakcióvezető kéréseit – ne legyen EU-ellenes kampány, és a CEU maradhasson Budapesten – és hogy a Fidesz politikája megfelel-e a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott nyilatkozatban foglaltaknak. Ez a nyilatkozat, amit novemberben a Fidesz is megszavazott, azt is tartalmazza, hogy az Európai Néppárt büszke rá, hogy az Európai Unió a liberális demokráciában gyökerezik.

A felfüggesztés azzal jár, hogy a Fidesz nem vehetne részt az Európai Néppárt rendezvényein, amelyből a soron következő holnap lesz, amikor az uniós csúcstalálkozó előtt a néppárti kormányfők egyeztetik a pozícióikat. Ezen a kívül a Fidesz nem szavazhatna a Néppárt testületeiben, és nem javasolhatna jelölteket néppárton belüli pozíciókra, például elnökségre vagy alelnökségre.

Esther de Lange megjegyezte: örül, hogy a magyar kormány hajlandóságot mutat a CEU ügyének a megoldására. Azt mondta: a felfüggesztésből és a bölcsek tanácsából álló kettős javaslattal elkerülhetik a korábban ismétlődő eseteket, amikor a Fidesz ígéretet tett a változtatásokra, de nem tartotta be őket...


ELDŐL, HOLNAP MÉG AZ EURÓPAI NÉPPÁRT TAGJA LESZ-E A FIDESZ – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2019.03.20.


A Fidesz időleges felfüggesztéséről szavaz ma az Európai Néppárt 260 delegáltja, miután a német CDU és CSU konzervatív pártszövetségének vezető politikusai a teljes kizárás helyett ezt a lehetőséget lengették meg a sajtónak tegnap este. Mind Anegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, mind Markus Söder a bajor CSU vezetője és bajor miniszterelnök szerint így lehetne rendezni a Fidesz kérdését.

Az ötlettel kapcsolatban Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke Brüsszelben már jelezte, ha a felfüggesztés mellett szavaz a Néppárt, a Fidesz önmagától elhagyja a pártcsaládot.

A Soros-plakátokra felkerülő európai bizottsági konzervatív elnök, Jean-Claude Juncker azonban szeretné ha a Fideszt kizárnák...

HATÁROZATLAN IDŐRE FÜGGESZTENÉ FEL A NÉPPÁRT A FIDESZT – AZ ÜLÉSRŐL PERCRŐL PERCRE

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.03.20.


A Fideszt, amely 2000-ben még a Liberális Internacionálé tagja volt, mostanra azonban a szélsőjobbra tolódott, ma délután akár ki is zárhatja tagjai közül Európai Néppárt politikai gyűlése. Kövesse tudósításunkat percről percre.

- Nem áll jól Orbán szénája a szavazás előtt, a CDU jelezte, hogy támogatják a Fidesz tagságának felfüggesztését. Hogy a felfüggesztés mit jelenthet, arról ebben a cikkünkben írtunk.
- Gulyás Gergely ugyanakkor szerda kora délután Brüsszelben bejelentette: ha az EPP felfüggeszti a Fideszt, akkor a magyar kormánypárt azonnal elhagyja a tömörülést.
- Az Európa Néppárt előtt lévő javaslat szerint határozatlan időre felfüggesztenék a Fidesz tagságát, és egy három tagú bizottságot küldenének ki, amely azt vizsgálná, betartja-e a magyar kormánypárt Manfred Weber feltételeit, illetve a Néppárt alapértékeit. A bizottságot Herman van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke vezetné.
- Manfred Weber várhatóan fél 5-kor tart sajtótájékoztatót, Orbán Viktor pedig háromnegyed hatkor...

ÉSZBONTÓAN ALANTAS KÉPMUTATÁSRA KÉSZÜL A NÉPPÁRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.20.


Orbán már válaszolt Gulyáson keresztül arra a felvetésre, hogy a német kereszténydemokraták (CDU) a Fidesz felfüggesztését, és nem a kizárását javasolják. Orbán arroganciájára jellemző, hogy még ezt sem hajlandó elfogadni: felfüggesztés esetén a Fidesz önként kilépne a Néppártból. Ezzel újabb nyomást helyezett a Néppárt vezetőire, hogy még a felfüggesztéstől is tartózkodjanak, pedig ezzel a lépésével Orbán kisegítené a Néppárt képmutatóit, és a kívánt cél megvalósulhatna. Orbán azonban jól ismeri a jellemtelenségüket, az erkölcsi értékekkel szembeni cinizmusukat, és arra épít, hogy ezzel a bejelentésével még a felfüggesztéstől is elállnak majd a németek.

Gulyás felkínált egy újabb megoldási javaslatot, hogy a Fideszt ne függesszék fel, cserébe önként vállalják, hogy egy “három bölcsből” álló bizottság megvizsgálja a “magyar jogállamiság” helyzetét, és addig a Fidesz lemond arról, hogy részt vesz a néppárti testületek munkájában, de a tagságát nem függesztik fel. A róka behívja a tyúkketrecbe az ellenőröket, és a elmondja a három “bölcsnek”, hogy a tyúktollak, amit látnak, nem tyúkokból származnak, a szél fújta oda őket. Nevetséges és felháborító a háromfős bizottságra vonatkozó eredeti javaslat is, ami egy fügefalevél lenne, és annak eszköze, hogy ne kelljen szembe nézni a valósággal, és letagadhassák a tényeket.

Mit akar vizsgálni egy ilyen három fős bizottság? Megvizsgáltak már mindent. Mit nem lehet tudni Orbán illiberális fasiszta rendszeréről, a felszámolt magyar jogállamról, a fékek és ellensúlyok megszüntetéséről a Sargentini jelentés után, amit maguk is megszavaztak? Micsoda képmutatás az újabb három fős bizottság ötlete. Emögé akarják rejteni a hazugságot, a saját maguk által hangoztatott értékek semmibe vételét, hogy ne kelljen megtenniük azt, amit meg kellene tenniük. Mert Orbán illiberális rendszere az uniós alapjogokat sérti. A bizottság megvizsgálja a farkast, miközben a szájában ott van a véres juh, a CEU, nem beszélve azokról, amelyeket már rég felfalt, a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, felekezeti jogegyenlőség, stb.. Megnézik a farkas fogait, hogy nem juh fogak-e. Esetleg meghallgatják a farkast arról, hogy ők a juh, a szájukban levő bárány pedig a farkas.

Előre megmondjuk a “bizottság vizsgálatának” eredményét: rendben találnak mindent, néhány apró változtatást javasolnak, amiről “tárgyalni kell”, és amiből ugyanúgy nem lesz semmi, mint eddig bármelyik vizsgálat megállapításaiból. A legcinikusabb javaslat a Néppárt francia elnökétől, Joseph Daul-tól származik, aki azt javasolta, hogy a Fidesz tagságát függesszék fel, de csak az európai parlamenti választás végéig, és utána a választás eredményétől függően, a Fidesz visszakaphatja a tagságát. Ez már Orbán aljasságával mérhető javaslat, ami azt mondja, hogy tüntessük el a Néppárt fasiszta pártját, amíg tart a kampány és a választás, dugjuk el, mintha nem is tartozna közénk, s miután megtévesztettük az európai választókat, és megnyertük a választást, akkor elővehetjük a sufniból a fasisztánkat...

ELMARADT MŰTÉTEK, AVAGY VAN-E ÉLET A HALÁL ELŐTT?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.20.


Bár a hivatalosságok szerint a magyar egészségügy európai színvonalú, a napi gyakorlatban vannak még hiányosságok. Olyan is előfordul, például a Péterfy rendelőintézetben, vagy a Fiumei úti baleseti sebészeten,, hogy elmaradnak a műtétek, mert nincs elég személyzet. Tegnap például volt olyan beteg, akit betoltak a műtőbe, de azután gyorsan vissza is tolták, mert odabent kiderült, hogy nincs műtőssegéd. Egy másikat már be sem toltak, nem akartak még jobban kitolni vele. A kórházi fertőzésekről ne is szóljunk, mert jön Nagy Feró és nyakon vág mindenkit, akinek más a véleménye, mint az övé.

Egyre inkább úgy néz ki, hogy sokkal könnyebb meghalni, mint életben maradni. Bár, ez sem biztos. Biztosan vannak, akik még emlékeznek arra a 81 éves nénire, akit két évvel ezelőtt halottként tartott nyilván az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság, és aki ezért nem kapott nyugdíjat. Az is rémlik, hogy az idős asszonyt akkor nagyon megviselte, hogy halottnak nyilvánították.

Pedig, nem biztos, hogy a néninek igaza volt. Van olyan, hogy az ember nem tudja magáról, hogy meghalt. Azt hiszi, hogy még él, de ez nem így van. Azt hogy él-e valaki, nem az illető dönti el. A legtöbb ember ugyanis nem szakértő ebben a témában. Más munkakörben dolgozott egész életében, nem halottakkal kapcsolatos dolgokkal foglalkozott...

EZ OLYASFÉLE MAGYAROS VIRTUS, MINT AHOGYAN MI A VESZTES HÁBORÚINKAT ÜNNEPELJÜK ÚGY, MINTHA GYŐZTÜNK VOLNA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Mirtill
2019.03.20. 


Tárgy: Horda

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Ne mozduljon! Amíg a felnőttek el nem magyarázzák nekem, hogy mi történik itten most, addig kend maradjon a négynemzetiségű békés szomszédjai körében az ötödik, a török fennhatóság védelmében. Mert az én pillanatnyilag még működőképes őseim most el vannak foglalva a létért való küzdelemmel, ha meg nem, akkor menni kell a templomba a családnak testületileg. Jó ha tudja, ha a mi falunkban most egy gyerek bekerül az egyház markába az iskola révén, akkor rögvest illiberálisan dehumanizálódik, a hetedik szomszédja is menten keresztény lesz, és attól kezdve lakcímváltozás van; állandó a templom, és ideiglenes tartózkodási hely az otthon.

Persze én nem tudom, hogy miként is van ez a hogy’smint, meg miért is lett a pártbizottságos Maca néni presbiter, meg Nőszövetségi éceszgéber az egyháznál. A magam eszivel úgy gondolnám, hogy szeret a zászlók alatt vonulgatni, de nem! Hanem közpénzből az egyházi lobogók alá mindig hull egy kis ez az, kirándulás Tahitiba, fizetett shoppingos békemenet Pesten, mezőségi-tánc tanulás Kanadában, és a bibliaórán az is megtudható, hogy ki kivel aludt, meg ki adja olcsóbban a krumplit és ki fizet többet a szavazatért. Valami ilyesfélét beszéltek, meg azt is, hogy a munkásőrök most nemzetőr ruhát kaptak, a tűzoltók meg fegyverhasználati kiképzést, ha nagyon feltüzelné magát a nép, legyen kivel oltani, mert ágyútöltelékre Ezeknek is szükségük van, ha szűkülni találna a szabadrablási lehetőség.

Navégre! Majd csak odajutok már, ahol kezdeni akartam. Csak annyi mindent kellene megírni kendnek. De én nekem az Ezekről kell híradással lennem. Mert Ezek a kend hazajövetelének torlaszai. Mert Ezeket nem tudja kend a rossz szemeivel felismerni. Ezért az én dolgom, hogy szóljak! Atyafiúi kötelesség, lány létemre. Már mondom is.

Tehát összeadtam mindazt, amiket eddig hallottam. Kivontam belőle, amiket nagyon ufósnak vélek (most figyeljen, milyen szót tudok kapásból küldeni a latinos műveltségének) és csak az esszenciáját küldöm, de ezt se teszi ki kend az ablakba. (Jut eszembe, nem is tudná, mert kendéknél magasan van az ablak, hogy ne lássa meg az örmény szomszédasszony lába szárát kend. Ezért fel se érné az ablakot, hokedlije meg nincs, hogy ráálljon, de jobb is, mert az a tapasztalat, hogy akinek néhány centivel feljebb viszi az Isten a dolgát a többi embernél, rögtön megszédül, márpedig ottan nincsen senki olyan magabíró, aki elkapná kendet estében, mert az is tudható, hogy ami fenn van, az előbb vagy utóbb talajt fog.)

Mondom már, csak mindig eltérít kend. Mert menetközben rájövök, hogy kend ezt se tudja, azt se, és azt hiszi, pontosabban fogalmam sincs mit hisz az helyett, amit tudnia kellene. No!...

...

ORBÁN ÚJRA HAZUDIK, A CDU “FELFÜGGESZTÉSI” JAVASLATA KÉPMUTATÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.20.


"Orbán újabb trükközése a bajor kormánynak írt levél, amelyben csak azt vállalta, hogy a müncheni egyetem és a CEU együttműködése elé nem gördít akadályt (még szép!), de arról egy szót sem ejt, hogy ez az együttműködés lehetővé tenné az amerikai diplomák kiadását is, márpedig ez a CEU lényege. Eddig is emiatt kellett Bécsbe menniük. Orbán ezzel csak időt nyer, aztán kitalálja, hogy a “magyar törvény” ezt nem teszi lehetővé. Soha nem fogja a CEU amerikai diplomás képzését visszaengedni Budapestre. Orbán egy kígyó."

Egyetlen döntés jelent megoldást az Orbán-problémára, az pedig az Európai Néppártból való kizárás. Aki hisz neki, az vagy hazudik, vagy korrupt vagy bolond, ezt Orbán már százszor bebizonyította. Európa békéje és szabadsága a tét, ebben a helyzetben már nem lehet mellébeszélni, ahogy Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke teszi, amikor csak a Fidesz felfüggesztését javasolja.

Felháborító, hogy még a Weber-felé hármas ultimátumból sem teljesített Orbán semmit, mert valójában nem kért bocsánatot, a CEU ügyét nem rendezte, a Brüsszel elleni uszítást nem fejezte be, mert március 15-én is “a liberális birodalom” kifejezésbe burkolva a demokratikus EU ellen támadt, egy fasiszta programot hirdetett meg, és még a plakátokkal is trükközött. Aki ezt nem értette meg a beszédből az vagy hülye vagy aljas, de ezt a feltételek teljesítésének nevezni, mindenképp galádság és ostobaság. Európa és a Néppárt életben maradásának egyetlen esélye, hogy Orbánnak mennie kell. Orbán egyértelművé tette, hogy a Néppárt báránybőrébe bújt farkasként akarja elfoglalni és fasizálni Európát.

A CDU elnöke szerint van remény a felfüggesztés után tárgyalni Orbánnal. Miről? Mi kell még ahhoz, hogy tudomásul vegyék, hogy új Hitler született Európában? Hazug képmutatás a felfüggesztés, amely a tüzet és a vizet akarja egyben tartani. Lári-fári fecsegés a Néppárt “értékeiről” beszélni, ha nem zárják ki Orbánt, mert azzal azt bizonyítják, hogy semmiféle értékeik nincsenek, amelyeket tiszteletben tartanának. Orbánnal és a fasizmussal szemben csak egyetlen megoldás lehet: a totális ellenállás, elhatárolódás, kizárás, és az általa terjesztett mételytől, leprától való megtisztulás.

A CDU tudja, hogy a nem német néppárti pártoknak már nem lehet letolni a torkán a fasiszta Orbánt, ezért valamilyen szankcióra szükség van. De a német autóipar, a magyar munkavállalók kizsákmányolása, és Manfred Weber karrierje még mindig fontosabbak, mint az “európai és néppárti értékek”, amelyeket maguk sem tisztelnek, ha Orbánt nem rúgják ki, csak felfüggesztik. Azért, mert Orbán a néppárti tagságért eladja nekik rabszolgaként a magyarokat, csalással, hazugsággal, a választók megtévesztésével szerzett mandátumaival pedig ezúttal őket támogatja (legalábbis azt hiszik). Ezért képesek egy olyan embert maguk közt tartani, aki egyértelműen a Néppárt “megváltoztatását”, vagyis elfoglalását tűzte ki célul. Saját “gyilkosukat” melengetik, fedezik, adnak fegyvert a kezébe...

KEDDEN TEL-AVIVBAN BUKKANT FEL MINDKÉT HONVÉDSÉGI FALCON, MÁR A MÁSODIK IS SZÜRKE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.03.20.


Tavaly derült ki, hogy a 606-os, honvédségi lajstromszámú mellé a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő HM EI Zrt. titokban vásárolt még egy Dassault Falcon 7X típusú business jetet, amit polgári lajstrommal vettek nyilvántartásba, így összesen már két ilyen típusú repülőgépet üzemeltet a HM. Orbán Viktor miniszterelnök szilveszterkor az utóbbi repülővel utazott Jair Bolsonaro beiktatási ceremóniájára Brazíliába, majd a gép sokáig Franciaországban volt. Az Átlátszó értesülése szerint onnan március elején tért haza katonai arculattal, és március 19-én ezzel a szürke festéssel fotózták le Izraelben, ahol akkor Szijjártó Péter külügyminiszter cégvezetőkkel tárgyalt, és külképviseletet nyitott. A Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt a repülőgéppel kapcsolatos kérdéseinkre.

Január elején írtuk meg, hogy a repülési szakportálok szerint Orbán Viktor miniszterelnök a HA-LKX lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú business jettel ment Brazíliába szilveszterkor Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök beiktatási ceremóniájára. A repülőgép akkor még fehér színű volt.

A repülőgépet a Zoom találta meg decemberben, és a lap írta meg róla, hogy a tulajdonosa a HM EI Zrt., a Honvédelmi Minisztérium cége. Miután a Zoom lebuktatta a titokban vett repülőt, a Honvédelmi Minisztérium szűkszavú és sértődött közleményben ismerte el a vásárlást. Azt írták, hogy “A most beszerzett repülőeszköz további moduláris rendszerek beépítési lehetőségével alkalmassá tehető légi vezetési pont kialakítására és működtetésére is. Ilyen képességgel eddig soha nem rendelkezett a haderő.”

A repülési portálok szerint a HA-LKX január 3-án tért haza Brazíliából Budapestre, másnap pedig Bordeaux-Mérignac-ba ment, ahol a gyártónak szervize van. Hosszú kint tartózkodás után március elején jött vissza a repülőgép Magyarországra, és információink szerint ekkor már honvédségi arculata volt: a honvédség többi repülőjéhez hasonlóan szürkére festették (eredetileg fehér volt), és megkapta a katonai jelzéseket is, de azokat egyelőre még fehér matricák fedik.

A trackeroldalak szerint a HA-LKX március 18-án Budapestről Tel-Avivba ment, és ott másnap egy spotter le is fotózta. A képen látszik, hogy a gép már valóban szürke, és fehér matricák takarják rajta a katonai jelzéseket, de még a polgári lajstromjelét viseli.

A spotterfotó napján, március 19-én Szijjártó Péter külügyminiszter Izraelben tartózkodott: cégvezetőkkel találkozott, és külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Szijjártó azonban valószínűleg nem a HA-LKX lajstromú repülővel ment Izraelbe, mert előző nap, március 18-án még Brüsszelben volt az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján, és a HA-LKX nem járt ott akkor.

Azonban a honvédség 2018 augusztusában vásárolt, 606-os katonai lajstromjelet viselő,, szintén Dassault Falcon 7X típusú business jet-je március 18-án reggel Budapestről pont Brüsszelbe repült. Onnan pedig délután Tel-Avivba ment, ahol a spotter le is fotózta a repülőtéren a HA-LKX mellett...

ŐRÜLT BESZÉD

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.03.20. 


Nem tehetek róla, de Orbán szóömlését hallgatva nekem mindig Hamlet és Polonius szóváltása jut eszembe Shakespeare drámájának második felvonásából.

A második színben az öreg nemesúr megkérdezi Hamletet, hogy mi a veleje annak a sok szónak, amit ura olvas. Hamlet össze-vissza beszél az öregségről, titkon kicsúfolva Poloniust, aki azonban nem értve a tréfát elgondolkodik szavain, és így meditál: Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer.

Orbán Viktor, ha megnyomják a gombot, bárhol kész efféle, ám valóban őrült beszédre. Én egyáltalán nem állítom, és senki meg se próbáljon azzal vádolni engem, hogy Orbánban egy Hamletet látok. Már csak azért sem, mert Hamlet esendőségében is szerethető, kulturált, okos és realista. Mindig két lábon áll a földön, még akkor is, amikor hamis őrülésének vagyunk tanúi. Ezzel szemben Orbán akkor is az őrültség jegyeit mutatja, amikor szándéka szerint azt bizonygatja, hogy márpedig ő éppen két lábbal áll a földön.

Van benne rendszer is. Mármint abban, amit mond. A különbség viszont óriási. Míg tudjuk, hogy Hamlet minden szava jól átgondolt igazság, addig Orbán szavairól ugyanezt már nem mondhatjuk el. Csupán úgy hangzik, mint az igazság, amit hihetőnek gondol, mert ezerszer megrágta már magában. Valójában azonban hazugság, mellébeszélés és csúsztatás minden, amit megpróbál tényként elfogadtatni hallgatóságával. Mármint Orbán. Ezt veszi át utasítás szerint a szolgahad és ismétli, mantrázza, képviseli bárhol, bármikor – kritikátlanul. Nem számít a befogadó közeg, nem számít, hogy nevetségessé válik, hiszen csupán egy viszonylag szűk választói réteghez beszél akkor is, amikor nagy nemzetközi nyilvánosság előtt adja elő a hülyeségeit. Tudjuk, láttuk, ismerjük. Szánalmas, mert népünkről, országunkról is szegénységi bizonyítványt mutat fel. Íme! Ilyenek a magyarok! Orbántól a választói a legnagyobb, égbekiáltó baromságot is készpénznek veszik.

Elgondolkodnak ezen a szimptómán, mondhatnánk kórtüneten az okos partnerek és beszélgető társak. Véleményüket azonban, lévén jól neveltek és udvariasak, inkább magukba fojtják. Letörlik arcukról a kaján vigyort, erővel visszanyomják a kikívánkozó röhögést.

Ez jutott nekem eszembe, amikor rossz szokásomhoz híven rápillantottam a kormány.hu-n a miniszterelnöki kabinetiroda által megjelentetett legfrissebb miniszterelnöki agymenésekre. Szokásom ez nekem. Ha csak olvasom és nem hallom Orbán szövegeit, nem kell megküzdenem a rám-rám törő zsigeri érzelmekkel, mert még időben elnavigálhatok, ha a helyzet úgy kívánja...

A NAGY JÁTÉKOS

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2019.03.18.


Játékszerek lettünk. A hatalom játékszerei. A macska-egér játékban az egér. A játék lényege közismert: a macska hagyja az egeret rémülten futkározni, elkapja, elengedi, belelógatja a szájába a farkánál fogva, aztán leteszi, meneküljön az ostoba. A játék közben az egér adrenalin szintje megemelkedik, s ettől jobb lesz az íze. Végül, szép komótosan megrágják, megforgatják a szájüregben, s lenyelik. Ez a sors vár mindenkire, aki nem érti meg a budai várból érkező üzenetet, az Úr hangját: „Mindenki annyit ér, amennyire beárazom. Aki okos, az tudja, mit kell tennie, hogy növekedjen az ázsiója.”

Kevés ember mondhatja el magáról, minden gyermekkori álma teljesült. Népmesei hősként, szegény pártitkár fiaként küzdötte fel magát magasabbra, egyre magasabbra. A pártelnöki székbe. A parlamenti padsorba, majd patkó első sorának közepébe. Végül az ország mindenható urává. Ma már nem mesebeli hős. Illik rá a költő szava: „Hasa, hája, kéknadrága…/Minden kész e méltóságra:” Bajusza nincs, bár lehetne, de viseli azt helyette a két cimbora, akiknek odaadta az ország két legmagasabb méltóságát, mindaddig, ameddig meg nem oldja e pozíciók összevonását és sajátkézbe vételét. Megtehet mindent. Őt választotta a nép. Zsinórban háromszor.

Jó dolog a hatalom annak, aki tud bánni vele. Hát még, ha ez a hatalom korlátlan és ellenőrizetlen. Ilyen hatalom birtokában nincsenek skrupulusok. A hatalomhoz jár a saját focicsapat, a saját kúria, a saját kisvasút, a családi szőlőbirtok, a családi bánya. Papíron ma is szegény ember. Vagyona nincs. Mindez formaság. Minek a papír? Sajátjaként bánik mindennel, az országgal, annak vagyonával, pénzével. Mit akarhatna még? Fogas kérdés, de nem annak, aki kibulizta, hogy felköltözhessen a várba. Ez a költözés alig került többe huszonötmilliárd forintnál, de megérte, hiszen ez az összeg magába foglalja nemcsak egy új erkély kialakítását a műemléki épületben, nemcsak a dolgozószobájára fordított négymilliárdot, hanem a kolostor falait elcsúfító, kettőszázharminc éves freskók lemázolását is. Nem baj, ha führer lesz, akkor sem kidobott ez a pénz. Majd felváltva használja a karmelita kolostort és a mellette lévő Sándor-palotát, ahová eredetileg költözni akart, csak az ármánykodó szoc-lib kormány kiutalta a köztársasági elnöknek. Visszatérve a kérdéshez: megmutatni Európának, nélküle, ellenére nem jut messzire. Hunyadi megállította a török hadsereget, ő megállítja Európát...


KIDERÜLT, KIK FINANSZÍROZZÁK ORBÁN UDVARVÉGI ÁLMÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.03.20.


Állami vállalatok és kormányközeli vállalkozók közbeszerzésekkel kitömött cégei öntötték a pénzt a Puskás Akadémiába. Elkészült a nagy online Tao-kereső.

A Transparency International Magyarország (TI) 2017-ben nyert pert az Emmi ellen, amelynek így ki kellett adnia az arra vonatkozó adatokat, hogy mely cégek melyik sportegyesületnek mennyi TAO-pénzt juttattak 2011 és 2016 között. Ám a minisztérium - egy újabb évvel később - több ezer oldalnyi, nem kereshető dokumentumban adta ki a közérdekű adatokat. Nem kevés időbe telt, de

az Átlátszó kereshető adatbázist készített, így végre nyilvánossá és bárki által hozzáférhető vált több évadnyi TAO-adat.

A kiperelt több tízezer oldalnyi adat feldolgozása, a kinyomtatott és pecsétekkel, iktatószámokkal és nemzeti színű szalagokkal szkennelt anyag visszadigitalizálása óriási munka volt, a részletekről ebben a cikkében ír az Átlátszó. Az eredmény ebben az adatbázisban kereshető cég, település, sportág vagy egyesület alapján. Ami egyértelműen kiderül belőle:

az évek során a legtöbb TAO-támogatás a focicsapatokhoz került, közülük pedig a legtöbb pénzt Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának csapata, a felcsúti klub kapta.

Állami vállalatok és kormányközeli vállalkozók közbeszerzésekkel kitömött cégei öntötték a pénzt az Orbánék udvarának végében elterülő Puskás Akadémiába...

ÚGY TŰNIK, TARLÓS ISTVÁN MÉGIS MEGPRÓBÁLJA KICSAVARNI A KERÜLETEK KEZÉBŐL A PARKOLÁSI BIZNISZT

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.03.20.


A főpolgármester a Válasz Online-nak adott interjújában dobta be a követ a budapesti parkolás poshadt pocsolyájába. Úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnökkel korábban egyezséget kötött, és Tarlós István elmondása szerint 16 dolgot kért Orbán Viktortól, de ő csak 15-öt tudott teljesíteni, egyre nemet mondott, ez pedig a parkolás rendbetételének ügye. Az ok pedig az, hogy a parkolási rendszer átalakítása kezelhetetlen politikai konfliktusokat okozna.

A főpolgármester azóta több interjút is adott, és azokból úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy a miniszterelnök visszautasította ezt a kérést, ő nem adja fel a tervét, hogy egységesítse a teljes budapesti parkolást, és az abból befolyó pénzt elvonja a kerületi önkormányzatoktól.

„Évek óta küzdök azért, hogy centralizáljuk a parkolást Budapesten, ne 23-féle szabály szerint történjék. És a bevételeknek az én megítélésem szerint a közösségi közlekedés büdzséjében lenne a helyük.”.

A fizetős parkolást még a kilencvenes évek közepén vezették be, és az rögtön egy a politikához példátlanul szorosan kötődő üzleti csoport kezébe került. Februárban bemutatott filmünk, a Sötét parkolási ügyek Budapesten arról szól, hogy 2010-ben a frissen alakult Fidesz-kormány látszólag kitiltotta a szocialistákkal és a Fidesszel egyaránt remek kapcsolatot ápoló magáncégeket a parkolási bizniszből, de valójában rejtve továbbra is ők üzemeltetik a rendszereket, és még a korábbinál is több pénzt fölöznek le. Vannak olyan kerületek, ahol mára veszteségessé vált az autósok pénzének beszedése, ami felér egy gazdasági csodával...

KATASZTRÓFA: ROMBA DŐLHET EURÓPA EGYIK LEGERŐSEBB ORSZÁGÁNAK AUTÓGYÁRTÁSA

PORTFOLIO
Szerző: SZANDÁNYI LEVENTE
2019.03.20.


A britek fejest ugrottak az ismeretlenbe 2016. június 23-án, amikor a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás a kilépést támogató tábor győzelmével zárult. A döntés azonnal hatalmas bizonytalanságot eredményezett a nagyvállalatok és a gazdasági döntéshozók körében és bátran kijelenthetjük, az elmúlt évek végeláthatatlan tárgyalási sorozatai ellenére sem tisztult a kép. Nincs olyan ember ma, aki képes lenne megmondani, hogy a britek mikor és milyen feltételekkel hajthatják végre a kilépést, ha egyáltalán sor kerül rá valaha. A bel- és külpolitikai csatározások, az egyéni érdekek egymásnak feszülése komoly károkat okozhatnak a szigetország gazdaságának, de van egy terület, ahol a puszta bizonytalanság is elég volt a katasztrófához: a legendás brit autógyártás gyakorlatilag összeomlik a Brexit súlya alatt.

Az okok és az okozat bemutatása előtt fontos egyel hátrébb lépni és megérteni, mennyire fontos az Egyesült Királyság autópiaca, valamint autógyártása az Európai Uniónak és fordítva. Ehhez pedig mindenképpen érdemes beszélni arról, hogy a szigetországban bár közel 7 százalékkal, 2,36 millió darabra csökkent az új autók eladása tavaly, így is az EU második legnagyobb autópiaca tudott maradni. Az értékesített közel 2,4 millió darab új autóból mintegy 1,8 millió darab érkezett az Európai Unióból, amely az Egyesült Királyság teljes autóimportjának 85 százalékát adta 2018-ban. A britek pedig több mint 671 ezer olyan autót gyártottak, amely az Európai Unióban talált gazdára, ez a darabszám az EU járműimportjának 20 százalékát tette ki.

Hasonlóan nagy volumenekben folyt az autóalkatrészek kereskedelme is a két fél között: az Egyesült Király által importált autóalkatrészek mintegy 80 százaléka származott az EU-ból, míg az Európai Unió autóalkatrész importjának 18 százaléka érkezett a szigetországból. Mindehhez fontos még azt is hozzátenni, hogy az Egyesült Királyságban a különböző gyártók mintegy 30 darab motor- és autógyárat üzemeltetnek, illetve komoly beszállítói hálózat is kiépült az országban. Így a brit járműipar durván 856 ezer embernek adott munkát tavaly, amelynek legalább 10 százalékát az EU más országaiból származó munkavállalók tették ki a becslések szerint.

A fenti számokat érdemes összegszerűsíteni is, az alábbi ábrán az Egyesült Királyság legnagyobb partnerei láthatóak az autó és az autóalkatrész kereskedelemben. Németország természetesen toronymagasan vezet, majd a sorban Belgium, Spanyolország és Franciaország következik. Csak ez a négy szereplő 33,8 milliárd euró értékben exportált autókat és alkatrészeket a szigetországba, míg onnan 10,6 milliárd euró értékben érkeztek áruk...

A KSH ADATAI SZERINT TOVÁBBRA IS FÖLDRAJZILAG KETTÉSZAKADT MAGYARORSZÁG

MÉRCE
Szerző: CSIZMADIA BENEDEK
2019.03.20.


Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal „Fókuszban a megyék – 2018. I-IV. negyedév” című kiadványa, melyben a különböző adatokban való földrajzi eltérések tavalyi mértékét vizsgálhatjuk. A Portfolio.hu összefoglalójából kiderül, hogy

az időszak dinamikus gazdasági növekedése ellenére tovább nőttek a regionális egyenlőtlenségek az országban.

Munkanélküliség tekintetében például hétszeres különbség látható a statisztikailag és földrajzilag is szélső megyék között. Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban 1,3%-os, valamint 1,7%-es, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Beregben, Baranyában és Hajdú-Biharban 8,7%-os, 7,1%-os és 6,2%-os volt tavaly év vége felé ez az érték, az országos átlag pedig 3,6%....

TÚL A NÉPPÁRTON: ORBÁN AZÉRT VESZÍTHET, MERT TÚL SOKSZOR NYERT

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.03.20.


A magyar miniszterelnök sokáig kiváló érzékkel mozgott a különféle érdekcsoportok között, ám végül sikerült a brüsszeli elitet is politikussá tennie. Ezért pedig nagy árat fizethet: hosszú idő után először nem ura lépéseinek. Az, hogy a Fideszt kizárják-e ma az Európai Néppártból, nemcsak a párt politikáját, de Magyarország rövidtávú jövőjét is meghatározhatja.

Hosszú évek óta ma először fordul elő, hogy nem Orbán Viktordönt arról, milyen irányba fordul a Fidesz.

Az Európai Néppárt választmánya a miniszterelnök jelenléte ellenére is nélküle határoz róla. Azt tudjuk, hogy a miniszterelnök mit szeretne, hiszen csöndben megüzente: a Néppárt tagja akar maradni. Ezt tudjuk abból, hogy a Manfred Weber csúcsjelölt diktálta feltételeknek megfelelően a kormány leszedte a Brüsszelt támadó plakátokat, Orbán a maga módján bocsánatot kért, de mindenekelőtt abból, hogy március 15-i, általában emlékezetes fellépésén az idén valójában nem mondott beszédet. Kikerülte nemhogy Jean-Claude Juncker, de még Soros György említését is, elmaradt a politikai irány világos meghatározása, amivel megüzente Brüsszelnek: várja a Néppárt ítéletét, addig leteszi a kardot. Jelzésként legfeljebb a Néppárttól jobbra álló lengyel miniszterelnök meghívását értelmezhetjük, hiszen Orbán korábban megmondta: ha kizárják a Fideszt, a jobbszél pártjai közül elsőként a lengyel kormányerővel próbál együttműködni.

Eközben a kormánypárti politikai közösséget igyekeztek felkészíteni az esetleges szakításra is. A Magyar Nemzet például március 7-én vezércikkben rögzítette, a magyarság érdeke, hogy a Fidesz kilépjen a Néppártból, hogy aztán március 13-án már arra mutasson rá, hogy a Die Welt kommentelői (!) nem támogatják a Fidesz kizárását. Az Origo eközben a korábban a Fidesznek kampányoló, Orbán mellett egy évtizeden át kiálló Joseph Daul francia néppárti elnököt ábrázolta javíthatatlan sorosistaként. A propaganda munkájának célja, hogy bármelyik szcenárió valósul is meg, a Fidesz közönsége Orbán döntéseként érthesse. Ha a Fidesz marad a Néppártban, akkor a médiagépezet azt harsogja majd, hogy a párt józan bevándorlásellenes álláspontja kerekedett felül. Ha mennie kell, akkor pedig az lesz a vezérfonal, hogy visszavonhatatlanul a Soros-erők uralják már a Néppártot is, ezért a Fidesz, ha nehezebb úton is, kívül folytatja, hogy megvédhesse a keresztény Magyarországot...

A PROPAGANDAMÉDIA KÉTEZRES FORDULATON KEZDTE FELKÉSZÍTENI A HÍVEKET ARRA, HOGY SIKERTELEN LESZ A KUNYERA ÉS KIVÁGJÁK EURÓPA MEGMENTŐJÉT A PÁRTCSALÁDBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.03.20.


...Nem hivatalos sajtóértesülések szerint Theresa May június 30 és 2021 június harminc közötti időpontra kér majd halasztást az Uniótól. A mai állás szerint legalábbis. Aztán vagy kilépnek vagy nem, vagy megbukik a kormány vagy nem, vagy lesz új népszavazás vagy nem, vagy a kilépés mellett döntenek a szavazók vagy nem. Ennyit lehet most biztosan tudni.

Manfred Weber megvonná a pénzt azoktól az államoktól, ahol rendszerszinten sérül a jogállam. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje elkészített egy javaslatot, amelynek értelmében egy független testület rendszeresen ellenőrizné a tagállamokat, értékelné a demokratikus gyakorlatot, és ahol súlyosak a problémák, ott pénzügyi szankciókat alkalmaznának – olvasható az Index Eurológus blogján. Ha jól gondolom, hamarosan olyan óbégatás kezdődik kormányoldalon, hogy bele fogunk őrülni. De legalább a propagandisták most tuti szívből fognak jajveszékelni, mert lenyúlható pénzek nélkül ugrik a gerincbérleti díj.

Ma nagy nap lesz (a kuka esti kitolását leszámítva is), mert Orbán viktor személyesen vesz részt az Európai Néppárt ülésén, ahol a Fidesz kizárásáról vagy megtartásáról szavaznak. Manfred Weber a rá jellemző karakánsággal megpróbált kifarolni a helyzetből, de párttársai az orrára koppintottak. Így most terítékre kerül az ügy, mégpedig a hobbifocista személyes részvételével. Remélhetőleg Havasi Bertalan sem marad le a repülőgépről, mert az elmúlt években nem távolodott elegy méternél messzebbre a felséges üleptől.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának öttagú tanácsa jogerősen is kimondta: jogszerűtlen volt a fideszes tankönyvpiac-lenyúlás (ők persze nem így fogalmaztak, de én magunk közt vagyok, tehetem). Ismétlem a kulcsszót: JOGERŐSEN. Az Emmi reagált:pont leszarják. Így marad és kész. Hát nem cukorborsók? De.

Habár mostanában kevesebbet beszélünk őfényessége kedvenc szomszédjáról, a földkerekség és az univerzum legtehetségesebb gázszerelőjéről, attól még a Zuckerbergnél nagyságrendekkel okosabb Mészáros Lőrinc nem szundikál a babérjain – sem a megőrzésére bízott irdatlan vagyonon -, hanem szorgalmasan gyűjtöget tovább. Hiába, akit gyötör a tehetség, az nem nyughat egy percre sem, ki kell bontakoztatnia fantasztikus képességeit. Mészáros Lőrincnek meg főleg, mert vagy negyven éves koráig szunnyadt benne a tálentum, csak 6-7 éve kezdett megtáltosodni. Van mit behoznia. Most éppen valami bankot vesz, a másik kezével pedig a szintén kirobbanóan tehetséges feleségével közös érdekeltségbe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kapta meg a magyar kórházak biztosításának intézgetését. Hiába, ők a legjobbak és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a legjobbat akarja a magyar kórházaknak. Ez nem sok pénzt jelent, mindössze párszáz milliót, esetleg soványka milliárdot, ami a malacperselyben landol, de ismerjük a bölcs dakota közmondást: ki a kicsit nem becsüli, az menjen a picsába...

EGY ASZTALNÁL A HATALMASOKKAL, DE MEDDIG? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.03.20.


Közel az idő, amikor az Orbán-féle illiberalizmus pénzelvonással jár. Maradhat a Fidesz az Európai Néppártban, vagy sem? Ma eldől. Nemzetközi lapszemle.

Németország és Belgium olyan javaslatot terjesztett elő tegnap Brüsszelben az uniós országok EU-ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek tanácskozásán, amelynek értelmében évente át kellene tekinteni a tagállamokat a jogállamiság érvényesülése szempontjából. A vizsgálat politikai nyomástól elvben független, szakértői irányítás alatt, előre pontosan meghatározott kritériumok alapján zajlana.

Az EU-nak nincsenek eszközei az illiberális kormányokkal szemben

A londoni Financial Times azt írja: az indítvány hátterében az a brüsszeli frusztráció áll, hogy az unió nem képes szankciókat alkalmazni Lengyelországgal és Magyarországgal szemben. A lap által név nélkül idézett uniós tisztségviselő szerint a jelenleg rendelkezésre álló mechanizmus, az alapszerződés 7. cikke alapján indítható eljárás csak túlságosan későn alkalmazható, akkor, amikor a jogállamiságot már súlyos sérelem érte. Az évente kötelező ellenőrzés azonban kiterjedhetne azokra a nemzeti jogszabályokra is, amelyek még nem léptek hatályba, így időben fel lehetne lépnie az uniónak. Ez a fellépés azonban nem szankciókkal való fenyegetést, illetve kötelező erejű „ajánlásokat” jelentene, hanem úgymond „lehetőséget kínálna az építő szellemű, strukturált és interaktív párbeszédre” valamennyi tagállam között. A Financial Times felhívja a figyelmet arra, hogy Manfred Weber, aki az Európai Néppárt jelöltje az európai bizottsági elnöki tisztségre – arra, hogy Jean-Claude Juncker örökébe lépjen –, az EUObserver című brüsszeli hírportálnak írott véleménycikkében támogatásáról biztosította a készülő német-belga javaslatot. Azzal érvelt, hogy az EU-nak nincsenek megfelelő eszközei saját alapértékeinek megvédéséhez az illiberális kormányokkal szemben.

Nem helyettesítené a 7. cikk rendelkezéseit

Az EurActiv brüsszeli hírportál szerint a Didier Reynders belga külügyminiszter és Michael Roth német államminiszter által közösen benyújtott javaslat alapján olyan monitorrendszert alakítanának ki a jogállamiság vonatkozásában, amely hasonlatos a költségvetés ellenőrzésére hivatott uniós mechanizmushoz. Reynders közölte, hogy nagyon széles többség áll az indítvány mögött: húsznál több tagállam támogatását bírják. Az EurActiv, amely betekinthetett a tervezetbe, azt írja, hogy az a jogállamiságon belül külön nevesíti a bírói függetlenség, a hatékony bírói védelem és a jogbiztonság szempontját. A hírportál hozzáteszi: az előterjesztők hangsúlyozták, hogy az új mechanizmus nem helyettesítené a 7. cikk rendelkezéseit, hanem azok mellett érvényesülne. Michael Roth azon reményének adott hangot, hogy az új mechanizmus hidat képezhetne Kelet és Nyugat, Észak és Dél között a sztereotípiák leküzdése során, a hetes cikk szerinti eljárás ugyanis „sok félreértést okozott”. Ilyen eljárás indult Lengyelország, majd Magyarország ellen. A német államminiszter szerint néhányan olyan éllel bírálták a 7. cikk szerinti eljárást, mintha azzal a Nyugat a Keletet zsarolná, ami teljesen téves beállítás. Az EurActiv megkérdezte Konrad Szymańskinak, az európai ügyekben illetékes lengyel miniszternek a véleményét, aki nem zárkózott el eleve az új ellenőrzési mechanizmus megteremtésének a gondolatától, de kételyeit hangoztatta a pártatlanság és objektivitás garantálhatóságát illetően...

KETYEG AZ ÓRA AZ ESZKÖZKEZELŐSÖKNEK - OKTÓBERBEN ISMÉT VÁLTOZIK A SZABÁLYOZÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: AZ ÉN PÉNZEM
2019.03.20.


Ennek a hónapnak a végéig minden eszközkezelős lakásban élő megkapja azt a szerződést, amivel mindenképpen foglalkoznia kell. Ahogy átvették az iratot, 60 napjuk van a döntésig. Az Azénpénzem.hu tapasztalatai szerint sokan meglehetősen tanácstalanok. Összeszedtünk minden részletet.

Miközben mindenki arra számított, hogy a kormány bővíti a Nemzeti Eszközkezelő (NET) programját, 2018-ban gyakorlatilag lehúzták a rolót ennél a szervezetnél. Tavaly november 21-étől már egyetlen új rászorult sem élhet a bajba jutott hitelesek megsegítésére létrehozott lehetőséggel. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők viszont kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosokká válhatnak.

Sokan már kézhez vették, de ennek a hónapnak a végéig minden eszközkezelős lakásban élő megkapja azt a szerződést, amiben a lehetőségekről tájékoztatják. Minden iratban pontosan taglalják, milyen esetekben ki mennyiért juthat hozzá ahhoz a lakáshoz, amelyben él. A felkínált opciók közül azonban csak egyet lehet választani – ráadásul a bérlőtársak teljes egyetértésével. Fontos tudatában lenni annak, hogy ha nem sikerül a családban egyezségre jutni, akkor csak a bérleti jogviszony fenntartása lehetséges. Azt viszont bármelyik bérlő egyedül is elérheti...

EGYMILLIÁRD FORINTÉRT SZERVEZ TOVÁBBKÉPZÉST TÖRTÉNELEMTANÁROKNAK SCHMIDT MÁRIA KÖZALAPÍTVÁNYA

ÁTLÁTSZÓ / KÖZBESZERZÉS
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.03.19. 


Egymilliárd forintot fordít az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévhez kapcsolódóan pedagógus-továbbképzésre az ahhoz tartozó szolgáltatások nyújtásával együtt az ismét kormánybiztossá kinevezett, Terror Háza Múzeum főigazgató, Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK).

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint a munkát a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte el. Az egyedüli pályázóként nyertessé vált cégnek 5 ezer fő számára kell az akkreditált továbbképzések előkészítését, megszervezését és lebonyolítását elvégeznie.

Emellett a vállalkozás feladata „filmkészítés: négy (4) mintaóra filmen történő elkészítése, valamint egy (1) db, a program egészét bemutató werkfilm elkészítése és a továbbképzéshez kapcsolódó képzési helyszín, szállás és étkezés valamint technikai és oktatási kellékek és kiegészítő szolgáltatások biztosítása.”

A képzés egy fő esetében 112 ezer forint, amihez hozzájön a képzési helyszín és szállás biztosítása fejenként 33 ezer forintért, valamint az étkezés, ami 30 ezer forint/fő.

A közalapítvány a nettó egymilliárd forintos keretösszegű szerződést még 2018. szeptember 24-én kötötte meg a felnőttképzésre szakosodott Prekog Alfával.

A cég nem először jut jól fizető munkához a Schmidt Mária vezette KKETTK-tól. 2016 augusztusában beszámoltunk arról, hogy a kft. az „1956: a magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében” elnevezésű téma továbbképzésének megszervezésére nyert el közbeszerzést 628 millió forintért. Megírtuk azt is, hogy a KKTTK szerint csak a cég képes elvégezni ezt a munkát, amire a Prekog levédetett egy olyan kurzust, amely a közalapítvány tenderében is szerepel...

„EURÓPA NEM DEMOKRATIKUS”

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.03.20.


Nemrégiben olvashattatok itt egy posztot, melyben az Egyesült Királyságban élő külföldiek vallottak arról, milyen hatással volt rájuk a britek tervezett kilépése az Európai Unióból, illetve miért érzik magukat „Brexit-menekülteknek. Most a kiegyensúlyozottság kedvéért jöjjön a másik oldal, azaz olyan határátkelők, akik a kilépésre szavaztak.

Európa egy behemóttá vált kartell

„Az elmúlt két év kilépési tárgyalásai csak megerősítettek abban a véleményemben, hogy az Európai Unió egy kartell, ami magának tartogatja a hatalmi pozíciót.

Azt gondolom, nagyon keményen harcolniuk kell azért, hogy olyannak tartsák meg az Európai Uniót, amilyennek most látják, nem akarják, hogy könnyű legyen kilépni belőle.

Nem kétséges, hogy nem az Egyesült Királyság az egyetlen ország, amely kilépne, így a lehető legjobban meg kell nehezíteni a britek távozását” – mondta az Irish Timesnak az ír Sheila.

A nő a londoni ír közösség fontos tagja, több jótékonysági szervezetben is dolgozik. Tizennyolc éves volt, amikor elhagyta hazáját, 38 éve él a brit fővárosban.

„Végignéztem, ahogyan egy közös piacként indult dolog egy nagy eurokrata behemóttá vált. Egyre csak nő, és nem úgy tűnik, mintha a valódi emberek profitálnának belőle. Egy politikai kísérlet volt, de mára teljesen elszabadult” – tette hozzá.

Nem különösebben izgatja annak a lehetősége sem, hogy az Egyesült Királyság megegyezés nélkül zuhan ki az Európai Unióból.

„Szükség esetén nagyon gyorsan meg lehet ám oldani dolgokat. Jelenleg az egész csak a fenyegetőzésről, az erősebb pozíciókról és a figyelemfelkeltésről szól. A politika a lehetőségek művészete, számomra nem kétséges, hogy az összes fenyegetőzés végeztével sikerül majd megegyezni és kialakítani egy működő rendszert, mert mindig így történik és így kell lennie” – vélte...

KÜSZKÖDÉS A TÖRTÉNELEMMEL - LENGYELORSZÁG ÉS IZRAEL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: DOMÁNY ANDRÁS
2019.03.14.
Vajon miért kellett ez Benjamin Netanjahunak? A lengyelek amerikai kérésre önként feliratkoztak Irán ellenségei közé, és februárban megrendezték a teljesen haszontalan varsói Irán-konferenciát, nagy szívességet téve az izraeli miniszterelnöknek, aki választásra készülve villoghatott a libanoni és szíriai szerepe miatt fő ellenségnek tartott perzsa állam harcos ellenfeleként. Ám hála helyett tett egy mellékes megjegyzést a folyosón újságíróknak – tehát nem hivatalos megszólalásban –, amiből botrány lett.
*
Utalva a lengyel emlékezettörvény miatti tavalyi viszályra, állítólag úgy fogalmazott valójában, hogy voltak lengyel kollaboránsok a náci megszállás alatt (de lám, végül senkit nem pereltek be, ha ezt kimondta). Ám ez – részben fordítási hiba miatt – úgy terjedt el, hogy Netanjahu szerint „a lengyelek” együttműködtek a nácikkal. Mire pedig ezt sikerült volna tisztázni, megszólalt otthon az újdonsült külügyminiszter, Jiszrael Kac (Katz), aki a Likud párton belül fúrja a miniszterelnököt. Idézte Jichak Samir egykori kormányfőt, miszerint „a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

Egy izraeli történésznek a Haarec című lapban megjelent kommentárja szerint ezzel „szembeköpött egy büszke nemzetet”. Az ilyenkor érdektelen, hogy Samir nem pontosan azt mondta, és utóbb sokszor elnézést kért a fogalmazásért. Valamint hogy amikor 1984-ben először találkozott New Yorkban az akkori lengyel külügyminiszterrel, azt mondta neki: „mi, lengyelek” minek tárgyalunk itt angolul? És könnyes szemmel elkezdte szavalni Mickiewicz Pan Tadeuszának bevezetőjét. Kacnak semmi sem volt drága, és csatlakozott hozzá a frissen alakult Új Jobboldal vezetője, Naftali Bennett oktatási miniszter, valamint a magyar származású liberális Jair Lapid is. Hja, kampány van. Ezek után a lengyel vezetők nem te­hettek mást, mint hogy nem mentek el Jeruzsálembe, a visegrádi négyek ki­he­lyezett ülése helyett csak kétoldalú találkozók zajlottak. Pedig az Orbán Vik­torral is jó okkal barátkozó – és eközben a magyar zsidóság EMIH-en kívü­li többségét lesajnáló – Netanjahunak érdeke jóban lenni a mostani lengyel kormánnyal, hiszen „világ illiberálisai, egyesüljetek!” Ő is egyre inkább az.

A tavalyi felháborodást az a lengyel törvény okozta, amelyről tévesen az terjedt el, hogy csak a „lengyel haláltáborok” kifejezést akarta büntetni. Ez a szóhasználat sértő ostobaság, a lágerek a németek által megszállt területen működtek, bár a sértő ostobaság ellen is célszerűbb eszköz a sajtóhelyreigazítás, mint a büntetőjog. De az a törvény többet mondott: „Aki nyilvánosan és a tényekkel ellentétesen felelősséget (…) tulajdonít a lengyel nemzetnek vagy a lengyel államnak a III. Német Birodalom által elkövetett náci bűnökért, (…) három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.”

Ebből lett világbotrány, hiszen ezt úgy is lehetett értelmezni, hogy lecsukják, aki a lengyel történelem szégyenletes momentumairól beszél. Igaz, a tudományos és művészeti alkotásokat kivették ebből, de például egy tudós sajtóinterjúja nem tudományos mű. Azzal is lehetett védekezni, hogy csak a tényekkel ellentétes állításokat büntetnék, és csak az egész nemzet vagy állam megvádolását, nem egyes egyénekét – „a” nemzetet pedig épeszű ember soha semmivel nem vádolja –, mégsem volt senkinek kétsége afelől, hogy a lengyel nacionalista jobboldal tömegesen küldi majd a büntetőfeljelentéseket, aztán örüljön az a vádlott, akit pár év múlva felment egy függetlensége maradékát még őrző bíró.

Tetézte a bajt Mateusz Morawiecki miniszterelnök 2018 februárjában Münchenben, amikor egy izraeli újságíró kérdésére, hogy börtönbe kerül-e, ha elmondja édesanyja tragikus élményeit az őt annak idején feljelentő lengyelekről, így válaszolt: szó sincs róla, tudjuk, hogy voltak lengyel tettesek, ahogy voltak zsidó tettesek (perpetrators) is. Majd elment megkoszorúzni egy olyan alakulat Németországig menekült tagjainak a sírját, amely kollaborált a nácikkal, és nem ismerte el a törvényes lon­doni emigráns kormányt. Ebből megint botrány lett, mert természetesen kell ugyan beszélni a gettórendőrök és a zsidó Gestapo-ügynökök tetteiről is, de azokat, akik egy iszonyú helyzetben az életösztöntől hajtva léptek túl er­köl­csi normákon, mégsem lehet együtt em­legetni azokkal, akik „önként és kéjjel” öltek és jelentették fel a bujkálókat.

„Belügyeinkbe senki nem szólhat bele, egy szót sem változtatunk a törvényen!” – harsogták a kormánypárt vezetői, majd fél év múlva egy néhány óra alatt keresztülvert módosítással törölték a büntetőjogi részt. „Félremagyarázták a szándékainkat” – szólt az indoklás. (Igaz, a polgári perek fenyegetése megmaradt, de a gyakorlatban tudtommal ilyen se indult.) Ezután Morawiecki és Netanjahu miniszterelnök közös nyilatkozatot adott ki, amely mind az antiszemitizmust, mind a lengyelellenességet elítélte. Netanjahu elismerte, hogy voltak zsidómentő lengyelek, és a földalatti mozgalom próbált segíteni. Ezért saját ultrajobboldali ellenzéke neki is esett, de úgy látszott, hogy rendeződött a kapcsolat. Erre jött a mostani ügy:...