2016. május 5., csütörtök

KI FOG MÉG HARCOLNI A KÖVETKEZŐ HÁBORÚBAN?

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Mészár Kata
2016.05.05.


Amerikában új jelenség az egyre inkább növekedő szakadék és eltávolodás a társadalom és a fegyveres erők között. A hadsereg ennek ellenére igyekszik újabb és újabb – általában sikertelen – toborzási terveket kidolgozni és a megfelelő embereket állítani a csatasorba. Egy nemrégiben megállapított becslés szerint a teljes állásban dolgozó katonák száma nem volt ilyen alacsony a második világháború óta. A probléma azonban nem annyira egyszerű, a kialakult népszerűtlenség számtalan történelmi és társadalmi okra vezethető vissza − ezekre világítottak rá a The Economist hasábjain.


A vietnami háború végeztével a katonaság népszerűsége folyamatosan csökkent az amerikai emberek életében. Ezt bizonyítja az is, hogy a kilencvenes években még a fiatalok 40 százaléka rendelkezett olyan rokonnal, aki szolgált a hadseregben; de ez a szám a 2014-es kimutatások szerint már mindössze 16 százalékot tett ki. A számok rohamosan csökkenő tendenciát mutatnak.

De mi okozza ezt a drasztikus visszaesést? Az adatok arról tanúskodnak, hogy a közvéleményre nagy hatással voltak a közelmúltbeli háborúk. A koreai háború alatt a sorkötelezett korú amerikaiak mintegy 70 százaléka szolgált a fegyveres erők valamelyikében, ez a vietnámi háború alatt 43 százalék alá csökkent. Az okok egyrészt a konfliktusok népszerűtlenségének, másrészt az egyre erősödő negatív médiakampánynak és fellendülő munkaerőpiacnak tudhatók be.


ITT OLVASHATÓ

ÍGY ELEMZI A HETI VÁLASZ SÁNDOR MÁRIÁT

VASTAGBŐR
Szerző: zero
2016.05.05.Sándor Mária ápolónőről ír egy roppant ízléses elemzést a mérsékelt polgári hetilap. Sándor Mária egy civil, nem politikus, nem nagyvállalkozó, egy ápolónő, aki az egészségügy súlyos problémáira próbálja felhívni a figyelmet.
cikket Élő Anita jegyzi, és olyan remek mondatok szerepelnek benne, mint:
“Remegő hangja, könnyes szeme, előreeső vállai gyorsan átviszik az üzenetet, miközben – olykor gyermeteg politikai performanszai miatt – sokakat már inkább idegesít korábban még széles körben hitelesnek tartott alakja.” (…)
“Sándor Mária a legkevésbé sem jellegzetes ápolónő. Nem alsó középosztálybeli szülőktől származik; jól menő építészek gyermekeként, a budai elit tagjaként nőtt fel, a város legelegánsabb részein, a Hűvösvölgyben, Pasaréten nevelkedett. A nővérek megalázóan alacsony fizetése, rengeteg túlmunkával együtt nettó 140 ezer forint körüli bére számára a deklasszálódás jele is. ” (…)
“Az elmúlt 16 év alatt legalább hat kórházban fordul meg, sehol nem tud megkapaszkodni. Gyermekintenzív osztályon dolgozik, de nincs meg hozzá a képzettsége. Emiatt nem részesülhet az elmúlt hónapok legfontosabb eredményéből: a legjobb kórházakban ugyanis 200-220 ezer forintra egészítik ki az intenzívterápiás szaknővérek bérét, hogy legyen elegendő ember az osztályokon.”(…)
“A sírós nővér állandó reflektorfényt kap a baloldali médiától – Respekt díj a Népszabadságtól, a Publicus Intézet szerint ő a leghitelesebb civil. Pedig médiaalakja csak néhány erős ecsetvonás, fekete póló, szomorú arc, fáradtság. Nem is kell több, ebben van a hatása.” (…)
“Sándor Máriában dacos kapaszkodás is van, hogy gyermekének ugyanazt az elitképzést nyújthassa, amit ő kapott egykor zongoraórákkal, gitártanulással, s a kislánya abban a sportklubban ússzon, ahol az államfő teniszezik. Sportos öltözködése, 183 centis magassága, fejére feltolt napszemüveges alakja úgy vált az ápolónők jelképévé, hogy cseppet sem emlékeztet egy átlagnővérre. “

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT LAKIK ENNYI MAGYAR EGY FESTŐI SVÁJCI KISVÁROSBAN?

MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondo
2016-05.05.


Matolcsy-forintok mennek az unokatestvér érdekeltségéhez (444)
Miért lakik ennyi magyar ebben a festői svájci kisvárosban? (VG)
Idén is milliárdokat költenek el a határzárra, verseny nélkül (Átlátszó)Ha van 3 perced:
Matolcsy-forintok mennek az unokatestvér érdekeltségéhez
Érdekes összefüggés látszik kirajzolódni a jegybankelnök unokatestve, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó  banknál. A Növekedési Hitel Bank főleg Szemereyhez kötődő cégeket, rokonokat és egy jól behatárolható üzleti kört finanszírozott eddig, miközben a hitelek forrása az MNB támogatott Növekedési Hitelprogramja, és a Pallas alapítványok betétjei. (444)
Ésszerűtlen befektetéseket is vizsgált az MNB felügyelőbizottsága
A Magyar Nemzeti Bank jobbikos felügyelőbizottsági tagja szerint Matolcsy optimista volt és eszébe sem jutott, hogy a társadalmi felelősségvállalás program vizsgálata nem őt fogja igazolni. Nyikos László leszavazott és egyelőre nem nyilvános jelentésében az ingatlanvásárlások felfüggesztését kérte, amíg az Országgyűlés gazdasági bizottsága át nem tekinti az MNB-s ügyleteket. (Átlátszó)
Panama-iratok: előkerül Csányi, Spéder, Gattyán és még Matolcsy unokatestvére is
Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepelnek a Panama-iratokként ismertté vált offshore-dokumentumokban. Az iratokban feltűnik Csányi Sándor bankvezér, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György internetmilliárdos és Kovács Gábor műgyűjtő is. Volt offshore-kötődése Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamás üzletembernek is, aki az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett. (Direkt36)
Miért lakik ennyi magyar ebben a festői svájci kisvárosban?
Vegyes és érdekes magyar társaságnak van lakcíme egy apró, turista- és cégbarát svájci kisvárosban, Appenzellben. Itt van a lakcíme többek között: Csányi Sándor fiának, Zsuga Jánosnak, aki a Molhoz tartozó FGSZ Földgázszállító vezetőjének és Erős János volt MFB-vezetőnek is. Persze nem ott laknak, a kulcsszó Svájc és a sok pénz. (VG)

ITT OLVASHATÓ

A POLITIKAI ÉS CIVIL CSELEKVÉS ELLENTMONDÁSA

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: Mikecz Dávid
2016.05.05.


A civilek látókörébe beletartozhat minden ember, tekintet nélkül kultúrájára, osztályhelyzetére, származására, vallására. A pártok nem lehetnek ennyire megengedőek.

A Nol Tv tudósítása szerint Orbán Viktor a felcsúti kisvasút megnyitóján az építkezések, beruházások „cinikus” ellenzőiről szólva az következő megállapítást tette: „Ha csinálni akarunk valamit, akkor nem úszhatjuk meg a támadásokat, küzdeni kell.” A miniszterelnök tömören foglalta össze a politika lényegét, azaz alapvetően konfliktusos jellegét. A konfliktus, az egyéni és – jobb esetben – a politikus számára referenciaként szolgáló csoport érdekeinek képviselete, érvényesítése a politika minden szintjén megjelenik. Tetten érhető nem csak az egyes politikai pártcsaládok, de jelenleg a kisebb baloldali pártok között is, sőt akár egy kisebb önkormányzati frakcióban is felütheti a fejét a „pártütés”. Mindezt a választók gyakran úgy értékelik, mint felesleges veszekedést, az egység hiányát, nem tanácsos tehát a pártok szempontjából túlzott mértékben a nyilvánosság elé vinni a belső vitákat. A politika konfliktusos jellege azonban nem oldható fel teljes mértékben, hiszen azzal az érdekek sokféleségét, tehát a pluralizmust tagadnánk. Ez utóbbi tény azonban nem akadályozza abban a politikusokat, hogy saját partikuláris politikájukat úgy állítsák be, mint ami megjeleníti az egész politikai közösség érdekét és akaratát, azaz magát a pluralizmus számolják fel...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY ALAKULT A BEJELENTETT FERTŐZÉSEK SZÁMA 2007-2014 KÖZÖTT A MAGYAR KÓRHÁZAKBAN

ADATÚJSÁGÍRÁS - ÁTLÁTSZÓ
Szerző: D. Kovács Ildikó
2015.05.05.


Bár a kórházi fertőzéses járványok száma 2014-re jelentősen lecsökkent, az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók által okozott fertőzések száma a háromszorosára nőtt. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján elérhető adatok hiányosnak tűnnek. A magyar kórházak járványügyi helyzetét bemutató infografikáink második része.
Ahogy arról már korábban írtunk, egy 2013-as tanulmány szerint a többszörösen ellenálló baktériumok által okozott fertőzések egyre gyakoribbak a magyar kórházakban, a legtöbb fertőzést a megyei és a nagy fővárosi kórházakban regisztrálták. Az elhunytak száma ezres nagyságrendű volt már 2005 – 2010 között is.
Ugyan 2004 óta kötelező módon minden kórháznak adatot kell szolgáltatnia az NNSR számára a kórházi fertőzéssel kapcsolatos járványokról, a multirezisztens, vagyis az antibiotikumoknak többszörösen ellenálló kórokozók (MRK-k) által okozott kórházi fertőzésekről és a kórházi véráram fertőzésekről.
Ezek a tanulmányok 2007-2014-es évekre vonatkozóan elérhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, ám elemzésük több szempontból is nehézkes. Egyrészt leginkább a szakmának íródtak, ezt tükrözi a nyelvezet is, másrészt az éves jelentésekben szereplő mutatók időnként megváltoznak, egyes adatok kimaradnak, így a jelentések nehezen összehasonlíthatók. Most további infografikákon mutatjuk meg a legfontosabb számokat.

ITT OLVASHATÓ

KI HISZ MÉG MATOLCSY TÜNDÉRMESÉJÉBEN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.05.


Matolcsy György az önfényezés bajnoka, aki azzal kérkedik, hogy a siker hírnöke a korrupciógyanú. Kétségtelen, hogy normális helyzetben kinyílik a bugylibicska az ember zsebében ilyen arcpirító kijelentések hallatán, de nálunk a legjobb esetben is a fülüket tisztogatják a honpolgárok, hogy vajon tényleg jól hallják-e a jegybankelnök szavait. Úgy tűnik, hogy minél többet beszélünk Matolcsy Györgyről, annál elfogadottabb lesz hazánkban a matolcsyzmus, vagyis polgárjogot nyer a nagyotmondás, a parasztvakítás, a választók mélységes lenézése.

Lázár János szerint Matolcsy György kitölti 2019-ig szóló mandátumát. A jegybank alapítványainak százmilliárdos botrányai ismeretében ez nagyon hosszú időnek tűnik, ám örüljünk annak, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter nem azzal riogatott bennünket, hogy Matolcsy György élete végéig betölti a posztot, sőt, egy jegybanki dinasztia alapítója, és már most elkezdődött a keresgélés a szépszámú rokonság tagjai között, hogy ki lesz a gazdasági unortodoxia következő felkent pápája. Nem akarunk cinikusak látszani, de ami Matolcsy György körül történik, ma már több mint tragikomédia. Egyszerűen felfoghatatlannak tűnik, mit kell tennie a nemzeti bank első emberének ahhoz, hogy elmozdítsák a posztjáról...

ITT OLVASHATÓ

A ROBOTOK A MÉHEKTŐL TANULNAK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.05.


Mentő robotcsapatok, amelyek koordinálnak egymással, képesek alkalmazkodni a környezet váratlan változásaihoz a méhek szervezési modelljét alkalmazva. Egy méhrajtól, amely új helyet keres magának a megtelepedéshez, hasznos ismereteket lehet meríteni olyan robotcsapatok számára, amelyeknek instabil körülmények között kell működniük. Erre a következtetésre jutottak a római Nemzeti Kutatási Tanács, a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó olasz intézet és a brüsszeli szabadegyetem kutató.

Tanulmányuk, amely megjelent a One Plosban, arról szól, hogy új eszközt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi „olyan komplex dinamikák kiválasztását, amelyek automatikusan megadják a felhasználható paramétereket a raj minden egyes egyedének működési algoritmusában. „A kutatókat ebben a munkában az esetleges nem kívánt fejleményeknek a minimálisra való lecsökkentése motiválta”, mivel a feladat, hogy „irányítani lehessen az autonóm eszközök ezreinek komplex válaszát, amelyek ugyan képesek kommunikálni egymással, de néha nehezen megjósolható magatartásokat vesznek fel.”

A rajrobotika (Swarm Robotics) abból indul ki, hogy az egyes elemek közül egyiknek sincs komplex víziója magáról a rajról és egyiknek sincs privilegizált helyzete a másikkal szemben. A kulcs az egyesek közötti kommunikációs lehetőségben van. És itt lép be az analógia a méhekkel...

ITT OLVASHATÓ

ÖNRENDELKEZÉS A CIGÁNYSÁGNAK?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Balogh József Lino
2016.05.05.


Fiatalok, szépek és büszkék voltak. A fiú le nem vette a gyönyörű lány kecses járásáról fekete fenékig érő hajáról szemét. Nem tudta melyik érzése erősebb a másiknál az erotikus avagy szerelmes gyengédség mikor szempillantásuk ütközött. Az álomszép lány sejtjeiben érezte azt a remegő szikrát ,melyet nem tudott eltitkolni . Ettől csak a felettük lebegő rózsaszín köd homálya tudott felül kerekedni. Amikor együtt lovagoltak le a karavánjuk közelében lévő patakhoz fürdeni még a nap is belepirult szerelmük szépségében. Szerelmük gyümölcse egy kis király lány lett. Alig egy évesként már apja mosolyára gügyögött. Más 371 kisgyermek sorsa másként alakult.

1944. május 16-án, Auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban valami más történt.

A cigány tábort megszüntetni készültek éppen a nácik helyhiány miatt. Ám az akkor bátor cigányok köveket és botokat fogtak a fegyverekkel szemben és ön-rendelkeztek. Lázadástól tartva elhalasztották a mészárlást. Közben ebben a táborban 371 cigány kisgyermek született augusztus 2.-ra ,amikor is nem halasztották tovább a felszámolást. Délelőtt hosszú barázdát ásott egy traktor. A 371 -kisbabát sorba belefektették majd homokkal élve betemették. Délre a járóképtelen kisbabák nagy része meghalt. Néhányuk kis ujjacskája kiemelkedett a homokból talán segítségért. Ekkor az őrök kutyákat engedtek az ártatlan ,magatehetetlen gyerekekre. 371 lélek!

ITT OLVASHATÓ

KINYÍRTA A JEGYZŐT ZUGLÓBAN A FIDESZ-MSZP MUTYI

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.05.


Dr. Hoffmanné Német Ildikó felmondott. Zugló jegyzője saját elhaározásából állt fel székéből, mert nagy volt rajta a nyomás-csiripelik a madarak és írja a boldoguljzugloban.hu is. 

Ahham. Ezt a nyomásnagyságot el tudom képzelni. 

A mutyi szempontból is szépen felosztott kerületben nem kis kihívás lehet a törvényesség őrének lenni egy polgármesterrel, aki a tökét elvesztette, és csak a politikai háttéralkuknak él, hogy lemondani azért ne kelljen működésképtelenség miatt. A kerületi két nagy frakció a kirakatban veszettül ugatja egymást, egyébként meg osztozkodáskor úgy viselkednek, mintha tejtestvérek lennének. Tiéd a bal csecs Csabikám, tiéd meg a jobb, Zolikám, béke-barátság-szeretet, verenyezni csak azon kell, ki szívja nagyobb erővel a sajátját...

ITT OLVASHATÓ

ÉRTHETŐ FÉLELEM ÉS POLITIKAI HISZTÉRIAKELTÉS KÖRMENDEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.05.


A Hit Gyülekezete tulajdonában álló ATV.hu közölt riportot Körmendről. A városban mindenfajta előzetes értesítés nélkül menekülttábort nyitottak, méghozzá 150 méterre a helyi sportcsarnoktól, ahol a körmendi klubok utánpótlás-csapatai edzenek. A riport szerint a táborban lakó 40 menekült végignézte a kézilabdás lányok edzését, és ebből konfliktus alakult ki, a kormány pedig rögtön lecsapott a történetre, hiába cáfol a Vas megyei rendőrkapitányság...

 
 ITT OLVASHATÓ

NEMZETI AGYVÉDELEM

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.05.05.


„A nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely az agyelszívást is szolgálja – mondta miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén hétfőn.” („Semmiféle háttérhatalom nincs”)
 
Egy semmivel sem igazolt, de rendkívül népszerű témáról tett említést az egy szem, igazi magyar miniszterelnök. A személyes paranoiáját azonban nem az ECHO TV félkegyelmű futurológusai között fejtette ki, hanem tekintélyes magyar akadémikusok társaságában. Kissé kínos lehetett ehhez asszisztálni, de a tudós urak nagy része tette a kötelességét. Mélyen hallgattak, majd lelkesen megtapsolták a tartalmas előadást. Ennyi erővel akár Erich von Dänikent is meghívhatták volna az MTA 187. közgyűlésére. Ilyesmiket ő is tud mondani, ráadásul az összeesküvés elméletek tudományban ő az egyik legelismertebb nemzetközi szakértő.
 
Ezek a világuralomra törő háttérhatalmak mára nagyon szépen beépültek a magyar folklórba és ott is fognak maradni örökre. Valahogy úgy, mint a törökök által behozott tulipán, amit nagyon sokan ősi magyar szimbólumnak tartanak. A tulipán nemzettségnek a Kárpát-medencében azonban mindössze négy bennszülött faja található. A dísznövényként ültetett változatokat a török hurcolták be magukkal. Senki sem kérdezte meg az akkori magyarokat, hogy akarnak-e a Közép-Ázsiából származó tulipánokkal együtt élni. Sokszor azt se, hogy akarnak-e egyáltalán tovább élni.
 
Tulipánok azonban tényleg léteznek, ezzel szemben háttérhatalmakat még senki sem talált a kiskertjében. Ha csak burkoltan szeretett volna zsidózni egyet a miniszterelnök úr, akkor a világhírű tudósainkat nem kellet volna olyan büszkén emlegetnie. A kormányfő teóriája szerint ugyanis Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede, Kármán Tódor, Kemény János, Gábor Dénes, Hevesy György, Neumann János mind a háttérhatalmak céljait szolgálták...
 

KORTÁRSTÁNC

7ÓRA7
Szerző:  Szabó Zsuzsa, Hajnal Márton, Ofner Gergő
2016.05.05.


Az alábbi videót azoknak ajánljuk, akik a „kortárs” és a „tánc” szavaktól nem ijednek meg. És azoknak még inkább, akik megijednek. 

A kortárs irodalmat, filmet, képzőművészetet mindenki ismeri valamennyire, mert ha nem is sokat, de tanulunk róluk valamit az iskolában. A kortárs tánc azonban zavart okoz, nem ismerjük, nem tudunk róla beszélni… Hány alkotót tudnánk felsorolni? Hogyan értsük meg az előadásokat? Egyáltalán mi a #@]&*k az a kortárs tánc? Csak földön fetrengés és lila köd?
Íme egy rövid videó, ahol szakértők magyarázzák el közérthetően a lényeget.
ITT LÁTHATÓ

HACSEK ÉS SAJÓ A GRESHAM-PALOTÁBAN

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.05.05.


Hacsek Örs: /hosszú ideig egyedül üldögél, látszólag nem vár senkit, vagy ha vár, arról senki sem tud, Sajón és még valakin kívül, és ő, Hacsek sem biztos benne. Újságot olvas, egyelőre nem a holnapit, amiben arról írnak, hogy Hacsek Örs és Sajó Lőrinc véletlen összefutott a Gresham kávézójában, hanem a mait, amiben csupa olyan valótlanságot írnak, amit kormánykörökben valósként kezelnek. Sajó jő./
Sajó Lőrinc: /Elmegy Hacsek asztala mellett, úgy tesz, mint aki nem ismeri föl, aztán leül a szomszédos asztaltól távolabb eső, szomszédosnak végképp nem mondható asztalhoz, háttal Hacseknek. Szólna hozzá, de tudja, hogy háttal nem kezdünk mondatot, így hát átül a másik székbe, hogy ne üljön háttal Hacseknek./
Sajó Lőrinc: Jó napot Hacsek úr!Hacsek Örs: Alá’szolgája, Sajókám. Mondanám, hogy üljön le, de akasztott ember házában nem illik kötélről beszélni! Na, leül? Székkel kínálhatom?Sajó Lőrinc: Inkább ne: székrekedésem van.Hacsek Örs: Ha ezt viccnek szánta, megpukkadok a röhögéstől!Sajó Lőrinc: Nem vagyok vicces kedvemben.
Pincér /a két asztal közé lép/ Mit parancsolnak az urak?
Hacsek Örs: Egy kávét.Sajó Lőrinc: Én a szokásost.Pincér: Vagyis a legolcsóbb innivalót az árlapról?Sajó Lőrinc: Egen! Vagyis nem. Annál azért már jobban állok.

ITT OLVASHATÓ

A HALÁL OKA: AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS

RÖNTGEN BLOG
Szerző: Kunetz Zsombor
2016.05.05.


Ezt az alcímet adta egy rangos orvosi szaklapban frissen megjelent tanulmány, az amerikai halálokokat vizsgálva.
Még kezdő, zöldfülű orvosként mellkascsövezéshez készültem. A betegnek mindkét oldalon volt légmelle, de csak az egyik oldalt kellett mellkascső bevezetésével ellátni. Amíg a felügyeletemet ellátó főorvos megérkezett, előkészítettem a beteget, lemostam a becsövezni kívánt mellkasfelet, a bal oldalit. Mikor végeztem, a beteg - aki szerencsére eszméleténél volt - megkérdezte: Doktor úr, nem a jobb oldalamat fogják kezelni? Meglepődve pillantottam a röntgenfelvételre és megdöbbenve konstatáltam, hogy oldalt tévesztettem, valóban a másik mellkasfelet kellett volna előkészítenem. 
Mentségemre szóljon, hogy akkor már közel 30 órája a kórházban voltam és igencsak szédelegtem a fáradtságtól. Akkor pedig ez volt az elvárás, ma már szerencsére "csak" 24 órás szolgálatot várnak el (8 óra normál munka 16 óra ügyelet) a nem műszakban (12 órás váltásban) dolgozó orvosoktól. A tévedés lehetősége a rendszerben kódolva van, hiszen a fáradtság és a kimerültség az egyik leggyakoribb orvosi hibaforrás.

ITT OLVASHATÓ

ÉGSZAKADÁS-FÖLDINDULÁS

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2016.05.05.


NOL.HU
Egyszer – még az „átkosban” – kollégáimmal azt játszottuk, ki tud több olyan bűncselekményt felsorolni, amelyet egy állam is elkövethet. Ma már látom, milyen szegényes volt a fantáziánk. Én igazán azt sem tudnám most hirtelenjében felsorolni, hogy Matolcsy hány törvényt és EU jogot sértett meg azzal, hogy a jogellenesen létrehozott alapítványokon keresztül „rokonainak, barátainak és üzletfeleinek” osztogatta el a mi, de főként a devizahitelesek pénzét.

Ahhoz, hogy egy állam maffia-szerűen bűnözhessen, nem elég csupán a politikai és gazdasági hatalmat megszereznie. Nélkülözhetetlen, hogy bekebelezze az igazságszolgáltatást is. Hová is lennének, ha egy „független” ügyészség tenné a dolgát? Azt, amit az Alaptörvény és az ügyészségi törvény ír elő számára. A parlamentben Polt Péter nem szégyellt azzal érvelni, hogy „nem a legfőbb ügyész a törvényesség legfőbb őre, nézzen utána az alaptörvényben.” Én utánanéztem. És ezt találtam: „a legfőbb ügyész és az ügyészség független… üldözi a bűncselekményeket, fellép más jogsértő cselekményekkel és mulasztásokkal szemben…” Az ügyészségről szóló törvény meg – no persze írott malasztként – így szól: „az ügyészség a közérdek védelme érdekében közreműködik annak biztosításában, hogy mindenki betartsa a törvényeket. Az ügyész köteles biztosítani minden, a hivatali tevékenysége során tudomására jutott bűncselekmény következetes üldözését.”

ITT OLVASHATÓ

ELNYOMÓ RENDSZEREK FELÉ NYITOTT A MAGYAR KÜLÜGY: MEGBUKOTT A TERV

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.05.


Nagy reményekkel indult neki a kormány a keleti nyitás stratégiának, amelynek célja az lett volna, hogy jobban diverzifikálják a külkereskedelmi forgalmat, és a hazai export-import ne legyen teljesen ráutalva az EU-ra, azon belül is Németországra. 

Bár a nagyobb diverzifikációra valóban szükség lenne ezért, hogy gazdasági válságok idején jobban védettek legyünk a turbulenciák ellen, azonban a magyar kormány egy átgondolatlan stratégia mentén próbált nyitni olyan elnyomó rendszerek irányába, amelyek nem csak presztízsveszteséget hoztak Magyarországnak, hanem kudarcokkal teli éveket is.

A keleti nyitás stratégiája megbukott, ezt már két éve is megírtuk. Nagyobb áttörést pedig azóta sem sikerült elérni részben annak köszönhetően, hogy korábban a magyar kormány által nagyra tartott országok többsége gazdasági problémákkal néz szembe, részben pedig azért, mert szinte egytől-egyig aszimmetrikus gazdasági szerkezettel rendelkeznek...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY HÜLYESÉGE MIATT NEM LESZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI PROGRAM A LAKOSSÁGNAK

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2016.05.05.Váratlan, senki által előre nem látott, és eddig elképzelhetetlen dolog történt: kiderült, hogy Lázár János hazudott.

Na jó, a mondat első fele nem igaz. Az, hogy Lázár hazudik, pusztán annak a jele, hogy megszólalt. Az arcpirító, gátlástalan hazudozás amúgy a normál kormányzati ügymenet szerves része.

Ezúttal a lakossági épületfelújítási programok ügyében derült fény arra, hogy még annál is nagyobbat hazudtak, mint amit eddig gondoltunk. Tavaly ősszel tette
emlékezetes bejelentését a kormány, hogy nem indít a lakosság számára elérhető, vissza nem térítendő támogatási programot az épületenergetika területén, ehelyett a rendelkezésre álló forrásokat kormányzati épületek felújítására költik. Lázár János a döntést azzal indokolta, hogy az ilyen programokat az EU nem teszi lehetővé. Hamar bebizonyítottam akkor, hogy ez természetesen nem igaz: az EU nem csak hogy lehetővé teszi, de kifejezetten prioritásként kezeli a lakossági programok elindítását. Miután lelepleződött a hazugság, a kormány nem tett több erőfeszítést arra, hogy megmagyarázza, miért is fosztja meg a lakosságot attól, hogy az uniós pénzekből végrehajtott épületfelújítások révén radikálisan csökkentse a rezsijét...

ITT OLVASHATÓ

MINDENKI MEGNYUGODHAT: VÉGRE TÖRVÉNYBE ÍRJA A FIDESZ, HOGY LOPNI AKAR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.05.


Az elmúlt hónapok korrupciós ügyei, harácsai, pökhendiségei után a Fidesz-szavazókban kétség maradhatott, tényleg mindent el akarnak lopni a Fidesz politikusai? Nem lehet, hogy Matolcsy csak véletlenül tolta ki azt a 260 milliárdot a haveroknak az MNB alapítványain keresztül? Tényleg Orbán Viktor 600 milliós felcsúti kisvasútjára kell pénzt költeni? Szerencsére a Fidesz a költségvetési salátatörvénybe bújtatott javaslatával most mindenkit megnyugtathat.

Igen, a fideszes srácok mindent el akarnak lopni.

A módosító javaslat ugyanis lényegében titkossá tenné az állami és önkormányzati cégek költését. Igen, azoknak a cégeknek a költését, amelyek csodálatos pályázatain keresztül folyik el a közpénzek nagy része. Az új javaslat szerint ha akárcsak közvetetten is bármilyen kis hátrány érné a köztulajdonban álló gazdasági társaságot egy adat nyilvánosságra kerülése esetén, akkor már jogszerűen tagadhatja meg az adatigénylés teljesítését.

De akkor is eltitkolhatja a működésére vonatkozó adatokat az állami vagy önkormányzati cég, ha a nyilvánosságra hozatal közvetve a társaság piaci érdekeit veszélyeztetné.

Nem kell jogásznak lenni, hogy egyértelmű legyen, ezt a törvényt azért hozták, hogy könnyebb legyen eltitkolni a közcégek költéseit. Mert a törvény szükségességének másik lehetséges oka az lenne, ha óriási veszteségek értek volna ilyen cégeket, mert nyilvánosságra kerültek a szerződéseik. De hát ilyen ügyről nem tudunk, pedig ha lenne, akkor biztos ezzel lenne tele a Fidesz-média.

Így marad a másik olvasat, hogy el akarják titkolni ezeknek a közpénzből működő cégeknek a költéseit. Méghozzá azért, mert olyan dolgokra akarnak költeni, amit nem szeretnének az állampolgárok orrára kötni, például a haverokra, a klientúraépítésre...

ITT OLVASHATÓ

AZ ORVOSBÁRÓ, A BALEK, A POTYAUTAS ÉS A SZEGÉNYELLENES

SZABÓ TÍMEA BLOGJA
Szerző: Szabó Timi
2016.05.03.


Rengetegen osztják az Indexen ...megjelent egészségüggyel foglalkozó cikket azzal a felkiáltással, hogy végre valaki megmondja, mi a baj a betegellátással. Engem már a cikk első része, az „orvosbárós” is kicsit kiakasztott, noha valóban volt benne sok igazság. De arról is és erről a második, balekos-potyautasosról is azt gondolom, hogy alapvetően és szemellenzősen szegényellenes, miközben a szerző meg van győződve ennek ellenkezőjéről. Ha a szerző megoldásait követnénk, akkor a létminimum környékén élő négy millió ember bizony nagyon rossz minőségű vagy egyáltalán semmilyen alap betegellátáshoz nem férne hozzá.

Az Orbán-féle urizáló, egészségügyből pénzkivonó, a betegellátást lepusztulni hagyó politika ellenpárja nem a piacfundamentalista, a „veszteséges” kórházakat bezáró, az egészségügyet gyakorlatilag fizetőssé tevő rendszer. A valódi megoldás az, ha az állam végre visszateszi az elmúlt öt évben kivett 400 milliárd forintot, hozzátesz még kétszázat, és mindenki számára megfelelő színvonalú, elérhető és ingyenes betegellátást biztosít függetlenül attól, hogy hova és milyen családba született.

Sok mindennel egyetértek a cikkben megfogalmazottakkal, pl. a magánszektor kifehérítésének igényével vagy a hálapénz rendszer fokozatos megszűntetésével. És biztos vannak orvosbárók is, bár valószínűleg közel sem annyi, mint ahogy a cikk sugallja.

De először is alapvetően tévesnek tartom azt a nézetet, amelyik néhány száz orvost hibáztat a lepusztult egészségügyért. Ráadásul, aki belemegy ebbe az utcába, az pontosan Orbán Viktor szekerét tolja azzal, hogy egymás ellen fordítja az egészségügyi dolgozókat. Ez a bűnbakpolitika, ez a megosztás csak azt éri el, amire Orbánék is évek óta játszanak, és ami miatt a kormány nem kényszerül valódi lépésre: az oktatással ellentétben az egészségügyben sosem lesz a dolgozók között összefogás.

A teljesség igénye nélkül néhány gondolat a balek-potyautas cikkről:


ITT OLVASHATÓ

ÖNÉLZETES ORSZÁG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.05.


Nemzeti jelkép megsértése miatt tettek panaszt az Országgyűlés kulturális bizottságánál a Vígszínház hétvégi előadása miatt. Az egyik panaszos szerint bűncselekmény történt a színpadon, amikor a TÁP Színház előadta a Himnuszt, amit rapzenére dolgoztak fel.

Ez oly szép, meg oly nemes. Vélem, a panaszosok legszívesebben kiherélnék az elfajzott színház tagjait – hogy a nőkkel mit csinálnának, azt nem tudom víziózni -, mint ahogyan néhány röpke évvel ezelőtt Székhelyi Józsefnek is menekülnie kellett Szegedről, mert ő is a szakrális szöveggel szórakozott.

Sokan léteznek ilyen lelkülettel – ilyen háborodós, feljelentős, hörögve ordítós világlátással – szerte a hazában, akik aztán belerúgnak a menekültekbe a préri közepén, és rendőrsorfallal kell megállítani őket a pride-ok partjain. Ők a keresztény középosztály tagjai magyar olvasatban és lelkipásztori segítséggel.

Ezek a lelkipásztorok meg papírokat függesztenek ki az istentelen isten házára, miszerint a drágalátos hívek tartózkodjanak attól, hogy alamizsnát adjanak a homelesznek, mert az nem komilfó. A dolgok mindig körbeérnek, és arra késztetnek, hogy megvizsgáljuk, hol is élünk. Homokos, füves, vizes síkon, a középkor előtti időben, vagy abban épp...

ITT OLVASHATÓ

MINDENT, DE MINDENT EL FOGNAK LOPNI EBBEN AZ ORSZÁGBAN

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.05.04.


A 444 vette észre, és még tegnap este adta hírül, hogy Varga Mihály a 2017-es költségvetést érintő törvényjavaslatába belecsempészett egy felettébb bájos kitételt, mely szerint nem ismerhető meg „köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat”, amelynek nyilvánossága a vállalat számára piaci sérelmet okozna. Márpedig, ahogy a cikk is írja “néhány héttel ezelőtt pontosan így próbálta titkosítani Németh Szilárd törvényjavaslata a magyar posta üzleti adatait. A gyanúsan alkotmányellenes javaslat a parlamenten csont nélkül átment, Áder János köztársasági elnök viszont nem írta alá, az Alkotmánybíróság végül rábólintott. “ Ismerve most már az MNB-alapítványok mámoros pénzszórását, ez a húzás kizárólag egészen ocsmány dolgokat előlegezhet meg.
 
Tegnap óta tudjuk, hogy ismét teljesült Orbán Viktor egyik álma, és a Kúria döntése szerint szavazni fogunk a betelepedési kvótáról. Ma négy komoly szervezet (az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért) közös közleményben tiltakozott tényszerűen, amelyben kifejtették, hogy a népszavazás alkotmányellenes, nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, és nem felel meg az egyértelműség követelményének. Aki akar, az várhatóan október elején szavazhat...

ITT OLVASHATÓ

NE CSINÁLJUNK SZTÁROKAT A TERRORISTÁKBÓL!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.05.


Salah Abdeslamot a média nagy csinnadrattája mellett adták át a francia hatóságoknak. Gaspard Koenig francia filozófus, a Génération Libre think-tank elnöke szerint a dzsihadistákat a legjobban azzal lehetne büntetni, ha meghagynák őket a névtelenségben.

Koenig így írt a Le Figaróban: „Ismerjük a nevüket, az arcukat, a címüket, a szokásaikat. Az újságok portrékat készítenek róluk, meginterjúvolják nagyanyjukat, gyerekkori barátjukat, idézik Szíriában maradt feleségüket, aki büszke rájuk. A terroristák sztárok lettek. A rossz sztárjai, mégis sztárok. A közösségi honlapok munkája,  a köztársasági elnök könyörgése ellenére ki ismeri az áldozatokat?

Amikor megnevezzük őket, egyfajta dicsfényt kölcsönözünk a terroristáknak. Ugyanolyant, mint Hérosztrátosznak, a kr.e. 4. században élt görög gonosztevőnek, aki Epheszoszban felgyújtotta Artemisz templomát, az ókori világ hét csodájának egyikét, csak azért, hogy híres legyen. Az utókor elfelejtette az építész nevét, a papokat, a hívekét, sőt, már-már az istennőjét is, de a gyújtogatóét megjegyezték...

ITT OLVASHATÓ

JOBB NEM LESZ TŐLE SENKINEK, DE AZÉRT RÁTÁMAD AZ AZONOS NEMŰ PÁROKRA SAJÁT KORMÁNYUK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.04.


A magyarországi kormányzás abnormalitását semmi nem bizonyítja jobban, mint az a javaslat, amely lényegében kiüresítené a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok esetében. Ugyanis itt nincs érdekellentét, nem jár senki jól azzal, ha nem örökölhetnek majd egymás után akár évtizedekig együttélő emberek, senki nem jár azzal jól, ha nekik rosszabb lesz. A kormány mégis úgy döntött, hogy legyen nekik rosszabb.

Nincs szó most a házasság intézményéről, nincs szó a homoszexuális párok örökbefogadásáról, csupán azokról a jogaikról, amik 2009 óta léteznek: hogy elismeri őket a magyar társadalom, léteznek, és létezik a szerelmük, és hogy a házasságon és a gyerekvállaláson kívül ugyanazok a jogok járjanak nekik, mint egy heteroszexuális párnak. Ez azért tényleg a minimum.

Még Orbán Viktor is ezt mondta egy éve: "Ha bármelyik irányba elmozdítjuk ezt a rendszert - akár mi erőteljesebb szabályokkal lépünk föl, akár a homoszexuálisok közössége kihívóbb magatartás tanúsít - akkor szerintem a mostani békés, nyugodt és egyensúlyi állapot meg fog bomlani. Ez senkinek nem érdeke."

ITT OLVASHATÓ

EZ KIBÍRHATATLAN

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.04.


Tényleg hát hallottak már ilyet?! Ez a senkiházi itt lármázik. Nagy a pofája. Hogy ennek a szar zenekarnak jár a pénz meg ilyenek! Hát nem elmegy a jó anyjába?! Ki ez és mit gondol magáról, majd jól elveszem a maradék pénzt is, aztán megnézheti magát, majd odaadom egy másik zenekarnak, van itt annyi, mint a nyű. Egyik lármásabb, mint a másik! Fischer Iván, ki a franc az? Belerúg itt a feléje nyújtott kézbe. 260 millió helyett kap 60 milliót. És? Örüljön annak is, amíg meg nem vonom tőle!

És így tovább. Azt üzente Tarlós István, hogy Fischer Iván ne hisztériázzon, mert odaadja "más nemzetközi hírű zenekarnak a pénzt". Tetszik érteni? Ő adja oda. Nem tudtam, hogy ilyen jól keres ez a Tarlós István, hogy a saját pénzéből finanszíroz zenekarokat.
Na jó, elég volt! Ez a büdös bunkó Sturmführer az adófizetők pénzéről beszél, akkor is arról beszélne, ha a fizetéséből adna zenekaroknak, mert a fizetése is az adófizetők pénzéből van.

Úristen, én itt higgadtan beszélek valamiről, amihez foghatóan felháborítót még ebben a nyomorult országban sem hallottam, ettől a nyavalyás rablóbandától. Mondják meg nekem, mit lehet tenni? Ez a modortalan, ostoba, totálisan értéktelen és kártékony nulla megszólíthatja bárhogy Fischer Ivánt? Ez azt hiszi, hogy ő egy ember, akinek joga van bármilyen módon megnyilvánulni a Budapesti Fesztiválzenekarról?

ITT OLVASHATÓ

SZÁMVETÉS: VOLT EGYSZER EGY ORSZÁG - LESZ MAGYAR KÖZTÁRSASÁG?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.05.04.


"Minden pillanatban létezik egy választás. Belekapaszkodhatunk a múltba, vagy elfogadhatjuk az elkerülhetetlen változást. És engedjük, hogy kibontakozzon előttünk egy szebb jövő. Egy olyan bizonytalan jövő, mely még több bizonytalan szövetséget követel. Bárhogy is legyen, egy új nap közeledik, akár tetszik, akár nem. A kérdés az, hogy te irányítod vagy ő fog irányítani téged." (The Originals c filmsorozat)

Hát, végére értünk a számvetésnek, mely igazán vázlatos, nem is tudományos alaposságú, legfeljebb tényeket és benyomásokat rögzít.
Egy életérzést: milyen ez a mai Magyarország egy magát demokratának és baloldalinak valló választó szemüvegén át.
Lehetne adatolni a posztokat, statisztikákat idézni, de a cél nem ez volt, hiszen az életminőséget nem csak a számokkal kifejezhető adatok adják, hanem a szubjektív érzések is: milyennek érzi az életét az az ember, akinek naponta a képébe hazudnak, akinek eladják a lába alól a termőföldet műkörmösöknek és fodrászoknak, akinek szembe kell néznie azzal, hogy olyan társadalomban él, melynek önvédelmi képessége a nullával egyenlő.
Akinek el kell nézegetnie, hogy telente emberek fagynak meg, akinek ijedeznie kell, mert migránsoknak nevezett menekültekkel riogatják, akinek egy olyan ország jutott, ahol a jog nem követendő zsinórmérték, hanem esetenként a hatalmon levő bűnözők engedelmes kiszolgálója.
Ahol a várólista az egészségügyben azt jelenti, hogy nem te vársz a kezelésre, hanem a rendszer vár a halálodra, ahol dühöng a rasszizmus, az antiszemitizmus, a bűnözés - a legfelsőbb szinteken is, sőt - ott csak igazán...


ITT OLVASHATÓ