2016. október 31., hétfő

ÍGY KÜZDENEK A MENEKÜLTELLENESSÉG ELLEN A SVÉDEK

INDEX.HU
Szerző: Földes András
2016.10.31.


Mi történik valójában a menekültekkel Svédországban?

Svédországban van a legtöbb egy főre jutó migráns az EU-bn.
 
Cikksorozatunk első részében kiderült, mi az a négy ok, amiért a toleráns svédeket is sokkolták a menekültek.
 

Megnéztük azt is,
hogyan hatott a sokk a svéd társadalomra. Végül ellátogattunk egy no-go zónába, amit elég nehéz volt megmagyarázni...
 
A svéd menekülthelyzet nehezen magyarázható a magyar fogalmakkal, derült ki a skandináv országban járva. Korábbi cikkeinkben már szerepelt, hogy sem a törvényi szigorítás, sem a no-go zóna nem olyan, amilyennek itthonról látszik. Ezek után nem akadtam fenn azon sem, hogy miközben a svéd kormány igyekszik távol tartani a menekülteket, mégis pénzzel és lehetőségekkel támogatja az integráción dolgozó civil kezdeményezéseket. És hiába terjed a szélsőjobb a skandináv országban, a civil programok tízezrek támogatásával működnek.
 
Bemutatunk négy olyan civil programot, amelyeket szolidáris beállítottságú állampolgárok indítottak be, hogy aztán a hivatalos és nem hivatalos támogatóknak köszönhetően országos mozgalommá váljanak:
 

IDÉN IS 200-AN FOGNAK MEGFAGYNI, VIKTOR? HAHÓ, ŐK NEM MIGRÁNSOK, HANEM MAGYAROK!

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Nyugati Fény
2016.10.31.


Magyarországon évente többen halnak meg kihűlésben, mint ahányan terrorizmus miatt egész Európában.
 
A Magyar Szociális Fórum összesíti a kihűléses haláleseteket, a szám 100 és 250 között alakul minden évben. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbben nem is az utcán fagynak meg, hanem otthon, a saját fűtetlen lakásaikban.
 
2011-ben például 230-an fagytak meg, ebből 43 eset történt az utcán, 132 ember pedig a lakásában hűlt ki. 55-en a kórházba szállítás közben vagy a kórházban vesztették életüket.
 
A tényleges szám ennél is magasabb lehet. Mivel a halál oka sokszor nem kizárólag a kihűlés, hanem egy másik, ezzel gyakran összefüggő betegség, például tüdőgyulladás, így nehéz megállapítani, hogy az illető pontosan miben halt meg...
 

KRIZANTÉMTÓL A HALOGÉN-TÖKIG...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.31.


Ismét itt a Mindenszentek és itt a halottak napja, ismét útrakel az ország, a családok járják a temetőket, a virágárusok kaszálnak, aki még él, azt már csak egy hajszál választja el attól, hogy rá is virágot helyezzenek, mire vége az ünnepnek.
Magyarországon vagyunk, megadjuk a módját, az egynapos megemlékezésből kétnapost csinálunk, Mindenszenteken is a halottainkat látogatjuk, jóllehet itt a nép túlnyomó többsége vallástalan,vagy rizskeresztény.
Ezt a kifejezést azokra alkalmazták a japánok, akik anyagi előnyök fejében vallották magukat kereszténynek hajdan.
A vallások többsége tagadja a szentek létezését, de hát ha magyarembernek erre célzást teszel, már kezdi is gyűjteni a rőzsét a máglyádhoz...
Jó, a Mindenszentek ünnepe is alkalmas a halottainkról való megemlékezés technikai lebonyolítására, végtére is az emberek ezidáig a NER világán kívül éltek, és ez súlyos rendetlenségekkel járt.
Például a népek összevissza haltak szerte az országban, sőt némelyek még külföldön is - lesz itt gubanc, ha a végelszámolásnál Viktor megfújatja a harsonákat Antilop arkangyallal, a migránsok vándorlása kutyafüle lesz ahhoz képest, amit ez a sok anarchista halott művelni fog.
Már, ha lesznek még harsonák, és nem fújják meg azokat is időnap előtt, a NER keretében.
Nem kizárt, a katonaságnál nálunk is volt olyan szolgálatvezető őrmester, aki lelopatta a saját folyosóiról is a riadóra rendszeresített petróleumlámpákat, hogy többletet, és ezzel cserealapot képezzen a jövőre nézve, a többi szolgálatvezetővel közös piacon...

Szóval vándorol a nép, cipeli a fehér krizantémot, a sírokra mécseseket helyez, a márványt lemossa, az elhunytak kicsike háztáji gazdaságát felkapálja, az év során szépen megerősödött gyomokat kihúzgálja, és ha van még hozzá energiája, akkor a halottra is emlékezik.
Juliska tántira, akit egész életében csak annak a koszos vén dögnek emlegetett, az elhunyt férjre (büdös szeszkazán, most verekedj, ha tudsz!) és a többiekre, akik hóttukban mind-mind megnemesedtek, rendes és szép emberek lettek, tulajdonképpen ők a mindenszentek.
De magyarember már csak ilyen, "halottról jót, vagy semmit!" - mondja, és ha valaki emlékezteti arra, hogy élete halottja mellett kimerítette az Isten által való megpróbálás fogalmát, hát akár nagykést is ragad háziszentje védelmére.
Hazudunk reggel, hazudunk este, meg a kettő között is, miért éppen a halottainkról ne hazudnánk - magunknak, elsősorban.
Nem baj ez tulajdonképpen, valószínűleg a szervezet védekező reakciója lehet a valóságos veszteség ellen, ugyanis a halál az élők számára kétségkívül veszteség, merthogy olyan, hogy jó, vagy olyan, hogy rossz ember vegytisztán nincsen, talán szeretett Vezérünk a kivétel, aki számára én is félretettem egy jelentősebb összeget krizantémra, de az ember általában jó is meg rossz is, rendes is meg tróger is, ha férfi, ha nő - édesmindegy...


ITT OLVASHATÓ


EGYHÁZI ALÁÍRÁSGYŰJTÉS A MELEGHÁZASSÁG ELLEN

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2016.10.31.


Pócs János fideszes képviselő Facebook-oldalán bukkant fel egy fotó róla, de a kezdeményezésről egyelőre nem tudni semmit.

Pöcs Pócs János jászsági fideszes országgyűlési képviselő az MNB-alapítványok gazdálkodásának titkosításáról szóló törvénymódosításról azt mondta, hogy “A végeredmény mindannyiunk érdeke”.

A közérdekűadat-igénylés fizetőssé tételéről Pöcs Pócs azt mondta tavaly, hogy “Semmi sincs ingyen, ha valaki erre törekszik, ehhez érdeke célja fűződik, azt a jelentéktelen összeget meg fogja fizetni.”

Pöcs Pócs fia nyáron dinnyéket vágott földhöz a Tesco előtt, nemrég pedig kitüntetést kapott Fazekas Sándor minisztertől “a dinnyetermesztők érdekeinek kimagasló képviseletéért”.

Szóval Pöcs Pócs János igazi jó katonája a NER-nek.
Október 30-án délelőtt fél 12-kor az alábbi kép bukkant fel Pöcs Pócs Facebook-oldalán:

ITT OLVASHATÓ

1956 - SZÍNHÁZIAK SZÍNHÁZAKRÓL, FORRADALOMRÓL. 8. RÉSZ

OSZK BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2016.10.31.


Sorozatunk színészek, színházi emberek visszaemlékezését idézi fel az 1956-os forradalom napjaira a hatvanadik évforduló alkalmából.
1956. október 31., Bakó Márta, Joó László, Egri István, Gábor Miklós
A beszélő – Mario Vargas Llosa azonos című regényében – az egymástól távol, szétszórtan élő amazonasi indián törzs kis csoportjait járja sorra. Mindig úton van. Amikor megérkezik valahová, valakikhez, leül és beszél. Szimbólumokkal teli történeteit hallgatósága feszült figyelemmel követi, elbeszélése összeköti az egymástól térben is időben távol élőket.
Mi is történt 1956 októberében a színházakban és a színházak körül? Szöveg, adatokat tartalmazó forrás kevés maradt, összeszedegetve sincs. Blogsorozatunk színészek, színházi emberek memoárjait – emlékezetüket – hívja segítségül, remélve, hogy a kérdésre legalább töredékes válasz adható, és számolva azzal, hogy az idő, az egyéniség, a világszemlélet, az életutak egyéb történései, az 1956-ban elfoglalt és az 1956 utáni helyzetek és pozíciók az emlékezőket utólag is irányítják. A történetek 1956 októbere-novembere eseményeinek csak néhány részletét idézik. Az előzmények és a folytatás ott olvasható az emlékiratokban...

ITT OLVASHATÓ

HÁZASSÁGTÖRŐ MATOLCSY BÁCSI PÁRZÁSI SZOKÁSAIRÓL MIKOR ÍRTOK, BARNANYELVEK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.30.


...Ti értitek ezt a pöcegödör legaljáról felfele áramló tömény erkölcsiséget? Akkor jó. Az megvan, hogy adófizetői pénzzel kitömött, Habonyhoz köthető szennyoldalak kérik számon a keresztényi értékeket akárkin is? És mi a legszebb benne? Hogy a szóban forgó konkrét esetben az ember kiállt és elismerte, hogy egy fasz volt. Nem tegnap, tegnapelőtt, amíg Habony Ibizán szívta az orrát egy országot hülyének nézve, hanem évekkel ezelőtt. Kiállt, és azt mondta, hogy egy görény voltam. Erre évek múltán a közpénzmédia leleplezi, hogy egy görény.

Nem mintha Vona Gábor vagy a Jobbik számíthatna az én önzetlen támogatásomra bármilyen kérdésben, de emberek, a politikai acsarkodásoktól független magánéletben való kotorászás a másik frusztrált, torz jellemű szörnyeteg óta nem volt része a mindennapjainknak.

Mióta
G. Fodor minősíthetetlen erkölcsi trágyadomb azonban beleszállt Tóbiás József feleségébe, ez van. És nem az a kérdés, hogy MSZP vagy Jobbik, vagy a harmadik, esetleg negyedik. Az elv a kérdés. Pontosabban az elvtelen, gennyes turkálás olyan dolgokban, amelyek semmilyen módon nem kapcsolódnak/kapcsolódhatnának a politikai csatározásokhoz. Ráadásul tényfeltáró barnanyelvék nem relevanciával bíró, a köz érdekeit bármilyen módon sértő, azt megkárosító történetekkel manipulálnak, hanem tökig-nyakig belegázolnak emberek magánéletébe, 5-10-20 évvel ezelőtti sztorikat tálalnak hatalmas leleplezésekként és használnak ahhoz a semmivel nem legitimálható karaktergyilkolási gyakorlathoz, amitől felháborodik a gyomor.

Egyre terjeszkedő, mindent leuraló médiájukban az a téma, hogy egy politikus konditerembe vagy fordrászhoz jár, hogy mit kezd a szemöldökével, hogy félrelép, hogy megmagyarázhatatlan okokból nővel látják. A 3 milliós újegységre igazított szellemi leigázás nemrég tesztelt módszerét vetették be. Ha nem működött teljeskörűen a gyűlöletkeltés, most majd szappanoperásat játszanak a fiúk. A legocsmányabb fajtából. Erre futja az ő kútfejükből és a mi pénzünkből.

Gerinctelen, kitartott pojácák! Engem egyáltalán nem érdekel, hogy Vona Gábor, Volner János, Hende Csaba, Deutsch Tamás, Lázár János, vagy Matolcsy György mit csinál a magánéletében, mikor ficamítja ki a bokáját és mikor mászik merevrészegen négykézláb. Leszarom, hogy Orbán Viktor milyen férj, hogy veri a feleségét, vagy sem. Nem tartozik rám, és vélhetően senkire. Akkor tartozik rám bárkinek a magánélete, ha azt az én pénzemből finanszírozza. Jogtalanul, erkölcstelenül, sunyi módon ráadásul.

De ha már ide süllyedtünk, akkor megkérdezném, hogy Matolcsy bácsi párzási szokásairól mikor írtok, barnanyelvek? Mi a helyzet a jegybank nemzeti-keresztény elnökének szélsőliberális, gusztustalanul hányingerkeltő házasságtörésével, évek óta tartó viszonyával? Különös tekintettel arra, hogy a nála három évtizeddel fiatalabb Vajda Jógaoktató Zita névre hallgató szeretője havi két milliót meghaladó fizetését, ergo Matolcsy György szerelmi életét mi finanszírozzuk, erkölcstelen szarháziak! Hogyan aránylik ez a nemzeti, keresztény értékekhez?

...
ITT OLVASHATÓ

HOL LEHET A KÖVETKEZŐ? HAT MEGALOPOLISZ, AMIT BÁRMIKOR LEROMBOLHAT EGY FÖLDRENGÉS

VIGYÁZÓ! BLOG
Szerző: mbrave
2016.10.31.


Négy napon belül három erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot, Rómától nem messze. És ez még nem is legrizikósabb térség. Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a sorozatos rengések miatt hosszú idő óta inaktív törésvonalak válhatnak újra veszélyessé. Bár a földrengések időpontját nem lehet előre jelezni, a történelmi kutatás azonban segít megállapítani a várható gyakoriságukat. Hat olyan megapoliszt gyűjtöttünk össze, ahol a szakemberek szerint bármikor megindulhat a föld. Közöttük van olyan, ahol erre egyáltalán nem készültek fel.

Bár a földrengés messze a legkiszámíthatatlanabb és legdrámaibb megnyilvánulása a természet erőinek, az emberiség mégis ősidők óta előszeretettel építi legnépesebb városait, civilizációit a kéreglemezek ingatag határaira. Ma is több mint 300 millió ember él a földrengésveszélyes zónákban, köztük olyan nagyvárosokban is, amelyek mind létszámban, mind pedig kulturális, politikai hatásukban korunk meghatározó pontjainak számítanak...

ITT OLVASHATÓ

AZ EGÉSZSÉGES NŐI TEST NEOLIBERÁLIS ÉS NEOKONZERVATÍV NORMÁK SZERINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Bajusz Orsolya
2016.10.31.


Köztudott, hogy a nők teste feletti uralom fontos eszközei a születésszabályozás, a fogamzásgátlás és a terhesség témakörével kapcsolatos narratívák, társadalmi előírások és jogi vagy szakmai protokollok. Jóval kevesebb szó esik arról, hogy az egészséges testtel kapcsolatos elvárások, és a betegség elleni küzdelem helyesnek nyilvánított módja hogyan jelenik meg a mindennapjainkban. A női test medikalizációja a neoliberális és a neokonzervatív trendek számára egyaránt értékes ideológiai terep, ahol az „igényes nő” vagy a „női princípium” jegyében egészen hasonló eszközökkel érik el, hogy a nők munkája „természetesnek” tűnjön, az intézményesült kényszer pedig láthatatlannak. 

A különféle európai gyakorlatok skáláján Magyarország konzervatív pozícióban 

Az orvoslás elvileg tudományos és objektív diszciplína. Ennek ellenére a reprodukciós korban lévő nők és az egészségügyi szolgáltatók közötti interakciót szabályozó protokollok nagyban különböznek Európa-szerte. Az első feltételezésünk az lenne, hogy minél gazdagabb egy ország, annál többet költ állampolgárai egészségügyi monitorozására, de a reprodukciós korban levő nőkre ennek inkább az ellenkezője igaz. Például egy uniós jelentés megállapítja, hogy fordított arányosság mutatható ki egy ország GDP-je és a terhességi vizsgálatok száma között, de nem kínál magyarázatot a jelenségre.
Nem csak a terhesség és a szülés körüli szabályozások különböznek, de az is nagyban változik, ki és miként tud fogamzásgátláshoz jutni és terhességmegszakítást igénybe venni. A fogamzásgátló tabletták sok országban recept nélkül kaphatók, például Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Ukrajnában, Oroszországban,Törökországban, Nagy-Britanniában, Szlovéniában, Szerbiában vagy Romániában, ahol szociális munkásoktól is be lehet szerezni őket, bizonyos feltételek mellett akár ingyen is.

Ehhez hasonlóan az esemény utáni tablettát is az egész EU-ban be lehet recept nélkül szerezni, Horvátország és Magyarország kivételével. Ami hazánkat illeti, törvényileg és kulturálisan is nagyon szigorúan kereteződik a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés. Ami egyrészt a “hagyományosnak” hazudott nemi szerepeket erőltető neokonzervatív fordulat, másrészt a neoliberális ideológia diktálta nemi szerepekhez társított fogyasztói ideálok következménye.  

Az állampolgárok önrendelkezését gátló egészségügyi protokollok mellett Magyarország a reprodukciós jogok körüli diskurzust is szigorúan kontroll alatt tartja. Például az “abortusz reklámozása” tilos, és ezért nem tudnak sem civil szervezetek, sem magánszemélyek a nyilvánosság előtt úgy abortuszról beszélni, hogy ne kelljen a szokásos, unalomig ismert, az abortuszt tabuként kezelő fordulatokat felhasználni, mint  a “nem támogatjuk az abortuszt”, ez a “legvégső döntés”...

ITT OLVASHATÓ

HOBÓ ÍRÁSAIBÓL LÁTHATÓ ELŐADÁS A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

FÜLESBAGOLY BLOG
Szerző: Bagolyhír
2016.10.31.


A Gulag virágai címmel Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás a Nemzeti Színházban; a Vidnyánszky Attila rendezésében látható produkció bemutatóját november 12-én tartják a Kaszás Attila Teremben.

Az előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel - olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulagra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át.
Az 1960-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. "Vagyis éltessék azt a rendszert, amely őket rabságban tartja - hátborzongató abszurditás" - olvasható a darab ismertetőjében...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAROK KÉTHARMADA ÁLLÍTJA: NINCS BEFOLYÁSUK A KORMÁNY MUNKÁJÁRA KÉT VÁLASZTÁS KÖZÖTT

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.10.30.


A magyar választóknak csak 31 százaléka gondolja úgy, hogy két választás közt is hatással lehet a kormány munkájára, derül ki az amerikai Pew Research Center politikai aktivitást vizsgáló felméréséből.

A magyarok 61 százaléka szerint nincs befolyása kormány működésébe,

ezzel az eredménnyel a vizsgált országok közt az utolsó helyet szerezte meg Magyarország,
írja a Magyar Nemzet.

A kutatás szerint a magyar emberek az egészségügyet, a szegénységet, és az oktatást érintő témákban rendezett tüntetésekért hajlandóak az utcára menni... 

ITT OLVASHATÓ

KÓSA LAJOS KÉT FORINTJA: A PÉNZÉHES MAGYAROK ÉS A VALÓSÁG

B1... BLOG
Szerző: nickgabowszki
2016.10.31.


A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a Fidesz frakcióvezetője a bérszínvonal folyamatos emelkedéséről beszélt. Kósa szerint

"olyan béremelés, amely után a magyar emberek azt mondják, most már elégedett vagyok a béremmel, biztos nem lesz. Mindig lehet két forinttal többet keresni, és hajlamosak vagyunk elfelejteni, honnan indultunk."


Mr Twenty Percent képtelenségnek nevezte, amit az ellenzék állít, hogy:


 "a rettenetes magyar élet-, munkahelyi és bérviszonyok, valamint azok kilátástalansága miatt menekülnek el sokan az országból."

Tehát a magyarok pénzéhesek, az ellenzék meg hazudik.

Ennek ellenpontozására, illet az igazságtartalmának illusztrálására rengeteg tény lehetne felvonultatni. De itt és most csak
két idézet orvosoktól a Magyar Narancsból:

ITT OLVASHATÓ

OLVASÓI LEVÉL: A POLITIKUS MA EGY OLYAN ÁLLATFAJT JELENT, AKI ODASÉTÁL HOZZÁM ÉS ÁTVÁGJA A TORKOM

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.31.


...Politika és politikusok… Olyan szavak ezek ma Magyarországon, amik zsigeri utálatot váltanak már ki mindenkiből. A politikus – mióta az eszemet tudom – egyenlő a korrupcióval, hazugsággal, kizsákmányolással, lopással, csalással, sikkasztással… és még sorolhatnám. De ma! Ma már olyan szintre emelkedett ez a negatív megítélés a határtalan pofátlanságnak köszönhetően, hogy komolyan értetlenül állok az előtt, hogy még nem történtek erőszakos megnyilvánulások. A politikus ma egy olyan állatfajt jelent, aki képletesen szólva odasétál hozzám, átvágja a torkom és amíg kivéreztet, feltartja a magasba a kezét és az arcomba röhögve azt mondja: „Nem én voltam”. Ma ez van. Ezt kapjuk az arcunkba nap mint nap. Már csak arra sem figyelnek, hogy valahogyan leplezzék a korrupciót, lopást, bűnözést. A közbeszerzés ma egyenlő a korrupcióval. Rengeteg politikus, azok ismerősei, rokonai, barátai bírnak már mérhetetlen vagyonnal. Felfoghatatlanul hatalmas összegeket tesznek zsebre és a világ összes vagyona sem elég már. Nem ismernek határokat.

A másik oldalon magyar családok vannak szegénységbe szorítva. Gyermekek éheznek! Ezek a politikusok át sem tudják már érezni ezeket, teljesen elszakadtak a külvilágtól. És megszólalásaikban vigyorogva, humorizálva és egymást tapsolva bizonygatják, hogy ez így teljesen rendben van, mi vagyunk a legjobbak az EU-ban, szinte már teljes foglalkoztatottság van, folyamatosan nőnek a bérek, minden családnak van elég megtakarítása, kevesebb adót fizetünk és jobban élünk. Döbbenetes mértékű a pofátlanság.

És pontosan tudom, hogy még mindig csak a jéghegy csúcsát látjuk. Hiába van akár napi szinten is valami korrupciós hír akkor is csak a felületét kapargatja a média annak, ami a valóság. Van az univerzális gázszerelő aki olyan kiváló üzleti érzékkel nyúl minden szakmába, hogy le tudja tarolni a piacot. Nem mellékesen közben tönkreteszi az adott szakmát vagy teljes ágazatot is. Tud stadiont építeni, utakat építeni, szeret földeket vásárolni, mert a gazdálkodáshoz is nagyon ért, nagyon ügyes az ásványvizes bizniszben, bizonyított már generálkivitelezőként, gépész kivitelezőként, még egy klímaipari céget is vett, mert hűtésben is jártas, jó érzéke van a szállodaiparhoz is, ezért vásárolt és vásárol még szállodaláncokat, valamint most az ország talán legjelentősebb médiavállalkozója is lesz, mert ezt is szereti. Több most hirtelen nem jut eszembe de tudom, hogy csak egy részét említettem meg annak amire képes ez az aranyember. És hát nincs egyedül, nagyon sok ilyen féreg rágja az országot. Ráhel már kezdi bontogatni szárnyait és ő még csak egy az 5 gyermekből. A férjét is említhetném, ő is univerzális üzletember. Andy kaszinói nincsenek bekötve a NAV-hoz. Hát nem röhej? De miért is lenne. Hiszen Ildikó is saját maga ellen folytatta le a korrupciós vizsgálatot. Minden egyes ilyen féregről egy egész könyvet lehetne írni. Mészáros, Vajna, Habony, Tiborcz, Ráhel, Matolcsy, Pintér, Lázár, Rogán, Szijjártó, Kósa, Semjén, Harrach, Balog… felsorolni is hosszú lenne. Viktort nem felejtettem el természetesen. Ő már az a kategória, ami nem is létezik! Csak nekem van gyomoridegem és hányingerem, ha belegondolok ezekbe?

Olyan mértékben lopnak már pofátlanul, hogy azt ép ésszel felfogni sem lehet. Csak játsszunk el ennek kapcsán például azzal az utópisztikus gondolattal, hogy az összes ellopott, elsikkasztott, országból már kimentett vagyon, amit ezek a férgek loptak el. az most egy összegben visszakerülne az államháztartásba. Tudom, hogy nevetséges, de csak egy percre képzeljük el. Vajon mi lenne holnaptól? Élhető lenne ez a kis ország, jutna pénz mindenre. Bőven! Az emberek nem meggyötörtek, hanem jókedvűek és kiegyensúlyozottak lennének. Tudnám, hogy a gyermekeim megfelelő étkezést kapnak az iskolában és óvodában. Megfelelő könyvekből tanulnának, nem omladozna az iskola. Lehetnének szakmailag és emberileg is odaadó tanárok, ápolók, orvosok. Nem félnék ha kórházba kellene mennem. És nem kellene félnem attól sem, hogy mi lesz majd velem nyugdíjas koromra...


ITT OLVASHATÓ

TÉLI ÁLOM HELYETT SZEZONÁLIS DEPRESSZIÓ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.10.30.


Ahogy rövidülnek a nappalok, a fény csökkenésével - valamikor október vége, november eleje táján -, a természet takarék „üzemmódra” kapcsol. A növények fejlődése átmenetileg leáll, az állatok egy része téli álomra húzódik, nálunk, embereknél pedig megjelenhet egyfajta depresszív hangulat. Nehezebben megy a reggeli felkelés, napközben gyakran érezzük magunkat kedvetlennek, motiválatlannak. Alvásunk is nyugtalanabb, munkakedvünk, kezdeményezőkészségünk megcsappan. Aztán ahogy eljön a tavasz, a kellemetlen tünetek maguktól megszűnnek, újra életerősek leszünk. A ciklus évről-évre hasonlóan ismétlődik. Ezt a fajta hangulatváltozást nevezzük szezonális depressziónak.

Miről ismerhetjük fel?
  • Nyomott hangulatú ébredés, a hét több napján is visszatérő rossz hangulat
  • A korábban érdekesnek vagy élvezetesnek tartott dolgok iránti érdeklődés elvesztése
  • Az alvásmintázat megváltozása (elsősorban túlalvás jellemző)
  • Csökkent energiaszint
  • Nehezebb koncentráció
  • Szorongás vagy irritáltság érzése, problémák a stresszkezeléssel
  • Kevésbé vágyunk a társaságra, inkább egyedül szeretnénk lenni
  • Csökken a libidó és a szexuális vágy
  • Napfényre vágyódás
  • Magas szénhidrát tartalmú ételek kívánása és fogyasztása (ami súlyfelesleget eredményezhet)
Mit tehetünk?

ITT OLVASHATÓ

GAZDASÁGI EXODUS: KÓSA-PRIZMA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.30.


Kósa Lajos a maga sajátos módján készülhetett elő a Halloween-re. Vagy a tök árthatott meg, vagy más. Például az, hogy azt mondhatták neki: „Most kiállsz kedves Lajos, és a rádióban beszélsz a mi zseninkről, kedves Lajos”. Lajos pedig nekidurálta magát, és beszélt. Reálbérről és nemzetközi helyzetről. Ami szerinte mind habos torta.

Holott már a klasszikusból is tudjuk, hogy minden nem lehet egyszerre habos torta. Különösen, ha az egyik fokozódik. Márpedig a mi kedves Lajosunk szerint a reálbérek annyira növekednek, hogy maholnap nem látjuk majd az eget a sok helikoptertől. Csak az emberek ne lennének. Nem igaz, kedves Lajos? Zavarják a képet, és képesek látni az ételosztáson kígyózó sorokat. Ahol persze nyilván kalandvágyból állnak az emberek sorban. Nem is lehet természetesen másként. Mert a mi kedves Lajosunk, és még egekbe magasztalódott Viktorunk szerint itt maholnap a bele kell a Dunát vezetni majd a Balatonba, hogy legyen hely a tejnek. A mézről nem is beszélve. Amivel tele a Tisza-tó. Mert a méz onnan jön, kérem szépen. A Tiszán. Mészáros már talán a koncesszión gondolkodik. Arra nézvést, hogy a Tiszából érkező mézet, miként tudja majd a Balatonba gyűjtött tejjel keverni, és elszállítani Felcsútra. Ahonnan majd teríti a mézes iskolatejet, a rossz szokásból éhező gyermekeknek. Akiknek a szülei egyre magasabb reálbért keresnek. Lajosunk szerint...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁNT A CIA PERMETEZI?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Veress Jenő
2016.10.31.


Nincs újságíró, akinek praxisában ne fordult volna elő, hogy elméjében károsodott ember kereste meg. Az ilyen kuncsaftokat rendszerint idegen hatalmak – földönkívüliek, CIA, KGB stb. – megfigyelik, zaklatják, megbetegíteni akarják. Parancsukra a házmester „sugarazza” őket és más disznóságokat is művelnek velük.
 
Ennek a típusnak korszerűbb, mondhatni közösségi változata  szerint repülőgépekről szisztematikusan permetezik halálra az emberiséget a „tudjukkik”.
 
Vannak továbbá nyugtalan uralkodók – akiket a rejtői alapművel ellentétben nem ápolnak biztonságos intézményekben -, akik eljutottak már a fentebb vázolt kórtünetig. Orbán Viktor például megosztotta már a népével, hogy a pénztőke, Soros, meg az unió összeesküdött ellene, a vesztére tör – vagyis „sugarazzák”, a hazát meg permetezik.
 
A diagnózisban azonban szintet léptünk a Pharaon-üggyel. Tudniillik, hogy a családjával és hazánkkal is üzletelő, sőt egyenesen a szomszédjába költöző szaúdi „üzletembert” körözi a fél világ. Jelentéktelen ügyekben csak, mint terrorizmus támogatása, nukleáris üzérkedés, csalás, miegymás. Az államnak meg valahogyan nem akarózik mégsem elfogni...
 

MEGMONDÓEMBER-MARATON

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.10.31.


Nap, mint nap csökken az ellenzéki média köre. Egyre kevesebb helyen mondhat komoly véleményt, aki kritizál. A törpemédia szereplői - irányítók és kérdezők - mégsem veszik észre, hogy most már végképpen itt lenne az ideje a jól bevált megmondóemberek mellé felsorakoztatni a százarcú véleményt, hiszen éppen vészhelyzetben kell megmutatni, micsoda veszteség lenne, ha a gondolatkavalkád ismét szűk magánlakásokba, presszók - pardon - kávézók asztalaihoz szorulna vissza.
 
Az úgy nevezett ellenzéki média – nem rovom meg őket – szinte csak magával, és az erős bulvárhírekkel, valamint azok kommentálásával foglalkozik. A rádió- és televízióstúdiókban, az újságok vélemény rovatában egymásnak adják a kilincset a jólismert arcok. A megmondóemberek – kis túlzással – reggel indulnak az első helyre „okosakat mondani”, miközben ott a táskában a váltóing és nyakkendő, mert mire este befejezik a kört, többször is megizzadnak, na nem a gondolkodásban, hiszen véleményük – nagyon helyesen – egy van, a szókészletük is határos, ők a stúdióból-stúdióba rohanásba izzadnak bele. Néha lehúzódva az útpadkára még gyorsan lenyomnak egy rádióinterjút is, mert azért már nincs idejük bemenni a stúdióba.
 
Tévedés ne essék, a fentebb leírtakról elsősorban nem a „megmondók” tehetnek, ők talán nem is érzik, miként válnak saját szobrukká, hogy merevednek bele egy, a szerkesztők és kérdezők által megkedvelt, majd elvárt szerepbe. Ők csak azt érzik, szük-ség van rá-juk! – mert azt a bizonyos mondatot csak ők mondhatják ki, és eközben nem is érzékelik a pillanatot, amikor egyszervolt egyedi gondolatuk kiüresedett közhellyé silányul, hiszen annyiszor, és annyi helyen elmondták már, hogy talán maguk unják a legjobban. Persze teljesen őket se lehet felmenteni, hiszen egy magára valamit is adó gondolkodónak tudnia kell időnként megállni, és vissza, valamint előre tekinteni. Ha legalább erre szakítanának némi időt a nagy rohanásban, észrevennék, hogy harckocsival próbálnak forgolódni egy szűk zsákutcában, mint a TEK tette legutóbb, amikor eltévedt az éles bevetésen...
 

GŐZÖLGÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2016.10.31.


Nyakunkon a november, úgyhogy arra gondoltam, az októbert búcsúztassuk egy kirándulás képeivel, méghozzá Angliából, Digger tollából és fényképezőgépéből. Az autók és a gépek szerelmesei előnyben, de a többieknek is ajánlom a posztot.

„Nyári kirándulásaink visszatérő eleme a Hemel Hemstead-i gőzgép fesztivál. Írtam már róla, de most megint fogok, kiemelve az újdonságokat. Zoli barátom lakik Hemelben, vele és családjával a fesztivál paellás standja előtt szoktunk találkozni, majd együtt megyünk tovább és a napot náluk fejezzük be egy eszem-iszom habzsi-dőzsi keretében.

Ahogy megérkeztünk szokás szerint egy mezőn leparkoltunk majd a helyi TSZCS, kapás asszonybrigádokat a répaföldre hordó traktorutánfutóján vittek minket a dzsembori helyszínére...

ITT OLVASHATÓ

ÉLLOVASBÓL SEREGHAJTÓ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.31.A rendszerváltást követő néhány év rémálom volt a magyar társadalom számára, 1994-ben pedig közel kerültünk a teljes összeomláshoz. Megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel sikerült kirángatni a magyar gazdaságot a gödörből, a '90-es évek végén pedig sokan már példaként emlegették az ország gazdasági stabilitását. Sok örömre azonban nem volt okunk, 15 év elteltével pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy hol rontottuk el, hol tértünk le a kitaposott ösvényről.

A kétezres évek közepétől a magyar gazdaság egyre jobban lemaradt a régióban, a pénzügyi világválságból 7 év alatt tudtunk kilábalni, összességében pedig sereghajtóvá váltunk a régióban. Az összkép pedig egyre rosszabb, ha megpróbálunk kitekinteni a jövőbe, mivel köztudott, hogy
az uniós transzferek tartják életben az országot, a magyar kormány pedig képtelen belátni, hogy strukturális átalakítások nélkül nem lehet előre lépni ebből a helyzetből.

Kétrészes sorozatunk első részében azt mutatjuk be, hol hibáztak a döntéshozók Magyarországon, és régiós versenytársaink hogyan tudtak előre lépni...


ITT OLVASHATÓ

VÉRNYUGDÍJASOK

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2016.10.30.


Ez a jelző vált közkeletűvé az  ’56os forradalom  60. évfordulója  Kossuth-téri ünnepi eseménye kapcsán. Véleményem szerint ez pont olyan szótorzulás, mint a halszagú Magyarország. Részint, mert  a magyarok halfogyasztása  –  a fideszes propaganda nyelés nélküli bekajálásával szemben (tudják, mint kacsa a nokedlit)- leginkább a béka feneke alatt van, részint, mert a szó eredetileg „halkszavú” volt, ami teljességgel nonszensz, mert Magyarország újkori történelmében  – most tekintsünk el Orbántól, aki, mint tudjuk, egymaga Magyarország – minden esetben lila fejjel, repedésig tágult szájjal ordította bele a világba, mi is a véleménye.
 
Az, hogy a világ ezt a stílust nem tolerálta – ahogy ma sem tolerálja – pech. Persze, nem a világnak. Tehát, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország nem halszagú, inkább szájszagú. Jól alátámasztja ezt az évente egy főre eső fogkefe és fogrém fogyasztás statisztikája. Azért ez elég röhejes, de tipikusan magyar, hogy ezt bezzeg mérik, de a szegénységet nem!
 
De térjünk vissza a Kossuth-téren izmoskodó vérnyugdíjasokra. Nos, azok, bizony, bérnyugdíjasok. Bérelve a Kubatov-listáról, bérelve Erdélyből. Válasszuk külön őket, legalábbis megjelenésileg, mivel ez utóbbiak nagyon nem illettek bele a kordonon belüli elitbe.
 
Tessék már mondani, honnan a 3,14csából került elő számos, igencsak jól öltözött nyugdíjas rajongó a kordonon belülre? Biztosan nem a rendszerváltás óta  kupálódtak ki ennyire, már eleve ahhoz a nem létező osztályhoz tartoztak, amire a Fidesz a becsődölt polgáriságát alapozta. Érthető, hogy felsorakoznak Orbán mögé, habár nyugdíjuk ettől nem lesz több, de öntudatuk kétségtelenül növekszik. Ráadásul nyugdíjukat se Orbán rendszerétől kapták, de még csak a családi ezüstöt sem...
 

KAMPEC DOLORES XXXVI. - SOLEDAD

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.31.


Béla csak nagyon nehezen tért magához fütyörészős kalandja után, és kínosan rossz érzésekkel. Amikor csipás szemeit a világra nyitotta, rá kellett jönnie, hogy nem azért érzi magát úgy, mint akit botokkal vertek agyon, mert ez a másnaposság természetes tünete, hanem mert most kellett végleg rájönnie, hogy mennyire tehetetlen, és mennyire kiszolgáltatott egy alak, akivel tényleg azt csinálnak, amit csak akarnak.

Ettől a felismeréstől rázuhant a magány, hogy majdnem összenyomta, és hiába sürgölődött körülötte a fröccsök ura, őt is csak mintegy tejüvegen keresztül látta, mintha szellem lett volna. Odakint is, az eső elállta után a Szentháromság szobor mellett a föld párát pöfékelt magából, beborítva a két közmunkást, akiknek csak a feje lógott ki az általános gomolygásból, és ők is bajban voltak, mert nem láttak le a lábukig, és így képtelenség volt dolgozniuk a koszlott gerebléjükkel.

Így tűnt el az egész falu egy álomvilágban, ahol minden lassú lett, és várta a föloldozó véget. Béla ekkor még nem andalodott el teljesen, valami Ray Charles idézet kóválygott a fejében, hogy „Amíg nem szerettem senkit, semmi se fájt, most tele vagyok blues-zal és várom a halált.” Kedve lett volna odamenni az internetes gépezethez, hogy ezt meghallgassa, de amint fölállt a székéről, a kocsma ablaka alatt elbicegett egy duplagyűrűs, kezében nagy fehér labdával, amit a nagyanyja még ezer évvel ezelőtt krizantémumnak nevezett, és akkor tudta meg, mi is van itt.

Hogy temetőbe kellene mennie malomkerényi koszorúkkal, százezer mécsessel, és szívében hamis bánatokkal. Ez viszont nem ment megrendelésre, különben is, a halottai állandóan ott kavarogtak a fejében, minden nap minden percében, és ezen semmiféle kommersz megszokás és díszlet nem segített. Akaratlanul is alámerült hát emlékeinek óceánjába, mert csak az életre tudott gondolni, és amint a halak és polipok elúsztak az arca elől, kisütött a Nap, hajnal volt, és éktelenül kukorékolt egy kakas.

Ekkor jött rá, hogy ötven évet utazott vissza az időben, és ott áll a nagyapja kertjében, ahol nem a halál émelyítő, édeskés szaga, hanem rózsák illata szállott, és nyár volt. Minden egy csapásra bugyogott elő tudatának lucskos és likacsos mélyeiből, és mégis tiszta fejjel nézett szét az elfolyó időben. Mint a moziban, széles vásznon jöttek elő a gyerekkor képei, ezeken gólyák kelepeltek, tehenek bőgtek és pulik ugattak, békákat kínoztak az erdő melletti posvány szélén, és fél óra alatt szívtak el egy doboz cigarettát hat évesen, amíg lila nem lett a fejük a tiltott gyümölcstől, de ezt senki sem tudta meg soha...


ITT OLVASHATÓ

ROMHÁNYI JÓZSEF: A MAJOM BÚCSÚBESZÉDE TÁRSAIHOZ EMBERRÉVÁLÁSA ALKALMÁBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- KLASSZIKUSOK
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.30.


Majmim, kik eleddig testvérim valátok
fán csimpaszkodtomban hű társim valátok,
meghatva állok ím búcsúzni alátok,
mivel kezdetét vőn emberré válásom,
sok hasraesés közt két lábra állásom.
Az kies barlangban lészen már szállásom.
De bármerre viszen rangos emberségem,
testvér-emlékitek soha meg nem sértem.
Esküre emelem kezem…
Na mit csodálkoztok ezen?
Persze! Ezt mellsőnek nevezik, akik
még oktalan makik!
Kívánom, teremjen bőséget sok fátok,
tömje pofátok
gubó, gubacs, inda.
Nekem jó lesz majd a velős palacsinta!
Ugye, most csorog a nyálatok,
alsóbbrendű növényevő állatok?
Meg ne szenvedjétek a tél kemény fagyát…
néhány viseltes gatyát
eljuttatok majd hozzátok,
de nehogy a fejetekre húzzátok,
idétlen barmok!
Különben is mit akartok,
fejlődéstanilag visszamaradt emlősök?!
Korcsok vagytok, nem ősök!
Meggyalázzátok a késő utódokat!
Kaktusz bökje meg az ülőgumótokat!
Mars innen! Végeztem! Slussz!
Nézze meg a Pithecanthropus erectus!


ITT OLVASHATÓ

SZÁLL A PARASZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.10.30.


A Goebbels nyomdokait követő magyar propagandaminiszter, miután több hónapos gyűlöletkampányával jól végezte dolgát, a hergelési időszak csúcspontján (az idegenek elleni népszavazás napján) szeretett feleségével helikopterre ült és elrepült egy celeb esküvőjére.

Pechére egy gonosz, rosszindulatú újságíró kiszúrta a kirándulást és kíváncsiskodni kezdett a helikopterezéssel kapcsolatban. A rutinos propagandaminiszter azonnal és szemrebbenés nélkül letagadta, majd amikor már fotó is igazolta a légi utazást, letagadta, hogy letagadta.

– Parasztgyerek vagyok, nem urizálok – szólt a miniszter mindent elsöprő érve, s nekünk semmi okunk kétségbe vonni állítását, különösen a mondata első felét.

Néhány nappal később a parlamentben férfiasan megvédte magát tehetséges üzletasszony feleségének szoknyája mögé bújva. Az egész helikopterezés nem volt más, mint a sikert sikerre halmozó nej barterüzlete, neki valójában semmi köze az egészhez.

(Ez a válasz nyilván megnyugtatta volna az ország lakosságának azt a négymillió tagját, akik az éhezés és a nyomor szélén vagy a kellős közepén tántorognak, ha nem kapcsolták volna rég ki az áramot náluk, és láthatták volna a T. Házban folyó színvonalas előadást.)


ITT OLVASHATÓ

ÍGY ÍRT NAGY IMRÉÉK LAPJA, AZ IGAZSÁG A 60 ÉVE TÖRTÉNT KÖZTÁRSASÁG TÉRI LINCSELÉSRŐL: MINDEN BŰNÖST A TÖRVÉNY ELÉ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.30.


60 évvel ezelőtt, október 30-án történt a forradalom egyik legnehezebben megítélhető törénete, a Köztársaság téri pártház ostroma. A téren álló pártház bevételére érkező nemzetőrök és felkelők tűzharcba bocsátkoztak a teret védő ÁVH-s erőkkel és katonákkal. Elsőként hármójukat, a házból fehér zászlóval kilépő Mező Imrét, az MDP Katonai Bizottságának tagját és 2 katonatársát lelőtték, majd a ház elfoglalása után a kivezetett 25 fogolyból 9-et kivégeztek, tesüket meggyalázták. Erről a történetről írt publicisztikát az Igazságba Szilvási Lajos író.

Az Igazság Nagy Imre körének lapja volt, amelyet 1956. október 23-án alapítottak, és november 4-ig élt. A főszerkesztő Obersovszky Gyula 1990 után újraalapította, de a hírlapkiadó vállalat az Antal-kormány idején, a taxisblokád után megvonta tőlük a támogatást, így csődbe mentek.

Szilvási Lajos, a lenti publicisztika szerzője, író, újságíró volt, aki 1956 után csupán az Úttörő magazin olvasószerkesztőjeként kaphatott újságírói állást, de regényei megjelenhettek. 27 regényt írt, 8-at ebből külföldön is kiadtak.

Azért gondoltuk újraközölni a Köztársaság téri lincselésről szóló Szilvási-publicisztikát, mert ma is van relevanciája. A cikk arról beszél nekünk, mit jelent a forradalom, mit jelent, ha a düh és a gyűlölet a politikával találkozik, és hogy a politikai gyűlöletnek milyen örökségét hordozzuk. De talán megmutatja azt is, mennyire nem volt egységes 56-ban a forradalmi tábor:

ITT OLVASHATÓ

SIMICSKA ÉS ORBÁN HARCA AZ INDEXÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.30.


Csütörtök este jelent meg a közlemény, amely szerint a Portfolio.hu kiszakad a nagy anyacégből, az Indexet, az Inforádiót, a napi.hu-t és a blog.hu-t is birtokló CEMP-ből. Pénteken előbb Spéder Zoltán jelentette be, hogy Cemp-x online Zrt. néven új céget alapít, amely vezetősége sok névben megegyezik a CEMP vezetőségével, majd este szerverhiba miatt leállt az Index, az inforadio.hu és a blog.hu is, amely riadalmat keltett az Index sorsáért aggodó, és a városi pletykák alapján informálódó sokaságban. Egy biztos, Spéder Zoltánnak, a korábbi fideszes oligarchának már csupán a CEMP maradt cégei közül. A fenti hírek pedig arra engednek következtetni, az sem lesz sokáig az övé.

Ha valaki nem emlékezne, tavasz végén-nyár elején indult meg a támadás Spéder Zoltán fideszes oligarcha, nagyvállalkozó ellen. A Fidesz erős embereit a 80-as évek szakkollégiumi idejéből ismerő nagyvállakozó 2010 után kapta meg Orbán Viktortól a feladatot, hogy a takarékszövetkezeti integráció révén, a tulajdonában lévő FHB bank és a Magyar Posta fúziójával építse fel az OTP-ellenlábas nagy magyar bankot.

2016 elején jött a fordulat, aminek okait a mai napig sem ismerjük pontosan. Előbb a Parlamenten két nap alatt áttolt törvénnyel meggátolták a takarékszövetkezeti integrációt, és még ugyanazon a napon az MNB bankfelügyelet órási bírságot szabott ki Spéder bankjára, az FHB-ra. A következő napokban a rendőrség házkutatásokat tartott a nagyvállalkozó cégeinél, miközben a Fidesz-média lejárató kampányt indított a nagyvállalkozó ellen.

Már akkoriban írtunk róla mi is, és a 444 is, hogy a támadás célpontja Spéderen keresztül akár a CEMP és az Index, akár a Spéder közeli barátjának - vagy strómanjának - tartott Pecina, és az általa tulajdonolt Mediaworks lehet. A többi azóta történelem. A Mediaworks-öt megvásárolta Mészáros Lőrinc. Spéder eladta bankját is, így utolsó érdekeltsége az Index, az Inforádió és még néhány médiatermék kiadója, a CEMP maradt.

Arról, hogy mi történik, csupán pletykákból, vagy nem száz szálalékig megbízható információk, esetleg gazdasági, vagy politikai érdekcsoportok által megrendelt cikkek alapján tájékozódhatunk. Bár a pletykák igazságtartalmáról semmit sem tudhatunk, de az Index és a CEMP sorsa körüli bizonytalanságot, és a helyzet tétjét kiválóan jellemzik. Ezek alapján három verzió rajzolódik ki:

ITT OLVASHATÓ

FIDESZ-KÖZLEMÉNY GYÓNÁS HELYETT

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.30.


A Fidesz arra számít, hogy lassan mindent ki lehet törölni az internet emlékezetéből. A Népszabadság archívumának kikapcsolása az első lépés...

...Húszéves a hírhedt székházügy. Mint a Népszabadság írta, az ügy 1993. május végi kipattanása után már csak a kivételes képzelőerővel megáldottak gondolhatták azt, hogy a Fidesz a tiszta és romlatlan nemzedéket képviseli a politikában.

Mielőtt a nagyon elkötelezettek úgy gondolnák, hogy a korrupció és a közpénzlenyúlás csak baloldali sajátosság – nyilván ők sem szentek, „uralkodásuk” idején biztosan éltek a lehetőséggel –, ennek az intézményesített formáját húsz éve az úgynevezett székházeladási üggyel az MDF és a Fidesz honosította meg Magyarországon.

Minden, ami a ma közpénzlenyúlás és korrupció „címen” zajlott a közelmúltban (például Hagyó-ügy) vagy most zajlik (például trafikbotrány, földpályázatok mutyija) az ebből a sajátosan magyar történetből „nőtt ki”.

A székházügy „jubileumáról” a Népszabadság emlékezett meg. Tanulságos visszatekintés – főleg a mai események tükrében.

„A Fidesz húsz évvel ezelőtt éppen ezen a napon esett ki a tisztességesnek vélhető pártok kicsiny köréből. Ekkor leplezte le egyszerre két napilap az akkori legerősebb kormánypárt és az (akkor) legnépszerűbb ellenzéki párt közös buliját, mellyel sok-sok közpénzt emeltek át a pártkasszába és a pártközeli zsebekbe. (Közpénzzé váló pártházak. A Fidesz és az MDF közös ingatlanjai, Magyar Hírlap, 1993. május 25.; Több milliárd forinton osztozott a Fidesz és az MDF?, Népszabadság, 1993. május 25.)

A történet azzal kezdődött, hogy a rendszerváltó pártok valamelyest helyre akartak igazítani egy örökölt, kapitális igazságtalanságot. A diktatúra lebontásáért harcoló ellenzéki pártok az első szabad választások előtt használatba kaptak székházakat. Akkorákat, amekkorák épp jutottak nekik. Az ország fölött évtizedeken át diktatúrát gyakorló párt jogutódja, az MSZP viszont hatalmas ingatlanvagyon tulajdonosa maradt. Hosszú viták után az akkori hat parlamenti párt megegyezett egymással, és a megegyezés alapján az Országgyűlés 1991. szeptember 17-én 85 százalékos többséggel elfogadta „az 1990. évi országgyűlési választásokon minősített pártok részére székház juttatásáról szóló” 1991. évi XLIV. törvényt. (…)

A jogosulatlan többletjuttatás nagyjából megfelelt a tiszti kaszinóból juttatott vagyonrészeknek. A tiszti kaszinót a két párttól azonnal megvásárolta irreálisan magas áron, 1 milliárd 530 millió forintért a magyar állam többségi tulajdonában lévő Magyar Külkereskedelmi Bank. Ennek az összegnek az „adóoptimalizálásáról” is gondoskodtak. Az MKB „előszerződést” kötött a két párttal 1992 szeptemberében, s rögvest kifizette a vételár 90 százalékát. Decemberben megszavazták a párttörvény módosítását, mellyel január elsejei hatállyal eltörölték a pártok áfafizetési kötelezettségét, s ezután kötötte meg az MKB és a két párt 1993. január 11-én a végleges szerződést. Így jutottak hozzá gyorsan a pénzükhöz anélkül, hogy áfát kellett volna fizetniük. A két párt tisztán másfél milliárd forintot markolt ki a közpénzből törvényes alap nélkül. Ez mai értéken mintegy 11 milliárd forint. (…)
Bízvást megállapíthatjuk tehát, hogy a legilletékesebbektől, Orbán Viktortól és az apjától tudjuk, hogy a székházpénzből, a közpénzből 3,55 millió forint közvetlenül a miniszterelnök családját gazdagította. Ez az összeg mai értéken szűken számolva 25 millió forint. Nincs az a nokiásdoboz, melybe ennyi belefér.”

ITT OLVASHATÓ