2019. május 19., vasárnap

SZAKEMBERKÉPZÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.RITÓK NÓRA
2019.05.19.


Sokszor jelentkeznek be hozzánk csoportok látogatóba. Szinte nem telik el hét, hogy ne jönne valaki. Jönnek egyetemi csoportok is, különféle programokban, elsősorban érzékenyítési céllal, terepi tapasztalatokért. És persze hívnak is minket, hogy a képzésen belül mutassuk be a munkánkat, többnyire itt is az a cél, hogy halljanak erről az egészről. Jönnek hozzánk gyakorlatra is, és már nem is tartom számon a munkánkról készült, vagy azt érintő szakdolgozatokat, kutatásokat.

Ebből nyilván az jön le, hogy a szakemberképzésben az oktatók érzékelik, szükség lenne ezt a területet is érinteni. Mert változik a világ, az ország, a helyzet, és ehhez a felsőoktatásnak is igazodnia kell. Kellene.

Észak-és Kelet-Magyarország, de a határ mentén jó széles sávban délen is, és szigetszerűen mindenfele a Dunától keletre halmozódó szegénységfaktorok érzékelhetők. Lakhatási szegénység, iskolai lemorzsolódás, a közmunka, mint egyetlen lehetőség, munkahelyek hiánya, behajtócéges tartozások, szakemberhiány az oktatásban, egészségügyben, szociális területen, szegregált lakókörnyezetek, szegregált iskolák, stb. jellemzi a településeket. Itt van a legtöbb kiemelt gyermek is, és a nevelőszülő is. Ma települések sokaságán csak az intézményrendszerhez kötődő munkahelyek léteznek a közmunka mellett. Alig vannak vállalkozások, cégek. Szolgáltatásokat pedig egyre kevesebb helyen tudnak eltartani a falvakban élők. Van, ahol semmit.

A szakemberképzésnek erre reagálnia kellene. Nézzük most csak az oktatást. A szegregálódó, vagy szegregált iskolákban dolgozó pedagógusok felkészültsége nem tud reflektálni arra a rengeteg problémára, amit a gyerekek magukkal hoznak az iskolába. Nem tud, mert az, amit a felsőoktatásban tanult és az, ahol ezt kipróbálta a gyakorlatban, az nem olyan gyerekekre íródott, ahol a szegénység pedagógiai hatása érzékelhető. A gyakorlóiskolák ma elitiskolák, hogy készíthetnének fel bárkit egy szegregált iskolában való munkára?

Nem arról beszélek persze, hogy valamiféle “külön pedagógiai módszertan” kellene a leszakadó térségekbe. De azt, hogy magával a problémával meg kellene ismerkedniük, hogy a módszereket megfelelően választhassák meg, abban teljesen biztos vagyok.

Most azt látom, a pedagógusok még mindig elkeseredve, a kiégéssel küzdve próbálgatják újra és újra azt, ami eddig működött, és nem értik, most miért nem megy. Azt látják, hogy a lelküket kiteszik, és nem képesek eredményt felmutatni. Hogy amit az egyik nap úgy tűnik, elérnek a gyerekekkel, másnapra nyoma sincs. Aztán fáradnak, a pedagógiai fókusz átmegy a fegyelmezésre, próbálják erőből, az egyesekkel, meg a szaktanári és osztályfőnöki figyelmeztetésekkel, de ez sem működik, nem érdekli sem a gyerekeket, sem a szülőket. Ha már tarthatatlanná válik a helyzet, akkor jön a magántanulói státusz, ami aztán az életutat végképp eldönti.

Régebben még, amikor ezek a szegénységfaktorok nem ennyire összetetten, egymást erősítve voltak jelen, és az osztályokon belül nem volt ilyen magas a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya, akkor még megvolt az az érzés, hogy ezek az oktatást befolyásoló tényezők kívül hagyhatók az osztálytermeken.

De ez már a múlté. Ma már a problémák bejönnek, a gyerekekkel együtt, a tanterembe is.

Csak néhány példa, az iskolát kezdő, generációs szegénységből érkezők oktatását meghatározó problémáiból: nincs felszerelése, fáradt, kialvatlan, ápolatlan, tetves, nem megfelelő a ruházata, éhesen érkezik, nincs szabálytudata, fejletlen a finom-motorikája, kevés a szókincse, alig van figyelemkoncentrációja, fejletlen az érzelmi intelligenciája, szociális készségei, gyenge a számfogalma, szocializációs gondok vannak vele, agresszív, csúnya szavakat használ, tiszteletlen, kudarctűrő képessége gyenge, énképe negatív, önértékelése zavaros. Miután ezekkel a hatásokkal nagyon nehezen küzd meg a pedagógus, pláne, ahol az osztály nagy része ilyen problémákkal terhelt, ott pl. nem tudnak megtanulni rendesen olvasni, szövegértésük gyenge marad. Felső tagozatban pedig az alapkészségek nem erősödnek tovább, viszont jönnek újabb gondok, pl. hamar dohányzik, herbált használ, nem megfelelő irányban kompenzál, végül magántanuló lesz, lemorzsolódik, kimarad…

Ezeket a problémákat érzékelni, megérteni, és kezelni kell. Erre azonban a mai iskola nem képes. Gondolom, most sokan azt mondják: nem is ez az iskola dolga. Én pedig azt mondom, de, dolga. Dolga, hogy olyan képzést adjon, ami az adott gyereknek a legmegfelelőbb. Nem a módszerekhez kell igazítani a gyerekeket, hanem a gyerekhez a módszereket. És ha a gyerek a társadalmi helyzete folytán ilyen problémákkal küzd, mint amit fentebb leírtam, akkor vele másképp kell, mint a gyakorlóiskolák tanulóival.

Ha egy társadalomban a szociális problémák ilyen tömegeket érintenek, akkor meg kell tanítani a szakembereket, akiknek dolga van velük, azokra az ismeretekre, amelyek nélkülözhetetlenek a megoldások kereséséhez. Mert megoldást csak az tud keresni, aki ismeri a problémát. Nem a tüneteit, hanem az okait. A működését, a hatását. A tünetekkel csak a hibáztatásig jutunk. Az okokkal kell végre foglalkoznunk. A kapcsolódásokkal, amelyek a gyerekek családja, körülményei, és az iskolai problémák között világosan látszanak. Már, ha akarjuk látni ezeket.

Azt hiszem, ezt az egyetemi oktatók értik, érzik. De az, hogyan tehetnék motiválttá a hallgatókat, hogy ezzel behatóbban foglalkozzanak, az szerintem óriási kihívás. Mert, legalábbis nekünk ez a tapasztalatunk, ezt a témát, ezt a területet valahogy senki sem akarja. Küzdünk mi is, hogy megmutassuk, a nehézségeivel és a szépségeivel együtt, de a hallgatói érdektelenség minket is amortizál. Mélyen belém vésődött egy eset, mikor kisebb csoportokra szakadva mentünk át az egyik helyszínről a másikra, egy szegregátumban, és útközben próbáltam magyarázni, milyen itt az élet, ahol csak a közkutak vannak, vagy milyen az a kártyás villanyóra. Olyan utcán mentünk, ahol a szegénység tapintható. De nem érintette meg őket. Szép idő volt, napsütés. Két hallgató pedig úgy döntött, kánont énekelnek. A Pál, Kata, Pétert.

Persze tudom, nem lenne szabad fennakadnunk semmin. Sem a tájékoztatón elalvó fiún, sem a telefonját ez alatt végig nyomkodó lányon. Sem azon, hogy hozzánk jönnek ugyan, de még sosem hallottak rólunk. Előre kell néznünk, ebben is, és dolgozni tovább, az érzékenyítésükön. Mert ha mi is nemet mondunk, eggyel kevesebb lesz az esély, hogy a problémával találkozzanak.

De egyre inkább azt érezzük, nem jó így. A képzésen kellene alapvetően változtatni. Mert megváltozott a világ. Nemcsak a modernizáció irányában, hanem sajnos, a szegénység erősödésével ezzel ellentétesen is. Ha ezzel nem számolunk, ezt nem kezeljük, elfogynak a szakemberek, akik ilyen terepen keresnek, vállalnak munkát, és maradnak is, mert sikeresnek érzik azt. Már így is nagyon nehéz a helyzet. A sötét foltok a térképen növekszenek. Így pedig a jövő pedig nem sok jóval kecsegtet.

CSÚCS EZ A VÁLASZTÁS

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: KOCSIS GYÖRGYI
2019.05.19.Csúcsjelölti rendszer ide vagy oda, nem lesz egyszerű megválasztani az Európai Bizottság Jean-Claude Junckert követő elnökét. A játszmában Orbán Viktor is részt vesz, és nem csak azzal, hogy visszavonta támogatását a Néppárt jelöltjétől, Manfred Webertől. Vélemény.

Azok a boldog szép napok, ég veled, te nem tudod, milyen jó nélküled” – énekelhették – ha ismerték – a Beatrice együttes halhatatlan sorait az Európai Néppártban, miután Orbán Viktor bejelentette, megvonja támogatását Manfred Webertől, aki a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére. Különösen az új CDU-elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer és Markus Söder bajor miniszterelnök, Weber párttársa reagált ilyen értelemben, nekik nyilván a leginkább érdekük, hogy a német jobbközép kormánypártok jelöltje kapja az egyik legmagasabb pozíciót az EU-ban. De hát bármilyen fontosak is ezek a politikai erők az integrációban, az összes többi szereplőhöz képest mégiscsak kisebbségben vannak, s ezzel Orbán is feltehetőleg tisztában van aktuális pávatánca közben.

Itt vannak mindenekelőtt maguk a német szocdemek, akik az európai parlamenti választásokon korántsem honfitársuknak, hanem a saját pártcsaládjuk által jelölt holland Frans Timmermansnak szurkolnak. Arra is érdemes emlékezni, hogy volt Weberen kívül más, a néppárti belső szavazáson alulmaradt, de egyáltalában nem elhanyagolható induló, nevezetesen a korábbi finn kormányfő, Alexander Stubb. Éppenséggel az ő szimpatizánsai számára se lenne közömbös, ha nem német lenne a befutó, mondjuk azért, mert viszonylag kicsi uniós tagállam polgára. Az integráció történetében ugyanis gyakori, hogy a nagy tagállamok vitáiból nevető harmadikként egy kicsi kerül ki győztesen – saját érdemein és párttagságán túl egyebek között ez is szólhatott öt évvel ezelőtt a luxembourgi Jean-Claude Juncker megválasztása mellett...

ITT OLVASHATÓ

AZ AFRIKAI DOBTÓL AZ OKOSTELEFONOS APPIG: CSALHATATLAN MÓDSZEREK A TÖKÉLETES DINNYE KIVÁLASZTÁSÁHOZ

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2019.05.18.


Messze még a dinnyeszezon, elméletileg csak júliusban kezdődik, de a zöldségeseknél már megjelent az egzotikus országokból származó import görögdinnye, a felkészülést pedig nem lehet elég korán kezdeni.

Stephen Onwubiko nigériai zenetudós például épp a napokban jelentette be, hogy saját, specifikusan nigériai módszert dolgozott ki annak megállapítására, hogy érett-e a görögdinnye. A kutató az Afrikában egykor kommunikációra, így jó és rossz hírek közlésére használt, „beszélő” igba dobok hangját figyeli. Onwubiko vizsgálatai során hangmintákat gyűjtött a nigériai piacokon kapható dinnyékből, ezeket pedig Tracianne Nielsen amerikai fizikus és Andrea Calihinna ausztrál zenekutató elemezte és dolgozta fel. Miután összevetették a dinnyehang- és dobhangmintákat, arra jutottak, hogy az érett dinnye hasonló hangot ad ki, amikor megütik, mint a mélyebb dobszólam, az éretlen pedig olyat, mint az éles, magasabb dobütés. Onwubiko feltételezéseit Nielsen frekvenciavizsgálatai is alátámasztják.


Úgy szól, mint a dob


A kutatók feltételezése szerint az afrikai dobszó hallgatása a tökéletes edzés a dinnyeszezonra: ha sokat hallgatjuk, rögzülnek bennünk a hangok, így amikor nem igbából, hanem dinnyéből csaljuk elő őket, tudjuk, milyen hangot ad ki a gyümölcs, ha jó. Onwubiko szerint ez is jól mutatja a pszichoakusztikának nevezett tudomány szerepét: a minket körülvevő hangok a hétköznapi életünket is befolyásolják. A jelenség tudományos magyarázata szerint a dinnye érésekor egyre alacsonyabb frekvencián mozog az általuk kiadott hang, ha megütjük őket, míg végül lőrinces (kásás, vizes, kellemetlen állagú) lesz a dinnye, ekkor a kongó hangot tompa puffanás váltja fel...


ITT OLVASHATÓ

ÍGY ÉLÜNK MI, HAZAÁRULÓK A MULTIKULTIBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.05.19.


Tegnap este későn értem haza. Mint a héten minden nap.

Belépve a lakásba, a páromat seprűvel a kezében találtam, amint éppen az új salátástálam cserepeit próbálta meg gyorsan eltüntetni. Szorongás és bűnbánat volt az arcán, amikor azt mondta, holnap vesz nekem ugyanilyet. Meg akart lepni a kedvenc tonhal-salátámmal, mire megjövök, de kicsúszott a kezéből a tál. Művészlélek lévén, a salátát összedobta egy jénai tálban, a romhalmaz ráér később is, gondolta, de megleptem a „korai” érkezéssel.

Ma reggel elmentünk pótolni a „veszteséget” – az idézőjel azért van, mert menekült emberekkel foglalkozom, nekem a veszteség egészen mást jelent, mint akár egy salátástál, akár bármi egyéb anyagi jav Nincs ilyen szó? Nem baj, most van.

Egyéb dolgokat is akartunk venni, zöldséget, gyümölcsöt, például, szóval, nagy bevásárlás volt kilátásban. Elvből nincs kerekes bevásárló kocsink, látni sem bírja egyikünk sem, bár ebben a dél-kelet spanyolországi kisvárosban, ahol élünk, szinte mindenki azzal jár, ha kenyérnél többet akar hazavinni.

Csendes kis környék a miénk, a központtól öt percnyire gyalog. A házunkban négy lakás van, az egyikben két orosz hölgy, testvérek, laknak, a másodikon egy fülöp-szigeteki nagymama, aki negyven évvel ezelőtt ment férjhez egy spanyol üzletemberhez, és húsz éve megözvegyült. Rendszeresen látogatja a fia, aki Portugáliában él, és a lánya, aki Madridban ment férjhez egy szenegáli mérnökhöz. Mindig unokástul jönnek, és ilyenkor Concha lakása visszhangzik a gyerekzsivajtól. A harmadikon távol-keleti lányok laknak, hol hárman, hol többen, rendszeresen jönnek segítséget kérni az ezermester páromtól, mert hol kiment a biztosíték, hol eldugult a lefolyó, hol nem lehet le-fel húzni a redőnyt, ilyenek. A negyediken lakunk mi, a holland származású párom és a magyar én.

„Menjünk először a kínaiba?” – a félmosoly Peter arcán még mindig arról árulkodik, hogy restelli az eltört kurva tálat. Mintha ennél nagyobb veszteségektől is meg akarna óvni, de még ettől sem sikerült…

Jó, mondom, miközben az utcán elmegyünk a pakisztáni ember zöldséges boltja előtt. Aki még az üzletből is kiköszön, és nemet int a fejével – nem, még mindig nem ajánlja a görögdinnyét, amelyik ott díszeleg a kirakatban: „Még nem az igazi, ne vegyél ebből! Az újhagymám viszont csodás, visszafelé gyere be, eltettem neked a legszebbet!” Sok mindenkinek elmondja, gondolom, de tényleg remek az áruja...

"AZ ÉLET OLYAN, MINT A MOTOR: CSAK BE KELL RÚGNI, ÉS MEGY"

KLUBRÁDIÓ / ANNO BUDAPEST
Szerző: KLUBRÁDIÓ / PANXNOTDED MIKLÓS
2019.05.19....Mocira fel, robogjanak velünk vasárnapi nosztalgiázós-visszaemlékezős műsorunkba, az Anno Budapestbe.

Ezúttal a Csepel gyár egykori csodamodellje, a Pannónia motorkerékpár - a magyar Harley Davidson - lesz az adás témája. Az 1954 és 1975 között gyártott motorkerékpár-márka máig népszerű, egy felújított, jó állapotú darabért majdnem kétmillió forintot is elkérnek.

Nem kell, hogy tisztában legyen olyan fogalmakkal, mint nagyfékdob, lendkerékmágnes, főtengelydinamó, teleszkópvilla, rugóstag vagy vonóeke - ha Önnek, barátainak, rokonainak vagy üzletfeleinek volt Pannóniája, netán utazott ilyen motoron, ossza meg egykori élményeit, emlékeit velünk és a többi hallgatóval...


AZ OSZTRÁK DOMINÓ

VÁROSI KURÍR
Szerző: ARA-KOVÁCS ATTILA
2019.05.19.


„Vajon azok, akik megszervezték Strache tőrbecsalását, a felvétel publikálásának időzítésével csak figyelmeztetni próbáltak, vagy már megindult az a folyamat, amely egyenként levadászhatóvá teszik Putyin unión belüli ügynökeit? Mert ha még mindig csak a figyelmeztetésnél tartanak, akkor nagyon nem értik azt, hogy az Orbán típusú vezetők soha nem fogják feladni ama tervüket, hogy Európát a szélsőségek felé lökjék, hisz nagyon is tisztában vannak azzal, hogy csak a hatalom erőszakos megtartása és a börtön között választhatnak a nap végén.

Három teljes nap sem kellett hozzá, hogy összeomoljon az a kormánykoalíció, melyről Orbán Viktor nemrég még azt mondta:

Szeretném, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek. Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is.

Mint ismeretes, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache alkancellár két évvel ezelőtt (2017. július 24-én), egy ibizai nyaralás alkalmával találkozott egy magát orosz milliomosnak valló nővel, aki jövendő mesés ausztriai beruházásaihoz kért a politikustól tanácsokat. Strache az építőipari nagyvállalat, a Strabag rovására ígért neki beruházási előnyöket cserében azért, ha a nő segít neki olyan médiabirodalmat kiépíteni, mint amilyennel Orbán Viktor rendelkezik. Lezserül azt is hozzátette: egy gyanús, sőt rovott múltú osztrák milliomos, Heinrich Pecina segítette Orbánt az ellenzéki sajtó teljes felszámolásában, ami több, mint vonzó perspektíva a szélsőséges osztrák párt számára is...

RETTEGVE VÁRJÁK A TÖRÖKSZENTMIKLÓSI ROMÁK A SZÉLSŐJOBBOSOKAT

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.05.19.


Félelemmel eltelve várják a törökszentmiklósi romák a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom kedd esti tüntetését. Bár a rendőrség kétszer is betiltotta a romatelepre tervezett vonulást, a belvárosban ettől függetlenül demonstrálhatnak, és ez a helyieket sem nyugtatta meg. Van, aki már most elvitte a gyerekét rokonokhoz, mások aznap terveznek bezárkózni, és van, aki még az orvoshoz kapott időpontját is lemondaná, csak ne kelljen kimennie az utcára. A telepen pattanásig feszültek az idegek és rémhírek terjednek, pedig azt mondják, eddig semmi baj nem volt romák és nem romák közt. A jobbikos polgármester szerint Toroczkai csak arra várt, hogy újra kijátszhassa a cigánykártyát. 

Jöjjenek, ha nem zavarja magukat a lótrágya!

Vékás Róberték portáját semmi sem választja el a poros földúttól, csak közvetlenül a ház mellett húztak fel egy sort színes falécekből. A tövében apró virágoskert, mellette nagy hajtásban nő a szamóca. Valaha végigért a kerítés, aztán ellopták, de Róbert csak a vállát vonogatja: békés természetűnek mondja magát. Ha jó az idő, és éppen otthon van, szívesen dohányzik régi, szakadt bőrfoteljében ülve, pár lépésnyire sógora lovaitól.

Nyugodt, de határozott és beszédes embernek tűnik. Megvan a véleménye arról is, hogy a Jobbikból kiszakadt, Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom rendfenntartó vonulást tartana a törökszentmiklósi romatelepen, így az ő háza mellett is.

A Szolnok megyei település azután került a figyelem középpontjába, hogy egy helyi férfi néhány héten belül kétszer is, minden ok nélkül összevert embereket a városban. Amikor egy trafikban erőszakoskodott, Toroczkaiék azonnal cigányterrort kiáltottak, és elégtételt követeltek. A pártelnök azt írta “ha ez a terror Ásotthalmon történne, már a főtéri kalodánkba lenne zárva ez az előember, az egész kompániájával együtt”, és ha kormányon lennének, a hasonló bűnelkövetőket Szibériába küldenék. Nem sokkal később bejelentették, hogy Nemzeti Légió néven új, egyenruhás szervezetet hoztak létre, felidézve a Jobbik régi, mára feloszlatott félkatonai szervezetét, a Magyar Gárdát..

ITT OLVASHATÓ

ALKANCELLÁROK SORSA

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.05.19.


...Azon elmélkedtem, hogy a magyar kormánykoalíció „alkancellárjának” (miniszterelnök-helyettesének) az elmúlt kilenc évben milyen emlékezetes alakításai voltak, és milyen következményekkel jártak:

1. 2013. március 15-én a KDNP-s miniszterelnök-helyettes bocskaiban ülte meg a lovat, így vonult be Kézdivásárhelyre. Igen érdekes mutatvány volt, bár sokan arra is gondolhattak, hogy a múlt századi hírhedt kormányzó-ellentengernagyunk fehér lován feszítve szeretett uraskodni/uralkodni. Semjén „lovasbemutatójának” nem volt itthon következménye, holott a román politikai vezetés nehezményezte az ostoba és nevetséges pózolást.

2. Az előbbinél súlyosabb Semjén-malőr volt, amikor párttársával (Harrach Péterrel) addig nyúzták a kormányfőt, míg az belement a vasárnapi boltzárba. Jóságos miniszterelnök-helyettesünk 2015-ben azt mondta: „Nézzük meg egy-két év múlva, hogyan vélekedik akkor a tapasztalatok alapján a társadalom a szabad vasárnapról. Szerintem a többség idővel támogatni fogja. (…) Mi viszont az örökkévalóságnak dolgozunk, tudunk várni pár évet.” Szerencsére a KDNP által követelt boltzár nem bizonyult „örökké valónak” és 2016. áprilisától újra kinyithatnak a kiskereskedelmi egységek a hét utolsó napján. A magyar „alkancellárnak” haja szála sem görbült, pedig a csúfos gazdasági és politikai kudarc előidézője volt.

3. 2018. telén - tavaszán Semjén Zsolt vadászkalandba bonyolódott a messzi északon, de a skandináv szafari költségét más fizette. Egy befolyásos üzletember. Az egyik legmagasabb közjogi méltóság viselője tehát milliós értékben fogadott el „baráti szívességet”, ráadásul jámbor (emberhez szoktatott) rénszarvasok életét vette el sportvadászat címén. „Természetesen” a parlamenti választás után is megtarthatta posztját: sem pártja (ha létezik egyáltalán), sem koalíciós partnere nem látott kivetnivalót vélhetően jogellenes, de biztosan immorális magatartásában.

Nem szimpatizálok a most megbukott osztrák alkancellárral, de azt el kell ismernem: gyorsan felismerte tette súlyát. Pártját és kormányát próbálta tehermentesíteni, és azonnal beadta lemondását. Bizonyára nem volt sok választása, de jó érzékkel – legalább most – helyesen döntött. Ezzel is bizonyítva, hogy Ausztria demokratikus jogállam. Ennek megfelelően nyilvánult meg a fiatal osztrák kancellár, Sebastian Kurz is: „Ami elég, az elég. Az országunknak előrehozott választásra van szüksége”. Így persze könnyű…


ITT OLVASHATÓ

NEMSOKÁRA ELTŰNIK EGY A 80-AS ÉVEK ÓTA VELÜNK ÉLŐ TECHNOLÓGIA

G7
Szerző: SZEDLÁK ÁDÁM, STRAUB ÁDÁM
2019.05.19.


Már a laptopokból is csak a legolcsóbbakat szerelik winchesterrel (HDD), az okostelefonok és táblagépek pedig mindig is szilárdtest-memórián tárolták az adatokat. A hamarosan érkező új játékkonzolok is modernebb adattárolásra váltanak, az online streamingszolgáltatások előretörésével pedig végül a tévés beltéri egységekből is eltűnik majd a nyolcvanas évek óta velünk lévő merevlemez, amelyet a kétezres évekbeli, nem felejtő memórián alapuló SSD-meghajtók váltanak le.

A kevéssé ismert, de a világ egyik legfontosabb merevlemezmotor-beszállítójának számító japán Nidec legfrissebb üzleti jelentése fontos iparági trendeket leplezett le: a cég a saját terméke iránti kereslet feleződésére számít, vagyis jelentősen csökkenhetnek a korábban szinte egyeduralkodó adattárolók eladásai. Jelentős visszaesésről számolt be a HDD-piac csaknem teljes egészét lefedő két cég, a WD (45,8 százalékos piaci részesedés) és Seagate (40,9 százalék) is.
Miért nem kell már annyi merevlemez?

Bár itthon még csak felszálló ágban van, világszerte már tarolnak a Netflixhez hasonló videostreaming-szolgáltatások, amelyek szükségtelenné teszik, hogy sorozatokat, filmeket töltsünk le és tároljunk otthon. Hasonló igaz a zene esetében a Spotify-ra és társaira, fotóink pedig már automatikusan feltöltődnek a Google Fotókra vagy más tárhelyre.

Így nem meglepő, hogy a winchesterek eladásai 2010 és 2018 között világszerte 43 százalékkal csökkentek: kilenc évvel ezelőtt még évi 650 millió darab fogyott ezekből, tavaly már csupán 375 millió darabot adtak el a gyártók, idénre a Nidec már csupán 305 millió darabos forgalmat jósol, 2020-ra pedig ennél is kevesebbet, 290 milliós darabszámot tart valószínűnek.

A legnagyobb arányban a laptopokban és asztali számítógépekben használatos merevlemezek eladásai esnek vissza: 2013-ban ezekből még 289 millió darab fogyott, tavaly viszont már csupán 124 millió, idénre pedig további drasztikus visszaesést vár a cég, amely 2019-ben csupán 65 milliós eladásokra számít. Bár maga a PC-piac is zsugorodik, a csökkenés legfőbb oka mégsem ez, hanem a szilárdtest-meghajtók, az SSD-k térnyerése...

HORVÁTORSZÁG EGY SZAR - MONDJA STRACHE AZ IBIZAI FELVÉTELEKEN

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2019.05.19.


A Süddeutsche Zeitung újabb részleteket hozott nyilvánosságra Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a napokban kiszivárgott ibizai videófelvételéből. A felvételen az látszik, ahogyan Strache 2017-ben Ibizán tárgyalt egy magát orosz milliárdosnak kiadó emberrel, és olyanokat mondott, hogy kormányra kerülve simán segítene közbeszerzéseket lezsírozni, ha az oroszok megvehetnék neki a legnagyobb osztrák lapot, és hogy olyan médiát szeretne, mint amilyen Orbánnak is van.

A későbbi alkancellár olyan pletykákat is megosztott a beszélgetőpartnereivel, hogy az osztrák politikusok közül ki drogozik, és ki homoszexuális. Mondott olyat is, hogy Sebastian Kurz kancellár (aki Strache pártjának koalíciós partnerét vezeti) is részt vett „hátsó szobákban rendezett drogos szexpartikon”...

AZ IGAZI FORRADALOMBAN A MÉDIA MAGÁT ALAKÍTJA ÁT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.05.19.


„A lapnak akkor is meg kell jelennie.” De mi van akkor, ha egyszerűen nem történik politika, közösségi-társadalmi tétekkel rendelkező küzdelem, csak önmagukban álló események, politikai bulvárhírek vannak, és a politikusok is tartalom nélküli kattintásvadászattal töltik az idejüket.

Az utóbbi időben több kritikát is kaptunk – néhol jogosan -, hogy miért írunk a napi pártpolitikai viadalokról, ha azokat lehet úgy értelmezni, hogy tartalom nélküli, a közösség valódi ügyeinek intézéshez hozzá nem járuló, csak a politika látszatát fenntartó események. Legutóbb Schultz Nóra a Mércén írt erről kritikát, a Facebook közvetítésekre felhúzva fontos cikkét.

A helyzet nehéz, és nem csak a mi számunkra. Egyrészt körülvesz minket egyfajta valóság, és ebből fakadnak bizonyos adottságok. Ha lapot akarunk csinálni, már pedig akarunk, akkor azt a lapot fenn kell tartani, ehhez pedig kattintások kellenek (a félreértések elkerülése végett: az olvasói támogatások aránya is a kattintásoktól függ, még ha nem is olyan szorosan, mint a hirdetési bevételből élő lapoknál), illetve olvasók, akik finanszírozzák a lapot. Ezek az olvasók pedig azt a valóságot tekintik politikának, amit a környezet kiad, és ugyanennek mentén kattintanak is.

De mégis az a két szempont, amit Schultz Nóra felvet, minket a Mérce szerkesztőségében is izgat. Egyrészt Schultz felveti az élő közvetítések demotiváló hatását, mely mozizássá teszi a konkrét politikai küzdelmeket. Másrészt pedig beszél a közösségi médiának arról a hatásáról, hogy identitásalapú, az egyén „milyenségét” megjelenítő fogyasztási terméket csinál a közösségekből, és úgy bármiféle, egynél több embert magába foglaló kölcsönös viszonyból.

Persze ez nem csak a közösségi média terméke, hanem a körülöttünk lévő világé, amelynek egyik kemény alakítója a közösségi média, amely a nevével ellentétben speciel nem közösségeket teremt vagy tart fenn, hanem olyan identitásokat – magyarosabban fogalmazva: önábrázolásokat, önmegjelenítéseket – generál, amelyek egymással versengenek, az adott pillanatban élnek, és kizárólag érzelmekből táplálkoznak.

Egy felhorgadás, egy jó kép, egy látványos politikai akció, esetleg flashmob azonban önmagában nem tud közösségi eseményt, közös tudást, vagy problémáink megoldására irányuló politikát létrehozni – éppen azért, mert a folyamatok helyett az eseményekre, a történés helyett a látványra, a célkitűzések helyett pedig az elismerésre fókuszál.

A közösségi média és az általa rossz irányba tolt sajtó is a kiemelkedő pontokat veszi észre, és nem folyamatokat, megnehezítve ezzel, hogy politikai diskurzusok és küzdelmek jöjjenek létre.

Ezeket – hiába mondják egyre többen – nem a buborékeffektus lehetetleníti el, hanem az identitásalapú kommunikáció, amely a közösségi cselekvéssel szemben az egyént, az egyén önmegjelenítését és társai általi elismerését, a folyamatokkal szemben pedig az egyszeri történéseket tolja minden eddiginél brutálisabban előtérbe.

Így pedig egy olyan hatássor jön létre, amelyben egyre nehezebb ügyeket képezni, a lapoknak és politikusoknak egyre inkább a pillanatra kell reflektálniuk. Főleg egy olyan országban, ahol erőforrás is egyre kevesebb van a politika kitermelésére, egyre nehezebb helyzetben vannak az ellenzéki pártok, a kormánytól független sajtótermékek, egyre kevesebb pénzből és erőforrásból kell „kitermelniük” egy egységnyi kattintást vagy szavazót...

CSINOS, SZŐKE, OROSZ NŐ HÚZTA CSŐBE AZ OSZTRÁK ALKANCELLÁRT AZ IBIZAI LUXUSVILLÁBAN

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.05.19.


Filmbe illő, kalandos úton jutottak hozzá a Süddeutsche Zeitung újságírói a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt leleplező és lemondásra kényszerítő videóhoz. Mint megírtuk: a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjéről egy olyan titokban készített videó szivárgott ki, amelyen a politikus a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy ibizai luxusvillában azt ígéri egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és a választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat.

"Három órát kellett autóznunk a videó átvételéhez, majd egy benzinkútnál kellett várnunk. Onnan tovább irányítottak minket egy másik helyre, majd egy elhagyott hotel épületében adták át az anyagot. Az egész olyan volt, mint egy rossz filmben"

- mondta Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója. Kollégája, Leila Al-Serori arról beszélt, hogy a videót a közzététel előtt alaposan feldolgozták és ellenőrizték. Megnézték, nem manipulált felvételről van-e szó. Az ibizai luxusvillában készített, rejtett kamerás felvétel hangminősége nagyon rossz volt, nem mindig tudták, ki beszél éppen. A német újságírók azt is bevallották, hogy sokszor ők sem mindig értették a cigiző, szusit, Red Bullt és vodkát vedelő politikusok osztrák dialektusát.
Drogos hátsó szobák

Az újságírókat meglepte, hogy a két politikus mennyire kendőzetlenül beszél az ellenfeleik táborába tartozó politikusok személyes ügyeiről egy olyan nőnek, akit nemrég ismertek meg, és ők sem tudhatták, hogy tényleg az-e, akinek kiadta magát.

A laza beszélgetésben például a későbbi osztrák alkancellár arról pletykált, melyik politikus drogozik vagy melyikük homoszexuális. Ilyenekről az ember csak a legbelsőbb bizalmasainak szokott beszélni, mondták az újságírók. A kényelmes ibizai kanapén cigizgető Strache például arról fecsegett, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is részt vett "drogos hátsó szobákban rendezett szexpartikon".

Még érdekesebb, hogy ki az a csinos fiatal nő, akivel a vodkát iszogató politikusok beszélgetnek. Erre persze senki nem tudja a pontos választ, csak azt, hogy ő mit mondott magáról.

A Süddeutsche Zeitung azt írja, a 7 órás videó elején látható, ahogy Strache és bizalmasa, Johann Gudenus akkori bécsi alpolgármester találkozik a karcsú, szőke, hosszú hajú, magassarkú cipőt és elegáns dizájnerruhát viselő nővel, aki Aljona Makarova néven mutatkozik be.

Az ő arccal nem látszik a videón, csak egy villanásnyira tűnik fel, amikor belép a terasz ajtaján. Aki Strache mellett ül, az párttársa felesége. Jelen van még a beszélgetésen az állítólagos orosz milliárdosnő szintén orosz kísérője is...

A MAGYAR VALÓSÁGOT MUTATJUK BE, AKKOR IS, HA SZOMORÚ

24.HU
Szerző: JÁNOSSY VILLŐ
2019.05.19.


A májusban a 24.hu mellett Hégető Honorka-díjat kapott Házon kívül már több mint tizennégy éve van a képernyőn. Az ötszázadik adást ünnepelték május közepén, hogy az RTL Klub közszolgálati kakukktojásaként sokadik éve mutatnak be a szórakoztató tartalmak mellett családi drámákat, súlyos visszaéléséket vagy készítenek politikai riportokat. Az évforduló alkalmából a műsorvezetővel, Boros Krisztinával és a felelős szerkesztővel, Kováts Mihállyal beszélgettünk.

Túl vagyunk az ötszázadik adáson. Ez pontosan mit jelent, hány éve van képernyőn a Házon kívül?

Boros Krisztina: Márciusban volt tizennégy éve.

Kováts Mihály: 2005 márciusában indult a műsor pár hónap előkészítés után.

Megmaradt az akkori alapcsapat?

BK: Az első adásnál is ott voltam, de kicsit változott a csapat az elmúlt évek alatt. Az elején többen csináltuk, aztán kialakult egy fix gárda. Hál’ istennek mindig vannak híradós riporterek, akik jönnek, és forgatnak nekünk.

KM: Híradós voltam, híradósként kerültem a Házon kívülbe szerkesztőnek, aztán valahogy megfordultak az arányok. Keveset híradózom, heti egyszer, és a fő munkám ez. Sok minden változott az eleje óta. Sok műsorvezetőnk volt: Alföldi Zoltán, Molnár Anikó, Kiss Norbert Ádám, Hegyi Nóra, D. Tóth András és most már évek óta csak a Kriszta. Több riporter dolgozott nekünk, aztán úgy alakult, hogy Krisztáék maradtak Moskovics Judittal és Serdült Szilviával. Jó, ha a híradósok bedolgoznak, fel tudják rázni a csapatot.

Pörgősebbek?

BK: Nem, másképp látnak dolgokat. Alapvetően mi is híradósok vagyunk, és is szoktam híradós riportokat csinálni, a többiek szintén. De az időnk nagy része mégiscsak a Házon kívül, a híradósoknak meg pont fordítva alakul. Másfajta szemléletet hoznak be, máshogy közelítenek egy-egy témához.

KM: És nehezebb nekik. Egy kétperces híradós anyagot megcsinálni kisujjból megy számukra, de hét-nyolc percet a Házon kívülbe egész máshogy kell forgatni, eltérően kell felépíteni dramaturgiailag. Jobban el kell mélyedni a témában. Több képet használunk, és a riporterek is látszanak. Ezt meg kell szokniuk...

KÖVÉR LEGYŐZTE ORBÁNT ÉS TRUMPOT - A HVG.HU HETI BELPOLITIKAI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.05.19.


Egy hete ilyenkor a politika iránt kicsit is érdeklődő magyarok arra készültek, hogy Orbán Viktor és az amerikai elnök találkozik a Fehér Házban. Arra viszont senki nem gondolt, hogy Kövér László ellopja a show-t...

Annyi váratlan fordulat volt a magyar politikatörténetben, hogy már az sem okozott meglepetést, amikor egy-egy lakossági fórum nagyobbat harapott a hírpiacból, mint egy olyan horderejű esemény, mint Orbán Viktor és Donald Trump hétfői találkozója. Kövér László vitte, illetve vette el a miniszterelnök és az amerikai elnök elől a felületet.

A házelnök már keddi, siófoki fellépésén erősen kezdett, majd ezt a végletekig fokozta.

Agymosás

Az MTI(!!!) tudósítása szerint Siófokon azt mondta, hogy az emberek Európa-szerte a bevándorlást és a terrorveszélyt tartják a legfontosabb kérdésnek, de idézett egy friss felmérést. Ez alapján Németországban az emberek többsége nem a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, hanem a klímaváltozást, ami Kövér szerint a "független és pártatlan" média agymosó hatása miatt van.

Arról is beszélt, hogy a "főáramú, Brüsszelt is uraló" politikusok óriási erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a bevándorlás helyett a jogállamiság, "a kelet-európai országok hálátlansága" vagy a klímaváltozás legyen a választás tétje. Erről a nyilatkozatról a hivatalosságok egy nappal később azt állították, hogy az állami távirati iroda pontatlan volt és közölték a szöveghű változatot is, íme:

"Tehát, ha az ember minden nap találkozik a 'nagyon differenciált, független, pártatlan és objektív' média agymosó hatásával, akkor természetesen egy idő után maga is másképp látja a világot, mint ahogy annak előtte"

– mondta tehát Kövér László...

KELETI PÁRBAJ – LUKASENKO PUTYIN ÚTJÁBAN

168 ÓRA
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2019.05.19.


Szóbeli és gazdasági háborúskodás zajlik Fehéroroszország és Oroszország között. Minszk nyomásásra Moszkva kénytelen volt hazahívni túl magabiztos nagykövetét. Az oroszok viszont manővereikkel veszélyeztetik a fehérorosz gazdaságot. Leállt egy időre a Barátság kőolajvezeték is, szennyezés miatt. Van, aki úgy véli, pár éven belül Oroszország elnyeli nyugati szomszédját.

Épp készült átvenni a 148 600 dolláros megvesztegetési összeget az ezredes, amikor a fehérorosz „KGB” emberei betörtek a szobába, és letartóztatták. Nem akárkit fogtak el, Andrej Vtjurin a nemzetbiztonsági tanács helyettes titkára volt, s mint ilyen, egyike a tízmilliós ország legbefolyásosabb embereinek. A közlemény szerint meg akarta kenni egy orosz állampolgár. Az orosz sajtónak gyanús, hogy ilyen nevetségesen kicsiny összeget kapott volna. Az ő köreiben sokkal nagyobb pénzek forognak – állítják.

Vtjurin majdnem huszonöt éve tartozott Alekszandr Lukasenko elnök legbelsőbb környezetéhez. A penzai születésű, orosz nemzetiségű férfi a szovjet belügyminisztérium katonai főiskoláján végzett, majd a függetlenedés után Fehéroroszországban szolgált. Amikor a jelenlegi elnököt megválasztották, Vtjurin nagyon gyorsan a környezetébe került. Lukasenko előszeretettel vette körül magát oroszországi oroszokkal, s az ellenzéki Tut.by portál szerint sokan közülük nem is voltak az új köztársaság állampolgárai...

SZABAD SZEMMEL – A CDU-ELNÖK SZERINT AZ EURÓPAI JOBBOLDALI POPULISTÁK KÉSZEK ELADNI ORSZÁGUK ÉRDEKEIT - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.19. Süddeutsche Zeitung 

A CDU elnök asszonya azt a tanulságot vonta le az osztrák kormánybotrányból, hogy az európai jobboldali populisták készek eladni országuk érdekeit saját jólétükért cserében, és itt teljesen mindegy, hogy melyik államról van szó. Kramp-Karrenbauer azután nyilvánított véleményt, hogy a szociáldemokraták vezetője felszólította: határolódjon el a nacionalistáktól, mert az osztrák példa tanúsítja, hová vezet az, ha konzervatívok a szélsőjobb oldalon próbálnak meg szavazatokat gyűjteni. Nahles példaként említette meg, hogy a Néppárt csak felfüggesztette a Fideszt, de nem zárta ki, noha a bírálók szerint a magyar párt aláássa a demokráciát és a jogállamot. Továbbá menekültellenes és antiszemita retorikát vet be. Épp emiatt a baloldali politikus szerint következetlen volt a tagsági jogok befagyasztását kimondó határozat. 


Le Pen úgy nyilatkozott az osztrák szélsőjobboldalt megrendítő politikai földrengésről, hogy nem mond semmit, mert előtte meg akarja hallgatni az FPÖ változatát a történtekről. Ugyanakkor meglepőnek nevezte, hogy a videó éppen most került a nyilvánosság elé, ám egyben emlékeztetett arra, hogy a Szabadságpárt 25 %-ot szerzett a legutóbbi választáson. Vagyis bármi is legyen a mostani ügy kimenetele, az nem feledtetheti, hogy az osztrák egynegyede azt akarja: vessenek véget országukban a bevándorlásnak. 


Az osztrák botrány nehéz helyzetbe hozza az FPÖ külföldi szövetségeseit is. Pl. az általában igen bőbeszédű Salvininak semmi mondandója nem volt partneréről. Hogy azután ki szervezte meg igen aprólékosan a titkos felvételt, azt továbbra sem tudni. De alighanem azért ült rajta, hogy betegye a kiskaput Strachének, aki ily módon minden bizonnyal bevégezte politikai pályafutását. Kurz azonban bonyolult helyzetbe került. Hiszen azt ígérte, hogy lenyesegeti a Szabadságpárt szélsőséges hajtásait, amelyek már oda vezettek, hogy bizonyos kormányok leállították a titkosszolgálati együttműködést Ausztriával, mert attól féltek, hogy a bizalmas értesülések a szélsőjobbon keresztül eljutnak Moszkvába. Ám a felvétel ékesen cáfolja a kancellár tételét, miszerint úgy lehet a legjobban féken tartani a radikálisokat, ha beemelik őket a hatalomba. Ily módon most a Néppárt megnyerheti a választásokat, de bizonytalan, hogy kivel tud koalícióra lépni. 

FAZ 

Nehéz eldönteni, hogy mi esik nagyobb súllyal a latba a titkos filmfelvétel alapján: a korrupciós hajlandóság, a sajtószabadság antidemokratikus felfogása, a nagyzási mánia, vagy az az ostobaság, amivel Strache belesétált a csapdába. Mindenesetre mindkettő alkalmatlanná teszi bármiféle közhivatal ellátására. Így az, hogy a legnépszerűbb bulvárlapot puccsszerűen a hatalom szócsövévé akarta tenni, hogy a várt adományokat el akarta tüntetni a Számvevőszék szeme elől, és hogy ezért cserében állami megbízásokat ígért az állítólagos orosz oligarcha-lánynak. További gondot jelent az orosz szál, de az is, hogy Strachét szoros szálak fűzik a szélsőjobbos, nagynémet diákszervezetekhez. Ám ezzel párhuzamosan igyekezett kormányképessé tenni pártját egy demokráciában. Éppen ez nyitotta meg az utat az FPÖ számára a hatalomhoz. De hogy ez mennyire nem könnyű, az kiderült abból, hogy az eltelt időszakban a pártvezetés kénytelen volt sorra elhatárolódni a bázis bizonyos megnyilvánulásaitól. Ám a botrány az egész kormányt lejáratja. Ezért a szövetség felmondása már csak azért is helyes, nehogy a kabinet mégiscsak megpróbálja átültetni a gyakorlatba az ibizai álmok egy részét...

AZ IBIZA.GATE

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.05.19.


Kérem, nem lehet másról írni. Illetve lehet, mint azt majd be is fogom mutatni, a kormánysajtó teszi is, csak senki nem olvassa el. A tegnap kitört Strache-botrány vagy Ibiza-gate nyomában egymást követik az események, amelyek – ne dugjuk homokba a fejünket – a mi sorsunkat is befolyásolni fogják, nem is kicsit.

Ki gondolta volna, hogy egy kis spanyol szigeten ketyeg az a bomba – jól elásva – ami porba dönti az uniós szuverenista frakció álmait? Márpedig így volt: még 2017-ben készült az a nagyon kompromittáló videó, aminek péntek esti bemutatása után Strache osztrák alkancellár nem maradt hivatalban már egy egész napig sem. Lemondott helyből az alkancellári posztjáról, nekifutásból a Szabadságpárt vezetéséről, és ha engem kérdeznek, komoly esélyeket látok arra is, hogy rövidesen belépjen a karthauzi szerzetesrendbe, élete hátrelévő részét pedig a világtól elvonulva tölti, sajtkészítéssel, mert boldogok a sajtkészítők. Azért fontos, hogy karthauzi legyen, mert ennek a rendnek a tagjai még egymással is csak a nagyobb vallási ünnepeken beszélhetnek, vagy a heti egy alkalommal engedélyezett séta idején, ámde alig kéne változtatni a regulán, ahhoz, hogy belevegyék: „Ibizáról még ezen alkalmakkor is tilos szót váltani”...

AZ ÓCEÁN, AZ ŐSERDŐK ÉS A LEGKISZOLGÁLTATOTTABBAK VÉDELMÉBEN: A “KÖRNYEZETVÉDELMI NOBEL” IDEI NYERTESEI

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.05.19. 


Az év legjelentősebb környezetvédelmi aktivistáit április végén jutalmazták a zöld Nobelnek is nevezett Goldman-díjjal, amelyet 1989-ben hozott létre Rhoda és Richard Goldman: 6 földrajzi régióból választanak ki évente egy-egy aktivistát, akik nem ritkán biztonságukat, testi épségüket vagy életüket is kockáztatják olyan helyi küzdelmek érdekében, amelyek indirekt következményeit mi is érezhetjük. A díjazottak munkáját két részben mutatjuk be.

Azt akarjuk, hogy ne gyilkoljanak bennünket tovább!

Környezetvédőnek lenni veszélyes foglalkozás szerte a világon, de leginkább a latin-amerikai országokban, és sajnos ez a nemzetközi ismeretséget is hozó díj sem jelent életbiztosítást. Az eddig összesen kitüntetett 194 aktivista közül már kettőt is meggyilkoltak: a hondurasi Berta Cácerest 2016-ban, a mexikói Isidro Baldenegrót 2017-ben.

Az egyik tavalyi díjazott, a kolumbiai Francia Márquez ellen pedig épp néhány napja kíséreltek meg egy támadást, sikertelenül. Az illegális aranybányászat ellen küzdő Márquez azért kezdett egykor jogot tanulni, hogy jobban meg tudja védeni szülőhelyének, az ország dél-nyugati részén fekvő Cauca megyének természetes környezetét és az ott élők jogait: az aranybányászat egyik következményeként ólommal szennyeződtek a vizek, ahol halásztak.

Május 4-én épp egy kormányzati tárgyalásra készült kollégáival, amikor fegyveresek támadtak rájuk, és az őket védő őrök közül többeket megsebesítettek.

A kolumbiai ügyészség és az ENSZ adatai szerint 2016 januárjától idén áprilisig 274 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában. Miközben a tavaly júniusi elnökválasztást a FARC gerillával kötött békemegállapodást ellenző keményvonalas jobboldal jelöltje, Iván Duque nyerte, az elmúlt évben ugrásszerűen megnövekedett az életveszélyes fenyegetések száma a közösségi vezetők ellen...

STRACHE UGYANAZT AZ ÜZLETEMBERT AJÁNLOTTA AZ OROSZOKNAK, AKI BEZÁRTA A NÉPSZABADSÁGOT

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.05.18.


Amikor az osztrák alkancellár a most előkerült ibizai bulivideóján arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot egy itthon jól ismert nevet is bedob. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - adott ötletet Heinz-Christian Strache az oroszoknak. 

Pecina volt az, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Mediaworksöt pedig eladta Mészáros Lőrincnek. Később az osztrák üzletember újabb vidéki lapokat vásárolt fel.

A tulajdonosváltás után a lapok látványosan propagandaüzemmódra álltak át: a nem elég kormánybarát újságírókat és szerkesztőket szinte azonnal kirúgták, és attól kezdve az újságok törzsanyagát pedig egy központi szerkesztőségében állították elő. A választások előtti napon már minden lap ugyanazzal az Orbán-interjúval hirdette, hogy „Mindkét szavazatot a Fideszre!”...

A MI KEDVES VEZETŐNKNEK ÚGY HIÁNYZOTT EZ MOST, MINT ÜVEGES TÓTNAK A HANYATT ESÉS!

VÁROSI KURÍR
Szerző: VARGA ZOLTÁN
2019.05.19.


...Utóirat:

Nemtom ismerik-e a sztorit a cicáról, aki egy idősek otthonában lakott. Megfigyelték, hogy akinek az ajtaja elé feküdt, az másnapra rendre meghalt. Akihez odament, az már kérhette is a papot, meg az utolsó kenetet. Hatalmas ribillió volt eztán a macska miatt. Mindenki rettegett tőle. A végén el kellett altatni. Valahogy így van a mi Kedves Vezetőnkkel is. Akivel kezet fog, akinek az öribarija lesz, annak meszeltek. Mubarak, Berlusconi, Kubilius, Saakashvili, Fico, Janukovics, most meg ez az osztrák fazon.

Valahogy nem jó ómen a mi kis pocakdanink. Lesz még ebből ribillió, meglátják!

TÖBB BIZTONSÁGPOLITIKAI KÉRDÉST FELVET AZ A VIDEÓ FELVÉTEL AMIBE EGY NAP ALATT BELEBUKOTT HEINZ-CHRISTIAN STRACHE…

FACEBOOK
Szerző: TARJÁNYI PÉTER
2019.05.18.


Több biztonságpolitikai kérdést felvet az a videó felvétel amibe egy nap alatt belebukott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár és ami miatt azonnal rendkívüli választást írnak ki Ausztriában. A média oldaláról annyival elintézik az ügyet, hogy csalók voltak azok a személyek akik átverték az alkancellárt, de ezt kellő távolságtartással érdemes szemlélni. Egyszerűen azért, mert az ilyen típusú találkozók nem az Ibizai tengerpart homokján sétálgatva pillanatnyi ötletként vetődnek fel. Nyilván a "csalók" hosszas előkészületek után jutottak el a politikushoz és olyan "legendával", kellett rendelkezniük ami kiállta az osztrák politikus háttér csapatának ellenőrzését. Ez azt jelenti nem egy találkozó volt, hanem az Ibizai villában felvett videó előtt nyilvánvalóan több egyeztető, bizalomépítő megbeszélés történt, ami miatt Strache teljesen ellazult és biztonságban érezte magát. Ez a fajta nyugalom érződik a beszélgetés folyamán végig az alkancelláron. A felvétel jó minőségű és az állítólagos "orosz" fél végig beszélteti a politikust ami azt mutatja pontos céllal érkeztek az "átverők", és megvolt a találkozó koreográfiája. Ezek a tények további kérdéseket vetnek fel...Kik lehetek ezek a "csalók"? /Esélyes a titkosszolgálati vonal/ Miért vártak közel két évet az anyag nyilvánosságra hozatalával? Például azért, mert a beszélgetésen számtalan név merül fel akik korrupciós ügyekben, politikai illetve média manipulációkban is benne lehettek és őket is megkeresték és "átverték" valamivel? Mi történt pontosan két éve a találkozó előtt és azóta? Ki profitált a találkozóból? Ha nem történt semmi 2017 óta - ahogy az osztrák alkancellár állítja - hogyan szálltak ki az "oroszok"? Hova tűntek? Ígértek 250 millió Eurót majd köddé váltak? És ez nem tűnt fel senkinek az osztrák politikus környezetében? Miért pont Ausztria volt a célpont?... Rengeteg a kérdés és elhihetitek Európa titkosszolgái lázasan keresik ezekre a választ. És nemcsak az osztrákok... Nos egy mondatban összefoglalva: így néz ki egy klasszikus de-stabilizáló, kompromittáló hírszerző művelet amibe belebukott Ausztria kormányzó koalíciója...

ITT OLVASHATÓ

KRUSOVSZKY DÉNES: KIALAKULÓBAN VAN EGY ÚJ, CINIKUS, FIATAL ÉRTELMISÉG

24.HU / KULT
Szerző: JANKOVICS MÁRTON, INKEI BENCE
2019.05.18.


A filmvásznat elárasztották a világverő szuperhősök, de az emberek ki vannak éhezve a hétköznapi szereplőkre – véli Krusovszky Dénes, akinek első regénye a mai harmincasok tipikus dilemmáit rendezi egy nagyívű történetbe. Nem véletlen, hogy sokan rezonáltak rá, az Akik már nem leszünk sosem megkapta a Libri irodalmi közönségdíjat, több mint 21 ezer szavazat alapján. A kivándorlás vagy betagozódás az urambátyám-rendszerbe a megoldás? Hogy darálja be a központosítási láz a vidék önállóságát? És lehet-e úgy hiteles a történet, ha a szereplők egyáltalán nem szexelnek és pisálnak? Interjú Krusovszky Dénessel.

Kivándorlónak tekinti magát?

Mivel Bécsben élek, sok választási lehetőségem nincs. A mi helyzetünk ugyanakkor annyiban sajátos, hogy nem mostanában mentünk ki, és nincs közvetlen köze a politikai hangulathoz. Kivándorlásom elsődleges oka a feleségem lakhelye volt. Már akkor a bécsi egyetemen tanított irodalomtörténészként, amikor összejöttünk, így én igazából csapódtam hozzá. Több mint tíz éve él külföldön, így gyakrabban tör fel benne a honvágy, de mikor megvizsgáljuk a kérdést, mindig rájövünk, hogy inkább maradunk, mert nincs nagyon hová hazajönni – különösen amikor hallgatjuk a beszámolókat a módszeresen leépített bölcsészkarokról.

A fizikai távolság egy dolog, de fejben megtörtént az elszakadás? Követi és felbosszantja még magát az itthoni híreken például, vagy már kívülről néz rá?

Mivel külsős újságíróként dolgozom a Magyar Narancsnak, muszáj követnem. Amúgy zsigerileg is követném, és fel is tudom bosszantani magam rajta. Ilyen szempontból nem jelent védettséget, hogy Bécsben élek. Olyan szempontból persze igen, hogyha kilépek az utcára, nem ebben a frusztráló közegben találom magam. Ausztriában is dübörög a kampány, de nekem az inkább szafari, kívülállóként figyelem.

Ott is teret kap egy csomó frusztráció, de másfajta, mint az itthoni.

Aztán vannak az ilyen távlatosabb kérdések: például tetszik, hogy a gyerekeink már az óvodában találkoznak azzal, hogy sokfajta gyerek van, akiknek különbözik a kinézete, bőrszíne, nyelve, vagy a szülők öltözködése. Jövőre iskolát kell választanunk a nagyobbiknak, ami mindenhol sok vívódással jár, de ott legalább nincs átpolitizálva ez a kérdés, és azt is látjuk, hogy a magyar oktatási rendszer sajnos nagyon nem a javára fejlődik az utóbbi időben.

Ez a regényben is téma, több szereplő is a kivándorlást választja. Mintha lenne ennek egy olyan üzenete, hogy ez a generáció csak így oldhatja meg problémáit, hogy külföldre megy.


A könyv nem általános jelenségekről, hanem konkrét szereplőkről szól. Legutóbb egy író-olvasó találkozón nehezményezte valaki, hogy Bécs miért van pozitívabb színben bemutatva a könyvben, mint Budapest. Azt feleltem, hogy ez a főhős, Lente Bálint nézőpontja, aki azért érzi jobban magát Bécsben, mert ezzel a saját magánéleti problémáit is maga mögött hagyta. Persze több szereplőnél is megjelenik ez, és valamennyire azért lehet általánosítani. Az utóbbi pár évben én is azt látom, hogy a baráti körünknek nagy része már elment, vagy gondolkodik azon, hogy külföldre költözzön. Az orvosoknál, mérnököknél nagyon erős az elszívódás, de a fiatal bölcsészeknél is, ha nemzetközi szinten is értelmezhető a kutatási területük...

BRUCK ANDRÁS: MIÉRT FOGOK SZAVAZNI?

VÁROSI KURÍR
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2019.05.19.


Napok óta bennem van, hogy esetleg írhatnék valamit, hiszen jövő vasárnap EP választás. Tulajdonképpen nem sok múlik rajta, max., hogy a Fidesznek 12, 13 vagy 14 képviselője lesz-e Brüsszelben. Úgyhogy az írást mindig félreteszem, elhessegetem, nem gondolok rá.

Aztán összefutok valakivel, az illető elmondja, hogy nem fog szavazni, és felsorolja az összes ismert érvet, amelyek lényege: semmi értelme. Másnap rám ír valaki: Fogsz szavazni? Igen. Én nem. Az indokai ugyanazok. Tudom, hogy végül úgyis elmennek, és én is el fogok, mert az esélytelen soha nem adhatja fel, mert akkor soha nem lesz esélye. Végül írni is ezért írok. Úgyhogy elmondom ismét, nagyon sokadszorra az érveimet.

Pedig azt se tudom még, hogy kire fogok szavazni, csak azt, hogy kire nem.

Nem fogok az LMP-re, mert meggyőződésem, hogy a Fidesznek dolgozik. (Mellékszál: most történetesen Puzsér Róbert révén igyekeznek Tarlóst a helyén tartani, továbbá Ungár Péterről, Schmidt Mária fiáról és az LMP elnökségi tagjáról is úgy gondolom, hogy cinkelt lapokkal játszik.) Nem fogok szavazni a kétfarkúakra sem, mert nem hiszek benne, hogy céljuk komolyan vehető párttá válni. Humort meg, ha akarok, találok máshol is. És nem fogok az MSZP-re sem szavazni, de nem a múltjuk, hanem a jelenük miatt. A fejemben már ők is össze vannak kapcsolva a Fidesszel, és attól tartok, nem csak a fejemben. Akik maradtak, azokból választok majd egyet. És akkor most az érveim.

A diktatúra, amelyben élünk, se nem totális, se nem brutális, de a céljai népirtás nélkül is lényegileg nemzetellenesek

Ez egy páratlanul gonosz rendszer, Orbán pedig páratlanul gonosz ember. Tőrőlmetszett gazember. Persze, ha Sztálin vagy Hitler a mérték, akkor ő valóban humánus és jóságos. Legyünk hálásak neki ezért? Akár lehetünk is, valóban jobb élni, jönni-menni, mint politikai gyilkosság áldozatává válni, vagy börtönben rohadni, de azért ragadjunk meg minden alkalmat, hogy legalább egy kis sebet ejtsünk kielégíthetetlen egóján, ha már a győzelmét megakadályozni nem tudjuk május 26-án. Én azért megyek el szavazni, mert minden egyes szavazat ellene, egy icipici seb.

Nagyon sok éve írom – nem itt a facebookon kezdtem -, hogy azon az úton, amelyre ő lépett, nincs kilépési pont, ezért a Fidesz-korszak legvégéig az fog történni, amit most látunk. Szisztematikusan tarolják le, ejtik foglyul a társadalom különböző szektorait, egyiket a másik után. Ismerjük. Kezdték az alkotmánnyal és az egész jogrenddel, folytatták a médiával, most pedig az Akadémia van soron, aztán jön majd valami más. Például a bíróságok. Mindig lesznek új célpontok.

A 2010 óta folyó pusztításnak áldozatul estek


a kórházak, az iskolák, maga az egész oktatás, elszegényítették és totális ellenőrzés alá vonták az önkormányzatokat, tiltják és gyötrik a szabad társadalmak nélkülözhetetlen közösségépítő elemét, a civilszektort, elűzték az országnak sok kutatási bevételt, kulturális és tudományos kapcsolatokat hozó CEU-t, teljesen felszámolták az iskolák autonómiáját és felzárkóztatási programjait, veszélyesen elavult a magyar pedagógiai kultúra, a tanulási teljesítmények drámaian csökkennek, az oktatásból tömegével kerülnek ki a gyerekek, a felsőoktatásba jutás lehetőségeit adminisztratív és anyagi eszközökkel korlátozzák, egyre kevesebb a képzett szakember, de a szakképzetlen, betanítható munkások is elfogytak.

Ez az egész így egyetlen revolverlövés nélkül is gyilkosság

A törvényekből gyurmát csináltak, úgy formálják, alakítják őket, hogy azok mindenekelőtt a miniszterelnök és családja „igényeit” szolgálják, így mára alighanem az Orbán-család legszerényebben élő tagjai is milliárdosok. Közben a lemaradó, versenyképtelenné tett nemzetgazdaság, együtt a tegnapelőtti tudású munkaerővel és a rohamosan kasztosodó társadalommal lehetetlenné tesz bármiféle nemzetközi versenyt, felzárkózást. Hiába rendelte be Szijjártó lassan az összes ország nagykövetét, hogy visszautasítsa a „magyar embereket ért rágalmakat”, ez csak színjáték az ostobáknak és félrevezetetteknek, a világ meg egyre távolabbra kerül tőlünk. Ráadásul az állami iskolák negyedannyi működési támogatást kapnak, mint az egyháziak, holott a templomtornyok keresztjein kívül semmi keresztényi nincs Orbán Magyarországában; kegyetlen, egy-egy szép történetet leszámítva részvét és szolidaritás nélküli, egymást gyűlölő társadalom lett a mienk.
Meddig soroljam?

A lista ötször-tízszer ilyen hosszú lehetne, de már ennyi is sokszorosan borzalmas. Úgyhogy elmegyek szavazni. Ejtek egy láthatatlanul kicsi sebet a mocsárba ragadt dinoszaurusz hatalmas, bűzlő testén. Mert elviselhetetlen egy ennyire igazságtalanná, egyenlőtlenné tett országban élni. Elviselhetetlen, hogy minden ezeké a bűnözőké, az övék minden talpalatnyi hely, ilyenkor választás idején az összes villanyoszlop is, plakáthely, hirdetés, reklám – vidéken talán azt se tudják, hogy a Fideszen kívül más párt is létezik. Elviselhetetlen, hogy míg a Fidesz évi 80-100 milliárdot költ reklámra, kampányra, propagandára, addig az ország másik felét képviselő pártoktól az utolsó fillérét is elveszi a NAV. És a legaktuálisabb elviselhetetlenség: míg az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache egy csupán tegnap kirobbant botrányba mára már bele is bukott és lemondott – mellesleg saját magában és Orbánban látta Európa új vezetőjét – addig Magyarország egy olyan hely, ahol Orbán és társai tucatnyi, ennél sokkal súlyosabb ügyek után is vígan elvannak, mert itt már nincs jog és törvény, és mert a Fidesz főügyésze megmenti őket. És végül azért is elmegyek szavazni, mert egyetértek Gandhival, hogy a „szervezett zsarnokság eltűrése a romlás mélypontja”.

Utóirat:


Az osztrák alkancellár már biztosan nem lesz Európa vezetője, remélhetően Orbán sem soha, de az még sokkal fontosabb lenne, hogy végre Magyarország vezetője se legyen. De ehhez május 26-án, az ellenzéknek muszáj felmutatnia valamit, máskülönben indulnia sem érdemes ősszel, az önkormányzati választáson. Egy őszi jó szereplés nélkül pedig 2022-ben is ismét teljesen esélytelen lesz. A nagy győzelmek olykor egészen kicsikkel kezdődnek, ezért én szavazok május 26-án.

ÉS AKKOR MÉSZÁROS NEM TUDOTT ŐSZINTÉN ÖRÜLNI A REMEK MAGYAR GDP-ADATNAK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.19.


Bajban vannak a német autógyárak és ezt Magyarország is megérezheti; közel két évtizedes rekordot döntött a GDP-növekedésünk; Mészáros Lőrincnek két rossz napja is volt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Gyengélkedik a BMW és a Daimler is, emiatt baj lehet a debreceni BMW-beruházással és a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését is át kell ütemezni – ezzel a nem túl biztató hírrel indította a német Handelsblatt a hetet. A BMW csak annyival kommentálta kérdésünkre az információt, hogy médiaspekulációval nem foglalkoznak, a Mercedes-gyár bővítése viszont tényleg leállt, amíg felül nem vizsgálják a korábbi terveket.

A német autóipar nehéz időket él át, ezt pedig megérezheti Magyarország is. A dolgozó magyarok 4 százalékát foglalkoztatja az autóipar, ez az iparág adja a GDP 3-4 százalékát, az export ötödét és a feldolgozóipari termelés közel 30 százalékát. Elemzőket kérdeztünk arról, mitől és mennyire kell félni, a következtetést röviden úgy foglalhatjuk össze: katasztrófa nincs, baj még lehet...

AMI MIATT MEGBUKOTT AZ OSZTRÁK KORMÁNY, ARRA MAGYARORSZÁGON AZT, MONDJÁK KORMÁNYZÁS

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.05.19.


Oktatóvideó arról mi az az illiberalizmus, mi az az európai szélsőjobb, nagyjából így lehetne leírni azt a 7 órás videót, amely az osztrák szélsőjobboldali alkancellár Heinz-Christian Strache (FPÖ) politikai karrierjének, Sebastian Kurz kancellár kormányának véget vetett, és előrehozott választásokat hozott Ausztriában.

A 7 órás videóban egy kamu oligarchával beszélget az FPÖ volt vezetője és párttársa, és felajánlják a kamu orosz oligarchának, ha megveszi nekik a legnagyobb osztrák napilapot, meg még mellé csak egy tévét, akkor majd a Strabag helyett az ő cégei nyerhetnek az állami közbeszerzéseken. Strache arról beszél olyan médiaviszonyokat akar, mint amik Magyarországon vannak, és az üzlet lébonyolításához azt a Heinrich Pecinát ajánlja, aki segédkezett a Népszabadság bezárásban, és a vidéki magyar média több mint kétharmadának, a Világgazdaságnak és a Nemzeti Sportnak a Fidesz alá játszásában.

Persze azt a kérdést fel kell vetni, és remélhetőleg ki is derül ki volt a videó megrendelője, aki kifizette az ibizai lakást, legyártotta a kamu orosz oligarcha profilját. Már csak azért is, mert egy ilyen videónál a lejáratás mellett a zsarolás kérdése is felmerül. De ez a kérdés ma még másodlagos amellett, hogy Ausztria második embere a hírek szerint némi tenger gyümölcsei saláta, egy drága orosz vodka és pár doboz Red Bull mellett nemhogy belegyezett korrupciós dolgokba, hanem még ő mondott ötleteket a tiltott pártfinanszírozás megvalósítására.

Viszont innen Magyarországról mást is láthatunk. Például nevethetünk. A saját nyomorunkon. Ugyanis a fenti sztorinál sokkal konkrétabb és durvább történeteket láthattunk a magyar politikában. A teljesség igénye nélkül Matolcsy MNB-s alapítványainak ügye, az amikor Orbán Viktor egy olyan ember magángépén utazik, aki közben állami közbeszerzéseket nyer, Tiborcz István Elios-ügye, maga Mészáros Lőrinc, a Belgrád-Budapest vasútvonal 700 milliárdja, ami drágában épül meg, mintha Audi A8-asokból raknánk ki az útvonalat.

Tehát Magyarországon mi röhöghetünk egy következmények nélküli országban a saját kínunkon. Meg ahogy a kormánypropaganda mondja, a hanyatló nyugaton. Mert az, ami most Ausztriában a kormány lemondásába kerül, az nálunk egy átlagos szerda délutáni kis hír.

Ha pedig valaki a fentiek után is feltenné a kérdés, nekünk mégis mi közünk van ehhez? Arra érdemes emlékezni, hogy Strache 2 hete még itt járt, hogy közösen tolják meg egymás EP kampányát Orbánnal, hogy a két párt között évekre visszanyúló kapcsolat van (vajon Heinrich Pecina neve honnan jutott eszébe az FPÖ volt elnökének?), hogy Orbán Viktor két hete hozta példaként az FPÖ kormányát, hogy a párt új elnöke ha nincs a kormányválság, hétfőn jött volna Magyarországra egy kis kampányzsúrra...