2016. július 15., péntek

PARK- ÉS MÉDIAISMERET - A VÁROSLIGETI KÜZDELEMRŐL

MANDINER BLOG
Szerző: Lányi András
2016.07.15.

 
Niklas Luhmannak sajna, igaza van: a média olyan zárt rendszer, amelybe a külvilágból érkező értelmetlen zörej – a néhai valóság, ha tetszenek rá emlékezni – nem hatolhat be addig, amíg a rendszer át nem kódolta a műsor logikája szerint. Lenni annyi, mint közvetítve lenni, márpedig a hazai média számára ez idő szerint csak az létezik,
- ami „baloldaliként” vagy „jobboldaliként” besorolható,
- ami derék fickók (a mieink) vagy undorító férgek (a túloldaliak) történeteként eladható,
- és amivel már foglalkozott a média (hiszen a médiumok kizárólag egymásra reflektálnak).
 
Megértük tehát, hogy a Városliget szimbolikus politikai tér lett (György Péter) – bizony isten, eddig azt hittem, közpark. Megértettük, hogy Ligetvédők veszedelmes anarcho-kommunisták, akik titokban az osztályellenség elnyomására és a sajtosmetélt betiltására készülnek (Stumpf András). Szerencsére nemcsak hogy elzavarták őket, de már el is érték, amit akartak, mert a Zrt illetékese (Sághi Attila) közölte, egyetlen egészséges fát se vágnak ki többé. Bár igazság szerint nem lehet tudni, hogy mit akarnak, talán maguk se tudják, az elvakult Orbán-gyűlöleten kívül (Zsuppán András és mások).
 
Lebuktunk, minden kiderült, kár is tagadni. Semmi jelentősége annak, hogy hány cikkben, tanulmánykötetben, konferencián és tüntetésen mondtuk el, mit szeretnénk: a Liget felújítását parkként, a Kádár-kori romok helyére szánt épület-monstrumok nélkül. Mert a légszomjtól fuldokló főváros közepén erre volna szükség. Mert a magyar zenének van már háza elég. Mert a Nemzeti Galéria jó helyen van a Várban. Mert a kultúra pénzén nem új épületeket kellene felhúzni, s főleg nem egy közpark kellős közepén. Múzeumnak való műemlék-épület pedig akad a városban épp elég. Mert a Városligetet az elviselhetetlenségig túlterhelné az új létesítményekkel járó forgalom...
 

AZT HISSZÜK CSODA, DE...

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.14.


Uber, AirBNB és számos szolgáltatás elhiteti velünk, hogy az általuk kínált megoldás maga a jövő. Nos nem feltétlenül. Az AirBNB kapcsán magam is hallottam egy sikertörténetet. Egy kisebb lakás elég jól megy, nem kevés pénzt keresnek vele akik kiadják. Akik így szállnak meg viszont spórolnak, de így több helyre eljutnak, ott többet költenek másra. Fellendül az idegenforgalom, virágzik a bulinegyed. És sokan örülnek. Amikor az is pozitív visszajelzést ér, hogy azt kapják amit láttak, amiért fizettekmert ez nem természetes, az kicsit furcsa. A fogyasztói visszajelzések rendszere ugyanis minden, csak nem tökéletes.

A Totalcar is rendelkezik egy Vatera profillal, és a visszajelzések alapján nem túl bizalomgerjesztő a kép. A valós eredmények alapján viszont igen. A kölcsönös visszajelzések rendszer magával hozza a "viszonzás" lehetőségét is. Azt hiszem bárki megérti, hogy ez mit jelent. A visszajelzés nem váltja ki a panaszkezelést, a jó ügyfélszolgálatot, a törvényi garanciákat, a jogkövető működést. Azonban a történetnek nem csak 2 oldala van. Van ugyanis egy harmadik szereplő is. A szolgáltató. Aki elhitette velünk, hogy ez a rendszer nekünk biztosítja a korrekt szolgáltatást.
 
Ha pedig velük van valami gond, akkor a saját platformjukon adott visszajelzés nem nekik, hanem egy partnerüknek fog ártani. És ők sem lesznek automatikusan mindig jó, mindig a másik érdekét néző angyali cégek. És előbb-utóbb kiderül, hogy a hatalmas innovációval elért csodának a fele sem igaz. A történet tanulságos, bár a problémák egy része már korábban is ismert volt, vagy éppen előre látható. A "ha már az is pozitív, ha azt kapják amit látnak, akkor egy jó apartmant biztosan kivesznek" koncepcióból kiinduló embert könnyen éri csalódás...
 

A LIGET UTÁN A GELLÉRT-HEGY IS KELL NEKIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.15.
 
 
 

TÉPETT FÉRFIAK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.15.


Ez a Merle azért tudott valamit.
Előre látta a férfiak napjának leáldozását, még mielőtt annak nyomai lettek volna.
Vége a macsó társadalomnak, a nők belehúztak és egyre - másra szorítják ki pozícióikból a férfiakat.
A világ legbefolyásosabb politikusai között egyre több a nő, az angol királynőtől az amerikai választások esélyes elnök-jelöltjéig, Merkeltől az új angol miniszterelnökig, de a világ kisebb országaiban is ott sürögnek-forognak, teszik a dolgukat, méghozzá semmivel sem rosszabbul, mint férfi elődeik.
Putyin egyelőre még tartja magát és kis hazánk is szilárd bástya a fallokrácia erős várán.

Dolly birka a megmondhatója, hogy a férfiak jóformán feleslegessé váltak, lassan már a lábuk között lengedező biológiai labor által előállított orbánviktorra sincs szükség, elég lesz, ha a nők megnyalják a tesztcsíkot és megfelelő eljárások után kifejlődik az ember, aki nő.
Könnyen lehet, hogy két kis japán fürge kezekkel szelektálja majd a terméket, mint a csirkék közül a kakaskákat, a társadalom pedig a nők kezébe kerül.
Már látom lelki szemeimmel a felfújható gumipasit, melynek szelepével sem kell annyit babrálni, mint a jelenlegi guminők felfújása esetén ma még szükséges.

Persze mi reménykedhetünk, hiszen ide minden kétszáz év késedelemmel jut el, miért történne ez esetben másként?
Hálistennek Pártunk és Ártányunk nem kapkodja el a dolgot, a díszpuncikat leszámítva egyetlen szaknő sincs kormányközelben, helyüket Cilik, Timik meg Katák foglalják el, akiknek ha annyi agyállományuk lenne, mint amennyi szilikonnal rendelkeznek, lenyomnák Einsteint.
Itt aztán nem kell aggódni, erre Anikó asszony napszemüvege, meg a vak komondor az ékes bizonyíték, nálunk még a Kinder-Kirche-Küche jobboldali körökben tradicionális szentháromsága is a távoli jövő vágyálma - jelenleg az asszonyállat definíciónál tartunk.
És nem csak jobbról, de balról se más a helyzet, legfeljebb a kispártoknál lelhetők meghatározó pozíciókban nők, a szocialistáknál meg a DK-nál is leginkább csak helyettesek, hozzávetőleg azt a szerepet töltve be, mint pin@n a szőr, mely szépen dekorál, de léte - nemléte sokat nem jelent.
Inkább csak ízlés kérdése, hogy legyen, vagy ne legyen
...

ITT OLVASHATÓ

VALAHOGY LE KELL ZÁRNI - E.P. HALÁLÁRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Márton Gulyás
2016.07.15.


Hogy Esterházy Péter halandó, azt nekem még szoknom kell. A gyönyörű fehér lobonca alapján ugyanis ez számomra (úgyis mint: az én részemre, az ön számára, etc.) mindig is elképzelhetetlen volt. Gyenge a képzelőerőm.

Buszon utaztam, amikor először hallottam Esterházy Péterről, és buszon utaztam akkor is, amikor megtudtam a halála hírét. Az első alkalommal K. magyarázta (szombati napon) egy Népszabadságot tartva a kezében, amely interjút közölt az íróval, hogy mi történt a Harmonia Caelestis után, hogy az édesapja, és ezért most írt egy új kötetet. Hazaértem, megvettem - az írói kérésre nagyívben tojtam, miszerint méltóztassak az előzmények ismeretében belekezdeni a jelen kötetbe. Nem így tettem, mint nagyon sokan mások sem - érdemes lenne a példányszámokat összevetni (dehogyis, totál érdektelen szempont). Aztán persze Harmonia Caelestis, Termelési-regény (aminek az alcíme szerintem még ennél is pompásabb: kisssregény), később (sokkal) a Bevezetés a szépirodalomba. Nagyon későn A szív segédigéi, és engem igazán (istenigazán) ott vett meg. P. miatt elolvastam a Fancsikó és Pintát, mert milyen viccesen rímel a nevére, de annak nem volt kötelező ereje.

Először személyesen Á. révén találkoztunk, 2008-ban. Nem volt ez találkozás: megszeppenten figyeltem, ahogy nagyságok társalognak egymással, és a lélegzetemet visszafojtva igyekeztem láthatatlan és zavart-nem-keltő lenni. Akkoriban ez még sikerült. Á-t felkérte a már akkor is lelketlen, korrupt és borzalmas állami tévé, hogy rendezzen egy gálaműsort a Nyugat alapításának 100. évfordulója kapcsán. Á. nem pusztán zseniális, hanem lelkiismeretes ember volt (már akkor is, maradt azóta is annak) és egy fantasztikus műsor terveit dolgozta ki, amelyben Esterházy M. Zs. magyar írót alakította volna, és annak valamelyik szövegét olvasta volna fel. Esterházy játékos volt, Á. nem kevésbé - jó hatással voltak egymásra. Nem-e vegyek fel egy bajszot is, angyalom? - kérdezte Á-t, így, angyalom, mert ez volt a szavajárása, erre még vissza fogok térni, és Á. visítva nevetett, hogy de, feltétlenül, hiszen M. Zs. jellegzetesen bajszos férfiember volt. A műsorból nem lett aztán semmi, mert az állami tévé már akkor is lelketlen, korrupt és borzalmas volt.

De én akkor láttam először élőben nagy, magyar írót...

ITT OLVASHATÓ

KILAKOLTATÁS LELKÉSZ SZEMMEL

KÖTŐSZÓ BLOG
Szerző: Bolba Márta, józsefvárosi evangélikus parókus lelkész
2016.07.15.


Figyelemmel kísértem egy kilakoltatás folyamatát, mert Isten előtti felelősségem tudatában nem tehetek mást. Bízom abban, hogy a hatalom kontrollja lehet az is, ha tudatában van annak, hogy szemmel tartják, és napvilágra kerül az embertelensége. Végighallgattam kilakoltatással fenyegetett emberek történeteit, pedig könnyebb lett volna nem venni észre a segélykiáltásukat. Ahhoz, hogy társadalmi folyamatokat szemmel tartson az ember, közvetlen környezetének változásairól, szomszédainak, felebarátainak a sorsáról tudjon, elsősorban lelkiismereti döntés szükséges. Ha ez a lépés megvan, akkor meg lehet találni a többi nyitott szeműt!

Mi, a Közöd tagjai, megtaláltuk egymást. Józsefvárosi szomszédaimmal több mint egy éve hetente összejárunk, hogy megvitassuk a kerületünk közös ügyeit, mert meggyőződésünk, hogy közünk van a minket érintő döntésekhez. Így van értelme nem hatalom- vagy pártpolitikáról, hanem közpolitikáról beszélni.

Sokszor hallottam, hogy a lelkész ne politizáljon. Számomra ez azt jelenti, hogy a lelkész nem rendelheti alá az igazságot hatalompolitikai érdekeknek, hanem Isten előtt kell azt képviselnie. Isten pedig nem pártatlan, hanem részrehajló Isten, figyel a nyomorultak szavára.

A Budapest belvárosi nyolcadik kerület városvezetése szeretné leépíteni az önkormányzat bérlakás-állományának nagy részét, tehát a közvagyont, amit akár arra is használhatnánk, hogy a lakhatási válság közepén segítsük a családokat. A lakásszegénység nagyon sok embert érint ebben a kerületben. Itt legalább ezer regisztrált hajléktalan ember tartózkodik, és sokan élnek túlzsúfolt lakásokban, sokakat pedig a kilakoltatás fenyeget.
A döntéshozók öles léptekkel haladnak a kívánt cél felé, ugyanis 2015-ben 450 kilakoltatást kezdeményeztek, míg egyetlen nyílt lakáspályázatot sem írtak ki. A közfelháborodás miatt 2015 őszén felfüggesztették a végrehajtást, ígéreteket tettek az eljárásrendi hibák kivizsgálására, amire láthatólag nagy szükség lenne, hiszen a Közöd Civil Társaság, amelynek elnöke vagyok, tud több ilyen esetről, amelyeket dokumentáltan be is tud mutatni. A lakókat elkísérjük ügyeik intézésekor, ezért tudjuk, hogy sokszor a tartozásaik pontos összegét vagy a bérleti szerződés nem meghosszabbításának indokát sem sikerül tisztázni. A városvezetés magyarázatában ez úgy hangzik, hogy végre nekiállnak bérlakásügyben rendet tenni a rendetlen lakók eltávolításával. Amikor napvilágra került egy-egy jogszerűtlen kilakoltatás, úgy tűnt, hogy emberibb arcát mutatja a városvezetés, és változtat a gyakorlatán. De egy év elteltével az ígéretek ellenére egyre kilátástalanabb a lakók helyzete: az elhelyezés nélküli kilakoltatások vége a gyermekek állami gondozásba vétele, valamint a hajléktalan szülők és nagyszülők rendkívül drága és kiúttalan állami ellátása vagy utcai tengődése...
 

ESTERHÁZY PÉTER FEJFÁJÁRA

MÉDIANAPLÓ BLOG
Szerző: Zöldi László
2016.07.15.


Megérintett a halála, de nem az én dolgom értékelni az életművét. Csakhogy több mint negyedszázada gyűjtöm a szállóigéket, és az még belefér a kompetenciámba, hogy mit javasolnék a fejfájára. Töprengésem előzménye, hogy tegnap kora este érkezett a megrendelés: az egyik televízió portálja összeállítást közölne Esterházy Péter mondataiból. Ilyenkor abból kell főzni, ami föllelhető a „spájzban”: a Lefülelt mondatok című fájlban. Az író huszonhat szállóigéje közül csak nyolcat örökítek át ide, majd később megmagyarázom, hogy miért éppen ennyit.
 
Íme:
 
„Ha a haszonból indulnék ki, azonnal minden tollat össze kéne törni a környezetemben.” (168 Óra, 1993.10.05.)
 
„A függetlenség azt jelenti, hogy valaki nem megy közel a pártokhoz.” (168 Óra, 1994.05.11.)
 
„A régi ember nem nézte, hanem élte az életet.” (Kisalföld, 2001.05.04.)
 
„Az író az, akinek gondot okoz az írás.” (Békés Megyei Hírlap, 2003.10.18.)
 
„A díjaknak megvan a jelentőségük, és ezt főként akkor tudja meg az ember, ha nem kapja meg őket.” (Irodalmi Jelen, 2011/11.)
 
„Ha nincs bíró, akkor nem lehet csalni.” (Népszabadság, 2013.06.14.)
 
„A könyvespolc jobb hely egy írónak, mint a zászló.” (Vasárnapi Hírek, 2014.06.15.)
 
„Úgy halunk meg, ahogy éltünk.” (24.hu, 2016.06.30.)...

ITT OLVASHATÓ

MÍG NÁLUNK ÓRIÁSI AZ INFORMATIKUSHIÁNY, KOLOZSVÁR A "KELET SZILICIUM-VÖLGYE" LEHET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.07.15.


A napokban röppent fel újra a hír, hogy krónikus informatikushiánnyal küzd a magyar gazdaság, és az érintett cégeknek olyan nehézséget okoz a képzett munkaerő hiánya, hogy mostanra maguk kezdik el képzeni a fiatalokat. Egy márciusban a kormányzat számára készített jelentés szerint legalább 22 ezer képzett IT-szakembert tudnának jelenleg is alkalmazni az itthon működő cégek, már ha lenne kit. A helyzet tökéletesen illeszkedik a magyar gazdaság válságos tendenciáiba a munkaerőhiányt illetően, és kiváló példája annak, a kormány hibás társadalompolitikája hogyan is játssza el Magyarország jövőjét. Pedig követendő példákért nem kéne messze menni, csak át kéne tekinteni Kolozsvárra, amelyről az elmúlt években a nemzetközi sajtó többször is a „kelet Szilícium-völgyeként” cikkezett.

Többször, több helyen, köztük itt a Kettős Mércén is elhangzott már, hogy miközben milliók élnek a szegénységi küszöb alatt vagy azon egyensúlyozva, sokszor munka nélkül, teljes kilátástalanságban, addig a gazdaság óriási munkaerőhiánnyal küzd. Az, hogy egyszerre létezik komoly munkanélküliség és szintén komoly munkaerőhiány, azt jelenti, hogy a kormányzat nem képes jó közpolitikákkal egymásra találtatni a munkanélkülieket és a munkaerő nélkülieket. Az oktatási rendszer lerohasztása, az átképzési rendszerek hiánya, a munkakeresést lehetetlenné tevő „büntetőeszközök”, mint a közmunka, és legelső sorban a mesterségesen alacsonyan tartott bérek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak ehhez a válsághoz.

Mindenki látja, hogy ez a helyzet, már maguk a munkáltatók kérik a kormányt arra, emelje a minimálbér szintjét, sőt a kormány is látja ezt, de úgy tűnik, béremelés helyett valamiféle csodásan érkező, éhbérért dolgozni hajlandó vendégmunkás-seregben bízik inkább. Az egyetlen dolog, ami migrál a magyar gazdaságban, az a magyar munkaerő, amely Nyugatra menekül az emberséges bérek nyomában.

Az informatikushiány pusztán egyetlen csepp ebben a tengerben, ám egyrészt kiválóan példázza, miért is a rossz kormánypolitika a probléma fő oka, illetve különösen érzékeny terület is, hiszen az információtechnológia nem éppen egy letűnt kor maradványa, hanem a jövőbeli gazdasági fejlődés egyik záloga...

ITT OLVASHATÓ

ESTERHÁZY MINT ÉDESAPÁM

KÖNYVESBLOG
Szerző: valuska
2016.07.15.


2015 áprilisában a Könyvfesztiválon a rendhagyó Esterházy-életrajz, Az évek iszkolása szerzőjével, Marianne D. Birnbaummal beszélgettem, aki ezt írta bevezetőjébe: “Idősödő írót többnyire azért igyekszünk mielőbb meginterjúvolni, hogy meg ne haljon a beszélgetés előtt” - olvastam akkor a könyv elején, majd dobtam egy hátast, pedig Birnbaum valójában maga miatt sürgette ezt az interjút, EP pedig viccelődött ezen, nem tudta kihagyni. Egy hónapra rá szembesült a hasnyálmirigyrákkal, derül ki a naplójából, ami az első könyve volt, amit nem akartam elolvasni.

A remek interjúkötet csak a személyes történetekre koncentrált, feltűnően kerülte az irodalmi kérdéseket, fura is volt olvasni, akkor ezt írtam: “fura lenne az életmű ismeretében, ha EP élete elmesélhető lenne egy nagy, összefüggő élettörténetként, amiben mindennek megvan az értelme, következménye, oka és hatása, de nincsenek például intertextusok.” December elején Szűcs Miklóssal és EP-vel forgathattunk A bűnös című könyv megjelenésekor, ekkor kérdeztük betegségről, gyilkosságról, az írásról mint terápiáról. Ő mindenre talált szavakat, derűsen és a megszokott önreflexióval válaszolgatott a kérdéseinkre, és amikor kértük, hogy csapó hiányában csapjon a tenyerével, ő csapott és nevetett. Így, ebből nem vagyok hajlandó engedni:Hatvanhat éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt Esterházy Péter, aki az Édesapám volt.

Egy irodalmi- és nyelvcsaládhoz tartoztunk, ő volt a családfő, igazi apa-alak, akihez képest mértem minden más irodalmat, akitől olvasni tanultam múltat és jelent, és akitől a legtöbbet tanultam a magyar nyelvről és a szabadságról. Erre akkor jöttem rá, amikor a Harmonia Caelestist olvastam, nem sokkal a Javított kiadás előtt. Láttam, hogy az apa-kérdés bonyolult ügy, egyszerre nyelv, hagyomány és kultúra, és persze a focihoz is kell érteni. Könnyű volt a helyzetem, mert nagyapám a rendszerváltásig minden könyvet megvett és olvasott EP-től, és bár egy ideig úgy ítélte meg, hogy nem nekem való, csak egymásra találtunk. A rendszerváltás után a politika közbeszólt, nagypapám már nem vette tovább EP könyveit, ilyen ez az ország és a kultúra...

ITT OLVASHATÓ 

A HIRTELEN HÁZIŐRIZETBE KERÜLT VIZOVICZKI BEVÉDI ROGÁNT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.15.


Ezekről ne maradj le!
 
A hirtelen házi őrizetbe került Vizovicki bevédi Rogánt (444)
 
Hiába kapott a cég milliós bírságokat, tovább ömlik a szennyvíz a Tiszába (Átlátszó)
 
Indul a kereskedőházi biznisz, összesen kb. hatmilliárdból (MNO)
 
Ha van 3 perced:
 
A hirtelen házi őrizetbe került Vizovicki bevédi Rogánt
Vizovicki 4 éve ült előzetesben, rendszeresen próbált alkut kötni, hogy házi őrizetbe kerülhessen. Ilyenkor arra tett ajánlatot, hogy a 2002-2010 közötti politikai kapcsolatairól beszél. Eddig szó sem volt a hazaengedéséről. Portik vallomása és egy volt beosztottjának Rogánnal kapcsolatos kijelentései után – immár otthonról –, azt üzente, nem ismeri Rogánt.
(444)

Hiába kapott a cég milliós bírságokat, tovább ömlik a szennyvíz a Tiszába
Vásárosnaménynál minimum hónapok óta engednek át 3-4-szer annyi vizet a tisztító medencén, mint amennyit lehetne. A telepet vezető cégnek az elmúlt években meggyűlt a baja a hatóságokkal: annyi bírságot kaptak már, hogy abból akár el is végezhették volna a szükséges javításokat. Az iszap elszállítására vonatkozó szerződést nem tudtak bemutatni, az iszap valahogy mégis eltűnik a telephelyről.
(Átlátszó)

Indul a kereskedőházi biznisz, összesen kb. hatmilliárdból
A külügyhöz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) majdnem hatmilliárd forintot költ arra, hogy új külföldi irodákat létesítsen. Az üzemeltetésre kiírt közbeszerzés nyertesei között akadnak ismerős nevek. Felbukkan az előző kormány fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak a cége, de a Tiborczékhoz is kötődő Adnan Polat is . A kínai irodák nyitásával megbízott cégek pedig két héttel a pályázati kiírás előtt kötöttek stratégiai megállapodást az MNKH-val.
(MNO)
 
Az RMDSZ nem válaszolt az adatigénylésre, jön a per
Az RMDSZ az elmúlt hat évben kb. 28 millió eurós összeget kapott a román kormánytól az erdélyi magyarság számára. Az Átlátszó Erdély megpróbált utánajárni az összeg felhasználásának, de az derült ki, hogy még a román kormány felé is csak meglehetősen vázlatos beszámolókat küldenek.  Az elnök szerint egyébként nem is kötelesek válaszolni a hozzájuk beadott adatigénylésre. Ezt azonban most már a bíróság fogja eldönteni.  
(Átlátszó Erdély)
 
Nemcsak Vaszily Miklóst hallgatták le az MTVA-nál
Márciusban egy véletlennek köszönhetően találták meg a lehallgató-készüléket Vaszily Miklós vezérigazgató irodájában. A rendőrség tiltott adatgyűjtés gyanúja miatt kezdett nyomozni, emiatt szinte kizárható, hogy a megfigyelés titkosszolgálati megrendelésre történt volna. Most kiderült, hogy az MTVA többi vezetőjét is megfigyelték. A jelek arra mutatnak, hogy a megrendelőnek belsősnek kellett lennie.
(444)
 

ZÜLLÖTT KORMÁNY, LEZÜLLÖTT ORSZÁGOT CSINÁLT HAZÁNKBÓL

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.07.13.


Züllött kormány, lezüllött országot csinált hazánkból, ez az egyetlen valódi végkövetkeztetése annak a megrázó hírnek, hogy egyenruhások, vagy egyenruha nélküliek rendszeresen és fizikailag bántalmaznak védtelen menekülteket Magyarországon.
 
Nem szól az egyház, nem szól a kormány az ő keresztény népéhez. Hallgatnak és öntelten nézik, hogy beérett a gyűlölet vetése.
 
Nem keresztény az egyház, amelyik nem kiált fel az isten képére teremtett és kiszolgáltatott ember védelmében. Nem keresztény, hanem elvetemült az a kormány, amelyik tudatosan gyűlöletet keltve feljogosítja a népet az önbíráskodásra.
 
Kiszabadult a gonosz szellem a palackból. Döbbenten állunk az embertelenség újabb gyalázatos tombolása előtt.
 
Az EU nem akar bevándorlókat ráerőszakolni Magyarországra.
A menekültek nem akarnak Magyarországon maradni. Az októberi népszavazás értelmetlen, felesleges, káros és erkölcstelen.
 
A népszavazás semmi más célt nem szolgál, mint a gyűlölet újabb hullámának felkeltését. Gonosz kormányunk öncélú tombolása. Gazemberek erkölcstelen hazárdjátéka.
 
Mentsük meg hazánk maradék becsületét!
 

BANÁNLEVÉL, HA BILLEN

444.HU BLOG
Szerző: Uj Péter
2016.07.14.


Uram, az italja Ön számára! – Ében szemek, egy piros pipacs, fekete hajjal, a bimbók édes mélybarnája; kacagva áll a hatalmas ablaknál, megette pálmalevelek remegnek a szélben. Egy hófehér szürkegém avagy kócsag hintázik a billenékeny banánlevélen.”

Így kezdődik a Kis Magyar Pornográfia első novellája (anekdotja vagy micsodája), fejből tudom, 15 éves korom óta. Másodikos gimnazista voltam, nem nagyon érdekelt az irodalom. Csak a fizika, a matematika és a horgászat. Láng Laci nevű osztálytársam arcoskodott Esterházyval. Belvárosi polgárcsalád gyereke volt, ő hozta már otthonról a legfrissebb irodalmi hullámot, én meg azt gondoltam, nem fogok lemaradni, megnézem magamnak azt az Esterházyt. (Mint
szto gramm vodka Ivan Ivanovicsot.) ((A gimnazisták sznobériáját még tudásszomjnak vagy érdeklődésnek hívják.)) Megvettem a könyvet az Írók boltjában, és ott állt a fenti mondat, én meg néztem, mint üveges tótra a pákosztos macska, hogy akkor merre van előre, mi ez a szórend, mi ez a központozás, hogy kell ezt vagy azt érteni, és ha nem is értettem még igazán, az világos volt, hogy ezek a mondatok valahogy egészen másképpen néznek ki, másképpen hangzanak, léteznek, mint amit eddig irodalomként (az iskolából) ismertem: a lebegésük, a játékosságuk, a szabadságuk már egy ilyen matfizesnek készülő horgásztinédzsernek (számára) is nyilvánvaló volt. (Ha nem tudod eldönteni, hogy stílusbravúr vagy nyelvtani baklövés: kurziváld!)

Elindultunk, kézenfogva egy szebb jövő felé.

A Bevezetés a szépirodalombát, mint később kiderült, szó szerint vettem. És be lettem vezetve. Esterházyból olvastam (olvastunk) visszafele mindent: Kosztolányit, Ottlikot, Márait, Csáth Gézát, Hajnóczyt, Mándyt, Szentkuthyt, Garaczit, Bodort, Tandorit, Sziverit, Oraveczet, Mikszáthot, Krúdyt, Nádast, Weörest, Nagy Lászlót, Hrabalt, Kafkát, Haseket, Wittgensteint, Goethét, Schillert, Capekot, Mrozeket, de belőle néztük tulajdonképpen Menzelt, Formant, Chytilovát, Jancsót, Jelest, Bódy Gábort és Gothár Pétert is. Lehetne sorolni reggelig.


Ha a „Ki volt (a kurva életbe, múlt idő) nekem Esterházy?” kérdésre kell válaszolnom, habozás nélkül rávágom: irodalomtanárom.

Vitatkozhatunk egyes EP-művek jelentőségéről ilyen vagy olyan értékéről, nagyságáról, kicsiségéről, sőt – mivel kicsiny hazánk (és népünk) mai napig szügyig jár a Sturm und Drangban, és az írókat hajlamos minimum váteszként vagy valamiféle szellemi vezetőként kezelni – közéleti szerepéről, de arról, hogy ő VOLT a legnagyobb magyar olvasó, aligha..


ITT OLVASHATÓ

PÁN-PÉTER SZINDRÓMA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.07.13.


A 30-as generáció egyre több tagja él úgy, mint a 20 évesek. Ha ez a szám növekszik, akkor valóban eljöhet az az idő, amikor a 30 lesz az új 20, vagy csak áltatjuk önmagunkat?  Mit jelentenek számunkra a számok, ha életkort jeleznek? Városi legendák, XXI. századi mítoszok, vagy valóban annyi idősek vagyunk, amennyinek érezzük magunkat?
 
Amikor még minden lehetséges...
 
Huszonévesnek lenni jó dolog: a felnőttséggel járó előnyök előnyös kombinációja a kötelességek és felelősségvállalás mérsékelt szintjével. Még csak önmagunknak, önmagunkért tartozunk felelősséggel. Egy ébren töltött éjszaka még a buliról szól, nem a gyermeksírásról, de a már senki nem szól bele, ha másnap délig ágyban maradunk. Huszonévesen még minden lehetséges, még minden megtörténhet. Pszichológiai szempontból a húszas évek az önismeret, a kísérletezés, az útkeresés időszaka – akár a magánélet, akár a munka területét nézzük. A harmadik X környéke ellenben már az elköteleződés és a felelősségvállalás, a felnőtt élet egy más minőségének kezdete lenne…elvileg! Úgy tűnik azonban, hogy egyre több fiatal számára egyre kevésbé vonzó a felnőtti lét. Lássuk miért?
 
Miért jó felnőttnek lenni? Miért? Jó felnőttnek lenni?
 
Sok fiatal életéből hiányzik a vonzó felnőtt minta. A jelenlegi 20-as, 30-as generáció tagjai közül jó néhányan már csonka családban nőttek fel, de természetesen nemcsak erről van szó. Sokak szemében a felnőtt kor egyre erőteljesebben kapcsolódik össze kilátástalan egzisztenciális helyzettel, hitelekkel és szorongásokkal, agyonhajszolt, túlterhelt és feszült középkorú emberek képével, vagy éppen konfliktusokkal terhelt párkapcsolatok nem túl csábító víziójával. A kortárs csoport tagjai sem jelentenek vonzó, pozitív mintát, hisz közülük sokan szintén nem léptek át a klasszikusan értelmezett felnőtt korba, aki pedig igen, az gyakran ezzel együtt kimarad a társasági életből...
 

ESTERHÁZY PÉTER A HALÁL ÁRNYÉKÁBAN AZ ÉLET SZÉPSÉGÉRŐL BESZÉLT

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Kelen Károly
2016.07.15.


Semmi baj. Tényleg
úgy látszik, ez a világ
a létező világok legjobbika.
Nyugodjam békében."


A hetvenes évek közepén tűnt fel ez a minden szempontból különleges irodalmi személyiség. A kommunista társadalomban a történelmi Esterházy család leszármazottja a legmodernebb stílusok követőjeként tört magának utat az akkor induló, jelentős írógenerációban.

Matematikus végzettséggel és gondolkodással foglalta el helyét a bölcsészek között, kezdettől kitűnt hatalmas műveltségével és naprakész olvasottságával, miközben elképesztő, új formákat teremtett.
 
Az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény), amely igazi posztmodern szövegként egyszerre volt a szocialista realizmus és önmaga paródiája, egyszerűen lenyűgözte a kulturális közvéleményt. Azután meg már nem tudott tévedni. A Bevezetés az irodalomba darabjai, majd a Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk utánozhatatlanul élvezetes stílusbravúroknak bizonyultak. A családját nagyregénybe foglaló, az évezred utolsó évében megjelent Harmonia Caelestis pedig végképp a magyar irodalom legnagyobbjai közé emelte.
 
Aztán megírta ennek a nagy aparegénynek a folytatását, a Javított kiadást, amellyel kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy kiderült: apja a szocialista rendszer besúgója volt. És jöttek még drámák, novellafüzérek. Megkapta a legrangosabb díjakat, büszkék voltak a szervezetek –Szépírók Társasága, Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, Berlini Művészeti Akadémia –, amelyeknek tagja volt.
 
Tavaly bejelentette, hogy hasnyálmirigyrákja van, aztán két könyvben meg is írta a halállal való szembenézés és a halálra készülés emberi aspektusait. Ő készült rá, de mi, az olvasói nem voltunk képesek erre. Mert tudtuk, ha meghal, árván maradunk. Van – vagy inkább volt –, ez a nemzedék: a rendszerváltás idején már erősen a harmincas éveikben járó értelmiségiek, akik tudták – tudniuk kellett (volna) –, hogy nagy esélyt kaptak a történelemtől...

ITT OLVASHATÓ

A VÉGÉN RAJTUNK CSATTAN AZ OSTOR

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Bányászbéka
2016.07.15.


Miközben az Egyesült Királyságban már új kormány lépett a posztjáról lemondott David Cameron vezette régi helyébe (és Theresa May kormányfő egyfajta Monty Python-os lendülettel ki is nevezte Boris Johnsont külügyminiszternek), arról talán kevesebb szó esett, miként is élik meg a helyzetet, hogyan látják a jövőt a Brüsszelben dolgozók – magyarok és nem magyarok egyaránt. Bányászbéka korábban már írt egy posztot az unió központjából, most ismét jelentkezik.

„A szavazást megelőző hetekben-hónapokban a Bizottság egy furcsa Titanicra emlékeztetett, amin mindenki meg van győződve, hogy az úristen sem tudja elsüllyeszteni, a „jéghegy” szó pedig tabu, fedélzetről való kidobás terhe mellett tilos kimondani. Nem beszélünk róla. Amiről pedig nem beszélünk, az nincs. nem történhet meg. Ugyan már.
Nem csoda, hogy június 24-én reggel síri csönd honolt a folyosókon. Még munkaidő eleje előtt értem be és rajtam kívül egy brit kolléga volt az egyetlen. 41 éve dolgozik a Bizottságban és megtestesíti az angol gentleman minden pozitív kliséjét. Fekete öltönyében magába roskadva olvasta a reggeli híreket.

Szerinte a Brexit annyi, hogy Európában is felütötte fejét a Trump-szindróma: a globalizáció vesztesei, a lecsúszott fehér kékgallérosok kiáltása volt ez, egy kétségbeesett tiltakozás az őket lenéző és lekezelő nagyvárosi elit retorikája és politikája ellen.

Épp ezért nem is számított igazán, hogy a kampány során mekkora ordas hazugságokkal és csúsztatásokkal manipulálta a választókat mindkét oldal. Ez a választás nem észérvekről szólt. Megkérdeztem, mi lesz most vele és a többi brit kollégával, azt mondta, még fogalmuk sincs.

Úristen, ezeknek tényleg nem volt B-tervük

Miután hónapokig semmit nem lehetett kiszedni a HR-es főigazgatóságból a brit kollégák sorsa felől, miért is kaptunk volna bármilyen felvilágosítást a Brexit másnapján?

Lassan tudatosult bennünk hogy úristen, ezeknek tényleg nem volt B-tervük és most fogalmuk sincs, mihez kezdjenek. Végül kora délután a Tanács, a Parlament és a Bizottság vezetői körbe küldtek egy sablonüzenetet, amiből továbbra sem derült ki semmi konkrétum...

ITT OLVASHATÓ

SIMICSKA ÉS VOLNER - AVAGY VAN-E CSODAFEGYVERE A FIDESZNEK A JOBBIK ELLEN?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2016.07.15.


Látni kell, hogy a Jobbik a Fidesz számára egészen más jellegű ellenfél, mint a baloldal.

A címben szereplő két nevet ritkán szokták egy lapon említeni. Igaz, a közelmúltban mindketten többször is szerepeltek a hírekben, de nagyon eltérő kontextusokban és teljesen más reakciókat kiváltva. Volner Jánosról a ripost nevű portálon jelent meg egy nagy vihart kavart, állítólag az oldal „olvasóriporterétől” érkezett képsorozat, amelyen a Jobbik frakcióvezetője egy idegen nővel látható, akivel együtt bemennek egy Pécel melletti bozótosba. A sejtetésekkel teletűzdelt, szenzációhajhász anyagot széles körben a politikai újságírás legaljaként értékelték, és mint ilyen, egy polcra leginkább az olyan cikkekkel került, mint amilyen például a 888.hu-n korábban megjelent, Tóbiás Józseffel és a családjával foglalkozó gusztustalan írás volt.

Simicska Lajos viszont egészen más tészta: az egykor a Fidesz politikai családjához tartozó csúcsoligarcháról a Népszabadság írta meg néhány napja, hogy „ősztől bele fog állni a Vona-projektbe”, azaz anyagi és szellemi erőforrásokkal, illetve vélhetően a kezében tartott médiákkal fogja támogatni a Jobbik építkezését a párt 2018-as választási győzelme érdekében. Ez az ügy sokkal nagyobb horderejű és messzebbre mutató, mint a Volnerhez kapcsolódó botrány (miközben persze nehéz eldönteni, hogy igaz-e, különösen, hogy a Simicska-féle „G-nap” óta eltelt másfél évben többször is fölmerültek már a háttérben kötött szövetségekről szóló találgatások, amelyek megvalósulásának viszont annál kevesebb jelét lehetett eddig csak látni).

Miért helyezhető mégis egy platformra Simicska és Volner? A két ügy mint üzenet közötti összefüggés a Fidesz Jobbikkal szembeni kommunikációs lehetőségeinek és az ebből következő stratégiájának elemzésével érthető meg. Először is látni kell, hogy a Jobbik a Fidesz számára egészen más jellegű ellenfél, mint a baloldal. Ennek oka nemcsak az, hogy míg a Jobbik egységes, a baloldalon az sem mindig egyértelmű, hogy a pártok és a szavazók azonos oldalhoz tartoznak – ez fontos, ámbár inkább technikai kérdés. Kommunikációs szempontból az ideológiák, avagy az egyes pártokhoz köthető érvrendszerek, narratívák közötti távolság az, ami lényeges...

ITT OLVASHATÓ

SENKI SEM ÉRZI FELELŐSNEK MAGÁT A NAPI KÉTEZER KÖBMÉTER, A TISZÁBA ÖMLŐ SZENNYVÍZ MIATT VÁSÁROSNAMÉNYNÁL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Móricz Csaba
2016.07.14.


Változatlanul ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynál – annak ellenére, hogy két héttel ezelőtt nyilvánosságra hoztuk, a vásárosnaményi szennyvíztelep tisztítóművei lényegében nem működnek. Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. levélben reagált, ám érdemben egyetlen állításunkat sem cáfolta – viszont a környezetszennyezés felelősségét a tulajdonos önkormányzatokra tolná.

Mint írtuk: a vásárosnaményi szennyvíztisztító telepen a berendezések többsége üzemképtelen, így a városból és környékéről érkező napi 2000-2500 köbméter kommunális szennyvizet a rendszerváltás előtt épült, napi 600 köbméterre méretezett ún. oxidációs medencében próbálják meg ártalmatlanítani.
Rezsicsökkentés kimaxolva: hónapok óta ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynél

Elképesztő állapotok uralkodnak a vásárosnaményi szennyvíztisztító telepen. A berendezések többsége üzemképtelen, így a városból és környékéről érkező napi 2000-2500 köbméter kommunális szennyvizet a rendszerváltás előtt épült, napi 600 köbméterre méretezett ún. oxidációs medencében próbálják meg ártalmatlanítani. Bár az üzemeltető saját mérései szerint nincs ok a pánikra, számos jel utal arra, hogy a helyzet korántsem megnyugtató. Tovább a teljes cikkre.

Nem sokkal cikkünk megjelenése után választ kaptunk a teleppel kapcsolatos közérdekűadat-igényléseinkre is: az adatok alátámasztják a cikkünkben leírtakat, és nagyjából kizárják azt a lehetőséget, hogy a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. (TRV) felső vezetése ne tudott volna a súlyos környezetszennyezésről...

ITT OLVASHATÓ

NEM ÁLL MÖGÖTTÜNK SEM AZ ÁLLAM, SEM BÁRMELYIK OLIGARCHA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.14.
 
 

TERRORTÁMADÁS NIZZÁBAN: TEHERAUTÓ HAJTOTT AZ ÜNNEPLŐKBE

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.07.15.

 
84 ember meghalt és mintegy százan megsebesültek, amikor a Bastille napi ünnepségekre összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó a dél-franciaországi Nizzában csütörtök este. A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud! Marad a rendkívüli állapot Franciaországban.
 
A legfrissebb reggeli hírek szerint 84 ember meghalt, sokan megsebesültek, közülük többen válságos állapotban kerültek kórházba. Tizennyolcan még reggel is válságos állapotban voltak, és ötven könnyebb sebesültje is van a nizzai terrortámadásnak.
 
A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a súlyos incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.
 
A hat tonnás teherautó 60-70 kilométer per órás sebességgel hajtott a tengerparti sétányon, sokszor a járdán, szemtanúk szerint egyértelmű volt a sofőr szándéka: elgázolni, akit csak lehet. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi hajtott bele teherautójával a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe – közölte a francia belügyminisztérium.
 
A gyilkos csaknem két kilométert vezetett az emberekkel zsúfolt sétányon, és közben fegyverrel többször a tömegbe is lőtt. A legtöbben először fel sem fogták, hogy mi történik...
 

RENDES MAGYAR EMBER

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.07.14.


Rendes magyar ember nem handabandázik a Városligetben. Nem tüntet, nem demonstrál, nem hőzöng. Ő még soha sem tiltakozott semmi ellen, aztán, nézzenek rá, milyen jó rendes magyar ember lett belőle mégis.
 
Rendes magyar embernek fát lehet vágni a hátán. Ha valakit megütnek, az biztosan azért van, mert megérdemli. Ha belerúgnak azt is. Ha nem ugrált volna, nem feltűnősködik, haja szála nem görbül. Ő sem ugrál, nincs is neki baja, tessék csak ránézni! Ha mégis megpofozzák, hálát ad az égieknek, hogy nem a tenyerük élével ütötték meg.

Rendes magyar embert nem zavarják a kopasz verőemberek. Sem a választási irodánál, sem a Ligetben, sem sehol. Miért nem vitt magával kopaszokat a választási irodához a Szemüveg? Miért hagyta, hogy az a furmányos Erdősi néni kicselezze? Miért volt málé, miért nem volt ügyesebb? Erősebb? Fifikásabb. Vagy, teszem azt, vittek volna magukkal kopaszokat a favédők!

Rendes magyar ember elítéli a füvezést. Nem tudja mi az, de valami nagyon csúnya gonoszság lehet. A múltkor is mutattak egy füvest a tévében, hát az úgy nézett ki, hogy ne tudd meg, aranyapám! Ha rajta állna, börtönbe vágná az összeset. Az igaz, hogy ő maga legalább harminc éve nem volt józan, de az más. Inni, berúgni, férfias dolog, nem nyafka, hosszú hajú buzeránsoknak való. Pénz számolva, asszony verve jó.

Rendes magyar ember szerint jó kezekben van az ország. Persze, hogy lopnak, és a saját zsebére dolgozik mindegyik, de hát, tegye a szívére a kezét, aki még soha nem lopott. Mindenki lop, ez az élet törvénye. Aki nem lop, magára vessen, ha felfordul. Ettől még nem bűnözők a miniszterek. Ha azok lennének, már régen a börtönben ülne mind...

ITT OLVASHATÓ

ARCTALAN HAZUGSÁG

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.07.14.


Újabb, a fővárosi alvilághoz kötődő személy vádolta meg korrupcióval Rogán Antalt, Budapest belvárosának korábbi polgármesterét, aki ma már miniszter.” (Többmilliós kenőpénzt kaphatott Rogán Vizoviczkitől)

A fent hír hallatán igazán nem lehet békés uborkaszezonról beszélni. Ilyenkor mindenkinek azzal kellene foglakoznia, hogy melyik fürdőruha áll neki a legelőnyösebben, illetve mikor ne tartózkodjon a napon. Ehelyett manapság legfőképpen azon kell izgulnia, hogy kivel nem találkozott még Rogán Antal V. kerületi polgármesterként és vajon hány milliót nem kapott kenőpénz gyanánt.

Csak úgy pezseg a politikai élet. Rogán Antal feje mellett úgy süvítenek a lövedékek, mint Wyatt Earp körül Tombstone városában az O.K. Corralnál vívott híres tűzharc során. Még azt sem lehet tudni, hogy pontosan kik és honnan lőnek rá. A végén véletlenül még kilyukasztják a bőrét aztán oda lesz a vadiúj minisztersége.

Rogán Antalnak nagy gyakorlata van mások megrágalmazásában és az irányított hazudozásban. Szijjártó kollégájával a szilaj, fidelitasos időkben ezzel alapozták meg a karrierjüket. Most megismerkedhet ennek a tisztes tevékenységnek a másik oldalával is.

Őt természetesen nem hurcolják ide-oda vezetőszíjon, mivel nem valami ágrólszakadt baloldali politikus, de ennek ellenére szépen belekeveredett a slamasztikába. Előbb vagy utóbb még a bíróságon is meg kell jelennie, mivel ott már sokan nagyon kíváncsiak a véleményére. Minden alkalommal nem mondhatja azt, hogy már megint interjút ad Németország valamelyik legnagyobb lapjának, mivel ez a kifogás már a múltkor sem jött be.

A botcsinálta kabinetminiszternek bizony nem áll jól a szénája. Azzal ő is tökéletesen tisztában van, hogy Polt Péter bevetésével sikerült az emberekben alaposan megrendíteni az igazságszolgáltatásba vetett hitet. Pereskedni persze lehet, de mint felperes, még a Juhász perből is alig tud kikecmeregni.

Ha „minden olyan sajtóorgánummal szemben, aki ezt az arctalan hazugságot leközli, jogi eljárást fognak eszközölni”, akkor rengeteg dolguk lesz. A villámgyors fenyegetés hatására ugyanis gyakorlatilag minden, nem baráti „sajtóorgánum” lehozta a hírt. Portik Tamás után Vizoviczki László ismertsége is jelentősen megnövekedett és a népszerűségüket legfőképpen Rogán Antalnak köszönhetik...

ITT OLVASHATÓ

BEFEJEZNI (A MONDATOT) - ESTERHÁZY PÉTER EMLÉKÉRE

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellért (ergé)
2016.07.14.


„Hit és kétkedés arányait meglelni, kötöttségben a szabadságot, lázadásban a rendet, szabadságban a hitet, azt, amire szabadok volnánk - - - - gondolhattam volna az elején, hogy nem tudom befejezni (a mondatot). Vagy nincs ilyen arány, kushadás vagy hőbörgés csak? Idő nincs, az a baj. Minden kevés.” (Esterházy Péter)

 
Te be tudod fejezni a mondatot?
Mi be tudjuk fejezni a mondatot?
Ti be tudjátok fejezni a mondatot?
Én... be tudom majd fejezni azt a mondatot?
Van mondatunk? Volt, de már elmúlt? Nincs, de majd lesz? Nem lesz soha?
Kushadunk? Hőbörgünk?
Minden kevés?
Nincs időnk? 
Lesz időnk?
 
 


HIÁBA ÍGÉRGETNEK, A FÁKAT ÍGY IS, ÚGY IS KIPUSZTÍTJÁK A LIGETBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.07.14.


Már-már bájosan bumfordinak is nevezhetnénk azt a kommunikációs hibát, amivel a Városliget Zrt. megpróbálta a mai napon elsimítani a Ligetvédők, illetve a budapesti lakosok felháborodását. Bájosan bumfordi, vagy inkább végtelenül ostoba elképzelés volt, hogy az internet korában sikerülhet egy teljesen nyilvánvaló kamuval kifogni a szelet a vitorlákból. A félreértések elkerülése végett: nem, nem megoldás az, ha a fákat csak úgy, sitty-sutty átültetik egyik helyről a másikra.
 
Nem egészen fél óra kell ma ahhoz, hogy az ember elméletben kiművelje magát a fatranszplantáció lehetséges buktatóiból.
 
Fatranszplantáció – vagyis a fák átültetése egyik helyről a másikra. Van hozzá mókás alakú gép is, ami ügyesen kiharapja a földlabdát a fa gyökerével, majd áttranszplantálja egy másik gödörbe (bocsánat a szemléletes leírásért, remek videók vannak a neten a folyamatról, igazán érdemes elmélyedni bennük).
 
Szóval akkor ma reggel arra ébredtünk, hogy a Lokál nevű nagyonkormányközeli lapban Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója azt nyilatkozta: „A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágunk ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetjük a Ligeten belül.” Kicsit még fokozta is az engedékenységet azzal, hogy közölte: „Emögött nincs szakmai érv, sokkal többe kerül és sokkal több idő is, de ha erre van igény, mi ennek hajlandóak vagyunk megfelelni.”
 
Jól hangzik, nem igaz? Győz az igazság, szakmai érvek nélkül, és mindenki boldog.
 
Csak a fák nem
 

ÜSD A MIGRÁNST AHOL ÉRED, EZZEL IS A VIKTORT VÉDED!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.14.


Nem szeretem a migráns kifejezést, összemos fogalmakat és helyzeteket, olyan, mintha Michelangelo szobrait jellemezve azt mondanánk, hogy vésővel megmunkált mészkő.
Mindenesetre a kifejezés arra tökéletes, hogy megszüntessen minden emberi együttérzést, és teret adjon az embertelenségnek.
Erre pedig nagy szükség van manapság, mert nagy teret kell adni, hiszen a kormánynak nevezett Orbán olyan egykedvűséggel alkalmaz embertelen eszközöket, mint ahogy általános iskola alsótagozatában a tintába mártott légy szárnyait tépkedte ki egyenként, mitől is a légy a közismert vicc szerint elveszítette a hallását, hiába tapsolt neki, nem reppent fel.
Magyarország se reppen fel...

Azt mondják a segélyszervezetek illetékesei, hogy a menekülteket a vasfüggöny mentén fizikailag is bántalmazzák, ami nem is elképzelhetetlen az emberi természet és a pszichológiai kutatások tükrében.
A fegyveres ember egyébként is hajlamos az erőszakosságra, ezt a különféle háborús filmek by Hollywood még tovább is fokozzák,és azt a benyomást keltik, hogy a film végére a "The end " feliratot a valós életben is ki lehet tenni. A jók (mi) győztek a rosszak (a migránsok) felett, és senkinek eszébe sem jut, hogy a fegyveresek a való életben csak jelmezes mellékszereplők lehetnének.
Ez az egész folyamat egyszerű államigazgatási eljárás kellene, hogy legyen, melynek során be kellene tartani a nemzetközi egyezményeket, és a humanizmus örök emberi szabályait.
Nem ez történik, hanem Orbán szokott sunyiskodása, amikor is azt bizonygatja, hogy az állam minden szabályt betart, miközben embereket vernek, rugdosnak és sokkolnak, szülőket a gyermekeik előtt ütnek és ordítanak velük - természetesen magyarul.
Mennyé haza köcsög, hát nem értöl a szépszóból?! - aztán a negyvenfokos hőségben sátrakba zsúfolják őket, miközben L.Simon bukott államtitkár vadászkastély vesz magának, a Nemzeti Bank elnöke meg összevásároltat magának egy rakás palotát.
Vásárolna kastélyt is, de arra - mint hajdana KGST-ben - nem ő, hanem a miniszterelnök veje szakosodott.

A népszavazásra (Akarja Őn, hogy Orbán Viktor az ön megkérdezése nélkül szárnyas vizilóvá változtassa édesanyját?) szánt összegből olyan remek befogadóállomásokat lehetne építeni, hogy még Orbán is megnyalná a tíz ujját, mikor majd menekülnie kell...
Jó, nem jut rá pénz, még fel kell építeni a harminc stadiont, és még csak egyik lány áll a saját lábain, a Gazsi meg még bizonytalan, hogy mi szeretne lenni, egyelőre belekezdett ő is a bogyók szedésébe, mert apukánál azt látta, hogy ez a siker kulcsa.
Ha elég hülye lesz, és szorgalmasan lengeti a nyelvét, még politikus is lehet belőle.
De ez a fizikai bántalmazás azért kicsit necces, és bár tudjuk, hogy mint liba a tóra, döngő léptekkel haladunk a középkor felé, mégis elképzelhető, hogy Európa nem nézné jó szemmel, ha kiderülne, hogy a csapott bal meg a jobb felütés része a hivatalos állami politikának.
Így aztán el kell ködösíteni, hogy ki is a fizikai erőszak alkalmazója.
Ha rendőr, akkor bűncselekményt követ el, ha katona, akkor detto.
De ha egyik sem, csak örző-védőnek becézett kopasz gorilla, akkor nincs semmi baj, azokat nem lehet beazonosítani, hiszen 2006-ban is csak a rendőrökkel szemben volt követelmény az azonosító szám viselése, az, aki hátán a Molotov-koktélokat tartalmazó hátizsákkal gyújtogatott, az még az arcát is eltakarhatta.
Ha meg nem takarta el, akkor se ismerte fel az ügyészség, melynek éleslátását talán csak a Matolcsy - Schmidt páros unortodox tekintetete múlja felül...


ITT OLVASHATÓ