2023. március 5., vasárnap

ORBÁN GENGSZTEROKRÁCIÁJÁNÁL IS VESZÉLYESEBB ROMBOLÓ KÜLPOLITIKÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.03.05.


Orbán Viktor évértékelőjét a magyar politikatörténet egyik legszánalmasabb halandzsa-beszédének tartja Radványi Miklós, magyar származású amerikai közíró. A konzervatív elemző szerint azonban a magyarok többségének nincs bátorsága ahhoz, hogy tudassa a miniszterelnökkel, messze nem olyan kiváló, mint amilyennek képzeli magát. A kemény felütéssel induló legújabb cikkében ugyan sok szót ejt a Magyarországot lepusztító orbáni „gengszterokráciáról”, ám a legnagyobb veszélynek mégsem ezt, hanem romboló külpolitikáját nevezi. Arra a következtetésre jut, hogy Putyin közvetett támogatása, valamint a NATO és az EU politikájával ellentétes agresszív, Kína-barát kampánya mára kritikus helyzetbe sodorta a kettő között lavírozni próbáló Orbánt.

Orbán Viktor – aki a lelki állapotát tekintve mindig is a valósághoz alkalmazkodni képtelen, született lázadó volt – már elveszített minden tiszteletet és szimpátiát, s már Moszkvában, Ankarában és Pekingben is nevetségessé vált. Megbízhatatlan partnerként, zsarnokként és persze kleptokrataként tartják őt számon a világban – állítja Radványi Miklós. A közíró az amerikai konzervatívok egyik fontos orgánumában, a Townhall hasábjain megjelent cikkében Orbán évértékelőjéből a többi között azt a tanulságot vonja le, hogy a kormányfő képtelen megérteni „az esztelen populizmus és a gyűlölettel teli kultúrharc végzetes veszélyeit a magyar társadalom egészére, s az ország politikai intézményeire, gazdaságára”.

A Fidesz 2010 óta ellenőrizhetetlen abszolút többsége borzasztóan elszegényítette az országot, a végletekig megosztotta a társadalmat, miközben páriává tette a magyarokat külföldön – szögezi le az elemző. Az Alaptörvénynek nevezett, a kormánypárt kénye-kedve szerint folyamatosan toldozgatott-foltozgatott alkotmányra támaszkodva megszűntették a fékek és ellensúlyok rendszerét, s így már nincs mi megakadályozza a végletekig kapzsi és immorális gengszterokrácia virágzását. Orbán zsarnoki rezsimje alatt – az Európai Unió önző érdektelensége által segítve – Magyarország kiüresedett, elvtelen, törvények nélküli országgá változott, ahol a jogállamiság ismérvei legfeljebb csak nyomokban vannak jelen. A szerző szerint azonban Orbán romboló külpolitikája még ennél is sokkal nagyobb veszélyt jelent a NATO-ra és az Európai Unióra nézve...

EURÓPÁBAN HÓDÍT A KÜLPOLITIKAI IDEALIZMUS

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.03.05.


Az ukrajnai orosz invázió a felszínen példás (vagy példátlan) egységbe kovácsolta az Európai Uniót és a NATO európai tagjait, látványosabban csak Magyarország miniszterelnöke szokott kibeszélni ebből.

Ugyanakkor a Oroszországgal szemben mutatott egység mögött az utóbbi évben több, a háború kezelésével és az EU távlati külpolitikájával kapcsolatos, kevésbé látványos törésvonal is kialakult, illetve elmélyült. 

- Emmanuel Macron francia elnök a régi francia stratégiai gondolkodás új kiadását követve még mindig az európai stratégiai szuverenitás álmát kergeti, és hosszabb távon az Oroszországgal való stabil együttélésről és az Egyesült Államoktól való távolodásról álmodozik.

- A németek tavaly tavasszal egy nagy nekibuzdulás keretében bejelentették, hogy levetik sok évtizedes passzivitásukat, és Németország kész belemenősebb vezető szerepet vállalni – majd pár hónappal később kiderült, hogy annyira nem megy gyorsan a régi beidegződések levetkőzése, és bármilyen változás nagyon óvatos lesz.

- Közép- és Kelet-Európa uniós tagállamai közül pedig sokan elutasítással és türelmetlenséggel fogadták a nagyok hezitálását, ehelyett Ukrajna támogatásának, Oroszország legyőzésének és egy megalkuvásmentes, Európa határain kívül is konzekvensebb értékalapú külpolitikának a szószólóivá váltak.

Benjamin Tallis, a német külügyi intézet kutatója “neoidelizmusnak” nevezte el a jelenséget, amely egy “erkölcsi alapú hozzáállás a geopolitikai érdekek érvényesítéséhez”. Az ő megfogalmazásában a neoidealisták mindenekelőtt a demokratikus államok, köztük a kis államok önrendelkezéshez jogát hangsúlyozzák, amelynek inherens része a számukra kedvező szövetségekhez, például az EU-hoz vagy a NATO-hoz való csatlakozás joga, de ugyanígy a számukra kedvezőtlen, például az orosz befolyási övezetek elutasításának joga is.

Azaz végső soron arról van szó, hogy az áramlat képviselői szerint csak az eszmei–elvi politizálás biztosíthatja saját biztonságukat, jólétüket és szabadságukat, az erőalapú nagyhatalmi politikában való pávatáncolás nem.

Ez a hozzáállás főként a balti és skandináv térségben jellemző, de az ukrajnai konfliktus alatt Magyarország közvetlen szomszédságában, Szlovákiában és Csehországban is hangsúlyosabbá vált, és az ukrajnai háború mellett egy másik jelképes ügyben, a Kínával, illetve Tajvannal szemben tanúsított magatartásban is megmutatkozik. Hogy mennyire lesz célravezető, az egyelőre nehezen megítélhető – főleg, hogy nem világos, meddig tartanának az észak-európai elvek a NATO és az Egyesült Államok támogatása nélkül...

„GYÁSZOLHAT A DEMENS NAGYMAMA VAGY A FOGYATÉKOS GYEREK?”

NINCS RÁ SZÓ PODCAST / 24.HU 
Szerző: PÁL ZSOMBOR
2023.03.04.


Eutanáziáról, méltóságteljes pelenkázásról, a búcsúzó hozzátartozók és a haldokló között leosztott szerepekről és a gyász fajtáiról beszélgetünk a Magyar Hospice Alapítvány gyógyíthatatlan daganatos betegeket gondozó pszichológusával, Biró Eszterrel.


A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„Milyen lesz az élet nélküle? Én leszek a gyászoló. Hát már most gyászolok, mert mindjárt meg fog halni.”

Folytatjuk a Biró Eszterrel megkezdett beszélgetést, aki 2003 óta a Magyar Hospice Alapítvány pszichológusa. Rákbetegekkel és hozzátartozóikkal dolgozik a haldoklás folyamata alatt és után is.

Beszélünk az önrendelkezési jogról, a magyar jogrend problémáiról. Arról, hogy a halál nem kudarc és nem feladás. Haldokló és a hozzátartozók közt leosztott szerepekről az élet végén. Arról a szürke zónáról, átmeneti állapotról, kétkedésről, ami a megjavulás, tehát a kórházi kezelés lehetősége és a „csak” javítás, tehát a hospice ellátás között van.

A gyász szakaszairól (pl. agresszió, harag, düh) és speciális formáiról: az elővételezett gyászról és az illegitim gyászról. Gyásznak tekinti-e a társadalom a fogyatékos gyerek gyászát? Vagy a demens nagymama gyászát? Az öngyilkosság lehetséges racionalitásáról és az eutanázia létjogosultságáról...

HETI ABSZURD: MINISZTERI BIZTOS VÉG, AVAGY A KULTÚRA MORZSÁI A SÁNDOR-PALOTÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2023.03.05.


Az vesse az első követ Hoppál Péterre, aki kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztosként sosem komcsizott és prolizott le még egyszeri Facebook-posztolót a Sándor-palota pompás díszterméből csütörtökön, pogácsák és gyümölcsszeletkék aszkézisében. Egyszersmind még sosem közölte az ismeretlen kilétű B. Nóra civillel, hogy „tetszettek volna választást nyerni”, és hogy „maguknak VÉGE”, így nagybetűvel, de ez már tényleg olyan dühöngő garázdaság a digitális térben, hogy nehezünkre esett pontosan idézni. Pedig itt, papíralapon szimplán az érvek hiányára utal, ami egy civil kommentelő kontra k. k. ü. f. miniszteri biztos viszonylatában rém kellemetlen az utóbbira nézve.

De hát mit van mit tenni, ha egyszer a kérlelhetetlen igazság és a született elegancia az ember gyerekével / miniszteri biztosával van! A kulturális exállamtitkárnak minden oka megvolt a tőle megszokott bőszületre (örüljön B. Nóra, hogy nem húzta ki az internetkábelét!), a hozzászólás ugyanis nem átallotta azt sugallni, hogy esztelen kormányzati rongyrázást örökített meg a dolgos fideszes („De jól éltek! És még a pofánkba is toljátok?”). Pedig nem eszem-iszom történt, az ilyet aligha teszik kirakatba, hanem egyeztetés. „Novák Katalin köztársasági elnök asszony ma a magyar kultúra szereplőivel tartott kerekasztal egyeztetést a Sándor-palotában. Hajrá, minőségi kultúra!” – írta a dolgos Hoppál mester (vagy a digitális porondkezelője, mindegy is). Hajrá, minőségi kultúra és kiadós komcsizás-prolizás egyben, igazán emelkedett teljesítmény egy élő k. k. ü. f. m. b.-től...

VARGA JUDIT HÁZMESTERKÉPZŐJE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.05.


Mielőtt elandalodnánk itt a tavaszi fuvallatoktól és a lányok lekerülő nagykabátjától, Varga Judit nacsasszony gondoskodik arról, hogy még véletlenül se érezzük jól magunkat a bőrünkben. Illetve egészen rosszul legyünk a reánk törő hányingertől. Más részről viszont nem tagadható az sem, hogy rengeteg honfitársunk előtt nyílik meg a lehetőség arra, a benne szunnyadó ösztönöket kiélje. Feljelentgesse a szomszédját. A gyerek a szüleit, a szülő a gyereket, a férfit az utcából, illetve vég nélkül sorolhatnánk a viszonylatokat, ki kit súghat be, ahogyan az generációk óta nemzetünk ösztöneiben (génjeiben) van. Annak idején a nácik sem bírták a tempónkat, mert nem volt elég vagonjuk a szállításra.

S mielőtt az a vád érne, hogy sötéten látok, igazolásomul közlöm – ha még nem hallottak volna róla – igazságügyi miniszterünk, a jogállam lángpallosos védője legújabb törvénymódosító javaslatát, amely arra ad lehetőséget (és ezzel arra bíztat), hogy a „magyar életmód védelme” érdekében tegyünk bejelentést arról, ha környezetünkben kilengést (elhajlást) érzékelünk-hallunk-tudomásunkra jut, hogy bárkiakárki kétségbe vonja, tagadja „a házasság és a család alkotmányjogilag elismert szerepét”, vagy a „gyermek…születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. Kérdéseket és válaszokat is bőven felvet Varga nacsasszony burkolt LMBTQ-s ámokfutása, ha nem (értenénk az irányt és a szándékot).

De értjük. Az Európai Bizottság is már korábban éppen emiatt kötelezettségszegési eljárást indított kies hazánk (a Fidesz) ellen, de kitetszik, hogy még rátesznek egy lapáttal. Sőt, nem elég a nagy hangon való tutulás, immár büntethetővé is válik, ha valaki kétségbe vonja, hogy „az apa férfi, az anya nő”, vagy nem tudjuk, hogyan lehet megkérdőjelezni a házasság szentségét, milyen nyilvánosság előtt és miképp kell ezt megtenni, hogy jöjjön értünk a fekete autó. Illetve az sem világos, mi lesz az ilyesmiért a büntetési tétel, máglyán égetnek meg vagy csak az ördögöt űzik ki belőlünk, de a jelek szerint jó lesz tartani a szánkat, mert mindenki mindenért feljelenthet minket. Szép, okádni való jövő.

Két dolog van itt, amit ezzel kapcsolatban ki kellene emelnünk. Az egyik a Varga Juditban manifesztálódó Fidesz szellemiség, amely a középkorba vezet fasiszta-kommunista módszerekkel, a család és házasság misztifikálásával és szakralizálásával. Voltaképp ez nem egyéb, mint a bugyogónkban matatás, és kövezzenek meg, ha úgy érzem, innen már csak egy lépés, hogy oda jussunk, mint Katar, a futball vébé rendezője, aki felhívta a figyelmet arra, a területére lépő szurkolók és játékosok (az idegenek) nehogy házasságon kívüli szexuális viszonyt folytassanak, mert baj lesz. Olybá tűnik, abban le is előzzük őket, hogy nálunk már beszélni sem lehet ilyesmiről, mert fel lehet jelenteni érte.

Nem világos egyébként, hogyan lehet szóban vétkezni a házasság ellen, mi kell ahhoz, hogy följelentsenek érte, de Magyarországról beszélve nagy valószínűséggel alig is valami vagy semmi. Mivelhogy házmesterország voltunk és vagyunk, csak most már papírunk is lesz róla. Az állam lehetővé teszi és elvárja, hogy gondolatbűneink miatt a szomszédunk minket följelentsen. Kis túlzással az egész országot III/III-assá neveli a Fidesz, amely párt amúgy három évtizede nem teszi lehetővé az ügynökakták megnyitását, de ezek után már fölösleges is. Mindenki föl van szólítva a besúgásra, és népünket ismerve rengetegen élni is fognak vele. Gyönyörű egy világ lesz, bár már eddig is elég szar volt...