2018. december 26., szerda

RÁADÁS: PÉLDA A DEMOKRATIKUS KÖZHATALOM KIALAKÍTÁSÁRA: A RENDŐRSÉG DEMOKRATIZÁLÁSA

GALAMUS
Szerző: KRÉMER FERENC
2012.08.30.1. rész: Csak a demokrácia!

...A rendőrség, hasonlóan a közhatalom más intézményeihez nem jobboldali és nem baloldali. Viszont felépülhet és működhet antidemokratikus, illetve demokratikus módon. Sokan és sokszor leírtuk és elmondtuk már, hogy a jelenlegi magyar rendőrség antidemokratikus jellegű, de még ebben a formájában sem volt megfelelő az orbáni új rendszer (a Nemzeti Együttműködés Rendszere) számára, és szinte azonnal hatalomra jutása után hozzálátott az átalakításához, vagy mondjuk inkább úgy, a szétzilálásához. Az átszervezés következménye pedig az lett, hogy a rendőrség még a korábbiaknál is alkalmatlanabbá vált a társadalmi problémák kezelésére. Alkalmatlansága pedig a politikai hatalomtól való függésének arányában folyamatosan növekszik. Senkinek se legyen kétsége, bár a rendőroktatásban vannak súlyos hiányosságok, mégsem a rendőrök szakmai tudása akadályozza, hogy feloszlassák a pogromra készülő félkatonai, rasszista alakulatokat. A döntés a kormány politikusainak kezében van, ők pedig nem akarnak szembeszállni a gárdistákkal és a mögöttük lévő újfasiszta párttal, még az is lehet, hogy kedvesek a szívüknek.

Röviden összefoglalva a jelenlegi magyar rendőrség szaktudását, kompetenciáit, kultúráját, működésmódját és felépítését tekintve egyaránt alkalmatlan a demokráciában megkövetelt feladatoknak az ellátására, ezért minden egyes ízében meg kell változnia ahhoz, hogy hozzá tudjon járulni az élhető közösségek létrejöttéhez és fennmaradásához. A jelenlegi rendőrség nem alkalmas a helyi problémák megértésére, sem a társadalmi kooperációra, tevékenysége sok esetben nem csökkenti, hanem növeli a feszültségeket – jó példa erre Gyöngyöspata, Devecser vagy Cegléd. (A szélsőjobboldal agresszív akciói éppúgy nem kaphatnak helyet a demokráciában, ahogyan a terrorizmus sem. A kettő között egyébként is rendkívül szoros a kapcsolat, a Jobbik gárdáinak támadásait nyugodtan nevezhetjük a társadalom elleni terrortámadásoknak.)

Teljesen mindegy, hogy konzervatív vagy szociáldemokrata oldalról nézzük a rendőrséget: neki képesnek kell lennie arra, hogy elfogadja és a magáénak vallja a demokratikus értékeket, a társadalmi státustól és minden egyébtől független egyenlőséget és a szabadságra való azonos jogot. Ez többek között azt jelenti, hogy bár a mindenkori kormányzat irányítja a rendőrséget mint szervezetet, biztonságpolitikai célokat tűz elé, meghatározza a költségvetését stb., a rendőrség mégsem a kormányt szolgálja, hanem a demokráciát, közvetlenül pedig a demokrácia működését leíró jogot. Vagyis van a rendőrség működésének egy olyan területe, ahová csak közvetett eszközökkel és sokszor csak pártközi konszenzussal tud belépni a kormány, és amennyiben nem így tesz, az épp olyan bűncselekmény, mint a bolti lopás, és a rendőrnek nemcsak joga, de erkölcsi kötelessége is nyilvánosan fellépni ellene.

Aztán a rendőrségnek arra is képesnek kell lennie, hogy megértse a helyi társadalmak folyamataiból eredő problémákat, és a polgárokkal, valamint a helyi társadalom intézményeivel együtt optimális megoldásokat találjon rájuk. Mivel ezek a problémák rendkívül sokrétűek és a feltételektől függően változónak, a rendőröknek képzetteknek kell lenniük. Rendkívül fontos, hogy a beavatkozás, illetve a problémakezelésben való részvétel módjának megválasztása szintén a rendőrség felelőssége. Ez azt jelenti, hogy a rendőrségnek számolnia kell azzal a hatással, amelyet a tevékenysége kivált, ez ugyanis a legfontosabb követelmény, amit egy demokratikus rendőrség elé kell állítanunk. Az erőszak, a mai kormányzat által ismert egyetlen módszer csak speciálisan alkalmazható, a rendőrség ugyanis már régóta nem erőszakszervezet. Az univerzális eszközként alkalmazott erőszak növeli a káoszt a társadalomban és növeli a korrupció valószínűségét is.

Ha demokratizálni akarjuk a rendőrséget, akkor azt kell végiggondolnunk, milyen feltételeket kell kialakítanunk ahhoz, hogy a fenti követelmények valósággá váljanak, és ne járjunk úgy, mint Pintér Sándor a két hét alatt megteremtett renddel. A sorozat további részeiben ezeket a feltételeket tárgyalom, a legvégén pedig azt, mi mindent kell felszámolni ahhoz, hogy demokratizálni lehessen a rendőrséget.
..

KARÁCSONYI GONDOLATOK A RENDŐRI ERŐSZAKRÓL

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2018.12.26.


...A magyar rendőrség, szervezeti és egyéni szinten is, az elmúlt néhány héten megmutatta, hogy nemhogy tapsot nem érdemelnek, hanem kifejezetten hajlamosak jogsértő magatartásra. A teljesség igénye nélkül gondoljunk a tüntetők igazoltatását megelőző utcai fogvatartásra, Adrien esetére ahol, mit tesz Isten, valahogy nem kerültek elő a rendőrségi kamera felvételei, vagy a rendőrautóban fenyegetődző és cigányozó biztos „urakra” (ebben az esetben legalább indult nyomozás a rendőrök ellen).

De legalább ennyire aggasztóak a minden eddiginél hosszabb előállítások, amelyhez elég rossz kocsma előtt cigizni, és amely után sokszor napokig nem is tudni, hova került az előállított személy. De a tüntető tömeg könnygázzal való bőkezű megszórása sem biztos, hogy különösebben jogszerű volt, mint ahogy Hadházy Ákosék MTVA-ból való kidobását sem kellett volna tétlenül nézniük.

A magyar rendőrség magatartása tehát a magyar jogállamiság nyílt szembeköpése volt, és az ellenzéknek (mind a pártoknak, mint a különféle civil szerveknek) kötelessége lenne fellépni ezekkel szemben. Amikor ehelyett fehér sapkával állnak ki a nép elé, akkor a magyar jogállamiságot árulják el. Még egyszer, a legkevésbé sem azért, mert egyébként a rendőrök tojással való megdobálása magától értetődően helyes cselekedet lenne, hanem azért, mert ezzel ahhoz járulnak hozzá, hogy a kormány a különféle, egyébként nemzetközi összehasonlításban elég gyengének mondható békétlenkedéseket fügefa-levélként használhassa a gyülekezési jog erodálására és a rendőri erőszak legitimálására. Egy szánkó felgyújtása (illetve az arra tett kísérlet) nem ad, nem adhat indokot a véleménynyilvánítás szabadságának megkérdőjelezéséhez.

A képviselőknek arra kellett volna felhívniuk a figyelmet, mielőtt szemforgatva ítélik el a tüntetők „erőszakosságát”, hogy a kormány igazán söprögethetne a saját háza táján.

A budapesti tüntetők, akár az előállított CEU-s srácról, akár a rendőrautóban fenyegetett, korábban egy rendőrautó tükrét gördeszkával letörő M., akár a Kisüzem előtt rosszkor cigiző ember, el tudnak érni a nyilvánossághoz.

Azonban nem szabad elfelednünk, hogy ugyanezek az egyenruhás alakok lépnek fel roma vagy menekült embertársainkkal szemben is (vagy, ahogy az egyik jómadár fogalmazott, ők „néznek szembe a büdös cigányokkal”, csak hogy egyértelmű legyen, hogyan is viszonyulnak egyes rendőrök a magyar állampolgárok egy csoportjához), akik már sokkal nehezebben érik el a 444 vagy akár a Mérce szerkesztőségét. A rendőri brutalitás ugyanis a déli határon és nem a Kossuth téren kezdett erőre kapni, a rendőri önkényeskedés is csak Budapesten újdonság, nem Borsodban. A NER mostani újítása, hogy már nem csak a Ligetvédőket, hanem országgyűlési képviselőket is képesek biztonsági őrökkel kidobatni.

A jogállam igazi híveit ez zavarja. Akit pedig nem zavar, az, azt kell, hogy mondjam, hogy nem a jogállam igazi híve.


KIRÚGTÁK A KÚTVÖLGYI ORVOSAIT ÉS NŐVÉREIT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.12.26.


Meg nem erősített hírek szerint máris egy sor orvos és ápoló kapta meg felmondását a Kútvölgyi Kórház Semmelweis Egyetem tömbjében. A Hírklik informátora maga nem látott ilyen felmondást, kezébe nem került az elküldést rögzítő papír, azt azonban egyértelműen közölte, hivatalos értesítés alapján, hogy az egyetemnek el kell hagynia a Kútvölgyi Kórházat. A döntés, magyarázta több forrásunk, teljességgel érthetetlen, szakmaiatlan, tönkreteheti az egyetemet, a környék biztos ellátását, no és persze az ott dolgozó embereket is. Illetve egy magyarázat van a kormányzat eme lépésére, mégpedig az, amelyről a Népszava, szarkasztikusan így számolt be: a Fidesz a Szent János Kórházat indítja a választásokon.

A történet előzménye az, hogy a kormány, korábban, a súlyponti kórházak kialakításának koncepciója kapcsán arról döntött, hogy az elavult, szerkezetében - szétszórtsága okán - használhatatlan Szent János Kórházat bezárja. A döntés ellen rendkívül erős lobbi indult be; összefogtak az érintett körzetek országgyűlési képviselői, a kormányzat erős emberei, Gulyás Gergely, Varga Mihály, Fónagy János, valamint az önkormányzati választáson újrainduló Pokorni Zoltán és Láng Balázs. Az akció, amelyet kiegészített a környék lakónak aláírásával megerősített a János megtartását követelő petíció is, eredményesnek bizonyult. A fentebb felsorolt notabilitások jelenlétében október végén sajtótájékoztatón jelentették be: a Szent Jánosból centrum kórház lesz, míg a hajdani VIP kórház, a Semmelweis oktató kórházává átalakult Kútvölgyi – SOTE-tömbként beszéltek róla a tájékoztatón – megszűnik, lebontásra kerül, A hely a János Kórházé lesz.

A Hírklikk több forrásból igyekezett tájékozódni, tekintettel arra, hogy az októberi bejelentést követően - amelyről zömében csak a jobboldali sajtó számolt be, a kormányzat újabb sikeres tervének felmutatásaként – újabb információk nem nagyon láttak napvilágot. Ez a felmondási papír, illetve a a jövő decemberi határidő is csak informálisan jutott a birtokunkba. Ennek persze lehet magyarázata az, mondta el az egyik, az egészségügyben járatos szakértőnk, hogy a kormány sokféle tervet készített már, amelyek aztán mind a semmibe hullottak. Szerinte ez a mostani is lehet átmeneti elképzelés, amely egészen az önkormányzati választásokig tartja majd magát; a Jánosra szüksége van Pokorninak az újraválasztásához, és persze a térség országgyűlési képviselőinek is fontos felmutatni erejüket...

72 MILLIÁRD SZÉTOSZTÁSÁRÓL DÖNTÖTT A KORMÁNY, AMÍG MI AZ ÜNNEPRE KÉSZÜLTÜNK

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2018.12.26.


Sosem látott időpontban, vasárnap jött ki a Magyar Közlöny, amelyben a Portfolio összesítése szerint 150 kisebb-nagyobb fejlesztési célra összesen bő 72 milliárd forintnyi, a GDP 0,2%-át kitevő támogatást szórt ki a kormány.

Három kormányhatározat is megjelent a vasárnap, december 23-án kiadott Magyar Közlönyben, melyeknek már címéből is kiderült, hogy gyors pénzköltésről van szó - szúrta ki a portál. Jellemzően néhány tíz, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra.

Közöttük azonban néhány olyan projekt is szerepel, amelyekre egyenként is több milliárd forintot szánt a kormány:...

CIGÁNYNAK AKARTAM SZÜLETNI, MERT CIGÁNYNAK LENNI JÓ


444
Szerző: URFI PÉTER
2018.12.26.


Mindig érdekes színházi helyzet, amikor egy jelenetről nem eldönthető, hogy a produkció tervezett része vagy csak véletlen közjáték. A Cigány magyar december 13-ai előadásán a nézőket eleve késéssel ültették le az iskolából lett színházi központ, a Jurányi egyik osztálytermébe, majd az egyik alkotó közölte, hogy 

nem tudják elkezdeni az előadást.

Azért nem, mert jön a Deutsches Theater - Európa egyik leghíresebb színháza - dramaturgja, és ez nekik nagyon fontos, nagy lehetőség lenne egy berlini meghívás, csak hát a rendkívüli budapesti helyzet miatt Birgit nehezen kapott taxit... Az applikáció szerint még 8 perc, amíg ideér vele az autó, úgyhogy legyünk olyan kedvesek, várjuk meg, de ha lehet, akkor ne mutassuk neki, hogy összebeszéltünk a háta mögött - kéri Horváth Kristóf, a Színész Bobként ismert slammer.

A Tudás Hatalom csoport vezetője némi téblábolás után leül egy székre, és elkezd mesélni arról, hogy ebben a kis közösségben cigány fiatalokkal csinálnak zenét és színházat. És ilyen videókat:...

A KULTÚRA VAJON MI?

HVG ONLINE / KULT
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2018.12.26.


Miért van az, hogy nyolc év kormányzás után a könyvespolcokon még mindig egymásba érnek a Parti Nagy Lajosok?

Végtelen ciklusba kerültünk, drága nemzettársaim, ahogy újra- és újraválasztanak minket a magyar emberek, úgy leszünk egyre nemzetiebbek, erősebbek, elkötelezettebbek és kereszténydemokratábbak, mégis hangunk elcsuklik, kezünk megremeg, amikor a kultúra, a nemzeti kultúra kérdése kerül szóba. Mert hiába a kétharmad, hiába Putyin örök és megbonthatatlan barátsága, de még a Puskás Ferenc Futballakadémia organikus ékszerdoboza is hiába, ha a nemzeti kultúra senyved, ha a liberális szenny óceánján hánykolódó nemzeti flottánk minduntalan zátonyra fut.

Miért van az, hogy nyolc év kormányzás után a könyvespolcokon még mindig egymásba érnek a Parti Nagy Lajosok, a színházakban a zsidó szerzők műveit játsszák, a rádióban pedig fekete énekesek üvöltik a kozmopolita dzsesszt? Szép történetek, rímelő versek és csűrdöngölő! – tette le kulturális kereszténydemokrácia alapkövét miniszterelnök úr a Schmitt Pál Közkönyvtár avatóján, amihez azóta is tartjuk magunkat, de semmi sem változott, a magyar emberek még mindig azt hallgatják, azt olvassák és azt nézik, mint az SZDSZ-es kulturterror idején, hiába mondjuk nekik, hogy végre szabadság van, olvashatják bátran a kiváló erdélyi írók szép történeteit, hallgathatják a csűrdöngölőt, járhatnak a meccsre – nem teszik.

Ennek fő oka, hogy félnek.

Olyan mélyen beléjük ívódott a liberális diktátum, hogy képtelenek meglátni saját érdeküket, képtelenek megkülönböztetni a nemzeti kultúrát a internacionalista kultúrától, képtelenek megérteni, hogy amit mi nyújtani tudunk nekik zenében, irodalomban, képzőművészetben, az ugyan szar, de közérdek. Nem azt kellene nézni, amikor a haza veszélyben van, hogy a kormány által támogatott kultúra milyen, hanem azt, hogy szolgálja-e a hazát! A minőség bolsevista trükk, csak arra használják a liberálisok, hogy megzavarják a magyar embereket, akik újra s újra bedőlnek nekik, sorban állnak a kommunista Frida Kahlo mázolmányai előtt, miközben elkötelezett, nemzeti érzésű és Orbán Viktorhoz hű képzőművészek kiállítása kong az ürességtől. Ezek az emberek egyszerűen nem értik, hogy döntésük, miszerint Kahlo képeket nézegetnek nemzeti képek helyett, nem egyszerűen egy vasárnapi kiruccanás, nem csupán a kulturális elkötelezettlenség megnyilvánulása, hanem politikai tett, konkrétan: hazaárulás.

Amikor a magyar emberek a könyvesboltban Esterházyt vesznek, akkor elárulják a nemzetüket. Amikor amerikai zenéket hallgatnak, alternatív színházba vesznek jegyet vagy a Barcelonát nézik a tévében, miközben élőben harcol egymással a Mezőkövesd és a Gyirmót, akkor porba tiporják magyarságukat, köpnek a hazára és miniszterelnök úrra, még akkor is, ha egyébként a Fideszre szavaztak.

Nem elég szavazni, hogy aztán csak üljünk négy évig, és Garaczi Lászlót olvassunk hajnalig! A szavazással a kultúrharcnak nincs vége, éppen hogy csak elkezdődött. A nemzeti kultúra védelme teljes embert kíván az év minden napján, a nap minden órájában. A rendes magyar ember akkor is rendes magyar zenét hallgat, ha az nem tetszik neki, mert ezzel mutat példát szomszédjának és családjának. Este a kormány által támogatott magyar szerzők könyveit olvassa, hétvégén a kormány elkötelezett támogatóinak kiállítását látogatja meg, mert ez közérdek, itt nincs helye egyénieskedésnek vagy úgynevezett ízlésnek, ez nem szórakozás, emberek, hanem háború, ne harapjunk már bele abba a kézbe, ami enni ad azzal, hogy Parti Nagyot olvasunk, amikor arról ezerszer megírtuk, hogy rossz!
...

NYUGDÍJPRÉMIUM: BEFOGJÁK A SZÁNKAT, MINT A GYEREKÉT EGY CSOKIVAL

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2018.12.25.Tavaly novemberben volt nyugdíjprémium, és 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt is kaptak a nyugdíjasok. Az idén húsvétkor, a választás előtt jött az utalvány, novemberben már nem, viszont ismét lett nyugdíjprémium, legfeljebb 18 ezer forint. Igaz, ha a gazdaság teljesítményét nézzük, az összeg lehetett volna nagyobb is.

Mennyire elégedettek mindezzel az idősek, és mire költötték a pénzt? Nyugdíjasokat kérdeztünk, és a válaszaikból az látszik, hogy egy-egy lyuk befoltozásához jól jött nekik a pluszpénz, de ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzetük, vajmi kevés.
Megjött a gázelszámolás, jól jött a prémium


A 87 éves Józsi bácsiék téli kabátra költötték a nyugdíjprémiumot, mert feleségével együtt mindkettőjüknek kellett már egy új. Még gyógyszerre is maradt belőle.

Erzsi néni semmi különöset nem vett, ahogy mondta, kajafélékre költötte a 18 ezer forintot, meg majd a rezsibe megy. Ő 75 éves, a férje egy éve halt meg, azóta egyedül él.

Juli néni 72 éves, férjével együtt megkapták a 18-18 ezer forintot – jól jött nekik, mert éppen megkapták a gázról az éves elszámolást, és 47 ezer forintos mínuszban voltak. Így is kért részletfizetést, mert a gázon kívül másra is kellett a pénz.

Laci bácsiék is mindketten megkapták feleségével a maximális nyugdíjprémiumot, de még nem költötték el, nem volt náluk semmilyen dedikált cél. Valószínűleg elmegy majd a karácsonyi élelmiszer-vásárlásra – mondta a 68 éves férfi az ünnep előtt, amikor beszélgettünk.

Megírtuk korábban, hogy egy nyugdíjas nő az unokái ajándékára szánta volna a prémiumot, ha kapott volna az idén. De jogviszonyváltás miatt ő most kimaradt a pluszpénzből.
Van aki már nem is emlékszik, mikor volt Erzsébet-utalvány

Laci bácsiék és Juli néniék is úgy sejtették, hogy ha lesz prémium, akkor karácsonyi Erzsébet-utalvány nem lesz. De legalábbis nem csodálkoztak azon, hogy ha kapnak az egyikből, akkor a másikból már nem.

Laci bácsi amúgy már nem is emlékezett arra, hogy tavaly novemberben Erzsébet-utalvány és nyugdíjprémium is volt, szóval ezért sem számított a karácsonyi 10 ezer forintra. Erzsi néninek is kiment a fejéből, hogy így volt, sőt, ő már arra sem emlékezett, hogy az idén húsvétkor, a választások előtt kapott.

Józsi bácsiék viszont várták a novemberi Erzsébet-utalványt és hiányolták, hogy most elmaradt. Élelmiszerre jól jött volna nekik karácsony előtt...

MAGYARORSZÁG ÚJ TÍPUSÚ EGYPÁRTRENDSZER VAGY SIMÁN FASISZTA? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.26.


- Jönnek fel a jobboldali populista pártok, de hiú ábránd részükről, hogy az európai választás után blokkoló kisebbséget tudnának alakítani 

- A magyar és lengyel jogállamról zajló vita jövőre is az európai politikai egyik meghatározó eleme marad

- A magyar kormány fafejű, fogalma sincs a hajléktalanságról, ezért tekinti bűnözőknek a fedél nélküli embereket

New York Times

Magyarország a felszínen demokrácia, de ha jobban megkaparjuk a dolgot, akkor már fejtörést okoz, hogy igazából milyen rendszerről is van szó. A CEU kipaterolása példázza, hogy Orbán ritkán folyamodik nyers erőhöz, miközben rengeteg lépéssel bontotta le a demokráciát. A miniszterelnök emberei ellenőrzik az igazságszolgáltatást, ennek megfelelően nemigen indult vizsgálat a politikus, illetve miniszterei ellen korrupciós ügyekben. Pénzügyi nyomás révén a sajtó nagy része a kormányfő barátainak kezébe került, vagy csak egyszerűen feladta a kritikus hozzáállást. A közmédia teljesen beállt Orbán Viktor mögé. Ez a tájékoztatási dominancia hozzájárult azután a Fidesz választási sikeréhez.

A kormányfő és szövetségesei büszkén elismerik, hogy a rendszer különbözik a liberális demokráciától, de szerintük még demokratikus, már ha kibővítjük a fogalmat. Orbán szemében a döntő kritérium az, hogy legyenek választások, nem pedig a hatalmi ágak szétválasztása, vagy a pezsgő közbeszéd. A Közép-Európai Egyetem rektora azt mondja, itt valami új jött létre, amit nem lehet megmagyarázni a 20. századi tekintélyelvűség alapján. Merthogy a rezsimben megvannak a korszerű demokrácia kellékei és intézményei, ám ezeket ugyanolyan központi ellenőrzés alá vonták, mint az autokráciák a hideg háború idején. Vagyis egy újfajta egypártrendszerről beszélünk, hangsúlyozza Ignatieff.

Ezzel szemben a Yale Egyetem egyik tanára úgy véli, hogy Orbán stratégiája nagyon is megfelel a múltban megismert jellemzőknek. Vagyis fasiszta ideológiát és taktikát alkalmaz, hogy kiterjessze hatalmát. Hiszen többször is sürgette a Trianon előtti határok visszaállítását és jelezte, hogy etnikailag egynemű társadalmat akar. Márpedig az fasizmus, ahol az etnikai hovatartozás és a mitikus múlt iránt tanúsított hűség felülírja az igazságot és a másként gondolkodókkal szembeni tiszteletet. A tájékoztatási monopólium pedig önmagában azt jelenti, hogy ez már nem demokrácia, mert ha egy propaganda gépezet más sem csinál, mint hazudik, akkor az emberek nagy többsége mindig a legfőbb vezérre voksol. Még akkor is, ha ezúttal nincs Gestapo, nem az erő teszi lehetővé az állam ellenőrzését.

Hegedűs Dániel, az amerikai German Marshall Alap szakértője megjegyzi, hogy mivel az EU többször is elszalasztotta a szankciókat, Orbán most gyakorlatilag megtehet bármit, nem kell megtorlástól tartania az unió részéről. Hadházy Ákos ugyanakkor azt mondja, hogy vízválasztó volt, amikor kihajították az MTVA székházából, mert addig a Fidesz uralma csupán dezinformációs diktatúra volt, de immár átlépte a fizikai erőszak határát.

Süddeutsche Zeitung

A lap úgy értékeli, hogy a sorsdöntő EP-választás közeledtével Európa kettős képet mutat: egyrészt már nem a tartós válság üzemmódjában működik, nem kell tartani közvetlenül a szervezet szétesésétől. Másrészt ugyanakkor nem látszik semmiféle haladás, közös irány, ellenben egyre nagyobbak a törésvonalak a Kelet és Nyugat között, legyen szó a migrációról vagy a jogállamról. Észak és Dél között pedig a gazdaságpolitikai ellentétek a jellemzőek. Emellett az is fontos, hogy egyre gyengülnek a klasszikus néppártok. Főként a jobboldali populisták sikeresen élezik az ellentmondásokat. Emiatt megrendül a bizalom a demokrácia és politikai rendszer iránt.

A migrációt tekintve a földrész a tartós bénultság állapotát mutatja. Nem sikerült előbbre jutni a menedékkérők elosztása ügyében, mert elsősorban a közép-európai tagok elutasítják. Senkit sem akarnak befogadni, de hogy teljesen kihúzzák magukat a rendszerből, azt Merkel is ellenzi. Közben pedig az idén több migráns érkezett, mint tavaly, bár a számok nem érik el a 3 évvel ezelőtti szintet. De nem valószínű, hogy sikerül túllendülni a holtponton, mert sem a visegrádi csoport, sem a német kancellár nem hajlandó semmiféle engedményre.

Súlyos gond az euróövezet jövője, a Brexit, továbbá az, hogy semmiféle megoldás nem rajzolódik ki a magyar és lengyel jogállamiság körüli vitában. Mindkét ország úgy alakítja át főleg az igazságszolgáltatást, hogy az nehezen egyeztethető össze az EU alapértékeivel. Budapest és Varsó ellen eljárás van folyamatban, de nem valószínű, hogy az Európai Tanács jövőre tudna határozni a következő fokozatról. A halogatás ahhoz vezet, hogy sérülnek az unió alapjai. Viszont még az is elképzelhető, hogy egy nap a liberális erők győznek a két makacskodó államban. Ugyanakkor az előrejelzések azt mutatják, hogy a jobboldali populisták erősödését hozzák jövő májusban a kontinentális választások. De annyira nem, hogy ezek az erők gátolni tudnák a közösség működését...

MÁSODIK NAPJA VAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.12.26. 


Özv. Kovács Gézáné, Ilonka néni korán kelt ma. Tegnap is korán kelt, tegnapelőtt is. Nincs ebben semmi érdekes. Kissé rendbe szedte magát, és leült a konyhában a tejeskávéja mellé, amibe zsömledarabkákat szórt, majd, amikor szétmállottak azok, kanállal kimerte a nyúlós masszát. Így reggelizgetett, mert a protkóját még nem tette be, nem várt vendéget ugyanis, meg különben is.

Nem volt senkije ennek a Kovácsnénak. Vagy az élet sodorta el, aki lehetett volna, vagy maga marta el őket, tudjuk, hogyan van ez, amikor gyalogol bele az ember a magányba. Majszolgatta Kovácsné a reggelijét, és merengett ki az ablakon, nézte a csupasz körtefát, amelyen három madár tollászkodott, egy csíz és két gerle. Kovácsnénak erről semmi nem jutott az eszébe, csak, hogy hasogat a dereka, az.

A körtefa tövében Tihamér, az egér kicsit másnaposan takarítgatott a kesztyűjében, mert tegnap este a csízzel csináltak egy kis rumlit. Nem nagyot, de mégis. A szomszédban a rövidlátó hangya ablakot pucolt, hogy jobban láthassa az urat, a pocok, a cinke, a béka meg a szarvasbogár megint misére készültek, és a tegnapi nótázás után ferde szemekkel méregették Tihamért, az egeret.

Tihamér oda sem bagózott, söprögetett, elpakolta a poharakat, letörölte az asztalt, ilyenek, amikor meghallotta a csízt meg a két gerlét, ahogyan csinálták a fesztivált a csupasz körtefán, hogy köszöntsenek és minden jót kívánjanak. De elég hülyén néztek ki magunk közt szólván, Tihamér nem is értette, hogyan lehet ilyen debil vereset írni, és örült nagyon, hogy ő nem szerepel benne...

BOLDOG KARÁCSONYT! A MAGYAROK ÖSSZESEN 300 MILLIÁRDOS AJÁNDÉKKAL "KEDVESKEDTEK" MINISZTERELNÖKÜKNEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.12.24.


Orbán Viktor 30 ezer forintos ajándékot kapott minden magyartól karácsonyra. 

A miniszterelnök januártól a Várba költözik. A karmelita kolostor felújítása a miniszterelnök hivatalnak mintegy 21 milliárd forintba került az adófizetőknek, ebből csak a miniszterelnöki dolgozószoba belsőépítészeti kialakítása 3,925 milliárdba került...

...az, hogy Orbán Viktor és a kormányzati slepp a Várba költözhessen, végül legalább 300 milliárd forintjukba kerül a magyar adófizetőknek. Minden magyar ember, a ma született csecsemőtől a dolgozó nőkön és férfiakon át a 100 éves aggastyánig fejenként 30 ezer forinttal járult hozzá Orbán Viktor karácsonyi ajándékához.

Ezen belül is meglehetősen borsos tétel a miniszterelnöki irodakomplexum a volt Karmelita kolostorban, amelyért az eredeti tervekben szereplő 13 milliárd helyett végül 21 milliárd forintot fizettünk.


Hargitai Miklós összehasonlítva az 50 milliárdos Telekom-székházzal a miniszterelnöki irodát, kideríti, hogy senkinek nincs ilyen drága (21 milliárdos) irodája egész Magyarországon. Pedig pár éve a kormány még azt állította: „a helyhez illően egyszerű, szerény, puritán építészeti kialakítású irodák lesznek a kolostor épületében”. Ebből lett mára egy, a Dunára néző hatalmas erkély (amihez az UNESCO engedélye is kellett, mivel a Vár látképe a világörökség része), megy egy olyan belső kialakítás – csodacsillárral, csodalépcsővel -, amelyet a ígéretek ellenére azóta sem mertek megmutatni sem az újságíróknak, sem másnak, pedig „Az új épület a befejezését követően hosszabb ideig nyitva áll majd a nagyközönség előtt, mindenki számára megtekinthető lesz (Tuzson Bence közlése). Egyedül a 3D-s belsőépítészeti modell 170 millióba került – ebből jobb helyeken akár tíz családi otthont is felépítenek.

A pletykák szerint (bár Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke sajtótudósítások szerint többször is kijelentette: „A miniszterelnök nem költözik a Várba, saját családi háza van”) Orbán rendelt magának egy luxus lakóteret, amolyan legénylakást – több százmillió forintért az irodája fölött.

Hogy minek, az nem egészen világos, hiszen a kormányfőt éjjel-nappal – a magánprogramjaira is – egy kék villogós állami kisbusz szállítja, amely előtt/mögött egy bárkit ledudáló, kék villogós TEK-terepjáró közlekedik – ez a konvoj, ha kell, 15 perc alatt átér a Várból a Cinege utcába, ahol a miniszterelnök családja él.

Még pár hír, az idegeink borzolására:

- Fontos népegészségügyi programokat halaszt el a kormány - találta meg a Napi.hu.
- Ételosztás van karácsonykor a Blahán. Ugyan csak 11-kor kezdődik, de van, aki már fél hétkor sorban áll az esőben, hogy ételhez jusson - írja a 168 Óra.
- Mészáros Lőrincné a Magyar Időknek adott propaganda-interjúban azt mondta, hogy a Jósiten segítségével kaptak akkora vagyont.

Boldog karácsonyt, Magyarország!