2016. április 7., csütörtök

A JAPÁNOK HARCA AZ ÖREGEDÉS ELLEN

LUMENS BLOG
Szerző: Schuck Róbert
2016.04.07.
A japán társadalom a legöregebb a világon, és a további tendenciák is aggasztóak.
A magas várható élettartam és a sokszor kis összegű időskori juttatás számos hatvan év feletti japánt arra ösztönöz, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozzon
.
Japánban a születéskor várható átlagos élettartam nyolcvanegy év, ami az egyik legmagasabb a világon. A lakosság negyede már most is hatvanöt év feletti, 2035-re viszont ez az arány várhatóan 30%-ra fog nőni. A népesség ráadásul az európai trendekhez képest szélsebesen öregszik: az idősek aránya mindössze huszonnégy év alatt, 1970 és 1994 között a duplájára nőtt – 7-ről 14%-ra. Ugyan ilyen léptékű változás az öreg kontinens országaiban ötven-száz év alatt zajlott le. Ennek ellenére a japán nyugdíjkorhatár 2013-ban hatvan év volt, és csak idén emelték hatvankettőre, a tervek szerint pedig tíz év múlva fogja elérni a hatvanöt évet. Sok munkahelyen szokás a munkavállalókat a korhatár betöltése után „nyugdíjba kényszeríteni” – ezt a törvények is lehetővé teszik. További gond, hogy a születéskor várható átlagos élettartam folyamatos növekedést prognosztizálják.
A döntéshozók túlzottan optimisták voltak, amikor az ország nyugdíjrendszerét kialakították az 1970-es években. Ez mára hatalmas anyagi nehézségeket teremtett a japán állam számára. Az államadósság egy főre jutó összege kilencvenezer dollár felett jár, és a jóléti kiadások 2025-re 36%-kal fognak nőni, így a GDP-nek közel negyedét fogják felemészteni. Ráadásul ezek főként nyugdíjakat jelentenek, ugyanis Japánban viszonylag alacsony a gyermekvállaláshoz nyújtott állami támogatás.


ITT OLVASHATÓ

BIZTOS, HOGY PONT NEKÜNK KELL RENDEZNI AZ ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁGOT?

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.04.07.


Kiss László ismét lemondott, a korona is megy Orbánnal a várba, ma is hasított valamicskét a gázszerelő, de elkapták a 84 éves virágárust. Hírek Orbániából.
A legjobb kezekben az úszó-vébé
Kiss László pár nap kenykődés után végre elhúzni látszik, pedig micsoda erők sereglettek a védelmére: tegnap Gyárfás Tamás az ATV műsorában egyenesen az áldozatot hibáztatta, s nem szakadt rá a stúdió mennyezete, s ki sem vezették a műsorból, ma Lázár János emlegette az aranyérmeit.
Az érdemdús szövetségi kapitány – valahai erőszaktevő – rövid időn belül másodszor mond le posztjáról, legutóbb a Hosszú Katinka generálta botrány alkalmából cselekedte meg ezt az ősz mester. Akkor saját szavai szerint Orbán Viktor telefonhívására változtatta meg döntését. Vajon felhívja-e Orbán Viktor most is e célból – már ha sikerült elmentenie a telefonszámát.
S ha már Kiss László saját szavai szóba kerültek, ma úgy küldött el a picsába egy érdeklődő újságírót, mintha legjobb rendin menne dolga. Kérdések persze a maestrókám soros lemondása után is maradtak bőven.

ITT OLVASHATÓ

ELÉRTE AZ OFFSHORE BOTRÁNY NAGY-BRITANNIA PARTJAIT

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Zulik Ákos
2016.04.07.


Az európai uniós tagságról való közelgő szavazás tovább is meghatározza a brit politika mindennapjait: egyre-másra jelennek meg a tagságot támogató vagy ellenző nyilatkozatok. Ugyanakkor két új téma is felkerül a térképre: a veszélybe került brit acélipar helyzetéről külön anyagban számoltunk be, ezúttal pedig a kormánypárti politikusokig is elérő globális adócsalási botrány kerül reflektorfénybe. Hírszemle Nagy-Britanniából.
Az adóelkerülési botrány elérheti a nagypolitikát
Nagy-Britanniában jelentős belpolitikai következményei lehetnek annak, hogy a Mossack Fonseca nevű jogi tanácsadócég több ezer olyan ügyfelének neve és adatai szivárogtak ki, amely panamai adóoptimalizálásban, illetve akár adócsalásban lehet érintett. A számos ország korábbi vagy jelenlegi politikusait is rossz fényben feltüntető dokumentumokat egy nemzetközi oknyomozó újságírással foglalkozó szervezet hozta nyilvánosságra.
Az eset brit belpolitikai következményeit felerősítheti az, hogy az iratok között számos konzervatív politikus és David Cameron miniszterelnök édesapja, Ian Cameron neve is megtalálható. Az adóelkerülés ellen több alkalommal is erőteljesen felszólaló miniszterelnök hivatala egyelőre nem reagált a fejleményekre − a kormány ugyanakkora a teljes adatbázis megosztását kérte a szivárogtató szervezettől, más kormányzati politikusok pedig a konzervatív kormány anti-korrupciós erőfeszítéseinek eredményeit hangsúlyozták.

ITT OLVASHATÓ

A TV2 ÉS A SKYNET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.07.


Andy Vajna, aki a mi pénzünkön megvette magának – megaviktornak – játszóterül a TV2-őt, Kökény-Szalai Vivien formájában odavitte az ő Skynet-jét, aki önálló életre kelt, és csak szól neki a mordálya, azaz, röpködnek a népek a csatornánál, akárha legyek a lószar fölött.

Az Andy meg les ki a fejéből. Értetlenkedik – igaz, szűk körben-, hogy az ő mozijában miért így történnek a kirúgások, és miért így kommunikálják őket. Állítólag nem tetszenek neki a csatornájáról szóló negatív hírek, és már az a rohadt szivar sem esik annyira jól.

Hja, kérem, tetszett volna gondolkozni csöppet, egy tévé az nem kaszinó ugyanis, itt nem a félkarú rabló csilingel, hanem az emberek, akárha üvegszamovár vagy villamos. Viszont kérdésünk az volna egy-kettő, Andy drága, egyetlen aranyom.

Mi a baj? A kirúgások rendben volnának, csak a módjuk nem? Meg a kommunikáció? Vagy a kirúgások sincsenek rendben, tessen már eldönteni drága virágszálam! Ad kettő: ha nem tetszik magának, ami a kuplerájában zajlik akkor?

Hát nem maga a madám? Ha maga ül a pultnál, akkor le lehet cserélni a vezető ribancot. Ha meg nem, akkor ne tessen itt visongani minekünk. Vagy még nagyobb a baj, ha nem tudja, hogyan működik a NER. Ha meg igen, akkor pofázni nem ér...

ITT OLVASHATÓ

KÉSZÍTIK RÁHELNEK A KORONÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.07.


Mint azt korábban megírtuk (Az Orbán-dinasztia, 2014. december 22.), a Magyar Királyság "helyreállítása" több lépcsőben történik. Először eltörölték az ország nevéből a "köztársaságot". Orbán alaptörvényének preambulumában bejelentették a középkori magyar királysággal való folytonosságot. Az alkotmányosságot a "Szent Koronából" vezették le, amelytől egy lépés a korona "közjogi méltóságába" való visszahelyezése. A mai magyar alaptörvény István királyhoz vezeti vissza a mai magyar államot. A magyar állam vezetője István király örököse.

Orbán az illiberalizmus hirdetésével egyidőben elkezdte a Királyi Vár helyreállítását. Azt írtuk, hogy amikor a Vár elkészül, eszükbe jut majd, hogy fel kellene vinni a Várba a koronát. S amikor a korona a Várban lesz, akad egy váratlan ötlet, hogy miért nincs fej a korona alatt. Magyarország nemzeti önbecsülése és nagyságának helyreállítása csak úgy lehetséges, hogy az államalapító király "Szent Koronája" visszakapja méltó helyét és örököst talál magának. Ki lehetne méltóbb erre az örökségre, mint a hercegi kúriák és paloták tulajdonosa, az Orbán család egy sarja...

ITT OLVASHATÓ

"FELHÚZOTT SZOKNYÁBAN KÖNNYEBB SZALADNI, MINT LETOLT GATYÁBAN"

BLOGREPUBLIK - RÁÉRÜNK 
Szerző: professzorpizka
2016.04.07.A Ráérünk blog a magyar közélet kérdéseivel foglalkozik, és eddig nem nagyon érintette a szexuális erőszakot, pedig ezzel akkor is foglalkozni kell, ha nem vagyunk különösebben harcos feministák, ugyanis ez az egész ország jólétét, boldogságát, sorsát érintő probléma, és a Kiss László körül kipattant botrány erre kiváló alkalmat ad.
Noha nem vagyunk holmi ösztönlények, a társadalom boldogságát nagyban befolyásolja, hogy tagjai mennyire élnek normális szexuális életet. A szex-szel kapcsolatos frusztrációk ugyanis rengeteg egyéb frusztrációhoz vezetnek, melyeknek aztán politikai és gazdasági vetületei is lesznek.
Magyarország sajnos ebből a szempontból sincs valami túl jó helyzetben. Egyrészt népbetegségeink (elhízás, alkohol, dohányzás) nem használnak a rendszeres és kielégítő szexuális életnek. Másrészt a szexuális felvilágosítás, a szexuális kultúra sem szárnyal valami magasan mifelénk, sőt, bőséggel fordulnak elő középkorias eszmék. Végül, de nem utolsósorban a molesztálás, a kapcsolaton belüli tettleges és verbális bántalmazás (férfit és nőt érintően is) túlságosan elterjedt és túlságosan elhallgatott probléma nálunk.
Tévhitekkel teli a közbeszéd, és bárki, aki ez ellen tenni próbál, az automatikusan megkapja a feminista emancipunci stigmáját. Megpróbálom én, a harmincas éveiben járó, átlagosan maszkulin férfi oszlatni kicsit a ködöt, hátha én nem kapom meg.

ITT OLVASHATÓ

KATINKA ÉS KISS LÁSZLÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.04.07.


Nem Kiss László erkölcsi megítéléséről szeretnénk beszélni, mert az egyértelmű. Kiss lehet jogi értelemben feddhetetlen, ha letöltötte a büntetését és elévült a priusza. De nem lehet egy nemzeti válogatott szövetségi kapitánya, aki az országot reprezentálja és sportolók példaképe. Nem lehet edzője lányoknak, akik fürdőruhára vetkőznek előtte naponta. Nemcsak azért, mert joggal tarthatott volna bárki, hogy megismétlődik az eset, ha tudják, kire bízzák magukat. 

Egy ember karakteréről van szó. Lehetnek az emberek életében bukások, amelyeknek nemcsak büntetőjogi, hanem erkölcsi következményei is vannak. Bankrablóból nem lehet valaki államelnök, vagy ha igen, akkor olyan, mint Sztálin volt. Elévülhetnek a büntetőjogi következmények, meg lehet bocsátani, meg lehet változni, de bizonyos szakmákat nem lehet folytatni. Egy fiatal nővel szemben brutális nemi erőszakot elkövető ember nem lehet neki kiszolgáltatott úszónők edzője. A sport feltételez bizonyos jellemet, amelyet át kell adni. Bizonyos bűncselekmények kifejezik a személyiséget, a jellemet és a karaktert.

Aki képes egy nőt leteperni, a száját befogni, majd a tehetetlen embert megerőszakolni, utána idegnyugtatókkal etetni, hogy nem történt semmi, az nem ember. Aki ilyet tesz, annak a morális érzéke a nullával egyenlő. Különösen, hogy később sem mutatott bűnbánatot, nem szégyellte, inkább büszke volt rá. Aki még 75 éves korában sem érzi, milyen szörnyűséget követett el, annak a személyisége nem változott meg. Márpedig a karakterjegyeket kifejezik a cselekedetek. Aki testi fölényével visszaélve megaláz egy nőt, behatol a testébe, hogy kiélvezze magát, eszközévé tegye, az a gyilkossághoz hasonló tettet hajt végre. A lelkét megöli egy embernek. Nem véletlenül kellett az áldozatot nyugtatózni...

ITT OLVASHATÓ

KERTÉSZ IMRE

BIRCAHANG
Szerző: Birca Hang Média
2016.04,07.


Sosem értettem, miért kellett ezt az embert utálni.
Azt hiszem, a magát jobboldalnak nevező magyar politikai áramlat fő hibája az etnocentrizmus, erről már írtam máskor is. S a hagyományos magyar nacionalizmus hagyományos antiszemita eleme egy teljesen értelmetlen, mára erősen kontraproduktívvá vált jelenség. S bár az utóbbi 2 évben érzem az antiszemitizmus csökkenését olyan magyaroknál, akiknél ez alaptéma volt korábban, a jelenség még ma is túl erős.
Kertész egyetlen könyvét se olvastam Nobel-díja előtt, csak a Nobel-díja késztetett arra, hogy kezembe vegyem írásait. S azonnal pozitív meglepetést okozott számomra. Elfogultan azt hittem, a Sorstalanság valamiféle századik, régesrég megunt, dögunalmas zsidó holokauszt-jajjgatás lesz, amiből az ember ma már ösztönösen elalszik. S nem, a könyvről 10 oldal után rádöbbentem: nem, ez nem az, ez tényleg értékes, s általánosan fontos írás.

ITT OLVASHATÓMIKOR VAN A TETTEK IDEJE? 100 ÉV LAKHATÁSI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kettős Mérce
2016.04.07.


Melyik az a válsághelyzet, ami 150 éve folyamatosan jelen van Magyarországon, alig történt benne rendszerszintű előrelépés és mégis alig akarunk tudomást venni róla? A lakhatási válság. Ez a helyzet az, ami arra indított minket – lakásszegénységben élő embereket és társadalomkutatókat –, hogy egy részvételi akciókutatás keretében feldolgozzuk a 20. századi lakhatási mozgalmak történetét és megtudjuk, mit tanulhatunk a múlt mozgalmaiból. Hogyan tudunk a leghatásosabban küzdeni azért, hogy jelentősen javuljon a ma is (lakás)szegénységben élő milliók helyzete?

A kiegyezés után az országban jelentkező gazdasági fejlődés rengeteg embert hozott mozgásba: sokan költöztek faluból városba, és fokozottan érvényesült a főváros és környékének szívóhatása. A Budapestre beköltözők száma 1874 és 1910 között közel 428 ezer volt. Mivel a főváros nem tudott lépést tartani az ideérkezők tömegeivel, emberek százezrei laktak méltatlan körülmények között zsúfolt dohos bérlakásokban és egekbe szökő lakbérekkel, tízezrek pedig maguk által épített kunyhóba vagy okba kényszerültek. Noha a lakásszegénység arca valamelyest megváltozott, ezt az örökséget a főváros lényegében másfél évszázada görgeti maga előtt anélkül, hogy hosszú távú és átfogó lakáspolitikával valós megoldást talált volna.

Az elmúlt több, mint egy évszázadban sokféle államformában éltünk már, de úgy tűnik, egyelőre egyik sem volt képes megoldani a tömeges lakhatási problémákat, erről tanúskodnak a Tettek ideje kutatócsapat  által feltárt lakhatási mozgalmak és önszerveződések....

ITT OLVASHATÓ

SZORUL A HUROK

TUAREG BLOG
Szerő: Tuareg
2016.04.07.


Tán teccenek emlékezni: mikor a Tanárlázadás 50 ezres tüntetése volt, sokan türelmetlenkedtek, és aztán az egyórás polgári engedetlenségnél is. Én meg türelmet kértem mindenkitől, mondván: kell időt hagyni, hogy a folyamatok megérjenek. Jelentem: érnek megfele.

Bármennyire is Kiss László úszóedző mocsokságával volt tele a netes, meg nemnetes média tegnap, azért a közéleti szempontból legfontosabb esemény az MSZP népszavazási kérdésének elfogadása volt. Épp tegnapi blogomban, még a Kúria ezzel kapcsolatos döntésének megszületése ELŐTT írtam: ha ez sikerül, az egy időre fölmentést adhat az MSZP-nek parlamenti melegedésének negatív volta alól. Minden olyan dolog fontos ugyanis, ami a Népet fölébreszti, és utcára viszi. Minden olyan dolog fontos, ami újraszövi az Orbán Rezsim által aprólékos munkával szétszabdalt szolidaritási hálót, és az otthonülőknek is megmutatja: nem a Diktátor támogatói vannak már többségben. Ha ugyanis a tudatosan fölépített apátia, és az egyén magárahagyottságának érzete oldódik, egyszercsak megindul a Nép. Mikor korábbi írásaimban türelemre intettem mindenkit, ezért tettem: a lavinának időt kell hagyni, hogy förgeteggé váljon, és elsöpörhesse az útjában álló korhadt fákat...

ITT OLVASHATÓ

SZÜLNI MENTEM, SZTÓMÁVAL TÉRTEM HAZA

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Kékmadár06
2016.04.07.


Szülésem előtt egy szüléstörténetet nem olvastam, nem szerettem volna saját magam „ijesztgetni”. Előtte nem is érdemes, úgy gondolom. Utána meg talán azért olvas az ember, mert valami az ő szülésénél nem úgy alakult, ahogy azt elképzelné az ember, és persze ahogy jobb esetben történnie kellene. Szeretném most elmesélni az én történetem, nem azért, mert szándékomban áll bárkit is megijeszteni, egyszerűen azért, mert sajnos ilyen is megtörténik... 
Augusztus végére voltam kiírva, de még nem volt ott az ideje, úgy gondolta a kicsi. A 41. héten sem volt még semmi jele, ekkor már nem várt az orvos, előző este befeküdtem, méhszájérlelő tablettát helyezett fel, és vártunk. Ctg-n voltam két órát, közben egyszer volt, hogy csökkent a szívhang. Kaptam oxigént és izomlazítót. Az ügyeletes orvos akkor azt mondta, hogy ha ilyen lesz még egyszer, akkor rögtön császár. Nem történt, levettek a gépről, tehát utána is bármikor lehetett. Reggelre tágultam egy kicsit, az orvos előre húzta a méhszájat  és burkot repesztett. Fél 8 körül elkezdődtek a fájások, infúzió, oxitocin. Minden gyorsan haladt előre, egyre csak tágultam, jöttek az egyre erősödő fájások. Egy hangot ki nem ejtettem, tűrtem végig. Érzéstelenítőt nem kaptam, lekéstem róla.
ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ ÚJABB DÖBBENETES SIKERE

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.04.07.


A Habony-fiúknak már megint nagyon messzire elgurulhatott a gyógyszere. Azt írják az egyik közpénzen kitartott médiatermékükben, hogy "Itt az ideje, hogy a szocik köszönő levelet írjanak Orbánnak".

Mert szerintük az, hogy az MSZP már egyedül, a többi nemjobboldali párt nélkül is
megelőzte a közvélemény-kutatásokban a Jobbikot, az "a Fidesz politikájának köszönhető"
 
A világban nem lehetett úgy az európai fasizálódásról, a szélsőjobb előretöréséről írni az elmúlt 5 évben, hogy a Jobbik ne szerepelt volna benne, mint az egyik példa. (...)

A Fideszben ezt nagyon jól tudják. Nem véletlenül dolgoztak annyit a Jobbik politikai blöffjeinek leleplezésén, nem véletlenül próbáltak rávilágítani annak kormányképtelenségére és üzeneteinek valódi tartalomnélküliségére. Nehéz feladat volt, de mintha a stratégia működne, mintha a Jobbik valóban visszaszorult volna, mintha valóban lelepleződött volna szavazói előtt. (...)

ITT OLVASHATÓ

MI KÖVETKEZIK A TÍZ ÉVRE TITKOSÍTOTT VÁLSÁGHELYZETBŐL?

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.04.07.


Nem csak alkotmányos, hanem tapasztalati érvek is szólnak az ellen, hogy a kormány biankó felhatalmazást, teljhatalmat kapjon terrorvészhelyzet idején. Az Orbán-kormány az eddig szűkebbre szabott jogosítványain is túlterjeszkedett, és nem a kritikus helyzet kezelésére, hanem fenntartására, egyenesen látszatkrízis gerjesztésére használta fel. Felér egy beismeréssel, hogy az egész országra kiterjesztett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet indokát önkényesen tíz évre titkosította.
 
Leírtuk és elmondtuk sokszor, miért törvényellenes a migrációs válsághelyzet. Misem bizonyítja jobban, minthogy 10 évig nem is mondják el, mi volt a döntés törvényes indoka. A nehézséget az okozza, hogy nincsen neki olyanja. 
 
S tudjátok, mit tehet az ország egész területére titkos indokból elrendelt válsághelyzetben az állam? 
 
Például a rendőrség a) útvonalat, közterületet a forgalom elől elzárhat, b) nyilvános és közforgalmú intézmények működését korlátozhatja; c) magánlakásba – külön írásos utasítás birtokában – ellenőrzés, a helyszín megfigyelése és biztosítása céljából beléphet, és ott tartózkodhat; d) területet, épületet lezárhat, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen vagy onnan távozzék. 

Igaz, ezt csak járványügyi intézkedés biztosítása céljából teheti meg. De miért ne lehetne titok majd az is, miért van szükség járványügyi intézkedésre? Ha bemennek majd a lakásodba vagy betiltják a gyülekezésedet, és ha ellenállsz, te leszel a jogsértő, aki jogszerű rendőri intézkedést akadályoz, és börtönben találhatod magad...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN "KÚRJUNK EL" EGY NÉPSZAVAZÁST?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.04.07.


Még tulajdonképpen hozzá sem kezdett, de minden jel arra mutat, hogy az MSZP-nek ezt a népszavazási lehetőséget, amely az Isten és a Kúria kegyelméből az ölébe hullott, sikerül majd jól „elkúrnia”.

Az első komolyabb hiba, amit már el is követtek, hogy a bírósági döntést kizárólag a szocialisták nagy sikerének próbálják beállítani, miközben mindenki látta, hogy ez nem a beszari Nyakó éhségmenetes István érdeme volt, hanem sokkal inkább azon kopasz fiatalemberek töketlenkedésének tudható be, akiknek annyi eszük sem volt, hogy felfogják, a Nemzeti Választási Irodában vénaszkenner ugyan nincs, de minden mozdulatukat jó néhány kamera rögzíteni fogja majd. Ezért elég ostoba dolog volt a részükről az épület előtt látványosan lepacsizni, puszilkózni, nyílt színen átlátszó dossziékat osztogatni, stb.

Félreértés ne essék, tulajdonképpen nem ezeket a tar fejű markos urakat marasztalom el mindezért, hiszen ők az ilyesmiben bizonyára még gyakorlatlanok, autófelgyújtás, kőhajigálás, petárdázás, zsidózás, cigányozás helyett nem minden nap kapnak ilyen kvalifikáltabb, szellemileg megerőltetőbb feladatot. Nekik most alighanem csak annyit mondtak, Jenőkém, figyusz haver, hajnalban légy ott a haverokkal az Alkotmány u. 3. szám alatt, ahová jön majd ide valami libsibolsi kinézetű nyápic szemüveges komcsi ürge, akit viszont bazmeg nem szabad ám csak úgy egyből pofán verni, orrát betörni, szemét kiütni, meg ilyesmi, hanem egy adott jelre csupán finoman odébb tolni a blokkoló óra közeléből. Utána meg nem kell kórusban azt kiabálni, hogy aki nem ugrál, büdös román, meg hasonlók, hanem kéretik onnan minél gyorsabban lefalcolni.

Szóval ezek a kigyúrt golyófejűek nem jól csinálták, de hát 2018-ig még lesz még kis idejük gyakorlatozni, vagyis a haza üdve és a Fidesz választási győzelme érdekében kifejtett ténykedésüket csiszolgatni.

De térjünk vissza a hibák felsorolásához!

ITT OLVASHATÓ

KISS LÁSZLÓ MEG A KISSZERŰEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.07.


Hát, szoktam én tenni ezt-azt azért, hogy ne vezessem a népszerűségi listát.
Valószínűleg ezzel az írással sem fogom megdönteni népszerűségi rekordom, melyet a cicák randalírozása miatti tiltakozásommal már amúgy is a Mariana -árok mélységeibe sülyesztettem, - valószínűleg én leszek a tevék Titanicja.
Mégis meg kell írnom a véleményem erről a tipikusan magyar jelenségről, a végletes indulatokról, a kérlelhetetlenségről, az - úgy tűnik - minden magyar számára születésétől fogva biztosított, szívecskékkel és kisangyalokkal ékesített tábori erkölcsi piedesztálról, melyre oly szorgalmasan mászik fel magyarember, mint majom a datolyáért.
Igen, Kiss Lászlóról és az ő ügyéről szeretném elmondani a véleményem.

Le kívánom szögezni mindjárt az elején, hogy semmi közöm nincs az úszósporthoz, nem is ismerek senkit az uszodák tájékáról, viszont ez a történet nem is az úszásról szól, hanem pénzről és befolyásról, a társadalom erkölcsi állapotáról és az álszentségről.
Csak a nagyon naivak gondolják azt, hogy a neves úszóedző és szövetségi kapitány körül kitört botrány Kiss László ötvenöt évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményéről szól.
A történet inkább szól a vizes világbajnokságról, meg az egyetlen sportágról, melyet még nem gyűrtek maguk alá Orbán hozzáértő csicskásai, a tapasztalt birkózó, aki már cipelte a birkózószőnyeget, meg a többiek, akik leginkább arról híresültek el, hogy megbízható népek, nem veszélyeztetik egyéni ötleteikkel a mindenhez értő diktátorocska ambicióit.
Ezt gondoltam már akkor is, amikor a sportág jelenlegi legnagyobb tehetsége két karcsapás között elkezdte támadni a szövetséget, a vezetőket, merthogy nem biztosították neki azt, amit az USA biztosítani tud sztársportolóinak.
Akkor azt is gondoltam, hogy vannak bizonyos pozíciók, melyekből felettébb könnyű megígérni, hogy a neves sportoló medencéje siker esetén - és nem sportsikerre gondolok - nem vízzel, hanem tejjel-vajjal lesz feltöltve, pelyhes kislibákkal törölközhet, és a katolikus egyház megindítja szenttéavatási eljárását...


ITT OLVASHATÓ

ITT A LEGÚJABB ÁNGÁN-TANULMÁNY: A FELCSÚTIAK VETTÉK A LEGTÖBB FÖLDET FEJÉRBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.04.07.
Újabb tanulmányt tett közzé Ángyán József a földügyekkel kapcsolatban. A Fejér megyei földárverések első ütemének elemzése kapcsán arra jutott a neves agrárszakember, hogy a helyi kisgazdálkodók helyett a földek java részét politikaközeli spekulánsok nyerték el. A tanulmányt itt teljes terjedelmében is elolvashatja.
Számos tanulmányt jegyzett Ángyán József a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára, a földhaszonbérleti rendszerrel kapcsolatos visszaélések kapcsán. A földárverésekkel kapcsolatos első tanulmánya az Átlátszón jelent meg 2015 decemberében. Abban azt vázolta fel a nyugalmazott professzor, hogy miként megy szembe az eredeti, általa “nép-pártinak” nevezett, földügyi koncepcióval a földárverések rendszere.
A tanulmány-sorozat ma megjelent, legújabb részében a 2015 negyedik negyedévében tartott első földárverési hullám tényadatait elemzi Ángyán.
Fejér megyében 2015-ben sikeresen elárverezett, összesen 392 darab birtoktestet 205 nyertes árverező szerezte meg.  Az elkelt összterület valamivel több, mint tizenhétezer hektár, ami az országos megyei átlag háromszorosa. Az esetek kereken kétharmadában a vételár megegyezett a kikiáltási árral, vagyis egyáltalán nem volt licitálás.
Ángyán az elemzésében azt mutatta ki, hogy a valóban helyben élő, gazdálkodó családok használható méretű birtoktestek megvásárlásának a közelébe sem jutottak, mert a licitáló külső tőkeerő a föld közelébe sem engedte őket.

ITT OLVASHATÓ

FORINTLEBESZÉLÉS

ALAPBLOG
Szerző: CITADELLA
2016.04.07.


A jegybank lelkesen próbálja lebeszélni a forint árfolyamát, egyelőre viszonylag kevés sikerrel.
Már írtam korábban arról, hogy a forintot gyengíteni nehéz, és ez látszik is az elmúlt hetekben: a kamatvágás, a további kamatvágások belengetése és a verbális intervenció sem hatotta nagyon meg a forintot, nem igazán akar gyengülni, ami nem is csoda, tekintve a hatalmas keresletet (külkereskedelmi többlet+migránsaink hazautalásai). Sokkal érdekesebb az érvelés, az MNB szerint a gyengébb forint segíthet visszaterelni az inflációt a várt, kívánt tartományba. Véleményem szerint ehhez a forint gyengítésére semmi szükség, az infláció meg fog jelenni, a magyar gazdaságban semmiféle deflációs nyomás nincs, semmi sem indokolja a forint gyengítését – na persze azon kívül, hogy az MNB szeretne a gyengébb forint révén kimutatni újabb sok milliárd virtuális, számviteli nyereséget a devizatartalék átárazódásán.
Magyarországon 2013 eleje óta komoly gazdasági fellendülés van (bár ez idén várhatóan időlegesen megtörik, de 2017-től újraindulhat), és ez teljesen jól látszik a munkaerőpiacon. A versenyszférában annyian dolgoznak, mint a legutolsó ciklikus csúcson, 2007-8-ban, pedig közben kitántorgott Londonba sok tízezer emberünk. A munkaerőpiac szűkössége egy éve mindenképpen érzékelhető, és ez észrevehető a bérstatisztikákból is.

ITT OLVASHATÓ

KOVÁCS PATRÍCIA ÉS A LÉCEK

7 ÓRA 7
Szerző: Soós András
2016.04.07.

fotó: Takács Attila)
Várj, míg sötét lesz egyértelműen Kovács Patrícia jutalomjátéka.Igazságtalan egy világ a színházé (is): vannak darabok, amelyek már olvasva is mellbe vágnak, és bizony vannak a keményebb diók, amelyek mélyén mocorog ugyan valami „lényeg”, de le kell nyúlni érte, bontogatni, értelmezni és nagyon odafigyelni. Frederick Knott Várj, míg sötét lesz című darabja az előbbi csoportba tartozik, sőt, a kategória mintapéldája: végig lebilincselő, izgalmas thriller, többdimenziós karakterekkel és tűéles jellemábrázolással. Félreértés ne essék: nem együgyűségében, hanem hatásosságában nézőbarát.
A történet szerint Susy (Kovács Patrícia), a vak nő egyedül marad a lakásában, mert férje, Sam (Horváth Virgil), vidékre utazik dolgozni. Ekkor furcsa módon megszaporodnak a lakás látogatói: Mike (Szabó Kimmel Tamás) Sam régi barátjának mondja magát, így Susy bizalmába férkőzik, míg Rote (Nagy Dániel Viktor) és Carlino felügyelő (Ficzere Béla) a kilincset egymásnak adogatva igyekeznek elhitetni Susyval, hogy a férje valamiféle bűnügybe keveredett. A három férfi persze bűnözőtárs, akik egy heroinnal teli babát keresnek, amit a furfangos drogfutár a reptéren a gyanútlan Samnek adott át. Az egész álneves látogatás arra megy ki, hogy ezt a babát valahogy megszerezzék. Susy azonban nem hagyja magát, s bár nem lát, hamarosan felgöngyölíti a gyanús szálakat.

EZT ÍRTÁK AZ ÚJSÁGOK KISS LÁSZLÓRÓL ÉS TÁRSAIRÓL 1961-BEN

24/7 ONLINE
Szerző: Ádám Lajos
2016.04.07.


Fotó: Fuszek Gábor
Az Index összeszedte a korabeli újságok írásait Kiss Lászlóról, az úszók szövetségi kapitányának 1961-es csoportos erőszak-ügyével kapcsolatban. Akkoriban a lapok összességben keveset foglalkoztak ezzel az üggyel, és leginkább sejtelmesen fogalmaztak.
Nézzük mit talált az index:
MTI, 1961. július 11-e:
Az úszókat a San Remo-i verseny előtt vitték el, a hír a viadal után jött le a sajtóban.
„A Ferencvárosi Torna Club elnökségének fegyelmi bizottsága Várszegi Lajos, Kiss László és Lantos László úszóversenyzőket szocialista sportemberhez méltatlan, törvénybe ütköző súlyos cselekmények miatt az egyesületből kizárta.”

iTT OLVASHATÓ

TELEPFELSZMOLÁS KŐBÁNYÁN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2016.04.06.


A Város Mindenkié csoport ma nyílt levélben fordult Weeber Tiborhoz, Kőbánya alpolgármesteréhez, amiben arra kértük, hogy adjon tájékoztatást a Hős utcai telep lakóinak az önkormányzat teleppel kapcsolatos terveiről,valamint  reményünket fejeztük ki azzal kapcsolatban, hogy a telep várható felszámolása során felelős és szociális önkormányzatként fog eljárni a kerület.  Krisztina Hős utcai lakos ügyéből kiindulva azonban attól tartunk, hogy reményeink alaptalannak bizonyulhatnak.

Krisztina élettársával és két asztmás gyermekével évek óta lakik egy hős utcai szociális bérlakásban, és most úgy tűnik, hogy a családnak rövid időn belül el kell hagynia az otthonát. 2016 szeptember elején az önkormányzati lakásrendeletben foglaltaknak megfelelően beszerezte a szükséges igazolásokat ahhoz, hogy határozott idejű bérleti szerződését az önkormányzatnál meghosszabbíthassa. Krisztina benyújtotta a bérleti díj és a korábbi villanyszámla tartozása rendezését igazoló „nullás” igazolását, ahogy a víz- és gázszámlatartozás kapcsán kötött részletfizetési megállapodásokat is.

Azonban mindez nem volt elég az önkormányzat Humánpolitikai Bizottságának, és Krisztina kérelmét indokolás nélkül elutasították. Az édesanya a kilakoltatási moratórium végéhez közeledve kereste fel az Utcajogász Blaha Lujza téri jogsegélyszolgálatát, miután az önkormányzattal, illetve a Weeber Tiborral való tárgyalások (a református cigánymisszió önkéntesének közreműködése ellenére is) teljesen kilátástalannak tűntek. Az Utcajogász közreműködésével később kiderült , hogy az önkormányzat hivatalos álláspontja szerint „szabálytalan áramvételezés” történt Krisztináék lakásában, és emiatt nem hajlandóak – a határozott idejű szerződést lejártát követően – új szerződést kötni vele...

ITT OLVASHATÓ

KÍNA: ÁTTELEPÍTÉSSEL A SZEGÉNYSÉG ELLEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.07.


Építését 2011-ben kezdték el, de néhány hónap múlva már készen lesz. Ötszáz méteres lesz a köralakú nyílása, fel tudja fogni az űrből érkező jeleket, amelyeket talán a földönkívüliek adnak le. Több mint 18 millió euróba fog kerülni és miatt 9 ezer embernek kell elhagynia otthonát.

Kínában, Kujcsou hegyes tartományában épül a világ legnagyobb rádióteleszkópja, nem véletlenül. Ez a hatalmas ázsiai ország legszegényebb járása. A GDP itt az országos átlag 40%-át is alig éri el, és csak 17%-át a gazdag Sanghajnak. A nemzeti átlagtól 10 évvel van elmaradva. A szegény vidékekről városokba való áttelepítéssel a szegénység enyhítését akarja a pekingi kormány elérni – írja a L’Espresso olasz hetilap.

Kínának ebben a dél-nyugati, évtizedekig elfelejtett részében élnek az utolsó kínai kisebbséget: a dongok, a jaók és a mjaók, akk feltűnő öltözékeikről, vert fémnyakláncaikról ismertek. Kujcsou lakosságának 40%-át ők adják. A kínai Kommunista Párt évtizedekig pénzügyi segítséggel támogatta a leghátrányosabb helyzetű tartományokat, de ez főleg a kormányzókat gazdagította, akiknek így tulajdonképpen érdekük volt a szegénység fenntartása. Hszi Jin-ping 2012-es hatalomra kerülésével megváltozott a módszer. A mélyszegénység 2020-ig való felszámolása lett a kitűzött cél.

ITT OLVASHATÓ

BEBÚJNAK AZ ÁGYAKBA LS AZ AGYAKBA

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.04.07.


Nem kell hogy anyák a tiltott abortuszba belehaljanak, belebetegedjenek a szülésbe, növényi életre kárhoztatott gyermekek szülessenek, ha ez elkerülhető. Nem kell hogy megerőszakolt gye­rekek gyerekeket szüljenek.

Parlamenti többséggel sok minden megtehető. Szerintünk az abortusz rettenetes. A legfáj­dalmasabb a nőnek, aki aláveti magát. Keserves az apának, a családnak. Rossz az orvosnak. Árt a társadalomnak.

De jól tudjuk, hogy sok eset van, amikor ezzel a rettenettel nagyobbakat lehet elkerülni. 

Az élet védelme, a magzati élet védelme is szinte mindennél fontosabb, ha nem okozza  más életek tönkretételét. Másként gondolja ezt a lengyel kormánypárt, miként Donald Trump is. Az amerikai republikánusok lehetséges elnökjelöltje is az abortusz betiltásával házal szavazatokért. Félő, hogy ez a fertőző kór Magyarországon is felüti a fejét. Jelei már voltak és vannak...

ITT OLVASHATÓ

KI A HIBÁS?

SZÖVEGKOVÁCS BLOG
Szerző: szovegkovacs
2016.04.07.


Csakis a másik… sohasem én. Miért vállalnám bármiért is a felelősséget? Ha úgy tennék, akkor értelmetlen lenne panaszkodni. Nem önthetném ki a szívem-lelkem ki tudja hányadik ismerősömnek, nem mélyíthetném el mindegyik beszélgetés alatt a sebeket. Hisz figyelnek rám, végre érzem, hogy fontos vagyok. Másoknak (legalábbis azt hiszem)… saját magamnak nem.

Ha az lennék, akkor venném a fáradságot és szembenéznék a problémáimmal anélkül, hogy bárkit terhelnék velük. Ez viszont önismeretet igényel, és mindent megteszek, hogy ne kelljen lelkem legmélyebb bugyraiban turkálni. Ki tudja, mi kerülne felszínre…
 

EGY ERŐSZAKTEVŐ KÁLVÁRIÁJA

HINTALÓLEGELTETŐ BLOG
Szerző: SünBalázs
2016.04.07.


Kiss Lászlót az a szocialista rendőrség illetve ügyészség juttatta a bíróságra, amelyiket egy pártfunkci simán le tudott állítani egyetlen telefonnal. Kiss Lászlót az a szocialista bíróság ítélte jogerősen 3 év szabvesztre, ahonnan egy pártfunkci simán ki tudott hozni akárkit, aki csak egy kicsit is fontos volt. Márpedig a sportolók nagyon fontosak voltak, rajtuk keresztül lehetett megmutatni a világnak, hogy milyen fáin hely is ez a Magyar Népköztársaság.
Ebben az esetben mégsem ez történt. Még a párt számára is vállalhatóbb volt az, hogy börtönbe kerüljön és hamarabb kihozzák szép csendben a bajnokságra, mint hogy megpróbálják büntetés nélkül eltusolni az ügyet. (A Privátkopó által említett ügynökszálba nem mennék bele.) És számomra ez a legnagyobb bizonyítéka annak, hogy az erőszak valóban megesett. Bárki bármit is mond.

Ma az úszószövetség elnöksége  és a bizottság is kiállt mellette, számukra az eltelt évek példás magatartása, az olimpiai aranyak minden mást bocsánatos bűnné tettek.
Elképzelhető, hogy így marad, és senki nem kényszeríti lemondásra, sem mások, sem a saját lelkiismerete.

A lemondás beismerés lenne, és akit Orbán Viktor személyesen kér meg, hogy maradjon, az túl fontos ember, az ilyet nem tehet. Nyilván nem mondatja le az úszószövetség sem. Hát megy előre, és tagad, és vádol, és lebegtet, akár csak aktív támogatói  'nem is úgy volt / túl rövid volt a szoknyája / visszacsókolt / ő is akarta...'

ITT OLVASHATÓ

A JAPÁNOK HARCA AZ ÖREGEDÉS ELLEN

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.04.07.


A japán társadalom a legöregebb a világon, és a további tendenciák is aggasztóak. A magas várható élettartam és a sokszor kis összegű időskori juttatás számos hatvan év feletti japánt arra ösztönöz, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozzon.

Japánban a születéskor várható átlagos élettartam nyolcvanegy év, ami az egyik legmagasabb a világon. A lakosság negyede már most is hatvanöt év feletti, 2035-re viszont ez az arány várhatóan 30%-ra fog nőni. A népesség ráadásul az európai trendekhez képest szélsebesen öregszik: az idősek aránya mindössze huszonnégy év alatt, 1970 és 1994 között a duplájára nőtt – 7-ről 14%-ra. Ugyan ilyen léptékű változás az öreg kontinens országaiban ötven-száz év alatt zajlott le. Ennek ellenére a japán nyugdíjkorhatár 2013-ban hatvan év volt, és csak idén emelték hatvankettőre, a tervek szerint pedig tíz év múlva fogja elérni a hatvanöt évet. Sok munkahelyen szokás a munkavállalókat a korhatár betöltése után „nyugdíjba kényszeríteni” – ezt a törvények is lehetővé teszik. További gond, hogy a születéskor várható átlagos élettartam folyamatos növekedést prognosztizálják...

ITT OLVASHATÓ