2016. április 28., csütörtök

MI LESZ VELED PUSKÁS AKADÉMIA FC?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.04.28.


Ennek a hétnek egyik nagy kérdése, hogy a Mészáros Lőrinc felcsúti Döbrögi elnökölte helyi focicsapat, ahogy a magyarság valamennyi értékét, így Puskás Öcsi nevét is kisajátító Orbán klán elnevezte: Puskás Akadémia FC, kiesik-e az NB1-ből.
 
Ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzék – válaszolta nevetve a miniszterelnök.
 
Na jó, beismerem, ezt a kijelentést Orbán nem a kedvenc sportegyesülete sorsával, hanem Matolcsy bankelnök úr esetleges menesztésével kapcsolatban tette a nol.hu tudósítója előtt.
 
Vagyis ezek szerint bizony még az is elképzelhető, hogy Hazánk Legfőbb Szurkolója jóváhagyásával a Budapest Honvéd a Pancho Arénában egy, az ő számára már teljesen érdektelen mérkőzésen nem engedi magát legyőzni, mint ahogy az sem zárható ki, hogy Deutsch Tamás elnök úr sem fogja ellenezni, hogy az MTK viszont „hazai” környezetben sem legyen képes felülmúlni a Vasas legénységet.
 
(A hazai egyébként azért kerülhet idézőjelbe, mert az MTK kérésére az MLSZ a Budapesttől több mint 80 km-re lévő Dunaújvárost jelölte ki a meccs helyszínéül, miután a két pesti csapat összecsapására érdekes módon nem találtak fővárosi helyszínt! Ráadásul bizonyos, szintén az MLSZ által vizionált kockázatokra figyelemmel a nézőszámot is erősen korlátozták.)

ITT OLVASHATÓ

TÖBBET KÖLTENE A KORMÁNY MEGALOMÁN LUXUSRA, MINT KOMPLETTEN AZ EGÉSZSÉGÜGYRE?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.04.28.


Budapesti olimpia, stadionfejlesztés, múzeumi negyed, Liget-projekt, Budavár-rekonstrukció: olyan projektek, amelyekre a kormány kiemelt figyelmet szentel és semmi pénzt sem sajnál. Ezek közül több még csak az előkészítés fázisában van, illetve lehet, hogy végül meg se valósul, vagy éppen hogy már nagyon is valóság. A közös bennük az, hogy a jelenlegi helyzetben teljességgel értelmetlen pénzszórással járó programok. Magyarországon egy felelős kormány ezer fontosabb és égetőbb üggyel tudna foglalkozni azelőtt, hogy ezek egyáltalán szóba kerülhessenek. Persze, ki beszél itt még felelős kormányzásról? Ráadásul ezeknek a megalomán projekteknek közös pontja, hogy nem szűkölködnek a korrupciógyanús elemekben. 

Ha összeszámoljuk, hogy eddig mennyi pénzt költött a kormány a fenti programokra, illetve a jelenlegi tervek szerint mennyi lesz a megvalósításuk ára, hatalmas összeg jön ki: közel 1700 milliárd forint. Természetesen nem lehet elvitatni a beruházások esetleges pozitív hatásait (például az idegenforgalom fellendülése egy sikeres olimpia esetén), de amikor éveken keresztül hatalmas összegeket vettek ki az oktatástól, az egészségügy pedig romokban, egyszerűen érthetetlen, hogy a kormány a nagy ellátórendszerek észszerű átalakítása helyett inkább a fenti gigaberuházásokkal szúrja ki a szemünket. Jelenleg a normális működéshez mintegy 550-600 milliárd forint hiányzik a magyar egészségügyből, így ennek fényében érdemes nézegetni ezt az 1700 milliárdot...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR NEM IS AKAR A VÁRBA KÖLTÖZNI, CSAK MUSZÁJ SZEGÉNYNEK

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.28.


Orbán nem is akar, Lázárnak nehéz. Kitiltott újságírók menni Strasbourg, és a Tv2 a magyar Hollywood. Csütörtök.

Lázár János szerint a miniszterelnök nem önszántából fog a budai Várba költözni, hanem azért, mert egy 2011-ben elfogadott törvény értelmében a kormányzásnak ki kell költöznie a Parlament épületéből, különben úgy fogja kitiltani az ország vezetőit Kövér László, mint minap az újságírókat. Lázárnak ezt a tréfás kijelentést még sikerült azzal megfejelnie, hogy Orbánnak esze ágában sincs grandiózus költözési tervekbe belefogni, épp ellenkezőleg, tudniillik ő csak a legracionálisabb megoldást kereste. Biztosan azért építenek hétablaknyi erkélyt neki a Várban, hogy kedvet csináljanak neki a költözéshez. Egyébként Lázár szerint Orbán a legkevésbé tartozik azok közé, aki urizálna...

ITT OLVASHATÓ

EGY KIS VIDÁMSÁG - AVAGY KÉSZ RÖHEJ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.04.28.


Hamarosan megindul a forgalom Magyarország első szolgája kisvasútjának első szakaszán Felcsút Puskás Akadémia – Felcsút – Alcsútdoboz állomásokkal. A részben EU-s pályázati pénzekből, részben hazai közpénzekből épülő vasútvonal megvalósítója a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány eddig mintegy 600-800 millió forintot költött a projektre. Az itt látható videó tanúsága szerint elkészült a szerelvény is, amely majd a turisták ezreit szállítja a mintegy 6 kilométeres úton. Igaz, a tervek ennél nagyralátóbbak. A kormányfő egy, a vasúttal kapcsolatos kérdésre ugyanis olyasmit mondott, hogy minél jobban támadják, annál inkább fejlesztik a vonalat, akár egészen Bicskéig is! Az meg már több, mint 8 kilométer!
 
No, de nézzük ezt a vonatot! Eredetileg ugyan úgy hírlett, csehszlovák gyártmányú Bzmut motorvonatok – a népnyelv szerint csak Piroskáknak nevezett szerelvények közlekednek majd az uralkodói pályán, a képen azonban dízelmozdony látható, mögötte valamilyen – tán régi HÉV kocsikból felújított – vagonokkal...

ITT OLVASHATÓ

SZÓLTÁL IS, MEG NEM IS

MANDINER BLOG
Szerző: Bernáth Lackó és Szeles András
2016.04.28.


Válasz Böcskei Balázs és Békés Márton Előre szóltunk című cikkére.

„Aki hallotta, mondja, soha nem hagyjuk abba
újra szól ez a banda.
Aki kamuzik, hagyjad, mert van, aki bamba,
De te csak higgy az álmodban, és soha ne hagyd abba"
(Fekete Vonat: A város másik oldalán)”

A Böcskei-Békés szerzőpáros modoros és elitista nyelvezettel (ha máskor „előre szóltok” akkor légyszi olyan nyelven, amit a hozzánk hasonló egyszerű halandó is megért) támadta esszéjében a hétvégén rendezett Népszínház Karnevált, illetve a még mindig tartó Negyed7Negyed8 Fesztivált és tágabban értelmezve mindent, ami a nyolcadik kerület klasszikus világába újító szándékkal „tolakodik be”. A szerzőpáros szemében olyan ördögtől valónak tűnik azt gondolni, hogy a nyolc az új hét, amilyen ördögtől való gondolatokra csak a „liberális” szitokszóval címkézett emberek vetemedhetnek. De vajon van annak igazságtartalma, hogy megérkeztek a „nyolcba” a dzsentrifikáció előörsei, ahogy Böcskeiék állítják? Korántsem...


ITT OLVASHATÓ

LOPNAK, CSALNAK ÉS HAZUDNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.04.28.


Miután Orbán megszüntette a hatalmi ágak szétválasztását, és saját embereit ültette a független intézmények élére (akik az ő utasításait hajtják végre), eljátsszák, mintha nem lenne semmi közük egymáshoz.
 
Orbán azzal hárította el saját felelősségét az MNB-botrány kapcsán, hogy az MNB önálló és független intézmény, amelynek önállóságát ő nem sértheti. Az arcátlanságnak olyan szintjét mutatják be ezek a bűnözők, amelyre nincsenek szavak. A valóban független jegybankelnököt támadták, ahol tudták. Mindent megtettek, hogy megfojtsák a Simor András vezette MNB függetlenségét.
 
Lázár és társai azt hazudják a nép képébe, hogy Simor alatt veszteséges volt az MNB, Matolcsy viszont nyereséget termelt. Egyéb okokat és eszközöket most ne firtassunk, de emlékezzünk arra, amikor éppen Matolcsy terjesztette ki a tranzakciós adót az MNB-re is. Ezzel durván beavatkozott Orbán kormánya a jegybank függetlenségébe...
 

LŐTTEK A LÖVÉSZ-KLUBNAK?! FELLEBBEZÉS AZ ORCZY-KERT ÜGYÉBEN

DR. ERDŐS GÁBOR BLOGJA
Szerző: e_gabor
2016.04.28.


Ma hivatalosan is beadtam a Fellebbezést az Orczy-kerti fakivágások ellen. Kalandos volt.
 
Eddig vártam, hátha…, de mostanra bebizonyosodott, hogy a Kocsis Máté vezette Józsefvárosi Önkormányzat nem hajlandó képviselni a kerületiek érdekeit, az egészséges környezethez való jogot. Tehát képviselem én – ehhez szerencsére meg is van a jogalapom: az Önkormányzatokról szóló (2011. évi CLXXXIX.) törvény 32. § (1) pontja szerint „az önkormányzati képviselő a település (fővárosi kerület, megye) egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit”.
 
Mielőtt fellebbeztem volna, a Fakivágási Határozatban leírt jogommal szerettem volna élni: betekinteni a Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályán (Városház u. 7.) a „vonatkozó iratanyagba”. De az illetékes osztályvezető azzal utasította ezt el, hogy erre csak akkor van mód, ha felhatalmazást hozok a Polgármestertől. Kocsis Mátétól. Nem tudtam eldönteni, hogy cinikus vagy viccel – mindenesetre komoly arccal mondta. Kértem, adja írásba, hogy megtagadja a betekintési jogot, de… megtagadta ezt is. Hétfőig ígérte, hogy visszajelez.
 
Szerencsére a fellebbezéshez így is van elég muníció (ha már lövész klub…), miután a Határozatot, ha nagy nehezen is, de kiadták pár napja, s hozzá intézett levelem nyomán a Zöldombudsman is kiállt az Orczy-kert fáiért...
 

ÍGY DOLGOZIK A KLIK: AZ UTOLSÓ PILLANATBAN IS KÁOSZ VAN A TANKÖNYVRENDELÉSEK KÖRÜL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.04.28.


Április 30-án zárul a tankönyvrendelés. Kritikus pontja ez az évnek, ugyanis ekkorra kell eldönteni, hogy a következő tanévben milyen tankönyvekből kell majd tanítani a diákokat.

Az idei év pedig maga az őskáosz: bár a tankönyvpiacot már korábban államosították, és teleszórták silány minőségű kísérleti könyvekkel, miközben évtizedes múltra visszatekintő tankönyvcsaládokat blokkoltak, most még ennél is tovább merészkedett az oktatási kormányzat.

A pedagógusok tiltakozási hullámának egyik legfontosabb követelése ugyanis a szabad tankönyvválasztás visszaállítása. Az utóbbi hónapokban folyamatosan igyekeztek szakmai érvekkel alátámasztani, miért elengedhetetlenül szükséges, hogy minden iskolában a pedagógus választhassa ki, méghozzá nem egy leszűkített, államilag cenzúrázott listából, hogy a saját tanítványai számára melyik a legjobb tankönyv.

Most, hogy közeledünk április 30-hoz, sajnálatos módon a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) emelte a tétet. Nem hogy nem hallgatták meg a pedagógusok követelését, de tovább rontottak a helyzeten.

Volt olyan iskola, ahol az utolsó napokban még tovább szűkítették a rendelhető tankönyvek listáját – több ilyen jelzés is érkezett a Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértőihez. Akadt olyan hely, ahol a KLIK egyszerűen közölte, hogy csak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott könyvek közül lehet választani. Máshol a még nem államosított tankönyvkiadók könyvcsomagjainak rendelését nem engedélyezték, bár korábban erre volt lehetőség. És olyan hely is akadt, ahol a visszaigazoló lapon vette észre a tankönyvrendelésért felelős pedagógus, hogy bár ő egy bizonyos típusú tankönyvet rendelt meg, a lapon már nem ez, hanem az ennek megfelelő, de OFI-s tankönyv szerepel...

ITT OLVASHATÓ

EGY ABLAKRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.28.


Horthyné emlékirataiban olvasható:
"Miklós, ne költözzünk be a Várba, az ablakon fognak kihajítani".

Szóljon valaki a gönci hordónak, hogy őt is. És az ablak alatt a rendőrség fogja várni a megfelelő méretű bilinccsel. A megfelelő méret azt jelenti, jó szoros.
 

SLOW UP ELZÁSZI MÓDRA

ECOLIFE
Szerző: Jachimek Anett
2016.04.28.


Idén negyedik alkalommal rendezik meg a slowUp ünnepet Elzászban a Borok útjának mentén június 5-én vasárnap. Fenntartható bortúrára fel!
A résztvevőknek kötelező a fehér viselet a régió fehér borainak tiszteletére. A szervezők célja a fenntartható fejlődés, az egészséges életmód és az ökoturizmus népszerűsítése. Arra buzdítják a környékről odalátogatókat, hogy tömegközlekedési eszközöket vegyenek igénybe az utazáshoz vagy egy autóval többen is érkezzenek a környezettudatosság jegyében.
ITT OLVASHATÓ


BRIT-AMERIKAI VISZONYOK: EGY KÜLÖNLEGES KAPCSOLAT VÉGE?

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Daniel Corsano
2016.04.28.


Több mint tucatszor használta a „különleges kapcsolat” kifejezést Nagy-Britannia és az USA viszonyára április 22-án, közös sajtótájékoztatóján Barack Obama és David Cameron. A kifejezés Churchilltől származik, aki a második világháború után az éledező Szovjetunióval szemben Washington és London barátságát nevezte a világbéke kulcsának. Michael Crowley, a Foreign Policy elemzője szerint azonban az utóbbi időben egyre kevésbé különleges a kapcsolat.
Obama már többször kimutatta szimpátiáját Nagy-Britannia iránt, és Erzsébet királynőt „egyik kedvenc emberének” nevezte. Mégis, amikor Putyinról vagy Európa jövőjéről akar beszélni, Berlinbe megy. Az első ország, amely csatlakozott az USA szíriai légicsapásaihoz az ISIS ellen, nem Nagy-Britannia volt, hanem Franciaország; és Nicolas Sarkozy francia elnök beszélte rá Obamát arra is, hogy Líbiában bombázzon 2011-ben.
ITT OLVASHATÓ

25 TANULHATÓ TULAJDONSÁG, MELY TÉNYLEG GAZDAGGÁ TESZ

BUSINESS & CAFÉ BLOG
Szerző: Battay Máté
2016.04.28.A szorgalmas idővel lekörözi a tehetségest. Na de milyen képességek megszerzésére érdemes fordítanunk a szorgalmunkat? Olyanokra, amelyek elképesztően gazdaggá tesznek anyagilag és mentálisan is!
1. Fürge gondolkodás. Ha meg akarsz gazdagodni, éles eszűnek kell lenned. Nem feltétlen iskolázottnak, de mindenképpen okosnak, és ravasznak. Olvass, játssz, tapasztalj - az agyra gyúrás titkait meg sem kell keresned, mi már megírtuk!
2. Önuralom. Uralkodnod kell magadon, mert ez a hírnévhez és gazdagsághoz vezető út egyik fontos eleme. Testi és lelki szinten is!
3. Pozitív kisugárzás. Legyél karizmatikus, vidám és határozott. Az embereknek érezniük kell, hogy Te vagy az, aki végre megoldja a problémáikat, akivel üzletet köthetnek, akinek elsírhatják a bánatukat.
4. Mások megértése. Az empátia egy pénzben is kifejezhető haszonnal kecsegtető tulajdonság. Ha megérted, hogy mások mit akarnak, vagy mit gondolnak, az a magánéletedben és az üzletben is igen nagy hasznodra válik majd.
5. ...

ITT OLVASHATÓ

KANCSALSÁG: SZEMÜVEG ÉS/VAGY MŰTÉT?

BEZZEGANYA BLOG
Interjú Dr. Hangyál Éva szemész főorvssal 
2016.04.28.

Van olyan szemizom műtét, amelynek a hatékonyságát nagymértékben fokozza, ha a műtét előtt 2-3 évet várnak, és ezalatt „előkezelik a gyermeket”. Gyerekeknél szemészeti műtétek csak altatásban végezhetők, ez pedig rizikós, és mint minden műtét, ez is kockázatot jelenthet. Ezért a szemműtéteket is csak alapos megfontolás után szabad elvégezni. Gyermekszemészeti műtétekről kérdeztük dr. Hangyál Éva szemész főorvost.
Milyen szemészeti műtéteket végeznek Magyarországon?
Dr. Hangyál Éva: A gyermekszemészetben az apró műtéteket leszámítva (árpa, uszodaszemölcs, dermoid ciszta /szemkörnyéken megjelenő fejlődési rendellenesség/) zömmel kétféle műtétet végeznek: a leggyakoribb a szemizom műtét (kancsalság elleni műtét), és kevesebb a veleszületett szürkehályog, a veleszületett zöldhályog, vagy egyéb fejlődési rendellenesség rekonstrukciója.
Van rizikója ezeknek a műtéteknek?

ITT OLVASHATÓ

NEM RENDÜLT MEG PUTYIN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: kabai Domokos Lajos
2016.04.28.

Na ezért, kellene az orosz operákat tanulmányozni!
Az Igor hercegben Borodin az 1100-as évek végének eseményeit idézi fel, amikor a hazájáért és hitéért való aggódás arra indítja az orosz fejedelmet, hogy szembeszálljon a betörésekkel fenyegető polovecekkel. Az Ivan SzuszanyinbanGlinka az országra rontó lengyelekkel szembeni egyik népi felkelésnek, s egy idős parasztnak állít emléket, aki életének feláldozásával vezeti csapdába az ellenséges hadat.Muszorgszkij a Borisz Godunovban többek között azt mutatja meg, hogy mennyire kiszolgáltatottja lesz a Nyugatnak az ország és a nép, ha nemtelen eszközökkel él az uralkodó, aki történetesen a trónörökös gyermek meggyilkolásával jut hatalomra.
Ha a nyugati vezetők és a szövegeiket kritikátlanul átvevő újságírók ismerték, s főleg megértették volna e zeneművek üzenetét – hogy Eizenstein filmjéről A jégmezők lovagjáról, vagy Tolsztoj Háború és békéjéről már említést se tegyek –, akkor a minap aligha kellett volna a Die Welt című lapnak az Oroszországgal kapcsolatos mai helyzetet átértékelő cikket közreadnia. (Orosz nyelvű ismertető itt.) A főbb megállapítások: hatástalanok az Oroszország elleni szankciók és a katonai fenyegetés. Az életkörülmények romlása ellenére sem fordult a lakosság a hatalom gyakorlói ellen. Putyint minden eddiginél többen támogatják. Ahelyett, hogy a rendszer destabilizálódott volna, az oroszok eltökéltsége fokozódott. Életre kelt a régi beidegződés – olvasható a német lapban.
Amikor külső veszély fenyeget, az oroszországi átlagember feltétel nélkül támogatja az ország vezetését.
Putyin arra használta fel a nyugati nyomást, hogy azoknak a polgároknak a támogatását is megszerezze, akik még néhány éve is kizárólag negatív érzéseket tápláltak a hatalommal szemben. 

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR MATOLCSY GYURI ELVESZÍTETTE KÖZJOGI MÉLTÓSÁGÁT! EGY ELMEORVOS VALLOMÁSA

BANDITAPOLITIKA
Szerző: Virányi András (Bandita)
2016.04.28.


“Százszor mondtam neked Gyuri, ne menj a közpénz közelébe, abból semmi jó nem következik be az országnak! Mikor legutóbb nálam jártál kezelésen még úgy nézett ki ellen tudsz állni a fennálló kísértésnek, és nem borul el csekély értelmed ha visszaengedlek a normális emberek közé. Sajnálom hogy nem így lett, és ismét nem sikerült beteges vágyad leküzdened a felelőtlen költekezés elkövetésében. Ebben én is hibás vagyok, hiszen újra egy szobába zártalak Viktorral akivel nagyon megértitek egymást, mintha egy test lennétek. Talán egy természeti katasztrófa Mészáros Lőrinc földjén, vagy a Felcsút kiesése az NB-1-ből észre térítene mind a kettőtöket, ha neked is a stadion lenne a mániád.
De azért Gyuri te egy kicsit más eset vagy mint Viktor. Nálad nem számít annyira sport, és a föld iránti olthatatlan vágy azoknak az adófizetők pénzéből való megszerzése iránt, neked az ingatlan, a műkincsek, és mindenféle hülye támogatás a gyengéd. Elég ha valaki szépen néz az éppen értelmet mutató egyik szemedbe, miközben a másikat egy újabb kastélyra veted, és máris kiutalsz neki pár milliócskát, hagy érezze jól magát ha már veled találkozott. Nem számít hogy mire megy el a temérdek pénz, adod te azt minden hülyeségre mintha sohasem fogyna el.
Mikor itt feküdtél nálam a díványon és próbáltuk megfejteni miért is vagy ennyire rabja a mások pénzének az elverésének, egyik szemeddel rám néztél, a másikkal meg a japán csecsemők seggén levő piros pöttyöt kutatva halkan megjegyezted:- Én akkor is a jegybank elnöke vagyok, és az egy független szervezet!
Ez Gyuri így van, de nem magyaráz meg semmit! Próbáltam abba a buta fejedbe beleverni a szabályok és törvények betartásának a fontosságát, de az ahogy látom simán lepergett rólad. Ebben biztos Viktor is benne van, együtt találhattátok ki milyen módszerrel tudjátok a mások pénzét a magatok hasznára ellopni úgy, hogy az számotokra törvényes legyen. Orvosi kudarcnak tartom, hogy még azt sem sikerült egyikőtöknél sem elérnem, legalább a magatok alkotta szabályokat tartsátok tiszteletben, és nem változtassatok rajta állandóan.
Már az első kastély megvásárlásánál tudtam, a kezelésem nem eredményes nálad. Hiába igyekeztem a józan eszedre hatni, annak hiánya csak később lett világos előttem. Én orvos vagyok, hibát követtem el mikor nem vettem figyelembe a deviza árfolyam átváltásából eredő haszon elköltésének a lehetőségét, aminek bekövetkezte sokat rontott az állapotodon. Ekkor indultál el nagyon a lejtőn. Alapítványokat hoztál létre, irodaházakat vásároltál, értéktőzsdét vettél, biztonsági céget alapítottál magadnak, iskolát hoztál létre a hülyeségeid oktatására. Könyvet adtál ki magadról, hogy mennyire okos is vagy. Ekkor már nem hatottak a gyógyszerek, ezt egy független orvoscsoport bármikor megállapítja majd.
Fontos pozíciót töltesz be teljesen érdemtelenül egy alávaló hatalom rendszerében, ahol a büntetlenséget az egymás fedezése biztosítja. Mindenhol hozzád hasonló embereket lehet találni az ország irányításában, akinek csak a maguk boldogulása számít, ahol a gátlástalan hazudozás lett az értelmetlen magyarázat minden cselekedetekre. Nálatok a tehetséget felváltotta az élősködés, másra képtelenek vagytok a saját eszetekből. Csak egy más köreiben érzitek jól magatokat, igyekeztek is minél több szálat magtok köré csavarni a lekötelezettség hálójából, felhasználva családtagot, havert ezzel védve egymást, és magatokat.

ITT OLVASHATÓ

330 MILLIÓÉRT TERVEZTETI A REFORMÁTUSOKNAK ADOTT KÁROLYI-CSEKONICS PALOTAEGYÜTTES FELÚJÍTÁSÁT A MINISZTERELNÖKSÉG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi K.
2016.04.28.A renoválást követően a református egyház tulajdonába adja a kormány a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest, amelyben tavaly év végéig a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal működött. Miután az erről szóló megállapodást néhány napja alá is írta Lázár János az egyházi zsinat képviselőjével, elkezdődhet a felújítás tervezése is.

Nettó 303 millió forintért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. alkotta konzorcium végzi el a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes felújításának megtervezését.
A kormány még tavaly szeptemberben határozott arról, hogy a főváros VIII. kerületében található ingatlan átfogó felújítására 2015-ben 55 millió forintot, 2016-ban pedig 385 millió forintot biztosít a központi költségvetésből. A beruházás miatt döntöttek arról is, hogy az épületben működő Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal 2015. december 31-ig máshova költözik.
A kiürített épületet aztán egy másik, év végi kormányhatározat alapján a Magyar Református Egyház tulajdonába adták, hogy azt a továbbiakban a szomszédos épületben működő Károli Gáspár Református Egyetem használhassa. Egyben felhívták a nemzetgazdasági minisztert, hogy a felújításhoz kapcsolódó “műszaki ellenőri és további műszaki szolgáltatási feladatok folyamatos elvégzése érdekében” 2016-ban 228,9 millió forintot biztosítson a költségvetésből.

ITT OLVASHATÓ

DEDÓSNAK NÉZ AZ ántsz, EZÉRT TITKOLÓZIK

A TASZ JELENTISzerző: Asbóth Márton
2016.04.28.

Miért titkolja az ÁNTSZ a kórházi fertőzések számát? A nekünk küldött levélben másra hivatkozik, mint a nyilvánosság előtt – de egyik érve felháborítóbb, mint a másik. Döntés-előkészítő adatok és műfélelem az adatok félreértelmezésétől: rendet vágunk az álszent érvek között és megnézzük, ugyanezt a kérdést hogy kezelték kilenc éve (spoiler: pont ugyanígy). 
A budapesti Szent János Kórház betegforgalma 41 343 fő volt 2014-ben az OEK jelentése szerint (a 2014-es a legfrissebb összesítésük). A csornai Margit Kórház ezzel szemben csak 1 859 főt fogadott. Ha feltételezzük, hogy a Margitban 200 fertőzés történt 2014-ben, a Jánosban viszont 400, ez alapján az adat alapján melyik kórházba feküdnének be? 
Hogyha a Jánost választották, jó hírünk van: Önök megugrották az ÁNTSZ tesztjét, alkalmasak a kórházi fertőzési adatok megismerésére, mert értik, hogy egy nagyobb intézményben a fertőzés is több, mint a kisebben.


ITT OLVASHATÓ

KINEK ÉS MINEK A TTIP?

ALAPBLOG
Szerző: Zentuccio
2016.04.28.


Vagy a fejlett világ fogja meghatározni a jövő világgazdasági és világpolitikai rendszerét, vagy pedig a feltörekvő térségek – ez a tétje annak, hogy sikerül-e tető alá hozni vagy sem a TTIP-t, a történelmileg példátlan szuper-szabadkereskedelmi övezetet Európa és Észak-Amerika között.Egyebek közt ezt érzékelteti az Alapblognak adott interjúban Dr. Novák Tamás egyetemi docens, aki egyúttal értésünkre adja: „ez egy olyan verseny, amelyben aligha lesz mindenki nyertes, és a nyers hatalmi érdekek, az erő fogja kialakítani a jövő globális rendszerét. Más kérdés, hogy az EU–USA relációban sem lehet mindenki nyertes. Hacsak nem a liberális felfogás bizonyosodik be, miszerint „a (mélyülő) szabadkereskedelemből mindig, mindenki nyer, legfeljebb egyesek többet, mások kevesebbet”.
Zentai Péter: Jól érzékelem-e, hogy míg néhány évvel ezelőtt a nagyok: az Egyesült Államok, Németország és társaik szorgalmazták hevesen, hogy szuper-szabadkereskedelmi övezet jöjjön létre Európa és Észak-Amerika között, és mi, kisebbek rettegtünk a projekttől, addig mostanra fordult a kocka. Ha igazam van, akkor mi ennek a magyarázata?Dr. Novák Tamás: 2008 után mindkét térség komoly gazdasági válságba került, miközben 2009-2012 között a legtöbb elemző úgy vélte, hogy a feltörekvő országok, élükön Kínával sértetlenül vagy csak kismértékű lassulással megússzák ezt az időszakot, ami a világgazdasági és világpolitikai átrendeződést felgyorsítja. Ebben a környezetben vetődött fel, hogy az USA és az EU közötti átfogó kereskedelmi megállapodás egy olyan eszköz lehet, ami a két térség pozícióját globálisan javítja.
ITT OLVASHATÓ

TOP 10 ESET, AMIKOR VALAKIK MÉLTATLANABBAK VOLTAK AZ ÁLLAMPOLGÁROKKAL SZEMBEN, MINT AZ ÚJSÁGÍRÓK

24HU - POSZT ITT
Szerző: nupagagyi
2016.04. 28

Ne akarjuk már kényelmetlen helyzetbe hozni a képviselőket!
az újságírók magatartása méltatlan az állampolgárokkal szemben;
és mivel magunk is úgy gondoljuk, hogy az ország lakosságát meg kell óvni a méltatlan helyzetektől, összegyűjtöttünk néhány magatartásformát, amit a jövőben – mindannyiunk érdekében – jó lenne elkerülni. Egyszerűbben szólva: következzék a
Top 10 magatartás, ami rohadtul méltatlan lenne az állampolgárokkal szemben:
  1. Ha – mondjuk – verőemberek döntenének arról, ki adhat be népszavazási kezdeményezést.
  2. Ha az állampolgárok egyszer csak arra ébrednének, hogy a magánnyugdíj-pénztári megtakarításuk elcsaklizódott.
  3. ...
ITT OLVASHATÓ

"A FEJE TETEJÉRŐL A TALPÁRA ÁLLÍTJUK AZ ORSZÁGOT"

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Egyenlítő blog
2016.04.28.


Több adót fent, és abból több iskolát mindenkinek - ezt mondta a B1 blognak Kunhalmi Ágnes. Az MSZP budapesti elnökét arról kérdeztük, szerinte leváltható-e a kormány, hogyan nyerhetik meg a választást, mit ígérnek a választóknak, és mit kezdenének az oktatással, vagy egyáltalán: az országgal.

- Az elmúlt hetekben megjelent felmérések szerint az MSZP már megelőzte a Jobbikot, illetve, miután a Kúria átengedte a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazási kezdeményezésüket a Fidesz-kormány sietve eltörölte a boltzárat. Ezek után milyen a hangulat most az MSZP-ben?

Motivált. Egy boxmérkőzés 12 meneten keresztül tart, és mindvégig állva kell maradni. Az ellenfelet egy adott ponton ki is lehet ütni, de sosem tudhatod, mikor billen meg, mikor gyengül meg annyira, hogy van annyi erőd, hogy kiüsd. A mérkőzés végét viszont látjuk: tudjuk, mikor van választás. A vasárnapi boltnyitás elérése fontos jelzés, de nem véletlen, hogy Lázár János és Balog Zoltán bejelentette, hogy tovább fognak küzdeni érte. Ezért is kezdeményezte az MSZP, hogy az Országgyűlésben a Fidesz is szavazza meg, hogy három évig nem javasolják ők sem a boltbezárás helyreállítását. Azóta is nagy a hallgatás kormányoldalon. Ugyanezért megyünk tovább a többi népszavazási kezdeményezéssel is: továbbra is az utcákon várjuk a lopásgátló szavazás támogatóit...

ITT OLVASHATÓ

KÉTSZÁZ MILLIÓVAL CSÖKKEN A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR TÁMOGATÁSA.

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.04.27.


Ez méltatlan a világhírű zenekarhoz, amely évtizedek óta Budapestet képviseli az egész világon és szolgálja Budapest kulturális életét is.

A tavalyihoz képest 200 millió forinttal kevesebbet, 60 millió forintos támogatást kap a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a fővárostól az idén - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés...

ITT OLVASHATÓ 

LAKMUSZMECCS MINT IDŐKÖZI VÁLASZTÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.28.


Holnap, ebben a langyos pocsolyában, amelyet magyar labdarúgásnak neveznek, és amely aktus az istenadta választópolgár mindennapos eledele a felkent örökös vezető szerint, sőt – mint ő mondta volt – egyenesen kultúránk szerves része és hordozója, szóval az eszenciánk minekünk, lesz egy meccs.

Ki nem szarja le? Vethetnél ellent nyájas olvasó, de azt mondom neked, hogy érdemes rá figyelmezni mindenféle ellenérzés és viszolygás dacára, sőt, még a társadalmi folyományok iránt érdeklődő nőnemű polgártársak figyelmébe is ajánlanám. Mert ebben a viadalban benne mutatkozik majd az egész elcseszett ország múltja, jelene, de még a jövője is kicsinyt.

Egyszóval egymásnak feszül majd Dunaújvárosban az MTK és a Vasas, ámde mégis az lesz érdekes, mi történik mindenközben Felcsúton, illetve a Felcsúttal. Nem a pitypangos faluval, hanem annak felturbózott láblabda csapatával, amely alakulat a mi egyetlen vezetőnk szívének szottya és szotyolája, meg persze az új földesúré, a mészárosgázosé is egyben...

ITT OLVASHATÓ

FREEDOM: HOUSE: MÁR BULGÁRIÁBAN IS KEDVEZŐBBEK A DEMOKRATIKUS VISZONYOK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.27.


A Freedom House (FH) idei jelentése lesújtó képet fest a magyarországi demokrácia állapotáról. Az amerikai nonprofit szervezet úgy látja, hogy jelenleg már Bulgáriában is kedvezőbbek a demokratikus viszonyok, mint Magyarországon. Az igaz, hogy 2007-ig a régió élbolyához tartozó ország visszacsúszása már 2008-ban elkezdődött, de igazán csak 2010 után kezdtünk szabadesésbe.

A magyar demokráciaindexet a Freedom House szerint hét vizsgált tényező közül három húzza le igazán: a korrupció, a sajtó függetlensége és a demokratikus kormányzás minősége. A többi vizsgált területen is gyengélkedünk: a civil társadalom, az önkormányzatiság, a független igazságszolgáltatás és a választási folyamatok terén is hátrányban van Magyarország a régió többi országának átlagához képest.

A Freedom House amerikai nonprofit szervezet a 2015-öt áttekintő Nations in Transit címen közzétett jelentése szerint Európa és Eurázsia intézményes és gazdasági válságokba süppedve zárta 2015-öt. Többek között Európa egységének hiánya teret nyitott a populistáknak: vezető közép-európai politikusok - néhány nyugat-európai partner támogatását élvezve - az idegengyűlöletet és a nacionalizmust karolták fel, s országuk keresztény identitásának védelmezőjeként állították be magukat a muszlimok „inváziójával” szemben. Ezek a jelenségek leginkább azokban az országokban figyelhetők meg, amelyek 2000 után csatlakoztak az Európai Unióhoz – olvasható az FH tanulmányában.

Az amerikai szervezet évente hét mutató – köztük a kormányzás demokratikus minősége, a korrupció, a média függetlensége és a civil társadalom állapota – alapján méri fel egy-egy állam demokratikus állapotát. Az összeredmény alapján a FH Magyarországot „félig konszolidált demokráciának” minősíti...

ITT OLVASHATÓ

NÉPHARAG

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.28.


Ha az Orbán Rezsim sokmillió kárvallottja egyszer megindul, ott nem lesz pardon. Nagyjából 8 millió ember szenvedi el nap mint nap a Felcsúti Gazember népellenes bűntetteit. De vajon miért nem mozdulnak?

Valójában rémegyszerű a válasz, csak kevesen mernek vele szembesülni. Pedig előbb-utóbb mindenki kénytelen lesz. A Rezsim ugyanis halad tovább, lépésenként a Totális Diktatúra felé, felveszik még a következő két évben az Európai Uniós támogatások ezermilliárdjait, aztán távoznak Kelet felé. Csak sajnos velünk együtt, mert az egész országot viszik magukkal. Már ha hagyjuk. Mindenki tudja mostanra, hogy ezek Gazemberek? Igen, mindenki tudja. Még a sajátjaik többsége is. Utóbbiak persze találnak mindig ürügyet, hogy önfelmentést gyakoroljanak: meggyőzik magukat, hogy mindenki gazember, tehát nem akkora baj, ha a Talajmenti Hérosz, a Gecisten is az, sőt, az egész országot bűnbandává formálja. De az utóbbiak csak kétmilliónyian vannak, nyolcmillió ember azonban nem szeretné, ha a Maffia lenne az életeszmény. De nem mozdulnak. És azért nem mozdulnak, mert erre rendszeresen megkérik Őket. Ők Orbánra nem hallgatnak, gyűlölik, hidegen és életveszélyesen. Ők azokra a szirénhangokra hallgatnak, amik folyamatosan azt susmorogják: van békés megoldás a Diktatúra eltakarítására...

ITT OLVASHATÓ

SZÁMVETÉS: AKIKNEK VÁLLÁN OTT ÜL AZ ORSZÁG, FELMENŐIK, LESZÁRMAZOTTAIK, A NYAKUKBAN MEG VIKTOR

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.27.


A gyerekeim korosztálya, a társadalom derékhada, akik nélkül megállna az ország.
És akikkel együtt is megállhat, a kérdés csak az, hogy mikor.
A lélegeztetőgép csapját Brüsszelben kezelik.
Hivatalosan van még kis időnk, egyelőre még puszira utalják a támogatásokat, melyeket Orbán és csatlósai oly ádáz szorgalommal szórnak a szélbe, hogy ha ennyi buzgalommal és energiával utat építenének, már Vlagyivosztoknál tartana az M3...
Amikor a mai negyvenesek megszülettek, még zúgtak a gépek a gyárakban, műszak végén áradtak ki a gyárkapun a munkásosztály öntudatos tagjai, akiknek ha nem tetszett valami, hát felmentek az irodába és ököllel verték az asztalt.
Hét végén beültek a trabiba vagy a vartyogóba, aztán irány a birtok, ahol lehetett kicsit kertészkedni, nagyokat sörözni, bográcsban főzni a birkát, mely akkoriban még egyáltalán nem hasonlított ránk.
Volt üzemi négyszög, törvény az ifjúságról, KISZ lakásépítési akció, vállalati üdülő, állampolgári jogon járó egészségügyi ellátás, munkásszálló, a fizikai munkások felsőfokú oktatásban való részvételének támogatása.
Ma már ez olyan, mintha Jonathan Swift írt volna egy könyvet, Gulliver az álmok birodalmában címmel.
Falun is hasonló volt a helyzet - egyszer majd valaki megírja annak a negyven évnek a történetét, melyben a paraszt nyugdíjjogosult volt, egészséges házat és bele fürdőszobát épített. Igaz, még ritkán használta rendeltetésszerűen, hiszen a vécére sem ült rá a házban, kiszaladgált a budira, a mosóteknőt meg a mosógép tetején tartotta, de a gyerekei aztán már boldogan vették birtokba a fincsit.
A nagyüzem pedig integrálta az ő kis gazdaságát, a nyugdíjas Mari néninek ősszel odaállt a billencs a portájára és leborította a földjéért járó terményt, nem számolgatva a kukoricaszemeket.
A magyar falu tele lett kockaházakkal - 10X10 méter kultúra, benne folyóvíz, fürdőszoba, televízió - a földek népe először tán a magyar történelemben felemelhette a fejét.
Gyermeke tanulhatott, lett az országban agrárértelmiség, mezőgazdasági szakmunkás, gépkezelő, állattenyésztő.
Gyarapodott a falu és gyarapodott a paraszt is,
Tanulhatott, aki akart, évszázados társadalmi hátrányokat dolgozhatott le, ha volt hozzá akarata, kitartása meg elszántsága, merthogy ingyenleves azért akkor sem volt...


ITT OLVASHATÓ