2016. június 30., csütörtök

ÉS MI LESZ MAGYARORSZÁGGAL?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.06.30.


Magyarország elfogadja a lehetőségeit. Elfogad egy egészen komikus módon korrupt rezsimet, egy egészen komikus módon inkompetens rezsim helyett. Elfogadja azt, hogy végre keményen üzenhetünk Brüsszelnek, feltéve, ha ők nem üzennek vissza egyszer egyetlen barátságos sort az uniós támogatások felfüggesztéséről. Elfogadja a magyar oktatási és egészségügyi rendszert, amelyik ugyan egyre gyengébben működik, de azért mégis csak működik valahogy. Általában kezdik elfogadni ezt a "valahogy" dolgot.

Az Egyesült Királyságban ma ábrákat mutogatnak Hull, Burnley, Blackpool szociális rétegződéséről, mindenki jövedelemeloszlási chartok-kal és oktatási szinteket mérő mutatókkal érvel, megpróbálja felfogni, hogy miért szavaztak az emberek az Unióból való kiválásra. Magyarországon az ország finom struktúráiról egyáltalán nem beszélnek, nem is nagyon érdekel senkit, a köz beszédei értelmezhetetlen dolgokról folynak.

Magyarországon nincs semmiféle elképzelés, terv, vízió a jövőről. Én már régen elfogadtam, hogy Magyarország alapvetően jobboldali országgá vált, és ez belátható időn belül nem fog megváltozni. A jobboldalnak is lehetnek elképzelései, tervei, víziói, itt és most látszik, hogy ez mennyire igaz. A jobboldalnak is lehetnek nagyon érdekes válaszai azokra a kérdésekre, amelyeket a huszonegyedik század felvetett vagy felvetni készül, és ezek a válaszok esetleg szignifikánsan különbözhetnek a baloldali válaszoktól. Az, hogy ne küldjenek ide ezer szíriait, nem válasz semmiféle kérdésre, az politikai propaganda, amivel hülyíteni lehet az embereket. A valóság az, hogy a válság előtti szintre is csak az Unió anyagi támogatásával került az ország, és minden jel arra mutat, hogy az összes olyan mutatónk, amely az ország jövőbeli pozícióját erősítené fokozatosan romlik. A jobboldali értelmiségi elit diadalmasan bököd az ujjával a britek felé, egy olyan ország felé, ahol kiváló árufeltöltők lehetnének a Tescoban. A baloldali értelmiség meg arra készül, hogy valamihez hozzáláncolja magát a Városligetben, ami az általános képességeit tekintve nem is feltétlenül egy rossz idea...

ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZAVAZÁS INTÉZMÉNYE AZ ILLIBERÁLIS MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: László Róbert
2016.06.30.


A populista vagy inkább az illiberális rendszereken belül, a jogállami intézmények elfoglalása után, a népszavazások és más közvetlen demokratikus eszközök (pl. polgári engedetlenség, tiltakozások, sztrájk), mint a hatalommal szembeni érdekérvényesítés egyre szűkülő útjai válnak még fontosabbá. 2010 óta a magyar kormány mégis sikeresen akadályozta meg, hogy akarata ellenére országos népszavazásra kerüljön sor. Sőt, a kvótaellenes népszavazással az illiberális politika egyik legnagyobb veszélye is megvalósulni látszik: a hatalom a (képviseleti- mellett a) közvetlen demokratikus eszközök kiüresítésével reagál. A Political Capital tanulmánya itt elérhető. 

ITT OLVASHATÓ

STADIONLÁZ 3. RÉSZ: MINDEN ÚT FELCSÚTRA VEZET - A STADIONÉPÍTŐ CÉGEK TOPLISTÁJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Cseprefi Botond
2016.06.30.


Átnéztük a vonatkozó közbeszerzéseket és 60 milliárd forintnyi, stadionfejlesztésekhez kötődő megbízást találtunk. Nem meglepő, hogy a nagy nyertesek között tolonganak az Orbán-rendszerhez szorosan kötődő vállalkozások.

Már két nagyobb összeállítással próbáltunk rendet vágni a nagy lendülettel folyó stadionépítkezések kusza világában. Előbb arra világítottunk rá, hogy nem egyszerre és nem minden bokorban épül új futballaréna, hanem első körben hét, politikailag erősen motivált helyszín készült el.

Aztán pedig azt fésültük össze, hogy a jelenlegi tervek szerint hány stadion épül meg. Arra jutottunk, hogy az Orbán-kormány 2020-ig legalább 32 stadiont épít meg, újít fel országszerte, és ez legalább 218 milliárd forintba fog fájni, szinte kizárólag közpénzből.
Kapcsolódó cikkek
Politikailag motivált és kézivezérelt folyamat – Dénes Ferenc a stadionlázról
90 milliárd forintba fog kerülni a 2017-es vizes-vb – kiszámoltuk a kormány helyett
Stadionláz, 2. rész: legalább 215 milliárd forintba fog fájni a köznek Orbán stadionos bográcsgulyása
Stadionláz, 1. rész: eddig 40 milliárd forint közpénz ment el az elkészült hét stadionra
De talán ennél is többeket érdekel, hogy a sorra épülő stadionok felépítéséből kik nyernek el megbízásokat közpénzből, most ez következik.

A listánk összeállításakor a hozzáférhető közbeszerzési adatokat vettük figyelembe. A stadionberuházások kivitelezői között az építőipari cégeket szerepeltetjük, tehát a tervezői, műszaki ellenőri, stb., volumenükben sokkal kisebb munkákat és azok elvégzőit nem vettük sorra:

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT FONTOS A PRIDE? KÖZHELYEK ÉS TÉNYEK A FELVONULÁSRÓL ÉS RÉSZTVEVŐIRŐL

Y-GEN BLOG
Szerző: ygenszerkeszto
2016.06.29.


Ahogy tavaly és tavalyelőtt, mi idén is ott leszünk a Budapest Pride felvonuláson. Ott leszünk a hozzá kapcsolódó többnapos fesztivál rendezvényein is. Az esemény ugyan az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek elfogadásáról és egyenlőségéről szól, az egész társadalom számára fontos. Ha valaki még bizonytalan lenne a szombati programjában, mondjuk miért fontos eljönni!
 
Felvonulnak, mert mások? Sokan érzik azt, sőt a köznyelv is gyakran használja ezt a formulát, hogy a melegek vagy egyéb kisebbség tagjai mások. Ez egy elég téves megnevezés. Ha valaki a saját neméhez vonzódik, attól még nem valami másfajta lény. Ugyanúgy ember, emberi tulajdonságokkal, és ugyanúgy más, mint bárki más. A melegek is sokfélék. Egyesek önzők, mások nagylelkűek, vannak, akik sportosak, mások inkább a zenét kedvelik.
 
Lehetnek balosok, liberálisok, de konzervatívok, sőt nacionalisták is. Van, aki közülük hűséges, és van olyan is, aki nem az. Van, aki támogatja a melegek házasságát, de van, aki elutasítja. Van, aki nem ért egyet azzal, hogy a Pride-nak van haszna. Pride-ra szerintünk azért van szükség, hogy a többségben is tudatosuljon, hogy minden ember lehet értékes része a társadalomnak. Az identitása vagy orientációja önmagában nem határoz meg semmit. Ahogy a szemünk színe vagy a cipőnk mérete sem. Ez is csak egy tulajdonság. A Nyitottak Vagyunk mozgalom pont erről szól. És ez mindenkinek fontos. Mert valamiben mindenki különbözik a többségtől. Mindenki más.
 
De akkor kikről is beszélünk? Elsőre nehéz különválasztani, hogy ki a meleg, a transzszexuális meg egyebek. A szexuális irányultság az, hogy kihez vonzódik az ember: a férfi-nő páros heteroszexuális, a férfi-férfi és nő-nő pedig homoszexuális. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ez az esetek többségében inkább egy skála, mint vagy-vagy kérdés. Ettől teljesen különböző a nemi identitás, ami a biológiai nemmel és nemi önazonossággal kapcsolatos. Ha egy személy számára a biológiai nemi meghatározás egyezik a saját nemi identitásával, azaz például női biológiai jegyei vannak és nőként határozza meg magát, akkor egy cisz személyről beszélünk. Ha a saját önmeghatározás más, mint a biológiai jegyekhez tartozó társadalmi meghatározás, akkor a személy transznemű. Egyiktől sem lesz valaki pedofil, vagy kívánja meg szexuálisan a kutyáját. A többi fogalomról bővebben például itt olvashattok...
 

MERT BUTA, MINT A FÖLD ÉS MERT MINDEN ALJAMUNKÁT ELVÉGEZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.06.30.
 
 

 

ÍGY HAMISÍTOTT ÉS JÁRATOTT LE TISZTESSÉGES EMBEREKET AZ MTVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.06.30.
 
 

 
A JÓLÉT SÖTÉT OLDALA

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2016.06.30.


Rétvári Bence kifejtette: a nyugdíjak összegszerűen 21,1 százalékkal magasabbak most, mint hat évvel ezelőtt, s az elmúlt időszakban a forint értékállóságának és az alacsony inflációnak az egyik legnagyobb nyertesei a nyugdíjasok voltak.
(Jobb a magyar nyugdíjasok helyzete Rétvári Bence szerint)
 
Ha mindezen jótéteményekhez hozzávesszük még a 0,9 %-os nyugdíjemelést, az alapvető élelmiszerek áfájának beígért csökkentését és a dicsőséges rezsiforradalmat, akkor a kedvezményezettek helyzete valóban irigylésre méltó. Ezek hallatán sokan egyből szívesen fel is csapnának megélhetési nyugdíjasnak. Dőzsölés, kalandok, utazások, dél-amerikai sorozatok korlátlan élvezete. Ki is tudna ellenállni ennyi kísértésnek?
 
A felhőtlen jólétnek azonban megvannak a sajnálatos árnyoldalai is. A riasztó statisztikák szerint a magyar nyugdíjasok 80 százaléka az életében legalább már egyszer kipróbálta a nehéz drogokat. Először természetesen csupán kíváncsiságból, illetve unalomból kezdenek partidrogokat használni. Az extasy, speed, mefedron, metilon élvezete után azonban idővel áttérnek az LSD-re és a marihuánára, majd végül a nehéz drogokra. Rendkívül szomorú, de a 65 év felettiek 52 %-a rendszeresen fogyaszt heroint és kokaint, utóbbit néha már crack formájában is.
 
A valódi adatok sajnos még ennél is kétségbeejtőbbek lehetnek, ugyanis sok család nagyon szégyelli, és ezért titkolja, hogy a nagypapa vagy a nagymama rendszeresen lövi magát. Emiatt legtöbbször inkább csak tűrnek és szenvednek. Sajnos az idős kábítószerfüggők a szerek hatására teljesen kiszámíthatatlanokká és agresszívekké válnak, ami rengeteg szociális feszültséget okoz és így családon belüli erőszakhoz vezet.
 
Ki bízná nyugodt szívvel a gyermekét egy olyan nagymamára, aki mértéktelenül tömi magába a diazepámot és a klórdiazepoxidot, majd ezekre ráiszik valami jó kis töményet. Az óvodák és iskolák környéke tele van kábult, szinte öntudatlan állapotban lévő nyugdíjasokkal, ami a közelben lakókat is nagyon zavarja. Sokan ezért amint csak tehetik, inkább elköltöznek a veszélyessé vált környékről...
 

HIÁBA SZÓLOK RÁ A SZOMSZÉD GYEREKÉRE

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.06.28.


Itt a nyár. Ahogy egyre több gyereket látok az utcán játszani, úgy kerülök egyre gyakrabban olyan helyzetbe, ahol azt mondogatom magamnak: „mi is voltunk gyerekek”. Közben pedig gondolkozom, hogy hol a határ.

Kis faluban lakunk. Tipikusan nyugdíjasok és néhány gyerekes család. Amolyan mindenki ismer mindenkit helyen.

Pár éve kezdődött az egész, amikor a szomszéd fiú 7 éves körül volt (úgy vettem észre, ez az a korosztály, aki hobbit csinál a szomszédok zaklatásából). Egész ártatlanul kezdődött. Bemászkáltak a kertünkbe a „véletlenül” berúgott labdáért. Kimentem, szóltam, hogy ez engem zavar. Az én kertem (nem is nagyon karban tartva, véletlen ott töri össze magát, az meg az én bajom lesz utána), ha bejön a labda, kopogjanak be, odaadom. Egyébként ez a másik szomszéd kisfiúval is így volt, csak ő mindig kopogott, aztán a néhányadik alkalom után megdicsértem, hogy ügyes, és nyugodtan vegye ki, pláne ha egyébként nem is vagyunk itthon mert volt, hogy fél napokat várt a labdájára.

Szóval fent említett kisfiú és barátai elkezdtek ebből hobbit csinálni, meg a parkoló autókon való egyérintőzésből, meg a visszapillantók/ablaktörlők állítgatásából. Amolyan gyerekcsínynek szánták ezeket, de komoly károkozás simán benne van a pakliban, ha kirúgják a kocsim ablakát mondjuk.

Egy alkalommal szóltam az apjának, hogy ezek történnek. Ő meg elküldött engem melegebb éghajlatra, hogy de hát ő még gyerek, neki szabad. Köpni-nyelni nem tudtam. Apukával azóta nem beszélünk, a gyerek meg persze vérszemet kapott. A következő húzása már az volt, hogy a barátjával hógolyóval, majd kővel hajigálták a nappali ablakunkat. Ekkor az anyjához mentem át szólni, hogy rakja helyre a kisfiút, aminek az lett a vége, hogy az egész utca zengett, úgy ordított a gyerekkel, és azt sem zárom ki, hogy meg is verte. Anyukának ebben a családban egyébként nincs szava...

ITT OLVASHATÓ

JOGÁSZSZEMMEL17.

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Sándor Zsuzsa
2016.06.28.


„Abszurd dráma” a bíróságon. Szereplők: Felperes – Rogán Antal, a kabinetirodát vezető miniszter. Alperes – Juhász Péter, az Együtt alelnöke. Tanú – Portik Tamás, a Prisztás ügyben büntetését töltő elítélt. Színhely: a Fővárosi Törvényszék. A cselekmény: Rogán beperelte Juhászt, mert az azt állította róla, hogy bűnözőkkel üzletel. Juhász tanúként egy bűnözőre, Portikra hivatkozik. Portik állítja, hogy egy lakásügylet kapcsán 10 millió forintnak megfelelő kenőpénzt adott át Rogánnak. Rogán pedig állítja, hogy nem is ismeri Portikot. Zajlik a perpatvar arról, vajon ki hazudik. Lehet-e egyáltalán hitelt adni egy elítélt szavának?

A „dráma főhőse” természetesen a bíró. Neki kell mérlegelnie a bizonyítékokat. Neki kell eldöntenie, hogy vajon Juhász Péter megsértette-e Rogán személyiségi jogait. Mert ne feledjük, itt egy egyszerű kis polgári per zajlik! Ahol a feleknek kell bizonyítaniuk. Annak a félnek, aki valamit állít. Egyelőre Juhász van előnyben. Azt, hogy Rogán bűnözőkkel üzletel, egy bűnöző vallomásával támasztotta alá.

Szegény Rogán „Tóni” nincs könnyű helyzetben. Mert valaminek a meg nem történtét logikailag szinte lehetetlen bizonyítani. Ügyvédei ismételten indítványozzák, hogy a bíróság hallgassa meg tanúként Bolcsik Zoltánt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóját és Felhősi Lászlót, a Terrorelhárítási Központ ezredesét. Jó, ha tudjuk, ők csak akkor tehetnének vallomást, ha felmentenék őket titoktartási kötelességük alól. Már az is titoksértés, hogy ismerjük a nevüket és tudjuk, hogy ők juttatták rács mögé Portikot. Azt meg végképp nem értem, miről tudnának vallani. Arról biztosan nem, hogy Rogán soha nem találkozott Portikkal. Netán arról, hogy Portik hazudós-e? Naná, hogy az. De ettől még adott esetben mondhat igazat is.

A magyar jogban szabad bizonyítási rendszer van. A bíróság szabadon felhasználhatja a peres felek előadásait, és bármilyen bizonyítékot, amely alkalmas lehet a tényállás tisztázására. Következtetést vonhat le a peres felek magatartásából, esetleges időhúzásából. Dehogy célozgatok arra, hogy Rogán hónapok óta tud Portik bírósági meghallgatásáról, és hogy ő maga jelölte meg azokat a pénteki napokat, amikor méltóztatik ráérni. Most meg éppen egy ilyen pénteken volt halaszthatatlan dolga külföldön. Mi is? Ja, a soha meg nem jelent Bild-interjú

Bizonyíték lehet az is, amiről a bíróságnak hivatalból van tudomása. Például olyan hasonló eset, amikor valaki az V. kerületben jogtalanul és áron alul kapott önkormányzati lakást. Hogy csak egyet, Szentgyörgyvölgyi Péter esetét említsem, aki a botrány hatására visszaadta az így szerzett Szerb utcai lakást...

ITT OLVASHATÓ

AKIÉ A MÚLT...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
20165.06.30.


...azé a jövő, és akié a jelen, azé a múlt, Orwell szerint, és nagyon úgy tűnik, igaza volt.
Mindenesetre, ha körülnézünk a hazai pályán, hát sok okunk az örömre nemigen van, hiszen javában folyik a múlt átírása, minden szinten - szinte minden alapon, a köztársasági elnöknek nevezett pártkatonától kezdve a hadtörténészig, aki azért, mert nem szerepel a numerus claususról szóló törvényben a "zsidó" szó, sőt, még a fogalmat sem határozták meg pontosan, nem tekinti zsidóellenes törvénynek.
Ez gyönyörű analógiákra ad lehetőséget, például, hogy a szegregált oktatási modellben sem szerepel a "cigány" szó, ezért nem nevezhető cigányellenesnek, sőt.
Numerus clausus ügyében ugyan a kormány elhatárolódott az általa alapított intézet vezetőjének írói munkásságától, de engem ez az elhatárolódás nemigen nyugtat meg, legfeljebb az ideológiai pávatánc egy újabb figuráját látom benne.
Arról ne is beszéljünk, hogy a törvény megalkotásának idején a zsidók azonosítása igen egyszerű eszközökkel folyt, a fajvédő ifjak fokosokkal látogatták az egyetemi előadásokat, és a zsidó hallgatókat nemes egyszerűséggel - szó szerint - kiverték onnan.
Ha pedig valakinek bizonytalanok voltak a származásában, hát a nyílt utcán letolatták áldozatukkal a nadrágját, hogy meggyőződjenek róla, mert ha az illetőnek hiányos volt a bőrkötése, akkor annyi volt neki - véresre verték.
A fehérterror idején is elég volt akár a halálhoz is a zsidó identitás, az enyhülés csak később jött, mikor csak azt nyilvánították antiszemitának, aki a kelleténél jobban utálta a zsidókat.

Nem csak ezen a területen folyik a történelemhamisítás.
Világháborús részvételünk, a magyar honvédség megszálló tevékenysége, a deportálások és a náci Németország zsidógyilkos politikájának százezrek halálához vezető kiszolgálása is a szerecsenmosdatás tárgyát képezi, ennek jelképe a Szabadság téri hazug szobor a sassal, mely nem kapdos legyeket, hanem nemzetünk testébe vájja karmait, - még szerencse, hogy a bölcs államvezetés zsidókkal tudta etetni, természetesen színtiszta kényszerből.
Mennyivek jobb lett volna, ha egy gömbölyűre hízlalt libának állíthatunk szobrot, jelképezve a nemzet jólétét...
Horthy államából magyar állampolgárok küldtek a halálba magyar állampolgárokat, és van magát történésznek nevező lény, aki azt meri állítani, hogy a lovastengerész nem tudott róla, meg, hogy megmentette a budapesti zsidókat.
Meg hát - saját magától, de csak azután, hogy diplomáciai úton megfenyegették, hogy a háború után lógni fog.
Komolyan mondom, gusztustalan ez az egész, beleértve szeretett kormányunk sunyi asszisztálását is...


ITT OLVASHATÓ

KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA VS. POPULISTA DEMOKRÁCIA

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.06.30.


A múlt heti brit népszavazásnak az Európai Uniót érintő konkrét intézményi és politikai változásokon túl is vannak következményei, még ha azok nem is olyan magától értetődőek és hosszabb távon fejtik majd ki hatásukat. A Brexit kapcsán az uniós – köztük magyar – állampolgárok státusza, a közös piac jövője, az európai integráció iránya és mélysége, valamint az euroszkeptikus politikai szereplők erősödése merül fel. A Brexit azonban azért is különleges esemény, mert az Egyesült Királyságra és a Nemzetközösség államaira is jellemző westminsteri modell szerint a parlamentnek van elsőbbsége a politikai rendszerben, annak szuverenitását semmilyen más szereplő nem korlátozhatja. Az EU-t érintő brit kritika többek között nehezményezte, hogy az a parlament szuverenitását sértette, azonban a népszavazások – még ha véleménynyilvánítóak is – nem kívülről és felülről, hanem belülről, alulról kezdhetik ki a parlament szuverenitását. A brit népszavazáson túl is egyre több jele van annak, hogy erősödik a közvetlen beleszólás igénye az állampolgárok részéről, azonban a hatalmon lévő politikusok könnyen a maguk közvetlen hasznára fordíthatják és kiüresíthetik a közvetlen demokratikus intézményeket.

Magyarországon már az első Orbán-kormányt értékelő tudományos és közéleti írásokban a prezidenciálódás, a cezarizmus és a vezérdemokrácia kategóriáival kívánták meg leírni azt a központosító, a hagyományos politikai intézményeken (érdekegyeztető fórumok, párt, parlament) túlnyúló politikai cselekvést, ami a kormányzást jellemezte 1998 és 2002 között. Ekkor ült össze három hetenként a parlament, csökkentette a kormány a jövedelem-megállapodásra is vonatkozó érdekegyeztetés jelentőségét, valamint hozzá kötődő párton kívüli személyeket helyezett a miniszterelnök kormányzati pozícióba. A vezérdemokráciák egyik fontos ismérve a karizmatikus politikai vezető, aki képes a politikai intézményeket megkerülve, közvetlenül a választókhoz intézni üzenetét. A vezérdemokrácia kialakulásában és a közvetlen vezér-választó kapcsolat kialakulásban lényeges szerepe van a modern tömegkommunikációnak, elsősorban a televíziónak és a tabloid sajtónak. A vezérdemokrácia legismertebb példája nem az első Orbán-kormány volt, hanem az egykori olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi Forza Italia pártja, mozgalma...

ITT OLVASHATÓ

MOLNÁR GYULA ÉS A RÉGI BALOLDAL VÉGE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2016.06.30.


Sokan már a 2010-es vereség után temették a Magyar Szocialista Pártot, és bár kétségtelen, hogy a tömörülés az elmúlt hat évben a fokozatos leépülés jeleit mutatta, eleddig legalább elméleti lehetőség volt rá, hogy újra emelkedő pályára álljon. A múlt hétvégi tisztújítással azonban a párt, és vele együtt a régi baloldal másik alakulatának, a DK-nak a sorsa végleg megpecsételődött.

Nem az a baj, hogy az új elnök, Molnár Gyula nevét a jogerősen bizonyítást nem nyert korrupciós vád (és több gyanús híresztelés) piszkolja be, hanem hogy az önmeghatározásában szocialista párt egy olyan elnököt választott, akinek a legkevesebb köze sincs a baloldalhoz, és minden jel szerint sem szándékkal, sem képességgel nem rendelkezik arra, hogy valamikor a közeljövőben köze legyen hozzá. Ennek híján az MSZP végérvényesen beáll a hasonló profilú DK mellé, és rááll arra a röppályára, amelynek végén egy újabb hatalmas 2018-as pofon, és a biztos megsemmisülés áll.

Molnár Gyula volt az a polgármester, aki 2009 nyarán meghirdette az Új rend Újbudán című programját, amelynek egyik eleme az ún. hajléktalanmentes övezet volt. Kocsis Máté politikai látnokot jóval megelőzve Molnár tehát megszülte a hajléktalan emberek közterekről való kitiltásának ötletét, mondván, hogy ezeken a közterületeken a hajléktalan emberek „nem maradhatnak, és nem is jöhetnek vissza”, elvégre ez „nem jogi kérdés, inkább olyasmiről szól, hogy a többség szeretne kulturáltan leülni egy padra”. Ugye, azt senkinek nem kell mondani, hogy egy valamicskét is baloldali program nem büntetéssel sújtja az önhibájukon kívül szenvedőket, hanem megpróbálja megváltoztatni azokat a társadalmi, gazdasági tényezőket, amelyek miatt embereknek fedél nélkül kell élniük.

Sajnos Molnár a hivatalból kikerülve sem kapott túl nagy kedvet a baloldali gondolatokhoz. Mostani pártelnöki programjában a munka, munkás, dolgozó, munkavállaló szavak közül csak az első szerepel, az is csak úgy, hogy az MSZP-nek nagy munkát kell végeznie...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN ADHATUNK ERŐS GYÖKEREKET A GYEREKEINKNEK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.06.30.


Ahhoz, hogy békés szülők legyünk, önmagunkból kell kiindulnunk

A legtöbb szülő számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy ne veszítse el a hidegvérét a kritikus pillanatokban… Újra és újra elhatározzuk, hogy nem kiabálunk, akkor sem, ha óriási a felfordulás a gyerekszobában, akkor sem, ha szertelenkednek a buszon, sőt akkor sem, ha vacsora közben derül ki, hogy még nincs kész a házi – békés eszközökkel kezeljük ezeket a helyzeteket. Aztán mégsem sikerül, és ismét a gyerekünk tágra nyílt, riadt tekintete mered ránk. És persze biztosan van a szomszédban, a játszótéren, az óvodában egy másik anyuka, akit még soha nem hallottunk megemelni a hangját. Vajon mi lehet a titka?

Laura Markham nevelési tanácsadással foglalkozó pszichológus Békés szülő, boldog gyermek
című könyve szerint a kulcs ahhoz, hogy békés szülővé válhassunk, az, hogy önmagunkkal kell kezdenünk a munkát. Erre épül minden más, például a gyerekeinkkel való kapcsolatunk rendezése és a keretek kialakítása...

ITT OLVASHATÓ

A BRIT KIVÁLÁS MEGVÁLTOZTATJA AZ ERŐVISZONYOKAT AZ UNIÓBAN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.30.


A brit kiválás megváltoztatja az erőviszonyokat az unióban, hiszen az egyik legfőbb erő távozik. Ily módon az állandó alkuk és kompromisszumok rendszerében várhatóan az eddiginél több teendő hárul a németekre és a franciákra, bár viszonyuk az utóbbi időben nemigen volt harmonikus, nem utolsósorban az eltérő gazdasági filozófia és a francia gazdaság meggyengülése miatt.

További várható fejlemény, hogy aligha bővül az euróövezet, A keleti tagállamok, köztük Magyarország, kivárják, hogy miként oldódik meg az adósságprobléma. Ugyanakkor a Visegrádi csoport egyre rámenősebb lett az elmúlt évben. A négyes előreláthatólag követeli majd, hogy beleszólhasson a hogyan tovább-ba az EU-n belül - tájékoztat a New York Times/AP Főleg a nacionalista magyar és lengyel kormány nem sok kedvet érez az integráció elmélyítéséhez és dühbe gurult, amikor Brüsszel vizsgálatot indított ellenük. Ezzel együtt lehetséges, hogy a 28-ak némiképp a Bizottság orrára koppintanak, mert sokan úgy érzik, hogy Junckerék jó párszor olyasmibe is beleavatkoznak, amibe nem kellene...


ITT OLVASHATÓ

A KÖZMUNKAPROGRAM ÚJABB FEJLEMÉNYEI: NÖVEKVŐ GYERMEKMUNKA ÉS EREDMÉNYTELEN SZIGORÍTÁS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.30.


A kormány gyakran dicsekszik azzal, hogy a folyamatos foglalkoztatásbővítésnek köszönthetően lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot. Azt azonban tudni illik, hogy az eredmények mögött leginkább csak statisztikai bűvészkedés áll: egyrészt a külföldön munkát vállalók jelentős részét (például az ingázókat) is beleszámolják az itthoni foglalkoztatottsági statisztikába, másrészt az elmúlt években jelentősen felfuttatták a közmunkaprogramot. Az utóbbi foglalkoztatási formával azonban rengeteg probléma van.
 
Többek között a közmunka egészében vizsgálva inkább tűnik egy aktív szociális támogatásnak a passzív helyett, mintsem valós foglalkoztatás-ösztönző programnak, mivel a közmunkában résztvevők csak minimális arányban (kb. 10 százalék) tudnak elhelyezkedni a versenyszférában. Mindez annak köszönhető, hogy a résztvevők többsége nem kvalifikált munkaerő, és a közmunka-program során kapott képzések is inkább nevetségesek, mintsem hasznosak. Sokan emiatt zsákutcában rekednek, és a költségvetésnek a következő években is százmilliárdokba fog kerülni a közmunkaprogram fenntartása. Ráadásul az elmúlt időkben két negatív fejlemény is felütötte már a fejét: a gyermekközmunka folyamatos növekedése, továbbá a közmunkából való kizártak számának emelkedése...

ITT OLVASHATÓ

SZOKJUK A GONDOLATOT: MALÁJ SZÖVŐNŐK, TIBETI DUGÓGÖMBÖLYGETŐK ÉS PERUI RÉPAEGYENESÍTŐK FOGJÁK BETANÍTANI AZ ITTENI MUNKÁSOKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.06.29.

 

 

BE TUDNÁ DÖNTENI SOROS A FORINTOT?

MANDINER BLOG
Szerző: Redakció
2016.06.30.


Nemrég megjelent egy olyan vélekedés az Indexen, miszerint már csak azért sem érdemes ujjat húzni Sorossal, mert egyet gondol és hatalmas vagyonával „bedönti” a forintot, aztán nézhetünk. Járjuk körbe, hogy vajon reális veszély-e egy forint elleni támadás? Először ismerkedjünk meg a spekuláció lélektanával, majd a forint helyzetével!

ITT OLVASHATÓ

PRIDE ALKALMÁBÓL: ÚT A MELEGHÁZASSÁGIG

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.06.29.


A melegházasság kérdése mindig is komoly vitatéma lesz, mert alapvetően két eltérő, de egyformán jogos érv merül fel. És mindkettő az egyenjogúságról szól. Egy rossz, de a lényegre rámutató viccel kezdeném:
 
Egy meleg férfi megkérdezi egy arab barátját: - Mondd Omar, nálatok házasodhatnak a meleg férfiak.
- Persze, többször is, csak ugye mindig nőt kell feleségül venniük.

A fenti vicc persze arra is rámutat, hogy amikor börtönben, seregben, beavatáskor szexel férfi-férfival akkor sokszor kiderül egyikük sem meleg. De sok meleg férfinak volt már felesége, gyermekei. Volt aki e mellett szeretőt tartott. Volt akinek a szex nem volt annyira fontos az életében, ezért megoldotta szerető nélkül. Az államnak egyszerű gazdasági érdeke, hogy a lehető legtöbben válasszák ezt az utat. Mert az ilyen kapcsolatok egy részéből a jövő adófizetői születnek, a más része csökkenti a járványügyi kockázatokat. De a családnak sok más társadalmi haszna van...
 

SZTÁLIN, A BECSAPOTT CSALÓ

INDEX
Szerző: Ungváry Krisztián
2016.06.29.


Antony Beevor, a híres brit hadtörténész a BBC History című magazinnak adott interjújában Hitler döntését a Szovjetunió megtámadásáról legnagyobb elkövetett hibájának nevezte. Az ügy történeti hátteréről, vagyis arról azonban, hogy milyen szovjet koncepció vezetett ehhez a helyzethez, nem sokat mondott, sőt a szovjet motivációkat egy teljesen hamis félmondattal (amely szerint Sztálinnak nem voltak offenzív szándékai) elintézte. Ennek hiányában az olvasó nem tudja eldönteni, hogy a szovjet felet valójában milyen szempontok is vezették 1939-1941 között. Érdemes-e egyáltalán a békeszerető, mit sem sejtő Szovjetunió és a háborús agresszor Németország ellentétpárját használni?

Ezzel a rövid írással is azt szeretném bizonyítani, hogy "1941. június 22. nem a mit sem sejtő áldozat és a gonosz nácik összecsapása" volt:

ITT OLVASHATÓ

HONGKONGI HELIKOPTERES TÚRA KÖTI ÖSSZE HABONY ÁRPÁDOT A MAGYAR LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK EGYIK OFFSHORE FORGALMAZÓJÁVAL

444 HU
Szerző: Erdélyi Péter
2016.06.29.


Habony neve nem először kerül elő a letelepedési kötvényes biznisz körül. Korábban egy másik ilyen vállalkozásról derült ki, hogy ugyanaz az ember a jogi képviselője, mint Habony Árpádnak.
A letelepedési kötvények árusítása óriási, több százmilliárdos üzlet.

Lényege, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyhez juthatnak, ha összesen 350 ezer euró (110 millió forint) körüli összegért jegyeznek a kötvényből. A magyar papírok sokféle előnnyel járhatnak mondjuk egy-egy távol-keleti üzletembernek, például akadálytalanul mozoghatnak, üzletelhetnek, alapíthatnak céget az egész EU-ban. Ezért nem olyan rettenetesen nagy ár ez az elsőre talán magasnak tűnő összeg, pláne, hogy ezt a befizető kamatostul visszakapja, hiszen egyfajta államkötvényről van szó, tehát tulajdonképpen a magyar államot hitelezi a kötvényvásárló, a magyar állam pedig idővel (a papír futamidejének lejártával) visszafizeti az összeget.

A kötvényeket forgalmazó, jellemzően offshore hátterű cégeket nyílt pályáztatás nélkül választotta ki az Országgyűlési gazdasági bizottsága még Rogán Antal vezetése alatt 2012-ben.

A cégek tulajdonosait a kiválasztáskor ugyan nyilvánosságra hozták (innen lehet ismerni a Habony nevére helikoptert foglaló Jonathan Chant), de az offshore háttér miatt azóta nem lehet követni, hogy alakulnak a tulajdoni viszonyok.

Kerestük a hongkongi bankárt, arról érdeklődtünk, hogy ő képviseli-e Habony Árpádot a Távol-Keleten, de sajnos nem válaszolt a levelünkre...

ITT OLVASHATÓ

SZÜRET EXTRA: TÖRÖK GÁBOR SZERINT TGM SZÁNALMAS

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.29.


TGM cikket írt tegnap az MSZP-ről, amit valahogy a focival kezdett el. Itt nagyjából addig jutott el a népszerű filozófus, hogy a magyar fociválogatottnak drukkolni nagyjából az orbánizmus maga – ami persze megmosolyogtató csacsiság TGM-től.

Török Gábor, a népszerű politológus azonban nem mosolyogta el magát, sőt, a távolságtartásáról (is) híres elemző tőle szokatlanul indulatos stílusban
ment neki TGM-nek, így:
ITT OLVASHATÓ

ENNYIRE SZENILIS, DEMENS, GERINCTELEN LENNE AZ ÁTLAGHÜLYEMAGYAR?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.29.
 
 

NEM ÉRTED? ELLENED?

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.06.29.


Nincs már egy árva veréb sem a sivárra kövezett, műtárgyasított, napmelegtől izzó Moszkva Kálmán téren. Helyettük bronzverebeket biggyesztett a beton-műkő ágyások peremére a valódi gyökeres-lombos természetet potemkin-zöldfelülettel pótló hatalom. Nesze magyar, ez jár neked! Azért tettük oda ezeket a verebeket. Érted? Tényleg érted? Vagy ellened?

A Liget-projekt újabb kordonjának felbérelt és kigyúrt őrei után a magyar kormány által irányított magyar rendőrség is magyar erővel – nomen est omen: erőszakszervezet, tehát állami erőszakkal – lépett fel a Városligetet fás parkként megőrizni akaró magyar állampolgárok ellen. Akiket – csupán mert eddig hiába hallatták civil szavukat, és jobb megoldás híján maguk estek neki a liget békés védelmét gátló kordonnak, hogy odaláncolhassák magukat és testükkel óvják az évszázados értéket – egy frappáns fordulattal „garázda támadókká” minősített át, és elvitetett a Városliget Zrt.

A magyar fővárost szimbolikus mű-látványelemekkel, építményekkel telezsúfoló mai magyar hatalom megbízásából a monstre beruházást megvalósító, önmaga szerint „jogszerűen” (és bár ezt a közleményük nem említette: nyilván jó pénzért) szorgoskodó cég állította: „a tiltakozás egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú”… Nem írták ugyan, de azért mégis csak gondolhatták: pfuj!

Pedig mi más is lehetne a zöld emberi környezetet védők tettének indítéka mint politikai, ha az egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú újabb megalomán presztízsberuházás ellen tiltakoznak?

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR ELLENZÉK: HISZTÉRIKUSOK, SARLATÁNOK ÉS ERKÖLCSTELENEK KERINGŐJE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.06.29.


"Aki ezentúl a „Liget-projekt” védelmezőjévé vagy mentegetőjévé szegődik, az a szélsőjobboldali hatalomnak és újnyilas zsoldosainak is a szövetségese. Nem fogunk többé méltányolni egyrészt-másrészt érveket. Urbanisták, ökológusok, mázolók, művészettörténészek, közhivatalnokok, építészek, kertészek, pallérok és ácsok: lépjetek ki ebből még ma! Törvénytisztelő rendőrök: ne engedelmeskedjetek! Budapestiek: tüntessetek! Pártok, szakszervezetek, mozgalmak, jogvédő csoportok: tiltakozzatok! Értelmiségiek: ordítsatok!" -- írja a vezető baloldali hisztérikus egy olyan utcai jelenet nyomán, amely százával, ennél sokkal súlyosabbak pedig tucatjával fordulnak elő a Nyugat bármelyik nagyvárosában egy valamennyire is érdekes utcai tüntetés során, ahol a rendőrök végzik nagyjából a dolgukat -- nota bene, egy minimum apró csihipuhit bármelyik rendes tüntető el is akar érni. Nem tudom, mit várt el TGM vagy bármelyik Liget-védő szimpatizáns, de nyilvánvalóan csalódtak. A rendőrség érvényt szerez a jog előírásainak, ennyi. Sajnálom Mécs Imre megsérült kezét, nyilvánvalóan baljós emlékeket ébreszt egy fiatalember elmegyógyintézeti megfigyelése (elzárása), de erre csak az olyan naiv, improduktív ellenzékiség válaszolhat TGM pamfletjének színvonalán, mint a magyar. Ilyen is lesz az eredmény: senkit nem fog érdekelni. Az urbanisták nem fognak ebből (miből?) kilépni, a budapestiek nem fognak tüntetni, a pártok nem fognak tiltakozni úgy, hogy értelme is legyen, az értelmiségeik nem fognak ordítani, legfeljebb nyomnak egy lájkot.

Én lájkot sem nyomok, mert módfelett elegem van az ellenzéki inkompetenciából, a megmondóemberek rinyálásából, a harmadrangú "ügyek", mint a Liget, fantáziátlanságából és amatőr kezeléséből, a hisztérikusok, a politikai sarlatánok és a hivatásos erkölcstelenek keringőjéből, amelyben mindig valaki vezeti a táncot, a többiek a személyes ágendájuk szerint csatlakoznak vagy nem, közben egymást gáncsolják és röhögik, és mindehhez a társadalom tapsát és együttműködését várják. Hervasztó...

ITT OLVASHATÓ

A XANAX A REND

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.06.30.

 
Minket most bezártak ide, mert mások vagyunk/ Mint azok, akik ide bezártak/ Őrület, őrület, de van benne rendszer/ És mi majd jók leszünk egymásnak/ Mi most ne törődjünk semmivel/ Csak hagyjuk, hogy a nevünket üvöltsék/ Gyere, bújj el velem a lépcső alá/ Na látod, egyforma köztünk a különbség… Kilincs, az nincs, de minek is lenne/ Ha egyszer gumiból vannak a falak?/ Amekkorát akarunk , akkora a cella/ És minden, ami nem kell, kívül marad.
(Sziámi)


A rendőrök azt mondták Komáromy Gergelynek, a Riddim Colony nevű zenekar frontemberének, hogy vége van, begyógyszerezik, szétinjekciózzák, és hónapokra kivonják a forgalomból. Ő volt az, akit azt követően vittek be a pszichiátriára, hogy a városligeti tüntetésen felmászott a bontásra ítélt Közlekedési Múzeum kéményére, majd önként le is mászott onnan.

Valljuk meg, ez már egy új szint. Nem egyszerűen gumibottal tosszuk szét a kedves tüntető ábrázatát, még csak nem is bilincselés közben törjük el a vállát neki, miközben barátilag noszogatjuk. Sőt – hogy szolgáljunk a legendáriumnak is –, gumilövedékkel sem hatolunk a szemüregébe. Az ilyen avítt módszerek semmire sem jók, mert a delikvens tudata megmarad, sőt, ellenállási buzgalma netán meg is erősödik.

Viszont rendnek kell lenni. Hat éves programja ez már jámbor vezetőinknek, ami elérendő célt először a jóképű belügyminiszter hirdetett meg. Mint emlékezhetünk rá, két hetet adott erre magának, aztán semmire sem ment, éppen csak sms-ekig jutott, és még annak sem engedelmeskedtek a polgárok. Nem ültek át másik autóba, leszarták, magunk közt szólván még ezt az utasítást is, viszont az ilyen engedetlenség nem tartható, mert hová vezet ez?

ITT OLVASHATÓ