2023. április 24., hétfő

PUTYINT FOKOZATOSAN ELSZIGETELI A NYUGAT, PERSZE A PROPAGANDA HATÁSOS FEGYVER AZ OROSZ ELNÖK KEZÉBEN – INTERJÚ MIKHAIL TROITSKIY OROSZ POLITOLÓGUSSAL, AKI TAVALY ÓTA MÁR AZ AMERIKÁBAN OKTAT

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.23.


2022-ben még Moszkvában tanított, ma már az Egyesült államokban Mikhail Troitskiy politológus, aki nem cáfolta, hogy Putyin ne lenne beteg. Kizártnak tartja, hogy a közeljövőben béketárgyalások lehetnek, de kizárta azt is, hogy Putyint ne tudnák megfékezni az atomfegyver bevetésében. Mindenesetre Putyin most olyan, mint a billiárdasztalon a feketegolyó, amit célba vett a Nemzetközi Büntetőbíróság, de mindenki igyekszik távoltartani magát tőle. Hosszú távon ez Putyin teljes elszigetelődéséhez vezet. Csernyánszky Judit interjúja...

GÁBOR GYÖRGY: ELŐBB A PROSTITUÁLT, S CSAK AZUTÁN A PÜSPÖK?

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.23.


Ferenc pápa egy elmélkedésében Máté evangéliumát idézi, ahol Jézus ezt mondja a papoknak: "A vámszedők és a prostituáltak megelőznek titeket az Isten országában." (Máté 21,31).


Olvasom Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mondatait, amelyeket Kovács Zoltánnak, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak mondott. A püspök egyrészt közli, miszerint "a pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér…" Másrészt tényként jelenti be, hogy "Európa nyugati felében éppen azok, akik büszkén azt mondják magukról, hogy a demokrácia legmagasabb szintjén élnek, paradox módon a nihilizmus ideológiai diktatúrájává változtatták társadalmaikat…", ami identitásvesztéshez vezet, önpusztításhoz és társadalmi öngyilkossághoz – teszi hozzá a jövőt fürkésző megyéspüspök.

Kiss-Rigó próféciájában nem az az érdekes, hogy a hatalom és a Párt szólamait ismétli meg és mondja fel engedelmesen a vele beszélgető államtitkárnak, elvégre fegyelemre szoktatta őt már az 1990 előtti egypártrendszer, ennek örökségét gyakorolja most is.

Sokkal érdekesebb, hogy mindezt az a Kiss-Rigó László mondja, aki 30 milliárdos állami támogatásból felépíttette a lakitelki Hungarikum Ligetet, turult mintázó lovardával, Nimród csillagképet mintázó footgolf pályával, borkatedrálissal, termálfürdővel, kupolás barlangmedencével, hotellel és kempinggel; aki megkapta a kormánytól a 17 milliárdra becsült zánkai gyerekvárost, s kapott még hozzá 26 milliárdot felújításra, plusz kap évi 4-5 milliárdos működési forrást; aki ugyancsak a kormánytól megkapta a fonyódligeti tábort, s így lett az állami forrásokból épített vagy felújított ingatlanok egyik legnagyobb tulajdonosa; akinek köszönhetően a Szeged-Csanádi Egyházmegye ingyenesen megkapta Mészáros Lőrinc dresszgyártásra szakosodott, milliárdos bevételű kötöttárugyárának részvényeit; aki amúgy hatalmas gourmand hírében áll, ennélfogva magától értetődő, hogy a Szegedi Dóm alatt kiépített egy luxuséttermet, garantáltan friss, az Adriáról érkező napi halszállítmányokkal, montenegrói sörrel, mediterrán jelleggel, mert ahogy a megyéspüspök maga szokta mondogatni, a milánói dóm környéke a gasztronómiai példaképe (vagyis ő a milánói dóm mellé jár); aki 14 milliárdos állami támogatásból felhúzott Szegeden egy nyolcezer férőhelyes stadiont (mit tesz Isten, Garancsi István egyik cégével felépítve), amely a visszafogott Szent Gellért Fórum elnevezést kapta a keresztségben, vannak ott amfiteátrumok, teniszpályák, edzőtermek, szabadtéri hibrid pályák, van rendezvényközpont, s van Szeged-Csanád Grosics Akadémia, de még kápolna is jutott a stadionnak...

ELSŐKÉNT LÉPTÜNK, ITT A MOBIL NÉPSZAVA

NÉPSZAVA
Szerző: NÉPSZAVA
2023.04.24.


...A több hónapos munka eredményeként elkészült mobil Népszava hagyományos újságolvasási élményt nyújt, miközben megfelel az új hírfogyasztási elvárásoknak

– mondta Németh Péter, a lap főszerkesztője. – A mobil Népszava azon túl, hogy a felhasználó számára számos élethelyzetben könnyebb olvasási módot kínál, extra tartalmakat is nyújt – tette hozzá. Így az új mobil Népszava tartalmaz képgalériát, videós tartalmakat, a szerzők saját hangon tolmácsolják gondolataikat és elérhető a Népszava podcast sorozata is, a Hol élünk?. Extra, alkalmanként megjelenő tartalom lesz a mobil lapban, a 16 oldalas nyomtatott változathoz képest a +17. oldal. Az előfizetők egy archívumot is kapnak, ahol visszanézhetők a korábbi lapszámok. Mindezen túl egy kattintással a legfrissebb hírek is olvashatók a Népszava Online-ról, amelynek teljes tartalmát akár a mobil Népszavában is elérhetik az olvasók. Szintén az olvasási élményt segíti, hogy a mobil alkalmazásban változtathatók a betűméretek és beállítható a sötét üzemmód is.

A megjelenés napjától, azaz április 24-től a regisztrált felhasználók 1 héten keresztül szabad betekintést kapnak a mobil Népszavába, majd a bevezető áron 200 Ft/nap, illetve 2000 Ft/hónap árért juthatnak hozzá.

Regisztráció: mobil.nepszava.hu

14 ÉVES DIÁKOT FOGDOSHATOTT EGY EGYHÁZI ISKOLÁBAN TANÍTÓ TANÁR, A SZÜLŐK FÉL ÉVIG KÜZDÖTTEK AZ ELTÁVOLÍTÁSÁÉRT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.04.24.


A Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egyik tanára tavaly megcsókolt és többször is fogdosott egy akkor 14 éves diáklányt – mondta a Telexnek a kislány édesanyja. Az iskola két tanára már 2022 nyarán jelezte az igazgatónak, hogy probléma van a tanárral, fel is jelentették kollégájukat. A szülők végül a rendőrségtől tudták meg, hogy a lányukat zaklathatták, a rendőrség szeméremsértés miatt indított nyomozást. A szülők hiába próbálták ezt jelezni az iskola vezetésének, a tanár ugyanúgy taníthatott tovább, ahogy eddig, csak két hete távozott az iskolából. Az iskola fenntartója megdöbbent a történteken, és kérdésünkre azt írta: a tavaly nyári feljelentés még nem utalt konkrét bántalmazásra, erről csak idén márciusban szereztek tudomást.


„Egyszerűen értetlenül állunk az egész előtt. Hogyan engedheti meg magának egy vezetőség, hogy ha zaklatás gyanúja is felmerül, akkor ott hagynak egy tanárt a diákok között?”

– tette fel a kérdést Kata, akinek elmondása szerint 15 éves lányát, Lucát a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egyik tanára megcsókolta és többször is fogdosta. A szereplők nevét a védelmük érdekében megváltoztattuk.

A történet még tavaly kezdődött, de a tanár csak két héttel ezelőtt távozott az iskolából. Katáék fél évig küzdöttek azért, hogy a vizsgálat idejére eltávolítsák a tanárt az osztályból, eközben Luca magántanuló lett, és végül el is ment az iskolából.

Az anya szerint érthetetlen, hogy az iskolán belüli bántalmazásoknál miért nem tesznek semmit azok, akiknek a feladatuk lenne a gyerekek védelme...


HA A MAGYAR KORMÁNY BÉKÉT AKAR UKRAJNÁBAN AKKOR MIÉRT NINCS BÉKETERVE

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.04.23.


Az Orbán-kormány egy éve hajtogatja, hogy a béke pártján áll, és mielőbbi tűzszünetre van szükség Oroszország és Ukrajna között. Arra azonban mindig kínosan ügyelt a hivatalos kommunikáció, hogy a békét elvont értelemben emlegessék, vagyis véletlenül se konkretizálják, milyen feltételek teljesülése esetén jöhetne végre fegyvernyugvás, illetve az azt követő megegyezés a felek között. Ugyanakkor elnagyolt kijelentéseinek ellentmondásait azzal igyekszik elhomályosítani a kormány, hogy önmagán kívül mindenkit háborúpártinak állít be. Orbánt az sem zavarja, hogy Oroszországban sorra ítélik el azokat a polgárokat, akik békepártiak. Az igazság pillanata azonban közeleg.

Kína a háború kirobbanásának első évfordulóján 12 pontos béketervvel állt elő, ami ugyan csak általános kinyilatkoztatásokat tartalmazott arról, milyen nagy szükség lenne a szemben álló felek közti feszültségek csökkentésére, de legalább jó kiindulópontként szolgált ahhoz, hogy végre konkrét ügyekről egyeztessenek az oroszok és ukránok. Bár mindenki tudja, hogy az ázsiai nagyhatalom inkább az oroszokhoz húz, és ezért nem is lehet igazán komolyan venni azt a pontot, mely szerint minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani, de ezzel legalább kissé sarokba tudták szorítani Putyint a kínaiak, akik Orbán Viktorhoz hasonlóan politikai és gazdasági hasznot akar húzni a konfliktusból.

Akinek van némi fogalma a nemzetközi diplomáciáról, az tudja, hogy az üres szólamok pufogtatásától még sehol sem hallgattak el a fegyverek, így sem Kína, sem Magyarország nem fog békét teremteni Ukrajnában. Ám, aki tanulmányozott már háborús konfliktusokat, tudja, hogy csak olyan esetben lehet fegyvernyugvást, majd békét elérni, ha a felek konkrét ügyekben jutnak egyezségre. Legfontosabb ezek közül az elfoglalt területek státuszáról szóló megállapodás, vagyis, hogy az agresszor megszállva tarthatja-e azokat a régiókat, melyeket korábban elcsatolt. Ha erről nem születik megállapodás, akkor nincs értelme egyezkedni fogolycserékről, fegyverek leszereléséről vagy kártérítésről.

A háború most olyan szakaszába ért, amikor eldőlhet, megvalósulhat-e az oroszok minimális célkitűzése, vagyis, hogy háborús erőfeszítéseik eredményeként úgy annektálhatnak régiókat, hogy azokat Ukrajna és a nemzetközi közösség is elfogadja. Ha ugyanis az ukrán ellentámadás sikeres lesz, erre igen kevés esélye marad Putyinnak, ugyanis nem lesz abban a pozícióban, hogy feltételeket szabjon ellenfelének. Az oroszok katonailag is sokkal inkább arra készülnek, hogy megtartsák az elfoglalt keleti és déli területeket, mintsem tovább növeljék a megszállt régiók számát. Ez is arról árulkodik, hogy Putyin menteni szeretné a menthetőt, vagyis, amennyiben nemzetközileg legalizálja hódítást, akkor az oroszok többsége nem kérdőjelezi meg a háború szükségességét.

Ez olyan szintű árulás lenne az EU és a NATO felé, amit egyetlen szövetség sem tudna tolerálni...

TÉNYLEG SEMMI NEM ELÉG: NAGY MÁRTON MEGDÖNTÖTTE A TIBORCZ-PÉNZELÉS VILÁGREKORDJÁT!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.04.19.


A baráti magántőkealapok felhizlalása után itt az új, ingatlanalapos NER-trükk! Egy hónap elég volt arra, hogy a kormány határozatot hozzon az úgynevezett Baross Gábor Tőkeprogramról, kidolgoztassa a részletes feltételeit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel, majd lebonyolítsák a pályázatot és megnevezzék a győztes ingatlanalapokat. A példátlan tempójú pénzszórás bő 150 milliárd forintnyi „ingyenkölcsön” kihelyezését jelenti, melyből közel 60 milliárdot a miniszterelnök vejéhez szorosan kapcsolódó két alapkezelő vitt el – vette észre a Válasz Online. Korábban az ugyanehhez a körhöz tartozó magántőkealap-hálózatba is belepumpáltak legalább 75 milliárdnyi tőkét, vagyis már 135 milliárdon áll a számláló. Miközben Tiborcz István az elmúlt években kétszer fogadta meg nyilvánosan, hogy eltávolítja magát az állami forrásoktól.


Nyolc éve történt. Tiborcz István április 28-i hatállyal minden olyan cégét eladta, amely állami pénzt szívott, illetve szívhatott volna magába. Alapvetően a közvilágítási tendereken hasító, később az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által „körberajzolt” Elios Zrt.-ről volt szó – de a kormányfő veje kiszállt a keszthelyi kikötőt megszerző vállalatból is. Aztán az üzletember próbált elbújni a BDPST nevű zártkörű részvénytársaság sűrűjében, de végül – még Heti Válasz-korunkban – kiugrasztottuk a cégbokorból. Mivel tovább már nem tudta titkolni, hogy nagyban játszik az ingatlanpiacon, beleállt a dologba. Meghatározó részvényes lett a tőzsdei Appeninn Holding Nyrt.-ben, és megint egyre közelebb sodródott a hatalmi pénzosztó központokhoz, leginkább a százmilliárdok felett rendelkező állami turisztikai intézményrendszerhez (ahol a neje egyébként „önkéntes” tanácsadóként működött). Amikor már minden lóláb kilógott mindenhonnan, Tiborcz István újabb bejelentéssel élt: a BDPST eladja az Appeninnben meglévő 29,30 százalékos tulajdonrészét. Az indoklás nem volt rövid, most a dráma fokozása érdekében újra szó szerint közöljük: „Annak idején azért is kezdtem el komolyabban ingatlanbefektetésekkel foglalkozni, mert ez egy olyan terület, amelyet kevésbé érintenek állami és önkormányzati tenderek, én pedig még a látszatát is el akartam kerülni annak, hogy a személyem miatt előnyben részesülnének az érdekeltségeim. Ahogy korábban is jeleztem, nem kívánok olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul. Az Appeninn Nyrt. most – két balatoni ingatlanfejlesztési projektjéhez – vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a független menedzsment döntése alapján beadott pályázatok útján, amely véleményem szerint összhangban van a társaság hosszútávú érdekeivel. A fenti vállalásom alapján azonban fel kívánom oldani az ellentmondást és meg kívánok válni a társaságban meglévő érdekeltségemtől”.

Korrekt, gondolhatta a nagyérdemű. Csakhogy újabb piaci bújócska kezdődött; hirtelen elszaporodtak az – egykor a Fidesz által is megvetett offshore-gyakorlatokat idéző – úgynevezett magántőkealapok. Amelyek aztán, mint nemrég egy kétfelvonásos cikkben bemutattuk, az egész NER tartópilléreivé váltak...

BÉKEMENETET HIRDETETT A PÁPA VASÁRNAPI MISÉJÉRE BAYER ZSOLT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.24.Már nem egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápa poszt betöltésére? Esetleg gazember…?


Még itt: “A diplomácia egyik rejtélye, hogy hogyan tudta a magyar kormány rábírni Ferenc pápát egy újabb látogatásra”

Miért jön a pápa Magyarországra?

“A magyarországi klérus nyilván nem szeretné, ha Ferenc pápa az ilyen történetek hallatán rosszkedvű lenne, ezért aztán azt sem kötötték a pápa orrára, hogy Magyarország mostani, magát kereszténynek és konzervatívnak mondó kormánya igen sajátos módon viszonyul a szent szövegekben pozitívan említett elesettekhez, üldözöttekhez és szegényekhez. Konkrétan: magasról tesz a szegényekre, az elesettekbe belerúg, az üldözötteket pedig ő maga is üldözi.”

Schmidt Mária szerint eltűnőfélben van Németország, amelyről novemberben már azt mondta, megszűnt létezni

Schmidt szerint az amerikaiaknak Orbán Viktorra kéne hallgatniuk, és a miniszterelnök tusványosi, »két szláv nép konfliktusáról« szóló idézetét fogalmazta újra, amikor azt mondta, az ukrajnai háború »egy picit polgárháború is«.

A Gárda-mellényből mostanra színes díszzsebkendő lett – a Jobbik felemelkedése és válsága

Mikor mire/kire van szüksége a Főninek – és ez igaz az előző 2 hírre is.

Sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoznak hétfőn a státusztörvény ellen

Hogy ez a hír miért az Élet+Stílus rovatba került bele….misztik.

Így jártak pórul egyetemisták ezrei a Fidesz reformjai miatt

Az átlátszó videójában bemutatják, milyen változások történtek a hazai felsőoktatásban a Fidesz kormányzása alatt, és hogyan jutottunk el odáig, hogy 2021-re mindössze öt állami egyetem maradt az országban.

A fogyasztóknak fájni fog, ha nem jön olcsó ukrán gabona

A gazdák panaszaira reagált a magyar politika, amikor lezárta a határokat az olcsó ukrán gabona előtt. Meg hát itt van az eus pénz kérdése is

Törvényes lopás, közbeszerzés a neved

Az orosházi önkormányzathoz köthető és két nemrégiben elkaszált szabálytalan közbeszerzési eljárás után egy harmadik körvonalai tűntek fel a láthatáron.

Gyorstalpalókon képez ki diplomatákat a külügy

Havi nettó 275 ezer forint az ösztöndíj, a jelentkezés pillanatában még diploma sem kell, az első félév után már külképviseletre lehet gyakorlatra menni, a teljes képzés pedig mindössze egy évig tart a külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Diplomáciai Akadémián.

Trollpolitizálásban mi, magyarok vagyunk a nagyhatalom

Gulyás Gergely David Pressmannél is jobban meg tudta lepni a magyar zsidó közösséget.

15 felett a megbénított médiumok száma

Internetes bűnözők az elmúlt napokban megbénították a 444.hu-t, a hvg.hu-t, a Népszava.hu-t, a Media1.hu és a Vipcast.hu oldalakat, a Magyar Narancs website-ját, továbbá a Hírhúgót, a Balramagyar.hu-t, az Ellenszél.hu, az Ellenlábas.hu, a Nyugatifény.hu oldalakat, de így járt a pécsi önkormányzati Pécsma.hu és a Klubrádió internetes, streamingszolgáltatását is megbénították. Hétvégén következett az ATV és a HVG oktatási portálja, az Eduline.

Még itt: Rezeda: Ostya és szotyola


NEM TILTHATJA BE A MAI SZTRÁJKOT AZ IGAZGATÓ, VAGY A FENNTARTÓ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.24.


Bár a kormány váltig állítja, hogy a sztrájk törvényes tiltakozási forma, így a pedagógusoké is az, ami ellen nem lép fel, sok igazgató, intézményvezető, fenntartó mégsem így gondolja. A mára meghirdetett országos sztrájk előtt számos helyen megfenyegették a tiltakozásra készülőket. Arról, hogy a sztrájkolók mit tehetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyújtott tájékoztatást. A Pedagógusok Szakszervezete pedig országjáró fórumsorozatba kezdett, ennek keretében Totyik Tamás alelnök Nagykállóban tartott előadást


Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának ügyvivője a PDSZ honlapján egy kis videóban ismertette, mit tehetnek a pedagógusok a jogaik megvédése érdekében és azt is elmondta, viszont mit nem tehetnek az intézményvezetők.

Az ügyvivő arról számolt be, nagyon sok probléma érkezett a PDSZ-hez a sztrájk szervezésével kapcsolatban. Elmondta, amit mindenkinek tudnia kell, hogy a sztrájkot az intézményvezető, vagy a fenntartó semmilyen körülmények között sem tilthatja be, ehhez egyszerűen nincs joga. A sztrájkról szóló törvény szerint a sztrájk jogellenességét egyedül bíróság vizsgálhatja, és az mondhatja ki, hogy jogellenes a sztrájk, ha hozzá ez ügyben kereset érkezett. Vagyis merüljön fel bármilyen probléma, sem a fenntartó, sem az intézményvezető nem állíthatja, de még maga a kormány sem, hogy a sztrájk jogellenes.

Az ügyvivő beszámolt arról, az intézményvezetők megsértették a jogot, ha nem ismertették a szülőkkel, hogy sztrájk lesz, nem szóltak annak időpontjáról, és így nem tettek eleget a törvényben előírt kötelezettségének. Ám, ha ilyen törvénysértést el is követett az intézményvezető, még az sem jelentené azt, hogy a sztrájk jogellenes volna. Ezért a sztrájkot betiltani nem lehet.

Az intézményvezetők elkövetik azt a vétséget is, hogy olyan iskolákban, ahol sokan jelzik előre, hogy sztrájkolnának, illetve a szülők jelzik, hogy nem küldenék be a gyermekeiket az iskolába, rendkívüli szünetet rendelnek el.

Rendkívüli szünetet a köznevelési törvény 30. paragrafus 5. bekezdése alapján lehet csak elrendelni, elháríthatatlan események esetén. Ezek lehetnek különböző természeti csapások, balesetek, háborús helyzet, vagy, ahogy a törvény fogalmaz: „egyéb elháríthatatlan külső ok”. Márpedig a sztrájk nem ilyen. Tehát rendkívüli szünetet az intézményvezetőnek nincs joga elrendelni, a fenntartónak pedig eleve nincs hozzá joga. Amennyiben mégis megteszi, jogsértést követ el, a sztrájkhoz való jogot sérti meg...

KÓRHÁZÜZEM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.24.


Nem igazán szerencsés, ha egy nyugdíjas rendőr dirigálja az egészségügyet, pláne, ha az a rendőr a Kádár-rendszerben szocializálódott, mert tudjuk, az mivel jár. Nem a legjobb neveltetés ez, ami Pintér Sándoron meg is látszik. Pintér úgy robbant be az életünkbe, amikor először belügyminiszter lett, hogy két hét alatt rendet rak, mint emlékezhetünk. Hogy ez sikerült-e neki, azt mindenki döntse el saját maga, az azonban nehezen tagadható, hogy ez az irányultsága megmaradt, rendet akar rakni. Ez egyébiránt minden fasiszta rendszer vezérlő eszméje, de Pintért nem fasisztázzuk le.

Nem azért, mert ne lenne gusztusa hozzá, hanem mert ahhoz is kevés. Pintér maximum egy zupás őrmester nívójú egyed, egy rosszabb fajta biztonsági őr, és a dolgokat is így látja, illetve kezeli. S míg ez egy rendőrség irányítására tán alkalmas annak jellegéből fakadóan, ilyen horizonttal oktatást és egészségügyet irányítani bajos. S ha ránézünk e két terület füstölgő romjaira hazánkban, akkor megértjük mi a baj ezzel, de Orbánnak ezek szerint megteszi. Igaz, ő nem is akar igazán megfelelő oktatást, sem kórházakat, rendelőket, Pintér feladata ezek irányításakor így nem egyéb, mint a rendrakás.

Látjuk, mi születik ebből, de most nem kezdjük el vég nélkül sorolni a bajokat, hanem elszórakozunk kicsinyég Pintér legújabb elmebaján, amikor a kórházak működésének hatékonyságát úgy óhajtja javítani, hogy blokkolóórát szereltet a bejáratokhoz, amiket ráadásul kamerával is figyeltet. Tettének indoklásául Pintér Sándor előadta, hogy némely kórházakban kevesebb beteget látnak el, mint másutt, s ebből az a következtetés fakad a rendőr szerint, hogy az orvosok lógnak, be sem járnak a munkahelyükre, vagy nem töltenek el ott nyolc órát. Ezen fog a blokkolóóra segíteni az elképzelések szerint.

Akárha a kórház valamely összeszerelőüzem volna, ahol dudaszóra indulnak a szalagok, a munkások pedig szintén dudaszóra pisálnak. Pintér nagy valószínűséggel betegként már látott kórházat belülről, de ez sem indokolja, hogy ilyen képzetei legyenek róla. Másfelől az sem bizonyos, hogy a blokkolóóra a gyógyítás mennyiségét és hatékonyságát növeli, sőt, egészen biztosan nem. Viszont rend lesz, legalábbis pintéri értelemben, katonás, ami egy kórháztól jellegidegen, de legalább mindenkinek elveszi a kedvét attól, hogy oda bejárjon. Legalábbis dolgozni és gyógyítani. Mindig eszünkbe jut Svejk, most is.

Éppen az a jelenet, amikor a frontra haladván az idióta lengyel tábornok abban látta a K&K fegyverek győzelmének kulcsát, ha a katonák időben megkapják a gulyásukat, kikakálják magukat, és ilyképp indulnak a csatába. Ott is rend lett, aminek a voltaképpeni történésekhez semmi közük nem volt, a végeredményt pedig ismerjük a K&K fegyverekről és a sorsukról. Az orvosok blokkolórája annyi csak és olyan, mint a katonák esti ütemre kakálása, attól a gyógyítás mennyisége és minősége nem javul, csak az érintettek érezhetik úgy, hogy egy lágerben kell dolgozniuk. Bár voltaképp az egész ország is az...