2019. augusztus 24., szombat

BESH O DROM - FISHING ON ORFŰ 2018 (TELJES KONCERT)

FISHING ON ORFŰ
Szerző: Besh o droM
2018.A Besh O Drom 2018-as koncertje a
Fishing on Orfű fesztiválon.
Rendezte: Kálocz Tamás és Fekete Gyula
(FOO FILM) Vágás/színezés: Fekete Gyula Hang keverés/master: Kálocz Tamás Felvétel: Császár Viktor, Gódi Attila, Gőbel
Ákos

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: BESH'O'DROM - FISHING ON ORFŰ 2017 (TELJES KONCERT)

FISHING ON ORFŰ 
Szerző: Besh o droM
2017.A Besh'O'Drom 2017-es koncertje a
Fishing on Orfű fesztiválon. Rendezte: Kálocz Tamás Vágás/színezés: Fekete Gyula Hang keverés/master: Kálocz Tamás Felvétel: Szolykó Dávid, Balázs Dávid

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: BESH O DROM FEAT. SZALÓKI ÁGI, JUHÁSZ MICZURA MÓNIKA LIVE @ SZIGET 2012 [FULL CONCERT]

SZIGET FESZTIVÁL
Szerző: Besh o droM
2012.


Besh o droM concert - Sziget 2012 - setlist 1. Ha Megfogom az Ördögöt 2. Büntető 3. Rumelaj 4. Amikor Én Még Kissrác Voltam 5. Cigansko Oro 6. Csángó Leány 7. Ez a Világ 8. Keluska 9. Bivaly 10. Meggyújtom a Pipám 11. TortapapírITT NÉZHETŐ MEG

KÖTÖTTFOGÁS 51. – ÁLDÁS, BÉKESSÉG! BALOGÉ A PÜSPÖKSÉG?


MAGYAR HANG
Szerző: Kötöttfogás
2019.08.22.


Az e heti házigazda Pörzse Sándor, vendégei: Farkas Krisztina újságíró, Pulai András politológus, a Publicus Intézet igazgatója, Szerető Szabolcs és Csintalan Sándor.

Témák:
- Értjük-e, mit mondott Merkel?
- Németh Miklós: Orbán hamis mítoszt épít
- Áldás, békesség! Balogé a püspökség?
- Késelés a koncerten
- Lázár a Ladában

FLASZTER 52. – ORBÁN TERVEZ: 2030-BAN MEGSZŰNIK A NYUGDÍJ?


FLASZTER
Szerző: MAGYAR HANG
2018.08.22.


A Flaszter 2019. augusztus 22-i adása. Dévényi István e heti vendégei: Reichert János publicista és Tompos Ádám, a Magyar Hang munkatársa.

Témák:
- Fokozatosan elöregedő társadalom
- Mi lesz veled, cigányság?
- Ki fog négy gyermeket szülni?

KÖVÉR LEKOMMUNISTÁZTA AZ EGYHÁZ ÉS AZ ÁLLAM SZÉTVÁLASZTÁSÁT - A "HÁZELNÖK" SZERINT AGGASZTÓ AZ EMBERI INTELLIGENCIA CSÖKKENÉSE, AMIVEL MÉLYEN EGYET TUDUNK ÉRTENI!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.23.Kövér László a református egyház balatonszárszói konferenciáján újra meghamisította a történelmet és a liberális demokráciát. Kövér, az MSZMP Társadalomtudományi Intézetének volt munkatársa, az egykori liberális Fidesz alapítója, „kommunista találmánynak” nevezte, hogy a politika és a vallás két különböző dolog. Szerinte az állam és az egyház “normális együttműködési módja” valósult meg a két világháború között a Horthy-rendszerben. Arról a “keresztény Magyarországról” állította ezt, amelyben zsidótörvényeket hoztak egy katolikus főpap, Prohászka Ottokár kezdeményezése nyomán, és amely rendszer félmillió zsidót deportált haláltáborokba. Mindezt az egyházi sajtó antiszemita uszítása előzte meg.

Kövér szerint a kereszténydemokrácia az “egyén és közösség, szabadság és rend, jog és kötelezettség” szavakkal írható le, és az európai civilizáció ezek egyensúlyban tartásának köszönhette „világraszóló sikerét”. Csakhogy a kereszténydemokrácia a liberális demokrácia része, ahogy ezek a fogalompárok is a liberális demokrácia részei. Amiről Kövér beszél, a két világháború közötti és a felvilágosodás előtti időszakban, az állam és az egyház összefonódása nem volt liberális demokrácia, és semmiféle egyensúlyban nem volt az “egyén és közösség, szabadság és rend, jog és kötelezettség”. Az állam és egyház összefonódása, a keresztény-nemzeti állam megkérdőjelezte és korlátozta az egyéni jogokat és a szabadságot, egy tekintélyelvű elnyomó ideológiai rezsim volt...


HATALMAS ÖNGÓLT LŐTT SALVINI, ZUHAN PÁRTJÁNAK NÉPSZERŰSÉGE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2019.08.24.


A választók átláttak a szitán, s a lemondását kedden bejelentő Conténak adtak igazat.

Már Matteo Salvini még hivatalban lévő belügyminiszter is kezdi belátni: hatalmas öngólt lőtt azzal, hogy felrobbantotta Giuseppe Conte miniszterelnök kormányát, s előrehozott választásokért szállt síkra. Egyrészt saját pártját is megosztotta agresszív fellépése, másrészt a közvélemény-kutatások is azt mutatják: a választók átláttak a szitán, s a lemondását kedden bejelentő Conténak adtak igazat, aki szerint a jobboldali radikális Liga elnöke önös érdekekből döntött az előrehozott választás kiírása mellett. A Tecne ügynökség felmérése szerint a Liga 31,3 százalékon áll, a GpF pedig 31,2 százalékon mérte. Különösen az előbbi kutatása figyelemreméltó, a Tecne ugyanis július óta 37 százalék felett látta a jobboldali radikális politikai erőt, utoljára csak május elején állt 31 százalékon. Ez azt is jelenti, hogy a Liga messze nem tudna abszolút többségre szert tenni a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel (FdI) egy esetleges idő előtti voksolás után. Az is figyelemreméltó, hogy a Tecne szerint a Liga már csak 6,7 százalékkal előzi meg a balközép Demokrata Pártot, de a GpF esetében is csak 7,7 százalékos a különbség. 


Salvini politikai szempontból lábon lőtte magát, s már visszacsinálna mindent...

ITT OLVASHATÓ

14 MILLIÁRD HELYETT 101 MILLIÁRDOT KÖLTÖTT EGYETLEN ÉV ALATT A NEMZETI SPORTKÖZPONTOK

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.08.24.A tervezettnél 640 százalékkal többet költött 2018-ban az állami sportlétesítmények egyik főfelelőse, a Nemzeti Sportközpontok, amely a kormányzati költségvetési fegyelem iskolapéldája: év közben, ötletszerűen osztanak rá projekteket és az azokhoz tartozó ingatlanokat, forrásokat. Ez azonban messze nem a teljes sportra elköltött összeg a büdzsében.

Összesen 101 milliárd forint kiadása volt 2018-ban az állami sportlétesítmények üzemeltetéséért és felépítéséért felelős Nemzeti Sportközpontoknak (NSK) – derül ki a költségvetési szerv beszámolójából. Ez ahhoz képest nem is sok, hogy az évközbeni módosítások nyomán a kiadási előirányzat 161 milliárdra nőtt. Ahhoz képest már annál inkább, hogy eredetileg mindössze 14 milliárd forint kiadással terveztek, ez 640 százalékos növekedést jelent. 


Az NSK csomagjában jelenleg a legnagyobb tétel a Puskás Ferenc Stadion felújítása (bár ez inkább újjáépítésnek tekinthető), de a szervezet égisze alatt újították fel a szegedi olimpiai kajak-kenu központot is. Júniusban derült ki, hogy az NSK megbízásából a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került ZÁÉV fogja megtervezni és megépíteni a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrumot Szombathelyen a West Hungária Bauval karöltve, 5,9 milliárdért. Így ez a 2018-as büdzsét még nem érintette, illetve annyiban mégis, hogy 2018 februárjában már kiírták egyszer a tendert, de júliusban eredménytelenül zárták, mert csak 3 milliárd forint volt a rendelkezésre álló összeg, a legolcsóbb ajánlat (akkor is a ZÁÉV-tól) viszont 5,7 milliárd forintról szólt...

AZ OKJ ÁTALAKÍTÁSA IDŐSZERŰ, AZ IRÁNY EGYELŐRE JÓ


ABCÚG BLOG
Szerzők: LESTYÁNSZKY ÁDÁM, PIVARNYIK BALÁZS
2019.08.23. 


Átalakítja a kormány az OKJ-t, helyébe pedig várhatóan egy egészen más struktúra lép: egyes szakmákat bevinnének az iskolába – itt folyna az alapképzés –, a felnőttképzésben pedig meg lehetne szerezni azt a speciális tudást, amely választ tud adni a gyorsan változó munkaerőpiaci igényekre. Bár a részletek egyelőre nem ismertek, Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint az átalakítás iránya jó, de hogy valóban jó lesz-e a végeredmény, az az elkövetkezendő egy évben fog kiderülni. Ma Magyarországon a képzés határozza meg a szakmát, a szakember szerint ennek például fordítva kell majd működnie a jövőben, ugyanakkor ma már a szakmai tudás sem minden: fontos, hogy amikor egy gyerek kilép az iskolapadból, tudjon kommunikálni, projektben gondolkodni, együttműködni másokkal – mondja Zsuffa Ákos. Interjú.

FULDOKLOM – INTERJÚ POGÁNY JUDITTAL SZÍNHÁZRÓL, KÖZÉLETRŐL ÉS A VÉGTELEN SZOMORÚSÁGRÓL


168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2019.08.24.


Civilben gyakran szégyelli, sőt, olykor még utálja is magát, ám a színpadon kinyílik, ott azt érzi, hogy tehetséges, és ezt az élményt nagyon szereti – nyilatkozza a 168 Órának Pogány Judit, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy néhány nap múlva betölti a 75. életévét, valamint átveheti a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját. Az Örkény Színház művésze mesél a kettős életéről, a színházi szertartásairól, de arról is, miért nem jár tüntetni, hányszor eszik egy nap, miért nem szeret vásárolni, miben ért egyet Róbert Gidával, és hogy miért nem kezdené újra az életét.

Szeptember 10-én lesz hetvenöt éves. Összeállt egy történetté az élete?

– Nem gondolkodom ezen, soha nem készítek számadást. Én már húszévesen azt éreztem, hogy valami nagyon kerek jubileumhoz érkeztem, ugyanez volt harminc- meg negyvenévesen is. Amikor ötven lettem, rendeztek a tiszteletemre egy vacsorát a Víg Kalmárban, na, akkor belém nyilallt, hogy most már muszáj felnőttnek éreznem magam. A hatvanon átsiklottam, hetvenévesen meg Mácsai Pál és a társulat tagjai megleptek egy ünnepséggel az Örkény Színház büféjében, ahova elhívtak mindenkit, aki fontos szerepet játszott az életemben. Csodálatos barátokat. Annyira örültem nekik, meg sem fordult a fejemben, hogy a pályámról vagy az életemről gondolkodjak.

Azon sem elmélkedik, hogy esetleg fordulhatott volna másfelé is a története?

– Azon sem. Apró gyerekként is színész akartam lenni. Háromévesen már olyan exhibicionista voltam, hogy amikor vendégek voltak nálunk, és a szüleimmel beszélgettek a másik szobában, felmásztam a zongoraszékre, elkezdtem játszani és énekelni, közben figyeltem, hogy mikor halkul el odaát a zsivaj. És amikor megéreztem, hogy már rám figyelnek, az fantasztikus élmény volt. A mai napig emlékszem arra az érzésre. Persze kamaszkoromban akartam lenni csillagász, mérnök, erdész, jogász, a jogi egyetemet el is kezdtem levelezőn, de a színház végül kiütéssel győzött...

AZ ÁTLAGMAGYAR ÍGY JÁRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.24.


Orvoshiány, tanárhiány, nővérhiány, postáshiány. Soroljam még? Lehetne még bőven, és a lista egyre csak bővül. Ugyan lehet, hogy a gazdaság növekszik – elég nagy részben az uniós pénzeknek köszönhetően – azonban a megtermelt extra profitot nem arra költi a kormány, hogy helyrehozza az országot, hanem, hogy olyan beruházások tömkelegére költse, amire semmi szükség nincs. Sem most, sem soha. Ez a korszak úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint az egyik legnagyobb elszalasztott lehetőség, hiszen az Orbán-kormány számára minden adott volt ahhoz, hogy Magyarországot végre felzárkóztassa az európai országokhoz, ehelyett azonban több ezer milliárd forintot herdált el úgy, hogy annak az égvilágon semmi látszata nincs. Az egészségügy és oktatás romokban, az idősek egyre kilátástalanabb helyzetben vannak, a szegénység pedig továbbra is egy komoly probléma vidéken.

Hamarosan megkezdődik a tanév, ami azt jelenti, hogy a gyerekek megkezdhetik az imádkozást azért, hogy egyrészről ne szakadjon a fejükre a nyáron átázott tetőszerkezet, esetleg fal, valamint azért, hogy iskolájukban ne legyen akkora tanárhiány, hogy tesitanárok oktassák az irodalmat és matematikát. A tanárhiány egyre súlyosabb, amiről a hazai sajtó évről-évre beszámol, az EMMI pedig minden egyes évben letagadja annak létezését. Fluktuáció, majd jönnek a fiatalok hamarosan és még lehetne sorolni az indokokat arra, hogy miért nincs tanárhiány, még ha úgy is tűnik, hogy van.

Az orvoshiány is hasonlóan súlyos országgszerte, teljes szakellátások állnak le, sőt szűnnek meg több kórházban is, mivel egyszerűen vagy nyugdíba mennek a már bőven 60-70 fölötti szakorvosok, vagy a túlterheltség miatt életüket vesztik. A hazai kórházakban sem szakorvos, sem nővér, sem pedig megfelelő körülmények nincsenek. Ami van, azok a patkányok, csótányok, kórházi fertőzések, kánikula, leszakadó mennyezet, wc papír automata és penészes szobák. Ezekről mind van bizonyíték, a minisztérium mégis az oktatás helyzetéhez hasonlóan – védve a mundér becsületét – egyszerűen vagy letagadja a tényeket, vagy terelnek.

Elég megnézni a Kútvölgyi kórház helyzetét – ez az a kórház, ahol felújítást terveztek, de mivel az azt végző vállalkozót nem kívánták kifizetni időben, egyszerűen félbemaradt a munka, most pedig úgy néz ki, mint Csernobil egy elhagyatott tömbháza -, ahol egyszerűen megszűnt az ortopédia. Volt, nincs. És ennek mi az oka? A két orvos közül, akik még hajlandóak voltak ott rendelni, egyikük nyugdíjba ment, másikuk pedig kilépett. Ez már elegendő volt ahhoz, hogy egy kórház szakrendelése egyszerűen megszűnjön, egyik napról a másikra. Erre mi az EMMI válasza? Nincs semmi gond, máshova még lehet menni...

VÁDEMELÉS SIMONKA GYÖRGY ELLEN, ÉS NYOMOZÁS A MICROSOFT-ÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.08.24.


Index: Vádat emeltek a fideszes Simonka György és társai ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat lényege szerint Simonka György és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Az ügyészség szerint Simonkáék 1,4 milliárd forintos kárt okoztak a magyar és uniós adófizetőknek.

444: Elrendelte a nyomozást az ügyészség a Microsoft-ügyben

A gyanú szerint a Microsoft Magyarországon viszonteladókon át értékesítette szoftvereit, például az Országos Rendőr-főkapitányságnak, a NAV-nak és a NISZ Zrt.-nek is, de úgy, hogy a viszonteladóknak jelentős kedvezményt adott, amelyet azok nem érvényesítettek a vevő felé. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint a különbözet korrupciós célokat szolgált. A magyar hatóságok nem kapkodták el, de végül most nekiálltak nyomozni.

HVG.hu: 14 milliárd helyett 101 milliárdot költött egyetlen év alatt a Nemzeti Sportközpontok

A tervezettnél 640 (!) százalékkal többet költött 2018-ban az állami sportlétesítmények egyik főfelelőse, amelyre év közben, ötletszerűen osztanak projekteket és az azokhoz tartozó ingatlanokat. Az NSK tavalyi büdzséjének legnagyobb tétele a Puskás-stadion újjáépítése, ami bontás és tervezés nélkül – jelen állás szerint – nettó 150 milliárd forintba fog kerülni. De a szervezet alá tartoznak az olimpiai központok, a Duna Aréna és más nagylétesítmények, továbbá a tanuszodák is.

Napi.hu: Mórahalom: az önkormányzati kabinetvezető 55 milliót kapott a panziójára

Mórahalom fideszes polgármesterének kabinetvezetőjének, Balog Lászlónak az 50 százalékos tulajdonában lévő cég is kapott 55,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programból. Balog László a támogatást elnyerő Thermálgyűrű Turisztikai és Vendéglátó Kft. ügyvezetője is, a háromcsillagos Thermál panzió pedig közvetlenül az önkormányzati tulajdonban lévő Szent Erzsébet gyógyfürdő mellett található.

24.hu: Kormányinfo: 9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Közeledik az önkormányzati választás, kezdődik az osztogatás. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő bejelentette, hogy a közmunkások plusz egyhavi fizetést, 54 ezer forintot kapnak; a nyugdíjasok pedig 9 ezer forintos rezsiutalványt “a pozitív gazdasági eredmények folyományaként”.

TÉRKŐVESZÉLY A FERTŐ-TÓNÁL, ÉS HÁROM HASZNÁLHATATLAN TANUSZODA

ÁTLÁTSZÓ / HETI MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.08.24.


Helyszíni riportot készítettünk Fertőrákoson, ahova a helyiek tiltakozása ellenére a kormány egy hatalmas turisztikai központot akar építeni. Megnéztünk 3 tanuszodát, amelyek bő 1 milliárd forintba kerültek, de még mindig nem lehet úszni bennük. Interjút készítettünk Hadházy Ákossal a Simonka György elleni vádemelés kapcsán, és interaktív ábrákon mutattuk be a magyar királyokat.
Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt
Legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton. A strandot már lezárták, a büféseket elzavarták, a kirándulókat biztonsági őrök engedik be-ki, a hajósok csak nyár végéig maradhatnak, és a cölöpház-tulajdonosok attól tartanak, hogy előbb-utóbb nekik is menniük kell. A helyiek szerint fejlesztésre valóban szükség van, de nem ekkora és tájidegen projektre; továbbá amiatt is fel vannak háborodva, hogy a beruházásért felelős állami cég nem válaszol a megkereséseikre. A magyar kormány Ausztriát sem tájékoztatta a közös tavat érintő fejlesztésről, és az UNESCO-val sem egyeztetett a világörökségi területen tervezett beruházásról. Az állami cég az Átlátszó kérdéseire sem reagált, de a helyiek beszédesek voltak.

Eddig több mint egymilliárd forintba került három tanuszoda, de egyikben sem lehet fürdeni

Már két éve fürdőző gyerekektől kellene hangosnak lennie a sásdi, az enyingi és a balassagyarmati tanuszodának. Ehelyett kettőben csak a gaz nő szép csendben, a harmadik pedig hónapok óta átadásra vár. Pedig már a sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére is nyert százmillió forint uniós pénzt valaki, amire nagy szükség is lesz, mert ha egyszer mégis megépül, a hátrányos helyzetű térségben működő önkormányzat biztos nem tudja majd finanszírozni az üzemeltetést.
A héten emellett:
interjút készítettünk Hadházy Ákossal a Simonka-ügyről
- interaktív ábrákra tettük a magyar királyokat
- megtudtuk, hogy 10 évre titkosították a határt védő rendőrök számát
kiderítettük, kié a Horvátországban lefotózott magyar rendszámú luxusautó
- beszámoltunk a közmédia egy érdekes közbeszerzéséről
További cikkeink:

AZ ALAPBLOG HÉTVÉGI MAGYAR ÉS ANGOL NYELVŰ CIKKAJÁNLÓJA

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2019.08.23.


A HOLDBLOGRÓL AJÁNLJUK

- Amit mindenki kérdez: mi van az ingatlanpiaccal?

- Meddig mehet még a növekedés? Amíg a készlet tartVILÁGVÉGE

Aranyat, bármi áron – mondja Mobius.

- Ha még nem lenne elég dolog, amiatt aggódhatunk: interjúnk egy biológiai hadviselést kutató professzorral.

BEVEZETÉS AZ MMT-BE

- A negatív kamatok egy mellékhatása: egyre több fejezetnyi közgazdaságtan mehet a kukába.

BEVEZETÉS CHARLIE MUNGER ÉLETÉBE

Mire jó és hogy készül a szakértő-generalista? A jó példa Warren Buffet partnere

TELTHÁZ?

Pocsékolás, a jegyüzérek etetése.

SOSE HALUNK MEG!

Lehet az öregedés csak egy kezelendő betegség? Tovább a cikkhez

HOLD, ÁRAPÁLY, SZERZETES

Mi kellett a Hold és az árapály összekötéséhez? Ima.

BALOLDAL AZ ÚJ VÁLSÁG KIHÍVÁSA ELŐTT

MÉRCE
Szerző: SZALAI ERZSÉBET
2019.08.23.


...azt állítom, hogy

amíg a kiegyenlítődés nem megy végbe, vagy nem jön létre ahhoz közeli állapot, addig a rendszerkritikai baloldal nemigen válhat erős társadalomformáló erővé.

De addig mit tehet egyáltalán?

Egyrészt őriznie lehet és kell az immár több évszázad alatt felhalmozódott baloldali értékeket. Ezek közül számomra talán a leglényegesebb egy olyan társadalom ideájának ébrentartása és felmutatása, mely a felvilágosodás alapértékeinek dinamikus egyensúlyát képes megvalósítani. Felismerve azt, hogy a szabadság-egyenlőség-testvériség értékei egyszerre, ugyanabban az időben nem, pontosabban csak egymás rovására valósíthatóak meg. Az egyenlőség, esélyegyenlőség biztosítása például elkerülhetetlenné teszik a burzsoázia szabadságának korlátozását, ha nem teljes megtörését. (Részletesen lásd. A kör négyszögesítése – WTF baloldal című cikkemet, Kettős Mérce, 2015 augusztus 25.) Másrészt baloldali civil mozgalmak szervezésével és életbentartásával azon kell dolgoznia, hogy ezek az értékek egészen a társadalom mélyrétegeiig meggyökeresedhessenek. Harmadrészt a konkrét politikai, gazdasági és morális helyzettől függetlenül, a szegények, elesettek, kiszolgáltatottak, kirekesztettek ügyét és érdekeit eme baloldalnak mindig képviselnie kell. Végül, de nem utolsósorban, helyi tevékenységeit be kell kapcsolnia a nemzetközi szinten szerveződő rendszerkritikai baloldali mozgalmak áramkörébe.

Magyarországon a kishitűség helyett abból kell kiindulni, hogy az utóbbi öt-hat évben a helyi baloldali fiatal értelmiség komoly eredményeket ért el rendszerkritikai baloldali sejtek, mozgalomcsírák létrehozásában és működtetésében. Gondoljunk csak a Mércére, az Új Egyenlőségre, a Helyzet Műhelyre, A Város Mindenkié mozgalomra, a korábbiaknál aktívabb Társadalomelméleti Kollégiumra, a Társadalomelméleti Műhelyre, a Hallgatói Szakszervezetre – és még sorolhatnánk. Hasonló élénk mozgolódás figyelhető meg globális szinten is: a marxi életmű reneszánszára a 200 éves évforduló kapcsán, számos posztmarxista, de baloldali elmélet szárba szökkenésére és élénk vitájára és baloldali civil mozgalmak tömkelegének születésére, különös tekintettel az önigazgatói, szövetkezeti mozgalmakra...

LETAROLTÁK A SZENT MARGIT GIMNÁZIUM KERTJÉT SZENTIMREVÁROSBAN

INDEX
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2019.08.23.


Olvasói bejelentést kaptunk arról, hogy nagyszabású építkezés zajlik Szentimrevárosban, és a környéken élők legnagyobb megdöbbenésére letarolták a Villányi úti Szent Margit Gimnázium hátsó kertjét. A Gellérthegy aljában fekvő, nagy zöldterület az út felől nem látszik, a Ménesi útról nézve viszont meghatározta a környék látképét, és a szomszédos lakóházaknak - ez elsősorban a Himfy utca villáit jelenti - kellemes, parkszerű környezetet biztosított.

A TERÜLETEN RÁNÉZÉSRE 50-70 ÉVES, ÖREG FÁK SOKASÁGA ÁLLT, A FACSOPORTOK KÖZÖTT AZ ISKOLA SPORTPÁLYÁI HELYEZKEDTEK EL.

Az iskola alapítása óta szép, parkos környezetben állt, ahogy erről a két háború közötti archív felvételek is tanúskodnak.

A park helyére most nagy méretű tornacsarnokot épít az intézmény fenntartója, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja. Az építkezés június 14-én kezdődött, az utolsó fát tegnap, augusztus 22-én vágták ki. Ezért külön lobbizott az egyik szomszédos ház lakója, mert évtizedek óta adott árnyékot az épület számára, és kívül helyezkedett el a munkagödrön, de végül mennie kellett. A park helyén most egy hatalmas munkagödör található...

ELADÓ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.08.23.


...– Te, Sanyi, aszongya itt a Lőrinc, hogy kéne valamit kezdeni azzal a nagy pocsolyával ott, tudod, na.

– Igen, igen, beszéltünk mi is róla, remek ötlet. Csak hát sokba kerül…

– Ja, erre ne legyen gondod, majd összekaparjuk valahogy azt a csekélységet. Megpumpoljuk, akit kell, oszt jó napot.

– Lehet itt egy kis probléma azért…

– Na, hát ez lesz a dolgot – haverok vagyunk, nem? Megtesszük egymásnak, amit kell. Na, szevasz, Sanyikám, és hajrá!

És Sanyika nem ijedt meg a feladattól, nekilátott, újabb haverok kerültek a képbe, és még csak arra sem vették a fáradságot, hogy szépen, csendben végezzék ki a tavat. Nem. Előre lezsírozott pályázatok nyertesein keresztül ömlenek az adómilliárdok a haverok zsebébe, hogy abból saját kis kastélyokat, szállodákat vagy bármi mást építsenek, szépítsenek. Saját maguknak. Grönland az ott élőké, a Balaton meg azé, aki kapja-marja.

Vajon mi van még, ami nem eladó, de előbb-utóbb ráteszik a mancsukat a Lalák, Lölők, Sanyik, Pisták, nagymamák és egyéb családtagok és haverok?

Számomra nem csak a Balaton esett el, ahogy nemrég fogalmazott valaki, hanem az egész ország. Testestül, gyárastul, Tokaj-hegyvidékestül, Balatonostul. És lelkekről akkor még nem is szóltam.

MIÉRT OLYAN FÁJDALMAS A HAZATÉRÉS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.24.


Képzeljük el, hogy egy este lefekszünk és amikor reggel felkelünk, ismét 17 évesek vagyunk, csak éppen a jelenlegi élettapasztalatunkkal és tudásunkkal. Jól hangzik? Elsőre persze. És másodikra? Nos, másodikra talán már inkább ijesztő belegondolni. A példát nem én hoztam fel, hanem Celia Arroyo pszichológus, akinek a határátkelés a szakterülete.

Vigyük egy kicsit tovább szerintem a nyitógondolatot, annál is inkább, mert felettébb érdekes. Jelenlegi tudásunkkal tizenhét évesen felébredni szuper lehet, hiszen el tudjuk kerülni a csapdákat, ismerjük már az embereket, sejtjük, kitől mit várhatunk.

Vagy mégsem?

Tizenhét évesen ébredni borzasztó sokk lenne. Képzeljük csak el, hogy ismét szüleink elvárásaihoz és normáihoz kell alkalmazkodnunk, 17 éves barátainkkal kell beszélgetnünk, megint tinédzsernek kell lenni.

Nos, sokaknak valami ilyesmi a fordított kultúrsokk is, visszatérés a múltba annak minden előnyével és sokkoló hátrányával.

Mi az a fordított kultúrsokk?


Nem szeretném ezt hosszan magyarázni, hiszen volt már róla szó (például ebben és ebben a posztban), röviden talán mégis érdemes összefoglalni.

Hiába gondoljuk ugyanis azt, hogy egy ismerős környezetbe térünk haza, ez sok szempontból nincs így, hiszen ha esetleg az ország nem is, mi biztosan változtunk. Velünk változott a hétköznapi rutinunk, az, ahogyan az emberekhez viszonyulunk, és (ha hosszabb ideig voltunk távol) az otthonosság hiánya is megjelenhet.

Minél hosszabb időt töltünk külföldön, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszatéréskor nem csak az otthon lesz más, mint amit a külföldi életünk során megszoktunk, de különbözhet attól, amit anno magunk mögött hagytunk és így persze a várakozásainktól is...

A GYÁVASÁG RENESZÁNSZA - BESZÉLGETÉS PAUL LENDVAIVAL ÚJ KÖNYVÉRŐL, A TÖRÉKENY EURÓPÁRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: NAGY N. PÉTER
2019.08.23.Szomorúnak, sőt, tragikusnak tartja a magyarországi helyzetet Paul Lendvai, akinek most, 90 éves korában jelenik meg nálunk a 18. kötete. Úgy látja, a rendszer annyira betonbiztos, hogy lényegében Orbán Viktor egészségi állapotától függ a sorsa. Hozzáteszi azonban, hogy a történelmet gyakran forgatják meg a véletlenek. Most nálunk azt látni, hogy grasszál a butaság és a provincializmus, és mint minden politika, ez is talál kiszolgálókat, miközben százezrek hagyják el az országot. Tartani lehet tőle, hogy köztük – már megint – a jövő Nobel-díjasai. Nem akarja a világot megváltoztatni, de az ostobaság, a rasszizmus és a gyűlölet ellen továbbra is fel fog lépni.

Néhány nappal augusztus 24-ei 90. születésnapja után – amihez szívből gra­tulálunk – kerül a boltokba új kötete, a Törékeny Európa. Eddig a világ is szétzúzta magát, ha Európa összetört. Hogy állunk most ezzel a viszonnyal? Mintha veszélyeztetettségünk kezdene történelmi magánüggyé válni.

– Tény, hogy több központja van már a világnak. Nehéz csak Európa-centrikusnak lenni. Nem szabad eltúlozni a szerepünket, aminek azonban továbbra is nagy a fontossága. Azt, ami Európában történik, nem lehet elválasztani a világ többi részétől, a kommunikációs forradalom végképp nem engedi leválni egymásról a történeteket. Kérdés az is, hogy mennyire játszik Európa törékenységében szerepet az, hogy Amerikának ilyen szörnyű elnöke van, amilyen Trump… Szinte egy időben vagyunk a vízben és a parton. Pillanatonként változik a helyzet. Most például éppen a saját elitje teszi tönkre Nagy-Britanniát, amely szinte gyedül harcolt és tartotta a frontot két évig a világháborúban a nácik ellen.

Ennyiben állna Európa törékenysége?

– Eddig 18 könyvet írtam, egyet szerkesztettem, ezért tudom, hogy a cím mindig kompromisszum a szerző és a kiadó között. Az eredeti címem az lett volna, hogy Hatalom, emberek és bátorság, ami németül, mert az eredeti művet ezen a nyelven írtam, alliterált. Hiába, a kiadónak nem tetszett. A címből általában sem lehet túl messzemenő következtetéseket levonni. De tény, hogy törékeny Európa gazdasága, az a politikai világa, amelyet egyre inkább nyom a nacionalizmus és különféle kétes személyiségek is.

Ez a mű a mi közelebbi térségünk országainak különleges politikai karaktereit mutatja be, és néhány szellemóriást. Elolvasva a kötetet az a benyomás alakul ki, mintha a politikusok között csak elvétve akadna tiszta ember. A korrupciótól a változatos szexuális eltévelyedésekig az erkölcsi integritás sérülésének sorozatával találkozunk. Mi ennek az oka? Ha jellemzően nyugat-európai politikusokról szólna a kötet, ugyanezt a képletet találnánk? (Kelet- és Közép-Európában ritkaságszámba megy a tiszta kezű politikus. A sérthetetlenség illúziójától elvakítva a győztesek elveszítik a realitásérzéküket – írja.)

– Mindenütt más a helyzet, általános tendenciák nincsenek. Nagyon fontos a média és a kommunikációs forradalom. Ez néha hiba is. Valaki használ egy rossz kifejezést, és már le is építette magát. Régebben is másként ítélték volna meg a politikusokat, ha ez a kommunikációs arzenál a rendelkezésre áll.

Kelet- és Közép-Európában különleges helyzetben vannak a politikusok. A ’89-es összeomlás után itt nem volt idő a demokrácia nagy iskoláját kijárni, mint Ausztriában vagy Németország nyugati részében… Hirtelen dobták be őket a mélyvízbe. Magyarországon az első szabad kormány miniszterelnöke egy orvostörténész volt, aki korábban a politikában semmiféle szerepet nem játszott. Nagyokat hibázott, amiként Gyurcsány Ferenc is, aki szintén lényegében átmenet nélkül esett be a nagypolitikába. A lengyel Lech Walesa néhány év alatt hősből nulla lett ebben a helyzetben. Érdekes lenne azt is végignézni, hogy a hatalomból való kibukás után ki mit tett. A volt német kancellár, Helmut Schmidt, nyolc-tíz fontos könyvet írt, és egy nagy hetilap, a Die Zeit kiadójaként is tevékenykedett. Más bukott politikus gazdasági birodalmat épített fel, mint az Osztrák Néppárt volt elnöke, Josef Taus, vagy – akit mindennap látok, mert ott van háza, ahol nekem kis lakásom Altausseeban –, Hannes Androsch osztrák pénzügyminiszter, egykori alkancellár (1970–1980) nemzetközi vállalatokat épített ki politikai pályafutása után.

Mások nem látják be, hogy vége, és ragaszkodnak valamilyen pozícióhoz. Henry Kissinger mondta, hogy a hatalom afrodiziákum, nagyon nehéz megszabadulni tőle...


MÁR MINDENT MAGUKRA SZABTAK: DURVÁN TORZÍT A VÁLASZTÁSI RENDSZER

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2019.08.24.


Lazább jelöltállítás, választókerület-manipuláció, a média- és köztéri hirdetési piac fideszes elfoglalása – ilyen környezetben indul ma a hivatalos kampány. A rendszer torzít, de az ellenzéknek így is sok helyen van esélye a győzelemre.

Durván torzít a választási rendszer, amihez ugyan az idei voksolás előtt már nem nyúlt hozzá a Fidesz, de 2010-ben és 2014-ben is megtették, alig néhány hónappal a voksolás előtt. Mindkét esetben az aktuális erőviszonyoknak megfelelően szabták magukra a rendszert, de ennél is többet számít a médiában és a köztéri hirdetések terén tapasztalt fideszes előretörés – mondta lapunknak László Róbert. A Political Capital választási szakértője több olyan elemet említett, amivel nehéz felvenni a versenyt.

Fiktív lakók a választásra

Az önkormányzati választáson ugyan nem lesz levélszavazás és külképviseleti szavazás sem, mégis vannak kockázatok. Például, ha a külhoni magyar állampolgárok számára fiktív lakcímeket hoztak létre az utóbbi években, akkor ők szavazhatnak az önkormányzati választáson is. László Róbert szerint az évek óta tartó folyamat nagyságrendje ugyan nem ismert, de már jó pár hír napvilágot látott arról, hogy nagyobb számban jelentkeztek be például Ukrajnából a határ menti településekre, vagy akár Csepelre. – Múlt év áprilisában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértőivel közösen kikértük ezeket a névjegyzéki adatokat, két évre visszamenőleg, települési szintű bontásban, hogy lássuk, volt-e kiugrás – idézte fel László Róbert. – Ha azt látjuk, egy kistelepülésen évek óta 300 ember él, majd egyik napról a másikra 500, akkor gyanakodhatunk, hogy valami történt. Talán nem véletlen, hogy a Belügyminisztérium máig nem adta ki ezeket az adatokat – tette hozzá. A TASZ perre vitte az ügyet, első fokon nyert is, a fellebbezés után várják a másodfokú tárgyalás kitűzését. Addig is, adatok nélkül csak találgatni lehet, tényleg tömegével hoztak-e létre fiktív lakcímet a választási trükközés érdekében...

LEHET, HOGY NEM LESZ SZUPERKÓRHÁZ, DE A HAVEROK JÓL JÁRNAK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió/ PÁLINKÁS-SZŰCS RÓBERT
2019.08.23.


...Az 1200 ágyas úgynevezett szuperkórház már most csúszik, hiszen az alapkő-letételnek hetekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, tehát határidőre nem készül el. De még mindig fontos kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e rá? Ha most egy szemvillanás alatt felépítenék „a kormány jó barátai, a mesebeli óriások”, honnan vennék hozzá a minimálisan szükséges 3000 egészségügyi dolgozót? Más kórházaktól? Ott sincs elég ember.

Nem lehet értelmesen működtetni ezt a kórházat, jobb lenne most abbahagyni, amíg ott van az üres telek. Nem kellene tovább rontani a helyzeten azzal, hogy újabb óriási kapacitásokat tesznek be a rendszerbe. Az elmúlt öt évben is az történt, hogy orvosok, szakdolgozók, technikai személyzet is áramlanak át a magánegészségügybe. Ez a következő öt évben se lesz másként, még kevesebb szabad orvos lesz. Mihályi Péter szerint „agyrém” az egész.

Az sem lenne megoldás, ha a kormány elrendelné, hogy aki odamegy, az 30-40-50 százalékkal többet kap, mert akkor ugyan mennének oda emberek, de mi lenne a többivel, a János kórházzal, az Istvánnal, és így tovább? Ez tipikusan olyan hülyeség, amit a kormányzat rendszeresen csinál, előre lehet tudni, hogy mi a probléma, hogy erre nincs válasz, de mégis csinálják, abban a hiszemben, hogy majd csak lesz valahogy, és majd más felelőssége lesz, "addigra már nem leszünk miniszterelnöki biztosok".

Mihályi Péter szerint nagyon gyakran az a szempont húzódik meg az irracionális beruházások mögött, hogy elhatároznak mondjuk az adott esetben egy 150 milliárdos beruházást, amelyből lehet, hogy csak 15-20 milliárd valósul meg, de azt a haverok rakják zsebre. Lehet, hogy nem lesz szuperkórház, de a haverok már most tanulmányt készítettek, eladták az ingatlant, jogi tanácsadást végeztek, és így tovább. És ha néhány év múlva kérdezünk róla, hogy hol van a dél-budai centrumkórház? Kiderült, hogy még sincs rá szükség, vagy a magyar emberek mégis meggyógyultak a meglévő kórházakban.

A dél-budai centrumkórház ügyének az mfor.hu járt utána alaposan...

ORBÁN FELSZÁNTOTTA AZ ORSZÁGOT, DE VOLT, AHOL EZ IS KEVÉS VOLT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.08.24.


Most indul az önkormányzati kampány, amelyben öt éve Orbán Viktorra nagy szerep hárult. Idén sem lesz ez másképp, úgyhogy megnéztük, mire volt elég a személyes jelenléte a 2014-es polgármester-választás előtt.

Ma indul az október 13-ig tartó verseny, főpolgármestert, polgármestereket és helyi képviselőtestületeket választ az ország. A hvg.hu oldalán meghatároztunk már 10 csatateret, olyan városokat és fővárosi kerületeket, ahol valódi versenyre kényszerül a Fidesz, ahol szoros lehet a végeredmény a kormánypárt és az ellenzék jelöltjei között.

Öt éve is voltak ilyen csataterek, Orbán Viktor közösségi oldalán visszakerestük és ennek segítségével felidézzük, hol járt a miniszterelnök a kampányidőszakban. Az öt évvel ezelőtti Páneurópai piknik és a kötcsei polgári piknik után a miniszterelnök még tartott egy lélegzetvételnyi szünetet, majd szeptember végén "munkába állt", az azt követő két hétben keresztbe-kasul bejárta az országot, hogy megtolja a kormánypárt akkori jelöltjeit...

UNGVÁRY RUDOLF: ORBÁN IS A RÉGI FASISZTÁK KLÓNJA, CSAK NEM TUD RÓLA

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2019.08.23.


A jelenlegi rendszer aljasabb, mint a nyilasuralom volt – véli a provokatív állításoktól sosem visszariadó Ungváry Rudolf, aki szomorúan veszi tudomásul, hogy egyedül maradt véleményével. Pedig szerinte nyilvánvaló, hogy a tömegdemokrácia szükségszerűen fordul át egy idő után diktatúrába, csak manapság a fasizmus is demokráciának álcázza magát. Balatoni nyaraló című új könyvében egy badacsonyi ház viharos történetén keresztül mutatja be az elmúlt 150 év borzalmait. De vajon feledtet-e minden szörnyűséget egy csodálatos naplemente? És miért nem ült le mostanában fideszessel beszélgetni? Interjú.

Szokott még kurvaanyázni, mikor úgy érzi, kétségbe vonják a magyarságát?

Ha kell, megteszem. Van olyan helyzet, amikor világosan ki kell fejezni valamit; akkor nem a modor számít, hanem az, amivel szembekerülök.

Mivel kerültünk szembe?

Egy olyan rendszerrel, amelynek aljassága felülmúlja az egykori nyilasuralmat is. Az legalább nyílt volt. Ez a rendszer azonban a demokrácia álarcát ölti fel, és ettől úgy tűnik a mainstream képviselőinek, hogy „sérültek a demokrácia törvényei”. Sérültek a fenét, nincsenek! Ami van, az csak a látszat. És vannak olyan körülmények, amikor ezt egyértelműen ki kell mondani.

Egy elemzésben nem kurvaanyázok, de ha emberek előtt állok, ahol röviden és velősen kell fogalmazni, akkor indokoltnak tartom.

Függetlenül attól, hogy sajnos a nyelvhasználat miatt látszólag azokkal kerülök egy táborba, akik teljesen más okból ragadtatják magukat ilyesmire. De ezt a keresztet vállalnom kell.

A nyilas rémuralom a Balatoni nyaralóban is előkerül, ahogy a kommunista időszak is. Mégsem éreztem indulatot a könyvben, inkább derűs szemlélődés és fanyar irónia jellemzi, miközben tételesen bemutatja, hogy a 20. század őrülete hogyan tört derékba sorsokat. Miért?

A retorika teljesen más műfaj, mint a szépirodalom, mindkettőt lehet színvonalasan művelni. Az egyik pillanatban – sajnos – őrjöngök, a rá következő pillanatban pedig igyekszem nagyon megértő lenni. Nehezen uralkodom magamon, hajt a vérem, másrészt a helyzet és a műfaj szabja meg, milyen eszközökkel élek. Annak különösen örülök, hogy ez a regény nem csúszik el énem másik irányába. Ez csodálatos dolog, mert azt jelenti, hogy még ép vagyok.

A könyvben felbukkan a Balaton híres festője, Egry József is, aki a legnagyobb kataklizmáról is meg tudott feledkezni, ha megpillantott egy szép naplementét. Ön is így van ezzel?

Ehhez nem kell balatoni naplemente. Elég, ha Székesfehérváron leszállok a piros, alacsony platójú vonatról, és kerékpárral elindulok ebben a teljesen jelentéktelen, hatodrangú, közép-kelet-európai, szürke, kies tájban a Balaton felé. Az, ami a Sárszentlőrincen, Nádasdladányon átvezető harmadrendű országúton haladva körbevesz, másodpercek alatt feledteti velem mindazt, ami előtte felgyűlt bennem...

A FIDESZBŐL EGY IS ELÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.08.24.„A fővárosban és a nagyobb városokban jó ellenzéki esélyeket látok, de persze mindig hozzá kell tenni, hogy normális esetben. Erről a választásról ugyanis, a Velencei Bizottság, a korábbiakhoz hasonlóan, meg fogja állapítani, hogy nem fair, azaz a Fidesz tisztességtelen, egy demokratikus választáshoz méltatlan, állampárti pozícióban van minden szempontból” – nyilatkozta Kaltenbach Jenő korábbi onbudsman. A Hírklikknek adott interjújában arra is kitér, miért hagyta ott a Márki-Zay fémjelezte csapatot, és azt is elmondja: szerinte Karácsony Gergelynek jó esélye van a győzelemre.

- Ma elkezdődött a kampány. Optimistább vagy mint ötven nappal ezelőtt?

- Normális körülménye között igen, de sajnos ezek nem normális körülmények. A Fidesz rezsim mérlege, normális körülmények között, ellenzéki optimizmusra adna okot, de ha normalitás uralkodna, már rég megbuktak volna.


- Nagy lendülettel vetetted bele magad az egységes ellenzék kialakításába, de ma már hátrább léptél és adtál is rá magyarázatot, de nekem ez kevésnek tűnik, nincs valami egyéb ok is?

- Nem én voltam az első, aki arra a meggyőződésre jutott, hogy az MMM, egyrészt azzal, hogy egyfajta katalizátor szerepet játszva segítette, hogy az ellenzék végre rádöbbenjen, hogy csak együtt van esélye a mindenható állampárt ellen, és miután ez, úgy ahogy, létrejött, lényegében beteljesítette a küldetését. Nem marad más hátra, minthogy maga a szervezet is „visszalépjen”, vagy esetleg párttá alakuljon. Utóbb lépésnek én nem igazán látom értelmét, hiszen az éppen az áhított egységet rombolná, azaz az MMM saját korábbi önmagával kerülne ellentmondásba. A másik ok, hogy az elnök körül kialakult egy „holdudvar”, amelynek ifjú titánjai éppen ebbe az irányba lökik a mozgalmat, ráadásul, nekem legalábbis az volt a benyomásom, hogy amolyan hierarchikus mentalitású „alternatív Fidesz” lebeg a szemük előtt, mert szerintük csak így lehet megverni a Fideszt. Erre mondtam, hogy akkor minek? A Fideszből egy is sok. Ebben a vitában az elnök a holdudvar mellé állt, így aligha támadt más tisztességes út, mint a korábban távozókhoz hasonlóan visszavonulni. Amit az ember nem tud jó szívvel vállalni, azt nem kell erőltetni...


GENERÁCIÓK ÉLETÉT TEHETI TÖNKRE AZ OKTATÁS ÁTSZERVEZÉSE!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.24.


Az oktatásban teljes a káosz, pedig rövidesen el kell indítani az új tanévet – nyilatkozza Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa. A bizonytalanságot növeli, hogy a teljes felsőoktatás irányítása új miniszterhez, Palkovics Lászlóhoz került, aki nemrég végzett a Magyar Tudományos Akadémia átszervezésével. Kunhalmi szerint könnyen előfordulhat, hogy a kevéssé tehetős magyar gyerekek kiszorulnak majd a felsőoktatásból. Ugyanis néhol máris milliós a tandíj.

Az ellenzék köreiben óriási vihart kavart, hogy Palkovics László kérte és megkapta a felsőoktatás teljes irányítását. Viszont a rektori konferencia, az egyetemek vezetői, tehát a szakma csendben van. Lehet, hogy a politika felfújta ezt az ügyet?

Uram, az egyetemi emberek már régen meg vannak félemlítve! Attól tartanak, hogy ha tiltakoznak, akkor holnap már nincs állásuk. Ne felejtse el, ez már egy állampárti rendszer. Ezért az emberek inkább csendben maradnak, hiszen az egyetemek autonómiáját már rég megszüntették, rektorok nyakán már ott ülnek az Orbán által kinevezett kancellárok.


Gondolja, hogy az ellenzék képes eredményesen felemelni a hangját?

Ma az ellenzék és a civilek is fel tudják hívni a figyelmet, hogy ami például a felsőoktatásban történik, az rossz irányban viszi az országot. De valódi eredményeket elsősorban a politika tud elérni, így a közelgő önkormányzati választásokon is.

Sietniük kell, hisz az átszervezés már szeptember elsejétől érvényes. Érzik ezt az iskolák?

Az oktatásban jelenleg is teljes a káosz. Ma még senki nem tudja, hogyan fogják átszervezni, miközben a tanévet hamarosan el kell indítani. Ezen még az sem változtat, hogy régóta sejtjük, Palkovics továbbra is irányítani akarja a felsőoktatást. Ez tudható volt, ugyanis a jövő évi felsőoktatási költségvetésből eltűnt 26,5 milliárd, s ez az összeg megjelent az Eötvös Lóránd Kutató Hálózatnál. S persze érzékelhető volt a rivalizálás Kásler és Palkovics között, amiből az utóbbi került ki győztesen.

“A KÁR AZ ÜGYÉSZSÉG ÁLTAL KOMMUNIKÁLT 1,4 MILLIÁRDNAK TÖBBSZÖRÖSE LEHET” – HADHÁZY ÁKOS A SIMONKA -ÜGYRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.08.23.


Augusztus 21-én kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György fideszes országggyűlési képviselő és 32 társa ellen. A vádemelés kapcsán interjút készítettünk a Simonka-üggyel régóta foglalkozó Hadházy Ákossal.

A korrupciós ügyek feltárásáról ismert képviselő, Hadházy Ákos több feljelentést is tett a szerinte Simonka Györgyhöz köthető visszaélések miatt, és sajtótájékoztatóin több, Simonkához és rokonaihoz vagy ismerőseihez köthető ügyet ismertetett. Az Átlátszó kérdésére így fogalmazott: ”Simonkának “apró” 20-200 milliós kamu projektjei voltak. De a kár az ügyészség által kommunikált 1,4 milliárdnak minimum 2,5-3 -szorosa lehet.”

Emlékszik még, összesen hány “Korrupcióinfó”-n beszélt Simonka Györgyhöz köthető ügyekről? (A Korrupcióinfó a Hadházy által többnyire a Kormányinfó-val egyidőben, 2016 óta tartott sajtótájékoztató-sorozat)

Igen, hat alkalommal ismertettem ilyen projekteket, ezek az alábbiak voltak:
A legszegényebbek lenyúlása
Lehet tudni, hogy összesen hozzávetőleg mekkora összegű, Ön szerint kifogásolható módon felhasznált pályázati pénzről volt szó ezekben az ügyekben?

Csak becsülni lehet, és csak nagyon durván, mert annyi “apró”, 20-200 milliós kamuprojektje volt. De az biztos, hogy az adófizetőket ért kár az ügyészség által kommunikált 1,4 milliárdnak minimum 2,5-3 -szorosa lehet...

ORBÁN VIKTOR ARRA SEM MÉLTATTA HELLER ÁGNES CSALÁDJÁT, HOGY RÉSZVÉTET NYILVÁNÍTSON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B.V.
2019.08.23. 


A mai napig nem kaptak részvétlevelet a filozófus hozzátartozói a magyar miniszterelnöktől. Nincs arra válasz, hogy Orbán Viktor mi alapján válogatja meg, hogy kit köszönt fel, kinek a temetésén vesz részt, és kinek nyilvánít részvétet.

Heller Ágnes halálakor Emmanuel Macron francia államfő a budapesti francia nagykövetség közreműködésével levélben fejezte ki részvétét, levelét a filozófus sírjára tették ki. Ezzel szemben Heller Ágnes családja úgy tájékoztatta a Népszavát, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől azóta sem érkezett részvétnyilvánítás.

Tarlós István főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította a filozófust, de a magyar kormányfő néma maradt. Heller Ágnes július 19-én halt meg, Orbán Viktor ekkor éppen szabadságát töltötte. A lap július 22-én érdeklődött Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, hogy a kormányfő kifejezte-e, ha nem, tervezi-e, hogy később kinyilvánítja részvétét, de válasz nem érkezett...

SZABAD SZEMMEL: AZ USZÍTÁS ÉS MEGFÉLEMLÍTŐ AKCIÓK ELŐL MENEKÜLT EL BUDAPESTRŐL NYÍLT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.24.


Der Standard 

A Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodáját azért kellett bezárni, mert egyre gyakoribbá váltak az uszítások és a megfélemlítő akciók a munkatársak ellen. De idetartoztak az alapító, Soros György elleni antiszemita plakátok is. Erről maga az intézmény igazgatója számol be, immár Berlinből küldött vendégkommentárjában. Goran Buldioski rámutat, hogy Magyarországon és Lengyelországban komoly veszély fenyegeti a demokratikus vívmányokat, fokról fokra számolják fel a jogállamot. A független sajtót mind inkább szétverik. Éppen azért kellett a képviseletnek a német fővárosba költöznie, mivel egyre kisebb lett a mozgástér a civil társadalom számára. Márpedig – mutat rá a Páneurópai Piknik évfordulójához időzített elemzés – a 30 évvel ezelőtti történelmi esemény tanulsága éppen az, mennyire fontosak civil, illetve polgári erők. Csak félő, hogy a tanulságokat nem vonták le teljes mértékben. Ennélfogva csupán korlátozott ezeknek a köröknek a cselekvési lehetősége, pedig 89-ben még mekkora történelmi változás beindításánál működtek közre! Manapság a nyugati kormányok megelégednek azzal, hogy továbbra is támogatni kívánják a demokratizálódást Keleten. Ám meg kellene vizsgálniuk, milyen segítséget nyújtanak az olyan tekintélyelvű vezetőknek, mint Orbán Viktor. Szembe kell nézni azzal, hogy repedések keletkeztek a demokrácia épületén, feljöttek az szélsőjobbos, populista irányzatok, az elnyomás új formái alakulnak ki. Ideértve Spanyolországot, Franciaországot és Olaszországot. Ezek azután precedensként szolgálnak az illiberális kormányok számára. Hogy ne jöjjenek létre új falak, részben a valóságban, részben a fejekben, ahhoz új energiához kell juttatni a civil szervezeteket. Ebben a politikusoknak segíteniük kell, ahelyett, hogy újabb és újabb akadályokkal nehezítenék a demokráciáért tenni kívánó polgárok munkáját.

A kommentár arra emlékeztet a Hitler-Sztálin-paktum aláírásának 80. évfordulóján, vagyis a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján, hogy érdemes megnézni, miként alakul manapság a politika több európai országban is. Merthogy tovább erősödik a jobboldali populizmus és a nacionalizmus. Olaszországban Salvini a hatalmat akarja megkaparintani. Magyarországon Orbán Viktor megy tovább az illiberális demokrácia útján. Most hétfőn arra használta a Páneurópai Piknikről, illetve a Vasfüggöny lebontásáról tartott megemlékezést, hogy az új határkerítések felállítását dicsérje.

A lap munkatársa arról számol be helyszíni élményei alapján, hogy német-magyar ügy volt a Páneurópai Piknik 30 évfordulója, a hivatalos Ausztria távol maradt az eseménytől, amely a recsegő-ropogó Merkel-Orbán találkozóban csúcsosodott ki. Mint írja, a visszaemlékezés részeként a soproni Liszt-konferenciaközpontban pódiumra hívták az akkori áttörés több érintettjét, akik azonban eléggé kellemetlen helyzetbe kerültek, amikor egy fiatal, félolasz asszony a déli határkerítést szidta. Egy egykori NDK-s menekült kifejtette, hogy a szabadság mindenki számára adott jog, a falak nem jelentenek megoldást. Bella Árpád, aki 3 évtizede szolgálatos parancsnokként átengedte a keletnémeteket, úgy válaszolt, hogy a szuverenitás védelméhez segédeszközökre van szükség. Ugyanakkor Nagy László, a soproni MDF alapítója, a Piknik egyik társszervezője dühösen mesélte, hogy az egyik nagy nyugati újság tudósítója arról faggatta: ellenőrizték-e annak idején, nem terroristák jutnak-e át a határon. A beszélgetés akkor már 6 órán át tartott, de Nagy ennél a pontnál kidobta a riporternőt...