2016. április 6., szerda

ELBUKTA A HIVATALOS SZERVEK ÁLTAL FORGALOMBA HELYEZETT LOPOTT AUTÓJÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: csikaszbrigitta
2016.04.06.

Az eredetiségvizsgálat hasznosságának kérdésével foglalkoztunk egyik korábbi cikkünkben, miután több eset is előkerült arról, hogy a lopott járműveket simán forgalomba helyezték, úgy mentek át a rendszeren, mint kés a vajon. Egy Pest megyei asszony Toyota Land Cruiseréről tavaly derült ki, hogy az Olaszországból behozott autót valójában itthon, a fővárosból lopták el, s hiába vonták ki a forgalomból, újra megkapta az engedélyt. A nő szeretné visszakapni a gépkocsit, amelyet egy akció során foglaltak le a Pest megyei nyomozók.
Március közepéig 45 autót adtak vissza a Pest megyei nyomozók abból a 231-ből, amelyekre a rendőrség egy évvel ezelőtt váci telephelyeken megtartott akciók után rátette a kezét. Az adatokat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) közölte az Átlátszó megkeresésére. Tájékoztatásul megadták, hogy a gépjárművek értéke eléri az összesen mintegy félmilliárd forintot.
Az ügyben orgazdaságon kívül lopás, közokirat-hamisítás és egyedi azonosító jellel visszaélés gyanúja miatt folytatják az eljárást nyolc személlyel szemben.
Az egész onnan indult, hogy a Pest megyei nyomozók tavaly februárban tanúkat akartak egy eljáráshoz felkutatni. A helyszínen, egy váci telephelyen gyanúsan viselkedő emberekkel találták szembe magukat, már aki ott maradt, mert páran autóba ültek és elhajtottak onnan. A telephelyen lévő gépkocsik és okmányok ellenőrzése során kiderült, hogy az előbbiek egy része lopott, az utóbbiak pedig részben valótlan tartalmú papírok voltak.

A KÍNAI LÉK

ALAPBLOG
Szerző: SUSZTER
2016.04.06.


A tavaly nyári kínai leértékelés és az ezáltal üzent lassulás hírére azonnal elkezdődtek a tőkemenekítés beindulásáról szóló találgatások is. A hírnek mi sem adhatott nagyobb hitelt, mint a rohamosan olvadó kínai jegybanki devizatartalékok.
A történetből annyi valóban igaz, hogy a kínai dollártartalékok erősen megcsappantak, 2014 októberében még 4 ezer milliárd dollár hevert a Kínai Központi Banknál, míg idén januárra ez az összeg 20 százalékkal, 3200 milliárd dollárra mérséklődött. Ezt a csökkenő tendenciát sokan a menekülő tőkével azonosították. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, nem ez a legmegfelelőbb módszer a tőkekivonások mérésére. A jegybanki tartalékokat nem kizárólag a devizapiaci ügyletek lebonyolításához használják, hanem a külföldi beruházásoktól, új nemzetközi bankok alapításáig több célja is lehet. Utóbbiból a vizsgált időszakban kettő is volt kínai részvétellel (Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank, BRICS Fejlesztési bank), mely két projekt összesen 70 milliárdnyi hiányzó dollártartalékot meg is magyaráz.
Szerencsére, mint sok esetben, most sem kell csupán félinformációkra támaszkodnunk, léteznek banki statisztikák, amelyekből kivehető egy, az igazsághoz jóval közelebb álló kép. Jelen írásban három tényezőre koncentrálok: a külföldi követelésekre Kína felé, a kínai követelésekre külföld felé, illetve a dollárhitelek kérdésére.

ITT OLVASHATÓ
HA VETTEKL A PÉNZÜNKBŐL EGY TÉVÉT, AKKOR LEGALÁBB NÉZZÜK MÁR, AZ ISTENÉRT!

24. HU - POSZT ITT
Szerző: Dévai László
2016.04.06.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy amióta a Fidesz rátette a kezét Magyarország második számú kereskedelmi tévéjére, azóta igencsak izzik a levegő a Róna utcában. A csatornánál szinte követhetetlen, hogy ki kit vált a képernyőn, sőt, sokszor már az is kérdéses, hogy az aznapi híradót összeállító szerkesztő a Tények végén is a TV2-nél dolgozik-e majd.
Amikor a Vajna-Habony páros megszerezte a tévét, akkor sokan úgy gondolták, hogy azt elsősorban pénzgyárként, mintsem propagandagépezetként fogják használni. Aztán, mint derült égből a villámcsapás, megérkezett a csatornához a kormánykarrierista Kunfalvi Nóra, aki elkészítette az azóta már hírhedtté vált lebőgőriportot Juhász Péter ingatlanjáról.

Gáz lehetett a sztrákcsőrrel

Akármi is legyen a hatalom szándéka a TV2-vel, abban biztosak lehetünk, hogy nem létezik olyan stratégiai útmutató, amely hatalmas betűkkel így kezdődne:
Gyorsan szedj szét mindent, amit megszoktak, nehogy egy pillanatig állandóság legyen, aztán tarts mindenkit bizonytalanságban, kiváltképp a dolgozókat.

ITT OLVASHATÓ

HA NINCS A TASZ, NEM NYILVÁNOS A TÖRVÉNYTERVEZET

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Szeles András
2016.04.06.

 
Nyilvánosságra hoztuk a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő törvények módosításáról szóló törvény tervezetét. Vagyis azt a változatot, ami szinte biztos, hogy nem a legutolsó verzió, de biztos, hogy frissebb az első, általános meghökkenést kiváltó javaslatnál.  Nem tudjuk, hogy a múlt heti ötpárti egyeztetésen miről tárgyaltak, sőt, emlékezhetünk rá, hogy azt is csak egy parlamenti képviselő szivárogatása miatt tudjuk, hogy mi lett volna az eredeti javaslatban. Eredetileg azt is harminc évre titkosították volna, egy olyan jogszabály alapján, ami a nyilvánosság korlátozására nem lett volna alkalmas. A káoszt tetézi, hogy még azt sem tudhatjuk meg a következő tíz évben, hogy mi indokolja bevándorlási válsághelyzet fenntartását.

Ahogy a teljes magyar nyilvánosság, így mi is részben csak sötétben tapogatózhatunk egy törvényjavaslattal kapcsolatban, ami olyan alapvető jogkorlátozásokat tartalmaz, ami mindannyiunk életét befolyásolhatja. Egy elképzelt, de mégis életszerű helyzetben mindennek nem így kéne lenni. Mégis naivitás kell ahhoz, hogy a parlamenti beterjesztés előtt széles körű társadalmi vitát, akár szakmai egyeztetéseket reméljünk. Pedig ennek ekkor lenne meg a helye és az ideje, hiszen egy már beterjesztett törvényjavaslat esetében erre elenyésző az esély.
 
Jogvédő szervezetként ilyenkor nem marad más eszközünk, mint a nyilvánosság megszólítása. Ha ezt más nem teszi meg helyettünk, mi szívesen felvállajuk ezt a szerepet. Ha a kormany.hu nem az a hely, ahonnan tájékozódhatnak a polgárok a kormány törekvéseiről, akkor magunknak kell megteremteni ezeket a platformokat.
Ha ezt nem tesszük, marad a titkolózás, marad a követhetetlen törvénykezés, maradnak a parlamenti díszletek között meghozott rapid és megalapozatlan döntések. Olyan döntések, amelyek potenciálisan mindannyiunk életét befolyásolják. A törvénytervezetből csak két példa. A terrorfenyegetettség szintjétől függetlenül felhatalmazná a tervezet egy minisztert arra, hogy rendeletben korlátozza vagy indokolt esetben megtiltsa a tömegtartózkodásra alkalmas létesítmények látogatását, tömegrendezvények tartását. Ez praktikusan egy nagyon fontos demokratikus jognak, a gyülekezésnek a korlátozását is jelentheti. Rendleti úton, átláthatatlan kritériumok alapján. A tervezet másik pontjával kapcsolatban, arról, hogy a titoksítás milyen fontos a digitális korban, egy korábbi posztban írtunk.
 

EZT MEGCSÍPTÜK OSZI?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.04.06.


Miközben nem sokkal a Kúria döntése után hallgattam a Nemzeti Választási Irodában dekkoló, (a Fideszes államtitkár szerint banánért sorban álló) Nyakó István MSZP-s politikus eufórikus hangulatú nyilatkozatát, azt kérdeztem magamtól, tényleg sikerült? Másfél éves aljas, alattomos, sunyi Fideszes trollkodás után tényleg megcsíptük ezt a népszavazást?
Tényleg végre nemzeti népszavazni is fogunk, nem csak nemzeti konzultálni?
Valljuk be, már nem nagyon reménykedtünk benne.

Aki azt hiszi persze, hogy mindezek után hátradőlhet a fotelban és várhatja, hogy a Fidesz-
KDNP mikor dobja be ez ügyben a törölközőt, az szerintem nagyot fog csalódni.

Mert mi is történhet?

ITT OLVASHATÓ

NAGYON KISS LÁSZLÓ

MOST ÉS ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.04.06.


Egy újabb ügy, ami megosztja a magyarokat. Mi ebben nagyon jók vagyunk, bennünket bármivel össze lehet ugrasztani. Fontos és kevésbé ügyekkel, legyen az bármi: influenza elleni védőoltás két kormánnyal korábban, vagy például mint most, hogy napvilágra került az úszók szövetségi kapitányának 55 évvel ezelőtti ügye.

Kiss László 1961-ben két társával együtt megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért a bíróság három év börtönre ítélte. Az úszótársadalom állítólag mindig is tudott erről a „fiatalkori botlásról”, ám, hogy ez az ügy miért épp most, néhány hónappal az olimpia előtt került elő, arról még találgatni sem merünk.
 
Ami biztos: ezen a 93 ezer négyzetméteren két Magyarország van. Hallgassuk meg mindkét tábor hangját:
 
 

RENDELETI KÖLTSÉGVETÉS - ÚJABB MÉRFÖLDKŐ A TELJES ÁTLÁTHATATLANSÁGHOZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.04.06.


Március végén a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával az országgyűlés megszavazta az államháztartásról szóló törvény módosítását, lehetővé tévé, hogy kormányrendelettel bármilyen kötelezettségvállaláshoz forrást lehet rendelni anélkül, hogy módosítanák a költségvetési törvényt. 

A Lázár János által benyújtott módosítót először az Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) is megrökönyödéssel fogadták, később viszont már a minisztériumnak sem volt kifogása a rendeleti büdzsé ellen. Annyira nem, hogy a bizottsági ülésen már az NGM illetékesei érveltek a módosító mellett, mivel szerintük semmi sem fog változni a mostani állapothoz képest.

Ami részben igaz is, hiszen most sem jellemezte megfelelő transzparencia a költségvetés módosítását, ezután viszont teljesen átláthatatlanná válhat az utólagos költekezés. 

ITT OLVASHATÓ

ÚJRAINDUL A POLITIKA

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.06.


A Fidesz minden, de tényleg minden eszközzel próbálta megakadályozni, de most úgy tűnik, népszavazás lesz a vasárnapi boltzárról. De megrendül-e tőle Orbán hatalma?

"Magyarországon 2010-ben megszűnt a politika, már amennyiben politika alatt a közügyek intézésének különböző módjai közti vetélkedést, a legalább nyomokban értelmes érveket és a következményekkel járó vitát értjük" - ezt írtuk három éve. Most talán változik a helyzet.

A jelenlegi közállapotokra jellemző, hogy mindenki - beleértve az ellenzéki pártokat és a sajtót - meglepetéssel fogadta a "váratlan fordulatot", vagyis azt, hogy a Kúria meghozta az egyetlen normális döntést, és Nyakó István népszavazási kérdését hitelesítette (és nem a kopaszok támogatásával tüsténkedő hölgyét). Ezzel viszont megnyílt az út egy valóban megnyerhető népszavazási kampány előtt, ami ellen a kormány minden eszközzel küzdött. Láthattuk, hogyan kaszálta el újra meg újra, sokszor már bohózatra hasonlító jelenetek árán a Nemzeti Választási Iroda a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazást. Ugyanez történt a civilek által kezdeményezett „rendszerbontó népszavazással”, amely többek között a kormányzati korrupciónak akart gátat vetni. A Városliget beépítését és az olimpiai pályázatot megakadályozni próbáló népszavazási kezdeményezést pedig a Kúria tette hidegre januárban...

ITT OLVASHATÓ

SAULKÉNT ÉLNI 10. - 9. GAZDASÁGI FELLENDÜLÉS

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.04.06.


Joseph Schumpeter közgazdász A gazdasági fejlődés elmélete című alapművében vizsgálta a gazdasági válságok mibenlétét. Kifejtette, hogy ez a kapitalista termelési mód fejlődésének természetes velejárója, ami megkerülhetetlenül bekövetkezik egy bizonyos idő elteltével. Alapvetően két különböző ciklust különböztethetünk meg. Az egyik a depressziós-, a másik pedig a konjunktúraciklus. A fellendülés olyan objektív helyzetet teremt, ami véget vet a fellendülésnek és könnyen válsághoz, és szükségképpen depresszióhoz vezet. „Maga a fellendülés szükségképpen veszteségessé tesz sok vállalatot, a deflációnak köszönhető áreséstől függetlenül is árcsökkenést idéz elő, és emellett deflációt okoz a hitelek szűkítése révén.....A termelési eszközök iránti kereslet csökkenésével......csökken a kamatláb és a foglalkoztatás terjedelme is. A pénzjövedelmek csökkentésével.....végül is csökken minden más áru kereslete is, és a folyamat áthatja az egész gazdasági rendszert.”
 
A depressziós helyzetnek vannak kedvezőbb oldalai is, mint például az egyensúlyi helyzet elérése. Ez az időszak alkalmas arra, hogy a régi vállalatok felkészülhessenek az újabb konjunktúraciklusban megjelenő új kombinációk és termékeik rajzásszerű megjelenéséhez. Ez sok régi vállalat bukásához, eltűnéséhez vezethet, de sok új vállalat is létrejöhet. Ez az egyensúlyi állapot feltétele az újabb konjunktúraciklus létrejöttének, ehhez pedig minden termelési ágban szabad konkurencia harcra van szükség. Mindez azt is jelenti, hogy a gazdasági válságokból egyes cégek megerősödve, mások végletekig legyengülve, vagy tönkremenve kerülhetnek ki...
 

AKIKNEK VOLT BÁTORSÁGUK (1. RÉSZ)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Egri-Eiben István
2016.04.06.


Vannak helyzetek, amikor egy, a választók akaratával, legitim választásokon hatalomra jutott pártot vagy rendszert, amikor bebizonyosodik róla, hogy a saját nemzete sírját ássa, morális okokból, a nemzet érdekeinek fölismerése révén, erőszakkal kell eltávolítani azoknak, akik vállalják ennek minden kockázatát és ódiumát. Adolf Hitler 1933 január 30-án a német demokrácia kereteiben biztosított legitim módon került hatalomra, s a parlamenti kétharmad birtokában törvényesen megszavazott ún. felhatalmazási törvénnyel (Ermächtigungsgesetz) lényegében Németország egyeduralkodójává emelkedett. A következő 12 évben a világtörténelem legnagyobb és legpusztítóbb háborúja szakadt a világra, 52 millió áldozatot követelve, köztük 6 millió, származásuk miatt meggyilkolt zsidót. Történetünk azoknak a németeknek az életútját járja körül, akik a legnagyobb sötétség idején, életük feláldozása árán is készek voltak a világtörténelem legnagyobb gonosztevőjét és rendszerét megsemmisíteni.

Első rész: a kezdetek 

1943-ban a keleti fronton küzdő három német hadseregcsoport közül Hitler ökle újra a Közép Hadseregcsoport volt. 1941. során is ők támadtak először, ők jutottak el Moszkva alá, majd a kudarcba fulladt délkeleti előretörés és a sztálingrádi katasztrófa után megint erre a hadseregcsoportra hárult a legnehezebb feladat: a hadászati kezdeményezés visszaszerzése. Létszámban és fegyverzetben, valamint a védelmezett frontszakasz kiterjedésében is nekik jutott a legnagyobb rész, s július 5-én, a kurszki csata első napjának hajnalán ők szembesültek a keserű ténnyel: az oroszok tudják a támadás időpontját.

A parancsnok, Hans von Kluge tábornagy még ekkor sem tudta, hogy tisztikarában a Wehrmacht többi hadseregéhez képest itt van a legtöbb olyan tiszt és főtiszt, akik Németország érdekében hajlandóak mindent elkövetni Hitler megbuktatásáért, bár ősi porosz nemesi származása révén ő se állhatta ki a felkapaszkodott náci arisztokráciát.

A Wehrmacht tisztikarának többsége ekkor már világosan látta, hogy hadászati szempontból nem lehet megnyerni a háborút. Bár a kezdeti gazdasági, majd hadi sikerek sok katonai vezetőt náci szimpatizánssá tettek, hiszen az I. világháború okozta megaláztatások megtorlása húsz év elteltével is nemzeti érdek volt, de a vereség előérzete újra felszínre hozta a józanságot. Az Oswald Spengler szerinti hagyományos porosz értékrend: a realitásérzék, fegyelem, testületi szellem, a teljesítmény pártatlan elismerése, a kicsapongás és a kényelmesség megvetése alapján álló hugenotta racionalizmus szembefordult a wagneri önimádó és önpusztító, a germán regék ködébe vesző pogány náci misztikával és annak megtestesítőivel. Az ország pusztulása, a barbár légitámadások és az emberfeletti erőfeszítések a háború ötödik évére már nemcsak a patríciusok egy része, de a plebejusok előtt is csak a kilátástalanság érzésének mértékét fokozta...

ITT OLVASHATÓ

SÁNDOR MÁRIA FELADTA VOLNA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Kertész Ákos
2016.04.06.


Ha jött mostanában szívszorítóan tragikus hír Magyarországról, az az volt, hogy Sándor Mária, a fekete nővér föladta. Pontosabban: ő is föladta. Mindenki föladja. Az is, aki nem jelenti be, aki egyszerűen csak fogja magát és hazamegy, lefekszik…
Lefekszik és befordul a fal felé.
Kész.
Mert nem látja értelmét, mert hátranéz, és nem jön mögötte senki. Senki. Egy teremtett lélek sem.
Micsoda nép ez? Én azt mondtam: genetikusan alattvaló. Nagyon szelíden, elnézően fogalmaztam.
Radnóti jut eszembe, Radnóti csak hallgatott: „mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, ‒ a rettentő szavak tudósa, Ézsaiás.”
De Radnóti tudta, hogy egyszer vége lesz. „Ó, tarts ki addig lélek, védekezz!”, és, hogy addig kell kitartani, „míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja.” Annak, ami Magyarországon van, nem látni a végét. Ha mégis elképzeli az ember, nem a szabadulás jelenik meg előtte, hanem, hogy az ország végül olyan zárvány lesz a világban, mint Észak-Korea.
Miféle nép ez? Negyedszázada csatlakozhatott volna a szabad népek, nemzetek, országok közösségéhez, és rövid hezitálás után tudatosan a rabszolgasorsot választotta, igen, választotta, mert nem kényszerítette rá senki és semmi.
Csoda, ha Sándor Mária hátranéz, és úgy látja, senki se követi? Nincs mögötte semmi, csak az ásító üresség?
Új hír, hogy mégsem adja föl. Ha április tizenötödikén még egyszer hátranéz, és ha követők sorakoznak mögötte, ha feketéllik az egészségügy az elszántaktól, akik követni hajlandóak őt a küzdelemben, mégsem adja föl.
(Milyen nép a magyar? Hát ilyen nép. Kossuth Lajos is azt üzente, elfogyott a regimentje. És akkor mi van? De ha még egyszer azt üzeni…)
Tökéletesen megértem Sándor Máriát: a Kossuth-nótára gondolok, és csak örülni tudok, hogy mielőtt föladná, ad magának és a csapatának, az egészségügyieknek még egy esélyt.
Még egyszer azt üzeni…

ITT OLVASHATÓ

HÉT BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY ROGÁN ANTAL KISISKOLÁSNAK NÉZ BENNÜNKET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.06.


Bizonyára sokan kezükbe vehették már pártunk és kormányunk legújabb propagandaanyagát, azt a füzetet, mely tartalmában és küllemében is mindent elmond arról, milyennek képzelnek bennünket azok, akik az adónkból ilyen kiadványokat készítenek. A kék füzet címkéje büszkén hirdeti, hogy a magyar reformok működnek, de sehol egy reform, és a működés is leginkább úgy kell értelmeznünk, mint Uri Geller kanálhajlítását. Ha már ilyen iskolás kivitellel ajándékozott meg bennünket Rogán Antal propagandaminisztériuma, akkor elemezzük úgy a tartalmát, ahogy szorgalmas diákokhoz illik. Anélkül, hogy elkábítanának bennünket az általánosságok, figyeljünk a részletekre, és elemezzük, mit is ír nekünk Tóni bácsi a kis kiadványában.

1. Az első oldalon egy középkorú házaspár mosolygós képével illusztrálva szembesülhetünk azzal, hogy csökkent a személyi jövedelemadó. Tény: kemény egy százalékkal. A nagy bűvésztrükk azonban az, hogy az illusztrációként használt térképen feltüntetik néhány uniós állam személyi jövedelemadó kulcsát. Svédország 57 százalék, Hollandia 52 százalék, Ausztria 50 százalék, Franciaország 45 százalék. Igen ám, csak ezekben az országokban progresszív adózás van érvényben, ami konkrétan azt jelenti, hogy ezek a legmagasabb jövedelműek adókulcsai, vagyis a mi egykulcsos 15 százalékunkkal nem összehasonlítható. Csak példaként: nálunk a minimálbéres is ugyanazzal az adókulccsal járul hozzá a közös terhekhez, mint az ötmilliós bruttóval rendelkező állami vezető. Svédországban a szuper gazdagok fizetnek 52 százalék adót, a szegények viszont ennél jóval kevesebbet. A svédek, franciák és a hollandok is úgy kapitalisták, hogy soha nem veszítik szem elől a szolidaritás elvét, vagyis aki tehetősebb, több terhet visel, aki pedig rászoruló, az állam támogatását élvezi. Nálunk ennek a szempontnak nyoma sincs adórendszerben (és máshol sem)...

ITT OLVASHATÓ

ÍTÉLKEZNI SOKKAL KÖNNYEBB, MINT CSELEKEDNI

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.04.06.


A Hősök Tere Kezdeményezés 2013 decemberében indult el Magyarországon. Hátterét Philip Zimbardo Heroic Imagination Project-je (HIP) adja, melynek székhelye San Francisco. A Stanford Egyetem híres szociálpszichológusa felhívja a figyelmünket a társadalmunkon uralkodó közönyre. A passzivitás legyőzését hangsúlyozza, illetve a „hétköznapi hőscselekedetek” fontosságát. A kezdeményezés a Hero Fest Közhasznú Nonprofit Kft-n keresztül működik, melynek egyik alapítóját, Orosz Györgyi kommunikációs tanácsadót kérdeztük a kezdeményezés céljairól, módszereiről, tréningjeiről és felépítéséről.

Mi volt az eredeti célja a Hősök Tere Kezdeményezésnek?
 
Bár az indulás sikeres volt, mégis elrontottuk. Megfogalmazódott bennünk, hogy jó lenne tenni valamit a közöny ellen – ennek érdekében létrehoztunk egy körülbelül fél éves projektet, melynek célja a tudatos döntéshozatal és a közöny legyőzése volt, és aminek a felépítését is kitaláltuk. Alapjául a tréningeket szántuk, melyeknek a megismertetésére kampányt indítottunk. Ezt követte az elképzelés, miszerint jó lenne konferenciát szervezni, ami az említett célok kibontásának is teret ad – azon túl, hogy hitelesíti is a projektet. Mindezt meg is szerveztük, így fél év alatt több mint három és fél millió embert értünk el.
 
A program lezárását ugyan véglegesnek terveztük, de rájöttünk, hogy időre van szükségünk, ha változást akarunk generálni. A befejezést követően tehát elkezdtük megtervezni a jövőt: változatlan hosszú távú célunk, hogy Magyarországon 10 év múlva társadalmi norma legyen a mások melletti kiállás....
 

EBBE BELEBUKHAT ORBÁN

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.04.06.


És ha belebukik, akkor azt csak magának köszönheti.

Pedig tanulhatna a saját módszereiből: 2006-2008 között ő is a népszavazásra tett fel mindent, és azzal nyerte meg a 2010-es választást. A 2006-os Gyurcsány-szavazók a vizitdíjra, az ágydíjra és a tandíjra mondtak nemet, és ezzel kerültek át Orbán táborába.

A 2008-as népszavazás a Gyurcsány-kormány megszorításairól szólt, a vasárnapi boltbezárás referenduma az Orbán-kormány mindenbe beleszóló, mindent uraló, a szabadságot mindenhol korlátozni próbáló politikájáról.

Meg a korrupcióról, ha az MSZP össze tudja kötni a földkérdéssel és az állami vezetők fizetésével.

Az utóbbi kettővel Orbán nem tud mit kezdeni: amit az ellenzék korrupciónak nevez - és mindenki más is annak lát -, az bevallottan a politikájának lényege, az új arisztokrácia és oligarchia felhizlalása.

A vasárnapi boltbezárások ügye viszont egy dilettáns politika hiba.


ITT OLVASHATÓ

KÍSÉRT A JOGÁLLAM

MOMA BLOG
Szerző: Kajdi József
2016.04.06.


A mai napon egy kicsit visszatért a jogállamba vetett hitem. Pár napon belül ugyanis két olyan döntés is született, ami ezt előidézte bennem.

Először is az Alkotmánybíróság az MNB alapítványi pénzeit „közpénztelenítő” törvényt, majd pedig ma a Kúria Erdősiné vasárnapi zárvatartással kapcsolatos népszavazási kérdésének hitelesítését semmisítette meg, és az MSZP e tárgykörre vonatkozó kérdését hitelesítette.

Ha kicsit is szkeptikus vagyok, akkor azért azt el kell mondanom, hogy mindkét eset jogilag annyira egyértelmű volt, hogy gyakorlatilag más döntés nem is születhetett. Az MNB alapítványi pénzek esetében még a Fidesz által jelölt adatvédelmi biztos, sőt az Országgyűlés fideszes elnöke is elismerte, hogy az bizony közpénz, a népszavazási kérdés kapcsán pedig annyi tény, bizonyíték került a bíróság birtokába és tudomására, ami mind azt igazolta, hogy Erdősiné csak a bűncselekményt elkövető kopaszok segítésével tudta megelőzni az MSZP képviselőjét. Ezért is mondom azt, hogy sem az Alkotmánybíróságnak, sem a Kúriának egyszerűen más lehetősége nem volt, mint hogy ezeket a döntéseket meghozza...

ITT OLVASHATÓ

OFFSHORE: A MAGYAR ÁLLAMADÓSSÁG KÉT ÉS FÉLSZERESÉT KITEVŐ ÖSSZEG VÁNDOROLT EL AZ ORSZÁGBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.04.06.


Az offshore elszivárgásoknak ma már igen jelentős nemzetközi tudományos irodalma van. Vezető szakértője éppen Thomas Piketty francia barátja és kollégája, Gabriel Zucman, aki könyvében nem csak feltárja azok működését, hanem elmagyarázza, hogyan lehet megbecsülni azok mértékét. Illetve szintén részletezi, hogyan lehetne fellépni ellenük, már ha a politikusok akarnák. Ahogy eddig nem akarták, a Panama Papers után pedig azt is tudjuk, hogy miért.

Márpedig nemzetgazdasági szempontból is igen jelentős összegekről van szó. A Tax Justice Network (TJN) nevű elismert nemzetközi szervezet szerint Magyarország például benne van a húsz legnagyobb offshore vesztes között, és az államadósságunk két és félszeresét kitevő összeg vándorolt el az országból offshore-ba a rendszerváltás óta.  Ennek a megállapításnak szenzációként kellett volna robbannia a magyar belpolitikában, hiszen ha igaz, a masszív adóelkerülés hiányában gyakorlatilag az összes eddigi megszorítás feleslegesnek bizonyult volna. Míg azonban a nemzetközi sajtó tele volt ezzel az állítással, addig a magyar kormányok egyike sem vizsgálta meg a nyilvános módszertannal, nemzetközi intézmények adataival dolgozó TJN kutatóinak állításait.

Offshore cégek létrehozása önmagában az esetek többségében legális. Nem legális viszont anonim számlákon vagyont eltitkolni az adóhatóság elől. Márpedig többségében ez történik. (És ennél még rosszabb dolgok: bűnszervezetek és terrorizmus finanszírozása, korrupció, pénzmosás, stb.) Az eltitkolt jövedelmek pedig drámai mértékben csökkentik az országok adóalapját. Ha mindez legális lenne, mindenki feltüntetné az adó- és vagyonnyilatkozataiban. Nem véletlen, hogy nem teszik...

ITT OLVASHATÓ

AMIT ORBÁN TETT - TÖRTÉNELMI TETT, VAGY KISNYÚL...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.06.


Varga Miska pénzügyminiszter történelmi tettét ünnepli a kormányoldal.
Azok is, akik tudják miről hazudnak, meg azok is akik símán csak narancs-zombik.
Merthogy visszafizettük a pénzügyi világválság elhatalmasodását megelőzően felvett IMF és Uniós hiteleinket, melyeket a rohatt imprilista kizsákmányolók erőltettek ránk anno, de a Hős, ki csak néépének él elkergette őket libát fejni, az Unió hiteleit pedig - mecsoda történelmi tett - visszafizettük.

Határidőre.

Annak dacára, hogy mit ránk hagytak a századok, meg Bajnai, azt vígan eltapsoltuk, meg vettünk rajta MOL pakettet, melyen akkorát buktunk, mint ide Lacháza.
Mindeközben még ostoba magyarember nyugdíjacskájára félretett pénzét is szélbeszórtuk, a rohadt szél meg - amilyen kiszámíthatatlan a széljárás - befútta azt a Vezér muskátlis-zsalugáteres ablakocskáján, ott szemben a Kancsó Arénával.

És akkor most ünnepeljük meg őket, de előzőleg feledkezzünk meg arról, hogy a Magyar Népköztársaság, majd a Magyar Köztársaság is folyamatosan eleget tett nemzetközi pénzügyi kötelezettségeinek.
Eshetett jég, lövöldözhettek az utcán, cigánygyerekek potyoghattak a bársonyszékbe - mindíg.

1956-ban Fekete Jánosék aktatáskában vitték az esedékes törlesztőrészletet Bécsbe, amikor Kadhafi megharagudott a béketáborra és nálunk elhelyezett pénzét hétfőről-keddre a hóna alá csaptaq és elvitte - akkor is fizettünk.

És közben nem lopták el a nyugdíjalapot, a te pénzed, melyért megdolgoztál és amelyik akár békés öregkorod biztosítéka is lehetett volna.

Most meg még egy rohadt stadion-belépőd sincs, hogy legalább a fűtött gyepszőnyeg melegét élvezhesd télvíz idején, - eből is látszik, hogy mélyebben vagy a vakondoknál - hát köszönd meg szépen, ahogy anyukád tanította.

Most meg legyél büszke és hálás, miközben ugyanezekről a pénzekről mondták, hogy kiszolgáltattuk az országot az IMF-nek, melynek tagja és tulajdonosa is vagyunk, és amelyet a tulajdonosok azért hoztak létre, hogy kivédjék a pénzügyi válságok okozta pénzügyi zavarokat.
Lehet Gyurcsányra bármit mondani, de azt el kell ismerni, hogy roppant jó ürtemérzékkel mérte fel a helyzetet a világválság elején, és mikorra a válság istenigazában elkezdett dühöngeni, addigra mi már biztonságban voltunk...


ITT OLVASHATÓ

HÉTVÉGÉN CSERESZNYEVIRÁGZÁS, AZAZ HANAMI!

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.04.05.


A hanami japán egyik legszínesebb ünnepe, a tavasz, a mezőgazdasági munkák kezdetének vigassága, vagy ahogyan mi ismerjük, a cseresznyevirágzás ünnepe, melynek ideje az időjárás függvényében (a virágzás kezdetéhez igazítva) változhat, de jellemzően áprilisban érkezik el. A hanami azonban nem csupán a színes virágok köré szervezett mulatságsorozat, hanem a Valentin naphoz hasonlóan a szerelmesek napja(i) is, ilyenkor Japánban országszerte piknikek szerveződnek, akár éjjel is, és némi alkohol is előkerül rendszerint, szóval a cseresznyevirágzás a távol-keleti szigetországban a tavasz legnagyobb szabású bulisorozata.

A japán kultúrában kiemelten fontos szerepet tölt be a cseresznyefa és annak virágzási időszaka, a csodaszép, rózsaszínbe boruló fák többek közt a múlandóságot is jelképezik, hiszen az esemény mindössze egy-két hétig tart, de a sakurának nevezett virágok egyébként is a japán kultúrkincs alapvető részei, megszámlálhatatlan zenei, képzőművészeti és irodalmi alkotás ihletői, szereplői. Maga a virágzással egybekötött piknik nagyon fontos az ottaniaknak, ebben az időszakban emberek tömegei lepik el a parkokat, a földön, pokrócokon ülve ünnepelnek, beszélgetnek, gyönyörkednek párok, családok, baráti társaságok, akár vidéken, akár a nagyvárosokban. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a helyi televíziók és rádiók folyamatosan tudósítanak a virágzásról, mivel az nem egyszerre következik be országszerte, így a médiumok élő kapcsolásban számolnak be arról, hogy épp hol történik meg a szirmok kibomlása. A hanami nem csak nappal történhet, sokan kedvelik az éjszakai viráglest is, ennek külön neve van: jozakuta (a cseresznyefák éjszakája)...

ITT OLVASHATÓ

A VÁLASZTÁSI IRODA MEGHÍRDETTE A NEMZETI OLIMPIÁT! KÖZBEN A PÉNZMÁGUSOK KIBUKTAK...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.04.06.


Sok ezer oldalnyi doku szivárgott ki és belefutottunk a világ legnagyobb offshore lebukásába. Napról napra buknak ki a nevek (Putyin, Messi, Harry Potter, . Lerövidítem neked a következő egy éves rácsodálkozást: mindenki benne volt, akinek van pénze. Mindenki! 
És lesz valami következménye?
Ma néztem a "Magyarul Balóval" viszonylag korrekt politikai műsort, ahol Baló nagyon dújván bekérdezett:
" Jók ezek a Wikileaks lebukások, de volt valaki, aki ezek miatt valaha börtönbe került?"
A szakértő pislogott, mint kurva a templomban és a bajsza alatt elmotyogta az "abrakadabra" szöveget:
" hát ööö emiatt még soha senki nem került börtönbe, ennek inkább ilyen morális és erkölcsi kára van"
És ennyi a lényeg gyerekek. Ezen lehet sokat beszélgetni, lehet csodálkozni, de mindannyian tudtuk, hogyan működik a rendszer. Tudtuk, hogy Szijjártó sem a szüleiből él a Mama hotelben (neki jelenleg még semmi köze az ügyhöz, tehát tök véletlenül került bele a szövegbe egy gagyi elrettentő példának). És azt is tudjuk, hogy a vihar elvonul, néhány újságírót elmeszelnek, sok százezer átlag people ezen fog megbotránkozni a budin és kész. Senkit nem fognak számonkérni, hogyan sikerült ezt a bulit létrehozni. 
Senki nem fogja bezárni a korrupcióellenes bizottság azon tagját, aki szintén elvarázsolta a pénzt offshore. 
De a jó hírem, hogy ez legalább nem hungarikum. Ez ilyen nagyvilági dolog...
 

A HALÁLRAÍTÉLT KOROSZTÁLY

MUNKAHELYI TERROR BLOG
Szerző: Despota
2016.04.06.


A halálraítélt korosztályt olvastuk. Nézzük csak meg, milyen korosztályból származnak országunk politikai és pénzügyi vezetői? Igen, a 45-65 évesből. Tehát saját korosztályukat nem segítik, csak gyilkolják. Miért? Mert őket ismerik a legjobban és tisztában vannak vele, hogy nagyon sokan okosabbak, szorgalmasabbak náluk, tehát ezért veszélyesek is lehetnek. Ez látszik a hierarchia csúcsán és szépen lefele is.

A korosztálynak itthon munkát találni gyakorlatilag lehetetlen. 1%-nak talán lehet szerencséje és kaphat rabszolgamunkát alamizsnáért. Az ilyen korban elhelyezkedők 99%-ban csak a kapcsolataikban bízhatnak. Kapcsolatok nélkül kár is kapálózni.

Saját tapasztalataim és környezetem mutatja ezt a képet. A helyzet minden tyúklépéssel romlik, ahogyan távolodunk a fővárostól. Ha az Alföld felé indulunk, a helyzet már 1o km után nem romlik, mert onnan már reménytelen...

ITT OLVASHATÓ

KAPITÁNY, KAPITÁNYOM...

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.06.


Kiss László, a tisztességben megőszült úszókapitány – mivelhogy egyszer minden kiderül – 1961-ben csoportosan elkövetett nemi erőszakért ült börtönben három évet. Érdekel ez engemet? Magánemberként nem igazán, ugyanis akkor születtem, amikor ő élvezte a bűnös örömöket.
 
Viszont így más megvilágításba helyeződik az az egész cirkusz is, amely az év elején zajlott Hosszú Katinkával a lemondok, és mégsem mondok le, pityergek egy kicsit, megminden. Azt mondja a tisztességben megőszült erre az egészre, hogy neki van erkölcsi bizonyítványa, és egész életében erkölcsösen élt.

Erre büszke lehet fölöttébb, ebben az országban kurva sok embernek van erkölcsi bizonyítványa, olyanoknak is, és olyanoknak legfőképp, akik nem kúrogattak úszólányokat. Viszont most jót röhögök – mert gonosz vagyok – a migráncsokon, tudjukmér.

Viszont a folyományok és reakciók. Gyárfás Tamás úszóelnök, akinek nagy szíve szottya a tisztességben megőszült, aszondja, hogy: „Kiss László ötven évvel ezelőtt “okkal vagy ok nélkül” megkapta büntetését. Az ifjúkori tettek már elévültek, és ha egy bűnös lerótta büntetését, joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba.”

Az úszóelnök egy megbocsátó Krisztus. Szíve joga, viszont adódik a kérdés, mit kezdjünk most akkor azzal a Köztársasági Érdemrenddel, amellyel rendelkezik a tisztességben megőszült. Hogy azzal mi legyen? Jobb helyeken visszaadják az ilyesmit ilyen skandalum után. Magyarország nem jobb hely, mint az tudvalévő...

ITT OLVASHATÓ

"FELŐLEM NYUGODTAN MEGHALHAT A BETEG"

PRAXIS BLOG
Szerző: Cs. Béla
2016.04.06.


Tisztelt Blog!
 
Nem nekrológ. Amikor valaki bajba kerül, intelligensnek kell lennie és türelmesnek. Akit megvert a sors némi humorral, az is lehet egyfajta pozitív eredményre vezető eszköz. De szinte mindegy, mert szélső esetben sokszor azon múlik(hat) a végkifejlet, akihez segítségért fordulunk... Előre is elnézést kérek azoktól az egészségügyben dolgozóktól, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat az ismerten nehéz helyzet és a most említendő kollégáik mentalitásának ellenére.
 
A helyszín Veszprém, sürgősségi osztály, 2012.08.18. Céges autóbusz kirándulással, kollégáimmal utaztunk kisbusszal éppen Veszprém irányába (kb. Herendhez közelítve), amikor a szívinfarktus tipikus jeleit észleltem magamon. Kértem a sofőrünket, hogy "nyomja meg a gázpedált" és irány a Veszprémi Kórház Sürgősségi osztály, mert ha mentőt hívunk, ki tudja mikor ér ki, addigra mi is odaérünk. Kb. 20 perc alatt oda is értünk. Egyre rosszabbul voltam. A kisbusz a kórház előtt állt meg, de (nyilván!) ott nem parkolhat, tehát egyből elment parkolót keresni. "Lábon" besétáltunk (én is!) a kórházba, ahol SENKIVEL (értve a portaszolgálatot is) nem találkoztunk kb. 20-30 méteren keresztül, mire nagy megkönnyebbülésünkre éppen a Sürgősségi osztályhoz értünk, ahol egy fehér ruhás hölgy ült egy kis fogadópultnál.
 
Megörültem, hogy innen már jó helyen vagyok, túlélem. Kértem, hogy legyen kedves készíteni/készíttetni egy EKG-t, mert valószínűleg infarktusom van. Először nem is válaszolt. Aztán látta, hogy többen is ott vannak velem és azt mondta:NEM. Kérdeztem, hogy miért nem, mire azt válaszolta (inkább számon-kérő hangnemben kérdezte), hogy van e betegkártyám. Mondtam, hogy igen, de kint van (valahol) a kisbuszban, a csomagomban. Közölte, hogy amíg nincs betegkártya, nincs EKG. Ez még pont hiányzott az állapotomhoz. Két kollégám azonnal futottak, hogy megkeressék, egyáltalán hol is parkol a kisbusz és kikeressék, elhozhassák a betegkártyámat. Én még próbálkoztam, hogy: "nem lehetne-e addig mégis..."? "NEM! Amíg nincs betegkártya, nincs vizsgálat!".

ITT OLVASHATÓ

RUANDA: A NÉPIRTÁS, AMIRŐL SENKI NEM AKART TUDOMÁST VENNI

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.04.06.


A napokban lesz a 22. évfordulója annak, hogy ismeretlenek lelőtték a Juvénal Habyarimanát, Ruanda hutu származású elnökét szállító francia repülőgépet a kigali repülőtér felett. Ami az ezt követő száz napban történt, ma már a történelem legvéresebb oldalain jegyzik. A ruandai népirtás során közel egymillió embert mészároltak le, javarészt etnikai hovatartozásuk alapján – a nemzetközi közösség pedig mindezt ölbe tett kézzel nézte végig.

Ruanda Afrika egyik legkisebb országa. A kontinens közepén fekszik, nyugatról a Kongói Demokratikus Köztársaság, északról Uganda, keletről Tanzánia, délről pedig Burundi határolja. Lakói három népcsoportba tartoznak: hutuk, tuszik, illetve twa pigmeusok, bár ez utóbbiak száma elenyésző, csupán a lakosság egy százalékát teszik ki. A két nép közötti különbség elenyésző: egyes vélemények szerint inkább feudális alapon térnek el egymástól, a tuszik (akik nagyjából harmadannyian vannak, mint a hutuk) hagyományosan vezető szerepet öltenek be, régebben marhát tartottak, míg a hutuk voltak a földművesek. A 19. század folyamán a különbségek bebetonozódtak a társadalomba, a hatalom jórészt a tuszik kezében volt – ám mivel a különbség elsősorban anyagi jellegű volt, a gyarmati kor előtt létezett átjárás: ha egy tuszi elveszítette a társadalmi rangot jelentő marháit valamilyen okból kifolyólag, akkor hutunak tekintették, és vice versa. Talán ezért is, de a fennálló különbségek ellenére a hutuk és tuszik viszonylagos békességben éltek...

ITT OLVASHATÓ

EMLÉKSZÜNK RÁ, AMIKOR ORBÁNT DERESRE HÚZTÁK?

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.04.05.


Óh, Panama, Panama. Reggel még Izlandról bejelentkező, kiváló vendégszerzőnk csak tippelni tudott, hogy mi lesz az eredménye az ország legnagyobb (a 300 ezres országban 22 ezer embert megmozgató) tüntetés eredménye, mely az egyébként is rendkívül népszerűtlen és most már a panamai offshore-balhéban is sáros miniszterelnök ellen irányult. Nos, ma Sigmundur Davíð Gunnlaugsson végül lemondott – de előbb a parlament feloszlatását kérte, amit az államfő elutasított. A miniszterelnök mintegy 4 millió dollárnyi értékben utaztatott el kötvényeket a napfényesebb helyre a 2008-as gazdasági válság előtt, tegnap este pedig még azt mondta: nem mond le. Aztán, látjuk, mégis: lehet, hogy elolvasta nálunk Dunajcsik Mátyás cikkét, és mélységesen elszégyellte magát?
 
Mindeközben pedig meglett a nemzetközi offshore-ügy első magyar bukottja is: Boldvai László expénztárnok (aki pár hónapja ismét a szocik pénzügyeit kezdte bűvölni) elhagyja az MSZP-t, mert elismerte, hogy feleségének valóban van offshore cége. Boldvai nem lesz Nógrád megyei elnök, a megyei közgyűlésben pedig függetlenként dolgozik tovább.
 
Kiss László magyar úszókapitány a 60-as években csoportos nemi erőszak miatt ült börtönben, írta meg egyéb forrásokra támaszkodva a Blikk. De még ne menjen ki senki hányni! Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke azt nyilatkozta erről a Privát Kopónak, hogy Kissnek joga van újra beilleszkednie a társadalomba (idáig okés a dolog, de most figyeljenek!), hiszen „Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését”. Na, most lehet végre okádni, ennél ma már biztos nem lesz lejjebb...

ITT OLVASHATÓ

KÖZKÍVÁNATRA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.06.


Mind újságírói, mind forradalmári minőségemben egy dolgot tartok szem előtt: mi az, ami az Országot előreviszi egy Orbánmentes Köztársaság felé, és mi az, ami ezt a folyamatot hátráltatja.

Ebből meg aztán az egyszerűbb lelkek sokszor csak annyit látnak: támadok valakit. Erre én meg csak annyit tudok válaszolni: naná. Fogok is, ha az ember erkölcsi alapokon nyugvó, részrehajlás-, és emiatt korrupciómentes országot akar, akkor minden visszásságra fölhívja a figyelmet, mindegy ki követi el, és mindegy, közben mit állít magáról. Orbán szerint Orbán nem lop. Orbán szerint Orbán demokrata. Szerintem meg egy gazember, aki nem lop, hanem ipari méretekben harácsol, és ha nem az EU pénzéből élne, már rég kemény diktatúra lenne Hazánkban, nem ez az ügyes, fojtogató, szürkésfekete. Mindig a tényeket nézem, és a legkevésbé sem érdekel, hányan sértődnek meg, ha a szemükbe mondom az igazságot. Nehéz és hosszú az igazság útja egy évtizedek óta elhallgatásra és kegyes hazugságokra trenírozott országban, csak egyszerűen nincs más. Minél tovább marad Orbán, annál többen fogják megérteni, hogy egész hatalmát a hazugságokra építette, és ezt azért tehette, mert a Nép már Őt megelőzően is egyre inkább lenyelte, és végül természetesnek vette, ami persze nem az: a politikus hazudik.

Pedig Orbán csak a végtermék. A piramist, aminek végül Ő a tetejére mászhatott csúcsdísznek, hosszú évtizedekig építették mindenoldali, magukat politikusnak nevező köztörvényes bűnözők, és a hazugságok versenyében tudott nyerni a leghazugabb. Ha a politika legalább a "rendszerváltás" óta elindult volna az igazságok kimondása felé, sosem juthatott volna hatalomra egy született hamis. Orbán megbuktatásának csak egyetlen útja van: a hazugságok feltárása, és büntetése. És ebben csak azok lehetnek hitelesek, akik ezt bárkivel, és bármivel szemben megteszik: csak arról hiszi el a Nép, hogy valóban igazat mond Orbánról, akiről megtapasztalja, hogy ugyanezt megteszi bárki mással is, részrehajlás-mentesen. Hiteltelen a másik oldalt lopással vádolni, ha közben a sajátjainkat ugyanilyen ügyekben mentegetjük. Nincs énhazugságom, tehazugságod, nincs énlopásom, telopásod, csak hazugság van, és lopás van, mindegy ki követi el. És ha ezt a társadalom többsége megérti, és elfogadja, akkor egyszerűen elmúlik Orbán, mint egy végetért rémálom...


ITT OLVASHATÓ