2017. december 6., szerda

ILYENKOR EGY KICSIT JOBBAN FÁJ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.12.06.


Sok gyermek már hónapok óta izgatottan várja a ma estét, hiszen érkezik a Mikulás, hogy mindenféle édességgel lepje meg a gyerekeket. Egy csokimikulás itt, egy bombon ott, ki mennyire volt jó ebben az évben. Azonban idén is, mint oly sokszor korábban, nem mindenkihez érkezik meg a nagyszakállú. Pedig nem volt rosszak azok a gyerekek, megérdemelnék, hogy ők is örülhessenek iskolatársaikkal, barátaikkal együtt, hogy másnap arról mesélhessenek, nekik mit hozott a jó öreg.

A valóság azonban az, hogy továbbra is családok százai, ezrei küzdenek azzal, hogy egyáltalán naponta meleg ebédet, vagy vacsorát tudjanak letenni az asztalra. Noha a kormány már kismilliószor bejelentette, hogy megszűnt a munkanélküliség, a szegénység és a gyermekéhezés, mindenki pontosan tudja, hogy ez nem igaz. Magyarázzák ezt azoknak a családoknak, amelyek napról napra élnek és minden vágyuk, hogy egyszer ne a másnap miatt kelljen aggódni, ne amiatt, hogy lesz-e pénz megvenni a téli kabátot a gyereknek a hideg beköszönte előtt. Ezek azok a családok, akik a Mikulást ugyan ismerik, mégsem találkoztak vele soha. Ezek azok a gyerekek, akikhez minden évben legfeljebb a Krampusz jár...

A statisztikák szerint ezen családok helyzete az elmúlt években csak romlott, ami elkeserítő képet fest a jövőjükről. A szegénység konzerválódott, a kilátástalanság pedig egyre csak nő. Elég egy munkahelyi baleset, egy betegség és máris a szegénység mély csapdájába estünk. Nagyon ritka az az eset, amikor valóban a szegénység elszenvedői tehetnek arról, hogy oda jutottak. Az alkohol vagy éppen a drogok ugyanis nem minden esetben okai, hanem leginkább eredményei ennek a helyzetnek.

Ilyenkor, az ünnepek közeledtével mindig egy kicsit nehezebb, egy kicsit jobban fáj mindaz, amivel valahogy megküzdöttünk az elmúlt hónapokban, az év többi részében. És nem magunk miatt, mi ugyanis kibírjuk. A gyerekeink miatt. Ők azok, akik jobbat érdemelnek, ők azok, akik megérdemelnék a Mikulás apró ajándékait, megérdemelnék azt, hogy örömtől sugárzó arccal nézzék meg, mit hozott a télapó.

Vannak csodálatos kezdeményezések, melyek pont ezekben a legnehezebb időszakokban segítik a rászorulókat. Ott ahol az állam sokadszorra is csődöt mond, ott a civilek ismét bizonyítják, van még remény, van még emberség. Étel- és ajándékosztások, melyek képesek újra mosolyt csalni azokra a gyermeki arcokra. Ez megoldást azonban hosszú távon nem nyújt, és nem is nyújthat. Ideig-óráig ugyan enyhíthet a helyzeten, azonban ettől többre van szükségük ezeknek a kilátástalanságba sodródott családoknak...


HIÁBA KÖNYÖRGÖTT NEKI MINDENKI, TRUMP MÉGIS ELISMERTE JERUZSÁLEMET IZRAEL FŐVÁROSÁNAK

INDEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2017.12.06.


Donald Trump magyar idő szerint szerda délután bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az elnök szavai szerint szerdai bejelentésével új fejezet kezdődik az izraeli-palesztin konfliktushoz való hozzáállásban. "Amikor elfoglaltam az elnöki széket, megígértem, hogy nyitott szemmel és friss gondolkodással fogok közelíteni a világ előtt álló kihívásokhoz. Nem tudjuk megoldani a problémáinkat, ha ugyanazokból a bukott feltételezésekből indulunk ki és a múlt bukott stratégiáit ismételjük", mondta az elnök. 

A döntés nem érte meglepetésként a közvéleményt, mivel Trump előre tájékoztatta az érintetteket arról, hogy nem fogja blokkolni a Kongresszus által 1995-ben megszavazott Jerusalem Embassy Act nevű határozat életbe lépését, ami előírja az amerikai nagykövetség költözését, illetve elkülöníti az új képviselet kialakításához szükséges forrásokat.

Igen, a határozat dátumát nem írtam el, mert a határozat életbe léptetését 22 éven át minden elnök felfügesztette. Erre a hivatkozási alapot az szolgáltatta, hogy a törvényhozás egy elnöki jogkörbe tartozó ügyben – egy idegen állam szuverenitásának elismerése - hozott döntést. De a felfüggesztés valódi oka az volt, hogy Clinton, az ifjabbik Bush és Obama is el akarta kerülni a költözés kiváltotta politikai vihart.

Első ránézésre persze nem tűnik olyan vészesnek, ha az amerikai diplomatákat egyik izraeli metropoliszból a másikba akarják költöztetni. Sőt, kifejezetten logikusnak tűnik, hogy nem kell minden egyes izraeli hivatal meglátogatásához egy órát utazni – hiszen az összes izraeli állami intézmény már 1949 óta Jeruzsálemben működik...

SCHILLING ÁRPÁD: ELINDÍTOTTA AZ "IGAZI NEMZETI KONZULTÁCIÓT"


444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.12.06.


A szabadszavazas.hu oldalon a következő 7 hét mindegyikén 7 kérdésről szavazhatnak azok, akik regisztrálnak. Schilling Árpád az alábbi videóban mesél az új kezdeményezésről:...

SERES: FÉLJÜNK-E A PUTYIN TÉVÉJÉTŐL A NAGYSZOBÁNKBAN?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2017.12.06.


Az oroszok semmi olyat nem csinálnak itthon, amit a magyar média, ill. a magyar illetékesek ne csinálnának sokkal profibban. Vélemény.

Történt egy szép napon, hogy az ország hivatalos hírügynöksége úgy döntött, együttműködési szerződést köt a Kreml propaganda-hírgyárával. 24 órába sem tellett, akkora lett az össznépi fezúdulás, hogy az ország hivatalos hírügynöksége felmondta az ominózus szerződést, amely egyfajta hírcsere lett volna, angol nyelvű tartalmak átadás-átvétele, valamint közös projektek a kétoldalú kapcsolatok felvirágoztatására. De nem, sztornó – mondta ki a verdiktet a nyilvánosság éppúgy, mint a politikai elit. Történt mindez idén tavasszal Szlovákiában, ahol úgy hiúsult meg a TASR és a Szputnyik egymásra találása, hogy a szlovákok hangsúlyozták: a Szputnyik a jövőben hírforrás sem lehet.

Magyarországon semmi ilyesmi nem történik, csak abból van közepesnél kisebb erejű rengés, hogy a UPC digitális csomagjába bekerült Vlagyimir Vlagyimirovics kedvenc csatornája, az RT is, leánykori nevén Russia Today, amely tudatosan vállalja elnök úr szolgálatát. Nagy ügy. Ott van mellette a BBC és a CNN és a mindig kiegyensúlyozott Cartoon Network is, ha valaki angol nyelven akarna tájékozódni, az összcsomagot tekintve pedig maradjunk abban, hogy nem feltétlenül az RT viszi el a fake news-pálmát. Magyarországon természetesen olyan sem történhetne meg, hogy MTVA elhatárolja magát a Szputnyiktól mint hírforrástól, ahogy az állami médiahatóság sem büntetné meg soha az RT-t elfogultság miatt, mint tette a brit Ofcom.

Nem teljesen világos mondjuk, ki lenne itt a célcsoport, már a nyelvtanulókon és a média szakos hallgatókon kívül (hírprezentáció és manipuláció szempontjából nagyon profi csatornáról van szó): a régóta itt élő, de nyugatosodott, a nyelvüket már hallani sem bíró orosz állampolgárok? Rogán tágabb ismeretségi köre, a letelepedési kötvénnyel idejött khm, üzletemberek, az Orbán-család bizniszpartnerei, szaúdi terrorfinanszírozók, kétséges hátterű jordán diplomaták? Vagy a feltartóztathatatlan migránsáradatból ittmaradt kb. százötven szír (ha Magyarországra jössz, nem nézheted a tévécsatornáinkat)? Rizikós egy ilyen csatorna itthon? Ne tessünk már viccelni.

Nem kell ahhoz Pintér Sándor tömörségében is teljesen megnyugtató nyilatkozata, hogy megállapítsuk: az angol nyelvű RT-nek nulla a nemzetbiztonsági kockázata egy olyan országban, ahol eleve senki nem beszél vagy ért rendesen angolul; ahol a jónép szakmai tudása és a világról alkotott képe utoljára a Kádár-kor végén volt up to date; ahol sem Oroszország, sem elnöke, sem a keletre húzás nem népszerű; és ahol egyébként a miniszterelnökhöz képest Putyin elnök egy agresszív nyugatos euroatlantista. Plusz azt kell mondanunk, hogy a belügyminiszter teljes joggal hivatkozik a sajtószabadságra: nem kell félni a Kremltől a UPC csomagjában...

MIT LEHESSEN TUDNI

MAGYAR NARANCS 
- CIVILEKRŐL ÍRÓK BLOGJA
Szerző: KORNIS MIHÁLY
2017.12.06.


A civil szót először alighanem egy katona szájából hallottam, és azokra alkalmazta, ha jól értettem, akik épp nem katonák. De még náluk is civilebbek azok, így tartja a katona, akik biztos, hogy soha az életben nem is lesznek kényszerrel hadra fogható emberek, és ő, a katona, a maga részéről nem is tudja és nem is akarja megmondani, hogy nyereségnek vagy sürgősen bepótolandó veszteségnek tekintse-e a civil muki szabadon grasszálását… Kiképző őrmester szemszögéből – s ki nem az, akinek csupán a katonák felett van feltétlen hatalma – a civilek hasznavehetetlen „disznók”.

Ennek a világnak a „civil” szó iránti gyűlöletéről javaslom megtekinteni Stanley Kubrick Full Metal Jacket című, a nyolcvanas években készült filmjét. DVD-n elérhető ma is, még itt is, Magyarországon, bár a nagyon civil világnézetű Kubrick amíg élt, nem engedélyezte magyarországi forgalmazását egyetlen filmjének sem.

Azóta a halál besorozta őt a maga kaszás világába, és Kubricknak a maga dolgába nincs beleszólása. Nincs civil szava. Úgy, hogy megnézheted az Acéllövedék címen forgalmazott Full Metal Jacket – nem biztos, hogy utána fel tudsz állni a székből, de azt tudni fogod, hogy ki és miért öli meg a civileket, és persze a nem civileket is, akár katona, akár nem, ahogy az már lenni szokott –, akivé „civilből” a katonaság vagy bármiféle erőszakszervezet teheti azt, aki már nem mondhatja el magáról, hogy civil.

Viszont kitüntethetik parancsteljesítésért. Ha még él...

TÍMÁR TANÁR ÚR

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.06.


Elolvastam a Szülői Hang Közösség felhívását és kitöltöttem a vélemény felmérési kérdőívet (nem hiszem, hogy sokra megyek vele, de azért szólok: a véleményeket majd nem valakik felé fogják közvetíteni - legalábbis remélem -, hanem valakiknek, ha ugyanis valakik feléküldik, még nem bizonyos, hogy megérkezik, útközben annyifelé eltérülhet - ez a szocialista hivatal bikkfanyelve, lényege az volt, hogy minél homályosabban fogalmazzon).
A kérdések szerintem jók (kivéve azt az egyet, ami így szól: Átvinné-e gyermekét az állami oktatási rendszerből egy alapítványi iskolába, magántanulói csoportba vagy egyházi intézménybe? - mert arra nem lehet válaszolni, hacsak szövegesen nem: persze, elvinném, bárhová, csak egyházi iskolába nem), elegendő muníciót gyűjthetnek ahhoz, hogy értelmes emberek (lehetőleg nem csak oktatási szakemberek) ezeknek a válaszoknak az alapján hozzáfogjanak a magyar történelem első oktatási rendszerének kidolgozásához.
Volt már egy kezdemény, a Magyar Bálint minisztersége idején készült rendszerrel el lehetett volna indulni, menet közben kiderülhetett volna néhány alaphiba, a rendszerben benne volt a javítás lehetősége. Sietek leszögezni: egy oktatási rendszert jónak minősíteni, az alaphibákat megjelölni olyan méretű felelősség, amihez közelítőt sem tudok mondani, embermilliók életét határozza meg, méghozzá a távoli jövőben, minthogy (elmondtam, leírtam ezerszer, rajtam kívül százezrek milliószor) 30-35 év múlva kezdi éreztetni a hatását az az oktatási rendszer, ami holnap kezd működni. Éppen ezért még a szokásosnál is erőteljesebben hangsúlyozom, a magam véleményét mondom, annyira sem bizonyos a helyessége, amennyire bármely más esetben, amiben egyáltalán meg merek szólalni...

DEMOKRATIKUS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MEGLEHETŐSEN SZOKATLAN, HOGY ILYEN LEGYEN A MÉDIA FELOSZTÁSA - DESSE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.12.06.


A média főáramát dominálja a kormánypárt - mondta a Reggeli gyors keddi vendége, Dessewffy Tibor szociológus. Az ELTE tanszékvezetője beszélt a közösségi média politikára és nyilvánosságra gyakorolt hatásáról és arról is, hogy mitől félhet Donald Trump.


Hogy fogyasztunk híreket?

Ahol plurális médiatér volt, az emberek mindig a saját álláspontjukat visszatükröző médiumokat fogyasztották elsősorban” – mondta Dessewffy Tibor. Mivel a kínálat szinte végtelen, illetve létezik egy olyan szelekciós mechanizmus, mint a Facebook, ami lehetővé teszi, hogy az egyéni preferenciáink alapján kapjunk híreket, ezért szerinte ez a fajta bezárkózás vagy buborék most még inkább létezik.

Ha az ember vesz egy újságot, az a meglepő élménye van, hogy szélesebb terítésben, tematikában gazdagabb, érdekes cikkeket olvashat, amiről tudja, hogy egy „Facebook diétán” ezeket sosem olvasta volna el” - mondta a szociológus. Hozzátette: a buborékban kényelmesen érezzük magunkat, mert csak az álláspontunkhoz hasonló álláspontokat látunk, de ennél még jobban szeretjük, ha egy vita alakul ki, ahol a mi álláspontunk diadalmaskodik.

A közösségi média sztárjai és a menekültek

A média, tehát a tévék és rádiók, és persze a politika számára is fontos a sztárok felépítése, és rengetek erőfeszítést ölnek bele ebbe. Eközben a Youtube-on egy 13 éves gyereket, aki csomagokat bont ki vagy számítógépes játékot játszik több százezren követnek” – magyarázta Dessewffy Tibor. A szociológus szerint az online térben alacsony a belépési küszöb, és professzionális támogatás sem kell ahhoz, hogy elérjünk embereket, például a fiatalokat.

Van olyan magyar Youtube videós, aki nagyobb, mint az RTL és a TV2 együttvéve - mondta a szakember. Szerinte a közösségi médiának van egy fájdalmas része, mert ez nem a higgadt megértés világa. De nagyon sok konstruktív és kreatív alkotó jellegű dolog is van az interneten, és emberek rengeteg energiát képesek belerakni egy közösség fenntartásába.

A menekültügy kapcsán online szerveződött több segélyszervezet, ami egyáltalán nem volt magától értetődő, és olyan komplex logisztikai feladatot láttak el, amit a magyar állam sem tudott volna így ellátni”

- magyarázta Dessewffy Tibor. Szerinte az alacsony belépési küszöb képes borzalmas dolgokat, kommentháborúkat elindítani, de olyan pozitív világokat és jelentős kezdeményezéseket is létre tud hozni, amik nem jönnének létre egy hagyományos struktúrában...

EGYETEMNEK NEVEZETT INTÉZMÉNYBEN TENYÉSZIK TOVÁBB A MATOLCSYZMUS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.06.


A Neumann (ún.) Egyetem munkatársai (György László és tsai) lírai hangvételű esszében (adatok nélkül, a bizonyítás terhét lerázva) bizonygatják, hogy "a bérarány emelése a hagyományos logikával szemben a termelékenységet is javíthatja", magyarul béremelésből lesz a termelékenység, nem pedig -- egyéb körülmények kedvező együttállását is beszámítva -- fordítva. Négy okot sorolnak, amiért a bérek emelkedése növeli a termelékenységet, tovább hizlalva az unortodoxia hazai mítoszát a saját szűk körükben, miközben Magyarország versenyképessége és összes mérvadó makrogazdasági mutatójafolyamatosan romlik a térség országaival való összevetésben -- elég nagy mellénnyel kell tehát lenni ahhoz, hogy a Neumann (ún.) Egyetem munkatársai tovább érveljenek a megkezdett út mellett. De ezt teszik, méghozzá hogy! 

1. A négy érvük mindegyike ínyencség. "Elsőként, a fizetések növekedése lehetővé teszi a legszegényebbeknek, hogy fogyasszanak. A dolgozók növekvő fogyasztása azt jelzi a cégeknek, hogy a piac és a vásárlóerő növekszik, ezért új kapacitások kiépítésébe kezdenek, azaz beruháznak." Világos, mint a nap. A cégek a saját versenyképességüket (nyereségességüket) rontva kifizetik a vásárlóerő növekedését (ingyen hiteleznek), aztán ezen a hiányon felbuzdulva további beruházásokba fognak, hogy a saját pénzüket visszaszerezzék az kvázi-adósaiktól, mellesleg további cash hiányt felvállalva -- csakhogy a hiányuk ettől perspektivikusan sem fog csökkenni, ellenkezőleg: a logika szerint inkább nőni fog, hiszen a "növekedést" a folyamatos külső (vállalati) finanszírozás táplálja. Tekintve, hogy a bérkiáramlás és a hitelek adó- és kamatterhei az egész tranzakciós kört tovább drágítják, a vállalatok egy része jó eséllyel még az előtt tönkremegy, hogy észrevette volna, ami munkahelyek elvesztését és a GDP-nek a csökkenését is fogja eredményezni. Bingó.

2. "Másrészt, a dolgozói fizetések emelkedése az adóbevételeket is gyarapítja, amelyből tovább erősíthető a munkaerő helyzete." Ne feledjük, hogy az ilyen és hasonló ötletek elvonják a pénzt onnan (a vállalattól), amelyik a legjobban tudja megítélni, hogy az operatív hasznát beruházásba, a részvényesei kielégítésére vagy béremelésre akarja fordítani. Ehelyett számottevő jövedelmet elvon a vállalattól és elkezdni vele fizetni -- nem az unortodox csodát, hiszen csoda nincsen, hanem -- az ingyenélő bürokratákat (most tekintsük el nagyvonalúan a korrupt establishmenttől), akiknek semmiféle hasznuk nincsen a pénz forgatásában. Mi értelme van annak, hogy a bér adóhányadából további embereket tartunk el és mitől "erősödik tovább emiatt a munkaerő helyzete"?...

VIRTUÁLIS VONATUTAZÁST HOZOTT A MIKULÁS

BLOGÁSZAT
Szerző: YouTube
2017.12.06.


Virtuális utazás csodás őszi tájakon...

Golden Pass Train Route [Zweisimmen to Montreux] Switzerland

A MOMENTUMNÁL INKOMPETENSEBB TÁRSASÁG NEM LÉTEZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.06.Szeretnénk leszögezni, hogy a magunk részéről az ügynökkérdés teljes nyilvánosságát támogatjuk, és a leghatározottabban követeljük, hogy a volt III/III-as ügynökök közül senki ne tölthessen be közéleti funkciót, ne dolgozhasson a sajtóban, ne alakíthassa a közvéleményt. Erről számos cikket írtunk és meg is indokoltuk.

A “Filozófus” fedőnéven egyházi besúgóként foglalkoztatott Lehel László evangélikus lelkész ügyében is ugyanezt a határozott álláspontot képviseltük. Volt ügynök nem lehet még egy segélyszervezet vezetője sem, távoznia kell minden közéleti tevékenységből. Lehel László ügynököt a kommunistázó Fidesz védi, Lévai Anikó tettestársa a politikai szerepet betöltő Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél.

A 444.hu idézi a pártok reagálását az üggyel kapcsolatban. Azt írják: a Momentum azt várja el, hogy Lehel László „számoljon be ügynöki tevékenységéről, és bizonyítsa, hogy ma már nem más ország érdekeit képviseli, és nem veszélyezteti egyetlen magyar állampolgár biztonságát sem.” Sőt, odáig mennek, hogy „ha Lehel László nem tudja tisztázni magát és ügynökmúltját, hagyja el az országot.”

Először is, eddig fel sem merült, hogy Lehel ügynök más országoknak dolgozott volna. Ha így lenne, az kémkedés és hazaárulás lenne. Ha a Momentumnak ilyesmiről tudomása van, azonnal tegyen feljelentést. Ha nincs erre vonatkozó tudomása vagy bizonyítéka, akkor egy kormányzásra áhítozó párt rágalmaz, csúsztat, való tényeket hamis színben tüntet fel, és egy jogtisztelő párt ezt még egy ügynökkel szemben sem teheti meg. Ez személyiségi jogot sért. Amilyen arcátlanok a volt III/III-as ügynökök, be is perelheti őket...


PERT INDÍTOTTUNK AZ ELTITKOLT ÁTVILÁGÍTÁSI JELENTÉSÉRT, LECSERÉLTÉK A PROJEKTGAZDÁT AZ UNIÓS KASTÉLYFELÚJÍTÁSI PROGRAMBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.12.06.


Levették Gyutai Csabát a kastélyprogram éléről. Ez az uniós pályázati kiírások egy friss módosításából derül ki. A Gyutai vezette két miniszterelnökségi cég átvilágítása állapított meg hajmeresztő dolgokat, a rendőrség is nyomoz. Az új projektvezető cég nyomban ki is tolt egymilliárdot, ezúttal a nagyvázsonyi vár ránctalanítására.

Már nem a Budavári Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Nonprofit Kft. vezényli a 40,4 milliárd forint uniós pénzből gazdálkodó kastély- és várprogramot. Legalábbis a legfrissebb nyertes pályázatban már nem egy másik cég főnökösködik. Az utód a szintén állami érdekeltségű NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. – derül ki egy friss közleményből, amellyel a program GINOP-pályázatának felhívását módosította a kiíró.

A Budavári Nkft. egyike volt annak a két cégnek, amelynek tevékenységét hűtlen kezelés miatt nyomozza a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az eddig kiszivárgott részletek alapján a cégnél kreatívan bántak a közvagyonnal, vezetőjének, Gyutai Csabának, Zalaegerszeg korábbi fideszes polgármesterének és rokonainak is jutott a jóból.

A BRFK nyomozása egy korábbi, kormányzati megrendelésre készített átvilágítás alapján indult. Ezt a dokumentumot azonban, többszöri ígéret ellenére sem hozta mindeddig nyilvánosságra a Miniszterelnökség. Mi pert indítottunk a közzétételért...

A 13. HAVI NYUGDÍJRÓL NYÚJTOTT BE TÖRVÉNYJAVASLATOT AZ MSZP

VÁROSI KURÍR
Szerző: Városi Kurír
2017.12.06.


Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő a javaslatot azzal indokolta: több mint egymillióan élnek a nyugdíjas létminimum alatt, az idősek közel fele havi 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap.

Minden nyugdíjasnak egyformán

Elmondta: az MSZP javaslata szerint már decemberben ki lehetne fizetni plusz egyhavi juttatást azoknak, akik az elmúlt évben már legalább egy napot nyugdíjasok voltak, kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat. A juttatás összegét az előző évi átlagos öregségi nyugdíj mértékében, azaz 120 ezer forintban állapítanák meg. Ennyi pénzt kapna az is, akinek 120 ezer forintnál alacsonyabb a nyugdíja...

EGY KÖZBESZERZÉS ANATÓMIÁJA: A VIDÉKI BUSZOK FELMATRICÁZÁSÁRA KIFIZETETT KÖLTSÉGEK FELE FIKTÍV LEHETETT A KVÓTAKAMPÁNY IDEJÉN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BRASSAI KORNÉL

2017.12.06.

A kormány 2016-os kvóta-népszavazási kommunikációjának részeként bonyolították le a vidéki közlekedési központok és a Volánbusz Zrt. buszain futó “vidéki jármű” kampányt. Az alig kéthetes reklámmegjelenés során a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nettó 80 millió forintot buszoztatott meg. Megszereztük a kampány hivatalos dokumentációját, ami alapján könnyen lehet, hogy ennek az összegnek több mint a felét feleslegesen költötték el, csak a nyomdai munkára mintegy 27 millió forintos túlszámlázás történhetett. Bár nem milliárdos tételekről van szó, az ügy mégis tanulságos: egyrészt betekintést enged a keretszerződéseken belüli, egyedi megrendelések világába, másrészt bizonyítékokkal szolgál a Kabinetiroda hanyagságára, valamint a közbeszerzés nyertesei által a valós munka ellenértékén felül szerzett milliókra.

A 2016-os kvóta-népszavazási kampány finisében, 13 nappal a szavazás előtt, 7 állami tulajdonú vidéki közlekedési társaság buszain jelentek meg a kormány piros-fehér-zöld zászlós hirdetései. Köztük a Volánbusz Zrt. járatain is, amely ekkor már 2 éve egyáltalán nem értékesítette kereskedelmi céllal a járművek külső felületeit. A “vidéki jármű” kampány megrendelője a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, készítője pedig a Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba két cége: a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. voltak.

A két cég Egyesült Reklám Konzorcium néven nyert 2016 augusztusában egy nettó 2 milliárd forint keretösszegű, újranyitott közbeszerzésen. A vizsgált kampány a keretszerződésen belüli, egyedi megrendelések útján került lebonyolításra. A feladatokkal megbízott cégek (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.) Dömötör Csaba, miniszterhelyettes, parlamenti államtitkárnak címezték ajánlataikat, míg a megrendelésekért és a teljesítés igazolásáért Dr. Bíró Marcell, közigazgatási államtitkár volt a felelős.

Az elemzés alapjául szolgáló hivatalos iratok itt böngészhetők (Google Drive)

Ha csak öt perce van: elemzésünk legfontosabb megállapításai röviden:

HOGYAN NE ÍRJUNK ŐCSÉNYRŐL

MÉRCE
Szerző: NAGY ZSÓFIA
2017.12.06.


Közismert és a magyar nyilvánosságban sajátos karriert bejárt történet, hogyan hiúsult meg a Tolna megyei Őcsényben néhány menekült üdülése helyi reakciók következményeként.

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy a társadalomtudós az idén Őcsényben lezajlott eseményeket a „morális pánik” címkével lássa el. A morális pánik elmélete az olyan jelenségek megértésére szolgál, amikor egy adott csoport viselkedését a tágabb közösség úgy értelmezi, mint ami a konszenzuálisan elfogadott értékrendet fenyegeti; ezt a vélt fenyegetést a média felnagyítja; ennek hatására a közhangulat a vélt fenyegetés mielőbbi, sürgős kezelését követeli; amire a hatalom részéről valamilyen válasz érkezik. Számos magyar szerző emlegeti a menekültkérdést ebben a dimenzióban, ahol a menekült figurája a média segítségével olyan félelmet kelt a fogadó társadalomban, amely veszélyérzethez, pánikhoz és felháborodáshoz vezet. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a kifejezés nem állít semmit arról, hogy a fenyegetés valódi-e.

Őcsény sajátossága meggyőződésem szerint az, hogy a morális pánik jelensége legalább kettős értelemben van jelen.


A fenti, menekültektől való – túlzó reakciókat is magában hordozó – fenyegetettségérzet mellett beszélhetünk morális pánikról abban az értelemben is, ahogyan a nyilvánosság bemutatja az őcsényieket. Eszerint a vidéki falu lakói mind („az őcsényiek”) irracionális félelmeket táplálnak, a félelmek alapján „vadul” reagálnak, ezekről izgalmas helyszíni riportok készülnek, amiknek az abszurditása végigfut a magyar nyilvánosság megmaradó csatornáin. Egy másik, sajátos értelmezés szerint a menekültek befogadásának ellenzése az „őcsényiek” részéről nem irracionális, hanem a bevándorlással kapcsolatos kockázatok egyenlőtlen elosztására tett kísérletekre adott reakció.

Ha elvárásként fogalmazzuk meg magunk számára, hogy a menekültek kérdését képesek legyünk megkülönböztetni a menekültek médiareprezentációjától, akkor helye van egy másik elvárásnak is: az őcsényi események értékelése akkor szolgálja a megértést, ha találkozik Őcsény valóságával. Mikecz Dániel elemzése például arra fókuszál, mit válaszolna egy őcsényi arra a kérdésre, hogy az-e a jó ember, aki beengedi a menekülteket.

Írásában egy sajátos dichotómiát vázol fel, ahol egyik oldalon állnak a mobilis rétegek, akiket így jellemez: „anyagi helyett erkölcsi elvárásokat fogalmaznak meg. Mivel egy szűk réteghez kötődnek, ezek az elvárások nehezen teljesíthetőek, elbuknak a többség demokratikus úton létrejövő akaratával szemben. Nem probléma azonban, ha nem teljesülnek a morális elvárások, hiszen magának a követelésnek a megfogalmazása, a „jó ember” kategóriára való bejelentkezés révén demonstrálni lehet a morális kiválóságot. Ez a morális kiválóság aztán értékesíthető a globális színtereken, legegyszerűbben a közösségi médián keresztül, ahol megfelelő szögben, gyorsan érkezik az elismerés.”...


ELREJTŐZNÉNEK A NER-LOVAGOK - II. RÉSZ

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.12.06.


2010 és 2017 között nagyon sok fiatal magyar üzletember lett milliárdos, vagy legalábbis nagyon nagy vagyon tulajdonosa. Sorozatunk első, felvezető részében a gazdagodás útjait vizsgáltuk. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy hol nyaralnak, milyen hobbikra költenek, vagyis hogyan fogyasztanak a szabad idejükben a NER-arcok.

A NER fiatal haszonévezői nagyon hamar lettek milliárdosok. A legfiatalabbak, a járadékvadászok sokkal inkább mutatják a lottógyőztes-attitűd jeleit, vagyis bátrabban fogyasztanak, könnyebben csúsznak a magán-repülőgépes hétvégi kiruccanások, a saját elektromos jacht, az Aston Martin.

Az old school csapat, vagyis az idősebbek, illetve akik piaci alapon, keményen megdolgoztak a pénzükért, másképpen fogyasztanak, sokszor nem igazán költenek az életszínvonalukat érdemben megemelő utazásokra, hobbikra. Nem kifejezetten puritánok, hiszen régóta jól élnek, de azzal a szinttel alapvetően elégedettek. „Aki organikusan, evolúciós lépcsőkkel érte el a jólétet, az inkább rak félre, de a hirtelen meggazdagodottak körében kevésbé gondolnak a jövőre" – hallottuk e körről.

Úgyis megint mi nyerünk – gondolják, vagyis hisznek a jövőben, hogy fennmarad a „flow”, lesz továbbra is jövedelemáramlás, ráadásul az a néhány ember, akikhez ez a csapat igazodni, csapódni szeretne, azoknak tényleg van mit elkölteniük, velük kell tartani a lépést...

DŐL A DOMINÓ - ALKOTMÁNYOS ÉS SZOCIÁLIS JOGOKAT IS SÉRT A KÖZMUNKA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.12.06.


Rettenetesen drága, alkotmányos jogokat sért, csapdába zár – mi az? A közmunka. A jogállamiság egyik utolsó bástyájának tekinthető ombudsmani hivatal súlyos visszásságokat tárt föl. A szakemberek persze már az elején megjósolták, hogy a közmunkaprogram nem vezet sehová, Székely László jelentéséből pedig most az derül ki, hogy a rendszer szinte minden eleme javításra szorul.

A közmunkaprogram szinte végérvényesen bezárja a benne részt vevőt, akit nem vezet vissza a munkaerőpiacra, tehát épp azt az alapfunkcióját nem tölti be, amire létrehozták – állapította meg vizsgálatában Székely László alapjogi biztos. A jelentés szerint a közmunka világában felülreprezentáltak a nagyon alacsony képzettségűek, akiket az elsődleges munkaerőpiacon csak rendkívül alacsony bérért tudnának alkalmazni. „Ha azonban a rászoruló munkát vállalt és elhelyezkedett, már nem illetik meg a szociális törvénynek azok az ellátásai, amelyek az álláskeresőket vagy a közfoglalkoztatásban dolgozókat megilletik. Ezért sok esetben munkalehetőségként inkább a közfoglalkoztatást választják, mivel így a szociális ellátásokra is jogosultak maradnak” – írja az ombudsman, hozzátéve: jelenleg tehát a közmunkaprogram inkább egy szigorú feltételekhez kötött segélyezési rendszerre hasonlít, mintsem olyan eszközre, amely ténylegesen segít kikerülni a munkanélküliségből.

Székely László álláspontja szerint az érintettek alapjogait sérti, hogy a hatályos szabályozási megoldások gátolják az egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévők munkavállalását, sőt tartósítják a közmunkában maradást, azaz a kiszolgáltatottságot. A biztos rámutatott arra a jogsértésre is, amely a szociális biztonsághoz kapcsolódó állami jogvédelmi kötelezettséget érinti: jelesül arra, hogy lassan tíz éve változatlan az öregségi nyugdíjminimum összege, ami így alkalmatlanná vált a megélhetési minimum biztosítására. A helyzet ugyanis a következő: a szociális ellátásokról szóló törvény szerint a rászorulóknak megítélhető ellátás alapfeltétele, hogy a havi jövedelmük ne haladja meg „az adott ellátásra megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének valamely százalékában meghatározott összeghatárt”. Ez az összeg 2008. január elseje óta 28 500 forint, holott azóta a minimálbért csaknem a duplájára emelték: a 2008-as bruttó 69 000 forint 2017-ben már 127 500 forint.

Ez így együtt „súlyos, önmagán túlmutató és továbbgyűrűző hatással, egyfajta szociális dominóeffektussal jár. Amennyiben ugyanis a családban valaki munkát vállal, és legalább a minimálbérnek megfelelő összegű jövedelemhez jut, a család már nem válik jogosulttá a szociális ellátásokra” – olvasható a jelentésben. Ilyen ellátás például az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, a közgyógyellátás, a települési támogatások...

ÚJABB TÖRVÉNNYEL EGYENGETI A KORMÁNY SAJÁT EMBEREINEK ÚTJÁT A BÍRÓSÁGOKON

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.12.06.


Ha egy adóhivatali főosztályvezető bíró lesz, már a következő héten ő ítélkezhet olyan ügyekben, amiben a volt NAV-os kollégái döntöttek a régi főosztályán. Erre eddig öt éves összeférhetetlenség volt, teljesen példátlan, hogy ezt most kiirtják

- így foglalta össze egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás lényegét az igazságügy működését ismerő forrásunk.


November utolsó hetében ugyanis a parlament fideszes többsége módosított a bíróságokra vonatkozó egyes törvényeken, és ezzel csendben meg is szüntették az összeférhetetlenség bizonyos formáit.

A most megszüntetett öt éves moratórium biztosította, hogy egy újonnan érkező bíró döntéseit semmiképpen se befolyásolhassák előző munkahelyének viszonyai. Ha egy állampolgárnak peres ügye van például az adóhivatallal, akkor joggal várhatja, hogy ne olyan bíróhoz kerüljön az ügye, aki nem sokkal korábban még adóhivatalnál dolgozott, és így nehezebben hoz elfogulatlan döntést.

A törvény eddig úgy szólt, hogy

a per elintézéséből ki van zárva, és abban mint bíró nem vehet részt (...) a fél vagy az érdekelt tisztségviselője, (...) illetve a féllel vagy az érdekelttel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy, a jogviszonya megszűnését követő öt évig”.

Múlt héten viszont bekerült néhány szó a jogszabályba:

a per elintézéséből ki van zárva, és abban mint bíró nem vehet részt (...) a fél vagy az érdekelt tisztségviselője, (...) illetve a féllel vagy az érdekelttel – a költségvetési szerv kivételével – foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy, a jogviszonya megszűnését követő öt évig” .

Tehát ha valaki költségvetési szervnél dolgozott, akkor ott nem kell öt évet várni. Ilyen például a NAV, a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, és még egy csomó másik hivatal, ahol a kormány számára fontos politikai és gazdasági ügyek dőlnek el...

TETSZETTEK VOLNA KIÁLLNI SÁNDOR MÁRIA MELLETT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.12.05.


Egy nap nem telt el azóta, hogy az illetékes papagáj elvtárs kiállt és beleröfögte a nagy magyar pusztába: ha az ellenzéken múlna, akkor az egészségügyi dolgozók nem kaphatnának béremelést.

De mert mint minden egyébre igaz, ez sem az ellenzéken múlik, ezért az ápolók, a mentőápolók, a szakorvosok, a mentőorvosok és a szakgyógyszerészek ezekben a napokban kapják meg a decemberi illetményükkel, azt a béremelést, amely egy több évig tartó sorozat részeként az egészségügyi dolgozókat érinti. Egy nap sem telt el, és megkapták, bazmeg! Olyan durván megkapták, hogy az elmúlt nyolc év adja a másikat.

Röviden a senkit nem érdeklő hír: a narancssárga papagájelvtársak által bőszen reklámozott béremelés – egy 10 éves munkaviszonnyal rendelkező műtős segéd esetében – annyit tesz, hogy emberünk tök ugyanannyit visz haza, mint a nagyfene emelés előtt. Bruttó 161 ezret, ami nettóban 107 ezer forintot jelent. Cserébe hálás lehet a kormánynak, amiért éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy az elmúlt nyolc év áldatlan örökségét jóvá tegye.

Szerintem semmi gáz nincs itt. Foglalkozzunk az igazán fontos kérdésekkel: megvédtük az országot. Minden idők legsikeresebb konzultációja zárult le az előző héten, minden korábbi részvételi rekord megdőlt, a meghosszabbított határidőig 2 332 755 kérdőív érkezett vissza, amelyek közül 2 154 264-et nyomtatott formában, további 178 491-et pedig az interneten töltöttek ki a Sorossal rommá zsibbasztott magyarok...

A SZEGÉNYÓVODÁSOK A MIKULÁSHOZ MENTEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SCIPIADES ERZSÉBET
2017.12.05.


Megy a pesti szegényóvoda Nagykarácsonyba, a Mikuláshoz. Ezt nézzétek, kiáltja a buszon a dadus néni, ez itt a Duna, most átkelünk rajta, de ne féljetek, senki nem esik le a hídról. És bátorításként énekelni kezd. Zeng a busz, az első pesti szegényóvodába jelenleg harminchat kisgyerek jár. Egyharmaduk erdélyi. Erdélyi magyar utcai árusok gyermekei, akiknek már a szülei, sőt a nagyszülei is utcai árusok voltak, itt, Magyarországon, s mivel nem jártak se óvodába, se iskolába, nagy részük analfabéta vagy funkcionális analfabéta maradt, pont úgy, ahogy a nem erdélyi szegényóvodások szülei.

A szegényóvodában a gyerekek őszinték. Ha egy középső csoportos kislány azt magyarázza, hogy„anya holnap befizeti a villanyt, és attól fogva a falat nézzük”, akkor a sokat tapasztalt óvónéni visszakérdez: miért fogjátok nézni a falat? „Hát, tudod, anyának nem lesz pénze ennivalóra.” És ha másnap az egészen aprócska termetű középső csoportos kislány négyszer vesz a levesből, a másodikból pedig háromszor, mert előre akarja megenni a vacsorát meg a reggelit, akkor a szegényóvoda vezetője nem szól rá, csak visszakérdez: Anya kifizette a villanyt? És tegnap mit vacsoráztatok? „Hát, tudod, már semmit, mondja nagy komolyan a szegényóvodás, mert anyának össze kellett raknia a pénzt a villanyra.”

Ilyenkor az óvoda vezetője felsóhajt, és adomány élelmiszerből naponta csomagot állít össze az anyukának és a két kisgyereknek – egy teljes hónapon át...

NAGY BANDÓ FIDESZ SZAVAZÓ VOLT

VÁROSI KURÍR
Szerző: bl
2017.12.06.


Nagy Bandó András a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Önálló estjével járja az országot, telt házak előtt mond kemény kritikát a mai hatalomról. A humoristával, nagyon is komoly, húsbavágó kérdésekről készített interjút a közelmúltban a Magyar Nemzet. 

Bandó FIDESZ szavazó volt

Bandó kegyetlen őszinteséggel beszélt napjainkról. Nem titkolja 2010-ben és 2014-ben egyéniben a Fideszre szavazott listán az LMP-re. Nagyot csalódott Orbánban, ezért egy vokssal biztos kevesebbet kap a párt jövőre:

Abraham Lincoln elnököt idézem, aki amikor elnök lett, pártbeli ellenlábasaival vette körül magát, mondván, ezek majd a fejére olvassák a hibáit. Most Orbán Viktor a talpnyalóival veszi körül magát, a megélhetési politikusokkal és pénzzel kitömött haverokkal, azokkal, akik félelemben élnek, egzisztenciálisan kiszolgáltatottak; ez árt a legtöbbet a hatalomnak.

Nem tartja eredendően rossznak, hogy a jelenlegi kabinet a magyar vállalkozókat akarja helyzetbe hozni. Ezt el tudja fogadni. Ugyanakkor:

Az már külön dolog, és ez ellen ágálok, hogy két-három oligarcha uralja a mezőnyt. És a kormányfő sajnos olyan emberekkel veszi körül magát, akik hol szavakkal, hol tettekkel minősíthetetlen dolgokat engednek meg maguknak. A műsoromban sok politikust, kormányközeli embert idézek: a szolnoki polgármestertől kezdve a „vak komondoros” Balog Józsefig. A legföljebb felest érő kétharmada senkit sem jogosíthat föl arra, hogy akármit megtehessen. Az illiberalizmus nem lehet ilyen módon liberális önmagával szemben, s mások kárára.”...

EURÓPAI ALTERNATÍVA PÁRT: A LAKOSSÁG 80 %-A TÁMOGATJA A KÖVETELÉSÜNKET

EURÓPAI ALTERNATÍVA PÁRT BLOGJA
Szerző: Európai Alternatíva Párt
2017.12.05.


A külföldön élő magyarokat tömörítő Európai Alternatíva Párt utoljára felszólítja a kormányt, hogy legkésőbb év végéig módosítsa a választójogi törvényt és ezáltal tegye lehetővé a külföldön élő magyarok számára is a levélben történő szavazás lehetőségét.

Ezzel a követelésünkkel saját és független kutatások szerint is a magyar választópolgárok több, mint 80%-a egyetért.

Amennyiben a kormány visszautasítja a követelésünket, úgy két lépcsős engedetlenségi mozgalmat indítunk a külföldön élő több mint 800.000 magyar választópolgár körében...

EGY ZÖLDSZÁM NEM SZÁMOLJA FEL A MÉLYSZEGÉNYSÉGET

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: JAKAB HANNA
2017.12.05.


A koldulás felszámolását célzó sepsiszentgyörgyi kampány három hónapos eredményei mögé nézve koldulást alig találtunk, viszont egy kétezer főnél is több tagú, hihetetlenül rétegzett gettót igen. A város határában húzódó, Őrkő nevű romatelepen járva egyre érthetetlenebb, hogy Sepsiszentgyörgyön miért támadják a koldulni kényszerülőket, ha olyan kevesen vannak, hogy akár segíthetnék is őket.

Három hónap telt azóta, hogy Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere – civil szervezetekkel vagy a megyei gyermekvédő igazgatósággal való egyeztetés nélkül – arra kérte a város lakóit, jelentsék, ha kolduló gyermeket látnak. Októberre ígérték a városban kolduló gyermekek és szüleik azonosítását, amely alapján további lépéseket terveznek.

Romániában általános az önkormányzatok részéről, hogy időnként bejelentik a koldulás megszüntetését, és rövid lejáratú hadjáratba fognak az utcán élőkkel, kéregetőkkel szemben. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Szentgyörgyön sem ez az első alkalom, hogy a lakosságtól azt kérik, jelentsék fel a koldusokat, és ne nyújtsanak nekik segítséget. Kérdés, hogy ha ezek a fellépések nem tesznek a szegénység valós visszaszorításáért, milyen motiváció állhat a koldulás- és koldusellenes fellépések mögött.

Számos további kérdés is felmerül: lehetséges-e a gyermekek jogvédelme a családokkal való együttműködés nélkül, mikor emelhető ki egy gyermek a családból, miért nincsenek felkészítve a pedagógusok a hátrányos helyzetű, gettóban élő gyermekekkel való munkára...

STADIONOK HELYETT KÓRHÁZAK, KELETI HELYETT NYUGATI NYITÁS, DE MEGVAN AZ MSZP VÁLASZTÁSI PROGRAMJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2017.12.05.


Zoom birtokába került az MSZP 2018-as választási programja. A szocialisták mindent belezsúfoltak a programba, mi szem-szájnak ingere. Garantált jólét, bér- és nyugdíjemelések, rezsicsökkentés, új alkotmány, elszámoltatható állam és politikusok, az oligarchák és a korrupció felszámolása, népszavazás Paks II-ről, offshore-adó és „nyugati nyitás” a külpolitikában, és persze pénz az oktatásba és az egészségügybe.

Programjuk címe a Tegyünk igazságot!, amellyel azt hangsúlyozzák, hogy igazságos és új köztársaságot akarnak építeni az országban, mert kormányváltás kell ahhoz, hogy az igazságtalanságot felváltsa az igazságosság. A program alapvetően megegyezik a már visszalépett Botka László programjával. A párt még mindig abban a helyzetben van, hogy nincs miniszterelnök-jelöltje, de van kampányarca Kunhalmi Ágnes személyében. Összesítettük a legfőbb ígéreteket, mert még így listázva is sok van belőlük.
Programjuk legfőbb pontjai a következők:
 • a kevesek gazdagsága helyett sokak jóléte,
 • a nőknek ugyanakkor fizetés járjon, mint a férfiaknak,
 • visszacsábítani a külföldön boldogulásukat keresőket,
 • Magyarország tagja marad az Európai Uniónak,
 • Keleti nyitás helyett nyugat felé közeledés,
 • a bíróságok függetlenségének garantálása,
 • korrupcióellenes ügyészi hivatal felállítása, belépés az Európai Ügyészség mögött álló tagországok közé,
 • az Alkotmánybíróság hatásköreinek visszaállítása,
 • a civil szervezeteket megbélyegző törvény eltörlése,
 • közösséget, nem pedig pártérdeket szolgáló közmédia,
 • az önkormányzatok önállóságának visszaállítása,
 • új érdekegyeztetés, szakszervezetek megerősítése,
 • közvetlen elnökválasztás,
 • új alaptörvény
Az utóbbi két pontról népszavazással döntenénk...

SOROSOZZUNK KICSIT MI IS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.12.06.


Nagy divat ez mostanság mifelénk, lassan már ott tartanánk, hogy Gyurcsányt akár el is feledhetnénk, ha Orbán képes lenne elfeledkezni a vendettáról, erről az ősi alcsúti törzsi bosszúról és Gyurcsányt politikai ellenfelének tekintené, nem pedig megölendő ellenségnek.
Sajnos, az idők folyamán a gyurcsányozás vesztett hatásából.
Már mindenki csak röhögött, ha valamelyik fideszes potentát rázendített, keresni kellett hát valaki mást, és erre a menekülthullám adott módot.
Hogy Irakban és Szírában háború folyik, melyben a vallási fanatikusok középkori módszerekkel gyilkolják azokat, akik nem állnak melléjük, az nem érdekelt senkit, hogy ugyanezt teszik Afganisztánban a tálibok, ez sem volt elégséges ok a menekülésre, kellett ehhez a sátán megbízottja is, egy személy, aki megtestesíti a Gonoszt.
Kapóra jött Soros, aki kifejezésre juttatta nemtetszését Magyarország politikai állapotával kapcsolatban, és számon kért bizonyos demokratikus alapelveket.
Miután hihetetlenül gazdag, hát a nemzetközi politikában is odafigyelnek arra, amit mond, ellentétben Orbán véleményével, melyet általában a stand up comedy műfajába sorolnak, "Köhög a bolha" címmel...

Nem mai dolog, hogy Soros véleményt mond a politikáról, évtizedek óta küzd az angolszász típusú demokrácia világméretú győzelméért, és bár én ezt alapvetően téves törekvésnek tartom, de megnéztem a pénztárcámat és arra jutottam, valószínűleg mégiscsak az ő véleménye lesz mérvadó.
Mindenesetre ott küzdött a kommunistának nevezett világ ellen, ahol tudott, és bár kellett hozzá az ő szerepén és pénzén túl is ez-az, a végén ez az ideológia vereséget szenvedett, többek között kedvezményezettjeinek ostobasága okán is.
Miután elfogyott az ellen, neki is találni kellett egyet, legegyszerűbbnek a volt Szovjetunió porigrombolása tűnt, mely automatikusan magával hozta volna annak katonai vereségét is, továbbá a kelet-európai utódállamok diktátorocskáinak nevelgetése mutatkozott.
A logika azonos Orbánéval: mindíg kell egy ellenség, ha orosz, még jobb.
Az ellenség nem lehet a menekült, hiszen az egy elvont fogalom.
A migráncs egy fokkal jobb, hiszen annak neve a nép egyszerű gyermekének nem mond semmit, üres fogalom, melyet felhasználója tölthet meg tartalommal.
Így aztán a migráncs olyan, mint amilyennek lefestik, undorító féreg, mely járványokat okoz és meggyalázza szűzeinket, de még az éltesebb hölgyeket is - brrrr, belegondolni is gyöny borzasztó
...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÁLLAMPOLGÁR VISSZAÍR - LEVÉL MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKÉHEZ A SOROS-TERV ÜGYÉBEN

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: KÖVESDI M. ISTVÁN
2017.12.04.


Miniszterelnök Úr!

Az ún. nemzeti konzultációs kérdőívben Önök bizonyos kijelentéseket és szándékokat tulajdonítottak Soros Györgynek, aki megelégelve az ellene folytatott gyűlöletkampányt, pontról pontra tényszerűen cáfolta az Önök állításait, amire Önök úgy reagáltak, hogy „Soros György frontális támadást indított Magyarország ellen”, „Soros György a nemzeti konzultá­ciót támadva vádaskodik, fenyeget, rágalmakat fogalmaz meg”, „A kormány pontosan tudja, mit akar Soros György”, stb.

Ez így nem fair, miniszterelnök úr!

A több évszázados európai hagyomány szerint egy kijelentés akkor igaz, ha összhangban van a tényekkel, és akkor hamis, ha ellentmond nekik. Ha tehát Önök nem tartják helytállónak Soros György cáfolatát, akkor a neki ellentmondó tényekre kellene hivatkozniuk. Kivéve persze, ha valóság helyett egy alternatív valóságra kívánják átszoktatni az embereket, amely tényekhelyett álhírekből épül fel, és amelyben természetesen mindig az az igaz, amit Önök mondanak, és nem kell eltérő véleményekkel bíbelődni, elég a másként gondolkodókat hazaárulóknak nevezni.

Ha megengedi, miniszterelnök úr (meg akkor is, ha nem), én mint állampolgár már csak maradnék az európai hagyomány mellett, és feltenném Önnek az alábbi kérdéseket. Legyen már egyszer kölcsönös a konzultáció, különösen, ha nemzeti!

Szóval a tiszteletteljes kérdéseim:

1. Olvasta-e Ön Soros Györgynek a menekültügyi rendszer megreformálására vonatkozó 2015-ös és 2016-os írását?

2. Elismeri-e, hogy Soros György szerint a potenciális menedékkérőket leghelyesebb a lakó­helyükön vagy annak közelében tartani?

3. Elismeri-e, hogy Soros György szerint az Európai Uniónak egységes, hatékony külső határőrizetre van szüksége?

4. Elismeri-e, hogy Soros György szerint csak a valódi menekülteket szabad befogadni, és csak azokat, akik a legális utat választják.

5. Elismeri-e, hogy Soros György az általa befogadásra javasolt menekültek számát 2016-ban évi 1 millióról 300 ezerre csökkentette?

6. Elismeri-e, hogy Soros György szerint a menekültek elhelyezésének önkéntességen kell alapulnia, nincs értelme kvóták kivetésével próbálkozni?

7. Állítja-e (a konzultációs kérdőívvel összhangban), hogy Soros György szerint az EU tagállamainak, így Magyarországnak is, le kell bontania a határvédelmi kerítéseket, és meg kell nyitniuk a határaikat a bevándorlók előtt? Ha igen, akkor hol és mikor írta vagy mondta ezt Soros György?

8. Állítja-e, hogy Soros György szerint Brüsszelnek arra kellene köteleznie a tagállamokat, hogy minden bevándorlónak fizessenek 9 millió forint állami segélyt? Ha igen, akkor hol és mikor írta vagy mondta ezt?

9. Állítja-e, hogy Soros György szerint a migránsoknak enyhébb büntetést kell kapniuk az általuk elkövetett bűncselekményekért? Ha igen, akkor hol és mikor írta vagy mondta ezt?

10. Állítja-e, hogy Soros György szerint a bevándorlást ellenző országok ellen politikai támadást kell indítani, és kemény büntetésekkel kell sújtani őket? Ha igen, akkor hol és mikor írta vagy mondta ezt Soros György?

Válaszát várva, üdvözlettel:

Kövesdi M. István, állampolgár

B-LISTÁS MIKULÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.12.06.


Tegnap hajnalban strammul átkúsztam a boltba, mintha szokványos, rigófüttyös, ónos esős nap kezdődne megint a NER dicsőségére, és látom ám, hogy a klozettpapírok mellett ott susmorog a Mikulás egy eladóval. Azt mondta neki, sajnos, teljesen be vagyok táblázva, amiből az következhetett az estére nézvést, hogy az eladó gyereke napnyugtakor szomorú lesz. Mikuláshiányban fog szenvedni, összetörik a kicsi szíve neki, és visító meg hisztiző megvonási tüneteket produkál majd a parkettához ütögetve magát.

Ebből is kitetszik, hogy a Mikulásra égető szükség van így, december elején, mint ahogyan a halkan szálló angyalokra és a gőgicsélő Jézusra a hónap vége felé, amely díszletek görög-római identitásunk origója és gyökere némethszilárdilag mintegy, nemzeti nagylétünk fundamentuma, ha jól belegondolunk. Nem lehet véletlen tehát, hogy a Soros-féle nemzetközi összeesküvés ezt a talapzatot támadja, és az lesz itt, minálunk is, mint a veszte felé száguldó Ausztriában, ahol még csak nem is konzultáltak Soros incselkedéseiről, és úgy is jártak, magunk közt szólván.

Napok óta terjedt a facén a szörnyű hír, miszerint Bécsben betiltották a Mikulást. Erre rengeteg egyszerű világlátású polgártárs rákkattant, szidva a libsibolsik kurvaannyát Gyurcsányig bezárólag, ahogyan az már szokásban van minálunk, Neriában. Tegnap aztán, ahogyan a boltból hazatértem, az is kiderült, honnan a hagymáz. A hirado.hu hivatkozott a 888.hu-ra, mint autentikus forrásra, akik az Österreich című orgánum olvasói levelei közt találták a szörnyűséget. A florisdorfi iskolában – így az összegzés – a karácsonyt már télünnepnek nevezik, Jézuska sem érkezik, a Mikulástól pedig állítólag félnének a gyerekek...

HOVÁ VEZET AZ ÁLLAMILAG SZÍTOTT IDEGENGYŰLÖLET? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.06.


- A Soros elleni kampány arra jó, hogy az emberek ne a saját életkörülményeikkel foglalkozzanak, egyébiránt a családok nem sokat éreznek a gazdasági növekedés áldásaiból

- Az európai demokrácia sorsa válik el a populisták ellen vívott küzdelemben
- Kína benyújtja a politikai számlát a gazdasági támogatásért cserében

New York Times/Washington Post/AP

Kovács Zoltán ugyan azt állítja, hogy a Soros-tervről lefolytatott kampánynál nem volt sikeresebb a nemzeti konzultációk sorában, Soros szerint viszont a feltett kérdések torzításokat, sőt kifejezett hazugságokat tartalmaztak nézeteiről. Egy szakértő szerint nehéz megmondani, hogy mit vált ki a milliárdos ellenakciója. Novák Zoltán, a Méltányosság Elemző Intézettől egyaránt elképzelhetőnek tartja, hogy a visszavágás csupán olaj a tűzre és megerősíti, amit Orbán mond, hogy ti. a befektető az országot támadja a migráció támogatásával. De az is elképzelhető, hogy elveszi a viszály élét, mivel bemutatja, hogy mit tett alapítványain kereszütl Soros a magyarokért, illetve a demokráciáért. Mindenesetre amit a nyílt társadalomról hirdet, az teljes ellentétben van a hatalom szándékaival. A jelentés hozzáteszi, hogy erős hazai ellenzék híján Orbán Viktor az üzletembert, valamint Brüsszelt tette meg fő ellenfelévé a választási kampányban. Legutóbb pedig már arról beszélt, hogy a Soros által finanszírozott NGO-k pártként akarnak fellépni a korteshadjáratban.

Euractiv

A Nyílt Társadalom jó munkát végez Magyarországon, Orbán Viktor mégis új célpontot talált a befektető és emberbarát Soros György személyében – írja a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért igazgatója. Goran Buldioski szerint a legutóbbi nemzeti konzultáció valójában újabb politikai hadjáratot jelent, miután az EU hivatalosan megrótta Magyarországot az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány miatt, amire korábban egyetlen más tagállam esetében sem volt példa. A kormányfő azt állítja, hogy van Soros-terv, pedig nincs is. A konzultáció kérdőívei szakemberek szerint manipuláltak. A kérdés azonban az, hogy mi az értelme ennek a folyamatos hadakozásnak, ami amúgy ismert populista taktika. Miért éppen Sorost pécézték ki, mik az okok és mi lesz ennek az államilag gerjesztett idegengyűlöletnek a következménye?

A Nyílt Társadalom Alapítványok jó 30 év alatt 400 millió dolláros támogatást adtak Magyarországon. Szerepet játszottak a szocializmus megbuktatásában, segítettek a politikai és gazdasági átmenetben. Közreműködnek a legrászorultabbak ellátásában, azon kívül egyengetik a civil társadalom fejlődését. A vörös iszap katasztrófa áldozatainak rendkívüli segélyt folyósítottak, a CEU pedig már igen elismert tanintézmény lett. Az alapítványok az idén világszerte 940 millió dollárt költenek, több mint 100 országban. Ebből tavaly Magyarországra 3,6 millió jutott. Kevesebb, mint amennyit a nemzeti konzultáció felemésztett. Így nevetséges az az állítás, hogy a NyTA bármiféle fenyegetést jelentene az országra nézve.

A legtöbb megfigyelő egyetért abban, hogy Soros kényelmes célpont, amelyet Orbán felhasználhat arra, hogy mozgósítsa erőit a választás előtt. Mások arra emlékeztetnek, hogy az antiszemitizmussal átitatott sajtókampány a társadalom sötét démonait ébreszti fel. A Nyílt Társadalom Alapítványok az ideológiában a szólásszabadságot, az átláthatóságot, az kormányok és társaságok elszámoltathatóságát képviselik. Amikor a miniszterelnök megkérdőjelezi mindazok legitimitását, akik más állásponton vannak, mint ő, akkor igazolja tekintélyelvű lépéseit, figyelmen kívül hagyva az alapítvány értékes munkáját, egyben valótlanságot állít arról. Elemzők kiemelik, hogy ez a kampány is el akarja leplezni a társadalom igazi állapotát. Hogy 2004 óta több mint félmillióan hagyták el az országot. Akik maradtak, azoknak a fele nem engedheti meg magának a nyaralást. Súlyos helyzetben van az egészségügy, illetve az oktatás. Mindenki láthatja, hogy a társadalom befelé fordul, köszönhetően egy kormánynak, amely az unió tagja. És ez rossz mind Magyarországnak, mind az EU-nak.

ITT OLVASHATÓ