2016. január 8., péntek

KILENCMILLIÁRDBA KERÜLHET AZ ETYEK-BICSKE-FELCSÚT KISVASÚT

ORIGO ITTHON
Szerző: Tevan Imtre
2016.01.08.


Ha Herceghalom felé épülne az etyeki kisvasút, gyorsabban lehetne elérni a falut Pestről, mint most, és csak 5,5 milliárdba kerülne. Bicske felé lassabb az út, 8 milliárdos beruházás kell, de akkor további egymilliárdért a felcsúti kisvasúttal is össze lehetne kötni. Az utóbbit preferálják.

Nettó 8,963 milliárd forintra tervezi az Etyek–Bicske–Felcsút-kisvasút beruházási költségét az a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek összefoglalója az Origo birtokába jutott.


ITT OLVASHATÓ

NEKÜNK KÖLN KELL?

HUPPA BLOG
Szerző: Parászka Boróka
2016.01.08.A következő hetekben nagyon sok tényfeltáró, vitacikk fog megjelenni azzal kapcsolatban, hogy mi is történt Kölnben, a szilveszteri erőszaksorozat helyszínén. Ma a magyar sajtóig az jutott el, hogy a ZDF közszolgálati televízió elismerte, hogy későn adott hírt a szilveszteri eseményekről, és ezt sokan azzal magyarázzák: a merkeli menekültbarát politika igyekszik elhallgatni mindent, ami gátolná az Európa határain túlról érkezők befogadását. Hogy meddig tartanak az összeesküvés-elméletek, és hol kezdődnek a tények, azt Németországtól távol nehéz eldönteni. A frissen kiszivárgott rendőrségi jelentésszerint a rendfenntartók felkészületlenek voltak, és kicsúszott a kezükből az irányítás. Ami viszont egyértelműen látszik, az az: a menekültválság hónapjai alatt nagyon sokszor érkezett már arról jelentés, hogy a jelenlegi krízis legkiszolgáltatottabb vesztesei a gyermekek és a nők. A nő és gyerekbántalmazásnak meg vannak a tipikus, kiszámítható helyzetei, amelyeket fel lehet ismerni, meg lehet előzni.

A tavalyi konfliktusév előtt, de már az arab tavasz, a törökországi zavargások éveiben egyre több olyan adat látott nyilvánosságot: a politikai konfliktusok “átfordulnak”, növekszik a családon belüli erőszak aránya, megugrik a nők elleni köztéren elkövetett agresszív cselekmények száma. Törökországban egyetlen év alatt mintegy százezernyit ér inzultus, családon belül, az ott élő nők 42 százalékát veri közvetlen hozzátartozója. A nők elleni erőszak “járványáról” először Indiával kapcsolatban cikkezett a sajtó. A bűncselekmények változó jellegére szintén hosszú ideje próbálják felhívni a figyelmet, például a savtámadások kapcsán.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez a negatív tendencia kulturálisan meghatározott, és csak az arab, a közel- vagy távol-keleti világra jellemző, érdemes számot vetni a ténnyel: arról, hogy a nők nyilvános bántalmazása, zaklatása tömegméreteket ölt, és új, vagy átalakuló típusú bűncselekményekről (például a nők elleni cyber bűnözés, a tömeges erőszak, a csoportosan elkövetett abúzus) már a kilencvenes évek végén egyre több érekvédelmi szervezet közölt információkat, tett közzé panaszokat a “nyugati világban”. Az első online áldozatvédelmi platform épp az Egyesült Államokban jött létre. A WHOA 1997-ben alakult az amerikai nők érdekvédelmi fórumaként.

Az EBESZ a tavalyi évben külön programot indított azért, hogy a nők elleni nyilvános térben elkövetett erőszakra felhívja a figyelmet, és külön védelmet biztosítson azok számára, akik a közéletben dolgoznak. Az ENSZ adatai szerint az európai tagországokban a nők 43 százaléka szenved el élete során valamilyen típusú (fizikai vagy lelki) erőszakot élete során...

ITT OLVASHATÓ

Mr. CAMERON, DÖNTSE LE EZT A FALAT!

HVG VÉLEMÉNY NYÜZSI
Szerző: Seres László
2016.01.07.


Ön a brit miniszterelnök, az ég szerelmére, ne hagyja, hogy bárki a nyakába boruljon!
Üdvözölöm újra a kontinensen, miniszterelnök úr, ha viccelnék, akár azt is mondhatnám, hogy welcome to Europe, de ha megnézi az utat a reptérről a belvárosba, megérti, miért nincs kedvem ezzel viccelődni. Remélem, a konvojból is látszik, hogy annak, aki a Ferihegyi úton jön be Budapestre, igen jelentős Tarr Béla-feelinggel hozza ez az ország tudomására, mire is számíthat.

Nem lesz ez másként hivatalos tárgyalásain sem, abban egészen biztos vagyok, és mielőtt ellenkezne, kérem, ne feledje legfontosabb tárgyalópartnere elhíresült kijelentését: „Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok.” Ezt tanácsolnám Önnek is. Tárgyalópartnere a Jasszer Arafat fémjelezte kommunikációs technika jegyében mást mond külföldön és mást hazai használatra, de ez most mindegy is: azt nézze, amit ebből az országból csinált.

Ön európai szövetségeseket keres nagyszabású, nagyrészt támogatásra méltó uniós reformterveihez. Ön is és én is pontosan tudjuk, hogy a nyári brit népszavazást Ön a pokolba kívánja, esze ágában sincs kilépni az EU-ból, csak éppen más Európában gondolkodik. Nagyon helyes. Európának szüksége van a britekre, éspedig az unión belül van szükség arra az egészséges szabadkereskedelmi és föderációkritikus álláspontra, ami megkímélheti az EU-t az „egyre szorosabb unió” szocialista rémálmától, de ehhez Önnek partnerekre van szüksége.

Mármint valódi partnerekre. Olyanokra, akik értik és gyakorolják a szabadságot és a jogbiztonságot, és nem csak arra használják az EU-t, hogy felmarkolják az ezermilliárdokat, amúgy meg szabadságharcot folytatnak az ellen a klub ellen, amelynek 11 éve tagjai. Orbán Viktor nem az Ön partnere, miniszterelnök úr...

ITT OLVASHATÓ

GYÁRFÁSTÓL AZ ERDŐT

HVG VÉLEMÉNY NYÜZSI
Szerző: Hont András
2016.01.08.


Nem tudom, hogy a legújabb úszóbotrányban kinek van igaza, de a politikai előnylesők rossz helyen keresik az ellenfelet.

Nem az ezredik igazságosztás fog következni a Hosszú Katinka–Gyárfás Tamás-háborúban, ugyanis nem látok bele a konfliktus részleteibe, nem áll sem módomban, sem szándékomban ítéletet mondani. Annyi kiegészítéssel, hogy nehezen tudok elképzelni olyan élőlényt, akinek Gyárfás Tamással szemben ne lenne igaza. Így persze érthetőnek tartom azt is, hogy a többség eleve elfogult, főleg hogy az egyik oldalon olyan ember áll, aki egész életében úszott, a másikon meg aki egész életében megúszott. Ennek ellenére nem szívesen nyilvánítok az ügyről véleményt.
Azt viszont tudom, hogy kiknek biztosan nincs igaza.

Egyrészt az antiorbánistáknak. Hosszú Katinka nem a miniszterelnökkel vagy a kormánnyal, nem is a Fidesszel keveredett összetűzésbe, hanem az úszószövetséggel és annak elnökével. Az összes ilyen jellegű mém tehát közönséges hamisítás...

ITT OLVASHATÓ

ÖT TERMÉSZETES KÖZÉRZET JAVÍTÓ

VALÓDI SÁFRÁNY BLOG
Szerző: meiszner.kati
2016.01.08.


Életünkben természetes módon váltakoznak a jó és rossz hangulatok időszakai. Elegendő, ha csak eszünkbe jut milyen változó az időjárás, és milyen élettempót diktálunk magunknak. Elég nehéz egyforma érzelmi állapotban lenni, egy borongós napon, és kiegyensúlyozottnak lenni, amikor állandó időhiányban vagyunk. A teljes értékű étrend stabilizálja a hangulatot, ugyanakkor segít a stressz kezelésében és a depresszió megelőzésében. A «helyes» élelmiszerek kiválasztásánál nem csak tápértéküket kell figyelembe venni. A jó hangulat alapja— a rendszeres táplálkozás, amely segít állandó szinten tartani a szénhidrát, és a szerotonin szintet, hiszen ezek hiánya komoly hatással van érzelmi állapotunkra. A szénhidrátok is kapcsolatosak a szerotonin termeléssel, ezért szintén hatással vannak hangulatunkra.

A közérzetünkre pozitív hatással bíró élelmiszerek közül kiemelhető, a lazac, lenolaj, spenót, és a borsó, csicseriborsó, az összetett szénhidrátok...

ITT OLVASHATÓ

BETEGSÉG A BOLDOGTALANSÁG?

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.01.08.


Fáradékonyság, kedvetlenség, alvás- és evészavar – sorolta dr. Andrássy Gábor pszichiáter, melyek a depresszió jelei. Mint mondta, a betegség lassan alakul ki, de hogy mennyire lesz jelen az öngyilkosság gondolata, azt embere válogatja.
 
Csapatmunka a gyógyulás
 
A szakember szerint az illető személyisége, valamint a külső ártalmak alapvetően befolyásolják a betegség létrejöttét, viszont a férfiak nagyobb veszélyben vannak a nőkkel szemben, mivel az előbbi nem képviselői nehezebben fordulnak orvoshoz.
 
– Ha nincs ok az örömre, és az illetőnek nincs jó kedve, az még nem feltétlenül jelent depressziót. Ha viszont tartósan, hetekig, hónapokig fennállnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni. Ebben az esetben a családot nem lehet elhanyagolni, hiszen a gyógyulás csapatmunka eredménye – hívta fel a figyelmet a pszichiáter. Ugyanakkor kiemelte, a gyógyszeres kezelés önmagában nem megoldás, a betegnek életmódváltásra és pszichoterápiára is szüksége lehet.
 
– A gyógyszer két hét, egy hónap után kezd hatni, a teljes felépülés azonban hosszabb időt vesz igénybe. Sokan későn jönnek, javítani pedig mindig jóval több idő valamit, mint elrontani – jegyezte meg a szakember...
 

CSENDES FENNTARTHATÓSÁG FORRADALMA A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN

CHIKANSPLANET
Szerző: ifj. Chikán Attila
2016.01.08.


A háttérben zajlik a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakítása a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok mentén, a magán- és az állami szférában egyaránt. Az Európai Unióban egyre több hatóság vizsgálja a klímaváltozás pénzügyi szektorra gyakorolt hatásait, míg a norvég állami alapkezelő és az Allianz egymást felüllicitálva igyekszik kivonni befektetéseit a fosszilis energiaforrásokhoz köthető projektekből. A változás teljes mértékét és ütemét persze nehéz felmérni, de ha a globális pénzügyi rendszer tényleg átáll a fenntarthatósági és klímavédelmi szempontok szigorú követésére, annak hatását jó eséllyel mindenki érezni fogja.

Ha nem is látványosan, sőt kifejezetten a háttérben, de gyors ütemben zajlik a nemzetközi pénzügyi rendszer fenntarthatósági paradigmáknak megfelelő újraformálása. Ez úgy értendő, hogy mind a magán-, mind az állami szféra szereplői egyre inkább felismerik a klímaváltozás kockázatait és ennek megfelelően alakítják befektetéseiket és a szabályozói környezetet.

Ezt a folyamatot rendkívül jól mutatják be az európai történések: Norvégia például elkezdte kivonni állami tőkealapjainak befektetéseit a fosszilis energiaforrásokhoz köthető projektekből, míg Franciaország a világon elsőként bevezette a kötelező klímaügyi beszámolások követelményrendszerét az intézményi befektetők számára. Emellett a svéd kormány is egy olyan programcsomag bevezetését tervezi, amely a fenntarthatósághoz kapcsolódó, az eddiginél szélesebb körű és alaposabb befektetői tájékoztatást célozza meg, illetve előírja, hogy a hatóságoknak és cégeknek milyen klímakockázatokkal kell foglalkozniuk. Az pedig önmagában beszédes, hogy a brit, a svéd, a német és a holland pénzügyi hatóságok egyaránt vizsgálják, hogy a klímaváltozásnak milyen hatása van az Unió pénzügyi rendszerére...
 

SZINGLIADÓ NE LEGYEN, DE DUGÁSI TÁMOGATÁST ADHATNÁL, VIKTOR!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.01.08.


A kormány boldogságot nem tud adni, de mindenki léphet egyet előre - mondta Viktorunk, és fölmerült bennem a kérdés: akkor innentől az IKSZ fiataljai is fognak végre dugni?

Nagy lépés lenne ez, és régóta adós is vele a kormány. Szegényeknek hiába adott már párkapcsolati/párválasztási tanácsot a kubatovgábor, hiába gründoltak Tranzit néven társkeresőt fiatal kereszténykonzi, kormányzatban dolgozó fiataloknak, egyik sem lett az a zajos siker. Annyira nem, hogy még mindig csak fecserésztek volna a témáról, ha el nem kúrják ezt is.

Mert hiába volt meghirdetve, a szingliadós programpontot fogadó felhördülés hatására lemondták az egészet a picsába.
De kár. Mert azért volt még néhány elképzelés, ami tényleg érdemelt volna némi megvitatást:

ITT OLVASHATÓ

A WEBERI ÁLLAMNAK DOB KESZTYŰT A HIRDETŐOSZLOP-HÁBORÚ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Jancsics Dávid
2016.01.08.


Az oszlopháború nyilvánvalóan egy újabb fejezete a Simicska kiszorítását célzó lépéseknek. A történet legfontosabb új dimenziója, hogy a Simicska-Orbán csörték, melyek korábban a tárgyalóteremben, cégbíróságon, ügyvédek között zajlottak, most átkerültek az utcára. A fővárosi önkormányzat a jogi hercehurca helyett/előtt direktbe hozzányúlt egy vállalkozás magántulajdonához, elkezdte elszállíttatni az oszlopokat.


A szerződés ilyen módon való semmissé nyilvánítása továbbra is beleillik abba az állami koncepcióba, amely látványosan kimutatja, hogy nem sokat törődik a jogi keretekkel, ha éppen úgy kívánja az érdeke.
A legérdekesebb momentum a fizikai erőszak alkalmazásának monopóliuma körüli, elsősorban szimbolikus összecsapás. Az őrző-védők kiküldésével Simicska valamilyen szinten az állam monopóliumát kérdőjelezte meg, hiszen egy „magánhadsereggel” szálltak szembe az állammal.
Max Weber szerint a fizikai erőszak monopóliuma a a modern állam legfontosabb meghatározó eleme. Bakondi válaszát, a karhatalommal való fenyegetést, szintén felfoghatjuk szimbolikus üzenetként, hiszen a nap végén mégiscsak a politikai hatalom képes a gazdasági hatalom képviselőit a rendőrrel elvitetni.
Összefoglalva az új fejlemény az oszlopháborúban az az, hogy a Simicska-Orbán háború a jogi mezőből átkerült az utcára, ahol emberek fizikailag is összecsaphatnak.
Simicska egyértelműen húzogatja a macska bajszát, és az állam alapvető privilégiumait, még ha kicsiben is, feszegeti. A kérdés csak az, hogy az állam (Orbán) elmerészkedik-e addig, hogy ténylegesen használja a karhatalmat.
Ami érdekes lehet még kormányzati szempontból, hogy 9 évig az önkormányzat nem vette észre, hogy a Mahír szerződés „fontos közérdeket sértene” és “súlyosan korlátozná a fővárosi közterületek feletti rendelkezési jogát” és „jóerkölcsbe ütközne”.
Engem ez kicsit a BudaCash/Quaestor ügyre is emlékeztet, hiszen az eddigi információk alapján ott is az történt, hogy az MNB és egyéb hatóságok évekig nem vették észre hogy milliárdokat tüntetnek el a brókercégek – aztán hirtelen ráeszméltek.

Mindkét eset ugyanazért problémás.

ITT OLVASHATÓ

VIGYÁZZ, KATINKA, EZ MÉLYVÍZ!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.01.08.


Már nagyon vártuk, hogy Orbán Viktor is megszólaljon a Hosszú-Gyárfás háború kapcsán, ám a semmitmondó tiszteletkörökön nem jutott túl a miniszterelnök. A péntek reggeli nyilatkozat után azonban hivatalosan is politikai ügy lett Hosszú Katinka lázadásából, ami végtelenül szomorú fejlemény. Persze várható volt, hogy egy olyan országban a miniszterelnök százmilliárdokat költ stadionépítésre és szemet vet az egyetlen sportnapilapra, nem úszhatja meg egy élsportoló sem, hogy a politika örvényeibe keveredjen. Katinka azonban jó úszó, sőt a legjobb, aki nem ijed meg holmi örvényektől.

Orbán Viktor régi trükkje, hogy konfliktusos helyzetekben folyamatosan a párbeszéd fontosságát hangsúlyozza, a konstruktivitás szükségességét helyezi előtérbe, ugyanakkor ő maga a háttérből szítja az ellentéteket, és egyértelműen az egyik fél pártját fogja. Péntek reggel épp olyan nagylelkűen felajánlotta kormánya segítségét a Hosszú-Gyárfás konfliktus rendezésében, mint annak idején az ukrán-orosz viszály esetében, ám ismerve az oroszok iránti elfogultságát az ukránok nem kértek a közvetítéséből. Hasonló a helyzet most is: Bár nem rontott neki Hosszú Katinkának, hiszen egy nemzeti úszólegendával hadakozni még számára is veszélyes, ám jól tudjuk, ebben a konfliktusban egyértelműen Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök oldalán áll.

Állításunkat az az egyszerű tény támasztja alá, hogy ha Gyárfás nem lenne Orbán embere, már rég nem ő vezetné a sikersportág szövetségét. Orbán a sportot is épp olyan közvetlen politikai eszköznek tekinti, mint például a kultúrát, az igazságszolgáltatás vagy az oktatást. Ma már szinte fel sem tűnik számunkra, hogy Orbán rendszeresen beleszól a sportágak belső ügyeibe. Saját barátait, párttársait delegálta a szakszövetségek és a klubok élére, számára kedves sportágaknak több, kevésbé szimpatikusaknak kevesebb állami támogatást juttat, és ha sportsikert szimatol valahol, ott helye a lelátókon, hogy az esetleges győzelem esetén megmártózzon mások dicsőségében.

Orbán lényegében rátette a kezét a magyar sportra, és néhány kivételtől eltekintve szinte senki sem tette szóvá, hogy a Rákosi-rendszer óta nem volt olyan közvetlen befolyása az államnak, illetve személyesen a miniszterelnöknek arra, hogy miként szerveződjenek a sportklubok, milyen elvárások mentén válasszák ki a vezetőket, edzőket, mely versenyzők érdemlik meg a vállveregetést, és melyeknek kéne változtatni a gondolkodásán és mentalitásán. A magyar miniszterelnök jórészt a sportpályán szocializálódott, és ez az egyik természetes közege, így nem csoda, ha nem tűnik fel neki, hogy messze túllépi azt a hatáskört, amit egy demokráciában egy politikai vezető megengedhetne magának a sport világában...

ITT OLVASHATÓ

KATINKA ÉS A MAGYAR KARAKTER

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.07.


Amint az várható volt, már be is indult Hosszú Katinka karaktergyilkolása. A rövidebb és hosszabb száron tartott lakájmédia, az önszorgalmú cinikus hülyék, a lefizetett kegyencek már gyalázzák mind a világ legjobb úszónőjét, mind azokat, akik ünneplik a bátor kiállását, az elvszerűségét. Ezek teszik tönkre ezt az országot. Gyalázzák azokat, akik elismeréssel tartoznak a legszebb emberi tulajdonságokért. Van azonban ebben a történetben egy fontos mozzanat, amelyre érdemes felfigyelni. A magyar nép nagy része megérzett valamit Hosszú Katinka magatartásában, ami nagyon hiányzik neki, amire láthatóan vágyakozik, de nincs bátorsága és ereje hozzá. Mintha elegük lenne a gyáva, elvtelen, megalkuvó pojácákból, a korrupt emberek sunyiságából, s Hosszú Katinkában elveszett önmagukat találnák meg. Ez meglepően pozitív képet fest a NER népéről, ami reményt keltő, de nem elég.

Már Sándor Mária kiállása is azt mutatta, Hosszú Katinka fellépése pedig egyenesen bizonyítja, hogy egyetlen bátor és jellemes ember képes megváltoztatni az országot. Csakhogy eddig ilyen nem volt. Magyarországon a két legerősebb és legbátrabb férfit Máriának és Katinkának hívják. Hosszú Katinka ügyének semmi politikai vetülete nincs, és nagy hibát követnek el azok, akik ebbe bármi politikai aktualitást kevernek. De az ellenzék hazugságait semmi nem leplezi le plasztikusabban, mint ennek az egy szál magában kiálló öntudatos, elvszerű és bátor úszónőnek az esete, akinek nem számít a pénz, nem számít az előmenetel, nem számítanak a kiszámítható negatív következmények, csak az igazság számít, csak az elvek számítanak és az önmagával való azonosság számít...

ITT OLVASHATÓ

NEM ASZAD RENDSZERÉT, HANEM A SZÍRIAI ÁLLAMISÁGOT AKARJÁK ELTÖRÖLNI

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.01.08.


Egy amerikai geopolitikai elemző szerint Washington mindenáron meg akarja semmisíteni Szíriát, de az orosz terrorelhárítási művelet arra kényszeríti az amerikai külpolitikát, hogy az Aszad-kormány megbuktatására törekvés során egy nem-katonai megoldáshoz folyamodjon.

Eric Draitser a PressTV iránihírügynökségnek nyilatkozva kifejti, hogy a konfliktus kezdetén Washington irányítása alatt álltak azok a lázadó csoportok, melyek célja volt, hogy rendszerváltást hajtsanak végre Szíriában. Ezen szervezetek közé tartozott az al-Nuszra Front és a ma Iszlám Állam néven ismert csoport kezdetleges formája. Az orosz légierő szíriai kormány kérésére történő beavatkozása azonban lehetetlenné tette, hogy az Egyesült Államok katonai eszközökkel buktassa meg Bassár el-Aszad rendszerét. A szakértő ugyanakkor rámutatott, hogy Washington nem csak az Aszad-rendszer megbontásában érdekelt, hanem a Közel-Kelet térképét akarja átrendezni.
“Az Egyesült Államok Szíriát mint államot akarja megsemmisíteni. Az általunk ismert Szíriát végleg eltörölné, és Aszad eltávolítása ennek előfeltételét jelenti.”

ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMOSÍTOTT BANKOK = OLIGARCHA HÍZLALDA - MENNYI PÉNZT ADOTT AZ MKB AZ ORIGO ÉS AZ TV2 MEGVÉTELÉRE?

PÁPA LEVENTE BLOGJA
Szerző: Pápa Levente
2016.01.08.


Először egy éve – a Töröcskei István vezette Széchenyi bank csődjének kapcsán – írtam cikket a témában, Bankcsődök: ma kicsiben, holnap nagyban? címmel. Azóta volt itt minden, a BudaCash-csődtől a Quaestor-botrányig terjedően: 300 milliárdos kár, átírt BEVA szabályok, visszamenőleges törvényhozás, végső soron adófizetői pénzekből történő részleges kártalanítás. Felelős nuku, következmény nix.

A korábbi bejegyzésemben definiáltam a Fideszes bank prototípusát:
„A tulajdonos részben az állam és/vagy az állampárthoz lojális oligarcha, a hitelkihelyezésnél pedig politikai érdek és/vagy lopás szándéka jelenik meg.”
Ugyanitt leírtam azt is, hogy mi a lopás egyik bevett formája az állami/államközeli bankrendszerben, a félig autoriter, tekintélyelvű rezsimekben:
„Jól tudjuk, hogy a korrupció és a lopás egyik klasszikus csatornája a hitelfelvétel: valaki felvesz hitelt a vállalkozására, majd nem tudja azt visszafizetni, mert „nem jött be a vállalkozás”. Látszólag minden rendben van, a bankolás kockázatos üzlet. A bank elkönyveli a veszteséget, amit először a profit csökkenése, majd a tőke leírása követ. Ha a veszteség már nagyobb, mint a bank tőkéje, akkor jön a csőd, de ha nem időben jön, akkor a betétesek fizetik meg a tudatosan rossz hitelezést. Így lehet ellopni a bank tulajdonosainak és végső soron a betéteseinek a pénzét.”
Szóval nincs a mai fideszes bankolásban semmi „unorthodox innováció”, ősrégi mocskos technika ez...
 

EGYRE TÖBB BEFOLYÁSOS ELLENSÉGE VAN ORBÁN RENDSZERÉNEK

POLGÁRDA BLOG
Szerző: Nemzeti Narancsköd
2016.01.08.


Még meg sem alvadt a NER kiömlött vére azután, hogy Hosszú Katinka hős ellenzékiként belegyalogolt a zsarnoki rendszerbe, máris az elkötelezett demokrata Simicska Lajos folytatja a dávidi küzdelmet a narancsgóliát ellen, majd újra Katinka. Ha ezek az emberek nem lennének, már reményünk sem lenne, hogy lesz még egyszer jogállam, demokrácia. Meg köztársaság.

Jó látni, és élteti a reményt, hogy a Fideszben is születhetnek demokrata hősök: Ungár Klára, Fodor Gábor, Ángyán József, Simicska Lajos… Főleg az utóbbi kettő az igazán bátor hős, és nem azért, mert az előbbi kettőnek annyira lejárt a szavatossága, hogy teljesen haszontalanok, és velük már nem lehet lebontani Orbán Diktatórikus Rendszerét. Sokkal inkább azért, mert a mai, könyörtelen megfélemlítéstől vészterhes időkben minden korábbinál nagyobb bátorságot és ellenzéki elköteleződést jelent szembeszállni a Gonosszal.

Aki a legkisebb apróságban keresztbe tesz neki, az örökre bevési a nevét a demokraták legfeljebb négyévente miszlikbe omló gránittáblácskájára. Ha a demokrata oligarchává már úgyis átminősült Simicska oszlopháborút vív Orbán Tarlósa ellen, a Heti Válasz azonnal kikerül a Népszabadság elé a – minő borzalom! – trafikban. Ha Katinka a lehető legmagasabb szakmai körülményeket kéri számon Gyárfás Tamáson, ezen a nap-keltés alapember Orbán-pribéken, az a legegyértelműbb jele annak, hogy Katinka nem kér Orbán rendszeréből. Nagy szükség van ma az ilyen emberekre, mert rettentően kevés van belőlük. Ha nincs elég, hát fest magának az ellenzék...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MOST A LÓF.SZ ROSSZ OLDALÁRA KERÜLT

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.01.08.


Ha egyszer Orbán azt állítaná, hogy a Föld négyzet alakú, és hat elefánton álló három teknősbéka tartja, hát biztos lennének, akik gondolkodás nélkül elhinnék neki. Sőt, ünnepelnék a kommentfolyamokban.

És egyáltalán nem kizárt, hogy Orbán egyszer majd állítani fog ilyet is. Bármit, amiről úgy gondolja, hogy érdekében áll, különösebb tekintet nélkül a korábbi állításaival való konzisztenciára, vagy a valóságnak való megfelelésre....

ITT OLVASHATÓ

A TENYEREDBŐL ETETED ŐT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.01.07.


Mi a neved, zsidó? – a második rész)
Elméletileg persze egyszerűen hangzik: vannak ezek a békés, együgyű antiszemiták, akik szeretik a hazájukat, rendesen dolgoznak a gyárban vagy a nagyáruház raktárán, és ha nem piszkáljuk őket azért, mert történetesen irracionális gyűlöletet éreznek a zsidók iránt, akkor majd ránk fognak szavazni. Gondolta a miniszterelnök, és az ő gondolata olyan, hogy abból valóság lesz, még ha ehhez a teret és az időt egyszerre kell meggörbíteni. Erre van Széles Gábor. De nem akarom elhülyéskedni.

A passzív és lappangó antiszemitizmus, és minden rasszista, etnicista, homofób elfogultság, meggyőződés, téveszme csak addig passzív és lappangó, amíg az alanyok észre nem veszik, hogy nincs már kerítés, nyitva vannak a kapuk, és senki sem köpi le őket, ha baromságokat üvöltöznek vagy írnak. Attól a perctől kezdve, hogy nem félnek a törvény szigorától vagy embertársaik megvetésétől, azonnal kiszabadulnak a köztérbe, és a nyilvánosság elsődleges fórumain fröcsögnek, osztják az észt, az első vonalból üvöltik bele a sötétségbe a gyűlöletet.

Ez már önmagában tragikus, de emellett fel- felpillantanak a hatalom csúcsaira és megerősítést várnak onnan, de legalább valami apró gesztust, hogy jól csinálják, ez az igaz út, ők kimondják, amit a kormányzók gondolnak, mintegy elvégezve helyettük a piszkos munkát, aztán esetleg leesik valami, egy-egy Nyírő újratemetés, Prohászka Ottokár középiskola, Hóman-szobor, Wass Albert művelődési ház. Nem nagy dolgok ezek, kis botrányokkal, értelmiségi tiltakozásokkal, mémekkel és elszigetelt undorodással, de összességében megerősítik hitében az antiszemitát: itt aztán véget ért a zsidók uralma, kicsorbult a világméretű zsidó összeesküvés mérgezett tőre, már csak a chemtrail maradt nekik, de az sem sokáig.

Mert az antiszemitákat etetni kell, folyamatosan és gondosan, különben visszamennek a Jobbikhoz, az pedig tragédia lenne a Fidesz szempontjából.

De a sunnyogó rehabilitáció és a kétértelmű magyarázkodások csak ideiglenesen fogják be a zsidózásra programozott pofákat, nekik előbb-utóbb zsidótörvények és pogromok kellenének, addig pedig nem fog elmenni a kormány (ahogy a Jobbik sem, amiért majd sokan csalódnak benne, ám sebaj, a harmadik vonalban ott várakoznak a nyíltan náci csoportocskák ugrásra készen). Sőt, kirívó esetekben kénytelen beavatkozni, azaz például főrabbit leköpni nem lehet, ilyen esetben a köztársasági elnök látogat, illetékes senki felháborodik, az üzenet pedig átmegy: főrabbihoz nem nyúlunk, tessék csak általában zsidózni, nem konkrét személyekre lebontva.

A hatályos törvényeket is be kell tartani, tehát ha valaki annyira hülye, hogy nyíltan tagadja a holokausztot, azt a még mindig független bíróság el fogja ítélni (400 nap fogház vagy 800 000 forint, épp a minap, és ez szerintem korrekt ítélet), így aztán folyamatosan borotvaélen táncol a kormány és az antiszemiták jó kapcsolata. Csak rövidtávú megoldások léteznek, de azok léteznek: a kormány minden erejével azon van, hogy legalább 2018-ig, a választásokig elhitesse ezekkel az agyhalottakkal, hogy azonosak a céljaik, az antiszemiták, rasszisták, homofóbok és egyéb szerencsétlenek pedig folyamatosan kapjanak valami koncot, néha egy szobrot, néha egy újratemetést.

Undorító időszak ez, ráadásul nincs olyan kifutása, amit üdvözölhetnénk, mert amikor zsidófaló honfitársaink észreveszik, hogy át lettek verve, megerősödve és irtózatosan dühösen fognak keresni egy új erőt, amelyik támogatja őket harcukban, amit a valóság és az értelem ellen vívnak több-kevesebb sikerrel.

A gyűlölet sohasem elégszik meg látszateredményekkel, mert a gyűlölet vért akar, felgyújtott menekülttáborokat, lerombolt zsinagógákat, fegyverrel megszórt cigánytelepek és rettegő, összevert melegeket. Ezzel játszadozik most a Fidesz, és ezzel játszadozott eddig minden magyar jobboldali párt. Ezért képtelenek komolyan venni az európai kereszténydemokraták, konzervatívok a magyarokat, mert olyan csapdában kapálóznak, olyan kínos és elavult nézeteket hangoztatnak, és olyan büdösséget árasztanak, amit odaát a nyugati részen már el is felejtettek, illetve visszakergettek és elszigeteltek. A német és angol állatkertek lakóinak hangján szólalnak meg a magyar konzervatívok, ami eleinte ugyan nevetséges, de ha ez a hang felerősödik, akkor már bosszantó. Bosszantó, mert Nyugat-Európa eddig megvetett és karanténban tengődő régi és új nácijai megerősítést kapnak, biztatást és hivatkozási alapot, ettől pedig minden nyugati konzervatív és keresztény undorodik.

ITT OLVASHATÓ

A SZÉPSÉG FOGVA TART...

SAKKOZZ MINDENNAP
Szerző: Anna és Szilárd
2016.01.08.


A mai feladvány, ahogyan a mellékelt kép, különleges esztétikai élményt fog nyújtani! Úgy is mondhatnám, hogy ritka az ennyire gyönyörű kombináció...

ITT OLVASHATÓ

Világos lép!A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN UGRÁLNI, FRÖCSKÖLNI ÉS A KORMÁNYT ZAVARNI TILOS!

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.01.07.


Január 1-jével a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusa már a gödöllői Szent István Egyetemet erősíti. Az információ hirtelen jött, egyeztetés nélküli volt, s annak rendje és módja szerint, sokan tiltakoztak is ellene. A felsőoktatási államtitkárság mégis hajthatatlan volt. A legnagyobb problémám az, hogy hogyan történhetett mindez ekkora csendben.
 
Nem mennék most bele abba, hogy hányszor nem tartotta a szavát sem a miniszter, sem az államtitkár, sem senki, akik a miniszterelnök döntéseinek végrehajtóivá váltak az elmúlt fél évtizedben. Úgy hírlik, a campus autonómiáját Gödöllőn is tiszteletben kívánják tartani, de sajnos én ezt nem tudom elhinni. A campus karai ugyanis gyönyörűen tovább darabolhatók, és kétlem, hogy az ezidáig hétkarú intézmény, szemben állván a három, egyébként szárnyaszegett, és ide-oda dobált karral szemben ne mutatna erőfölényt a jövőben. A campus szétdarabolása túlmutat az oktatáspolitika keretein, és hosszú távú, gazdaságstratégiai következményei vannak, amelyekbe most nem mennék bele. Csak azt remélem, nem lesz igazam...
 

ÍGY GYILKOLTÁK MEG A LEGHÍRESEBB MAGYAR LUXUSPROSTITUÁLTAT

MAGYAR NARANCS INTERAKTÍV
Szerző: Urfi Péter
2016.01.07.


Félelem és reszketés a Kiscelli Múzeumban: vasárnapig látható a kiállítás a kastély úrnőjének rendkívüli életéről és az egész országot lázba hozó haláláról.

„Fagyottan, unottan, haltekintettel, ajkán örökké gunyoros, elbizakodott mosollyal (mint azok a nők, akiket végül megölni szoktak a férfiak, vagy pedig magukat ölik meg értük) ült a Télikert felső végén Mágnás Elza, aki bár egy mosónőnek volt a lánya: még műveletlenségében is oly hidegnek és előkelőnek tudta magát maszkírozni, hogy a szegény érzelmes zsidólányok, akik többnyire pénztelen pincéreknek voltak a titkos szeretői: csakhamar elnevezik vala Mágnás Elzának. Már meglátogatja őt éjszakánként az a gazdag bútorgyáros, aki perverz szenvedélyeiről volt valaha nevezetes Pesten. (Így többek között az volt a híre, hogy azokat a nőket, akik megtetszenek neki, fehér menyasszonyruhában, mirtuszkoszorúval érckoporsóba fektette, és úgy imádta őket.) Már közelgett az az idő, amikor valóban koporsóban fog feküdni a szőke tündér, amikor szakácsnője, Kóbori Rózsi és Nick Gusztáv, a péklegény összeállanak, hogy az úrnőt meggyilkolják...”

ITT OLVASHATÓ

KATINKA FOR PRESIDENT?

MAGYAR NARANCS - POLITICAL ANIMAL
Szerző: Keszthelyi András
2016.01.08.


Mielőtt az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltté választanák Hosszú Katinkát, hadd tegyek néhány kellemetlen megjegyzést. Keszthelyi András írása.

Értem én, hogy a demokrata lelkületű ellenzékiek jelentős része számára Hosszú Katinka valóságos hőssé nőtte ki magát alig 24 óra leforgása alatt. Mégis, mielőtt az ellenzéki pártok tárgyalásos úton miniszterelnök-jelöltté választanák őt a ballib értelmiségi hangadók nyomása és burjánzó Facebook-posztjainak hatása alatt, hadd tegyek néhány kellemetlen megjegyzést.

Először is, nem az úszónőt, hanem az ellenzéki lelkiállapotot minősíti, hogy egy szakmai-anyagi konfliktus pillanatok alatt politikai színezetet nyert. Magyarország lassan a 2 millió kremlinológus hazája lesz, már ha nagylelkű módon úgy tekintjük, hogy a lappangó baloldali szavazókkal ekkora tábora volna a demokratikus ellenzéknek. Ezért aztán nem meglepő, hogy apró jelekből jelenések lesznek, illetve a hatalom bármely nyúlványával való bármilyen jellegű szembenállás az új ellenállás alakzatát ölti magára, avagy a sziklaszilárdnak láttatott rezsim homlokzatán megjelenő első repedés benyomását kelti.

Így válik Hosszú Katinka is pillanatok alatt igazi ellenállóvá, valóságos hőssé, aki szembe mer szállni a gaz elnyomóval, de legalábbis annak helytartójával, az úszószövetség elnökével. Aki látványosan összetépi egy közmunkás 255 havi bérének megfelelő 12 milliós szerződését, mert nem hajlandó lepaktálni a rezsimmel...

ITT OLVASHATÓ

OLVASÁSTANÍTÁS FINNORSZÁGBAN

EDUCATION BLOG
Szerző: Edu cat
2016.01.08.


A  PISA vizsgálatok eredményei szerint a finn diákok szövegértése kiemelkedően jó. A jelenséget gyakran "finn csodaként" is emlegetik. Vajon mi állhat ennek a hátterében? És vajon az olvasástanítás a fiúknak vagy a lányoknak kedvez jobban?

"Nagyszerűek a tanárnők, de a fiúknak kell a példakép az iskolákban is. Jó lenne, ha az osztályokban a lányok és fiúk nem állandóan versenyeznének, hanem együttműködnének. A civilszervezetekre is szükség van. Több férfi mentor kellene. A médiának különösen nagy a felelőssége abban, hogy mit helyez előtérbe."  (Philip Zimbardo)

Finnországban az olvasási képesség fejlesztésének komoly hagyományai vannak. Az olvasást elengedhetetlennek tekintik a tanuláshoz, a munkához, a társadalmi beilleszkedéshez. Fontos, hogy a képességfejlesztés nem kizárólag gyermekkorra helyeződik (és az iskolákban sem korlátozódik az olvasásórákra), hanem egész életen át tartó, az élet minden területére kiterjedő olvasási tevékenységről beszélhetünk. Ráadásul az IKT rohamos fejlődésével az iskolai tananyagba folyamatosan beépülnek az elektronikus szövegek, ezáltal is életszerűbbé téve a fejlesztést. Ez már csak azért is figyelemre méltó, mert nagy különbség van az interneten való és a nyomtatott könyvek közötti olvasás között. Az interneten ugyanis sok segítséget kapnak és gyakran el is kalandoznak a gyerekek, míg a könyveknél csak önmagukra hagyatkozhatnak. Az is nagy különbség, hogy a netes szövegek interaktívabbak, gyakran szólítják meg az olvasót, míg a könyvekben narratív leírások vannak, ami a diákok számára már nehezebben érthető...

ITT OLVASHATÓ

EGY PÁRKAPCSOLAT HATÁRAI

PÁRKAPCSOLATI KOVÁCSMESTER BLOGJA
Szerző: párkovács
2016.01.08.


Amikor két ember elkezd ismerkedni egymással, akkor az ismerkedés első pillanatától elkezdik feszegetni a határokat. Tesztelik, hogy meddig lehet elmenni a másiknál. Mi az, amit még megenged és mi az, amit már nem. De mi van akkor, ha valaki túl messzire megy? Egyáltalán hol is vannak azok a bizonyos határok?

Szögezzük le már az elején, hogyha valaki túl messzire megy, akkor az a kapcsolat során előbb vagy utóbb, de vissza fog ütni, és megmérgezi a kapcsolatot. Az ideális az lenne, ha a két ember leülne, és átbeszélnék, hogy mit lehet és mit nem. De hát tegye már fel a kezét az, aki szerint ez lehetséges. Hiszen ez minden, csak nem életszerű...
 

ELEGEM VAN A KIDOBOTT ÉTELEKBŐL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem van
2016.01.07.


Darwin úrnak alighanem igaza van abban, hogy az angol emberek a majomtól származnak. Talán a többi ember is. A magyart azonban a Jóisten teremtette. Mégpediglen kétféle magyart teremtett, az egyik fajtát a hörcsögből, a másikat a tücsökből. (Rubovszky a kísérletező tévedése.) Ez a kétfajta magyar egymás mellett él örök tápot adva a turáni átoknak.
 
A hörcsög magyar mindenből felhalmoz. Állandó készenlétben van egy III. világháborúra, civilizációnk bukására és - ami ezekkel egyenértékű - a vasárnapi zárva tartásra, amelyen remekül trenírozza magát. Készleteket dugdoz elemekből, lámpákból, petróleumból, gyertyából, gyufából, ha nem lesz áram. Alternatív fűtésrendszert alakít ki rengeteg fát felstócolva, ha nem adnak gázt az oroszok. Telepakolja a spájzát, fagyasztóládáját, hűtőgépét iszonyat mennyiségű tartós élelmiszerrel készülve az Armageddonra.
 
A tücsök magyar nem görcsöl, a carpe diem életvezetési elvet alkalmazza. Háztartást nem visz, kaját vesz a boltban vagy rendel. A tücsök magyar háziasszony például úgy kezd el sütni, hogy a receptet nézve egyenként szaladgál le a boltba azon alkotóelemekért, amelyekhez a sütési folyamatban éppen odaér. Tücsök magyar költ. Vagy a sajátját, de gyakrabban hitelből. Mert tücsök magyar megérdemli.
 
Úgy gondolnánk tehát, hogy a hörcsög magyar és a tücsök magyar kibékíthetetlen ellentétben él egymással, és ők az élet azon párhuzamosai, akik talán a végtelenben (sem) találkoznak. De nem így van! Mert hát magyarok ők, ezért vannak közös tulajdonságaik is, melyek időnként összehozzák őket. Ilyen az ünnepekre sok pénzből, fáradtsággal, rengeteg energiával elkészített ételek jó nagy hányadának kidobása. Persze más indíttatásból, de azonos eredményt érnek el a hörcsög magyarok és a tücsök magyarok...
 

KIDERÜLT, KI LEPLEZTE LE A DIGITÁLIS SELYEMUTAT

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.01.08.


2013 őszén zárta le az FBI a Silk Road nevű internetes oldalt, amly két éven keresztül online feketepiacként működött – többek között LSD, marihuána, más drogok és illegális dokumentumok is gazdát cseréltek az oldal segítségével, melynek indítója 2013 októberéig rejtve maradt a hatóságok elől. Az ügy felderítésében nagy szerepet játszott Gary L. Alford, aki internetes keresései segítségével vezette el a nyomozókat a gyanúsítotthoz, Ross W. Ulbrichthoz. Alford szerepére az ügyben egészen mostanáig nem derült fény.

A 2011-ben indult oldal az úgynevezett sötét weben működött, azaz láthatatlan volt a keresőszerverek számára, felhasználói teljes anonimitást élveztek és a fizetéseket sem lehetett lekövetni. Az oldal segítségével több ezer drogdíler és több, mint egymillió fogyasztó talált egymásra és kötött üzletet. Az oldal majdnem három éves működése igazi sikernek számított – a bitcoinos fizetések segítségével majdnem egymilliárd dollár értékben értékesítettek a különböző felhasználók.
 
A Silk Road létrehozásában és működtetésében a kulcsszerepet egy titokzatos figura, „Dread Pirate Roberts” játszotta, akinek személyét sem a felhasználók, sem a hatóságok nem tudták beazonosítani. DPR – akinek nevét a sikeres film és könyv, a The Princess Pride egyik karaktere adta – több regisztrált felhasználót is megbízott az áruk szállításával és kézbesítésével, az oldal működése során pedig jelentős vagyonra is szert tett a tranzakciók nyomán. Az amerikai hatóságok együttes erővel keresték az ismeretlen gyanúsítottat és kilétét, ám csak 2013 őszén akadtak a nyomára...
 

AMIKOR A FAGYI VISSZANYAL

MHE BLOG
Szerző: MHE
2016.01.08.


Egy hosszú karácsonyi szünet után vessük bele magunkat az újévbe, ami már most elég erős.

A Földművelésügyi Minisztérium egyik cége, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet lazán bukott 100 millió forintot a brókerbotrányon, tanúi vagyunk annak, hogyan lesz Hosszú Katinka hamarosan hazaáruló, valamint folytatódik a felcsúti bandaháború, ugyanis a főváros megkezdte a Mahir hirdetőoszlopainak elbontását.

A mostani téma azonban David Cameron, brit miniszterelnök látogatásához kapcsolódik. A magyar tisztviselők arra kérték a brit miniszterelnököt, hogy a magyar vendégmunkásokra ne használja a migránst szót. A sajtótájékoztatójukon pedig Orbán Viktor is elmondta, hogy nem lehet migránsoknak tekinteni a kint dolgozó magyarokat.
Miért nem, miniszterelnök úr? Hogyan kellene akkor őket nevezni? Netalán sértőnek találja ezt a szót? Vajon mennyit tett ön és az agytrösztje annak érdekében, hogy a migráns szónak negatív felhangja legyen ebben az országban, és különösen az ön szavazótáborában?

Hát igen, ez pontosan az a helyzet, amikor a fagyi visszanyal. Az ön kormánya és pártja volt az, amelyik szavazatszerzés céljából elkezdett gyűlöletet szítani és uszítani más népcsoportok ellen. Ennek az egyik eleme volt az, hogy a menekülteket és bevándorlókat egyszerűen lemigránsozták, mintha csak valami tárgyak lennének. Való igaz, az önök szemében ők tényleg csak eszközök voltak, hogy megállítsa a népszerűségvesztést, hogy szavazókat szerezzen, és hogy ne a kínos ügyeik legyenek a beszédtéma...

ITT OLVASHATÓ