2022. június 10., péntek

RÁADÁS: BRILIÁNS BARÁTNŐM (FILMSOROZAT) - HBO MAX

HBO MAX
Író: ELENA FERRANTE
HBO


A sorozat az idős Elena Greco történetét meséli el. Miután legjobb barátnője, Lila nyomtalanul eltűnik, elkezdi megírni 60 éves barátságuk történetét, amely az 1950-es években kezdődik Nápoly zord utcáin
.

Főszerepben
: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Francesco Serpico, Matteo Cecchi, Daria Deflorian, Anna Rita Vitolo, Giovanni Buselli, Francesca Montuori, Luca Gallone, Antonio Buonanno, Imma Villa, Sarah Falanga, Antonio Milo, Dora Romano, Gennaro Canonico, Alba Rohrwacher, Annarita Vitolo, Immacolata Greco, Valentina Acca, Pina Di Gennaro, Alessio Gallo, Gennaro De Stefano, Eduardo Scarpetta, Fabrizio Cottone, Elvis Esposito, Giovanni Amura, Federica Sollazzo, Ulrike Migliaresi, Rosaria Langellotto, Francesca Pezzella, Christian Giroso, Miriam D'Angelo, Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Elisabetta De Palo

A filmsorozat alapja Elena Ferrante Nápolyi regények tetralógiája, melynek első három kötete már itthon is megjelent a Park kiadónak köszönhetően, akik 2016-ban kezdték el kiadni a sorozatot.

Ferrante fever – így nevezték a jelenséget, amely pár éve a Nápolyi regények megjelenésekor végigsöpört a világon. A híradások szinte mindegyike megemlítette a szerző személyét körüllengő homályt, ugyanis az Elena Ferrante írói álnév. A mai napig nem tudni, hogy kit takar, bár a tetralógia sikerének köszönhetően a találgatások megszaporodtak. Olyannyira, hogy 2016 október elején bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót Claudio Gatti oknyomozó újságíró cikke, amelyben számos adattal alátámasztva felfedni véli a szerző kilétét: szerinte Ferrante valójában egy Olaszországban kevéssé ismert fordító, Anita Raja.

Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lina fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született, Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást; egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a tőlük telhető legnagyobb függetlenséget kivívni.

A Briliáns barátnőm, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg, egy négykötetes regényfolyam, a Nápolyi regények első része. Elena Ferrante gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával ábrázolja két főszereplője személyiségfejlődését és a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat.

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre lefordítják őket, de kiléte ismeretlen. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. La Frantumaglia című műhelynaplójában levelezését, jegyzeteit valamint kiadatlan írásait gyűjtötte össze. 2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve is megjelent. A Briliáns barátnőm a Nápolyi regények című tetralógiájának első kötete.

Az új név története


Lila és Elena tizenhat évesek, és egy világ választja el őket egymástól. Lila immár férjes asszony, de férje vezetéknevének viselését önmaga elvesztéseként éli meg. Beleveti magát választott családja vállalkozásainak vezetésébe, de nem nagyon élvezi új szerepét. Elena gimnáziumba jár, mintadiák, de miközben a tanulmányaival és önmagával viaskodik, éppen Lila esküvőjén eszmél rá, hogy nem találja a helyét sem a telepen, sem azon kívül.

Innen folytatódik a Nápolyi regények második kötete.

Az új név története a két barátnő ifjúkorának elbeszélése. Szerelem, féltékenység, szabadságvágy és lemondás a kísérőik egymástól egyre inkább távolodó útjaikon. Lila számára a házasság börtön, Elena pedig nehezen viseli azt a szenvedélyes makacsságot, mellyel barátnője menekülni szeretne kötelezettségei elől. De az egymás iránt érzett gyűlöllek és szeretlek érzelemhálóból, az önmegerősítés vágyából fakadó, függőséget okozó köteléktől nem tudnak szabadulni. Ahogy Lila és Elena követik egymást, eltávolodnak egymástól, majd újra egymásra találnak, magával ragadja, elsodorja az olvasót.

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre lefordítják őket, de kiléte ismeretlen. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született, és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. La Frantumaglia című műhelynaplójában levelezését, jegyzeteit, valamint kiadatlan írásait gyűjtötte össze. 2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve is megjelent. Az új név története a Nápolyi regények tetralógia második kötete.

Aki megszökik és aki marad

Elena és Lila, akiket az előző részekből (Briliáns barátnőm és Az új név története) már jól ismerünk, nővé érett, méghozzá nagyon korán. Lila tizenhat évesen férjhez ment, kisfia született, aztán elhagyta a férjét és a jólétet, és egy gyárban dolgozik, embertelen körülmények között. Elena elkerült a telepről, a Pisai Egyetemen tanult, írt egy regényt, melynek sikere kitárta előtte egy jómódú, művelt világ kapuit. Más-más módon, de mindketten megpróbálták ledönteni a falakat, hogy végre kitörhessenek a nyomorból, a tudatlanságból és a kilátástalanságból.

A két lányt ezúttal a hetvenes évek Olaszországában látjuk viszont a tőlük megszokott fékezhetetlen lendülettel, korábban elképzelhetetlen remények, kétségek, feszültségek, kihívások között. Továbbra is összeköti őket az elszakíthatatlan, ambivalens, néha lappangó, majd heves kitörésekben vagy találkozásokban újra felszínre kerülő, váratlan nézőpontokat rejtő örök kötelék.

A nemzetközi sikert a Nápolyi regények című négykötetes mű hozta meg a szerző számára. A tetralógiát számos nyelvre lefordították, Londonban színpadra állították, valamint az HBO és a RAI (olasz állami televízió) közösen 8 részes sorozatot forgatott az első kötetből (Briliáns barátnőm), amelynek premierje 2018. november 19-én lesz az HBO-n és az HBO GO-n. A forgalmazók az előzetes kritikák alapján sikerre számítanak, így a hosszú távú terv az, hogy a további köteteket is filmre viszik...DZSUDLÓ: “ENGEM NEM ÖLT MEG EZ A HELY. VALAKIT MEG IGEN.” I MONOSZKÓP TEREPMUNKA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.06.10.DZSUDLÓ, azaz Juhász Marci 2019-ben robbant be a köztudatba, a wikipédia szerint “önreflexív dalaival.” Mi erre az önreflexióra voltunk kíváncsiak, ezért visszamentünk vele Borsodba ahol született. 

Hogyan dolgozza fel, a kis faluból Budapesti nagyszínpadig tartó utat? Ekkora váltás után, hogy lehet megtalálni az embernek a saját közegét? Hogy látja ő, valóban létezik egy vidék-Budapest konfliktus? Ellátogattunk a szülőházába, a gimnáziumba ahol először találkoztak Jakabbal, és a Helynekembe, Miskolc első első romkocsmájába.

MINDENKIT DURVÁN MEGADÓZTATHATNAK - KÖZEL HARMADÁVAL TÖBB SZJA-T ÉS AZ ÁFÁT SZEDNE BE A KORMÁNY

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.06.10.


A költségvetés már benyújtott javaslatából kiderül: a kormány nem csak az „extraprofitot” akarja elszedni. Személyi jövedelemadóból és áfából is a korábbinál 30 százalékkal nagyobb bevételt terveznek. Szakértők szerint ezért a már megismertek mellett egyéb intézkedéseket is bevethetnek.


Az „extraprofitadóról” már kihirdetett rendelet jókora megszorító csomagot jelent. Még akkor is, ha számos tételt feltehetően nem azonnal és nem közvetlenül terhelnek át a fogyasztókra. Biztosan nem ide sorolandó viszont a repülőutak „fejpénze” és a tranzakciós illeték emelése, amelyek azonnali drágulást hozhatnak. Más kellemetlen hatások is lehetnek azonban.

Az innovatív gyógyszergyártók szervezete (AIPM) szerint a magyar betegek biztonságos ellátását veszélyezteti a gyógyszerforgalmazókat terhelő újabb különadó. Mint leírták: az infláció és a gyengülő forint már önmagában óriási terhet ró a szektorra, a szelektív új adóemelés aránytalanul sújtja a modern terápiákat.


Romlanak a gyógyulás esélyei
A különadó – hangsúlyozta az AIPM – egyes innovatív terápiák esetében már elviselhetetlenül magas, 38 százalékos terhet jelent majd. Számításaik szerint a 20 milliárd forintos „extraprofitadó” több mint 80 százaléka kizárólag az innovatív gyógyszercégeket terheli, így a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó többségét befizetni. Annak ellenére, hogy ezek a készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget.

A többletelvonás kifejezetten a magasabb hozzáadott értékű terápiákat érinti. Ide sorolhatóak például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények. Az AIPM szerint bekövetkezhet akár a terápiák tömeges elérhetetlenné válása is.

Leleplező adatok a költségvetésben

Az extra adókat amellett, hogy esetenként egészen biztosan gazdasági károkat okoznak, nem is onnan vonja el a kormány, ahonnan lehetne. A legnyereségesebb ágazatok 30 százalék feletti árbevétel-arányos adózott eredményt értek el, de közülük egyetlen sincs, amelyre vonatkozna az „extraprofitadó” – számolta ki a GKI közel 322 ezer cég adatait áttekintve (erről részletesen itt olvashat)...

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 106. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.06.10.


Szjevjerodoneck még mindig tartja magát, de fogy az ukránok lőszere. Újraindultak a Belaruszból indított légitámadások. Moszkva egyetlen közigazgatási egységbe szervezné az eddig megszállt ukrán területeket – Donyecktől Herszonig. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 106. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Mitrovits Miklós és Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Szjevjerodoneck még mindig tartja magát, Herszon megyében ukrán ellentámadásra került sor.

- Újraindultak a Belaruszból indított légitámadások.

- Fogy az ukrán tüzérségi lőszer.

- Újabb részletek derültek ki az orosz politikai megoldásról.

Részletes helyzetkép:

Az ukrán erők Szjevjerodoneck (Luhanszk megye) térségében tartják pozícióik nagy részét, és nem engedik, hogy az ott harcoló csapatösszevonást elvágják a Donyeck megyében lévő erőktől. A források egy része szerint az orosz katonaság Szlavjanszk alá érkezhetett, ideiglenes sikereket is elérve Donyeck és Luhanszk megyék közös határa mentén támadva, s saját magát Popasznától északra Komisuvaha térségében, illetve Bahmuttól délkeletre Roti [Роти] és Vozdvizsenka [Воздвиженка] településeken erősítve. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén folytatja az ukrán állások és hátország (a többi között Harkivet és Mikolajivet is lőtték), illetve Csernyihiv és Luhanszk megyék államhatár menti járásainak támadását. A Belarusz területéről indított ellenséges repülőgépek Zsitomir megyében található célokat is támadtak, az ellenséges rakéták Dnyipropetrovszk megyét lőtték. Az ukrán légierő ezzel szemben a Herszon megyében található orosz állásokat támadta. Ukrajna légierejének parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy február 24-e óta több mint 1100 feladatot hajtottak végre...

AZ ÉS 2022/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.06.10.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Kövér normális

Ez az ember 2010 óta kimozdíthatatlanul a magyar parlament elnöke. A magyar parlament azonban nem parlament – pontosabban nem tölti be a képviseleti demokráciákban szokásos funkciókat, amilyen a politikai közösség érdekek és nézetek szerinti tagoltságának szabad megjelenítése és a kormányt ellenőrző, fékező törvényhozói hatalom, hanem ellenkezőleg, a kormány hajtószíja –, Kövér László tehát csak afféle munkafelügyelő egy rabszolgatartó ültetvényen. Viszont abba, hogy Magyarországon mi történik akár a politikában, akár a gazdaságban, nincs tényleges beleszólása. Tisztsége főként arra jó, hogy megvalósíthassa, mondjuk úgy elegánsan, a politikai filozófiáját.

Ez pedig a 2010 utáni változatban így foglalható össze: Nekem van hatalmam, neked nincs, azt csinálok veled, amit akarok.

Van rá lehetősége, megteszi. Két fő módon. Az egyik az, hogy a Trianon-fókuszú nacionalizmus jegyében igyekszik megalázni és megsérteni, akit vagy amit alkalmasnak talál az ellenség szerepére (uniós zászló levétele az Országházról, kísérlet Nyírő József hamvainak újratemetésére). A másik, hogy házelnökként minden bírósági hercehurca megkerülésével ötletszerűen megállapított bűnökért milliós pénzbüntetéseket szab ki arra, akinek nem bírja a képét (a csúcspont eddig a Jakab Péterre kirótt majdnem tízmillió volt a „ficsúr” szó használatáért, e vérfagyasztó vétségért).Tovább

Nádas Péter
Könyvheti beszéd

Dragomán György
Könyvtárak a levegőben

Bokros Lajos
A jelentéktelenné silányított ország

Várhegyi Éva
Harcos sarcok

Újabb ágazati sarcokkal igyekszik betömni a kormány az állami költségvetésen jórészt maga teremtette hatalmas lyukat. Van hová visszanyúlnia, hiszen ezt a fegyvert már 2010-ben is bevetette az akkori adósságválság kezelésére. Az extraprofitadónak keresztelt mostani elvonás, hasonlóan a korábbi ágazati különadóhoz, nem csupán az államháztartás rendbetételét szolgálja, hanem az orbáni klientúra piaci térnyerését is megkönnyíti. Az új adó a kormány népszerűségét is növeli, mivel a bevétel zömét, a hivatalos indoklás szerint legalábbis, a családok védelmére, „rezsicsökkentésre” fordítják.Tovább

Lattmann Tamás
Vétójog a döntéshozatalban

Csepi Lajos
Válságálló gazdaság

Gadó Gábor
Ok a pánikra
Tovább

Kovács Zoltán
Most meg az ENSZ

Vitalij Portnyikov
A jog, hogy önmagunk legyünk

Szűcs R. Gábor
Dánia ráfordította a kulcsot

Stockholm egyik főutcáján, a Birger Jarlsgatanon 1995 egyik téli reggelén a járda alól előbukkant egy orosz tengeralattjáró. Ötágú vörös csillagot viselő tornya körül aszfaltdarabok hevertek. A svédek egy másodpercig rémülten nézték, aztán jót nevettek a meghökkentő kávéreklámon. Mivel arról volt szó. Művészi alkotás, ha úgy tetszik. Mostantól ez valószínűleg viccnek sem jó.Tovább

Kenessei András
A Csapat és a kapitány
Elhunyt Moldova György

Szále László
Lelkifurdalás Lipp Tamás halálára
(1947–2022)

Molnár Erzsébet
A széles fejsze mosolyog

V I S S Z H A N G

Simonovits András
Lenin és Gerő

Gerőcs Péter
Én és az irodalom

P Á R A T L A N

msz
PERFETTO

-átkai
ÁRULKODÓ EMOJI

Huszár Ágnes
PAPOK ÉS POLITIKUSOK

Ladányi András
ÖSSZEFÉR

-hg-
POP

-n-a
MI A PÁLYA?

jos
NAPI MAGYAR

pá- ti-
ALAKULGAT

makszi
NYELVÓRÁK KEZDŐKNEK

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.06.10.


F E U I L L E T O N

Bazsányi Sándor
Bevezetés a szépirodalomba
avagy mit köszönhetek az Egyperces novellák 1984-es kiadásának

I N T E R J Ú

Hegedűs Claudia
„Biblia szóról szóra”
Beszélgetés Babits Antallal


K R I T I K A

Márjánovics Diána
Északi Árkádia

Az ÉS könyve a könyvhéten – Kun Árpád: Takarító férfi. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 367 oldal, 4499 Ft

A vak szerencse a kötet egészében munkáló szövegszervező elem, a Takarító férfi hétköznapi életanyagból formálódó – látszólag dramaturgiai machinációktól mentes – történéseit ugyanis lépten-nyomon váratlan események akasztják meg. A szereplők derűsnek mondható életét hol kisebb kellemetlenségek (a magyar bürokrácia packázásai, Erzsi állati eredetű ételekkel kapcsolatos averziója és egyre súlyosbodó vérszegénysége) vagy nagyobb szerencsétlenségek árnyalják (Vali óvodai balesete, a család óbudai ingatlanában lakó albérlő csillagászati összegű villanyszámla-adóssága), hol végzetes tragédiák zökkentik ki (Bori várandós ikertestvérének hirtelen halála). A vak szerencse aknamunkája párhuzamban áll a kötet egészét uraló metaforával: a természeti erők öntörvényű működésmódjával.Tovább

Visy Beatrix
Lifestyle esztétika

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 192 oldal, 3499 Ft

Szintén egy világjárvány poétikai, narratív hozadékaként értelmezhető a mű címe is. A Vázlat valami máshoz jelzi, hogy ez az időszak mindenféle értelemben zárványt képzett a világban, amikor a lehetőségek, életek beszűkültek, bezáródtak, a normális folyamatok még inkább megakadtak, s tervek, projektek kerültek felfüggesztésre a megjósolhatatlan kimenetel, az egész emberiséget érő kataklizma következtében. S hasonló prózai következményként értelmezhető a tudatok, énvilágok beszűkülése, amit az egymástól teljesen független énelbeszélők monomán megszólalásmódja is érzékeltet, illetve a terek, élethelyzetek zártsága, ahol a társasházi miniatűr erkély válik az önmegvalósítás helyszínévé. S ugyanezt mondja ki a mű utolsó egységében az az önreflexív kérdés, hogy vajon miért nem viszi ki az elbeszélő-író a szereplőit a lakásból. „Az a probléma, hogy a szereplőid soha nem mennek sehová. Erre jöttem rá. Egyszer csak bevillant. Ott ülnek a konyhában meg a szobában, néha kicsit beszélgetnek, néha kicsit gondolkoznak, kimennek a mosdóba, de nem indulnak el a világba. Valahová. Legalább a közértbe.”Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Forgách Kinga
Ex libris

Deres Kornélia: BOX
Fekete Vince: Halálgyakorlatok
Erdős Virág könnyei
Kustos Júlia: Hullámtörő

Smid Róbert
Megjátszott messiás

Gerőcs Péter: Werkfilm. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 320 oldal, 4500 Ft

Gerőcs könyve jól azonosíthatóan két előképre épít. Az egyik Mészöly Filmje, amelynek elbeszéléstechnikájára bizonyos pontokon rájátszik azzal, hogy a werkfilmeseket teszi meg narrátorrá. De Mészöllyel ellentétben Gerőcs szövege a múlt és a jelen közötti kölcsönhatás helyett a film, annak forgatása, a werkfilm és a werkfilmkészítés közötti átjárásokat mutatja be. A másik forrás egyértelműen Térey Káli holtakja. Nemcsak konkrét utalásokat találunk erre a Werkfilmben, például, hogy János – aki a fővárosiak egyik vezetőjét, Lászlót játssza – elindul a „falubeli neveket” megismerni, hogy személyesebbé tegye a viszonyát Perőcsénnyel, úgy, ahogy Alex meglátogatja nagyapja sírját Kálban.Tovább

Csehy Zoltán
Fallosszal és fallosz nélkül

Cserna-Szabó András: Zerkó – Attila törpéje. Helikon Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 410 oldal, 4299 Ft

Olykor mintha Spiró Fogságának paródiáját olvasnánk, vagy Faludy György Karotonjának sokkal jobban sikerült rokonát. Kicsit olyan a regény hagyományhoz való viszonya, mint Caius Geganius Plancus, Zerkó egyik egyszerre ínyenc és perverz tulajdonosának a kéj új formáihoz. Plancus, miután megőrül, lyukakat furat mindenüvé, fákba, emberekbe, tárgyakra, hogy a személyes élvezet új formáit lelje meg (az őscopyright Suetoniusé). A narrátor is lyukat fúr mindenbe, ahonnan új élvezetre lát esélyt, legyen az a vandál hiedelemvilág, a buddhizmus, a kereszténység, a Lucifer-kultusz, az antik mágia, egyszerre parodisztikusan allegorikus és kedélyesre butított „drámaelemzés”, vagy épp Ildikó, a bérgyilkos „gót luvnya” sztorija, aki elképesztően hosszú nyelvére szerelt gyűrűvel csókolta halálba Attilát.Tovább

Szántai Márk
Balaton retró

Zajácz D. Zoltán: Haragos Ba­la­ton. General Press Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2022, 301 oldal, 3490 Ft

Míg a balatoni hangulatteremtés jól működik, addig a nyolcvanas évtized mindennapjainak, atmoszférájának aprólékos ábrázolása mintha hiányt szenvedne a kötetben. Jóllehet, a zsánerirodalomtól ilyesmit eleve kevésbé várunk. A korra jellemző autótípusok, közlekedési lehetőségek, épülő autópályák számba vétele megjelenik ugyan, azonban az a zamat, ami igazán „retróvá” tenné a történetet, nem domborodik ki igazán.Tovább

Weiss János
A lehetetlen lehetősége

Nemes Nagy Ágnes: A Névtelenek Senkiföldje. Szerkesztette és az utószót írta Ferencz Győző, a szöveget gondozta és a jegyzeteket írta Szlukovényi Katalin. Jelenkor Ki­adó, Budapest, 2022, 816 oldal, 7999 Ft

Ez a kötet mindenesetre ékesen bizonyítja, hogy a versről való beszéd Nemes Nagy életművének egyik legnagyobb témája és kihívása. A költők csak nyöszörögnek, majd görcsösen bezárják a szájukat, és ez érthető, ugyanis „minden vers megmagyarázhatatlan”. (793.) Megmagyarázni (elemezni) azt, amit nem lehet, ez az igazi kihívás. És e kihívás mögött ott áll a modern költészet megrázkódtatása: „Lehet-e [verset] írni egyáltalán? Attól tartok, nem mondhatok mást, mint hogy írni nem lehet, de kell.” (17-18.)Tovább

Huszár Ágnes
Áttétes emlékek

Seres László: Láger sztornó. Scolar Kiadó, Budapest, 2022, 184 oldal, 2990 Ft

Az alapkérdés annak az ókori közhelynek az igazsága, tanul-e az ember(iség) a történelemből. Az emlékezetkultúra magabiztos optimizmussal hirdeti ezt, szóban és írásban, szoborban és mozgóképben, de ami megvalósul belőle, az sokszor csak áltörténelmi frázis, giccses kacat, ez esetben “a halálblokkot ábrázoló kitűzők, őrtorony alakú hűtőmágnesek, rabruhás plüssmackók” (61.)Tovább

Kácsor Zsolt
Lélekmozgatás cukrászdában

Zoltán Gábor: Levegőt venni. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 213 oldal, 3990 Ft

Először azt gondoltam, hogy lehetetlen lesz ezt a könyvet úgy elolvasni, hogy az ember fejében hátul ne motoszkáljon az Orgia és a Szomszéd, az eddigi életmű két csúcspontja. De az előérzetem nem igazolódott be: annyira más világot, világokat látunk ezekben a novellákban, s annyira más nyelvet, hogy a két említett regényt már a harmadik írás után elfelejtettem. Ami nagy szó, merthogy ez a novelláskötet a maga nemében egy újabb remekmű, az életmű újabb csúcspontja, amely az Orgiától és a Szomszédtól függetlenül, önmagában is lélekmozgató erővel bír.Tovább

Mayer Zsófia
Gyerünk a moziba, be!

Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood. Pozsonyi Pagony Kiadó, Budapest, 2022, 409 oldal, 4490 Ft

Az első világháború kiváltó okait személyes sorosokon keresztül tapasztalhatjuk meg. Megtudhatjuk, az asszimilációs törekvéseket nem lehet csak az egyik oldalról vizsgálni. Egy román kisfiú kénytelen magyarul tanulni az iskolában, szülei tiltakoznak a magyar nyelv mindennapi használata ellen. A feminizmus, a nők felelősségvállalása és társadalmi szerepvállalása Szilvássy Carola grófnő viselkedésén keresztül bontakozik ki, aki többszörösen is kitűnik az arisztokrata nők közül. A művészetek iránt elkötelezett, rajong a testmozgásért és nem utolsó sorban férjétől külön él.Tovább

Babiczky Tibor
Gyakorlat és gyönyör

Borbély Szilárd: Halotti Pompa. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 200 oldal, 3499 Ft

A Halotti Pompa meghatározó olvasmányélményem volt húszas éveimben – és maradt mind a mai napig. A benne felsejlő fájdalom irdatlanságát aligha lehet felfogni. És talán megírni sem lehetett volna mai nyelven, a mai látszólag kitárulkozó, valójában a direkt érzelmeket elfojtó narratív elvárások között. De éppen a középkori megszólalásmód pőre közvetlensége, a kortárs olvasóban primer befogadói tapasztalatként megjelenő nyelvi idegenség, nemkülönben esetlenség érzése teremti meg azt a szükséges távolságot, amely a személyes közölhetetlent az univerzalitás perspektívájába helyezi. A Halotti Pompát olvasni valódi gyászmunka, egyszerre visz távol önmagunktól és helyezi át észrevétlenül az önmagunkra tekintés fókuszpontjait.Tovább

Benedek Szabolcs
Kőkemény munka

Nagy Gerzson: Ablak az Ontario-tóra. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 272 oldal, 3990 Ft

A folytatás lehetőségével számolva a mostani regényben sem meglepő az önéletrajzból merítkező dramaturgiához leginkább passzoló egyes szám első személyű narráció használata – amely mellett megjelent egy másik, egy egyes szám harmadik személyű is. Utóbbiban a figura már nem Budapesten, hanem Torontóban van, sőt maga a könyv is azzal kezdődik, hogy hősünk kibérel egy, az Ontario-tóra néző lakást. A vívódásra okot adó nők száma pedig az eredeti tervekhez képest emelkedett, a fiatalkori szál után tíz évvel játszódó kanadai események során is találkozunk velük.Tovább

Stőhr Lóránt
Apai ölelés

(Jacqueline Lentzou: Hold 66)

Jacqueline Lentzou a kortárs európai művészfilmes fősodortól eltávolodva szólal meg a mozgókép nyelvén. Ez az ellépés azonban az elsőfilmesek tétova útkeresésének hat. Az eredeti görög (és angol) cím is sokatmondóan zavaros: Hold. 66 kérdés – ezek a kérdések azonban nemcsak a magyar címből tűntek el, a filmben sem fogalmazódnak meg. Az erős várakozásokat ébresztő drámai alaphelyzet közel két órán keresztül nem sokat mozdul, fullasztó unalomban telnek a percek.Tovább

Herczog Noémi
Rutin és debüt

(Fábry Sándor: Etűdök rókafűrészre – Akvárium Klub; Rainer-Micsinyei Nóra: Innen szép nyerni – Dumaszínház)

Rögtön itt is van valaki, színészi kvalitásokkal, és akin végre nevetni is lehet, nem csak mosolyogni. Ez ritka, mint Pintér Béla és Bödőcs Tibor. Rainer-Micsinyei Nórát – most legyen RMN – én még kaposvári főiskolásként jegyeztem meg magamnak, már akkor is a humoráról. Azóta Enyedi Ildikó-filmeken át a volt Szputnyik Társulaton keresztül sok fontos előadásban szerepelt, leginkább mégis epizódszerepekben. A magyar színház felismerte, mégsem tudta értékelni, talán mert ritkán és csak kivételes esetben képes értékelni egyéniségeket.Tovább

Siba Antal
Kik azok az idióták?

(Magyar–angol, olasz–magyar a televízióban)

A stadionban így 30 ezernél több gyerek volt, és tizedannyi felnőtt. Ennek aztán az lett a vége, hogy a rasszizmus ellen térdepeléssel tiltakozó angol játékosokat az iskolások fütyülték ki. Az angol szövetségi kapitánynak, mint meccs után elmondta, eleinte tetszett a gyerekekkel teli stadion, aztán meglepődött a pfujoláson. Gareth Southgate angol szövetségi kapitány azt mondta: „Azért térdelünk, hogy ezzel is nevelni próbáljunk. Úgy gondolom, hogy a fiatalokat csak az idősebbek tudják befolyásolni, így a füttyszó nekem öröklött gondolkodásnak tűnik. (…)”Tovább

Fáy Miklós
Anyagi vonzatok

(Verdi: Don Carlos – Magyar Állami Operaház, június 5.)

Ha időben szólnak, hogy Matthew Polenzani lemondta a fellépését, akkor engem se nagyon kellett volna győzködni, hogy az előadás kihagyható. Kiért is kell ekkora összeget fizetni? Gábor Gézáért? Vagy azért a különleges Fülöp–Főinkvizítor kettősért, ahol Palerdi András a szólamának az alját nem bírja elénekelni, Gábor Géza a szólamának a tetejét, amiből sajnos nem az jön ki, hogy ketten együtt azért legalább a kettős felét eléneklik, hanem hogy a fele sincs meg, semmi sincs meg, aki a hangokért jár operába, annak itt ma rossz napja volt.Tovább

Károlyi Csaba
Három árnyalat

(Három az igazság. Szénási Sándor műsora. Klubrádió, hétfő 15.00–16.00)

Szeretem, hogy nem húzzák feszesre, nem igazodnak a napi politikához, nem nagyon akarják megmondani a tutit, hanem morfondíroznak, emlékeket idéznek, részleteket elemeznek, dilemmázgatnak. Értelmiségi lekvárzsibbasztás, mondhatná a gyors információra váró rádióhallgató. De nem. Pont az a jó, hogy vannak árnyalatok. Mert semmi nem egyértelmű. Minden nagyon bonyolult, és a legszimplább hírek hátterében is sok évszázados történelmi, gazdasági, irodalmi, szellemi, mentális folyamatok állnak.Tovább

Nádas Péter
Néhány további szó

(Megnyitó Gothár Péter fotókiállításához)

I R O D A L O M

Jenei Gyula
Játszmák

A főiskolai társak között is volt, akiről elterjedt: besúgó. A rendszerváltás után terjedt el. Már korábban is lehetett hallani ezt-azt, hogy jobb, ha előtte nem beszélünk bizonyos dolgokról. Őt, azt hiszem, a főiskola óta nem láttam, de valamelyik közösségi oldalon bejelöltük egymást. Ő engem? Vagy én őt? Nem emlékszem. Persze nem kérdeztem rá, hogy annak idején írt-e jelentéseket. De vajon tényleg írt, vagy csak terjesztették róla? Lehet, hogy ha találkoznánk, most már megkérdezném. Kíváncsiságból. De bevallaná-e? Különben nincs bennem indulat.

Ahogy a tartótiszttel szemben sem, akivel munkatársak lettünk, miután már nem volt tartótiszt. Egy szegedi kollégiumban dolgoztam akkoriban, s új tanárkollégát kaptunk. A híre megelőzte. Tudtuk, hogy nyomozó, de hogy pontosan milyen területen dolgozott, csak később derült ki. Vaskos, lassú, negyven-ötven közti férfi volt. Amikor először beköszönt a kollégiumba, nem vetette le nagy, szürke ballonját, sőt egyik kezét egész idő alatt ki sem vette a kabátzsebből. Később azon viccelődtünk, biztosan a pisztolyát szorongatta.

De hamar fölengedett, jókat lehetett vele beszélgetni. Fociszakkört indított. A gyerekek imádták. Nem emlékszem, hogy edzette őket, beállt-e közéjük játszani mackós termetével, viszont jól csinálta, év végén a csapatunk fölényesen nyerte a kollégiumok közötti városi bajnokságot. A srácok a győzelmi hangulatban levegőbe dobálták nagy testű mesterüket.

Aztán elkezdtek tünedezni diákpénzek, ötven, száz forintok. A rendőrök csapdát állítottak, s kiderült, régi kollégájuk a tettes. Kellett neki italra. A testületből is az alkoholizmusa miatt menesztették. Később egyetemi tanára mondta róla: évfolyamának talán a legtehetségesebb diákja volt. Aztán ő lett, vagy egyike lett azoknak, akik egyetemistákat szerveztek be besúgónak. A kollégiumunkból egy falusi napközibe száműzték. A gyerekek bizonyára ott is szerették, ám nem sokkal később halálhírét hallottam. Tovább

Nagy Gerzson
Eszterke

Eszterke lakása olyan, Miki itt elakad, általában itt akad el, amikor a lakás kerül szóba, nem olyan, hanem akkora, a mérete jellemzőbb, mint a minősége, nem jut eszébe az előre kigondolt hasonlat. Mint egy bálterem. Vagy könyvtár. Terjedelmes leírás következne az ingóságokról, úgymint bútorok, tonettszék, ezt megjegyezte, nem koloniál, az teljesen átlagos volna, nem is átlagos, inkább átlag alatti, majdhogynem gáz, az anyjánál van ilyen, csavart kosszarv alakú asztalláb, itt hiába keresné, benézhetne a hálószobába is, az vajon honnan nyílik, a bejáratnál balra tágas nappali, hosszú könyvespolc a fal mentén, a könyvek ábécérendben, külön a magyar, a külföldi és az idegen nyelvű irodalom, az anyjánál a gerincek színe szerint. A másik oldalon zongora vagy pianínó, nem tudja a különbséget, festmény, tippre valamelyik nagybányai, az ablak előtti állványon zöld növények, Mikinek minden zöld növény filodendron. A hatalmas, fémkeretes ablak a Dunára néz. Szalon, nem nappali.Tovább

Magyar Dániel
Tegyük fel, hogy buszozunk

Tegyük fel, hogy felszáll a buszra Isten, éppen arra, amelyiken én is utazom, mert ritkán, de buszozom néha, mindig két pont között, vagyis az egyik helyről a másikra szeretnék eljutni, ez minden tömegközlekedésemben közös, általában is jellemző a mozgásaimra, de a Gondviselőére nem, ő nem azért szállt fel, hogy eljusson mondjuk a Kálvintól a Nyugatiig. Ha szeretne eljutni, inkább kivárná, amíg befejeződik a metró felújítása, és azzal utazna, az idő neki nem számít, amúgy sem siet sehová.

Felszállna, mondjuk kisgyerek képében, mert alkalomadtán bármilyen alteregója vagy avatárja lehet, ezt érdemes végiggondolni, racionális elemzésnek alávetni, hogy vajon bármilyen emberi formában szólhat-e hozzánk az Isten, és ha nem, akkor milyenben nem. Van-e ebből az aspektusból relevanciája annak, hogy a kisgyerek roma-e. Ha a nagyobb fiúk lökdösik, és a szemében rémület látszik, akkor a sötétebb vagy világosabb bőrszín által körülvett szemgolyóban a rémület relatíve másként érzékelhető? Máshogy tükröződik az íriszen? Ha nem nézem, hogy mi történik, és elfordítom a fejem, akkor nem történik?Tovább

Háy János
Darázs

Darvasi László
Vidám magvetős est a Magvető Caféban magvetős barátokkal és ismerősökkel 2022. május 13-án, pénteken

„A GYŰLÖLKÖDÉSNEK KELLENE VÉGET VETNI” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.06.09.


A TARTALOMBÓL:

 „Őfelségének én nem vagyok senkije sem” – A kritikai szemlélet az, ami megkülönbözteti az újságírást a propagandától – mondja Bodacz Balázs, aki az ATV-ben tér vissza a képernyőre. Interjú

 A gyűlölködésnek kellene véget vetni – A politika túl nagy szerepet kapott a mindennapokban. Két ember között is, akik megismerkednek, pár perc után ez a téma – mondja interjúnkban Nagy Zsolt

– Teljesen esélytelenül – Radó Péter: Mintha betört volna a kormány egy oktatáspolitikai múzeumba... Interjú

– „Ezért is volt az én fészkelődésem” – Szálinger Balázs a magánkönyvkiadás örömeiről és nehézségeiről, a helyek fontosságáról és Mikes Kelemenről. Interjú

– Nem állnak csehül – Milliárdos osztalékkal ülhet a bársonyszékbe Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akit Tombor András válthat az orosz–magyar vasúti bizniszben

– Tud róla, hogy ön is újra disznózsírt eszik? – A gyárak az étolajhiány miatt lassan visszatérnek az állati zsiradékokhoz. Számos konzerv összetétele megváltozott. Az orosz–ukrán háború következő „áldozata” a liszt lehet

 Gyenge forint, méregdrága nyaralás – Az unióval folytatott viták és a különadók miatt esik a nemzeti valuta árfolyama

– Vágyak és valóság – Három gyerek, három szoba, sok sertés – Mi változott Magyarországon 15 év alatt? Infografika

– Elszabotált népszavazás – Elmaradt a referendum az Ujváry-alkotóházról, miután a kisoroszi önkormányzat eladta azt a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Petőfi Kulturális Ügynökségnek

– A magyar falu, amelynek egyetlen lakója van – Ahol a sár leveszi a cipődet · Nagyecsér veszte a soha el nem készült műút volt. Riport

 „Renault-ból Moszkvics, McDonald’sból Mc” – A nagy nyugati márkák megtalálják a kiskapukat ahhoz, hogy ugyan betartsák a szankciókat, de mégse veszítsék el véglegesen az orosz piacot

– Aki jobban kommunikál, helyzeti előnybe kerülhet a háborúban – Rácz András Ukrajna kommunikációjáról, az orosz propaganda letiltásáról és arról, honnan érdemes tájékozódni.

 Szakítópróba vagy csak vihar a biliben? – Mi lesz a szlovák kormánykoalícióval?

– Halálos lehet a nyár a fronton – Egyre valószínűbb, hogy az elkövetkezendő hetekben az ukrajnai háború még véresebb szakaszába érkezhet

– Kelet és Nyugat között – Kiviszi-e az EU-ból a Fidesz Magyarországot? Mennyire tartozunk valójában a Nyugathoz, mi közünk a Kelethez? A maihoz hasonló politikai ingadozásra a magyar múltban bőséggel találunk példát

 A gonosz banalitása és a drága kegyelem – Eredeti formájában olvasható a gyermekmentő evangélikus lelkész, Sztehlo Gábor háborús memoárja

– A két különböző Lotti – Ritkán adódik lehetőség arra, hogy egy egypetéjű, de totálisan eltérő környezetben felnőtt ikerpárt vizsgálhassanak, így nemrégiben egészen nagy szenzációt keltett egy amerikai–dél-koreai testvérpár esete

 Kavicsút a reptérig – Jimmy Carter élete legnagyobb eredményének tartja az alaszkai természetvédelmi törvényt, amelynek szigorú betartatása azonban felszínre hozta a környezetvédelem és a helyi lakosok érdekeinek konfliktusait is

– Ki építi Paks II.-t? – Finnország leállította az oroszok által építendő erőmű munkálatait, Magyarország azonban egyelőre kitart amellett, hogy Pakson az oroszokkal építtet új blokkokat. Mintha más kivitelezők nem is lennének a világon

 Füttyök és stadionok – Másért éltek ezzel a jelzéssel a Puskásban, és másért a kézilabdacsarnokban, ahogy más az oka annak is, hogy egyik stadionban sem volt telt ház

Publicisztika:
– Dévényi István: Filmet a filmgyárból
– Gulyás Balázs: A gyűlölet erzsébetvárosi karmestere – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Alap(talan) jövedelem
– Szerető Szabolcs: Kilépő – Álláspont
– Nagy Bandó András: Reménykedő reménytelenek
– Szabó Antal: Levél a jövőből
– Nagy Attila Tibor: Le a parlamenttel! – A NER uralma alatt
– Pápay György: Isten óvja, miniszterelnök úr! – Titkos köztársaság
– Radnai Dániel Szabolcs: Vázlat Moldova Györgyről
– Vona Gábor: Ki akarta levadászni Jakab Pétert? – Polip
– Híd Jenő rajzol: Vlagyimir bácsi, a gyermekek nagy barátja
– Szenczi Tóth Károly: Dresszkód
 Pethő Tibor: Tobruk – Ószleng
– Dévényi István: Itt írnod, halnod kell – Moldova György emlékére
– Ficsor Benedek: Példaképekből márkanevek – Szotyola
– Puzsér Róbert: A Gyurcsányon belülre sodródott Jakab Péter önfelszámolása
– Marabu: Alsós matek

Kritika:
– Verejtékszagú munkások és csábító lányok a Maximból – A valóság szerelmese – Czene Béla festészete. Kieselbach Galéria
– Ki ismerheti igazán a nagy Shakespeare-t? – Karen Sztyepanjan – Shakespeare, Bahtyin és Dosztojevszkij: hősök és szerzők a kitágított valóságban
– Mi az élet? – Paul Davies: Démon a gépezetben
– Olajban az igazság? – A kastély (Borgen) dán sorozat, Netflix
– Az asszír birodalom is megbukott – Hargittai István: Jeremiás nyomában – Beszélgetések Komoróczy Gézával

Átlátszó-melléklet
– A Fidesztől kérdezték, mit válaszoljanak az Átlátszónak
– Luxustanya épül Szentendrén, a természetvédők tiltakoznak
– Kiszivárgott adatbázis árulkodik a dubaji milliárdosokról
– Tiborcz cége építette, Nyerges Zsolt lakja
– Koronavírus: furcsa eltérés a halálesetek számában
– Hoztak a konyhára a védettségi igazolványok

Nyugati Tér – A Libri melléklete

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.06.08.


A SZERK.


A SZERK.
Példaképek

Szombaton meccset nyert a magyar labdarúgó-válogatott, hatvan év múltán legyőzte az angolokat. A meccs furcsasága az volt, hogy nagyrészt gyerekekből álló közönség előtt játszották; mondhatnánk azt is, milyen nagyszerű dolog, hogy a futball jószívű magyarországi urainak jóvoltából nem fizető nézők, hanem a futballért rajongó lurkók lehettek részesei ennek a világra szóló diadalnak.

A SZERK.
Diagnózisok

A Trianon-napi megemlékezés egyik attrakciója Kövér László Hír Tv-nek adott interjúja volt. Ebben a házelnök egyebek közt kifejtette, hogy bár régóta figyeli a világpolitika eseményeit, nem emlékszik rá, hogy „egy segítségre szoruló, bajban lévő ország vezetője olyan hangot mert volna megütni bárkivel szemben, mint amilyen hangot Zelenszkij elnök úr nemcsak Magyarországgal szemben, hanem akár a német kancellárral szemben is megüt”, utóbbi esetben a nagykövetén keresztül.

PUBLICISZTIKA


TÁLAS PÉTER
Teher alatt
Ukrajna jövőjéről

Arról, hogy a háború milyen pontos következményekkel jár Ukrajna határaira és állami létére nézve, kevés biztosat tudunk állítani az orosz agresszió negyedik hónapjában. Ezt akár pozitív fejleménynek is tekinthetjük, hiszen azt jelenti, hogy az orosz hadsereg eddig nem volt képes megtörni az ellenállást, elfoglalni és csatlós állammá tenni Ukrajnát, s a beloruszhoz hasonlóan az orosz birodalmi politika foglyává tenni az ukrán nemzetet.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Gergely: Zene hetilapra
Érzelemgépek

Minden hangszer tökéletlen. A mesteri előadóművészt éppen az teszi, hogy instrumentuma hiányosságai ellenére képes uralni a zenei folyamatokat. Minden hangszernek megvan a maga alapvető megszólaltatási módja, karaktere, miközben fontos elvárás az, hogy a muzsikus saját hangszerének jellegétől függetlenül a zenei kifejezés teljes skáláját tudja produkálni.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A biztonság mindig pénzbe kerül”
Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete

Putyint csak akkor lehet megállítani, ha a világ összefog és segít Ukrajnának. A nagykövetet többek között arról kérdeztük, van-e kapcsolat az Ukrajnából elhurcolt emberekkel, hogyan képzelik az ország újjáépítését, és mit gondol arról, hogy Magyarország felmentést kapott az olajembargó alól.

BELPOL

AZ ÜZEMANYAG-ÁRPLAFON HATÁSAI
Félig teli tankkal

Az Orbán-kormány antiinflációs csodafegyvereként bevezetett üzemanyagárstop a piaci szereplők egyikét sem hagyta érintetlenül. A kiskereskedőknek nyilvánvaló veszteséget okoz, a nagykereskedők megosztottak, de hosszabb távon még a fogyasztók számára sem egyértelműen áldásos az ársapka.

MAGYAR RENDSZÁM: OLCSÓBB BENZIN
Nem veheted el a magyarok kannáját!

Nehezen látszik összeegyeztethetőnek az uniós joggal a külföldi járműveket hátrányosabb helyzetbe hozó magyar benzin­ár-szabályozás.

NEM LÉTEZŐ ÉLELMISZERT IS VÉD HATÓSÁGI ÁRRAL A KORMÁNY
Vég nélkül

A kristálycukorral és a sertéscombbal együtt alapvető élelmiszerként szerepel a július 1-jéig érvényes árstoprendelet plakátjain a csirkeszárnyvég. Pedig élelmiszerüzletekben nem lehet hozzájutni, nyers húsra szakosodott állateledelboltokban sem mindig.

MIT HAGY HÁTRA KÁSLER MIKLÓS?
A csontember

A tudomány embereként érkezett a politikába négy éve, de délibábok kergetése jellemezte miniszterségét. A világjárvány idején szervezték ki az egészségügyet a kezéből, az oktatás is jelentős részben másokhoz került. Megmaradt neki szívügye, az őstörténet, ám e területen sem váltotta meg a világot.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ
„Ólomcipőben mennék”
Tóth Krisztina író, költő

Új regénye, A majom szeme hideg disztópia, amelyben egy beteg társadalom beteg folyamataira is rápillanthatunk. A könyv kapcsán a hatalom természetéről, írói szándékokról, a közönségnek tett engedmények kérdéséről és a közös sérüléseinkről beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET
„Utálom a fényképeimet”
Nemes Nagy Ágnes: „Maszk nem takarta már”

„Minek fénykép egyáltalán? Szappanreklám. Világéletemben rossz fényképeket csináltak rólam” – olvassuk a képeskönyv vége felé. Ahogy Nemes Nagy a róla készült fotókról vélekedett, és ahogy egy könyv ábrázolja őt, abban az életmű és életút jelentős paradoxonai is benne vannak. Keserűség és nagyság, önmérséklet és vágyakozás, siker és kudarc szétszálazhatatlanul forr egybe itt. És mindennek mégis elvitathatatlanul a sajátja valamiféle szépség, letisztultság, igéző bensőségesség – a magamutogatás legkisebb jele nélkül.

KÖNYVMELLÉKLET
Hogy értsük egymást
Deczki Sarolta: A jereváni rádió

A kötet a szerző utóbbi években született kritikáiból és tanulmányaiból ad koherens válogatást. Az írásokból az ismert kritikus és irodalomtörténész markáns portréja bontakozik ki, határozott kontúrokkal rajzolva körül nem csak érdeklődése tárgyát és irányát, és azt is, hogy mi a tétje számára az irodalommal való foglalkozásnak.

KÖNYVMELLÉKLET
Az idő gyűrődései
Gera György: Terelőút

Sosem hallottam ezelőtt Gera György (1922–1977) nevét, de most örökre meg fogom jegyezni. Terelőút című kisregénye először 1972-ben jelent meg a Magvető Kiadónál, Zsámboki Mária lektori javaslatára, aztán feledésbe merült, pedig egy remekbe szabott, az átlagból az újdonság erejével is kiemelkedő mű, amelyet most Kőbányai János fedezett fel újra.

KÖNYVMELLÉKLET
Viszketett a füle
Gerevich András: Légzésgyakorlatok

Pandémia, kudarcok, fegyveres katonák, vízbe fúlt menekültek, bálnavérben „tapicskolás”. Újraindított krematóriumok és a parttalan sóvárgás. Az élet értelmetlensége. Ahogy a kötet záróversében (Sikertelenül Bacon nyomában) áll: „[…] Ennyire telt. / Ezt hagyod örökül. Végül mindenből ez lesz, / mocsár: színekből, szavakból, érzésekből.” És nem könnyű az út idáig.

KÖNYVMELLÉKLET
Velük a vízözön
Martyn Rady: A Habsburgok. A világ urai

A magyar történelem ezer szálon fonódott össze a Habsburgok történetével: ez két korai 15. századi Habsburg-uralkodónkat is beleszámítva közel fél évezredes, korántsem konfliktusmentes együtt­élést jelent. A jeles brit történész publikációs listájában bőségesen találunk a magyar történelemmel (főleg a magyar középkori társadalomtörténettel) foglalkozó munkákat, így ha azt várjuk, hogy idővel a magyar szereplők hangsúlyosabbak lesznek a Rady felvázolta történetben, akkor nem is csalódunk.

KÖNYVMELLÉKLET
Politikai nyelvlecke

Huhák Heléna: Agitátorok. Kommunista mozgósítás a pártállam kiépítésének mindennapjaiban (1948–1953)

„A meglátogatott személyeknél általában jó hangulat tapasztalható, 2–3 kivétellel, akik iszákosak, és még az is kevés volna nekik, ha mindennap olyan részeg lehetne, hogy négykézláb mászkálna, ezek természetesen vagy közömbös vagy ellenséges magatartást tanúsítanak minden józan elgondolással szemben.”

KÖNYVMELLÉKLET
Maradjunk meg normálisnak
Bret Easton Ellis: Fehér

Kilenc évvel legutóbbi regénye, a Királyi hálószobák után a szerző egy nyolc esszét tartalmazó kötettel jelentkezett.

KÖNYVMELLÉKLET
Megszólító mód
Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák

A könyv elsősorban a tíz év feletti kiskamaszoknak szól, ezért sem a cselekmény, sem maga a szöveg nem túl bonyolult. Mégis, a jól felépített és éppen megfelelő mértékben kidolgozott történet olyan nyelvi megoldásokkal párosul, amelyekben a tizenegy-két éves olvasók először fedezhetik fel, hogy az olvasás nem csupán a kezdet és a végkifejlet között lejátszódó események követését jelenti, hanem egyfajta nyelvi élményt is.

KÖNYVMELLÉKLET – VISSZHANG
Anita Loughrey – Lucy Barnard: Erdei mesék minden évszakra

Pedagógiai alapvetés, hogy az olvasás tanítását más tantárgyi és nevelési információkkal érdemes összekötni, hiszen egy ilyen 2 in 1 megoldással nemcsak időt lehet megtakarítani, de a gyerek is játéknak vélheti azt, amit máskor rosszízű tanulásnak tart.

KÖNYVMELLÉKLET – VISSZHANG
Nógrádi Gábor: Alattunk a kincs

Zeréndvár lakói nyugodtan élik a szürke hétköznapokat: a felnőttek dolgoznak, a gyerekek iskolába járnak, soha nem történik semmi érdekes.

KÖNYVMELLÉKLET – VISSZHANG
Jessica Martinello – Grégoire Mabire: Rémes rendrakás

Kupika, a kis szőrmók szörny éppolyan lény, mint amilyennek egy szörnyet elképzelünk: fekete, gömbölyded, nagy éles fogai és karmai vannak. Szeret másokat megviccelni.

KÖNYVMELLÉKLET – VISSZHANG
Utazás álomországba

Az alcím ötperces esti meséket ígér, amelyek épp azt az időt töltik ki, amíg a gyerekek elalszanak (ahogy azt például egy Móricka nevű kedves szülő elképzeli).

FILM

INTERJÚ
„Majd elmegyek dolgozni”
Nagy Zsolt színész

Tizenegy évvel A vizsga után bújik ismét Jung András állambiztonsági ügynök szerepébe A játszma című folytatásban. Úgy gondolja, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt élni, de játszani sem lett könnyebb itthon. Továbbra is azt mondja, jobb lenne, ha befogná a pofáját – ennek ellenére beszélt az ellenzéki összefogásról, a vidékről és a Freeszféről is.

INTERJÚ
„Láttuk a büszkeséget”
Colin Trevorrow filmrendező

Tinédzserként látta az első Jurassic Parkot, 2015-ben, 38 évesen pedig már rendezte az aktuális részt, s utána folyamatosan részt vett a Jurassic Worldhöz köthető projektekben, hol producerként, hol rendezőként. A magyarországi mozikba megjelenésünk napján kerülő Jurassic World: Világuralom ismét az ő rendezése. A forgatás hátteréről beszélgettünk vele.

HOGYAN KÉSZÜLT A BESÚGÓ?
Átrendezett történelem

Sokan imádják, sokakat idegesít, rég nem látott vitákat kelt – megpróbáltunk utánajárni annak, hogyan készült az HBO sorozata, és mitől lett ennyire megosztó.

TÉVÉSMACI
Medvetanya

Amikor Sztupa és Troché a kikötőben keresték Ómafát, csak Sztupának volt módszere, Troché az intuícióira hagyatkozott. Sztupa módszere elsőre roppant egyszerűnek tűnt, tűvé kell tenni mindent, méghozzá sietősen. Bár a sietés mint metodikai elem azért ébresztett némi kételyt.

KRITIKA

FILM
A művészet nagy dolog
Samuel Benchetrit: Szerelmes nehézfiúk

A gengszter is csak egy érző ember, vágyik a szépre, a jóra, a romantikára, a művészetre. Főleg a művészetre. Lám, verselésre adja kopasz fejét a kikötő rettegett ura, midőn magányos szíve szerelemre gyúl, s alexandrinusban szerzett költeményeivel hódítaná meg a szupermarket ifjú pénztárosnőjét. S hát mi is a poézis?

SZÍNHÁZ
Szívre, májra, tüdőre, vesére
Rainer-Micsinyei Nóra: Innen szép nyerni

Főleg szívre, meg persze szájra megy. A színésznő stand-up komikaként is egyből megszeretteti magát. S azért kicsit májra is megy: Nóra azzal indít, hogy a Kaposvári Egyetem színművészeti szakán töltött diákévei alatt időnként megfordult az egyik hírhedt, bár elmondásában inkább vadnyugati bájjal bíró restiben, ahol már az elején véletlenül összecimbizett egy helyi nagy arccal, akitől az Aranyszív becenevet kapta.

LEMEZ
Csótányok a színpadon
Rolling Stones: Live at El Mocambo

A Rolling Stonest a hetvenes évek közepe óta nevezik a „világ legjobb rock and roll zenekarának”, de alig emlékszik valaki arra, hogy azokat az éveket az akkori rajongók inkább gyászkorszaknak nevezték.

KONCERT
Korai örömök
Nick Mason’s Saucerful of Secrets

Négy évvel ezelőtt sokan megmosolyogták a hírt, hogy Nick Mason világ körüli turnéra indul egy saját Pink Floyd-programmal. Tették ezt egyebek közt azért, mert a Pink Floyd dobosa már 1987-ben is kisegítő kollégára kényszerült (Gary Wallis játszotta az ún. drum-filleket), mivel az azt megelőző hat évben nem ült a hangszere mögé, és nem igazán bízott önmagában.

KÉPZŐMŰVÉSZET

KIÁLLÍTÁS
„Nem akar nekünk semmit elmondani”
Gothár Péter: Gombok a kabáthoz

Amikor 1971 nyarán a romhányi II. Rákóczi Ferenc Termelőszövetkezet új tejfeldolgozó üzemében csatasorba állították a Minipack-601 típusú csomagológépet, és ezzel a zacskós tej megkezdte hazai menetelését, a hírekben külön kiemelték, hogy a Minipack az Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelővállalat (Élgép) terméke, amelynek egyik üzeme Albertfalván, a Csurgói út 15. szám alatt működik.

VISSZHANG


VISSZHANG: KÖNYV
Kustos Júlia: Hullámtörő

Már megjelent ez a kötet, benne a Közelkép: az úszó, ha elfárad című verssel („…hogy elfelejtse a bután / tanult Odüsszeuszt és felesleges vágyait”), amikor Csák János innovációs és kulturális miniszter a kulturális bizottság ülésén hibásan idézte fel Odüsszeusz történetét. Ilyen is a költészet, látomásos.

VISSZHANG: KÖNYV
Irvin D. Yalom: Minden mulandó. Tíz pszichoterápiás történet

A Szemben a nappal vagy legutóbbi, a felesége halálát feldolgozó vallomásos Halálról és életről után a szerző ismét a veszteségek feldolgozásáról beszél, talán az életműve lezárásaképpen is.

VISSZHANG: FILM
Szabadság, egyenlőség, ínyencség

A herceg a király kegyeibe akar férkőzni, lucullusi lakomáján az udvarba bejáratos főrangokat vendégel, ám messze földön híres, s ezúttal is pazar étkekkel remeklő szakácsa szörnyű hibát vét: új fogást merészel az asztalra tenni.

VISSZHANG: FILM
Top Gun: Maverick

Amikor 1986-ban bemutatták az amerikai propagandának sem utolsó Top Gunt, a fáma szerint hirtelen megugrott a haditengerészethez jelentkező fiatalok száma. A hamar világsztárrá avanzsáló Tom Cruise ugyanebben az évben csatlakozott a Szcientológiai Egyházhoz, nemsokára pedig már toborzott is oda embereket.

VISSZHANG: LEMEZ
Shabaka: Afrikan Culture

Néhány éve, amikor a Fekete Párduc című szuperhős filmben a királyfinak az őt megillető trónt kellett elfoglalni, Wakanda földje úgy tárult az amerikai (és más országbeli) fekete kisebbség elé, mint Mózes népe elé a bibliai Kánaán.

VISSZHANG: LEMEZ
Harry Styles: Harry’s House

A One Directiont a brit X-Faktor műsorában rakták össze 2010-ben, de a kísérlet jól sikerült, és a következő években nagy szerepük volt a fiúbandák reneszánszában.

VISSZHANG: LEMEZ
Bettika Quintet: Víz

A pár éve működő formáció, a 2021-es Müpa Jazz Showcase szakmai fődíjának nyertese népzenei motívumokat, irodalmi nyersanyagot is asszimiláló, improvizatív zenét játszik. Jazz, autentikus muzsika és csipetnyi rock találkozik, ráadásul az arányok, a megvalósítás formái, az egyes hangszerek és persze Bakos Bettika sokszor hangszerként kezelt vokáljának szerepe is kompozícióról kompozícióra változik.

INTERAKTÍV


RÉS A PRÉSEN
„Nálunk jó dolgok történnek”

Oszkó-Jakab Natália igazgató, Művészetek Völgye

Egy hét kultúra 2022/23.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/23.

Rövid hírek: kék, víz, cápa...

Szüret 2022/23.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

MI A KOTTA?
Makacsul súlyos

Klasszikus zenei programajánló a 2022/23. hétre

TUDOMÁNY

NEKROLÓG
Maga volt a gyógyszer
Falus Ferenc (1950–2022)

A sors kegyetlensége, hogy a mindenkiben a jót feltételező orvosvezető, az őszinte és végtelenül tisztességes Feri nincs többé. Hamar, fájdalmas gyorsasággal hagyta el tanácsaira szoruló embertársait, a gyógyításra szoruló magyar egészségügyet.

LÉLEK

DEPP KONTRA HEARD
A bűnösök mi vagyunk

Véget ért Johnny Depp és volt felesége, Amber Heard rágalmazási pere, amelyhez hasonló bulvárszenzációt talán csak O.J. Simpson tárgyalása hozott. Depp egy hasonló ügyet két éve már elvesztett az Egyesült Királyságban, most azonban ő győzött: végül 10,35 millió dollárt ítéltek meg számára. De nyert-e itt bárki is?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Újkáposztaszezon

Currys-paradicsomos káposzta karamellizált sült káposztacikkel

KERTÉSZ LESEK
Retró Lángos

Vannak bizonyos ételek, amelyeket kizárólag bódéban illik árulni. A sült kolbászok és halak mellett elsősorban a lángos ilyen, a palacsinta határeset.

POKOLI TEMPÓ: MÁR MINDEN HATODIK PALOTA A NER-É AZ ANDRÁSSY ÚTON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.06.10.


Szőlőbirtokok, borászatok? Jachtok? Magánrepülők? Korábban ezek voltak a „nemzeti nagytőke” státuszszimbólumai, mára azonban felzárkóztak ezekhez a paloták is. Nem máshol: a magyar Champs-Élysées-n. A Válasz Online gyűjtése szerint az Andrássy úti házszámok hatoda már NER-fennhatóság alá tartozik – ez a forgalomképes rezidenciák majd’ kétharmada. A szerencsés nyertesek között találjuk Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt, Tiborcz Istvánt, Schmidt Máriát és a Hell (pokol) nevű energiaital-gyártó tulajdonosi körét is. A panamagyanús eladási-felvásárlási hullám persze a szocialista ciklusokban indult – viszont máig tart. S hogy jót is mondjunk: ezek az épületvásárlások, -átalakítások nem csak a nyitóképünkön szereplő gigantikus Hell-logót tették hozzá a városképhez. Itt-ott azért némi méltóságot, rendezettséget is.


A belvárost a Városligettel összekötő Andrássy út az 1896-os millenniumi ünnepségekre az ország legfontosabb reprezentatív vonulási területe lett, amely ma már az UNESCO világörökségének is része. A paloták, villák, nyaralók építtetésében kulcsszerepet vállalt a 19. századi arisztokrácia – aligha csoda, hogy a mai „nemzeti nagytőke” is igyekszik demonstrálni befolyását, elismerést kapni legalább a műemléki értékek átörökítéséért (vagy egyszerűen csak hasznot húzni a sugárút értékeiből).

Álljon itt egy gyors terep- és seregszemle! Mivel az 1-től 132-ig számozott Andrássy út körülbelül fele társasház, továbbá relatíve sok a közintézmény (Operaház, múzeum, iskola, nagykövetség, konzulátus), valójában csak a paloták negyede tekinthető valamennyire forgalomképesnek. Korlátos „jószágokról” van tehát szó: végigjártuk a sugárutat és a tulajdoni lapokat is mind átfésültük, így bizton állítjuk, hogy mindössze 34-35 olyan házszám adódik, amely esetében az épület relatíve könnyen (és egyben) eladható vagy felvásárolható. Nos, ebből mára 21 került a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez – mely gyűjtőfogalom alatt most a feltétlen Fidesz-hűségben utazó gazdasági potentátokat és a velük együttműködő társutasokat értjük.

A miniszterelnöki bizalmas Mészáros Lőrincnek három, a kormányfői kötélbarát Garancsi Istvánnak – Csányi Sándor OTP- és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel közösen – szintén három, a Tiborcz Istvánnal rokonítható köröknek kettő Andrássy úti palotája van. Dupla házszámú ingatlanegyüttest szerzett Schmidt Mária, a politikaiközeli csúcsragadozókkal egyre több üzletet kötő Jellinek Dániel – és ugyanez igaz Matolcsy György jegybankelnök „leágazásaira” is. Önálló rezidenciával büszkélkedhet a Lázár János régi-új miniszter és Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, médiamogul résztulajdonában álló egy-egy érdekeltség, valamint a hatalomközelivé szelídült Gattyán György, a jobboldallal is rendületlenül bizniszelő Veres „Wallis” Tibor, a Fidesztől valamelyest eltántorított, de még mindig hasznos Spéder Zoltán, illetve a kormányzati milliárdokat besöprő Hell-cégcsoport. Akad még további egy épület, ahol a lakások adásvételét a letelepedésikötvény-botrányprogram fő haszonélvezői menedzselték.

Az alábbi virtuális sétán darabról darabra bemutatjuk az érintett palotákat, tervezőiket, építtetőiket, mai gazdáikat – és azt, hogy az ántivilágban mire használta e hajlékokat a „munkáshatalom”, a KISZ vagy a Hazafias Népfront. Meg persze azt, hogy a házak miként veszítették el közvagyon jellegüket a – volt terézvárosi alpolgármester után – Fürst György-korszaknak nevezett esztendőkben, esetleg a Gyurcsány-érában vagy épp a mostani Orbán-rendszerben...

AZ ANYÓSÁTÓL ÖRÖKÖLTE, Ő MAGA 71 ÉVE VEZETI A KIADÁSAIT NAPRÓL NAPRA

TELEX
Szerzők: HAÁSZ JÁNOS, KERESZTES BENCE
2022.06.10.


Több mint 70 éve vezeti kockás füzetekben a családi kasszát egy idén 90 éves asszony. Éva néni az anyósától is megörökölt ilyen feljegyzéseket, így egészen 1936-ig visszamenőleg nézhetjük meg, milyen volt Magyarország és a magyar gazdaság története alulnézetben...


FELEDY BOTOND: AZ ÁLLAMFÉRFIÚI NAGYSÁG ITT KEZDŐDIK

JELENVALÓ / VIDEÓ
Riporter: BENYÓ RITA
2022.06.06.Európának a világpolitikai folyamatokban nagyon rossz a pozíciója, mert nem lehet ütőképes diplomáciát csinálni katonai erő nélkül – mondja Feledy Botond külpolitikai szakértő, aki szerint a keleti nyitást radikálisan újra kell gondolni. Szerinte a rezsicsökkentésre fordított pénzből inkább az energiahatékonyság javítását kellene megoldani. Az államférfiúi nagyság ott kezdődik, amikor nem népszerű, hanem hasznos döntést kell hozni – szögezi le.

NÁDAS PÉTER ÜNNEPI KÖNYVHETI MEGNYITÓBESZÉDE, 2022

ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2022
Szerző: NÁDAS PÉTER
2022.06.09.2022. június 9-én Nádas Péter nyitotta meg a 93. Ünnepi Könyvhetet, a Vörösmarty téren, a Gerbeaud-ban. 

Videó: Oláh Gergely Máté