2021. március 23., kedd

252 HALOTT, AKADOZÓ VAKCINÁLÁS, ZÉRÓ TÁJÉKOZTATÁS - HOGY JUTOTTUNK IDE?

PARTIZÁN
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2021.03.23.A mai napon újabb 'negatív-rekord' állt be: soha egyetlen nap alatt nem haltak meg ennyien a polgártársaink közül. Jandó Zoltánnal (G7) és Haszán Zoltánnal (444) azt jártuk körbe, hogy miért ilyen hézagos a kormányzati információszolgáltatás, miért akadozik ilyen látványosan a vakcinálás, és hogy milyen kilátásaink vannak a következő napokra-hetekre vonatkozóan...

EGYETLEN ORSZÁGBAN SEM ÁPOLTAK MÉG KÓRHÁZBAN ENNYI KORONÁS BETEGET LAKOSSÁGARÁNYOSAN

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.03.23.


- A járvány egyéves történetében, világszinten is példátlan terhelés hárul a magyar kórházakra.

- Jelenleg csak Bulgária mérhető hozzánk, ha pedig régiós adatokat is nézünk, már ott tartunk, ahol Lombardia tavaly tavasszal.

- Oltásban, tudásban, védőfelszerelésben jobban állunk, mint akkor, de a szakszemélyzet hiánya nagyon aggasztó.

- Egyre hangosabbak az egészségügyi dolgozók segélykiáltásai, de a kormány egyelőre álhírterjesztéssel, hazugsággal vádolja a rossz hírek hozóit.

Országosan közel 12 ezer koronavírusos fertőzött van kórházban Magyarországon, négyezerrel több, mint a decemberi csúcson, ráadásul ez a szám nagyon gyorsan nő. A második hullámban egyszer fordult elő, hogy egyik napról a másikra 500-nál több új kórházi fertőzöttet jelentsenek. Március 15-e óta ez négyszer is megtörtént, egyszer a 600-at is meghaladta a növekedés mértéke. Ősszel csak ötször léptük át a 300-as határt, márciusban már tizenkétszer.

Ez nem azt jelenti, hogy naponta ennyien kerülnek kórházba covid-fertőzéssel, hiszen vannak, akik kikerülnek a rendszerből, mert hazaengedik őket, vagy meghalnak. A kormány nem közöl részletes adatokat, ezért nem ismerjük a pontos arányokat...

HÁRMAN HALTAK MEG A VÍRUS MIATT AMÍG SEMMIT MONDOTT ORBÁN

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.03.23.Önkínzásra adtam a fejem, és végighallgattam Orbán pénteki rádió interjúját. Sőt, most végig is kommentálom. Nem számoltam össze hány helyen mond valótlant, vagy torzítja el a végletesen a tényeket, ez a feladat rád vár. Abban segítek, hogy alulra belinkelem amikkel a saját mondandómat támasztom alá, hogy ellenőrizhesd. 

Annyi pontosítást kell tennem, hogy tegnap óta Magyarország a napi halálozási statisztikákban első helyen áll a világon, az összesítettben pedig - tehát a járvány teljes időtartamát nézve - a 4. helyen...

SZÁZMILLIÓKAT KÖLTENEK A STADIONOK VÉDELMÉRE

NÉPSZAVA
Szerző: KONCZ TAMÁS
2021.03.23.


A gyepszőnyegek megóvására költ az állami cirkuszcég a majdani rendezvényekre hivatkozva, miközben a társulatok az évadot sem tudják elkezdeni.


Mobil fűvédő rendszereket vásárolt 288 millió forintért a kormányzati felügyelet alatt álló Nemzeti Cirkuszművészeti Központ leánycége egy apró békéscsabai betéti társaságtól, a Filó és Társától – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Erre azért van szükség, mert a kormány egy korábbi döntése értelmében cirkuszi előadásokat fognak stadionokban tartani, márpedig ezek gyepszőnyege igen kényes, állaguk megóvásához egy mobil, nagy teherbírású védelmi rendszer szükséges – legalábbis ezzel indokolta a beszerzést a Előadó- és Cirkuszművészeti Eszközkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban ECESZ). 

Az Orbán-kabinet 2019 februárjában döntött a Lázár Ervin-program elindításáról: minden általános iskolás tanévenként egyszer ingyen mehet színházi, cirkuszi előadásra vagy koncertre. A nagyszabásúnak tervezett rendezvényekhez persze tér kell, így jöttek a képbe a több tízezer férőhelyes stadionok. A programra a cirkuszközpontot is felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium 2020 végéig 5,6 milliárd forintot adott az előadó-művészeti szervezeteknek. Az ECESZ most ebből forrásból vásárolta meg a mobil fűvédő-rendszereket, továbbá három járművet a 146 panelből álló rendszer mozgatásához. 

A március 3-án megkötött szerződésből úgy tűnhet, mintha nem is lenne koronavírus-járvány: miközben a kulturális intézmények és a legtöbb sportközpont kisebb megszakításokkal egy éve zárva tart, az állami cirkuszközpont a stadionok gyepét félti. És nemcsak erre költenek, tavaly szeptemberben nettó 800 millió forintért vettek fény-és hangtechnikát. A mostani beszerzés azért is furcsa, mert a nyertes beszállító, a Filó és Társa még kisvállalkozásnak sem nevezhető: 2019-ben 208 millió volt a teljes éves árbevételük...

A MÉSZÁROS-GYEREKEK CÉGE ÉPÍTHETI 17,5 MILLIÁRD FORINTÉRT AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR RAKTÁRÁT

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.03.23.


A Fejér B.Á.L. Zrt. nyerte a WHB-val konzorciumban a Piliscsabán épülő, Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építéséhez kapcsolódó tendert. Már a tervezés is a Mészáros családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a munkát a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. egy másik céggel közösen.

Az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló raktár építése nettó 17 499 882 480 forintba fog kerülni – jelent meg az uniós közbeszerzési közlöny legújabb számában.

A beruházást a Mészáros-gyerekek cége, a felcsúti Fejér-B.Á.L Építő és Szolgáltató Zrt., valamint egy másik NER-cég, a West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft. készítheti el. A közbeszerzést a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írta ki tavaly nyáron.

A nyílt eljáráson két másik cég is indult: a budapesti EB Hungary Invest Kft. és a szintén fővárosi LATEREX Építő Zrt.

A tervek szerint a Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezését szolgáló archivális és szolgáltató raktár alapterülete több mint 11 ezer négyzetméter lesz, amelyben többek között egy speciális szerverterem is helyet kap. Az épületben létesül egy 91 000 iratfolyóméternyi, tároló polcrendszer is.

A főépületet három szintesre tervezik, emellett két melléképület is létesül, de a munkához tartozik a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése is. A munka a piliscsabai Iosephinum „Makovecz Imre Bástyája” nagyprojekt része.

Érdekesség, hogy már a tervezés is a Mészáros családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban tervezte meg a raktárépületet a TSPC Kft., illetve a Fejér B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft...

KIPERELTÜK A JELENTÉST: KOMOLY PROBLÉMÁKAT TALÁLT AZ AUDITOR A VÁRGONDNOKSÁG ÁTVILÁGÍTÁSA SORÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.03.23.


Hosszas pereskedés után megkaptuk a Miniszterelnökségtől a Várgondnokság Kft.-ről és a Budavári Ingatlankezelő Kft.-ről 2017-ben készített átvilágítási jelentést. A vizsgálatot készítő PricewaterhouseCoopers (PwC) súlyos hiányosságokat talált az állami cégnél: a PwC megállapította például, hogy az ingatlanportfolió-nyilvántartás és a támogatások elszámolása hiányos, a Budavári Kft. megsértette a közbeszerzési szabályokat és a cég több uniós projektjével is komoly gondok vannak.

2017 májusában az Index szellőztette meg azt a jelentést, amely a Miniszterelnökség alá tartozó Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. működési szabálytalanságait állapította meg. A két céget ugyanaz az ember, Zalaegerszeg korábbi fideszes polgármestere, Gyutai Csaba irányította az átvilágítás idején.

Az Index cikke után Pataki Márton, az (azóta megszűnt) Együtt politikusa feljelentést tett, és a rendőrség nyomozni kezdett. Ennek eredményéről azóta semmilyen hír nem látott napvilágot.

A Miniszterelnökséget a botrány idején az azóta vidékre száműzött Lázár János vezette, aki hónapokig hitegette a közvéleményt azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a szabálytalanságokat feltáró átvilágítási jelentést. Nem tették. Sőt, a dokumentumot kérő adatigénylésünket is elutasították arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagról van szó. Mi pedig több mint három éve a bírósághoz fodultunk, és hosszas huzavona után nemrég megnyertük a pert...

JOGERŐS BÍRÓSÁGI ÍTÉLETET TÁMADOTT MEG A BÍRÓSÁGI HIVATAL ELNÖKE

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2021.03.23.


Nem nyugszik bele egy, a bírósági kinevezési gyakorlatot érintő, jogerős bírói döntésbe az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Senyei György Barna a Kúriával takaríttatná el az elődje, Handó Tünde által hagyott „romokat”, miután jogerősen pert nyert Vasvári Csaba fővárosi törvényszéki bíró a Hivatallal, pontosabban annak korábbi elnöke, Handó Tünde gyakorlatával szemben.

Senyei György úgy fordult a Kúriához, hogy nem tudni, érdemben miért vitatja azt, amit a bíróság jogerősen is megállapított: hiába rangsorolták mindannyiszor az első helyre Vasvári bírói pályázatát, amit a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt állásra adott be, Handó Tünde, az OBH akkori elnökeként újra és újra érvénytelenítette a pályázatot, érdemi indoklás nélkül. A jogerős ítélet kimondta: Handó jogellenesen járt el, és a jogsérelmet orvosolni kell. Azután fordult a Telex az OBH-hoz kérdéseivel, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közölte, jogerősen pert nyertek az OBH-val szemben.

Vasvári Csaba a Fővárosi Törvényszéken dolgozó bíróként 2017-ben pályázott a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói állásra. A pályázatát első helyre rangsorolták, de hiába: az OBH elnöke nem helyezte át a megpályáztatott álláshelyre, inkább érvénytelenítette az egész eljárást – érdemi indoklás nélkül. Nem sokkal azután azonban, hogy indokolatlannak ítélte meg a bírói hely betöltését, Handó újra meghirdette ugyanazt az álláshelyet, erre viszont megint Vasvári pályázata került első helyre. Így Handó Tünde (aki Szájer József volt fideszes EP-képviselő felesége) ismét érvénytelenítette a pályázatot, és kezdődött a folyamat elölről.

A – többi között – az Európai Unió Bíróságához intézett beadványa miatt, ellene indított fegyelmi eljárás nyomán elhíresült bíró azonban nem hagyta annyiban, és pert indított az OBH elnöke, valamint akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék, illetve a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen.

Első fokon Vasvári Csaba nyert is, de a másodfokon eljáró bíróság megszüntette az eljárást. Ezután került a Kúriára az ügy, ahol hatályon kívül helyezték a másodfokú döntést, és új másodfokú eljárás lefolytatását rendelték el. Ebben márpedig a Győri Ítélőtábla jogerősen Vasvári Csabának adott igaza, a jogerős ítélet pedig már nem nemcsak Handó Tünde eljárásának jogellenességét állapította meg, de fontos garanciákat fektetett le a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során...


TÓCÓ-PECE, AVAGY A KÓSA-KLÁN TÖRTÉNETÉNEK ÚJABB SZÁLAI

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.03.21.A Kósa-klán egy részét ismerheted meg a videóból. Azt, hogyan használja Kósa strómanként nem csak az édesanyját, hanem a feleségét is. Ugyanazokkal az emberekkel, akik a csengeri örökség intézésekor is feltűnnek Kósa környezetében. Ők alapítottak közös céget a csengeri örökösnővel, de mint a videóból kiderül, ezzel párhuzamosan más jól jövedelmező cégeket is frontoltattak Kósa családtagjaival...

KATASZTRÓFAHELYZETBEN AZ ORSZÁG, A HELYZET SOKKAL SÚLYOSABB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.22.


Még most sem fogta fel Magyarország, mit jelent, hogy a népességarányos halálozási szám a világon itt a legmagasabb. A kormányzati kommunikáció hazugságai miatt a magyarok nem vették elég komolyan a vírus terjedését és veszélyességét, a kormányzati intézkedések is elkésettek, lassúak és elégtelenek voltak, ahogyan most sem tükrözik a helyzet súlyosságát. Magyarország úgy világelső, hogy közben máshol már mennek lefelé a számok, míg Magyarországon még emelkednek és a harmadik hullám nem érte el a csúcspontját. A kórházakban leálltak a műtők, önkénteseket toboroznak, mint egy háborúban.

Eközben a katasztrófa elsőszámú felelőse, a magyar védekezés sikereinek kovácsa, családügyi szervezetekkel tölti a drága időt, olyan hülyeségekről tárgyalva, hogyan indítsák majd újra a klubéletet, a sportot, a szakköröket, a nyári táborokat, mintha az nem indulna be magától is, ha lehet. Eközben az Országos Kórházi Főigazgatóság önkénteseket keres, egészségügyi tanulókat és olyanokat, akik a zseni “kormány” egészségpolitikájának köszönhetően elhagyták a pályát. Mindenkit, aki egy kicsit is ért az egészségügyhöz. Jöhet vissza önkénteskedni Sándor Mária, a “fekete ruhás nővér”.

Ilyen felhívások – fogalmazzák is meg bármily óvatosan – háborúban és katasztrófahelyzetben fogalmazódnak meg. A magas halálozási szám mutatja a magyar közállapotokat és azok egészségre gyakorolt hatását is. Az emberek fizikailag és mentálisan kimerültek, túlhajszoltak. A tíz éve zajló őrület, a propaganda hazugságai, a kormányzati szinten megvalósuló rosszindulat, gonoszság, uszítás és gyűlöletkeltés hatására az emberek lerobbantak, az ellenállóképességük leromlott. Egyes adatok szerint Magyarországon a fertőzöttek 10 százaléka meghal, ami ötszöröse egy normálisan működő ország átlagának.

A Magyar Orvosi Kamara, amely még így is óvatos és próbál nem konfrontálni a rezsimmel, drámai hangú közleményt adott ki. Azt írják, hogy “a baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz”. Mint írják, “a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére”.

Ebben a helyzetben sürgős kormányzati intézkedésekre lenne szükség, de a rezsim még most is azzal van elfoglalva, hogy hazudik, tagadja a tényeket és hamisítja az adatokat. Ezzel megtéveszti a polgárokat és elmulasztja a szembenézést a valós helyzettel. Sokkal drámaibb megoldásokra lenne szükség. A Magyar Orvosi Kamara próbálja helyettesíteni az alkalmatlan miniszterelnököt. Fokozott óvatosságra, távolságtartásra és maszkviselésre hív fel, és javasolja a bevásárlóközpontok, plázák bezárását...

A JELENLEGI MRNS-VAKCINÁK MINDEN ISMERT VÍRUSVARIÁNS ELLEN MEGFELELŐ VÉDELMET NYÚJTANAK

QUBIT
Szerző: PARDI NORBERT
2021.03.23.


A Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki Karikó Katalinnal részt vett az mRNS oltási technológia kifejlesztésében, valószínűnek tartja, hogy a technológia a jövőben szerepet kaphat autoimmun betegségek kezelésében vagy akár a rákterápiában is, hangzott el a 

Science Meetup Karanténnaplójának különkiadásában.

A Science Meetup koronavírus-járvány alatti Karanténnapló-különkiadásának legújabb epizódjában Varga Máté genetikus Pardi Norberttel, a Pennsylvaniai Egyetem kutatójával beszélgetett, aki Karikó Katalinnal részt vett az mRNS oltási technológia kifejlesztésében. A szakember az interjúban elmagyarázta, hogyan működnek az mRNS-oltások, milyen előnyeik vannak, és milyen egyéb terápiákra adhatnak lehetőséget a jövőben. Pardi emellett megnyugtatóan beszélt a koronavírus új variánsainak hatásairól, amelyek ellen szerinte továbbra is működőképesek maradnak az mRNS-oltások.

Az interjú előtt az adást az aktuális járványhelyzettel kezdtük, majd a vírussal és kezelésével kapcsolatos új információkról beszéltünk. Egy a Cell folyóiratban februárban megjelent tanulmány alapján elmagyaráztuk, hogyan reagál az immunrendszer a koronavírus-fertőzésre, és miért alakul ki a súlyos COVID-19 megbetegedés. Ezután szót ejtettünk a Molnupiravir kísérleti antivirális gyógyszerről, amely nemrég publikált klinikai vizsgálati részeredmények alapján ígéretes lehet a koronavírus-fertőzés kezelésében. Végül az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleménye alapján áttekintettük az AstraZeneca vakcinája körül kialakult helyzetet...

KILENCEZER SZAKÁPOLÓ HIÁNYZIK A FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBÓL

168 ÓRA
Szerző: P.L.
2021.03.23.


A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara legutóbbi felmérése szerint csaknem ezer szakápoló hagyná el a pályát a koronavírus-járvány lecsengése után – értesült a 168.hu.


Hiába van elég kórházi ágy és lélegeztető gép, ha nincs elég szakember – mondta a 168-hu-nak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Magyarországon ugyanis a fekvőbetegellátást tekintve ijesztően sok szakápoló hiányzik: legalább 9000 ápolót kellene azonnal felvenni ahhoz, hogy pótolni tudják a kialakult létszámhiányt - ez a pályakezdők rendkívül alacsony, valamint a tömegesen nyugdíjba vonuló kollégák számából adódik.

- A kérdőíves felmérésre válaszolók közül ráadásul csaknem ezren jelezték, hogy ha a kormány nem rendezi a béreket, akkor a koronavírus-járvány lecsengése után felállnak és inkább külföldre mennek vagy más munka után néznek – fogalmazott.

A MESZK elnöke azt is megjegyezte, hogy nem csak a fekvőbeteg ellátásban van szakdolgozói hiány, a többi szakterületre, így például a műtététi-, a labor- és képi diagnosztika területére is jóval több munkaerő kellene...

A MAGYAR VÁSÁRLÓK MEGKÁROSÍTÁSÁRA KÉSZÜL A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.03.23.


Kötelességem figyelmeztetni honfitársaimat, hogy az Orbán-kormány életünk további megnehezítésére készül. Kiebrudalná Magyarországról az Aldit, a Spart, a Tescot, az Auchant, a Lidlt. Legalábbis, ha hinni lehet Nagy István agrárminiszternek, aki arról beszélt a minap, hogy a külföldi üzletláncok olyan nagy profitot visznek ki az országból, „amit már nem lehet hagyni”. Konkrét számokkal nem támasztotta alá ezt a kijelentést a miniszter, tételezzük fel, hogy igazat mondott és valóban sok profitot visznek ki ezek a cégek az országból. Nem tudjuk persze, hogy mennyit, mint ahogy azt sem, mi számít nagy profitnak, vagyis, mi az az összeg, amelyért Mészáros Lőrinc már lehajolna két dubaji kiruccanás közben.


Nem szívesen tesszük, de miután piacgazdaságban élünk, meg kell kérdeznünk: miért baj az, ha valaki profitot termel, és annak egy részét elteszi? Feltételezve, ha mindezt törvényesen csinálja, ráadásul úgy, hogy a magyar vásárlók kedvelik azokat a portékákat, amelyeket árul. Arról nem is szólva, hogy a címben említett üzletláncok végén ugyan valóban külföldi tulajdonosok állnak, ám ezek a tulajdonosok sok százezer magyar embernek adnak munkát. Az árufeltöltőktől kezdve a pénztárosokig, a cégekben a könyvelést végző emberekig mindenki magyar.

Magyar családok tízezrei jutnak ily módon megélhetéshez, nem beszélve a magyar vásárlókról – akik számos kimutatás szerint – ezekben az üzletekben olcsóbban és nagyságrendekkel szélesebb választékban találják meg, amit keresnek, mint a magyar tulajdonosok által működtetett áruházakban. (Coop és társai.)...

MAJDNEM FÉLMILLIÓ VAKCINA VAN MAGYARORSZÁGON, AMIT MÉG NEM HASZNÁLTUNK FEL

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.03.23.


Az ötféle, hazánkban engedélyezett és elérhető koronavírus-vakcina miatt az EU-n belül kifejezetten jól állunk a beadott oltások tekintetében, azonban a meglévő vakcinák felhasználási sebessége közel sem optimális. Az eddig beérkezett oltóanyagok 20,66 százalékát még nem használtuk fel, ami több, mint 450 ezer adagot jelent.


Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) március 14-i adatai szerint eddig több, mint 2,1 millió adag oltóanyagot szállítottak Magyarországra, ami 100 főre vetítve azt jelenti, hogy minden felnőtt korú lakosra 27,2 adag jut. Ez a szám messze a legmagasabb egész Európában, a dobogó második és harmadik helyét elfoglaló Észtországban és Cipruson csak 21,1-21,2 adag jut ugyanennyi lakosra.

A beoltottak számát tekintve is kifejezetten jól állunk: EU-s szinten csak Málta előz meg minket. A koronavírus tájékoztató oldal március 19-i adatai szerint eddig összesen 1 922 005 fő kapta meg a koronavírus vakcinát, mindkét dózissal a lakosság 4,55%-át oltották be...


KÍNOSSÁ VÁLHAT ORBÁN VIKTOR SZÁMÁRA A KÍNAI ÉS AZ OROSZ BARÁTSÁG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.03.23.


Komoly külpolitikai vákuumba kerülhet Magyarország azok után, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok is mindinkább bekeményít Oroszországgal és Kínával szemben. A diplomáciában is mesteri szintre fejlesztett magyar pávatánc lényege ugyanis az, hogy amíg a nyugati szövetségektől biztos hátországot, addig a keleti barátoktól politikai és gazdasági előnyöket remélünk. Ennek a kettős játéknak vethetnek véget az emberi jogok sorozatos megsértése miatt bevezetett szankciók, melyekkel Brüsszel és Washington jelezni szeretné, nem minden szempontot írnak felül a gazdasági érdekek...

SZIJJÁRTÓ KÁROSNAK TARTJA A KÍNÁVAL SZEMBENI SZANKCIÓKAT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.23.Szijjártó Péter magyar külügyminiszter károsnak és értelmetlennek minősítette a lépést, mely szerint az Európai Unió szankciókkal sújtott kínai tisztségviselőket a muszlim ujgur kisebbség elleni emberi jogsértések miatt – írja a Reuters, hozzátéve, hogy az intézkedést mind a 27 tagállam elfogadta. A Bloomberg arról ír, hogy váratlan ellenállásba ütközött Orbán Viktor magyar miniszterelnök az LMBTQ-közösség elleni fellépése. 140 cég csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az azonos nemű párok gyermeknevelési joga mellett áll ki.


Lakosságarányosan számítva a múlt héten Magyarországon növekedett a világon a leggyorsabban a koronavírusos elhalálozások száma, és az ország jelenleg globálisan a hatodik legrosszabb kumulatív halálozási arányt mutatja, miután a Johns Hopkins egyetem adatai szerint a hétvégén helyet cserélt a most hetedik helyen levő Egyesült Királysággal. Ezt az AP amerikai hírügynökség írja abban a beszámolójában, amely arról szól, hogy két újabb oltóanyagot engedélyeztek Magyarországon, a kínai CanSino cég termékét – amiből csak egy dózist kell beadni –, valamint a CoviShield elnevezésű szérumot, ami az AstraZeneca Indiában gyártott vektorvakcinája. Ez a két újabb jóváhagyás néhány nappal azután történt, hogy lazítottak az engedélyezési szabályokon – emlékeztet az AP, és hozzáteszi: Müller Cecília nem közölte, hogy hány adagot várnak a két említett oltóanyagból. A tudósítás kitér arra is, hogy az EU-ban jelenleg 9 százalék körül van az átlagos átoltottság, Magyarországon azonban ez 16 százalékos, ami a tagországok között a második legmagasabb arány.

Magyarország is elfogadta a kínai tisztviselőkkel szembeni szankciókat, Szijjártó mégis ellene beszél

A londoni Reuters hírügynökség – arról szóló jelentésében, hogy az Európai Unió szankciókkal sújtott kínai tisztségviselőket a muszlim ujgur kisebbség elleni emberi jogsértések miatt – kitér arra, hogy az uniós intézkedést mind a 27 tagállam elfogadta ugyan, de Szijjártó Péter magyar külügyminiszter károsnak és értelmetlennek minősítette a lépést. A Reuters megjegyzi, hogy az EU, az Egyesült Államoktól eltérően eddig igyekezett elkerülni a Kínával való konfrontációt, de most a jelek szerint változik a hozzáállása.

Szorosabb együttműködés Ankarával

A Yeni Şafak című konzervatív, iszlámista irányzatú török lap angol nyelvű internetes oldala Szijjártónak a tegnapi EU-külügyminiszteri tanácskozás szünetében adott másik nyilatkozatáról számol be, miszerint tekintettel kell lenni arra, hogy Európa biztonságát meghatározó módon befolyásolja Ankara helyzete. „Európa biztonsága egybeesik Törökország biztonságával” – idézi a lap a magyar külügyminisztert, aki arról beszélt, hogy az európai biztonságnak súlyosan ártana, ha Törökország megnyitná határait a területén tartózkodó több mint négymillió menekült előtt. Szijjártó sürgette az EU-t, hogy fizesse ki a még fennmaradó összeget abból a 6 milliárd euróból, amit a 2016-os megállapodásban ígért Törökországnak az ott tartózkodó szíriai menekültek helyzetének a javítása érdekében, a szabályozatlan migránsáradat megállítása fejében. Az uniós külügyminiszterek - állítja a Yeni Şafak – olyan tartalmú előterjesztést vitattak meg az EU-török viszony tárgykörében, amely üdvözli Ankara konstruktívabb hozzáállását, és azt javasolja, hogy adjanak lendületet a kétoldalú viszony szorosabbra fűzésének. A Törökországgal való viszony alakításának további irányáról a csütörtök-pénteki videókonferencián döntenek az EU-tagállamok csúcsvezetői.

LMBTQ: nem várt ellenállásba ütközött Orbán

A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség arról ír, hogy váratlan ellenállásba ütközött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az LMBTQ-közösség, vagyis egyszerűbben megfogalmazva a melegek elleni fellépése. Egy Michelin-csillagos étteremtől az IKEÁ-ig egy sor vállalat csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az azonos nemű párok gyermeknevelési joga mellett áll ki.

A család az család – ez az elnevezése annak a kampánynak, amelynek eddig 140 cég – köztük a Levy’s és az HBO is – a részesévé vált, válaszul arra, hogy Orbán gyakorlatilag megtiltotta az azonos neműek örökbefogadási jogát, és alkotmányba iktatta, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges. A kampány sikere magukat a szervezőket is meglepte abban az országban, amelyben a vállalkozások óvakodnak attól, hogy szembeszálljanak Orbánnal – olvasható a Bloomberg beszámolójában. A hírügynökség felhívja a figyelmet arra: a miniszterelnök 2010 óta igyekszik megszilárdítani hatalmát a bíróságok és a civil társadalom fölött, és összetűzésekbe bonyolódott az Európai Unió vezetőivel, akiket riadóztatott Orbán autoriter fordulata.

„Sokan félnek, és azt mondják nekem, hogy nem merik támogatni a kampányt” – nyilatkozott a Bloombergnek Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel nevű budapesti Michelin-csillagos étterem tulajdonosa, aki férfi partnerével él együtt, és azt reméli, hogy egyszer ők is örökbe fogadhatnak gyereket. Mint mondja, nem fél kormányzati megtorlástól, mert az szerinte csak növelné a kampány visszhangját.

A Bloomberg szerint az LMBTQ-közösség ellen a konzervatív keresztény értékek nevében indított kampány a 2022-es választásokra lenne hivatott feltüzelni a híveket, de egy tavaly decemberi felmérés azt mutatja, hogy a magyarok nagy része nem vevő erre, túlzásnak tartja.

EZERMILLIÁRDOK ÚSZTAK EL EREDMÉNY NÉLKÜL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.03.23.


Az elmúlt hét évben Magyarország fajlagosan az uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője volt, ennek ellenére a leggyengébb felzárkózást produkáltuk. A következő időszakról szóló hétfői parlamenti vitában a kormánypárti és az ellenzéki képviselők 
elbeszéltek egymás mellett.

Hol van a pénz? - dobta be a kavicsot a következő uniós ciklus és a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról folytatott hétfői parlamenti vitanap meglehetősen langyos állóvizébe Jakab Péter, a Jobbik elnöke, amikor arra kereste a választ, hogy hová tűnt az az iszonyatosan sok milliárd forint, ami uniós támogatásként az Orbán-kormány regnálása alatt Magyarországra érkezett. - A magyar munkavállalók zsebében biztosan nincs, ahogy a nyugdíjasoknál, a gazdaságban, az oktatásban és az egészségügyben sem – sorolta Jakab, majd megadta a választ: egy jól szervezett bűnbanda zsebében van, amit a köpcös vezet, akinek egy fillér megtakarítása sincs. Ott van a stadionok betonjában, a luxusjachtokban és Mészáros új asszonyának gyémánt gyűrűjében. A pártelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy egy gazdasági válság közepén az előző ciklus maradványpénzeire nem is pályázott Magyarország. 

A tavaly lezárult uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználása visszatérő motívum volt a vitában. A kormánypárti szónokok egyhangúan sikerként értékelték az előző évek programjait. Dömötör Csaba államtitkár szerint a pénzt jól fektette be az ország, hiszen az emberek jobban élnek, a 2010 előtti állapotokhoz képest a közbeszerzési eljárások átláthatóbbak, a verseny sokkal nagyobb, mint korábban. Erre kontrázott rá a Fidesz két vezérszónoka Bánki Erik és Hörcsik Richárd is, ami aligha meglepő, hiszen korábban mindkettejük családja uniós támogatáshoz jutott. 

Az ellenzéki képviselők viszont hevesen cáfolták a hatékony és sikeres uniós programokról szóló kormányzati állításokat. Tóth Bertalan (MSZP) a Fidesz szégyenének nevezte az uniós pénzköltési gyakorlatot, amikor felcsúti családi piknikeken dől el, hogy mire mennyit költünk. Az elmúlt években a politikus szerint a kormány a demokrácia intézményrendszerének leépítésére és saját köreinek gazdagítására használta fel az uniós forrásokat, miközben az ország jelentős részét megélhetési válságba sodorta, a gazdaság versenyképessége pedig romlott. Mintha Magyarországot egy külön válság sújtotta volna a járvány mellett – mondta. Az egészségügy és az oktatás romokban, az államadósság GDP arányosan 67 százalékról 82 százalékra nőtt, százezer gyerek él mélyszegénységben, 50-féle adót szednek be, brutális a drágulás...

NYILAS ELKÖVETŐK A CSALÁDBAN: SZÉGYENPADRA ÜLTETVE

MÉRCE
Szerzők: LÉNÁRT ANDRÁS ÉS SZLÁVY ADRIENNE
2021.03.23.


A 1944-45-ös nyilas erőszak legtöbb elkövetője soha nem került bíróság elé. A később kampányszerűen, politikai megfontolásból lefolytatott eljárások – mint az 1967-es zuglói nyilasper – célja pedig nem a trauma társadalmi feldolgozása, hanem a politikai elrettentés és nyilvános megbüntetés volt, mely az elkövetők ártatlan hozzátartozóit is elérte. Lénárt András és Szlávy Adrienne fegyveres nyilas pártszolgálatosok 1967-ben elítélt tagjainak közeli rokonait keresték fel. Mi történt e családokban? Tudtak-e rokonuk sötét múltjáról és mit szólt ahhoz környezetük? A tárgyalás, majd a súlyos büntetés hogyan befolyásolta életüket? Van-e, lehet-e tanulság? Beszélgetéseik céljairól és körülményeiről, valamint az egyik család történetéről két részben számolnak be...

ORBÁN „INASOZÁSA” A HORTHY-KOR SZÓHASZNÁLATA VOLT, VAGY MÉG ÍGÉRNI SE AKART A REZIDENSEKNEK?

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.23.


Szokásos, pénteki, Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor inasoknak nevezte a rezidenseket. Sokan megsértődtek. A MOK elegánsan csak annyit írt a honlapján: „Köszönjük nektek, rezidensek, orvostanhallgatók, ápolók és szakorvosok! Nekünk kollégák vagytok.” A Magyar Rezidens Szövetség sajtóközleményben reagált, ami azzal zárul, az MRSZ új projektet indít, amelyben a rezidens orvosok beszámolóit teszik majd közzé az ellátás során átéltekről. Weltner János sebész főorvos pedig nem csak az inas és a rezidens szó etimológiájába vezetett be bennünket, de azt is mondta, azokat megsérteni, akiktől épp segítséget vár az ország, csak egy logika mentén képzelhető el, hogy „gyertek, segítsetek, de ne számítsatok semmire ennek ellentételezéseként”.


Ön szerint joggal akadtak ki a rezidensek a miniszterelnöki „inasozáson”?

– Ez érdekes kérdés. Én a rezidens szót speciel nem annyira szeretem, mert szerintem a szakorvosjelölt egy szép magyar szó, és kár helyette egy más értelemmel is rendelkező külföldi szót használni. A magam részéről ugyan nem vagyok már egy ideje rezidens, de nem akadtam volna ki rajta, azon egyszerű oknál fogva, mert a dolognak nulla jelentősége van. Azt, hogy Orbán Viktor szereti az archaikus szóhasználatot, lehet róla tudni más téren is, de azt is meg lehet érteni, hogy az emberek egy része azt mondja, van egy engem megillető név, és ne hívjanak másként...

A GRIPEN-BESZERZÉS SZELLEME KÍSÉRT A KORMÁNY LEGÚJABB FEGYVERVÁSÁRLÁSÁNÁL

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.03.23.


A kormány szeret titkolózni, utólag árulták el, hogy az ország részben hitelből fedezi új, 500 milliárd forintos légvédelmi rendszerét. A kamat rendben van, az árfolyamkockázat viszont fennáll. Az összeg önmagában hatalmas, pedig a teljes haderő-modernizációs keretnek csak kis része, és messze elmarad a páncélosbeszerzések költségétől.


348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forint forrást biztosít hazánk harci-védelmi képességének növeléséhez az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK) – jelentette be a Pénzügyminisztérium. A „forrás” (vagyis magyarul: kölcsön) Magyarország új, NASAMS légvédelmi beszerzéséhez kell. Ez egyébként még nem a beszerzés teljes ára, a közlemény szerint a fenti összeg csak a 410 millió eurós beszerzés 85 százalékát fedezi.

Magát a légvédelmi rendszert Magyarország a norvég Kongsberg Defence & Aerospace cégtől veszi, az abban használt rakéták azonban amerikai AMRAAM-ek a Raytheon cégtől. David Cornstein amerikai nagykövet 2020 augusztusában jelentette be, hogy Magyarország elköteleződött a rakéták beszerzése mellett, az ügylet értékeként egymilliárd dollárt közölt. Ez a közlés megelőzte a NASAMS-beszerzés hivatalos bejelentését, az csak a szerződés aláírásakor, november közepén történt meg...

MEGLÓDULT A LAKOSSÁG KEZÉBEN LÉVŐ DEVIZA - NEHÉZ A BANKSZÁMLÁK FELTÉTELEI KÖZÖTT ELIGAZODNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.23.


Már közel 1300 milliárd forintnak megfelelő deviza hever látra szólóan a lakossági számlákon, ami 33 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Sokan nyilvánvalóan már alig várják, hogy költsenek, de a díjak terén a koronavírus előtti időszakhoz képest bárkit érhet meglepetés.


Az idén januárban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a devizabetétek állománya majdnem negyedével haladta meg az egy évvel korábbi. Ezen belül a látra szólóak összege harmadával nőtt, értékük megközelítette az 1270 milliárd forintot (a lekötést is figyelembe véve 1540 milliárd forintról beszélhetünk). A számok értékelésekor pedig érdemes figyelembe venni, hogy 2020 utolsó hónapjához képest a január már némi csökkenést hozott.

Az adatokat az árfolyamok mellett (a januári átlag alapján az euró egy év alatt 7,4 százalékkal, a font 2,2 százalékkal drágult, míg a dollár 2,1 százalékot veszített az értékéből) nyilvánvalóan befolyásolták az utazási korlátozások. Egy másik nemrégiben megjelent jegybanki statisztika szerint tavaly az utolsó negyedévben a külföldi kártyás vásárlások száma az előző évhez képest 65 százalékkal, értéke pedig 66 százalékkal esett vissza. Feltételezhetjük, a megfontoltabbak közül sokan (a kevésbé megfontoltak azért találnak módot a turistáskodásra most is) már ugrásra készen várják, hogy utazzanak, és végre költhessenek. A tavaly és az idén kényszerpihenőre küldött turistákat azonban jelentős meglepetések is érhetik a banki díjak miatt...

„AZ UTÓKOR, HA AKAR, MAJD IGAZSÁGOT TESZ” - BESZÉLGETÉS ROMSICS IGNÁCCAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2021.03.19.


Romsics Ignác hetvenéves. A történészprofesszor könyvei rendre nagy sikert aratnak az olvasók körében, ám méltatlan támadásokat is el kell szenvednie miattuk, s ami különös: „jobbról” is, „balról” is. Kifejti véleményét az emlékezetpolitikai indoktrináció aggasztó mai tüneteiről – az utcanévcsatáktól a szoborháborúkig – s a nemzeti múlt újragondolásának és újraírásának politikavezérelt, megosztó jellegéről, ami szembemegy a nemzeti emlékezetpolitika igazi céljával: a politikai közösség egymással viaskodó két nagy tömbjének a közelítésével. Az akadémikussal Szále László beszélget.


Áprilisban jelenik meg új könyve: a Honmentők/honvesztők. Ezeket a jelzőket rengeteg államférfi megkapta a történelem során. Miért éppen Horthyt, Pétaint, Mannerheimet, Piłsudskit, Antonescut és Francót választotta?

– A téma pályakezdésem óta, tehát több évtizede foglalkoztat. Horthy Miklós esetében ez magyarázatra sem szorul, hiszen a századforduló és az 1945 közötti magyar történelemnek, amelyben az évek során leginkább elmélyedtem, egyik központi alakja volt. Bár olyan biográfiát, mint Bethlen Istvánról, nem írtam róla, egy rövid portréjával már egyik első könyvemben [Ellenforradalom és konszolidáció, 1982 – a szerk.] találkozhatott az olvasó. Kultuszát és ellenkultuszát a későbbiekben behatóbban is tanulmányoztam. Philippe Pétain ellentmondásos szerepével 1981-ben szembesültem először. Párizsi ösztöndíjasként ekkor láttam Marcel Ophuls Le Chagrin et le Pitié (Bánat és szánalom) című 260 perces filmjét, amely az 1940-es vereség utáni Franciaország mindennapjait ábrázolta részben korabeli híradófilmek, részben német tisztek és francia kisemberek visszaemlékezései alapján. A film meggyőzően dekonstruálta annak az ellenálló Franciaországnak a képét, amely olvasmányaim és az addig látott filmek alapján bennem is élt. Ráébredtem, hogy a korabeli francia társadalom korántsem csak hős ellenállókból és egy-két gyáva kollaboránsból állt; az élet ennél sokkal komplikáltabb, a döntéshelyezetek sokkal bonyolultabbak és az emberi jellemek sokkal összetettebbek voltak. Következésképp magát a Vichy-Franciaország németekkel együttműködő államvezetőjét, az I. világháborús hőst („verduni győző”) és a nürnbergi törvények ellen tiltakozó marsallt, Philippe Pétaint sem lehet csak fehér vagy fekete színekkel ábrázolni...


DÉL-KOREA JÁRVÁNYSPECIALISTÁJA: „MINDEGYIK VAKCINA NAGYSZERŰ”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A szerk.
2021.03.22.


A Válasz Online a pandémia első hulláma idején több Asian Boss-videó leiratát elérhetővé tette magyarul – Dél-Korea járványügyi specialistái ugyanis mind tapasztalatban, mind kommunikációban a világ előtt járnak. Közszolgálati „rovatunkban” most újabb epizódot közlünk – hála a fordítónak, Mezei Violának. Tavaly tavasszal még arra kerestük a választ Jerome Kimmel, a szöuli Nemzetközi Vakcina Intézet (IVI) vezetőjével, hogy mikor lesznek kész a Covid-19 elleni vakcinák. Az idei részben a szakértő már arra válaszol, hogy mikor lehet vége a járványnak, mikor vehetjük le végre a maszkot, illetve mikor üthet be egy újabb világjárvány...

EDDIG TÁVOL MARADT AZ ORBÁN CSALÁD A KÖZBESZERZÉSEKTŐL, MOST IFJ. ORBÁN GYŐZŐ CÉGE ELNYERT EGYET

444.HU
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2021.03.23.


Orbán Viktor egyik öccsének cége nagy értékű közbeszerzést nyert el tavaly év végén: nettó 268 millió forintos megbízást kapott a következő években gázhálózatok távfelügyeletére.


Az ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft. az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától nyerte el a megbízást. Az Orbánékat megbízó gázszolgáltató ugyan jelenleg német magántulajdonban áll, de egy keretmegállapodás szerint hamarosan részben állami cég lesz: a magyar állam a hazai E.ON érdekeltségeket tulajdonló E.ON Hungária negyedét tervezi megvásárolni.

Az elmúlt években a Direkt36 cikksorozatban tárta fel, hogy az Orbán család cégei rendszeresen vesznek részt állami projektekben, általában alvállalkozóként vagy az építőanyagok beszállítóiként. Így ezekről a megrendelésekről nem érhetők el információk nyilvános adatbázisokban.

Az E.ON pályázatát ezúttal ifj. Orbán Győző cége nyilvános közbeszerzésen, fővállalkozóként nyerte el. A Gamma Analcont egy másik céggel közösen pályázott a projektre, és összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek velük keretszerződést. A Gamma Analcont feladata ezen belül a távfelügyeleti rendszer telepítése, üzembe helyezése és dokumentálása lesz, míg a másik cég szállítja a rendszerhez szükséges hardvert és szoftvert. A két cég ezért 255,9 millió forintot, a rendszer későbbi karbantartásáért pedig további 11,8 millió forintot kap, de kérdésünkre nem árulták el, hogy ez milyen arányban oszlik majd meg közöttük...

A FIDESZBEN NEM BŰN A LOPÁS, HA JÓ ÜGY ÉRDEKÉBEN TÖRTÉNIK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.03.23.


„Hogy Viktorék felvehessék a harcot ezen háttérbirodalommal, föl kellett építeniük a közösség létezését biztosító, a nemzet iránt elkötelezett tőkeerős csapatot.” Eperjes Károly színművésztől származik ez a veretes mondat, aki a 24.hu-nak adott nagyinterjút. Félreértések elkerülése végett ez a megfogalmazás nem magától buggyant elő a színművész úr száján, hanem válasz volt arra a kérdésre, hogy elfogadhatók-e számára a Fideszben előforduló lopások.


Eperjes Károly mélyen hívő és nagyon keresztény ember. Olyannyira az, hogy nem megy olyan helyre, ahol nincs istentisztelet, Orbán jelentőségét Szent Istvánéhoz méri, ám a lopással szemben megengedő. Legalábbis, ha a lopás az övéihez kötődik. Ebben az esetben nincs baj vele, mert jó ügy érdekében történik. Nincs ezzel egyedül a Szamóca becenévre hallgató nyilatkozó, a Fidesz szimpatizánsai is nagyon megengedők, ha a sajátjaik - mondjuk így – botlásairól van szó. Legyen szó ereszcsatornán menekülésről, adriai jachton örömlányokkal megvalósított kollektív örömszerzésről, vagy valamilyen, hirtelen hazafias felbuzdulásból megvalósított lenyúlásról.

A „másikak” is loptak. Ezt mondta nekem egyszer egy Fidesz-hívő. Olyan ember, aki - sok elvtársával ellentétben -, tájékozott a világ dolgait illetően, mert nemcsak a Fidesz propagandájából informálódik, de a kormánytól független, azzal kritikus sajtót is olvassa. A másikak is lopnak, mondta a Fidesznek ez az ismeretlen közkatonája, s ezzel egy könnyed mozdulattal felmentette az övéit a lopás felelőssége alól. Lopni ezek szerint nem bűm, ha jó ügy érdekében nyúlnak a közös vagyonhoz, akkor mindem meg bocsátva...

252 EMBER HALT MEG EGY NAP ALATT KORONAVÍRUSBAN

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2021.03.23.


- Napi új fertőzöttek száma: 
5481 (az előző napihoz képest – 3565)

- Napi új halálos áldozatok száma: 
252 (az előző napihoz képest + 63)

- Kórházi ellátást igénylők száma: 
11 873 (az előző napihoz képest + 597)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma:
1389 (az előző napihoz képest + 49)

Első dózissal oltottak száma: 
1 636 436 fő (az előző napihoz képest + 46835)

Ebből második dózissal is beoltottak száma: 
481 820 (az előző napihoz képest + 2431)

Hétfőn megdőlt a rekord, soha nem kerültek ilyen sokan egy nap alatt kórházba, valamint lélegeztetőgépre a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta. Kedden ez a rekord ismét megdőlt, de az egy nap alatt elhunytak száma sem volt még soha ilyen magas. Először napi 200 halott fölé hat nappal ezelőtt, március 18-án ért el a járvány harmadik hulláma, azóta csak két nap volt olyan, amikor ennél kevesebben vesztették életüket.

A Központi Statisztikai Hivatal népességtudományi intézetének kutatója szerint, ha nem lett volna a koronavírus-járvány, akkor 13,7 ezerrel kevesebb ember halt volna meg 2020-ban Magyarországon. A járvány kezdete óta átlagosan havonta 14 százalékkal volt magasabb a halálozás, mint amire egy járvány nélküli évben lehetett volna számítani. A becsült értéket a korábbi évek (2010–2019) adatai alapján számították ki. Ez a 14 százalékos érték egyébként megegyezik az EUROSTAT statisztikai közlésében szereplő 22 uniós tagország átlagával. A többlethalálozásba beleértik azokat is, akik közvetlenül a koronavírus miatt hunytak el, ahogyan azokat is, akiknek közvetve, például egy járvány miatt elhalasztott műtét okozta a halálát...


SZABAD SZEMMEL: A VILÁG EGYÁLTALÁN NINCS ODA ORBÁN VAKCINAMUTYIJÁÉRT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.23.


A magyar kormányfő jövő tavasszal szeretné újraválasztatni magát, ezért az oltásokat is felhasználja a kampányához. A vakcinákat tette meg járvány elleni küzdelem egyik fő elemévé.

NZZ

Magyarországon bőven van oltóanyag, a járvány mégis vastagon szedi áldozatait, ám ennek megvan a maga oka. Következik az egészségügyi rendszer általános állapotából, még inkább abból, hogy főként az elvándorlás miatt nincs elég szakember, de azért az Orbán-kabinet is megtette a magáét a bajok érdekében. A lap megszólaltatja a Semmelweis Egyetem rektorát, aki pontosan tudja, hogy nem szabad időt veszteni, mert a fertőzés 3. hulláma átcsap az országon. Azaz oltani és oltani kell. Annál is inkább, mert az új mutáns okozza a megbetegedések 90 százalékát. Nap mint nap százak halnak meg, számuk már 18 ezer felett jár.

A kínai vakcina lehetővé tette, hogy felgyorsítsák az ellenanyagok beadását, de a legtöbb így is a Pfizer készítményéből fogy. A Szputnyikot csak korlátozottan használják. Ugyanakkor Merkely Béla nem érti, miért akkora az ellenkezés nyugaton a Sinopharmmal szemben, de túlzásnak tartja az AstraZeneca körüli vitát is.

A közkórházak jó része roskadozik a hatalmas terhelés alatt. Teljes kapacitással dolgoznak, de nincs elég ágy és a hírek szerint több helyütt már dönteni kell arról, hogy kit próbáljanak lélegeztető gépekkel megmenteni, illetve ki az, akiről le kell mondani. Merthogy nincs elég ember, aki működtesse a készülékeket. Ám ebben része van a kormánynak is, mert a ragály kellős közepén íratott alá új szerződéseket az egészségügyi alkalmazottakkal, aminek hatására 4 ezren vették a kalapjukat. Ők most nagyon hiányoznak.

Úgyhogy már helyi fideszes politikusok is bírálják kormányt, amiért az önkényes és nem átlátható módon hozza meg döntéseit. Nem részletezi az adatokat, ugyanakkor megtiltotta, hogy orvosok, ápolók nyilatkozzanak a sajtónak. Viszont nincs válasz olyan égető kérdésekre, mint pl. hogy miért halnak meg ennyien. Az oltás közben kaotikusan zajlik, az alapjául szolgáló adatbázis megbízhatatlan.

Az viszont veszélyes elegyet alkot, hogy egyfelől a hatalom a beoltottak jelentős arányával büszkélkedik másfelől viszont hullanak az emberek. Az ellenzék próbál tőkét kovácsolni a helyzetből és azzal vádolja a kormányt, hogy az gazdasági megfontolásokból sokáig halogatta a korlátozásokat, az egészségügyet azonban kivéreztette. Merkely Béla ezzel együtt bizakodó, szerinte május közepére jelentkezik az oltások hatása. Hogy ez így lesz-e, attól nagyon sok függ Orbán Viktor további hatalma számára is.

Libération

Orbán Viktor, a magányos lovag – írja a francia újság –, miután Magyarország előbb méregdrágán vett orosz és kínai vakcinát, majd tegnap további két, sötét lónak számító szert hagyott jóvá. Azaz szégyentelenül tett a döntésre, miszerint az uniós államok közösen szerzik be az oltóanyagokat.

Teljesen rejtélyes, hogy mi vezérelte a magyar kormányt, hiszen az európai hatóságok még nem ütötték rá a pecsétjüket a szóban forgó kínai, illetve indiai készítményre, de a magyar fél még nem is rendelt azokból, ugyanakkor bőven van már beszerzési forrás. Mindenesetre Orbán, aki előszeretettel fordul szembe az EU-val, az orosz és kínai segítségnek hála, rekord szintre tornászta fel a beoltottak arányát. Azonban ennek nagy volt az ára.

Mégpedig szó szerint. A Sinopharmért, amelyből idáig egymillió adag érkezett a kért ötmillióból, egységenként 31,50 eurót kell fizetni. Ami jóval több, mint amennyit az unió kialkudott a Pfizerrel, illetve az AstraZenecával. Ott a kért ár: 15,50, illetve 2,15, szintén euróban. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy a kínai gyártmány még mindig nem jutott túl a kipróbálás stádiumán.

Az oroszok 8 eurót számítanak fel a Szputnyik V-ért, de úgy alakították, hogy a szerződéses feltételek nekik kedvezzenek. Így pl. az orosz állam mentesül minden felelősség alól. Ha bármi vita van, az orosz bíróság az illetékes, a nemzeti jog alapján.

Washington Post

Magyarország világbajnok az engedélyezett vakcinák számát tekintve, csak éppen szembesülni kénytelen a Covid-19 brutális 3. hullámával. Kanadai szakértők szerint egyetlen más állam sem járult hozzá hét oltóanyag bevetéséhez. Az ENSZ idáig háromféle szerre bólintott rá, az EU Gyógyszerügynöksége négyre.

A magyar kormány azonban kitáncolt a sorból, amikor zöld jelzést adott a kínai és orosz szereknek. Az Indiából rendelt ellenanyag, amely éppen most ment át a magyar szűrőn, szintén megkapta az WHO és az Afrikai Unió támogatását.

Orbán Viktor, aki jövő tavasszal szeretné újraválasztatni magát, az oltást tette meg a járvány elleni küzdelem egyik fő elemévé. Ennek köszönhetően ezen a téren a földrészen csak a britek állnak jobban. Ugyanakkor ha a halottak számát nézzük, mégpedig 100 emberre vetítve, akkor a mutató csak a cseheknél rosszabb az egész világon.

Die Presse

Sötét ügyletek köttetnek Magyarországon és a Nyugat-Balkán több államában is a járványt kihasználva. Grasszál a korrupció, aki közel van a tűzhöz, vagyis jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal, az az oltóanyag vagy a védőeszközök közvetítőjeként élete üzletét kötheti meg. Mint pl. az a volt jéghokis, akinek a világon semmi köze nem volt idáig az egészségügyhöz, ám közreműködött, hogy a magyarok megvegyék a világ egyik legdrágább vakcináját.

A lap idézi a direkt36-ot, amely kiderítette, hogy Gergely Csaba cége mindössze tavaly novemberben alakult, a tulajdonos azonban, aki idáig az italüzletben jeleskedett, nem volt hajlandó elárulni, miként keveredett a gyógyászat területére. Hogy kik állnak befektetőként a feltételezett stróman mögött, azt nem tudni.

Az azonban biztos, hogy a hatalom 150 millió eurót perkált a szóban forgó Danubia Pharmán keresztül, azaz az egységár nettó 30 dollár. Egy olyan szerért, amely még nincs engedélyezve az EU-ban, viszont sokkal többe kerül, mint a Brüsszel által rendelt készítmények.

A hasonló német botrány után már hullanak a fejek, Európa keleti felén viszont általában következmények nélkül maradnak az ilyen ügyletek, amikor politikusok kerülnek gyanúba. Virágoznak a jutalékos megbízások, eljött az ágazattól távol álló közvetítők és postaládacégek ideje. Ám ez csak felnyomja az árat.

Szintén a direkt36 derített arra fényt, hogy Magyarország tavaly márciustól júniusig 10-szer akkora árat fizetett a kínai lélegeztető gépekért, mint Olaszország, a németek pedig annyira ügyesek voltak, hogy nekik az eladók 50-szer kisebb összeget írtak bele a számlába. De a magyaroknál akkor is egy éppen csak hogy létrejött vállalkozást vontak be a tranzakcióba. Az alakulásnál ugyanaz az ügyvéd segédkezett, mint a legutóbb, a Sinopharm importja előtt.

Die Welt

Egy igen tekintélyes Európa szakértő szerint az autoriter magyar és lengyel törekvések hatalmas károkat okoznak az EU-nak, csak éppen a földrész közvéleménye ezt mintha nem venné észre, pedig a folyamat már ott tart, hogy Varsó alighanem hamarosan, akár már jövőre felmondja a jogközösséget az unióval, bár azért a tagságot fenntartaná. Laurent Pech, aki a Jogi és Politikai Kart vezeti a londoni Middlesex Egyetemen, rámutat, hogy a két ország egyre inkább tekintélyelvű lesz, olyannyira, hogy a Freedom House szerint a magyar rendszer már nem is demokratikus. Ennélfogva egy választási autokrácia alakult ki a közösségen belül, amelyet – egyedülálló módon - Brüsszel tart fenn anyagilag.

A magyar választások nem tisztességesek, nem szavatolják az egyenlő feltételeket, mi több, részben manipuláltak. A szálakat a Fidesz mozgatja, kézben tartja a sajtót és a pénzforrásokat. Az ellenzéknek a hegyen felfelé kell megvívnia a harcot, miközben az egész rendszer ellene van. A bíróságokat tekintve azonban a lengyeleknél még cudarabbak a viszonyok.

A szakember szerint a szakítást a jogállami mechanizmus idézi elő, mert aligha kétséges, hogy a végén az Európai Bíróság áment mond a szabályozásra. Orbán és Kaczynski a fellebbezéssel csupán az időre játszik, hogy addig, ami még legalább egy év, még jobban bebetonozhassa tekintélyuralmi rendszerét. Ehhez Merkel adta meg nekik a felhatalmazást, amikor a két ország tavaly év végén a hosszú távú uniós költségvetés, illetve a mentőcsomag vétójával fenyegetőzött.

Ha az EU várható verditkje nyomán a Bizottság elmarasztalja Lengyelországot, akkor az minden bizonnyal kinyilvánítja, hogy a továbbiakban a nemzeti jog alapján jár el, nem kér a közösségi szabályokból. Ez pedig még tovább rombolja majd a szervezet hitelét, hiszen látni, hogy Brüsszel már most sem képes érvényt szerezni a saját elveinek. Akkor meg milyen alapon sürgeti azok betartását a Nyugat-Balkánon?

LÁRIFÁRI, GULYÁS MINISZTER ELVTÁRS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.23.


Kocsis-Cake Olivio képviselő (Párbeszéd) azt kérdezte az ország gyűlésében, lesz-e következménye annak, hogy a minielnöki intés ellenére március 15-én Mészáros Lőrinc dubajozott. Egyem a lelkét Kocsis-Cake képviselőnek (Párbeszéd), aki vagy nem tudja, hol is él, vagy annyira romlatlan, mint egy hamvas tavaszi szűz, esetleg tréfának szánta érdeklődését. De ami kikerekedett belőle, az olyan mozi volt, amit ritkán láthatni még 3D-s szemüvegben is. A miniszterelnökséget vezető pufók, csillogó szemcsis ovis, úgy is mint Gulyás Gergely, felelőtlenségnek nevezte az utat. Lárifári, vetítette előre a következményeket, megjegyezve, hiába nevezi Kocsis-Cake a minielnök barátjának a dubajozót, rossz ajtón kopogtat, mert ő nem ismeri az érintett barátait.

Ezzel megteremtődött a hazugságnak az a lenge közege, amelyben minden megtörténhet, és azok ellenkezője is. Az a nihil tehát, ami állapotot az AE Bizottság Tánczenekar hajdan ekképp összegzett: „Dagdugó, varázslólekvár, minden számít, semmi sem használ” – egyfelől, és ráerősített azzal, hogy: „De jó a kedvem, ha kifolyik a nedvem”, s ezzel már olyan kerek a világ, mint egy ezer oldalas regényben, mondjuk Musilnál. És most, hogy elmeséltem Magyarországot, térjünk vissza az aktuális mocsokra benne, ami Gulyás miniszter maga. Ám mielőtt szembesülnénk a napi tagadással, emlékezzünk arra, nem más, mint éppen ő volt az, aki Varga miniszter zűrös házvásárlását erkölcsileg kifogásolhatatlannak tartotta.

Ehhöz képest mázolt a képünkbe egy újabb flasht, miszerint a kormány elvi, erkölcsi útmutatást adott a dubajozással kapcsolatban, ami állítás maga a paradoxon. Egy mondatban szerepeltetni, sőt, egymással összefüggésben emlegetni olyan fogalmakat, mint kormány és elv, kormány és erkölcs, nagyon merész és kreatív asszociációs készségekre utal. Meglepő, hogy Gulyás miniszter ilyennel bír, bár maga nem tud róla azon egyszerű oknál fogva, hogy amit mondott, azt komolyan is gondolta. Nos, itt kezdődnek a bajok. Mert ki vagyok én, hogy emlékeztessem őt, ám mégis megteszem, hogy a minielnök – akinek a barátait ő nem ismeri – egészen pontosan azt mondta, ha van rá pénzük, hadd menjenek...