2020. október 23., péntek

EGY SVÁJCI FOTÓS EDDIG ISMERETLEN KÉPEI AZ 1956-OS FORRADALOMRÓL

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.10.23.


1956 október végén konvojban érkeztek Hegyeshalomhoz a nyugati újságírók, hogy átlépjenek az éppen széthúzott vasfüggönyön, és tudósítsanak a magyar felkelésről. Így jött át egy svájci fotós, Jack Metzger is, aki a következő napokban Győrtől Budapestig fotózott gyászt, hősiességet, mámort és vagányságot. A forradalom ismeretlen képei: Metzger 1956-os felvételei most először Magyarországon, a Fortepanon...

HŐS FORRADALMÁRT FELVESZÜNK!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.10.23.


Versenyképes jövedelem, cafateria, nyelvpótlék.
Utóbbi akkor illetményes, ha az ominózus nyelv megfelelő történészi és hatalmi hátsókban teszi a dolgát.
A jelölt legyen, ha nő, akkor dekoratív, ha férfiú, akkor délceg, ha nem annyira délceg lehet esetleg nyalka.
Legyen mindenképpen mérsékelten iszákos, mértéktelenül hazudós, természetesen legyen keresztény és nemzeti, továbbá lehetőleg rendelkezzen határontúli kötődéssel.
Legyen lehetőleg csángó, de legjobb, ha székely.
Jeruzsálemi székelyek kizárólag Köves rabbi áldásával adhatják be jelentkezési kérelmeiket, egyben nyilatkozniuk kell, hogy pontosan mikor ismerték fel szeretett miniszterelnökünkben a Messiást.
Hősnők esetén a bárca bemutatása opcionális, de feltétel, hogy láthassuk küllemükön a nehéz testi munka megpróbáltatásainak nyomát.
Mai futtatóik ajánlólevele a pozíció betöltésének előfeltétele.

Nagyurunk megtalálta a mai koszorúzáson való részvételhez az ideális tettestársat, szépen mutattak egymás mellett, ő és a nép durva anyja.
A felállás is klasszikus volt, hiszen a hős forradalmár leány mellé remekül passzolt kényes ízlésű védelmezője - hirtelen nem jut eszembe, hogyan is hívják ezt a szakmát a nyolcadik kerületben...
Azért valahol nagyon szánalmas ez az egész - úgy kell a hatalomnak hősöket hazudnia, hogy a nagy erőlködésbe majd be leszakad.
Igaz, ma már 1956 a jobboldalon sem a régi, Orbán meg csak annyiban törődik vele, amennyiben hatalma fenntartásához szükség van rá - ma már nem nagyon.
Nem volt ez mindig így, hiszen 2006-ban még igen fontos lett volna, hogy az elvetélt puccsot (hugyos forradalom) össze lehessen kötni ideológiailag az 1956-os felkeléssel, de ma már jobb 2006 történéseit is hagyni a feledés jótékony homályába veszni, hiszen ha valaki tárgyilagosan feldolgozza a történéseket, nem sok hízelgőt talál a mai rendszer uraira nézvést.
Orbán ezt is úgy használja, mint mindent - ő az, aki ellopja a halott pénztárcáját, aztán abból adakozik az özvegynek, igen mérsékelten...

1956 MINTÁJÁRA A MŰEGYETEMTŐL INDUL AZ SZFE TÜNTETÉSE – KÖVESSE ÉLŐBEN!

HVG
Szerző: hvg.hu
2020.10.23.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hónapok óta tüntetnek az intézmény modellváltásának módja ellen; több korábbi demonstráció után Mindannyiunk szabadsága – Megemlékezés '56-ról címmel tüntetést szerveztek a nemzeti ünnepre is. A tömeg a Műegyetem előtt gyülekezik. Kövesse élőben a tüntetést a Hvg.hu-n!

SZFE-TÜNTETÉS: TISZTELT MINISZTERELNÖK ÚR! GONDOLOM, ÖN MOST NEM ÁLL ITT KÖZTÜNK

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2020.10.23.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és tanárai október 23-án délután a szabadságról, a bátorságról, a közös kiállás erejéről tartanak megemlékezést. Délután négykor a Műegyetem rakpartról indulva vonulnak az Urániáig, ezzel emlékezve arra, „mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk.” Az eseményhez más egyetemek hallgatói, és különféle szervezetek is csatlakoztak.

A menet délután fél ötkor indul, négy órától gyülekeztek az emlékezők, a tömeg nem sokkal az indulás előtt a Gellért tértől a Műegyetem főépületéig megtöltötte a rakpartot, a szervezők többször arra kérték a résztvevőket, hogy húzódjanak a Petőfi híd irányába, így biztosítva a helyet a folyamatosan érkezőknek...

„HARC ÉS SARC – ENNYI, AMIT A VÁROSOK ÉS A FALVAK KAPNAK” – ELLENZÉKI POLGÁRMESTEREK ADTAK KI KÖZÖS NYILATKOZATOT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.23.


„Mi, önkormányzatok nem akarunk mást, csak mi lényegünk: a helyi közösségeket támogatni. Segíteni az egzisztenciájukat féltő polgároknak, támogatni a bajba jutott vállalkozásokat a településeinken” – fogalmaznak.


„Október 23-a – az ’56-os és a ’89-es is – a közösséggé válás ünnepe volt. Két olyan történelmi pillanaté, amelyben fölfénylett a legszebb képességünk. Az, hogy az ezer és egy különbségünk – a származásunk és a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk – ellenére, összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete. A szabadságot és a hazát ugyanis nem lehet egymás ellenében szeretni. Mert azzal felszámolnánk mindkettőt” – áll az október 23-a alkalmából kiadott közös deklarációban, amit 46 ellenzéki polgármester írt alá. 

A Karácsony Gergely főpolgármester Faceook-oldalán is közzétett nyilatkozatban felidézik: egy éve, október 23-án a köztársaság 30. születésnapját is ünnepeltük. „A magyar köztársaságét, amelyért az ’56-os hősök is harcoltak, de ami kilenc éve eltűnt a hazánk nevéből, és tíz éve már, hogy fokozatosan tűnik el a hétköznapjainkból. A változás esélyét és reményét hordozó szabad városoknak és falvaknak dolguk és felelősségük ennek az értékvesztésnek a megállítása.” 

Hozzáteszik, hogy idén október 23-án pedig a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk, arra a magyar önkormányzatiságra, amely az 56-os örökségben is gyökerezik. Ahogy Szabó Zoltán írja. „A demokráciát leépítő Rákosinak, úgy rémlik, ha sikerült is a pártokat szétmorzsolnia, de a népben feltámadt önkormányzati hajlamot és készséget nem sikerült megtörnie. [...] Nyilvánvaló, hogy a forradalom valóságos szervei nem az újjáéledt pártok, hanem az újonnan született nemzeti bizottságok és forradalmi tanácsok. A fölkelt nép ezekbe úgy rendeződik, mint a dagály hullámokba a parton: ők a forradalomcsinálta népképviseletek.”
...

SOK EZREN TÜNTETNEK AZ SZFE SZABADSÁGA MELLETT

24.HU
Szerző: 24.HU
2020.10.23.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, valamint a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről demonstratív felvonulást szerveztek október 23-ra „a szellemi szabadság jegyében”.


„Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” – fogalmaztak az esemény leírásában.

A tüntetők 16 órakor kezdtek gyülekezni Műegyetem rakparton, ahonnan nem sokkal fél öt után indultak el, hogy a Március 15-e téren fáklyákat gyújtsanak.

Tudósítóink szerint sok ezren gyűltek össze, a Műegyetem központi épületétől a Szabadság hídig ért a tömeg, amelynek zömét fiatalok teszik ki.

A gyülekezés közben Fullajtár Andrea, az SZFE tanára egy jármű platóján elszavalta a Nemzeti dalt, a vonulás megkezdése után nem sokkal pedig mentőt kellett hívni egy idősebb nőhöz...

OLYAN NINCS, HOGY EGY GYEREKNEK NE JUSSON ÉTEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.10.23.


Éppen ünnepli az ország – mármint az, aki ünnepelheti, mert hivatalosan is magyarnak számít a kormánypárt szerint – a szabadságot, élteti a hősöket. Egy kicsit távolabb innen, Nagy-Britanniában a kormány nem szavazta meg azt a javaslatot, hogy a rászoruló gyerekek az őszi szünetben is hozzájussanak ingyenes étkezési lehetőséghez. A tanévben ez biztosított, szünetekben nem. Azonban most bajban van mindenki. Az ország is, az emberek is. Az alacsony jövedelműek értelemszerűen nagyobb bajban vannak, hiszen nincs vagy nagyon kevés a megtakarításuk. A járvány ott is térdre kényszerítette a gazdaságot, bár a kormány nagyon komoly támogatást nyújt a bajba jutott embereknek, biztosan nem jut mindenhová a segítségből. Nem szaporítom tovább a szót: a képviselők leszavazták az ingyenes szünidei étkeztetésre tett javaslatot.

Ilyenkor nálunk az szokott történni – mármint hasonló esetben -, hogy az emberek egy része felháborodik, a sajtó ír róla, az ellenzéki pártok kiadnak néhány sajtóközleményt, bemennek az egyetlen tévéstúdióba, ahová még hívják (és beengedik) őket, elmondják, mennyire fel vannak háborodva. Közben azok a jótékonysági szervezetek és civilek, akik eddig is bőven erőn felül segítették a rászorulókat, ezután is ezt teszik, végsőkig kifeszülve igyekeznek még nagyobb erőfeszítéssel, még több embernek segíteni. Aztán jön a következő felháborító geciség, és elsöpri a problémát. Pontosabban a problémát nem söpri el – éppen ez a baj -, de tudomásul vesszük, hogy ez van. Megtanulunk együtt élni vele...

LEHET ÍGY IS, MEG ÚGY IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.23.


Október 23-án a megszokott, egyszerű MTI hír helyett két közleménnyel szeretném bemutatni, hogy mit is jelent ez a nap a nemzeti kormány számára, és mit a fővárosi ellenzék – és ezzel talán állíthatom, az országos ellenzék – számára. Mindenféle magyarázat és elemzés nélkül ide is tenném előbb a KDNP közleményét, majd pedig Karácsony Gergely mondandóját...

A DZSINN MÉGIS SZORONG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2020.10.23.


Tárgy: Dzsinn

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Ha nem akar mesés körülmények között adósságban úszni, akkor maradjon kend a jómódban. Mert a mi életünk itt és most mesés. A szüleimnek uniós támogatással bemesélik az uralkodóék pribékjei, hogy milyen jó az nekik, hogy a német nem közvetlenül fizet az autóalkatrészeken való matatásért, hanem a multinacionális tőke profitéhségének kielégítése közepette egy füst alatt nemzeti burzsoáziát is tenyészthetnek, sőt felhizlalhatnak. 

Meg a CSOKkos jobbágytelek mesével, 5% -os építési áfával altatják a hiteltelen politikusok az adósságcsapdába csalogatott alattvalókat. De én ehhez végkép nem konyítok semmit. Arról nem is beszélve, hogy ha meghallom ezt a dumát „készpénzátutalással”, meg „futamidő”, „THM”, akkor én már rosszul vagyok, mert az fix, hogy megint nem telik majd arra, amit az anyuék már tavaly biztosra ígértek nekem. És már ott tartok az érdekérvényesítésben, hogy én vigasztalom őket, amiért nem tehetik.  

De momentán most mindez nem ügy. Nekem most kiváltság van. Az apudédidipapa mesél. Aki nem szokott. Beszélni se sokat. Most kivételt tesz, mert összefüggés van. A korona és a magyar űrprogram között. És ha ő mondja, akkor az úgy is van. Azt mondta – már előre -, hogy ez egy eredetmonda a koronadörzsölős szippantós Árpádról, a koporsón felettünk lebegő macsó Dzsinnről, a közpénzből üzemeltetett pedofilkeltetőkről, meg a betelepített szekusfióka zsoldosokról. Na meg a Dzsinn csikkzsebében melegedő államegyházakról...

ITT OLVASHATÓ

TÖBB EZRES A TÖMEG AZ SZFE TÜNTETÉSÉN (ÉLŐ)

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.23.


Cikkünk folyamatosan frissül.

Vonulásos demonstrációt tartanak
október 23-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai Mindannyiunk szabadsága - megemlékezés '56-ról címmel, a szellemi szabadság jegyében. A résztvevők a Műegyetem rakparton kezdtek gyülekezni 16 óra előtt, onnan indulnak az Uránia elé. 

Az SZFE hallgatói az egyetemi autonómia védelmében több mint ötven napja tartják blokád alatt az intézmény épületeit. Emellett október elején az egyetem munkavállalói sztrájkot is hirdettek, amit a Fővárosi Törvényszék friss elsőfokú határozata jogellenesnek mondott ki

Október 13-án az újonnan kinevezett vezetés kikapcsoltatta az internetet az egyetemen. Október 16-án belső utasítást adtak ki, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia. A hallgatók a rendelkezést elutasították, az új kancellárt nem engedték be az épületekbe. 

A pénteki program a Facebook-esemény leírása szerint azért a Műegyetem rakparton kezdődik, mert 1956. október 23-án az egyetemisták ott mozdultak meg azért, amiben hittek. Onnan a Március 15-e térre vonulva fáklyát gyújtanak, majd az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók által szervezett megemlékezés zárja a menetet...

1956, AZ ELGONDOLHATATLAN TÖRTÉNELEM

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2020.10.23.


Most, hogy már szabad beszélni ötvenhatos forradalomról, már nem tudunk, de talán nem is akarunk. A közbeszédben egyre többen sugallják, hogy ’56 népfelkelés volt, de legalábbis nem lehetett igazi forradalom, hiszen 1956-ban nem kapitalista rendszerért harcoltak, a forradalmárok többsége „csupán” egy szocialista elitcserét igyekezett kiharcolni. Az „ellenforradalom” elméletének is egyre több büszke híve van a szélsőjobboldalon, de sztálinista ellenforradalomhívők is akadnak még. Miért vált mára elgondolhatatlanná, hogy 1956-ban forradalom volt?

Mert bizony elgondolhatatlanná vált, az évenkénti megemlékezések és a nagy szavak ellenére is. A kollektív emlékezetünkből szinte teljesen kikopott a forradalom ténye, leginkább csak úgy emlékezünk vissza rá, amint a Megáll az idő c. film elhíresült jelenete felvázolja: tankok jönnek, emberek mennek, akik maradnak azt mondják, „jó, hát akkor itt fogunk élni”. 1956 történetének tehát a köztudatban van eleje és van vége, a közepe, „a bonyodalom” – a forradalmi lényeg – homályba vész. Az ’56-os filmek és alkotások rendre giccsbe fulladnak, a forradalom hűlt helyét szerelmi szálakkal és üres nosztalgiával igyekeznek helyettesíteni. Az ötvenhatos politikai narratívák is rendre hanyagolják magát a forradalmat és ’56 valamely másodlagos aspektusát nagyítják föl. A jobboldalnak 1956-ból csak a szovjet tankok elleni harc a kedves, így szívesebben beszélnek „ötvenhatos forradalom” helyett „ötvenhatos szabadságharcról”...

KISZÁMOLTUK, AMIT A KORMÁNY NEM KÖZÖL KÜLÖN: HOL TERJED MOST LEGINKÁBB A KORONAVÍRUS?

TELEX
Szerzők: JOÓB SÁNDOR, BOZZAY BALÁZS
2020.10.23.


Az elmúlt hét nap új fertőzötteinek számát százezer lakosra vetítve most az látszik, hogy a vírus leginkább Nógrád, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében terjed. A fertőzés terjedését mutató listában Budapest csak a hatodik helyen áll. Németország is ezt a számítási módszert veszi alapul, ezért minősítette ma Heves, Zala és Somogy megyét is beutazás szempontjából kockázatos területnek.


Már az első hullám idején is megszokhattuk, hogy a kormány nem halmozza el adatokkal a magyar lakosságot a járvány terjedéséről, de a legszükségesebb adatokat azért naponta és rendszeresen közli. A hazai adatszolgáltatás egyik legnagyobb hiányossága, hogy a vírus terjedésének megyei eloszlásáról nem sokat tudunk. A koronavirus.gov.hu-n minden nap megjelenik egy nagyon rossz felbontású térkép, amelyen csak az eddig igazolt fertőzöttek számát tüntetik fel. Ennek nem sok értelme van, mert ez azokat is tartalmazza, akik tavasszal kapták el a fertőzést és azóta régen meggyógyultak vagy meghaltak. A térképből nem nem derül ki az sem, hogy most éppen hány aktív fertőzött van az egyes megyékben...


SZABAD SZEMMEL: A SZOMSZÉDOK IS AZ ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET HÍVEI - A NÉPSZAVA NEMEZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.10.23.


Az osztrákok a magyarokhoz hasonlóan úgy gondolják: idegen hatalmak, a migránshullám és az EU fenyegeti az ország értékeit. Nemzetközi lapszemle.


Libération

A színművészetis egyetemisták nem hátrálnak: nyár vége óta megszállva tartják a 155 éve működő iskolát, mert így akarják kikényszeríteni, hogy a hatalom adja vissza az autonómiát, kapja vissza jogkörét a hallgatók és a professzorok által kijelölt szenátus, ugyanakkor továbbra is az állam állja a fenntartást. Erről számol be újabb helyszíni tudósításában a lap.

A blokádban váltakozva 150-300 diák vesz részt, mert nem kérnek a konzervatív-illiberális kormány reformjából, a magánkézbe adásból. Ennek megfelelően nem engedik be az új kuratórium tagjait, valamint a kancellárt sem, aki korábban ezredes és a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt. Új tisztségében hamar bekeményített, de a fiatalok kipaterolásából nem lett semmi, mert ultimátum ide vagy oda, akkora tömeg gyűlt össze a Vas utcában, hogy a terv meghiúsult.

Az Orbán-kormány idáig hat felsőoktatási intézményt szervezett át, ugyanazzal a módszerrel: a saját megbízottait ültette a kulcspozíciókba. Az SZFÉ-n erre a feladatra Vidnyánszky Attilát választotta, aki sajátos kulturpápa szerepét játssza az eltelt 10 évben. Meghirdette, hogy az egyetemen rá kell erősíteni a nemzeti-keresztény irányvonalra. Ugyanakkor a fiatalok a mai nemzeti ünnepen demonstrációt kezdeményeztek, hiszen 56-ot is a diákság robbantotta ki.

A tudomány és a kultúra világa már csak azért is nyugtalan az SZFÉ-re leselkedő veszély miatt, mivel az része a folyamatnak, amelynek során távozásra kényszerült a Közép-Európai Egyetem, a Tudományos Akadémia pedig elvesztette a kutató intézeteit. Orbán két éve kulturkampfba kezdett, hivatalosan a nemzeti identitást akarja megőrizni.

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy abszurd darab kellős közepén volnának, Ionesco sem találhatta volna ki jobban. Hogy mi a hatalom célja, az nem világos a professzor számára. Lehet, hogy uniós pénzeket akarnak ily módon lenyúlni, ám még kézenfekvőbbnek tartja, hogy Vidnyánszky érdemeit kívánják honorálni, ezért kapja meg a színházi világ zászlóshajóját. De az is elképzelhető, hogy Orbán lassan rájön: tömeghatása folytán sokat számít a kultúra. Ám az olyan korlátot jelent, amely ellenáll a politikus szándékának, hogy mindent ő tartson kézben.

Libération

„Nem volna jó, ha tagországok az Európai Parlamentre tolnák a felelősséget, amiért megrekedtek a tárgyalások a két gazdasági csomagról, mert pont azok a kormányok blokkolják a megállapodást, amelyek nem hajlandóak egyeztetni Strasbourggal. Ezt a liberális frakció egyik francia EP-képviselője nyilatkozta a lapnak. Valérie Hayer, a francia kormánypárt színeiben került be az uniós testületbe, illetve lett a liberális frakció tagja.

Mint mondta, az egyik fő gátló tényező az, hogy a brüsszeli anyagi támogatásokat mindenképpen a jogállam betartásától kell függővé tenni. Merthogy Európának reagálnia kell, hiszen támadások érik a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlenségét, az LMBT-jogokat. Ám ha passzív marad az EU, akkor segédkezet nyújt a demokrácia visszaszorításához. A francia politikus már azt is a Parlament határozott kiállásának tulajdonítja, hogy a nyári EU-csúcson egyáltalán döntés született ebben a kulcskérdésben, jóllehet az e pillanatban csak a korrupcióra vonatkozik.

Hayer szerint hiába mondják az állam- és kormányfők, hogy Strasbourg miatt nem lehet előrelépni a költségvetés, illetve a mentőalap ügyében, hiszen jelenleg két tömb fenyeget vétóval: egyrészt Magyarország és Lengyelország, mert ők nem akarnak semmiféle jogállami mechanizmust. Másrészt viszont az északi kormányok, mivel ők meg keveslik a reformot.

Emlékeztetett arra, hogy ha nem tudnak dűlőre jutni a következő hétéves büdzsé kapcsán, akkor sincs vész, mert ez esetben jövőre ideiglenes előirányzat lép életbe és az 10 milliárd euróval haladná meg a júliusi megállapodásban szereplő összeget. Az újjáépítési alaphoz pedig nem szükséges a Parlament jóváhagyása, elég, ha a nemzeti törvényhozások rábólintanak. Vagyis a blokád nem az EP hibájából állt elő.

Die Presse

A lap szerint Magyarországgal kapcsolatban több előítéletre is rácáfol az a közvélemény kutatás, amelyet Ausztriában és a 9 közép-, illetve kelet- és délkelet-európai országban végeztek. Ám az is kiderült, hogy azért nálunk is csak úgy van: aki hisz az összeesküvés elméletekben, az általában rokonszenvezik a tekintélyuralommal. A felmérést, amelynek során mindenütt jó ezer embert kérdeztek meg, a szlovák Globsec elemző intézet, illetve az Osztrák Európa-politikai Társaság készítette. A magyaroknál is az jött, ki, hogy jelentős hányad szerint idegen hatalmak, a migránshullám és az EU fenyegeti az ország értékeit.

Pedig a lakosság 81 százaléka alapvetően a liberális demokráciát, tehát az egyéni szabadságjogokat, a rendszeres választásokat és a többpártrendszert pártolja, miközben Orbán az illiberalizmust nyomatja. Ám a félelem az autoriter uralom felé tereli az embereket és az ilyenek hajlamosak lépre menni a dezinformációnak. A csehek 45 %-a vallotta azt, hogy az unió veszélyt jelent az identitásra nézve. Ugyanakkor a szlovákok 53 %-a meg van győződve arról, hogy e tekintetben az USA jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Továbbra is nagy a félelem a zsidókkal szemben: a magyarok 49 %-a nyilatkozta azt, hogy Soros hangolja össze a kormány ellenes megmozdulásokat. 52 % pedig az iszlámtól, illetve a bevándorlóktól tart. Az Osztrák Európa-politikai Társaság főtitkára úgy értékelte az eredményt, hogy a válságok felhozták a populistákat és megosztották a társadalmakat. Márpedig ilyen környezetben termékeny talajra találnak az összeesküvés teóriák.

Euractiv

Kovács Zoltán úgy látja, hogy a jogállam harcosai számára nem az európai értékek fontosak, hanem csupán a maguk politikai programját igyekeznek ily módon keresztülverni. A szóvivő arra reagált, hogy pár napja Donáth Anna arra figyelmeztetett a portálon: ha az EU le akarja győzni Orbán Viktort, akkor meg kell szabadulnia a mennyiségi, illetve formális megközelítéstől, és inkább arra kell összpontosítania, ami az illiberális rezsim lényege, hogy ti. a hatalomnak nincsenek tényleges korlátai.

Kovács szerint azonban a Momentum EP-képviselője megfeledkezett a választásokról, márpedig a Fidesz az utóbbi 10 évben háromszor is erős felhatalmazást kapott a szavazópolgároktól. Aki pedig a sokszínűséget hiányolja az Országgyűlésből, az összekeveri a Parlamentet az ENSZ-Közgyűléssel, mert ott tényleg mindenki beleszólhat a dolgokba. Viszont legutóbb, a borsodi pótválasztáson az emberek nem voltak vevők a gyűlölettel teli pluralizmusra, ami a Jobbik vitatott jelöltjének ellenzéki támogatásában nyilvánult meg.

Az államtitkár továbbra is azt hangoztatja, hogy az unió nem határozta meg pontosan a jogállam fogalmát ezért a tervezett mechanizmus reménytelenül kiérleletlen, annak égisze alatt ideológiai küzdelem zajlik. Szerinte az Európai Tanács a nyáron kerek-perec elutasította az elképzelést, vagyis az ötlet eleve halva született. A bizottság nemrégiben nyilvánosságra hozott jogállami jelentésével pedig az a politikus baja, hogy az sem objektív tényekre és ésszerű érvekre épül. Azt pedig igen sajnálatosnak tartja a hozzászólás, hogy a jogállam lovagjai szövetségesekre találnak Brüsszelben, pl. Jourová alelnök személyében.

Washington Post

A járvány kellős közepén a világnak cseppet sem mindegy, ki nyer az amerikai elnökválasztáson, mert már annak a lehetősége is egy csomó félelmet és bizonytalanságot vált ki, hogy egy felbátorodott Trump újabb négy évet tölt a Fehér Házban. Erre figyelmeztet a volt svéd külügyminiszter, aki rendszeresen ír szemléket az amerikai lapba. Carl Bildt szerint az elnök győzelmének az esélye rémülettel tölt el egy sor politikai és üzleti vezetőt. Ideértve, hogy az EU-val folytatódna a kereskedelmi háború és komoly esély volna arra, hogy az USA hátat fordít a NATO-nak.

De akadnak, akik előnyt látnának abban, ha ő marad a Fehér Házban. Budapesten és Varsóban egyesek bizonyosan nem örülnének annak, ha a hivatalos amerikai szóhasználatba visszakerülnének olyan kifejezések, mint pl. a jogállam. Ettől azonban még bizonyos, hogy általános megkönnyebbülés fogadná, ha Biden lenne a befutó.

Az azonban nem kétséges, hogy Putyin Trumpra voksolna, mert jól megvolna egy olyan, demokrata elnök nélkül, aki erősíti a nemzetközi szervezeteket, támogatja Ukrajnát és hangosan sürgeti az emberi jogokat. Kínának is jobban feküdne a jelenlegi amerikai vezető, akit ki tud cselezni kulcskérdésekben, és aki nem kíván egységfrontot létrehozni Peking ellen.

Sok nacionalista viszont magányosnak érezné magát Trump nélkül. Ilyen a brazil és a török államfő, mivel ők mind a hárman az erős emberek nyelvén beszélnek. Ugyanez áll Szaúd-Arábiára is. Az elnök távozását ugyanakkor eltérően ítélné meg Teheránban a reformista, illetve a konzervatív szárny. Az izraeli kormányfő számára ezzel szemben egyértelműen a republikánus politikus a favorit. Az észak-koreai vezér személyesen vonzódik Trumphoz, noha nukleáris programjával változatlanul kesztyűt dob az USÁ-nak és a világnak.

TRUMP ÉS BIDEN UTOLSÓ VITÁJA: EZÚTTAL KÁOSZ NÉLKÜL VÁZOLTÁK FEL KÉT NAGYON ELTÉRŐ USA VÍZIÓJÁT

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2020.10.23.


Csütörtökön zajlott a választások előtti utolsó elnökjelölti vita Donald Trump és kihívója, Joe Biden között az Egyesült Államokban. Elvben három vitát rendeztek volna a két induló között, de a második Trump betegsége miatt elmaradt, az első pedig Trump állandó közbekiabálásai miatt szinte teljes káoszba fulladt, és elemzők minden idők legrosszabb elnökjelölti vitájaként emlegetik.

Hogy ne fordulhassanak elő hasonlóan kaotikus jelenetek, a szervezők módosítottak a szabályokon, és a jelölteknek lenémított mikrofonnal kellett hallgatniuk, amíg ellenfelük elmondja saját álláspontját egy-egy kérdésről, és a jelek szerint ez az eszköz megtette a hatását, az első alkalomhoz képest jóval civilizáltabb mederben folytak az események.

Ami valamennyire Trump érdeke is lehetett, hiszen a közvélemény-kutatások szerint Joe Biden egyelőre magabiztos előnnyel bír, és a kutatások szerint Trump nem nagyon tudott új szavazókat megszólítani az első vitán bemutatott magatartásával. Az is igaz, hogy a járvány miatt idén rekordszámban, több mint 46 millióan szavaztak már élve a korai lehetőségekkel, így sokan vannak, akiknek a szavazatát már nem tudja befolyásolni a vita...

TRUMP: ÉN SOHA NEM KAPTAM PÉNZT OROSZORSZÁGTÓL

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.10.23.


Lezajlott a második és egyben utolsó elnökjelölti vita Amerikában, jóval higgadtabb hangnemben, mint az első.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
„Kussoljál már!" - „Érdekes másfél óra volt" az első elnöki vita Trump és Biden között

Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott az utolsó elnökjelölti vitán, amelyet a Tennessee államban kévő Nashville-ben rendeztek meg csütörtökön este.

Trump egy adott pillanatban meg is dicsérte a vitavezetőt Kristen Welkert, az NBC televízió munkatársát. A rendezvény előtt az elnökjelölti vitát rendező bizottság rögzítette a szabályokat: mindkét politikus két-két percet kapott a válaszokra és fél percet a viszontválaszokra. A műsorvezető be is tartatta ezt. Trump a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos – olvasható az MTI beszámolójában.

A vita fő témái a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak.

A koronavírus-járványt érintve Joe Biden az elnököt okolta a járvány halálos áldozataiért. Szinte szó szerint ismételte meg az első elnökjelölti vitán mondottakat, miszerint Trump nem tudja kezelni a járványt, és szerinte pánikba esett, amikor az kitört. Úgy vélte, hogy az elnöknek nincs átfogó terve a járványkezelésre.

Trump ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy a járvány kitörésekor lezárta a repülőtereket először a Kínából, majd az Európából érkező repülőgépek előtt, amiért a demokraták, köztük Biden is, idegengyűlölőnek nevezték őt. Az elnök utalt arra, hogy Biden hónapokig a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált az emberekkel, de Trump ezt nem a társadalmi távolságtartás eszközeként kezelte, hanem arról beszélt, hogy elnökként ő nem engedhette meg magának, hogy bezárkózzék.

„Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen” – jelentette ki Donald Trump, utalva azokra a New York Post által közölt e-mailekre utalva, melyek szerint állítólag Biden fia, Hunter Biden orosz oligarcháktól kapott pénzt, ukrán gázcégnél dolgozott, amikor az apja alelnök volt és jövedelmező üzleteket kötött Kínában. Az e-mailek valódiságát azóta többen is kétségbe vonták, és amerikai hírszerzők szerint az ügy dezinformációra jellemző jeleket mutat...

SPONTANEITÁS ÉS KONVENCIÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.23.


Kövér házelnök a házban büdös bunkózott. Jakab Péter jobbikos frakcióvezetőt büdös bunkózta le, és ezt most megvizsgáljuk szenvtelen hűvösséggel. Nem a Kövér mondjon le meggondolatlan indulatával – úgysem fog –, hanem esztétikai szempontból, amelyhez a muníciót Hauser Arnold adja nekünk, aki A művészet szociológiája című alapművében egy egész fejezetet szentelt a spontaneitás és konvenció kérdéskörének. Hogy mi ezek szerepe a mű létrejöttében. A mű esetünkben Kövér házelnök a csimbókos bajuszával, vérben úszó, puffadt szemeivel, de legfőképp azokkal a gőzökkel, amelyek a koponyája űrjét kitöltik. Gomolyognak a duzzadt szeme mögött.

Kövér házelnökből kiszakadt az énje a büdös bunkózáskor. Megmutatkozott a maga pőre valójában az, amit a társadalmi megszokás, a szerep, amit kapott, ennek kötelmei, hogy például késsel, villával eszünk a klubban, taknyunkat nem a földre kenjük és más formaságok amúgy eltakarnak. Ezek a konvenció részei, amit nevezhetünk civilizációnak is, ami az évtízezrek alatt a homo sapiensre ragadt, az Orbán által ideálul állított homo christianusra viszont ezek szerint nem. Az a pillanat, midőn Kövérből a büdös bunkózás kiszakadt, a spontaneitás győzelme volt a konvenció felett, leomlottak a gátak, és ott állott előttünk házelnök úr pőrén és csupaszon.

Az ilyesmi organizmust a sarki csehóban bekhendből vágják pofán, búcsúkban és ájtatos körmeneteken vasvellával hajkurásszák, ehhez képest hősünk glóriával a fején ücsörög a házban, mint közjogi méltóság, és egyre másra kiderül, hogy bő rá ez a gatya. Kibukik belőle a vadbarom úgymond, amikor nőket aláz meg, ellenzéki képviselőket egrecíroztat a kamaszok állatkínzó gonoszságával, vagy épp, mint a múltban, amikor negédesen megkért minket, hogy fáradjunk a padlásra fölkötni magunkat. Ezek mind az ő leglényege. Hogy olykor nem bőg, mint egy rossz tulok, az a megszokásnak – másképpen konvenció – köszönhető, civilizációs gátlásoknak, ostoba formaságoknak.

Viszont, ha kiterjesztjük vizsgálódásunk körét, ugyanezeket a késztetéseket találjuk mindahány nerhuszárban. Orbán közelebbről – szotyival, pálesszel és kalbásszal – egy falusi párttitkár képét mutatja, trottyos gatyája akár a barna öltönyhöz felöltött fekete cipő, vagy szandálhoz húzott fehér zokni. Németh Szilárd, nos, ő meg Németh Szilárd, hogy például Kósáról már ne is beszéljünk. Amikor lehullanak a díszletek, mind ott áll csupaszon mindenféle érték nélkül, mert képzelt fennköltségüket csupán a hatalomból nyerik. Ha nem méltatlan, Sziddharthát is idehozom igazolásomul, aki, amikor mindenféle hercegkisasszonyokat kínálgattak neki, csak elhúzta a száját...

KÁDÁR JÁNOS FORRADALMA: HOGYAN JUTOTT EL NAGY IMRE OLDALÁRÓL A FELAKASZTATÁSÁIG?

MAGYAR HANG
Szerző: PETHŐ TIBOR
2020.10.23.


Az ’56 utáni megtorlások levezénylőjét sajátos viszony fűzte a forradalomhoz, az sok tekintetben igazodási pont maradt számára haláláig. Óvatos kísérlet a pártfőtitkár tudathasadásos megnyilvánulásainak megfejtésére.

Én nagyon sokáig csak a vöröset tudtam becsülni, és pontosan ötvenhat volt az, ami rádöbbentett engem, hogy piros, fehér, zöld szín is van a világon – a talányos szavakat a róla szóló Gyurkó László-kötetben hatalma csúcsán Kádár János mondta.

Kommunista pártvezetőtől meglehetősen rendhagyó megnyilvánulás. Egyrészt nem kényszerítette rá senki, hogy a forradalmat akarva-akaratlanul pozitív összefüggésben emlegesse. Másrészt szavai egyértelműen tanúságot tesznek arról, hogy Kádárnak nemcsak politikusként, de emberként is jóval összetettebb volt a viszonya 1956 októberéhez–novemberéhez, mint hivatalban lévő funkcionárius társainak.

Eörsi László: Ötvenhat tiszta forradalom volt

Életének további szakaszait vizsgálva a forradalom változó tartalmú igazodási pont számára, fontos állomása az eszmétől való lassú eltávolodásának. (Legalábbis, amit a teoretikusan képzetlen Kádár annak gondolt.) A forradalomról szóló különböző időpontokban elmondott súlyos szavai egymás mellé helyezve tudathasadásos megnyilvánulások. Alig negyedszázaddal a Gyurkónak mondottak előtt a párt vezetőségének ülésén úgy vélte, a bűnösöket „körmenetben kell bíróság elé állítani, halálra ítélni és kivégezni”. Meg is tette. Fél évvel korábban pedig jogos elégedetlenségből fakadó népmozgalomról, népünk dicsőséges felkeléséről beszélt. Taktika, „szocialista államérdek” lett volna csupán? A rejtélyt sokan és folyamatosan fejtegetik, tegyünk rá egy óvatos kísérletet mi is.

Mindenekelőtt menjünk vissza a kályhához. A dokumentumokat vizsgálva egyértelmű: Kádár János a forradalom idején, tehát a kezdetektől november 1-jei eltűnéséig-elrablásáig egy platformon állt az általa utóbb felakasztatott Nagy Imrével. Lényegében ugyanazokat a gondolatokat fogalmazták meg, ugyanazokra a következtetésekre jutottak.
(…)
A folytatás, a kegyetlen bosszú tényei közismertek. Hogy a balos átmenetbe beálló Kádárnak mennyire volt hatalma megszilárdításán túl lelki szükséglete is a véres megtorlás, az nehezen állapítható meg.
(…)

TRUMP GYÖKERESEN MEGVÁLTOZOTT AZ UTOLSÓ JELÖLTI VITÁRA

NÉPSZAVA
Szerző: MTI
2020.10.23.


Megnyugodott, de azért nem maradt el a másik megszégyenítése most sem. Kína, korrupció, orosz pénz is előkerült az elnökjelölti vitán.


Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott az utolsó elnökjelölti vitán, amelyet a Tennessee államban lévő Nashville-ben rendeztek meg csütörtökön este. Trump egy adott pillanatban meg is dicsérte a vitavezetőt Kristen Welkert, az NBC televízió munkatársát. A rendezvény előtt az elnökjelölti vitát rendező bizottság rögzítette a szabályokat: mindkét politikus két-két percet kapott a válaszokra és fél percet a viszontválaszokra. A műsorvezető be is tartatta ezt. 

Trump a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos, elemzők azonban arra felfigyeltek, hogy Biden többször is gúnyosan „ez a pasas” megszólítással illette az amerikai elnököt. 

A vita fő témái a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak...