2022. június 7., kedd

AZ ELLENZÉKI PÁRTOK MÁR SAJÁT MAGUKAT SEM ÉRDEKLIK | INTERJÚ BOTKA LÁSZLÓVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.06.06.Ő a magyar baloldal legsikeresebb politikusa már hosszú ideje, de az országos politizálástól visszavonult, mert szerinte ugyanazok a “négycsillagos tábornok” vezetik az ellenzéket, akik negyedszerre is kétharmadhoz segítették a Fideszt. Az április 3-i választások után Botka László a Partizánnak adott hosszú interjút, amelyben értékeli a választások eredményét, új részleteket árul el 2017-es miniszterelnök-jelölti kampányáról, de mesél arról is, hogyan lett Gyurcsány Ferenc támogatójából az ex-kormányfő kritikusa, hogyan értékeli a 2019-ben megválasztott ellenzéki önkormányzatok teljesítményét, és azt is elárulja, mit kért Orbán Viktortól, amikor az Szegeden járt néhány éve.

ROGÁN BARBI VIDEÓJA, GYŐRFI PÁL TÜNDÖKLÉSE, NORBI VS KASZA TIBI, ÉS AZ ORBÁN-KIRILL SKANDALLUM

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.06.07.Rogán Barbi videója, Győrfi Pál tündöklése, Norbi vs Kasza Tibi, és az Orbán-Kirill skandallum.

MILYEN ÉVEI JÖNNEK A MAGYAR GAZDASÁGNAK? – ELEMZŐK A MEGSZORÍTÁSI CSOMAG UTÁNI KILÁTÁSOKRÓL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.06.07.


A megszorítási csomag után is optimisták maradtak a magyar elemzők, akik 4 százalék körüli gazdasági növekedést még elérhetőnek tartanak, ugyanakkor az inflációról nem sok biztatót hallottunk.


Ismerik a spártaiakról, a lakonikus humorról szóló anekdotát? II. Philipposz (magyarosan II. Fülöp) makedón király, Nagy Sándor édesapja, a dél-görög vidéken portyázott, és hosszú üzenetet küldött Spártának. A levélnek az volt a lényege, hogy Spárta döntsön, barátként, vagy ellenségként tekint a hódítókra. A döntést megkönnyítendő, Fülöp felvázolta, hogy milyen nagy kockázata lenne a viszálynak, az ellenállásnak, mert idézzük a levelet,ha Fülöp elfoglalja Spárta földjét, akkor tönkreteszi a tanyákat,
ha Fülöp elfoglalja Spártát, akkor megöli Spárta lányait és fiait
és ha Fülöp elfoglalja Spártát, akkor felszámolja a várost.

Spárta vezetői igen rövid üzenetben válaszoltak:

„Ha...”

A kormány gazdasági megszorító csomagjának ismertetése után több hazai bank és brókercég elemzői is kifejtették a véleményüket a magyar makrogazdaság állapotáról.

A „ha” pedig arról jutott eszembe, hogy valójában a GDP alakulására vonatkozó prognózisok nem is olyan negatívak egyelőre, csak éppen ott van két hatalmas „ha”. Minden 4 százalék körüli bővülés akkor igaz,

- ha a magyar állam kiegyezik az EU-val, és elindulnak felénk az uniós források, így kiemelten is az RRF (a helyreállítási eszköz).

- és ha az orosz-ukrán háború már nem az eszkaláció, hanem valamiképpen a konszolidáció irányába indul el.

Ezek pedig azért egyelőre nem világítanak, Oroszország nem a béke, legfeljebb a jobb alkupozíciót segítő háború felé halad. És Magyarország az olajszankciós különutasságával, a testreszabott szektorális adókkal, az uniós állampolgárok megkülönböztetésével a benzinkutaknál, vagy éppen a már egyszer erős konfliktust jelentő reklámadó előrángatásával mintha szintén nem a jobb reputáció felé masírozna...


MÁR MINDEN MÁSODIK HITELRE KÖTNEK BIZTOSÍTÁST - TÖBB BANKNÁL IS VÁLTOZTAK A FELTÉTELEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.06.07.


A megugró infláció miatt emelkedő részletek, a háború okozta gazdasági bizonytalanság hatására a bankok egyelőre nem érzékelik, hogy nőne a hitelbiztosítások iránt az igény. Több bank is akad azonban, amelynél már igen jelentős azoknak az ügyfeleknek az aránya, akik eleve biztosítási védelemmel vesznek fel hitelt.


Logikus lenne, hogy a megugró kamatok, a bizonytalan helyzet (amikor még a miniszterelnök is vészhelyzetről beszélt, a kormány pedig brutális megszorításokat, extra adóterhelést vezet be) miatt a hitelesek körében népszerűbbé váljanak a hitelfedezeti vagy a jövedelempótló biztosítások. Az Azénpénzem.hu azonban a bankoktól úgy értesült, hogy egyáltalán nem nőttek ezekre az igények.

A CIB szerint ennek oka, hogy a kedvezőtlenebb klíma bekövetkezése óta még kevés idő telt el. Az OTP és az Erste sem érzékelt jelentős változást az elmúlt időszakban. A K&H viszont azt tapasztalja, hogy a hitelfedezeti biztosításaikat igénylő ügyfeleik aránya évek óta folyamatosan nő. A Bankholding arról számolt be portálunknak, hogy ügyfeleik a hitelekhez termékenként eltérően, de jellemzően 50 százalék feletti arányban veszik igénybe a biztosítást. A CIB-nél az arány a lakáshiteleknél 35 százalék, a személyi kölcsönöknél viszont 60 százalék...

HA A NÉP RÁJÖN, HOGY ÁTVERTÉK, AKKOR TÖMEGES ELÉGEDETLENSÉG TÖRHET KI - BESZÉLGETÉS BÉKESI LÁSZLÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KARDOS ERNŐ
2022.06.03.


A háborús vészhelyzetet meghirdető szabályozás akár azt is lehetővé teheti, hogy az ország érdekében átmeneti időre gazdálkodásba vonják az állampolgárok vagyonát, jövedelmét, megtakarításait! – így értelmezi az Alaptörvény tizedik módosításának 53. cikkelyét az egykori pénzügyminiszter, Békesi László. A közgazdász nem feltételezi, hogy a lehetőséggel azonnal élni kíván az Orbán-kormány, de a jogalap megteremtése számára komoly riadalmat okoz. A háborús veszélyhelyzet egyébként módot ad a kormánynak az extraprofitadó kivetésére, amelynek várható összege Békesi számításai szerint megegyezik a választási kampányban osztogatott családiadó-visszatérítés mértékével. Lényegében tehát a Fidesz visszakéri a társadalomtól a választási győzelme árát. A volt pénzügyminiszter egyébként megdöbbentőnek tartja azt az inflációs statisztikát, amely szerint az életfenntartáshoz szükséges termékek áremelkedése az elmúlt évben 30–50 százalék között változott. A héten 80 éves Békesi László adott interjút lapunknak...


RASKÓ GYÖRGY: HA ÉHÍNSÉGET NEM IS, DE ELLÁTÁSI ZAVAROKAT OKOZ AZ UKRÁN KIKÖTŐKBEN REKEDT ÉLELMISZER

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.06.07.


Míg az Ukrajna kikötőiben rekedt gabona – amely mintegy 150 millió ember ellátására elegendő – elsősorban a Közel-Keleten okoz nagyon súlyos ellátási gondokat, addig a kukorica, paradicsom és a napraforgó Európában – mondta lapunknak Raskó György agrárközgazdász. Mivel Magyarország ezekből a cikkekből exportőr, nálunk az ellátási probléma az árbefagyasztáshoz kapcsolódik, nem pedig a hiányhoz. A szakember arról is beszélt, nem fair dolog a termelőt jótékonykodásra kényszeríteni, ahogy az sem megfelelő gyakorlat, hogy az állam a központi intézkedések költségeit – az üzemanyagoktól kezdve az élelmiszerekig – 

gyakorlatilag mind a lakosság nyakába varrja...

„ORBÁN VIKTOR LEGINKÁBB SZENT ISTVÁNHOZ MÉRHETŐ”– HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: Huppa
2022.06.07.


Interjú Osztie Zoltán plébánossal, aki minden évben misét tart a kormányfő születésnapján

Visszautasítja a feltételezést, hogy a miniszterelnök személye körül vallási kultusz épülne, de szó szerinti értelemben diktátorra még szükség is van.

Orbán Viktor: Mi itt komoly férfiakat nevelünk a Puskás Akadémián

“A futballban most már a karakter és a jellem számít.”

Debrecenben ész nélkül költenek a focisták fizetésére

A DVSC Futball Szervező Zrt. azt a bravúrt hajtotta végre, hogy a teljes éves bevétele (1,28 milliárd forint) 80 százalékát elköltötte bérekre. Több mint egymilliárd forintot.

Rogán Antal apósa beszállt a filmiparba

A Közép Európai Filmipar Kft. egyébként a gazdálkodása alapján egy alvócégnek tűnik. Az elmúlt években sem bevétele, sem ráfordítása nem volt a társaságnak, a mérlegében is mindössze egy 3,1 millió forintos követelés szerepel, valamint 25 ezer forintnyi pénzeszköz.

Ismét milliárdos forgalmat bonyolított a szekszárdi fideszes politikus cége

A Bafami Kft. 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly, ami növekedést jelent a 2020-as 1 milliárdhoz képest. A cég ennek ellenére veszteséges lett: 183 milliós mínuszban zárta az évet. Mindezt úgy, hogy a társaság tavaly 1,9 milliárdos uniós támogatást kapott sertéstelepeinek fejlesztésére.

Brutális megszorításokat hirdetett az Orbán-kormány

A rezsicsökkentés visszavétele az önkormányzatoknak és több tízezer vállalkozásnak fáj majd.

Mit kezdenek az egyetemi alapítványok a Rómaival?

2021-ben az állam két részletben, összesen 20 ingatlant, mintegy nyolc hektárt, az Óbudai Egyetemet (ÓE) felügyelő Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak és a Testnevelési Egyetemnek (TE) adott át.

MÉG SOKSZOR SZÁZ NAP VÁR UKRAJNÁRA, A NYUGAT KÉSLEKEDÉSE MIATT FOLYTATÓDIK A VÉRONTÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.06.07.


Orbán Viktor arra használta fel veszélyhelyzeti jogkörét, hogy elsöprő nagyságrendben vezessen be különadókat. Ezt elemzi a Bloomberg, ami szerint csapást szenvedtek a magyar befektetési eszközök, mert a piacokat megrémisztette a központi bank monetáris politikáját övező zavarodottság. A jövőben balkanizáltabb viszonyok várhatók az energiakereskedelemben. A Nyugat késlekedése meghosszabbította a vérontást Ukrajnában, írják Bécsben.

Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség a magyar kormány megszorító intézkedéseit áttekintő beszámolójában megállapítja: Orbán Viktor miniszterelnök arra használta fel veszélyhelyzeti jogkörét, hogy elsöprő nagyságrendben vezessen be különadókat, valamint 6,1 milliárd dollár összértékben vágja meg a közkiadásokat az idei és a következő évre.

Az intézkedések lesújtanak a bankszektorra, az energetikára, a légitársaságokra, illetve a távközlésre, és rávilágítanak arra, mekkora mértékű a költségvetés egyensúlyhiánya. Ez a hiány elrettentette a befektetőket, miközben az Európai Unió eurómilliárdok Magyarországnak történő kifizetését tartja vissza a korrupcióra vonatkozó aggályok miatt – olvasható a tudósításban. A Bloomberg szerint csapást szenvedtek el az elmúlt héten a magyar befektetési eszközök, mert a piacokat megrémisztette a központi bank monetáris politikáját övező zavarodottság, a különadók terve és a kulcsfontosságú uniós alapokhoz való kormányzati hozzájutás rossz kilátása. Ez rekordmélységbe taszította a forint euróárfolyamát – jegyzi meg a hírügynökség.

Az energia-szabadkereskedelem vége – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket az amerikai üzleti körök vezető lapja, a Wall Street Journal. „Isten hozta az új korszakban, amikor az olajat és a gázt illetően az Oroszország elleni nyugati szankcióknak betudhatóan a geopolitikai versengés szempontjainak elsőbbségük van a kereslet és kínálat piaci erőivel szemben, írja a lap.

Hogy milyen új rend alakul majd ki, azt még évekig nem fogjuk tisztán látni, de a szakértők szerint az eddiginél úgymond balkanizáltabb viszonyok várhatók.

A cikk szerint alighanem három nagy befolyásoló erő előretörésének vagyunk a szemtanúi. Az első az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek, amelyek a maguk hatalmas gazdasági és vásárlóerejét politikai fegyverként használják, a második Kína és olyan további felemelkedő országok csoportja, mint India, Törökország és Vietnam, amelyek ellenállnak a nyugati nyomásnak, és továbbra is üzletelnek Oroszországgal, végül a harmadik csoportot Szaúd-Arábia és a többi közel-keleti olajtermelő állam alkotja, amelyek igyekeznek megőrizni semlegességüket, és növelhetik piaci részesedésüket az elkövetkező években.

Chas Freeman, az Egyesült Államok volt szaúd-arábiai nagykövete szerint Európa soha többé nem támaszkodhat Oroszországra, mint elsődleges energiahordozó-forrásra. Ha majd fel is oldják a szankciókat, az országok inkább vállalják új infrastruktúra költséges kialakítását, és hosszú távra szóló alternatív beszerzési megállapodásokra törekednek. A Wall Street Journal idézi Pozsár Zoltánt, a Credit Suisse vezető pénzpiaci elemzőjét, aki szerint az új világrendben az energiakereskedelem kevésbé lesz hatékony, és az eddiginél költségesebbnek ígérkezik. A német embargó miatt például az orosz nyersolaj, ahelyett, hogy egy-két hét alatt megérkezne Hamburgba, több hónapos utazásra indul majd, hogy eljusson Kínába. A közel-keleti olajnak ugyanakkor hosszabb utat kell majd megtennie Európába, mint ha Ázsia lenne az úticél.

Az Ukrajna ellen intézett orosz támadás utáni 97. napon sikerült odáig eljutni, hogy az Egyesült Államok és Németország kormánya felajánlott Kijevnek nagy hatótávolságú, korszerű rakétákat – írta a bécsi Der Standardban megjelent kommentárjában Eric Frey, aki szerint a Nyugat késlekedése meghosszabbította a vérontást, és Ukrajnára még sokszor száz nap háború vár. Ezekre a fegyverekre égető szüksége lenne az ukrán hadseregnek, hogy megállítsa az ország keleti részén a brutális orosz előretörést, de ehhez az offenzívához már túl későn érkeznek – vélekedett az osztrák elemző.

Ez a cikk szerint nem csupán azoknak az ukrajnai millióknak a katasztrófája, akiknek menekülniük kellett, mert falvaikat, városaikat megsemmisítették, hanem probléma a nyugati szövetségi rendszernek is, hiszen az Egyesült Államok és a NATO célként tűzte ki, hogy megakadályozzák Oroszország győzelmét ebben a háborúban. Hogy mi a győzelem, az továbbra is értelmezés kérdése. De ha Putyinnak sikerül ellenőrzése alá vonnia a Donbasz térségét, ha elvágja Ukrajnát az Azovi-tengertől, és Herszon város körül az ország közepén meg tud tartani magának egy beékelődést, akkor könnyen győztesnek nyilváníthatja magát.

Ebben az esetben Ukrajna és szövetségesei számára csak egyetlen lehetőség marad: folytatni a háborút, amíg ezeknek a területeknek legalább egy nagy részét sikerül visszahódítani. Sok katonai szakértő szerint ez lehetséges, mert egyszer, valamikor elfogy az orosz hadigépezet levegője. De ez eltart egy ideig, és aközben folytatódik a vérontás. Az első száz napot még sok száz nap fogja követni – hangzik a szerző komor jóslata. A Der Standard szerint a Kreml már régóta úgy tartja, hogy a NATO-val áll háborúban, miközben a Nyugat mindeddig behúzott kézifékkel haladt előre a konfliktusban, és ezzel azt idézte elő, hogy Ukrajnát gyűri maga alá az orosz gőzhenger. Elegendő mennyiségű nehézfegyverzettel Ukrajna a nyár folyamán megfordíthatja a hadiszerencsét, és ez az egyetlen lehetséges út a békéhez a Der Standard szerint.

SÖTÉT LESZ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.07.


Hömbölög a rezsidémon. Kormányunk rendeletileg (tehát O. V.) megszabta az eljövendő irányt, miszerint a rezsicsökkentés áldásait ezentúl kizárólag a lakosság élvezheti, nehogy találkozzon kicsit is a valósággal. A lakosság (választópolgár, Mária néni, azaz a bávatagok) hatósági áras farháttal, ilyesféle benzinnel, gázzal miegyébbel szembesül Orbán nevét áldva a jótéteményekért, miközben nem érti, hogy minden mást miért nem tud megvenni. Miért ér szart sem mégis a nyugdíj, amiből oly jó volt duplát kapni az év elején. A lakosság (az olajtól iszamos kezű jómunkásember, a lesajnált csinovnyik) nyüszít a gondjaitól, és keresi azt, akit emiatt szidni és hibáztatni lehet. Vagy gyűlölni. Kitekerni a nyakát. Ők pedig a multik és Brüsszel, akik a háború haszonélvezői Németh Szilárd rezsibiztos szerint.

Örömmel látjuk, hogy Németh Szilárd megtalálta hajdani önmagát, szinte lubickol a régi-új feladatban. Mióta megint rezsifelelős lett, fontos ember nagyon, nem posztolt egy zsírtól tocsogó ételt sem, nem táncolt villanypóznákon és nem pózolt puskákkal a kezében. Úgy is mondhatnánk megnyugodva, Németh Szilárd hazatalált, ami nagy valószínűséggel minekünk egyáltalán nem lesz jó. Az új rendelet miatt, ami szerint a rezsicsökkentés hatálya alól a népeken kívül minden és mindenki (cégek, vállalatok, önkormányzatok) kikerül, különösen sötét jövőt vetít előre, és nagy valószínűséggel már nem csak képletesen. Azzal most nem foglalkozunk, hogy a brutális energiaárak hogyan fognak megjelenni az inflációban, ami ellen a farhát árának limitálása a sugallatok ellenére kevéssé véd.

Viszont az lesz, hogy teli gyomorral és a kormány iránt hálával telt szívvel sétálgató bávatag egyszer csak arra riad, illetve azt tapasztalja, hogy alkonyat után sötétben jár és kel az utcán, hogy nincsenek fények. Már ami Tiborcz vőmuram áldásos tevékenysége után egyáltalán eddig is megmaradt. Nem is oly nagyon sokára ugyanis eljön az az idő, amikor az önkormányzat nem tudja fizetni a villanyszámlát, s mivel a járványra hivatkozva már eddig is kifosztották, járdát felújítani nem tud, így az Orbánt éltető bávatag a sötét utcán töri ki a bokáját. Mehetnénk tovább is, hogy mi minden fog bekövetkezni a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Hogy víz sem lesz, mert a vezeték szétrohad, tömegközlekedés sem nagyon. És így tovább haladhatnánk tovább elmélkedve azon, mi fog hiányozni a bávatagok életéből.

Miközben – és ezt el ne feledjük – a Kossuthon hallgatják a diadalmi jelentéseket arról, hogy a kormány nem rajtuk veri le (dehogynem) a saját töketlenségét, hanem a háború vámszedőin. A multikon és a gazdag önkormányzatokon, mert Németh Szilárd mint rezsifelelős ilyet is képes volt mondani. Elintézhetnénk egy legyintéssel, miszerint olyan mindegy, hogy a rezsifelelős miket delirál, de most tényleg az életünkről van szó, aminek a nyomorát most sózza rá másokra Orbán. Hogy ez aljas? Hát persze, hogy az, de mást várni ezektől nem nagyon lehet, és jó, ha előre tisztázzuk, ki a felelős azért, ha, mint említettem, a vaksötét utcában törjük ki a bokánkat a befoltozatlan gödrökben. Ilyen szépen fog lerohadni a környezetünk, míg viszont a fideszisták győzelmi vacsorákat ülnek...

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 102. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.06.06.


Ellentmondó ukrán információk érkeznek Szjevjerodoneckből, a helyzet ukrán szempontból kritikus. Az oroszok folyamatosan támadnak a Donbaszban, a megszállt területeken pedig egyre brutálisabbak a helyi lakossággal. Újabb nyugati nehézfegyverzet érkezhet az ukránoknak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 102. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Ellentmondó ukrán információk érkeznek Szjevjerodoneckkel kapcsolatban, a helyzet ukrán szempontból kritikus.

- Az oroszok folyamatosan támadnak a Donbaszban.

- Újabb nyugati nehézfegyverzet érkezhet az ukránoknak.

- Az oroszok egyes kérdésekben tárgyalási alapnak tekintik az ukrán gabona kiengedését Ukrajnából.

Részletes helyzetkép:

Az ukrán fél ellentmondásos információkat közöl a szjevjerodonecki helyzetről. A hivatalos adatok szerint a hétvégén ellentámadásra került sor, melynek eredményeként az orosz erőket kiverték a térség egy részéből, s a város területének közel fele felett megszerezték az ellenőrzést. A sajtó egy része által közölt, helyi forrásokból (többek között a város védőitől) származó hírek azonban az ukrán támadótevékenység hiányát, folyamatos orosz nyomást jeleztek, illetve azt, hogy a védők saját magukat csak az ún. ipari negyedben és az azzal határos, Szjevjerodoneck nyugati részén található egyik negyedben tartják (június 6-án reggel ezt az ukrán vezérkar is megerősítette, jelezve, hogy a helyzet „némileg romlott”). Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megye katonai–polgári közigazgatásának vezetője szerint az ukrán hadsereg vissza tudná foglalni Szjevjerodonecket, azonban a városnak nincs stratégiai jelentősége – ellentétben az azzal szomszédos Liszicsanszkkal. Arról is tájékoztatott, hogy az oroszok feladatul kaphatták Szjevjerodoneck, illetve a Liszicsanszk–Bahmut országút (az ún. „köldökzsinór”-út) elfoglalását június 10-ig...