2022. március 26., szombat

HALMAI GÁBOR: VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG!

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.03.26.„Magyarország nem válhat egy leválthatatlan autokrata által irányított és azt kiszolgáló, oligarchákat fenntartó rendszerré. A demokráciában, ha nem mennek elég jól a dolgok, lecserélik a politikusokat a választók. Szerencsére tehetségesebb és becsületesebb politikusokban a magyarok közt nincs hiány, itt az ideje a változásnak! Magyarország jövője a demokrácia legyen!” – fogalmazták meg az aláírók, tíz ismert, külföldön élő és ott oktató magyar tudós. Arató András, Ábrahám Árpád, Balás András, Büti Krisztina, Gács Péter, Göllner B. András, Győrfi Tamás, Halmai Gábor, Kovács Zoltán, és Laczó Ferenc adta a nevét a proklamációhoz.

Halmai Gábor jogászprofesszor oktatói és kutatói pályafutása az ELTE-n kezdődött, később az USA-ban, a Princetoni Egyetemen is tanított. Jelenleg a firenzei Európai Egyetemi Intézet Összehasonlító Alkotmányjog professzora.

- A világ távoli országaiban élő és oktató magyar tudósoktól kaptak támogató aláírásokat. Hogyan született meg a nyilatkozat?

- Spontán kezdeményezés volt, amely az Amerikában élő kémikus professzortól, Balás Andrástól indult el – mondja Halmai Gábor. – Azzal keresett meg, hogy van néhány kollégája az Egyesült Államokban, akik szívesen felhívnák azoknak a magyar embereknek a figyelmét, akik nem látják, milyen rossz irányba tartanak otthon a politikai, társadalmi folyamatok. Ketten koordináltuk, szövegeztük a felhívást, „gyűjtöttük” az aláírásokat. Úgy gondoltuk, nem késő még emlékeztetni a bizonytalan szavazókat, milyen sok múlik a felelős döntésükön...

"AZ ORBÁN-KORMÁNY KISÖPRI A PADLÁST, MERT ÉRZI A VESZTÉT"

MAGYAR NARANCS
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2022.03.26.


Egyik oldal sem számíthat nagy győzelemre április 3-án, de az ellenzék fogja nyerni a választást Csányi Tamás szerint. A Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik billegő körzetének tartott választókerületében induló ellenzéki jelölt úgy véli, nem lesz könnyű lebontani a NER-t, de szívesen vállalna feladatot a korrupció felszámolásában.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben, a rossz hírű Boldog István körzetében Csányi Tamás az ellenzék jelöltje. A bukott fideszes képviselő helyén induló új kormánypárti jelöltről, Herczeg Zsoltról, a helyi viszonyokról és a választás lehetséges kimeneteléről kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Mintha nagyon hamar elfelejtette volna a Fidesz Boldog Istvánt…

Csányi Tamás: Nemcsak a Fidesz, hanem mindenki. Az egész választókerület úgy viselkedik, mintha Boldog István soha nem is létezett volna. A polgármesterek is nagyon gyorsan amnéziás állapotba kerültek.

magyarnarancs.hu: Herczeg Zsolt viszont hirtelen mindenhol ott van.


CsT: Így van. Azt látom, hogy ő leginkább egy műfajt tol, de azt nagyon, az pedig a lakossági fórum. Amire nyilvánvalóan a fideszes potentátok mennek el. Azt is látom, hogy az ide ellátogatók köre mindenhol szinte ugyanaz. Vagy kötelező nekik, mert olyan helyen dolgoznak, vagy Fidesz-tagok, vagy polgármesterek. Belső körökből azt hallottam, hogy már unják ezeket, mert mindenhol ugyanaz hangzik el. Mi pont ezért nem is használjuk ezt a fórumosdit. Nem ebben hiszünk, hanem az utcai jelenlétben. Nem gondolnánk, hogy ki kell állni a "nagyfejű" politikusnak egy színházteremben, ahol megmondja a tutit, inkább egy kötetlen beszélgetés visz előrébb. Így közvetlenebbül lehet találkozni a választókkal. Hagyni kell azt, hogy a választók elmondhassák a véleményüket, kérdéseket tegyenek fel, így tudunk beszélgetni. Herczegnél nincs lehetőség kötetlenül beszélgetni, kérdéseket pedig csak írásban lehet feltenni. Így nincsenek kellemetlen kérdések, mert ezeket ki lehet szűrni. Ez szemfényvesztés, csak a biztos szavazóbázis összetartására szolgál...


THEODOR W. ADORNO: KRITIKA

TETT.MERCE.HU
Szerző: THEODOR W. ADORNO
2022.03.18.


A kritikai beállítottság ismeretstruktúra és létmód, ahol a gondolkodást vezérlő kritika nem más, mint ellenállás. Kritikusnak lenni annyit tesz, mint szembeúszni azzal a fősodorral, ami beletart minket a készen kapottba, a mindennapi rutin konkretizmusába és a konformizmusba.

A kritikai gondolkodás nem lehet súrlódásmentes, hiszen minden erejével a rendszer logikájába való belesimulás ellen dolgozik. Aki a dolgok és azok egymáshoz fűződő viszonya mögé kérdez, demokratikusan jár el, hiszen korlátozza azt az önkényt, ami a fennálló megkérdőjelezetlen hatalmát szolgálja. A kritikának azonban több a rosszakarója, mint a pártfogója. A kritika iránti ellenszenv kognitív védekezési mechanizmus az ellen, hogy nehogy rávilágítsanak: mindazt, amit alapértelmezettnek veszünk, lehetne egészen másképp is csinálni, mint ahogy az a jelenlegi társadalmi konstellációban fennáll. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Adorno egész életét a kritikai gondolkodásnak szentelte. Adorno halálával azonban nem csak egy kritikai korszak, hanem egy termelési mód, a fordizmus is lezárult. A posztfordizmus új korszakával a kritikai elmélet nem vesztette érvényét, de hatósugara korlátozott és szükséges azt a jelen aktualitása szerint újragondolni. Az elméletalkotásnak és az alulról szerveződő társadalmi mozgalmaknak egyaránt jövőbeni feladatuk, hogy a kritika negativitásán túl a kritika derűjének pozitivitását is közvetítsék – vagyis valamit abból a rendszertranszcendens örömből, ahol a kapitalista realizmus szürke posztóján már átszüremlik a posztmunka társadalmának boldog utópiája...


ITT OLVASHATÓ

ROMA CIVILEK VISZIK A DEMOKRÁCIÁT A SZEGREGÁTUMOKBA | TELEPJÁRÓ #10

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.26.Miközben választások idején a közvélemény gyakran a megvásárolható szavazókat látja a szegregátumok lakóiban (a választások után pedig előszeretettel hárítják rájuk a vereség felelősségét), a valóság ennél sokkal árnyaltabb: a mélyszegénységben élő emberekhez el sem jutnak sem a valódi politikai üzenetek, sem maguk a politikusok. Képesek-e ezt az óriási információhiányt a politikusok helyett pótolni a roma civil szervezetek? Nézzetek meg az aktuális Telepjáróban! Az adás vendégei: - Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány trénere, ügyvezető igazgatója - Daróczi Anna, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat munkatársa - Rácz Béla, az 1 Magyarország Kezdeményezés alapító tagja

A KORLÁTLAN HATALOM KORLÁTLANUL KORRUMPÁL

G7.HU
Szerző: BŐGEL GYÖRGY
2022.03.26.


„Absolute power corrupts absolutely”, vagyis: a korlátlan hatalom korlátlanul korrumpál. Bruce Dunlevie mondta ezt Sebastian Mallabynek, a The Power Law című könyv szerzőjének, amikor az újságíró anyagot gyűjtött nemrég megjelent, kockázati befektetőkről és tőkealapokról szóló kötetéhez. A WeWork cég villámgyors felemelkedéséről és bukásáról volt szó, vagyis akit a „korlátlan hatalom korlátlanul korrumpált” nem más, mint Adam Neumann, a vállalat alapítója és egykori vezetője. A szerző nem véletlenül fordult Dunlevie-hez: a veterán amerikai befektető annál a Benchmark nevű kockázati tőkés cégnél partner, amely 2014-ben befektetett a WeWorkbe.


A WeWorkről sokat írtak 2019-ben, amikor a cég megpróbált a tőzsdén megjelenni, majd röviddel ezután visszavonta a jelentkezését. A vállalkozást 2019-ben még 47 milliárd dollárra értékelték – vagyis a WeWork negyvenhétszeres unikornis volt, papíron legalábbis –, ami a sikertelen tőzsdei bevezetést követően a töredékére, nagyjából 10 milliárdra csökkent. Ez kevesebb, mint amennyit a cég az alapítása óta a tőkepiacon összeszedett. Pénz égett el itt, sok pénz. Ekkora bukás ritkán történik; sokat írtak róla, a gazdasági sajtó egyik szenzációja volt közvetlenül a koronavírus-járvány kezdete előtt.

Miért érdemes ezt a történetet felmelegíteni? Több okunk van erre.

1. A WeWork nem tűnt el, sőt, 2021-ben a tőzsdére is bejutott, igaz kerülő úton, egy angolul special purpose acquisition company-nak nevezett vállalat szárnyai alatt. Az ilyen cégeket arra hozzák létre, hogy legálisan megjelenjenek a tőzsdén, majd felvásároljanak valamilyen magánvállalatot, az adott esetben a WeWorköt, amely így elkerülheti az önálló megjelenéssel járó fáradságos és kínos hercehurcát.

2. Adam Neumann sem tűnt el, nagyon is aktív, mindenféle tervei és vállalkozásai vannak, amiket élénk sajtófigyelem kísér.

3. És ami most a legfontosabb: a nagy bukás fontos vállalatirányítási tanulságokkal szolgál, és arra is rávilágít, milyen irányba fejlődött a kockázati befektetők és befektetések világa, és milyen kockázatok rejlenek ebben, különös tekintettel a korlátlan hatalomból eredő korlátlan korrupcióra.

Hogy is kezdődött? A WeWork alapítói, Adam Neumann és Miguel McKelvey 2008-ban találkoztak először egy bulin New Yorkban. Bár fiatalok voltak, mindketten rendelkeztek már némi, meglehetősen változatos munkavállalói és vállalkozói tapasztalattal. A 2008-as pénzügyi válság alaposan megtizedelte a cégeket, rengeteg embert elbocsátottak, a város tele volt üres irodákkal. Felismerve a lehetőséget, a két ifjú környezetbarát társas irodát alapított, amit gyorsan eladtak, és helyette életre hívták a WeWorköt...

MENNYI JUTOTT ORBÁNÉKNAK? | NERPÉDIA ALAPOZÓ

NERPÉDIA
Szerző: NERPÉDIA
2022.03.25.Orbán Viktor 12 éve Magyarország miniszterelnöke. Saját bevallása és vagyonnyilatkozata alapján, se megtakarítása, se autója, se vagyona, se céges érdekeltsége nincsen. Sőt! Tíz éve törleszti hűségesen a 2002-ben felvett jelzáloghitelét. 😉 Azonban szerencsére, családja és közeli barátai sokkal, de sokkal jobban állnak ezen a téren. Mit tudunk a hatvanpusztai birtokról? Mitől ilyen sikeresek a családtagok vállalkozásai? Miből van pénz milliárdos tandíjra? Milyen pénzből gazdagodik az Orbán-család? Tudd meg videónkból!

DÖBBENETES...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.03.26.


Döbbenetes cikket olvasok a Foreign Affairs felületén (csak ama honfitársaim kedvéért mondom, akik még nem hallottak erről a folyóiratról, ám bőszen lájkolnak egy bizonyos Rákay Philip nevű hazai tényező alattit, hogy valamivel megbízhatóbb forrás, mint a Pesti Srácok, a Mandiner, a Magyar Nemzet, Deák Dániel, Rákay Philip vagy a magyar oktatási és nevelési rendszer sok évtizedes, totálisan reménytelen csődtömegeként rendre megmutatkozó, félanalfabéta Budai Gyula együttvéve), amely cikk azt veszi számba, mivel járna, ha Putyin az Ukrajna elleni gyilkos agresszióját nem érezné kellően sikeresnek a nem számolt ukrán ellenállás miatt, seregei demoralizálódnának, készletei kimerülnének, s neki már nem maradna visszaút, ezért vegyi és biológiai fegyverek bevetésére szánná el magát. Ne feledjük: a nukleáris arzenál bevetését már kilátásba helyezte, s ukrajnai atomerőműveket gond nélkül lövet.

Oroszországnak megvan a képessége arra, hogy támadó vegyi és biológiai fegyvereket gyártson, Ukrajnának erre sem kapacitása, sem szándéka nincs. A NATO felderítése legalább három, a szovjet időkből megmaradt bioháborús laboratóriumról tud, amelyet az orosz hatóság nem tesz elérhetővé nemzetközi ellenőrök számára, vagyis a gyilkos kísérletek javában folynak Oroszországban. A Kreml még a szovjet időkből örökölte – egyebek mellett - az anthrax (lépfene), a brucellózis (Bang-kór), a Marburg-vírus, a pestis, a Q-láz, a tularémia és a himlő fegyverzetének know-how-ját, továbbá a mérgező bogarak vagy a szúnyogok által terjesztett és az agyat megtámadó, s agyvelőgyulladást (encephalitis) előidéző eszköztárat és tudáshalmazt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a határokon túli civil lakosságra is beláthatatlan és felfoghatatlan következményekkel járó tiltott vegyi és biológiai fegyverek bevetésében Putyinnak gyakorlata van, viszont semmilyen gátlás nincs benne, ha azok bevetését saját céljait tekintve hasznosnak találja. Simán bevetette a politikai ellenfeleivel szemben: 2006-ban radioaktív polóniummal likvidálta Alekszandr Litvinyenkót, a Londonba disszidált volt FSZB-s tisztet, aki Putyin kritikusaként nyomozásba kezdett a Moszkvában meggyilkolt tényfeltáró újságírónő, Anna Politkovszkaja halálának körülményei után. 2018-ban a Putyin számára mindig szép emlékezetűnek megmaradó Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok nevű idegméreggel mérgeztette meg Angliában két velejéig hülye titkosszolgájával Szergej Szkripal nyugdíjas tisztet, a civil angol lakosságot is súlyos veszélynek kitéve. 2020-ban legnagyobb politikai ellenfelének, Putyin politikai és gazdasági bűncselekményeit leleplező Navalnijnak jutott az idegméregből, s az ellenzéki politikus azóta is politikai fogolyként ül Putyin börtönében.

Amúgy Putyin minden alkalommal csendes egyetértéssel figyelte a többször is szarin gázt bevető Aszadot, s kedves szövetségesét azzal védte, hogy a lázadók lőszerraktárát ért légitámadás után szabadulhatott el az ott tárolt vegyifegyver.

Nem folytatom tovább, a Foreign Affairs cikke közepes angol tudással már elolvasható, csak kérdem a Rákayt kommentelő egészen kiváló, széles látókörű magyar gondolkodóktól, akik április 3-án a Fideszre készülnek szavazni, felfogták-e a fent elmondottak lehetséges következményeit, amelyeket természetesen ők sem lesznek képesek megúszni?
Csak azért kérdem mindezt, mert olvasom, hogy Orbán azt találta mondani, hogy Magyarország Magyarország oldalán áll, s nem mindegy, hogy milyen kormánya van Magyarországnak: olyan kormánya van-e, amely kiáll a nemzeti érdekek mellett, s még barátságosan odabúgva hozzátette, hogy a NATO szövetségeseként a legvédettebb az ország.

Akkor csak röviden: 12 éve Orbán Magyarországa nem Magyarország, hanem az Orbán-család és az Orbán-holdudvar ganéjainak oldalán áll. Orbán volt az, aki a Nyugatot folyamatosan sarazva, s számítva a nyelveken nem olvasó, kizárólag a párttévéből tájékozódó szavazóbázisára, továbbá a bérsajtójától a haldokló Nyugat hazug képét megrendelve állt ki a Kelet, a keleti nyitás mellett, velük csencselve, jó pénzért adva-véve baltás kereszténygyilkosokat, kipcsakokról imaginálva és dakotázva, s Putyin legjobb barátjaként és harcostársaként totálisan kiszolgáltatva az országot a volt (és egész mentalitásában megmaradt) KGB-s havernak, hogy a KGB-s haver döntsön a teljes magyar energiaellátásról, ő döntsön a titokban ledarált Paks II-ről (s nyilván ő dönt majd az atomhulladék további sorsáról), hogy a KGB-s haver ukázának eleget téve az Orbán-Putyin kettős mellé állított Magyarországra betelepítse a fél orosz titkosszolgálatot, diplomáciai mentességgel kedveskedve az itt robotoló, s rendeltetésükből következően a legveszélyesebb és legaljasabb tettekre, továbbá az orosz propaganda terjesztésére mindig kész titkosszolgáknak. Orbán elképesztő bátorsággal nem fejezte ki a legcsekélyebb rosszallását sem az ellenzékieket meggyilkoló, ideggázt alkalmazó, politikai ellenfeleit bebörtönző és az ellenzéki újságírókat Moszkva utcáin szakmányban legyilkolászó nagy baráttal szemben. Ugyanakkor a magyar miniszterelnök sikeresen elérte, hogy a NATO számára teljesen megbízhatatlan partnerekké lettünk, akikkel már nem osztják meg a legszükségesebb biztonságpolitikai értesüléseket, hiszen Orbán rögvest megy, és tuti, hogy köp Putyinnak, öt órán át, mint a vízfolyás, továbbá Orbán sikeresen elérte, hogy a legszorosabb, „legbarátibb” szövetségeseink, vagyis a V4-ek, a lengyelekkel az élen – amúgy méltán – teljes undorral, megvetéssel és elutasítóan tekintsenek az Orbán mellé rendelt Magyarországra. És ezek az április 3-án a Fideszre szavazó ikszelők vajon belegondoltak abba, hogy Orbán viselkedése és mostani turbóra fokozott gazembersége milyen veszélyeket hordoz Magyarország számára? A nagyokosoknak üzenem: ne csupán a háborúra gondoljanak (habár nincs még vége, tehát arra is), hanem az utána következő gazdasági-pénzügyi katasztrófára, vagy egy újabb világjárványra, vagy bármire, ami még a gazdaságilag, pénzügyileg, biztonságpolitikailag stb. ménkű erős Magyarországot sújthatja?
Mert nyugi, lesz, ami sújtani fogja, de még mennyi és mekkora! És akkor kik lesznek a szövetségeseink, illetve ki fog ránk tekinteni úgy, mint megbízható, kiszámítható, tisztességes partnerre? Segítettünk, amikor kellett? Időben felismertük, hogy Orbán keleti nyitása totál csődbe visz, s tizenkét éves gazdaság- és pénzügypolitikája egyenest a forint szarrá válásához, s az árak totális elszabadulásához vezet?

Orbán erről a teljesen csődbe vitt, kulturálatlanná, mi több, egyenest barbárrá tett, kifosztott, szétlopott, lepusztított, frusztrált, agresszív, elviselhetetlenül gyűlölködő, a hűbéresi helyzetbe hozott középszer alattiak által uralt, s Orbán rokonai és barátai révén a gyűlölt Nyugatra kihordott országról merészeli azt mondani, hogy Magyarország Magyarország oldalán áll?
Ez a Magyarország Orbán zsebe, gyanús, nagyon-nagyon gyanús érdekei, délibábos, keleti, zsákutcás nyitása mellett áll, egyre távolabb azoktól, akik valódi biztonságot, jólétet, kultúrát és kulturáltságot, tudást és reményt, vagyis jövőt jelenthetnének Magyarország számára.
Kevés azt mondani, hogy aki április 3-án Orbánra szavaz, az Putyinra szavaz. Aki április 3-án Orbánra szavaz, az az elkövetkezendő évtizedek véglegesen lemaradó, magára maradó vesztesének pozícióját szavazza meg: előkészítve azt a helyet, ahonnan saját gyermekeik és unokáik fognak hanyatt-homlok lefalcolni.

Az utolsónak még a lámpát sem kell leoltania. Hol lesz itt lámpa? Elég lesz tüdőből elfújni a gyertyát.

KREML ÉS KIRILL KFT. – ORTODOX ÁLDÁSSAL VALLÁSHÁBORÚT IS VÍV PUTYIN UKRAJNÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.03.25.


Megütközést keltett Kirill moszkvai pátriárka, amikor az ukrajnai orosz invázió elindulása után a háború metafizikai jelentőségéről értekezett. Vajon miért támogatja az orosz ortodox egyház a tömérdek szenvedéssel járó harcokat? Nem pusztán arról van szó, hogy az orosz állam és egyház élén álló két volt KGB-s taktikai szövetséget kötött. (Putyinhoz hasonlóan Kirill is a szovjet titkosrendőrség embere volt.) Ukrajna nélkül nem létezik a Moszkva által dominált „orosz világ”, s az önálló ukrán ortodox egyház megszületése a Kreml és Kirill számára is vörös posztó volt. Nagykép.


„Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért” – János evangéliuma múlt héten Moszkvában egészen furcsa környezetben hangzott el. Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának nyolcadik évfordulóján mondott beszédében idézte az apostolt, mikor az ukrajnai háborúról speciális katonai műveletről beszélt az orosz zászlót diadalittasan lengető tömegnek. Vlagyimir Putyin a Szentírással igyekezett alátámasztani, hogy az orosz katonák célja a „népirtás megakadályozása”, amelynek során „fiaink hősiesen harcolnak.”

Arról is szólt, hogy az „ország régen látott egységbe forrt” és a katonák „vállt vállnak vetve küzdenek”, ha kell, bajtársaikat saját testükkel védik az ellenség golyójától. Az ortodox miszticizimus és a második világháborús áthallásokkal tűzdelt harcias retorika tovább fokozódott, amikor Vlagyimir Putyin arról beszélt, a speciális katonai művelet Fjodor Usakov tengernagy születésnapján, február 24-én indult.

A 18. században élt, csatát soha nem veszített admirális példája segít megérteni, hogyan tekint az orosz elnök a háborúra: nem pusztán politikai-katonai akcióként, hanem vallásos küldetésként.

A hadjárat egyik célja a Moszkvától való távolodásukat önálló egyházzal is demonstrálni kívánó, s ezzel az ortodox egységet megbontó ukránok megbüntetése. Putyint ebben a meggyőződésében teljes súlyával támogatja az orosz egyház.

Fjodor Usakov legendás hadvezér volt, aki a fekete-tengeri parancsnokként tönkreverte a szultán hajóhadát az 1787-92-es orosz–török háborúban. (Például 1788-ban a mostani háborúban az orosz hadihajót keresetlen szavakkal elküldő ukrán katonákról ismertté vált kígyó-szigeti ütközetben.) Negyven év szolgálat után lemondott, kolostorba vonult és 1817-ben bekövetkezett haláláig ortodox szerzetesként élt. Emlékét a cári és a szovjet időkben egyaránt őrizték, a nem éppen monarchista és klerikális Sztálin még egy kitüntetést is elnevezett Usakovról. Az ortodox egyház pedig 2001-ben szentté avatta a kétszáz éve halott admirálist. A katona-szerzetes igen népszerű az orosz hadseregben, például ő a nukleáris bombázóerők védőszentje.

Ukrajna jelentőségét vallási szempontból aligha lehet túlbecsülni. Mind az ukrán, mind az orosz ortodoxok a kijevi nagyfejedelem 988-as megkeresztelkedésére vezetik vissza hitüket.

Ukránul a nagyfejedelem Volodimir, az oroszok viszont Vlagyimirként emlegetik – a sors furcsa fintoraként ez a keresztneve az ukrán, illetve az orosz elnöknek.

Volodomirt-Vlagyimirt konstantinápolyi szerzetesek keresztelték meg, azaz a nagyfejedelem és a keleti szlávok a kezdetektől Bizánchoz kötődtek.

Orosz szempontból az ortodox egyházhoz hasonlóan az állam születése is Kijevhez kötődik, már csak ezért sem létezhet önálló ukrán nemzet, ahogy ezt Vlagyimir Putyin tavaly nyári nagy történelmi cikkében kifejtette. Ugyanez igaz az ukrán ortodoxokra is, akiknek önállósódási törekvései, majd 2019 elején a Moszkvai Patriarchátustól immár független ukrán ortodox egyház megszületése kiváltotta a Kremllel szoros szövetségben álló orosz egyház dühét. Az utóbbit vezető Kirill pátriárka szemében az ukrán nemzeti és egyházi függetlenedési törekvések a „dekadens Nyugat” felé való közeledést, s ezzel a mitikus jelentőségű Kijev orosz szempontból való elveszítését jelképezik. Kirill pátriárka 2019-ben úgy fogalmazott, „Kijev minden orosz városok anyja, számunkra azt jelenti, mint másoknak Jeruzsálem, semmilyen körülmények között nem adhatjuk fel ezt a történelmi és spirituális viszonyt.”...

LENGYEL LÁSZLÓ: NEKEM SZÜLŐHAZÁM

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2022.03.26.


Lettünk Kelet legnyugatibb, legcivilizáltabb országából, Nyugat legkeletibb barbár állama. És ennyi vész – járvány, gazdasági és társadalmi válság, háború – közben, még mindig úgy kapaszkodik a társadalom legalább fele része az országot csődbe vivő, Európában magára maradt, Putyin utolsó csatlósa hatalomba, mint a biztonság és béke kezesébe.

Háborúról és békéről


Az orosz invázió óta a magyar Óriás kicsiny magyar törpévé változott. NAGYMAGYAROKBÓL kismagyarokká lettünk. A „merjünk nagyok lenni” évtizedes hencegése után, most a „merjünk kicsik lenni” sunyi kacsingatása következett.

Ma már mindenki tudja, hogy félrevezettek minket az ellenzéki tanárok, amikor a futóbolond Petőfinek Európa csendességéről szóló sorait úgy tanították, mintha bizony nem a csendes európaiaknak lett volna igazuk 1849-ben, amikor sorsunkra hagytak minket az orosz hadakkal szemben. Csak a félrevezetett pesti srácok hihették 56-ban, hogy egyetlen kis európai be akart volna kerülni az orosz pöröly és a magyar üllő közé. Nem voltak azok bolondok, hanem józan békepártiak. Minek ugráltak az amerikaiak által felbérelt magyarok?! Megérdemlik a sorsukat! Most ébred rá minden NAGYMAGYAR/kismagyar, hogy mennyire jó érzés volt a szovjet testvéri tankokkal együtt becsörömpölni 68 augusztusában Csehszlovákiába, a Felvidékre. Nem lehetne megismételni, s az orosz testvérekkel találkozni a magyar néphadsereg büszke katonájaként Kárpátalján. Pilátusként mossuk kezeinket: keresztényeket ölnek, üldöznek, de ezek nem mi vagyunk, nem a mi keresztényeink.

Egyszerre néztem nosztalgikus örömmel és kisebb szomorúsággal a békemenet felemelő látványát. Mennyi szép békemenet láttam a Kommunista Ifjúsági Szövetség szervezésében! Vártam is, hogy a tömeg belekezd a felemelő dalba: „A párttal, a néppel egy az utunk és jelszavunk munka és béke”, utána „Őrizd a békét, s dalolj velünk!” Felemelik a táblákat: „Éljen a megbonthatatlan szovjet-magyar barátság!” – a zseniális Hofi: „Éljen a megbonthatatlan konzerv!” –, „Éljen és virágozzék népeink örök barátsága!” – Hofi: „Virágozzék a cseresznyefa!” Bizony hiányoztak nekem eddig ezek az örök érvényű dolgok. De megnyugtattak, hogy csak április 3-ig kell várnom. Akkor majd kibomlik a zászló. Megállítottuk a veszélyes háborús uszítókat. Nemet mondtunk az amerikai imperialistáknak. Béke lesz és biztonság. Ott fog állni Orbán Viktor elvtárs középen, és nyájas mosollyal bejelenti: megjöttünk! A mellette álló Rogán elvtárs intésére Szijjártó elvtárs, elcsukló hangon olvassa tavaris Putyin meleg-hangú, elvtársi üdvözletét. A tömeg skandálja: „A párt és a FISZ, győzelemre visz”, majd a szegény szerencsétlen Kölcsey Himnusza után lelkesen énekli: „Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy Oroszország kovácsolta frigy…”

OROSZ RECEPT | OLIGARCHIA ANIMÁCIÓS SOROZAT 16. RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.26.Orosz főszakácsunk beavatja lelkes tanoncát a legfontosabb konyhatitkokba. Animáció: Turai Balázs Zene: Benjamin Efrati

ORBÁN BÉKEHARCÁBAN AZ ELLENZÉK FENYEGETŐBB, MINT PUTYIN RAKÉTÁI

MAGYAR JETI
Szerző: 444.hu
2022.03.26.Az invázióra parancsot adó orosz elnök nevét alig mondják ki, miközben hirdetésekből ordít, hogy az ellenzék VESZÉLYES: Orbán politikai gépezete pillanatok alatt eltorzította a háború történetét. Egy évtizednyi szabadságharc után eljött a semlegesség ideje.

A QUAESTOR VAGYON ÖTÖD ÁRON KERÜLT ORBÁN-STRÓMANOKHOZ

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.03.26.A Quaestor vagyon története. Nem kellett volna bedőlnie a Quaestornak, csak vannak, akiknek ez jól jött akkor. Családok ezrei vesztették el akár egész életük megtakarítását. Pedig minden károsultat ki lehetett volna fizetni a Quaestor vagyonából, ha van rá politikai akarat. Nem volt. Inkább ötöd áron kijátszották a cégből a felszámoláskor. A három legértékesebb sorsát végigbeszéljük Tarsoly Csabával a Quaestor csoport vezetőjével, aki 6 éve most először szólal meg a nyilvánosságban. A beszélgetésből kiderül, hogy Mészárosnál, Jelineknél és egyéb Orbán-báboknál kell keresned ha meg akarod találni azokat. Ahogy szóba kerül Szijjártó és az oroszországi vízum maffia, de a visszautasíthatatlan ajánlat Ghaith Pharaon részéről is, amit egy héttel a bedőlés előtt utasított vissza a Quaestor vezetősége. (Ha csak az FBI körözési listájáról ismerős a név, de nem ugrik be ki Orbán haverjának története, ezt a videót nézd meg:
https://youtu.be/29oXre0JAow ) Ha te is buktál a Quaestoron, nézd meg. Ha ismerősöd bukott, küldd el neki a filmet.

ELEK ISTVÁN: AZ 1980-AS ÉVEK MÉDIAVILÁGA SZABADABB VOLT, MINT A MOSTANI

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.03.26.


„Ha nincs normális, pártokban megnyilatkozó kifejeződése a társadalom hangjának, az alul lévőknek, akkor az értelmiségnek a felelőssége tudatában kell átvennie ezt a funkciót.”


Ezt Elek István közíró, politikus mondta Veiszer Alinda műsorában, amelyet egy jelképes összegért itt tud megtekinteni.

Elek István 1974-től a Debreceni Egyetem magyar–történelem szakán tanult, azt mondta, hogy ekkor alakult ki érzékenysége a közélet iránt. Rendszerkritikus magatartása miatt a rendszerben gondolkodó édesapjával komoly harcai voltak.

Irodalomkritikusként kezdte a pályáját, közéleti tevékenysége fontos mozzanata volt szerinte, mikor Csengey Dénes íróval együtt kiharcolták, hogy az egyetemükön legyen egy fali vitrin, amihez csak nekik volt kulcsuk, és ők bármilyen tartalmat kitehettek oda. Elek azt mondta, hogy az „önálló kritikus gondolkodás létjogáért” tették ezt. Közírói szerepre készült, ahogy ő fogalmazott: „az irodalmon keresztül jutottam el a direkt politikai közírói szerephez”. Beszélt arról, hogy Bibó István személye milyen meghatározó volt az életében.

1979-80 körül nem voltak még nagyobb politikai ambíciói, inkább elemzői szerepbe szánta magát. A Fiatal Írók József Attila Körében beválasztották azok közé, akik reformokat kezdtek el csinálni. Ekkor is már érezte, hogy párhuzamosan volt jelen a politikai ambíciója a közírói munkájával. 1985-ben a monori első értelmiségi találkozón szociológusokkal, szamizdatos értelmiségiekkel együtt a legfiatalabbként vett részt az eseményen.

A rendszerváltás után mégis teljesen más irányba ment, mint a társai. Amikor Veiszer Alinda ennek magyarázatára volt kíváncsi, azt mondta, hogy egy egész adás sem lenne elég ezt kifejteni:

„az én felfogásom szerint az egész 30 éves kisiklástörténetünknek itt van a gyökere”.

Szerinte a 2010 utáni végletes leromlása, fölszámolása a liberális demokráciának érthetetlen lenne az 1980-as évek végétől jellemző két meghatározó értelmiségi tábor viszonyának megértése nélkül: míg korábban népi–urbánus, majd szociálliberális–nemzeti, most jobboldali–baloldali tábornak hívják. Szerinte fokozatosan ment előre annak a politikai kultúrának a megsemmisítése, ami evidenciának tekinti, hogy a demokrácián belül egymást toleráló szereplők küzdenek. Kiegészítve azzal, hogy szerinte ez a küzdelem soha nem juthat el odáig, hogy a másik fél legitimitását megkérdőjelezze.

„Én ennek a jobbközép iránynak a legszélén vagyok, azon a szélén, ami érintkezik a balközéppel.”

A rendszerváltás után 1990–94 között a Magyar Demokrata Fórum (MDF) képviselője volt. Erről az időszakról azt mondta: ahogyan Csurka István és a többiek beszéltek Kis Jánosékról, az SZDSZ alapítóiról, abban olyan összeesküvés-mániák voltak, amiket ő nem tartott igazolhatónak. Ez is volt az oka annak, hogy őt is kizárták a pártból, mert ellentétbe került Csurkával, az MDF egyik alapítójával. Szerinte a nyelvhasználat, a retorika politikai jelentőségű üzenet, amelyet nem lehet szó nélkül hagyni.

Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök tanácsadója volt, erről az időszakról később megfogalmazott kritikákat. Ezek a kritikák arról szóltak, hogy milyen változtatásokra lenne szüksége a Fidesznek, hogy biztosan folytathassa a kormányzást. Itt olyan témákat említ, mint a korrupciós ügyek kezelése, a konfliktusgerjesztés mérséklése. Ezeket azonban nem fogalmazhatta meg aktív politikai tanácsadóként.

Erről azt mondta:...


„CSAK GYEREKEK TUDJANAK MARADNI. HA EBBEN TUDUNK SEGÍTENI, AZ MÁR ÓRIÁSI DOLOG”

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA, MOHOS MÁRTON
2022.03.26.


A fogyatékossággal élőket segítő SUHANJ! Alapítvány edzőterme a háború kirobbanása után egyfajta napközivé alakult: ukrán menekült gyerekeknek tartanak foglalkozásokat. Mint kiderült, a nyelvi korlátok sem jelentenek akadályt.


"Megfigyeltük magunkon, hogy már mi is megtanultunk néhány dolgot ukránul és oroszul, az önkéntesek pedig azt vették észre, hogy a gyerekek is mondanak olykor egy-egy szót magyarul."

Ezt Fenyvesi Zoltán, a SUHANJ! Alapítvány kommunikációs munkatársa meséli. Bár korábban már szerveztek integratív nyári tábort, azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell üzemeltetni egy napközit, tapasztalatuk nem volt. Ennek ellenére másfél hét alatt – a széleskörű összefogásnak hála – sikeresen összehozták a projektet...

REZSIFILIP

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezda
2022.03.26.


Az ördögi Zelenszkij a magyar ellenzékkel kart karba öltve, Soros és természetesen Gyurcsány vezérletével dolgozik a démoni terven, ami az, hogy a stratégiai nyugalomból kirángatva kies hazánkat háborúba taszítsa. Mindebből pedig egy dolog fakad, hogy április harmadikán Orbánra szabad szavazni csakis abból a megfontolásból, hogy kizárólag „ő tudja az ország békéjét és biztonságát garantálni”. Még továbbá ők így együtt (Zelenszkij és a magyar balos haverjai) veszélybe sodorják a rezsicsökkentést, és kies hazánk azonmód megfagy. Gyáraink és üzemeink leállnak, autóinkba nem jut benzin, és mindmeghalunk.

Ilyeneken fondorkodnak ezek közösen a Fidesz szerint. Ezt nem én találtam ki nem az ujjamból szoptam, hanem tőlük olvastam, miközben tőlünk pár méterre patakokban folyik a vér, és Putyin folyatja. Tőle egészen elhatárolódni viszont nem igazán akaródzik, ami miatt szintén csak madárfüttyös hazánk a szélesebb közösség szemében a gyalázatosság új szintjére lépett, hogy már a lengyelek is utálnak. Elindultunk tehát Szerbiába új barátok után nézni. Ahogyan közeledik a választás, úgy fokozódik a helyzet. A választás nagyon közeledik, a helyzet tehát nagyon fokozódik, a téboly ennek következtében intézményesül.

Az állami szintre emelt őrületet jellegéből fakadóan a józan ész szempontjából nem lehet vizsgálni, mert eleve ennek ellentéte vagy hiánya az esszenciája. A valósághoz fakadó viszonya a csökkent tudati tartalmak miatt illékony, de mint minden reflexió, abból fakad, így viszonyítási pontnak azért tekinthető. A mi kis szarosfazék tébolydánk, kakukkfészkünk mintegy így elsősorban morális oldalról és szemszögből vizsgálható, természetesen azok számára, akiknek ilyen készségük még maradt. Akik megemlítődnek a mai rácsodálkozásban a Fideszből és szűk holdudvarból, azoknak erkölcseik eleve nincsenek, és azt sem tudjuk, voltak-e egykoron, azaz valaha...

A KÖZÚTI BALESETEK AKÁR 80 SZÁZALÉKÁT MEGELŐZHETI A TECHNOLÓGIA, AMELYBEN EGY MAGYAR CÉG IS ÉLEN JÁR

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.03.24.


Önvezető autók helyett már leginkább okosváros-projektekre és a biztonságos, hatékony közlekedésre koncentrál a járműkommunikációs szektor globális élvonalába tartozó magyar cég, a Commsignia. Az akár életmentő V2X technológiára ráugrottak az autó- és bicikligyártók és a telekomcégek is, most egy angliai tesztelésen néztük meg, hol tart a dolog.


Amikor 2019 végén, még éppen a pandémia kirobbanása előtt Svédországban jártunk, hogy megnézzük, hol tart a biztonságos közlekedés ígéretével felfutó V2X járműkommunikációs technológia, még nagyon úgy tűnt, hogy elsősorban az önvezető autók állnak a középpontban. A V2X-szektor globális élvonalába tartozó magyar cég, a Commsignia akkor egy olyan tesztben vett részt, ahol önvezető kamionoknak kellett biztonságosan sávot váltaniuk az autópályán úgy, hogy közben érzékelik a környezetüket, például a mellettük elhaladó két, ember által vezetett autót.

Az első hallásra pofonegyszerűnek tűnő, de hibát nem tűrő pontosságot és komplex döntéshozatali folyamatokat igénylő manőver és a projekt sikeréről akkor riportban számoltunk be, és bár egy-két hónappal később úgy tűnt, hogy a világ szó szerint megállt, a közlekedési technológiák területe nemhogy nem torpant meg a világjárványtól, de még új lehetőségek is nyíltak az egyes koncepciók tesztelésére...

NINCS SOK ESÉLY ARRA, HOGY BÉKEFENNTARTÓK MENJENEK UKRAJNÁBA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.26.


Kizárt, hogy NATO-békefenntartók menjenek Ukrajnába. Az pedig, hogy ENSZ-békefenntartók menjenek oda, az oroszok és az ukránok megállapodásának függvénye. Ha valamilyen tűzszüneti, vagy egyéb egyezség születne, abban benne lenne, hogy békefenntartókat elfogadnak, s akkor esetleg létrejöhet egy ilyen helyzet. De valószínűleg akkor sem a NATO küldhetne katonákat – nyilatkozta a Hírklikknek Bársony András. A volt kijevi magyar nagykövet szerint az orosz-ukrán háború hosszú politikai és katonai szembenállássá fog fajulni.


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) szerdai előadásában azt mondta, a NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között. Mennyire komoly ez a fenyegetés?

– Azt gondolom, hogy – nem Lavrov miatt – ez egy komoly probléma lehet egy adott pillanatban. Tudniillik, ha bárhol Ukrajnában feltűnnek ezek a békefenntartók, akkor nem lehet azt kizárni, hogy bárki, akár egy helyi parancsnok, vagy valaki „odapörköljön”, de ez akár orosz központi parancsra is megtörténhet. Tehát ez olyan helyzet, ami okozhat komoly problémát...

„IDEJE VÉGET VETNI A GYÁVA ELHALLGATÁSOK TÚLEREJÉNEK” – A BETILTOTT MOZGÓ VILÁG, 1975–1983

MÉRCE
Szerző: NÓVÉ BÉLA
2022.03.26.


A hazai rendszerváltás méltatlanul feledett, megannyi máig érvényes tanulsággal szolgáló fontos előzménye volt a hatalmi önkénnyel 1983 végén betiltott „régi Mozgó Világ” viharos története, amely a fiatal írók, művészek és társadalomtudósok körében a radikális rendszerbírálat, az önálló csoportszerveződés igénye, majd a konfliktusok nyílt vállalása nyomán bontakozott ki az 1970-es, 1980-as évtized fordulóján.

Nemzedéki gettóból autonóm közéleti és ellenkulturális fórum

Magyarországon az 1960-as évekre az irodalmi lapok sajátosan torz és merev hálózata épült ki egyetlen országos hetilappal (Élet és Irodalom), két központi irodalmi folyóirattal (Kortárs, Új Írás) és mintegy két tucat havonta, kéthavonta vagy negyedévenként megjelenő vidéki periodikával (Alföld, Auróra, Forrás, Életünk, Jelenkor, Napjaink, Tiszatáj, stb.). Mindez azt jelezte, hogy az aczéli-kádári kultúrpolitika monolit rendszerében az önálló irodalmi, művészeti fórumoknak vagy a markánsan irányzatos szellemi műhelyeknek éppúgy nincs és nem lehet helyük, mint a nemzedéki orgánumoknak. Ez utóbbiakat főként a fiatal írók, költők sürgették 1956 után vagy két évtizeden át, mindhiába.

A pártközpont ugyan 1969-ben ígéretet tett egy önálló ifjúsági irodalmi lap indítására, ám ebből végül semmi se lett. Helyette a KISZ Központi Bizottsága 1971-től Mozgó Világ címmel egy szerény és ritkán megjelenő pályakezdő antológia-sorozatot indított rögös útjára, melyből öt év alatt mindössze fél tucat kiadvány jelent meg. Ennek ellenére a KISZ KB „lapgazdaként” egy teljes évtizeden át, egészen 1981 elejéig gyámkodott a Mozgó Világ felett, ami Veress Miklós főszerkesztésében 1975-től előbb kéthavi, majd 1980-tól „rendes” havilappá alakult át.

A „régi Mozgó Világ” kezdete, folyóiratként és sajátos nemzedéki fórumként, valójában ekkortól datálható, és kényszerű megszakításokkal (a betiltott lapszámok, főszerkesztő- és kiadóváltások miatt) alig kilenc éven át tartott, 1983 végéig. Ekkor Kulin Ferenc főszerkesztő leváltása ellen tiltakozva az egész szerkesztőség testületileg lemondott. 1984 elejétől a lapot azonos címmel, de más tartalommal és új szerkesztő gárdával P. Szűcs Julianna irányítja.

A „régi Mozgó” sokszínű, eleven karaktere a ’70-es évek végére áll össze,

melyet nemcsak markánsan új és eredeti szépirodalmi profilja (Esterházy Péter, Hajnóczy Péter, Lengyel Péter, Mészöly Miklós, Nádas Péter, Petri György, Spiró György, Tandori Dezső) és erős műbírálata fémjelez (Alexa Károly, Balassa Péter, Beke László, Margócsy István, Radnóti Sándor, Szigethy Gábor, Szörényi László, Tarján Tamás), hanem ezekkel egyenrangúan egy sor más izgalmas rovat is, így a szociográfiai (élén Berkovits Györggyel), a képzőművészeti (Szabados Árpáddal), a film- és színházi (Reményi József Tamással), a zenei (Kocsis Zoltánnal), a társadalomelméleti és történeti (Gergely Andrással) vagy a publicisztikai (Czakó Gáborral).

A lap élénk, innovatív szellemét és aktualitások iránti fokozott érzékenységét kezdettől jól jelzik az általa meghirdetett tematikus viták (a művészi kísérletezésről, a hagyományról, a családról, az oktatásügyről, az egyetemi reformról, a nemzettudatról, Európáról, stb.) vagy épp az egyes értelmiségi szakmák gyakorlóit faggató körkérdések („Költők / kritikusok / írók / zeneszerzők / szociográfusok / építészek / filmrendezők / történészek / sztárok felelnek…”).

A lap fiatal szerzői, szerkesztői a „nemzedéki gettóból” oly módon is próbálnak kitörni, hogy idősebb pályatársaik közül főként a markánsan autonóm, kritikus vagy a rendszertől eltérő értékrendű jelentős alkotókkal próbálják kapcsolataikat szorosabbra fűzni, többek közt Pilinszky Jánossal, Ottlik Gézával, Mészöly Miklóssal, Csoóri Sándorral. Egyidejűleg a határon túli magyarság, a nyugati magyar emigráció és a hazai demokratikus ellenzék köreihez is egyre több szálon kötődnek. A nyílt társadalmi párbeszéd fokozott igényét jelzi az 1979-től havi gyakorisággal rendezett budapesti, vidéki, sőt olykor határon túli (pozsonyi, kolozsvári) Mozgó-estek sorozata is.

A hivatalos pártállami „fősodortól” egyre markánsabban elütő lap körül így csakhamar egész mozgalom bontakozik ki, az egyetemi városokban mind több Mozgó Világ kör és klub alakul, ahol egy-egy Mozgó-estre már gyakran egész színháznyi közönség kíváncsi.

Közben szaporodnak a lap cenzori konfliktusai, bár a szerkesztőség is derekasan állja a sarat a nyilvános ankétokon és lapértékeléseken (Fiatal Művészek Klubja, a Hazafias Népfront, Joliot Curie-Klub, 1980. február). 1981 elejére azonban súlyos válság áll be, az újság több száma kimarad, s a lapgazdával: a KISZ KB-val megromlott kapcsolat miatt immár a megszűnés réme fenyegeti...

CSAK AZ ÁLLAM AKARJA IGAZÁN A PÉNZÜNKET - A BETÉTI KAMATOK MEG SE MOZDULTAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.03.25.


Az éves átlagos infláció idén már az MNB számításai szerint is 10 százalék körülire nő, ehhez képest a bankok továbbra sem fizetnek szinte semmit se a pénzünkre. Csak az állam emelte az elmúlt hetekben is a lakossági állampapírok kamatát, bár a várható pénzromlás ütemét ez sem éri el.


Újabb kamatemelésről döntött tegnap az Magyar Nemzeti Bank (MNB); az immár egy ideje irányadó egyhetes betét kamatát 30 bázisponttal 6,15 százalékra növelte. Kedden pedig a jegybanki alapkamatot (most éppen nem ez az irányadó kamat) 100 bázisponttal 4,4 százalékra emelte. Bár a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása (ezt rendre hangsúlyozzák is a különböző vezetők, ha valaki a forint árfolyamát firtatja), a kamatemelésekkel ezt aligha sikerül most elérni.

Már a keddi kamatdöntő ülés után további brutális inflációs várakozásokról számolt be az alelnök, tegnap pedig megjelent a jegybank inflációs jelentése is. Az infláció 8 százalék felett marad az első félévben, kedvezőtlenebb esetben 10 százalék fölé is emelkedhet. Az éves átlagos infláció pedig idén 7,5–9,8 százalék között alakulhat, sőt még 2023-ban is elérheti az 5 százalékot. A helyzet pedig csak 2024-re normalizálódhat...

HÚSZÉVI TEHETETLENSÉG - HOGYAN JÁRULT HOZZÁ A NYUGAT PUTYIN ELSZEMTELENEDÉSÉHEZ

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2022.03.25.


Előrebocsátom: ez a cikk nem nyugatellenes. Éppen ellenkezőleg. Hibáinak és gyengeségeinek feltárásával és megértésével hozzá kíván járulni ahhoz, hogy ezek a hibák és gyengeségek a jövőben ne vagy sokkal kevésbé fordulhassanak elő. A Nyugat politikai vezetőinek végre meg kell érteniük a huszonegyedik század egyik legfontosabb történelmi és civilizációs kihívását: a liberális demokrácia ellenfeleivel, az autoritáriánus berendezkedés, netán a nyílt diktatúra híveivel és támaszaival nem lehet kiegyezés, engedékenység, megalkuvás, összeborulás. A szabadságelvű demokrácia hívei meg kell tanulják, hogy minden önkényuralom szabadságellenes, mert az emberi és polgári jogokat lenézi, sőt megveti. Ahol a joguralom vagy a jogállam sérül, és az emberi méltóság olcsó portékává silányul, ott ráadásul olyan hatalom üti föl a fejét, ami a Nyugat biztonságára és jólétére közvetlen veszélyt jelent. Ez az ukrajnai orosz háború máris megfogalmazható, hosszú távon is érvényes történelmi tanulsága.


Természetesen nem lehetett biztosan tudni, hogy az orosz elnök egyszer csak eldönti, imperialista háborút indít annak érdekében, hogy egyelőre korlátozott, csak háromszláv alapon, de erőszakkal megkísérelje helyreállítani az évszázados orosz-szovjet birodalmat. Sajnos senki nem volt abban a helyzetben, hogy teljes bizonyossággal előre jelezze a halálos veszélyt. Ugyanakkor előny a tragédiában, hogy az amerikai felderítés nemcsak pontosan követte az orosz hadsereg példátlan mértékű és tűz­erejű felvonulását Ukrajna keleti, déli és északi határai mentén, hanem naprakészen előre jelezte a szokatlan erőfitogtatásban rejlő veszélyeket is. Ez lehetőséget adott mind a nyugati világnak, mind Ukrajnának, hogy jelentős mértékben felkészüljön a legrosszabbra. És amikor a legrosszabb bekövetkezett, akkor a nyugati világ egysége viszonylag gyorsan helyreállt, az ukrán fegyveres erők, közigazgatás, közellátás, gyógyító szolgálat, közlekedés stb. pedig példásan helytállt. Legalábbis meglepően hosszú ideig...


AZ ÉS 2022/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

A DEVIZAHITEL-VÁLSÁG ÓTA NEM LÁTOTT KUTYA VILÁG JÖHET MAGYARORSZÁGON A KAMATSTOP NÉLKÜL

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.03.26.


Egyre nehezebb elképzelni, mit fog kezdeni a kormány a 470 ezer családot érintő kamatstoppal, ha június 30-án lejár, úgy elszálltak ugyanis időközben a bankközi kamatok, hogy a nyár és az ősz folyamán tömegével szembesülnének bőven 30% feletti törlesztőrészlet-emelkedéssel is a jelzáloghitelesek a kamatstop kifutása esetén, amire a devizahiteles kataklizma óta nem volt példa. Addig a bankok állják a több tízmilliárdos számlát, ami nekik is egyre terhesebb.


Az alapkamat keddi 100 bázispontos emelése után kisebb mértékben ugyan, de az irányadó egyhetes betéti kamatot is megemelte az MNB. A jegybank 30 bázisponttal magasabb, 6,15 százalékos kamat mellett hirdette meg a csütörtöki tendert.

Miközben mindezt már számos kis- és középvállalkozás a bőrén érzi, a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező lakossági ügyfeleket a január 1-jével bevezetett kamatstop védi, így ők javarészt még nem szembesültek a BUBOR emelkedésének megfelelő mértékű, magasabb törlesztőrészletekkel. Mint a fenti ábránkon látható, az elmúlt egy évben bekövetkezett kamatemelkedésnek mintegy 20%-át engedi csak érvényesülni a kamatstop. Ez a jogszabály szerint a mostaninál jóval alacsonyabb október végi bankközi kamatokhoz köti a törlesztőrészletet...

JÖVŐ VASÁRNAP ELDŐL, SIKERES LESZ-E AZ ORBÁNI LÁTVÁNYPÉKSÉG-POLITIZÁLÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.26.


„Kétesélyes a jövő vasárnapi választás kimenetele, több minden megbolygatja a szavazókat, így a járvány és az infláció is. Azt pedig végképp nem lehet tudni, hogyan csapódik le a háború a választókban” – mondta portálunknak Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus szerint is kiegyenlített a verseny, s ezúttal a szokásosnál is hatványozottabban igaz: a bizonytalanok az utolsó pillanatban fognak dönteni. „Csak az urnazárás után tudjuk meg, hogyan”. Ugyan a „nyugalom” biztosításának az orbáni ígérete csak a szokásos látványpékség-politizálás része, de sokan lehetnek rá vevők – mondta Szentpéteri Nagy Richárd, aki utalt rá, hogy a választók viselkedésében sok minden tűnhet furcsának, akár ellentmondásosnak is. Magyarázatot ugyan lehet keresni ezek feloldására, de biztosat nem lehet tudni.


A héten több olyan közvélemény-kutatás is megjelent, amelyek első látásra ellentmondásos eredményeket hoztak. Az egyik a Publicusnak az a felmérése, amely nem csak a választáson indulók várható szavazatarányait kutatta, hanem azt is, hogy az ország mekkora hányada szeretne kormányváltást, illetve azt: újabb négy évre maradjon-e Orbán és a Fidesz? Megtudhattuk, hogy ha most vasárnap lennének a választások, (a felvétel időpontja március 7.-11. volt), akkor az összes megkérdezett 33 százaléka a Fidesz-KDNP szövetségre, 31 százaléka pedig az Egységben Magyarországért szövetségre szavazna. A Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága 1, a Mi Hazánk Mozgalomé 2 százalék; a többi párt összesen 1 százaléknyi támogatottságot érhet el. A bizonytalanok aránya 32 százalék. Ugyanakkor – s ez már a Népszava által ismertetett Publicus-kutatásból derült ki – a megkérdezettek 42 százaléka annak örülne, ha a választás után az összefogott ellenzék venné át az ország vezetését, míg csak 39 százalék reméli a Fidesz-kormányzás folytatását. A reprezentatív felmérés szerint az összes megkérdezett ötöde bizonytalan ebben a kérdésben.

Ezt a látszólagos ellentmondást azonban a „szokásos hivatalos válasz” elvben megmagyarázza – mondta lapunknak Szentpéteri Nagy Richard, felhozva a sokszor hallott és logikus érveket, hogy az ellenzéki oldalon szóródnak a váltást akarók voksai (lásd még Kétfarkú Kutyapárt vagy Mi Hazánk Mozgalom), miközben a Fidesz-KDNP monolitként gyűjti be a szavazatokat. A politológus szerint azonban lehetséges egy másik válasz is: a kínálatból ennyien tudják választani az összefogást. A szavazók ugyanis unos-untalan azt látják-hallják a közpénzen fenntartott közmédiából és a kormánypárti médiából, hogy ez meg az „gyurcsányista”, meg hogy a Jobbik még mindig egy náci párt, meg hogy Márki-Zay Péter összevissza beszél, stb. Ha önkritikusak akarunk lenni, mondhatnánk persze, hogy lehetne jobb állapotban az összefogás. De nem ez az alapvető oka annak, hogy – a felmérés szerint legalábbis – „a kínálat nem elégíti ki a kereslet igényeit” – mondta Szentpéteri...

SZÍVROHAMOT KAPHATOTT AZ OROSZ VÉDELMI MINISZTER, A VEZÉRKAR ÁTRAJZOLHATTA A CÉLVONALAT, AZ OFFENZÍVA AKADOZIK – EZ TÖRTÉNT AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚBAN AZ ÉJJEL

TELEX
Szerző: VILÁGI MÁTÉ
2022.03.26


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

Utoljára péntek este foglaltuk össze a háború délutáni eseményeit, ezek történtek azóta:

- Bár az orosz vezérkar bejelentette, hogy közel vannak az elsődleges céljaik eléréséhez, egy elemzőintézet szerint inkább arról van szó, hogy új, könnyebb célt tűztek ki, mert az eredeti küldetés túl nagy falatnak bizonyult.


- Volodimir Zelenszkij éjszakai videós beszédében újra kijelentette, hogy nem engednek az ország függetlenségéből és területéből, valamint beszélt állami kitüntetésekről, nyugdíjról és az újjáépítésről is.

- Az amerikai hírszerzés szerint a legtöbb fronton megakadt az offenzíva, sőt, úgy látják, hogy az ukránok akár még vissza is foglalhatják Herszont.

- Március közepén több napra eltűnt a nyilvánosság elől az orosz védelmi miniszter. Az ukránok szerint Putyin felelősségre vonta az invázió nehézségei miatt, ezért Szergej Sojgu szívrohamot kapott.

- Az invázió kezdete óta szigorúan büntetik Oroszországban, ha valaki nem a kormányzati kommunikációval összhangban beszél a katonai műveletről vagy a hadseregről, és most hasonló törvényt hoztak arról, hogy az orosz külképviseletek és külföldön működő orosz szervezetek munkájáról sem lehet olyan dolgokat mondani, amivel a kormány nem ért egyet.

- Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz félkatonai szervezet, a Wagner Group több zsoldost is küldött Ukrajnába, hogy likvidálják az ukrán vezetőket. A hírszerzés szerint ez nem sikerült, több zsoldost is megöltek már.

- 7331 embert sikerült evakuálni különböző ukrán városokból, 2800-an hagyták el Mariupolt.

- Az Egyesült Királyság az oroszok széles körben használt drónjainak gyártója ellen is szankciókat vetett ki, mert a brit hírszerzés szerint ezeket a drónokat széles körben használja az orosz hadsereg a mostani invázióban, mert az ukrán légvédelem továbbra is komoly erőt képvisel, így az ember által irányított repülőket nem igazán tudják bevetni a frontvonalon túl.

- Emmanuel Macron francia elnök török és görög segítséggel beszélné rá Putyint, hogy a civilek elhagyhassák Mariupolt. A következő napokban egyeztetnek erről.

- Amikor Benkő Tibor honvédelmi minisztert arról kérdezték, hogy mit válaszol cseh kollégája kijelentésére, miszerint nem jön Magyarországra, azt válaszolta, hogy ő a NATO-csúcson se találkozott vele, és megemlítette, hogy a cseh védelmi miniszter „nem tud angolul”.


VÁRJUK MÁR, VÁRJUK AZ ÚJ MAGYAR CSODÁKAT – ORBÁN SZÉGYENT HOZOTT AZ EGÉSZ ORSZÁGRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐSZEG FERENC
2022.03.25.


Százhetvennégy éve, hetvennyolc éve


Március 19-én kezdtem írni ezt a blogot, elgondolásom szerint az utolsót a választás előtt. Persze lehet, hogy pusztán figyelmetlen voltam, de mintha a magyar sajtó megfeledkezett volna, hogy ez a nap is történelmi dátum. De mit is írhattak volna? Ezen a napon szállták meg a náci Németország csapatai a védtelen Magyarországot, ahogy a Szabadság téri emlékmű mutatja?

Vagy: ezen a napon érkeztek hazánkba nagy szövetségesünk csapatai, hogy véget vessenek Horthy és Kállay miniszterelnök pávatáncának, és lehetővé tegyék, hogy a hazafias erők végre eltávolítsák az országból az ellenségeinkkel titokban együttműködő zsidókat.

Megszállták a németek az országot: mostantól kezdve szigorú titoktartással kell azon dolgoznunk, hogy az utolsó előtti pillanatban szembeszállhassunk a nácikkal, és ne tapadjon ránk a szégyen, hogy mi voltunk Hitler utolsó szövetségese. Megérkeztek német barátaink, most már semmi sem állhatja útját, hogy hűséges fegyvertársként kitartsunk nagy szövetségesünk mellett a végső győzelemig.

Március 19-ének ez a kétféle értelmezése ma is elevenen él, és az sem kivételes, hogy egyazon sajtótermék egymás mellett képviseli mind a két változatot: az egyik cikk arról szól, hogy Horthy bölcs és bátor következetességgel készítette elő a kiugrást; a másik arról, hogy a magyar honvédek, ellentétben az áruló románokkal, még Hitler halála után is harcoltak a szovjet csapatok ellen. A Fidesz egyszerre akarja képviselni mindkét álláspontot, hiszen hívei között mindkét véleménynek vannak követői.

Az ukrajnai háború pedig ismét két álláspont egyidejű képviseletére készteti a Fideszt: sajnáljuk az ukránokat, a háborúból menekülők már nem migránsok, nem zárjuk őket drótkerítés mögé, de elítéljük azokat, akik gazdasági intézkedésekkel sújtják Oroszországot, és fegyvert szállítanak Ukrajnának. Pedig keresztény ember létükre tudhatnák a Bibliából: a langyosakat, akik egyszerre mondanak igent is, meg nemet is, kiköpi szájából az Úr..

Mostanában gyakran megkérdezik tőlem, vannak-e emlékeim a háborúról. Hogyne lennének. 1944. március 19-én egy hónap híján öt éves voltam, attól kezdve vannak folyamatos emlékeim. Már felnőttként olvastam Bibó írását az 1947-es békeszerződésről, a megalapozatlan reményekről, hogy Magyarország esetleg megtarthatja Kárpátalja, Észak-Erdély egy részét. Sztálint nem nagyon érdekelte, hogy a birtokába került országok a háború alatt a németek vagy a szövetségesek oldalán álltak-e: Lengyelország, Csehország ugyanazt kapta jutalmul, amit Magyarország, Bulgária büntetésből...

ORVOSHIÁNY, TOVÁBB NYÚLÓ VÁRÓLISTÁK, TÚLTERHELT DOLGOZÓK – MAGA ALÁ GYŰRTE AZ ORBÁN-KORMÁNY AZ EGÉSZSÉGÜGYET

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.03.26.


Ma is épp azok a gondok feszítik a rendszert, mint 2010-ben. Sorozatunk újabb részében terítéken az egészségügy 12 éve.


Hatalmasat változott 12 év alatt a magyar egészségügy, még ha a páciensek keveset is vesznek ebből észre. A kórtünetek – a kórházak adósságától, a sorállásig – ugyanazok annak ellenére, hogy közben az intézményrendszer teljesen átalakult. Megszűnt az önálló egészségügyi tárca, ahogy az ellátások minőségi kontrollját gyakorló, járványvédelmi hatóság, az ÁNTSZ is, az operatív irányítás mostanra a belügyminiszter feladata lett. Megroppantották a gyógyszerpiac hatósági ellenőrzésére és a gyógyszerbiztonság felügyeltére hivatott Országos Gyógyszerészeti Intézetet.

Így fordulhatott elő, hogy szokásos szakmai kontroll nélkül engedélyezték a lakosság oltására a keleti vakcinákat. Már az első ciklusban felszámolták a társadalombiztosítást minek következtében az egészségügyi ellátás már nem járandóság, hanem a politika mindenkori kegyétől függ. Megszüntették a betegek jogvédelme és a szolgáltatások minősége felett őrködő Egészségbiztosítási Felügyeletet. A teljes kórházrendszert államosították, ami a legtöbb szakrendelőt is érintette. A betegképviselők egykor önálló szervezetét is a beolvasztották a minisztériumba. Az új egészségügyi jogállási törvénnyel lényegében besorozták az állami szolgálatba az egészségügyi szakembereket. Az ágazatban keletkezett adatok központosítása is szinte teljessé vált, az egészségügyi szolgáltatási tér létrejöttével. Részlegesen rendezték az egészségügyi béreket, az orvosok példátlan mértékű összeget kaptak, míg a szakdolgozók jövedelme alig változott...