2017. május 23., kedd

A FIDESZ SZÉGYELLJE MAGÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.23.


Megint szörnyűségre ébredtünk. Hétfő este, helyi idő szerint este fél 11 után robbanás történt Ariana Grande manchesteri koncertjének végén, a robbanásban legalább 22-en meghaltak és 59-en megsebesültek. A támadást egy öngyilkos merénylő követte el. Ma az Iszlám Állam vállalta a merényletet.

Gyász van, fájdalom és döbbenet. Ilyenkor csak együttérzés, részvét és segíteni akarás létezhet. Normális esetben.

Nem normális esetben a tragédia meglovagolása, a saját politikai pecsenye sütögetése, politikai hullarablás van.A baszk ETA terrorszervezet 1968 óta 829 embert gyilkolt meg, több ezer embert sebesített meg. Spanyolországban.

A német Vörös Hadsereg Frakció 32 embert gyilkolt meg. Németországban.

Az északír konfliktusnak 3600 halálos áldozata, számtalan sebesültje volt.

1980 München. Bombamerénylet az Oktoberfesten. 13 halott, 200 sebesült. Az öngyilkos merénylő német volt.

1980 Párizs. Bombamerénylet egy zsinagóga ellen. 4 halott.

1995 Robbantásos merényletek sorozata a párizsi metróban és vasútvonalakon. Az Algériai Fegyveres Iszlám Csoport (GIA) tagjait gyanúsítják.

2004 Madrid. Több pokolgép összehangolt felrobbantása a Madrid Atocha főpályaudvaron, 191 halott, 1800 sebesült. Az elkövető az al-Kaida.

2005 London. Összehangolt öngyilkos merényletek a metróban és egy autóbuszon. 56 halott, ezernél több sebesült. Az elkövetők Nagy-Britanniában született és felnőtt muzulmán szélsőségesek.

Ez csak Európa és csak néhány kiragadott eset. A terrorizmus velünk él, itt van és itt volt a menekültválság előtt is. Mindent meg kell tenni ellene, de teljesen felszámolni talán nem lehet.

A menekültválság nem feltétlenül jelent nagyobb fenyegetést, mint amiben eddig éltünk, de a lehetősége fennáll. Az Unió kezdeti tanácstalansága és elhibázott menekültpolitikája nem lehet indok arra, hogy a magyar kormány ismét az Unió ellen acsarkodjon. Főleg nem egy részvétnyilvánításnak álcázott választási propagandaszövegben...

AZ INTERNET NEM FELEJT: ÉN, A SOROS, MEG A TÓTH OTTÓ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.23.


...1456-ban találkoztam először Soros Györggyel. Akkor persze még nem úgy hívták, és mint utóbb kiderült, nem is ő volt. Utána még többször összefutottunk, először a nándorfehérvári csatában, majd amikor nem sokkal ezután behívta az oroszokat.

Tessék? Hogy ez nem lehet? Jó, hát akkor mondják meg az urak, hogy mikor találkoztam vele. Nekem mindegy, csak legyen már valami. Akkor találkoztam vele, és ott, ahol az uraknak ez megfelel.

Profi tanú vagyok, ahogy parancsolni tetszenek.

Azt a viccet ismerik az urak, amelyik úgy kezdődik, hogy két háttérhatalom utazik a vonaton? Azt mondja a Kohn a Grünnek…

Micsoda? Hogy ne vicceket meséljek? Hanem mindent mondjak el, úgy, ahogyan történt?

Most, hogy említeni méltóztatnak az urak, már kezdek emlékezni: ürgebőr is volt, csőszkunyhó, jugoszláv békaemberek. Minden, ahogyan kell. Remélem, nem hagytam ki semmit.

Hogy miről beszélgettünk?

Amiről mindig: azt mondta nekem a Soros, hogy ártani akar a magyaroknak.

Mondtam neki, hogy én is.

Ennek nagyon megörült. Felvetette, hogy ártsunk együtt. Nekem először nem tetszett az ötlet, mert már hozzászoktam, hogy egyedül ártok.

De aztán mégis rávett valahogy.

Volt nála egy nagy halom papírpénz, tudta, hogy annak én nem tudok ellenállni. Ahogyan öreg barátom Woody Allen, úgy én is elmondhatom magamról: a kedvenc számom a sok.

Miután gondosan megszámoltam a pénzt, mert üzletben ugye nincs barátság, a Soros azt mondta, hogy hozzunk létre egy háttérhatalmat. Én nem tudtam, hogy mi az, mert akkor még senki sem tudta, de nem akartam bunkónak látszani, ezért rábólintottam.

Mint utóbb kiderült, ez jó ötletnek bizonyult.

Elkezdtük az ártást. Kezdetben kicsiben csináltuk, ezért döcögött is a dolog, ám idővel egyre jobban belelendültünk. Hamarosan nem csupán Közép-Európa legnagyobb ártói lettünk, de a tengerentúlon is lettek referenciáink. Ha valahol ártani kellett, szinte mindig minket hívtak.

Ma már álmunkban felébredve is bármikor képesek vagyunk ártani. Nemcsak a magyaroknak, bárkinek. (Legutóbb a cseheknek ártottunk, és egy romániai megbízásunk is aláírás előtt áll.) Mi ugyanis nem kedvtelésből ártunk, mint az amatőrök, hanem mert egyedül ehhez értünk.

Nekem már tisztelt urak, az óvodában is az ártás volt a jelem, a Sorosnak meg a háttérhatalom.

Matolcsy és Mészáros a két fő példaképünk, de vannak még mások is a Tarsolyunkban. Bevettünk egy harmadik illető személyt is a bizniszbe, elsősorban azért, hogy a leveleinket így írhassuk alá:

Én, a Soros, meg az Ottó, a Tóth Ottó.

EGY MAJD 7 ÓRÁS BIZOTTSÁGI ÜLÉSEN 5 PERCET SZÁNT A FIDESZ A KÖLTSÉGVETÉS RÉSZLETES VITÁJÁRA

SZABOSZABOLCS BLOG
Szerző: Szabó Szabolcs
2017.05.23.


Ma maratoni ülést tartott a Kulturális bizottság, részben a Népjóléti bizottsággal összevont ülés keretében. Ez pontosan azt jelentette, hogy reggel 9 óra és délután 16 óra között gyakorlatilag folyamatosan ülésezett a bizottság, mindössze 2x20 perc technikai szünet közbeiktatásával.
A majd 7 órás ülést úgy szervezték meg, hogy azon egymást kövessék olyan bizottsági meghallgatások, melyek általában nagy érdeklődésre tartanak számot, így rendszeresen sok kérdés szokott felmerülni. Ennek azt lett a következménye, hogy már 15.50 körül járt az idő, amikor sorra került a 2018. évi költségvetési törvény részletes vitája. Amióta én a bizottság tagja vagyok, azóta mindig úgy tárgyaltuk a bizottságban a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokat, hogy egyenként végigmentünk a módosítókon, így egyenként elmondhatta az előterjesztő, hogy mit, miért és honnan akar átcsoportosítani. Ezt követően pedig egyenként szavaztunk. Ehhez képest most Pósán László (Fidesz) ügyrendi javaslattal élt, hogy akkor szavazzunk tömbben az egyes frakciók módosító javaslatiról. Ergo az egész részletes vitát letudták 5, azaz 5 darab szavazással. Tömbben szavaztunk a Jobbik, az LMP, a FIDESZ, valamint a függetlenek és a bizottság saját módosító javaslatairól. Egészen felháborító, hogy a Fidesz ennyire veszi komolyan a parlamenti vitát. Mi a magunk részéről becsülettel készültünk, egyenként átnéztünk 31 oldalnyi módosítót. Majd egy fél nap munkáját azzal honorálja a Fidesz, hogy 5 perc alatt elintézi az egészet 5 szavazással...

DURVULÓ POLITIKAI KÖZÉLET - HOVÁ VEZET AZ ERŐSZAK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár/prima.vera
2017,05.23.


Országunkban egyre többször hallani erőszakos kijelentésekről, tettekről a sajtóban. Az utóbbi időben felerősödött tüntetéshullám miatt pedig még inkább felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon át fognak-e csapni a felkorbácsolt indulatok előbb-utóbb erőszakba. A 2006-os helyzetképhez képes jelenleg azonban más a helyzet: míg akkor a tüntetésen résztvevők is erőszakosan léptek föl, addig most békés jelleg uralkodik a tüntetők részéről. Agresszió, erőszak és erre vonatkozó kijelentések azonban ettől függetlenül most is vannak.

Egy friss kutatás szerint, aki erőszakosan lép fel, nem az erkölcs hiánya miatt tesz így, hanem éppen ellenkezőleg, jellemzően az erkölcs nevében cselekszik. Az erőszakos cselekmények elkövetői leggyakrabban azt gondolták, hogy amit tesznek, az morálisan helyes. Hogy ezt kellett tenniük. Sőt, jellemzően úgy érzik, hogy ha nem tették volna meg, az lenne helytelen. Az alkalmazott erőszak célja leggyakrabban a közösségi, társadalmi kapcsolatok szabályozása, valamiféle helyesnek gondolt közösségi-társadalmi rend fenntartása.

Atrocitások az újságírók ellen


Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága februárban kimondta, hogy újságírókat nem lehet kitiltani a parlamentből, csak abban az esetben, ha a közbiztonságot vagy a képviselőket, esetleg maguknak a médiamunkásokat fenyegető veszélyhelyzet áll fenn, azonban ez nálunk továbbra is bevett gyakorlatnak számít, hiszen jelenleg 60-an nem mehetnek be a parlamentbe kitiltás miatt. Többségük újságíró, de vannak köztük aktivisták és nem országgyűlési képviselő politikusok is.

Az önkényes kitiltás, általában arra hivatkozva, hogy az újságírók tiltott helyen próbálták kérdezni a képviselőket, ami azért van így, mert a Parlamentben gyakorlatilag nehéz olyan helyet találni, amely ne minősülne tiltott forgatási helyszínnek. Minden ilyen esetben azonban közérdeket sért, hiszen az újságírók eltávolításával az állampolgárok nem jutnak hozzá fontos információkhoz. A helyzet azonban mostanság durvult is, amikor egészen fenyegetően léptek fel és lerángatták a lépcsőn a 444 tudósítóját, és elvették a telefonját a Fidesz konzultációs fórumán, bár a Fidesz tagadja, hogy mindez megtörtént volna. Az esettel kapcsolatban azonban demonstrációt is tartottak azzal a jelmondattal, hogy „nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása”.

Nem csak ez volt az egyetlen nem kormányzati sajtónál dolgozó újságírók inzultálásáról szóló hír, hiszen nemrégiben a Hír TV riporterének karját csavarták ki egy sajtótájékoztatón.

Politikai jogok gyakorlásának akadályozására szintén volt már precedens, amikor fizikailag akadályozták meg egy szocialista képviselő népszavazási kezdeményezésének leadását, és segítették oda előbb a herceghalmi Erdősi Lászlónét. A kizárólag izmos, kopasz, a Fidesz-pártigazgató Kubatov Gábor által elnökölt FTC-s biztonságiakhoz kötődő férfiakból álló csoport tagjainak mindegyikéről később kiderült, hogy büntetett előéletű, egyiküket fegyveres rablásért ítélték el...

KELETRE MÁR TUDNA DEPORTÁLNI ORBÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava/Bartus László
2017.05.22.


Az Orbán-rendszer diktatúra jellegét tagadó értelmiségiek egyik nagy hivatkozása volt eddig, hogy Orbán rendszere nem lehet fasizmus, pláne nem lehet nácizmus, mert a geopolitikai helyzet ma nem teszi lehetővé például azt, hogy munkaszolgálatra küldjön vagy deportáljon bárkit, hiszen Nyugaton nincs fasiszta és náci diktatúra, amely ehhez partner lenne.

Nyugaton nincs, Keleten viszont annál több, és mivel Orbán nagy erőkkel készül az Európai Unióból való távozásra (is), egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatait keleti diktatúrákkal. Az EP határozata után két lehetséges forgatókönyv képzelhető el. Az egyik az, hogy az EU folytatja az eddigi kudarcos politikáját, és az izmozás végén hagyja, hogy Orbán kicselezze, és nem akarnak frontálisan ütközni vele. Ehhez viszont le kell nyelni, hogy a CEU megszűnik Pesten.

Az ugyanis biztos, hogy Orbán semmit nem fog engedni a CEU ügyében. Biztos, hogy némi pávatánccal fűszerezve a civiltörvényt is keresztül veri. Az pedig presztizskérdés lesz, hogy az EU ne telepíthessen senkit Magyarországra. Ha minden mást letol Orbán az EU torkán, és ezen múlik a 7. cikkely alkalmazása, akkor átnevezik, befogadnak 1290 embert. De a CEU ügyében és a civilek megbélyegzésében nincs alku. Elfogadja az Európai Unió a trükkösnek hitt hazudozást, vagy jön a második forgatókönyv.

A második lehetséges forgatókönyv az, hogy az EU megértette, hogy Orbánt nem lehet már leváltani, nem lehet korlátozni, magától nem hajlandó leállni, ezért vállalják azt is, hogy a magyarok távoznak az EU-ból. A 7. cikkely bevetése ugyanis ezt jelentené, mert Orbán nem lesz olyan Európai Unió tagja, amelyben neki nincs szavazati joga és pénzügyi szankciók is sújtják. Márpedig, ha az EU végre komolyan veszi, hogy megvizsgálja az Orbán-rendszert, és megállapítja a tényleges helyzetet, az alapszerződés megsértését, akkor nincs más út.

Macron győzelmével és a liberális demokrácia várható németországi győzelmével elszáll az esélye annak, hogy az oroszok Nyugat ellen indított háborúja győzzön, és saját szélsőjobbal veresse szét Putyin a nyugati demokráciákat. Európa megértette Trump példáján, hogy mi zajlik a világban: nem az emberi jogok, a politikai korrektség és a liberalizmus fölött járt el az idő, hanem az oroszok hekkelik a szélsőjobboldallal és a hazug propagandával a világot...

MAGYARORSZÁGNAK A HÉTEN VÁLASZOLNIA KELL BRÜSSZELNEK CEU-ÜGYBEN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.05.23.


...A bécsi liberális Der Standard Az Erasmus-nemzedék felelőssége címmel közöl kommentárt. Szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy a más országban folytatott tanulmányokat lehetővé tevő Erasmus képzési program mintegy a jelképe az európai nacionalista, integrációellenes és illiberális áramlatokkal való szembenállásnak. Eddigi három évtizedes léte hozzájárult ahhoz, hogy felnőjön egy immár kilenc millió embert számláló nemzedék, amelynek tagjai nem csupán szemtanúi, hanem építő mesterei is az új, közös Európának. Ez az új Európa nem a mai vitatémákról - brexitről, mag-Európáról és határvédelemről – szól, hanem a nyitottság és tolerancia kontinenséről. Ez az Európa – írja a Der Standard szerzője – nem ismeri a nemzetállamok szűk határait. E nemzedék számára magától értetődik, hogy tanulmányait más országban is folytatja, karrierjének színtere az európai munkaerőpiac, és esetleg egynél több országban is otthon érzi magát. Annak, hogy a politika beavatkozzon a kutatásba és az oktatásba – miként az legújabban Magyarországon tapasztalható -, ebben a gondolkodásmódban éppúgy kevés tere marad, mint a mozgásszabadság korlátozásának. A kommentátor figyelmeztet: hatvan évvel a római szerződések aláírása után most megkérdőjeleződött az Erasmus-nemzedék Európájának a jövője. Ez a nemzedék – írja a Der Standard – immár felnőtt, és kötelessége tevékeny szerepet vállalni a nyitott és színes Európa érdekében. 

Magyarországnak ezen a héten kell válaszolnia az Európai Bizottság kifogásaira a Közép-európai Egyetemet, a CEU-t ellehetetlenítő törvénnyel kapcsolatban – emlékeztet az EUObserver című uniós hírportál. A cikk szerzője valószínűtlennek tartja, hogy a budapesti kormány engedne az ügyben. Erre elsősorban abból következtet, hogy Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában azt hangsúlyozta, Magyarország az Európai Bíróságra is hajlandó elmenni, hogy bebizonyítsa, a CEU-törvény nem sért uniós jogot.

ORBÁN ÉS KOMPÁNIÁJA MEG A GYERMEKEK SZÍVÜK VÁLASZTOTTJAI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.05.22.


Csak mondjuk, hogy Európához tartozunk, vagy elfogadjuk-e annak értékeit és a szerint élünk, meg cselekszünk?

„Ott, ahol egy mérték mér polgárnak, s idegennek és az igaz törvény útjáról senki le nem tér, dúsan hajt az a város, benne virágzik az ember, békesség lakozik földjén” (Hésziodosz)


Kérdésem az, hogy vajon meg lehet-e tiltani gyermekeinknek, hogy más vallási felekezetűeket szeressenek, vagy cigány származásúakba legyenek szerelmesek, és legfőképp ügyeljenek arra, hogy sorsukat ne kössék össze, az ásó, kapa, meg a nagyharang válasszon el bennünket örök hűség alapján olyanokkal, akik nem is magyarok.

Jobboldali populisták, kereszténydemokraták, emberek! Aki normális, akinek az esze nem ment el, aki a józan észre hivatkozik, az nem tesz ilyet! Camustól tudjuk, hogy az ember egyetlen teremtménye a földnek, aki nem akar az lenni, ami. Ezért aztán észnél legyetek! Mert egy nemzetiségű ország márpedig nincsen.

Mi az, hogy internacionalizmus, meg nacionalizmus, meg, ha magyar vagy, akkor a Fideszre szavazol, mi az, hogy tiszteletet az országnak, meg aki magyar velünk van, meg Magyarország a magyaroké? Mi az, hogy itt az idő, meg a haza nem eladó, meg mi győzelemre születtünk, és mi az, hogy csak a Fidesz, meg hogy mentsük meg a családokat? Talán az, hogy eltiltjuk gyermekeinket a másként gondolkodóktól, a más bőrszínűektől, a más vallásúaktól, a más nemzetiségűektől? Talán az, hogy a harmadik évezred elején kitagadjuk őket, ha nemi identitásuk eltér a történelmileg megszokottól?

Miért vindikálja magának a jogot Orbán Viktor Mihály, meg volt évfolyam és szakkollégista társai, vagy akár még régebbről, gimnáziumi osztálytársai, mostani csápolói és nyaloncai, hogy ők a letéteményesei egy gorbacsovi bukást követően Magyarország sorsa ügyintézésének, ez itt a kérdés, mert rajtuk kívül vannak még mások is errefelé. Ezért kérdezem őket, a jogászi allűrökkel felvértezett politikai gigolókat, a keresztényi erkölcsre folyton folyvást hivatkozókkal együtt ismét, hogy megtiltanák-e gyermekeiknek azt, hogy a szerintük „másság” fertőjében fürdőző lányba, fiúba beleszeressenek?

István óta a mai napig keverve vagyunk minden nációval! Nézzen mindenki magába! Jobboldali populisták, illiberális államot építők, kiknek írásomat elsősorban figyelmébe ajánlom, különösen. Van-e most olyan magyar család, akinek kötelékébe ne tartozna német, szlovák, lengyel, zsidó, cigány, vagy bármely más nemzetiséghez tartozó felmenő? Van olyan magyar család, ahol kis nyilas, pufajkás, szabadságharcos, munkásőr, bigott kommunista, vagy jobbikos nemzeti radikális, volt miépes, netán demokrata fórumos, esetleg szabaddemokrata, és liberális nem található?...

HÁNY PONTON SÉRTHETI A RENDSZER A SAJÁT NEVELŐSZÜLŐINK ÉRDEKEIT?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.05.22.


Ha csak egy cseppet epésebb és realistább (esetleg kiábrándultabb) hangulatban lennék, ez az írás egészen rövidre záródva befejeződne itt, széljegyzet méretben, rávágva a fenti kérdésre a sajnos sokszor igaz választ: ahány ponton csak tudja. A gyermekvédelmi rendszer szolgálatában töltött fél emberöltő[i] alatt tényleg elég sokfajta trükkjét láttam az irányításnak és a fenntartóknak is. Nézzünk meg együtt pár olyan pontot a nevelőszülői működésben, ahol általános hibaként, nagyobb, szilárdabb tartásra, több erőre, önnön védelmükre való elszántságra lenne szükségük a nevelőszülőinknek ahhoz, hogy sikeresebben ellenállhassanak a gyermekvédelmi apparátus rájuk is tagadhatatlanul nagy nyomást kifejtő tevékenységének.

Az új gyermek kihelyezése
az egyik szerintem jóval több figyelmet érdemlő sarkalatos pont. Ezt a folyamatrészt, pontosabban a valóban fontos elemeit, mifelénk is nagyon szeretik elmismásolni. Pedig lehet-e fontosabb, mint a korrekt információk átadása, megszerzése, ellenőrzése, és a nevelőcsalád érdekeit jól képviselő, megfontolt és kiérlelt döntés egy új gyermek befogadásáról? Ehelyett szinte szokványosak az akut telefonos fél hírek, álságos kis hízelgésekbe csomagolt nagy biztatással, és az ajtófélfánál vagy a kertkapuban egy szál ruhájában letámasztott, a családjából éppen kiemelt, elhanyagolt, sok szempontból beteg, bántalmazott kisgyermekkel.

Bárki teljesen biztos lehet abban, hogy a fenntartó rendszernek nem érdeke ezen a ponton a hiteles tájékoztatás, hiszen abból, sokszor egy-egy kiragadott információ is elég lenne ahhoz, hogy a nevelőanyát, aki általában a tárgyaló fél ezekben az ügyekben, jól elbizonytalanítsa abban, hogy tényleg olyan okos dolog-e, egy akármilyen környezetből és helyzetből frissen kirángatott gyermekkel egy fedél alatt maradni már ma éjszaka.

Egy hirtelen és átgondolatlan kihelyezés, amire sem a felnőttek, sem a saját gyermekek, sem a már ott nevelkedő többi gyermek nincs felkészülve, kártyavárként boríthatja fel a családi rendszer kényes belső egyensúlyát, ahogy egy túl problémás/túl beteg gyermek befogadása mindenki mást is veszélybe sodorhat az otthonukban...

MILYEN MESSZIRE ÉRDEMES KERGETNI AZ ÁLMOKAT?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: TheGee
2017.05.23.


Valami azt súgja, a mai poszt szerzője, TheGee és férje nagyon nincsenek egyedül dilemmájukkal, ami röviden úgy foglalható össze, hogy a Brexit óta Nagy-Britannia már nem az a hely, mint volt előtte, viszont merre lehet onnan továbblépni? Érdemes-e kockára tenni az eddig a szigetországban felépített életet például egy bizonytalanabb kimenetelű kanadai kalanddal, ami ha nem sikerül, akkor merre tovább? Megannyi kérdés, amire a szerző után ti válaszolhattok.

Alaphelyzet

Adott egy 30 év körüli gyermektelen határátkelő házaspár, 4 éve költöztünk ki Magyarországról Angliába. Amikor kijöttünk 2013-ban, nem ismertünk itt senkit, mindketten relatíve biztos munkahelyet hagytunk hátra; félretett pénzünkön és középfokú angol nyelvtudásunkon kívül csak nagy reményeket csomagoltunk a bőröndbe. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, voltak is nagyon nehéz pillanatok az első évben, jópárszor elgondolkodtunk azon, hogy jó döntést hoztunk-e.

A szerencsénk az volt, hogy én egy hónapon belül találtam munkát ügyfélszolgálati munkakörben, amiben szerintem nagy szerepet játszott a korábbi multis munkatapasztalatom. Ez elég volt arra, hogy hónapról hónapra éljünk, de az előrejutáshoz kevés volt.

A fordulat akkor következett be, mikor kb. 1 év után a férjemnek is sikerült a szakmájában elhelyezkednie. Innentől kezdve már meg tudtuk engedni magunknak, hogy társbérlet helyett önálló albérletbe költözzünk, autót vegyünk stb.

Rá egy évre összegyűlt az önerő a saját lakáshoz, ami a következő hatalmas lépcsőfoka volt az itteni életünk alakításának. Természetesen van lakáshitelünk, amit 1-2 éven belül tudunk teljesen letörleszteni. Itt azért nem sokszázezer fontos lakásra/házra kell gondolni, sikerült egy élhető kisvárosban találni ingatlant jó áron..."...

TRUMP BIZONYTALANSÁGBA TASZÍTJA A VILÁGOT, SZÍJJÁRTÓ VISZONT BEINT AZ EU-NAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.23.


Az FT szerint Trump kiszámíthatatlansága a nyugat hanyatlását jelképezi. Soros György 764 millió dollárt tett meg a tőzsdén az elnök közeli csúfos bukására. Szíjjártó: Ugocsa non coronat! A világsajtó még mindig vastagon foglalkozik az újabb kormányellenes tüntetéssel. A kormány 7 éve hazavágta a budapesti tőzsdét, de a Waberer's most állítólag nagy részvénykibocsátást tervez. 


FT

A kommentár szerint Trump destabilizálja a világot, mert miközben szövetségesei azt sem tudják, hová legyenek Amerika miatt, addig az Egyesült Államok ellenségei, főként Oroszország és Kína érvényesíteni tudja az érdekeit. Az elnök büszke arra, hogy nála sosem lehet tudni, mit is akar, csak épp ennek hatalmas ára van a világpolitikában, mert a diplomáciában veszélyes a bizonytalanság. Főleg ha arról kellene meggyőzni a partnerországokat, hogy az USA következetesen viszonyul a fontos nemzetközi ügyekhez. Hiszen ezek az államok arra építették globális stratégiájukat, hogy stabil és rendíthetetlen az USA-politika. Vagyis amikor Trump megkérdőjelezi az ország elkötelezettségét pl. a Nato ügyében, akkor megingatja azt a hitet, hogy Amerikára lehet számítani. A következmény az általános instabilitás. Ennek három szintje van. Az első, hogy a politikában a Fehér Ház gazdája már bemutatott jó pár szédítő cikcakkot. A második, hogy igencsak aggályosak az indulatai, mert mi van, ha történetesen meggondolja magát? Végül pedig a botrányok miatt nem lehet tudni, hogy Trump egy év múlva is hivatalban lesz-e? Vagyis az elnökség a Nyugat hanyatlásának jelképévé válik.

Die Welt

Az újság a jelekből arra következtet, hogy Trump közeli bukására számít Soros György, ennek megfelelően arra teszi a pénzét, hogy esnek az jegyzések az amerikai tőzsdén. Mivel a múltban már nem egy esetben alaposan befolyásolta nem csak a pénzvilágot, hanem a világpolitikát is, ezért különös figyelem övezi, hogy a Wall Street legendájaként mit is forgat a fejében. A pozíciók arra utalnak, hogy a milliárdos befektető erősen shortolni készül, vagyis az elnök ellen fogad. Összesen 764 millió dollárt tett fel arra, hogy a piaci barométer rövidesen bezuhan. Sokan gondolják ezt ugyanígy a fogadóirodák ügyfelei közül is, mármint hogy az elnök az év végére kénytelen lesz kiköltözni a Fehér Házból. Soros sosem csinált titkot abból, hogy nem sokra tartja Trumpot, de ő azóta vörös posztó a konzervatívok szemében, amióta nyilvánosan kiállt az iraki háború kapcsán az ifjabb Bush ellen. Politikai szerepvállalása miatt Európában sem népszerű a jobboldalon. Magyarországon tengelyt akasztott az autokrata Orbán Viktorral. A kormány úgy látja, hogy a CEU politikai agitációt végez. Trump azonban bölcsen teszi, ha odafigyel arra, hogy mit csinál Soros az üzleti életben...

ROBBANÁS EGY MANCHESTERI KONCERTEN. LEGALÁBB 19 HALOTT

INDEX.HU
Szerző: KG-MG
2017.05.23.Hétfő este, helyi idő szerint este fél 11 után robbanás történt Ariana Grande manchesteri koncertjének végén, a robbanásban legalább 19-en meghaltak és 60-an megsebesültek.
- A koncert közönsége, így az áldozatok is túlnyomó többségben tizenéves lányok.
- Ariana Grande nem sérült meg a robbanásban, ami az aréna kijáratánál történt.

- A rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet.
- Kedd reggelre összehívták a a COBRA-t, a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testületét.
- Találtak egy második gyanús csomagot is a helyszínen, amit ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a tűzszerészek. Erről később kiderült, hogy ruhaneműket tartalmazott.
- A Manchester Arena környékét teljesen lezárták, a városban felfüggesztették a tömegközlekedést, a szomszédos Victoria pályaudvart is lezárták.
- A támadás két és fél héttel a június 8-i parlamenti választások előtt történt, a Konzervatív Párt határozatlan időre felfüggesztette kampányát.
- Theresa May miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.
Robbanás történt Európa legnagyobb fedett koncerthelyszínénél, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arenában hétfő este Ariana Grande teltházas koncertjének a végén. Az első hírek még nem közöltek pontos információt arról, mi is történt, ám a manchesteri rendőrség nem sokkal az eset után megerősítette, hogy valóban 

robbanás volt, amiben legalább 19-en meghaltak, a sérültek száma a 60-at is meghaladhatja...

KEDVES KLÁRA, KEDVES JÁNOS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.22.


Lázár János és a magyar kormány kidobna 18 milliárd forintot az ablakon. Nem a saját pénzüket szórják ilyen nagyvonalúan az urak, hanem a magyar adófizetőktől közösségi felhasználásra kapott forintokat.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság egy tárgyalási alapként értelmezhető jelentéstervezetet küldött a Miniszterelnökségnek. Ebben a levélben az uniós pályázatok kezelését nyilvántartó informatikai rendszerre (EMIR) költött pénzekkel kapcsolatban, súlyos szabálytalanságokra hivatkozva, 18 milliárd forint visszafizettetését helyezik kilátásba.

Ez az Európai Bizottság által Magyarországtól visszakövetelt 18 milliárd forint a Gyurcsány kormány időszakához köthető. Dobrev Klára, aki civilben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége, és a jelzett időben az említett informatikai rendszer felelőse volt, azt mondta, hogy a magyar kormánynak harcolnia kellene azért, hogy ezt a pénzt ne kelljen visszafizetni. Különös tekintettel arra, hogy minden pénzt szabályosan használtak fel, és ezt bizonyítani is tudják.

Dobrev Klára úgy látja, hogy Lázár János és a magyar kormány inkább lemond 18 milliárd forintról, csakhogy megint lehessen gyurcsányozni.

Normális országban, ahol minden emberre az állam polgáraként tekintenek, függetlenül attól, hogy melyik pártnak a tagja, vagy szimpatizánsa, a következő történne.

Lázár János megkeresné Dobrev Klárát. Kedves Klára, kezdené Lázár János, úgy hallottam, hogy Önök bizonyítani tudják, hogy az informatikai rendszerrel kapcsolatban nem jogos az Európai Bizottság követelése. Ha valóban vannak ezzel kapcsolatban dokumentumaik, kérem, ossza meg velünk, hogy érvelni tudjunk az Európai Bizottságnál.

Kedves János, válaszolná erre Dobrev Klára egy normális országban. Egy olyan helyen, ahol a politikai ellenfelek nem ellenségként tekintenek egymásra, és ahol a kormányzó pártnak nem lehetne alelnöke, de még tagja sem olyan ember, aki szerint a civileket el kellene takarítani. Szóval, amint látható, nem Magyarországról beszélünk a továbbiakban sem, hanem egy olyan országról, ahol normálisan mennek a dolgok...

SZÉL BERNADETT: ORBÁN VIKTOR MÁRA KOMMUNISTA LETT

MANDINER BLOG
Szerző: Mandiner
2017.05.22.


Aláírást gyűjt az LMP az aláírásgyűjtésért: a párt így akarja kikényszeríteni, hogy legyen népszavazás Paks 2-ről. Szél Bernadett szerint a magyar kormány nem az emberek véleményét kéri ki, inkább Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kérdezi meg, „merre van az előre”.


Aláírásgyűjtésbe kezd az LMP, hogy így kényszerítse ki a népszavazást a paksi bővítésről – ezt az ellenzéki párt két társelnöke jelentette be hétfőn, a Batthyány térre kihelyezett standjuk előtt tartott sajtótájékoztatójukon. Hadházy Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy Svájcban megkérdezték az embereket az atomenergia használatáról, és többségében nemmel szavaztak rá egy népszavazás keretében. A magyar miniszterelnök ezzel szemben úgy látja, hogy „nem való a magyar embereknek ilyen apróságokkal foglalkozni” – fogalmazott az LMP társelnöke. A politikus szerint az atomerőmű biztonsági kockázata sem elhanyagolható, de a pénzügyi kockázata szinte százszázalékos, a korrupciós kockázata pedig „ennél is magasabb”.

Szél Bernadett úgy látja, a magyar kormány nem az emberek véleményét kéri ki, inkább Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kérdezi meg, „merre van az előre”. Orbán Viktor mára kommunista lett – jelentette ki, emlékeztetve a miniszterelnök korábbi szavaira, miszerint ő nem kommunista, hogy az emberek ellenében kormányozzon. Szél Bernadett szerint a kormányfő most éppen ezt teszi, hiszen egyre többen látják Paks II. kockázatait és nyilvánítanák ki véleményüket egy referendumon...

ORBÁN SZERINT AMERIKA SZÉLSŐSÉGESEN LIBERÁLIS. ÉS ELVESZTETTE AZ IDENTITÁSÁT

444.HU
Szerző: 
2017.05.22.


Orbán Viktor szerint a 4 évvel ezelőtt Magyarország ellen intézett támadás ismétlődik meg Magyarország ellen, csak sokkal koncentráltabban, erőteljesebben és nagyon sok gyűlölettel tele.

A miniszterelnök erről a szlovén Nova 24 televíziónak adott, hétfőn este sugárzott interjúban beszélt. (Ez az a tévé, amibe Habony Árpád médiavállalkozása bevásárolta magát.)

Orbán szerint a 2013-as eljárás eredményeként született Tavares-jelentés „nevetségessé vált”, és rontott az európai parlament megítélésén. A politikai hivatás ma sokkal sebezhetőbb, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen a hosszú távú megfontolások helyett a rövidtávú médiamegfontolások kerülnek az előtérbe, az európai gazdaság nincsen túl jó állapotban, mindenki a túlélésért küzd a következő választások előtt – mondta Orbán.

Orbán Viktor szerint a térségünk mindig is más volt, „Közép-Európában a komoly embereket tiszteljük”. Arról beszélt, hogy 2008-ban Magyarország – még a görögök előtt – elsőként omlott össze, a 2010-ben hatalomra került kormánya pedig „nemzetibb megközelítést” választott, ha ezért olyan erősen kritizáltak is minket, hogy „majdnem megfulladtunk”. Nem volt könnyű túlélni – mondta.

Kiemelte, hogy idén az első negyedévben négy százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a munkanélküliség 12-ről négy százalékra zuhant, így jövőre meg is valósulhat a teljes foglalkoztatottság, a minimálbér idén több mint 15 százalékkal nőtt. Valóban van értelme, hogy az ember több erőfeszítést tegyen, többet dolgozzon a családja érdekében – mondta a kormányfő, kiemelve, hogy optimisták vagyunk, „összességében jó úton haladunk”. (A KSH friss kiadványa szerint egyébként hiába nőttek a fizetések, az EU-ban nálunk csak a bolgárok érzik magukat rosszabbul.) Az elmúlt 7 év alatt pedig nem a jóléti, hanem a munkaalapú társadalom megteremtése volt a cél – mondta Orbán.

A migrációs válság veszélyeiről azt mondta, minden nemzetnek joga van saját jövőjéről dönteni: ha a franciák vagy a németek meg akarják próbálni az együttélést több millió migránsként érkezett muszlimmal, az az ő dolguk, de ne kényszerítsék a magyarokat, hogy az ő útjukat járják. Orbán azt mondta, a magyarok szerint nem lehet egy társadalomba integrálni két különböző civilizációt, a párhuzamos társadalmak megjelenése viszont nagyon sok problémát és konfliktust okozna. Ez egy döntés, és azt kérjük Európától, hogy tisztelje ezt a döntést és választást – mondta...

EGY FILMRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.22.


A végtelenségig jellemtelen magyar miniszterelnök mindent megtesz, hogy az országot ezúttal önként a nagy Szovjetunió vazallusává tegye. Szegényes és színtelen az én szókincsem, hogy ezt minősítsem. Egy pocsolyagerincű tömeggyilkos rabol és öl, ez szinte természetes velejárója egy torz személyiségnek, de a nagy orosz medve seggének az ő körkörös, hangos nyelvcsattogással való nyalása bőven túl van a gusztustalanság határán is.

Viszont ez nem ok arra, hogy egy büdös bunkó "Andrey Rublev"-nek írja az Andrej Rubljovot. És a világ filmművészetének egyik legjelentősebb rendezőjét "Andrei Tarkovsky"-nak, a másik zsenit, aki ugyanúgy Andrej, mint Tarkovszkij, "Andrey Konchalovskiy"-nak. "Anatoliy Solonitsyn"-ről így valószínűleg az sem tudja, ki lehet, aki különben már hallott Anatolij Szolonyicinről...

...Hosszú ideje sajnálom, hogy dühödten el akartam felejteni oroszul, és ez majdnem teljesen sikerült is. De annyira nem, hogy ne forrjon bennem a méreg, amikor a fenti írásmódot meglátom a mai tévéműsorban. Ha alaposabban belegondolok, nem annyira az háborít fel, hogy egy ostoba alak semmibe veszi (nyilván nem is ismeri) a helyesírás szabályait, hanem hogy fogalma nincs róla, kik ezek az emberek. Mentsége nincs, a szovjet csapatok 27 évvel ezelőtt elmentek innen.

Aki azzal ámította magát és a hülye népet, hogy ő küldte haza a megszállókat, még csak most készül arra, hogy visszahívja őket.

HOGYAN VÁLIK BŰNÖZŐVÉ EGY FIATALKORÚ?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Gájerné Dr. Szabó Andrea
2017.05.21.


A társadalom széles rétegeit érintően elszegényedés figyelhető meg, mely életszínvonal csökkenéssel jár együtt, mindezek pedig feszültséget idéznek elő. A szociális háló nem tudja betölteni azt a szerepét, mely abban kellene, hogy megmutatkozzon, hogy az alsóbb társadalmi rétegeknél meglévő óriási vagyoni különbségeket valamilyen szinten kompenzálja, ezáltal egyre szélesebb körben állapítható meg az elszegényedés. Mindezek vitathatatlanul hatást gyakorolnak az egyén életére és ezen belül is a fiatalkorúak, gyermekkorúak körülményeire. Az alsó társadalmi rétegekből a kitörés lehetősége csökkent, mely reménytelenséggel párosul.

Kialakult egy új típusú szegénység, továbbá ezzel összefüggésben megjelent és elterjedt a hajléktalanság, valamint a munkanélküliség. Egész Európában, így Magyarországon is nőtt a gyermekszegénység és egyre nagyobbak a jövedelemkülönbségek. A fiatalok elhelyezkedési lehetőségei csökkentek, a munkanélküliség emelkedése a fiatal felnőttek körében is tapasztalható, különösen azoknál, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel, vagy alacsony képzettségűek, melyek természetesen jelentős következményekkel járnak.

Ezek a folyamatok természetszerűleg oly mértékben hatnak az egyénre, melyek közvetett okokként, illetve hatásuk közvetett hatásként értékelhető és vehető figyelembe a bűnelkövetők egyénére gyakorolt hatását tekintve.

A kutatási tapasztalok, azt támasztják alá, illetve azt mutatják, hogy minél rosszabb egy fiatal társadalmi csoport társadalomba való integrálódásának mértéke annál gyakrabban követnek el bűncselekményeket. Ez is magyarázatul szolgálhat arra, hogy a hátrányos helyzetűeknél, illetve a társadalom perifériáján lévő rétegeknél kifejezetten magas a kriminalitás és miért követnek el inkább bűncselekményeket.

Nagyon fontos kitérni arra az általános megállapításra mely helytálló, hogy az értékek változásában, az értékrendben olyan mértékű változás következett be, melynek lényege abban ragadható meg leginkább, hogy az értékmérő a pénz, a siker számít igazán, azt kell mindenek fölé helyezni és ez alapján mérik egymást természetesen a fiatalok is. Azt elismerik, hogy fontos a tanulás, de nem a sportot vagy a tanulást tekintik a siker eléréséhez megfelelő útnak, illetve követendő útnak, hanem külsőségekben keresik mindezt, mely a pénzhez, valamint a materiális javakhoz kötődik.

A fiatalok példaképeinek megválasztásában is tetten érhető mindez, hiszen nem olyanok a példaképek, akik a tudást, a sok munkát, a kemény, kitartó türelmesen járható utat és tudatosan, hosszú távon felépített célokat testesítik meg személyiségükkel és munkásságukkal, hanem az érték a minél gyorsabb érvényesülés. A cél szentesíti az eszközt alapon nem az a fontos, hogy hogy járják be az utat, hanem az, hogy minél hamarabb elérjék a célt. A családi, baráti kapcsolatok is háttérbe szorultak és a médiának van legnagyobb szerepe az életükben...


ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST PARK ÉS PÁRT(OS-) ARC

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.22.


A főváros újabb gumicsontjának kezd feltűnni a Budapest Park, amelyet egy legújabb hír szerint már évek óta parkolónak szemeltek ki. A történet még történik. Szkepticizmusra legfeljebb az adhat okot, ahogy aZöldpardont megszüntették az azóta is elég kétségesen hihető „lakossági panaszok” nyomán. Kórképi korképet inkább a reakciók adhatnak egyelőre.

Az egyik reakciókör az, hogy Pál Tibor MSZP-s képviselővel az élen az az önkormányzat kívánta felszámolni, és parkolóvá alakítani a parkot, amely önkormányzat a helybeliek rekreációs lehetőségeiért, és a kerület zöldterületéért, is felelős lenne. Alig hiszem ugyanis, hogy bármelyik önkormányzatot a Nemzeti Autósok Pártja delegálta volna. Alkalmasint akár a fiataloknak tudatosan kárt okozva is pártolták volna az ötletet. Az eredeti hírszivárgások szerint. Mert most egy rádióműsorban azt hallom, hogy ők tulajdonképpen nem is, meg talán ott sem voltak, és csak úgy véletlenül. Meg különben is. Majd. Vagy majd sem. Márpedig, ha ez a mosakodás igaz, akkor a nem is a Nemzeti Autósok, hanem a Magyar Pilátusok Pártja lehetett a delegáló erő. Akik lehet, hogy ott sem voltak. S ezért csak véletlenül kerültek az önkormányzati képviselők fideszes, mszps, vagy más tetszőleges színekben a fizetési listára. Hacsak nem társadalmi munkában ülnek ott a helyiérdekű házban.

Ugyanakkor, van egy másik, a közpolitikainál talán érdekesebb vetülete is az ügynek. Az amely Majka, kétségtelenül nem túl udvarképes stílusban előadott véleménye nyomán vált láthatóvá. A parkolóvá betonozás előterjesztője mellé az őt delegáló MSZP-t is a nyelvére tűzve. Az, hogy Majkát szereti-e valaki, vagy nem szereti, az természetesen magánügy. Az is, sok szempontból magánügy, hogy a véleményével, illetve annak stílusával ki mennyire ért egyet. Valójában azt nem igazán lehet érteni, hogy az, aki képtelen egy vita tárgyára koncentráltan, a vitában érvelve „megszólalni”, az minek fröcsögi tele a világot az előítéleteivel, a „nemszeretemjeivel”. Ráadásul olyan ordenáré stílusban, amihez képest az általa lebunkózott Majka, tulajdonképpen, visszafogottan nyilatkozott meg. Ami legalább azt mutatja, hogy tetszőleges sokaságban vannak sajátosan nevelődött, igénytelen agyzakkantak. Vagy olyanok, akik felveszik ezt a szerepet, mert az internet névtelenségét összekeverik a neveletlenség kötelezőségével...

VISSZA A BABAHÁZBA? - GYEREKIRODALOM 2016

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Lovász Andrea
2017.05.19.


Adva van, csak a példa kedvéért, egy jó nevű, ismert, erős gyerekkönyvkiadó. Megtehetné, hogy a nagy példányszámban fogyó egy-két könyve mellett klassz és merész, esetleg rétegkönyveket ad ki. De (már) nem teszi meg. Hanem kizárólag sikerkönyveket, legalábbis potenciális sikerkönyveket ad ki. Ha külföldön siker volt, netalán már évek óta megjelent, és klasszicizálódott bizonyos fokig, akkor a hazai fogyás is prognosztizálható (kivételek azért vannak); vagy adott témáról, adott korosztálynak kell neki éppen valamilyen könyv. Afféle (nevelési, oktatási) segédanyagként. Legyen lehetőleg sorozat, legyen gyerekkönyv a meditációról, segítő könyv a problémás gyerekeknek, szóljon hátrányos helyzetűekről, szóljon tabutémákról, szóljon az óvodai ünnepekről, éppen olvasni tanulóknak, kalandos, pónis, zombis – a sor hosszan folytatható.

A kérdés költői, s mint ilyen, banális is: miért ne lehetne termék az irodalom/gyerekirodalom. Legalábbis produktumként – író, illusztrátor, művészeti vezető, szerkesztő, lektor, kiadó közös munkájának eredményeként mindenképpen az.

Csakhogy. Ha a könyv mint olyan lehet is termék úgy, mint a mosópor (s tudjuk, hozzá a szerző neve áruvédjegy), s eladhatósága legalább olyan fontos kritérium a megítélésekor, mint az anyagösszetétele, addig az egyes alkotásokra ódzkodunk mégis egyszerű termékként tekinteni. Gondolván, az üzenethordozó, önmagában is értékes irodalmi alkotás nem lehet pusztán termékké, hiszen a kulturálisan hozzátapadt/rápakolt elvárások értelmében sokkal több, más, mint egy mosópor (még ha ugyanúgy szolgálatra hivatott, mégis másfajta szolgálat ez). Ellentmondásról vagy összeférhetetlenségről szó nincs, természetesen, hiszen a könyv, mondjuk, a marketingesnek meg a kiadójának elsősorban termék, mikor el kell adnia. Meg a könyvesboltosnak is. Meg anyának is, mikor ki kell fizetnie a boltban. A valódi kérdés tehát a szerzői s kiadói intencionalitásban rejlik. Azaz az eladhatóság hívja-e életre az adott művet, illetve az eladhatóság utólagos kérdésként tevődik-e fel, a mű létrejötte után.

S kérdés az is, természetesen, hogy baj-e egyáltalán, hogy a gyerekirodalom mint ipar a piacra termel (lásd legnagyobbjaink is így éltek/írtak anno), hogy létrejöhet a gyerekkönyvipar mint gazdasági képződmény, melynek a kultúrához csak akcidenciálisan, illetve termékcsoport-megjelölésként van köze (lásd: kulturális termék). Leginkább azt szeretnénk hinni, hogy a gyerekirodalom akkor szép, akkor jó, ha „háztáji”, ha „manufaktúra”, merthogy a ráfordított figyelem, idő, gondosság mégiscsak értékminősítő. Tudván tudva, hogy egy ilyen „kézműves” munka azzal a teljesen életszerűtlen és avítt elképzeléssel lép ki a világba, miszerint hagyni kell a művet, majd megtalálja a saját piacát/vásárlóközönségét. Szemben azzal az aktuálisan domináns szemlélettel, mely szerint elsősorban és legelőször a vásárlóközönség igényeit kell az adott műnek kielégítenie. Pontosítsunk: a nagy tömegek igényeit kell kielégítenie. Még akkor is, ha a tömegízlés meghatározása több (gyorsan) változót tartalmaz, mintsem maradéktalanul követhető lenne, s az ideáltipizált vásárlói tömeg maga is csak egy pontatlan absztrakció, ráadásul minden esetben lentről, alulról, a lehető legkisebb ellenállás felől közelíthető meg. Az ehhez hasonló sarkítások értelemszerűen csak módszertani eszközként működnek, hiszen azt sugallhatják, hogy az irodalom valami magasztos dolog, afféle „szent tehén”, aminek olvasása csak kevesek kiváltsága, ezzel szemben a nagy tömegek könnyen fogyasztható, értéktelen, könyveket olvasnak, amelyeknek semmi közük az irodalomhoz. Természetesen erről szó nincs...

BARTUS LÁSZLÓ: AZ ERŐSZAKOT KÉSZÍTIK ELŐ A PIKNIKKEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.22.


A vasárnapi tüntetésen Vágó Gábor, volt LMP-s képviselő azt mondta a híradások szerint, hogy “a dühvel és gyűlölettel csak a hatalom nyer, nem szabad, hogy az vezérelje a változást akarókat”. Vágó nyilván azért, hogy kioltson mindenféle dühöt és gyűlöletet, június 18-ra hirdetett közös pikniket. Erős fegyverünk a diktatúra ellen, a piknik.

Azt nem tudjuk, hogy a pikniket kivel hirdette meg, a Fidesszel, a KDNP-vel, vagy csak a CÖF-el, de a szalonnasütéshez kérhetnének szalonnát Mészáros Lőrinctől, még mangalica szalonnát is tudna adni, mert az ellopott újságok, kastélyok, földek és belvárosok mellett akad mangalica sertéstelep is. Biztos szívesen adna szalonnát a piknikre.

A Titanic kapitánya és személyzete is a legerősebb fegyvert vetette be a jégtáblákkal szemben, a kilincsek szidolozását és a vonósnégyest. A piknik nagyjából ilyen fegyver, de nem kell emiatt aggódni, a néhány túlélőt majd itt is összeszedi a maradék mentőcsónak. Akik a diktatúra áldozatai lesznek, azok viszont esznek egy jót a pikniken, a hagymát ne felejtsék otthon. Utána mennek a vágóhídra Mészáros disznóival együtt.

Vágó Gábor és értelmiségi társai ösztönös tehetségek. Anélkül tudnak tönkretenni bármit, hogy azt tanulták volna. A népi elégedetlenség megfojtásának legbiztosabb módját tudják kínálni most is. Amit a CEU mellett tüntetéseket bunkósbottal leverő techno állatság még meghagyott, azt a piknik majd leveri. Köszönjük a békeharcot, harcba a boldog jövőért megyünk. Ez már nem a CEU elleni tüntetések üde, spontán ereje, ez már a korrupt lelkű és gyáva kollaboránsok, az álellenzéki pénzéhes pártok simlis, gejl megnyilvánulása.

Tulajdonképpen az érdem nem kizárólag az övék, mert 2010 óta ezt a módszert már sokan bevetették az Orbán-rezsimmel szembeni ellenállás megfojtására. Volt már néhány olyan tüntetés, demonstráció, amelyre nagy reménységgel kiment sok ember, aztán sajnálta, hogy nem vitt magával se szalonát, se bográcsot, mert piknik lett belőle. Ezután többé nem ment, és elhaltak a tiltakozások. Piknikelni az ember a családjával megy, nem Vágó Gáborral eladni a lelkét, és kiölni belőle a maradék tisztességet, jellemet és emberséget is.

Vágó Gábor nagyot téved, ha azt hiszi, hogy az ő bajusza miatt mentek ki most is legalább húszezren. Ezek még a Bajszos Szar elleni tüntetések hullámai. Még a akkori düh és jogos gyűlölet utórezgései ezek. Már a Momentum is ezt próbálta befogni leszálló ágában a maga vitorlájába, és ők most öntik rá az utolsó vödör vizet, hogy végleg kialudjon minden láng a szívekben. Ehhez értenek, de ehhez nagyon.

Piknikkel még nem döntöttek meg diktatúrát, és előre eláruljuk a titkot, hogy nem is fognak. Vágó Gábor és társai a tipikus magyar mentalitást foglalták politikai programba. Vagy nem csinálunk semmit, vagy amikor felébredünk, és csinálunk, akkor már késő, és akkor viszont jó szokásunkhoz híven öldöklünk.

A tévedésük abban áll, hogy azt hiszik, hogy az öldöklést a semmittevéssel előzhetik meg. Ez nagy tévedés, éppen fordítva van, a semmittevés vezet az öldökléshez. Nem véletlen a szókapcsolat, hogy azt mondta a szónok: “a dühvel és gyűlölettel csak a hatalom nyer, nem szabad, hogy az vezérelje a változást akarókat”, és a maradék düh ellen rendez pikniket.

Ha Magyarország nem lenne a közömbös és cinikus emberek hazája, akkor a feldühödött népnek először Vágó Gábor piknikjét kellene szétvernie, mert azzal nyer igazán a hatalom, és semmivel nem áratanak jobban a magyar népnek, mint ezzel az undorító és mocskos piknikjükkel. Ezzel az erőszakot készítik elő. Addig piknikelteti az embereket, addig altatja, amíg annak nagy nyugalmában Orbán kivezeti Magyarországot Európából, beviszi a keleti diktatúrák új világrendszerébe, s mire azok észbe kapnak, már csak öldökölni tudnak.

A düh és a gyűlölet nemcsak a romboláshoz, hanem a békés úton való változtatáshoz is elengedhetetlen. A magyarok nem ismerik, hogyan lehet a belső felháborodást, a jogos dühöt és elégedetlenséget nem pusztító indulattá, hanem cselekvő erővé alakítani. A düh olyan, mint egy motor, amely beindítja a cselekvést. De normális ember ettől nem ölni és gyilkolni kezd, hanem racionálisan és határozottan cselekedni...

AZ ÚGY LEHETETT, HOGY ÜLT LÖLÖ A HOKEDLIN, OLYAN NEGYVEN ÉVES KORÁIG

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.22.


Ma némileg bedugultam két öntudatos honfitársam miatt. Az egyikük úgy gondolta, hogy majd a másik lassít és ő még ki tud kanyarodni, a másik pedig úgy gondolta, hogy nem koptatja a féket, inkább gázt ad. Néhány millió forint és jópár ember ideje bánta az akciót, amennyiben dugóban rekedtünk.

A spontán módon és magamban megtartott anyáknapja után bekapcsoltam a rádiót, hogy legalább okosodhassak egy kicsit, ha tovább menni nem tudok. Éppen Holoda Attila nyugtalanító szavait sikerült elcsípnem, aki a tervezett Paks2 címen futó világbotrányról értekezett.

Azt mondta Holoda – én meg hiszek neki -, hogy az ám nem úgy van, hogy az atomerőmű bővítésébe csak úgy beszállhat boldog-boldogtalan, egyszeri parasztgyerek. Mert ugye a nagyszerű és minden körülmények között kizárólag csak igazat mondó magyar kormány szerint igen nagyon jó lesz az atomerőmű mindenkinek. A békés felhasználóknak azért, mert szinte ingyen lesz az áram, a magyar vállalkozóknak meg azért, mert lesz munka dögivel. Merthogy ők úgy állapodtak meg az orosz partnerrel, hogy a beszállítók 40 százaléka magyar lesz.

Holoda Attila pedig azt mondta, hogy ez nagyon erősen jól hangzik, csak éppen nem igaz. Az szállíthat be, aki a Roszatom megfelelő minősítésével rendelkezik. Magyarországon pedig ilyen nincsen. Vagyishogy nem volt egészen addig, ameddig a mindenhez értő, mindenhol jelen lévő, a jóisten, Fortuna és Orbán Viktor óvó tenyerén ücsörgő felcsúti ezermester meg nem vette a nukleáris erőművekkel és vegyiparral foglalkozó cseh Královopolská Ria magyarországi leányvállalatának 51 százalékos többségi tulajdonát.

És csodák csodájára ez a cég rendelkezik megfelelő minősítéssel. Azért ez nem semmi, hogy egy gázszerelő, disznótenyésztő, aranykoszorús mezőgazda, malmos, szállodás, halastavas, főteres, újságtulajdonos univerzális zseni hogy tudta már, mit kell megvenni. Egyszerűen képtelen hibázni.

Az úgy lehetett, hogy ült Lölö a hokedlin, olyan negyven éves koráig. Vagy kicsit tovább. Tellett-múlott az élete, közben annyi történt vele, hogy időnként lecserélte a játszós kezeslábast, amiben a gázt szerelte. Aztán egyszercsak az ő régi cimborája és szomszédja miniszterelnök lett. Erre Lölö kirúgta maga alól a hokedlit, a homlokára csapott (ez most is tisztán látszik, mert kicsit be van neki horpadva a búrája) és azt mondta: hát hiszen én is zseni vagyok!

És tényleg. Azóta csak úgy sugárzik, mint Paks2 fog, ha odaengedik ezt a reneszánsz gázszerelőt. Márpedig odaengedik és nagyjából mindenki más biztos lehet abban, hogy őt meg nem. Se Paks2-höz, se Paks1-hez. Ugyanis Paks1-nél Simicska Lajos sertepertélt nagy erőkkel, de amikor összeveszett a legokosabb Viktorral, akkor Lölö egyik cégecskéjét, a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-t az MVM Paksi Atomerőmű minősítéssel ismerte el. És mit ad isten, ez a Lölö-cég át tudja venni a Simicska cégtől a munkákat, mert pont ért hozzá és pont kapott minősítést. Hogy mik vannak...

ITT OLVASHATÓ

ATOMCSAPÁS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.05.22.


– Szegény barátom, az élet nem egy habostorta. Csapásokat kapunk és csapásokat adunk – magyarázta el a nemzetközi imperializmus ellen vívott kíméletlen harc lényegét Virág János Pelikán József gátőrnek, Bacsó Péter „A tanú” című filmjében.

Ezek az átkozott imperialisták azóta sem adják olcsón a bőrüket. Hiába mérünk rájuk sorozatosan döntő csapásokat, csak nem hagynak fel az örökös ármánykodással. Az ő csapásaik ráadásul valami miatt mindig döntőbbek a miénknél.

A küzdelmet természetesen semmiképen sem szabad abbahagynunk, hiszen az nevet csak igazán, aki utoljára nevet. Előbb-utóbb csak elkezdi az a fránya Nyugat a Hruscsov elvtárs által beígért hanyatlását, és akkor mi felszabadultan kacagunk majd bölcs kínai barátainkkal. A figyelmünk azonban egy pillanatra sem lankadhat el. Kemény csaták állnak még előttünk, mielőtt végső csapást mérünk Brüsszelre. Esetleg Brüsszel ránk.

Az fenyegetés, amelyben a hetes cikkely előkészítését kérte az Európai Parlament az Európai Bizottságtól csupán pipafüst. A végén úgysem tudják az atombombát ledobni ránk. Igaz, hogy ilyesmit még nem nagyon alkalmaztak egyetlen uniós tagországgal szemben sem, de Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke azzal nyugtatott meg minden érdeklődőt, hogy az EP-határozata teljesen súlytalan. A korrupt, Soros által egyenként megvásárolt társaság pedig szokása szerint megint túllépte a saját hatáskörét.

Ha ezt maga Gulyás Gergely állította, biztos így is van, mivel személyében egy teljesen elfogulatlan szakértőről van szó. Ha az Európai Bizottság ennek ellenére mégis elindítana valamiféle alantas eljárást magyar kormány ellen, akkor csupán azt kell a hazai választóknak szelíden, de határozottan az értésére adnia a keményvonalas sajtónak, hogy ezt a Bizottságot Soros György tartja fent a saját pénzből, tagjaik között ráadásul haramiák, komplett hülyék, szökött fegyencek és más kétes alakok találhatóak.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára fel is hívta az aggódó hazai közvélemény figyelmét arra, hogy tulajdonképpen „újra felpörög az ideológiai boszorkányüldözés”, amiről gyanútlanul azt hittük, hogy a hidegháború befejeztével végleg kimúlt. Ez az öröm azonban túlságosan korainak bizonyult. Az imperialisták ezek szerint semmit sem tanultak a Vietnámi fiaskóból.

A hetes erősségű atomcsapás valószínűleg elmarad, és az egész csihi-puhi csupán arra lesz jó, hogy kiélezze azt az ideológiai küzdelmet, amelynek segítségével a Fidesz ismét harcba hívhatja kissé már megfáradt, idősödő híveit. Orbán miniszterelnök kitartó provokációinak valószínűleg ez is volt a célja. 2018-ban majd minden szépen kiderül.

Sajnos az ármány azonban a Fidesz eddig megbonthatatlan soraiba is befészkelte magát. A párt mellől sorra dezertálnak szellemi holdudvarának hálátlan tagjai. Lelkük rajta. Távozásuk nem jelent nagy veszteséget, hiszen a Fidesz értelmiségi táborának szerepét könnyedén átvette Kósa Lajos és Németh Szilárd. Nem kell ahhoz a MTA rendes tagjának lenni, hogy valaki agitációs propagandista tevékenységet tudjon folytatni...

BUDAPEST PARK ÜGY AZ MSZP-FIDESZ SZERELMI TÖRTÉNET KÖVETKEZŐ RÉSZE!

YGENBLOG
Szerző: Y-GEN
2017.05.22.


Az mára már teljesen megszokottá vált az ország számára, hogy az MSZP és a Fidesz pénzügyi érdekei egybe fonódnak, hiszen a két párt előszeretettel mutyizik el ügyeket, és amiből nem tudnak mutyit csinálni, azt tönkre teszik és megtorpedózzák. Ez az a mentalitás, ami mérgezi a közéletünket évtizedek óta. Ez az a mentalitás, ami miatt sokszorosába került és kerül minden kilométer autópálya megépítése és e-miatt szűnnek meg kulturális értékek is. Emiatt nem nyílhatott meg például egy közösségi kert Zuglóban, mert az adott körzet MSZP-s képviselője szerint az ilyen kertek veszélyesek, és amúgy is, aki kerti munkát akar végezni, az söpörjön az utcán. Ebből is látszik, hogy az MSZP tele van olyan politikusokkal, akik csak beszélnek a változásról, de a gyakorlatban bele vannak kényelmesedve az álellenzéki pozícióba. Van jó fizetés, nem is kell nagyon keményen dolgozni, és a 30% is jár nekik az üzletekből. Persze, hogy nem akarnak a helyzeten változtatni, és inkább összedolgoznak a Fidesszel. Sőt, például Zuglóban az elvileg a kerületet vezető MSZP is boldogan szavaz együtt a Fidesszel.

Most ennek az együttműködésnek az áldozata lehet a Budapest Park, hiszen Pál Tibor, ferencvárosi MSZP-s önkormányzati képviselő parkolót akar kialakítani a szórakozóhely területén, és ezt a kerületi Fidesz örömmel támogatja, ezzel is újabb szöget ütve a kultúra koporsójába.  A kezdeményezés vállalhatatlanságát jól példázza, hogy Pált saját párttársai is kritizálták a lépéséért. Azonban ez felveti a kérdést, hogy mennyire tudja az MSZP saját embereit megszűrni, hiszen valahogy képviselő lett Pál Tiborból. Hogyan akarnak tenni a rendszerváltásért, és aztán egy működő országért, ha az általuk ilyen pozíciókba jelölt politikusok ennyire alkalmatlanok. A szórakozni vágyók közössége (főképp fiatalok) pedig annyit lát ebből, hogy a két nagy párt ismét tönkretesz valami fontosat, elveszi a szórakozási lehetőségeket, és csak még jobban elfordítja a fiatalokat a politikától, miközben az MSZP által bedobott 13. havi nyugdíjat a fiataloknak kellene majd kitermelnie. Pedig a politika, ha felelősséggel alakítják, nem arról szól, hogy önös érdekből rombolni kell, hanem arról, hogy az emberek, fiatalok és idősek érdekei érvényesüljenek. Miután a Budapest Park környékén kevés lakás van — hiszen közvetlen szomszédjai egy hipermarket és egy barkácsáruház — így még az sem merülhet fel, hogy az esetleges hangos zene miatt a lakók nem tudnak pihenni. Ráadásul a közelben vannak parkolók, és rengeteg üres terület van, ahol lehet kialakítani további férőhelyeket...

ITT OLVASHATÓ 

NAGYOT BUKOTT SCHMIDT MÁRIÁVAL A FIGYELŐ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.05.22.Az újságírók és az olvasók egy része is otthagyta a Figyelőt, most, hogy Schmidt Mária a főnök; nyilvános az MVM-támogatottak teljes listája.
Átlátszó | 2017. 05. 18.
Előfizetői több mint 17 százalékát elvesztette a Figyelő, amióta Schmidt Mária családi cégének vállalkozása vette át a kiadást, és a hetilap a kormány szolgálatába állt. Tavaly versenyt futottak a kormányközeli nagyágyúk a lapért: mielőtt Schmidték érdekeltségénél landolt a kiadói jog, érdeklődött a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás, Garancsi István, az Origót bekebelező Száraz István, valamint a Rogán-közeli HG Média is. A tulajdonosváltás után a kormánybiztos asszony impulzív természete miatt több újságíró otthagyta a kiadót. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó | 2017. 05. 17.
Tombor András, a „Habony hitelezőjeként” emlegetett üzletember nyakig merült az offshore-ba – nem csak most, de a jelek szerint már a kétezres évek közepén is. Akkor egy Csányi Sándor érdekeltségű reklámcég nevében vásárolt Seychelles-szigeteki vállalkozást, az eladó pedig egy új-zélandi stróman volt, akinek román partnere korábban a magyar Laveco offshore-gyárral élt szimbiózisban. A Laveco által preferált lettországi Parex Bankot pénzmosással vádolták, magyar „hivatalos bankjuk”, az MKB nemrég került Matolcsy-közelbe. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó | 2017. 05. 15.
Az még a félszabad országokban is ritkán fordul elő, hogy voltaképpen az állam ilyen nyíltan pénzeljen egy gongót, és még ráadásul le is bukjon, mint ahogy ez történt a CÖF és a száz százalékig a magyar állam tulajdonában lévő MVM esetében. Igaz, a CÖF eddigi működése alapján a támogatás ténye kevéssé meglepő, mondhatni szerves fejlődés eredménye, az átláthatóság szempontjából pedig talán jobb is, mint amikor ismeretlen magányszemélyek százmilliós adományaiból finanszírozták kormánypárti kampányaikat. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 19
Az R-Kord Kft. kiegészítő biztosítóberendezési munkákat végez a 2015-ben három év felújítás után átadott vonalon. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 19.
Happy Fortuna néven vendéglátós céget alapított a Belvárosban Habony Árpád ismerőse, a húsáfa-ügyben emlegetett Eduard Uszikov ukrán üzletember. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 19.
Az MVM Csoport reklámozására 6,35 milliárd forint jut, a vizes vb kampánya 3 milliárdba kerül, és az állampolgárok tájékoztatása is sokba kerül. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 18.
Az Átlátszó által megkérdezett volt parancsnok szerint haveri alapon osztják a kék lámpa engedélyeket: ez az oka annak is, hogy ha valaki visszaél a megkülönböztető jelzés használatával, akkor nem kell tartania attól, hogy eljárnak vele szemben. Az Átlátszó is kapott megkülönböztető jelzéssel szabálytalankodó autókról készült képeket,  és ezek alapján megpróbáltuk kideríteni, ilyenkor mit lépnek az illetékes hatóságok. Kiderült, hogy semmit. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 17.
Egy független polgármester elküldte az Átlátszónak, hogy a tavalyi kvótanépszavazási kampányban miként folyt a kistelepülési polgármesterek mozgósítása a Fideszben. Hasonlóra készülhetünk 2018-ban is. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 16.
Elégedetlen volt a nyomozás folytatásával – az Átlátszó információi szerint – a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának bírája, ezért 2017. május 8-án megszüntette annak a három börtönőrnek az előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint tavaly novemberben olyan súlyosan bántalmaztak egy fogvatartottat a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetben, hogy a rab belehalt a sérüléseibe. A sértetti képviselő szerint felháborítónak tartja a büntetőeljárást, amelyet szerinte különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kellene folytatnia a nyomozó hatóságnak. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 16.
Minden költségét megpróbálja az adósra terhelni – az Átlátszó birtokában lévő dokumentumok szerint – az OTP Faktoring Zrt.: másfél millió forintos számlát küldött ki egy bonyhádi családnak, ami az első fokon elbukott per megfellebbezésének illetékét tette ki. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 15.
Az Akció BTL Kft. különböző rendezvényeket fog szervezni a jegybanknak. Az MNB már korábban is több szerződést kötött Borókai Gábor lányának cégével. >> Kattints a teljes cikkért >>
Átlátszó blog | 2017. 05. 15.
Régi ismerősünk, a közpénzzel alaposan ellátott, kormányközeli Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, közelebbről Bártfai Beatrix képviseli a magyar államot abban a perben, amelyet Budaörs városa indított ellene. A Pest megyei település az idénre kirótt és részben már befizetett szolidaritási hozzájárulást, összesen 2 milliárd forintot szeretné visszanyerni az államtól.  A per pénteken kezdődött, de elképzelhető, hogy június elején már ítéletet is hirdet a Fővárosi Törvényszék. >> Kattints a teljes cikkért >>
A laborban is megdöbbentek a Szatmárnémeti melletti Unicarm-gyárból származó szennyvíz elemzésekor. A román hatóságok szerint véletlenről van szó, a vetési polgármester szerint a szennyezés nem folyik az orra alatt, ezért nem zavaró. >> Kattints a teljes cikkért >>
Idén hat éves a Feldmár Intézet által indított Mesekör-program, amely a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését segíti szabadulásuk után. A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben tartott foglalkozásokon az elítéltek a saját életük élményeiből állítanak össze mesejátékot, majd egy rendkívüli beszélőn előadják a gyerekeiknek. >> Kattints a teljes cikkért >>
Továbbra sem tudni, kilép-e az USA a párizsi klímaegyezményből, miközben Donald Trump számos lépése jelzi, hogy nem kívánja betartani országa vállalásait e téren, sőt, afféle felesleges teherként tekint a klímavédelmi aggodalmakra. Eközben az elmúlt időszak szinte minden mérése arra utal, hogy gyorsuló sebességgel haladunk a visszafordíthatatlan mértékűnek vélt hőmérséklet-emelkedés felé, és társadalmi nyomás hiányában vezetőinknek nem igazán akaródzik komolyan venni a szemlélet- és modellváltás szükségességét. >> Kattints a teljes cikkért >>
Január óta egymást érik a tüntetések Venezuelában: a kőolajban gazdag dél-amerikai ország mély gazdasági és politikai válságba süllyedt, melynek nincsen egyszerű megoldása. >> Kattints a teljes cikkért >>