2016. június 15., szerda

ELTARTOTTAK, ELTARTÓK, ELFEKVŐK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.15.


Kezdjük talán a gratulációval - győzött a válogatott a futball Európa-bajnokságon, kettőt gurítottunk, a tetejébe még szép is volt a játék, szerencsénk is volt, örült mindenki.
Jó lenne így menetelni tovább, emellett megmaradni a realitások talaján, akkor talán sikerként élhetjük meg ezt az Európa-bajnokságot, akármeddig jutunk is.
Európa bajnoka alighanem elélvezett tegnap, mindjárt el is határozta, hogy Alcsútnak is épít egy stadiont, aztán a szobra egyik lába az alcsúti, a másik a felcsúti stadionon áll majd, a kettő között pedig lóg majd a harangkötél, mellyel gólok esetén harangoznak...

Boldog ország lettünk, és boldogságunkat alig árnyékolja be pártunk és államunk gondoskodása az idősebb generációkról, mely nem mai ötlet, hiszen bölcs előrelátással már az Alaptörvénybe is belecsinálták előrelátó politikusaink.
Ebből nagyon szépen kiderül, hogy nem a véletlenek szomorú összjátékának eredménye a nyugdíjrendszer összeomlása, hanem gondos tervezés eredménye.
A nép meg csak áll,mint hajdan Kohn az automata előtt, mely elnyelte a pénzét: ögyes...
Hogy az idősebb nemzedékeket nem sokra becsüli ez a kurzus, azt már régen tudjuk, de eddig azt hittük, hogy méltányos nyugdíjrendszeren, vagy valamiféle alapjövedelmen fogják törni okos fejüket szeretett politikusaink, de már megint alábecsültük őket - méghogy nyugdíj!
Kacagniuk kell, mint hiénának a szavannán, csontropogtatás előtt!

Mint tudjuk, mindenki annyit ér, amennyije van, ezért aztán a szerencsétlen öreg, akinek nem elég a nyugdíja arra, hogy megfizesse az ellátást, vagy akitől szerető családja lenyúlta már a vagyont, és csak fekszik az ő krónikus ágyacskáján valamelyik lepukkant kórházban, gyakorlatilag nem ér semmit.
Úgy is bánnak vele, jöhet a magyar euthanazia, mely abban különbözik a fejlett társadalmak hasonló módszerétől, hogy takarékos - nem drága altató, hanem olcsó felfekvés és tüdőgyulladás oldja meg a problémát, melynek eredménye költségsoron érhető tetten az állami költségvetésben.
De humánus államunk nem hagy senkit az út szélén, akit még átmenetileg nem tudott belerugdalni az árokba, sem hagyja magára, hanem kirendeli mellé hozzátartozóit - fizessenek a gazdagok.
Így aztán egy áldozatból kettőt csinál, mertmivelhogy vagy hazaviszi a nagymamát a család és akkor valakinek otthon kell maradnia vele, és ő nem keres innentől kezdve, vagy fizet, de akkor meg ő nem eszik.
Így, ha felszabadul az idős felmenő ágya, már fekhet is rá - így lesz a krónikus ágyból egyenesági öröklés...


ITT OLVASHATÓ

AZ ÉV VÉGÉIG "LERENDEZIK" A SAJTÓT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.15.


A Népszabadság is Orbán Viktor befolyása és Habony Árpád érdekeltségébe kerülhet, adta hírül a Népszava és annak nyomán több lap. A Népszabadság tulajdonosa Orbánnal tárgyal, ami mindenféle álca nélkül mutatja, hogy kivel kell ebben az országban tárgyalni bármilyen tulajdonról. Volt idő, amikor elképzelhetetlen lett volna, hogy a baloldal emblematikus lapja a jobboldali diktatúra kezébe kerüljön, de ma már ez a hír nem is okoz különösebb feltűnést vagy fájdalmat.

A 168 Óra már arról ír, hogy az Indexre Orbánék számára az optimális vevő a Habony Árpád–Andy Vajna kör volna, de Simicska Lajos is megpróbálja megszerezni a portált. A TV2 esetében láttuk, mekkora sikerre számíthat olyan médiumok esetében, amit Orbán és emberei kiszemeltek maguknak.

Ennél is figyelemre méltóbb a 168 Óra másik információja, hogy "Mészáros Lőrinc és üzleti köre pedig a Spéder-barát Heinrich Pecina-féle MédiaWorks iránt érdeklődik komolyan, e cégé többek között a Népszabadság és a Nemzeti Sport. Az előkészítés már zajlik, feltőkésítették a Mészároshoz köthető Opimus Press Zrt.-t, amely végső vevője lenne a MédiaWorksnek".

Mindebben nem az a fontos, hogy Mészáros gázszerelő már az újságíráshoz ért, hanem az, hogy ahol megjelenik, ott stratégiai területfoglalás zajlik. Ha Mészáros is strómanként a sajtó megszállásában részt vesz, akkor az még csak nem is az oligarchán belüli mozgás, hanem Orbán által irányított vagy rendelt megszállás...

ITT OLVASHATÓ 

KILÁTÓTERASZ

V. NASZÁLYI MÁRTA BLOGJA
Szerző: elendem
2016.06.15.


A Párbeszéd Magyarországért szerint a budapesti panoráma mindenkié, ezért teljes mértékben ingyenessé tennénk a Halászbástyát. Kerületi képviselőként évek óta tiltakozom a felső terasz belépődíja ellen, és a következő testületi ülésen javasolni fogom a díjszedés megszüntetését.

A felnőtteknek 800,-, gyermekeknek 400,- Ft nem tűnik soknak, de egy család már meggondolja, hogy rászán-e ennyit, és így a kevésbé tehetősek kizáródnak az élményből. Mivel a kilátóterasz a kilátás lehetőségén túl semmiféle szolgáltatást nem nyújt, ezért a belépődíj valójában sarc, a pénzesnek gondolt turisták lehúzása. Hiába hivatkozik a kerületi önkormányzat arra, hogy felújította a műemléket, mivel a tulajdonában álló épületek karbantartása akkor is a feladata, ha egyetlen turista sem megy fel.
 
A fizetős kilátóterasz nagyon pontosan megmutatja, hogy nincs valódi koncepció a Vár működtetésére. Miközben a kerület gazdasági programja kizárólag az idegenforgalomra alapoz, aközben nem nyújt megfelelő szolgáltatásokat se az ideérkezőknek, se az utazásszervező cégeknek – szóval ezt az egyet is rosszul csinálja. Ma már kevés az, hogy van valami szép, érdekes, történelmi épületegyüttesünk, amit nézni lehet, mert a turisták igényei sokfélék. Éppen ezért kell, hogy legyen válaszunk a tudatos és az esetleges, a rövid és hosszú időt itt töltő, a kultúrát kereső és a kikapcsolódni vágyó idelátogatók igényeire is, illetve átgondoltan és ügyesen kell felkelteni az igényeket mindarra, amit nyújtani tudunk. Nem csak külföldi turisták látogatják a Várat, határon túli vagy itthon élő magyar látogatók is szép számmal jönnek, a külföldiek sem mind gazdagok, és a gazdagok sem szeretik, ha lehúzzák őket...
 

MANNYBEMENETEL

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.06.15.


...Elképesztő volt a magyar csapat öröme, ami érthető is olyan szempontból, hogy ők igazi sportemberek lévén minden ilyen kiharcolt siker egyfajta pozitív visszacsatolást jelenthet számukra. Igen, volt értelme annak, hogy oly sokat edzettünk, volt értelme annak, hogy hallgattunk a Mester szavaira, mert íme, most itt a siker. Egy másodpercig sem akarom kétségbe vonni azt, hogy a magyar válogatott igenis megérdemelte ezt a sikert, mert mögötte tényleges munka volt és csupán az a szellem hajtotta őket, ami minden igazi sportolóban benne van: a győzni akarás. Ugyanígy nem akarom elvenni tőlük azt a lehetőséget sem, hogy majd az egész ország a vállára emelje őket akár egyenként is, akár pedig mint egy egész csapatot. Ők tisztességgel megszenvedtek a győzelemért, és őszinte célt szolgáltak és ha netán fordítva sült volna el a dolog, tehát veszítettek volna, akkor is dicséret illetné őket. Hasonlóképpen nem akarom kisebbíteni sem a szövetségi kapitány, sem segítőinek az érdemeit, mert ők is tiszta szívvel dolgoztak azon, hogy egy külföldi ország sportolói felzárkózhassanak az európai élvonalhoz. De akárhogyan is nézem a dolgot, ők csupán eszközei voltak Orbán Viktor piszkos politikai manipulációjához.
 
Merthogy a kormányfő jó szokáshoz híven ezt a sikert is a saját számlájára fogja írni. Hiszen a továbbiakban a médiakampány még inkább nagyobb gőzerővel fog folyni, és bárhogyan is végződik most már az EB számunkra, a csapat meccseit és külön a gólokat legalább százmilliószor le fogják játszani és még jó ideig a csapból is az fog folyni, hogy milyen dicsőséges csapata van hazánknak és a mi aranylábú fiainkat az egész országban isteníteni fogják. Ezt, mint korábban jeleztem, egyiktől sem fogom irigyelni. De ebben az őrült csinnadrattában azért ott folyton kisejlik az, hogy a csapat sikerét a Kedves Vezetőnknek köszönhetjük, mert bölcs előrelátással német származású trénert hozott ide, és minden anyagi segítséget megadott ahhoz, hogy a csapat sikerrel szerepelhessen. Ilyen bölcs és előrelátó Vezérünk nélkül bizony semmi sem sikerülhetett volna.
 
A nagy ünneplés alatt pedig az igazán nagy, vagyis az egész politikai rendszert befolyásoló gondok mély álomba szenderülnek. Miért is bántanánk őket, hiszen az úszóink korábbi sikerei után íme itt a magyar focisták újabb győzelme. Hát itt minden rendben megy, kinek lehetne egyáltalán bármi problémája is, hiszen a gazdaság szárnyal, az ország dinamikusan épül, az emberek elégedettek és a focistáink pedig győzedelmeskedtek a „sógorok” felett. Itt minden nagyon szép, itt mindennel meg lehetnek elégedve.
 
Pont itt az ideje a Kedves Vezetőnk mennybemenetelének.
 

2017-ES KÖLTSÉGVETÉS - TOVÁBBRA IS MARADNAK A MAGAS ADÓTERHEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.15.


...Az új adótörvény nagy vesztesei a dohányosok és az gépjármű-tulajdonosok/fuvarozók:

- 2017 decemberéig három lépcsőben összesen 29 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, az első lépés idén szeptemberben lesz. Az e-cigaretta is ez alá a törvény alá fog esni. A dohánytermékek ára várhatóan több 100 forinttal fog emelkedni, a fogyasztókat a folyamat a feketekereskedelem irányába terelheti. 

- A kormány az üzemanyagok jövedéki adóját a brent olaj árának változásához kötik. Amennyiben az olajár 50 dollár alá esik, akkor a gázolaj közterhe automatikusan 10 forinttal, a benziné 5 forinttal fog emelkedni. Az Nemzetgazdasági Minisztérium a változtatásból 20 milliárd forintos bevételt remél...

...Jön az úgynevezett Google-adó, amellyel a kormány a hazánkban gazdasági tevékenységet végző nemzetközi cégeket próbálja meg bevonni a közteherviselési kötelezettség alá. Az új adóval a reklámadó-kötelezettséget akarja kikényszeríteni a kormány: a Google és a Facebook reklámbevételeit úgy próbálják megadóztatni, hogy jelentős büntetésre kell számítania a vállalatoknak (a büntetés pedig exponenciálisan fog növekedni) abban az esetben, ha oldalukon úgy jelennek meg reklámok, hogy Magyarországon nincsenek adózóként nyilvántartva. Papíron mindez jól hangzik, érdekes módon azonban a NAV eddig sem büntetett annak ellenére, hogy lehetősége lett volna rá, ráadásul a törvény alkotmányellenes lehet és uniós jogba is ütközhet. 

Turizmusfejlesztési hozzájárulás címen új különadót is bevezet a kormány - növelve az amúgy is rekordszámú adónemeket. A forgalomarányos különadót azok kötelesek fizetni akik az étkezőhelyi vendéglátásban működnek és 2018. január 1-jétől 5 százalékos áfakulccsal adóznak. A hozzájárulás mértéke a forgalom 4 százaléka. Az áfacsökkentés hatását az új különadóval részben ki is ütik, ami talán annak köszönhető, hogy a kormány úgy számol, hogy az éttermek az áfacsökkentés kedvező hatását amúgy sem osztanák meg a fogyasztókkal. (Ebben olyan szempontból van igazság, hogy a vállalkozók az adóemelésekre rugalmasabban reagálnak, és hamar beépítik annak hatását az áraikba, miközben az adócsökkentés hatása kevésbé fog érvényesülni a fogyasztói árakban, kivéve abban az esetben, ha azt a piaci verseny ki nem kényszeríti.)...

ITT OLVASHATÓ

HALOTTI BIZONYÍTVÁNY, "KEDVENCEM A TANZÁRKA". NEGYEDSIKER AZ ORCZY-KERTBEN

DR. ERDŐS GÁBOR BLOGJA
Szerző: e_gabor
2016.06.15.


A magyar-osztrák meccsel egyidőben volt az Orczy-kertről/Ludovika Campusról szóló fórum, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – mint beruházó – szervezett, miután Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterként, az előterjesztésemet lesöpörve, nem volt hajlandó közmeghallgatást rendezni.
 
Az NKE főtitkára tartotta a tájékoztatót; ő volt az, aki annak idején nekem (is) személyes ígéretet tett, hogy mindaddig, amíg újra nem tervezik a beruházást, nem vágnak ki egyetlen fát sem. Aztán ezt az ígéretét megszegte. Pedig úgy tűnt, a nyomásgyakorlás sikeres volt: a többpárti és civil tiltakozás, Zöldombudsmanhoz intézett levelem és az ő válasza, a fakivágási engedély elleni fellebbezésem stb.
 
Aztán mégis elindultak újra a favágók. És tiltakoztunk is újra. És kaptunk újabb ígéretet, hogy most tényleg leállítják a favágást… átmenetileg... és lett ez a fórum. Ahol kiderült az is, hogy a főtitkár „kedvence a tanzárka”, és az egyetem sajtófőnökétől azt is megtudtuk, hogy az NKE-n képzik azokat, akik „halotti bizonyítványt állítanak ki”. Nem ártana, ha a közösségi tervezést is tanítanák!
 
A ma elhangzott bejelentés szerint 283 fát „mértek fel”, ezekből az építkezés miatt 62, állapota miatt 83 fa kivágását vették tervbe, majd a tiltakozás hatására ez úgy módosult, hogy „34 fa megmentésén dolgoznak.” A 145-ből. Ez kevés! Még 100-at kellene legalább!
 
ITT OLVASHATÓ

ESTERHÁZY PÉTER: HASNYÁLMIRIGYNAPLÓ (2016) - KÖNYVKRITIKA

SMOKING BARRELS BLOG
Szerző: FilmBaráth
2016.06.15.


Esterházy Péter rákos, egészen pontosan hasnyálmirigyrákkal küzd. Az egyik legismertebb kortárs írónk, akit nemzetközi szinten is elismernek, nem titkolta el a betegségét, olyannyira nem, hogy könyvet is írt róla. Nem szépet, de őszintét, felvállalva benne minden emberi gyengeségét. Megrendítően mély betekintést enged a hétköznapjaiba, amelyeket meg kellett tanulnia a hasnyálmirigyrákkal együtt élnie. Nagyon nem könnyű élethelyzet ez, ugyanolyan hullámzó az író kedélye, mint mindenkié lenne eben a szituációban, vannak jó és rossz napok, ő pedig önmagával szemben is kegyetlenül leírta kis cetlikre, hogy mi történt vele aznap. Nem mindig, mert volt, amikor nem volt hozzá semmi kedve, de azért összességében teljes képet kapunk arról, mi történt vele azóta, hogy diagnosztizálták nála a gyilkos kórt. Az élete megváltozott, de nem hagyta, hogy teljesen maga alá gyűrje Hasnyálka (így becézi többek között a saját részének tartott betegséget)...

ITT OLVASHATÓ

FENNTARTHATÓSÁG ÉS A VILÁG: 1. DÁNIA

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok!
2016.06.14.


A dán környezettudatos modell egyik alapvető építőköve, hogy a politikai elit belátta: az ország hosszútávú sikeressége a fenntartható megoldások bevezetésén múlik. Ezek nem csupán egy tisztább és élhetőbb életteret, és ezáltal magasabb életminőséget biztosítanak, de óriási piaci lehetőséget is tartogatnak. A kis területű, és erőforrásokban nem igazán bővelkedő ország össztársadalmi szinten volt képes felismerni, hogy a további növekedés csak a meglévő erőforrások hatékonyabb felhasználásával és a környezet megkímélésével biztosítható. Ehhez viszont az egyének aktív közreműködésére van szükség, és arra, hogy adott esetben hajlandóak legyenek a saját szokásaikon és életmódjukon változtatni. Például kevesebb húst enni, az üres flakonokat visszavinni a boltba, a háztartási és papírhulladékot külön szemetesbe gyűjteni, és autó helyett biciklivel indulni munkába még esőben is. Ehhez viszont – a politikai akarat mellett – a fejekben is komoly változásnak kellett és kell bekövetkezni...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR - 9. KEDVES GYILKOSOK, AVAGY AZ EGÉSZSÉG ÁLARCA

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.06.14.


A pszichopata a tökéletes élősködő

A pszichopata olyan, mint egy tökéletes élősködő. Amíg úgy van minden, ahogy neki megfelel, kenyérre lehet kenni. Ahogy azonban bármi sértené az érdekeit, átfordul, és félelmetes vadállat szemekbe ütközik az ember. Ez az, ami az egyik biztos ismertetőjele.
Nem az önkontroll hiánya jellemzi, hanem eltérően a hiperaktivitás esetén jellemző impulzus kontrol gyengeségtől, gátlástalan. Nem az a gond, hogy nem tudja, hanem nem is akarja betartani a szabályokat.

A szeme árulja el legjobban. A hiperaktivitás esetén a szemek olyanok, mint a kölyökkutyáé, amelyiknek még néha összeakad a lába, nem tud fékezni, szertelen. A pszichopata szeme olyan, mint a farkasé: hidegen felmérő.

A pszichopatának rendkívül alacsony a frusztráció tűrése. Emiatt gyakran agresszív, fizikailag vagy lelkileg megtámad másokat. Hidegvérű, nem érdekli mások érzése. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szenvedés és félelem látványa hidegen hagyja.

A felelősséget nem ismeri, mindenért másokat okol. Önmagát felsőbbrendűnek tartja. Szégyen, bűntudat nem gátolja, sekély az érzelmi élete. Nem jön zavarba. Rezzenéstelenül hazudik, ezért könnyű mindent elhinni neki. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy így lehet hazudni.

A pszichopata kiváló manipulátor. Lényegében a környezet „gyengéiből” él meg, kihasználja az emberi lélek és együttélés legfontosabb alapköveit: bizalom, türelem, szabadság, békeszeretet.

A védekezés nehéz, a megelőzés könnyű. A bizalom, türelem, szabadság, békeszeretet mellett már kisgyerekkortól kezdve segítik a lelki tartást és az önfegyelmet kiépíteni a feltétlen elfogadás, a szabályok és a tettekért való felelősség, valamint az elkerülhetetlen következmények.

Az együttélés lényege, hogy mindenki szabadsága addig ér, amíg a másik szabadságát nem sérti. Az egyének szabadságterének találkozása a megegyezési zónák, az együttélés kritikus, de kreatív terepei. A pszichopata csak a saját szabadságát ismeri, a kreatív társas zónát és mások szabad önrendelkezését nem...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN NEVÉT HIÁBA SZÁDRA NE VEDD!

ATEISTA KLUB BLOG
Szerző: Brerndel Mátyás
2016.06.12.


...Valójában szinte mindenki káromkodik, és a vulgáris szavak használatát ma már szinte mindenhol elfogadjuk. Vannak még persze tabu területek: tudományos szakirodalomban ritkán szabad vulgáris szavakat használni, vagy országok közötti diplomáciai találkozókon is ritka. De ez ma már egyre inkább színészkedésnek tűnik. Lassan bizony a tudományos ismeretterjesztésben is simán lehet vulgáris szavakat használni (Lawrence Krauss: "We are all fucked", 1:10", Richard Dawkins: "Science works, Bitches", "fukcing magnets" 8:45). Még egyelőre eléggé függ a kontextustól, hogy mikor fogadják el. Inkább elfogadják, ha vicces, ha olyan tudós használja, aki ismert, és ritkán fordul ehhez az eszközhöz. De egyre inkább terjed.

A művészetben, filmekben  irodalomban (József Attila A szabad ötletek jegyzékében, vagy Kosztolányi Dezső A "Nyár, nyár, nyár", Tandori Dezső: Hashártyaszakadási elégia, Lackfi János: Trágár beszéd, Petőfi Sándor: Mit nem beszél az a német..., Csokonai: A borital mellett, Janus Pannonius: Lúcáról szóló versében) könnyűzenében (Dopeman ismert száma, a Bazdmeg, ahol a káromkodás iszonyatos elkeseredést fejez ki), újságírásban már egészen bevett dolog a vulgáris szavak használata. A "The L-word"-ben például annyit fuckolnak, hogy találóbb lett  volna "The F-word" a sorozat címének.

Nemrég még nálunk az őszödi beszéden kiborultak egyesek, amihez bizonyára hozzájárult a vulgáris beszéd. Ugyanakkor azt tudhatjuk, hogy ez a beszéd a frakciónak szólt, és ezalapján úgy tűnik, hogy egy belső beszédben az ilyen simán el is ment már akkoriban a politikában. Csak kifelé kellett színészkedni. Valószínű, hogy a politikában a mindennapi munkában simán káromkodnak. Nemrég például az internetadó elleni tüntetések két fiatal szervezőjével (akik csak az egyik, nem is annyira szervező csapat voltak) készített riportban simán kikerült újságba az, hogy "bassza a csőrömet", illetve "kurvára". Ezek a fiatalok ugyan nem voltak észlények, de a riport megjelent, és nem ez volt a baj vele, hogy káromkodtak benne. Vagy a NAV elleni tüntetésen a szónokok olyanokat eresztettek meg, hogy "picsába", és "szar".

A szállóigék közül azt gondolom az egyik legbugyutább az, hogy a "stílus maga az ember". Akik ezt hangoztatják, azok szerintem általában nem értenének ezzel egyet, amikor szállóigét nem beszédstílusra értenénk, hanem öltözködésre. Tehát konkrétan, hogy a nyakkendős, szmokingos férfi az becsületes, és jó. Általában az emberek értik, hogy ez felszínes butaság. Stílust az ember nagyon könnyen fel tud venni, tud váltani. Stílust tekintve az ember könnyedén lehet köpönyegforgató. Így  a stílus egyáltalán nem biztos jelzője az ember "belsőnek" nevezett tulajdonságainak. Ahogy a nyakkendős, szmokingos ember lehet gazember, úgy a nyájasan beszélő ember is. Ahogy a farmeros, pólós, sőt, akár összepiszkolt ruhájú ember lehet talpig becsületes, és roppant rendes, úgy egy káromkodós is...

ITT OLVASHATÓ

NYÁRI SZÜNET: ÁLDÁS VAGY ÁTOK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi
2016.06.15.


Nincs olyan gyerek, aki ne várná minden évben a nyári szünetet. A szülők viszont általában már kevésbé lelkesek a három hónapos szünet hallatán… Nem véletlen, hiszen hosszú időről van szó, és nem egyszerű megoldani. Ha valaki dolgozik, akkor azért, ha otthon van, akkor meg azért.
 
Megtartó keretek nyáron is
 
Legyen szó óvodáról vagy iskoláról, a nyári szünet legnagyobb veszélye, hogy a gyerekek kizökkenek a mindennapok kerékvágásából, megszűnnek az addigi stabil, megtartó keretek. Reggel nem kell időre felkelni, elkészülni, nincsenek kötelességek, nincsen egy heti rutin, amihez alkalmazkodni lehetne. Egyik héten nagyszülőknél, majd jön egy hét nyaralás a családdal, aztán otthon csak apával, majd csak anyával… Folyton változás van, mire kezdenének beleszokni valamibe, jön az új felállás. Vannak rugalmas és kevésbé rugalmas gyerekek, de az állandóság mindenkinek jót tesz. Igyekezzünk a nyári szünetben is megtartani a napi rutin főbb pontjait, függetlenül attól, hogy éppen ki van otthon a gyerekekkel. Ne csússzunk el jelentősen az év közben megszokott kelési, fekvési időktől, mert könnyen lehet, hogy kialvatlanok, nyűgösek lesznek a gyerekek. Ne nézzenek több mesét, ne játszhassanak többet a számítógépen/tableten, mint egy átlagos ovis/iskolai napon. A plusz időt értékesen, élményekkel töltsük ki. A keretek megtartása mellett apróbb napi feladatokat, teendőket (ne tanulással kapcsolatos feladatok legyenek, inkább házimunka típusú tevékenységek) is rábízhatunk, akár már az ovis gyerekünkre is. Azáltal, hogy vannak kötelezettségeik, ők is hasznosabbnak érzik magukat, illetve segít nekik strukturálni a napot...
 

MIÉRT KÖDÖSÍTENEK METRÓÜGYBEN?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON INTÉZET BLOG
Szerző: KirályDávid
2016.06.14.


A budapesti metróügy nyomokban szovjet megoldásokat tartalmazhat.
 
„Hát már az is baj, ha – tételezzük fel – jobb metrót kapunk a pénzünkért, mint számítottunk rá?" – tette fel a költőinek szánt kérdést Tarlós István az Origo újságírójának, aki azt akarta megtudni a főpolgármestertől, hogy igaz-e az a hónapok óta terjedő és az első metrószerelvény hazaérkezésével csak felerősödő pletyka, miszerint az oroszok nem felújítják a 3-as metró régi szerelvényeit, hanem valójában újakat szállítanak helyettük.
 
A főpolgármesternek – saját bevallása szerint – „nincs olyan információja”, amely a fenti feltételezést bizonyítaná, ami valójában azt jelenti, hogy Tarlós István nyitva hagyta a kérdést. A főváros és vezetésének folyamatos súlyvesztését figyelembe véve egyébként nincs semmi meglepő abban, hogy a főpolgármesternek nincs információja egy fővárosi nagyberuházás részleteiről. Ezzel együtt is legalábbis furcsa, hogy a fentiek szerint Budapest első embere nincs tisztában azzal, pontosan miért is fizet a főváros 69 milliárd forintot.
 
Nem, természetesen nem az a baj, hogy – „tételezzük fel” – jobb metrót kapunk, „mint számítottunk rá”. A baj az, hogy ezek szerint mindeddig nem tudtuk, mit kapunk a pénzünkért, legfeljebb számítottunk rá, és még most is csak feltételezzük, hogy a szerződésben szereplőnél jobb metrót kaptunk, valójában azonban nem tudjuk. Ennyi erővel kaphattunk volna rosszabb metrókat is...

ITT OLVASHATÓ

CUDAR VILÁG JÖN MAGYARORSZÁGON?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.15.


Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését az OECD. Alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés, elszáll a költségvetési hiány jövőre, a közmunkaprogramot pedig le kellene építeni.
 
Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szerezet (OECD) országjelentésében egyebek között az szerepel, hogy idén mindössze 1,6 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP) a tavaly novemberben várt 2,4 százalék helyett. A párizsi székhelyű szervezet továbbra is 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre. Az OECD 1,9 százalékos idei GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, ugyanúgy, mint novemberben. A várható jövő évi deficitet 1,5 százalékról 2,6 százalékra változtatta.

A jelentés összeállítói az idei várható inflációt a novemberben becsült 2,2 százalékról 0,1 százalékra, a jövő évit 2,7 százalékról 1,7 százalékra módosították.
 
Az OECD szerint a GDP-arányos államadósság a novemberben várt 74,6 százalék helyett 74,3 százalékra csökken, jövőre 73,3 százalék lesz a tavaly becsült 72 százalék helyett. A jelentés az idei gazdasági növekedés lassulását az állami beruházások csökkenésével indokolta, amit az EU szerkezeti alapjainak lassúbb beérkezése okoz, jövőre viszont már újra nagyobb ütemre kapcsol a gazdaság...

ITT OLVASHATÓ

A PRIMITÍV BAROM AKKOR IS PRIMITÍV BAROM MARAD

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.06.14.
 
 

SÖTÉT ALAKOK A ZSOLNAY KÖRÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.06.14.
 
 


 

 

TIBORCZ ÜZLTFELELE CÁPÁZOTT RÁ A ZSOLNAY PORCEÁNGYÁRRA?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.14.


Ezekről ne maradj le!
Durván közpénzből épül a jobboldali médiabirodalom (Index)
Milliárdos csalást leplezett le, aztán jól börtönbe csukták (
Átlátszó)
Tiborcz üzletfele cápázott rá a Zsolnay porcelángyárra? (
444)
 
Ha van 3 perced:


Durván közpénzből épül a jobboldali médiabirodalom
Alaposan átrendezte a médiapiacot a jobboldali építkezés. Az állam minden korábbinál nagyobb súllyal van jelen a hirdetéseknél, mert a felvásárolt vagy frissen alapított újságok, tévék és rádiók egyelőre főleg közpénzből élnek. Az Orbán Viktorral hadilábon álló Simicska Lajos érdekeltségei mélyrepülésben, a Habony Árpád miniszterelnöki „nemtanácsadóhoz” köthető újságoknak viszont általában jól ment – a méretükhöz képest. (
Index)

Milliárdos csalást leplezett le, börtönbe csukták
Még 2012-ben teregetett ki egy milliárdos kárt okozó járulékcsaló bandáról az Átlátszónak K. Attila, és az információit a rendőrséggel is megosztotta. Közel húsz érintett céget nevezett meg, és azt állította, a csoport „vezetői befolyásos emberek, akiknek mindent szabad”. A férfit elítélték sikkasztásért – szerinte valójában csak így álltak rajta bosszút. (
Átlátszó)
 
Jogszerűtlen lehet a titkolózás az Alapjogokért Központ körül
Az Alapjogokért Központ mögötti, Fidesz-közeli Jogállam és Igazság Kft. 35 milliós támogatást kapott egy jegybanki alapítványtól. Az erről szóló szerződést kiadták, de az annak mellékletét képező támogatási kérelmet és költségvetést nem, mert a nonprofit cég ügyvezetője szerint ezek nyilvánosságra hozatala üzleti érdeket és személyes adatok védelméhez való jogot sértene. Az Átlátszó szerint a kért adatok visszatartása nem jogszerű. (
Átlátszó)
 
Tiborcz üzletfele cápázott rá a Zsolnay porcelángyárra?
„Szomáliában élünk, vagy mi?” – kérdezte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa, aki szerint bizonyos magyar üzleti és politikai körök hónapok óta próbálják kicsavarni a kezéből a gyárat. A támadások mögött a West Hungária Baut sejti, amely egy Fidesz-közelinek tartott üzletember tulajdonában áll. Ő ráadásul a miniszterelnök vejével is bizniszelt. (
444)
 
Megy a kremlinológia a bankárháború hátteréről
Az állami célkeresztbe került, FHB-t és takarékokat uraló Spéder Zoltán már régen útban volt Csányi Sándor OTP-vezérnek. Mostanra már állítólag Orbán Viktor és Matolcsy György is egy másik bankot akar az FHB helyére. Spéder „túlnőhette” magát, de a Fidesz érdekkörei közti különbségek is állhatnak a leszámolás mögött. Közben Orbán Viktor személyesen egyeztetett a háborút nyilvánosan kirobbantó Demján Sándorral. (
444, Origo)
 

LONDONBAN, SEJ - EGYMÁS MELLETT, DE ALIG KEVEREDVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.06.15.


Ma folytatódik Péter londoni sorozata, melyben napló (vagy szkeccs) szerűen próbálja megörökíteni személyes tapasztalatait. A műfajból adódóan is több témát érint ma is, legyen az a brit főváros multikulturális (vagy inkább: multietnikus) képe, a nyelvtanulás vagy éppen a Brexit. (Az előző részt itt találjátok.)

ITT OLVASHATÓ

NEM JÓ ÜZLET, RÁADÁSUL EGY PETÁKUNK SINCS RÁ, MI AZ? - ITT A METRÓMUTYI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.14.


Az önkormányzati választás előtti véghajrában vált égetővé a Fidesz számára a már addig is a szó szorosabbik értelmében gyakran égő hármas metróvonal, illetve annak vonalán közlekedő gépjárműpark felújításának kérdése. 

Azóta kigolyózták a tenderből a nyugati gyártókat, hogy végül az oroszokkal szerződjünk, s kapjunk felújítás címen újszerű, de valójában raktáron ragadt régebbi típusú metrókocsikat. A régi technológiával készült kocsik pont annyival olcsóbbak, mint amennyibe az újabb technológia kerül, klímával, esélyegyenlőségi szempontokat kielégítő szerkezettel, önműködő technológiával. Ráadásul az üzemeltetés is drágább.

Orbánék megígérték a teljes metróvonal felújítását is 125 milliárdért, persze mindezt EU-s pénzből. Arról már nem szólt a fáma, hogy erről Brüsszel mit sem tud, és valójában egy peták sincs félretéve az M3-as vonal felújítására. Pedig ha 2018-ig nem kezdődik el a vonal rendberakása, akkor 2019-ben napi félmillió embernek kell más közlekedési eszköz után néznie, a metrót ugyanis ekkor Tarlós szerint be kell zárni...

ITT OLVASHATÓ 

LEGYÜNK BÜSZKÉK! KÁPRÁZATOS MAGYAR GÓLOK ÉS SIKER AUSZTRIA ELLEN

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: ngm
2016.06.14.


...Nekünk viszont volt két káprázatos gólunk. Az már milyen, hogy Szalai, aki szinte egész végig bénázott, és már 500 valahány napja nem rúgott tétmeccsen gólt, a mindenhol lesajnált Szalai feltámad, és Kleinheislerrel tiki-takizik egy bravúrosat, majd bepöccinti az osztrák kapus alatt, pont a magyar tábor előtt!? Vagy Stieber gólja? Az a pazar emelés? Klassz volt, nem? És az azt megelőző passz? És hogy mindkét gól igazi csapatjáték volt? Hogy egy Eb-n a magyar válogatott képes győzni egy jobb képességű ellenféllel szemben? Ez már milyen? Hogy ordítva lehetett szurkolni, mert tényleg van tétje?

A két gól mellett még óriási volt, hogy jobban passzoltunk, többet futottunk és többet lőttünk kapura – azaz egyértelműen jobbak voltunk az osztrákoknál. Aztán még Király Gábor bravúrjai. Nagy Ádám, Németh Krisztián, Gera Zoltán, Kádár Tamás, Fiola Attila, ja, és legyünk reálisak, volt hatalmas mázlink is, egyből az elején, első perc, kapufa, ez is kell a győzelemhez.

Legyünk őszinték: baromi nehéz ezt a meccset a lefújás után a helyén kezelni. Káprázatos eredmény, nagy öröm, mégsem szabad betelni ezzel. Nem szabad azt hinni, hogy megtört az „átok”, hogy most már innen csak felfelé, hogy holnaptól minden más lesz.

Mert nem lesz más. Magától biztos nem. Holnaptól azon kell dolgozni, hogy kijavítsuk a hibákat (volt belőle bőven), és akkor még Izlandot is meg lehet verni. Onnantól kezdve lenne igazán felfoghatatlan a magyar sztori.

Mondjuk nekünk már innentől is nagyon jó.

ITT OLVASHATÓ

HA FŐNÖK VAGY, ÓVATOSAN FACEBOOKOLJ!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.15.


Jól tudjuk, hogy manapság szerte a világon, ha valaki megpályáz egy állást, a munkaadónak szinte első dolga megkeresni az illetőt valamelyik közösségi portálon, és ezáltal pontosabb képet kap róla személyiségi jegyeitől baráti körén át a politikai nézeteiig, mint a szakmai önéletrajz vagy a motivációs levél nyomán. Csakhogy a Facebook-jelenlétre nem csupán a munkavállalóknak kell odafigyelniük, hanem a főnökökre is. Nem mindegy ugyanis, hogy egy-egy vezető posztjai révén milyen képet állít ki magáról, illetve a cégéről.

A Wall Street Journal összeállítást készített arról, hogy mire kell ügyelnie egy magas beosztású kádernek a világhálón és melyek azok a hibák, amelyek mindenképpen elkerülendők...

ITT OLVASHATÓ

BALOG ZOLTÁN SZERINT MÉG HAYNAU IS DEMOKRATA VOLT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.14.


Az emberi erőforrások minisztere Habony Árpád és G. Fodor Gábor lapjának adott interjút. A propagandacikkben olyan régi marhaságok is előjöttek, mint a “hasmagyarok” és a “szívmagyarok”, amelyben a hasmagyarok azok, akik nem átalkodnak megélhetést követelni maguknak, míg a szívmagyarok a Fidesz-szavazók, de a kiemelkedő pont az a bekezdés volt, amelyben Balog Zoltán reagált Bill Clinton elhíresült mondataira.

“A kommunizmus szelleme nyugaton is mérgezett. Ezért is ostobaság, amit nemrég Clinton mondott, hogy Amerika adta ajándékba a demokráciát Lengyelországnak és Magyarországnak. Miközben Amerikában még javában feketéket ostoroztak és rabszolgákat tartottak, Lengyelországban már-már olyan demokrácia volt, hogy csak na, nem beszélve a magyarokról. Mit gondolnak rólunk, hogy ők harcolták ki nekünk a szabadságot…?!”

Bill Clinton mondatai egy kampány beszédének mondatai voltak, amik tényleg nem voltak túl okosak. De Clinton nem azt mondta, hogy az amerikaiak adták a demokráciát Magyarországnak és Lengyelországnak, hanem azt, hogy az USA hidegháborus győzelme nélkül ez nem jött volna el. És ebben azért van némi igazság...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG ÜBER ALLES

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.06.14.


30 év után végre csináltak valamit a magyar focisták egy valóságos sporteseményen. A terrorizmus közben nem alszik, egy fantasztikus fideszes képviselő annál inkább. Híreink.

Fodbal: véreink,  magyarok. Ne kerülgessük: legelső, ma kora este Ausztria ellen lezavart Eb-meccsét a magyar válogatott 2 góllal megnyerte, jóvá téve ezzel a labancterrort, Trianont, 56 elvesztését, Ákos teljes életművét és a közterületen meglóbált Gucci-táskákat. Gólszerzők: Szalai Ádám (a 62. percben), majd Stieber Zoltán (a 87.-ben). Az első gólt az Indexen itt, a másodikat pedig itt lehet újra és újra megnézni.

Kapcsolódó pornográfia: fotóink a meccsre várakozó jónépről a csepeli, értelemszerűen közpénzből épült hobbiarénából itt élvezhetők.
 
Emellett persze már semmi sem lehet különösebben érdekes a magyar ember számára, de talán a más focija mégis az: a szurkolók embertelen randalírozása miatt (stadionon belül – mármint a bírság csak az enteriőrben bemutatott rajongói testmozdulatoknak szólt most, az utcaiaknak nem) ma felfüggesztett kizárásra ítélte az orosz válogatottat az UEFA. És kaptak még tanító-nevelő jelleggel 150 ezer eurós pénzbírságot is. Ez utóbbinál súlyosabb, hogy a felfüggesztett ítélet lényegében azt jelenti, hogy a következő rontom-bontomkodásnál fogják és kivágják az oroszokat az Eb-ről, mint a macskát focizni.
 
Ennyit a fociról, egyébként is: mindenki sokkal jobban jár, ha elemzésekért, fogadási tippekért, viccért, sörért és pornóért inkább a Narancs fociblogját, a Kispályát böngészi a továbbiakban...
 

ELLENTÉTES-E A LIBERALIZMUS A KERESZTÉNYSÉGGEL?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.14.


Manapság az egyik legfontosabb kérdés, hogy a liberalizmus valóban a kereszténység ellentéte-e? Ma a legtöbb autokratikus és antiliberális törekvés arra hivatkozik, hogy keresztény, és a keresztény értékeket védi. Vajon ellentétben állnak-e a valódi kerestzény értékek a liberalizmussal? Liberalizmus alatt természetesen a felvilágosodás eszméit, a klasszikus liberális emberi jogokat értjük, amelyeket lényegüket tekintve az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata tartalmaz.
Ennek kiindulópontja, hogy minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad, a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak. Magában foglalja a törvény előtti egyenlőséget, a sajtó- és a vallás szabadságát, a közteherviselést, a hatalmi ágak szétválasztását, az egyéni jogokat, amelyek alapelve az, hogy "a szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt. Az egyes ember természetes jogainak gyakorlása tehát más korlátokba nem ütközhetik, mint azokba, amelyek a társadalom többi tagjai számára ugyane jogok élvezetét biztosítják; s e korlátokat a törvény határozhatja meg".

Nincs egyetlen kivételezett csoport vagy ideológia sem, amely magát a "közjóval" azonosítaná, s erre hivatkozva korlátozná mások szabadságát. Továbbá "senkit meggyőződése, vallási s egyéb nézetei miatt háborgatni nem szabad, feltéve, hogy e meggyőződés s e nézetek megnyilvánulása a törvényes rendet nem sérti". Ez magában foglalja a vallástalanság jogát és a erkölcs szabad megválasztásának jogát is. Ha valami nem ütközik törvénybe, azért senkit háborgatni nem lehet.

Nagyon fontos kitétele a Nyilatkozatnak, hogy "az olyan társadalomnak, amelyből e jogok biztosítékai hiányoznak, s ahol a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását nem hajtották végre, semmiféle alkotmánya nincs". Ennek alapján megállapítható, hogy az Orbán-rendszer alkotmányos vagy nem, van alkotmánya vagy nincs. Ezek tehát nagyvonalakban a legfontosabb liberális alapelvek...


ITT OLVASHATÓ

KETTŐNULL

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.15.


Na, ebből az írásból kiderül majd, hogy ki az, aki a fészbukon csak a címet kommenteli, és ki olvassa el, miről szól. Merthát nem épp arról írok, amiről épp a net harsog. Najó, kicsit arról is, kezdetnek.

Szóval a focieeebén a magyarok győztek az osztrákok ellen kettőnullra. Hurrá, vagy a feneegyemeg, nagyjából ez a két vélemény van netszerte. Merthát ez nyilvánvalóan jól jön Orbánnak, hogy melldöngessen: na lám, megtérült a sokszázmilliárdnyi stadionépítés. Térült a fenét, köze nincs hozzá, de ugorjunk. Akik meg örülnek, pusztán azért teszik, mert győztek a magyarok, meg évtizedek után először vagyunk eeebén, hurrá. Na, nekem aztán tökmindegy, mindig is kosaras voltam, nem focista, úgyhogy megértem én mind a két oldal érveit, abban hiba nincs. Ám amiben van hiba, és ami miatt ez lett a cím: Kettőnull.

Múlt héten elfogadta a parlamentnek nevezett diktatúra-díszlet a Terrortörvényt. Ezzel bevezette a Rezsim a fasiszta diktatúrát. Most meg éppen a 2017-es költségvetés hussan át ugyanott, olyan tételekkel, amik tömeges elszégenyedéshez, emberhalálhoz, ilyesmikhez vezetnek. Naésakkor. Most ilyen szemmel tessenek mégegyszer nekifutni a netnek, és megnézni a cikkek, posztok, kommentek arányait. Friss fasiszta diktatúránkról nagyjából 1%, az országunk jövő évét kicsináló nyomorköltségvetésről megintcsak 1%, kutyacicasünimókus 8%, magyarosztrák: 90%. Bravó. Ott tartunk, hogy a nyílt fegyveres diktatúra bevezetése apróbetűs mellékzörej lett egy hét alatt. Meg a nyomorköltségvetés egy nap alatt...

ITT OLVASHATÓ

AJÁLAT, MELYET NEM LEHET VISSZAUTASÍTANI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.14.

A Keresztapa magával vitte Luca Brasit, majd a zenekarvezető fejéhez pisztolyt szorított és közölte: vagy az aláírása kerül az asztalon fekvő szerződésre, vagy az agyveleje.
Persze ez a múlt század első harmadában történt Amerikában, ahol az amerikai olasz maffia tartotta kezében New Yorkot, ahol az üzleti ügyek egy részét pisztollyal intézték el.
Magyarország mindig néhány évtizedes késéssel követte Amerikát, ide most ért el a Cosa Nostra, de most aztán rendesen.
Rálőttek
Bachar Najradi a pécsi Zsolnay Manufaktura többségi tulajdonosának irodájára, feltehetőleg figyelmeztetésképpen, miután az 1980 óta hazánkban élő, svájci állampolgárságú, magyarul tökéletesen beszélő üzletember nem kért bocsánatot, hogy most, amikor jönnek az EU-s pénzek és nagy kereslet támadt épületkerámiára (Budapest sok szép műemléke Zsolnay cserepekkel fedett és díszített...) nem ajánlotta fel azonnal Orbán embereinek a gyárat.
Valószínűleg ezt kellett volna tennie, és úgy, mint Brezsnyev macskájának - önként és dalolva...

Csak említeném: a Zsolnay nemzeti kincsünk, a magyar porcelán tekintetében tulajdonképpen két márkát lehet említeni, mely világszerte elismert, a másik Herend.
Szép porcelánt gyárt Hollóháza is, de egy brand felépítése évtizedekig tart, porig rombolása néhány év alatt megoldható, ha szorgalmasak az ebben érdekeltek.
Ez a gyár most két tulajdonos kezében van, az említett üzletember mellett kisebbségi tulajdonos Pécs városa, mely ebben az ügyben úgy viselkedik, mint a legócskább üzleti hiéna a magánszektorból, jól tetten érhető, hogy a módszerek onnan származnak.
Talán csak azzal a különbséggel, hogy a maffia először azért ajánlani szokott egy ésszerű árat a megszerezni kívánt vagyontárgyért, de hát az csak a Cosa Nostra volt, a mieink nem szorulnak rá az ilyen, gyengeséget sugárzó . megoldásokra...


ITT OLVASHATÓ