2019. december 22., vasárnap

MI LEHET EGY SIKERES KARÁCSONYI KAMPÁNY MÖGÖTT?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.12.22.  Az Igazgyöngy karácsonya az idén terven 
  felülire sikerült. Talán a legfontosabb 
  mérőszám, hogy a tavalyihoz képest több 
  mint 1000 fővel sikerült megnövelni a 
  karácsonyi ajándékkal elért gyerekek   
  számát, 2217 főre.

  Sokkal több ajándéknak való adomány 

  érkezett, és szervezettebben, 
  átgondoltabban, mint a korábbi években. 
  Persze mi is egyre rutinosabbak vagyunk, 
  mind a logisztikában, mind a december 
  beépítésében a munkánkba.

  Az egészet értékelve, és az okokat keresve azt gondolom, biztosan az is közrejátszik, hogy egyre többen ismernek, követnek minket. Sokat töröm a fejem, vajon miféle szerencsés csillagállás okozza ezt, mitől válunk mi mások számára partnerekké, és más, hasonló területen dolgozók miért nem. 


Az biztos, hogy az egyik elem a nyilvánosság elé vitt munka, annak nehézségeivel, és örömeivel együtt. Sokan nem értik ezt a civilek közül sem, pedig a nyilvánosság, főleg a közösségi média elkerülhetetlenül fontos színtere lett egy ilyen munka kommunikálásának. Nem akarják felvállalni még sem, mert konfliktusos terület. Leginkább azért, mert óvatosnak kell lenni a települési önkormányzatok, és az intézményrendszer irányában, hiszen nem biztos, hogy mindenhol szeretnék nyilvánosan is felvállalni a szegénység bonyolult problémáját. Súlyos függőségek szabnak ennek határt, egy segítő szervezetnek azonban ezt megértve kell dolgoznia. Egymás ellen nem dolgozhatunk, van baj e nélkül is, elég.

Persze arra nagyon kell ügyelni, hogy ennek ellenére a kommunikáció hiteles legyen, és a valóságban is pontosan ugyanaz a kép legyen, se nem túltolt, rózsaszínebb, se nem drámaibb, mint amit mutatunk. Ráadásul ebben nagyon kell figyelni azokra is, akikért dolgozunk, nem felhasználni a nyomorúságukat, nem kihasználni a védtelenségüket, ügyelve az emberi méltóságukra. Ez is egy komoly kockázati tényező, amit nagyon sokan nem értenek meg.

Közben nem lehet elkerülni a körülöttünk változó világot sem, a növekvő gyűlölet, hibáztatás, kirekesztés olyan tényező, amivel szintén számolni kell. Engem is gyakran öncenzúrára késztet, mert látom a reakciókat, és úgy érzem, egy-egy negatív történet csak tovább ront az amúgy is rémes helyzeten, növelné a tábort, akik igazolva látják: “Na ugye. Ezekkel semmit sem lehet kezdeni.”

Biztosan szerepet játszik a támogatásunk növekedésében az is, hogy mi, az oktatási vonalat, a művészetoktatást, szerves egységben kezeljük az esélyteremtéssel, és a gyerekek rajzai könnyen befogadható, élményt adó, ugyanakkor elgondolkodtató vizuális üzenetek. Biztosan nehezebb lenne ezt így a figyelem szintjén tartani, ebben a gyors vizuális ingerekre épülő világban, ha ez az eszköz nem állna rendelkezésünkre.

Az is fontos lehet, hogy ennyire szerteágazó a munkánk, és tulajdonképpen átfogja az élet minden területét. Így sokakat érünk el egy-egy cikkel, gondolattal, riporttal, sokféle területen dolgozókat, akiknek az érdeklődését felkeltheti irántunk az általunk képviselt, sajátos, a munkánk során szerzett tapasztalati kép. Ez lehet nézőpontváltás is, ha valaki azonos területen, de nem a szegénységgel nehezített pályán dolgozik, vagy éppen megerősítés annak, aki szintén átéli a nehézségeket.

Talán az is lényeges, hogy van nálam egy szakpolitikai kritikai hang is. Persze nehéz ez, mert az általam megosztott cikkek többnyire az ellenzéki médiából származnak, így sokan vélik ezt pártpolitikai színezetűnek. Pedig az ok egyszerű: a kormányzati média sosem ír problémákról, olyanokról, melyeket mi naponta megélünk, megtapasztalunk, egy leszakadó térségben, minden területen. Ebben a világban, amiről én beszélek, nem értelmezhető az egyre jobban teljesítő, Magyarországot mintaként követő, problémamentes országimázs. Kormányzati média pedig sosem keres minket, ha felbukkanunk valahol, az többnyire véletlenül történik. Mondjuk úgy: ez az ügy nem része annak a világnak, amit a kormányzati média épít.

Az alapítvány kommunikációját igyekszünk a munkára korlátozni, ezek a kritikai hangok inkább az én oldalamról jelennek meg, igyekszem külön kezelni a kettőt, de nyilván nem lehet elválasztani a személyemet az Igazgyöngytől, ez a kérdés talán majd a jövőben lesz érdekes, a fenntarthatóság miatt. Örömteli, hogy az alpári hangot többnyire sikerül a kritikai hang ellenére távol tartani a facebook oldalamtól, bár vannak viták, és néha indulatok is fellángolnak, de az online folyóiratok oldalain megjelenő rémes kommentelők azért itt nem tudnak hosszú távon megmaradni. Mert véleménykülönbségek lehetnek, az sem baj, hogy bizonyos témákban más-más szekértáborhoz tartozunk, de ettől még nem kell megalázni egymást, és a névtelenségből köpködni senkinek. Még akkor sem, ha erre a legmagasabb szinteken is látunk példát. Nem kellene, hogy ez felhatalmazást adjon az embereknek.

Nem felejthetem ki a támogatást növelő tényezők sorából az átláthatóságot sem, hogy érzik, nálunk biztosak lehetnek a támogatásuk célbajutásában, igyekszünk visszacsatolni mindenkinek, akinek az elérhetőségét tudjuk. Nehezíti ezt a facebookon jelentkezők nagy száma, és az is, hogy nem mindig tudjuk a jelentkező személyt és az érkező támogatást (legyen az csomag, vagy pénzbeli támogatás) összekapcsolni. De sokat dolgozunk a nyilvántartási rendszerünkön, ami évről évre jobb lesz.

Végül ne hagyjam ki azt sem, hogy maga az ügy, a gyerekszegénység elleni küzdelem ügye azért egyre több embernek válik fontossá, legalább ilyenkor, karácsony körül. Jelenti ez a magánszemélyeket, és a cégeket, intézményeket is. Ez pedig nagyon megerősítő érzés számunkra. Nagyon fontos ebben a civil szervezetek kiszámítható működését segítő, hosszú távú elköteleződés, amit egyre több esetben megtapasztalunk.

Mindebből számunkra is nagyon fontos üzenetek jönnek át. Egyrészt a bizalom, amivel megtisztelnek minket a támogatók, és amiben nem okozhatunk csalódást. Mert annyi mindenben kellett már csalódni az embereknek…. legalább a segítőkészségük, tenniakarásuk tekintetében ne kelljen. Másrészt, hogy nem vagyunk egyedül a küzdelemben, sokan osztják azt a véleményt, amit mi: meg kell állítani az ország kettészakadását, minden gyerekben ott a lehetőség, egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy a szegénység bezárja őket abba a körbe, amiből a családjuk generációk óta nem tud kitörni.

Most egy régi tanítványom jut az eszembe. Még általános iskolás volt, halmozottan hátrányos helyzetű fiúcska, és egy riporter volt nálunk, aki azt kérdezte tőle, szerinte miről szól az Igazgyöngy. Azt válaszolta, hogy az igazságról. Arról, hogy itt mindent megbeszélhetünk, de nem közösítünk ki senkit.

Azt hiszem, ez azóta is igaz. Az őszinteség, az empátia, és az esélyteremtés azóta is megtartott sarokkövei a munkánknak. Hogy tisztán, őszintén tudjunk egymás szemébe nézni, és próbáljuk megérteni, elfogadni és tisztelni egymást. Így kellene egész évben.

Olyan egyszerű lenne a világ, ha az egymásban fellelhető jóra koncentrálnánk. Próbáljuk, legalább karácsonykor….

Ezzel a pozitív érzéssel köszönve meg mindenkinek a segítségét, támogatását, kívánunk boldog ünnepeket mindenkinek.


BYE-BYE ZSOLTI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.12.21.


Hajdan szövegírója volt a rendszerváltás himnuszának, a Pa-Dö-Dö Bye-bye Szása című slágerének.
Lemondott parlamenti mandátumáról Gréczy Zsolt.
Korrekt.
Rengetegen sajnálják a távozását, rengetegen örülnek neki politikai ellenfelei táborából, de már mindegy - a DK egyik meghatározó politikusa, Gyurcsány Ferenc megkérdőjelezhetetlen háttér-embere egy időre távozik a napi politikából.
Jómagam nem voltam oda érte, mert a DK kommunikációját gyengének tartottam, ma is annak tartom, és miután baráti viszonyt ápolt a pártelnökkel, annak esetlegesen megkérdőjelezhető döntéseiben is szerepet játszhatott.
Talán minden politikusnak át kellene esnie egy ilyen traumán, sokat segítene személyiségük formálásában, mert az atv-nek adott interjúban a DK lemondott képviselője is roppant rokonszenvesen, szerényen és megfontoltan nyilatkozott.
Az ügynek persze itt nincs vége, a DK valószínűleg még megkapja a "zaklatópárt" címkét, és a Fidesz megmondóemberei erről böfögnek majd minden kilométerkőnél, de most már mindegy, amit a kárenyhítésért tenni lehetett azt Gréczy és a DK megtette, a többit meg majd elmossa az idő...

NORMÁLISAN SZERETNÉK ÉLNI EGY NORMÁLIS ORSZÁGBAN. LEHETŐLEG ITT

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: BOLLA RITA
2019.12.22.


December 8-a óta naponta dobálja fel a Facebook „emlékek” funkciója, hogy tavaly ilyenkor mi történt éppen. Csalódottan olvasom, nézem vissza az akkori eseményeket. Újra átélem az izgalmat, elszántságot, a reményt, az elnyomott félelmemet. Akkor, egy éve a Facebook átvette az irányítást az életem felett arra a pár hétre. Ott szerveződött minden, onnan tudtuk, hogy mikor és hova menjünk. Tömegek jöttek ki végre az utcákra Budapesten és vidéken, sőt külföldi nagyvárosokban is. Az embereket egyetlen dolog kötötte össze, a düh, és a közös cél, hogy megálljt parancsoljanak a hatalomnak. Úgy gondolom, hogy volt rá esélyünk. Azóta sem értem, hogy hova lett. Mi vezetett át minket a könnygáz füstből a forró bejgli édes illatfelhőjébe?

Amit pedig végképp nem értek az az, hogy hogyan maradtunk benne azóta is?

Olyan ez az egész számomra, mint egy mesebeli jelenet, amiben a pillanat egy gonosz átok hatására megmerevedik. Onnantól semmi és senki sem mozdul, amíg el nem hangzik a megfelelő varázsige, amellyel fel lehet oldani a megkövült állapotot.

Annyira megfejteném, hogy mi az! Sokszor hittem már, hogy igen, ez most az lesz, de nem. Eddig egyik sem működött. A teljesség igénye nélkül felsorolok párat, amelyeknek – megítélésem szerint – annak kellett volna lenniük:
- A demokrácia, a sajtószabadság, az emberi jogok további megcsonkításai nem lettek varázsszavak.
- A korrupció sem. Sem magának a polipnak a léte, sem a csápjai nem zavarnak tömegeket annyira, hogy miatta megmozduljanak. Az élesen behatárolható, izmos csápok Mészáros Lőrinctől a legjobb vejig, szóvivőkön, politikusokon, bankárokon, hatalmas mennyiségű közpénzek segítségével sikeressé tett nagyvállalkozókon át akadálymentesen, ellenállás nélkül manőverezhetnek egyre mélyebbre. Az alsóbb, takarásban lévő picike csápok megpiszkálása sem oldotta fel a megkövült helyzetet. Simonka György, Boldog István, Sára Botond, Bácskai János és a többi legyőzött fideszes önkormányzati vezető, valamint az alóluk előbuggyanó mocskos ügyek sem lettek hívószavak az ébredésre.

- Az egészségügy sem. A kórházak sem. Sem az állapotuk, sem a beszállítók, sem a kórházi dolgozók helyzete, sem az értelmetlenül meghalni kényszerülők száma. Az átgondolatlanul és kegyetlenül újonnan halálra ítéltek száma sem.
- Az oktatás sem. Sem a tanárok, sem a diákok helyzete, sem az oktatás központosítása.
- Az sem, hogy az idén sem emelkedett a családi pótlék. Az sem, hogy a nyugdíjak emelése a várható infláció alatt lesz.
- A Mátrai Erőmű ügye sem.
- A klimahisztit emlegetők sem.
- A felcsúti százmilliós futódomb, gőzkabinok, szaunák sem, ahogy a többi értelmetlen és túlárazott beruházás sem.
- A focira elköltött újabb milliárdok sem.
- A vérlázító, nyílt urizálás sem.
- A megregulázott hivatalok, ellenzéki politikusok, leuralt szakmai szervezetekkel kapcsolatos ügyek sem.
- A bírók és bíróságok függetlenségének korlátázására tett kísérletek sem.
- Az utcán megfagyottak száma sem.
- A kultúra gazdasági eszközökkel történő irányítása sem, és a nyílt – majd egyre burkoltabb – átpolitizálása sem.
- A magántulajdon államosítása sem.
- A személyekre, ügyekre szabott törvénymódosítások és salátatörvények sem.
- A gerjesztett gyűlölet sem. Hoppál Péter, Kövér László, Németh Szilárd, Bayer Zsolt, Deutsch Tamás, Kovács Zoltán, Szentesi Zöldi László, Bede Zsolt és még sok más lojális bölcs írásai, megnyilvánulásai sem.
- A mélyszegénységben, a dolgozói, lakhatási szegénységben élő milliók léte sem.

Közben Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban százezres tömegek mozdulnak meg ha úgy érzik, hogy a kormányaik elmentek a falig...

KOCSIS MÁTÉ IDOMÍTOTT MACSKÁJA ÉPP CSAK BEKÖSZÖN PINTÉR BÉLÁÉKHOZ - KRITIKA PINTÉR BÉLA ANYASZEMEFÉNYE CÍMŰ ELŐADÁSÁRÓL

INDEX
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2019.12.22.


Pintér Béla a magyar színháznak nemcsak az egyik legtehetségesebb, de az egyik „legbátrabb” alkotója is, már amennyiben bátorságnak nevezzük, ha valaki kimondja a saját véleményét, nyíltan reagál a politikusok nyilvánvalóan rossz ötleteire – legutóbb például arra, hogy a kormány nyílegyenesen visszavitte volna a kultúrpolitikát a kádári diktatúra elvei közé –, és még az előadásaiban sem csak egy újabb III. Richárddal kíván a bennünket körülvevő viszonyokról beszélni. Aki kiáll több ezer ember elé, és azt mondja: „A színház kritikus, vagy kurva unalmas és hazudik.”

Mégsem lehet azt mondani, hogy Pintér Béla egyértelműen saját, korábbi aranyköpésének megfelelően dolgozna: „Az előző rendszer pénzt adott a színházaknak, a mostani témát”, mondta annak idején. Írt és rendezett már előadást arról, hogyan sodródik valaki a Magyar Gárda tagságába (Szutyok), beszélt arról, hogy az országunk az előző rendszerből magunkkal hozott hazugságokra és besúgásra épül (Titkaink), az előző, rendhagyó bemutatója pedig egy színházi közönségtalálkozónak álcázva beszélt pont arról, hogy vajon politizálhat-e ma egy társulat, kell-e félnie a retorzióktól (Jubileumi beszélgetések). De voltak olyan zseniális előadásai, amelyeknek az ég adta világon semmi közük a politikához, mint a magyar színházban valaha bemutatott egyik legjobb előadás, A Sütemények Királynője, vagy a 42. hét.

És most, amikor a legnagyobbak a viharok a magyar kultúrában – egyszerre van jelen az NKA eltörlésének egyelőre talán elnapolt terve, a kormánytól független színházak kormányzati einstandolása és a kultúrtao-pénzek pofátlan és hazug szétszórása a kormány holdudvarába –,

PINTÉR ÚJRA EGY POLITIKAFÜGGETLEN ELŐADÁSSAL ÁLLT ELŐ, MINTHA AZ ALKOTÁS NORMALITÁSA LENNE A MENTSVÁR A CIVIL SZEREPVÁLLALÁSBA BELEŐRÜLNI NEM AKARÓ MŰVÉSZ SZÁMÁRA...


SZABAD SZEMMEL - ÚJABB INDOK, HOGY A NÉPPÁRT KIZÁRJA A FIDESZT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.22.


Bild Zeitung 

Hong Kongban diákok elfoglaltak egy egyetemet, hogy harcoljanak a demokráciáért és a szabadságért, ám eközben Magyarország egy állami ellenőrzés alatt álló kínai egyetemnek udvarol, és azon van, hogy az campust nyisson Budapesten. Európa pedig nem tiltakozik a Palkovics László által aláírt egyezmény ellen. Ugyanakkor a német zöldek egyik EP-képviselője botránynak tartja az ügyet. Azt tartaná célravezetőnek, ha az unió egyszerűen elzárná a pénzcsapot az olyanok számára, mint Orbán, akik szétverik a demokráciát. Az alapokat azután inkább közvetlenül a szabad városoknak kellene adni, amelyek a nyugati értékekért állnak ki. A Global Public Policy Institute igazgatója, Thorsten Brenner felháborítónak nevezi, hogy a magyar kormány ilyen fogadtatást rendez a Fudan Egyetem számára, miközben elűzte a CEU-t, amely a nyílt társadalom értékeinek kötelezte el magát. Mert igencsak aggályos, hogy Magyarországon akkreditálnak egy felsőoktatási intézményt, amely a kínai pártállam közvetlen befolyása alatt áll, és amely hivatalosan törölte alapító okiratából a tudomány és a gondolat szabadságának elvét. A szakember szerint ez új mélypont a magyar és az európai tudománypolitikában, és újabb indok arra, hogy a Néppárt kizárja a Fideszt.

FAZ 

Heiszler András szerint napjainkban nem könnyű a Mazsihisz elnökének lenni, hiszen folyamatosan egyensúlyoznia kell. Példaként említette, hogy a kormány egyfelől szobrot kíván emelni a nyilas Kornis Gyulának, másfelől viszont nagyvonalúan támogatja a közösséget. Azt is érzékeltette, hogy a mostani izraeli vezetés számára a zsidó állam biztonsága a legfőbb, és csak utána következnek a diaszpóra érdekei. Ugyanakkor Gönczi Péter, a szervezet biztonsági főnöke kifejtette, hogy ha netán valami komoly terrorcselekmény történne, akkor teljesen mindegy, hogy milyen szinten áll az általuk tető alá hozott önvédelem, bízni kell abban, hogy az állam megteszi a magáét. A vélemények abból az alkalomból hangzottak el, hogy az egyre sűrűbben jelentkező gyűlölet és terror elhárítására négynapos biztonsági gyakorlatot tartott Budapesten az Európai Zsidó Kongresszus. A 25 részvevőnek, aki a kontinens szinte minden országából érkezett, bemutatták a „Polip” elnevezésű alkalmazást, amelyet 300 ezer eurós költséggel dolgoztak ki, és amely lényegében egy pánikgomb. Veszély esetén kell megnyomni és akkor a iPad azonnal jelez az EZSK brüsszeli válságközpontjában, videó kapcsolatot teremtve. A lényeg az, amint azt egy izraeli orvos elmagyarázta, aki a Mazsihisznél dolgozik, hogy legyen kéznél valaki, akiben megbízhatnak az érintettek. A tudósítás rámutat, hogy Kelet-Európán belül Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség, de kb. 100 ezer tagja néz szembe a legnagyobb fenyegetéssel. Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga nemrégiben mutatta ki, hogy a magyarok 42 %-a antiszemita. Ez az európai átlagot kétszeresen múlja felül. Az Orbán-kormány alaposan uszít a kisebbségek, így a zsidóság ellen is. Gönczi Péter megjegyezte, hogy a hatóságoknál és a politikusok soraiban sok az antiszemita. A program során a vendégek megtekintették azt a központot, ahonnan az összes magyarországi zsidó intézményt felügyelik. A több mint tucatnyi képernyőre jó 300 kamera továbbítja a képeket, amelyeket mindig két ember követ a szolgálat során, napi 24 órán keresztül. Zsinagógákról, iskolákról, óvodákról. A rendszer négy éve működik, a fenntartási költségekre a magyar állam, a hitközség tagsága és az EZSK által létrehozott alapítvány adja össze a szükséges évi több százezer eurót. Az Európai Zsidó Kongresszus vezetője az orosz oligarcha, Moshe Kantor, akinek a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet honlapja külön oldalt szentel. Ugyanakkor rajta van az amerikai Pénzügyminisztérium tilalmi listáján, mint olyan üzletember, akit kétes kapcsolatok fűznek Putyinhoz. Ő finanszírozza a Polipot és ő állta a budapesti rendezvény költségeit is. Ám az alkalom nem olyan volt, hogy a német újságíró rákérdezhetett volna: mégis, miből?

FT 

Romániában még 30 év elteltével sem gyógyultak be a forradalom sebei, de a volt államfő, Iliescu ellen folyó per segíthet eloszlatni a ködöt az ország demokráciájának születése körül. A politikus és négy társa ellen az a vád, hogy annak idején, a Kommunista Párt magas rangú vezetőiként ők adták ki a tűzparancsot, aminek következtében egy hét alatt csaknem 1000 tüntető vesztette életét, már Ceausescu elmenekülése után. Utána az állampárt legfelső rétegeiből sokan átmentették magukat, hálózatot építettek ki és megerősítették kapcsolataikat a titkosszolgálattal. A mostani miniszterelnök szerint az utóbbi 3 évtized egyik legnagyobb gondja az, hogy nem derítettek fényt az indulás körülményeire, nem zárták le a forradalom aktáját. Miután a diktátor helikopteren elhagyta Bukarestet, a most 89 éves, rossz bőrben lévő Iliescu vette át az irányítást. Megalakította a Szociáldemokrata Pártot és három időszakon át volt elnök. A tárgyalás már másfél hónapja zajlik, 5 ezer tanút idéztek be. A vád: emberiesség elleni bűncselekmény. A vádlottak tagadják, hogy bűnösek volnának. Sokan úgy gondolják, a vérontást azért rendelték el, hogy elriasszák az embereket a demokratikus reformoktól. A vádirat szerint a lövöldözésekben 862-en vesztették életüket, 2150-en pedig megsebesültek. Iliescunek egy külön perben azt is felróják, hogy 1990 júniusában 4000 bányászt vezényelt Bukarestbe a tiltakozások elfojtására, ami szintén sok emberéletet követelt. Egy svájci történész azt mondja, a 89-es események jóformán még manapság is tabunak számítanak a román tudósok számára, részben azért, mert a téma érzékeny, részben pedig azért, mert az akkori főszereplők, illetve utódaik közül ma is sokan közéleti szereplők. Egy katonai ügyész, Dan Voinea pedig, aki egyszer már megpróbálta kideríteni a történteket, ám elvették tőle az ügyet, úgy gondolja, hogy a volt kommunisták a mai napig manipulálják az igazságszolgáltatást...
ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓT KEZELNI KELL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.22.


Gyorsan hozzáteszem a címhez: nem pszichológiai értelemben – lehet, hogy úgy is, de az nem az én szakmám, ahhoz nem értek. A jelenséget kell kezelni, amit Kövér László képvisel. Mert egyáltalán nincs egyedül; a Fidesz megszólalóinak döntő többsége ezt a hangot képviseli; gyűlölködik, támad, a keresztényi szeretet jegyében.

Az országgyűlés elnökének szombati megnyilatkozása nagyjából bejárta a magyar sajtót, mi is ismertettük, sőt, Dávid Ferenc avatott tollából publicisztikát is közöltünk róla. Így tehát olvasóink előtt is ismert az a szeméthalmaz, amit Kövér ráöntött mindannyiunkra, amelyet a hibátlan, makulátlan, tiszta erkölcsű jobboldal – Fidesz! – kénytelen elviselni az ellenzéktől.

Nem tudom mi az oka, hogy a házelnök ily gyakran nyilvánul meg az utóbbi időben, hogy magától vált-e indulatai rabjává, hogy belső hevülettől vezérelve mocskolódik folyamatosan, vagy kijelölt feladatot lát el. Akár így, akár úgy, biztosan túlteljesítésben van; kell valamilyen magyarázata lennie annak, ha egy emberben ennyi gyűlölet halmozódik fel, és azt egyre gyakrabban hányja ki magából.

A baj azonban nem az, hogy Kövér László ilyenné vált, ennek okait – ismétlem – egyszer majd megfejti néhány szakember. A baj az, hogy ez a politikailag másként gondolkodókat gátlástalanul sározó beszédet miért fogadják be oly sokan, miért közlik jobboldali médiák szinte ünnepelve. Mert Kövér ezzel a stílussal nincs egyedül, egyre hasonlatosabb módon beszél Kocsis Máté, Hoppál Péter, Hollik István, olykor Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Halász János – szóval azok, akiket Orbán harcba küld...

BEFELLEGZETT

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: MEGGYES MÁTÉ

2019.12.19.Kertes Attila megpróbálja elkülöníteni a besúgást a szocializmusban, illetve a kapitalizmusban (Nemtelen, ÉS, 2019/50., dec. 15.). Szerintem a lényeges különbség a körülményekben található. Mert a kapitalizmusban az érvényesülés főleg a magánvállalkozásokon keresztül érhető el, míg az államszocializmusban, ahol nincsenek ilyenek, csakis az egyetlen párt által irányított közintézményekben. A hatalom keze pedig elér a vállalatokhoz, a kutató- és oktatási intézetekhez, a kultúrához, az élet minden területére. Innentől kezdve a kinevezések, megbízások, előléptetések ügye egy központi döntés (akkor úgy hívták, káderfejlesztés) kérdése volt. Ezért úgy gondolom, itt a besúgás rendszerét az erkölcsi deficiten túl jellemzi még egyfajta társadalomrombolás is. Arról van szó, hogy az átlagpolgár, aki megpróbál a ranglétrán szorgalommal, tudással és pontos munkával előrejutni, azt tapasztalja, hogy egyszer csak egy tehetségtelenebb, eredménytelenebb és butább embert helyeznek fölébe. Azt persze nem tudja, hogy az új főnök a belügytől kapja a fizetését mint szt. tiszt, vagy hogy rendszeresen jelentéseket ír kollégáiról. Nem érti, miért az kapja meg a szűkös anyagi forrásokat kutatásaira, miért az rendezhet filmet, miért azt küldik külföldre, miért azt hívják be a főnökök a bizalmas beszélgetésekre, miért az felügyeli mindenki munkáját, miért, hogy akármennyire igyekszik, nem tudja megelőzni. És akkor az emberen erőt vesz a reménytelenség, és megtanulja: nincsen korreláció a nyújtott teljesítmény és az elért eredmény között, és már nem igyekszik többé. Ekkor fellegzett be az egész társadalomnak.


AZ ELMÚLT ÉVTIZED: DIGITÁLIS BEKERÍTÉS, DIGITÁLIS JOBBÁGYSÁG, DIGITÁLIS FEUDALIZMUS

MÉRCE
Szerző: VARGA NEFELECS GERGŐ
2019.12.22.


Kedves olvasó,

Ez egy hosszú esszé lesz, így sanszos, hogy ha mobilról nyitottad meg, akkor nem fogod elolvasni soha, ha csak le nem mented későbbre. Ha asztali számítógépről, akkor az esélyeink valamivel jobbak, de alighanem fél percen belül átnyomsz egy másik ablakra, mert kaptál egy üzenetet, vagy csak elkalandozik a figyelmed. Még olyan húsz másodpercem van hátra, hogy itt tartsalak, de hidd el, hogy az alábbi írás fontos, és sajnos rövidebben – vagy képes formátumban – nehéz lenne összefoglalni.

Az elmúlt tíz évben ugyanis lezajlott egy digitális bekerítés, aminek a végeredménye egy digitális feudalizmus, ebben pedig te és én vagyunk a jobbágyok.

Pár nagy techóriás kisajátította magának az internet szinte teljes felületét, vele az összes felhasználóval, aminek eredményeképp a nyilvánosságunk pozdorjává zúzódott, az egykor volt szabad média haláltusáját vívja, és mindez a mi ingyenes munkánk révén jön létre.

Most arra vállalkozom, hogy elmondjam, mi, miért és hogyan történt az elmúlt tíz évben, hátha így fel tudunk készülni a következő évtizedre.

Külön ajánlom ezt az írást azoknak, akik az átlagnál tanultabbak és olvasottabbak. Tapasztalataim szerint közöttük erős az a meggyőződés, hogy műveltségük, tájékozottságuk okán őket ez a probléma nem érinti, hatalmukban áll kivonulni, ezen felül emelkedni, és hogy ez az egész rémálom elmúlik majd, ha visszatérünk a tényeken alapuló, racionális viták korába. Most azt hagyjuk is, hogy ez mennyire állt rozoga lábakon eleve, de fontosabb figyelmeztetés a szélhámosok első szabálya: az a legtökéletesebb célpont, aki azt hiszi, hogy őt nem lehet csőbe húzni. Márpedig itt mindannyiunkat csőbe húztak, legfeljebb a csalás csomagolása változik célcsoport szerint: más jár a vidéki nagymamának, és más a belvárosi értelmiségnek.

Nem szégyen hát beismerni, de nagyon veszélyes tovább tagadni.

Ha a mobilosok a cikket lementették, akkor kezdjünk bele.

Ahhoz, hogy a digitális bekerítést megértsük, előbb érdemes felidézni azt, hogy milyen volt az internet korábban, a Facebook előtt...

A LEGKISEBB FALVAKBAN ÉLŐKNEK IS KIUTAT MUTAT A FÜGGŐSÉGBŐL

ABCUG BLOG
Szerzők: ZSILÁK SZILVIA, PIVARNYIK BALÁZS
2019.12.22. 


Siposné Kohári Szilvia, az egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője munkája során a legkisebb településeken élőkről sem feledkezik meg, ők azok akikhez az addiktológiai ellátás másképpen nem jutna el. Mivel a legtöbb baj a családban kezdődik, ezért a segítő nem csak a szenvedélybeteggel, hanem az egész családdal törődik. Azt vallja, hogy a segítő folyamatban az egyik legfontosabb gyógymód a kommunikáció. Siposné Kohári Szilviát hivatásszerűen végzett szociális munkájáért 2019-ben Jószolgálat-díjjal jutalmazták. Leginkább azért örül a díjnak, mert végre egy kis figyelem szegeződik a szenvedélybetegségekre, amikről alig beszélnek egy olyan országban, ahol egymillió alkoholista él...

VÁJLINGBÓL TEPERTŐT ZABÁLÓ REZSIM

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.12.22.


Jó reggelt kívánok! A karácsony előtti utolsó vasárnapot tartjuk, de az idei évből sem maradt már sokkal több vasárnap. Amikor 5:34-kor ránéztem az órára, majdnem megsajnáltam magam, de aztán rögtön el is múlt. Eszembe jutott, hogy éjfélkor elnémult a Civil Rádió. Egy önkéntes alapon működtetett, pár ezer embert elérő független médiaorgánum. Lejárt a médiaengedélyük, a mára már kizárólag fideszes káderekkel feltöltött Médiatanács pedig nem hosszabbította meg a frekvenciaengedélyüket. Szűkül a nyilvánosság, már nem csak a szabad sajtó nagyobb szereplőit tapossák el, hanem a kicsiket is. Miért? Mert ők soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük. Ebben a szállóigévé vált orbánista hazugságban, bármennyire is agyonhasznált és fokhagymaszagú, tényleg benne van ennek az egész pacalpörköltszaftos, vájlingból tepertőt zabáló rendszernek a lényege. Amikor már egy, a Civil Rádióhoz hasonló, szabad szemmel alig látható kis függetlenség-sziget is kaviccsá válik a csilliárdos propagandagépezetet működtető állampárt cipőjében (hivatalos indoklás: a szolgáltató több jogsértést is elkövetett, emiatt a médiatörvény nem engedi a hosszabbítást), akkor ott a beteges paranoia van kormányon. Egyébként a Civil Rádió tényleg brutálisan megsértette a médiatörvényt, például a szöveg-zene arányát, illetve a magyar zenék arányát illetően...

CZOMA LÁSZLÓ: HARMINC ÉV ALATT VALAMI NAGYON FÉLRECSÚSZOTT

24.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2019.12.22.


Igazi rendszerváltó képviselő: függetlenként végigdolgozta az utolsó pártállami és az első demokratikus parlamenti ciklust. Miközben 27 évig igazgatta a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot, ő volt az a honatya, aki először szerzett parlamenti belépőt Antall Józsefnek és Torgyán Józsefnek. A Rendszerváltás 30 sorozatunkban ezúttal Czoma Lászlót kérdeztük.

Kalandosak voltak az ön képviselő-jelölésének körülményei. 1985-ben, valahogy nem volt egyértelmű, hogy önből parlamenti képviselő lesz.

Lehet, hogy sokak számára téves tanokat fogok hirdetni, de a rendszerváltozás valójában már 1985-ben megkezdődött, amikor a Hazafias Népfront két hivatalos jelöltje mellett a lakosság is javasolhatott további jelölteket. A Népfrontnak már meg volt a két jelöltje. Én meg kaptam pár telefont, hogy feltétlenül menjek el a jelölőgyűlésre Keszthelyen, mondván, a Festetics-kastély igazgatójának ott a helye.

Nem is tudta, hogy jelölni fogják?

Nem tudtam. A 11. sorban ültem, amikor megkérdezték, van-e bárkinek javaslata, hogy kit jelöljenek még. Egy köztiszteletben álló főorvos egyszer csak felállt, és bemondta az én nevemet meg azt, hogy egy év alatt milyen változásokat értem el a kastéllyal. Utána még 14-en jelentkeztek, hogy ők is engem javasolnának...

VASÁRNAPTÓL NINCS CIVIL RÁDIÓ

INDEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2019.12.21.


Vasárnaptól nem sugároz a Civil Rádió, vette észre a 444.

"Pár óráig sugározhat már csak adást a Civil Rádió az FM 98-as frekvencián. December 21-én éjfélkor lejár a médiaengedélye. A magyar újságírás történetének fontos állomása ez a megszűnés, éppen a médium kicsisége miatt az. A rádió, mondhatni jelentéktelensége miatt jelentős"

- írja a Facebookon Vicsek Ferenc műsorvezető-szerkesztő.

"Szabad szemmel alig látható kavics lehetett a hatalom cipőjében a frekvencia, ami amúgy alkalmas lett volna akár milliós hallgatótáborhoz szólni"

- áll a posztban. A rádiónál egyébként önkéntesek dolgoztak, és a műsorkészítők saját bevallása szerint néhány ezer emberhez jutottak el. A Médiatanács nem újította meg a szolgáltatási engedélyüket.A Civil Rádió FM 1995-ben indult, és Magyarország legnagyobb nem profitorientált rádióadójává nőtte ki magát, amely kiemelten foglalkozott kulturális témákkal...

ZAVAR AZ ERŐBEN, AKAD EGY KERESZTÉNY AZ AMERIKAI EVANGELIKÁLOK KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.21.


Meghasonlás támadt az evangéliumi (az evangélikusokkal való tévesztés miatt magyarul is 
egyre inkább fonetikusan “evangelikálnak” nevezett) keresztény mozgalomban, akik a hatalom- és pénzéhes vezetőik (többségükben milliárdos tévéprédikátorok) manipulációja és hazugságai következtében a világ immorális szörnyetegének, Donald Trumpnak a támogatói, méghozzá az erkölcs nevében. A Trumpot támogató evangelikál vezetők élharcosa a Trump szerint “kívül-belül szép” Paula White, a háromszor elvált prédikátornő, aki Trumpnak Atlantic City szállodai szobáiban adott bibliaórákat, s 3 és fél millió dollárért lakást is vett Trump toronyházában, hogy azonnal kéznél legyen, ha Trumpnak bibliaórára lenne szüksége. Paula White volt a budapesti Hit Csarnokban is nemrég fellépett Benny Hinn szeretője is.

De nem csak ilyen közismerten romlott és erkölcstelen emberek, hanem köztiszteletben álló evangelikál vezetők is Trump támogatására szólítottak fel, mert Trump pénzt, hatalmat és olyan befolyást ígért nekik a támogatásért cserébe, amilyet eddig egyetlen republikánus elnöktől sem kaptak meg. Trump korlátoltságára jellemző, hogy ezeket az ígéreteit be is tartotta, és szektás álpróféták őrültségeit, a Bibliát hamisító követeléseit támogatta, mind az izraeli szélsőjobboldal támogatásával, mind “erkölcsi” ügyekben, amelyekben a Biblia nem teszi az egyház feladatává, hogy az állammal avatkozzon nem hívő emberek erkölcsi életébe. Az egész mögött leginkább a hetvenes évek végén kötött paktum áll, amikor az evangelikál keresztény vezetők megállapodtak a republikánus párt támogatásáról, cserébe védelmet, pénzt és befolyást szerezve. Ehhez találtak ki “erkölcsi” indokokat, elsősorban az abortusz ügyét, amivel fanatizálni tudják az orruknál fogva vezetett hívőket, hogy a republikánusokra szavazzanak.

Az amerikai neoprotestáns evangéliumi (evangelikál) mozgalom a politikai katolicizmust meghazudtoló módon fonódik össze az állammal a republikánus párt révén, amely politikai céljaira használja fel őket. Az elvtelenséget és a korrupciót mi sem bizonyítja jobban, hogy az Antikrisztus előképét, a világ legerkölcstelenebb szörnyetegét is hajlandóak voltak támogatni, és azt hazudták a híveiknek, hogy Trump megtért ember. Mivel az erkölcstelenség visszaszorításának hazugságával tudják a hívők millióit rávenni arra, hogy az agyukat a konyhában hagyva szavazzanak vakon arra, akikre ők mondják, megrontották magát az evangéliumot, a kereszténység tartalmát is, mintha a kereszténység az erkölcsről és az evilág állami erővel történő megjobbításáról szólna. Az amerikai evangéliumi kerestzénység oda jutott, hogy tárt karokkal üdvözölné az Antikrisztust, ha megjelenne, és a melegek, az abortusz, a gendertudomány üldözését ígérné nekik (a vezetők pénzzel és hatalommal való kitömése mellett), amit szívesen meg is tenne.

Annál is inkább, mert az “erkölcsről” szóló farizeus tanítás a legkiválóbb formája annak, hogy az evangéliumot, a meváltást, a hitből való megigazulást, és ezzel az egész kereszténységet meghamisítsák. Ezért ma már nem kérdés, hogy az evangéliumi (evangelikál) keresztény mozgalom, amelynek legismertebb magyarországi része a Hit Gyülekezete, a Jelenések Könyvében található “parázna asszony”, a hamis egyház része lesz, amely a történelmi katolicizmussal a “közös értékek” mentén összefonódva majd az Antikrisztus világbirodalmán, a Fenevadon lovagol. Erre mondja a Biblia, hogy “fussatok ki Babiloból, hogy ne legyetek részesei a bűneinek”. Nem is olyan nagyon régen a Hit Gyülekezete még ugyanezt állította, azóta maguk is beálltak a “parázna asszony” hamis egyházába, és azonosultak Babilonnal, Jézabel varázslásával. Ők is egy keresztényfasiszta diktatúra, Orbán rendszerének támogatói lettek...

ŐRÜLT KÍVÁNCSISÁG KELL – INTERJÚ KADARKAI ENDRÉVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KRAUSZ VIKTÓRIA
2019.12.21.


Mániákus készülő, de ma már tudja, a túlzott felkészüléstől az ember elveszítheti az érdeklődését. Több száz televíziós és internetes interjúval a háta mögött újabb formátumokon gondolkodik. Februárban például élőben, színházban fog mélyinterjúkat készíteni. Beszélgetés Kadarkai Endrével.

Milyen érzés, amikor „akasztják a hóhért”? 

Én kérdezni szeretek. Válaszolni egy másik szerep, ráadásul nem is tartom magam különösebben érdekesnek. Tesz az valamit hozzá, ha a kérdezőről többet tudunk? Szerintem nem, de lehet, hogy ez csak szemérmesség a részemről. Valószínű, jövőre ez változni fog, annak köszönhetően, hogy Kende-Hoffherr Krisztinával, az ország szerintem első számú sztármenedzserével folytatom az utamat. 

Egy kikötésed volt: politikáról ne kérdezzelek. Miért? 

Nem tisztem erről megnyilvánulni. Több mint 15 éve úgy vagyok jelen riporterként, hogy nem derült ki a politikai preferenciám a nézők számára, mert nem is fontos. Van véleményem, de ezt csak a bará­taimmal osztom meg, egyébként nem is vagyok politizáló alkat. Vigyázok, hogy ne legyen pártpolitika a műsoraimban sem, engem az emberi motivációk érdekelnek. 

A napokban zajlott egy tüntetés a fővárosban: több ezren álltak ki a kultúra szabadságáért, a színházakat még rosszabb helyzetbe taszító törvénytervezet ellen, a független társulatok mellett. Másnap a képviselők megszavazták az eredetinél egy fokkal enyhébb törvényt. Általában művészekkel, színészekkel beszélgetsz, tehát szakmailag is érinthet. 

Nem foglalok állást ebben a kérdésben. Egyszerűen nem dolgom ele­mezni politikai eseményeket. Nekem a kérdezés a dolgom. 

A Nap-keltében kezdted a riporteri szakmát 18 évesen, később évekig az akkor Széles Gábor tulajdonában lévő, erősen jobboldali EchoTv-ben volt két műsorod, amiket aztán vittél magaddal a Story Tv-be is, most pedig a Klubrádióban is hallható vagy. Mindenhol megvolt a szabadságod? 

Sugalmazások voltak majdnem mindenhol, de ezek nagy része nem ütközött az elveimmel. Illetve, amikor igen, akkor nemet mondtam. De mivel visszafelé nem szoktam lövöldözni, nem mondok részleteket. Alkalmatlan is lennék arra, hogy valamilyen politikai koordináta-rendszernek megfelelve készítsek műsort. Sosem voltam és nem is leszek kiszolgálója semmilyen politikai célnak. Mindig a szakmaiságot tartom szem előtt, ez a hitelesség egyik záloga, szerintem...

ÉS AKKOR MEGTUDTUK, HOGY MAGYARORSZÁGON NINCSENEK OLIGARCHÁK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.12.22.


Aláírta Áder János a tb-törvényt; Mészáros Lőrinc elmondta, hogy soha nem volt üzleti kapcsolata Orbán Viktorral, Csányi Sándor pedig azt, hogy rosszul értelmeztük az oligarcha szót; végre megszavazták a Brexit-megállapodást. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hiába kérte a Magyar Orvosi Kamara, hogy ne tegye, Áder János aláírta a tb-törvényt. Így jövő októbertől ha egy beteg már három hónapja tartozik az egészségügyi járulékkal, már nem csak a hátralékot hajtják be rajta, hanem kifizettetik vele a kezelését és a gyógyszereit, vagy ha nem tud fizetni, akkor – a sürgősségi eseteket leszámítva – nem látják el. Kincses Gyula, a MOK elnöke azt nyilatkozta: abban bíznak, hogy a törvénymódosítás életbe lépéséig hátralévő tíz hónapban a végrehajtási rendelettel betegbarátabbá tudják tenni a rendszert, és korrigálják a mostani hibákat.

Kincsessel még a tb-törvény kihirdetése előtt készítettünk interjút. Ebben arról beszélt: a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell, de ez nem járhat egészségkárosodással, és nem hozhatják olyan helyzetbe az egészségügyi dolgozókat, hogy „a köztartozás behajtásának konfliktusai rajtuk csattanjanak”. Azt is elmondta: az tűnik reálisnak, hogy 2020 végén, de legkésőbb 2021 elején legyen egy nagyobb összegű béremelés az egészségügyben...

ÉVVÉGI LELTÁR A GAZDASÁGRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2019.12.22.


Bár az esztendő egészéről még nem ismerjük a makro-statisztikai adatokat, a rendelkezésre állókból is vázolható a magyar gazdaság 2019. évi teljesítménye. Úgy néz ki, hogy jó időszakot zárhatunk, hiszen a magas a növekedési ütem ellenére nem borult fel az egyensúly.

A bruttó hazai termék, amely hetedik éve növekszik, 2018 után idén is öt százalék közelében nőtt. Annak ellenére, hogy Németország – amelyhez gazdaságilag erősen kötődünk – lendülete megbicsaklott. A viszonylag jó GDP adattal nem voltunk egyedül az unióban, bár kétségtelen, hogy az élvonalba sorolódtunk, hiszen az egykori szocialista országok teljesítménye is 3-4 százalék körül szóródott. A magasabb növekedésre annál is inkább szükségünk volt, mert mi zárkóztunk fel a legkevésbé az utolérési célnak tekintett német/osztrák gazdaságokhoz a 2004-ben és 2007-ben unióhoz csatlakozott, rendszerváltó országok körében.

A hazai dinamikát elsősorban a belső kereslet fűtötte. Így a beruházások kétszámjegyű bővülése, amelyben ezúttal az uniós pénzek szerepén túl a cégbefektetések élénkülése is meghatározó volt. A feldolgozóipari fejlesztések végre érdemben bővültek, ami ellentmondott a többek által válságot vizionáló közeljövő képének. Ám az e körhöz tartozó cégek beruházásai sem tudták legyőzni a „Művészet, szórakoztatás, szabad idő” ágazatba sorolt befektetések (ide tartozik a sport) évek óta legmagasabb növekedési ütemét. Az utóbbiak 2015 óta több mint 300 százalékkal nőttek, a versenyképesség szempontjából eminens feldolgozóipariak viszont csak alig 80 százalékkal...

KÖVÉR ELVTÁRS BREHMJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.22.


Kövér elvtárs interjút adott egy közpénzből eltartott, kézivezérelt nyomdaipari terméknek – lánynevén Magyar Hírlap -, amelyben kijelentette, hogy a gyűlölet nem pálya, azzal nem megyünk semmire, majd ezzel a lendülettel végzett állattani besorolást ellenzéki embereken. Karácsony főpolgármestert kiskutyához hasonlította, Hadházy Ákost viszont nem találta meg a Brehmjében. Róla szó szerint így vélekedett: „Zoológiai besorolása szerint Hadházy Ákos, 
nincsen párja széles e világon”.

Hogy ez épp mi akart lenni, hejderutyutyus falvédőszöveg vagy félrészeg óbégatás, az innen el nem dönthető, de a költő azt akarta kifejezni vele, hogy Hadházy olyan organizmus, amit nem tart számon semmilyen szakirodalom. Ezzel beismerte, hogy egyéniség, ami egyben elismerés is, de Kövér elvtársnak nincsen ahhoz érkezése, hogy ezt fölfogja. A pártiskolán ilyet nem tanítottak, amikor Kövér elvtárs a tudományos szocializmust szítta magába dialektikus materializmussal elegyest.

Állatokhoz hasonlítani az embert, kitűnőségét vagy alávalóságát állati tulajdonsággal bemutatni nem újkeletű. Az indiánok tele voltak bölényekkel és sasokkal, rókákkal és prérifarkasokkal, míg ez ellen a szemükben patkány volt, amire ma is van példa. Erdogan elődeinek a hős magyar várvédők birkák voltak egy rozzant akolban, illetve hitetlen kutyák, pedig ők is keresztények lettek volna, vagy mi a franc, de ma nem ez az irány, úgyhogy ugorgyunk, mint Pósalaki bácsi.

Karácsony főpolgármester Kövér elvtársnál pubertáskorú kutya, aki körbehugyozza a területét. Én nem ismerem a pubertáló kutyák lélektanát, de ők nem nagyon szoktak vizelettel területet megjelölni, inkább bepisálnak, aminek a gazdi nem örül, és súrolja a szőnyeget, hogy a felesége le ne ordítsa a fejét. Felnőtt állatok szoktak ilyen territóriumosat játszani, de a városi kutyák azt sem, nekik a gazda jelöli ki a kerti vagy szobai birodalmukat, de még csajt is ő választ számukra.


Kövér elvtárs hasonlata tehát elbaltázott hasonlat, a szándék viszont érthető. Hadházy még az élőlény névre sem méltó, Karácsony pedig figyelembe sem veendő háziállat, akinek most még engedi a gazda, hogy csóválja a farkát, de majd rálép arra. Kövér elvtársnak ismét elővillant az elképesztően nagy egója és őstulok volta – ha már itt brehmezünk -, de azt se feledjük, hogy mind, aki nem szavaz rájuk, megkapja a besorolását, te is, nyájas olvasó...

ITT OLVASHATÓ