2016. október 15., szombat

MARQUARD EGYSZER MÁR TÖNKRETETT EGY LIBERÁLIS, BALOLDALI LAPOT

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: jdesi
2016.10.15.


Néhány nappal a Népszabadság pánikszerű bezáratása után kiderült, eladták a Népszava kiadói jogát a svájci Jürg Marquard cégének.

Az utóbbi üzletről nem sokat lehet tudni – miért is lehetne egy újság eladását átlátni, ugyan már – a találgatások két síkon mozognak.

 • Az egyik szerint akkor megmenekül a Népszava, mégiscsak lesz pénz, marad egy baloldali lap.
 • A másik verzió állítja, Marquard (a képen)a Népszava Pecinája. A dolga az, hogy kellő időben közreműködjön a lap bezárásában, addig pedig a számlát valószínűleg fideszes strómanok állják.
 • Ezen találgatások kombinációja, hogy valójában Simicska kaparintotta meg a lapot, hogy ezzel is borsot törjön g-s állandó jelzőjű barátja fitos orra alá.
Végülis Simicskának van érdekeltsége a politikai lappiacon, és a nem is olyan távoli múltban párszáz millióval kisegítette már a Népszavát.
Közel 20 évig dolgoztam a Népszavánál, egy tucat évig a főszerkesztő-helyettese voltam. Habár egyik pillanatról a másikra úgy vágtak ki két perc alatt, ahogy egy segédtakarítót sem illik, drukkolok a Nápszavának.

Akad még ott egy két-pajtásom – nem sok –, és azt is tudom, fontos szerepe lehetne a sajtószabadság legalább részbeni fenntartásában. (Nem nagyon van és sajnos nem is nagyon lesz neki sajnos, és valószínűleg. De reménykedni szabad.)
Arról nem is beszélve, hogy a Népszava a baloldali progresszió fontos történeti része volt pályája egy részén. Én büszke voltam rá, amíg ott dolgozhattam.

A Népszava régóta eladó, tőkére, gondos gazdára lenne szüksége. Fenyő János 1998-as meggyilkolása óta, röhejes, de ilyenje nem volt. Hányódott, hol lassabban, hol gyorsabban pusztult lefelé, de azért mindig akadtak olyanok, akik szépen gyarapodtak a Népszavából, miközben az ott dolgozók többsége mind nehezebb, sokszor egészen reménytelen helyzetben sínylődött, s csak ügyszeretetből vagy jobb híján tartott ki. Ha kitartott. Mert rengetegen elmentek, nem is mindig a legrosszabbak...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző Úr Anita
2016.10.15.


Az értelmi képesség, az intelligencia mérésére használt IQ a 90-es években és a 2000-es évek elején még nagy sztárfogalom volt. Mindenki kíváncsi volt rá, hogy mennyi az övé (biztos több, mint a szomszédé), egyetemisták versenyeztek nemzetközi IQ-versenyeken és mindenható mérőszámként volt számon tartva a szakmai sikeresség előrejelzésére. Aztán az utóbbi 15–20 évben mintha megingott volna az IQ egyeduralma a személyes képességek mérésében. Berobbant a köztudatba az érzelmi intelligencia (EI) fogalma és a vezetői tréningek egyik kedvenc fejlesztési területe lett. De mi is valójában az érzelmi intelligencia és hogyan fejleszthető? A téma hazai szaktekintélyét, Dr. Balázs Lászlót, a Dunaújvárosi Egyetem tanszékvezető főiskolai docensét kérdeztem egy interjúban, aki doktori fokozatát a szervezeti kultúra és az érzelmi intelligencia kapcsolatának vizsgálatából szerezte, és 2014-ben jelent meg Érzelmi intelligencia a szervezetben és a képzésben című könyve. László egyben kedves ismerősöm is, akivel évekkel ezelőtt együtt végeztük a trénerképzőt, és személyes tapasztalataim alapján a hitelességét ebben a témában csak megerősíteni tudom.
 
Mi az érzelmi intelligencia (EI), hogyan definiálnád közérthetően?
 
Az érzelmi intelligencia kutatásában napjainkra két megközelítése körvonalazódott a fogalom definiálásának. Szűkebb értelemben – tényleges intelligenciaformaként kezelve – az érzelmek észlelését, megértését, kezelését és az érzelmekből nyert információk gondolkodásba való beépítését jelenti. Tágabb értelemben az érzelmi és szociális kompetenciák összességeként írható le. Kutatásaim során én az utóbbi, tágabb megközelítés mellett köteleződtem el, miszerint az érzelmi intelligencia olyan tudás és képességek sorozata, melyek hatással vannak arra, hogy valaki meg tudjon birkózni a környezeti hatásokkal
 
Hogyan mérhető? Laikusként is hozzá lehet férni érzelmi intelligenciát mérő, szakmailag hiteles tesztekhez?
 
Mérhető például tesztekkel, szituációs játékokkal, illetve sok esetben beszélgetésekkel, interjúval is el lehet indulni. A szókincs, a szóhasználat, a fogalmazás jó kiindulópont lehet egy ilyen méréshez, de pontos eredményeket elsősorban validált kérdőívekkel nyerhetünk. Vannak az interneten is hozzáférhető, állítólag az érzelmi intelligenciát mérő tesztek, azonban ezek eredményei megkérdőjelezhetők... Nincs tudomásom olyan mérőeszközről, amely szabadon hozzáférhető lenne.
 
Hogy fejlődik életünk során az érzelmi intelligencia? Mennyire fontosak a gyerekkori tapasztalatok?
 
Az érzelmi intelligencia a kor előrehaladtával más intelligenciaformához hasonlóan fejlődik. A csecsemő születésétől kezdve folyamatosan (meg)tanulja általánosítani az érzelmi megnyilatkozások mintáit, melyeket a környezetében tapasztal. Gondoljunk csak arra, ahogy az édesanya a gyermekére mosolyog, kifejezve ezzel szeretetét és boldogságát. Egy ilyen érzelemkifejezés egyértelmű és a későbbiek során általánosítható tapasztalás. Például az ilyen érzelmi megnyilatkozásokat alkalmazza később a gyermek más, az eredetitől eltérő helyzetekben, legyen szó akár embereken megjelenő érzelmek értelmezéséről vagy művészi alkotások által keltett érzelmi tartalmakról...
 

ÚGY LÁTSZIK, ORBÁN MÁR TÉLI OLIMPIÁT IS AKAR: SÍPÁLYÁT CSINÁLNAK A LEGSZEBB FŐVÁROSI STRANDBÓL

MAGYAR NARANCS - NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.15.


Meg persze focipályát, mert azt ma senki nem meri kihagyni.

Még hogy ez következmények nélküli ország lenne? A tomboló hülyeségnek igenis, beláthatatlanok a következményei.

Sípálya lesz a Csillaghegyi strandból – nem hiszik? Nézzenek utána a Közbeszerzési Értesítőben, mint tette ezt tegnap az Átlátszó.

„A Közbeszerzési Értesítőben október 12-én egészen különös ajánlattételi felhívás jelent meg: A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. közbeszerzést írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén létrehozandó sípálya, valamint futballpálya építésére és üzemeltetésére, hasznosítására. Havi 686 millió forintért adnák koncesszióba a két létesítményt 15 évre” – írja a tényfeltáró portál.

Ahonnan azt is megtudhatjuk, hogy a nagy ívű álom, aminek jelentősége tényleg csak a magyar gyapotmezőkkel, dúsan termő alföldi narancsligetekkel, s a chileieknek vagonszámra eladott ropogós cseresznyével mérhető, természetesen a mi pénzünkből szökken majd szárba: „Azért kívánjuk 15 éves időtartamra kötni a szerződést, mert így nem zárjuk ki a tao-forrásból üzemeltető társaságokat, szervezeteket.” Hát így, letaózva, ahogy a NER-ben szokás.

S ezért nem drága a főváros egyik legklasszabb – s nem mellesleg a második legöregebb – strandja sem. „A budai oldalon lévő három nagy északi strand közül a legnagyobb. Tiszta, langyos – mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes – ásványvizén kívül változatos domborzati viszonyaival is kitűnik a fővárosi strandok közül. A fákkal sűrűn beültetett, erdőszerű részek váltakoznak teraszosan kialakított napozóterületekkel.” (Forrás)...

ITT OLVASHATÓ

SZÁZEZER KÖZALKALMAZOTT KIRÚGÁSÁVAL NEM OLD MEG SEMMIT, CSAK MÉG TÖBB DOLGOZÓ ÉLETÉT TESZI TÖNKRE A FIDESZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.10.15.


„10 év alatt 1 millió új munkahelyet ígértem, talán még azok is kinevettek, aki ránk szavaztak” – merengjünk el egy pillanatra Orbán Viktor melldöngető büszkeséggel előadott önfényezésén, és közben jusson eszünkbe, hogy épp a minap jelentették be, hogy az állami szférában százezer munkahely szűnik meg hamarosan. Kinek van kedve nevetni?

Nemrég Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese újra előhozakodott azzal, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében akár 100 ezer embert is áttehetnek a közigazgatásból a piaci szférába.

Akár pezsgőt is bonthatnánk, örülve annak, hogy a kormány végre önmérsékletet gyakorol – hiszen épp a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése után kezdett el őrületes mértékben növekedni az államapparátus, igazi bürokrácia-nagyhatalommá téve Magyarországot. Hazánk az utóbbi években jócskán többet költ egyébként a saját működtetésére, mint például az oktatásra vagy az egészségügyre, így logikusnak tűnne, ha végre valóban csökkentésbe fognának.

Csakhogy ne örüljünk korán: az a százezer közszolga, akinek az elbocsájtását tervezik, ugyanis munkahelyüket elveszítő emberek óriási tömege. Akiket a kormány a versenyszférába terelne át – már csak az a kérdés, hogy ugyan mégis hova?

Annyit Csepreghy elárult már, hogy a leépítések nem érintik majd a fegyveres erőket és az egészségügyet, de az állami vállalatok munkatársait igen. Egy korábbi tervezet szerint pedig elsősorban a minisztériumok alatt működő központi hivatalok és a költségvetési szervek kezdhetnek felkészülni az elbocsájtási hullámra. Vagyis főként adminisztrációs alkalmazottakról van szó...

ITT OLVASHATÓ

ITT VANNAK A 420 MILLIÁRD FORINTOS ÉPÍTŐIPARI GIGATENDER ELSŐ NYERTESEI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.10.15.


Megszülettek az első eredmények a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárd forintos gigatenderén. A felcsúti polgármester cégén kívül megbízást kapott az EuroAszfalt Kft., Swietelsky, a Penta, és az A-Híd is. A Penta és az A-Híd két-két régióban, az EuroAszfalt háromban is nyert a térségenként 70 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzéseken.
 
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) március közepén írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósítandó szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére.
 
Kapcsolódó cikkünk:
Ezeken a tanácsadókon fog múlni 420 milliárd forint sorsa – bemutatjuk a gigatender bonyolítóit
Már a tender kiírásakor egyértelmű volt, hogy a nyertesek nagyon jól fognak járni, mert a megbízás négy évre szól. Magyarországon korábban még soha nem volt ekkora értékű közbeszerzés, emiatt a kiírás ellen több ellenzéki párt is azonnal tiltakozott, mert szerintük a kormányzat így akarja több száz milliárd forinthoz juttatni a csókos cégeket.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben október 15-én megjelent eredménytájékoztatók alapján a félelmek nem voltak alaptalanok. Az NFP ugyanis közzétette, hogy a hatból négy régióban kik nyerték a térségenként 70-70 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzéseket.
A felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. az észak-magyarországi régióban dolgozhat majd más cégekkel közösen 2020-ig...

ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZAVA - ISTEN SZAVA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.15.


Nos, hát akkor elért idáig is a fülkeforradalom.
A Nemzeti Együttműködés Rendszere precíz rendszer, nem hagyja, hogy ha Nagyurunk egyszer elkezd a zavarosban halászni, akármelyik halacska megbújhasson a meder alján.
A módszer másnak tűnik, mint a Népszabadság esetében, itt nem azonnali kivégzésről van szó, de a dolog végső kifutása számomra nem kérdéses: 2018-ig el kell tűnnie a média-palettáról, még akkor is, ha patinásabb mint a magát középre pozicionálni igyekvő, mértékadó balközép napilap volt.
Nem az ő hibájuk, hogy az attrakció nem sikerült, a külső körülmények voltak kedvezőtlenek, hiszen nem nagyon lehet túlzott mértéktartással írni a demokrácia szétveréséről és a mindent felzabáló korrupcióról, a maffiáról.
Így aztán ha szándékos volt, ha nem, tartalmukban demokrata és baloldali írások születtek. A cégérre lehet bármit írni, egy bolt jellege úgyis az áru mibenlétén dől el.
Ki lehet írni egy boltra, amelyik diktatúrát árul, hogy demokrácia-bolt, egy újságra is, hogy mértéktartó, ha a valóságról írva nem tudnak a munkatársai másról írni, csak a felháborító, pimasz, mértéktelen rablásokról, az elit adóbefizetéseid feletti marakodásáról.
No, de ennek vége, a Népszabadság befejezte a kötéltáncot, elteheti a colstokot, mellyel a két politikai oldaltól való távolságot méricskélte, ment a levesbe, mert a hatalom számára kevés volt a tárgyilagosság bizonyítása, ennek az embernek a teljes behódolás és céljai gátlástalan szolgálata kell.
Neki nem Murányi Andrások kellenek - ha már András, legyen Bencsik!

A Népszavával még ennyit sem kell bíbelődni, hiszen - noha nem szélsőséges, de egyértelműen baloldali napilap, és hogy a jelenidejű fogalmazás helytálló-e, az majd csak hétfőn derül ki.
Eladják ugyanis a Népszava kiadói jogát, aztán az új tulajdonos majd eldönti, hogy ki maradhat a szerkesztőség tagjai közül és ki nem, mint ahogy eldönti majd a lap jellegét és - politikai napilapról lévén szó - a lap politikai irányvonalát is.
Lehet, meg se kell szüntetni, hiszen a lap olvasói bánatos nyuggerek, akik boldogan beszopták a rezsicsökkentést, meg a migránsozást is, hát miért ne szopnák be Kelemen Annácska sztár-allűrjeit?
Majd kicsit elmegy a lap a bulvár felé, az olvasói véleményeket kicsit megszűri majd az új szerkesztőség, a politikai hírek részére pedig találnak majd új szerkesztőt, hiszen a TV2-nél is találtak alkalmas személyt, ha jól belegondolunk.
A lap elbulvárosítása csak opció.
Nekem azért jutott eszembe, mert a lap új gazdája a Marquard Média lesz, melynek portfóliójába - Playboy, Eva, Joy - parádésan beleillik a vérproli Népszava, melyet ugyan beültethetnek fodrászhoz, jöhet a manikűr-pedikűr-walkűr, pipiskedhet ezután mint Rogán Cili a helikopteren, de ez se mossa le soha róla, hogy ez a lap a kelkáposzta és macskahúgy szagú lépcsőházak kérges kezű népének lapja.
Kár érte...


ITT OLVASHATÓ

EGÉSZ PÁLYÁS LETÁMADÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.10.15.


A médiaháború lassan 1990 óta tart, hosszabb, de inkább rövidebb tűzszünetekkel, fegyvernyugvásokkal, azonban minden jel arra mutat, hogy rövidesen véget ér. Ne tessenek pezsgőt bontani: nem médiabéke következik, hanem – nagy valószínűséggel – a független sajtó teljes felszámolása.

És ha nem lesz kivel háborúzni, értelemszerűen béke lesz.

Azt tetszik hinni, hogy az egész a Népszabadsággal kezdődött? Dehogy is. Az egész 1993-ban kezdődött, mikor Orbán Viktor képtelen volt megérteni, a székház-ügy miatt miért fordul ellene a korábban őt kedvencként kezelő sajtó, miért nem hazudik a kedvéért. Tán azért, mert azt sajtóban nem szabad. Akkor fészkelte be magát a mostani miniszterelnök elméjébe a rögeszme, miszerint a magyar szabadelvű sajtó egy összeesküvés, és csak másik összeesküvéssel, egész pályás letámadással lehet legyőzni.

És lőn: a második médiaháború (az elsőt a sajtó vívta az Antall-kormánnyal) első áldozata a Kurír volt, 1998-ban, melyet az Orbán-kormány szüntetett meg. De most ne írjunk történelmet, ugyanis az aktuális helyzet érdekel minket, és az nagyon fenyegető.

Azt tetszenek hinni, akkor a mostani krízis kezdődött a Népszabadsággal?

Tévedni tetszik.

A 168 órával kezdődött, melyet a Brit Media Kft. vásárolt meg, 2015. novemberének elején. A Brit Media erősen érdekelt az ATV tulajdonlásában is, ilyenformán várom a 168 órában az első családi interjút Vona Gábor lakberendezőjének ángyával. Különös tekintettel a vizslakölykökre. Bár, változnak az idők, lesz még azokból orosz agár. A lapnál azóta voltak személyi változások (elég komolyak), megszűnt a blog-szolgáltatásuk – akár a Népszabadságnál.

A Népszabadság ügye is körülbelül akkor kezdődött, de időbe telt, míg sikerült tető alá hozni egy ekkora cég eladását, majd megsemmisítését. Hosszú ideig úgy tűnt, fennmaradhat a lap, aztán hirtelen szembesültünk a csapással.

Tüntettünk, ahogy annak idején tüntettünk az Origo mellett is, aminek aztán nem volt sok látszatja: a médium fennmaradt ugyan, bár az eredeti munkatársak nélül, és elmondható, hogy mára az MTI-hírek legnagyobb hazai felhasználójává nőtte ki magát, a Magyar Idők mellett, ők azok, akik a kincstári hírekből még a sajtóhibát is közlik.

Tegnap azonban egyszerre tudtunk meg több sokkoló hírt is.

Az első vitán felül az, hogy eladták a Marquard Média Magyarország Kft.-nek a Népszava kiadási jogát. Az új tulajdonos nagy változásokat tervez, jövő héten egyenként fognak elbeszélgetni az ötven munkatárs mindegyikével. (Ötven – de ebből kilencen a kiadói részlegen dolgoznak, és a többiek között is akad adminisztrátor, tehát magát a lapot gyakorlatilag huszon-valahányan készíthették). Tapasztalt sajtóróka vagyok, tudom, ez mit jelent. Három végkifejlet várható, három forgatókönyv játszódhat le.

1. A Marquard egyszerűen megszünteti a lapot és kész.
2. A Marquard eladja a lapot egy strómannak, esetleg pont Pecinának, és az szünteti meg.
3. A Marquard úgy gondolja, a Népszava profilja nem felel meg a portfóliójának, hiszen ők adják ki például a Playboyt is minálunk, mindenkit elbocsátanak, kivéve a sportrovatot és három egyetemistát, akik sztárhíreket fognak írni félállásban, elbulvárosítják a lapot, a régi olvasók elmenekülnek, újak nem fognak jönni, fél év alatt olyan ráfizetéses lesz, hogy meg kell szüntetni.

A negyedik verzió az lehetne, hogy a demokratikus meggyőződésű multi nem változtat a lapon semmit, ellenben feltőkésíti, hogy támogassa a szabad magyar sajtót, de már majdnem ötven éves vagyok, és gyermekkoromban is nehezen tudtam elhinni a tündérmeséket, erre sem fogadnék nagyobb összegben.

Nos, ezek szerint a Népszavának – is – vége.

Megszűnt Magyarországon a nyomtatott független napi sajtó.

Akkor most győztek a birodalmiak, és megpihennek a TIE-vadászok?

Dehogy pihennek, az egész pályás letámadás, az őrjöngő pergőtűz folytatódik, most következnek a hetilapok...


ITT OLVASHATÓ

TÜNTETÉS UTÁN, DÖNTÉS ELŐTT: MI VÁRHATÓ A RÓMAIN?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.10.15.


Egy hétfői kerekasztal-beszélgetésen az illetékes főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy reméli, néhány hónapon belül megtörténik az első kapavágás, vagyis elindul a mobilgát építése. Azt hivatalosan továbbra sem tudni, mi akasztotta meg nyár végén a projektet, így arról is csak valószínű és kevésbé valószínű feltevések vannak, hogy mi történik a következő 3-6 hónapban.

Előzmények

Tarlós megköszönheti a civileknek, hogy nem épített eddig gátat
Most kéne abbahagyni? A főpolgármester rugalmas elszakadása a római-parti mobilgát-koncepciótól
Súlyos kockázatokat hallgat el az Országos Vízügyi Főigazgatóság Római-parti jelentése
Zöld-díjat nyert az atlatszo.hu a Római-partról szóló cikksorozattal
Római-parti mobilgát: iszapbirkózás a közmeghallgatáson
“A mobilgát jó találmány, de nem a Rómaira való” – civilek az árvízvédelemről
Káosz a koncepcióban: árvízvédelmi tervek a Római-parton
Katasztrófát okozhat a Római-parti mobilgát – figyelmeztetésre sem lesz idő
Frissen alapított pályázó, összetákolt előterjesztés – így adták el a római-parti csónakházakat
Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullámtérben
Római-parti mobilgát: kinek áll érdekében?

A Magyar Építőművészek Szövetsége szervezett kerekasztal-beszélgetést a Római-part jövőjéről. A vita nem ígérkezett túl izgalmasnak, a meghívott vendégek álláspontja mondhatni közismert: az építészek a Római feltétlenül megőrzendő egyedi értékéről beszéltek, hogy a partra épített gát épp a területben rejlő fejlesztési potenciált öli meg; a helyben csak szállodásként emlegetett, harciasan mobilgátpárti Egry Gábor nagyvállalkozó az élet-és vagyonbiztonságról, Ébert Ágoston építész, a parti gátat ellenző helyi civilek egyik vezéralakja pedig a parti védmű abszurditásáról értekezett.

A diskurzus akkor kezdett érdekessé válni, mikor a moderátor Osskó Judit megszólította a közönség soraiban ülő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest, a gátügy fővárosi főfelelősét, mondaná el a véleményét. Szeneczey először felmondta a kötelezőt az itt élők védelméről, meg a demokratikus procedúráról, amelynek eredménye lesz a mobil gát, de persze a természeti értékek is mind meg lesznek óva, egyebek. A városházi PR-nál jóval érdekesebbek voltak azok a kérdések, amelyekre a gátügyi illetékes nem tudott válaszolni.

Például arra, hogy pontosan milyen új tényező miatt akadt el a tervezés-engedélyeztetés folyamata? Politikai értelemben vett válasz persze volt, ugyanaz, amit Tarlós főpolgármester és a főváros sajtósai hajtogatnak: a megemelt mértékadó árvízszint (MÁSZ) miatt magasabbra kellett tervezni a gátat, és ez nem várt műszaki problémákat okozott...


ITT OLVASHATÓ

KALANDOK A SÜLT VAJ HAZÁJÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Susan
2016.10.15.


Az amerikai Délről az embernek a hatalmas birtokok, a kissé nehéz, de nagyon ízletes ételek és persze a meleg jut eszébe (meg még egy csomó minden, de most hirtelen elég ennyi). Susan mai posztja után kicsit többet is látunk belőle, persze a felsorolás minden tétele megjelenik majd.

„A Határátkelő régi „törzsgárda tagjai” talán emlékeznek azokra a posztjaimra, amelyeket a nyugati parti kirándulásainkról írtam. Már régóta vágytam rá, hogy végre eljussak a keleti partra is, ami most megadatott.

Férjem rokonai szerveztek egy „reunion”-t, ami amerikai családok körében eléggé elterjedt szokás: az egymástól több száz vagy akár több ezer km-re élő családtagok időnként összejönnek, és vérmérséklet, családi hagyomány, pénztárca, anyós-após-meny-vő és egyéb rokoni kapcsolat minősége függvényében megpróbálnak pár kellemes órát, napot, vagy akár egy hetet eltölteni együtt, hogy aztán a következő pár évre legyen elegendő emlék, fotó, na meg beszédtéma arról, ki mennyit öregedett, hízott/fogyott, elvált, újraházasodott, stb., stb.

A tervezett program nemcsak férjem unokatestvéreinek meglátogatását jelentette Észak- ill. Dél-Karolinában, hanem bónuszként egy kellemesnek ígérkező óceánparti kikapcsolódást is, így természetesen kapva kaptam az alkalmon.

Persze nem tudtam megtagadni a természetem - a „travel bug” (aka „miért nem indulunk máris”) azonnal elkezdett mocorogni bennem, és kb. fél órával a jó hír után máris nekiláttam tervezgetni, mit is kéne megnéznünk, felfedeznünk a két déli államban az Atlanti-óceánnál.

Miután átszeltük a kontinenst röpke 4-5 óra alatt (persze ehhez repülőre kellett ülni :)), Észak-Karolina fővárosában, Raleigh-ben landultunk, hogy a hétvégét ott töltsük az egyik rokon családnál.

A dél-kaliforniai sűrűn lakott városokhoz, 6-8 sávos autópályákon araszoló forgalomhoz, és a nyár végére jellemzően sárgásbarnára száradt növényzethez szokott szememnek fantasztikus felüdülés volt látni a tágas tereket, nagy, és csodálatosan zöld tájat, erdőket, a gyér forgalmat…"


ITT OLVASHATÓ

POKOLI HÉT ALEPPÓBAN (18+)

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.10.15.


A múlt hét viszonylagos nyugalma után kedd óta ismét hevesen bombázzák orosz gépek Aleppó lázadók kezén lévő, ostromgyűrű alá vont kerületeit. A körbezárt területen mintegy negyedmillió ember él áram- és vízszolgáltatás nélkül, miközben állandósult a gyógyszer- és élelmiszerhiány is. Szeptember 19. óta a városrészben 358 civil vesztette életét, az ENSZ szerint közülük több mint száz gyerek.


Kedd

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának igazgatója, Rámi Abderrahmán szerint
„ez a leghevesebb orosz légitámadás azóta, hogy a szíriai hatalom október 5-én bejelentette: csökkentik a város keleti része elleni bombázások számát.”

Aznap az intenzív légitámadásokban legalább 41 ember, köztük öt gyerek vesztette életét Aleppóban...


ITT OLVASHATÓ

AZ MSZP BÚCSÚZÓUL LEHÚZ MÉG EGY BŐRT A NÉPSZAVÁRÓL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.15.


A Népszava pont olyan elvszerű és komoly szándékú szakmai befektető kezébe kerülhet, mint a Népszabadság. A tranzakciót pedig a Fidesz fizeti.

A Népszava minden bizonnyal pont olyan elvszerű és pontosan olyan komoly szándékú szakmai befektető kezébe kerülhet, mint a Népszabadság, és minden jel arra utal, hogy a gazdaságilag nehezen és a magyar viszonyok ismeretében pedig egyáltalán nem érthető tranzakció számláját végül valamelyik Fideszes oligarcha fogja állni a mellényzsebéből, vagy baráti állami és magáncégek hirdetéseiből, hogy szükség esetén a kedves vezető eldönthesse, mikor zárják el a szerkesztőséget a Népszava munkatársai elől, ahogy tették azt a Népszabadság esetében. Viszont amíg hasznosnak és kifizetődőnek látszik, a lap életben tartásával fenntarthatják az ellenzéki sajtó létezésének látszatát ország és világ előtt, ahogyan teszik azt a parlamentben a demokráciával az ellenzéki pártok lefizetése árán.

Még világosabban: az MSZP valamicske pénzért megszabadult a Népszavának az orbáni magyar sajtópiacon valójában üzletileg teljesen értéktelen kiadói jogától, amit Puch elvtárs aszalt éveken át a svájci postafiók cégében. De ezen túl – legalábbis úgy tűnik – még további hasznot is húzni akarnak a lapból, mert a szerkesztőségét a Jókai utcába, az MSZP volt székházába tervezik átköltöztetni, ahol nyilván a Népszavától beszedett bérleti díjból fenntarthatják az ingatlant a párt számára.

Csakhogy – mivel a Népszava borítékolhatóan attól nem lesz rentábilis, hogy kicserélik a kiadóját – valakinek továbbra is be kell majd hónapról hónapra tolni a lapba a működéshez hiányzó pénzt, és az egy mákszemnyit sem életszerű, hogy ez a valaki a Geomédia Kiadói Zrt. vagy a francia tőkés lenne, mivel a Geomédia éppen eladni készül saját magát, és a jelenlegi portfóliója messze nem hoz annyit, mint amennyit a Népszava vinne, akármilyen racionalizálást is hajtanának végre benne. A Marquard szponzori stratégiájában pedig nem szerepel ellenzéki politikai napilapok támogatása.

A valóság az lehet, hogy sem a Geomédia, sem a francia Marquard Média egy vasat nem adott a Népszaváért és egy vasat sem fog a jövőben sem költeni rá. Még a Népszabadság lemészárlása után létrejött kedvező piaci résre alapozva sem. Esélye sincs ugyanis annak, hogy a Népszabadság 30 ezer előfizetője végül a Népszavánál fog kikötni, mert a tapasztalat szerint a megszűnt lapok olvasóinak nagy része eltűnik a nyomtatott sajtópiacról, továbbá az esetleges többlet olvasók ugyanúgy képtelenek lesznek eltartani a Népszavát, mint ahogy képtelenek voltak eltartani a Népszabadságot is, főleg, ha egy ahhoz hasonló színvonalú, tehát drága lapot akarnának nekik gyártani.

A Népszava üzlettel egyedül az MSZP járt jól, (már úgy értem, mindjárt a Fidesz után) mivel pénzt kapott a kiadói jogért és hasznosítani tudja a Jókai utcai ingatlanját. A Geomédia az egészben még csak nem is a stróman szerepét játssza. Egyszerűen ők is lenyúlnak valamit a Népszava eladásából és racionalizálják a Vasárnapi Hireket, hiszen – minden valószínűség szerint – egy vasat sem fektettek bele az üzletbe, amikor az általuk frissen létrehozott Kft-jük a szocialistáktól megvette a Népszava kiadói jogát, majd ezt a Kft-t eladták Marquardnak...


ITT OLVASHATÓ

ÁLDÁS, BÉKESSÉG!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.10.14.


Áldással bőségesen el van látva az ország baja, békességből azonban meglehetősen csekély mennyiség áll rendelkezésre. A hosszú és nehéz vajúdás után megszülető „Új Egység”, mint a jövőbe vetett hit, nem tudható meddig lesz elegendő arra, hogy a nagyvilágnak büszkélkedni lehessen vele az "unortodox" kormányzás eredményei helyett.

„Most Brüsszelen a sor!” hirdeti az újabb pártszlogen, amely világos és kellőképpen idétlen üzenet. Mit cselekedjen az a szegény város? Szavazzanak ők is egy jó kelet-európaisat, vagy üzenjenek hadat a szomszédos Leuvennek? Miért nem az Európai Uniót noszogatja a magyar kormány? Talán az a baj, hogy az jóval nagyobb, mint Magyarország?

A fent nevezett „Új Egység” csak fél. Egészen pontosan a szavazásra jogosultak 41 százaléka úgy fél a menekültek áradatától, mintha Batu kán vérszomjas seregéről lenne szó. A másik rész, a nagyobb, de „Nem is Annyira Egység” is fél, de legfőképpen a munkanélküliségtől, a létbizonytalanságtól, a kemény téltől, a lecsúszástól és egyéb evilági dolgoktól. A két halmaz között jelentős lehet az átfedés, de nem nagyon tudható, hogy félelmeik tárgya miként oszlik meg honfitársaink között. A 7 milliárd forintból központilag levezényelt parlamenti választási hadgyakorlat erre nem adott választ.

Minél szegényebb valaki, annál inkább kiszolgáltatottabbá válik a kormány kényének, kedvének, illetve az egyre agresszívebb mértékben rázúduló pártpropagandának. Csak az irdatlan mennyiségben kihelyezett plakátokat, a házhoz szállított propagandaanyagokat böngészheti, mivel ezeket ingyen és a megkérdezése nélkül bocsájtják a rendelkezésére. Ezeknek, és az M + 1 számú kormányzati tévécsatornának a felhasználásával nagyon könnyű volt 3.362.224 embert egy irányba fordítani. Nem egy nagy kunszt. Ennyiből még az ördögien ravasz Fásy Ádámmal is sok mindent el lehet hitetni .

Praktikus és hatékony intézkedésekkel, például a baloldali sajtó maradványainak teljes beszántásával ez az egységszám 2018-ig 700 ezer fővel könnyedén megnövelhető. Az agyi homogenizációval érintett emberek száma ezzel átlépheti a bűvös négymilliós értéket. Lehet ezt úri passzióból vagy nagyzolásból akár „Új Egységnek” is nevezni, de célszerűbb a már megszokott „Autokrácia"-ként emlegetni, mivel ezt mindenhol megértik és nagyobb a szakirodalma. Egységes társadalomig szerencsére soha nem fogunk eljutni, mivel ennek megteremtése még Sztálinnak és a többi, erre hivatott kollégájának sem sikerült.

Egységről beszélni egy több fronton, céltudatosan megosztott társadalomban rendkívül cinikus megközelítésre utal. Miféle „ Új Egység” ez? Talán valami 3 megabájtos (3.362.224 Byte) felhő, amelyben az emberek az idegenek elleni gyűlöletüket és félelmeiket eltárolhatják? Ezzel a felhővel a feje felett ront majd neki Orbán huszár a nyugati civilizációnak?


Ameddig ő kint hadakozik az elvetemült bürokratákkal, itthon elő lehetne rángatni azokat az ügyeket, amelyek ezt az „Új Egységet” pillanatok alatt szétrobbantanák. Az ország versenyképességének csökkenését, a munkavállalók, a hátrányos helyzetűek kiszolgáltatottságát, a korrupciót, a látszatberuházásokat és más, rendkívül kellemetlen ügyeket. Ha kormány emberei konkrét számokkal és adatokkal szembesülnek, hebegni-habogni kezdenek, és gyorsan menekülőre fogják a dolgot. Kivéve Kósa Lajost, mivel nála az össze-vissza beszélés születési adottság, vagy sikerült neki tökéletesen elsajátítania...

ITT OLVASHATÓ

JÖJJ EL NAPFÉNY!

GALAMUS 
Szerző: Szüdi János
2015.02.21.


Az nem lehet, hogy soha nem tanulunk a múltból. Az nem lehet, hogy évek, évtizedek, évszázadok múlnak el anélkül, hogy elgondolkoznánk azon, miben hibáztunk, mit kellett volna tenni, mi a felelősségünk. Az nem lehet, hogy egyetlen mondat határozza meg a múltat, a jelent, a jövőt: „balsors akit régen tép”, s erre épüljön az ország közgondolkodása. Pedig ez a lényeg! A legkényelmesebb elfogadni, hogy mindig más a hibás azért, mert nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk, ahogy kellene. Gonosz a külvilág, gonosz a külföld, gonosz a cigány, a zsidó, a tót, a román, mindenki, aki nem magyar. Ők azok, akik miatt nemzetünk – bár megbűnhődte már a múltat, a jövendőt – bűnhődik a jelenben is.

Pedig az igazság az, hogy a magyar uralkodó osztály – az 1222-ben kiadott Aranybullára hivatkozva – követett el mindent annak érdekében, hogy ennek a hazának változó határai között senkinek ne legyen jó rajtuk kívül. Ennek érdekében csodákra is képes volt, megállította az időt és lezárta az országhatárokat a modern gondolatok, a reformok előtt. A magyar elit életét és vérét felajánlotta a császárnénak, de a közterhek viseléséhez nem volt hajlandó hozzájárulni. A magyar elit a nagybirtokokat nem volt hajlandó felosztani, az ipari termelésbe nem volt hajlandó bekapcsolódni, a tudományba nem volt hajlandó befektetni, a művészetet nem volt hajlandó támogatni. A magyar elit magának követelt mindent, másoktól pedig megtagadott mindent. A magyar elit lenézett mindenkit, aki nem tartozott közéjük. A magyar elit az elmúlt száz évben cinkos volt egy világháború kirobbantásában. Egy másikban az utolsó pillanatig támogatta a világ legvéresebb kezű diktátorát. A magyar elit huszonöt évig mérgezte Európa levegőjét irredenta követeléseivel. Azalatt a huszonöt év alatt sikerült létrehoznia és fenntartania egy olyan államot, amelyben az arisztokraták és a dzsentrik vezetése mellett meg lehetett akadályozni a modern parlamentarizmus kialakulását, a társadalom átrétegződését, a polgárosodást. A magyar elit elhallgatta, hogy milyen szerepet játszott a történelmi Magyarország nemzetiségeinek elnyomásában, az osztrák-cseh kiegyezés meghiúsításában, a Monarchia föderatív állammá való átalakításának megakadályozásában, az első világháború kirobbantásában, mindezeken keresztül a Trianonhoz vezető út kikövezésében. A huszonöt év alatt kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk. Katonáink eljutottak a Don-kanyarig. Elvesztettünk megint egy háborút. Második világháborús veszteségeink – katonák és civilek – megközelítik az egymilliót. Az 1945-ig uralkodó magyar elit sosem számolt el a tetteivel, sosem kellett számot adnia a cselekedeteiről. Így arról sem, miért kellett hadat üzenni a Szovjetuniónak, az Egyesült Államoknak, mit kerestek katonáink az orosz harcmezőkön. Mindezek és a meghiúsult fegyverszünet, a nyilas hatalomátvétel nagy szerepet játszott abban, hogy a szovjet csapatok ideiglenes hazánkban tartózkodásának ideje negyvenöt évig tartott.

A népköztársaság negyvenegy éve alatt objektív tényfeltárásra nem került sor, az átpolitizált értékítéletek mindent elferdítettek. Így válhatott ez a korszak a legjobb takaróvá az igazság elrejtéséhez.

Az ország nem tanult a múltjából. Sőt arra sem emlékszik, amit saját bőrén tapasztalt meg. Hagyta magát átverni. Hagyta, hogy egy új elit – a régi köntöst magára aggatva – úgy tegyen mintha igazságot szolgáltatna a régi rend kárvallottjainak. A régi rend kárvallottjainak pedig ez az igazi büntetés. A hatalomnak a közelébe sem jut, meggazdagodásra kevés az esélye. A régi rend kárvallottjainak meg kell elégednie az üres szólamokkal, a hátbaveregetésekkel, jó esetben némi alamizsnával. Az új elit korántsem arisztokratikus, még csak dzsentrinek sem látszik. Az új elit egyszerűen mohó, kapzsi, lélektelen, cinikus és legjobb esetben félművelt. Az új elit annyiban hasonlít a régihez, hogy nem az ország, hanem saját érdekeit nézi és abban is, hogy jó eséllyel kormányozza hazánkat a szakadékba.

Az ország meg nem akar tanulni a múltjából. Nem akar? Nem tud! Mert nem ismeri. Nem is akarja megismerni. Nem készítették fel rá. A hatalom tiszteletét, mindenhatóságát tanították nekik. Ezért a túlélés, a belenyugvás és a kuruckodás vált a mindennapok stratégiájává.

Jöjj el napfény, keltsd őket álmukból, hosszú álmukból!


ITT OLVASHATÓ

KIVONULÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.15.


Napi hír az, hogy a DK négyfős parlamenti csoportja végleg elhagyja a parlamentet. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke hazai, majd nemzetközi sajtótájékoztatón indokolta meg ezt a lépésüket. Eszerint nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottságok munkájában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket, egyúttal tudomásul veszik, hogy emiatt elveszítik teljes képviselői tiszteletdíjukat. Csupán akkor fognak jelen lenni, ha egy törvény megszavazáshoz kétharmados többségre lenne szükség, ehhez azonban nem kívánnak segédkezni a Fidesz javára. Gyurcsány Ferenc érvei között szerepeltek mindazok a sérelmek, amelyek borzolták az utóbbi idők politikai életet. Ezek közé tartozik a Fidesz népszavazási eredményeinek "elhazudása", a "szemforgató alkotmányozás", továbbá, hogy korábban maga a kormányfő rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása. Gyurcsány szerint ha nem lépnek, akkor a DK is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) láncszemeivé válik.

Egy párt részéről kétségtelenül szokatlan lépés a parlamentből történő végleges kivonulása. Arra már sok példa volt és nyilván lesz is, hogy egy-egy szavazás során kivonulnak a képviselők a parlamentből, de ez nem jelentette sohasem a végleges kivonulást. Egy ilyen lépéssel kimutathatták azt, hogy nem értenek egyet az adott problémának a hatalom által történő megoldásával, de később egyéb kérdések megvitatásában részt vállaltak. A DK-nak ez a mostani lépése azonban több olyan problémát vet fel, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Az első ilyen probléma inkább elméleti jellegű. Mire is szolgál a képviseleti demokráciában a parlamenti jelenlét? Arra, hogy egy létező választói akaratot a parlamenti képviselők a politika szintjén is megjelenítsenek és azért minden törvényes eszközzel harcoljanak. Ha egy párt kivonul a parlamentből, akkor ezt az akaratot nem fogja a továbbiakban képviselni, harcolni sem tudnak ott ezért, ami ismét több kérdést vethet fel. Vajon joga van-e egy pártnak, vagy akár egy képviselőnek is arra, hogy ezt a választói beleegyezése nélkül megtegye? A válasz nyilvánvalóan nem, nincs joga hozzá, hiszen a korábbi választás során arra tettek fogadalmat, kértek és kaptak erre mandátumot, hogy négy éven keresztül ezt a választói akaratot képviselni fogják a parlamentben és foggal-körömmel harcolni fognak érte. Az a tény, hogy ezt a fogadalmukat nem tartották be, egyértelműen a saját hitelességüket rontja le a végletekig.

Gyurcsány Ferencnek ez a mostani lépése nem volt az egyetlen különösen rossz húzása. Emlékszünk arra, hogy 2009-ben lemondott a kormányfői tisztségéről, amivel egy olyan miniszterelnök jelölti castingolási időszakot alapozott meg, amivel nem csupán a saját hitelességét rontotta tovább, hanem az egész baloldalét is. Akkor is az volt a gond, hogy idő előtt dobta be a törölközőt, hiszen ha jól megnézzük a dolgot, akkor semmi különösen súlyos oka nem volt a lemondásának. Lemondott azért, mert az SZDSZ kiugrott a koalícióból, és ezért kissé nehezebbé vált a kormányzása. De ha valaki elmegy miniszterelnöknek, akkor inkább haljon meg, minthogy visszaadja a választóitól kapott mandátumát. A nép szava Isten szava. Ez olyan alaptétel, amit egyetlen kormányfő sem szeghet meg...


ITT OLVASHATÓ

ROSSZ VAN NEKÜNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.15.


...Elmondom én tehát, hogy mit mutat a tapasztalat. Végtelen gyűlöletet, óriási bajokat. Itt a nők a párjuk farkát akarják letépni, ők viszont meg a mellüket. Fölzabálnák ezek egymást früstökre. Mindez kitetszik az ablakból beszűrődően. És akkor persze, hogy fölvetül.

Hogy akkor mi is van, mi a rosseb? Ezt kéne a feladat szerint eldönteni. Haladjunk azért módjával. Tessenek ellazulni kurvára. Megvan, jóvan. És mit tetszenek látni párás pilláik alatt? Naugyehogy semmitse. Mindezt a szóközi szösszenetet azért buheráltam össze amúgy, hogy bemutassam: Orbán átbassza az agyadat. Hogyha ez fajsúlyos állítás, akkor én farnehéz vagyok.

„Minden, amit én mondani tudok, megcáfolható. Minden, amit mondani tudok, annak alighanem diametrális ellentéte is bebizonyítható. De továbbá: az ember nem is tudhat mindent, adataim tehát kétségtelenűl hiányosak lesznek mindenben, amit állítok. Ezenfelűl adataim hibásak is lesznek. No de dobd el felét annak, amit mondok, abból is kijöhet számodra valami. Mert valami kis igazamat azért javarészt felfedezheted abban, amit hosszú életem során és sok töprengés árán megállapítottam. Ha jól odafigyelsz.”

Ezt a Füst Milánt már ezerszer elmondtam, hogy elmeséljem, amit akarok. Most épp arra hívnám föl a figyelmet, hogy Orbánt el lehet küldeni a picsába is, ha jól odafigyelsz.


ITT OLVASHATÓ

ARRA A "KULTÚRÁRA" BÜSZKE AZ ÉN HAZÁM, HOGY AZ ÚRI ZSIVÁNYOK BÜNTETLENÜL ELLOPHATJÁK A LEGELESETTEBBEK SEGÍTÉSÉRE ÉRKEZŐ ÉRKEZŐ EU-S MILLIÁRDOKAT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG - VENDÉG
Szerző: H. Andrea
2016.10.15.


„Életmese – egy képzeletbeli ESZOSZ károsult monológja” /harmadik rész/

(Előzmények
ITT és ITT.)
Mottó:

„Aki szegény, az a legszegényebb,
Fázósságát odadja a télnek,
Melegét meg odadja a nyárnak,
Üres kedvét a puszta határnak.”
 

/József Attila/

Ott hagytuk abba, hogy lógó orral hazakullogtunk a fővárosból a barátaimmal, dolgunk végezetlenül. Mi kisemberek megismerhettük egy lelketlen, érzéketlen hatalom igazi arcát. Hogy mit tettünk utána? Nem adtuk fel, tovább próbálkoztunk. Írtunk többször tudja annak a lézeres miniszternek, aki hetente osztogatja az okosságot. Hogy mit válaszolt? Ha szokta látni a heti magánszámát, akkor kitalálhatja maga is. Csak ott az újságírókat szórakoztatja, itt viszont mintegy 3000 család életéről van szó. Nesze semmi, fogd meg jól, lényegében ilyenekkel vigasztalt bennünket. Mindig hozzátette persze, a kormánynak fontos, hogy helyzetünk mielőbb rendeződjön. Mi ezt nem így érzékeljük, de hát nem is Audiból látjuk a világot. Hallotta egyébként, hogy a miniszter úr mennyit autózik el egy évben? Mit gondol, hány éhező gyerek lakhatna jól abból a pénzből?

Próbáltuk a szövetkezet vezetőivel is felvenni a kapcsolatot. Sikertelenül. Kámforrá váltak, valószínűleg a lenyúlt milliókból éppen valahol a hasukat süttették, vagy teniszversenyen élték az uborka fára a mi hátunkon felkapaszkodott milliomosok életét. Hiszen ahogyan kiderült, lényegében egy baráti társaság – jó politikai kapcsolatokkal – foghatott össze, hogy amit lehet, lenyúljanak az EU-s pénzekből. Tudja, kizártnak tartom, hogy ehhez nem volt hátszelük. Egyedül, a 150 pályázó közül – véletlenül – éppen ők nyertek? De miért minket, nyomorban élőket használtak fel, önző céljaikhoz? Van ezeknek az embereknek lelkiismeretük?


ITT OLVASHATÓ

EÖRSI LÁSZLÓ: NÉGY ÚJ KÖTETEM A FORRADALOMRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Garai-Édler Eszter
2016.10.14.


A 50. évforduló után a 60. sem egészen méltóképpen sikerül. Most ugyan nem várható náci randalírozás, ám a demokratikus jogállam megszüntetése, a szolidaritás teljes hiánya, a gyűlöletkampány és legutóbb a sajtószabadság ellen indított megsemmisítő támadás épp ugyanannyira nem vágnak egybe az 1956-os forradalmat és jellemző eszmékkel.

A négy kötetből három a „pesti srácokról” szól. Azokról a felkelőkről, akik Csepelen, Kőbányán és Zuglóban kísérelték megvédelmezni a forradalom vívmányait a szabadságot és persze a függetlenséget is. A rendszerváltás óta a „pesti srácokat” mindinkább lenyúlta a jobboldal és nálunk a szinte vele egy pályán mozgó szélsőjobb. Az utóbbi másfél évtized óta már szinte teljesen úgy rögzül, hogy a felkelők a horthysta rendszer (vagy a nyilaskeresztes uralom) visszaállításért fogtak fegyvert. Márpedig a felkelők legalább 90%-a ezt éppúgy nem óhajtotta, mint a rákosista világot. És mára a „Pesti srácok” a diktatórikus kormányzat szócsöve lett – mit szólna vajon ehhez Angyal István vagy Iván Kovács László?

A legnagyobb vita nem e három kötettel kapcsolatban várható, hanem a negyedikről, amely Tóth Ilona és Mansfeld Péter történetéről szól. E két mártír foglalkoztatja leginkább a hazai közvéleményt, és már a kilencvenes években is számos legenda alakult ki róluk, amely a köréjük kialakult mondakör mostanra már könyvtárivá terebélyesedett. Szembe kell tudni néznünk a múltunkkal.
 
 

A FASISZTA DIKTÁTOR BÉKÁI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.14.


Az antiszemita Orbán avatta fel az MTK új stadionját. A fasiszták kivételével közutálatnak örvendő diktátor hiába próbálta szokásos műparaszt dakotavicceit elsütni, a szurkolók kifütyülték, és a videófelvételeken jól hallhatóan elküldték a "pics.ba"...

...Orbán a füttykoncert közepette elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy "ha van tó, lesz béka is". Ezért épülnek a stadionok. A hasonlat kiváló. Békák lápos helyen élnek, a vízek közelében, de a vízen kívül. A vízben jellemzően halak úszkálnak, nem békák. De ez nem elég, a tengerbe szeretnének eljutni a békák.

Orbán békáinak esélyük sincs a vízben úszkáló halakkal szemben. A mesterséges tavak békái soha nem lesznek nemes halak. Nemes halak a természetes vizekben élnek, ahol a természetes világ törvényei működnek.

Orbán békái csak brekegnek. Orbán pedig mint egy dagadt varangyos béka ugrál a mesterséges tavak mellett, ahol egyre nagyobb füttyszó fejezi ki a személye iránti jogos undort.

ITT OLVASHATÓ

DON POLT SOFŐRJE ÉS A JÓKOR KIVETT 200 MILLIÓS MEGTAKARÍTÁS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.14.


A Jobbik-közeli N1TV szerzett meg egy listát, amelyen azok a személyek vannak, akik az utolsó pillanatban ki tudták menekíteni vagyonukat a Quaestor csődje előtt. A számtalan érdekes név közül kiemelkedik a legfőbb ügyészség sofőrjének a neve, aki 200 millió forintot vett ki még épp jókor. Aki aznap nem tudta kivenni a pénzét, azok közül sokan a mai napig nem kaptak kártalanítást.

Nyilván rögtön számos kérdés merül föl: honnan lehetett egy sofőrnek 200 milliója, és miként tudta meg, hogy aznap kell kivenni a pénzt?

Akkor most járjuk körbe egy korábbi fideszes országgyűlési képviselőjelölt, a legfőbb ügyészség vezetője, Polt Péter és a Quaestor kapcsolatát.

Polt Péter felesége 5 milliós fizetéssel a bankfelügyeletet is ellátó
Magyar Nemzeti Bank HR vezetője, és több gyanús gazdálkodású alapítványának felügyelőbizottsági tagja. Polt Péter lánya pedig Tarsoly Csaba Quaestor vezér titkárának a barátnője. Annak a titkárnak, akit ki se hallgattak a Quaestor-ügyben.

Persze nem tudjuk valójában, hogy ezek között az információk között van-e összefüggés, de van ennél egy nagyobb baj, hogy soha nem is fog kiderülni. Ugyanis az ügyészség a bennfentes kereskedés kapcsán csupán
egy nyugdíjas nénit tudott kihallgatni, úgy, hogy 333 ember 6,5 milliárd forintot vett ki aznap a cégből.

A nyomozás során az ügyben eljáró budapesti főügyészség nem vizsgálta azt sem, hogy a Quaestor vezérrel jó viszonyt ápoló Szijjártó Péter által vezetett külügyminisztérium cégei hogyhogy szintén aznap vették ki a pénzüket a Quaestorból...


ITT OLVASHATÓ

MACSKAFOGÓ 2016

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR
Szerző: zero
2016.10.14.


Harminc éves a Macskafogó, egy kicsit aktualizáltam 2016. októberére...

ITT NÉZHETŐ MEG

SAJÁT BÍRÓSÁGÁRA KÉRTE GAZDÁJÁTÓL A SUKORÓ-PERTA SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA ELNÖKE

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Spectra
2016.10.15.


A Sukoró-ügy másodfokú tárgyalás október 14-én kezdődött. Debrecen helyett azonban a híresen elfogult Szegedi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet. A “kenyéradó gazdás” Harangozó Attila ugyanis saját bíróságára kérte a koncepciós pert.

Már a per elsőfokú ítélete is igen szigorú volt. (Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója pedig 3 év 6 hónap börtönt kapott.) Harangozó Attila elfogult nyilatkozatait hallgatva azonban nem sok jóra számíthatnak az ügy vádlottjai másodfokon sem.
A média akkor lett hangos Harangozó Attila nevétől, amikor a Szegedi ítélőtábla elnöke nyíltan felvállalta elfogultságát. Már 2012-es kollégiumvezetői és táblaelnöki pályázatában is arról írt, hogy az “elvárásoknak megfelelően” fogja végezni munkáját. Kinevezése után pedig többször is kiállt a bíróságok kormányhoz való lojalitása mellett. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján
kijelentette, hogy „vakon szeretne hinni” az új igazságszolgáltatási rendszerben. 2016-ban pedig kenyéradó gazdájának nevezte Handó Tündét, és “úri klubnak” titulálta a Strasbourgi emberi jogi bizottságot.

A gazdáinak megfelelni vágyó Harangozó 2012 óta folyamatosan indítványokat tett arra, hogy Szegedre kerüljenek a koncepciós perek. Mar a 2012-es kollégiumvezetői pályázata kapcsán is az taglalta - az OBH-val egyetértésben - hogy óriási ügyhátralék van a fővárosban (annak ellenére, hogy a számok mást mutattak.) És már ekkor, 2012 márciusában javaslatot tett arra, hogy az illetékességi területeket változtassák meg.

A Szegedi Ítélőtáblán észlelhető példamutató hozzáállás – a hatályos jogszabályi környezetet áttekintve – a kiemelt jelentőségű ügyek esetében nélkülözhetetlen. A jogalkotói szándék ezekben az ügyekben ugyanis az, hogy a minél gyorsabban lefolytatandó bírósági eljárásban a jogegységet és a jogbiztonságot megtestesítő megalapozott döntés szülessen. Ennek az elvárásnak megfelelve úgy látom, hogy az engedélyezett 9 fős létszámmal egy esetleges nagyobb terhelés mellett is képes a büntető ügyszakos bírói kar biztosítani az időszerű és színvonalas ítélkezést...


ITT OLVASHATÓ

FRIDERIKUSZ-ÜGY: NÉMETH SZILÁRD SZAKMAI KEZDETEI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.14.


Friderikusz Sándor Indexnek adott interjújában utalást tesz arra, hogyan működik az ATV. Mint mondta: "Németh Szilárdot 32-33 éves kora ellenére minden tekintetben az apja, Németh Sándor irányítja, ezt mindenki tudja és így is tartja odabent. És ahogy közelről láthattam, ketten együtt teszik tönkre a tévéjüket. Szilárd nagyon kedves amatőr, aki tényleg szenvedélyesen szereti a televíziózást, de szakértelme nem sok van hozzá. Az apukája megvette neki az ATV-t, és gyermeki rajongással, ám szakmailag dilettáns módon üzemelteti."

Ennek azért van jelentősége, mert Németh Sándor, az ATV tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, valamint a fia, Németh Szilárd hírigazgató, számos alkalommal azt mondták, hogy az ATV független, Németh Sándor nem szól bele. Efféle állításokat még Bánó András és Kálmán Olga is tett. De aki ismeri a Hit Gyülekezetét, az pontosan tudja, hogy Németh Sándor mindent kézi vezérléssel irányít, az ATV a fián keresztül kapja az utasításokat.

Hogy ezek az utasítások milyenek, azt élesszemű ember azonnal megállapíthatja, ha nézi Németh Sándor Vidám Vasárnap című showműsorát, ahol időnként az Orbán-rendszer melletti politikai nézeteit kifejti. Friderikusz Sándor az interjújában elmeséli, hogy egy alkalommal éppen akkor beszélt Németh Szilárddal, mielőtt az apjával együtt találkoztak volna Andrew Vajnával és Habony Árpáddal, hogy az ATV programjairól egyeztessenek. 
Németh Szilárd a szakmai pályafutását a Hit Gyülekezetében kezdte 13 éves korában. Bartus László "Fesz van" című könyvének "Larry King Show" című fejezetében így ír a szakmai karrierjét kezdő Németh Szilárdról:

"A Hit TV sikerágazatnak számított, de megítélése időnként hullámzó volt. „Csak költik a pénzemet — mondta egyszer Németh Sándor. — Az én pénzemen szórakoznak.” Az elkészült filmeket a vezető lelkész gyerekei minősítették. Szerinte jobban értenek hozzá, mint az egész presbitérium. Márkus Joe-ban — bár a szakma fiatal tehetségnek tartotta — nem bízott: a háta mögött ósdi ízlésű kommunista tévésnek nevezte. Nem olyan, mint Spielberg. „Láttad a filmet, Szilárd? — kérdezte Németh Sándor a tizenkét éves fiától. — Jó?” A válasz eldöntött mindent. Ez már előrevetítette a jövőt. Németh Szilárd különös érdeklődést mutatott a média iránt. Tizenháromévesen a gyülekezeti újság rovatvezetője lett. A rádióban műsorvezet ő. Egy idő után már úgy éreztük: a háttérben ő a főnökünk. „Mit tudhat ez a gyerek, amit mi nem?” — kérdezte egyszer Márkus Joe. „Azt — válaszoltam neki —, hogy itt minden az övé. Az apja kiküldi a mi adományainkból meg a befizetett tizedeinkből egy évre Amerikába. Elsétál egyszer a CNN előtt, és ő lesz az angolszász médiaszakember. Mi pedig itt maradunk, és mi leszünk a kelet-európai, posztkommunista bunkók. Ezt tudja ez a gyerek. És ez nem kevés.”

Németh Szilárd általános iskolai tanuló volt még, amikor az akkoriban indult Hetek című lap sportrovatát szerkesztette. Sokatmondó, hogy az 1999-ben megjelent Fesz van című könyvr hogyan mutatja be Németh Sándor és a tizenhárom éves fia működését a gyülekezeti újságban. Íme a "Bástya elvtárs lapot szerkeszt" című fejezet egy rövid részlete:
"Sass Szilveszter álnéven Németh Szilárd, a vezető lelkész fia szerkesztette a sportrovatot. A Sass vezetéknév a rovatvezet ő apjára utalt, amit nem volt ajánlatos szem elől téveszteni. A sasfióka egy alkalommal nem ért haza hat órára (pedig ott állt készenlétben a sofőr), ezért felhívták otthonról. A gyerek elmondta, hogy az olvasó- szerkesztők még nem végeztek az anyagával (márpedig ő szerette megnézni, hogyan tördelik be a sportoldalt). A főszerkeszt ő apuka azonnal felhívott. „Kik azok az olvasószerkesztők? — kérdezte. — Kellenek azok egyáltalán?” Mondtam, hogy egy újságnál általában nélkülözhetetlenek. Akkor holnap rúgjam ki őket, mondta Németh Sándor, és keressek újakat. Elég nagy a gyülekezet.

Sass Szilveszter egyébként kiváló munkát végzett: kiválogatta az MTI sporthíreit, és odaömlesztette elém. Ezekből kellett cikkeket farigcsálnom a rovatvezető úrnak. Természetes, hogy egy karizmatikus lapban a sportrovat is szellemi látással bír. Azok a nemzetek, amelyek a külpolitikai rovatban rosszul szerepeltek, a futballban sem számíthattak nagy rokonszenvre. Azokat a futballistákat pedig, akikről az a hír járta, hogy söröznek, lapunk mélyen elítélte.

Felejthetetlen a jelenet, amikor megjelent a szerkesztőségben a gyülekezet egyik naiv tagja, aki a Nemzeti Sportnak is dolgozott. Felajánlotta segítségét a rovatnak. Németh Szilárd rovatvezető tetőtől talpig végigmérte, hogy „mit akar ez itt”. Az újságíró elvörösödött, és izzadni kezdett. Németh Szilárdon látszott, hogy nem is érti az egészet: ez az ember nincs tisztában azzal, hol van. Aztán azt mondta neki: jelentkezzen az apukájánál, majd ő eldönti, mi legyen (húztam a nyakam: mi lesz ebből?). Más alkalommal Szegedről küldtek cikket a kajak-kenu világbajnokságról, de az sem tudott megjelenni. Szekeres Gyurinak is volt egy ügyes sportriportere, akivel be akart vágódni az újságba. De esélyük sem volt. Ezek az emberek nem értették meg, hogy a sportrovatban már van szolgálati ajándék, akit Isten hívott el. Önjelöltekre pedig nincs szükség az Úr munkájában...

ITT OLVASHATÓ

NYOLC VIRULENS HAZUGSÁG A MIGRÁNSOKRÓL

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.10.14.


Nyolcpontos kiáltványt közölt az Olaszországba, illetve Európába érkező migránsokat, azaz a bevándorlókat és menekülőket övező hazugságok leleplezésére Emma Bonino, az olasz Radikális Párt politikusa, volt olasz külügyminiszter és korábbi uniós biztos a La Repubblica olasz napilap honlapján.Emma Bonino a migránsokról Olaszországban hallható leggyakoribb tévhiteket veszi sorra, és egyenként cáfolja meg őket. Ezek szinte mindegyike közszájon forog nálunk is, sőt kormányunk gyűlöletkampányában is dicstelen szerepet kaptak. (Bonino felvilágosító pamfletjének „videós” változata itt található.)
 1. „A migráció valóságos inváziót jelent.” Az EU-ban élő több mint 500 millió lakosnak csupán hét százalékát teszik ki a bevándorlók. „Érdekes módon a migránsok befogadását leginkább ellenző országokban van belőlük a legkevesebb.” Példaként Horvátországot, Szlovákiát és Magyarországot említi.
 2. „Nincsen szükségünk rájuk.” 2025-ig az olasz népességszám várhatóan 1,8 millióval csökken, és a bevándorlók nélkülözhetetlenek az aktív dolgozók kellő arányának fenntartásához.
 3. „A bevándorlók elrabolják a munkánkat.” Az olaszországi bevándorlók több mint egyharmada az olaszok által nem vállalt, alacsonyabb szintű, rosszabbul fizetett és nehezebb munkákat végzi el.
 4. „Megcsapolják a jóléti forrásokat.” A bevándorlók jóléti kiadásaira és a migrációval kapcsolatos biztonsági intézkedésekre költött összeg egésze nem éri el az olasz költségvetés két százalékát. A bevándorlók által befizetett társadalombiztosítási járulék 640 ezer olasz nyugdíját fedezi.
 5. „A menekültek túl sokan vannak, Európa megtelt.” A világ hatvan millió menekültjéből eddig mindössze 1,3 milliót fogadnak be az uniós tagállamok, miközben tavaly Törökországban még 2,5 millióan vagy Pakisztánban 1,6 millióan voltak.
 6. „Túlpátyolgatják, szállodákban helyezik el őket.” Nem az a felháborító, hogy Olaszországban szállodákban helyezik el a menedékkérőket, hanem az, hogy a befogadási rendszer működtetése kapkodó. A hatóságok állandó vészmegoldásokkal igyekeznek ellensúlyozni, hogy a menekültek ellátása nem felel meg a minimális követelményeknek, és nem segíti, hogy önálló életet tudjanak maguknak teremteni.
 7. „Napi 35 euróért lopják a napot.” Az olasz állam fejenként valóban napi 35 eurót költ menedékkérőnként, de ebből fizetik a fenntartási költségeket és a befogadó állomásokon dolgozó olaszokat is. A menedékkérők az összegből fejenként mindössze napi két és fél eurónyi zsebpénzt kapnak kisebb kiadásaikra.
 8. „Az iszlamista terroristák kihasználva a menekülthullámot támadják és hódítják meg Európát.” Az iszlám terrorizmus a legtöbb áldozatát Afganisztánban, Irakban és Nigériában szedi. A világ terroráldozatain belül az európaiak aránya nem éri el az egy százalékot sem. Tudnivaló, hogy az utóbbi években Olaszországba több mint kétmillió ortodox keresztény, vagyis ukrán, román, moldáv érkezett. Ők többen vannak, mint a muszlimok. Az Itáliában letelepedett bevándorlóból mintegy 1,7 millió muszlim. Európában pedig a lakosságnak csak az 5,8 százaléka az iszlám követője.
ITT OLVASHATÓ