2022. október 7., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.10.05.


A SZERK.

A SZERK.
Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.

A SZERK.
Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

PUBLICISZTIKA


VÁRHEGYI ÉVA
Fogd és vidd
Hol vannak a betéti kamatok?

Miközben az MNB folyamatosan emeli irányadó kamatát, vagyis azt, amit a nála elhelyezett betéteikre a bankoknak fizet, azoknak eszük ágában sincs továbbpasszolni ezt a saját ügyfeleiknek. Miközben ők már 13 százalékot kapnak a jegybanktól, a mi betéteinkre jó, ha 1–2 százalékot adnak, a folyószámláinkon tartott pénzünket pedig gyakorlatilag kamatmentesen használhatják.

ZÖLDI ANNA
Mondvacsinált építészet
Hogyan lett az Aranybikából állatorvosi ló?

„A kortárs magyar építészetnek nemzetinek kell lennie, a régi mindig szebb és jobb, mint az új” – mondta szeptember végén Lázár János építési és beruházási miniszter. Ezzel párhuzamosan beérett az építészeti kultúrharc gyümölcse – a debreceni Aranybika szálló pályázati eredménye új szint a visszaépítések evolúciójában.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Gergely: Zene hetilapra

Menekültzenekar

BELPOL

INTERJÚ
„Leállni nem lehet”
Tóth István János közgazdász a NER „letelepedett rablóiról” és a korrupcióról

A jelenlegi magyar rezsim a haveri rendszerek közé tartozik, s mint ilyen, korántsem páratlan a világban. A NER égisze alatt létrejött céghálózat örökös növekedésre van ítélve, ha megáll a burjánzásban, az a halálát is jelenti – erről is beszélt nekünk a Korrupciókutató Központ Budapest vezetője.

MAGYARORSZÁG KILÁTÁSAI A GAZDASÁGI VÁLSÁG IDEJÉN
Egy fillér, két fillér

Ahhoz, hogy az állam finanszírozni tudja az energiaimport költségét, hogy csökkenjen az infláció és ne gyengüljön tovább a forint, vissza kell venni mind a lakossági, mind a vállalati fogyasztásból.

BÉKÉSCSABÁN SEM BIZONYULT SIKERTÖRTÉNETNEK A KÖZÉTKEZTETÉS KISZERVEZÉSE
A falat adja a másikat

Négyszer is ellátogatott helyi menzákra Békéscsaba független, de a Fideszhez közel álló polgármestere az utóbbi időben. Neki állítólag ízlett, de a Facebookon is megosztott akciója arra utal, hogy baj van. A helyi közétkeztetést nemrég kiszervezték, az új szolgáltatóra azonban sok a panasz.

BELVIHAR SZEGEDEN
Ha nem párja, cimborája

Botka László legközelebbi munkatársával mérkőzött meg a tavalyi ellenzéki előválasztáson Binszki József, akinek a kampányát az önkormányzati portál ostobának, erkölcstelennek minősítette. Most, egy évvel később várospolitikai alpolgármesterként dolgozhat tovább – ha megválasztja a közgyűlés.

ZENE

NEKROLÓG
A mesterterv tudója
Pharoah Sanders (1940–2022)

Amióta világ a világ, sok zenész sokféle műfajban igyekszik megragadni, kifejezni és átadni a „metafizikait”, de ez csak különleges pillanatokban rezonál a hallgatókban úgy, ahogy az előadó szeretné. Amikor Pharoah Sanders szeptember 24-én meghalt, rengetegen reagáltak így: „Köszönjük a spirituális élményt!” A jazzhagyomány egyik őrzőjének tekintett, olasz származású amerikai szaxofonos, a nagy tudású Joe Lovano például ezt írta: „Megvilágosítottál előttünk túlvilági helyeket a kozmikus kifejezéseiddel.”

PLÁCIDO DOMINGO FINÁLÉJA
Otello az alvilágban

Augusztus közepén több argentin újság is egy Plácido Domingo körül dagadó újabb botrányról cikkezett. Aztán ismét előkerült a nem először hangoztatott vélemény, miszerint a tenorból lett baritonnak ideje hátrébb lépnie.

MI A KOTTA?
Virgonc ujjgyak

Klasszikus zenei programajánló a 2022/40. hétre

SZÍNHÁZ

ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET – INTERJÚ
„Mint a színész, a szöveg vagy a zene”
Nagy Fruzsina jelmeztervező

Szamurájjelmez tojástartókból, babakocsivá alakuló menyasszonyi ruhák, szkafanderek, időjárás-jelentésnek öltözött meteorológus dicséri munkáját. A Soharóza előadásai nem divatbemutatók, hanem „catwalk-koncertek”, zenével, extrém outfitekkel és sok humorral. A Keleti blokk premierje után beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS – INTERJÚ
„Míg áll a ház”
Molnár Piroska színész

A magyar színjátszás e kétségtelen nagyasszonyával ezúttal generációk találkozásáról, életösszegzésről, a kaposvári évekről, filmezésről és sorozatforgatásról beszélgettünk, de szó esett arról is, hogy miért áll ki a fontos ügyek mellett.

ZSINÓRPADLÁS – A ZÖLD SZAMÁR RÖVID TÜNDÖKLÉSE
„Mintha nem értették volna”

Az 1920-as években a kísérleti színház ismeretlen fogalom volt Magyarországon. Ezen próbált változtatni néhány lelkes művész, de még csak ki sem fütyülték őket.

ZSIINÓRPADLÁS – RÉS A PRÉSEN
Minden, ami valódi

Petrány Eszter táncos

ZSINÓRPADLÁS
Snoblesse Oblige extra 2022/40.

Évadnyitó színházi programajánló

RÉS A PRÉSEN
„Megszállottság nélkül nem”

Bereczki Csilla rendező

KRITIKA

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Tartsd szárazon a tésztát!
KenyértörésMintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Nemesítő idő
Göncz Árpád: Mérleg

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Ki a hülye?
Fajankó

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Egy doboz lenne
Alexis Michalik: Történetőrző

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

ZSINÓRPADLÁS – KRITIKA
Túl sok
Bálna

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

FILM
Nem alszik
Tom George: Ecc, pecc, ki lehetsz?

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

KÖNYV
Hogy igaz legyen
Katrine Marçal: Tényleg nincs ingyenebéd?

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

FILM

VISSZHANG EXTRA
Szemrevaló filmfesztivál 2022

Négy kis filmkritika: ajánló a tizenegyedik Szemrevaló/Sehenswert fesztivál filmjeiből

TÉVÉSMACI
Kedves medve

Amikor Sztupa és Troché a kocsiban várakoztak, nem történt semmi.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Turi Lilla: A ló

Az eddig illusztrátorként ismert Turi Lilla most szerzőként is bemutatkozik.

VISSZHANG: KÖNYV
Guld Ádám: A Z generáció médiahasználata

Azok számára, akik nemhogy a Z, de az ábécé korábbi betűivel jelzett generációk médiahasználati és egyéb szokásaival sem tudtak megbarátkozni, ideális olvasnivaló a médiakutató munkája.

VISSZHANG: FILM
Peter von Kant

François Ozon első sikerét Rainer Werner Fassbinder darabjának adaptációjával aratta (Vízcseppek a forró kövön, 2000)

VISSZHANG: FILM
Esemény

Az ígéretes tehetségű fiatal lánynak minden esélye megvan rá, hogy bekerüljön az egyetemre.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Hűvös

A hazai roma színházi reprezentáció erős bázisa, a Nyári Oszkár vezette Karaván Színház két éve volt 20 éves, de a Covid miatt nem tudtak ünnepelni.

VISSZHANG: KONCERT
Kings of Convenience

Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe minden csinnadratta nélkül vonult be a Müpa színpadára.

VISSZHANG: LEMEZ
Suede: Autofiction

A 2020-as évek elejére a britpop nagy négyese közül a Suede maradt a nagy túlélő.

INTERAKTÍV


Snoblesse Oblige 2022/40.

Heti kulturális programajánló

Egy hét kultúra 2022/40.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/40.

Rövid hírek: szuperkontinens, exobolygó, kutya...

Szüret 2022/40.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

MAGYARORSZÁGON PUSZTÍTÓ ERDŐTÜZEK
Lángok kora

A kaliforniai, ausztráliai, dél-európai erdőtüzek megrázó képei az idén nyáron Magyarországon is valósággá váltak a példátlan aszály következtében. A természetvédelmi szakértők szerint ideje változtatni erdőgazdálkodási szokásainkon, de globálisan is új megelőzési és mentési stratégiákra lenne szükség.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Ősz a tányéron

Aszalt gyümölcsös dinsztelt savanyú káposzta héjában sült krumplival (esetleg egy kis füstölt marhanyelvvel)

ÉTEL, HORDÓ
Krapaj Csárda

Diósdon, 1986 óta

ORBÁN CSAPDÁJA: HA MEGKAPJA A PÉNZT, ÚJABB VÉTÓZNIVALÓT TALÁL MAJD - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.10.07.A török elnök a görögöket és az új NATO-tagokat is fenyegeti, de még a magyarok sem írták alá a svéd, illetve a finn NATO-csatlakozást. Melyik az igazi Orbán: aki Brüsszelben mint a kisangyal, úgy táncol, ahogy fütyülnek, vagy aki itthon összeesküvésekről hadovál? Rekordszintre csökkent az atomenergia részaránya a világ felhasználásában, az orosz technológiát is le kellene cserélni. Nemzetközi lapszemle.

Politico Orbán Viktor kettős játékáról, kétarcúságáról írt cikket, amelyben rámutat arra, hogy a magyar kormányfő Budapesten uniós összeesküvésről beszél, Brüsszelben pedig együttműködik. Miközben hozzájárul a szankciós csomagokhoz, és tárgyal az EU-val az otthon szükséges reformokról, hazatérve démonként állítja be az Uniót, és oroszpárti szöveget terjeszt.

A Politico szerint Brüsszelben többeket aggaszt, hogy Orbán lényegében játszik az EU-val, miközben udvarol Moszkvának, az Unió pedig ezt hagyja, csak azért, hogy Budapestet mintegy a saját fedélzetén tartsa a destabilizáló hatású ukrajnai háború és a kibontakozó energiaválság közepette. Moritz Körner német szabad demokrata európai parlamenti képviselő szerint van remény arra, hogy Orbán nem vétózza meg az Oroszország elleni szankciókat, és a minimumadóval szembeni vétójától is eláll. Ez azonban a politikus szerint csapda, mert a magyar miniszterelnök, miután megkapta a pénzt, újabb vétóznivalót talál majd.

Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök az összeurópai együttműködés előmozdításának – az Európai Politikai Közösség megalapításának - szentelt prágai csúcstalálkozón vészjósló hangon megfenyegette a görögöket, és jelezte, hogy nem áll el a svéd NATO-csatlakozás megakadályozásától sem.

„Amelyik ország állandóan zaklat és támad minket, az számítson arra: az lesz a reakciónk, hogy egyszer csak megjelenünk az éjszaka közepén” – fogalmazott, Athénnak címezve intelmét. Erdoğan szeptember elején egyszer már hasonló szavakat használt, miután a görög légvédelem állítólag célba vett török harci gépeket az Égei-tenger keleti térségében. Az éj leple alatti megjelenés egyébként is kedvenc kifejezése a török vezetőnek, többször használta azt Szíriában, illetve Irakban végrehajtott katonai műveletekről szólva.

Prágai beszédében most olyan kijelentést is tett, hogy „ameddig terroristák demonstrálnak Svédország utcáin, és terroristák vannak a svéd parlamentben, addig Törökországtól nem várható pozitív hozzáállás Svédországhoz”. Ezzel azt a régi török szemrehányást ismételte meg, hogy svéd politikusok rokonszenveznek a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt tagjaival, illetve Gülen hitszónok híveivel, és nem lépnek fel kellő eréllyel velük szemben.

Svédország és Finnország az Ukrajna elleni orosz támadás miatt májusban kérte felvételét a NATO-ba. A csatlakozáshoz az atlanti szövetség összes tagországának hozzá kell járulnia. A törökök szerint Svédország mindeddig nem tett eleget azoknak az elvárásaiknak, amik szerintük a ratifikáció feltételei. A frankfurti lap megjegyzi: Törökország mellett már csak Magyarország az egyetlen olyan NATO-tag, amelyik még nem erősítette meg a svéd és a finn belépéssel való egyetértését. Igaz, Magyarország részéről eddig nem érkezett olyan fenyegetés, hogy ne lenne hajlandó lezárni az eljárást – írja a dpa-ra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine.

Süddeutsche Zeitung a svédek és a finnek gyors NATO-csatlakozását jósolja, de Ukrajna belépését illetően nagyon határozottan azt állítja, hogy az Oroszországgal háborúban álló országnak belátható időn belül semmi esélye nincs arra, hogy az atlanti szövetség tagjává váljék.

A berlini Tageszeitung arról ír, hogy a világ nukleáris iparát figyelemmel kísérő intézet idei jelentése szerint negyven év után most először egyszámjegyűvé – 9,8 százalékra - zsugorodott az elektromos áram előállításában az atomenergia felhasználásának globális részaránya. A történelmi csúcspont 1996-ban volt, 17,5 százalékkal. A nukleáris áramelőállítás nem csökken lényegesen, inkább stagnál, az általános visszaszorulás fő ellensúlyát jószerével csak egyetlen nagy ország, Kína reaktorépítései ellensúlyozzák. Ugyanakkor az áramtermelés más formái erőteljesen növekednek, és ez okozza az atom részarányának a csökkenését. Az atomenergia ötödik legnagyobb felhasználója egyébként - az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Oroszország után – Dél-Korea. Ez év közepén a világ 33 országában összesen 411 atomreaktor működött, néggyel kevesebb, mint egy esztendővel korábban.

Az Európai Unió területén ma még 15 reaktor működik az orosz VVER típusból, mégpedig Szlovákiában, Bulgáriában, Csehországban, Finnországban és Magyarországon. Ezek speciális fűtőelemeket igényelnek. Ilyenek előállítását időközben az amerikai Westinghouse is megkezdte, de nem akkora kapacitással, hogy egész Európát elláthassa. Az orosz nukleáris ipartól való függés világszinten még növekszik is, például orosz reaktoroknak az arab világban való építése következtében. Az orosz gyakorlattól eltérően Kína csak belföldön épít reaktorokat a maga technológiájával.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MIKÖZBEN A MAGYAR LAKOSSÁG CSENDBEN TUDOMÁSUL VETTE, TŰRTE ÉS ELFOGADTA AZ ORSZÁG GIGANTIKUS KIFOSZTÁSÁT, EZZEL MAGA IS HOZZÁJÁRULVÁN AHHOZ, HOGY NÉHÁNY POLITIKUS, AZOK CSALÁDJA, GYERMEKEI ÉS HAVERI KÖRE SOHA NEM LÁTOTT SIKERREL „SAJÁT LÁBRA ÁLLHASSON”, ADDIG AZ Ő GYEREKE A FÉLLÁBÚRA CSONKOLT OKTATÁSI RENDSZERBEN PRÓBÁL – EGYRE KEVESEBB SIKERREL – TALPON MARADNI

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.06.


Figyelem, a tegnapi nap tanulságairól, kicsit hosszabban a megszokottnál! Aki nem kedveli, neki se fogjon, de ha mégis, a hossza miatt ne tegyen utólag szemrehányást.

Akkor hát a nagy nyilvánosság előtt férfiasan bevallom, hogy állva a Rákóczi úton a diák-tanár-szülő élőláncban, éppen szemben az SZFE egykor hatalmas hagyományokat, mestereket és tanítványokat falai között tudó épülettel, ahol nekem is annyi remek tanítványom volt, tanítottam rendezőket és színészeket, tanítottam a doktoriskolán dramaturgokat, kritikusokat, színháztörténészeket és filmesztétákat etc, ahol hihetetlenül tehetséges filmrendező tanítványomnak lehettem a doktori témavezetője, ahol sokaknak voltam opponense, például egy ugyancsak fantasztikusan tehetséges filmrendezőnek, aki azóta már nem idehaza, hanem külföldön él, szóval álltam szemben a velejéig hazug politikai rendszernek és kiszolgálóinak jelképpé merevedett buheranciájával, álltam egykori iskolám, a Kölcsey diákjai, tanárai és a szülök között, s bevallom: másfél órán át nyeltem a könnyeimet. 

Nekem már mindegy, az én generációm élete nagy összességében ráment az ilyen meg olyan diktatúrákra, mindössze néhány kegyelmi pillanat tűnt szabadnak, igaz, az 1990 előtti diktatúránál azt érezhettük, hogy ha milliméterekkel is és ha lassan is, de folyamatosan kifelé jövünk valamiből, most meg épp ellenkezőleg: zuhanunk vissza a legsötétebb bugyrok felé, szóval nekem már mindegy, de ezeknek a kedves, okos, nyílt tekintetű fiataloknak nagyon nem mindegy, s persze épelméjűen gondolkodva nekünk sem lehet mindegy, hiszen ők jelentik, vagy jelenthetnék a jövőt, feltéve, hogy lesz majd miért maradniuk, s nem mennek el innen tömegestől. És a kisebbik fiam is áll valahol a láncban, tőlem jóval odébb, megbeszéltük, ő a saját iskola- és osztálytársaival, én meg a volt iskolámmal, amelynek tanárai közül többeket a leggyalázatosabb, leggyávább és legelvetemültebb módon intézett el őfelsége politikája és annak hozzá nem értő, totálisan dilettáns, kizárólag a politikai verdiktnek megfelelni szándékozó minisztere, valamint elvtelenül mindent kiszolgáló regimentje.

Szóval nyeltem a könnyeimet, miközben roppant felemelő, egyúttal – számomra legalábbis – jelképes volt ezekkel a fiatalokkal elfoglalni a hidat: a közlekedés a két part között egy időre leállt ugyan, de azok állították le, akik az igazi átmenetet kellene, hogy jelentsék a jelen és a jövő két partja között. Nincs az a hatos villamos, amelynek a hídon való akadálymentes átmenetét fontosabb lenne biztosítani, mint a jelenből a jövő felé tartó fiatalokét.
És aztán a hatalmas tömeg a Kossuth téren…

Olvasom a beszámolókat a tegnapi napról. Egy hozzám igen-igen közelálló tegnapi tüntető bizonyos beszámolókra (kivétel nélkül kormánypárti seggnyalók firkálmányairól és tudósításairól van szó) azt mondja, hogy de hiszen ezek nem is a tegnapi napról írtak, nem a történtekről írtak, nem rólunk írtak, nem a tanárokról írtak, nem a jövőjüktől megfosztott diákokról írtak, ezek maguknak írtak, azoknak, akiknek meg akarnak felelni, akiket át akarnak verni, akiknek hazudniuk kell, s akiktől kizárólag saját jólétüket remélik. Mert ezek – így a hozzám igen-igen közelálló – csak ebben a politikai környezetben készíthetnek újságot, tévét, rádiót, online felületeket, egy normális világban sosem. Vagyis – hangzik a hozzám igen-igen közelálló konklúziója – ezek országellenesek igazából: számukra ugyanis nem az ország jövője a fontos, kizárólag a saját kedvezményezett jelenük, ezért hát a pofátlan és gátlástalan hazudozás.

Hát így! Sok nyilatkozatot meghallgattam, mindössze eggyel nem voltam képes azonosulni. Jó szándékú, tisztességes tanár (vagy szülő, esetleg egyszerre mindkettő) mondja azt valahol, hogy ez kizárólag szakmai kérdés, nem politikai. A politika szó ördögtől való, attól rettegni kell, félni tőle, bizonygatni, hogy mi nem politizálunk, mi csak szakmázunk.

Ez nem igaz, ez gigantikus tévedés. A politika, Arisztotelész óta tudható, a polisz, vagyis a közösség ügyeivel (közügyekkel) történő foglalkozást jelenti.

Nem a politika tette és teszi tönkre az oktatás rendszerét? Nem a politika dönt az államhoz került pénzek, adóbevételek stb. visszaosztásáról, s a visszaosztások arányáról? Mostanában, amikor a legfőbb politikai környezet arról siránkozik, hogy a förtelmes és folyamatos korrupció és a jogállamiság alapelveinek megsértése miatt visszatartott EU-s pénzek lennének hivatottak arra, hogy azokból végre kifizessék a tanárokat, szóval eközben vajon tisztában van-e az ország nagy része azzal, hogy az elmúlt 16-17 év során hány milliárd euró érkezett Magyarországra? Tudja-e azt a lakosság többsége, hogy mi lett ennek a történelemben soha nem látott pénzrengetegnek a sorsa, hogy hová kerültek ezek a pénzek, hogy milyen beruházásokban (értelmesekben és értelmetlen látványberuházásokban) landoltak az összegek, hogy hány privát zseb duzzadt meg ezektől a lenyúlt vagy láthatatlanná tett gigantikus summáktól, s hogy a politika milyen módon, eszközökkel és maffiamódszerekkel intézte, hogy az EU-ból érkező pénzek ne az ország tényleges javát szolgálják, hanem kizárólag a politikai maffia érdekköreit, csókosait és talpasait?
Mi ez, ha nem politika? Miért ne lenne politika a hatalom mindennapokban megmutatkozó, egyre pofátlanabb és elviselhetetlenebb, s a holdudvarának (sajtósainak és egyéb tényárnyaló tányérnyalóinak – special thanks to Beszélő egykori szerkesztősége) gúnyos és ijesztően tudatlan, cinikus röhögéseitől kísért preferenciáinak és érték(telen)rendjének minden józansággal szembeforduló érvényesítése? Miért ne lenne politika a megfelelő konklúzió kimondása, jelesül az, hogy miközben a magyar lakosság csendben tudomásul vette, tűrte és elfogadta az ország gigantikus kifosztását, ezzel maga is hozzájárulván ahhoz, hogy néhány politikus, azok családja, gyermekei és haveri köre soha nem látott sikerrel „saját lábra állhasson”, addig az ő gyereke a féllábúra csonkolt oktatási rendszerben próbál – egyre kevesebb sikerrel – talpon maradni.

És miért ne lenne politika az, hogy hivatásuknak élő, kiválóan teljesítő, szakmájukat és tanítványaikat az egyre pocsékabb körülmények ellenére is kitartóan szerető tanárokat, az egyre elviselhetetlenebb és egyre lehetetlenebb tanárhiány ellenére is utcára zavarják a munkahelyükről, fittyet hányva elemi rációra, alapvető emberi jogokra, diákok érdekeire, az ország jövőjére, kizárólag megfélemlítés, elrettentés és a legsötétebb diktatúrákra jellemző példastatuálás okán.

TÖMEGÉVEL KÜLDIK KI A FIGYELMEZTETÉSEKET A TANKERÜLETEK A TANÁROKNAK – LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.07.


“Kérem, hogy a jövőben a hasonló magatartástól tartózkodjon”

A konfliktus heves eszkalációja akkor várható, amikor sokan a tanárok közül továbbra is élnek majd a polgári engedetlenséggel és ezzel már egyértelműen az elbocsátásukat kockáztatják, ha a tankerületek folytatják az eddigi gyakorlatot.

Október 14-re újabb pedagógussztrájkot hirdetnek

A PSZ azt is közölte, hogy részt vesznek a diákok október 23-ára meghirdetett szolidaritási tüntetésén.

„Brüsszel a hibás” – szankciókkal és energiával kapcsolatos narratívák Magyarországon

Az energiaellátással és árakkal kapcsolatban növekvő aggodalmat a szélsőséges és populista szereplők Kreml-barát és EU-ellenes narratívák terjesztésére használják fel, melyek az EU-t gyengének, a szankciós politikát pedig elhibázottnak láttatják.

Orbán Viktor: az árak szinte megfizethetetlenek

“Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek. Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell.”

Az EU-s pénzügyminiszterek tanácsa haladékot adhat a magyar korrupcióellenes csomag végrehajtására

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei legkésőbb december közepéig elhalaszthatják a szavazást az Európai Bizottság által javasolt, nagyjából 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró) pénzügyi szankcióról. Addig Magyarországnak száz százalékosan teljesítenie kell a Brüsszelnek tett ígéreteit.

A nagy autópálya-koncesszió: Lázár János és Rogán Antal egymásra lesz utalva

A Telex cikke néhány furcsaságra szeretne rávilágítani.

Mintegy 600 millió forintot lapátoltak ki az egri önkormányzat holdingjából

A polgármester és a két alpolgármester, Farkas Attila és Minczér Gábor kezdeményezte a cégvezető azonnali leváltását, illetve a holdingnál a belső vizsgálat lefolytatását, de a képviselő-testület a múlt heti közgyűlésen ezt nem engedte napirendre venni.

Eltűnt egy évente 25 millió lőszer gyártására alkalmas gépsor Magyarországról

A szálak Törökországból Miskolcon keresztül Balatonfűzfőre vezetnek.

Putyin bokáig süllyedhet az ukrán sárba

Az ukrajnai hadműveletek nélkülözik a központi irányítást. Inkább olyanok, mint valamiféle középkori hadjárat, amelyben a hercegek a saját szakállukra és persze hasznukra kevéssé koordinált akciókat folytatnak.

MEDDIG ÉRDEMES ORBÁNNAK KITARTANI PUTYIN MELLETT?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.10.05.


Ha Putyin bukik, valószínűleg Orbánnak is mennie kell. Ez a kijelentés néhány hete még erősen túlzónak tűnt, mostanra viszont egyre reálisabb opció ez a forgatókönyv. A magyar miniszterelnök híres arról, hogy a pragmatikus szempontokat általában az ideológiák elé helyezi, ebben az esetben azonban mintha kötött pályán mozogna. Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta ugyanis nem hajlandó tudomásul venni azt a tényt, hogy Putyin katonái rendkívüli módon alulteljesítenek ebben a háborúban. Orbán azzal, hogy egyértelműen az agresszor győzelmére fogadott, és álláspontján azóta sem változtat, azt kockáztatja, hogy az orosz elnök esetleges bukásával ő maga is rendkívül sebezhetővé válik.


Az ukrán erők előre nyomulnak a keleti és déli fronton is, és egyelőre nem látszik az offenzíva vége. Egy hónapja még kevesen gondolták, hogy ilyen látványosan megroppan az orosz megszállók harci gépezete, az általános vélemény szerint ugyanis a tél közeledtét inkább az ukránok várták, mert a hideg hónapokban legalább nem veszítenek több területet a támadó haderővel szemben. Ehelyett szeptember elején egy olyan erős és jól előkészített offenzívával rukkoltak elő a honvédő csapatok, ami nem csak az orosz parancsnokokat, de a világ közvéleményét is meglepte.

Ma már egyértelmű, hogy az ukránok átvették a kezdeményezést a harctéren, így a politikusok hangvételén is lemérhető, valami nagyon megváltozott az orosz-ukrán konfliktusban. Amíg az ukránok egyre magabiztosabb kijelentéseket tesznek, addig az oroszok csak fenyegetőznek, ugyanakkor egymás torkának esnek a legfelsőbb vezetés tagjai. A sebtében lezavart népszavazás a négy elcsatolni kívánt ukrán megyében csak olaj volt a tűzre, hiszen az ukránok még elszántabban támadtak, az oroszoknak és helyi csatlósaiknak pedig még pezsgőbontásra sem volt idejük, máris ki kellett üríteniük néhány olyan területet, melyek papíron már az Oroszország részei voltak.

Miért olyan fontos fejlemény ez számunkra? Ha Orbán Viktor nem tette volna egyértelművé, hogy az uniós tagállamok vezetői közül egyedül ő ügyködik az oroszok győzelméért, az ukrán sikerek nem vetítenének előre egy olyan komoly hangulatváltozást, mint amilyen bekövetkezhet idehaza, ha Putyin elveszíti a háborút, netán megbuktatják a sajátjai. Ha kiderül, hogy Orbán a vesztes oldalán állt, ezért komoly politikai és gazdasági károkat szenved el az ország, akkor a Fidesz szavazóiban is felötlik néhány kérdés. Például az, hogy vajon az általuk tévedhetetlennek tartott miniszterelnök miért nem látta előre Putyin vesztét?

Orbán persze nem aggódik, ő inkább nemzeti konzultációt rendez az oroszok ellen hozott szankciókról, esze ágában sincs tiltakozni a minden nemzetközi jogi normát szembe köpő ukrajnai népszavazás miatt, sőt hitelbe újabb földgázszállítmányt veszünk az agresszoroktól. A dolog pikantériája persze a részletekben található, melyeket biztosan nem fedezhetünk majd fel a nemzeti konzultációs kérdésekben. Az Orbán szerint visszafelé elsülő szankciókat ugyanis sorra megszavazza a magyar kormány, ugyanakkor az általa legkárosabbnak tartott kőolajra és földgázra vonatkozó rendelkezések meg sem születtek, illetve életbe se léptek.

Persze, erre a kampányra is milliárdokat szór el Rogán Antal minisztériuma, ugyanakkor ez a pénz jól jönne például olyan vállalkozásoknak, melyek önhibájukon kívül most komoly bajba kerültek...

PUTYIN LEVEL 70-ES ELLENSÉG LETT - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.10.07.


Jó reggelt! Ma lett 70 éves Vlagyimir Putyin orosz diktátor. Ahogy mondani szokás: innentől mindennap ajándék.

4 kiemelt cikk a 444-ről:


HIÁBA EMELNEK BÉRT ÉV KÖZBEN IS, MEGESZI A MAGYAR FIZETÉSEKET A DRÁGULÁS

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.10.07.A budapesti utcákon egyre szaporodó teletömött szemetesek látványa alapján már azoknak is feltűnhetett, hogy a hulladékrakodók egy része napok óta nem viszi el a szemetet, akik nem követik rendszeresen a híreket. Az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának néhány száz munkavállalója először kedden nem indult dolgozni az FKF Ecseri úti telephelyéről – a szakszervezet szerint azért, mert műszaki hiányosságok miatt leadták a hulladékszállító járműveket javításra-, és a hét második felében más telephelyek dolgozói is így tettek. A munkavállalók fizetésemelést követelnek, mert úgy érzik, hogy az infláció és a rezsi növekedése felemésztette a bérüket. (Frissítés 2022.10.07: a sztrájk véget ért, a hulladékszállítók megegyeztek az FKF-fel.)

Az ilyen jellegű munkabeszüntetés viszonylag ritka jelenség Magyarországon, de azt a helyzetet, amire a szemétszállítók hivatkoztak, munkavállaló százezrei tapasztalhatják meg az elmúlt hónapokban: augusztusban az általános infláció csaknem 16 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal szerint, amin belül az élelmiszerek drágulása jóval magasabb, csaknem 31 százalékos volt éves alapon.

Szeptember elején emellett sokan már emelt rezsidíjak alapján megállapított számlákat kaptak, ami Virág Barnabás jegybanki alelnök nyilatkozata alapján már szeptemberben 20 százalék közelébe emelhette az inflációt. És habár a garantált bérminimum és a minimálbér év eleji 20 százalékos emelése a bérskála minimálbérnél magasabb szintjein is lendületet adott az év eleji béremeléseknek, az év második felében eldurvuló drágulás mellett egyre többen érezhetik úgy, hogy elértéktelenedett az év eleji béremelésük, aminek a mértékét még jóval alacsonyabb inflációs várakozások mellett állapították meg (a tavaly decemberi jegybanki előrejelzés például 4,7-5,1 százalék volt az idei évre vonatkozóan).

A G7-nek nyilatkozó, különféle munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó cégek felmérései alapján ráadásul

sokszor ez még akkor is így van, ha a béreket év közben utólag emelték a drágulás miatt.

Habár mindez egyelőre nem látszik a hivatalos béradatokban, a Központi Statisztikai Hivatal havi éves bérnövekedésre vonatkozó statisztikáit és a havi inflációs adatokat egymás mellé téve trendszerűen látszik, ahogy a béremelések mértékét beéri az infláció...