2023. február 28., kedd

MÉG SZABÓ MAGDA IS FÉLT AZ ŐZ CÍMŰ REGÉNYÉTŐL [A SZABÓ MAGDA-TITOK 3.]

KÖNYVES MAGAZIN / PODCAST
Szerző: Könyves Magazin
2023.02.27.


A cím által sugalltakkal ellentétben Az őz (olvass bele) nem az ártatlanság, hanem a szélsőséges, esetenként pusztító szenvedélyek könyve. Folytatódik A Szabó Magda-titok.


„Öt regényem közül eddig kettőt ismert meg a közönség, most a harmadik, Az őz kerül a nyilvánosság elé. Ez a legkedvesebb írásom. (...) Arra is kíváncsi vagyok, milyen visszhangja lesz a regény mondanivalójának, hogy a felnőtt életének alakulását, jelleme formálódását döntően befolyásolja a gyermekkor derűje vagy iszonyata, és jaj annak a felnőttnek, aki mellett ifjú éveiben nem állt sem család, sem társadalom. (...) Számomra mindig szívszorító, ha beleolvasok Az őzbe, mert emlékeim között még ma is muzsikálnak „Józsi” cigányai, az őz is ott ugrál valahol, és a trombitafa piros virágai hullanak. Regényeim a Zsófika kivételével igazán nem nevezhetők biedermeyer (sic!) olvasmányoknak, de ez az egyetlen, amelytől még én is félek egy kicsit.”
...

ELSŐS LESZ A GYEREK, SZORONG A SZÜLŐ – AZ ISKOLAVÁLASZTÁS RÉMÁLMA NORMÁLIS, HOGY ENNYIRE KIKÉSZÍTSEN MINKET A GYEREKÜNK ISKOLÁZTATÁSÁNAK KÉRDÉSE?

WMN.HU
Szerző: KAA
2023.02.27.


Rengeteg szülőre hatalmas nyomást helyez az iskolaválasztás kérdése, pedig nem biztos, hogy annyi minden múlik rajta, mint hinnénk – állítja Kerekes Anna (aki egyben érintett anya is), és el is mondja, miért gondolja így.

A környéken, ahol lakom, meglehetős hiány van a hat-hét évesekből, és az önkormányzatok egyelőre nem döntöttek úgy, hogy betelepítenek elsősöket, vagy kecsegtető feltételekkel ide vonzzanak olyan családokat az ország más részeiről, akik iskolakezdésre érett gyereket nevelnek. Ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik most lesznek elsősök, nagyobb eséllyel jutnak be olyan állami iskolákba is, amely nem az ő körzetükbe tartozik. Ez néha azonban erősebb nyomasztás a szülőnek, mint amekkora áldás.

Mi az a körzetes iskola?


Akit nem érint a téma, annak gyorsan elmondom, hogy a magyar települések, köztük Budapest is, körzetekre van osztva, és központilag meghatározzák, hogy mely általános iskolának kell befogadnia az adott körzetben élő gyerekeket. A rendszer – amennyire én tudom – logikusan épül fel: az adott iskolához közel eső utcák tartoznak a körzetébe, a bizonyítottan ott élő gyerekeket fel kell oda venniük.

Arra is van lehetőség, hogy valaki nem a körzetébe tartozó állami iskolába írassa be a gyerekét, de oda értelemszerűen nem biztos, hogy felveszik (és írathatja magániskolába is). Először ugyanis azokkal a gyerekekkel kell feltölteni a szabad helyeket, akik a körzetben laknak, és oda szeretnének járni.

Vannak nagyon népszerű iskolák és osztályok, ahová nehéz nem körzetesként bekerülni, és nem kevés család folyamodik kisebb csalásokhoz is annak érdekében, hogy bejuttassa oda a gyereket. Ez általában azt jelenti, hogy szereznek valahogyan egy körzetes lakcímet – ilyenkor életvitelszerűen nem ott lakik a gyerek, de az igazolványán az a cím szerepel, tehát az iskola köteles felvenni...

JUHÁSZ FERENC: MA A HADIFELSZERELÉS, A FEGYVER AZ ÚJ STADION-PROJEKT, AHOL SOKAT LEHET SÍBOLNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.28.


Az obsitos program elindítása sokkal inkább szemfényvesztés, a közönség megtévesztése, a munka látszatának fenntartása, semmint érdemi, hatékony program, ami a valós védelmi képességünket segíti – véli Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter. Szerinte itt már régen nem Magyarországról van szó, hanem egy nagy bizniszről, amit most a haderő-fejlesztés ügyében végrehajtanak. Tetszik, nem tetszik, ma a hadifelszerelés, a fegyver az új stadion-projekt, ahol sokat lehet síbolni.


Obsitos program indul a nyugállományú katonák tudásának, tapasztalatainak hasznosítására. Ennek mi értelme van?

Az értelméről a kormánypártiakat kellene megkérdezni, mert messziről én úgy látom, hogy sokkal inkább azoknak a szaktudását kellene felhasználni, és alkalmazni, akik a hadseregben vannak, vagy akiket éppen most elküldtek. Nem mondom, hogy a nyugdíjas katonák között nincsenek olyanok, akiknek a szaktudása, tapasztalata ne lenne integrálható bizonyos felkészítéssel, de a HM személyi állománya jelenlegi felkészültségében és összetételében is bőven alkalmas arra, hogy ezeket a tapasztalatokat átadja. Ez sokkal inkább szemfényvesztés, a közönség megtévesztése, a munka látszatának fenntartása, semmint érdemi, hatékony program, ami a valós védelmi képességünket segíti...

TAVALY 16,6 MILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZ VÁNDOROLT A KORMÁNYMÉDIÁHOZ TÁRSADALMI CÉLÚ REKLÁMKÉNT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2023.02.28.


Öt hónapba telt, mire a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodával eljutottunk odáig, hogy megmutatták, mennyit költöttek 2022-ben a társadalmi célú reklámként futó kampányokra, és hol jelentek meg ezek a hirdetések. Az állami milliárdok legnagyobb része a kormányközeli médiánál landolt, de kapott belőle a Blikk, a Népszava, az ATV és az RTL is.


Ha a kormányüzenetek továbbításáról van szó, akkor bőbeszédű a kabinetiroda, ha viszont az a kérdés, ki profitál ebből, már gondolkodóba esik. Így történhetett, hogy hónapokba telt megtudnunk, 2022-ben mégis kinek volt jó, hogy mindenhonnan az hangzott: „Készült Magyarország kormánya megbízásából!”

A „társadalmi célú” kampányokra vonatkozó adatigénylést októberben indítottuk, de először azt válaszolták, hogy „az adatokat a kért bontásban nem tartjuk nyilván.” Majd 45 nap türelmet kértek az újabb adatkérésre, és december 19-re küldtek egy felsorolást a kampányokról. A tényleges költésekért újabb adatigénylést kellett beadnunk, majd jött a válasz: nem küldik el a táblázatokat, nézzük meg őket. De a minisztérium épületében nem használhattunk telefont, csak jegyzetelni lehetett.

A kampányokat 13 mappában tárolják, onnan gyűjtöttünk adatokat. A médiaterveket néztük végig, amiken az szerepel, melyik médium mennyi hirdetést és hol helyez el.

A gyermekvédelminek nevezett népszavazásra nettó 3,8 milliárd forint ment el. Ebből 100 millió forintot hirdettek el a Blikkben, 32 milliót Axel-Springer lapokban, 21 milliót a Demokratában, 71 milliót egyéb lapokban. A printes költés nettó 2,1 milliárd forintjának döntő többsége pedig a KESMA-tag Mediaworks-höz ment...

A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KIMONDTA, AZ ELLENZÉKNEK ÖSSZE KELL FOGNIA, HOGY MAGYARORSZÁG VISSZATÉRJEN A DEMOKRÁCIA ÚTJÁRA

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2023.02.28.


Amilyen tartózkodó a mesterséges intelligencián alapuló csevegőrobot az Orbán-kormány jövőjét illetően, annál lendületesebben buzdítja egységesedésre a magyarországi ellenzéket.


Tiszteletem, a Népszava nevében feltehetek önnek néhány kérdést?

Természetesen. Hogyan segíthetek?

Ön szerint meddig maradhat hatalmon Magyarországon az Orbán-kormány?

Az ilyen politikai kérdések általában nagyon bonyolultak és sokféle tényezőtől függenek, beleértve a választói akaratot, a gazdasági és társadalmi helyzetet vagy az ország geopolitikai helyzetét. Egy ilyen jósláshoz az én tapasztalatom és tudásom nem elegendő. Mint mesterséges intelligencia, nem vagyok képes saját véleményt formálni, hiszen érzelmekkel nem rendelkezem, semleges és objektív vagyok.

Mit tehet a magyarországi ellenzék, hogy átvegye a hatalmat az Orbán-kormánytól?

Az ellenzéknek számos dolgot kell tennie ahhoz, hogy sikeresen átvegye a hatalmat az Orbán-kormánytól. Felsorolok néhány lehetséges stratégiát. Egységesedjen: az ellenzéknek össze kell fognia, és egy közös stratégiát, meggyőző, konkrét, megvalósítható, érthető, vonzó programot kell kidolgoznia a hatalom átvételére. Ki kell használniuk az Orbán-kormány hibáit, hiányosságait és gyengeségeit. Vonzóbb megoldásokkal ki kell tölteniük az üres teret. Az emberek elérése, az üzenetek hatékony közvetítése érdekében ki kell használni a közösségi médiát. Támogató szövetségeseket találhatnak a civil szervezetek, az oktatási intézmények vagy az üzleti szereplők köréből. Fel kell építeni a választók bizalmát, biztosítani kell a korrupciómentesség és az átláthatóság elvét, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat a kormányzati döntésekkel kapcsolatban. A folyamatok hosszabb időt vehetnek igénybe és az eredmény nem biztos: a végső az emberek döntése és akarata...

MORAWIECKI ODASZÚRT A MAGYAROKNAK: PUTYINTALANÍTÁS KELL, MOSZKVÁVAL SZERZŐDNI OLYAN, MINT AZ ÖRDÖGGEL SZERZŐDNI

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.02.28.


Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hosszabb óta taglalja, mi lehet Európa ereje az orosz agresszió ellen, nemrég kifejezetten a magyar népnek üzenve írt cikket, amiből akár a magyar kormányzat számára felfogható tanácsokat is ki lehet olvasni. Ezekről a tanácsokról beszélt Gordon István Lengyelország szakértő a Reggeli gyorsban.


Lengyelország politikusai a választásokhoz közeledve egyre több az egységet, a közös fellépést hangsúlyozó nyilatkozatokat tesznek, aminek központi eleme, hogy hogyan lehet az orosz agresszió ellen védekezni.

Gordon István Lengyelország szakértő szerint mostanában bármi is legyen a téma, annak a mozgatórugója a közelgő választásokra való felkészülés. Érdekesnek nevezte, hogy Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes már tavaly ősszel elkezdte járni a vidéket, és olyan témákkal próbált kampányolni, amikkel közösen fel lehetne lépni a kampányban, de akkor még kudarcot vallott, többek között azzal a kijelentésével, hogy nem kellene a magyarokkal közösködni, mondta Gordon.

Azóta viszont Morawiecki is beszállt a korteskedésbe, volt egy szilveszteri írása, és nemrég pedig kifejezetten négy magyar kormányfüggetlen újság számára írt egy újabb levelet, amiben határozottan értékelte az egy éve tartó ukrajnai háborút. Mint írta, ez a háború mindannyiunkat érint, és Oroszország birodalmi tervei túlmutatnak Ukrajnán, amivel megfricskázta a magyar kormányzatot, fűzte hozzá Gordon.

A levél második tanulsága, hogy Morawiecki szerint a globális gazdasági válságot Oroszország szítja. "Ezt a magyaroknak nem ártana megszívelni: az energiaválság és az infláció forrása Oroszország birodalmi agressziója" - mondta Gordon.

Morawiecki arról is írt, hogy Európa szuverenitásának előfeltétele Európa "putyintalanítása", mivel korábban "számos európai kormány azt hitte, hogy rendes szerződéseket lehet kötni Moszkvával, de ezek a szerződések az ördöggel kötött paktumok".

És végül arról írt, hogy az orosz zsarolásokkal, fenyegetésekkel szemben szolidaritással kell fellépni, mondta Gordon. Végül az írás arra is kitér, hogy Oroszország elleni küzdelemeben a győzelmet nem csak az ukránok sikerei jelentik, hanem szankciók által az oroszok meggyengítése is: a cél Ukrajna újjáépítése és Európa megerősítése közösen. Ezeket a gondolatokat Gordon és feltehetően Morawiecki is a magyar kormányfő figyelmébe is ajánlotta.

ORBÁN MÁR A KÍNAI BÉKETERVET IS FONTOSNAK TARTJA

444.HU
Szerző: 444.HU
2023.02.27.- Hétfőn háromnapos üléssel vette kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka .

- Az első ülésnapon napirend előtt, öt perc erejéig szót kapott Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló.

- Több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzottak el, majd az ellenzéki frakciók kezdeményezésére időkeretes vita lesz a Magyarországra telepített és telepítendő akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól.

- Több bizottsági beszámolót is meghallgatnak, köztük az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról és az állami vagyon aktuális helyzetéről...

ERIC HANUSHEK BUDAPESTEN: A JÓ HAZAI OKTATÁS MEGKÉTSZEREZNÉ A MAGYAR GDP-T

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2023.02.28.


„Képzeljenek maguk elé egy 15 éves gyereket, aki a PISA mérés matematikai részében azt a feladatot kapja, hogy el kell repülnie Kaliforniából Budapestre, amiért 2700 dollárt kell fizetnie. A dollár-euró-árfolyam ismeretében meg kell mondania, hogy mennyibe kerül a repülőjegy euróban. Ha a gyerek erre nem tudja a választ, akkor nem érte el a PISA mérés legalacsonyabb, első szintjét sem. Önök szerint a világ 15 éveseinek hány százaléka képtelen megoldani ezt a feladatot?” – szegezte a kérdést hétfő délután a budapesti közönségnek Eric Hanushek, a Stanford Egyetem Hoover Intézetének főmunkatársa , az oktatási kérdések közgazdasági elemzésével foglalkozó, nemzetközileg is jól ismert kutató. Hanushek a Magyar Tudományos Akadémia székházának nagyelőadójában tartott előadást az Oktatás a változó világban címmel. „A világ átlagában a 15 évesek 60 százaléka nem tudja erre a választ” – lepte meg az eddig 25 könyvet és több mint 300 cikket jegyző professzor a dugig tömött előadóterem hallgatóságát.

Az oktatási kérdések közgazdasági szempontú elemzésével foglalkozó kutató előadásának kiindulópontja az volt, hogy egyértelmű a kapcsolat a minőségi oktatás és a jövőbeli gazdasági jólét között. „Míg az egyes emberek képességei erősen befolyásolják, hogy mennyire fognak jól élni életük során, egy társadalom készségei az országuk gazdasági növekedésének lehetőségeit határozzák meg” – mondta Hanushek.

Ha minden gyerek alapkészségei rendben lennének, az megötszörözné a világ GDP-jét

Hanushek és kutatótársai egy tavaly októberben megjelent tanulmányukban azt vizsgálták a világ szinte minden országában, hogy milyen képet fest az oktatás jelenlegi helyzete a jövőbeli növekedésről, az adott ország fejlődéséről, és milyen messze van a világ attól, hogy minden gyerek megszerezhesse a modern munkaerőpiac által megkövetelt alapkészségeket...

A MAGYAR KORMÁNY ARÁNYAIBAN KÜLÖNÖSEN KEVESET KÖLTÖTT ARRA, AMIRE AZ EU KORMÁNYAI A LEGTÖBBET

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.02.28.


A magyar kormány arányaiban szinte a legkevesebbet költötte a szociális védelemre 2021-ben az Európai Unióban, holott a tagállamok kormányai pont erre költötték a legtöbbet, derül ki az Eurostat friss rövid összefoglalásából és részletes adataiból, amelyek az EU-kormányok költéseit hasonlítják össze azok funkciói szerint.

A kormányok GDP-arányosított kiadásainak

- 20,5 százaléka ment szociális védelemre,
- 8,1 százaléka egészségügyre,
- 6,3 százalék gazdasági ügyekre,
- 6 százalék általános közszolgáltatásokra,
- 4,8 százalék oktatásra.

Tavalyhoz képest nőttek a gazdasági és egészségügyi kiadások, csökkentek az oktatási, védelmi, biztonsági és szociális védelemhez kötödő arányos kiadások.

Ha lemegyünk az országok szintjére, azt látjuk, hogy – továbbra is GDP-arányos módon – szociális védelemre Franciaország, Finnország, Olaszország és Ausztria költötte a legtöbbet, a legkevesebbet pedig Málta, Ciprus, Magyarország, Izland és Románia. Magyaroszágnál ez 13,1, Ausztriánál ez 21,9 százalékot jelent...

„NEM VAGY A NER RÉSZE, HA NEM KEZELSZ MAGÁNTŐKEALAPOT!”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.02.28.


Mintha kényszeres magántőkealap-gründolásba kezdett volna a hatalmi gazdasági elit – a Tiborcz István és Mészáros Lőrinc mögötti sor is. A NER titkos pénzcsatornáiról szóló írásunk második, záró részében majd’ mindenki szerepel, aki az elmúlt 10-12 évben különös vagy botrányos kapcsolatba került az állammal – legyen szó letelepedés-, lélegeztetőgép-, vakcina-, vérplazma- vagy vagonbizniszről. Ők most egységesen úgy érzik, szükségük van tulajdonosrejtegető-adóoptimalizáló egységekre. Offshore-ozni már nem divat, magántőkealapozni viszont szinte kötelező.


Írásunk első részében az igazi nagyhalakra, Tiborcz Istvánra és Mészáros Lőrincre, illetve a kormányfő vejének és legfőbb bizalmasának szűk szövetségi rendszerére összpontosítottunk. Kormányzati dokumentumokkal igazoltuk, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank legalább 400 milliárd forintot, tehát a nullák tekintetében a gyakorlott matekosokat is összezavaró csillagászati összegeket töltött az általuk kezelt titkos magántőkealapokba. Mindezt teljes hírzárlat mellett – úgymond a Covid-járvány gazdasági hatásának enyhítése céljából. Arra utaló nyomokat is találtunk, hogy a kiáramlás nagyságrendje ennél még sokkolóbb, de erről egyelőre nem tudhatunk biztosat. Azt viszont pontosan látjuk, hogy a 400 milliárdnyi „homályos” pénz mellett akad 141 milliárd további forint, amely a körülményekhez képest átlátható módon jutott ki a közösből a szintén állami Eximbankon és az MFB Invest Zrt.-n keresztül...

BELYÓ PÁL: NÁLUNK SÁFÁRKODNAK A BESZEDETT ADÓKKAL, JÁRULÉKOKKAL

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.02.28.


A tények makacs dolgok, ha a családok, állampolgárok bemennek a boltba, akkor teljesen elhűlnek, hogy kétszeres-háromszoros áron jutnak hozzá a termékekhez, mint fél évvel ezelőtt. Az infláció, ami sújtja a világot, az nem egyértelműen az orosz-ukrán háború következménye, más folyamatok is szerepet játszanak benne – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Belyó Pál közgazdász, egyetemi tanár, a KSH volt elnöke az infláció jelenéről és alakulásáról, amely Orbán Viktor ígérete szerint év végére egy számjegyű lesz.


Az egész Európai Unióban volt egy inflációs folyamat, a világ jelentős nemzeti bankjai, jegybankjai is léptek, mindenhol alapkamatemelés történt, az EKB például 3 százalékra emelte az euró alapkamatát, sőt bejelentette, hogy márciusban 3,5 százalék lesz – mondta a szakértő. Hozzátette, nálunk az a probléma, hogy kimagaslóan és megmagyarázhatatlanul magas az infláció, a kormány pedig – ki tudja miért – ragaszkodik ahhoz, hogy ez egy szankció-vezérelt infláció, miközben nem erről van szó.

„A hitelminősítők is széleskörű, alapos vizsgálatok után véleményezik a magyar pénzügyi folyamatokat, az inflációt is, és nem véletlen, hogy szép lassan leértékelik a magyar államadósságot. Befektetésre még ajánlják, de jelzik a problémákat. Az energia erőteljes emelkedése mellett olyan gazdaságpolitikai hibákat emlegetnek, amelyekre nem lett volna szükség.”

Ilyen például a különböző ársapkák alkalmazása – mutatott rá Belyó Pál. „A családok számára rövid távon kedvezők voltak, az árbefagyasztások jó lépések lehetnek, de most már egyértelműen gátolják a magyar gazdaság fejlődését. Akárcsak az, hogy a forint árfolyama hihetetlenül megemelkedett. 15 éve azt mondta Orbán Viktor, hogy amelyik kormány nem tudja a forint gyengülését megállítani, az alkalmatlan. Azóta a 260-270 forintos árfolyam elment 400 forint fölé és ez jelzi azt, hogy nagyon komoly fiskális és monetáris hibák történtek.”

A családtámogatási rendszer nagyon kedvező dolog, mindenki örül, ha könnyebben élhet, de az IMF múlt heti javaslatai között az is szerepel, hogy feleslegesek ezek a nagyon kedvező hiteltámogatások, nem lehet őket fönntartani, ezt egy költségvetés nem bírja el, a magyar gazdasági teljesítmény pedig nem elég ahhoz, hogy ennyire nagymértékű támogatásokat biztosítson – magyarázta a közgazdász.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar államadósságról tíz éve Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, ha nem lenne évente 1000 milliárd forint az államadósság-állományunk, amit hiteltörlesztésként ki kell fizetni, akkor a költségvetésünk nullszaldós lehetne. „Most nem ezermilliárd a hiteleink után járó kamatfizetésünk, hanem 2100 milliárd.”...

A DK ÚJ VALLÁSA ÁLDOZAT NÉLKÜL ÍGÉR MEGVÁLTÁST, A REMÉNNYEL FELSZÁMOLJA AZ ELLENÁLLÁST A NER-BEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.02.28.


Márki-Zay ámokfutása után az ellenzékbe vetett utolsó remény akkor foszlott szanaszét, amikor a legnagyobb ellenzéki párt létrehozta a maga pártállami “árnyékkormányát”, amelyben kizárólag a DK megbízható pártkatonái kaptak helyt. Ezzel kinyilvánították, hogy képtelenek az egész magyar társadalmat megszólítani, összefogni, minden demokratikus erőt, polgárt egyesíteni és befogadni. Naiv emberek azt gondolhatták, hogy ennél belterjesebb és szörnyűségesebb már csak a párt szektatévéje lehet. De tévedtek, mindig van lejjebb: a szektás párt önmagára ismert és vallást alapított.

A párt elmulasztotta időben kirúgni azt a kommunikációs menedzsert, aki most a reményt hirdeti az orbáni fasizmus reménytelenségében, s ezzel a maradék ellenállást és harci kedvet is kioltja az emberekből. Ahol van remény, ott az emberek nem lázadnak fel, nem elégedetlenkednek, hanem megnyugszanak. Ha van remény, akkor minden rendben van. A DK a kommunikáció történetének legabszurdabb jelszavával indított kampányt egy fasiszta diktatúrában: “Elhozzuk a reményt!” Ilyen nevetségesen ostoba jelszóval még nem próbáltak ellenállásra buzdítani, mióta világ a világ.

A remény az vallás, amely hitre épül. A hit a reménylett dolgok valósága, a nem látott dolgokról való meggyőződés, mondja a Zsidókhoz írt levél. Nincs remény hit nélkül, ahol pedig hit van, ott vallás van. Ahol vallás van, ott valamilyen isten és megváltó van, méghozzá az a személy, aki elhozza a reményt. Benne kell hinni. A kereszténységben ez a személy Jézus Krisztus. A DK vallásában Dobrev Klára. Ő az, aki elhozza a reményt. De miben reménykedhetünk, azon kívül, hogy Dobrev Klárában? Van valami kész program, amivel szétzúzza és felszámolja Orbán fasiszta diktatúráját?

Nem, ilyen programja nincs, legalábbis ahhoz képest nincs, ami eddig is volt. Orbán kirakatparlamentjében maximalizálni a mandátumokat (és a vele járó pénzt), ennek érdekében rá kell szavazni. Olyan választási rendszerben, amely kizárja azt, hogy Orbánt demokratikus választáson lehessen leváltani. Dobrev Klára viszi a reményt szét az országban, amelynek lényege az, hogy ha valamilyen csoda folytán Orbán magától eltűnik a világmindenségben, a rendszere egy másik csoda folytán magától megszűnik, akkor Dobrev Klára a remény, hogy európaivá tegye Magyarországot.

Ebben kell hinni, ebben kell reménykedni. Dobrev Klára megváltóként nem győzi le az ördögöt, hanem az ördög valamiféle eltűnése után kínál reményt. De amíg Orbánt valamilyen épkézláb és valódi elképzelés alapján nem tartóztatják le, mint puccsistát és köztörvényes bűnözőt, a rendszerét és az alaptörvényét nem nyilvánítják törvénytelennek és nem szüntetik meg egy tollvonással, addig Magyarország számára nincs remény. Ha ez magától megtörténne, akkor már Dobrev Klára nélkül is lenne remény, de addig nincs remény semmire.

A megváltás nem az Orbán utáni életre vonatkozik, hanem az Orbántól való szabadításra. Erre nincs semmi remény, mert Orbán ennek minden békés, demokratikus útját lezárta. Az igazi reményt az hozná el, aki Orbán és bűnszervezete eltakarításának járható útját mutatná be. Ezért Dobrev Klára saját messiási szerepét túlságosan előre hozta, amikor még semmi remény arra, hogy ő színre lépjen, mint messiás. Az ő messiási szerepe nem az lenne, hogy majd Orbán után ígér valamit, hanem az, hogy Orbánt megdönti. De nem az orbáni választásokon, mert az bullshit, az hazugság.

Dobrev Klára egy korrekt messiás, mert legalább nem ígér semmi olyat, amit nem tud betartani, ezért messiási körútjain nem is mond semmit arról, hogyan kerül majd Orbán helyére. Majd kerül. legyen ennyi elég. Ebben kell a DK vallás híveinek hinni. A remény az, hogy ha nem részletezett módon egyszer Orbán felszívódik, akkor egy emberséges és európai demokrácia veszi kezdetét, mert azt Dobrev Klára hozza el. A mennyben már jó lesz. Ez az ígéret, és ez szép remény. De az oda vezető utat a DK messiása nem mutatja meg...

FICÓVAL A RUSSZKIJ MIR VÁR RÁNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SOLTÉSZ ÁRPÁD
2023.02.14.


Aki azt mondja, hogy a béke pártján áll, és nem szabad felfegyverezni Ukrajnát, mert akkor meghosszabbítjuk a háborút, pontosan tudja, mit beszél. Nem holmi hülyék szájából halljuk ezt. Hanem Robert Ficótól, aki fölöttébb rátermett politikai taktikus, és új szövetségesétől, aki mai mércével kivételes politikai stratéga: Orbán Viktor. Csak nem szabad félreérteni őket, és feltételezni, hogy Ukrajna és az ukránok békéjéről beszélnek.

Amikor Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor vagy Robert Fico azt a szót ejti ki a száján, hogy „béke”, akkor a „russzkij mir”-t értik rajta, ami a Rozsdaette Horda nyelvén egyszerre jelenti az orosz békét és az orosz világot. Olyan állam ez, ahol a polgári lakosságot nem a hadsereg pusztítja, hanem a Kreml uralkodójának alárendelt helyi maffiák, az oligarchák, a rendőrség, a bürokratikus apparátus, a szegénység és az orosz életforma. Ezért volt még a „békés” Oroszországi Föderációban is lényegesen rövidebb a születéskor várható átlagos élettartam, mint bárhol Nyugaton.

Az orosz társadalom, amióta csak létezik, a gyengébbek elnyomásának elvére épül; ez a cári Oroszország és a Szovjetunió bukása után sem változott. Az élet a birodalomban zérus összegű játék. Itt bármit, vagyont vagy társadalmi státuszt csak valaki más rovására szerezhetünk.

Akinek nincs hatalma mások fölött, az tökéletesen tehetetlen. Még ha az orosz állampolgárnak vannak is ilyen-olyan formális jogai, semmiféle módja nincs, hogy ezeket a nagyobb hatalmúakkal szemben érvényesítse.

Az orosz társadalmi kultúra a mongol Arany Horda szilárd alapjain áll, amely csak a nyers, gyilkos erőt becsülte. Nem ismer fejlődést, csupán terjeszkedést. Létszükséglete a hódítás, rablás, fosztogatás, öldöklés. Ha egy vezető nem képes növelni a birodalmat és hazavinni a zsákmányt, akkor gyenge, le kell cserélni egy erősebbre és rátermettebbre. Világos és egyértelmű, mi az Oroszországi Föderáció becsvágya; csak az a kérdés, hogy képes-e megvalósítani...


"A MA FELNÖVŐ OROSZ POLGÁROSODOTT GENERÁCIÓVAL MEG LEHETNE KÖTNI AZ EURÓPAI BÉKÉT." - MÁSRÉSZRŐL

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.02.27.A Másrészről 2023. február 23-i adásában Rózsa Péter szakértő vendégeivel Oroszországról - de másképp - beszélget. Ahelyett, hogy az orosz katonai viszonyok, vagy az orosz-ukrán háború alakulása kerülne terítékre - hiszen ezen események napról napra változnak -, inkább Oroszország háborúhoz vezető hosszú útját próbáljuk felvázolni Gyóni Gábor történésszel, valamint Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövettel.

A CSEHEK SZERINT ÍGY ÉRTELMETLEN A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.28.


Az európai politikusok „szükségtelenül simulékony korrektséggel” kezelik Magyarországot, véli Európai Bizottság cseh alelnöke. A cseh államfő pedig oroszbarát nézetei miatt bírálta a magyar kormányt, és szerinte lengyel-magyar-cseh-szlovák visegrádi együttműködésnek így már nincs értelme. Kína belép az EU helyébe, és a nyugat szerint sajnálatos lenne, ha drónokat is adna az oroszoknak. Az amerikai republikánusok hanyatlásáról írnak. Nemzetközi lapszemle.

Túlságosan korrektek vagyunk Magyarországgal – idézi Věra Jourovát az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál. A beszámoló szerint az Európai Bizottság cseh alelnöke egy múlt pénteki prágai nyilvános vitán arról beszélt, hogy az európai politikusok „szükségtelenül simulékony korrektséggel” kezelik Magyarországot. A rendezvényt az Ukrajna elleni orosz invázió megindításának első évfordulójához időzítették. Jourová úgy vélekedett, hogy gyakrabban kellene rámutatni az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos magyar álláspontra. Az EurActiv emlékeztet arra: Orbán Viktor a múlt héten megerősítette, hogy fenntartja a Moszkvához fűződő kapcsolatait, és hogy reálisan nem tekinti Oroszországot fenyegetésnek a magyar, illetve az európai biztonságra nézve. Jourová hangsúlyozta azt is, hogy az uniós végrehajtó testület tovább fogja folytatni a Magyarország ellen megindított jogállami eljárásokat.

A pénteki vitában szintén részt vevő Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnök is elsősorban az oroszbarát nézetei miatt bírálta a budapesti kormányt. Magyarország hosszú ideje a maga útját járja – állapította meg, és megkérdőjelezte a lengyel-magyar-cseh-szlovák visegrádi együttműködés további értelmét. Ha nem tudunk megegyezni az alapvető kérdésekben – így az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszonyt illetően -, akkor az alapvető gond a visegrádi négyek számára – mondta, és hozzátette: ilyen körülmények között kérdéses, hogy Csehországnak benn kell-e maradnia a V4-ek csoportjában.

Prága ez év júliusában veszi át egy esztendőre a csoport rotációs elnökségének a feladatait, és Pavel szerint cseh részről ezt az alkalmat meg kell ragadni arra, hogy felvessék ezeket az alapvető kérdéseket.

Az amerikai republikánus jobboldal évente tartott Konzervatív Politikai Akciókonferenciája – rövidítve CPAC – jól tükrözi a Ronald Reagantől Donald Trumpig jutott Republikánus Párt hanyatlását – írja a The Hill portálon Frank Donatelli veterán republikánus politikai stratéga, aki vezető tanácsadói tisztséget töltött be Ronald Reagan mellett. A cikk apropóját az adja, hogy a jövő hónapban újra lesz CPAC-találkozó, ahol Donatelli szerint a Tegyük Újra Naggyá Amerikát szélsőséges mozgalom főpapjai – élükön Trump volt elnökkel – a résztvevőket ellátják majd a szokásos adaggal a harsány retorikából, összeesküvési elméletekből és a tekintélyuralkodóknak kijáró udvarlásból.

„Nem volt mindig így. Réges-régen, egy távoli galaxisban, Ronald Reagan elnök második ciklusának a végén például a republikánusok zsinórban a harmadik elnökválasztási győzelmüket aratták, ők uralták a nyugati és a keleti partot, és őket támogatta az akkori fiatalok többsége. Ehhez képest most alig tudták megnyerni a képviselőházat, és elvesztették a szenátust, mélyen a várakozások alatti szerepléssel – emlékeztet az elemző a tavaly novemberi félidős választások kimenetelére. Az amerikai belpolitikai hangsúlyeltolódások boncolgatásán túl kitér arra, hogy Reagan republikánusai szilárd internacionalisták voltak, ellenezték a szovjet totalitárius rendszert, és a szabadság, demokrácia üzenetét terjesztették a világban. Ma viszont az orosz, a kínai, az iráni és az észak-koreai fenyegetés ellenére a republikánusok egy része régimódi elszigetelődéspárti, vagyis visszatért a második világháború előtti ideológiához, másik részük pedig reflexből pártalapon áll, vagyis mindent ellenez, amit Joe Biiden támogat, így a szabadság védelmezését is.

Frank Donatelli a keresztény nacionalizmus térhódítását tekinti a legaggasztóbb trendnek, és úgy látja, hogy a republikánus jobbszárny az autoriter gyökereihez nyúl vissza. A konzervatív célok érvényesítését követeli, amire a reagani republikánusok azt válaszolnák, hogy a legfontosabb konzervatív cél a szabadság. Trump azonban nyíltan szembe helyezkedett az alkotmánnyal, és a CPAC nemrég az autoriter jobboldali magyar miniszterelnököt is vendégül látta – idézi fel Donatelli.

Putyin megdöntése rémálom lenne Kína számára – ezzel a címmel közöl interjút a Frankfurter Allgemeine Zeitung Alekszandr Gabujevvel, akit a kínai–orosz-kapcsolatok egyik legjobb ismerőjeként mutat be az olvasónak. Gabujev nagyon sajnálatosnak tartja azokat az értesüléseket, miszerint Kína kamikaze drónok szállítását mérlegeli Oroszország számára. Ha az értesülés megerősítést nyer, és létrejön az erről szóló szerződés, akkor az az első olyan alkalom lenne, hogy Kína kész fegyverzetet juttat Moszkvának, nem csupán – miként a korábbi esetekben – radarrendszer-alkatrészeket vagy zavaró rádióadó-rendszereket.

Reuters szerint a Nemzetközi Energia Ügynökség friss adatai azt mutatják: januárban napi 600 ezer hordóra esett vissza a tavaly decemberi 1 millióról a EU-ba exportált orosz nyersolaj mennyisége. Ugyanakkor a Kínába irányuló orosz nyersolajexport napi 300 ezer hordóval nőtt, és elérte a 2,3 millió hordót. Az Indiába irányuló export már tavaly megemelkedett, és folyamatosan tartja a napi 1,6 millió hordós szintet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MOK: EZ EGY KONCEPCIÓS PER, AMIBEN GULYÁS FELOLVASTA A VÁDAT, ÉS SEMJÉN KIADTA AZ ÍTÉLETET

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.02.27.


Semjén Zsolt törvényjavaslata után kamarai tagság nélkül is lehet majd egészségügyi tevékenységet végezni.

„Hamis indokokkal indított durva támadást ellenünk a kormány” – mondta el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Dr. Kincses Gyula a szervezet sajtótájékoztatóján, amit a Belügyminiszter által kezdeményezett, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes által benyújtott törvényjavaslat kapcsán hívtak össze. A rendkívüli tájékoztatón az elnök mellett Svéd Tamás titkár és Álmos Péter Zoltán alelnök vettek részt.

A MOK titkára elmondta, a hétvégén élőben megnézhetünk egy koncepciós eljárást. Először Gulyás Gergely felolvasta az ítéletet, amit az Index megismételt, majd (a kamara cáfolatának ellenére) Semjén Zsolt kiadta az ítéletet.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, ami ezt továbbadta, a közmédia a Kormányinfón ezt tényként beállítva kérdezte meg, amire Gulyás miniszter ugyanazokat a mondatokat mondta el, amik a ma megjelent javaslatban olvashattunk”

-mondta el Álmos Péter Zoltán alelnök, hozzátéve, számítottak ilyesmire: amikor úgy döntöttek, nyomásgyakorlásba kezdenek, akkor nem az orvosoknak, hanem a szakdolgozóknak kértek pénzt.

„De kértünk valami mást is, az orvosszakma függetlenségét”

– mondta el az alelnök, hozzátette, hogy nem érte váratlanul őket, hogy erre válaszul a kamara eltörlésére tesznek próbálkozást. Kincses Gyula kiemelte, nem valami ELLEN, hanem valamiÉRT kezdtek nyomásgyakorlásba, hozzátette, azért küzdenek, hogy az ellátók tudjanak dolgozni és a betegek el legyenek látva.

A Kamara vezetése elmondta, birtokukban van egy felmérés, amiben az orvosok 90%-a támogatta a kamara céljait és a nyomásgyakorlási módszerrel is egyetértettek. Így ezt folytatni kívánják. Kérdésre elmondták, a Kamarának 50 ezer körüli a taglétszáma, aminek egy része már nyugdíjas, a közellátásban legalább 30 ezer fős az aktív tagság.

Arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a törvényjavaslattal szemben (amit már holnap megszavazhat az Országgyűlés) Kincses Gyula elmondta, hogy még friss a történet, folyamatosan egyeztetnek jogászokkal a kérdésben –
de a Belügyminisztériummal szemben, a közleményükben szereplő valótlanságok miatt, szinte teljesem biztosan pert indítanak hitelrontási ügyben.

Elmondta, hogy minden tagjukat fel fogják keresni, mivel a javaslat szerint akik tagok akarna maradni, azoknak nyilatkozatot kell tenniük – és megkérik őket arra is, hogy fejezzék ki a tiltakozásukat levélben a Belügyminisztérium felé.

„Akik eddig kritizáltak, most azok is határozottan kiállnak mellettünk, mert egyetértenek abban, hogy ez egy olyan támadás az orvostársadalom ellen amit nem lehet hagyni.”

– mondta el a MOK alelnöke, hozzátéve, az egész a független orvostársadalom ellen irányul...

ÁLLAMI PRIORITÁSOK: ÖTVENMILLIÓ FORINT ANYATEJRE, TIZENEGYMILLIÁRD TÁPSZERRE

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.02.28.


A hivatalos adatok szerint az állam tavaly 51,8 millió forintos támogatást adott azoknak az édesanyáknak, akik leadták a gyűjtőhelyeken felesleges anyatejüket, így olyanok is anyatejjel táplálhatták a babájukat, akiknek nem volt elég tejük, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Utóbbiaknak más módon is segítő kezet nyújt az állam: 11,2 milliárd forinttal támogatta a tápszervásárlást.

„Közel nyolcszáz szülés volt a kórházban, ennek ellenére egy új tejadó anyuka sem jelentkezett idén a városból” – mondta a Szabad Európának egy vidéki kisváros anyatejgyűjtő állomásának munkatársa.

Tavaly év végén egyetlen új anyuka jelentkezett egy közeli faluból, hogy szívesen behozza mindennap a felesleges tejet az átvevőhelyre. Ő is csak egy ismerősétől hallott a lehetőségről, sem a védőnő, sem a kórház, sem a gyermekorvos nem említette, hogy ha sok teje van, a felesleget adja le egy anyatejgyűjtő állomáson.

Sőt a védőnő azt mondta neki, hogy a felesleget fagyassza le. Tavaly „azokból az anyukákból éltek” a vidéki állomáson, akik második vagy harmadik gyereküknek adtak életet, és bevitték a felesleges tejet. Pedig az állam fizet az anyatejért, literenként 2700 forintot
...

ITT OLVASHATÓ

A TITKOS REFORM ÚTJÁBAN ÁLLHATOTT AZ ORVOSKAMARA – GYURCSÁNYÉK MÓDSZERÉHEZ NYÚLT AZ ORBÁN-KORMÁNY

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.02.28.


Utoljára 2006-ban fordult elő a Magyar Orvosi Kamarával az, ami hétfőn: akkor a Gyurcsány-kormány, most az Orbán-kormány szünteti meg az orvosok kötelező tagságát, vagyis minősíti át sima civilszervezetté a kamarát. Mindkét esetben az egészségügyi reform elleni tiltakozás áll a háttérben. Kórháztalanított kisvárosok, önkormányzatoktól elvett háziorvosi ellátás, esetleg egy állami kiegészítő biztosító – földrengésszerű változások jöhetnek. Ám hivatalos bejelentés híján csak sejteni lehet, mikor és mire készül a kormány, miért volt annyira útjában a kamara. A Válasz Online hónapok óta gyűjti az erről szóló mozaikokat, most megkíséreljük összerakni a képet.


Méghogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni! 2006-ban a parlament elfogadta a Magyar Orvosi Kamaráról szóló törvény módosítását, amelynek következtében 2007-től megszűnt a kötelező kamarai tagság. Vagyis eltörölték a rendszerváltás egyik fontos vívmányát, hogy nyugati mintára az orvosok saját választott küldötteiken keresztül dönthessenek a szakmájukat érintő ügyekben.

A Gyurcsány-kormány idején a kiváltó ok az egészségügyi reform volt több-biztosítós modellel, bezárandó kórházakkal, vizitdíjjal és kórházi ágydíjjal. Molnár Lajos, az MSZP–SZDSZ kormány azóta elhunyt liberális minisztere meg akarta törni a változásoknak ellenálló orvosi kart. Nem sikerült. A baloldal 2010-es bukásában komoly szerepe volt a reformtervek elleni fellépésnek.

Az Orbán-kormány parlamenti többségével 2011-ben azután visszaállította a kötelező kamarai tagságot. Hogy most megint eltörölje.

A belügyminiszter beterjesztette a jogszabály-módosítást: harminc napon belül minden olyan orvos nevét ki kell húzni a nyilvántartásból, aki nem erősíti meg, hogy az immáron nem köztestületként, hanem civilszerveződésként működő szervezet tagja kíván maradni. Ötvenezer embert kell elérniük egy hónap alatt.

Mindez egyenes folyománya annak, hogy a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sorozatos kudarcokat vallott az egészségügy irányításában, így a 2022-es választások után ezt a feladatot is Pintér Sándor belügyminiszter kapta meg. Államtitkárrá Takács Pétert nevezték ki, aki az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese volt a koronajárványos időszakban. Takács Péter kedveli a nyilvánosságot, és szakított elődjeinek szakpolitikusi szerepkialakításával, például a pozíciójában szokatlan módon „Próbálok nem liberális gyereket nevelni” pólóban fotózkodott Jeszenszky Zsolttal.

Viszont már a kormány reformprogramjának első csomagjánál, a háziorvosinál betonfalba ütközött: a Magyar Orvosi Kamara ellenállásába, mert kiderült, hogy az orvosok jobban hallgatnak a kamarára, mint az államtitkárságra. A második pontnál pedig a Fidesz felemelt mutatóujjával találkozott, amikor a kórházügy centralizálásáról szóló tervnél Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta az RTL-nek: „Lehet, hogy egy baloldali párt javaslatát karolta fel az államtitkár úr”. Takács Péter ugyanis a kis városi kórházak újfajta szerepköréről beszélt, és a sajtó ágyszám-csökkentésként értékelte az államtitkár reformterveit...

GÁBOR GYÖRGY: LEHET-E EGY FIDESZESBŐL NÁRCISZ, BABÉRFA VAGY KÉT EGYMÁSRA HAJLÓ LOMBOZAT?

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.02.28.


Megannyi súlyos és tanulságos átváltozás, amelyek mögött kivétel nélkül érzékelhető az állandóság, az átváltozáson átesett korábbi önmagával való megváltoztathatatlan azonosság.


A mitológiai átváltozásokra az a legjellemzőbb – s ezekről pontosan számolt be az Átváltozások című művében a nagyszerű Ovidius, közel kétezer évvel Freud zsenijét megelőzve –, hogy bármivé is változzon át az érintett személy, az átváltozás végeredménye megőrzi vagy szimbolikusan kifejezi, tartalmazza vagy hordozza eredeti énjének leglényegét.

Így például az önmagát imádó, s saját magába beleszerelmesedő Narcissus a végén az önimádat jelképének számító sárga szirmú virággá, nárcisszá változott át. De felhozható Daphné esete is, aki az őt erőszakos vágyával és szerelmével üldöző Apollón érintésétől babérfává változott, azaz a dicsőség és az érdem jelképévé, hiszen még az isteni közeledésnek is képes volt ellenállni a csodálatos nimfa. Vagy ott volt Philemon és Baucis, az egymást egész életen át szerető és egymáshoz ragaszkodó szerelmespár, akik az istenek ajándékaként egy-egy lombos fává változtak, hogy az egymásba fonódó és egymást átölelő ágak és lombkoszorúk örök időkre hirdessék a csodás pár együvé tartozását és elválaszthatatlanságát.

Vagy hogy a legújabb időkhöz igazodva is szolgáljunk meglehetősen aktuális példával az átváltozásra, annál is inkább, mert magunk is a legújabb időkről kívánunk szólni, a zseniális Kafka Az átváltozás című novelláját kell megidézni, amelyben Gregor Samsa válik egyik pillanatról a másikra féreggé, s féreg létmódjában teljesedik ki emberibb léte, ám éppen így lesz családja és környezete számára elviselhetetlenné.

Megannyi súlyos és tanulságos átváltozás, amelyek mögött kivétel nélkül érzékelhető az állandóság, az átváltozáson átesett korábbi önmagával való megváltoztathatatlan azonosság...


A LEGOLCSÓBB AJÁNLATTEVŐT KIZÁRTÁK, A 4IG NYERT, AZ OLAF BESZÁLLT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.02.28.


A Telex információi szerint a magyar állami szerveket is meglepte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) február 23-án sajtóközleményben jelentette be, hogy lezárt egy magyar vonatkozású vizsgálatot. Hogy pontosan melyik ügyet vizsgálták, azt nem közölték, csak annyit, hogy a magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálat után több mint 3,6 millió euró (1,36 milliárd forint) uniós támogatás visszafizetésére tettek javaslatot.


Mi lehet az ügy?

Először egy olvasónk jelezte, hogy szerinte az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 „Digitális kompetencia fejlesztése” című projektről lehet szó, hiszen a közlemény minden paramétere illik az eljárásra. Az ügyről minden dokumentum elolvasható az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer honlapján.

A közbeszerzés 2018 végén, vagyis több mint négy éve indult. Az EU jó érzékkel már a Covid előtt is fontosnak tartotta az iskolák digitális képességeinek fejlesztését, így azt is, hogy a magyar iskolákban legyen a black board mellett egy white board is, vagyis a hagyományos, krétás tábla mellett egy olyan okos fal (interaktív panel) is, amely nagyban segíti a modernebb, a digitális oktatást. A Klebelsberg Központ projektje így tagadhatatlanul nagyon hasznosnak tűnt, az külön szerencse volt, hogy a fejlesztések már a Covid előtt elindultak...


FÉLIGAZSÁGOKTÓL A HAZUGSÁGOKIG

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2023.02.28


Sokasodó problémák, megmagyarázni való jelenségek egyre szaporodó tömege egyfelől, másfelől a válaszadásra hívatott oldalról a mellébeszélések, tényferdítések, részigazságok kifordítása és az egyre nyilvánvalóbb hazudozás kezd megszokottá válni. Észre sem vesszük, úgy épülnek be a mindennapjainkba a kormányzati magyarázatok nagyon is vitatható, időnként kiáltóan zavaros és átlátszóan egyoldalú tételei úgy, hogy már se kedvünk, se pedig türelmünk nem marad a nyilvánvaló egyoldalúságok szóvá tételéhez.


Az éppen mögöttünk hagyott februárban e jelenség mind általánosabbá válására tucatszámra találhattunk látványos példákat. A maradék – igaz, csak a kisebbség számára elérhető – el nem kötelezett médiumok mindezt rendre szóvá is tették, ezért akár még a legkirívóbb eseteket sem érdemes ehelyütt újból ismertetni.

A közéleti hazudozások eltérő szintjeiről

A hazugság nagyon ritkán mutatja meg magát egyértelműen és vitathatatlanul olyan jelenségként, amelynek magától érthetődően a Mások tudatos félrevezetése lenne a célja. A politikai/közéleti hazudozásnak pedig különösen sokféle és igen finom fokozata létezik, s éppen eme összetettsége miatt a legtöbbször nem is olyan egyszerű felismerni hazugság-mivoltát.

Kezdve ama egyszerű ponttól, amikor eredetileg puszta tévedésről volt szó, csak utólag az elkövető képtelen beismerni ezt, hanem inkább mellébeszél, körülményeket hamisít, nehogy csorba essen a szavahihetőségén. (Lásd például az elmúlt hetek mindennapos kormányzati magatartását a napelemek hihetetlen módon megnövekedett igényeinek kielégítése kapcsán, amikor is egyszerűen arról lehetett szó, hogy a befogadó rendszert sok éven át elfelejtették felkészíteni erre az esélyre.) Vagy valami hasonló zajlik féltucatnyi településen az akkugyártás ügyében, ahol hetek óta azt hajtogatják: ők minden esetben mindenkivel egyeztettek. Pedig dehogy. Csak éppen nem számoltak a leendő lakossági reakciók erejével.

Bonyolultabb a helyzet a féligazságok nagyüzemi használatakor, mert az ilyen alkalmak – első ránézésre – sokak számára nagyszerű lehetőségeket teremtenek a saját szempontok kizárólagos érvényesítésére. Más, esetleg hasonlóképpen jelentős megfontolások szándékoltan figyelmen kívül hagyásával. Ezt a kommunikációs játékot elsősorban maga a kormányfő szokta nagy élvezettel játszani, különösen a reprezentatív megszólalásoknak szánt alkalmakkor. Főként olyan eseményeken, amelyeken erős késztetést érez a kormányzásához köthető szédületes sikerek egekbe tupírozására. A minapi – Vártkert bazári – éves értékelése nagyszerű példatára ennek, a szaksajtó darabokra is szedte valamennyi dicsekvésnek szánt állítását.

Csupán illusztrációként elegendő talán a jelenség érzékeltetése kedvéért egy példát megidéznünk. Szerinte példátlanul nagy sikert aratott tavaly a hazai gazdaság az export-teljesítményével. /A mesterhármas egyik összetevője ez lenne…/ S amikor ezzel dicsekszik, akkor hallgat arról, hogy e teljesítmény mögött az első számú tényező az inflációs hatás volt, aminek következtében maguktól is száguldoznak a bevételek. De még kiáltóbb a féligazság annak a fényében, hogy az import – sokkal gyorsabban nőve – szintén rekordmagasságokba repült, minek következtében a külkermérleg rég nem látott, példátlanul magas hiánnyal zárt, amiből már meglehetősen aggasztó egyensúlyi, finanszírozási és árfolyamproblémák következnek. Hasonló szerkezetű féligazságok ünneplésére egyébiránt a miniszterelnök kedvenc miniszterei is rákaptak, különösen a külügyekért felelős, aki szinte megállás nélküli kényszerdicsekvővé képezte ki magát. Mostanában sajnos a hetenként kormányzati tájékoztatót tartó miniszter is előszeretettel hárítja el különféle témákban a sajtó jogos aggodalmait – hasonló féligazságok állandósuló használatával...

BRÜSSZELBEN NEM ÉRTIK: HA VALAMI EGYSZER NEM JÖTT BE, AKKOR MIÉRT PRÓBÁLKOZNAK RENDRE UGYANAZZAL? – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.28.


Uniós pénzeket kockáztat a kormány az orvosi kamara élve boncolásával


Visszatérő kifogás volt a magyar kormánnyal szemben – az Európai Bizottság hosszú időn keresztül rótta fel azt a gyakorlatot, hogy a parlament akár egy napon belül hozott törvényeket anélkül, hogy az érintetteket erről megkérdezte volna.

Orbán Viktor tisztogatott egyet az éjszaka az egészségügyi kabinetben

Leváltott kettő, kinevezett három helyettes államtitkárt.

Az állam valóban rohad, valami nagyon bűzlik


“Tanúvallomások alapján az Igazságügyi Minisztériumban „osztályvezetői szinttől felfelé” mindenki tudott arról, hogy mi folyik. Ennek ellenére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter iránt „erősebb a bizalom, mint valaha”.

A Fidesz nagyágyúi mind felvonultak a parlamenti nyitónapon

Orbán Viktor nem óhajtott időben megérkezni a Tisztelt Ház 2023-as tavaszi ülésszakának nyitányára

“Tordai érdeklődve kereste a miniszterelnököt az ülésteremben, majd miután nem találta, jelezte, hogy nem lepődött meg, mert nincs mire büszkének lenni.”

Latinul szólalt fel Hiller István a parlamentben

Rétvári Bence válaszolt: a liberálisok mindig mindenen csak gúnyolódnak, de a nemzeti oldal tűri ezt a gúnyolódást, és azért nevezte át vármegyéknek a megyéket és főispánoknak a megyei kormányhivatalok vezetőit, mert ezek történelmi elnevezések, Szent István idejében születtek, csak a második világháború után változtatták meg őket a kommunisták.

Volt olyan minisztériumi vezető, aki 10,5 millió forintos jutalmat vehetett fel


“A birtokos innentől kezdve élvezte birtokai jövedelmét, ugyanakkor felelősséggel is tartozott annak igazgatásáért, működtetéséért és védelméért, továbbá hűséget esküdött a királynak. E viszony keretében tehát az uralkodó komoly jövedelmeket juttatott híveinek, ugyanakkor hűségüket és támogatásukat is biztosította, valamint az adott terület igazgatását és irányítását is elrendezte. A földbirtokos, ha birtoka mérete ezt megengedte, továbbadományozhatta annak részeit, hasonló módon és feltételek mellett, mint ahogy ő kapta. Ezt a nemességen belül létrejövő viszonyrendszert nevezik hűbériségnek.” Történelem 9.

Feltűnően kivételeztek egy diákkal a vizsgán a Corvinuson

“…a hallgató családja a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezik, a szülők pedig személyesen és email-ben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget.”

A legolcsóbb ajánlattevőt kizárták, a 4iG nyert, az OLAF beszállt

“A munkánkat háttérben segítő kormányzati forrásaink pontos, tényszerű információt az ügyről nem adtak, de tapasztalatunk szerint nagyon másképpen látják a folyamatot.”

A fegyver az új stadion-projekt, ahol sokat lehet síbolni

Már régen nem Magyarországról van szó, hanem egy nagy bizniszről, amit most a haderő-fejlesztés ügyében végrehajtanak.

Nah, megint fizethetjük a fedélzeti fogyasztásukat.

Lázár kicsit meghátrált a budapesti beruházások leállításában


Fürjes kedvenc projektje speciel azért a süllyesztőben maradt…

A Borsonline szerint földönkívüliek jártak Nógrádban, az Index és az Origo is ufóval rémisztget


Komoly verseny bontakozott ki több kormányközelbe került hírportál között azzal kapcsolatban, hogy ki ijeszti meg minél jobban az olvasóit egy rossz minőségű videó alapján és ki mond minél nagyobbat egy állítólagos Salgótarján felett felbukkant ufóval kapcsolatban, amiről egyetlen forrás alapján számoltak be.

TANÁROK, ORVOSOK, KURÁTOROK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.28.


Kedd van csupán a héten Buddhában testvéreim, de máris összegyűlt a kanálisban nem is hét napra, hanem egy évszázadra elég massza. Igaz, e szempontból sem különleges mindez, mert olyan csak, mint tizenhárom éve mindig is, de most olybá tűnik, hogy felgyorsult az idő, így sebesebben hordja össze a mocskot. Kies hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy az oktatást és az orvoslást is egy volt rendőr irányítja a belügy élén, s ha eddig nem tudtuk volna, ez mire jó, most megtanulhatjuk. Nincs párbeszéd, nincs egyezkedés és szakmai irányítás, kardsuhintás van és pofák befogatása. Hogy ebbe amúgy beledöglik az egészségügy csakúgy, mint az oktatás, kit érdekel – őket legalábbis egyáltalán -, fő a hatalom.

Illetve annak fitogtatása. Azt sem tudjuk, honnan kezdjük. Legyenek az orvosok, mert őket jobban érzi a bőrén az alattvaló, míg azt, hogy a gyereke elhülyülni és kis jámbor, keresztény katonaként felnevelődni jár az iskolába, kevéssé veszi észre. Illetve annyira nem törődik vele, mert a számlákkal van elfoglalva, meg, hogy találjon valahol cukrot a boltban, amit a kereskedők nem dugtak el. Innen jut eszembe az ellenük folyó attak is, szőrmentén megemlítve, ami annak a bizonysága, hogy azt a szart, amit a rendszer elcseszett működése generál, mindig másra kenik, és ezt nevezik kormányzásnak. Ha nincs, vagy drága a cukor, azért nem az ársapka a felelős, hanem a boltos. Itt tartunk, jöjjenek a boltosperek.

Vagy az orvosoké, mint Sztálin korában, mert kezdenek ők is dolgozó népünk ellenségévé válni, Pintér tehát megregulázza őket a rendeleti kormányzás segítségével, mert Orbán erre találta ki, és mert teheti. Legújabban az Orvosi Kamara visszaél a hatalmával jelszóval megszüntetik a kötelező orvosi kamarai tagságot, ez a legfrissebb terv, és ez lesz majd a hamarosan bekövetkező valóság. A vád – hogy visszaél a hatalmával – az a kamara ellen, hogy etikai vizsgálatot kezdeményez azon orvosok ellen, akik aláírják az új ügyeleti szerződést. Itt két dolog van. Az új ügyeleti szerződés úgy szar, ahogyan van, ezért böstörög ellene a kamara, a másik pedig és a sztori szempontjából a lényegesebb, hogy senki ellen nem indult eljárás.

Sem etikai, sem semmilyen. És hiába mondja azt a kamara, nem tette és teszi azt, amivel a Pintér művek megvádolta, a tervezet a kamarai tagság megszüntetéséről megszületett, valóság is lesz, így tehát feltehető a kérdés, ki él vissza a hatalmával, Pintér(Orbán), vagy az orvosok. De innentől ez már csak költői dilemma, a válasz egyértelmű. A baj az a hatalom szempontjából, hogy túl nagy a kamara pofája, amit ekképp fognak be, a következmény pedig, hogy az orvosok működése fölötti szakmai és etikai kontroll, megszűnik, illetve azt majd a párt fogja gyakorolni. A nem is távoli jövőben számunkra pedig felsejlik egy kormányhű kamara megalakítása is, amely nem kukacoskodik. Mint ahogyan van Nemzeti Pedagógus Kar is...

„MAGYARORSZÁGON ROHAD AZ ÁLLAM, VALAMI BŰZLIK”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.02.28.


Más országokban egy Schadl-Völner-ügyhöz hasonló korrupciós botrány megrendíti a hatalmat, miniszterek vagy akár az egész kabinet bukásával járhat. Majtényi László alkotmányjogász az Orbán-kormányon nem látja a félelem jeleit.


A Völner-Schadl-féle korrupciós ügy Orbán Ottó egyik versét juttatta Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Intézet elnöke eszébe: „az államgép rohad valami bűzlik/valami elveszett a vissza nem térő esély (…)/ szerteszét a színen hullák számolatlanul/ gyümölcshéj kutyaszar megégett könyvlapok”. Majtényi László szerint a megfogalmazás tökéletesen illik a mai állapotokra. Az állam valóban rohad, valami nagyon bűzlik. Pedig Orbán Ottó ezt a versét még az első Fidesz-kormány idején írta...