2018. október 12., péntek

A TRUMP-KORMÁNY PRÓBÁLT JÓBAN LENNI ORBÁNÉKKAL, DE A MAGYAROK TÉTLENSÉGE MIATT FOGYÓBAN A TÜRELEM

444
Szerző: erdelyip
2018.10.12.


- Tavasz óta az amerikai kormány több látványos gesztust is tett a magyar felé, és az Obama-korszak emberjogi dörgedelmeit barátságos nyilatkozatok váltották fel.

- A júliusban érkezett új nagykövet nyilvánvalóvá tette, hogy őt leginkább az érdekli, hogy a CEU maradhasson Budapesten. Szeptember elején még úgy érezte, hogy Orbán Viktor ezt az óhaját méltányolja.

- Azóta a magyar kormány semmit sem tett a CEU maradása érdekében, és az egyetem már arra készül, hogy Bécsbe költözik.

- A másik fontos amerikai kérés teljesítése, az ukrán kormánnyal a feszültség csillapítása sem alakul.

- Fogyóban a washingtoni türelem, a viszony megint elromolhat.

Szeptember 10-én David Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor miniszterelnök két órán keresztül beszélgetett a Parlamentben. A magyar miniszterelnök kitüntetett figyelmét nem csak a találkozó szokatlanul hosszú ideje jelezte, hanem az is, hogy Orbán a késő esti időponttal alkalmazkodott ahhoz, hogy Cornstein aznap a zsidó újévet ünnepelte. Orbán még úgy is vállalta az este 10 körülig tartó megbeszélést, hogy másnap reggel már Strasbourgba utazott, hogy részt vegyen az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről szóló vitán.

Cornstein elődjeihez képest teljesen új felfogást ígért a magyar - amerikai kapcsolatokban. Júliusi érkezése után rögtön azt hangoztatta, hogy ő nem fog ítélkezni, nyilvánosan pedig pláne nem kritizálja majd a magyar kormányt. Széles körben terjesztett programja úgy hangzott, hogy neki három dolgot kell csak elintéznie:

- a magyar kormány hagyja békén a CEU-t,

- ne akadályozza Ukrajna segítését a NATO-ban,

- és a magyarok vegyenek minél több gázt amerikai cégektől.

Ez az új hozzáállás nem a nagykövet egyszemélyi döntése volt. Az amerikai külügyminisztériumban tavaly év végén nevezték ki az európai ügyekért felelős új államtitkárt, Wess Mitchellt, aki idén látványos gesztusokat tett a magyar kormánynak. Lefújták például azt a 700 ezer dolláros (~200 millió forintos) pályázatot, amit a magyar vidéki sajtó függetlenségének erősítésére írt ki korábban az amerikai külügy, és aminek 2017-es kiírását a magyar kormány egyáltalán nem vette jó néven...

MIÉRT AKAR KÁSLER MEGVÍVNI EGY SZÁZ ÉVE VÉGET ÉRT HÁBORÚT?

INDEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2018.10.12.


Magyarságkutató Intézetet csinál a kormány – jelentette be Kásler Miklós emberminiszter. A Magyarságkutató a tervek szerint „véget vetne a régi türk–finnugor vitának” – igaz, a tudomány szerint ilyen vita már száz éve nincs, az Emmi pedig alig fél éve már létrehozott egy hasonló profilú intézetet. Tovább bővül a Fidesz által gründolt alternatív intézményrendszer.

Kásler Miklós a Magyar Időknek árulta el, hogy hamarosan a kormány elé kerül a javaslat egy „Magyarságkutató Intézet” létrehozásáról. „Ezzel véget vethetnénk a régi türk–finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra” – mondta az Emmi minisztere a kormánylapnak adott interjújában. További részleteket még nem lehet tudni az új intézményről, így azt sem, hogy azt kinek szánják. Bizonyára lesz erre vonatkozó kiírás is előbb-utóbb, de nálunk a jelölt általában hamarabb megvan, mint a cégtábla.

Ha a Magyarságkutató Intézetnek tényleg őstörténeti fókusza lesz, az azért is érdekes, mert idén tavasszal már létrehoztak egy másik intézményt egészen hasonló céllal. A márciusban bejelentett László Gyula Intézetet kifejezetten őstörténeti kutatásokra alapították, a szakma úgy tudja, elsősorban Lezsák Sándor politikai támogatásával. Ennek vezetője az a Szabados György lett, aki Káslerékkel együtt részt vett abban a genetikai kutatásban, ami nagy visszhangot váltott ki. Ez az, amikor Kásler, akkor még az Onkológiai Intézet vezetőjeként azt állította, hogy III. Béla maradványaiból sikerült azonosítani „az Árpád-házi gént”, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a dinasztia „nem finnugor eredetű” volt...

NEM JUT ELÉG A SZEGÉNYEKNEK TŰZIFÁRA, MERT KELL A PÉNZ, HOGY MÉSZÁROS LŐRINC CÉGEI STADIONT ÉS SPORTCSARNOKOT ÉPÍTHESSENEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.10.12.


Még az a szerencse, hogy Magyarországon pillanatnyilag nincs korrupció. Mert mi lenne, ha még az is lenne

Másfél milliárd forint hiányzik, hogy mindenkinek legyen télre tüzelője, aki igényelte - ez derült ki csütörtökön a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor szavaiból.
- Az állam négymilliárd forintot ad a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlására.

- Miközben a BM által készített összefoglaló szerint idén valamivel több pályázat érkezett, mint tavaly, összesen 2320 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás pedig 5,5 milliárd forint volt.

Az általános megszorítások közepette, amikor forrásokat vonnak el az egyetemektől (a csókosok helyzetbe hozása mellett ez áll például a Corvinus kiszervezése mögött), a tudományos szférától (az MTA intézeteinek bezárása) vagy a közszférától (az állami alkalmazottak 15-20 százaléka elbocsátásának terve) tulajdonképpen nem volna meglepő, hogy az Orbán-kormány a szociális területen is takarékoskodni igyekszik. Voltaképpen a forráskivonás volt a legfőbb oka a segély felváltásának a közmunkával is.

Mindeközben ugyanazon a napon, amikor a BM nyilvánosságra hozta az igény és a forrás közötti különbséget, a következők derültek ki:

- közpénzekből épült egy sportcsarnok Pécsen, 2,3 milliárd forintért, amit Orbán csak a nyilvánosság kizárásával mert felavatni), és amit a Mészáros-körbe tartozó ZÁÉV épített fel;
- az eredetileg tervezett dupláját, 11,7 milliárd forintot fog költeni az állam a Honvéd új stadionjára, ezt ugyancsak a ZÁÉV építheti alvállalkozóként, a tendernyertesek között olyan cégek vannak, amelyek vagy Tiborcz-cal üzleteltek vagy Felcsúton van a székhelyük;
- a Mészáros-gyerekek cége 4,2 milliárd forintért építhet Érden multifunkciós sportközpontot, természetesen közpénzből, mi másból.

És ez csak 3 csütörtöki hír. Érdemes összevetni a számokat:...

JÁTÉK A TETŰKKEL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.10.12.


Még mielőtt bárki is szörnyethalna, oszt itt büdösödne nekem a blogban, tudatom mindenkivel, hogy ami itt következik, az csak egy félig komoly gondolati játék, amolyan "mi lenne, ha a macskának uszonya lenne" típusú spekuláció, melyet üres óráiban alkot a játékos ember...
Tudom, a macskának nincs uszonya, és ha lenne, se menne vele sokra, hacsak kopoltyút nem növesztene, de lássuk be, erre kevés az esély.

Azon spekulálgattam, hogy a magyar nemzet mennyire végzetesen megosztott, mekkora kár származik ebből, mennyire ellenére van ez mindenféle fejlődésnek, okosodásnak, gazdagodásnak.
Meg, hogy mennyire hátráltatja ez a szembenézést a múlttal, és ez mennyire gátja a tanulásnak, mekkora ostoba tömeget képes eredményezni, sajnos.
Aztán eszembe jutott, hogy végtére is nincs min csodálkozni, hiszen írott történelmünk során mindig ez volt a helyzet.
Ez az ország mindig is minimálisan két ország volt, és a két macska, mely ezt a tudathasadásos nemzetet jelképezte, mennyire nem játszott egymással, mennyire harapta, karmolta fojtogatta egymást, mígcsak nem jött valami kóbor állat, amelyik kiakasztotta mindkettő gereznáját az ajtó mellett, egy szögre...

István és Koppány, kereszténység és pogányság, papok és sámánok ölték egymást, vérben gázolva erőltetve a másikra saját hitüket és elképzelésüket a jövőről, aztán ez folytatódott Bizánc és Róma hívei között, a különböző királyok és trónkövetelők között, megvakított, megcsonkított versenyzőkkel rakva tele az út árkait...
Aztán jött a török és jöttek a Habsburgok, jöttek a kényszerűségből pragmatikus erdélyi fejedelmek, meg azok, akik megpróbálták megtalálni a modus vivendit az egymásnak feszülő nagyhatalmak árnyékában, míg csak le nem mészárolták őket mindenféle zsoldosok, Isten nagyobb dicsőségére...

CSŐDBEN VAN-E HÓDMEZŐVÁSÁRHELY? AZ ÁLLAM CSAKNEM EGYMILLIÁRDOT VONT EL A VÁROSTÓL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2018.10.11.


Több milliárd forint számlapénze van Hódmezővásárhelynek, Márki-Zay Péter mégis csődről beszél. A két állítás nem zárja ki egymást, ugyanis a pénteki közgyűlés előkészítő anyagából kiderül: a város legtöbb forrása célhoz kötött, miközben már 1,6 milliárd forint szállítói tartozást görget Hódmezővásárhely. A városvezető hitel-felvételt tervezett, de ezt a fideszes többségű közgyűlés megvétózta. Patthelyzettől és egymás hibáztatásától hangos Hódmezővásárhely.

“Intézkedtünk arról, hogy a HMSZ-nek valamennyi számlája ki legyen fizetve” – ezt mondta kedden este a hódmezővásárhelyi stadion előtt Márki-Zay Péter, a polgármester a stadion bezárása miatt tartott fórumot. A cég így a költségvetésben szereplő 50 millió forint mellé további 45 milliót kapott.

A HMSZ, vagyis az önkormányzati tulajdonú Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. felelős a stadion üzemeltetéséért.

A cég azután került reflekorfénybe, hogy bejelentette, a gyerekek százainak sportolási lehetőséget biztosító helyet a hónap végén finanszírozási gondok miatt bezárja. Kovács Pál igazgató a fórumon azt mondta, valóban nehéz helyzetben vannak, ennek oka az alulfinanszírozottság, de ez nem tegnapi történet.

A cégvezető arra azért nem vetemedett, hogy a fideszes többségű közgyűlést hibáztassa, pedig a városi pénzből, adóforintokból üzemelő HMSZ költségvetését még az időközi polgármester-választás előtt az akkor még Hegedűs Zoltán vezette közgyűlés fogadta el.

Hogy időközben mi változott, csak találgatni lehet, a 444.hu írt arról, hogy a vásárhelyi focicsapat körül elfogytak a támogatók, nincs TAO-pénz. Pedig ebből jutott sok százmillió a stadionra is, vagyis a pénzhiány, úgy tűnik, tovagyűrűzik.

Az sem titok, hova lett a pénz. A fidesz-közeli promenad.hu számolt be arról, hogy Lázár János immár nem Hódmezővásárhelynek, hanem új székhelyének, Makónak gyűjti a támogatást.

A képviselő azt nyilatkozta a portálnak, “megkerestem 1-2 céget, 80 millió forintos TAO-t sikerült idáig intézni. Ez meglesz. (…) Továbbá azt javaslom polgármester asszonynak, írjunk közösen egy levelet azoknak a cégeknek, amelyek nem makóiak, de Makó környékén dolgoznak. Ilyen a Délút, az Építészmester, a Bodrogi Bau és még sorolhatnám. Tőlük a 2018-2019-es TAO-t el kell kérni Makó számára”.

A vásárhelyi sportpálya bezárása csak a jéghegy csúcsa. Márki-Zay Péter folyamatosan csődről beszél, miközben a fideszesek állítják, nincs erről szó. Vagyis de, csak épp a polgármester vitte csődbe a várost. Tény, hogy az évek óta – ahogy az a legtöbb önkormányzati tulajdonú médiával megesik – veszteséget termelő városi tévé lehúzza a rolót. Az sem titok, hogy a fürdő is nehézségekkel küzd. Miközben a Fidesz helyi elnöke állítja, “több mint 4 milliárd forint áll a város bankszámláin”, vagyis a csőd voltaképpen Márki-Zay titkos terve...

TETEMES UNIÓS TÁMOGATÁSHOZ JUTOTT MÉSZÁROS LŐRINC AGRÁRCÉGE

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.10.12.


Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések során az elvileg 300 hektárnál kisebb gazdálkodókat előnyben részesítik. Egy csaknem 400 milliós szubvenció azért becsúszott a Búzakalász 66 Kft.-nek is.

Újabb tetemes uniós forráshoz jutott hozzá Mészáros Lőrinc agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. Az uniós pályázati értesítő szerint a vállalat számára szeptember elején csaknem 400 millió forintot ítéltek meg. (A Búzakalász mögött részben az az idén februárban gründolt Talentis Agro Zrt. áll, amelyben Mészáros Lőrincet vezérigazgatóként tüntették fel.) A tájékoztatás nagyon sok részletet nem fed fel, mindössze azt közlik, hogy a Búzakalász 66 Kft. az „agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” keretében jutott hozzá a tetemes summához. Egyéb más megjegyzést hosszabb keresés után sem találtunk. Így a „projekt összefoglalásáról”, a „szerződés adatairól”, a „projektvégrehajtás adatairól”, de a „kifizetés adatairól” sem található semmi. Az viszont kiderült, hogy a szóban forgó 398,2 millió forint nem csak első látásra mondható komoly összegnek.

Az eddigi agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseket végignézve ugyanis kibukik, hogy idén ez a második legnagyobb megítélt tétel...

100 EZER FORINTRA EMELI A KORMÁNY AZ ÁPOLÁSI DÍJAT

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.10.11.


Hatalmas eredményt értek el az otthonápolás körülményeinek javításáért küzdő civil szervezetek: a kormány végre megemeli a beteg gyereküket otthon ápolók havi juttatását.

Több civil egyesület összefogásának és hosszú hónapok óta tartó közös kampányának eredményeként a kormány úgy döntött, hogy megemeli az ápolási díj összegét. Lesznek családok, amik több mint 70 ezer forinttal kaphatnak havonta többet. A beteg gyereküket a nap 24 órájában otthon ápoló szülők helyzetével az Abcúg is évek óta foglalkozik.

Az elmúlt években nem volt ilyen nagy hatású társadalmi kampány, amelynek hatására valóban javult volna több tízezer ember helyzete – írja aHang civil platform csütörtöki közleménye. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével. A tervek szerint ez az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re – három lépésben – ennek az ápolási díjnak a mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

Az ápolási díj megalázóan alacsony, havi maximum 52.800 forint jelenleg. A beteg gyereküket a nap 24 órájában, sokszor egyedül, bármiféle külső segítség nélkül otthon nevelő szülők számára ez összeg megalázóan alacsony volt. Az Abcúgon évek óta kísérjük figyelemmel ezen családok életét, legfontosabb cikkeinket a témában alább olvashatják.

- Négy fal közé zárják szüleiket a sérült gyerekek

- A súlyos beteg gyerekedet ápolod otthon? Ja, az nem munka

- A legnehezebb munkát végzik, mégsem beszél róluk senki

- Visszafordíthatatlan az állapota, mégis évente vizsgálni kell

Azokban a családokban is emelkedik az ápolási díj, amelyekben nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege. Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg – mondta Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár. Változás lesz az is, hogy új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat.

aHang közleménye azt írja: május óta példátlan figyelem és támogatás kísérte a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform közös kampányát. Pár nap alatt 50 szervezet csatlakozott hozzájuk és tízezrek írták alá a petíciót, amely az otthonápolók elismerését követelte. A kampány első szakaszában a szervezetek a média hathatós segítségével egyfajta felvilágosító munkát végeztek: történeteken keresztül mutatták be, hogy mit jelent ma Magyarországon otthonápolónak lenni...

PONT MOST JUTOTT ESZÉBE AZ ÁSZ-NAK ELLENŐRIZNI A HAJLÉKTALAN EMBEREKET SEGÍTŐ CIVIL SZERVEZETEKET

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.10.12.


Október 15-én, hétfőn lép életbe a hajléktalanságot kriminalizáló törvény, amely az Alaptörvény hetedik módosításával megtiltja az „életvitelszerű közterületen tartózkodást”. A törvény hatályba lépését követően információink szerint nagyszabású rendőri razziát tartanak Budapesten, hogy a hajléktalan embereket a város belső kerületeiből kiszorítsák. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pedig valamiért éppen most indított ellenőrzést több hajléktalansággal foglalkozó civil szervezetnél – értesült a Népszava.

Az ÁSZ a Népszava kérdésére, hogy miért most indított ellenőrzést, annyit válaszolt, hogy ez egy előre meghatározott féléves ellenőrzési terv része, amit még júliusban hozták nyilvánosságra. Azonban a nyilvánosság számára elérhető tervben nem a hajléktalan embereket segítő szervezetek neve szerepelt, hanem a „nem állami humánszolgáltatók” köre, ami, ahogy a Népszava is kiemeli, „egy nagyságrendekkel bővebb kategória”.
A lapnak nyilatkozó civilek állítása szerint ráadásul az ÁSZ csak a héten küldte el az adatbekérő levelet, amire öt munkanapjuk van válaszolni.

A hajléktalanokat ellátó intézményrendszert utoljára 2006-ban ellenőrizte az ÁSZ, de az egyes szervezeteket akkor sem...

ELMENTÜNK A FALUBA, AHOL MEGVALÓSULT ORBÁN NAGY ÁLMA

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2018.10.12.


Negyven olyan település van ma az országban, ahol teljes a foglalkoztatottság. Ezek egyike Rábaszentmiklós.

Dél van, szokatlanul meleg a Rábaszentmiklós széli földeken. Középkorú asszonyok hajolnak földig, szedik az érett batátát az önkormányzat parcellájában. „A szomszédos terület is a miénk” – mutat a parlagon maradt földre a polgármester. „A téeszek idején selyemhernyót tenyésztettek itt, selymet akartak gyártani, voltak azért elvetélt ötletek” – nevet fel Németh Szabolcs. A selyemgyárból azóta sem lett semmi, ötletek viszont kellenek, annak ellenére is, hogy már rég nincsenek téeszek.

Az egyik ötlet az, hogy közmunkások, 4 nő és 2 férfi, tavasszal egynyári virágokat, ősszel pedig édesburgonyát, csemege- és fűszerpaprikát termesztenek. Jut belőle az időseknek, az óvodásoknak, a maradékot pedig eladják. „Ordító bevételekről nem beszélhetünk – mondja a polgármester – egy évben nagyjából 2 millió forintot keres rajta az önkormányzat, és mindenki dolgozik.”...

ÍGY NEM LETTEM ÉN FIDESZES

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.10.12. 


Soros György szervezi a Facebook-cenzúrát. Ezt most tudtam meg nyolcaskáéktól és arra gondoltam, fel kellene kérni Soros Györgyöt Magyarország miniszterelnökének. Tudhat valamit az az ember, ha képes mindenre hatással lenni, az Unió döntéseitől kezdve a Facebook működésén át az árapály dinamikájáig bezárólag. Ha ekkora mágus ő, akkor csak ügyesebben elvezetné ezt az országot, mint amennyire a jelenlegi nagyszerű miniszterelnök nem vezeti sehová, hanem bekötött szemmel lökdösi vissza a múltba.

Amúgy is itt az ideje elküldeni a fenébe azt a vezető erőt (ők jobboldali keresztény konzervatívoknak nevezik magukat és tévedhetetlenek is. Egyetlen hibájuk van: hazugok), mert kár volt beléjük az összecsalt kétharmados győzelem, ha sem élvezni nem tudják, sem örülni nem tudnak neki, kizárólag vinnyogni, jajveszékelni és óbégatni képesek. De azt legalább megszakítás nélkül.

Nap nem tud úgy eltelni, hogy ne ordibálnának valamiért fejhangon. Már ott tartanak, hogy Soros György tulajdonképpen baloldali liberális, valamint mindenható. Is. Hogy akkor miért nem pöcköli le Orbán Viktort a színpadról – hiszen egyetlen mozdulatába kerülne -, miért van szüksége ármánykodásra és mindenféle összeesküvések, valamint cselek szövögetésére, azt még eddig nem sikerült megértenem. Hiszen aki képes befolyásolni – mit befolyásolni, irányítani – a nemzetközi politikát, a migrációt és a közösségi oldalakat, akinek a zsebében van a teljes média, az mitől ne bírna el egy falusi öregfiúk díszével?

Vagy az van, hogy a Fidesz nem győzött, csak úgy tesznek, vagy az van, hogy hazugság amit állítanak a többségi akaratról. Azt már említeni sem merem, hogy esetleg az lehet a probléma, hogy közük nincs sem a jobboldalhoz, sem a kereszténységhez, hanem mindenből azt a gúnyát húzzák magukra, amelyik éppen hasznosnak tűnik és belezavarodtak a sok köpönyegváltásba. Az viszont biztos, hogy nem szeretnék fideszes lenni. Pocsék érzés lehet. Mindenki üldözi őket, mindenki bántja őket, ellenük az egész világ, lassan már nincs egy egérlyuk sem, ahová elbújhatnának. Legalábbis a saját maguknak gyártott híreik ezt sugallják.

A fene nem akar éjjel-nappal harcolni, küzdeni és háborúzni! Ha ennyi az ellensége valakinek, akkor időszerű elgondolkodni azon, hogy esetleg nem a mindenki mással van a baj, hanem azzal az eggyel, akit ennyire támadnak a többiek. Merthogy fideszéket mindenki bántja. A művészeik és tudósaik évszázados elnyomásban szenvednek, a zsenijeik nem képesek kibontakozni, a véleményüket a világ minden pontján orvul cenzúrázzák, a Facebook szóhoz sem engedi jutni őket, mind a – fejenként – tizenhat profilját törlik a nyolcaska üldözött újságíróinak. Csúf dolog ez. És pocsék lehet így élni...

AZ ÜGYÉSZSÉG ALKUJAI - KORMÁNYPÁRTI POLITIKUSOK CSAK VÉLETLENÜL KERÜLNEK CÉLKERESZTBE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: RAJNAI ATTILA
2018.10.12.


A Czibula Csaba kontra Bróker Marcsika-ügy vádhatósági megítélése jól szemlélteti, hogy bár az ügyészségi munkát átszövik a különféle megegyezések, ezeket az alkukat sokszor nem a jogszabályok által szorgalmazott iránymutatás – a gyorsabb és hatékonyabb felderítés, a váderedményesség, a költséghatékonyság, a terheltek büntetőeljárás hatálya alatt eltöltött idejének a csökkentése –, hanem régi társadalmi beidegződések és politikai motivációk alapján kötik meg. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen ügyekben személyesen Polt Péter utasítaná az ügyészeket, legtöbbször csupán szervezeti reflexekről van szó.

A magyar ügyészség megreformálásában Polt Péternek történelmi szerepe van. Az első legfőbb ügyészi ciklusának kezdetén – 2000-ben, Györgyi Kálmán máig nem indokolt hirtelen lemondása után nevezték ki – eltökélten küzdött a vezetői fiatalításért és a közvetlenségért. Az addigi merev, arctalan szervezetben nyitott vezetők tűntek fel, akik előszeretettel nyilatkoztak a sajtónak, sőt izgalmas vádügyekkel traktálták őket. Ez korábban elképzelhetetlen volt. Boldog békeidők voltak ezek, mondhatjuk utólag, mert mára a rendszer a fiatal arcokkal együtt bemerevedett. Az ügyészi sajtóhálózat ma már csak formai tájékoztatással működik, arról szó sem lehet, hogy egy újságíró vádiratot kaphasson betekintésre. Ma már minden állami intézményben, hivatalban, költségvetésből gazdálkodó cégnél alapszabály: csak balhé ne legyen! Az ügyészségen is. A balhé pedig úgy kerülhető el, ha minél jobban kizárják a nyilvánosságot, amely egy-egy ügymenettel kapcsolatban már folyamatában is kontrollt gyakorolhatna, esetleg szélesebb politikai-társadalmi összefüggéseket tárna föl. A végrehajtó ügyészek zömének ugyanis alapvetően fogalmuk sincs arról, hogy kik az általuk nyomozott ügy mellékszereplői, de sokszor még a főkolomposok társadalmi-gazdasági kapcsolatrendszerével sincsenek tisztában.

Erre példa a „vak komondorosként” elhíresült Balogh Józsefnek, egykori fideszes parlamenti képviselőnek, Fülöpháza polgármesterének a büntetőügye. Balogh 2013 áprilisában egy átmulatott éjszaka után ittasan úgy elverte az élettársát, hogy a nő nyolc napon túl gyógyuló arc- és orrcsonttörést szenvedett. Balogh verziója szerint közéjük ugrott a vak komondoruk, az asszony átesett rajta, és így szerezte a sérüléseit. A valóság úgy derült ki, hogy a hozzátartozók az ügyeletre vitték a szinte felismerhetetlen arcú asszonyt, onnan a kórházba küldték őket, ahol annak rendje és módja szerint számítógépben rögzítették a tényeket, ami alapján az egészségügyi intézménynek hivatalból meg kellett tennie a feljelentést. Az eset elsőre hétköznapi ügynek tűnt. A rendőrök felvették másnap a tanúvallomásokat, értesítették az ügyészséget, és csak akkor derült ki, amikor Balogh Józsefhez indultak – mivel a felesége az előző férje nevét használja –, hogy egy mentelmi joggal bíró képviselő az érintett, így nem tudnak tovább eljárni. A dolgok akkori állása szerint már semmit nem lehetett volna visszacsinálni, kozmetikázni, így az eljárásra jogosult Központi Nyomozó Főügyészség kikérte Balogh mentelmi jogát, majd vádat emelt ellene. Baloghot jogerősen tíz hónapnyi, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, emiatt véget is ért több mint tízéves politikai pályája...

SIVALKODJATOK!

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.10.12.


...Ja, meg még emlegetik Apáti Bence és Bencsik András letiltását, mint példa nélkül álló eseteket, melyek annyira példa nélkül állnak, hogy az illető urak nincsenek is letiltva.

Urak, mi van? Ti tényleg azt hiszitek, hogy százezer euróba kerül a Correctiv vagy a Facebook, garázsvásár volt, és Soros ezért a nevetséges összegért megvette? Ti gazdasági zsenik, ennek a közösségi oldalnak több, mint kétmilliárd felhasználója van, százezer euró Zuckerbergnek villamospénz, ennyivel küldi gyufáért a kifutófiút! A Facebook aránytalanul nagyobb Sorosnál, ne marháskodjunk már, tényleg nem tudtok számolni sem?

Mert írni, azt nem tudtok, de az eddig is így volt. Hogy vészeltétek át az elemit?

Nyugodjunk meg, foglaljuk össze.

A 888-at tegnap vagy felhívta valaki, vagy nem, és vagy megfenyegette, vagy nem. Ami biztos, hogy ha volt is hívás, az nem a Facebook képviselőjétől jött.

Az arányoktól és a realitástól elszakadt médium most épp hazudja lefele a csillagot az égről, hogy a saját jelentőségét hangsúlyozza: olyan ez, mintha én azt állítanám, hogy valamelyik külpolitikai írásom után felhívott Trump elnök, esetleg Kim Dzsongun, és megfenyegettek. Eddig még ilyen hívást nem kaptam, pedig hülyézem őket eleget, de tudom, mi fáj a 888-nak – igen, a reakció hiánya. Ismerjük a klasszikus idézetet:

„Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?!”

Nem, Bástya elvtárs, nem, 888 – azt sem!

Ebbe bele kell nyugodni, ez történelmileg így alakult, mi most egy igazi, saját, magyar fejlesztésű álhírt láttunk.

Ami szinte saját magát leplezi le, csak a legfanatikusabb hívek képesek elhinni.

Egy tanácsom volna a 888 faszagyerekeinek: sivalkodjatok!

Egész jól áll nektek.

És baromi szórakoztató is.

MINDENFELÉ SZALADGÁLNAK A GYEREKEK ENCSEN, AHOL A GÁZOLÁSBÓL MAJDNEM LINCSELÉS LETT

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.10.12. 


Rendőrautók járőröztek csütörtök délután Encs fügödi városrészén. Egyik a másik után hajtott végig a kis falunak is beillő városrész fő utcáján. “Nem most kell jönniük, hanem eddig kellett volna” - mondta egy helyi asszony, akit a rendőrök fel is küldtek az út széléről a járdára.

A fokozott rendőri jelenlét annak köszönhető, hogy ebben az utcában gázolt el véletlenül szombat délután egy 52 éves helyi nő egy ötéves kislányt. A kislány sérülései súlyosak, gyógyulása hetekig eltart majd.

A nő szerdán azt nyilatkozta, hogy a rokonok nekiestek, kiverték a fogát, megrongálták az autóját.

A rendőrség szerint a lány rokonai közül ketten bántalmazták a sofőrt, de a történteket különbözőképpen értékelték a szemtanúk:

- Volt, aki azt mondta, hogy a gázolás utáni egyértelműen lincselés történt, még ha a gázoló nem is szenvedett súlyos sérülést.
- Más szerint ilyenről szó sincs, az eset pedig össze sem hasonlítható azzal, ami Olaszliszkán történt.

Csütörtök délután a helyszínen próbáltunk utánajárni a történteknek:...

A CNN ÉS AZ ATV: A KÉP ÉZSAUÉ, A HANG JÁKOBÉ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.10.11.


...A CNN becserkészése olyan gyerekkori álom, mint Orbán Viktor futballstadionjai. Németh azóta mindennek ellentéte, mint amit a CNN képvisel, de az még megmaradt a liberális és emberi jogi korszakából, hogy a CNN a televíziózás csúcsa. Ezért fegyverténynek tartja a CNN-el való együttműködést, mint Orbán a portugálok elleni döntetlent, de az kizárt, hogy az ATV szöveghűen közvetítse magyarul azt, amit a CNN mond.

Csak emlékeztetőül: Trump a legnagyobb fake news-nak nevezi a CNN-t, és teljes joggal a legnagyobb ellenfelének tartja. Mivel vélhetően a magyar hangalámondás mellett nem lesz látható az angol szöveg felirata, bárki mérget vehet arra, hogy az ATV meghamisítja majd a CNN szövegét. A kép a CNN-é lesz, a szöveg az ATV-é. Stílszerűen: a kéz Ézsaué, a hang Jákóbé. Ez a partnerség csalás lesz, a CNN és a nézők becsapása. Csak itt a szereposztás ellentétes: a csaló nem “Jákób”, hanem egy az egyben “Ézsau”.

Mivel a CNN-t hamisítják meg, és Németh trumpista és orbánista ideológiáját támasztják alá a CNN tekintélyével, ez az ATV és a Hit Gyülekezete aljasságainak a legnagyobbika lesz. Nem kell teljesen mást mondani, csak csúsztatni. Németh Sándor a csúsztatás, csalás és a manipuláció nagymestere, jószerivel nem is ért máshoz. Elég a hangsúlyokat áthelyezni és kicsit más optikába helyezni a CNN szövegét, és máris az ellenkezőjét fogja jelenteni.

Vélhetően sem a magyar nézők, sem a CNN nem veszi a fáradságot arra, hogy a magyar szöveget egybevesse az eredetivel, ezért várhatóan mesteri csalás, hírhamisítás kezdődik októberben az ATV-n, ahol a magyarok egy egészen más CNN-t ismernek meg, mint az eredeti, az igazi. Erre egyetlen biztos garancia van: Németh Sándor nem fog utat engedni sem a Trumpot leleplező, élesen támadó műsoroknak, sem a liberális világnézetnek.

A magyar sajtó és a magyar közélet tragédiája, hogy a CNN hírei is egy orbánista televízió szűrőjén keresztül jutnak el Magyarországra. Egy Orbán által milliárdokkal kitömött vallási szekta szubkulturális korlátai között manipulálják majd a híreket, miközben megtévesztik a nézőket és játsszák az eszüket. Az ATV képmutató csalása csúcsra jár. A CNN fogja igazolni a menekültellenességet, az antiliberalizmust, valamint Trump és Orbán elmeháborodott és fasiszta politikáját, az ATV interpretációjában. Gratulálunk! Kitalálni sem lehetne jobbat.

JÓL BETETT A JEGYBANK A HOZAMOKNAK - NEM EZ LESZ A BEFEKTETŐK KEDVENC IDŐSZAKA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.12.


Mínusz nulla körüli éves hozamok a pénzpiaci alapoknál, masszív veszteség a kötvényalapoknál. A jegybank szeptemberi döntése jelentősen hozzájárult a folyamatokhoz.

Szeptemberben tovább nőtt a hazai állampapír hozamgörbéjének mere­deksége: míg az éven belüli lejáratok hozamai csökkentek, addig az éven túli papíroké néhány bázisponttal emelkedtek. A jegybank szeptemberi kamatdöntő ülésén a monetáris politikai eszköztár kisebb átalakításáról döntött. Kifuttatja a jelzálogpapír-vásárlási és kamatcsere (MIRS) programját, de bevezet egy KKV-hitelezést támogató fix kamato­zású programot, valamint megszünteti a három hónapos betéti eszközt. A jövőben aktívan használja a devizacsere ügyleteket (fx-swap) a bankközi likviditás szabályozására. Mindez összességében növeli a likviditást a hozamgörbe elején, és a távoli jövőben tartja a lehetséges kamatemelést. Ennek következtében a rövid hozamok csök­kentek, míg a hosszúak emelkedtek – áll az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében.

Ha megvizsgáljuk az állampapírok referenciahozamait, kiderül, hogy az augusztus végi 0,13 százalékról tegnapra már 0,01 százalékra sikerült lenyomni a 3 hónapos hozamot. A 6 hónapos referenciahozama 0,33 százalékról csökkent 0,13 százalékra, míg a 12 hónaposé 0,53 százalékról 0,4 százalékra. Ezek a hozamok az év elején nulla százalékon álltak. Vagyis lett volna remény arra, hogy pénzpiaci alapok
mínusz nullás hozamai lassan pluszba fordulnak, a jegybank lépése viszont egyelőre betett ennek...

ITT OLVASHATÓ

ÚJ-ZÉLAND, AZ ÍGÉRET FÖLDJE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.10.12.


Új-Zéland klasszikusan az a hely, amiről sokan álmodoznak (álmodozunk), de eljutni csak viszonylag kevesen jutnak el oda, nem is beszélve a letelepedésről. M. Úrnak sikerült és az ország is nagyon bejön neki (ami engem illet, a fűtéshez való hozzáállásukat nehezen tudnám szimpatikusnak nevezni). Következzen tehát Új-Zéland, csodás környezettel, horror árakkal és egészen sajátos öltözködési kultúrával.

„Régen volt alapos beszámoló Új-Zélandról és három és fél év ittlét után elérkezettnek láttam az időt, hogy megírjam tapasztalataimat.

Miért éppen Új-Zéland?

A „mióta vagy itt?” után mindig ez a második kérdés, amikor új magyar keveredik a társaságunkba. A rövid válaszom erre: gyönyörű természet, végtelen tengerpart, laza életstílus, angol nyelv, jó életszínvonal.

Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy a Csendes-óceán partján élek majd. És három év Ausztria közbeiktatása után az álom valósággá vált. 2015. márciusában felültünk a repülőre a barátnőmmel és alig 35 órával később landoltunk az ígéret földjén.

Kezdeti furcsaságok

Az első reggelen sétáltunk egy jót a szálláshelyünk környékén (Remuera városrész, kellemes kertvárosi környezet). Az első szembejövő ember mosolyogva ránk köszönt, amin mi jól meglepődtünk, és egy gyors hellóval viszonoztuk.

Aztán a második szembejövő ember is mosolyogva köszönt, így teljesen ismeretlenül a világ végén… Akkor egymásra néztünk a barátnőmmel, láttam rajta hogy erre bizony ő sem számított. De könnyű lesz megszokni!

Ez a fajta első benyomás rögtön ránk tette azt a bizonyos rózsaszín szemüveget, és azt kell mondjam, a szemüveg még így három év után is rajtunk van. Az emberek szinte mindenhol lazák, közvetlenek, alapvetően kedvesek és nyitottak arra, hogy szóba álljanak egy vadidegennel.

Egy percig sem éreztem azt, hogy kívülálló lennék - ez valószínű annak is köszönhető, hogy itt mindenki találkozott már bevándorlóval. Auckland lakosságának 40 (!) százaléka nem új-zélandi születésű...

ERRŐL ENNYIT, ALATTVALÓK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.10.12.


Jajistenemjesszusmária! Jó reggelt kívánok a hét utolsó hétfőjén, úgy látom, a kolléga nagyvonalú volt tegnap este, és az alufóliasisakot határozottan igénylő történéseket meghagyta nekem. Köszönöm szépen, végül is mindenki azzal nyomuljon, amihez legjobban ért. Nekem a minden sarkából kifordult, politikai-közéleti elmebetegséggel határos dimenzió a fő kutatási szakterületem, úgyhogy máris belevágok. Esküszöm, semmi olyasmiről nem lesz szó, ami boldogabb helyeken is bármikor előfordulhatna. Nem, nem az a hír, hogy a magyar kormány egyik legnagyobb trolljának elmozdítására most nincs szándék, ezt már két napja tudjuk, kutassa csak szépen az egyre fogyatkozó magyarság eredetét, aztán majd lesz valami. Hanemhogy.

A Schmidt Mária tulajdonában lévő, brutális olvasótáborral nem igazán rendelkező, ám bőséges közpénztámogatásból hiányt nem szenvedő lapja (ahol a minap a tulajdonos lánya magyarázta a saját és a tulajdonos-anyja üzleti bizonyítványát), a Figyelő TOP200 díjátadója nevet viselő, a Várkert Bazárban az úri közönség számára szervezett csillivilli, köldöknéző rendezvényén – ahol a NER milliárdos krémje, a Lölö házaspárt is beleértve, teljes pompájában vonult fel kitüntetni egymást – Orbán Viktor, minden idők legnagyobb politikai trollja a pofázás mellett díjat is átadott. Nem tudom, hogy a gálaest fénypontja volt-e, szerintem egyenesen a magyar illiberális nemdemokrácia egyik legfényesebb pontja lehetett, amikor a lekötelezhetetlen felcsúti istenkirály – aki eddig sem érezte kínosnak, kellemetlennek és vállalhatatlannak, hogy a kormányzása idején milliárdosra hízott Garancsi Istvántól (aki legutóbb egy 25 milliárdos állami megbízást szakított) szájbatekert luxusrepülőzést kap ajándékba (ami nem is ajándék, hanem fasztudja mi, ezért semmi közünk hozzá) -, az év vállalata díjjal tüntette ki Garancsi István cégét, a Marketet. Erről ennyit, alattvalók! Ha támadják, még azért is meghosszabbítom Lovasberényig. A sajtó elől gyáván menekülő, a rajta lévő ruhadarabok rángatásába és a szája nyalogatásába kapaszkodó miniszterelnök a sajátjai közül üzente meg, hogy a korrupció tagadásának legkézenfekvőbb eszköze, hogy szemrebbenés nélkül rátesz még egy lapáttal az erkölcstelen, vérgeci húzására. Köszönjük L. Simon Lászlónak, hogy Facebook-oldalán elkotyogta ezt a nagyszerű hírt.

Arra még biztosan emlékszünk, hogy ahol egy ellenzéki párt nem tüntethetett a Magyarországra látogató véreskezű török szultán ellen, ott török, Allah Akbar-t kiabáló, félholdas zászlókat lengető hívek és rajongók simán. A rendőrség megmagyarázta az RTL Híradójának, hogy miért nincs itt semmi látnivaló:

"A szimpátiatüntetést a rendőrségre nem jelentették be, ezért ezt a rendőrség tudomásul sem tudta venni. A rendőrség a helyszínen a szükséges intézkedést megtette."

Ez derék, drága véreim! Bele sem merek gondolni, hogy mi lenne, ha ezután senki nem jelentené be a rendőrségen, hogy mikor hol szeretne felvonulni valaki mellett, vagy ellen. Gondolom, semmi baj nem lenne a Cinege utcában sem. Annak alapján, ami tegnap Pécsen történt, minden okunk is megvan ezt feltételezni. Ahol Orbán Viktor a 2,5 milliárd forint közpénzből épült kosárlabda akadémiát adta át, mintha az a saját megtakarításaiból épült volna. Nos, a szükséges intézkedéseket ott is megtették, amennyiben kiderült: a jelenlévő biztonsági verőemberek egyáltalán nem a biztonság fenntartásáért voltak oda rendelve (50 szintén odavezényelt csápoló szépkorú aligha jelentett nemzetbiztonsági kockázatot), hanem azért, hogy távol tartsák a nem seggnyaló médiát a miniszterelnöktől. Ímhol egy remek beszámoló arról, hogy a gyávaság és a paranoia milyen mély pöcegödrébe süllyedt az egykori lánglelkű forradalmár. Lassan már megvetni sem vagyok képes, annyire undorodom tőle...

ORBÁN ELBIZAKODOTTSÁGÁNAK MAGYARORSZÁG AZ ÁLDOZATA - BESZÉLGETÉS TOMOTHY SNYDERREL, A YALE EGYETEM TÖRTÉNÉSZPROFESSZORÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2018.10.12.


Idén megjelent könyvének címe The Road to Unfreedom (Út a szabadsághiányba). Alapgondolata, hogy a világ elhitte az 1990-es évek fordulata után: vége a történelemnek, minden a helyére került, nincs jobb alternatíva. Az „elkerülhetetlen politikájának” tévedése szülte meg Oroszországban az „örökkévalóság politikáját”. Vlagyimir Putyin államfő szakított a liberalizmussal, az elbizonytalanodott, fejlődésükben megtorpant nyugati demokráciák gyengítése a célja, s ehhez partnereket talált, például a magyar kormányfő személyében. A bécsi Humántudományi Intézet (IWM) vendégkutatója szerint Magyarország fontosabb, mint amennyire az európaiak gondolják, de nem annyira fontos, mint Orbán szeretné...

...– Hogyan látja, Orbán csillaga emelkedőben van?

– Azt hiszem, inkább egy üstökös, aki a végén majd belecsapódik valamibe. Úgy vélem, saját sikerének az áldozata. Igaza van, amikor azt gondolja, hogy – legalábbis egy ideig – lehet országot vezetni az ő módján; téved, amikor azt hiszi, hogy csak ezen a módon vezethet; igaza van, amikor abból indul ki, hogy az Európai Unió hibákat követ el, mert belső problémákkal küzd; de téved, amikor azt hiszi, hogy Oroszország vagy Kína alternatívákat kínál az EU-val szemben; igaza van, ha azt hiszi, hogy a demokráciát el lehet pusztítani belülről; de téved, ha azt gondolja, hogy el is kell pusztítania belülről. Szerintem azt hiszi magáról, hogy valaminek az előőrse – mint ahogy Putyin is –, de valójában a végén Oroszország és Magyarország is veszítenek. Nem hiszem, hogy Orbán vagy Putyin helyesen ítélné meg, milyen utat követ a Nyugat. A végén persze mind Oroszország, mind Magyarország áldozat lesz vezetői elbizakodottságának oltárán. Magyarország fontosabb ugyan, mint azt az európaiak zöme gondolja, de nem annyira fontos, mint amennyire Orbán gondolja. És ugyanez érvényes Oroszországra. Az Egyesült Államokban az Obama-kormányzat a gyakorlati politikában és diplomáciai értelemben óriási hibát követett el, amikor semmibe vette Putyint. Oroszország sokkal jobban számít, mint gondolták, bár korántsem annyira, mint Putyin véli. Nem igazi alternatíva Kínához és Európához képest. Magyarország és Oroszország meggyőzhetik magukat arról, hogy képesek Európa alternatívájaként működni, a hatalmuk is megvan hozzá, hogy Európa ellenében lépjenek fel – de csak egy ideig. Mindez azonban rossz irány, valami ellenében tudják csak meghatározni magukat, ez pedig nem konstruktív, nem lehet rá építkezni...

ORBÁNNAK ÍGÉRTE PUTYIN KÁRPÁTALJÁT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.10.11.


Nem az első eset lenne, amikor a fasisztoid keresztény-nemzeti kurzus területekért cserébe egy diktatórikus világhatalom szolgálatába szegődik. Hitler visszaadta Erdélyt Horthynak és ez elégséges indok volt egy embertelen, népirtó rezsim kiszolgálására.

Rémesen emlékeztet az Ukrajnával egyre élesebbé váló konfliktus erre, amelyet a magyar külügy szándékosan generál és élez. Az ukrán külügy nagyon helyesen látja, hogy Orbán kormánya úgy viselkedik, mintha Kárpátalja máris Magyarország területe lenne. Ezt sem lehet egyedülállónak nevezni, mert ezek ugyanígy viselkednek Erdélyben és a Vajdaságban is. Erdélybe “haza” járnak, és a román kormány rendkívül türelmes és elnéző velük.

Ami viszont Ukrajnával zajlik, az sokkal több ennél. Magyarország provokatívan ad magyar útleveleket a kárpátaljaiaknak, amivel sérti az ukrán törvényeket s Ukrajna szuverenitását. Ukrajna teljesen érthető okokból nem engedélyezi polgárainak a kettős állampolgárságot. A Krím elfoglalásának indoka az volt, hogy az ottani orosz állampolgárok kérték a bevonulást.

Mióta Putyin ukrán bábkormánya megbukott, háborús helyzet van Ukrajna és Oroszország között. Ha Ukrajna lehetővé tenné a kettős állampolgárságot, az oroszok azonnal útlevelet adnának fél Ukrajnának és erre hivatkozva bármikor elfoglalnák az országot, ami még így sem kizárt. A fenyegetés állandó.

Az ukránok jogosan kifogásolják a magyar útleveleket is, mert amögött is szeparatista törekvések és nacionalista indítékok állnak. Magyarország magatartása az oroszokkal való szövetség látszatát kelti Ukrajnával szemben. Az ukránoknak abban is igazuk van, hogy kifogásolják “a Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztosi tisztség” létrehozását.

A magyarok vajon mit szólnának, ha Bukarestben létrehoznának egy hasonló, “Budapest fejlesztéséért felelős kormánybiztosi tisztséget”? De a magyar útlevelek illegális átadása ukrán állampolgároknak sérti Ukrajna törvényeit. Ezért a magyar külügy paprikajancsija, Szijjártó Péter kazah díszdoktor, hiába hazudozik, hogy az ukrán politika mélyre süllyedt, mert a magyar politika süllyedt mindennél mélyebbre...

NEM ELÉG, HOGY MŰTŐSSEGÉDNEK KÉPEZNÉK ÁT A KIRÚGOTT KÖZALKALMAZOTTAKAT, ELŐTTE MÉG TARTALÉKOS KATONÁNAK IS KELL JELENTKEZNIÜK

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.10.12.


Kedden írta meg a 24.hu, hogy 9-10 ezer minisztériumi és kormányzati alkalmazottat tervez a kormány a bürokráciacsökkentés jegyében eltávolítani jelenlegi pozíciójából október végéig, akiknek egy részét aztán OKJ-s képzéseken képeznék át egészségügyi és szociális dolgozónak, például kórházi ápolónak vagy műtőssegédnek. Most szintén a 24.hu írt arról, hogy a napokban közölték az elbocsátásra váró hivatalnokokkal, hogy csak tartalékos katonai szolgálatvállalás fejében finanszírozza az állam az átképzést.

Bár abszurdnak tűnik, a katasztrófavédelmi törvény alapján szinte bárkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége, tehát a minisztériumi alkalmazottakra is kiterjeszthetik. A 24.hu-nak egyikőjük azt nyilatkozta, már el is kezdődött a munkaügyi válogatás: a HR-osztálynak le kellett adni a bizonyítványok és a jogosítványok másolatát, és egy orvoscsoport is megvizsgálja a tisztviselőket.

„Úgy tűnik, sokaknak kínálnak majd lehetőséget, azok közül, akik elveszítik munkájukat, de leginkább az ötven év alattiaknak, és csak akkor, ha vállalják a tartalékos katonai vagy a katasztrófavédelmi szolgálatot” – nyilatkozta az egyik minisztériumi alkalmazott.

A honvédség létszámát Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden benyújtott határozati javaslata szerint jelentősen megnövelnék: a tisztek száma 5690-ről 6600-ra emelkedne, az altiszteké 8845-ről 10200-ra, a legénységi állomány 7895-ről 13200-ra, a tartalékos állomány pedig 8000-ről 20000-re. Az önkéntes tartalékos szolgálat annyit jelent, hogy kiképzési időszak után a tartalékosokat évente 20 napra bármikor behívhatják, katasztrófahelyzetekben vagy szükség esetén ünnepségek, koszorúzások biztosításánál is bevethetők...

NYOMTASS TE IS! - HÍREK, AMELYEK NEM JUTNAK EL MINDENKIHEZ

NYOMTASSTEIS
Szerző: Nyomtass Te Is
2018.10.


Ismét meghosszabbította a „migráció jelentette válsághelyzetet” a kormány miközben naponta egy-két ember próbál átjutni rajtunk Nyugatra. Ehhez képest egészen elképesztő összegeket költünk határvédelemre. Valakik biztosan jól járnak ezzel is...

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

ÉLET A HALÁL UTÁN - MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2018.10.11. 


A Magyar Hang 22. száma jelenik meg október 12-én, pénteken. Pont fél évvel vagyunk a Magyar Nemzet bezárása után. Még több tartalommal, közösségünket megerősítve megyünk tovább. Mostantól – változatlan áron – négy oldallal vaskosabb újságot vehetnek a kezükbe!

Ízelítő a tartalomból:

– „A demokrácia megbukott” – interjú Barabási Albert-László hálózatkutatóval, akinek sikerről írt könyve egy nemzetközi bestsellerrel és egy Coelho-regénnyel osztozik a dobogón a Libri eladási listáján

– Galaci, Braila, Ploiesti, Konstanca – a reformáció után 501 esztendővel bejártuk a legtávolabbi magyar kálvinista közösségeket. Elöregedő gyülekezetek, fokozódó idegenellenesség, és sok temetés, ahol már csak két magyar van jelen: a pap és a halott. És felbukkan Kádár János is, aki templomot építtetett Bukarestben!

– A fertőzésekről árulkodó adatok nyilvánossá tétele mind a szolgáltatás színvonala, mind pedig a gazdálkodás szempontjából kulcskérdés. Óriási összegek mennek a kórházi fertőzések kezelésére, pedig jelentős részüket akár meg is előzhetnénk. Ismét adatokat tart vissza az állam.

– Hajrá, Magyarország! címmel új rovatot indítunk. Elsőként Lányi András írását olvashatják a politika természetéről.

– Iroda- és lakóparkkomplexumot épít a Közvágóhíd helyén Adnan Polat török üzletember, Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja. A védett épületek jó részét lebontják.

– Látogatóban Pöpinél, a 18 éves autista fiúnál Dunavecsén. Nem egy klasszikusan szomorkás történet az ostoba mamutként mindent széttaposó egészségügyi rendszer ellenében a beteg fiáért küzdő vidéki édesanyáról.

– Stark Tamás a Gulagról, a sztálinizmus rehabilitációjáról és a Sorsok Házáról. Interjú.

– A tehetőseknek segít a magyar adópolitika

– Egyedül nem lehet győzni – Mi történik a Jobbikban?

– Élet a halál után – Fél évvel a Magyar Nemzet bezárása után

– Termékteszt: saját márkás tejtermékeket kóstoltunk

– Újlipótvárosi azbesztveszély

– Nem mindenkit lelkesít Toroczkai László „modern kalodája” a betyárkirály hazájában – riport

– Varsó veszélyként tekint Oroszországra – interjú Witold Rodkiewicz lengyel kutatóval

– 1250 éve lépett trónra Nagy Károly. Ő volt az első, aki Róma bukása után birodalmi léptékű terület urává vált Nyugaton, egyúttal képes volt leválasztani a császári titulust az antik–bizánci hagyományokról.

– Az elveszett nagypapa: a feledésre ítélt múlt dokumentumai

– A hely, ahol az apróért már le sem hajolnak – a Puskás Akadémia és az egyszázalékos felajánlások

– Publicisztika: Dévényi István: Nagyon nagy testvér; B. Molnár László: A luxusrepülők és a félhold árnyékában; Szerető Szabolcs: Illiberális internacionálé; Torkos Matild: Piszok; Schiffer András: Gyűjtsd a tőkét, döntsd a fát; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (19. rész); Vass Norbert: Veni, vidi, vici; Gazda Albert: Tokány; Puzsér Róbert: Az erdogani recept: illiberalizmus és iszlamizáció; Marabu rajza.

ADNAN UTÁN KERIM: MÁR A POLAT-FIÚ IS FELTŰNT MAGYARORSZÁGON A NAPERŐMŰ-BIZNISZBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.10.11.


Meglepetést tartogattak a múlt héten a londoni Chelsea-Videoton meccset néző Orbán Viktorról készült felvételek. A miniszterelnök balján ülő török üzletember, Adnan Polat 2005 óta Orbán jó barátja, és az azóta eltelt több mint egy évtizedben a török-magyar kapcsolatok kulcsfigurája lett. Ám a szoros kapcsolatra sokáig nem volt bizonyíték, és csak elvétve jelentek meg közös fotók Orbánról és Polatról. Ma már nincs titok, Polat központi szerepet kapott: ő nyitotta meg kedden a török-magyar üzleti fórumot, amelyen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan elnök is részt vett. Ugyancsak Polat vezette körbe Gül Baba frissen felújított türbéjében a két állami vezetőt...

...Polat beszáll az ingatlanbizniszbe

A sokáig homályban tartott kapcsolat az Orbán-család, illetve Adnan Polat között az utóbbi három évben vált nyilvánossá, és jutott el odáig, hogy Polat idén már a Parlamentben hallgathatta Orbán miniszterelnöki esküjét, illetve ott ülhetett mellette a múlt heti Chelsea-Vidi meccsen Londonban.

Adnan Polat magyarországi tevékenységét az Átlátszó is figyelemmel követte az elmúlt években. Megírtuk: Polat 2013-ban Erdogan elnökkel együtt látogatott Magyarországra, hogy Orbán Viktorral magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyaljanak.

A külgazdasági kapcsolatok mellett a török üzletember 2015-ben a magyar ingatlanpiacon is megjelent – egészen pontosan a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégekben bukkant fel Polat, és üzlettársai.

Az Átlátszó akkor megírta: a török milliárdos cége, az AMX Investments a tulajdonosa annak a HBRE International Investments-nek, amely 2015 augusztusában megszerezte az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-t. A cég ügyvezetője Polat régi üzlettársa, Suat Gökhan Karakus volt.

Az AMX HS vette meg a Rátkai Klub Városligeti fasori épületét, a Spitz-villát. Ezt azóta fel is újították, és a tervek szerint irodák kapnak majd benne helyet.

Ezzel egyidőben jött létre a Tiborcz István-féle BDPST Zrt., ami újabb kapcsolódási pont az Orbán-család és Polaték között. A BDPST a HBRE-vel közösen átvette Karakus másik vállalkozását, az AMX Nador House Hungary Kft.-t, és 50 százalékos tulajdonos lett az AMX HS-ben is.

Az AMX Nador House-é lett a József Nádor téri egykori Postabank-székház, ám ezen az ingatlanon hamarosan túladtak, a tavaly elhunyt jordán milliárdos Ghaith Pharaon budapesti ügyintézője, Ammar Abu Namous által jegyzett céghez került. A Polat-birodalom egy másik magyarországi tagja, az APD Real Estate Kft. 2017-ben a budapesti Közvágóhíd épületegyüttesét vásárolta meg...

HA ORBÁN HAJLANDÓ VÁLTOZTATNI A POLITIKÁJÁN, AKKOR NEM ZÁRJÁK KI A FIDESZT A NÉPPÁRTBÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.12.


- A német baloldalon, illetve a francia jobboldalon egyaránt úgy ítélik meg, hogy nagy bajba kerül Európa, ha nem tudják megállítani az Orbán- és Salvini-féle populizmus nyomulását 

- Janus-arcú a magyar politika az antiszemitizmussal szemben: hivatalosan nulla tolerancia van érvényben, ám Orbán Horthyt dicsőíti, Lezsák Sándor pedig a tömeggyilkos Héjjas Ivánt

- Súlyos viszály támadhat még a magyar-ukrán konfliktusból, miközben Amerikának, a Natonak és az EU-nak egyre inkább elege van a magyar kormány kötözködéséből

Nemzetközi sajtószemle, 2018. október 12.

Politico

Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint nagyrészt Orbán Viktortól függ, tag maradhat-e a Fidesz az EPP-ben. Weber, aki indul kíván a Bizottság elnöki tisztéért, megjegyezte, hogy az Európai Parlament által egy hónapja kezdeményezett jogállami eljárás után most Magyarországnak kell lépnie, irányt kell váltania. A politikus változatlanul egyetért Brüsszellel abban, hogy a 7-es paragrafus alapján elő kell készíteni a szankciókat. Ebből kifolyólag – mondta - a magyar vezetésnek meg kell értenie, hogy mozdulnia kell. Mellesleg szerinte a 7-es paragrafus lehívása a párbeszéd kezdetét jelenti. Arra a kérdésre, hogy miért tart fenn szoros kapcsolatokat olyan vezetőkkel és pártokkal, akiket és amelyeket korrupcióval, illetve a jogállam megszegésével vádolnak, Weber megismételte, hogy hídépítőnek tekinti magát és nem kíván különbséget tenni jó és rossz európaiak között.

Szólt arról is, hogy szerinte a Bizottság elszakadt az emberektől, ezért ha megválasztják, akkor szeretné helyreállítani a korábbi kapcsolatot, ez talán még fontosabb, mint a migráció, vagy az euróválság megoldása. Kitért arra, hogy senkinek sem kell félnie attól, ha személyében netán egy német kerül az EU végrehajtó testületének élére. Ezt azzal magyarázta, hogy ő bajor, így közelebb van Milánóhoz, mint Berlinhez.

Wall Street Journal

A vezércikk úgy látja, hogy a vasárnapi bajorországi választás olyan, mint a vezérürü kolompja: mutatja, merre tart a világ és ez cseppet sem biztató a hagyományos pártok számára. Merthogy az előrejelzések mindössze 35 %-ot jósolnak a CSU-nak, ami 13 %-kal kevesebb az öt évvel ezelőtti eredménynél. A szociáldemokraták még rosszabbul állnak: akár 10 %-ra is visszaeshetnek, ami 50 %-kal marad el a korábbi támogatottságtól. Viszont a szélsőséges AfD – 14 %-kal – akár háromszor annyi voksot is kaphat, mint 2013-ban, és jók az esélyeik a zöldeknek is – 15-18 %-kal.

Az erőpróba nem a gazdaságról szól, a tartomány igen módos, jól megy sora. A közelgő eredményt nem lehet teljes egészében visszacsapásnak tekinteni Merkel nyitott-kapuk migránspolitikája miatt sem, bár az biztos, hogy a csalódott emberek egy része mégiscsak emiatt áll be az AfD mögé. Másoknak viszont az a cirkusz nem tetszik, amit Seehofer belügyminiszter, a keresztény szociálisok vezére rendezett a nyáron, szigorúbb bevándorlási szabályokat követelve Merkeltől. A jelek szerint a bajorok változást akarnak, csak jelen pillanatban erősen eltérnek egymástól ezek a törekvések. Ezért a CSU hétfőn hasonló helyzetben találja magát, mint a nagy európai pártok: benyújtották neki a számlát, megtizedelődik, de még őrzi hatalmát. Ezért neki is megoldást kell találnia, hogy levezesse a populista indulatokat, vagy ha nem, hát elsöprik a szélsőségesek.

Die Welt

A német államfő kijelentette, hogy Európában összefogással kell visszaszorítani a nemzeti külön utakat, illetve a populizmust. Kétnapos athéni látogatása során Steinmeier kifejtette, hogy együttes választ kell adni egyes országok önzésére és megosztási kísérleteire, a kirekesztésre. Mint mondta, meg kell győzni az embereket, hogy a kormányok egymagukban nem tudják legyűrni az olyan súlyos gondokat, mint a migráció, a klímaváltozás és a gazdasági válság. Ahhoz közös erőfeszítésekre van szükség. Főként, amikor bizonyos körök túlságosan is egyszerű válaszokkal rukkolnak ki nehéz ügyekben, és azzal csábítanak, hogy minden állam csakis a saját helyzetével törődjön. Ciprasz görög kormányfő arról beszélt, hogy a szélsőjobb felemelkedése az egész Európa-házat fenyegeti.

A vendég koszorút helyezett el az Athén közelében lévő egykori koncentrációs táborban és bocsánatot kért a német megszállás idején elkövetett bűnökért. Úgy fogalmazott, hogy nem szabad elfelejteni Németország erkölcsi és politikai felelősségét. Ismeretes ugyanakkor, hogy Görögország több százmilliárdos jóvátételt követel Berlintől.

ITT OLVASHATÓ