2017. április 1., szombat

TÖBB, MINT 600 EZER EMBERNEK KÖZVETLEN TAPASZTALATAI VANNAK A HAJLÉKTALANSÁGRÓL

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerzők: Breitner Péter, Gurály Zoltán, Dr. Győri Péter, Kártyás Irén, Mezei György, Pelle József, Virág Tamás.
2017.04.01.


A 2010-es évek elején „tetőzött a hajléktalan probléma”. Abban az értelemben bizonyosan, hogy a legfőbb közhatalmi szervek kitüntetett figyelmet szenteltek „a hajléktalanság” közterületekről való, represszív eszközökkel történő eltüntetésének. A közhatalmi szereplők eme akciósorozatát, valamint ennek ellenreakcióit természetesen jelentős média és közfigyelem kísérte.
 Ilyen körülmények között került sor arra, hogy 2012 novemberében az Alkotmánybíróság – az ombudsman beadványára – megsemmisítette a Szabálysértési törvény közterületi hajléktalanságot szankcionáló szabályait, mire „válaszként” 2013 márciusában az Országgyűlés magát az Alaptörvényt módosította, hogy a maga értelmezésében „alkotmányossá” tegye az ilyen szankcionáló jogszabályok ismételt megalkotását.
Összesen hat kérdésből állt a 2013-as országos reprezentatív lakossági közvélemény-kutatás (Medián) hajléktalansággal foglalkozó panelja. Ebből az egyik, talán legáltalánosabb kérdés így szólt: „Ön szerint inkább büntetni, vagy inkább segíteni kellene-e a hajléktalanokat?” (A lehetséges válaszok: inkább büntetni, inkább segíteni, is-is, bizonytalan.) A lakosság 69%-a szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat, és csupán 2%-a szerint kellene inkább büntetni. Az inkább segíteni állásponton lévők mellett a segíteni is, büntetni is „vegyes” véleményen lévők tesznek még ki számottevő mértéket (28%), az állást sem foglaló „nem tudja” válaszok aránya elenyésző (1%).
Az átlagosnál nagyobb arányban az „inkább segíteni” véleményen vannak a vidéki városokban élők (74%-uk), a „maguk módján” vallásos emberek (74%-uk), a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (77%-uk), illetve a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők (73%-uk), az alsó jövedelemötödbe tartozók (77%-uk), a tanulók (74%-uk), és kirívóan magas arányban a munkanélküliek (82%-uk). Ennyit a szolidaritás-skáláról.
Át(ál)politizált világunkban sokakat érdekel, hogy a pillanatnyi pártszimpátiát mutatók csoportjaiban eltérőek-e e tekintetben a vélemények. Nem igazán. A potenciális Jobbik szavazók körében némileg kevesebben vannak a csak segítés pártján állók, az MSZP, DK, Együtt, PM szimpatizánsok körében az átlagosnál magasabb a csak segítést kívánók aránya (77–80%), a Fidesz szimpatizánsok válaszai átlagosak, kétharmaduk szerint inkább segíteni kellene a hajléktalanokat.
Bátorkodtunk feltenni azt a kérdést is, hogy „Mennyire zavarja Önt, hogy vannak emberek, akik hajléktalanok?”. Közel minden ötödik ember válasza erre „Nem zavar, ez van”, vagy éppen „Nem zavar, nekem is megvan a magam élete, ők is élik a magukét”, minden harmadik válaszadó szerint „Különösebben nem foglalkoztat ez a kérdés”. A legtöbb embert azért zavarja, hogy vannak emberek, akik hajléktalanok, „mert jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia” (59%), de a válaszadók közel egy harmada jelezte, hogy az zavarja, hogy „büdösek, koszosak”. Mindkét utóbbi, „aktívabb” válasz esetében azt látjuk, hogy minél gyakrabban találkoznak az emberek fedél nélküli emberrel, annál inkább mondják azt is, hogy zavarja őket, „mert büdösek, koszosak”, és zavarja őket, „mert jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia”.
Miközben az emberek nagy többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy „Ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból?”. A válaszadók fele-fele arányban mondják, hogy ki kellene tiltani, illetve nem kellene kitiltani a hajléktalanokat a belvárosból. Pártszimpátia ezt a választ lényegesen nem befolyásolja, de a Budapesten, városokban lakóknak is kevesebb, mint a fele (42–44%-uk) támogatja a kitiltást, az átlagost meghaladó arányban értenek egyet a kitiltással az alsó-közép jövedelmi ötödbe tartozó, szakmunkás végzettségű, 30–39 év közöttiek és a 60 év felettiek csoportjába tartozók...

TIZENKÉT MONDAT, MELYEKTŐL EGÉSZ JÓ HELY LENNE MAGYARORSZÁG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.01.


Ha a következő 12 hírt olvassa a magyar sajtóban, akkor biztosan április 1-e van...

1. Orbán Viktor nyílt vitára invitálja Botka Lászlót.

2. Németh Szilárd beiratkozik a Közép-európai Egyetem kisebbségpolitikai szakjára.

3. Matolcsy György revideálja nézeteit, és beismeri, hogy a közpénz nem veszítheti el közpénz jellegét még az unortodox gazdaságpolitika tételei szerint sem.

4. Mészáros Lőrinc megígéri, hogy egy hétig nem vesz egyetlen céget sem, és nem indul egyetlen állami tenderen sem, a felcsúti vasutat pedig leállíttatja, mert csak veszteséget termel.

5. Rogán Antal megígéri, hogy egy hétig csak turkálóban vásárol magának táskát, és kizárólag kerékpárral vagy gyalog megy az Aulich utcába.

6. Lázár János komolyan mondja, hogy kiszáll a politikából.

7. Tarlós István bejelenti, hogy titokban aláírta a Momentum Mozgalom olimpiai népszavazási kezdeményezését.

8. Andy Vajna az elfogult kormányzati sajtó elleni tiltakozása jeléül leszokik a dohányzásról, és kizárólag fánkot hajlandó fogyasztani.

9. Habony Árpád bevallja, hogy találkozott már Orbán Viktorral, majd közzéteszi vagyonnyilatkozatát.

10. Kósa Lajos bejelenti, hogy indul a „Szép magyar beszéd” versenyen.

11. Tállai András beiratkozik egy mérlegképes könyvelői tanfolyamra, hogy értse, mi folyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

12. Simicska Lajos bejelenti, újra szent a béke Orbán Viktorral, és megegyeztek arról, hogy ő vezeti a Fidesz országos listáját a 2018-as választásokon...

A SZOMSZÉD KERTJE - KORRUPCIÓ A NAGYVILÁGBAN (MÁRCIUS)

K-MONITOR BLOG
Szerző: Telek Cintia
2017.04.01.


Ez a K-Monitor nemzetközi korrupciós sajtószemléjének márciusi száma, amit minden hónap első szombatján olvashattok. Olyan ügyeket gyűjtünk össze, amik meghatározzák egy ország politikai életét - és magyar szemmel is relevánsak. Sajnos ezek a témák gyakran elvesznek a hírversenyben, ezért érdemes rájuk havonta visszatekinteni. Korrupció nem csak nálunk van, a szomszéd kertje sem mindig zöldebb. Ha olvasod a nemzetközi sajtót, és olyan ügyre bukkansz, ami szerinted ide kívánkozik, küldd el nekünk az info@k-monitor.hu címre...

...CIA-botrány (#titkosszolgálat a K-Monitor adatbázisában)

A Wikileaks óriási adag dokumentumot hozott nyilvánosságra a CIA digitális kémkedési gyakorlatáról, amelyek állítólag a CIA Kiberhírszerzési Központjának zárt belső hálózatról származnak. A legrégebbi 2013-as, a legújabb 2016 eleji. Az első szakértői vélemények alapján hitelesnek tűnnek a dokumentumok, amelyekben a CIA kiberkémkedési programjairól és az ezekhez használt hekkereszközökről szóló információk vannak. Sok konkrétum hiányzik, de az világos, hogy az eddig ismertnél kiterjedtebb eszközkészlettel rendelkeznek. A dokumentumokból kiderül, hogy a CIA mindenféle digitális eszközök feltörésével próbálkozik, főként mobiltelefonokkal, a legnagyobb figyelmet az okostévéken keresztüli lehallgatás kapta. A Wikileaks nem árulta el pontosan, honnan származnak a dokumentumok. Állításuk szerint ezek már korábban kikerültek a CIA-tól, és korábbi kormányzati hekkerek és külső partnerek körében keringtek, az egyikőjük juttatta el nekik. A szivárogtatás Oroszország érdekében is állhat, de Julian Assange következetesen tagadja, hogy politikai célokhoz igazítja a szivárogtatásokat. A Wikileaks hozta nyilván.

Trump azeri hotele (Cikkek a baráti Azerbajdzsánról a K-Blogon)

Trump még 2015 elején fogott bele egy azerbajdzsáni ingatlanfejlesztésbe (egy bakui gigaszálloda építésébe). A kormányzati akadályokat üzleti partnere, Zija Mammadov közlekedési miniszter fia, Anar Mammadov hárította el, akit a bakui amerikai dplomaták „notóriusan korrupt”-nak tartanak. Alan Gartner, az ingatlanmilliárdos ügyvédje elmondta, hogy egy auditorral szokták vizsgálni külföldi partnereiket, de az ellenőrzés szerint Zija Mammadov nem volt érintett az üzletben. A hotelt nem nyitották meg, pedig teljesen elkészült. A környék eleve nem alkalmas egy luxus szálloda üzemeltetéséhez: a város szélén van, távol a business szektortól és a városközponttól. A hotel szomszédságában ráadásul szerény hotelek találhatók. A Trum Hotel&Tower eredetileg 195 milliós beruházás volt, de végül jóval többe került.A Transparency International korrupciós indexe szerint Azerbajdzsán az egyik legkorruptabb ország a világon. Zija Mammadov közlekedési miniszter, aki segítette a szálloda építését, a legnagyobb hatalommal rendelkező oligarcha az országban. 2011 és 2015 között 13 millió dollárt költött az amerikai lobbizásra, az amerikai kongresszusnak több mint 50 tagjával tárgyalt. Trump egyébként nepotizmusával került a hírekbe: veje után a lányát is kormányzati tanácsadói megbízással kínálta meg...

HA NEM KACAGNÁNK, AZ ÉLETÜNK ELVISELHETETLEN LENNE - RIPORT EGY JORDÁNIAI MENEKÜLTTÁBORBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Kertész Melinda
2017.03.31. 


A fémkonténerben a szőnyegeken, falvédőkön és a matracokon kívül semmiféle berendezési tárgynak nincs helye. A szoba egyik végén függöny takarja a család ágyneműjét. Mézes teát kapunk, a fémkonténer matracain körben ülnek a család nőtagjai, lehetnek vagy tízen is, ölükbe gyerekek kucorodnak fel, nyújtják a nyakukat, leköti figyelmüket a fényképezőgép kattogása. Amal szégyellősen húzza arcára a fátylát, Mohamed bepólyálva alszik karján. “Boldog voltam feleségként is, de anyaként százszorta boldogabb vagyok”. Amal 16 éves, Mohamed kilenc napja született a Zaatari menekülttábor szülészetén. Riport egy jordán menekülttáborról, a szíriai határ mellől.

A Zaatari menekülttáborban 80 ezer szíriai menekült él

Az életüket mentők felé hatalmas nyitottsággal fordult Jordánia a Szíriai háború kitörése óta. Az országot már öt éve rendkívül leterheli a menekültválság: 10 milliós lakosságának 10%-át menekültek teszik ki, 655 ezer regisztrált szíriai menekült mellett iraki, palesztin, jemeni és szudáni menekültek is élnek a királyságban, összesen mintegy 200 ezer ember.
A menekülteknek csak 20%-a lakik a három szervezett menekülttáborban, amelyek közül Zaatari a legnépesebb: itt 80 ezer ember vár valamilyen csodára, vagy a békére, arra, hogy hazatérhessen hazájába.

A többiek, akiknek sikerült a táborokból kijutni, a szíriai életükhöz valamelyest hasonlító életvitelt folytatnának, így megpróbálnak a városokban lakni, dolgozni, tanulni, közösségben élni...

IGAZSÁGOK ÉS FÉLREÉRTÉSEK A HATÁRÁTKELÉSNÉL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.01.


A válság lehetőség. Csak magyarokkal ne! Mindig kívülálló maradsz. Azt hiszem, sokáig tudnánk mindannyian sorolni az ilyen és ezekhez hasonló teljes, fél-, vagy egyáltalán semmilyen igazságokat, melyekből persze mindenki a maga élethelyzetének, lelkialkatának és körülményeinek megfelelően választja ki az igazat. Nincsenek tehát megcáfolhatatlan nagy igazságok, ennek ellenére érdemes beszélgetni ezekről a (sokszor tév)hitekről.


A válság lehetőség

Ha annyi euróm lenne, ahányszor ezt a mondatot hallottam, akkor elég gazdag ember lennék. A válság ugyanis mindenekelőtt válság, nehézség, legyőzendő lelki és szellemi kihívás. Azok a helyzetek, melyekkel egy határátkelő szembesül, igencsak próbára teszik az érzelmi egyensúlyát. Csak akkor lesz a válságból lehetőség, ha sikerül ezen a helyzeten túllendülni, és valóban valami jövőbe mutatóvá alakítani, de addig csak a dolgok igen jelentős leegyszerűsítése.

Az idealizált kivándorlás

Sokszor sokan hajlamosak idealizált képet festeni a határátkelésről, csak a pozitív oldalait megmutatva (legyen szó akár egy erasmusos egyetemi évről), holott a külföldi élet ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb dolog.

Beilleszkedni egy másik országba, boldogulni egy idegen nyelven, elfogadni egy, a miénktől eltérő kultúrát minden, csak nem egyszerű. Az igazi probléma akkor kezdődik, amikor az egyszeri határátkelő a sokadik nehézséggel szembesülve felteszi magának a kérdést: mit csinálok rosszul, nekem miért nem megy olyan egyszerűen?

Pedig nem benne van a hiba, hanem abban a képben, amivel sok esetben találkozik. Fontos tehát a nehézségekről ugyanúgy beszélni, mint a pozitívumokról...

AZ AMERIKAI ALKOTMÁNYBA ÜTKÖZIK, AMIT A CEU-TÓL KÉRNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.01.


Orbán szándékosan teljesíthetetlen követelményeinek egyike, hogy az Egyesült Államok kormányának államközi szerződést kell kötnie a magyar kormánnyal. Hogy erre mi szükség van azon kívül, hogy a CEU-t valamilyen indok alapján kinyírják, azt senki nem tudja. Azt sem lehet tudni, hogy mit tartalmazna egy ilyen szerződés, de egy ilyen szerződés léte már a tanszabadság sérelme lenne. Azonban az amerikai kormány ilyen szerződést nem köthet.

Orbán arra számított, hogy Trump majd mellé áll Sorossal szemben, és Amerika támogatja majd a CEU bezárását Budapesten. Ehhez képest az amerikai külügy és a kongresszus is a CEU mellé állt: a tanszabadság alkotmányos jog, és Amerikában még nem úgy van, mint Magyarországon, hogy Orbán a hatalom kizárólagos birtokosa, és azt csinál, amit akar. Azt se lehet tudni, hogy a fideszes fafejek utána jártak-e, hogy Amerikában van-e a szövetségi kormánynak jogköre egy magánegyetemre vonatkozóan államközi egyezményt kötni.

Nem tudni, mi a rosszabb, ha nem tudták (még ezt sem tudják, és így szabták feltételül), vagy az, ha tudták, és mégis ezt szabták feltételül. Az amerikai külügy egyértelmű elutasító álláspontja azt tükrözi, hogy még csak nem is adminisztratív okok miatt utasítanak el egy ilyen antidemokratikus lépést, amely jogállamban elképzelhetetlen, hanem elvi alapon. Az amerikaiak nem azon sajnálkoznak, hogy ilyen szerződés kötésére nincs lehetőség, hanem magát az eljárást utasítják el...

ÍGY TORNÁZZON VÁRANDÓSAN!

GERINCES: BLOG
Szerző: Gerinces Magazin
2017.04.01.


A várandósság során végzett tornagyakorlatok erősítik az izmokat, segítenek a vajúdásra és a természetes úton való szülésre való felkészülésben, valamint csökkentik az előre be nem tervezett császármetszés esélyét. Gyakorlott gyógytornászok segítségével összeállítottuk, hogy milyen gyakorlatokat végezzen!

A várandósság alatt számtalan változás figyelhető meg a női szervezetben. A súlynövekedésből adódóan a test csontos vázának terhelése növekszik, a statikai viszonyok megváltoznak. A medence előrebillen, ezáltal a test súlypontja áthelyeződik, mely az izmokban zsugorodást vagy megnyúlást, ezáltal túlfeszülést vagy gyengülést, az ízületi felszíneken egyenlőtlen terhelést, az ízületben mozgásterjedelem beszűkülést és mindez fájdalmat okozhat. Ezeket a változásokat tornával hatékonyan tudjuk befolyásolni. A terhestorna már a 12. héttől elkezdhető, így megőrizhető az izmok, ízületek egészséges állapota.

Hogyan épül fel a kismama torna?

A terhestorna egy szülésre felkészítő program, melyet gyógytornászok végeznek. Ez a torna speciálisan a kismamák igényeit veszi figyelembe, és a terhességgel összeegyeztethető gyakorlatokat tartalmaz. Sok esetben kiegészül intimtornával és relaxációval. Ez a komplex mozgásprogram elsősorban a helyes testtartásra fekteti a hangsúlyt, valamint a légzés és keringés támogatására.

Milyen intenzitással tornázzunk?


A torna intenzitását a korábban végzett sportolás mértéke befolyásolja. A három intenzitási szint a könnyű, mérsékelt, és erőteljes. Könnyű erősségű torna azoknak javasolt, akik a terhesség előtt nem tornáztak, vagy hosszabb kihagyás után térnek vissza újra a mozgáshoz. Közepes erősségű torna azoknak ajánlott, akik a terhesség előtt alkalmanként sportoltak. Az erőteljes szinten való torna pedig annak ideális, aki a várandósság előtt rendszeresen, heti két-három alkalommal végzett valamilyen testmozgást...

TÁRSULÁSI AUTONÓMIA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.01. 


...A szerdai cikkemben egyebek mellett arról írtam, hogy: "Mivel sem Botka, sem az MSZP nem kíván változtatni a korábbi álláspontján, ezért a DK szavazóinak kell meggondolnia azt, hogy kockára teszik-e a választási győzelmet csupán azért, hogy lojálisak maradjanak Gyurcsányhoz.." Erre a mondatra a következő megjegyzés érkezett: „....a szerző- és egy sereg hozzászóló szerint az rendjén van, hogy Botka és jobb ötlet híján az MSZP nem hajlandó még csak tárgyalni sem a dologról, de az már egyáltalán nem, hogy a DK elnöke és tagsága nem veszi jó néven, hogy kívülről, róluk és helyettük döntsön másvalaki, ráadásul a megkérdezésük nélkül!”

Ebben az utóbbi mondatban több olyan állítás van, ami nem állja meg a helyét. De talán kezdjük azzal, hogy 2010 után olyan sajátos helyzet alakult ki, aminek nyomán létrejött egy tömegpárt, mégpedig a Fidesz és mellette több kisebb ellenzéki párt, ezek közé sorolható az MSZP és a DK is. Hangsúlyozom, hogy mindez abszolút legálisan történt meg, hiszen mindenkinek joga van pártot alapítania és megmérettetni magát a soron következő választáson. Így jött létre 2006 és 2010 között az LMP és a Jobbik, amivel már osztódott az az ellenzéki szavazótábor, ami 2010 után támogathatta a Fidesz komplementerébe tartozó pártokat. Fontos rögzíteni még azt, hogy a Fidesz 2010-hez viszonyítva mindig megőrizte a vezető szerepét a pártok rangsorában, tehát hogy úgy mondjam „természetes” volt a 2014-es győzelme. Mindezek ellenére 2014 előtt még hihető verzió volt az, hogy az MSZP és a DK összefogásával a Fidesz legyőzhető, ha a két párt választói és a bizonytalanok egy részének megnyerésével létrejövő szavazótábor összegződik. Ezt lehetett azzal magyarázni, hogy 2010 csupán egy kisiklás volt a balliberális tábor esetében. Valójában már az LMP és a Jobbik létrejöttével megszűnt az a baloldal számára kényelmes lehetőség, hogy váltópárt maradjon és a Fidesz hibáira alapozva a kampányát a parlamenti választást megnyerje. De a lényeg az, hogy lehetett bízni abban, hogy ez a verzió, ti. az MSZP és a DK összeborulása, győzelemre vezethet.

Mára azonban ez a lehetőség elszállt, és nem azért szállt el, mert ezt akarták volna akár az MSZP, vagy akár a DK részéről. 2010 ugyanis nem volt kisiklás, sőt, törvényszerű volt, mára ez lett a realitás, amit akár tetszik ez bárkinek, akár nem, tudomásul kell vennie mindenkinek. Azt ugyanis nem lehet megtenni, hogy a liberális demokráciának azt az elvét, miszerint mindenki szabadon alakíthat pártot, tehát hogy működjön a társulási autonómia demokratikus intézménye, nos, ezt nem lehet negligálni. Ennek persze lehetnek haszonszerzői is, és lehetnek nyilván kárvallottjai is. Jelen esetben a Fidesz volt és lesz ennek a demokratikus intézménynek a haszonszerzője, és minden tőle különböző, de nem tömegpárt a kárvallottjává válhat. Nyilván ez utóbbiak közé tartozik az MSZP is és a DK is. Ha pedig, ahogyan a szerdai bejegyzésemben is leírtam, további pártok jönnek létre még 2018 előtt, akkor ezzel arányosan nő a Fidesz és csökken az MSZP és a DK esélye a győzelemre. De hangsúlyozom, hogy ilyen jelenség bárhol, bármelyik liberális demokráciában előfordulhat és csupán a korábbi történések után kialakult pártpreferenciák nyomán lehet azt valószínűsíteni, hogy kik lehetnek a pártok közötti versengés nyertesei, vagy vesztesei...

EX LIBRIS - KÖNYVKRITIKA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Bihari Péter
2017.03.31.


Lőrinc László: Életmódtörténet
Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig

Lőrinc László, a rendkívül sokoldalú, tájékozott és ambiciózus történelemtanár – elég hosszú várakozás után – végre megjelentethette életmódtörténet-sorozatának harmadik részét, az új- és legújabb kor „anyagi kultúráját” tárgyalót. A cím azt sugallja, hogy egy-két hasonlóan vaskos és igényes kötettel gazdagodunk még a jövőben.

Lőrinc szintézise minden tekintetben jelentős mű. A terjedelme, az információk sokasága – amelyeket végig tömören, de olvasmányosan, néhol már-már csevegő stílusban ad át –, az egész munka átfogó jellege, egyúttal részletgazdagsága igazi kincs lehet minden igényes humán és reál szakos tanárnak. Nevek és adatok tömkelegével találkozunk; szerencsés vagy szerencsétlen feltalálók sokaságával, de közben végig azt érezzük, hogy ebben van „egy lat filozófia”, sőt olykor több is: sohasem téveszti szem elől a tudomány és technika társadalmi következményeit vagy környezeti hatásait...

Ablonczy Balázs: Keletre, magyar!

A magyar turanizmus története

„Porát virrassza a magyar ég alatt / Az örök nagy Turáni Gondolat” – írta Vámbéry Ármin halálakor (1913-ban) a kötet címével is szolgáló Zemplény Árpád. Aligha meglepő, hogy nagy Teleki-életrajza után Ablonczy Balázs megírta a magyar turanizmus átfogó történetét – az egykori kormányfő a mozgalom fénykorának egyik fontos alakja volt. A könyv remek és kissé zavarba ejtő, pontosan azért, mert tökéletesen érzékelteti a komoly tudomány és a komolytalan dilettantizmus végig jelen lévő kettősségét. Sosem derül ki világosan, melyik van túlsúlyban, bár Ablonczy szórakoztató, laza, gyakran ironikus stílusa logikusan a második felé billenti el a mérleget.

A szolid XIX. századi kezdetek után az 1910 körüli évek nacionalista–szociáldarwinista eszméi segítették a turanizmus meggyökerezését; az első világháború évei jelentették a fénykort („a diadalmas magyar imperializmus ideológiája”: itt érdemes lett volna felhasználni Szabó Miklós termékeny gondolatát, miszerint a turanizmus a magyar hadicélok megfogalmazását helyettesítette), majd a két háború közötti időszakban „a veszteség és a frusztráció ideológiája lett”. A második világháborúban a bolsevizmus elleni harc még „turanizálódott”, azután a rendszerváltásig mindez gyakorlatilag elfelejtődött, de napjainkban a Jobbik környékén meg a „Kurultájban” egyfajta reneszánszát éli. „Mindannyian Attila unokái vagyunk!” – jelentette ki Vona pártelnök 2012-ben...

Feitl István (szerk.): Kérdések és válaszok

Az 1944–1949 közötti magyar történelemről

Hat jeles, inkább baloldalinak mondható – bár egymástól sok mindenben különböző – történész nekiveselkedett, hogy a Kérdések és válaszok könyvsorozat 7. köteteként megírja Magyarország (és környezete) 1945–1949 közötti történetét. A rövid bevezetőből világosan kiderül, hogy elutasítják azt a napjainkban uralkodóvá váló felfogást, amely kizárólag a szovjetizálás és a sztálinizálás előkészítő periódusának láttatja e szűk fél évtizedet. Azt vallják, hogy igenis jelentős – bár végül kudarccal záruló – demokráciakezdemények és demokráciakísérletek történtek, mielőtt az ország „betagozódott a szovjet övezetbe”. Egyértelműen úgy gondolom, hogy egészében is, részleteiben is be tudták bizonyítani szemléletük helyességét...

Peter Unwin: Nagyhatalmi játszmák, 1956

A magyar forradalom a világpolitika erőterében

Peter Unwin, az egykori karrierdiplomata, Nagy-Britannia korábbi budapesti nagykövete nyugdíjasként történelemmel foglalkozik; 1991-ben ő írta az első olyan Nagy Imre-életrajzot, amely nem magyar szerző munkája volt. Az 1956-os esztendőt áttekintő kötete nem új mű: tíz évvel ezelőtt jelent meg Londonban, mégis feltétlenül érdemes volt az újabb évfordulóra magyarul is kiadni. Egyrészt azért, mert egy sokat tapasztalt angol úr globális szemléletével közelít a drámai fordulatokban gazdag év eseményeihez, ami még mindig nem megszokott nálunk. Másrészt, mert Unwin szellemesen, szórakoztatóan, könnyed stílusban ír – a brit politikáról és annak irányítóiról kritikusan, sőt néhol kifejezetten gúnyosan. A gyászos szuezi kalandra például a „dicső bonyodalmak” vagy a „rövid és dicstelen történet”, a „tiszteletre méltó diplomáciai ködfüggöny”, sőt az „arcátlan hazugságsorozat” szóösszetételeket használja. (A gördülékeny szöveg persze a magyar fordító munkáját is dicséri.) Unwinnál nyoma sincs az önsajnálatnak – pedig egy birodalom veszett oda –, sem valamiféle brit felsőbbségtudatnak, hacsak abban nem, hogy mi vagyunk az a nép, amely még a saját kudarcairól is józan távolságtartással, könnyedén csevegve tud beszámolni...

ORBÁN MOST MÁR EURÓPÁNAK IS NEKIRONTOTT, DE MERKEL SZEDÁLTA MÁLTÁN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1. BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.31.


Bloomberg

A magyar és a német kormányfő összecsapott a menekültek ügyében az Európai Néppárt máltai tanácskozásán, az eset ritka módon megmutatta, mennyire eltérnek a vélemények a kérdésben, miközben az EU vezetői a Brexit miatt az egységet sürgetik. Merkel határozottan védelmébe vette a maga nyitott kapuk-politikáját, Orbán viszont megismételte, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova. A magyar kormányfő litániaszerűen sorolta a vádakat a bevándorlás ügyében. Így figyelmeztetett arra, hogy a következő években domináns lehet a földrész nyugati felén a muzulmán jelenlét. Elítélte a nyugati ideológiát, amely bűntudatot parancsol a kereszteshadjáratok és a gyarmatosítás miatt. Felszólított az Emberi Jogi Bíróság átalakítására, mivel az jelenlegi formájában szerinte a biztonságot veszélyezteti. Arra is kitért, hogy ha megint sokmillió migráns indul meg a Balkánon, akkor lehetetlen lesz fenntartani a stabilitást.

Merkel, aki közben jegyzetelt az emelvényen, idáig ritkán reagált közvetlenül Orbán vádjaira. Ám most arról beszélt, hogy Szíria a szomszédunk. Azt akarjuk mondani – kérdezte -, hogy nincs semmi humanitárius kötelezettségünk? Mint kifejtette, az uniót részleges felelősség terheli, amiért nem gondoskodott táborokról a Közel-Keleten, és ez volt az egyik fő ok, hogy megindult az emberáradat. Megismételte, hogy helyes lépés volt befogadni a menekülteket, miután előzőleg nem törődtek kellőképpen a fejleményekkel és ily módon humanitárius szükséghelyzet állt elő.

FT

A magyar miniszterelnök kellemetlen megjegyzéseket hangoztatott Máltán, ahol azért gyűltek össze az európai konzervatív pártok és az EU vezetői, hogy az egység helyreállításáról tárgyaljanak. Orbán régi sebeket tépett fel, amikor az uniós politikát ostorozta a két évvel ezelőtti menekültválság ügyében. Azt állította, hogy az terroristákat segített és fenyegette a kontinens keresztény identitását. A metsző támadást a jelenlévők javarészt zavarodott csendben hallgatták, hiszen a tanácskozáson a populizmus elleni fellépés és az EU-ba vetett hit helyreállítása volt a cél. Ráadásul a britek csak egy nappal előtte jelentették be hivatalosan is a kiválást. Egyébként Orbánnak is a földrész jövőjéről kellett volna beszélnie. Ehelyett azt hangoztatta, hogy a migránsok párhuzamos társadalmat alakítottak ki és annak jelentős az antiszemita potenciálja. Bírálta a szír és líbiai rendszerváltáshoz nyújtott nyugati segítséget is, mert mint mondta, az csak rontott az ottani helyzeten.

Közvetlenül egyetlen vezető sem szállt szembe a magyar kormányfővel, de Merkel egyértelmlűen kiállt az unió menekültpolitikája mellett. A törökökkel kötött megállapodást is szükségesnek nevezte. Arra hivatkozott, hogy nem lehet mindenkit befogadni, akinek rosszul megy a sora. Az ír miniszterelnök pedig arra mutatott rá, hogy Európa egyik alapértékének megfelelően támogatni kell a bajba jutottakat. „Megvigasztaljuk a nincsteleneket és szívesen látjuk az idegeneket – emelte ki Enda Kenny...

NAPTÁR: 2017. ÁPRILIS 1., SZOMBAT - MI TÖRTÉNT EZEN A NAPON?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2017.04.01.


Bolondok napja: A téltemető, tavaszköszöntő hagyományokon alapuló ünnepet már az ókori görögök is egymás megtréfálásával köszöntötték. Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. Több országban elterjedt szokás, eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered, 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek.

És még:

Kilencven éve született Puskás Ferenc, a legendás Aranycsapat tagja:

1927. április 1-jén született minden idők legeredményesebb magyar csatára. A kispesti születésű Puskás Öcsi 1942-től a Kispesti Ac-ben focizott, innen került át 1949-ben a Budapesti Honvédhez. 1945. és 1956. között volt a magyar válogatott tagja, legnagyobb sikereit az Aranycsapatban érte el. Nyolcvannégyszeres válogatottsága során 83 gólt lőtt, ezzel minden idők legeredményesebb csatárának számít. 1956-ban külföldre költözött, Spanyolországban telepedett le, és a Real Madrid játékosaként további jelentős sikereket ért el, háromszor volt BEK-győztes. Dolgozott edzőként Görögországban, Vancouverben (Kanada), Chilében, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban és Paraguayban is, 1993-ban néhány hónapig a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. Nevét 2002. április óta viseli a Népstadion, azaz a Puskás Ferenc Stadion.
..

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL GYURCSÁNYNAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.01.


A DK épp besegít Orbánnak a CEU legyűrésében. Ezt demokrata nem hagyhatja szó nélkül. Nem is hagyom.

Fletó!

Nincs most semmi formaság, mert amit épp tenni készültök, abban sincs semmi civilizált. A CEU mindenkit megkért, hogy NE TÜNTESSEN az érdekében. Saját hallgatói kezdtek el szervezni demonstrációt, rengetegen csatlakoztak volna hozzájuk, sokezren, de a CEU Rektora mindenkit megkért: NE TÜNTESSEN. Más úton akarja megvédeni az egyetemét. Az Ő bőrükre megy a dolog, náluk jobban senki sem tudja, mik a terveik, és miért választanak olyan hadiösvényt, amit választanak.

MINDENKI be is tartja a CEU kérését, mert MINDENKINEK a CEU megmaradása a fontos, nem saját nárcizmusának kiélése. Egyedül a Te Pártod szarja telibe immár sokadszor, hogy akik valóban harcolnak, mit kérnek ehhez segítségként. Te, meg a zombijaid ma délután négy órára CSAKAZÉRTIS tüntetést szerveztek. Ezzel ártotok a CEU érdekeinek. Ott lesztek majd százan - eddig 70 fő jelezte ottlétét -, meg ott lesz a teljes Fidesz-sajtó, hogy megmutassa: lám csak pártucatnyi embert érdekel a CEU ügye, azok is mind Gyurcsányisták.

Elmondják majd minden csatornán, hogy a CEU láthatóan Gyurcsány biznisze, úgyhogy a megmaradása idegen érdeket szolgál, és a magyaroknak épp ezért kell kidobnia az ország tán legjobb egyetemét hazánkból. Te vagy amúgyis a Fidesztábor fő kötőereje, ez az, ami miatt senki nem akar együttműködni Veled, mert ahová Te beteszed a lábad, ott kő kövön nem marad. Ha Te, meg a pártucatnyi zombifalkád odamegy, azzal aduászt adtok a Fidesz kezébe. Magad nyírod ki a CEU-t. Felfogod, Fletó?...

TÍZ BUDAPESTI KERESZTEZŐDÉS, AHOL ZÁPOROZNAK AZ 50 EZRES BÍRSÁGOK

ORIGO. HU
Szerző: GULYÁS PÉTER
2017.03.30.


Tarlós István főpolgármester múlt heti kijelentése – mely szerint ő nem fizetne a kamerafelvételek alapján a közterület-felügyeletek által megbírságolt autósok helyében – óta forrnak az indulatok az ügyben, egyre több véleményt és állásfoglalást hallani, és az ominózus kereszteződésekben is megjelentek a megbírságolt autósok, akik kiszállva a kamerákat fényképezik és a helyszínt elemzik. Bemutatjuk azokat a kereszteződéseket, ahol az elmúlt hetekben-hónapokban a legtöbb bírságot szabták ki a közteresek a kamerafelvételeikre hivatkozva.

"A közterület-felügyelőknek nem az a feladatuk, hogy üldözzék az autósokat, hanem hogy szolgálatot lássanak el. Nem működhetnek úgy a kerületi közterület-felügyelők, mint a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök" – nyilatkozta a főpolgármester március 29-én, szerdán az M1 műsorában.

Tarlós Istvánt az háborította fel, hogy a főváros egyes csomópontjaiban (például a Kolosy térnél két helyen) havonta autósok ezreit bírságolják meg 50 ezer forintra bizonyos közlekedési szabálysértések, például a kötelező haladási irány be nem tartása miatt. Persze nem teljesen új keletű probléma ez, egyes kereszteződésekben (pl. József körút – Baross utca sarka)már évek óta bevett gyakorlata kamerafelvételek alapján történő bírságolás, most viszont egyre több kerületi önkormányzati rendészet bekeményített.
Egy durva gyorshajtást is kevesebből meg lehet úszni

Senki sem vitatja, hogy be kell tartatni a KRESZ-szabályokat, és hogy egy látszólag jelentéktelen szabályszegésnek is súlyos következménye lehet, dea törvény által meghatározott 50 ezer forintos bírságot a közvélemény bizony túlzónak tartja.Ez az összeg a nettó hazai átlagbér 30 százaléka, mellesleg aki 184 km/h-val száguld az autópályákon, az is csak 45 ezerről kaphat csekket...

A DOLGOK ÁLLÁSA

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.04.01.Prof. Dr. Bács Zoltán közgazdász, aki olyan neves lapokban publikált, mint a Magyar Sporttudományi Szemle, az Annals of Oradea, az Acta Oeconomica Selye, és vélhetően a Journal of Goat Sciences of the University of Northern Albania, erőst támogatja a CEU kinyírását.

Ők meg nem: Robert Solow, Thomas J. Sargent, Roger Myerson és tizenegy további Nobel-díjas.

Ez a bácsnevű, ez egy professzor, ez egy igazi kancellár Hajdú-Biharban. Surmedli kis fidesznyik, aki elnézte a kontinenst, de szája mint Mont Blanc. Csumpimagyar firkászok, kókler rezsimhörcsögök, sok kis nyugat-tádzsik faszomadta nyalja ennek a posztázsiai lótolvajnak a valagát, mert kapnak tőle időnként jutifalit...

HÍVJUK BE AZ OROSZOKAT! NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTORHOZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.03.31.


Nem hiszünk a klímaváltozásban, a demokráciában, a liberalizmusban és a piacgazdaságban. Robotok helyett saját kezünkkel ássuk meg a sírunkat.

Drága nemzetmentőnk! Mélyen tisztelt főméltóságú Úr! Drága Orbán Viktor!

A nemzet egy emberként áll melletted. Hívd be végre az oroszokat! Ha tétovázol és taktikázol el fogsz bukni. Délibábot kergetsz, ha abban bízol, hogy a „nagy testű ragadozók” majd feladják, majd tudomásul veszik, hogy a magyar egy más faj, mert nem homo sapiens, nem homo erectus. Nem fogják elismerni, hogy nekünk, akik a Szíriuszról jöttünk, egyáltalán semmiféle földi ősünk nincs, így közünk a civilizált világhoz is semmi.

Ezek le akarnak rántani minket magukhoz az ocsmány liberális demokráciájuk mocsarába, ahol nem tisztelnek sem istent, sem embert. Oda, ahol a „homogén” magyarság számára, azok számára, akik tudják, hogy fiúk-e vagy lányok, akik nem buzik és nem leszbikusak, és nem akarják, hogy a gyermekeik válasszanak maguknak nemet, akik Istent, hazát, családot és vezért, téged tisztelnek, azoknak Európában helyük már nincsen. Jelszavunknak azt választjuk: „Aki nincs veled, az a nemzet ellen van.”

Drága Viktorunk! Ne remegjen a kezed, midőn ólmot öntesz a liberális szörnyek fülébe és kiszúrod a szemüket, sóval hinted be még a helyét is a CEU-nak nevezett budapesti szellemi fertőnek, amelyet a szőrös testű és idegen szívű Soros György tart fenn, az amerikai pénztőkével és a mindenféle elfajzott civil szervezeteket támogató háttérhatalommal szorosan együttműködve. Ne riadj vissza a korszakos kihívásoktól és döntsd le a vörös csillagot a Heineken üvegeiről és sörös dobozairól! A világ ellenünk szövetkezik, a nagyhatalmak kivétel nélkül el akarnak tiporni, kivéreztetéseddel a magyar nemzet eltörlését tervezik a föld színéről.

Mi, igazi magyar emberek azonban veled vagyunk, és azt akarjuk, hogy vezess ki minket Egyiptomból, vezess minket vissza azok közé, akik közé valójában tartozunk. Vallj minél előbb nyíltan színt, fordíts hátat Európának és Amerikának is, mert azokban sem lehet bízni ott a tengeren túl, hiszen a te örök fényed mellett Trump is csak egy gyenge villanás, amit úgy fog eltiporni a nemzetközi pénztőke, mint János-bogarat az úthenger.
Légy a mi vezérünk végre teljes szívvel és kemény ököllel! Alig várjuk, hogy felsorakozhassunk mögéd és a te hívó szavadra a barikádra hághassunk, hogy megvívjuk történelmi harcunkat a magyarságért, hogy tűzzel-vassal égethessük ki az idegeneket a nemzet szűziesen homogén testéből. Ne hallgass a szirén hangokra! Építsd, magasítsd a falat, amelyet nem csak délről, de északról és nyugatról is meg kell építeni, hogy fajunkat megvédje a káros keveredéstől, azoktól, akik nem a magyarok istenében hisznek...

ÍGY ÜLDÖZTÉK EL A CEU-T SZLOVÁKIÁBÓL ÉS CSEHORSZÁGBÓL AZ 1990-ES ÉVEK ELEJÉN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bőtös Botond
2017.03.31.


Soros Györgyben a magyar nacionalizmus és a magyarosítás megtestesítőjét látták Szlovákiában a szlovák nacionalisták, míg Csehországban az amerikai üzletembert nem tartották a nemzetállamok elkötelezett pártfogójának a cseh nacionalisták. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan került Pozsonyon és Prágán át Budapestre Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) és mi lett később az egyetemet kiebrudaló szlovák és cseh miniszterelnökök sorsa.

Tudta-e, hogy a pozsonyi vár előtt található fehérre festett épület, amelyben ma a szlovák parlament működik, a Közép-európai Egyetemnek adott volna helyet? A korabeli történet szerint, amikor Soros Pozsonyban tárgyalt a CEU elindításáról, szemtanúja volt egy ellene irányuló nacionalista, antiszemita demonstrációnak, amely annyira elvette kedvét Pozsonytól, hogy végül Budapesten alapította meg az egyetemet. A történet természetesen ettől egy kicsit összetettebb, de nézzük, hogyan került Pozsony és Prága után a CEU a magyar fővárosba!

Ami biztos: a CEU ma a közép-európai térség legmagasabban jegyzett oktatási intézménye, amely nemcsak Budapest és Magyarország jó hírét viszi szerte szét a világban, de anyagi haszonnal is jár a város számára. Mindez nem akadályozta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányát, akinek az elmúlt hónapokban a CEU alapítója, Soros György, magyar származású amerikai üzletember lett legfőbb ellensége, hogy egy olyan törvénymódosítást nyújtson be a magyar parlamentbe, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a CEU működését.

Orbán ezzel a lépésével beáll a kora kilencvenes évek kelet-európai nacionalista politikusainak sorába.

A tervezett törvénymódosítás szerint az EU-n kívüli külföldi egyetemek csak kétoldalú, nemzetközi megállapodás keretén belül működhetnének a jövőben Magyarországon egy olyan államban, ahol a magyarországi intézmény főintézménye működik. Továbbá Magyarországon csak olyan egyetemek működhetnének a jövőben, amelyek saját kampusszal rendelkeznek és rendszeres oktatást tartnak az intézmény anyaországában.

Magyarországon több külföldi, EU-n kívüli intézmény is működik, de ezek együttműködnek a magyarországi egységeikkel. Egyedül a Közép-európai Egyetem, amely teljesen önálló intézmény, de mint olyan, több szempontból is egy rendkívüli történetről és oktatási intézményről beszélünk.

A Közép-európai Egyetem és az azt anyagilag támogató Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation) székhelye az Egyesült Államokban található. Az oktatás azonban csak Budapesten folyik. Ez a felállás az új törvény értelmében törvényellenes lenne. Csakhogy az eredeti elképzelések szerint a CEU célja a közép-, és kelet-európai régió felkarolása volt, éppen ezért a tanítás az egyetem alapítása óta csak Kelet-Európában folyik.

De haladjunk sorban, miért és hogyan jutott Amerikában valakinek eszébe, hogy a kommunista uralom alól felszabaduló országokban egyetemet alapítson?

ÚJRAÍRATTA ORBÁN A NÉGYES METRÓ TÖRTÉNETÉT?

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Wirth
2017.03.31.


2014 áprilisában - a választások után rögtön - esett neki az Orbán-kormány a civilek elleni háború első felvonásának, amely az Ökotárs Alapítvány elleni rendőri akcióban csúcsosodott ki. 16 hónapon át nyomozott a rendőrség, kutakodott az ügyészség és a NAV, karaktergyilkolászott a királyi média - nagyjából a nagy semmire.

Közben a háttérben pedig futott egy másik vizsgálat: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált meg.

Bár a hadjáratot Lázár János indította el, a TASZ két év pereskedés után kiderítette, a Kehi vizsgálatokat maga Orbán Viktor rendelte el. Ő volt a "soron kívüli kormányzati ellenőrzésnek" a megrendelője, még csak nem is a hódmezővásárhelyi titán. A végrehajtója pedig a 2010. június 11-i hatállyal, Orbán által kinevezett Gaál Szabolcs Barna.

Az azóta bedarált Népszabadság 2010. június 2-án "Pokorni jegyzője vezetheti az elszámoltatásokat" című cikkében írt a kinevezés körülményeiről. Gaál vezette a Kehit 2014-ben, és vezeti azóta is.

Párhuzamos történetek - itt a Kehi, hol a Kehi


A némi nemzetközi feszültséget is okozó ügy arra bizonyosan jó volt, hogy a "nemzetellenes civilekekre, sorosbérencekre" politikai kampány építhessenek fel - azóta is pörög ezerrel, és biztosan kitart 2018-ig. Bárki bármit mond az NER rendszeréről a kampányban jövőre, az nyugatról finanszírozott, álcivil, judeoliberális vagy miegymás lesz... Az egyik kampánytémát kipipálhatják. A másik még alakul.

"Nyomoznak ezerrel" ugyanis a négyes metró beruházás vélt korrupciós ügyeiben, amelynek alapját a február óta nyilvános OLAF-jelentés adja. Mint azt korábbi írásunkban már jeleztük, a brüsszeli hatóság ténymegállapításainak 95 százaléka egy 2010-es Kehi jelentésre hivatkozik. Ezen megállapítások alapján nyomoz az ügyészség - Lázár János feljelentése nyomán.

Korábbi írásunk után több olyan információt is kapott szerkesztőségünk, amelyekből a 2010-et megelőző kormányzati vizsgálatokról tudtunk meg adatokat...

ORBÁN, TE NEM POPULISTA VAGY!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.30....Ami pedig a populizmus vádját illeti, az Orbánra már régen nem igaz. Egy populista csak ígérget. A nép lefojtott vágyait, zsigeri kívánságait, ösztönlényének reakcióit fogalmazza meg. Orbán ezen már régen túllépett. Egy populista nem feltétlenül aljas, nem feltétlenül antiszemita, kicsit bunkó, de nem annyira, mint Orbán. A populista nem feltétlenül fasiszta. Orbán, te nem populista vagy, hanem rosszindulatú, szélsőséges, jellemtelen gazember.

Orbán már programot ad a pártnak, amelynek már régen ki kellett volna zárnia őt: az EPP-nek Európa zászlóshajójának kell lennie, “ahol van helye a nemzeti büszkeségnek és a keresztény identitásnak”. A köztörvényes bűnöző, tolvaj, hazug kretén beszél keresztény identitásról, amelynek ezúttal sincs semmi más pozitív tartalma, csak a kirekesztés. Ebben az értelemben keresztény az, aki nem zsidó, nem muszlim, nem más, mint mi vagyunk.

Ezt leszámítva Orbán “kereszténysége” minden tekintetben a Biblia és Jézus Krisztus tanításának az ellentéte. Embertelen, kegyetlen, kirekesztő, gyűlölködő, hazug és tolvaj, bálványimádó, parázna. Ez az ő “kereszténységük”. Erre mondta Jézus, hogy mérgeskígyók fajzatai, képmutató farizeusok. A “nemzeti büszkeség” háborús jelszó, fasiszta pártok és fasiszta államok sajátja, amely előbb-utóbb valakik elleni háborúhoz vezet. Ez már zajlik Magyarországon a menekültekkel szemben, a határon nyílt háborút folytatnak ellenük.

Orbán szerint a migráció a terrorizmus trójai falovának bizonyult, és a liberális politikai korrektség nyelve képtelen megérteni a migráció valódi veszélyeit. Ez szimpla hazugság, semmivel sincs több terrortámadás, mint volt előtte, arányaiban pedig nem követte a menekültek számát. A “politikai korrektség nyelve” nem hülye, hogy ne értené, amit ők mondanak, csak a politikai korrektség nyelve attól korrekt, hogy a tényekből és nem a hazugságokból indul ki. Amit Orbán mond, az közönséges hazugság és tömény uszítás.

Orbán exportálná saját kormányzási stílusát, és mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága két menekültnek adott igazat Orbán rendszerével szemben, mivel megsértik a nemzetközi jogot, nem a tevékenységüket kell ahhoz igazítani, hanem a bíróságot megrendszabályozni. Mint mondta, az Emberi Jogok Európai Bíróságát is sürgősen meg kellene reformálni, mert “a döntései veszélyt jelentenek az európai emberek biztonsá
gára és meghívólevelet a migránsoknak”. Ez nem populizmus, ez goebbelsi propaganda...

ITT OLVASHATÓ

FAPADOS TROLLOK SZÍNVONALÁN HAZUDIK, CSÚSZTAT ÉS HERGEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.31.


Az ember azt hinné, egy közpénzből kitömött kormányzati propagandaoldal prémium trolljának nap kommentje gyanús hozzászólását olvassa, de nem. Ez maga a párt. És a hivatalos pártállami kommunikáció. Azt mondja a szellemileg árvíz sújtotta fideszes frakció-szóhurcoló, bizonyos Halász János:

Fizessen Soros, van neki elég pénze
.

Mivel a magyar nyelv – páratlan gazdagsága ellenére is – alkalmatlan arra, hogy a segítségével röviden és tagoltan kifejezzem, mit gondolok arról, hogy a magyar kormányt adó Fidesz-KDNP nevű, tudathasadt bűnszervezet ilyen módon kommentál bírósági ítéleteket, elszámoltam előbb hatszázig. Most pedig immár megnyugodva állapítom meg, hogy Halász János elkésett visszhang és intellektuális Mariana-árok ugyanarra a rozsdás biciklire kapaszkodott fel kilógó nyelvvel, amit reggel a főnöke a Kossuth-rádióban kezdett el tolni egyenesen a józan ész falának.

A tetszőleges falu kocsmájában két-három feles után a pultot támasztó honpolgár szintjén kommunikáló Halász János (Kósa és Rezsiszilárd helyében én azért elkezdenék idegeskedni, hogy a babérjaimra törnek) onnan folytatta, ahol Orbán abbahagyta. Aki maga is a késdobáló közepén bebaszva előadást tartó jóember komolyanvehetőségének szintjén kommunikál. Orbán ugyanis ott hagyta abba, hogy erkölcsöket vett a szájára, bizony. Erkölcsileg tarthatatlannak nevezte a nem kormányzati szervezetekkel, nemzetközi hálózatokkal kapcsolatos helyzetet, kijelentve: ezeknek semmi közük a civil szervezetekhez. Megtámadják a határt védő magyar rendőröket, katonákat, ráadásul nem vetik meg a pénzt sem, egy jól kiépített migránsbiznisz is zajlik. (Magyarázat nuku, ködösítés, hamuka, rizsa.)

Kapaszkodjunk, emberek! A két bangladesi menedékkérő ügyében hozott strasbourgi bírósági ítélet miatt ki kell fizetni egy nemzetközi hálózatnak a perköltséget. Ez a szervezet „nyerészkedett rajtunk”, ami „migránsbiznisz”, ennek véget kell vetni és meg kell reformálni a strasbourgi bíróságot...

A GAZDAGOK MEGADÓZTATÁSÁVAL IGAZÍTHATÓK KI A FIDESZ IGAZSÁGTALANSÁGAI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.03.31.


Van, aki szerint veszélyes erről beszélni. Seres László a hvg.hu-n például Rákosi Mátyásból indul ki és jut el odáig, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje bűnt követett el (vagy kommunista), amikor kampányában a „fizessenek a gazdagok” szlogent használva osztályharcosan a gazdagok megadóztatásáról beszél. Seres szerint a kétes vagyonok megadóztatása az még rendben van, de hogy minden magasabb jövedelmű, gazdagabb polgár többet fizessen (arányosan persze, mert effektíve az egykulcsos adóval is többet fizet), az már merénylet. Mármint a szabad piac, Friedrich Hayek, Ludwig von Mises, a tisztesség és Seres László ellen.

Tisztázzuk ezt gyorsan: nem, ez nem merénylet! Nem elmebaj, pláne nem „rákosista elmebaj, az igazságos teherviselés álcája mögé bújó nettó osztálygyűlölet és osztályharc”. Ez nem a gazdagok elleni hadüzenet, nem a gazdagok gyűlöletéből eredő kommunista propaganda, hanem jogos követelés.

Kifejtem.

Az „adózzanak a gazdagok!” szlogen, és az e mellé beidézett „aki havonta egymillió forintnál többet keres, annak fizetnie kell. Aki tízmilliós autóban ül, annak fizetnie kell. Akinek százmillió forint megtakarítása van, annak fizetnie kell” nem szól másról, csupán a Fidesz-által megszüntetett igazságos közteherviselés visszaállításáról.

Amellett fogok érvelni, hogy nem az az igazságos közteherviselés, ha jövedelmünktől függetlenül arányosan ugyanannyi személyi jövedelemadót fizetünk
, a hazai viszonyok között 15 százalékot. Az igazságos közteherviselést éppen a progresszív jövedelemadó valósítja meg, amelyben a magasabb jövedelműek növekvő adókulcsok szerint adóznak. Hogy miért? Hadd mutassak be két „közismert” közgazdasági érvet...

Az első érv a progresszív adórendszer mellett azt mutatja be, hogy a növekvő adókulcsok valósítják meg az egyenlő teherviselés (vagy egyenlő áldozat) elvét. Lássuk miért! Először is szögezzük le, hogy a pénz határhaszna nem állandó. Minél több pénze van valakinek, az utolsó egység által megvásárolható jószág hasznossága annál kevésbé „számít” neki, ellenben minél kevesebb, annál inkább. Régi közgazdasági alapvetés ez, szinte egyidős a közgazdaságtannal...

ÁLLAPOTROSSZABODÁS - A MI ÉJI BOGARUNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.01.


Hát. idáig még csak-csak elvolt valahogy, mindig talált ellenséget, és valami olyan káprázatos tehetséggel választotta ki a gyengét, az elesettet, a kiszolgáltatottat vagy a sérültet, mint a hiéna az áldozatát.
Ezért is szakadhatott ennyire szét a társadalom, ezért lehetett szinte bármit megtenni szegénnyel, cigánnyal, migránssal, ezért lehetett hülyére venni az ellenzéket.
Azt hitte, hogy kifogyhatatlan az ellenségnek alkalmas emberek, államok, intézmények száma, és ő az idők végezetéig járhatja a pávatáncot, senki és semmi meg nem állíthatja.
El is pofátlanodott, lopott gátlástalanul, szemtelenkedett a középhatalmakkal. de még a nagyokkal is időnként.
A legnagyobb tévedése az volt, hogy maga is elhitte saját sebezhetetlenségét, és boldogan pöffeszkedett Európa leendő vezére és megmentője szerepében.
Azt gondolhatta, hogy a Brexit őt erősíti, de ebben is tévedett.
A nyúl elszemtelenedett.

Nagy-Britannia kiválása az Unióból ugyanis felgyorsította a folyamatokat, és eldöntötte azt, hogy az Unió nem folytathatja a jelenlegi gyakorlatot, változtatni kell.
Vagy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat - és ez az Egyesült Európa felé visz, vagy gittegyletté kell alakulni, más megoldás nincs.
Európa vezetői mégis találtak harmadik utat, azt mondták, hogy amelyik ország nem akar részt venni a szoros integrációban, az használhatja a cég logóját, de másra nemigen számíthat, cserébe csinál, amit akar.
Hogy az ilyen államokra mi várhat, azt - aki kíváncsi rá - tanulmányozhatja Isaac Asimov Alapítvány trilógiájában, azokat a fejezeteket forgatva, melyekben a Birodalom és a Periféria viszonyáról értekezik a szerző.
Mit mondjak, nem szívderítő a kép, viszont érdekfeszítő, és van tanulsága is - a periféria tagjai is ugyanoda jutnak, ahová a Birodalom, csak sokkal lassabban, nyomorral és elmaradottsággal küzdve, háborúk és forradalmak közepette, a távoli jövőben - talán...

TÖNKRETETT ÉLETEK ÉS POLITIKAI LESZÁMOLÁS, AVAGY ÉRTELMETLEN ELSZÁMOLTATÁS ORBÁN-MÓDRA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.03.31.


Ott ülnek a pulpitus előtt a korábbi vádlottak, van, aki elégedetten, van, aki közönyösen, és van, aki magába roskadva fogadja a felmentő ítéletet. Hét emberi sors, hét tönkretett élet. És nem ők az egyedüliek.”

Vásárhelyi Mária a 168 órában írt a moszkvai külképviselet ingatlaneladásának ügyével kapcsolatban a 2010 óta zajló elszámoltatási perek gyakorlatáról. Ha az elmúlt időszakot nézzük, nekem is sorra jutnak eszembe azok az esetek, amikor “elszámoltatás” címszó alatt az Orbán-kormány jogsértő módon tettek tönkre emberi életeket.

A BKV-ügy kapcsán már korábban is írtunk arról, hogy törvénytelen módon folyt a nyomozás, a vádlottakat pedig kényszervallatásnak vetették alá. Sőt a legendássá váló nokiás dobozról is kiderült, hogy csak kitaláció, és nem adtak át benne semmiféle kenőpénzt Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesnek.
Bilincsbe vert tisztviselők, mint látványosság

A 2010-es kormányváltást követően minden hírműsor azzal a látványossággal kezdődött, hogy a volt szocialista kormány tisztviselőit bilincsbe verve vezették el a rendőrök.

Lelovics Ottót, Hagyó egykori sajtósát - annak ellenére, hogy végig együtt működött a rendőrséggel - nyomozók vették körül, amikor az autójához ment. A belváros közepén, fényes nappal megbilincselték, pórázra kötötték és egy órán át álldogáltak ott vele, kvázi megvárja a sajtó embereit. Sőt Zelenák Tibor volt osztályvezető őrizetbe vételét előbb közölték a tévéhíradóban, mint vele.
Enyhe és felmentő ítéletek

Jellemző módon a csaknem 1800 elszámoltatási vizsgálatból csupán 61 esetben (3%) született büntetőfeljelentés. Ezek közül mindössze 7 esetben (0,3%) történt vádemelés. Gyurcsány a vádlottak padjára sem került, Juhász Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Molnár Gyulát, Weinek Leonárdot, Laborc Sándort felmentette a bíróság. A maradék ügyekben is csak részben állapították meg a bűnösséget, a vádlottaknak pedig általában felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A BKV-ügyben Hagyót is csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték (elsőfokon), és sem a nokiás dobozt sem a maffiavádat nem bizonyították rá. Ennek ellenére a volt főpolgármester-helyettes 9 hónapon keresztül ült előzetes letartóztatásban, ahol súlyos egészségkárosodást szenvedett. Fogvatartását pedig háromszor is meghosszabbították érdemi indoklás nélkül...

MOST MÁR TÉNYLEG KIFELÉ A DUNA-PARTI FIDESZES BORDÉLYBOLY!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.31....Mindaz, ami napjainkban s egyáltalán: hosszú-hosszú ideje történik, újra meg újra fölveti a kérdést: mit keresnek még demokraták a bűnszervezet bordélyházává züllesztett Duna-parti palotában? A hatalom naponta adja mindenki tudtára: nem ismer el más jogot, akaratot, érdeket, csak a sajátját; naponta érzékelteti, s nem csupán ocsmány médiabirodalmában, hanem vezető „politikusainak” megnyilvánulásaiban is, hogy sokkal nagyobb aljasságokra képes és hajlandó, mint amilyeneket akár legelszántabb ellenfelei, ellenségei föltételezhettek róla.

Nem kezdem újra a szervezet bűneinek fölsorolását, csak a közoktatás szétverését említem itt meg, hogy aztán a CEU ügyével fejezzem be e posztot.

A CEU a legelismertebb, legjobbnak tartott magyar(országi) egyetem. Az ellene aljas indítékból kezdett sorosozó, azaz sunyin antiszemita indulatokra építő támadás van olyan súlyosan nemzetellenes akció, hogy tényleg az utolsó utáni csepp legyen a már régen túlcsordult pohárban. Hogy azt mondják a demokratikus pártok, demokrata képviselők, hogy nincs tovább: nem hajlandók egy légtérben tartózkodni a nemzetre rontó bűnszervezet tagjaival… Hogy ellenzékből sem hajlandók tovább asszisztálni ahhoz az elvetemült romboláshoz, nemzetzüllesztéshez, amit Orbán és társai művelnek.


BOLDOG SZÜLINAPOT, FÁRADT EMBEREK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.31.Kezdek aggódni az Orbán nevű emberért. Na jó, a franc nem aggódik érte, de azért valami gond van. Úgy értem, azon túl, ami már évek óta van. Ez másmilyen gond. Fogalmam sincs, hogy Finkelstein betegsége-e az ok – tényleg! Habony Árpád született zseni hol van? Nem hiányzik, csak kérdem, hogy ő már úszik a part felé, szájában egy zacsi fehér porral? -, vagy egyéb, de kezd rohadtul unalmas, színtelen-szagtalan lenni a naponta tálalt moslék.

A vezér püffedt arca, véreres szemei, testének folyamatos dagadása sem nyújtanak bizalomgerjesztő látványt, de ez legyen az orvosai problémája. Különben sem a külsejét szeretjük egy politikusnak. Meg Orbán Viktornak sem a külsejét szeretjük. Én mondjuk semmijét nem szeretem, de aki igen, az valamit biztosan. Régebben az volt, hogy a nagyikák beleszerelmesedtek, mert olyan fiatal, pont, mint az uram volt 60 évvel ezelőtt, vagy mint a fiam volt 40 éve, vagy mint az unokám. De azt senki nem fogja mondani, hogy húde szimpi ez a Viktor, az unokám is pont ilyen szétesett-arcú, zavaros nézésű.

Szóval az új rajongók szerintem visszafogottabban csődülnek. Márpedig a kormánynak és/vagy a Fidesznek gyakorlatilag semmi mása nincs, mint Orbán Viktor. De a világon semmi más. Sem karizmatikus politikusai (nem karizmatikus sem), sem elismert, jó szakemberei. Semmi, nudli, lópikula. Lázár nem buta, de legalább annyian utálják, mint ahányan kiütést kapnak tőle. Rogán Antalt még az ősfideszesek is legfeljebb bottal pöckölik, annyira kínos. Nincs is tovább. Ki jöhetne még szóba? Szijjártó? Varga? Kósa? Németh Szilárd? Ne vicceljünk már.

A rendszerből élő és hasznot húzó paraziták (az a néhány száz ember, akiknek jó így a rendszer) szerintem erősen retteghetnek, hogy a bálvány el talál dőlni, mint féldisznó az ólban. Akkor pedig kakukk.

Márpedig halványul a szentkép. Leszarták a legyek is, töredezik a festék, fakulnak a színek. Az éppen 29 éves Fidesz vezére elkopik. Nincs már mondanivalója. Az alternatív valóságban biztosan nem történik semmi érdekes, a valódi valóság pedig túlságosan szürke és unalmas. Az a nagyon erős kommunikációs gépezet, ami eddig tartotta az egészet, mint karó a babot, valahová eltűnni látszik...


HÉTVÉGI CIKKAJÁNLÓ

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2017.03.31.Jó és rossz példák az emberi kreativitásra, jó és rossz jósok, sőt, még Trumpról is sikerült valami pozitívat gyűjtenünk. Jó szórakozást!

Két ábra a jó és rossz hírek tőzsdei hatásának összehasonlítására, egy pedig arról, hogy mindig az emberi kreativitás győzedelmeskedik a félelem felett.

Hogyan lett a fogadásból (spekulációból) biztosítás és abból subprime meltdown?

Az amerikai piacon nem megy jól az aktív alapkezelőknek, most éppen a BlackRock cserélgeti le őket.

Két partizán-műalkotás, ha találkozik: kislány a bika előtt New Yorkban.

Ez is kijöhet a Puskás stadion árának feléből-kétharmadából. Norvégiában.

Trump (még) egy negatív oldala: az öltöny mint üzleti öltözet sírjának tovább mélyítése.

Trump egy pozitív oldala: angoltanuláshoz ideális.

30 év és itt a szingularitás.

Néhány furcsa tény az időzónákkal kapcsolatban