2023. augusztus 5., szombat

ALIG LESZ BIOLÓGIA-, KÉMIA- ÉS FIZIKATANÁR, DE AZ ORBÁN-KORMÁNY REKORDKÉNT HIRDETI A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBE FELVETTEK SZÁMÁT

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.08.05.


Mindössze 1550-en kerültek be idén az ötéves tanárképzésbe, és még közöttük is alig vannak, akik természettudományi tárgyakat oktatnának.


Miközben a kormány szerint rekordot döntött idén a pedagógusképzésbe felvettek száma és lesz bőven utánpótlás, az ország legnagyobb tanárképzőjén, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanárképző Központjában, az ötéves osztatlan tanárképzés keretében mindössze 5 új hallgatót sikerült felvenni kémiatanár szakra valamilyen szakpárosításban – derült ki a felvi.hu adataiból.

Kémia-matek szakra egy, kémia-magyar szakra szintén egy, biológia-kémia szakra három ember nyert felvételt.

Az osztatlan tanárképzés – s különösen a természettudományos tárgyak – esetében más egyetemeken ennél is rosszabb a helyzet.

De nézzük, mit „ünnepel” a kormány: a pedagógusképzés területére (amely valamennyi pedagógiai képzést magába foglalja) az idei általános felvételi eljárásban több mint 10,5 ezer főt vettek fel, míg tavaly 7,3 ezret. Ez valóban jelentős emelkedésnek mondható az elmúlt évekhez képest, de érdemes megnézni, hogy az egyes szakokon hogyan alakultak a számok. 

A legnépszerűbb pedagógiai képzéseknek a következők bizonyultak:

- első helyen az óvodapedagógusi képzés 4667 jelentkezővel, de csak kevesebb mint felük, 2095 fő nyert felvételt.

- A második legnépszerűbb a gyógypedagógia, ide 4502-en jelentkeztek, a felvettek száma pedig 2201.

- Az ötéves osztatlan tanári képzésekre 3357-en jelentkeztek és 1550-en nyertek felvételt.

- Csecsemő- és kisgyermekgondozónak 3087-en jelentkeztek, közülük 1262-en tanulhatnak tovább.

- A két vagy négy féléves tanári mesterszakokra 3069-en adták be jelentkezésüket és 1882-en felvételiztek sikeresen.

- Általános iskolai tanítónak 1035 főt vettek fel a 2523 jelentkezőből.

- Szociálpedagógusként 680-an tanulhatnak tovább, pedig a jelentkezők száma 2013 volt.

- Általános pedagógiai szakra 183-an jutottak be az 586-ból...

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOK AZ OKTATÁSBAN

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.08.04.


Rémülten nézem a törvénytervezetet, a társadalmi leszakadásban végzett munkánk szemszögéből is. Azt hiszem, ebben az egészben az a legnehezebb, hogy miközben megtaláljuk azokat az utakat, beavatkozási pontokat, amelyek a megoldást rejtik, közben a rendszer folyamatosan lezárja, vagy leszűkíti őket.


Így, miközben eltökélt célunk, hogy ne egy civil zárványt hozzunk létre, melyből majd maximum szakirodalmi lábjegyzet lesz, mint “jó gyakorlat”, vagy szakmailag is értékelhető próbálkozás, hanem a rendszerre próbáljunk meg hatással lenni, folyamatosan szorulunk abból.

Az egész pedagógusszakma leértékelődött. A folyamat nem most kezdődött, de mostanra csúcsosodott ki. A szakemberhiányt úgy próbálják megoldani, hogy minimalizálják benne a szakmaiságot. Ott van ez a szakemberképzésben, a képzési idő rövidítésével, vagy a felvételi ponthatár nevetségesen alacsony szintre állításával, és ott van az alkalmazási feltételek rögzítésében is.

Nem kell már felsőfokú szakképesítés az óvodapedagógushoz, a méltán híres óvónőképzésünk szobra ledőlni látszik, nem kell a gyógypedagógus munkakörhöz sem gyógypedagógus szakképesítés, a szakos ellátást pedig egy nagy homály fedte már az elmúlt tanévben is. Lassan gyermekfelügyeletté silányul a pedagógia, mindenki taníthat bármit, mintha nem lenne speciális tudás, módszertan minden tantárgy mögött. Így azt vizionálja, hogy az általános iskolai tudásszinthez elég az általános iskolai végzettség is.

Mindez nem teszi vonzóvá a pedagóguspályát, nem fogja megoldani a szakemberhiányt, csupán működőképessé tesz (bár ezt is kétlem) még egy darabig egy olyan rendszert, ami így, törvényileg is alátámasztva nagyon sötét jövőképet fest elénk.

Eddig ugyanis csak eltussolták a szakemberhiányt, nem lehetett adatokat elérni, hogy pontosan látható legyen, hol sérül a szakmaiság, most viszont egy törvényileg meghatározott rendbe állítják a helyzetet, aminek egyértelmű az üzenete: az oktatás nem (sem) fontos terület az állam működésében.

Nem fontos, mert nincsenek hozzárendelve szakmai kritériumok. Vagyis, ott vannak, de alacsonyabb szinten, megfelelő speciális tudás nélkül. Olyan lett a pedagógia, mint a foci. Mindenki érthet hozzá. (Bár gyanítom, hogy a futball világában kormányzatilag sokkal erősebben tartanak szakmai szempontokat a fejlesztésben.)

A társadalmi leszakadásban élők problémájában már rég elveszítettük az oktatás esélykiegyenlítő funkcióját. Most úgy tűnik, ehhez a szinthez igazodik a többieké is. Miközben szignifikánsan nő az SNI (sajátos nevelési igényű) és BTMN (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő) gyerekek száma, nem változik, sőt nehezedik a rendszeren belül a fejlesztésük.

Sokszor írtam már arról, hogy a generációs szegénységben élő gyerekek szerintem mind traumatizáltak, és mindegyiküknek szüksége lenne speciális fejlesztésre, minél korábban, annál nagyobb az esély arra, hogy aztán a többiekkel együtt haladhassanak.

Azok a szülők, akik bírnak a felismerés és a lehetőségek megkeresésének képességével, és anyagilag is adottak a feltételek, ők megtalálják a módját annak, hogy segítséghez jussanak, ha a fejlődés fogaskerekébe homokszem kerül.

De a társadalmi leszakadásban érintetteknél ez nem adott. A szülőknél nincs tudás arra, hogy időben felismerjék a problémát, mert ahhoz nekik is megfelelő ismeretek, látásmód, és szülői felelősség-érzésre lenne szükség. A rendszertől kaphatnának segítséget, a védőnői hálózattól, de az is válságban van most, ráadásul igazából ők sem tudnak már rég megbirkózni a problémákkal, nincs prevenció, számunkra is csak a küzdelem van.

A terepen dolgozva pontosan látjuk ezt. Látjuk, hogy a gondozási feladatokban milyen átörökítések vannak, úgy visznek mindent, ahogy az anyjuktól látták, mérföldekre vagyunk pl. a fogápolástól, vagy itt van a folyamatosan, minden nyáron felbukkanó rühesség, hogy az egészséges táplálkozás értelmezhetetlenségéről ne is beszéljek. És ezek még mind csak a fizikai feltételek hiányából adódó problémák.

Ezekkel sem tudunk a lakhatási szegénységben megbirkózni, és akkor még ott van az a terület, ami a gyerekek fejlesztéséhez kapcsolódna. Amihez szintén nincs tudás, hiszen nincs meg az a játék, mese, beszélgetési kultúra sem, amit az intézményrendszer elvárna, amihez a központi fejlesztések meghatározzák a célokat. Óriási űr van a viszonyulásokban, mert a szülők sem kaptak sem az iskolarendszertől, sem a családjuktól eleget ahhoz, hogy másfajta viszonyulást építhessenek fel. Ehhez segítség kellene, de már rég nincs megfelelő szakembergárda, aki ezt a rendszeren belül megadhatná. Pszichológus, fejlesztőpedagógus, logopédus, korai fejlesztő, gyógypedagógus…

Ezek a hátrányok pedig csak halmozódnak, generációk óta. Maguktól nem fognak tudni változtatni rajta a benne élők. Itt lenne a rendszer felelőssége. A “gondoskodó államé”. Ami esélyt adna a változásra, nemcsak a szegények miatt, hanem az élhető ország miatt.

Mert mindez a jövőnket határozza meg. Most már törvénybe foglalva is láthatjuk: mindenki gondoskodjon magáról nemcsak az egészségügyben, hanem az oktatásban is. Mert a rendszer ennyit nyújt: egy zavaros, lebutított közoktatást, amiben pl. már nem számít, ki, milyen képesítéssel van pedagógus munkakörben foglalkoztatva, de arra nagyon ügyelnek most is, hogy kívülről, akár egy szakkör tartására ne mehessen be szakképesítés nélküli civil. Mert még bevisz valamit, ami nincs kontroll alatt. És ez óriási veszély.

Szerintük. Miközben az igazi veszélyt épp most törvényesítik.

Kellene értelmeznem az oktatáshoz viszonyulást abban is, hogy mindeközben a Lázár-birtokon milliárdokért építenek vízágyakat a vemhes üszőknek, de ez egy másik vonal. Bár talán mégsem az. Mert jelzi a fontosságokat.

GYANÚS OROSZ SZÁL A TIBORCZ-ORBÁN INGATLANOK KÖRÜL - A KREML MAGYAR HELYTARTÓI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.08.04.


Tiborcz István, Orbán Viktor veje (a magyar közbeszéd szerint a „Nemzet Veje”) eladta a BDPST Zrt. cégcsoport tulajdonába tartozó négycsillagos Lifestyle Hotel Mátra szálloda tulajdonjogát és üzemeltetését a Peter’s Consulting Korlátolt Felelősségű Társaságnak. A mátraházai szállodát 2018-ban vette meg Orbán Viktor strómanja, Mészáros Lőrinc. Papíron 2021-ben „vásárolta meg” tőle Tiborcz, amit akkor úgy is lehetett értelmezni, hogy a stróman Mészáros így adta át az Orbán-családnak, a valódi tulajdonosnak, a szállodáját.

A Questor-ügy miatt még mindig bűnügyi zárlat alatt levő szállodát Tiborcz egy olyan cégnek adta most tovább, amelyet Zentai Péter vezet, aki a Vlagyimir Putyinhoz közelálló orosz milliárdos oligarcha, a Magyarországon élő Megdet Rahimkulov cégeit is irányítja. A Forbes szerint a Rahimkulov-család feje 1,2 milliárd dolláros vagyonával Magyarország leggazdagabb embere, az ÁÉB Bank Zrt. tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója, a bankon keresztül pedig jelentős MOL és OTP részvények birtokosa, a Rahimkulov-család a két cég legnagyobb tulajdonosai közé tartozik.

A g7.hu megírta a család meggazdagodásának és magyarországi tevékenységének történetét, amelyben egyebek mellett ez olvasható: „a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején nem sok embernek volt nagyobb hatása a hazai vállalati szférára, és úgy általában a gazdasági élet egészére, mint Rahimkulovnak. Az orosz cégvezető dolgozta ki azt a megállapodást, amely alapján Oroszország húsz éven át szállította a gázt Magyarországnak, és amelyen majdnem dollármilliárdokat buktunk néhány éve”.

Rahimkulov állítólag már nem él állandóan Magyarországon, fiai – Timur és Ruszlan – viszont igen, akik magyar állampolgárok is. Hogy kik az igazi főnökök Magyarországon, arról mindent elmond, hogy a két Rahimkulov fiú együtt nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint az Orbán vagyonát birtokló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor közösen. Az, hogy az idősebb Rahimkulov nem él folyamatosan Budapesten, semmit nem jelent, mert nyilvánvalóan ő irányítja a fiait, akik átvették tőle a magyar gyarmatot.

Az OTP-vel tulajdonképpen Putyin és a Rahimkulov-család terjeszkedik a külföldi lapok szerint. Így már érthető, miért nem hajlandó az OTP Oroszországból távozni, s miért védi olyan nagy erővel Szijjártó és Orbán a céget és annak oroszországi működését.

Rahimkulov korábban a Gazprom magyarországi képviselője volt, ami mindent elmond arról, hogy kihez tartozik. Ha jól meggondoljuk, Megdet Rahimkulov Putyin magyarországi helytartójának tekinthető, aki az orosz energiafüggőség révén és Magyarország két legfontosabb stratégiai cége, a MOL és az OTP résztulajdonosaként is kezében tartja az országot. Ez azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin budapesti helytartója üzletel közvetlenül az Orbán-családdal. A mostani szállodaeladás már a harmadik ebben az évben, s nem tudni, mi célt szolgál.

Tiborcz cége is a Mészáros Lőrinc neve alatt futó üzleti akciók kommunikációs stratégiáját követi, ugyanazt a bullshit mintaszöveget adja elő: „A négycsillagos wellnesshotel értékesítése illeszkedik a BDPST Group hosszú távú stratégiájába, amely alapot teremt az új ernyőmárka, a BOTANIQ Collection bevezetéséhez. A prémium márka lehetővé teszi az alá tartozó egységek összehangolt szolgáltatási színvonalának felállítását.” Mindig minden illeszkedik, minden tökéletes, tervszerű, jövőbe mutató, csak nem tudni, miért adják el most a szállodát, ha megvették, és fordítva...

MIKÖZBEN A MAGYAROK 25-30 SZÁZALÉKA KÜSZKÖDIK A MINDENNAPI MEGÉLHETÉSSEL, AZ ÁLLAM A RÁSZORULÓKNAK CSAK SEGÉLYMORZSÁKAT AD

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.08.05.Abszurd módon csak azért, mert valaki szegény, még nem juthat állami támogatáshoz. Mindig kell valamilyen más jogosultság: például gyereket nevel, vagy korlátozott munkaképességű – mondja lapunknak Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója.


Egyáltalán miért foglalkozik az Egyensúly Intézet szegénységkutatással?

– Régebben a közgazdászok és politikusok körében is élénk viták folytak arról, hogyan kellene csökkenteni a szegénységet Magyarországon. A múlt évet megelőző hét-nyolc évben viszonylag jelentős volt a gazdasági növekedés, a szegénység ügye kikerült a viták középpontjából. Azt láttuk, ahhoz képest, hogy mekkora a probléma, a kérdés nincs a közbeszéd fókuszában.

Nem az történt, hogy a Fidesz szándékosan levette napirendről a témát?

– A szakmai-közéleti viták is megszűntek. Ezért dolgoztunk ki az Egyensúly Intézetben egy javaslatcsomagot a szegénység csökkentésére, tavaly év végén pedig ezért kezdtük el a kutatásunkat. Még abban sincs egyetértés, hogy mekkora ma a szegénység Magyarországon. Ennek egyik oka, hogy azok az adatok, amelyeket az Európai Unió használ, a hazai viszonyok esetében félrevezető, rossz módszertan alapján születnek. Amikor az EU a szegénység és társadalmi kirekesztettség kockázatának kitettek arányát vizsgálja, akkor egyik aspektusként a jövedelmi különbségeket méri. Miután a közhiedelemmel ellentétben nálunk nem kiemelkedően magasak a jövedelmi különbségek – hanem, némi leegyszerűsítéssel, egyformán vagyunk szegények –, Magyarország ebben a mutatóban jobban áll, mint Németország vagy Luxemburg. Ha így nézzük, akkor a szegénységnek kitettek aránya az Európai Unió szerint Németországban és Luxemburgban is nagyobb, mint Magyarországon. Józan paraszti ésszel is belátható, hogy ez a mutató sok mindenre alkalmas lehet, de arra biztosan nem, hogy megnézzük, mekkora a szegénység Magyarországon...

TÉRKÉPEN MUTATJUK, HOGYAN ÉPÍTI KÖRBE A NER A BALATONT

MAGYAR NARANCS
Szerzők: FÓNAI IMRE, BÉRES MÁTÉ, AMBRUS VILMOS, BAJNAI MARCELL
2023.08.04.Luxusszállodák és -apartmanok, közvetlenül a tóparton álló betonkockák, panorámás telekre felhúzott, mezőgazdasági épületként elkönyvelt nyaralók, letarolt nádasok – egyre inkább így néz ki a magyar tenger a fideszes nyomulás eredményeként.


Nagyjából olyan mértékben szaporodnak a Balaton körüli, főleg NER-es építkezések, a sem a tópartot, sem a környezetet nem kímélő beruházások, mint amilyen gyakorisággal bejelent egy-egy újabb, Magyarországra települő akkumulátorgyárat a kormány. A Balatonnál zajló egyre gátlástalanabb természetrombolást, a tópart ellopását, beépítését éppen ezért nehéz követni – jóllehet a sajtó folyamatosan napirenden tartja a kormánypárti politikusokhoz, oligarchákhoz köthető építkezé
seket. Ezek nemcsak magát a tavat és közvetlen környezetét, hanem a Balatonhoz közeli településeket is sújtják.
A nyár elején, majd július első napjaiban a Szabad Európa foglalkozott kétrészes videoriportban a helyiek és a nyaralók érdekeit egyaránt negligáló építkezésekkel. Tavaly a Telex és az Átlátszó publikált részletes cikket a NER-es politikusok Balaton környéki ingatlanvásárlásairól. Összeállításunkban egyfelől 2015-ig visszamenve mutatjuk be, mely településeken készülnek, folynak, vagy éppen fejeződtek be tájsebeket ejtő, a környezetet pusztító, sok esetben közvetlenül a tópartot letaroló, annak szakaszait kisajátító beruházások, másfelől térképen ábrázoljuk, hogyan ölelik körül a Balatont azok az építkezések, melyek többsége egyértelműen NER-es projektnek nevezhető. Gyűjtésünk 20 balatoni, illetve a Balatonhoz közel eső, a tó környékéhez tartozó település beruházásait tartalmazza. Lakó-, nyaraló- és szállodaépületek mellett üzemek, kikötők, kempingek egyaránt szerepelnek köztük – de mondhatnánk azt is, a lista nem végleges. Valamennyi projekt arra irányítja rá a figyelmet, hogy a Balaton és a magyar tenger körüli táj eltulajdonítása, a természeti környezet tönkretétele szüntelenül zajlik. (Térképünk a cikk végén található.)...

A TELJES ÖSSZEOMLÁS ELŐTT MÉG NEHEZEBB FIGYELNI A ROMA GYEREKEK INTEGRÁCIÓJÁRA, PEDIG EZZEL MINDANNYIAN VESZÍTÜNK

MÉRCE
Szerző: MÁRTON JOCI
2023.08.03.


A roma diákok integrációja az egyik legfontosabb, egész társadalmat érintő kérdés az oktatásban, sajnos mégis kevés figyelmet kap, hiszen a teljes összeomlás előtti időben, azaz a jelenben, ez a téma már nem számít annyira égetőnek. Egy Baranya megyei településen éleződni látszó ellentét azonban rámutat arra, hogy nagy szükség lenne erről országos szinten is beszélni. Azért is, mert ez az eset egy általánosabb problémára is rámutat: azok, a többnyire vidéki iskolák, amelyek nagy számban tanítanak roma gyerekeket, hatványozottabban ki vannak téve az oktatási válság hatásainak. Az egyébként kívánatos deszegregáció megfelelő előkészítés és szakmai eszközök hiányában helyi konfliktusokat szülhet, miközben a szálakat az országos politika mozgatja.

Normális esetben már csendes uborkaszezonnak kellene lennie az országban, legalábbis oktatási ügyek terén biztosan. Idén azonban, a parlament által megszavazott státusztörvénynek köszönhetően van miről beszélni, és a nyár nem kínál felhőtlen feltöltődést sem tanárnak, sem diáknak. A szülőknek is lehetnek jogos aggodalmaik, hiszen rájuk is hatással lesznek a változások, sőt, az ő jogaikat is csorbítani fogja a hamarosan életbe lépő törvénymódosítás.

A Baranya megyei Pellérden, az országos oktatási válságon túl, még egy intézményi összevonás is borzolja a kedélyeket, amiről néhány hete az ATV Híradója is beszámolt. A Pécshez közeli Kővágószőlősön egy szegregált, kizárólag roma származású gyerekeket oktató intézmény működik, ami most a tankerület döntése értelmében összeolvasztásra kerül a pellérdi általános iskolával. A riportból kibontakozó történet klasszikusnak mondható: a pellérdi szülők közösségéből heves tiltakozást váltott ki azoknak a roma diákoknak a beharangozott érkezése, akik eddig a többségi társaiktól elszigetelten élték az iskolás mindennapjaikat.

A riport készítői nem vették túl komolyan a sajtóetikai szabályokat, és egyoldalúan számoltak be a településen kibontakozott konfliktusról. A nyugtalan pellérdi szülőknek teret biztosítottak arra, hogy egy szélsőséges esettel igazolják aggodalmukat, de a kővágószőlősi roma szülők nem kaptak esélyt arra, hogy ők is megoszthassák a publikummal az intézmények összevonása kapcsán felmerült érzéseiket. Pedig biztos vagyok benne, hogy tudtak volna érdemben reagálni azokra a felvetésekre, amelyek a beszámolóban az aggódó pellérdi szülőktől elhangzottak. Ez többek között azért is lett volna kívánatos, mert a pár perces bejátszásban nagy hangsúlyt kapott egy erőszakos kisiskolás története, ami erősen negatív képet festett az összes kővágószőlősi roma diákról. Ha a sajtó megszólaltatta volna a szegregált roma iskolai közösséget is, akkor árnyalhatta volna ezt az általánosításra indító, negatív képet.

A pellérdi általános iskolában tanulók szülei jogosan adnak hangot nemtetszésüknek, hogy a tankerület a fejük felett hoz meg egy ilyen horderejű döntést, de érdemes észrevenni, hogy a többségi szülőkkel ellentétben a roma szülőknek még az ügyről tudósító média sem volt kíváncsi a véleményére.

Elsősorban azt kellene felismerni a történetben érintetteknek, hogy itt mindenki passzív szereplője az oktatási hivatal által elképzelt forgatókönyvnek. Talán akkor nagyobb megértéssel fordulnának egymás irányába a felek, és közelebb kerülhetnének egy olyan megoldáshoz, ami mindenki számára adna némi megnyugvást.

A szülők állítása szerint több tanár is felmondani készül az iskolában, feltételezhetjük, hogy őket sem vonták be a döntés előkészítésébe.

Az ATV riportjából kimaradt, de nem mellékes, hogy a kővágószőlősi, szegregáltan működő általános iskola tagintézménye a pellérdi központi egységnek – tehát kell, hogy legyen köztük szakmai kapcsolat. Ez pedig elvben megalapozhatta volna, hogy előkészítsék az egyébként kívánatos iskolai integrációt. Nem kell oktatási szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki megjósolja, hogy az évtizedek óta szegregáltan működő iskolák egybeeresztésének a bejelentése felháborodást fog kiváltani...

INNEN MÁR NINCS VISSZAÚT

KÖTÖTTFOGÁS
Szerző: MAGYAR HANG
2023.08.03.Az USA bekeményít. Halálraítélt vidék. A vonat nem jár. Mennyit ér a cigányság? Ezek voltak az augusztus 3-i Kötöttfogás témái. Akik megvitatták: Csintalan Sándor, Dévényi István. Balogh Gábor és Reichert János. A műsorvezető Pörzse Sándor volt.

NEM MEGLEPŐ, INKÁBB ADEKVÁT MÓDON LEKÉPEZI AZ ORBÁN VEZETTE KORMÁNY ÉS A PINTÉR IRÁNYÍTOTTA BELÜGYMINISZTÉRIUM SZELLEMISÉGÉT

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.08.02.


Szerintem nem bosszankodni kellene azon, hogy a magyar kormány, a maga mélységesen mély, felettébb komolyan vett, elkötelezetten vallott és odaadással gyakorolt keresztény hitével, értékrendjével és szellemiségével most azt találta ki a már MSZMP-tagsága idején is bizonyára mélykeresztény Pintér Sándor belügyérrel az élen, hogy jövőre esküt kell tenniük a tanároknak, ha tanítani akarnak. Igaz, ez roppant mód megalázó és szerfölött aljadék ötlet, de nem meglepő, inkább adekvát módon leképezi az Orbán vezette kormány és a Pintér irányította Belügyminisztérium szellemiségét.

Bosszankodás helyett szórakozzunk egy kiadósat ezeken a szerencsétlen szemforgatókon, akik minden mondatukat a „k” betűvel kezdik és az „ereszténységgel" folytatják, ám mindezek ellenére még mindig nem sikerült megbirkózniuk azzal a befogadhatatlanul hosszúnak aligha nevezhető kis könyvvel, amelyet Újszövetség vagy Újtestamentum néven emleget a civilizált világ. Ugyanis a hegyi beszédben, amely bizonyos tekintetben a legfontosabb és legátfogóbb jézusi tanítás foglalata, Jézus egyenesen megtilt mindenféle esküt, bárkire vagy bármire hivatkozva is történjék, s kizárólag a mindenkori igazmondást tartja követendőnek. Ezért is adja az alábbi parancsolatot: „Hallottátok ezt a régieknek szóló parancsot is: Ne esküdjetek hamisan, hanem tartsd meg az Úrnak tett esküdet. Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek, sem az égre, mert az Isten trónja, sem a földre, mert az lába zsámolya, sem Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa. Még saját fejedre se esküdjél, mert egyetlen hajszáladat sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való.” (Máté 5,33-37) És szinte szó szerint ugyanezt ismétli meg Jakab apostol levele (5,12), ugyanakkor Heródes meggondolatlan esküje mutat rá a felesleges és értelmetlen eskütételre (Máté 14,7-9).

Az eskü „a gonosztól való”, mondja tehát az evangélium (Semjén Tusványoson is hangsúlyozta, hogy tehát Isten kinyilatkoztatott szava), s hogy jelen esetben ki a gonosz, arra mondjuk egy kormányülésen tévedhetetlenül rá lehet mutatni, pedig talán még mindig nem nőtt neki patája és szarva.

A Párt, vagyis az élcsapat igen messziről érkezett, s már vagy két évtizede elementáris küzdelmet folytat a kereszténységgel. Úgy látom, egyre nagyobb az esélye annak, hogy a saját mindennapi gyakorlatuk és az isteni értékrend között tátongó, egyre gigantikusabb szakadék kiiktatására hamarosan Jézus szavait is fólia fogja beborítani.

Csak egészen sötét fólia, még véletlenül se üssön át rajta valami.

EGYEZTETÉS A STÁTUSZTÖRVÉNYRŐL – FELHATALMAZÁS NÉLKÜLI EMBEREKKEL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.05.


A státusztörvény végrehajtási rendeletéről folytatott pénteki tárgyalás egyetlen kézzelfogható eredménye, hogy jövő szerdán folytatódik, és hogy augusztus 16-án ismét lesz sztrájkbizottsági tárgyalás. A megbeszélés légköre egyébként nem volt barátságtalan, csupán azt lehetett érzékelni, hogy felhatalmazás nélküli emberekkel kellett egyeztetni. Mindezt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, és Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának elnöke osztotta meg lapunkkal.


„A tárgyalásokban nincs semmi változás, a pénteki tárgyalás egyetlen kézzelfogható eredménye a jövő heti folytatás kicsikarása, illetve az, hogy augusztus 16-án folytatódjon a sztrájkbizottsági tárgyalás is. Ez az egyeztetés egyébként ugyanúgy folyt, mint eddig, mi elmondtuk az aggályainkat, azokat fölírták, és reméljük, hogy a jövő héten választ kapunk rájuk”– ezt Gosztonyi Gábor mondta a Hírklikknek, miután befejeződtek a szakszervezetek, a Nemzeti Pedagógus Kar és Maruzsa Zoltán pénteki tárgyalásai a státusztörvény végrehajtási rendeletéről.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője mindehhez hozzátette, nagyon remélik, hogy a kormány szerdáig átgondolja mindazt, amit felvetettek, többek közt az eskütétel kötelezőségét, és kitalálják azt a jogszabályi helyzetet, amelybe belefér, hogy a dajkák és kisegítő foglalkozásúak továbbra is meg tudják kapni a garantált bérminimumot. Azt is kérték, hogy vegyék ki a fegyelmire vonatkozó aggályos szakaszokat, amelyek szerint fegyelmi eljárás közben bármikor be lehet venni új szempontokat. Valamint gondolják át azt is, ha valaki mesterpedagógusként gyógypedagógiai intézményben dolgozik, nem jár neki munkaidő kedvezmény. A szakszervezetek valószínűsítették, hogy ez csak adminisztratív probléma lehetett. A választ meg is kapták a kormány oldaltól: „igen”...

SZOPTATÁSI TANÁCSOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.05.


Egy magyar édesanya emlékezett még Novák Katalinra abból az időből, amikor popsitörlővel pucolta az ablakot a családvédelem nevében. Illetve hallja ma is a hangokat mindenünnen a család mindenek felett valóságáról (az apa férfi, az anya nő), hogy megvédik őket. A Fidesz cakumpakk, csak a családokért él, éppen azért a magyar édesanya levelet intézett a kijelölt Sándor-palotához. Abbéli érdeklődését fejezte ki, nem úgy, ahogyan én prezentálom, de a lényeget és a felgondolásokat tekintve mégis, hogy mi az anyám valagáért kellett a legnépszerűbb babatápszerek állami támogatását csökkenteni.

Ezek így lassan a megfizethetetlen kategória, a kisded pedig csak nem ehet két pofára velős pacalt, ergo kell neki az a nyüves tápszer, amire rámegy közjószág édes szülőjének a gatyája is. A családokért teljes szívvel dolgozó, úgyszólván értük élő Novák Sándor-palota azonban nem válaszolt a magyar édesanyának, mert épp teheneket adott át valahol Afrikában, azaz, magasabb szempontok vezették őtet. Így tovább passzolta a levelet benne a kérdéssel Pintér minisztériumának. A belügyér már annyi mindenhez is ért, hogy ez meg se kottyan neki, így gondoskodott a válaszról, igaz, nem sk., de mégis.

Képen is fújhatta volna a magyar édesanyát egy kis könnygázzal, hogy kérdésekkel provokál, de megkönyörült rajta. Egy államtitkárhelyettes, ráadásul nőnemű lett megbízva azzal, hogy a magyar anya nyomorát gondozza. Nem kerülgetjük a forró kását, hanem in medias res meséljük el, hogy a nőnemű államtitkár válaszában a szoptatás fontosságáról értekezett, hogy az milyen hasznos a közjószágnak, és csak pénzbe sem kerül. No most, nem vagyok egy védőnő, akikkel most szórakozik a hatalom majdnem a tanárok módján, de annyit tapasztalatból tudok, van az úgy, hogy nem tud szoptatni a magyar anya.

Ennek több oka is lehet, a legközönségesebb, hogy nincs elég teje, vagy egyáltalán nincsen, de a nőnemű államtitkár helyettes a jelek szerint erről nem igazán hallott, illetve annyit igen, hogy anyatej vételezéséhez (meghatározott feltételek mellett) kapható támogatás, de, hogy melyek ezek a feltételek, arról egy rohadt szó nem esik. Arról viszont igen, hogy vannak olyan tápszerek, amelyeknek állítólag nem ment fel az ára, de azt meg nem igazán szeretik a magyar anyák. Ezek szerint tápszerben is van farhát, nem ártana megjegyezni, a lényeg azonban egy, a magyar anya el lett hajtva a gondjával, mert megvédjük a gyermekeinket.

Pedig nem ártana megbecsülni a magyar anyákat (nem csak jelszavakban), mert elég különös a helyzet e téren is. Annyi van csak, hogy a védőnői hálózatot szétcseszték, mint már voltak ők emlegetve, szülni a hírek alapján általában munkaidőben lehet, este meg hétvégén nem, mert nincsen orvos, ahogyan, ha mégis megszületik az a gyerek, gyerekorvos is alig. Mindebből kitetszik, nagy kaland és nagy kihívás szülővé válni Neriában, mindemelett nem akarnám ezt túlragozni, csak azért hoztam elő, mert példa ez is arra, hogy a szavakon kívül itt semmi nem történik az anyákért és a gyerekekért.

Ha tápszert akarsz, kioktatnak a szoptatásról, ugyanakkor az az elborzasztó, hogy ez az általános minta. Generálják a problémákat, de egyet sem oldanak meg, köznyelven ezt úgy mondják a kocsmában, hogy amihez hozzányúlnak, az szarrá válik a kezükben, és a nagy egészet nézve az országhoz is hozzányúltak, de még mennyire, de nem ismétlem meg a végeredményt. Mindezt tudjuk, ám mindemellett kínjainkat az is gyarapítja, mint a hivatkozott magyar anyáét, hogy emellett még ki is vagyunk oktatva. Úgy nagy általánosságban mindenről és mindenkitől, akit a hatalom szele egy kicsit is megcsapott.

Viszont nem értik, miért nem szülnek a magyarok, miért fogyunk el. Nem értik, mitől bazi nagy az infláció, hogy miért kap ki a Fradijuk, rohadnak le a vonatok, miért nem működik az egészségügy, mi a baja a tanároknak, föl nem foghatják, miért nem küld pénzt Brüsszel, egyáltalán, hogyan ment tönkre az ország, de legalább kormányozni tudnak. Vagy pediglen nem. De duma, az van. Annyi duma van a lapjaikban a rádióikban és a tévéikben, az óriásplakátokon, a Facebookon meg az anyám valagán is, hogy a jelek szerint nem csak mi szédülünk bele, hanem ők is. Szoptatási tanácsok, cseszmeg, az eszem megáll.

SZELE TAMÁS: PUTYIN RENDSZERÉT KIZÁRÓLAG AZ OROSZ EMBEREK VESZÉLYEZTETHETIK

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2023.08.04.


Tegnap az Oroszországi Föderáció közelmúltjáról és jelenéről írtam, ma a közeljövőjéről fogok, éspedig Mihail Turcsenko politológus tanulmánya alapján, mely nemrég jelent meg a The Riddle magazin hasábjain. Néha még vitatkoznék is vele, mert szerintem kissé idealista – de az tény, hogy Oroszország jövőjével kapcsolatban mégiscsak egy orosz szakember véleménye mérvadóbb, mint az enyém.

Akkor lássuk, hogyan értékeli Turcsenko a jelen, de főleg a jövő lehetőségeit. (A saját megjegyzéseimet szokás szerint kurzív szedéssel jelölöm majd.)

Prigozsin közelmúltbeli lázadása megmutatta, hogy Putyin rendszerének legnagyobb kihívói a saját támogatói lehetnek. A rezsim közelgő végéről szóló jóslatok azonban, amelyek nem sokkal a lázadás után szaporodtak el, nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a Kreml meglehetősen sikeresen kezelte ezt a fenyegetést, és Putyin diktatúrájának fő pillérei, azaz a hatalmi elit és a társadalom többségének lojalitása nem ingott meg. A rezsim még mindig nagy stabilitási tartalékkal rendelkezik. Az ellene folytatott küzdelemnek inkább egyesítenie, mintsem megosztania kellene az ellenzéki mozgalmat.

Oroszország politikai rendszere: A stabilitás forrásai

A Putyin rendszeréhez hasonló személyi diktatúrák általában hosszú ideig tartanak: minél tovább tartja magát egy diktátor a hatalomban (feltéve, hogy magánjuttatásokat osztogat az őt támogató elitnek), annál nagyobb a lojalitás iránta. A Putyin „győztes koalíciójába” tartozó elit, különösen a szilovikok számára Putyin a garanciája kiváltságaiknak, az országon belüli jövedelemforrásaiknak és a jogi felelősségre vonás alóli mentességüknek. Jelenleg a puccs megszervezésével járó kollektív fellépés költségei és a későbbi bizonytalanság kockázata a „győztes koalíció” minden egyes tagja számára meghaladja a status quo fenntartásának költségeit.

A társadalom szintjén a tekintélyelvű egyensúly a viszonylagos gazdasági stabilitásnak köszönhetően tartható fenn, ami lehetővé teszi az oroszok, különösen a közszférában dolgozók és azok számára, akiknek a jövedelme így vagy úgy a kormányhoz kapcsolódik, hogy fenntartsák a kielégítő életszínvonalat, és azt higgyék, hogy

a tiltakozás ára magasabb, mint a lojalitás költségei.

A háború előtt az Oroszországi Föderáció közepes jövedelmű ország volt, és ezt a státuszát a mai napig megőrizte. A propaganda és az elnyomás is a rendszer szolgálatában áll. A propaganda hatékony mechanizmus a tekintélyelvű ellenőrzés gyakorlására, olyan eszközökkel, mint a meggyőzés és a leszerelés. Az elnyomás viszont a félelem légkörét teremti meg, és arra kényszeríti az elégedetlenkedőket, hogy hallgassanak, különösen, ha van mit veszíteniük.

Ebben az összefüggésben Prigozsin lázadása a Putyin belső körén belüli alárendeltség váratlan megszegésének bizonyult. Mindazonáltal, amikor a következményeit értékeljük, három dolgot fontos megjegyezni.

  • Prigozsin nyilvánosan hű maradt Putyinhoz.
  • A lázadást sem az elit, sem az egyszerű oroszok nem támogatták.
  • A rendszernek sikerült gyorsan, „szabályszerűen” és viszonylag kevés vérontással kezelni a lázadást.

A Wagner katonai magáncégnek a védelmi minisztérium alá rendelése, a Roszgvargyija megerősítése és a rendfenntartó szervek fizetésének bejelentett emelése annak jeleként értékelhető, hogy a rendszer uralja a helyzetet, és készen áll arra, hogy az elnyomó apparátus hűségét megvásárolja. Mivel a Prigozsin elleni büntetőeljárást lezárták – a vagyona egy részének elidegenítésével párhuzamosan –, ez azt mutatja, hogy Putyin diktatúrája ragaszkodik az informális játékszabályokhoz, amelyek előírják, hogy soha nem lehet végezni a „saját emberekkel”, de jelzi az elitnek, hogy a hűtlenségért nagy árat kell fizetni.

Az orosz helyzethez hasonló a magyar, ahol, bár nem puccskísérlet, hanem bohókás mulatozás miatt megbukott, ereszmászó politikus kerülhet vissza rövidesen a hatalmi elitbe (egy másik, korábban és látszólag bukott potentát már vissza is került), pont a „saját emberekkel nem végzünk” elv jegyében...

ITT OLVASHATÓ

A VASÚTI SZÁRNYVONALAKON SPÓROLNAK, DE GIGAINGATLANBIZNISZRE JUTOTT 240 MILLIÁRD

HÁROMHARMAD
Műsorvezető: NAGY JÓZSEF
2023.08.04.Lázár János bocsánatkérésével és a MÁV-val kezdett Kerner Zsolt, Pető Péter, valamint Nagy József. Aztán a magyarok amerikai vízummentességének szigorítása került terítékre. 

00:00 Bevezető 

02:25 Elfogadjuk Lázár János vonatos bocsánatkérését? Miért zár be MÁV szárnyvonalakat a NER? 

15:10 Piaci vagy közösségi racionalitás alapján kéne dönteni egy-egy alacsony kihasználtságú szárnyvonal bezárásáról? 

24:55 A világban másutt most építenek vasútvonalakat, mi bezárjuk őket 

32:20 Számít Orbánnak, hogyan néz ki az ország? 

44:45 Miért szigorított az USA a magyarok vízummentességén? 

54:55 A háborútól nem védte meg Orbán a határon túli magyarokat, most viszont óvná őket a vízumszigorítás következményeitől