2015. december 28., hétfő

BÉRNYOMÁS - HA BÜDÖS A HAL, SZÓLNI KELL VAGY ODACSAPNI

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: Bod Péter Ákos
2015.12.28.


Sokkolóan hatott az a statisztika, amely szerint négy magyar családból három nem tudná kifizetni egy váratlan temetés költségeit, képtelen lenne lecserélni a lerobbant kazánját vagy felújítani házának beázó tetejét. Négymilliónyian azért is élnek a létminimum alatt, mert a hazai árakhoz képest alacsony szinten ragadtak a magyar bérek. Miközben a világ más tájain 25 év elegendő idő volt a kormányoknak, hogy az emberek életszínvonalát felzárkóztassák a legfejlettebb régiókhoz, addig a rendszerváltó Kelet-Európa országaiban, köztük Magyarországon egyre kevesebben remélhetik ezt. Pedig a közgazdászok egy része újabban azt állítja, nem tekinthető populizmusnak az általános fizetésemelés ígérete, hiszen – éppen az alacsony hazai bérek miatt – néhány év alatt rekordot döntött a külföldön munkát vállaló honfitársaink száma. Meddig mehet ez így? – kérdeztük Bod Péter Ákost, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát.

– A magyar bérek az uniós fizetések felét sem érik el, az árak viszont már majdnem európaiak. Sőt nálunk néhány termék már drágább is. Nem csoda, ha a magyarok egy része képtelen eltemetni hozzátartozóját vagy este enni adni a gyerekének. Miért nem lehet ezen változtatni?

– A magyar családok jelentős hányadának nincs semmiféle megtakarítása, pedig a takarékos életmód szinte független a jövedelmi szinttől. Ezt bizonyítják más országok, ahol a gazdagok félreteszik keresetük akár felét is, de a szegények is tartalékolják, mondjuk, a tizedét. A magyar családok fele viszont felél minden pénzt. Ezt a szemléletet a múlt rendszer „gondoskodó” állama alakította ki, azt az illúziót keltve, hogy csak politikai akarat kérdése, és lesz garantált nyugdíj, ingyenes lakáshoz jutás, díjmentes egészségügyi ellátás. Ez a látásmód azóta sem változott sokat. Nekem is vannak rockzenész ismerőseim, akik, ha jól megy, dőzsölnek, pezsgőben fürdenek, aztán évtizedek múlva pár tízezres nyugdíjból tengetik az életüket. Kevesen látják be, hogy aki ma megtakarít, az nem fogyaszt kevesebbet élete során, csak később használ fel többet...

ITT OLVASHATÓ

Ráadás:

Magyar Bálint: A magyar polip – a posztkommunista maffiaállam (pdf)

EGYRE IGAZSÁGTALANABB A MAGYAR TÁRSADALOM, EZT A KÁROS FOLYMATOT KELLENE MEGÁLLÍTANI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Ferge Zsuzsa
2015.12.28.


Hazánk egy újabb Európai Uniós felmérésben szerepel a sereghajtók között: ezúttal a társadalmi igazságosság tekintetében vizsgáztunk le. A kép azért igazán sötét, mert ez az indikátor magába foglalja a szegénységet megelőző politikákat, a szegénység és kirekesztettség számait, a foglalkoztatást, a tanulási esélyeket, az etnikumok vagy nemek közötti diszkrimináció, vagyis minden olyan tényezőt, amelytől az ország hosszú távú fejlődése függ. És az elmúlt években Magyarország nemcsak, hogy nem javított, de rontott is nagyon sok tekintetben. Nem valami kelet-európai átokról van szó, Lengyelország például tudatos politikákkal mostanra tendenciaszerűen javít rengeteg tekintetben. Ferge Zsuzsa írása.

Magyarország már megint jobban teljesít. Megjelent az EU Társadalmi Indikátorok Monitora és a Bertelsmann Alapítvány évi rendes kiadványa a társadalmi igazságosságról. Ebbe a fogalomba sok mindent beleértenek, így a szegénységet megelőző politikákat, a szegénység és kirekesztettség tényeit, a foglalkoztatást, a tanulási esélyeket, az etnikumok vagy nemek közötti diszkrimináció jelenségeit. Az egész komplexumot egy 1 és 10 közti mutatóval jellemzik. Ennek európai átlaga 2015-ben 5,63. Az élen a skandináv országok vannak, 7 fölötti átlagokkal, 7,63-as maximummal. Magyarország „osztályzata” 4,73. Ezzel a 28 ország közül a 23. helyen vagyunk – és nem csak Románia és Bulgária, hanem a három déli mostohagyerek, Spanyolország, Olaszország és Görögország is mögöttünk vannak.

A társadalmi igazságossággal nem fér össze a diszkrimináció. A diszkrimináció összesített mutatóját illetően Magyarország a 24. helyre került. Ezen belül egy mutatót kiemel a jelentés a nemek közti egyenlőség jellemzésére. Ez pedig a nők aránya az országgyűlési képviselők között. A jobb országokban az 50 százalék felé közelítenek, többnyire folyamatos emelkedéssel. Nálunk az arány mindig rossz volt, de 2008 óta még ezen is sikerült valamit rontani. 2015-ben a képviselőnők 9 százalékos arányával a biztos utolsó, 28. hely a miénk. Csoda, hogy miniszterelnök és házelnök egyaránt bármilyen nőket lebecsülő kijelentést megengedhetnek maguknak?

Ami segít elkerülni sok más esetben a legrosszabb helyezést, az a közfoglalkoztatás. 2015-ben a különböző foglalkoztatási mutatók alapján a korábbi alacsonyabb helyekről a 19-20, sőt egy esetben, az ifjúsági munkanélküliségnél a 12. helyre jutottunk fel. Érdekes módon ez a számottevő javulás a jövedelmekben, a fogyasztási javaknál, vagy a kirekesztés számos más mutatójában nem, vagy alig érzékelhető. A szegénység megelőzésében épp úgy a 24. helyen vagyunk, mint a szegénység és kirekesztődés kombinált kockázatában. Már ha a népesség egészét nézzük. Ha csak a gyerekekre koncentrálunk, akkor tovább csúszunk lefelé. A család helyzete és a gyerekek iskolai teljesítménye közötti összefüggés köztudottan különösen erős nálunk. A 28 országból a 25. helyen vagyunk, mögöttünk Bulgária és Szlovákia mellett még Franciaországot találjuk. Ebben az oktatásra szánt források növekvő szűkössége mellett a pedagógiai hiányosságoktól az erőteljes társadalmi és etnikai szegregációig sok minden szerepet játszik...

ITT OLVASHATÓ

AZ EDDIGI LEGSZEBB KARÁCSONYUNK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2015.12.28.


Az adventi időszakban végzett munkánk utolsó állomása mindig a toldi karácsony. Addigra végzünk a többi 16 településen, széthordjuk az élelmiszercsomagokat, ajándékokat, gyerekeknek, családoknak. Postáztunk is jó néhányat, mert sokan keresnek meg bennünket ilyenkor olyan falvakból, ahol nincs efféle segítő szolgáltatás.

Az, hogy egy leadott csomag után még milyen logisztika van, mire az célba ér, azt hiszem, az adományozók is egyre jobban értik. Legalábbis úgy tűnt, megértették, és igyekeztek nem az utolsó pillanatban hozni a holmikat, és talán kevesebben is sértődtek meg, mikor mondtuk, szerdán-csütörtökön már szeretnénk mi is a családunkkal foglalkozni, mert egy hónapja dolgozunk, hétvégeken is, és mi is emberek vagyunk. Így is maradtak még „egyedi” elintéznivalók, melyek megosztva ugyan, de az ünnep előttig kitartottak.

Azt tudtam, hogy Toldon készülődik valami meglepetés a helyiektől, gondoltam, a szokásos versek, a betlehemi házikó már két hete állt a kultúrházban, és az utolsó héten a termet is feldíszítették az asszonyok. Együtt, közösen. Nekem már ez is elég lett volna…. a tény, hogy együtt csinálták.
Délután a teherautó kicsit hamarabb ért ki a tűzifával, mire mi is kiértünk a csomagokkal, már a nagy részét behordták, és felállították a fenyőt is. Gyorsan feldíszítettük, közösen a gyerekekkel… sok szép díszt kaptunk adományba, mindenféle csodás gömböt, fényes szalagokat.

Mire befejeztük, és hátranéztem, már tele volt a terem. Az asztalokon sütemények, torták….ahogy sorban érkeztek az asszonyok, mindenki hozott valamit. Aztán lekapcsolták a villanyt, és a színpadon ott állt legalább harminc gyerek, mindenki tisztán, hófehérben, kezükben gyertyával, és énekeltek. A zene cd-ről ment, a gyerekek teljes odaadással daloltak, és igen, ott állt mögöttük pár anyuka is, cigányok és nem cigányok, együtt, akik segítettek a műsorban. Szólt a zene, a dal: „mondj el egy imát a sok szegény emberért”- énekelték többek között ezt is, és én ott ültem, néztem őket, és potyogtak a könnyeim...

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓ SZEXFÜGGŐ - AZT ÍRJA AZ ÚJSÁG...

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2015.12.28.


– Figyelj, Jenő. Én azt hiszem, ez a Kövér László egy szexmániás.
– Ezt meg honnan veszed, Lujza? Miért lenne a házelnök úr szexmániás?
– Hát mert folytonosan csak azon jár az esze. Tudod. Akármit kérdeznek tőle, ő egyből a szaporodással kezd el foglalkozni. Biztos állandóan pornóoldalakat nézeget. Jenő, te ugye nem nézegetsz ilyen oldalakat?
– Nem, Lujza, persze, hogy nem. Csak a híreket olvasom el. De sehol sem írták azt, hogy a házelnök úr pornófüggő lenne.
– Értem, Jenő. De az újság is megírta, hogy azt nyilatkozta: „aki – és most nem az önhibájukon kívül gyermeket felnevelni nem tudókra gondolok – nem tesz semmit az új generációk megszületéséért, milyen jogon vár el bármit is közösségtől?”. Ezért mondtam, Jenő, hogy mániákusan szexfüggő. Szerinted mit tud tenni a Kövér László az "új generációk megszületéséért"? Csak azt. Tudod. Bujálkodni meg hancúrozni. Így a legegyszerűbb. Tényleg, Jenő. Te mit akarsz tenni az új generációk megszületéséért?
– Mi már mindent megtettünk, ami tőlünk tellett, Lujza.
– Nem is tudom, Jenő. Én úgy látom, az utóbbi időkben, te nagyon hanyagolod ezeket az új generációkat. Azt mondta a házmester úr, hogy akkor te egy hazaáruló vagy, meg olyan nemzetellenes valaki. Liberális...

ITT OLVASHATÓ

APRÓSZENTEK - MAI APRÓSZENTJEINK

SZÜL(ET)ÉSMESE BLOG
Szerző: CsLKati
2015.12.28.


December 28-a - Aprószentek ünnepe

Aprószenteknek a bibliai hagyomány szerint Heródes által Jézus születése után lemészárolt két év alatti fiúgyermekeket nevezik a keresztények. Ünnepüket karácsonyt követően, december 28-án tartják. (WIKIPÉDIA)

Kate Ogg:

Az édesanya testére tette, megsimogatta, megpuszilgatta, beszélt hozzá, hogy mennyire szeretik. Két órányi bőr-bőrkontaktus után a kisbaba életjeleket adott, már öt éves is elmúlt.
A jelenlegi gyakorlat - miszerint a kisbabát édesanyjától elszakítják - lehetőséget sem ad arra, hogy a kisbaba és édesanyja bőrkontaktusba kerüljön, és ezek a folyamatok elinduljanak. A korai elszakítás egészséges újszülött és egészséges anya esetén is korlátozza, megszünteti azokat a folyamatokat, amik az életben maradáshoz szükségesek, elősegítik a méhen kívüli életre való adaptálódás lehetőségét. Megnehezítik a világra érkezést, energiát vesz el a kisbabától, az erejét az életben maradásra kell fordítania a gyarapodás és fejlődés helyett...

KARÁCSONYI AJÁNDÉK BRÜSSZELBŐL: DURVA KETTŐS MÉRCE A LENGYELEKKEL SZEMBEN

SPÍLER BLOG
Szerző: NigelF
2015.12.28.


Az elmúlt hetekben, mióta megalakult a nemzeti-konzervatív lengyel kormány, a világsajtó 2010-hez és 2014-hez hasonló kiütéses tüneteket mutat. A csalán a fősodrú liberális véleményvezérek talpa alatt ezúttal nem Magyarország, hanem Lengyelország.  Beata Szydło kormánya az első pillanattól „gyanús” volt, hiszen az eddig a nyugatiak keleti kedvencének számító jobboldali-liberális PO-t (Polgári Platform) váltotta.
Az új lengyel kormány erős kezdéssel magyar mintára a kiskereskedelmi multik megadóztatását, Európa legmagasabb bankadóját és a hagyományos családmodell támogatását, továbbá rezsicsökkentést is kilátásba helyezett. A magyar választók már jól tudhatják, hogy a rezsicsökkentés egy olyan intézkedés, amely a magyarországi szocialisták szerint fenntarthatatlan, igazságtalan, ezért most, 2 évvel később a szocik még többet szeretnének belőle.
Mindenesetre, különösen a németeknek nem tetszik az új lengyel vezetés, ők egyrészt hagyományosan rossz viszonyt ápolnak Kaczynski pártjával, másrészt pedig joggal féltik a lengyel vállalkozások megerősödésétől az eddig jórészt német cégekhez hazavándorló fejlesztési pénzeket. A konzervatív PiS (Jog és Igazságosság) kampányában azt is világossá tette, hogy nem akarják bevezetni a mostanában bukdácsoló eurót...

EZÉRT NEM MEHETÜNK FIRENZÉBE TANULNI

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: G. Szabó Dániel
2015.12.28.


Van egy összeurópai egyetem, aminek majdnem minden EU-ország a tagja. Magyarország és több régiós ország nem.

A European University Institute egy EU-s elitegyetem és kutatóközpont, ahol PhD-képzéseken vehetnek részt az európai diákok. Társadalomtudományokat, jogot, közgazdaságtant, történelmet lehet az EUI-n tanulni. Az EU 28 tagállamából 21 tagja az egyetemnek is: a hiányzók közt többnyire 2004-ben vagy azután csatlakozott kelet-európai országok vannak, köztük Magyarország.
Az egyetem a QS ranglistája szerint nagyon jó: a politológia képzése az 51-100., a jogi és a szociológiai képzése a 101-150. a világon. A ranglistára ezekből a tárgyakból egyetlen magyar állami egyetem sem került fel. A Közép-európai Egyetem (CEU) ott van a listán, de ez egy magánegyetem. Az összes kart és szakot nézve, összesítettben a Szegedi Egyetem az 501-550., az ELTE és a Debreceni Egyetem a 601-650., a Corvinus 701+ helyezést érte el. Az EUI tehát sokkal jobb, mint bármelyik magyar egyetem.

Az egyetemen tanuló európai diákok ösztöndíját a küldő országok fizetik, ezért az EUI-n majdnem kizárólag csak azoknak az országoknak a diákjai tanulhatnak, amelyek csatlakoztak az egyezményhez. Azért csak majdnem, mert van intézményi ösztöndíj is, illetve több országban sem az állampolgárság, hanem az állandó lakhely a döntő tényező: Svédországban élő külföldi például svéd ösztöndíjjal is kijuthat Firenzébe, ahol az egyetem található.

2001-ben, tehát még az első Orbán-kormány alatt írt alá előcsatlakozási megállapodást Magyarország az egyetemmel. Ennek a megállapodásnak a keretében egy magyar diák ki is jutott az egyetemre. Több levélváltás és információcsere után 2011-ben Martonyi János külügyminiszter meglátogatta az EUI-t és a magyar csatlakozás melletti elköteleződéséről biztosította az intézményt (az EUI a levelében az “endorsment” szót használta). Pár hónappal később, decemberben a római magyar nagykövetség viszont arról tájékoztatta az EUI-t, hogy Magyarország anyagi okokból mégsem folytatja a csatlakozási folyamatot, írta az egyetem az Átlátszó Oktatásnak.

2014-ben az egyetem főtitkára, Pasquale Ferrara Budapesten járt, hogy felfrissítse a kapcsolatokat, de az EUI tájékoztatása szerint mindeddig nem volt sikeres folytatása ezeknek a megbeszéléseknek...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN, HAZA, CSALÁS

MOST& ITT
Szerző: Föld S. Péter
2015.12.27.


Orbán Viktor a Magyar Távirati Időknek adott év végi nagyinterjúban bevallotta, hogy becsapta a magyarokat. Nem lett olcsóbb az állam, nyoma sincs az ígért egymillió új munkahelynek, nőtt a korrupció, rokonok, csókosok kapták a zsíros falatokat.

- Miniszterelnök úr, nehéz időszak áll mögöttünk és előttünk. Meg amiben most vagyunk, az sem könnyű. Ilyen körülmények között, amikor mindenki ellenünk van, a kormány, és személy szerint Ön, hogyan védi meg a magyar embereket?

- Kedves honfitársaim, magyarok. Becsaptalak benneteket. Hazudtam nektek. Tudom, hogy egy ideje tudjátok ezt, de még magatoknak sem mertétek bevallani.
- Miniszterelnök úr, már elnézést, itt valami félreértés…

- Nincs félreértés, ne szakítson félbe! Hazudtam éjjel, hazudtam nappal, hazudtam minden hullámhosszon. Könnyű, megszorítások nélküli életet ígértem a magyar embereknek. Rendet, demokráciát, jogbiztonságot. Egymillió új munkahelyet, azonnali és radikális adócsökkentést, ingyenes oktatást és egészségügyet, erős és nemzetközi tekintélynek örvendő országot. Olcsóbb államot, kevesebb korrupciót…

- De miniszterelnök úr, ezek nem az előre megbeszélt…

- Ha megengedi, folytatnám: kevesebb korrupciót, tisztességesebb közéletet ígértem. Hazugság volt minden, előre megfontolt szándékkal, készakarva becsaptam a magyar embereket...

VÉGJÁTÉK ÉS KIRÁLY ELLENI ROHAM!

SAKKOZZ MINDENNAP!
Szerző: Anna és Szilárd
2015.12.28.


Az első feladványnál világosnak pontosakat kell lépnie, ha nem akar veszíteni.

A második esetben "csupán" egy szimpla támadást kell megvalósítania...

ITT OLVASHATÓ


 
Világos lép!
 
 
Világos lép!
 
 


DEKADENCIA ÉS MARXISTA POLITIKA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2015.12.28.


Mindenekelőtt: marxista politikán mai marxista politikát értek, amelynek csak nagyon közvetett köze van a régi (szociáldemokrata, kommunista, eretnek) marxista politikákhoz, bár a problémák – a kapitalizmus sok tekintetben változatlan természete miatt – részben azonosak; a megoldási javaslatok (a nemzetközi munkásmozgalom de facto megszűnése miatt) nem.

Másodszor: marxista politika – mivel a rá vonatkozó állításokat és elképzeléseket nem lehet valamely szervezeti entitáshoz intézni – ma csak fölöttébb elvont lehet, nincs mozgalmi autoritás, és alig van élő (politikai, nem pedig a változatlanul erős társadalomelméleti) hagyomány, amelyet megerősíthet vagy amellyel szembefordulhat. (Ez nem azt jelenti, hogy nincs róla történeti tudás, vagy nincs iránta egyéni politikai rokonszenv. Minden tiszteletem a nemzetközi ultrabal makacs kis csoportjainak, de – rajtuk kívüli okokból – nem állhatnak össze releváns mozgalommá.)

A dekadencia pedig – avagy a hanyatlás – az, amit most (illetve megint) tudomásul kell vennie minden olyan praxisnak, amely az emberi élet megújítását kívánja és végzi. 1914 őszén is összeomlott és kis híján megszűnt a nemzetközi munkásmozgalom (s vele minden remény a kapitalizmus és a modern állam megszüntetésére és meghaladására), s úgy tetszett, hogy egyben a fölvilágosodás eredményei is megsemmisültek, nem maradt más, csak az egymással vadakként küzdő imperialista hatalmak s az értelmetlenül vérző emberiség, amelyet előbb lelkesített az üres nacionalizmus, majd utána tovább űzött a megsemmisülés felé a merő engedelmesség és a civilizáció fölszíne alól előbukkanó közöny, kegyetlenség és vérszomj.

Úgy tetszett a legnagyobb szellemeknek akkor, tragikus műveikben (A regény elmélete, „Dosztojevszkij-jegyzetek”, Heidelbergi esztétika), hogy mindaz, aminek következménye lehetett az első világháború, mindenestül megérett a pusztulásra: elsősorban a polgári társadalom és a polgári kultúra...

ITT OLVASHATÓ

KUBISZYN VIKTOR: A HATALOM MA GYAKORLATILAG KEMÉNYDROG

BOOKLINE KÖNYVESBLOG
Szerző: erreni
2015.12.28.


„Orosz rulettet bárhol lehet játszani: csak fegyver kell hozzá, meg ember, aki meghúzza a ravaszt” – írta Michael Cimino vietnámi opuszáról, a Szarvasvadászról 2005-ben Kubiszyn Viktor. A kritika óta eltelt tíz évben Kubiszyn sikeresen végigcsinált egy drogelvonót, megjelentette a filmkritikusi éveit összefoglaló Filmflesskönyvet (2011), a másfél évtizedes drogkarrierjét feldolgozó Drognaplót (2011) a budapesti squatok világáról készült fikciós tereptanulmányt, a Foglaltházat (2013), és bejárta egész Magyarországot. Utazásai kétirányúak voltak: mentálhigiénés vonalon iskolákban, rehabokon tartott prevenciós előadásokat, összművészeti vonalon pedig szinte az összes fesztiválon megfordult előadások, felolvasások, performanszok keretében. Eljutott a környező országok magyarlakta településeire, a Drognapló angol kiadása után pedig Berlinbe és Prágába is, és már épp szervezte a 2013-as nyári fesztiválkörútját, amikor egy moszkvai drog- és underground kultúrában járatos ismerőse megkérdezte, nincs-e kedve az orosz fővárosba utazni. Az utazás során átélt élményekből gonzóregény lett, melynek főhőse egy Léna nevű lánnyal ereszkedik le a város legmélyebb, legmocskosabb, legpszichedelikusabb bugyraiba. Az Oroszrulettben Kubiszyn azt írta meg, hogy exanyagosként hogyan tudott funkcionálni Moszkva THC-gőzös, krokodiltól rohadó, dizájnerdrogokkal kikövezett útvesztőjében. Könyve akár egy újabb drognaplóként is kezelhető, melyben a narrátor ezúttal mások extázisán és másnapjain keresztül éli újra saját drogkarrierjét, és a fejben anyagozás mellett még arra is van ideje, hogy klasszikus és kortárs szovjet-orosz szerzőkkel végigszáguldjon az orosz történelmen. Kubiszyn Viktorral illegális moszkvai tűcseréről, magyar identitásról és a kemény drogokhoz hasonlító hatalomvágyról beszélgettünk. (Az Oroszrulett kiadója, a Kalligram beleegyezett, hogy a regény ingyen is elérhető legyen az nCore nevű letöltőoldalon - a szerk.)

...Hőseid a regényben elvetődnek egy underground anarchista-feminista-aktivista társaságba, amelynek tagjai nincsenek túl jó véleménnyel a demokráciáról. Te hogyan vélekedsz róla, és 35 évesen hogyan látod az anarchizmust?

A mostani nyugati típusú demokráciáról nincs első kézből vett tapasztalatom, mert Magyarországon élek. Az a típusú kapitalista demokrácia azonban, ami az egót, a fogyasztást és a másik elnyomásán alapuló versenyt helyezi előtérbe a kölcsönös segítségnyújtás helyett, a keresztény értékrendem felől nem túl szimpatikus. Az anarchizmust azért tartom érdekes ideológiának, mert van benne egy elég nagy adag messianisztikus attitűd. Egy híres francia anarchista csaj (Louise Michel – a szerk.) jelentette ki azt, amiben abszolút egyetértek az anarchistákkal, és amit én is számtalanszor tapasztalok: „minden hatalom megront”. Lehet, hogy ez egy közhely, de ha az egyik ember valamilyen módon a másik fölé kerül, legyen szó politikáról, gazdaságról vagy akár párkapcsolatról, az tényleg nagyon rossz irányba befolyásolja a személyiségét. Hívőként minden hatalom, ami bálványokon vagy pénzen alapul, elfogadhatatlan számomra, az egyetlen hatalom, ami szimpatikus, az Isten hatalma. Az, hogy az ő hatalma hogyan működik, leginkább abban mutatkozik meg, ahogy Jézus viselkedett – alázatosan, szelíden, elfogadóan. A legnagyobb hatalom szolgál, szeret és segít. Amikor öncélúvá válik, és kényszercselekvések kielégítésére használják, az nem elfogadható. A hatalom ma gyakorlatilag kemény drog, láthatjuk, hogy mennyire eltorzítja a személyiséget, elég csak végignézni az arcokon. Próbálom megérteni ezeket az embereket, mert ők mind drogfüggők, és belül nyilván ugyanolyan üresek és rosszul vannak, mint egy hernyós...

ITT OLVASHATÓ

2020-RA AZ EMBEREK 80%-ÁNAK EGY SZUPERSZÁMÍTÓGÉP LESZ A ZSEBÉBEN. IDEJE FELKÉSZÜLNÜNK RÁ,

HELLO 90 BLOG
Szerző: HELLO90
2015.12.28.


Összeszedtek 25 ambiciózus fiatalt 13 különböző országból, kirakták őket Oslóba a tél közepén egy csomó elismert szakember közé, és nyakon öntötték az egészet egy jó adag norvég vendégszeretettel meg hallal. A Telenor idén decemberben is megrendezte a Youth Forumot, aminek a fő témája ezúttal a tudáshoz való hozzáférés kiterjesztése volt a mobiltechnológia segítségével.Ahogy azt már beharangozó cikkünkben is említettük, a Telenor Youth Forum egy évente jelentkező egyhetes workshop, ahol előzetesen kiválasztott, tehetséges fiatalok találkoznak és beszélgetnek egymással, elismert szakértőkkel és a Telenor vezéreivel, és együtt aztán megvitatják azt is, hogy mi a helyzet a nagyvilágban.

Tudást mindenkinek! 

Az idei workshop nagy kérdése az volt, hogy hogyan lehetne egy olyan világban, ahol még mindig 70 millió gyerek életéből hiányzik a rendszeres oktatás, a minőségi pedig valószínűleg még többekéből, minél több embernek biztosítani a tudáshoz való hozzáférést a digitális és mobiltechnológiai segítségével.

Itt jönnek képbe a kiválasztott fiatalok, akik mind 18 és 28 év közöttiek, tehát már internetkábellel a köldökükben jöttek a világra, és az első mondatukban is a Wifi-jelszó iránt érdeklődtek.

Ők már tökéletesen tisztában vannak vele, hogy ez a digitális időszámítás kifejezetten ösztönzi a különleges és innovatív megoldásokat a szociális problémákra, és legtöbbjük nem csak egy ötlettel, hanem egy konkrét, kidolgozott appal, weboldallal, vagy akár működő szervezettel/céggel érkezett a norvégiai Oslóba, a Youth Forum helyszínére. Magyarországot a 26 éves Sóti Anett és a 19 éves Zalányi Tamás képviselte, mindketten a mobiltechnológián alapuló, vagy azt jobban felhasználó oktatásban hisznek...


ITT OLVASHATÓ

25 ÉVE MUTATTÁK BE MAGYARORSZÁGON A DALLAST

MÉDIA 2.0 BLOG
Szerő: Háhner Petra
2015.12.28.


Pontosan 25 éve ismerkedhettek meg a magyar tévénézők a texasi Ewing-család történetével, a Dallassal. Mit jelentett a rendszerváltás utáni első években a magyar nézőknek a sorozatban bemutatott amerikai álom? Hogy lehet, hogy minden idők egyik legnépszerűbb sorozatszereplőjét, Jockeyt az amerikai változatban nem is így hívták? Elég dörzsölt-e Berényi Miklós, hogy kiérdemelje a magyar Jockey Ewing címet? Ezekre a kérdésekre válaszolunk a sorozat magyarországi indulásának 25. évfordulóján.

A magyar nézők pontosan 25 évvel ezelőtt, 1990. december 28-án (egyes források szerint 31-én) kezdhették el nézni a Dallast a Magyar Televízión. A szappanopera magyarországi sikerének jellemző mutatója, hogy vetítése idején sokan kérték, hogy gyermekük a Pamela, a Bobby vagy a Samantha nevet viselhesse. A sorozatnak karakteres arculatot adott az emlékezetes főcímzene, amelyet rengetegen kívülről el tudnának dúdolni, és amelyhez Galla Miklós humoros szöveget is kitalált. Nálunk pont akkor kezdték el sugározni, amikor az Egyesült Államokban már majdnem befejeződött. A késés oka állítólag a rendszerváltás volt...

ITT OLVASHATÓ

DAGILACI IGAZSÁGA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2015.12.28.Utoljára a nyolcvanas évek közepén volt a közérzetem ennyire rossz.

Tudod, Laca, ezzel sokan egyetértünk. Legfeljebb az nem világos, hogy mifasznak kellett másfél ciklus alatt a halódó Kádár érához hasonló szarhalomra visszaformálnotok az országot, ha ebben még te is ennyire rosszul érzed magad.ITT OLVASHATÓ

OV A DEGENERÁLTAK VEZÉRE - A VERZÁL TITKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2015.12.28.


Mottó: „De jó a kedvem, ha kifolyik a nedvem.”
(AE Bizottság)

A félreértések elkerülése végett ez nem szexista megállapítás. Csak úgy jelzem, mielőtt az egész magyar nemzetmentő hevület mennyboltként szakadna rám, és elkoboznák a kotonomat. Mindez a szöveg a mottóbéli zenekar Jégkrémbalett névre hallgató örökbecsű albumának borítóján olvasható egy hóttfekete koporsó mellett, s mint ilyen, hű tükre a kornak, amelyben született. 1984-et írtunk akkor, és nem kell áthallani semmit sem, a véletlen műve volt csupán.

OV ekkor alighogy leszerelt a katonaságtól, és ebben a nedvkifolyatós időben épp kollégistázott, hogy megalapozza a mai haveri kör láncolatát. Nem sokkal később, amikor többek által is hasonlatos módon ábrázoltatott az akkori magyar valóság, azaz el lett hajtva az anyukájába, a mi hősünk épp Budapesten dolgozott a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetében. Itt Váncsa Jenő volt a főnöke, aki 1954-től a Magyar Dolgozók Pártja, majd a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja, 1985. március 28-án pedig az MSZMP Központi Bizottság tagjává választották meg.

Csak úgy, miheztartás végett mesélem el ezt. Hogy miből születnek az istenek máma minálunk. Az ilyenekből, mint ő. Az olyanokat meg, akik másképp is el tudják képzelni ezt az elcseszett világot, mint aki a minisztérium sűrű falai közt érlelte magát, ily módon üdvözlik szolgái:

„Minden igaz Fideszes Magyar csoporttársamnak békés, szeretettel és örömmel teli karácsonyt kívánok! Velünk van a Jóisten szeretete, ez amit a metéltek, meg az áruló liberálbolsevikok soha nem fognak megérteni. Ezért gyűlölnek annyira minket. De mi kitartunk minden körülmények között Orbán Viktor mellet, Ő az Igaz Magyarság egyetlen Reménye. Imádkozzunk Érte és Drága Családjáért, kapjanak sok erőt a nemes harchoz!!”

ITT OLVASHATÓ

TARLÓS ELHIDEGÜLT

DOKU BLOG
Szerző: doku.blog.hu
2015.12.28.


A berlini polgármester levelet írt Budapestre, amelyben az Eurogames támogatását kérte. 2012-ben ugyanis Budapestre tervezték a "meleg olimpiát". Tarlós nem köntörfalazott: egyáltalán nem támogatja, maximum eltűri a rendezvényt. Berlin Budapest testvérvárosa. 
A két levél: 

BERLIN KORMÁNYZÓ POLGÁRMESTERE Budapest főpolgármesterének
 


Tarlós István úr részére
Városház u. 9.-11.
1052 Budapest, Magyarország
2011. augusztus 31. 

 
Kedves Kolléga! 


2012. nyarán Budapest rendezi a 14. EuroGames-t. Nagy örömömre szolgál, hogy Berlin testvérvárosa ad otthont ennek a nagy homoszexuális-leszbikus sporteseménynek, több száz sportoló részvételével, amelynek fényét a Duna menti főváros szépsége is emel.

Az Európai Meleg és Leszbikus Sportegyesületének szervezésében a melegek és leszbikusok európai bajnoksága ez egyszer meghaladja előírásait, így nem csak a legjobb sportteljesítmények elérését célozza meg, hanem a saját nemükhöz vonzódó emberek elfogadtatásának megerősítését is lehetővé teszi.

Különféle származású, felekezetű és életmódot folytató fiatalok találkoznak, egyenjogú versenyeken mérettetnek meg egymás ellen, de nem csak a győzelemért versengenek, hanem egyben a diszkrimináció leküzdéséért is.

Budapest számára lehetősége nyílik arra, hogy első kelet-európai városként a EuroGames által a saját nemükhöz vonzódó emberek iránt tanúsított tolerancia és elfogadás szimbólumává váljon.

Egyet értek a EuroGames céljaival és meggyőződésem, hogy Budapest újra számos új barátságot köt és további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a más életmódot folytatókkal szemben nagyobb tisztelet és megértés alakulhasson ki.

Nagy örömömre szolgálna, ha ezt a sportesemény Ön és munkatársai támogatásáról biztosítaná.

Barátsággal:
Klaus Wowereit


Tarlós István válaszlevele:

ITT OLVASHATÓ

AZ ELBIZONYTALANODÁS ÉVE

SZUVERÉN BLOG
Szerző: Miklósi Zoltán
2015.12.28.


2015. volt az az év, amelyben a liberális demokráciák általános rossz közérzetéről és sérülékeny állapotáról való beszéd elhagyta az akadémiai viták vagy éppen a liberális demokráciával szemben ellenséges politikai szereplők szónoklatainak a körét, és a szélesebb közvélemény és a nyugati fősodorhoz tartozó fórumok beszédtémájává vált. A tünetek látványosak. Nyugat-Európa több országában határozottan megerősödtek a szélsőjobboldali pártok. Kelet-Európa legnagyobb országában orbáni autokratikus törekvéseket képviselő radikális jobboldali párt került kormányra. A putyini önkényuralmi Oroszország erőt fitogtat Ukrajnában és szíriai kalandjával. Az Egyesült Államokban hónapok óta az a Donald Trump vezeti a republikánus szavazók népszerűségi listáját, aki nyíltan rasszista nyelvezetet használ, vallási alapú diszkriminációra hív fel, és alig bújtatottan politikai erőszakra inspirál. Még ha valószínű is, hogy végül nem Trump lesz a jobboldal elnökjelöltje, ijesztő, hogy milyen mértékben diktálja ez a kalandor a közbeszéd menetét az amerikai jobboldalon. A nagy látószögű kép alapján nem volna nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a liberális demokrácia világszerte nagyon komoly bajban, netán végveszélyben van. Akik hajlanak e diagnózis elfogadására (akár üdvözlik a liberális demokrácia vélelmezett válságát, akár nem), általában két alapvető kérdésben látnak trendfordulót. Az egyik a liberális demokráciák egy-egy évtizedes legalábbis nominális konszenzus övezte „belső” társadalmi normájának megingása, a másik pedig a liberális demokráciák többsége által preferált nemzetközi rend, vagyis az államok közötti egyre mélyülő regionális és nemzetközi intézményesült kooperáció megakadása, esetleg visszafordulása. Nem vitás, mindkét következtetéshez vannak adalékok, és az is egyértelmű, hogy a két jelenség nem független egymástól...

ITT OLVASHATÓ

KÖVÉR LÁSZLÓ MINDENKIT UTÁL

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Egyenlítő blog
2015.12.28.


"A hatalom korrumpál – mondják a bölcsek – az abszolút hatalom abszolút korrumpál" – e veretes megjegyzés egy még romlatlan ifjútól származik, aki egy igazságosabb társadalomért küzdött a késői nyolcvanas években. Kövér László. Megszívlelendő szavak.

Ahogy a következő, 1985-ből származó, próféciája is:

"Mi, akik most itt ülünk, talán nemsokára ennek a társadalomnak a vezető pozícióiban találjuk magunkat - akár tetszik ez nekünk és az előttünk járóknak, akár nem, feljebb vagy lejjebb meghozott döntéseinkkel, munkánkkal egyének, csoportok, s rajtuk keresztül az egész társadalom sorsát befolyásoljuk."

Annak a Kövér Lászlónak, aki most a nőknek szabott iránymutatást A Magyar szürke 48 árnyalata című könyvemben írtam meg a gyors politikai arcképvázlatát. Most ez alapján következzen róla még pár dolog.

Csak azért, hogy ne lepődjünk meg, miket mond. Nem előzmény nélküli mindez...

ITT OLVASHATÓ

120 ÉVES A MOZI

DIGITÁLIS FILMSZALAG BLOG
Szerző: Vékony Gábor
2015.12.28.


„– Szerintem, aki filmtörténetet ír, annak a zoetrope-pal meg a praxinoscope-pal kell kezdenie...
– Nagyon téved. Aki filmtörténetet ír, nem kezdheti mással, mint... Poppy! Mondd csak, hol is vannak azok a barlangfestmények?
– Niaux-ban.”


Martin Scorsese 2011-es művében, A leleményes Hugóban hangzik el a fenti párbeszéd a filmkészítés egyik úttörője, Georges Méliès és saját életrajzírója között. A film alapjául szolgáló Brian Selznick-regényben egyébként nem szereplő dialógus szellemesen mutat rá arra a problémára, hogy mit is tekintsünk a legelső filmet rögzítő eszköznek, illetve mozgóképnek.

Az érdeklődő kevés böngészéssel is találmányok és „a legkorábbi” filmek egész sorára bukkanhat: thaumatrope, vagyis bűvös korong, zootróp/zoetrope, praxinoszkóp, Muybridge sorozatfelvételei (1877), Marey fotópuskája (1882), Luis le Prince és a Roundhayi kerti jelenet (1888), Thomas Edison kinetoszkópja és William Dickson kinetográfja.

Ha a film születéséről nincs is közmegegyezés, a legelső mozielőadást viszonylag egyöntetűen 1895.
december 28-hoz kötjük. A Lumière testvérek kinematográf nevű találmányukkal ekkor tartották az első olyan nyilvános filmvetítést, amelyen belépti díjat is szedtek. A párizsi Grand Café indiai szalonjában harminchárom fizető néző volt tanúja a mozi születésének. A fivérek fotográfus édesapja, Claude Antoine Lumière egy fényképészeti lemezeket előállító gyár tulajdonosa volt Lyonban. Fiai közül Auguste 1862-ben született, két évvel volt idősebb Louis-nál. A „Fény” fiúk fizikusi, mérnöki, feltalálói tevékenységének eredményeként született meg a kinematográf, amely nemcsak mozgóképek rögzítésére volt alkalmas, hanem filmvetítésre is...

ITT OLVASHATÓ

NÉHÁNY GONDOLAT A BABONÁKRÓL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsanna
2015.12.27.


„Az újév első napján együnk lencsét, hogy sok pénzünk legyen, viszont nehogy szárnyas kerüljön az asztalunkra, mert elszáll vele a szerencsénk!” Ki ne ismerne ilyen és ehhez hasonló babonás szokásokat? Vajon miért remélünk bármit is ezektől a hiedelmektől? A válasz röviden: nem könnyű belenyugodni abba, hogy vannak dolgok, amiket nem tudunk befolyásolni, bármennyire is szeretnénk. A tehetetlenség okozta feszültséggel pedig kezdeni kell valamit…

Honnan ered a mágikus gondolkodás? 

Személyiségünk különböző stádiumokon át fejlődik, érik. A harmadik életév során válunk képessé arra, hogy magunkat másoktól független lényként határozzuk meg. Nem csak azért nehéz ez az időszak, mert rá kell jönnünk, hogy valójában egyedül vagyunk, hanem azért is, mert környezetünk ezidőtájt kezdi elvárni, hogy „megzabolázzuk” ösztönös késztetéseinket (mint pl. szobatisztaság, indulatok, érzelmek kezelése, illetve beszéd formájában való kifejezése). Rá kell jönnünk, hogy nemcsak másokat, de még önmagunkat sem tudjuk minden esetben irányítani. Fejlődésünknek ebben a szakaszában úgy gondoljuk, ha mi nem is, valaki vagy valami képes lehet „rábírni” a környező világot arra, hogy kedve szerint működjön. Ezzel beköszönt a mágikus gondolkodás korszaka, amikor azt hisszük, hogy bizonyos rituálék, „varázsigék”, mágikus tárgyak segítségével kieszközölhető, hogy a dolgok mégiscsak kedvünk szerint alakuljanak. Ezt a hitet táplálja az is, hogy a nyelvelsajátítás kezdeti stádiumaiban a szó, képzet és az általa jelölt tárgy olyan közvetlen viszonyban állnak egymással, hogy a kettő szinte behelyettesíthetőnek tűnik. Minden kiejtett szó „varázsige”: ha egy kisgyereknek azt mondjuk, hogy „kutya”, már keresi is a szemével, hogy hol van. Képzelet, álom és realitás kézen fogva járnak, sokszor összemosódnak...

ITT OLVASHATÓ

ÚJÉVI MESE

168ÓRA - ABZÚG
Szerző: Mátyás Győző
2015.12.27.


Hol volt, hol nem volt, még a délibábos magyar ugaron is túl, volt egyszer egy ország, amelynek lakói újév másnapján arra ébredtek, hogy a politikusoknak egyszerűen nyomuk veszett. Eltűntek.

A reformok működtek.

Azt viszont hamar felfedezte mindenki, hogy csak azok a figurák tűntek el, akiket a különböző pártok ¬- túlnyomó többségben a hatalmon lévők – helyeztek valamilyen fontos posztba, és ezért nem is igen értettek máshoz, mint a politikai szélhámoskodáshoz. Akikről tudható volt, hogy kicsit is konyítottak a szakmájukhoz, azok továbbra is megjelentek a munkahelyükön. Kizárólag a „hivatásos” politikusok tűntek el.

Eleinte senki nem értett semmit ebből a csodából, s az emberek zavarba jöttek. Rokonok, ismerősök próbálták keresni a politikusokat, de csak hűlt helyüket találták. Mintha soha nem is léteztek volna...

ITT OLVASHATÓ

IGAZI RITKASÁGGAL LEPI MEG MAGÁT, DAVID BECKHAM

GAZDAGISZTÁN BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2015.12.28.


Az angol híresség stílszerűen egy másik angol legendával lepte meg magát karácsonyra, vagy pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy megtette az első lépéseket az ügy érdekében.

Az még csak a kisebbik gond (Beckhamék esetében egyáltalán nem is az, persze), hogy a Jaguar F-TYPE Project 7 140 ezer fontba (60 millió forintba) kerül, ennél nagyobb baj, hogy jelen állás szerint nem lehet kapni és elég sokat kell várni rá.

Az angol válogatott volt csapatkapitánya által kinézett kétüléses sportautóból ugyanis mindössze 250 példány készült, egy igencsak izmos, V8-cas motor repíti álló helyzetből 100 km / órás sebességre alig 3,8 másodperc alatt.

A Mirror brit lapnak nyilatkozó egyik forrás szerint az autóból jelenleg nincs eladó példány, mert rengetegen már a tervezési fázisban megrendelték, így David Beckham is várólistára kényszerül. Persze nem gondolnánk, hogy David Beckham majd a vágyott autó nélkül marad…

ITT OLVASHATÓ

PALM SPRINGS, A SZTÁROK OTTHONA

KÍVÜL TÁGASABB BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2015.12.28.


A múlt század húszas éveiben gyakorlatilag porfészek volt Palm Springs, amit aztán az amerikai filmipar felfutása emelt a mai helyére. Hollywood közelsége ugyanis felettébb jót tett a településnek, mindjárt el is meséljük, miért.

Palm Springs kevesebb, mint 200 km-re van Hollywoodtól, aminek azért is van jelentősége, mert anno elterjedt gyakorlat volt, hogy a nagy filmstúdiók egy úgynevezett „Kétórás Szabályt” iktattak be a szerződésekbe, ami azt jelentette, hogy ennyi időn belül oda kellett érni a forgatásra, ha még gyorsan be kellett pótolni (vagy újraforgatni) egy jelenetet.

A sztároknak éppen ezért jött kapóra Palm Springs, ami egyrészt nem volt a nyüzsgés kellős közepén, azaz volt némi magánéletük is, viszont elég közel volt ahhoz, hogy megfelelhessenek szerződéses kötelezettségeiknek.

Emellett a ma nagyjából 50 ezer lakosú település kitűnő éghajlatával is vonzotta oda a sztárokat: mivel sivatagi éghajlatú, ezért alig van csapadék (egy évben maximum 20 nap esik), száraz meleg az idő, olyannyira, hogy a fagyot hírből sem ismerik.

Nyáron gyakorlatilag soha nincs hűvösebb 23 Celsius foknál, de az átlaghőmérséklet télen is 12-13 fok körül alakul (nyáron 35-38 fok). Palm Springs fő bevételi forrása a turizmus és a szerencsejáték, a kaszinók, és emellett a fesztiválok...

ITT OLVASHATÓ

LELEPLEZTÉK ÉSZAK-KÓREA OPERÁCIÓS RENDSZERÉT

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2015.12.28.


Egy hamburgi konferencián két német kutató részletesen bemutatta az észak-koreai rezsim által használt Linux-alapú, saját fejlesztésű operációs rendszert. A Red Star méltó a politikai közeghez, ami megalkotta: invazív, totalitárius eszköz.
 
Komoly kihívást jelent a rezsim számára az, hogy a számítástechnika és az internet előnyeinek kihasználása mellett megtartsák szoros ellenőrzésüket a felhasználók fölött – válaszuk egy saját fejlesztésű operációs rendszer, melyről egy hamburgi számítás- és biztonságtechnikai konferencián számoltak be részletesebben az ERNW nevű IT-cég kutatói.
 
A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem csupán a nyugati operációs rendszerek egyszerű imitációjáról van szó. A Red Star a Linux Fedora 11-es iterációjára és egy 2011-es kernelre épül, fájlrendszerét és a felhasználó rendelkezésére bocsátott alapprogramokat tekintve – melyek a naptár és egy zeneszerző applikáció mellett többek közt egy módosított Firefox-böngészőt is tartalmaznak – a Mac OSX-re emlékeztet. Az operációs rendszer nem engedélyez semmilyen módosítást: amennyiben a felhasználó deaktiválná a vírusirtót, vagy a tűzfalat, a számítógép egy hibaüzenet kijelzése után leáll – ezzel időnként folyamatos újraindítási ciklusban ragadva...
 

A KÜLFÖLDÖN ÉLÉS EGY AJÁNDÉK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Szűcs Nóra
2015.12.28.


Vajon mi történik akkor, amikor egy magyar egy teljesen más kultúrájú országba kerül? Ragaszkodjunk-e saját, jól megszokott életvitelünkhöz, vagy alkalmazkodjunk az adott ország szokásaihoz, életmódjához, tempójához? Ezeket a kérdéseket is feszegeti Nóra posztja. (A képeket is ő küldte.)

„Szűcs Nóra vagyok, most már négy éve Bécsben élek, korábban Svédországban és az Egyesült Királyságban éltem. A Határátkelő megkért, hogy írjam meg, milyen számomra a külföldön élés, és mi vezetett a külföldön élő magyar nők mindennapjairól szóló könyv, a Szárnyak és gyökerek megírására.

Számomra a külföldön élés egy ajándék. Egy ajándék, hogy jobban megismerjem és fejlesszem önmagamat, hogy megismerjek és kipróbáljak más, a magyartól elsőre idegennek tűnő gondolkodásmódokat. Szabadságot ad arra, hogy eldöntsem és kedvemre játsszak azzal, hogy adott helyzetben a magyar vagy a helyi felfogás szerint reagálok-e.

Mondok egy példát: egyszer Trinidadban, egy karibi országba utaztam egy helyi barátnőmet meglátogatni, és nem mellesleg, hogy kipróbáljam a híres pávatollas, csillogó minikosztümös karnevál hangulatát.

Sapkában és nagykabátban, mélyen a gondolataimba mélyedve, még az otthoni tennivalókkal a fejemben szálltam le a repülőgépről. Elvoltam a kisvilágomban. És ekkor megcsapott valami. Meghallottam a zenét, megláttam a rikító színeket...

ITT OLVASHATÓ