2023. március 27., hétfő

TOVÁBBRA IS EGÉSZEN ELKESERÍTŐ A NYUGDÍJASOK HELYZETE - MUTATJUK, MENNYIRE ÉS MIÉRT

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2023.03.27.


Hiába az egyes élelmiszerekre érvényes árstop, a nyugdíjasok által legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban vásárolt termékek jóval az általános (élelmiszer) infláció feletti mértékben drágultak. Így esetükben a tapasztalt infláció a statisztikai hivatal által kimutatottnál is jóval magasabb.


Már több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogy mennyivel nehezebb helyzetben vannak a nyugdíjasok a társadalom aktív rétegénél. Őket ugyanis a jelenlegi magas inflációs környezet sokkal nagyobb kihívások elé állítja. Csodálkozni ezen nincs mit, hiszen az elszálló inflációért két olyan termékkör felelős, mely a nyugdíjasok (és egyben az alacsonykeresetűek) fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szerepel: az élelmiszerek és a háztartási energia.

Ugyan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) termékkörönként is közli az áremelkedés ütemét, valamint külön a nyugdíjasok fogyasztási szokásai alapján is számol egy fogyasztóiár-indexet, ezek az adatok csak sejtetni tudják, milyen nehézzé is váltak az elmúlt bő egy évben a társadalom legidősebbjei számára a mindennapok. Ezért arra gondoltunk, megvizsgáljuk, valójában mekkora áremelkedéssel is szembesülnek a nyugdíjasok a saját fogyasztói kosaruk alapján, ha elmennek bevásárolni...

NAGYON LESZAKADTAK A MAGYAR KISTELEPÜLÉSEKEN ÉLŐK DIGITÁLIS KÉPESSÉGEI

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.03.27.


Az Eurostat friss adatai szerint az Európai Unió 16-74 év közötti lakosainak csak a bő negyede rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális kompetenciákkal. A nagyvárosokban ez az arány 33 százalék, a városokban és elővárosokban 24 százalék, míg a kistelepüléseken és rurális térségekben 20 százalék.


Magyarországon mindegyik adat az EU-átlag alatt van: 

- a nagyvárosokban a lakosok 28,9,
- a városokban-elővárosokban 20,8,
- a kistelepüléseken pedig 14 százaléka

rendelkezik az alapvető feletti digitális készségekkel. 
A két szélsőérték közötti különbség is átlag feletti nálunk...

“KOZMIKUS A SZAR” | ÉLETÚTINTERJÚ TARR BÉLÁVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2023.03.25.Tarr Béla még azoknak is megvan (legalább hallomásból), akik irtóznak az úgynevezett művészfilmektől. “Ja igen, a Sátántangó, amiben 20 percig nézhetjük a tehenek seggét - vágatlanul”. 

Na de hogyan lett a maoista tinédzserből a türelemjátékfilm nemzetközileg felkent fejedelme? Miért tartotta “nagyképű faszkalapnak” Godard-t, miután találkoztak? És milyen volt közösen repülnie Orbánnal és Szíjjártóval? 

Íme, az egyetlen magyar nyelvű videós életútinterjú a kultikus Tarr Bélával.

Fordította: Sáfrány Anna Viola

ÍGÉRETES VAGY FÉLELMETES? TILESCH GYÖRGY, M.I.-SZAKÉRTŐ /// F.P. 71. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2023.03.24.A jelen kétségtelenül a mesterséges intelligencia (M.I.) korszaka. Alkalmazásaival már most tele van az életünk, a közeljövőben pedig könnyen a politikai, gazdasági és pénzügyi hatalomtechnika elengedhetetlen eszköze lehet. Az M.I. mindennapjaink és privát életünk szerves részévé vált és válik egyre inkább, miközben észrevétlenül újraírja a munka fogalmát, birtokba veszi az otthonokat és jelentősen befolyásolja emberi kapcsolatainkat is, valamint az ismeretszerzés eszközeit. Éppen e kiterjedt hatása miatt új alapokra kell helyeznünk gondolkodásunk, civilizációnk és kultúránk tartópilléreit, felkészítve ezzel magunkat a példátlan horderejű paradigmaváltásra. Ha nem veszünk tudomást erről az egészről, csakis magunknak ártunk.

A mesterséges intelligencia körüli felhajtás és dezinformációkból persze alaposan megnehezítik a tájékozódást, ami pedig tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket és polarizálja a közvéleményt. A mesterséges intelligencia fejlődésének iránya nagymértékben függ a politikai döntéshozóktól, valamint a tudomány és a technológiai világ szereplőitől, de az egyén tájékozottságán is sok minden múlik.

A Friderikusz Podcast vendége ezúttal Tilesch György, a mesterséges intelligencia világszerte jegyzett kutatója.

SZABADSAJTÓ KLUB: ORBÁN ERDOGANNAK, PUTYINNAK VAGY MINDKETTŐNEK SZÍVESSÉGET TESZ?

SZABADSAJTÓ KLUB
Műsorvezető:
2023.03.24.Témáink: 

• A vízre és a csatornára is megszűnik a rezsicsökkentés? 
• Karácsony Gergely újraindul jövőre – Gyurcsány beleszól? 
• Kell-e előválasztás? 
• Ki lesz a Fidesz jelöltje? 
• NATO: Finnek igen, svédek nem 
• Felelősségre vonják Putyint? 
• Indul a kastélymutyi 
• Kabátlopási ügybe keveredett a Szikra Mozgalom aktivistája 
• Kit hiányolnak vendégeink a Demeter Szilárd-féle sanzonbizottságból? 

Az e heti adás is ajándékosztással kezdődött, Gulyás Balázs műsorvezető Tóta W. Árpád egyik múlt heti poénjára reagált egy meglepetéssel. Kiderül, hogy Stumpf András milyen élelmiszert készít otthon zuggyártásban. Tompos Ádámnak Karácsony Gergelyről az „Egy jó asszony mindent megbocsájt” című sláger jut eszébe.

RÓNA PÉTER: MAGYARORSZÁG NEM RÉSZE AZ EURÓPAI CIVILIZÁCIÓNAK – KOMPORSZÁG

KOMPORSZÁG / MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.03.25.Az a narratíva, hogy a történelem szerencsétlen alakulása, az elnyomás és folyamatos vereségek akadályozták meg Magyarországot abban, hogy korábban csatlakozzon a nyugati világhoz, hamis. Magyarország nem európai ország, nem tud és nem is akar Európához csatlakozni, mert egy olyan kormány politikáját támogatja, amely szembemegy Európával, és olyan hatalommal szövetkezik, amely Európa szétverésére törekszik – jelentette ki Kompország című műsorunkban Róna Péter közgazdász professzor. 

A műsorból megtudhatják azt is: 

• Matolcsy György vagy Orbán Viktor tért-e rá a helyes útra? 
• Ki kellene-e vezetni az árskapkákat és ha igen, mit kellene bevezetni helyette? 
• Miért nem köti rászorultsági alaphoz a kormány a szociális juttatásokat? 
• Mi a fontosabb az állampolgárok számára: az infláció letörése vagy a további gazdasági növekedés? 
• Kell-e tartani bankpániktól? 
• Lesz-e év végére egyszámjegyű infláció? 

Műsorvezető: Szerető Szabolcs Szerkesztő: Farkas Melinda

UNGVÁRY KRISZTIÁN: MAGYARORSZÁG ÉS A „KELETI ROKONSÁG” AZ (EMLÉKEZET)POLITIKÁBAN

VERA & DONALD BLINKEN 
OSA ARCHIVUM
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2023.03.24.Ungváry Krisztián előadás-sorozata: Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről 3. előadás: Magyarország és a „keleti rokonság” az (emlékezet)politikában 

A téma némileg kapcsolódik az előző előadáshoz. Előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy a magyar „turanizmus” milyen hatást gyakorolt a magyar politikai gondolkodásra.

Időpont: 2023. február 21., 17:3019:00 
Helyszín: 1051. Bp., Nádor utca 15., B Auditórium 

Ajánlott olvasmány: 

Ablonczy Balázs: „Lándzsahegy”, néprokonság, small talk. Turanizmus és keleti gondolat a két világháború közti magyar külpolitikai gondolkodásban. Magyar külpolitikai gondolkodás a 20. században. A VI. Hungarológiai Kongresszus (Debrecen, 2006. augusztus 22–26.) szimpóziumának anyaga, https://mek.oszk.hu/05200/05284/05284...

Ungváry Krisztián történész a Blinken OSA Archivum fölkérésére és szervezésében tizenkét előadást tart dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. Az előadás-sorozat különböző értelmezési kereteket és mintákat vázol fel Magyarország legújabbkori történelmének vitatott fordulópontjairól. 

Az előadások témái azokat a ma is élénken vitatott történeti kérdéseket és problémákat ölelik fel, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak a történelmi hamisításnak, manipulációnak, szándékos vagy tudatlanságból fakadó félreértelmezéseknek a szélesebb nyilvánosságot célzó történeti tárgyú diskurzusokban, vitákban, állami propagandában és a közösségi médiában. Az előadások célja nem csupán a történeti valóság bemutatása, hanem a valóságot torzító, meghamisító diskurzusok belső logikájának feltárása is. 

Bővebben az előadás-sorozatról: https://bit.ly/3ZopSrs

MI AZ OKA, HOGY A NÉP EGYRE INKÁBB BRÜSSZELT S KEVÉSBÉ A KORMÁNYT OKOLJA AZ ÉLELMISZER-INFLÁCIÓÉRT?

HÁROMHARMAD / 24.HU
Szerző: 24.HU
2023.03.25.A propaganda azt présel az emberek fejébe, amit akar? Erre a kérdésre kereste a választ Kerner Zsolt, Pető Péter, valamint Nagy József a mai Háromharmadban. Aztán előkerült egy twitteres fotó a Brüsszelben észt osztó Orbán Viktorról, és arról a hatszavas üzenetről, hogy „NO MIGRATION, NO GENDER, NO WAR!”. 

00:00 Bevezetés 
00:55 Lombkorona-sétány 
02:05 Brüsszeli szankciók okolása 
12:51 Publicus-kutatás 
22:28 A narratíva és a szavak ereje 
26:28 Macron és a prezidenciális rendszerek 
29:41 Orbán Twitter-posztja 
33:23 A forrás-sztori 
35:13 „NO MIGRATION, NO GENDER, NO WAR!” 
49:28 Puszi

SZEBB A PULYKA, MINT A PÁVA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.03.26.


A Sokat Megéltek Társaságában, melyben tag vagyok (nohiszen, szép kis társaság...) zömében politikával főként belpolitikával foglalkozunk.
Az ukrajnai sajnálatos események kapcsán merült fel a Demokratikus Koalíció elnökének neve...
Ha a történészek pár évtized múltán a rendszerváltás utáni időszakkal foglalkoznak majd, két szereplő megkerülhetetlen lesz.
Egyikük a magyar történelem egyik legkártékonyabb figurájaként kerül majd a történelemkönyvek lapjaira, a másik mint a kor talán legellentmondásosabb szereplője lesz ugyanitt - jobb esetben - fejezet, rosszabb esetben lábjegyzet.
Gyurcsány Ferenc hívei szemében maga a Messiás, ellenfelei körében a patás ördög megtestesülése, minden rossz oka és okozója, a nemzet ellensége, maga az Antikrisztus.
Előkelő társaságban kapott helyet a magyar politikai közbeszédben: Soros György és Vlagyimir Putyin között ül annál az asztalnál, ahol a magyar nép kiirtására szövetkeznek a Háttérhatalom megbízásából.
Már ezért is érdemes volt megszületnie.

Gyurcsány érdekes és ritka jelenség a magyar politikusok között, karizmatikus személyiség, aki képes embereket maga és ügye mellé állítani.
Okos és kitartó, ütésálló - emberfia annyit még nem kapott a magyar parlamentarizmus történetében, mint ő, és lám, ennek ellenére a politikusi pályán van - még sikertelenségei ellenére is sikeresen.
Annak a politikusi személyiségnek az archetípusa, akit vagy imádnak a választók, vagy gyűlölnek.
Elsőgenerációs értelmiségi léte ellenére az intellektuális értelmiséget képviseli.
Talán ezért is gyűlölik szívből a kisüstiben áztatott kenyér csócsálásán felcseperedett falusi ellenfelei éppúgy, mint az értelmiség jelentős része, melynek szembe kell néznie soha ki nem nyilvánított, de kétségtelen intellektuális fölényével.
Ebből adódik behozhatatlan hátránya is - a tiszta haszonelvűség mocsaras és büdös talaján vitézkedő, gátlástalan ellenfelével szemben a talajszint felett fél méterrel levitáló doktriner idealista csak a csillagok rendkívüli együttállása esetén győzhet - értendők ezen az amerikai zászló, az Európai Unió zászlaja, de lehet, még a kínai zászló és a Szpasszkaja torony csillagai is...

ITT A FRISS TANULMÁNY, MAGYARORSZÁG AZ EGYEDÜLI EU-TAGÁLLAM, AHOL STRUKTURÁLISAN SÉRÜL AZ AKADÉMIAI SZABADSÁG

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2023.03.27.


Az akadémiai szabadság helyzete lényegesen rosszabb Magyarországon, mint a többi EU-tagállamban – állapítja meg az EP felkérésére készült friss tanulmány, amelyet hétfőn mutatnak be a képviselő-testület kulturális és oktatási bizottságában.

Ebben az Oslói Egyetem kutatói leszögezik: bár minden uniós országban fenyegetik veszélyek az akadémiai szabadságot, Magyarország az egyetlen, ahol ennek strukturális megsértése tapasztalható.

A norvég szakértők alapvetően a tudományos szabadsággal kapcsolatos nyilvános viták áttekintéséből vonták le a következtetéseiket. Véleményük szerint a magyarországi helyzetről szóló diskurzus főként a közvetlen kormányzati beavatkozás egyedi eseteire összepontosít, anélkül, hogy egyenlő figyelmet szentelne az akadémiai szabadság általános romlásának és veszélyeztetettségének...


MAJTÉNYI LÁSZLÓ: AZ AUTOKRÁCIA SAJÁTOSSÁGA, HOGY ELBUTUL, EGYE KORLÁTOLTABBÁ VÁLIK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.03.26.


„Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a hazugságokkal operáló, állami, agyament média tisztességes embert meggyőzőn bármiről. Nagyon sokan egzisztenciális okból csinálnak úgy, mintha nem lenne problémájuk ezzel a hazugsággépezettel. A fideszes média egy acélkupolát borít több millió magyar állampolgárra, amelyen belül csak az állami propaganda és a bulvár jelenik meg” – így foglalta össze véleményét a köz- illetve állami médiáról, a sajtószabadságról a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, aki 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos, 2008–2009-ben az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke volt. A beszélgetésben a jogász arra reagált, hogy a napokban Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a szervezet brüsszeli képviseleti irodájának megnyitóján azt mondta, „a közmédia a hitelesség, a tényszerűség bázisa a magyar hírpiacon, hitvallása a folyamatos innováció, a fejlődés.”


„Minden autokráciában a modell hasonló, de vannak érdekes különbségek. A ’60-as években egy olajozottan működő, manipulációs gépezet volt, de a rendszerváltozás előtti két évben óriási változások történtek és akkor a Magyar Nemzet, a Magyar Rádió, és a televízió is elkezdett valódi, hivatásos újságírókkal működni. Kinevelődött egy olyan újságíró nemzedék, amelynek tagjai lassan most fejezik be a pályájukat vagy éppen az életüket” – fogalmazott Majtényi László. Etalonként említette meg Baló Györgyöt.

Szerinte a magyar társadalom fogja még jobb arcát mutatni, vannak fénytörések és emlékeztetett, a rendszerváltás idején a magyar társdalom tényleges színvonala felett teljesített és jobbnak látszott, mint amilyen volt, most pedig rosszabbnak látszik, mint amilyen a valóságban...

TRUMP RASSZIZMUST KIÁLTOTT, MERT HÁROM FEKETE ÜGYÉSZ EMELHET VÁDAT ELLENE, SZERINTE AZÉRT, MERT Ő FEHÉR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.03.26.


Egészen véletlenül mindhárom ügyész fekete, akik legnagyobb eséllyel vádat emelhetnek hamarosan Trump ellen. Trumpot ez arra indította, hogy “rasszizmust” emlegessen, ami azt jelenti, hogy a három fekete ügyész szerinte azért nyomoz és készül vádat emleni ellene, mert ő fehér. Egészen véletlenül a három fekete ügyész egyetlen más fehér ember ellen sem készül vádat emelni, akik nem fizettek le egy pornószínésznőt kampánypénzekből a hallgatásért, nem csaltak dollármilliárdokat hamis értékbecslésekkel és nem akarták meghamisítani az elnökválasztás eredményét Georgiában.

A rasszizmus ezzel szemben az, hogy Trump észrevette a három ügyész bőrszínét. Az rasszizmus, hogy egyáltalán érzékeli, kinek milyen a bőrszíne, és ehhez kapcsolja a tevékenységüket. Egy olyan embernek, aki nem rasszista, fel sem tűnik, észre sem veszi, hogy milyen a vele szemben álló ember bőrének a színe. Egy embert lát és fel sem tűnik neki a bőrszíne. Trump rasszizmusára jellemző, hogy az ügyészeket a bőrszínük alapján azonosítja, ez alapján ítéli meg, és magát a rasszizmus áldozatának nevezi, mert ő fehér. Miközben a kérdés az, hogy megsértette-e a törvényeket vagy nem.

Trump “boszorkányüldözésről” beszél, miközben a vádemelés még nem ítélet. Neki joga van a védekezésre a bíróság előtt, s majd az esküdtek mondják ki, hogy a bíróság előtt bemutatott vádak és bizonyítékok alapján bűnös vagy nem bűnös. Ha az ügyészek elegendő bizonyítékot szednek össze, akkor a vádemelésről is esküdtszék dönt, de ha a vádemelés megtörténik, akkor csupán egy lépés választja el Trumpot a börtöntől, mert bíróság elé kerül, ahol már a bizonyítékok és a törvény alapján könnyen elítélhetik. Ám ha nem bűnös, akkor megvédheti magát, és felmentik.

Trump egész életében hihetetlen pénzeket fizetett ki sztárügyvédeknek azért, hogy elkenjék az ügyeket, kifárasszák a nyomozásokat, ellennyomozásokat indítsanak, s lejárassák a nyomozókat, a rendőröket és az ügyészeket, akik ellene nyomoztak. Egész életében bűnözőként így úszta meg a börtönt, mert előbb-utóbb mindenki beleunt vagy belefáradt azokba az aljasságokba és trükkökbe, amiket előadott. Veszte az lehet, hogy elnök lett, ezzel felértékelődtek a bűncselekményei, és vannak ügyészek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy senki nem állhat a törvények felett. Még Trump sem.

Kétségtelen, hogy Trump embereire talált az ügyeiben nyomozó ügyészek személyében, akiket nem tud megvesztegetni, megzsarolni és megfélemlíteni, akik kitartanak abban, hogy nincsenek kétféle törvények Amerikában, mindenkire ugyanazok a törvények érvényesek, az egyszerű emberekre és a volt elnökre is. Jellemzően, mindhárom fekete ügyész alsóbb társadalmi osztályokból érkezett, akik nem olvadtak bele a gazdagok “kéz kezet mos” világába, nem simítják el az egy kasztba tatozók ügyeit, hanem a törvényekhez ragaszkodnak.

Trump hivatali ideje alatt tudatosan cserélte le a különféle szövetségi bírókat saját híveire, helyezett vallási fanatikus kultúrharcosokat a Legfelsőbb Bíróságba. Az ellene nyomozó ügyészeket viszont választották, nem politikusok nevezték ki őket, különösen nem Trump. Ez az amerikai demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere. Trump nem tudta megdönteni az elnökválasztást és nem tudta megdönteni az alkotmányos rendet, most pedig féltucat nyomozás zajlik ellene méghozzá adócsalásért, a pornószínésznő megvesztegetéséért, a választás elcsalására tett kísérletei, az államtitkokat tartalmazó dokumentumok ellopása és a Capitolium elleni támadás megszervezése és felbujtása miatt.

Ezek közül a legkisebb ügynek a Stormy Daniel pornószínésznő megvesztegetése miatt esedékes vádemelés számít, ami a leghamarabb bekövetkezhet. Trump előre bejelentette, hogy kedden letartóztatják és felszólította a híveit, hogy menjenek tüntetni és “vegyék vissza Amerikát”. Miközben egyértelmű, hogy nemcsak morálisan ítélhető el a pornószínésznővel folytatott afférja, majd a hallgatási pénz fizetése miatt, hanem bizonyított tény, hogy kétszeresen törvényt sértett, amiért börtön jár. Mindenki a január 6-i események ismétlődésétől tartott, de a vádemelés várat magára...

A NATO TÖRTÉNETÉBEN PÉLDÁTLAN LÉPÉST TEHETTEK MAGYARORSZÁG ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2023.03.27.


„Megkerüli” a magyar kormány blokkolását a NATO, és összehívja a NATO-Ukrajna közös tanácsot – olvashattuk a múlt héten. De hogyan hívhajták össze a testületet, ha Magyarország továbbra is blokkolja a döntést? A bizottsági ülést 2018 óta sikeresen blokkolta a kormány – mi változott azóta? Visszavontuk a vétót, vagy a szövetség vezetése úgy döntött, hogy ignorálja a magyar tiltakozást? Jogi lehetőség az utóbbira is van, de példátlan lépés lenne a NATO történetében.

Megerősítette a NATO főtitkára, hogy összehívják a külügyminiszteri szintű NATO-Ukrajna bizottságot – azt nem cáfolta, és meg sem erősítette, hogy a magyar kormány blokkolni próbálta ezt. Bár a NATO-alapszerződésekben nincs olyan előírás, hogy egy hasonló bizottsági megbeszélést csak minden tagország beleegyezésével lehet összehívni, mégis példátlan, hogy egy tagország ellenkezését figyelmen kívül hagyják.

Beleegyezett vagy nem?

Március 21-én Szijjártó Péter külügyminiszter egy közleményben azt írta, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt közölte vele, hogy „különböző okok miatt, amelyeknek részletezése nem az én tisztem, össze fogja hívni a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülését az április 4-én tartandó külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak.”

Ez a külügyminiszter állítása szerint annak ellenére történt, hogy a magyar kormány vétózta a bizottság összehívását (hasonlóan ahhoz, ahogy más, Ukrajnát és Oroszországot érintő ügyekben, például a Putyin háborús bűnök miatti körözéséről szóló közös Európai Uniós nyilatkozat ügyében járt el).

A NATO-Ukrajna-bizottság célja a katonai szövetség és Ukrajna együttműködésének egyeztetése, amely hosszú távon Ukrajna NATO-csatlakozásával érhet véget.

Szijjártó viszont hangsúlyozta, hogy „semmilyen érdemi integrációs közeledést a NATO vagy az Európai Unió irányába Ukrajna vonatkozásában mindaddig nem fogunk támogatni, amíg Ukrajnában helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség jogait.”...

SZIJJÁRTÓ PÉTER KEZD IGAZODNI AZ EU ÉS A NATO ÁLLÁSPONTJÁHOZ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.27.


Miközben Szijjártó Péter továbbra is több tiszteletet és kevesebb kritikát várna a Nyugattól, arról is beszélt, hogy az általuk javasolt béketerv nem jelenti azt, hogy Moszkva megtarthatná a nemrég elfoglalt ukrán területeket. Az orosz energiától való függés 2019-re újra elérte az 1990-es szintet – állítja Szelényi Zsuzsa egykori parlamenti képviselő, aki szerint Orbán nem oroszpárti, hanem egyszerűen Orbán-párti. Drezdában hamarosan ítélet születhet azoknak a német szélsőbalos aktivistáknak az ügyében, akik Budapesten részt vettek a kitörés napi támadásokban. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

A Nyugat kritikája a magyarországi demokrácia helyzetéről és egyéb kulturális kérdésekről akadályozza a magyar kormány együttműködését, különösen a NATO-t és Oroszországot érintő kérdésekben – emelte ki az Euronews Szijjártó Péter külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

A cikk szélsőjobboldali pártként jellemzi a Fidesztamelyet az EU vezetése autoriter rendszerépítéssel, az uniós pénzalapokkal való visszaéléssel és az Ukrajna ügyében egységes uniós politika megbontásával vádol. A szerző szerint évek óta igazi kardcsörtetés zajlik Budapest és Brüsszel között.

Szijjártó az AP-nek elmondta, hogy azért nem szavazták meg eddig a svédek és a finnek NATO-csatlakozási kérelmét a parlamentben, mert a képviselőknek elege van a nyugati kritikákból, abból, hogy beleszólnak a magyar belügyekbe. A külügyminiszer megjegyezte, szerinte roppant tiszteletlen a stockholmi és a helsinki politikai elit hozzáállása, ami elfogadhatatlan. Ugyan erre a hétre ígérik a kért ratifikálást, a svédek kérelmének elfogadásával kapcsolatban lebegtetett: "nehéz megmondani mikor szavazzák meg".

Az elemzés megjegyzi, hogy a széleskörben burjánzó korrupció és az intézmények kormányzati kontrollja is hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Parlament külön határozatot fogadott el Magyarországról, amelyet választási autokráciára épülő hibrid rezsimként jellemzett. Szkeptikusok szerint a ratifikáció késleltetése mögött leginkább az áll, hogy Orbán ekképp akar engedményeket kicsikarni Brüsszeltől.

A Euronews csak másodsorban idézte, hogy Szijjártó szerint az általuk javasolt béketerv nem jelenti azt, hogy Moszkva megtarthatná a nemrég elfoglalt ukrán területeket. Idézem a külügyminisztert: „Amikor a felek leülnek az asztalhoz és elkezdődnek a béketárgyalások, akkor nem feltétlenül ott lesznek meghúzva a határok, ahol épp a frontvonalak húzódnak. Mi ezt nagyon jól tudjuk már a saját történelmünkből."

Szelényi Zsuzsa külpolitikus, egykori parlamenti képviselő véleménycikket írt az Euronewsnak, amelyben amellett érvel, hogy Orbán saját érdekeinek érvényre juttatására használja ki az oroszok háborúját, azaz olyan stratégiát épített, amellyel Ukrajna uniós támogatását gyengíti. Szerinte Orbán nem oroszpárti, hanem egyszerűen Orbán-párti. Amikor 2008-ban az oroszok megtámadták Grúziát, még agresszornak nevezte előbbieket. Aztán úgy átalakította az ország energiapolitikáját, hogy 2019-re az orosz energiától való függés újra elérte –az 1990-es szintet. Szelényi úgy véli, az energiaválság Orbán veszte is lehet a nyomában járó inflációval. Mivel a kormányfő meg van győződve arról, hogy a Nyugat hanyatlik nem kötelezi el magát azon az oldalon, helyette inkább arra törekszik, hogy Közép-Kelet Európában legyen vezető szerepe. Ez a békehirdetés akár még be is jöhet neki, mert egyre több országban nő az elégedetlenség a háború elhúzódása miatt, amit most Orbán maximálisan igyekszik kihasználni, emellett pedig azzal is számol, hogyha Donald Trump nyeri a 2024-es választásokat, akkor ismét megváltozhatnak a játékszabályok.

Spiegel információi szerint hamarosan ítélet születik Drezdában azoknak a német szélsőbalos aktivistáknak az ügyében, akik nemcsak Németországban sebesítettek meg embereket, a magyar neonácik felvonulásán is megtámadtak neonáci tüntetőket. A 20 fős csoportból kilencen beismerték, hogy maguk is megsérültek amikor a magyar szélsőjobb képviselőit támadták meg Budapesten a kitörés napjának évfordulóján még februárban. Köztük van Johann G, azaz a Gucci névre hallgató szélsőbalos, aki 2020 óta bújkál a hatóságok elől és aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Tagesschautól a Die Weltig számos német sajtótermék ír arról Gulyás Gergely miniszter szavai alapján, hogy a magyar kormány a nemzetközi elfogatóparancs ellenére nem tartóztatná le Putyin elnököt háborús bűn elkövetése miatt. A hágai Nemzetközi Büntető Bíróságnak viszont az az álláspontja, hogy Magyarország aláírta az ún. római statútumot még 1999-ben, 2001-ben pedig ratifikálta és bírósági letétbe is helyezte. Tehát az minden kifogás ellenére kötelezi Magyarországot a statutum betartására.

Gennagyij Gudkov elűzött orosz parlamenti képviselő szerint Orbán gyakorlatilag semmivel nem ért egyet, ami Ukrajna érdekét szolgálná, viszont szerinte ő is azok között van, akit Putyin lefizetett – mondta a betiltott orosz ellenzéki rádió, az Echo Moszkvi külföldről közvetítő utódának podcastjában.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MEGSZÓLALT A CATL, FONTOS RÉSZLETEKET ÁRULTAK EL DEBRECENI AKKUMULÁTORGYÁRRÓL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.03.27.


Az ország történetének legnagyobb beruházását hajtja végre a kínai akkumulátorgyártó CATL Debrecenben, azonban a projekt nem aratott osztatlan sikert a közvéleményben. Számos kérdés merült fel a környezeti hatásokkal kapcsolatban és heves tiltakozás alakult ki a gyárral szemben. A cég egy háttérbeszélgetés keretében válaszolt az üzemmel kapcsolatos kérdésekre, ismertették a terveket, valamint a legfontosabb paramétereket 
a debreceni beruházásról.

Miért pont Magyarország? Miért pont Debrecen?
...

AKI ÉRT A KÜLÜGYEKHEZ, AZ NEM VALAMELYIK ELNÖKHÖZ, HANEM AMERIKÁHOZ KÖTŐDIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.03.26.


Savanyú a szőlő, hazugság a külügy minden szava, amiben semmi új és meglepő nincsen. Magyarországot nem azért nem hívták meg a világ demokrácia-csúcstalálkozójára, mert “Joe Biden nem szokta meghívni Donald Trump barátait”, mint ahogy a magyar külügyminisztérium állítja, hanem azért, mert a Magyarországon működő Orbán-rendszer alkotmányosan, teoretikusan bontotta le és számolta fel a demokráciát, tudatosan harcol a demokrácia ellen az egész világon, a demokráciát és a demokratikus jogállamokat tekinti legfőbb ellenségének, a diktatúrákat pedig a barátainak.

Ennek semmi köze nincs Donald Trumphoz, legfeljebb annyi, hogy Trump egy éppen olyan rasszista fasiszta bűnöző, mint Orbán és az őt kiszolgáló gazemberek, egyebek mellett a diplomácia tudományának és gyakorlatának megszégyenítője, a magyar külügy vezetője, a háborús bűnös, tömeggyilkos oroszok kitüntetett ügynöke, Питер Сийярто. A demokráciacsúcsra meghívott 121 ország vezetői között számosan vannak, akiknek felfogása több kérdésben eltér egymástól, akik nem ideológiai partnerei a jeenlegi amerikai kormányzatnak, de ez nem akadálya a meghívásuknak.

Olyan ország csak egy van a világon, amelynek legfőbb célkitűzése a liberális demokráciák elpusztítása és a demokráciának álcázott fasiszta diktatúrák bevezetése. Ez pedig Magyarország. Amerika Orbán fasiszta államán kívül csak a másik NATO-államot, Törökországot nem hívta meg, amely szintén szisztematikusan megszüntette a jogállamiság csíráját is, terroristának minősít mindenkit, aki nem ismeri el Erdogan török diktátor teljhatalmát. De még a török diktatúra sem közelíti meg az Orbán-rendszer bebetonozott antidemokratikus modelljét, amelyet nem lehet megszüntetni.

Szijjártó külügyes pribékjei úgy fogalmaztak, “Magyarország sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében nem ért egyet Biden elnök politikájával. Ezekben a kérdésekben Trump elnök úrral értünk egyet”. Ezzel olajat öntöttek a tűzre, élő példáját adták annak, hogy soha nem a tényekről és a lényegről beszélnek, hanem a fasiszta-náci propagandájukat szajkózzák, mint általában a diktatúrákban szokás. A hamarosan vád alá kerülő adócsaló, rasszista, perverz, a világot a népirtó oroszoknak adó, saját állama ellen puccsot szervező Trumpra amúgy is csak hülyék hivatkoznak.

A demokráciacsúcs nem ezekről szól, semmi köze a napi politikai ügyekhez, de az Orbán-rezsim ezt is az oroszpárti, homofób, rasszista és idegengyűlölő propagandára használja fel. Emellett azt a nevetséges “diplomáciai” hibát követik el, amely minden diplomáciai képzés első órájának tananyaga, hogy egy ország (különösen egy méreteinél, gazdasági erejénél fogva gyenge kis ország) soha nem avatkozhat be egy nagy ország belügyeibe, nem nyilváníthatja ki az ellenszenvét vagy a rokonszenvét egyik kormányzat vagy irányzat oldalán sem, hanem a mindenkori kormányzattal ápol jó kapcsolatot. Ilyen antidiplomatikus, suttyó, bunkó mentalitás csak a felcsúti disznóól mellett nevelkedett fasiszta diktátorok és gerinctelen kiszolgálóik sajtátja lehet.
*
Magyarországnak Amerikával kell jó kapcsolatokat ápolnia, nem egyik vagy másik párt és irányzat politikusaival, s a mindenkori amerikai kormányokkal való jó kapcsolat az érdeke. Demokratikus politikusok és rendszerek számára teljesen mindegy, hogy a másik demokratikus országban éppen kit választottak meg, s kik alkotják az ország demokratikus törvények által korlátozott kormányát és ki az ország elnöke, mert mindenki a demokratikus keretek között működik. Kivéve Magyarországot, amely nem demokratikus ország. Az orosz érdekeket szolgálja még Amerikával szemben is...

A ROSSZUL FELTETT KÉRDÉS: HOGYAN OLDJUK MEG A KONTEÓK „PROBLÉMÁJÁT”?

MÉRCE
Szerző: KUSTÁN MAGYARI ATTILA
2023.03.27.


Alufóliasapkás kamasz ül a szülei pincéjében, és QAnon-fórumot olvas a dark weben. Köztiszteletben álló EP-képviselő nyilatkozik nyugati mainstream lapnak az Északi Áramlat-2 felrobbantása mögötti orosz szálról. Mit szoktunk gondolni a közöttük levő különbségről?

Azt, hogy az előbbi bolond, az utóbbi pedig nem.

Az összeesküvés-elméletek kutatásának szempontjából azonban nem ilyen egyszerű a képlet. Az összeesküvés-elmélet fogalmát ugyanis a nyugati mainstream burok meglehetősen leszűkítette, az elmúlt évek alarmizmusa pedig gyakran éppen azt célozza meg, hogy ez a szűkös értelmezés hegemón maradjon, vagy legalábbis annak látszódjon.

Mi az összeesküvés-elmélet? Ha megnézzük a nyugati sajtót, akkor nagyjából bármi, amit nem a Megfelelő Országok Megfelelő Forrásai állítanak: azaz bármi, amit nem az euroatlanti blokk és a vele egymozgású partnerek (Japán, Dél-Korea, Ausztrália stb.), és a nem megfelelő színezetű kormányaik állítanak egy vélt összeesküvésről.

Ennek eklatáns példája a nemrég közzétett cikk a Pulitzer-díjas, amerikai, hajdanán Megfelelő újságíró, Seymour Hersh tollából, amelyben azt részletezi, hogy az Északi Áramlat-2-t hogyan robbantotta fel az Egyesült Államok vezetése. A magyar sajtó egy része ugyanis mindenféle megfontolás nélkül „összeesküvéselmélet-hívőnek” nevezi Hersh-t: nem Megfelelő Forrás, mivel a Megfelelő Ország Megfelelő Forrása ezt állítja róla. (Halkan emlékezzünk itt meg arról, hogy a maga idejében a Watergate-botrány kirobbantóit is összeesküvéselmélet-hívőknek tartották.)

A világ más pontjain természetesen hasonló a logika: összeesküvés-elmélet az, amit a Másik Fél Nem Megfelelő Forrása állít – ennyiben tehát akár az is kijelenthető, hogy

összeesküvés-elmélet alatt a közvélemény azt a konspiratív történetet érti, amelyben ő maga nem hisz.

Ez még mindig nem jelenti azt, hogy egyenlőségjelet tennénk különböző narratívák közé, ez nem cél. Az viszont feltűnő, hogy számos konteóval az elsődleges probléma, hogy megkérdőjelezi a popperi nyílt társadalom jellegét a Nyugatnak: ahogy Charles Pigden írja a Popper-kritikájában, a feltételezés, hogy a konteók babonák, önmagában babona, hiszen nincs arra okunk, hogy adott bizonyítékok mellett némely összeesküvés-elméletekben ne higyjünk csak azért, mert összeesküvés-elméletek.

Tekintsük meg, mit állít az összeesküvés-elmélet fogalmáról az Európai Bizottság vonatkozó honlapja. Ennek értelmében a szükséges elemek:

1. Egy állítólag titkos forgatókönyv
2. Összeesküvők csoportja
3. Az összeesküvés-elméletet látszólag alátámasztó »bizonyíték”«
4. Valótlanul azt sugalmazzák, hogy semmi sem történik véletlenül és nincsenek véletlen egybeesések; semmi sem az, aminek látszik, és minden mindennel összefügg
5. A világot jókra és rosszakra osztják szét
6. Bizonyos embereket vagy csoportokat hibáztatnak

Ismerős? Nekem például eszembe jut a rejtélyes kubai hangtámadás története. Az öt évvel ezelőtt kirobbanó sztori szerint amerikai és kanadai kormányhivatalnokok szándékos támadás áldozatai lettek Havannában, aminek következtében romlott a hallásuk, memóriazavaruk keletkezett vagy éppen hányingerük lett. A sajtó hónapokig vádolta a kubai vezetést (2. pont), hogy támadást indított (1. pont) hivatalnokok ellen, ezt pedig igyekeztek több módon is bizonyítani (3. pont). Azt állították, hogy összefüggés van egy titkos terv és a szimptómák között (4. pont), a közismerten gonosz „kommunista” Kuba, illetve természetesen Oroszország (5. és 6. pont) így támadta meg a diplomatákat. Azóta sincs bizonyíték arra, hogy szándékos támadás ért bárkit is – ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem állhat összeesküvés a háttérben.

Eszünkbe juthat az Európai Bizottság meghatározásáról az is, hogy Bill Gates esélyt lát arra, hogy a következő pandémia tervezett lesz, de az is, hogy a Twitteren működő orosz trolloknak nagy hatása lett volna a 2016-os amerikai választásra. Vagy emlékszünk még arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) európai politikai vezetőket hallgatott le a dán kormány segítségével? Két évvel ezelőtti összeesküvés-elmélet, nem a szépemlékű Szaniszló Ferenctől, ahogy a Cambridge Analytica-botrányról sem Drábik János számolt be először...

BUDAPESTI OLIMPIÁRA KÉSZÜL A KORMÁNY?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KUCZOGI JAKAB
2023.03.27.A Duna és a Puskás Aréna, az atlétikai centrum, a húszezres MVM Dome, a szegedi, tatabányai és győri többezres csarnok, valamint a felújított Hungexpo – milliárdos beruházások, amelyek megtérülése kérdéses, de beleillenek egy elképzelésbe. A Szabadon legújabb epizódjában a budapesti olimpia álmával foglalkozunk.


A 2017-s NOlimpia kampány és a visszavont pályázat után úgy tűnt, a budapesti olimipia lehetősége hosszú időre elfelejtődhet. Az elmúlt időszakban azonban több, kormánytól származó mondatból is következtethettünk arra, hogy a pályázat lehetősége fennáll.

Mit adna és mit venne el a rendezés? Hogyan térülhetne meg, egyáltalán pénzben nézzük-e a megtérülést?

A lehetséges rendezésről a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Gyulay Zsoltot, Dénes Ferenc sportközgazdászt, a NOlimpia kampány arcát, Fekete-Győr Andrást és Pogátsa Zoltán közgazdászt kérdeztük.

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS MAGYARORSZÁGON: „TEGYE FEL A KEZÉT, AKINEK ELVÁLTAK A SZÜLEI!”

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2023.03.27.


Több mint tíz éve kötelező családi életre nevelni a gyerekeket a magyar állami iskolákban, de a tanárok jó része erről még csak nem is hallott. Mennyit segít eligazodni a 21. század elejének viszonyai között Arany János 1851-es verse, a Családi kör?

„Tegye fel a kezét, akinek elváltak a szülei!” – ezzel az erős felütéssel indult az etikaóra az egyik budai általános iskola negyedik osztályában, és azzal a konklúzióval zárult, milyen szerencsés az a gyerek, aki teljes családban él. Egy másik órán ugyanebben az osztályban a nekik feltett kérdésre a gyerekek egymás szavába vágva sorolták, milyen feladataik vannak otthon az apukájuknak és milyenek az anyukájuknak. A legtöbb 10 éves szerint az apák feladata a munkahelyükön való helytállás. Az anyákra ezzel szemben – a gyerekek tapasztalatai szerint – végeláthatatlanul hosszú lista hárul, a mosogatástól a főzésen át a gyerekekről való gondoskodásig. Többnyire persze napi legalább 8 óra munka mellett. Ezen az órán nem esett szó arról, hogy ki a szerencsés.

A szóban forgó osztályban nem más zajlik, mint a Fidesz-kormány által 2012-ben a nemzeti alaptantervbe épített családi életre nevelés (CSÉN). A közoktatás részévé vált családórákkal a kormány részben arra a kihívásra igyekezett valamiféle választ adni, hogy Magyarországon „a gyermeket nevelő családok közel 30 százaléka, 537 ezer család egyszülős”. De a családórák távolról sem csak a jövő generációk szemléletformálását, valamint a demográfiai mutatók javítását szolgálják. A tavaly október 28-án a Magyar Közlönyben közzétett 2022. évi 1516-os számú kormányhatározat (59. oldaltól) értelmében a Fidesz „a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének megvalósítása céljából” is az oktatást használja titkos fegyverként. Legalábbis a kormány Európai Uniónak tett 2023-2024-es vállalásainak első tétele az, hogy kidolgozzák „a nők társadalmi és családi szerepével kapcsolatos oktatási programot”, amelynek segítségével a köznevelési intézményekben „családi életre és kapcsolati kultúrára” nevelik a diákságot. Ez a kormány szerint a nemi egyenjogúságért folytatott harc elsődleges eszköze – olyannyira, hogy a családi életre nevelés a 9 tételből álló akcióterv 2021-2022-es változatához képest két helyet előreugorva tört a lista élére, megelőzve a munka és magánélet összeegyeztethetőségének a beígért vizsgálatát, valamint a láthatatlan és fizetetlen munkaterhek csökkentésére irányuló szándékot. (Mellékszál, de a hazai és nemzetközi nőjogi szervezetek nem igazán lelkesednek az iránt, hogy a nőket és nekik szánt szerepeket a Fidesz szinte kizárólag a család kontextusában hajlandó vizsgálni.)

De vajon milyen eszköztárral igyekezett a magyar nők és férfiak egyenlőségét előmozdítani az iskolai családi életre nevelés az elmúlt tíz évben? Hogyan jelenik meg a NAT-ban kiemelt fejlesztési területként megjelenő kurrikulum az iskolák mindennapos gyakorlatában? Mi szerepel a kerettantervekben, és ahhoz képest mit és hogyan tanítanak a tanárok a családi életről? Milyen hatással lehet a gyerekek pszichés és szociális fejlődésére az iskolai családóra? Tudják-e egyáltalán a tanárok, hogy családórákat is kellene tartaniuk az iskolákban?
...

KÉT TŰZ KÖZÖTT A SZAKRENDELŐK: EGYRE TÖBB A LABORBEUTALÓ, DE ÁREMELÉS MIATT KEVESEBB VIZSGÁLATRA FUTJA

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.03.27.


Pénteken a főváros egyes szakrendelőiben már csak május 25-ére tudtak időpontot adni.


Két tűz közé szorultak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) viszont havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket...

NAPERŐMŰ-ÉPÍTÉS: SZÁZMILLIÓK REPÜLNEK MÉSZÁROSHOZ, DE ENGEDÉLYT SENKI SEM KAP

24.HU
Szerzők: K. KISS GERGELY, VITÉZ F. IBOLYA
2023.03.27.


Közel 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég, amelynek tavaly a vezetéképítést is engedélyezték. Méghozzá úgy, hogy Magyarországon 2021 óta nem lehet engedélyeztetni kereskedelmi célú napelemes erőműveket. Nemrég kiderült, hogy tovább csúszik a hálózati csatlakozás lehetősége – pedig rengeteg cég áll sorban, összesen másfél paksnyi kapacitás vár befogadásra.

Összesen 628 millió 714 ezer forinttal dobta meg az állam a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft.-t kísérleti fejlesztés jogcímen. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete alapján már tavaly decemberben megítélték a vissza nem térítendő támogatásként, illetve kamattámogatásként feltüntetett összeget a cégnek, ám a döntést csak nemrég jelentették az Európai Uniónak.

A projektcég jelenleg egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet épít a Mátrai Erőmű közelében lévő Halmajugra határában. A napelempark építését még az erőmű korábbi tulajdonosa, a német RWE kezdeményezte az onnan nem messze lévő bükkábrányival együtt. Az utóbbi, 22,6 MW kapacitású napelempark már 2018-ban elkészült, és a visontai erőművel együtt Mészáros kezébe került, aki aztán mindkettőt eladta az MVM Zrt.-nek. A több ezer háztartás áramellátását biztosító bükkábrányi létesítmény átadása idején annyit közöltek, hogy a projekt a Mátrai Erőmű tízéves megújulási programjának egyik első eleme, ami képes lesz átvezetni a vállalatot a karbonmentes gazdaságba.

Az új, hasonló teljesítményű naperőművet most megint a felcsúti milliárdos cége építi egy olyan területen, amelyet az MVM-től bérel. A halmajugrai erőmű pontos költségei nem ismertek. Annyit tudni, hogy a kivitelező projektcég a Status Energy Magántőkealap tulajdonolta, vagyonkezeléssel és ingatlanforgalmazással foglalkozó Status HFP Project Kft. leányvállalata. A Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft. a legutóbbi beszámolója szerint árbevétellel nélkül és 11,5 millió forintos veszteséggel zárta a 2021-es évet. A cég ugyanakkor már 6,58 milliárd forintnyi befektetett eszközzel rendelkezett, teljes, 9,12 milliárdot kitevő eszközállománya mellett. Kötelezettségei 8,8 milliárd forintra rúgtak 2021 végén, ebből bő 5,7 milliárd a Status Energy tőkealappal szembeni, 2027-ben lejáró kötelezettség, és a hitelbiztosítéki nyilvántartásból az látszik, hogy az OTP is szerepet vállalt a finanszírozásban, hasonló nagyságú jelzálogot jegyeztetett be.

Tavaly novemberben a hvg.hu arról értesült, hogy a kft. megkapta az engedélyt egy 132 kilovoltos vezeték megépítésére is, mely az országos hálózatba táplálja majd be a naperőműben megtermelt villamos energiát. Erre jött rá most az állami támogatás...

„HA KUTYAKÉNT KEZELJÜK A NŐT, ÉVI 150-ET FOG FIZETNI!” – ÍGY ZAJLOTT SCHADL ÉS GAZDI LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.03.27.


2021. áprilisi idézet következik. Beszélők: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, és R. Róbert, Schadl barátja és esküvői tanúja, akire következetesen Gazdiként hivatkozik. A téma egy iskolákat működtető alapítvány, és a mögötte álló cég, a telefonbeszélgetés körülbelül így zajlott:

Gazdi: Véleményed szerint mennyi pénz van benne? Olyan buta emberek csinálják, Gyuri, én nem bántok meg senkit.
Schadl: Nekünk ha van belőle egy évi százötven, én annak nagyon örülnék.
Gazdi: Ha kutyaként kezeljük a nőt? És beállítjuk a sorba?
Schadl: Igen.
Gazdi: Hát évi százötven az úgy megjön, hogy soha nem mész oda. Csak fenyegető sms-t írsz.

Egy koordinált letartóztatás

Schadl Györgyöt 2021. november 5-én, 13.38-kor állították meg a készenléti rendőrök a ferihegyi repülőtér előtt, amikor Dubajba készült a feleségével. Nem sokkal később, 15.20-kor rendőrök jelentek meg egy Budapest belvárosában lévő szállodánál, ahol információik szerint R. Róbert, Schadl „gazdája” lakott.

A rendőrök a szálloda előtt várakoztak, amikor megláttak egy Gazdira hasonlító férfit, igazoltatták, és kiderült, hogy Gazdi lakótársa, Sz. Gábor volt az. Ő először tagadta, hogy ismerné Gazdit, de mikor a rendőrök azt kérték, vezesse fel őket a szállodában bérelt szobájába, a liftben elismerte, hogy együtt laknak. A közös lakosztályuk az ötödik emeleten a liftből nyílt, érkezésükkor Gazdi az asztalnál ült. (A kihallgatáson később Gazdi azt vallotta: akkor már nyolc éve lakott szállodában.)...


PALÓCZ ÉVA: AZ EGY SZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓNÁL IS FOLYAMATOSAN EMELKEDNEK AZ ÁRAK, CSAK LASSABBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.03.27.


A fogyasztó nem statisztikai adatokkal kel vagy fekszik, ő kimegy a piacra és látja, hogy amit vesz, annak az ára megint magasabb, mint a múlt hónapban volt – mondta a Hírklikknek Palócz Éva közgazdász. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint lehet, hogy már csak lassabban emelkedett, mint korábban, de ő nem ezt fogja érzékelni, hanem csak azt, hogy megint drágább. Az egyszámjegyű infláció nem azért lesz, mert kiadták az utasítást rá, és majd csak decemberben realizálódhat – tette hozzá.


„Egyáltalán nem jelent optimizmust, ami most van, mert a jelenlegi inflációs mutató azt jelzi, hogy még 2023-ban is tovább fognak emelkedni az árak, de egyrészt nem olyan ütemben, mint 2022-ben, különösen tavaly, a második félévben, amikor volt olyan hónap, hogy hirtelen négy százalékos volt az emelkedés egyik hónapról a másikra, ami borzasztóan sok volt.”

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint ez már valószínűleg nem fog megismétlődni, hiszen a vaj ára nem kétszereződhet meg még egyszer, és a tojásé sem lehet 200 forint. Egy kicsit azonban még emelkednek az árak, csak lassabban. Mint mondta, többféle inflációs mutató van, ami nagyon gyakran félreértésre adhat okot. A legfontosabb mutató, amit szoktunk nézni, az az év/év mutató, ami azt jelzi, hogy mondjuk az idén márciusban mennyivel haladják meg a fogyasztói árak az előző márciusiakat. Nyilván ez egy hosszú folyamat eredménye, hiszen közben már eltelt 12 hónap, ami alatt így vagy úgy változtak az árak. Ebben a tizenkét havi, illetve év/év, vagy most a március/március mutatóban benne van mindaz az áremelkedés, ami az előző évben, az előző tizenkét hónapban történt. A másik mutató, a szintén gyakran használt hó/hó, amikor azt nézzük, hogy márciusban mennyivel voltak magasabbak az árak, mint februárban. A kettő nyilván összefügg, hiszen a 12 havi mutató is úgy áll össze, hogy a havi egyes kis lépéseket nézzük tizenkétszer – magyarázta Palócz Éva...

BALATONI NYARALÁS 2023: MÉG HÚZÓSABBNAK ÍGÉRKEZIK A LÁNGOS ÁRA AZ IDEI SZEZONBAN

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2023.03.27.


A badacsonyi hajóállomás környékén működő Badacsony Bisztró két hete nyitott meg a téli szünet után. Frissített étlapja online is elérhető, amely alapján tavaly nyár óta lángosai jellemzően 25-45 százalék körül drágultak:

- a sima 650 forint helyett 950 lett (+46 százalék)

- a sajtos 990 forint helyett 1350 (+36 százalék)

- a sajtos-tejfölös 1250 forint helyett 1550 (+24 százalék)

A badacsonyi vendéglátóhely kifejezetten olcsónak számít a Balatonnál: egy tavalyi körkép alapján 30-ból csak kettő helyen volt a sima lángos 800 forintnál olcsóbb.

Bár a Badacsony Bisztró tulajdonosa bízik abban, hogy idén nem fog már emelni, elképzelhetőnek tartja, hogy további 10 százalékkal drágulnak a nyári szezonig. “Ha tudok, megmaradok ezeknél az áraknál, de ez nem rajtam múlik” – mondta.

Ez a bizonytalanság általános az általam megkérdezett öt balatoni lángososnál. A Badacsony Bisztróval ellentétben a balatoni büfék többsége még nem nyitott ki, és a gyorsan változó környezetben nem is tudják pontosan megmondani, hogy milyen árakkal terveznek.

Az alapanyagok áremelkedése mellett ugyanis az árak függenek:

 az energiaárak és a bérleti díjak változásától

- a kisebb büféknél a hatósági árak esetleges kivezetésétől (a nagyobb egységeket ez nem érinti, mert a nagykereskedelmi árakra nem vonatkozik az árstop)...

RÓNA PÉTER: EGY NYUGATI DEMOKRÁCIÁBAN A TÁRSADALOM DIKTÁL A HATALOMNAK, ÉS NEM FORDÍTVA

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.03.27.


Magyarországnak nincs a szó valódi értelmében elfogadott alkotmánya, hozzáteszem sosem volt, még a ’49-es sem – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Róna Péter közgazdász, az oxfordi egyetem tanára. Egy alkotmány megbízást jelent a társadalom részéről a hatalomnak, és arról szól, hogy a hatalmat hogyan lehet a társadalom jóváhagyásával, beleegyezésével megszerezni, miként lehet gyakorolni, milyen intézményrendszert lehet építeni, milyen hatáskörökkel, és mi az, amivel a hatalom nem foglalkozhat. Mint mondta, az Alkotmányt nem véletlenül nevezte át Alapörvénynek a Fidesz. A ’49-es Alkotmány és most az Alaptörvény is a társadalom bevonása nélkül jött létre. Ennek az érvényesítéséhez pedig szükség van társadalmi megállapodásra, ezt nem lehet hatalmi eszközzel ráoktrojálni a társadalomra.


Azzal nem érdemes foglalkozni, mit mond a Fidesz, mert folyamatosan hazudik, Magyarországon nem zajlott le semmiféle társadalmi folyamat az alkotmányozással kapcsolatban és az Alkotmány ide vonatkozó bejegyzése is kimondja, hogy az alkotmányozásról népszavazást nem lehet rendezni – mutatott rá Róna Péter. „Tehát a társadalomnak nincs joga beleszólni, hogy mit tartalmaz. Ez az Alaptörvény éppen olyan törvény, mint a többi 42 kétharmados törvény, amelyet be kell tartani, de ez nem Alkotmány. Az Alkotmány attól válik Alkotmánnyá, hogy társadalmi konszenzuson alapul.”

Igaz, a Fidesz kétharmados felhatalmazást kapott arra, hogy kormányozzon, és igaza van abban, hogy a döntései legitimek, de attól még ez a dokumentum nem Alkotmány. „Joga van meghozni 43 kétharmados törvényt, beleértve az Alaptörvényt, és ezzel kormányozni, de ez életveszélyes helyzet. Az, hogy van politikai felhatalmazás a kormányzásra, nem jelenti azt, hogy a kormányzás alkotmányszerű.”...

A NAP IS CSAK RÁ SÜT: SZÁZMILLIÓK REPÜLNEK MÉSZÁROSHOZ – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.27.


Közel 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég


Magyarországon 2021 óta nem lehet engedélyeztetni kereskedelmi célú napelemes erőműveket.

40 évig robbanthatnak a Recsk melletti bányában

Kevés bánya üzemelhet Magyarországon olyan közel a lakóházakhoz, mint a fideszes Kósa Lajos ügyvédjéhez köthető cég által frissen megkezdett recski beruházás. A népnyelvben csak „Trükkösnek” nevezett polgármester adóbevételt és munkahelyeket remél.

Az ügyészséghez került át Orbán Viktor toszkánai kiruccanásának ügye

Hadházy Ákos feljelentését hatáskör hiánya miatt helyezték át az ügyészséghez.

Schadl Györgynek tavaly lejárt a hét évre szóló megbízása

De nem vették el a végrehajtói engedélyét. Másoknak meg de.

Független polgármesterek nyertek két település időközi választásain

A Veszprém megyei Nórápban mind a négy helyre független jelölt került a testületbe is.

Hatalmas az izgalom a türkmén parlamenti választáson

A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot 16 éve irányítja a Berdimuhamedow család. És nem lehet ellenzéki jelöltekre szavazni…

A védelmi miniszter kirúgása után tízezrek tüntettek Izraelben

Netanjahu azért menesztette védelmi miniszterét, mert szembement a vitatott bírósági reformmal.

Svédország a soros

“Ha igaza van Orbán politikai igazgatónak, a szuverén országoknak nincs joguk véleményezni egymás belügyeit, s a fideszes kormány sem vetemedett soha arra, hogy sértő módon beszéljen más országok, nemzetközi szervezetek vezetőiről.”

Milliárdok érkeznek Brüsszelből – a magyar kormányt megkerülve

A pénzt az Ökotárs Alapítvány több másik civil szervezettel osztja szét a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam mellett elkötelezett civil szervezetek közt. Megvan a következő bűnbak?

A gyűlöltetés, avagy Orbán Viktor, a legjobb tanítvány

»Kiváló katona. Úgy harcol, mintha elhinné saját hadijelentéseit«.”

“Az autokrácia sajátossága, hogy elbutul, egye korlátoltabbá válik”

„Komolyan memorizálnom kellett több olvasás után is azt az interjút. Van, amikor egy szövegnek az abszurditása eléri azt a szintet, amikor nem a hosszúsága okozza a problémát, hanem a képtelensége miatt az elme nem fogadja be a szöveget. Azt állítani, hogy a közmédia az etalonja a tényszerűségnek és a hitelességnek, ehhez vastag bőr kell.” (Majtényi László)

Volt népszabadságos lett az Integritás Hatóság kommunikációs igazgatója

Mehlhoffer Tamás felel ezentúl a négy hónapja alakult intézmény sajtókapcsolataiért, kommunikációs felületeinek kialakításáért, működtetéséért és edukációs kampányaiért.

A Népszabadság bezárása jutott az eszébe a Fidesz alelnökének a 33 évvel ezelőtti első szabad választásról

A lap a rendszerváltás előtt valóban a pártállam szócsöve volt, ugyanakkor arról Kubatov megfeledkezett, hogy a Népszabadság 2016-os bezárásáig volt huszonhat olyan év, amikor a napilap valódi, sokszor a baloldallal is kritikus sajtótermékként működött.

Nem engedték Szijjártó Péter kényes mondatait adásba Hollandiában?

Az eredeti felvétel hiányában azt nem lehet megítélni, ebben az esetben mi is történt pontosan.