2018. november 24., szombat

ORBÁN VIKTOR NEM HAGYJA AZ ÚT SZÉLÉN KORRUPT ÉS POPULISTA BARÁTAIT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.11.24.


Nem kell aggódniuk a világ korrupt és saját népüket hülyítő politikai vezetőinek, ugyanis, ha egyszer már lapogatták Orbán Viktor hátát, akkor bízhatnak abban, hogy szükség esetén menedéket kapnak a magyar kormányfőtől. A Gruevszki-botrány egyértelművé tette a világ számára, hogy Orbán egyedül azokon segít, akik megmentésétől hasznot remél. Az is világosan kirajzolódik a volt macedón miniszterelnök sztorijából, hogy Orbán Viktornak is van főnöke, akit úgy hívnak: Vlagyimir Putyin.

Úgy is mondhatnánk, hogy az orosz elnök a magyar miniszterelnökkel végeztette el a piszkos munkát. Ez lehet, hogy durván hangzik, és kézzelfogható bizonyíték nincs is rá, de leginkább az orosz elnöknek állt érdekében kimentenie Nikola Gruevszkit Macedóniából, és egy olyan ország védelme alá helyezni, ahonnan kevés esélye lehet a balkáni ország kormányának visszaszerezni a hazájában jogerősen elítélt politikust.

Ezt körülbelül úgy kell értelmeznünk, hogy tök jó, ha más országokban jogerősen elítélt politikusok tömegesen jelentkeznek majd nálunk menedékjogért.

Komoly kockázatot vállalt ugyanis a magyar külügy azzal, hogy diplomaták közreműködésével lényegében kicsempészték az országból az egykori macedón kormányfőt, a kormányzati kommunikációs gépezetnek pedig turbó fokozatban kellett az ostobaságokat gyártania annak érdekében, hogy legalább a Fidesz szavazói elhiggyék: jogilag minden rendben volt, amikor kimenekítették a korrupcióért elítélt politikust...

A CEU ELŰZÉSE A HITLERI NÉMETORSZÁGOT IDÉZI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.24.


Orbán Viktor Bécsbe űzi Budapestről a CEU-t, a világ egyik legjobb egyetemét, mert a szabadság szellemiségét képviseli, a szabadság levegőjét árasztja. Magyarország teljhatalmú és korlátlan ura nem tűr semmit, ami független és szabad, ami nem tőle függ, és ahol a gondolat és a vélemény szabadságát nem korlátozzák.

Orbán nem tűri az egyéni és polgári jogokat, az emberséget, a toleranciát, a diszkriminációmentességet, a szolidaritást, a hatalomtól független szabad polgárt és civil társadalmat. Nem tűri a tudás hatalmát, nem tűri az oktatás, a kultúra, a tudomány szabadságát, mert minden ember lelke, gondolata és szíve fölött hatalmat akar gyakorolni. Vele maga a Sátán szállta meg Magyarországot.

Náci propagandával üldözte el az országból Soros György egyetemét. Antiszemita gyűlölet, kisebbrendűségi érzés, frusztráció, skizofrén paranoia áll Magyarország orbáni megszállása mögött

Orbán a legaljasabb módszerekkel űzte el a CEU-t. Sunyi, férfiatlan, hazug módon. Teljesíthetetlennek szánt feltételt szabott egy CEU-ra szabott törvényben, és amikor a CEU ezt teljesítette, letagadja, nem vesz róla tudomást. Saját aljas törvényét sem tartja be. Goebbels-i propagandát folytat. A CEU ügye mutatja leginkább, hogy Magyarországon nincs jog, csak egy zsarnok akarata.

A CEU távozása után Budapest nem lesz ugyanaz, ami volt. Elveszíti világvárosi jellegét, elhagyja a szabadság megmaradt levegője. Marad helyette a fullasztó légkör, a sötétség, a bezárkózás, a butaság, az egyre erősebb elnyomás, és az egyre nyíltabbá váló diktatúra. Mint amikor a testet elhagyja a lélek. Jön a lassú halál...

A BESZÉLŐ NÉV

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.11.24.


...A csúti beteg, a falusi szájszélnyalogató futballista nevét én például még soha nem írtam le, amíg a Rádióban beszéltem, soha nem mondtam ki, egyszerűen azért, mert az illető nevének bárhol való megjelenítése bepiszkolná azt a felületet, ahová rátenném (még mielőtt valaki gyanakodni kezdene, hogy valamiféle fetisiszta vagyok, ez részemről egyszerűen a mélységes undor és megvetés kifejezése). Van egy olyan gyanúm, hogy a gúnynevek variációs mennyiségének növekedése fordítottan arányos az illető megbecsültségével.
Azt én tudom, hogy akiről itt szó van, az egy iszonyatosan buta ember (még mindig elég kevesen tudjuk, még mindig sok értelmesnek tekinthető tojásfejű van, aki fejcsóválva közli, hogy az illető tehetséges és agyafúrt, nem antiszemita, nem diktátor, csak hát... nix, nincs csakhát, összefoglaló tulajdonságként nyugodtan megállapodhatunk a baromi butaságban, amennyiben képesek vagyunk felfogni, hogy egy nem buta ember például képtelen a gonoszságra, a gyűlöletre, a kártékonyságra, a mások megalázására és így tovább, minthogy az "okos" fogalma nem elsősorban adathalmazok használatára való képességet jelent, hanem mindenekelőtt az emberre jellemző viselkedési, erkölcsi kategória, a másokhoz és a környező világhoz való pozitív alkalmazkodóképesség megnyilvánulása, annak tudomásulvétele, hogy a saját szabadsága egy másik ember szabadságának a pereméig terjed). Egyszóval tudom én, hogy ez a baromfiszaros udvaron szocializálódott, nagyon szűk korlátok közé szorított köztörvényes kislétszámú nem lát ki a saját rögeszméinek a hulladékai alól, de vajon hallotta-e már, hogy a saját jellemtelen seggnyalóin kívül nincs írástudó, aki ne valamilyen gúnynéven emlegetné? És ha hallotta, vajon képes-e felfogni, hogy ez nem a befogadás és elismerés jele?
Nem hiszem. Ha ezt itt elolvasná, egy szót sem értene. Ha ebből itt fenn valami megérintené, akkor az volna, amire a képességei egy valamirevaló országban predesztinálhatnák: mosodai alkalmazott egy harmadosztályú futballklubban, akinek szabad belépése van az öltözőkbe, és a pálya széléről bármelyik hazai meccset végignézheti.
Arra sajnos nem telne, ha a csapat messzebbre utazik. Arról majd másnap az újságból.

MOSZKVÁNAK ADTUK KI A FEGYVERKERESKEDŐKET, BRUTÁLIS SZEKUSOK A VIDI-STADIONBAN - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.11.24.


Két éve, 2016. november 9-én egy titkos akcióban elfogták két orosz fegyverkereskedőt egy tököli fegyverraktárnál. Az oroszok egy mexikói drogkartellnek akartak eladni nagyrészt a magyar honvédségtől származó fegyvereket. Az üzlet csali volt, valójában az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) csalta csapdába az oroszokat. Súlyos börtönbüntetés várt volna rájuk az Egyesült Államokban, de az amerikaiak hiába kérték kiadatásukat a magyar államtól. Az Orbán-kormány ugyanis végül Oroszországnak adta át őket. A szokásos eljárás keretében folyt a kiadatás, mind a két ország (USA, Oroszország) kérte az említett személyek kiadását, Magyarország az állampolgárság szerinti országnak adta ki őket, erről az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultáltunk – közölte a döntésről az IM.

Index: brutális biztonságiak a Vidi stadionavatóján

Nem az előírásoknak megfelelően öltözött, beazonosíthatlan biztonsági cég emberei ütötték az újpesti nézőket a Vidi FC szerdai stadionavató-mérkőzésén, az esetről videó készült. Szerdán a Vidi FC-Újpest (1-0) meccsel nyitották meg a végre valahára elkészült új székesfehérvári stadiont. A nettó 14,6 milliárdból épített létesítmény igazán 21. századi benyomást kelt, ellentétben a mérkőzésen alkalmazott biztonsági szolgálat vendégszektorban tapasztalt fellépésével. A tömeges dulakodásból nehéz kivenni, pontosan mi történt, de az egészen biztos, hogy a rendezőként fellépő, egységes kinézetű csoport tagjai az MLSZ Biztonsági Szabályzatát megsértve nem viseltek megkülönböztető mellényt (sem). A csoport fekete bomberdzsekiből, fekete gyakorlónadrágból és fekete beretsapkából álló egyenöltözéke a vállra varrt nemzeti színű jelvénnyel leginkább egy rendvédelmi szerv egyenruhájára emlékeztet, csak a kabát hátán lévő Sec.-felirat árulja el, hogy biztonságiakról lehet szó. Az Index által közölt videóból származó 15 másodperces részletben meglehetősen sok ütést kerül kiosztásra a biztonságiak részéről, látszólag kevéssé indokoltan.

24: Aston Martinja miatt bukta Lisszabont a diplomata

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden azonnali hatállyal kirúgta a diplomáciai testület tagjai közül Perényi Jánost, Magyarország korábbi bécsi nagykövetét. A döntés azután született meg, hogy egy osztrák lap felfotózta azt a diplomatarendszámmal felszerelt sportkocsit, amivel állítólag Perényi közlekedett az osztrák fővárosban. A 80 millió forintot érő Aston Martint a magyar képviselet parkolójában kapták lencsevégre. Perényi János a magyar diplomácia régi motorosa. Már az Antall-kormány idején, 1990 és 1992 között a bécsi magyar nagykövetség munkatársa volt, később Strasbourgban és Marokkóban állomásoztatták. A diplomata fia, Perényi Zsigmond 2014-ben Lázár János miniszterelnökségi helyettes államtitkára (és vadásztársa) lett. Röviddel a fiú kinevezése után Perényi Jánost visszahívták Marokkóból, és megkapta a bécsi nagyköveti akkreditációt, jóllehet a külügynek már volt jelöltje a posztra. Mandátuma augusztus 15-én járt le. A 24.hu információja szerint Perényi hamarosan újabb megbízást kapott volna a külügytől: Portugáliában lett volna nagykövet. Jelenleg az úgynevezett felkészülési időszakát töltötte, lisszaboni kinevezésére azonban a történtek miatt már nem kerülhet sor. Úgy tudjuk, hogy az angol gyártmányú luxusautóra Perényi nagyköveti időszakában adták ki a diplomatarendszámot.

24: Mészáros-közelben Simicska volt reklámcége is

Vörös József ügyvéd tulajdonába került az Euro Publicity Kft. közterületi reklámozással foglalkozó cég, amely korábban Simicska Lajos tulajdonában állt évekig. A reklámcég minden bizonnyal jól jön majd a Fidesznek a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választás előtt. A cégadatok szerint Vörös november 8-án vette át a céget Nyerges Zsolt üzletembertől, akihez még nyáron került át korábbi üzlettársa, Simicska teljes cégbirodalma. Emlékezetes, hogy az Orbán Viktor kormányfővel kibékíthetetlenül összevesző Simicska Lajos az áprilisi országgyűlési választás után döntött úgy, hogy végleg visszavonul és eladja Nyergesnek jóformán összes üzleti érdekeltségét. Vörös József Mészárost képviselte egy földvásárlási árverésen, továbbá jogi képviselője a miniszterelnök által alapított, és Mészáros által vezetett alapítványnak, ami a felcsúti Puskás Akadémiát üzemelteti.

24: Bige László oligarchaleszámolás áldozata

Öt év börtön is lehet a vége olyan súlyú bűncselekménynek, amelynek gyanújával a múlt héten megszállták a hatóságok Bige László műtrágyakirály szolnoki gyárát. A rendőrség és a katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult ki. Az eset nemcsak a nagyszabású hatósági akció miatt keltett feltűnést, hanem mert az ország egyik leggazdagabb vállalkozójáról van szó. A portál forrásai azonban a veszélyes hulladék elhelyezése helyett inkább arra tippeltek, hogy megérett az idő Bige műtrágyagyártó-királyságának átadására. Környezetvédelmi indokot, ürügyet simán lehet találni, az üzem az egykori Tiszai Vegyiművek területén működik, ott pedig a múlt század közepe óta vegyi anyagokkal dolgoztak. A 24 emlékeztet rá, hogy élet-halál harcot vív egymással a Bige-Csányi-Babis hármas a műtrágyapiacon, ez derült ki már a korábbi híradásokból is. Andrej Babis cseh kormányfő/nagyvállalkozó az IKR-rel betette a lábát a magyar agrárpiacra rendszerintegrátorként, azaz a gazdálkodók alapanyag-ellátójaként, Csányi pedig a KITE Zrt.-n keresztül a legnagyobb hazai integrátor. Ugyan kézenfekvő lenne, hogy a két magyar milliárdos összezárjon Babis előtt, de Csányi és Bige már vagy egy évtizede ádáz ellenségekké váltak...

A CORBYNIZMUS RÖVID TÖRTÉNETE ÉS PROGRAMJA II. - AZ ÚJ ÁLLAM KERETEI

MÉRCE
Szerző: SIPOS BALÁZS
2018.11.24.


A 2008-as válság súlyos iróniája, hogy pusztán a neoliberalizmuson belüli krízisként jelent meg a nyilvánosságban, nem pedig magának a neoliberalizmusnak a kríziseként. Hogy ez így történt, nem a jobboldali pártok bűne (vagy érdeme). Nem is csak a pénzügyi szektor lobbijának a követkeménye. Nem is csak azt jelzi, micsoda véleményformáló ereje van a balliberális és a konzervatív sajtónak, a válságot magyarázó közgazdászok, nemzetközi szervezetek, pénzügyőrök „szakértelmének”. Azt mutatja, hogy a neoliberalizmus harminc év alatt habitualizálódott. Mint domináns ideológia, megszűri, mi kerülhet a politikai tudattalanból a politikai köztudatba. Mint common sense, előre körvonalazza, milyen keretek közt lehet értelmezni a gazdasági folyamatokat. Mint morális alapállás, letiltja a méltányosságot alapul vevő kezelési módokat. Mint életmód, azokat is ellenérdekeltté teszi az alternatív magyarázatokban, akik a rezsim kárvallotjai.

Ezt a hegemóniát repesztette be a corbynizmus:...

CSAK NÉHÁNY EZREN VOLTAK, DE AZT MEGÉRTETTÉK, HOGY EGYETLEN ESÉLY MARADT A RENDSZERREL SZEMBEN

444
Szerző: plankog
2018.11.24.


Több ezren tüntettek Budapesten szombaton a CEU kormányzati elüldözése miatt, illetve a tudomány és az oktatás szabadságáért. Az elmúlt hetekben tartottak több CEU-ügyi tüntetést, azokat jellemzően pártok rendezték, de egyértelműen a mostani, civil szervezetek által összehozott tiltakozás sikerült a legerősebbre.

Ez persze messze nem jelent a tavaly tavaszi, több tízezres tüntetésekhez hasonló erejű eseményt. Egyszerűen csak azt, hogy néhány ezer embernek egy kicsit már sok volt az elmúlt néhány hét termése
a CEU-tól

- a Corvinus „átalakításán” át

- a társadalmi nemek szak betiltásán keresztül

- a Gruevszki-ügyig

- vagy éppen a túlórák 400 órára növelésének tervéig,..

ÍGY URBANIZÁLÓDOTT MAGYARORSZÁG AZ ELMÚLT 250 ÉVBEN - MEGMUTATJUK, HOGYAN NÖVEKEDTEK A MEGYESZÉKHELYEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.11.23.


Kétszázötven év jelentős idő egy település történetében. Egyes városok ennyi idő alatt méretben és lakosságszámban is hatalmasat fejlődnek, másoknál ez a növekedés lassabb tempójú. Az Atlo Team új térképein azt lehet összehasonlítani, hogy a magyar megyeszékhelyek beépítettsége és lakosságszáma hogyan alakult az 1780-as évektől napjainkig.

A legutóbbi, Budapest temetőinek történetét feldolgozó anyagunk után most a fővároson kívül más városok történetével is foglalkozunk. A Növekvő városok nevű vizualizációnkkal ezúttal azt mutatjuk be, hogy az elmúlt kétszázötven évben hogyan változtak meg Magyarország megyeszékhelyeinek beépített részei illetve, hogy mekkoráról mekkorára nőtt a lakosságszámuk. Mindezt egyszerűen és közérthetően. Csak egy csúszkát kell jobbra-balra húzni az egerünkkel, vagy mobilon a hüvelykujjunkkal...

NEGYVEN ÉVE ELŐSZÖR NEM NŐTT A DEMOKRÁCIÁK SZÁMA A VILÁGON

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.11.24.


- Választás szabadság nélkül: ez lett Magyarországból

- A Göteborgi Egyetem 3000 szakértő segítségével kutatta a demokrácia állapotát a Földön
- Magyarország negatív példa, de még mindig a bolygó boldogabbik felén élünk

A göteborgi székhelyű V-Dem 3000 tudós és országszakértő segítségségével vizsgálta a demokrácia helyzetét a világon. A nagy ívű tanulmány megállapítja: minden ellenkező híreszteléssel szemben a demokrácia továbbra sincs igazán rossz helyzetben a világon, hiszen a demokratikus berendezkedésben élő emberek száma továbbra is közel van a világrekordhoz. A demokrácia „népszerűsége” tehát nem csökkent érdemben az elmúlt években.

Vannak viszont aggasztó jelek. Például 1979 óta 2018 az első olyan év, amikor nem lett több országból demokrácia, mint amennyi állam elvesztette ezt a státuszt: idén 24 országban harcolták ki a demokráciát, és ugyanennyien csúsztak vissza az önkényuralom valamely puhább vagy keményebb fajtájába. A demokrácia ráadásul olyan fontos, területileg, gazdaságilag és népességben is meghatározó országokban hal el vagy gyengül jelentősen, mint Oroszország, Brazília, Törökország vagy az Egyesült Államok – utóbbi kettő egyébként továbbra is demokráciának számít, szemben a diktatúrák közé sorolt Oroszországgal és Törökországgal.

A kutatás egyik érdekes következtetése, hogy miközben a választásos demokráciák (electoral democracies) száma egyre nő, azok a tényezők, amelyek a választásokat igazán jelentőségteljessé teszik, egyre halványabbak. Másképpen fogalmazva: miközben választásokat egyre több országban tartanak, a média függetlensége, a szólásszabadság, az információhoz jutás alternatív formái és a jogállam helyzete egyre romlik. Az alapvető különbség tehát nem az a „választásos” és „liberális” demokráciák között, hogy utóbbiakat liberális politikusok irányítják-e, hanem az, hogy a liberális demokráciákban érvényesül az állampolgárok politikai szabadsága, a hatalom leválthatósága, elszámoltathatósága és ellenőrzése, választásos demokráciában pedig csak a szavazás és a kormányváltás elméleti lehetősége adott...

TÖRTÉNELEMOKTATÁS SZEMMAGASSÁGBÓL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.11.24.


Ez most nem Orbán Viktorról és népi zenekaráról szól, nem is tudom, nem lesz-e bajom belőle...
Merrefelé megy a világ, ez itt a kérdés, kérdezé Hamlet a harmadik felvonásban, de válaszolni ő se igen tudott rá.
Én sem tudok, igaz, nem is vagyok egy Shakespeare, emellett a világ is bonyolultabb mintázatot mutat, mint az ő korában, de hát ez nem mentség annak, aki szinte határtalan tudásbázishoz fér hozzá.
Márpedig ma az emberiség jelentős része a zsebében hordja az eszét, csak előkapja és máris megjelenik Gugli, a barátja, aki minden ravasz, fogós kérdésre hibátlanul megfelel.
Mégis, ha valaki megkérdezné tőletek, milyen lesz a magyarok élete 2125-ben, kötve hiszem, tudna valaki válaszolni rá.
Onnan jutott ez eszembe, hogy a cseles tekintetű történész-asszony azt javasolta, hogy meg kell változtatni történelemoktatásunkat, le a vörös métellyel, le a világtörténelemmel, általános iskolákban csak magyar történelmet kell tanítani, melynek célja "öntudatos és büszke magyar polgárok nevelése. Múltunk megismertetése és értő elemzése révén minden tanuló erőt meríthet nemzetünk nagyjai, hősei és példaképei tetteiből, melyeknek eredményeként több mint ezer éve megmaradtunk és megőriztük nemzetünket itt a Kárpát-medencében. A diákokat jogos önbizalommal kell felvérteznünk, és azzal a tudattal, hogy nem kell senkivel szemben kisebbségi érzést táplálniuk, mindenkivel szemmagasságból beszélhetnek."

Bár nem vagyok történelemtanár, azért engedtessék meg nekem egy kis mosolygás.
Ha ezt a követelményt összefésüljük a NER valóságával, meglehetősen érdekes képet kapunk az eljövendő évtizedek magyarjairól.
A magyar diákok zöme ugyanis csak tizenhat éves koráig diák, utána az útja vagy az árokpartra, vagy a szakképzésnek nevezett szecskavágóba vezet, ahonnan olyan szakmával kellett kijönniük, mely megfelel egy hajdani adóvirtuóz csempekereskedő igényeinek.
Az Iparkamara volt oktatási igazgatója szerint "Ahhoz, hogy a kormány 2010 után egymillió új munkahely létrehozását ígérje – amivel választást nyertek –, kellett egy szakképzési modell is. Ez arról szólt, hogy minél több fiatal kapjon szakmunkás végzettséget.
Funkcionális analfabéta, alapkészségekkel nem bíró fiatalok jöttek be a szakiskolai képzésbe, tehát nekik kellett szakmát adni. Ezért vezették be a kék galléros, lebutított, egyszer használatos szakmunkásképzési modellt.
Ezzel összefüggésben viszont nőtt a korai iskolaelhagyás, de mivel a fiatalok bementek a közmunkába, felére csökkent az ifjúsági munkanélküliség.
Tehát a kormány jó gazdasági számokat állított elő, de nem vette észre, hogy hosszú távon is kellene gondolkodni" - magyarázta...

NEM CSAK A CEU-ÉRT TÜNTETÜNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.11.24.


Több százan tüntettek szombat délután Budapesten egyetemisták felhívására a tudomány és az oktatás szabadságáért.

A megmozdulás elsődleges célja az volt, hogy a magyar kormány tartsa be saját törvényeit és végre írja alá azt az államközi megállapodást, ami garantálná a Közép-európai Egyetem (CEU) további budapesti működését. Ha ezt nem teszik meg, a CEU kénytelen lesz Bécsben folytatni amerikai akkreditációjú képzéseit. Noha az egyetem vezetése december 1-ig adott időt a kormánynak, Szijjártó Péter külügyminiszter és más kormánypárti politikusok nyilatkozataiból az olvasható ki: nem fogják aláírni az egyezményt. 

A tüntetők a Fővám téren, a Budapesti Corvinus Egyetem előtt gyülekeztek – ez az az intézmény, amit a kabinet a „gazdagok elitegyetemévé” tenne. Innen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karához (ELTE BTK) vonultak, hogy szolidaritásukat fejezzék ki azokkal az ELTE-s oktatókkal, akiket a napokban lejárató cikkekben támadt a kormánymédia. Ezt követően a CEU felé vették az irányt, ahonnan a Magyar Tudományos Akadémia felé indultak. A hatalom ugyanis a tudomány fellegvárát sem kíméli: a kormány mindent elkövet azért, hogy az Akadémia finanszírozását politikai kontroll alá vonja. 

Útközben tüntető diákokat kérdeztünk arról, nem tartják-e okafogyottnak a demonstrációt, hiszen – mint arról a Népszava beszámolt – már az osztrák média is kész tényként kezeli a CEU költözését. Lapunk információi szerint az idei év végén vagy jövő év elején a Soros György által alapított egyetem képzéseinek bécsi akkreditálása is megkezdődhet. – Nem gondolom, hogy okafogyott. Mi most nem csak a CEU-ért tüntetünk – nyilatkozta egy diáklány, az ELTE jogi karának hallgatója. „Ocsmány indulatkeltésnek” nevezte, hogy kormánypárti lapok magyar egyetemeket támadnak. A jogi kar sem maradt ki: a Magyar Idők nemrég arról cikkezett, hogy a karon „kormánykritikus tevékenységet” űznek egyes oktatók, illetve hogy az egész hazai felsőoktatási szférát a „posztkommunista baloldal” és „Soros civiljei” tartják a markukban. 

– Ennél nagyobb marhaságot rég hallottam. Egyszerűen gyomorforgató. És vannak, akik el is hiszik – mondta a joghallgató. A vele együtt tüntető csoporttársa azt fűzte hozzá: nem csodálja, hogy egyre többen hagyják el az országot. – Akinek van rá lehetősége, elmegy. A barátaim egy része már külföldin tanul vagy dolgozik – mondta...

MI, NYUSZIK MEG DOROMBOLUNK HOZZÁ, MINT A KASZINÓS SZIVAR MACSKÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Mirtill
2018.11.23.kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Kegyencek

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Az hagyján, hogy ne jöjjön kend, hanem nagysebesen minden szúró-vágó eszközt tegyen el a keze ügyéből, mert olyat írok kendnek, hogy az idegtől kárt tesz magában attól a nagy tehetetlen hazaszeretetéből kifolyólag, ami folyvást lobog kendben. Mondom.

A tatával gereblyéztük az utcán a falevelet. Tudja milyen a tata; mindenkit embernek néz. Ebből aztán az van, hogy még az autósok is megállnak megkérdezni, hogy hogysmint szolgál az egészsége, mert köztudott, hogy a tatánál kifogyhatatlan az emberi szó. Na és most is így lett. Megállt a látásból ismerős ember a böhöm nagy autójával. Lehet, hogy amúgy nagyember, főnök, de ebben az autóban kis töpörtyű volt, mégis felfelé kellett rá lesni. Na, mindegy.

Kitárgyalták, hogy ezek mindenből pénzt csinálnak maguknak. Fidesznarancs kuka a válogatott szemétnek, zöld zsák a falevélnek. A fekete zsák se bomlik később, de azt nem az udvari szállító árulja, ezért abban nem viszik el. Gyorsan meg is egyeztek, hogy kinek az anyja kopasz.

Hanem ami ezután jött ki a száján! Láttam a tatán, hogy erre oda kell figyelnem, és tényleg. Előre mondom, nem ezt tanulják a bátyámék töriből. Azt mondta ez a bácsi, hogy a Kárpát-medence a globális nagyhatalmak kísérleti laboratóriuma. Itt próbálják ki kicsibe, mit lehet csinálni ezzel a temérdek néppel, akik a földgolyóbist lakják. Ez a tenyésztett kegyencekkel működtetett hatalmi gépezet nevű konstrukció.

Ő hosszan mondta, de a tata a kedvemért rövidebbre fogta mikor a koma elment. Ettől se lettem okosabb, de legalább le tudom írni kendnek és aztán kend azt csinál vele, amit akar. Én tettem a dolgom.

Hogy könnyebb legyen, csak a magyarosat mondom. Szóval az úri Magyarország befuccsolt a világháborúban. Akik birtokolták világgá szaladtak és nem volt gazdája az országnak. Tiszta romhalmaz volt minden. A régi és az új szövetségeseink takarosan pusztítottak. És akkor kitalálták a győztesek, hogy ebből a lecsupaszított Kárpát-medencéből kísérleti laboratóriumot csinálnak. Összeverbuválták a mitfárereket, kiadták a jelszót „Tiéd az ország, magadnak építed!”, és amilyen bolond a magyar, már gürizett is inaszakadtáig.

Mikor aztán már volt pince, padlás, sőt padlássöprés is, akkor meg a szocializmus alapjait kellett lerakni. Ez is megvolt. Aztán építeni kellett a szocializmust. Aztán amíg a buta nép építette a gyárakat, lakótelepeket itthon, az amerikás magyar öregurak a lövészklubban, a nyilas ivadékok a művelt nyugat oltalmában, a határon túli imádságon tartott fajmagyar úri származékok a szocialista tábor ingyen egyetemein készültek a hatalomátvételre. A hamvába hót ’56-os kísérlet mostanára szabadságharcra keresztelkedett. Ebben mink piszok jók vagyunk. Az átnevezésekben. Én nem tudom felsorolni, hogy mi, mikor, mivolt, de az átkeresztelések következményeire most hallottam egy jó példát: „Lélekszakadva rohan a nyúl. Kérdi a másik, miért rohansz? Jön a Semjén fácánra vadászni! De hát te nyúl vagy! Én ne tudnám! De azt is, hogy ez a gátlástalan vadorzó nem először hazudik!”

Szóval most a magyar adófizetők stadionokat és templomokat építenek a szomszédos országokban és ezek most végvárként funkcionálnak. A Kárpát-medence önjelölt fürdőmestere, ha fel is hecceli valamelyik szomszédot, az megy a stadionba, jól kianyázza magát a feszültséget levezetendő, aztán megy a templomba vezekelni a csúnya beszéd miatt.

Röviden. Azt mondta ez az ember a tatámnak, hogy mink itt kísérleti nyulak vagyunk. Az EU nyomja a lóvét a helytartóknak, mintha nekünk adná az egyik kezével, a másik kezével meg már veszi is vissza, mi nyuszik, meg dorombolunk hozzá, mint a kaszinós szivar macskája. (Szóval a doromboló nyúl képtelenség? És nemzeti vagyon nélküli nemzetállam? Vagy az elvteleneket normális elvtársnak becézni? Kapjunk már a fejünkhöz!)

Az Unió a büdös életben nem zavarja el a kegyenceit! Még a TGM is megmondta: „… a gazdaságpolitikát nagyon nagy mértékben a nyugati autóipari befektetők határozzák meg…” Amíg a globális cégektől nem, csak tőlünk lopnak, rabolnak, és kihizlalt papjaikkal térdepeltetik a népet, addig ezek a kegyencek azt csinálnak, amit akarnak. Janukovics oroszlánt, Orbán Gruevszkit hozat magának. L’État, c’est moi! A többi maszlag!

Háááát! Nem is tudom. Azt felfogtam nehezen, hogy a zsidó tanácsadó csak figyelemelterelésből uszíttatott közpénzből az ellen az idős zsidó bácsi ellen, akinek korábban a tenyeréből ettek, mert megnőtt az étvágyuk és az csak melléktermék, hogy már 230 szobrot emeltek a háborús bűnös antiszemita írónak. A lényeg az, hogy a szögesdrót járókájában eurómilliárdokkal kitömött nemzetállamot gügyögő pókhasú kis kegyenc sztárolt elődjéhez hasonlóan – de Himmler parancsa nélkül – nem csak a magyar vagonokat, hanem az egész magyar gazdaságot kiszolgáltatja a multiknak. És amíg ezt teszi, marad a nyakunkon, kend meg maradjon a jó módjában!

Bütyökfalva, 2018. november 21.

Mirtill

P.S.: A tata fenntartással fogadta az illetőnek ezt a teóriáját. Most, hogy az egy szem magnak maradt magyar gyáros portáján 300 rendőr kezdte kitartóan tanulmányozni a műtrágyával kezelt fű növését, elgondolkodott. Még mindig ezen meditál; nemzetállam nemzeti vagyon nélkül… Kend szerint?


"NEHEZEN ÉRTELMEZIK" A TÖRTÉNELEMTANÁROK SCHMIDT MÁRIÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.11.23.


...Lőrinc László, a Történelemtanárok Egylete alelnöke szerint vannak nehezen értelmezhető kijelentések Schmidt Mária kijelentéseiben, van olyan, amivel egyet tudnak érteni és van számos eleme a Terror Háza főigazgatója terveinek, amik szakmaiatlanok, sőt veszélyesek. „Azzal, hogy a sok tény helyett inkább összefüggésekre próbáljunk rámutatni, semmi baj nincsen, mi is így gondoljuk, miként azt is, hogy több teret kapjon a kultúra, a vallás, a tárgyi-, technikai környezet bemutatása, a régió, amiben élünk, vagy az Európán kívüli világ” - mondta a Népszavának a Tényleg! Hogy volt, hogy nem volt történelmi blog alapítója. Azt ugyanakkor „nehezen értelmezhetőnek” tartja Lőrinc László, hogy általános iskolában az egyetemes történelemnek csak a magyar szempontból releváns részeit tanítsák – ugyanis nagyjából ez a jelenlegi gyakorlat. 

Ami viszont nagyon káros irány lenne, ha a történelmet ismét valamilyen külső, politikai szempont alapján kezdenénk az oktatásban újraértelmezni. Ilyet már láttunk a rendszerváltás előtt is, amikor az osztályharc bemutatását várták el a történelemtanítástól. Ha Schmidt Mária most azt akarja, hogy a történelmünket valamilyen nemzeti kebeldagasztás miatt hamisítsuk meg, az ugyanilyen irány lenne” - mondta Lőrinc László. „Nem tudom értelmezni azt sem, hogy a történelemórákon magyar nemzeti mítoszokat, legendákat tanítsunk: erre ott az irodalomóra” - tette hozzá.

Másrészt a „nemzeti büszkeségre nevelő történelem” már hordoz veszélyes precedenseket: „a délszláv háború előszobáját például az jelentette, hogy Szerbiában Slobodan Milosevics, Horvátországban Franjo Tudjman elnökök elkezdték átgyomlálni saját történelmüket azért, hogy növeljék a szerb vagy a horvát nemzeti büszkeséget

- mondta Lőrinc László. Nem értenek egyet az Egyletnél azzal sem, hogy szakítani kell azzal a szemlélettel, mely a nyugat-európai, történelemre súlyoz, mintha az általuk bejárt úthoz képest mi késében lennénk. „Schmidt Mária ezzel magával a magyar történetírással és nem a marxizmussal megy szembe: Szekfű Gyula, Hajnal István, Bibó István munkásságával, de mondhatnám akár azt is, Szent István hagyományával. A magyar történelem ugyanis arról szólt, hogy mindig igyekeztünk a Nyugathoz tartozni, onnan átvenni intézményeket, ezt tette már István is a szerzetesek behívásával, a pénzveréssel, az Imre hercegnek írt intelmeivel is és így tovább” - mondta a Népszavának Lőrinc László.

"20 ÓRA MUNKA, 2 ÓRA PIHENÉS, 2 ÓRA B@SZOGATÁS" - HATALMAS A FELHÁBORODÁS A KORMÁNY TÚLÓRA TERVE MIATT

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.11.24.


A kormány azon elképzelése, hogy az éves túlórakeretet 25 százalékkal megemelje, egyszerre váltott ki elkeseredést és haragot az emberekből. Facebook-hozzászólások közül válogattunk.

Régen látott egységes közegbe terelte az érdekvédelmi szervezeteket a kormány túlóraemelési terve. Mint beszámoltunk róla, a héten két fideszes politikus, Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos önálló képviselői indítványként nyújtott be módosító javaslatokat a Munka törvénykönyvéhez. Ennek két markáns pontja, hogy a munkaidőkeretet egy évről – kollektív szerződés keretében – három évre növelnék. Emellett az egy évben kivethető túlóramennyiséget 250 óráról 400 órára emelnék. Miután a javaslatokat az említett módon terjesztették a ház elé, nem egyeztettek róla sem a munkaadókkal, sem a szakszervezetekkel. Az érdekvédelmi szervezetek egyöntetűen igen indulatosan utasítják el a változtatási terveket.

A közlekedési dolgozók, többek között a Volán társaságok járművezetői már odáig mentek, hogy kijelentették, a túlórakeret 400 órára való emelése brutális következményekkel járhat. A növelés embertelen és a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes – állítja a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

Az emelésről szóló hírek alatti kommentelők sem igen kímélik a kormánypártot, s az ötletet. Pláne azok után, hogy a Fidesz igencsak cinikusnak ható állásfoglalást tett közzé az elképzelésekkel kapcsolatban, amely szerint nem akarnak annak az útjába állni, hogy az emberek többet dolgozzanak...

KÉRETLEN VÁLASZ A NEMZETI KONZULTÁCIÓRA

GLOSSZA
Szerző: B.Log
2018.11.24.


Aki még nem szállt ki a Kormány „nemzeti konzultáció” becenevű önigazolás-játékából (ha nem akarsz többet nemzeti konzultálni, itt találod a megoldást) és a kérdőív láttán felhúzta magát a tendenciózus kérdéseken, az talán azóta már lenyugodott. Úgyhogy tegyünk úgy, mintha a kormány valóban kíváncsi lenne a véleményünkre, és válaszoljunk – persze összetett ügyekre összetett a válasz.

1. Egyetért-e azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?

Mégis meddig kéne „orvosolni” a népességfogyást? Lehet kevesellni a tízmilliós magyarországi népességcsúcsot, de akkor hol is lenne ez a csúcs ideálisan? Húszmilliónál? Ötvenmilliónál? Hatszázmilliónál?
A munkaerőhiányra a foglalkoztatás bővítése (közmunkások, megváltozott munkaképességűek) és a gépesítés a válasz, és a közhiedelemmel ellentétben a nyugdíjrendszer sem lesz automatikusan fenntarthatóbb attól, hogy több gyerek születik.

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?

Az ilyesfajta intézkedésekkel a gyereket büntetjük a szülő sikertelenségéért.

Ugyan valóban vannak olyan mélyszegénységben élő emberek, ahol a családjuttatások jelentik az egyetlen (legális) jövedelmet, és akiket talán az is ösztönöz, hogy egy újabb gyerek újabb három évi gyest hoz a konyhára (miközben a fogamzásgátlás nem olcsó mulatság), de erre nem az a megoldás, hogy a gyerekek után járó juttatásokat is megvonjuk, hanem - az a társadalombiztosításból finanszírozott és a párok számára ingyenes fogamzásgátlás mellett - egy olyan szociális biztonsági rendszer, amely szavatolja, hogy ne kelljen 18 év alatti gyereket nevelni ahhoz, hogy ne halj éhen és ne fagyj meg

Hiteltelen azért szidni a mélységenységben élőket, hogy "pénzért szülnek", miközben a középosztálytól éppen ezt várják. És amíg a "nincs pénz" az egyetlen társadalmilag elfogadott indok arra, miért nem vállalsz második vagy harmadik gyereket, addig a szociológusok sem fognak komolyan vehető választ kapni arra a kérdésre, miért nem születik meg az állítólag "kívánt" második és harmadik gyermek.

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?

A lakhatáshoz nyújtott támogatásokat a tényleges anyagi helyzet alapján kell biztosítani, mégpedig a nem házasoknak és a gyereket (éppen) nem nevelőknek is.
Az „önálló életkezdés” családi állapothoz és gyerekszámhoz kötött támogatását már egyszer lejátszottuk az 1970-es és 1980-as években, amikor a tanácsi lakások kiutalásában és egyéb lakhatási támogatásoknál előnyt élveztek a kisgyerekes családok. Ebből a rendszerből már levonhattuk azt a tanulságot, hogy ha a gyakrolatban az önálló lakáshoz jutás egyetlen módja a házasodás-szaporodás, akkor ennek elhamarkodott, ezért (nem egyszer igen csúnya) válásban végződő házasságok lesznek az eredménye (nemegyszer úgy, hogy az ex-házastársak a megoldhatatlan lakhatás miatt a válás után is kénytelenek egy lakásban élni), és a szülők egzisztenciális és érzelmi harcai közt szorongó gyerekek. Ezt ismétli meg az ország, amikor az "OTP-s gyerekek" után most CSOK-os gyerekek vállalására ösztönöz – a 21. században sem fog jót tenni a nemzet mentálhigiénés állapotának, ha az önálló életkezdés támogatását fiatal házasokra korlátozzuk és ezzel elhamarkodott családalapításba hajszoljuk a fiatalokat...

NEM BIZTONSÁGOS AZ ÜGYFÉLKAPU OLDALA

INDEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2018.11.23.


A Chrome böngésző elkezdte letiltani az állami Ügyfélkaput, és helyette egy lopásveszélyre figyelmeztető feliratot tölt be. Most még csak a Google böngészőjéből elérhetetlen az oldal, de hamarosan a többi böngészőből is az lesz, ha a kezelői nem javítanak egy hibát, amelyről már jó ideje tudni lehet, hogy probléma lehet belőle. A szakértő szerint most még nincs közvetlen veszély, de ha a helyzet nem változik, abból még baj lehet. A kormány honlapja is titkosítatlan.

Az állami Ügyfélkapu üzemeltetője nem cserélte le az oldal tanúsítványát, amely igazolja, hogy az oldal biztonságosan működik. Pedig már legalább egy éve tudni lehet, hogy az összes nagyobb böngésző le fogja tiltani azokat az oldalakat, amelyek ilyen tanúsítványt használnak, mert annak a kiadóját megbízhatatlannak ítélték.

Előbb gyorsan elmagyarázzuk, miről is van szó, miért jó, ha egy oldal titkosított, és miért fogtak össze a böngészők fejlesztői egy tanúsítványokat kiállító cég ellen. Aztán rátérünk a lényegre, vagyis hogy mi a helyzet az Ügyfélkapuval, és ha használja, veszélyben vannak-e az adatai.

Aki úgy érzi, képben van a webes titkosításban, nyugodtan ugorja át a következő két alcímet vagy kattintson ide...

KOMOLY, KÉZZEL ÍRT (1.)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.24.


Tisztelt szerkesztőség! Hatalmas, felhorgadó örömmel vettem felhívásukat, amely egyetemistáknak szólt, hogy az oktatásban megbúvó liberális démonokat leplezzék le. Végre! Végre egy harcos redakció, amely nem fél kiállni a nemzetet fenyegető veszedelem ellen, amely népünk élére áll, hogy lerázhassuk a ránk kényszerített szabadság béklyóit, és újra megtaláljuk rég elveszett nemzeti önmagunk a globális, liberális diktatúrában.

Magam ugyan egyetemista nem vagyok, soha nem is voltam, de úgy vélem, a veszedelmek, amelynek az Önök harcos redakciója a gyűjtőhelye kíván lenni, nemcsak az iskolapadban, hanem mindenütt, szerte az országban burjánoznak. Ott vannak minden utcasarkon és minden kilométerkőnél, az óvodától az egyetemen át a nyugdíjas klubokig, amit magam is tapasztalok. Eláradt a gonoszság a szépkorúak közt, dévaj tréfákat űznek, és hanyagolják a misejárást.

Ilyen elkeserítő tapasztalatok vezettek arra, hogy egyrészt saját örömömre, mintegy felidézve boldogult úrfikoromat, mikor is aktív házmesterként tartottam rajta a figyelmemet a társadalom erkölcsének üterén, másrészt pedig a haza üdvére helyezzem magam szolgálatba mintegy, és harcba szálljak újra. Remélem, buzgalmam nem marad haszontalan, hiszen több a baj, mint az egy redakcióból látszik, ha ezzel meg nem sértek senkit.

Mert nem csak az iskolapadban tombol a fertő, hanem mindenütt. Ezért vélem úgy, hogy jelentéseim haszonnal bírnak majd, amikor eljő a végső harc, amikor elválik az ocsú a májától, győzedelmes harsonáink lerombolják a liberális tornyokat, és győz az igazság. Mert győzni fog. Itt vagyok, éljenek velem. Már beszereztem a gukkeromat, és gondosan eltávolítottam a kupakot róla, nehogy olyan túlzásba essek, mint a drága Hende képviselő úr, körzetünk jótevője...

EZÉRT NEM KAPSZ MUNKÁT KÜLFÖLDIKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2018.11.24.


Szerintem sokunknak megvan az, amikor megpályázunk egy állást külföldön és hiába van meg minden képesítésünk, tapasztalatunk, képességünk hozzá, valamiért mégsem minket választanak. Egy friss tanulmány szerint ennek az egyik oka végtelenül triviális.

Nyilván a legtöbb jelenlegi és leendő határátkelő pályázott már meg olyan állást külföldön, amelynél minden szükséges kitételnek megfelelt, jóformán semmi nem indokolta, hogy ne ő kapja meg a munkát.

Egy dolgot kivéve: a nevét.

Azért Magyarországról is sikerülhet

Mielőtt továbbmennénk, kis kitérő. Magyarországról külföldi állásra pályázni nagyon nehéz, bár nem lehetetlen. Még egyszer régen Tamás írt egy posztot erről, tanulságos felidézni, neki hogyan sikerült mégis, utána pedig visszatérünk a vezérfonalhoz.

„Akkor még magyar telefonszámmal, lakcímmel készítettem egy önéletrajzot, s feltöltöttem angol álláskereső portálokra. Megkeresés alig, vagy inkább egyáltalán nem is jött. Nem sokkal utána voltam 1 hetet Angliában, mint turista és szereztem magamnak egy angol SIM-kártyát. Ezt követően pedig már ezt írtam rá a CV-mre és találomra egy angol címet is.

Ami ezután következett, már merőben más volt. Napi 2-3 megkeresés érkezett ügynökségektől, ill. pár esetben maga a cég is keresett. Természetesen nehéz volt a helyzet, mert azt hitték, hogy Londonban hívnak engem, miközben Budapesten ültem az albérletemben. Sajnos a legtöbb esetben, mikor ezt közöltem, a válasz az volt, hogy keressem őket akkor, amikor már kint vagyok Londonban.

Nem sokkal később úgy döntöttem, hogy visszaírok két recruiter-nek, s próbálok interjút szervezni. Sikerült. Az egyik esetben egy Skype-os interjú volt, mely után nem kaptam meg az állást, mivel sok volt nekik a 30 napos felmondási időm.

A másik cég esetében pedig személyesen kellett megjelennem. A telefonos interjú után kiutaztam Londonba 2 napra ezért az interjúért, ami borzasztóan szervezetlen volt, noha egy világcégnél történt. No, nem gond... hazatértem, nem is kaptam ajánlatot, s ez a tény nem is lepett meg egy pillanatra sem. (…)

Ami ahhoz kell, hogy Magyarországról is kapjunk külföldi állást: beszéljünk nagyon jól angolul (nem jól, hanem NAGYON JÓL). Az én esetemben ez is döntött, mindkét cég megjegyezte, hogy szép brit kiejtésem van, alig hallható akcentussal.

Ha lehet, beszéljünk még más – nem magyar – európai nyelvet (én 6 európai nyelven beszélek folyékonyan, beleértve az angolt), legyen világcégeknél tapasztalatunk, no meg legyen nagyon jó referenciáink. Ha ezek adottak, akkor bármi lehet. Mindez persze az irodai munkákra pályázóknak szól.” (Eddig az idézet Tamástól.)
...

MINDENKI GYANÚBA KEVEREDETT MÁR KENNEDY ELNÖK MEGÖLÉSE MIATT

MAGYAR HANG
Szerző: BALOGH ROLAND
2018.11.22.


Az összeesküvés-elméletek száma végtelen. Nincs még egy merénylet, amiről ennyi dezinformáció, elhallgatás és vita lett volna, mint amit ötvenöt éve ma John F. Kennedy ellen elkövettek. Vajon tényleg egy lövész volt 1963. november 22-én Dallasban?

A CIA, az FBI, a maffia, a Castro-ellenes kubaiak, Castróék, Lyndon B. Johnson, a szabadkőművesek – azaz a Yale Egyetem George W. Bush elnököt is állítólag tagjai között tudó titkos társasága, a Skull and Bones (Halálfejesek), a háború párti washingtoni fegyverlobbi, netán a protestáns északír sofőr, William Greer, ó, és persze Lee Harvey Oswald – a teljesség igénye nélkül csak néhány személy és szervezet, amelyet így, vagy úgy, de kapcsolatba hoztak John F. Kennedy amerikai elnök 1963. november 22-i dallasi merényletével.

Mégis, mindmáig az a hivatalos verzió, hogy az Egyesült Államok JFK-ként is emlegetett 35. elnökével egy magányos merénylő, az előbbi felsorolásunk végén szereplő Oswald végzett. De vajon tényleg egyedül tette? Tényleg egy zavarodott, tengerészből „moszkovita”, majd visszatelepített, a helyét nem lelő fiatalember lőtte le milliók bálványát? Vajon képes volt-e egy borzasztóan pocsék lövész, egy lassan kanyarodó, de mozgásban lévő limuzinra rekordgyorsasággal leadni három lövést, hogy hátulról kivégezze Kennedyt?
...

VÉGRE! MEGKEZDŐDÖTT A PARKOLÓHÁZ ÉPÍTÉSE A LISZT FERENC-REPÜLŐTÉREN

TOTALCAR
Szerző: MTI / TOTALCAR
2018.11.23.


Megkezdődött a hatszintes parkolóház építése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a tereprendezési munkákkal egyidejűleg tartották meg az első ünnepélyes kapavágást pénteken.

Az új épület 2020 második negyedévében készülhet el, 2500 jármű parkolását biztosítja majd, a repülőtér környéki teljes parkolókapacitás ezzel mintegy 7000 férőhelyre emelkedik. Az épület földszintjén kapnak majd helyet az autóbérlő cégek, a parkolóházban elektromos autók töltését szolgáló állomások is lesznek.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az ünnepségen azt mondta, 2013 óta megduplázódott a parkoló autók száma és éves szinten közel egymillió autó parkol a repülőtéren, ezért is fontos, hogy növeljék a kapacitást...

"A KÉRDÉST AZ UBORKA DÖNTÖTTE EL" - BESZÉLGETÉS MÁN-VÁRHEGYI RÉKÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: KŐSZEGHY LÁSZLÓ
2018.11.23. 


Mán-Várhegyi Réka első regényében visszatérnek a Boldogtalanság az Auróra-telepen (PRAE.HU–József Attila Kör, 2014) címadó novellájának fő témái: értelmiségi buli, szociológusszerelem, centrum és periféria közötti feszültség. A Mágneshegy (Magvető, 2018) úgy szól az ember meghatározottságáról, az újratermelődő egyenlőtlenségekről, az akadémiai életben jelen lévő szexizmusról, hogy a legkevésbé sem válik didaktikussá. Lehetek-e más, mint a szüleim? Áthidalható-e a szakadék, amely azáltal jön létre, hogy a társadalom tagjai különböző mennyiségű kulturális tőkét tudnak maguknak felhalmozni? Mit jelent értelmiségi nőnek lenni? Egyszerű válaszok helyett pazarul megírt regényt kapunk, amely égetően fontos társadalmi problémákat tár fel.

A regénynek számos, gondosan kidolgozott szereplője van, a történet több társadalmi réteget bemutat, a magyar vidéktől Budapesten át New Yorkig ível, pszichológiai kérdéseket vet fel, folyamatosan hangsúlyoz genderszempontokat, és még szellemek is felbukkannak benne. Nagyot merítettél: hogyan tudtad mindezt az anyagot egyben tartani?

– Először szkinhedekről kezdtem regényt írni, később szociológusokról, még később értelmiségi nőkről, de nem voltam benne biztos, hogy tudom, valójában mi érdekel. Tapasztalatom szerint könnyű összetéveszteni az önmagunk számára tudatosan kijelölt intellektuális vagy esztétikai természetű érdeklődésünket azzal, ami mélyebben munkál bennünk, amihez intenzívebb a viszonyunk. Ez persze nem újdonság. Ami engem illet, ezt a keresést élem át mindig, még a legrövidebb szöveg megírása előtt is meg kell találnom a kérdést, amely leginkább foglalkoztat.

Részben ez az oka, hogy vagy hatszor futottam neki a regénynek. Az utolsó változat előtt végigrágtam a közel ezeroldalnyi előzményt, tudatosítottam, milyen témák és milyen szempontból érdekesek a számomra, és mindent, amit fontosnak találtam – képet, problémát, mellékszereplőt, mondatot, bármit – cédulákra írtam. Ezeket a cédulákat aztán részben tartalmi szempontok alapján, részben az intuíciómra hallgatva fejezetek szerinti csoportokba rendeztem. Ha a megírandó fejezetre gondoltam, nem egy szép egyenes vonalat láttam magam előtt, hanem inkább a cédulákon szereplő szavak gomolygását. Írás közben aztán tovább rendezgettem a cédulákat, kerestem a helyüket a szövegben, és hellyel-közzel meg is találtam.

A Mágneshegyben kétféle narráció váltakozik: egy első, valamint egy harmadik személyű. Az egyes szám első személyben elbeszélő szereplő gyakran mintegy kívülről elemzi saját viselkedését, az egyes szám harmadik személyben beszélő narrátor pedig sokszor kölcsönzi hangját a szereplőknek – mintha nem lenne éles határ belső és külső között.

– Ahogy a regénybeli Réka, én is hezitáltam, hogy első vagy harmadik személyben írjak, míg rájöttem, hogy mindkettőt használnom kell. Ebben hatással volt rám Chris Kraus, ő kultikus feminista szerző a tengerentúlon, például az I Love Dick című, ugyancsak kultikus regényében a Chris Kraus nevű főszereplő első és harmadik személyben is megjelenik. Persze nem ő az egyetlen, aki így hozza játékba a saját nevét, de itt a könyv maga és Kraus egyéb írásai is felteszik a kérdést: miért vesszük annyira magától értetődőnek, hogy az egyes szám első személy közelebb van a szerzőhöz, mint a harmadik személy? Ez persze egy állítás is egyben, sőt nem is egy, ha behozzuk a genderszempontot. Bár az én könyvem nem önéletrajzi ihletésű, hadd tegyek egy kisebb kitérőt ebbe az irányba. Nemrégiben jelent meg a New York Timesban annak a Joyce Maynardnak egy esszéje, aki a hetvenes évek elején, tizennyolc évesen összejött az akkor ötvenhárom éves J. D. Salingerrel, és erről sok évvel később memoárt publikált. Esszében feleleveníti, hogy a könyv megjelenése óta mennyi támadás érte, és a nevével kapcsolatban azóta is visszatérő jelző az oversharing.

Magyarul túlzott kitárulkozásnak lehetne fordítani...

– Igen, és ez például az Éjszakai állatkert című antológiával kapcsolatban annak idején el is hangzott. Maynard felveti, hogy például Norman Mailer, vagy újabban Knausgård ugyanolyan intim részleteket oszt meg a műveiben, mint ő tette, de őket bátor őszinteségükért vagy briliáns megoldásaikért dicsérik. Tehát amíg az egyik író esetében bátor őszinteséget látunk, a másik túlzottan kitárulkozónak, esetleg csöpögősnek vagy pikánsnak hat. És az olyan szerző regényét, aki történetesen nőnek született, inkább ez utóbbi veszély fenyegetheti. Ez nem Maynard felfedezése, hanem feminista kritikai közhely. De nem kell önéletrajzinak lennie a szövegnek ahhoz, hogy az első személy problémásnak érződjön. Az írással kísérletezve én is azt éreztem, hogy amit első személyben írok, az partikulárisabban hat, míg a harmadik személy „irodalmibb”. Chris Kraus viszont végképp megerősített abban, hogy a kettő közötti különbség valóban illúzió, és az első személy ugyanúgy fikció, mint a harmadik személy...

KICSODA GRUEVSZKI UNOKATESTVÉRE, AZ ÁRULÓK ÁRULÓJA?

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2018.11.24.


Nikola Gruevszki macedón exkormányfő – bár a magyarok többsége ellenzi ezt – megkapta a menedékjogot Magyarországon. Unokatestvére, Szaso Mijalkov nem volt ilyen szerencsés, pedig őt ravaszabbnak gondolta mindenki rokonánál, a bukott miniszterelnöknél is. Mijalkov, akit a macedón sajtó nevezett már árnyékkormányfőnek és az árulók árulójának is, kalandos pályát futott be, amíg a héten le nem tartóztatták hazájában.

Az Átlátszó pénteki írása szerint a szkopjei titkosszolgálatot korábban irányító Mijalkov is a délszláv országból való eltűnésen törhette a fejét. Könnyen lehet, hogy Csehországba készült, mielőtt elfogták. A cikk szerint Mijalkov unokatestvérével együtt egy maffiaállamhoz hasonló gazdasági klánt épített ki, és most talán a Csehországba kimenekített vagyonát szerette volna élvezni, ha sikerül elmenekülnie hazájából. Csehországban ugyanis hatalmas ingatlanbefektetési és -fejlesztési projektekkel kapcsolták össze az újságírók Mijalkov nevét.

Ám a képlet korántsem ilyen egyszerű, a Mijalkov-Gruevszki-páros együttműködése, csak „az érem egyik oldala”, ráadásul 2015 óta amúgy is bukásra volt ítélve. Három éve derült ki ugyanis, hogy feltehetően az unokafivérek együttműködésével körülbelül 20 ezer embert hallgattak le Macedóniában. Amikor a titkosszolgálati főnök Mijalkov be akart szerezni különleges lehallgatóberendezéseket, akkor állítólag egy budapesti bankon keresztül kapott a macedón sajtó által idézett források szerint akár több százezer eurót is...

VILÁG GAZDAG BŰNÖZŐI, EGYESÜLJETEK!

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.11.23.


Amikor november 13-án a hazájában két év börtönre ítélt macedón exkormányfő, Nikola Gruevszki közzétette Facebook-oldalán a hírt, hogy Budapesten tartózkodik, és politikai menedéket kért a magyar hatóságoktól, kevesen lehettek olyan optimisták, hogy a kérelem elutasításában reménykedjenek.

Bármennyire is hangsúlyozták a különböző fideszes megszólalók, hogy ez pusztán jogi kérdés, vagyis a mindenkire érvényes menekültjogi szabályok fognak érvényesülni, az elejétől egyértelmű volt, hogy ez politikai ügy. És épp ezért az is egyértelmű volt, hogy – mondjon bárki bármit – a kormány be fogja ezt vállalni, Gruevszki meg fogja kapni a menekültstátuszt. Ennél sokkal nagyobb botrányokat, konfliktusokat is bevállalt a kormány, miért pont most ne tenné?

Pár dolgot azonban ezen túlmenően is bizonyított ez az ügy a NER természetével kapcsolatban, és egyúttal tágabb összefüggésekre is rávilágított.

A menekültügyi kettős mérce

Az az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy a menekültstátuszért folyamodó Gruevszki teljesen más elbánásban részesül, mint azok az ezrek, akik a Közel-Keletről, Afrikából vagy Ázsiából menekültek az erőszak, az éhínség, az üldöztetés és rengeteg más szörnyűség elől.

Míg utóbbiaknak embertelen körülményeket nyújtó kvázi-börtönökben (ún. „tranzitzóna”) kell kivárniuk az előre borítékolható visszautasítást (hónapok óta Gruevszki az első, akinek kedvezően bírálták el menedékkérelmét), addig a bukott macedón politikus ötcsillagos hotelben várhatta a biztos pozitív választ.

Hiába idézett különböző törvényhelyeket Orbán Balázs államtitkár, hogy alátámassza a megkülönböztető bánásmódot, a kettős mérce ripityára törte az állítást, hogy itt csupán formális, jogi kérdésről lenne szó. És akkor még nem is beszéltünk a macedónt a Balkánon végigcsempésző magyar diplomatákról, akiknek valaki a külügy-miniszterelnökség vonalon (politikai) utasítást kellett adjon minderre.

Ez a cikk a Mérce napi véleményrovatának, az AMércének a mai cikke. A rovat célja, hogy naponta tudjunk nektek adni egy olyan véleménycikket, ami kitekint a mindennapi megszokott nézőpontokból, új dinamikákat ad a gondolkodásunknak, leveri azokat a falakat, amiket a politika körénk épít. A rovat többi cikkéért kattints ide!

A probléma nem is az, hogy Gruevszkit miért nem suvasztották be egy drótkerítésekkel körülvett konténerbe. Hanem egyrészt az, hogy egyáltalán miért kényszerítenek ilyen helyzetbe bárkit is.

Másrészt pedig a kettős mérce igazolására kiizzadt kormányzati állítások a magyar állam jelenlegi szervezőelvét adó rasszizmust is pompásan példázzák. A legtöbb figyelmet a politikai jellegű mosdatás kapott, hogy hát ugye, Gruevszki egy Soros által üldözött pária, és ezért kell mindenképp befogadni.

Az érv abszurditása rámutat a kormánypropaganda hazugságára: ha ugyanis a Soros általi üldöztetés sokkal könnyebben befogadásra készteti a magyar államot, mint mondjuk az Iszlám Állam vagy Asszád elnök vegyi fegyverei elől való menekülés, akkor abból automatikusan következik, hogy az iszlamista terrorizmus kisebb veszélyt jelent a magyar társadalomra.

Pedig épp a terrorveszélyre hivatkozva élünk már évek óta állandósult „válsághelyzetben”, és ezzel kerül igazolásra a déli határon elkövetett összes bűn a menekültek ellen. Ám akkor ezek szerint ez a veszély mégis eltörpül egy milliárdos öregemberhez képest.

De itt meg is érkezünk a második fideszes érvhez, amelyre kevesebb figyelem irányult. Ezt legélesebben Halász János frakciószóvivő fogalmazta meg a HírTV-ben: Gruevszki nem terrorista, ezért be kell fogadni. Ebből akkor megint automatikusan következik, hogy a déli határon futószalagon visszautasított menedékkérők viszont mind azok?

Halász szavaiból ez következik, ahogyan az elmúlt évek fideszes lépéseiből is. Persze tényszerűen egy ilyen állítás nem bizonyítható – ahogy egyébként a rekordszintű terrorfenyegetés gondolata sem –, kivéve akkor, ha meghúzódik a mélyben egy előfeltevés, miszerint nem fehér ember = terrorista. Gruevszki mint fehér ember befogadható, mások viszont nem.

Ez a típusú gondolkodásminta rengeteg más helyen is megjelenik a jelenlegi magyar állam politikájában, még akkor is, amikor saját polgáraival kapcsolatban jár el. Elmondták már sokszor sokan, de azért a rend kedvéért itt is rögzítsük: ennek a mentalitásnak a logikus és elkerülhetetlen következménye a szélesedő, szofisztikálódó, belföldre is kiterjedő embertelenség. Ezt most már tényleg jó lenne az eszünkbe vésni, és levonni a konzekvenciákat…