2018. szeptember 7., péntek

A LEGSZEMÉLYESEBB KÖZÜGY - BULI A SULI, HA ANYÁD A GYEREKNYOMORÍTÓ MINISZTÉRIUM ÁLLAMTITKÁRA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2018.09.07.


...Egy anya – és egy apa – legdrágább kincse a gyermeke. És amikor a szemek fényei betöltik az ötödik életévüket, egyre nyomasztóbban gyűlnek a kérdések és kétségek. Szertefoszlik a gondtalan gyermekkor, és átadja helyét a tépelődésnek, néha kétségbeesésnek: hová fog a kicsi iskolába járni, és mi történik ott vele?

Hogy fogja magát érezni ott? Meglepő, de míg minden szülő erre gondol először, az iskolákért felelős döntéshozókat ez hagyományosan nem érdekli. De ettől még az anya aggódik: vajon milyen tanárok kezébe kerül? Megalázzák, bántják majd, türelmetlenül büntetik minden hibáért? Engedik-e még gyereknek lenni? Értő szavakkal teszik a világra nyitott, érdeklődő, tudni akaró emberré, vagy fakockát faragnak belőle akkor is, ha belehal? Megvédi-e az iskola, ha a gyerekek nem fogadják be? És ha már ott tölti mostantól élete nagyobb részét, megtanítják-e arra, amit tudnia kell a sikeres élethez? Megtanul-e angolul, számítógépekkel bánni, kreatív válaszokat adni bármilyen kérdésre? Megtanul-e kérdezni, kételkedni, vitázni, és változtatni a véleményén? És milyen emberré neveli az iskolai környezet?

Mintegy kétmillió gyerek szüleinek minderre az állami közoktatás adja meg a választ.
In the army now

Szarul fogják érezni magukat. Rengeteg felesleges és értelmetlen gürizés vár rájuk, merev számonkéréssel. Kis felnőttként, sőt sorkatonaként tekintenek rájuk, a gyerekség megnyilvánulásait szankcionálják. Amelyik elsőre megérti az anyagot, az nyert; akinek segítségre van szüksége, azt iskolán kívül, szülőktől, korrepetitoroktól, különóráktól kaphatja meg. Ha erre nincs lehetősége, mert mondjuk szegény, akkor... akkor hát rábaszott, mint mókus az erdőtűzre. Mindeközben egész biztos, hogy nem sajátít el jó néhány releváns ismeretet, így például nyelvtudást, digitális kompetenciákat, tárgyalástechnikát. Nincs ugyanis elég angolóra, sem elég tanár, nincs gép, a viták ideje pedig lejárt.

De legalább mindezt nemzeti és keresztény nevelésnek nevezik. Azért, hogy a totális csőd köré ideológiai védőburkot vonjanak. Innentől aki kritizálja az állami oktatást, az az alapértékeinkre ront rá, vagyis hazaáruló.

Természetesen ebben a totál ellenségesen, kártékonyan és bután berendezett rendszerben vannak oázisok. Egy-egy tanár, aki hivatástudatból jól tanít, és emellett mazochista, ezért nem megy el magániskolába vagy bárhová sokkal több pénzt keresni. Néhány iskola, ahol több ilyen tanár is van, vagy akár egy egész kollektíva. Kézen-közön szerzett előjogok, amelyek megengednek némi kísérletezést, alternatív tantervet. Szerencse és egyre inkább vizsga – vagyis pénz – kérdése, hogy sikerül-e a porontyot ilyen helyre befocizni...

AZ ÚJ LAKÁS LUXUSNAK SZÁMÍT MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.09.07.


Az már eldöntött: 2019 végétől az újlakások áfája ismét 27 százalékos lesz. A már épülő és határidőig el nem készülő otthonok áfaelszámolására várnak egyértelmű eligazítást a beruházók, ám eddig hiába.

A kormány még egyeztet a Bankszövetséggel arról, hogy a lakásár kifizetésénél mi számít előlegnek – derült ki a MKT Közgadász-vándorgyűlés ingatlanpiaci panelbeszélgetésén. A problémának a kedvezményes 5 százalékos lakás áfa 2019-es kivezetése ad különös tétet. Ettől is függhet, hogy akik előre fizetik a csak később elkészülő új lakásuk árát, azok annak mekkora része után kötelesek nagyobb, 27 százalékos áfát fizetni. A panelbeszélgetést, amelyet Fábián Gergely MNB-igazgató moderált, elhangzott: az építkezések többsége csúszásban van. Várhatóan a most zajló lakásépítések döntő többségét 2020-ra fejezik be, 2018-ban 8 ezer, 2019 végéig további 15 ezer lakás készülhet el. Az áfaemelés visszavetheti az új lakások építését, értékesítését. Ezt jelzi, hogy a kisebb, nem szakmai ingatlanfejlesztők közül többen már ki is szálltak a lakásépítési piacról. Az áfaváltozás hónapok óta okoz fejtörést a bankoknak és a fejlesztőknek. Tény, hogy a kormány nem hitegette a beruházókat és újlakás-vásárlókat, hogy örökre fennmarad az alacsonyabb áfa, de a 27-százalékra való visszatérés csak a nyár közepén vált egyértelművé. A mostanában indult beruházásoknál már nincs garancia arra, hogy az építkezések időben befejeződnek, a hitelekhez szükséges dokumentum beszerzése is késést okozhat, így az átadások nagy része átcsúszhat 2020 utánra.

„Azzal, hogy 2020 elejétől ismét 27 százalékos áfát kell fizetniük az új lakások vásárlóinak az eddigi 5 százalék helyett, akár egymillió forintnál többet kérhetnek az új lakások négyzetméteréért a fővárosban”

– utalt az intézkedés egyik kedvezőtlen hatására Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Mind a fejlesztők, mind a vásárlók választ várnak arra, hogy a 2020-ig el nem készült, de leelőlegezett lakásoknál a vételár mekkora részét lehet öt százalékos, és mekkorát a magasabb áfával elszámolni...

RENDKÍVÜLI TANÍTÁSI SZÜNETET RENDELTEK EL AZ EGRI HORRORISKOLÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS BLOG
Szerző: ERIC
2018.09.07.


...Nade mi is van Egerben? Az iskoláról a fenti fotókat készítő szülő elmondása szerint az egyik tanár azt tanácsolta a tantestületnek, inkább ne kapcsolják fel a villanyokat egész nap, nehogy valami gond legyen az átvizesedett falak miatt, és valami baleset történjen. Mint mondta, a falon kívüli, elvileg vízmentes kábeldoboz csont nélkül vezeti a vizet, és ő eléggé félti már a gyermekeit ide járatni. Egy másik apuka pedig azt állítja, a gyerekek már az előző félévben is úgy tanultak, hogy eső esetén nem lehetett felkapcsolni a villanyt a teremben. Ejj, vajon mit szólnak ehhez az egri szemorvosok….

Teljesen eláztak a falak, beázott nem csak az aula, de a szekrények a folyosón, benne a gyerekek ruhái, cipői. Az aulában állt a víz, mikor már nem tudták vödrökkel felfogni, elkerítették szalaggal azt a részt: így maradt egy fél aula kb. 800 gyerekre. Persze nem merek szólni, mint más szülő sem, de jelzem, a tanárok is csak csendben zúgolódnak és persze nagyokat nyelve elnézést kérnek.” – írta az apuka.

A Hunyadi igazgatója húzott egy jó szabótündéset, és azt mondta, hogy az iskola állapota nem közügy, sőt fotókat sem készíthetett volna senki az engedélye nélkül. És amúgy meg mindenkinek a jó k…., hogy mindez kiderült. Az Egri Tankerületi Központ vezetője még tovább ment: szerinte nincsenek életveszélyes körülmények az iskolában, a belső falakon pedig a szokatlanul nagy esőzéssel járó időjárás következtében keletkezett a beázás. Most úgy linkelnék ide pár cikket, minden idők legforróbb és legszárazabb nyaráról. Az ideiről.

A diri azt is elmondta, hogy az épületet ősszel rendbe hozzák, nem kell sipákolni, megvan rá a 31 millió forint. És még be is zárnak csütörtök-péntekre a “nem életveszélyes” iskolában. Nyilván nem a tetőt cserélik le két nap alatt, csak kimeszelnek a termekben, hogy szép fotókat lehessen majd csinálni a fenti okádék helyett...

A CSALÁDÜGYI ÁLLAMTITKÁR SZERINT MINDENKINEK LEHETŐSÉGE VAN PÉNZÉRT MAGÁNTANÁRT BÉRELNI A GYEREKEINEK

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.09.07.


Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár volt az ATV Start vendége, ahol oktatásról, és ezen belül többek között Szabó Tünde sportért felelős államtitkár gyerekinek magániskolájáról kérdezte Bombera Krisztina.

A műsor első kérdésében Bombera Krisztina arról kérdezte Novákot, nem nehéz-e kifizetni az iskolai költségeket egy szülőnek ma? Novák erre azt válaszolta, van költsége az iskolakezdésnek, és felsorolta a tanszerek, iskolai ruhák vásárlását, és a különórák kifizetését mint költséget. Azt is elmondta, a kormány ezt a nehézséget segít könnyíteni az ingyenes tankönyvekkel, az iskolai étkeztetés támogatásával, vagy a korábban utalt családi pótlékkal. Novák azt is elmondta, hogy míg 2010-ben a kormány 1000 most már 2000 milliárdot fordít családtámogatásra.

Persze azt Novák nem tette hozzá, hogy például a családi pótlék összege 10 éve változatlan a családi adókedvezménnyel, és a kormány családtámogatási rendszereivel pont a tehetősebbeknek ad több támogatást a kormány mint 2010-ben, miközben például az iskolai étkeztetést korábban az önkormányzatok fizették, de 2010 után a kormány elvonta tőlük nem csupán ezt a jogkört, hanem a pénzt is, így csupán egyik zsebéből a másikba pakolta a pénzt ebben az ügyben a kormány.

Már ebből a kérdésből és a ráadott válaszból is látszik, hogy a szolidaritás és az egyenlőtlenségek csökkentése nem annyira témája az államtitkár asszonynak, de ez még világosabb lesz, amikor Szabó Tünde ügyére tereli a szót Bombera Krisztina.

Ugyanis az államtitkár egyszerűen nem érti, hogy nem mindenkinek van pénze arra, hogy minden lehetőséget megadjon a gyerekének, vagy nem érti, hogy ez mekkora különbségeket tud létrehozni gyerek és gyerek között. Persze az is lehet, hogy csak úgy csinál mint aki nem érti...

MÉGIS KI A FENE AKAR TANÁRNAK MENNI?

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.09.04.


Világszerte azzal szenvednek a különböző kormányok, hogy a legjobb diákok nem akarnak tanárnak menni, vagy ha mégis, eszük ágában sincs hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozni. Az OECD most kiadott egy kötetet, amelyben egyrészt összefoglalta, hogyan képzik a tanárokat a legjobb oktatási rendszerekben, másrészt tippeket adott, hogyan lehetne a pályára csábítani a tehetséges fiatalokat. 

Az oktatásra fordított pénzek nagy része mindenhol a tanárok képzésére és fizetésére megy, és nagyon nem mindegy, kiket, hogyan készítenek fel erre a pályára. Ez az a pont, ahol az állam viszonylag egyszerűen és gyorsan beavatkozhat a gyerekek jövőjébe: az otthoni problémákra nehéz jó megoldásokat találni, egy hozzáértő és hatékonyan dolgozó tanár viszont egész életpályákat képes megváltoztatni.

A világ fejlett országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most kiadott egy kötetet, amelyben azt keresik, hogyan képzik a tanárokat azokban az országokban, amelyek a PISA-felmérések alapján évek óta a legsikeresebb oktatási rendszereket működtetik. Külön megnézték azt is, hogy kikből lesznek tanárok, és milyen kormányzati eszközökkel lehet vonzóbbá tenni a pályát a legtehetségesebb gyerekek számára. Egy harmadik fejezetben pedig azt vizsgálták, hogyan próbálják a különböző országokban eljuttatni a legjobb tanárokat a hátrányos helyzetű gyerekekhez...

MINDEN DIKTÁTORT A KÖRNYEZETE LEPLEZ ÉS MODERÁL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.06.


Jó esetben a diktátorok környezetében vannak olyan emberek, akik tisztában vannak azzal, hogy a “főnökük” szalonképtelen, korlátolt, műveletlen és bizonyos értelemben elmebeteg. Maga a diktátor lét a bizonyítéka annak, hogy valaki elmebeteg. Normális ember nem lesz diktátor, a korlátlan hatalom megszállottja, nem nyomja el, nem terrorizálja a környezetét, nem tapossa mások jogait, nem akar mindenható lenni, aki központosít minden hatalmat a kezében.

Az esetek többségében skizofrén paranoia áll a háttérben, diagnosztizálható elmebetegség. A diktátorok jelentős részénél ki is mutatták ezt a betegséget, amelynek jellemzője, hogy a betegnek nincs betegségtudata. A környezete azonban, amely közel áll a diktátorhoz, és az a feladata, hogy annak esztelen döntéseit is végrehajtsa, tisztában van azzal, hogy milyen veszélyt jelent a főnökük őrültsége. Ezért egy idő után felismerik a küldetésüket, hogy ezt valahogy leplezzék és ellensúlyozzák.

Sokszor kemény munkát igényel a részükről, hogy magát a diktátort megvédjék döntései súlyos következményeitől vagy a nyilvánosság előtti teljes lejáratódástól. A környezetében dolgozó emberek általában azonosulnak a céllal és a feladattal, ezért nem a diktátor elleni aknamunkának tekinthető, hogy próbálják leplezni a diktátor igazi arcát, az elviselhetetlen természetét, a bunkóságát, és próbálják a normális keretek közt tartani a működését.

Ez kivétel nélkül így van minden politikai, vallási, intézményi diktátor esetében, és ennek a sikere csak korlátozott mértékű lehet. Hiába próbálják megvédeni, moderálni és az őrültség határát súroló döntéseitől megvédeni a diktátort, azt csak egy mértékig lehet, mert ő nem akar moderálódni, legfeljebb a hiúságát védeni, hanem meg akarja valósítani elmebetegség által torzult önmagát. Csak egy ideig tartja hasznosnak a maga által választott ellensúlyt...

MENEDZSER SZÜLŐK! VALÓBAN SIKERES GYERMEKET NEVELNEK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2018.09.05.


Elfoglalt ovisok, agyonhajszolt iskolások, alvászavarral küzdő egyetemisták. Már nem csak felnőttek körében gyakori a túlterheltség, kapkodás és az állandósult időhiány, lassan egy gyermeknek is hosszasan kellene lapozgatnia nem létező határidőnaplójába, hogy egy szabad fél órát találjon. A „neveljünk sikeres gyermeket” projekt azonban nem biztos hogy a legsikeresebb vállalkozás!Menedzser szülő

Természetes, hogy minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, pontosabban azt, amit ő a legjobbnak tart. Egyre többször találkozom azzal a vélekedéssel, hogy a mai világban sikeresnek – ilyenkor jellemzően a jó anyagi státusra gondolnak - és keménynek kell lenni,és a gyermekeket is - már a korai évektől - erre kell felkészíteni, trenírozni. Az óvodai és iskolai oktatás nyújtotta ismeretanyaggal is elégedetlen a legtöbb szülő, így már a korai életszakaszban elkezdődik a különoktatás.(Talán a legjobb mindjárt a babaangollal kezdeni…). Részben természetesen jogos az oktatás kritikája, bár talán nem az ismeretanyag mennyiségével van, hanem tartalmával, módszerével és hiányosságaival van a gond. Az azonban bizonyos, hogy már az iskolai követelményeknek való megfelelés is komoly terhet jelent a gyermekek nagy részének. A menedzser szülő jót, sőt a legjobbat szeretné a gyermekének („Vigye többre, mint én!”, „Könnyebb élete legyen, mint nekem!”), mégis veszélyes pályára téved, ráadásul gyakran csak évekkel – olykor évtizedekkel később – derül ki, hogy talán a kevesebb, több lett volna!
...

KIKÉRI NEKÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.09.07.


...Jól van Petike, kérjétek ki magatoknak egészen nyugodtan. Megértem, hogy ragaszkodtok a jó kis bevételi forráshoz (apropó, sikerült átépíteni a delfines medencét a kastélykertben?), de ajánlom figyelmedbe például az Alapjogi Chartát. Magyarul van, olvasgassad szépen. Idézek belőle, bár csak a főbb fejezeteket:

- Az I. fejezet („Méltóság”) az emberi méltósághoz, élethez és személyi sérthetetlenséghez való jogot védi, és megerősíti a kínzás és rabszolgaság tilalmát.
- A II. fejezet („Szabadságok”) a szabadsághoz, a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához, a házasságkötéshez és a családalapításhoz való jogokat védi, valamint a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadságot, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát. Megerősíti továbbá az oktatáshoz, a munkához, a tulajdonhoz és a menedékhez való jog védelmét is.
- A III. fejezet („Egyenlőség”) megerősíti az egyenlőség és megkülönböztetésmentesség, valamint a kulturális, vallási és nyelvi sokféleség tiszteletben tartásának elvét. Külön védelmet biztosít a gyermekek, az idősek és a fogyatékossággal élők jogainak.
- A IV. fejezet („Szolidaritás”) biztosítja a munkavállalók jogainak védelmét, beleértve a kollektív tárgyaláshoz és fellépéshez, illetve a tisztességes és igazságos munkafeltételekhez való jogot. További jogokat és alapelveket is elismer, például a szociális biztonsági ellátásokra és az egészségügyi ellátásra való jogosultságot, valamint a környezetvédelem és a fogyasztóvédelem alapelveit.
- Az V. fejezet („A polgárok jogai”) számba veszi az uniós polgárok jogait: az európai parlamenti és helyhatósági választásokon választójoggal rendelkeznek és választhatók, joguk van a megfelelő ügyintézéshez, petíció beadásához, dokumentumokhoz való hozzáféréshez, diplomáciai védelemhez, valamint a mozgás és a tartózkodás szabadságához (4.1.1).
- A VI. fejezet („Igazságszolgáltatás”) megerősíti a hatékony jogorvoslathoz, a tisztességes eljáráshoz, a védelemhez, a bűncselekmények törvényességéhez és arányosságához való jogot, illetve a non bis in idem elvét (a kétszeres büntetés elleni védelem).

Aztán itt van az Alapszerződés. Amit Magyarország is aláírt. Ez is magyarul van, érdemes belepillantani. Javaslom Szijjártó Péternek is olvasgatásra, csuda dolgokat tudhat meg belőle. Például hogy a tagországoknak nem csak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is, nem csak a markukat tartják, hanem segítő kezet is nyújtanak a másiknak és amelyik ország nem tartja be az általa is aláírt szerződést, azt az Unió szankcionálhatja.

Szóval a hisztike és kikérjükmagunknak helyett ideje lenne valakinek elolvasnia azt a szerződést, amely ránk is vonatkozik. Még az Orbán-kormányra is.

Végezetül érdemes Szalonnát is olvasni. Sajnálom, hogy Magyarország külügyminiszterének tőlünk kell megtudnia, hogy a Sargentini-jelentés NEM a migránsokról szól. Valamint érdemes lenne szakorvoshoz fordulni, ha már odáig súlyosbodott a helyzet, hogy Orbán Viktor már nem csak Magyarországgal, hanem az európai emberekkel is azonos. Kásler professzor biztosan tud ajánlani egy jó magándokit.

ORBÁNNAK ALIG MARADT MOZGÁSTERE, SZÍJJÁRTÓNAK IGAZA VAN: TÉNYLEG ZSAROLJÁK MAGYARORSZÁGOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.09.07.


...Az egész vita az EU-val nem a migráncsozásról szól, de nem is a demokráciáról. Az egész egy alkufolyamat, aminek a tétje, hogy az EU, illetve a nemzetközi tőke tovább pénzeli-e Orbán rendszerét, vagy sem.

Európai szinten Orbán a rasszista-populista-szélsőjobbos retorikát lobogtatva szeretné átvenni az uralmat az Unió felett, mert így megszabadulhatna az EU-s függéstől. (Erről itt írtunk korábban: Mi történt valójában Milánóban). Megírtuk azt is: tényleg háború van Európában, a rasszista-populista frakció és a liberális-jogállami frakció között.

Helyi szinten látszólag minden rendben van: az emberek jobb híján Orbánra szavaznak, azt mondják, a Fidesz legalább teremt új munkahelyeket, emeli a bért, rendet tart, nem engedi be az idegent. Orbánék azonban Gerőcs Tamás szavaival élve –
maguk alatt vágták a fát, amikor túl mohón harácsolták össze a magyar tőkésosztályt és feláldozták a szegényeket, a középosztályt és a demokráciát Magyarországon.

A kutató szerint ugyanis a magyar foglalkoztatás szabályait a német ipar diktálta le, az adókedvezményekből a leggazdagabb részesülhetnek, aki pedig csak tud, menekül az országból, mert máshol jobbak a munkakörülmények. Dacára az utóbbi évek béremeléseinek, a környező országokban az emberek még így is messze jobban keresnek és kevésbé kiszolgáltatottak, mint Magyarországon...

ÁTFORMÁLNÁ A NEMZETET A FELHÁZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.09.07.


Dicsőítő Hetet szervez a vallási mozgalom, amelynek egyik alapítója a kormányfő fia. Megtörténhet, hogy a harmadik születésnapját ünneplő kezdeményezés idővel egyházzá alakul.

Pont azért nagyon szeretem, mert mindig újabbat és újabbat kapok az ilyen alkalmakon, az emberek is nagyon kedvesek és befogadóak – áradozik a huszonéves Bianka egy videófelvételen. Akár lelkes, akár gunyoros hangvételű beszámolókat olvasunk a Felház zenével kísért rendezvényeiről, az összkép ugyanaz: mosolygós fiatalok átszellemült arccal imádják Istent. Ahogyan az már a karizmatikus keresztény találkozókon lenni szokott. 

A Felház eddigi legnagyobb szabású programsorozatára készül, vasárnaptól – az Ez az a nap! nevű kezdeményezéssel közösen – Dicsőítő Hetet szervez Budapesten. „Hisszük, hogy ahogyan egy egész héten át dicsőítjük Jézus Krisztus nevét a fővárosban, az az egész nemzetünket átformáló erővel fog hatni” – áll a meghívóban. A szervezők minden estére különleges eseményeket ígérnek a „város koncerttermeitől kezdve dunai hajókon át egészen Budapest egyik legnagyobb sportcsarnokáig”. 

A Felházat hárman alapították: Ember Illés és Prekopa Donát mellett Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár. Összejöveteleiket csütörtökönként, az egyetemisták bulinapján tartották. A mottó az volt, hogy „borgőz helyett részegedj meg Isten jelenlététől”. Felekezeti hovatartozás nélkül hívtak minden fiatalt. 

Ennek pontosan három éve. A Felház időközben jócskán kinőtte a fővárost, ma már sok tucat vidéki településen rendeznek Házi Felháznak nevezett helyi istendicsőítéseket. Vallástudományi értelemben megkülönböztetünk egyházat és szektát, de a Felház egyik kategóriába sem sorolható be. Más terminológiát használva a Felház vallási mozgalomnak, méghozzá ökumenikus (felekezetközi) mozgalomnak minősül – mondta lapunknak Máté-Tóth András katolikus teológiát végzett professzor, valláskutató. 

A vallási mozgalmakra az a jellemző – folytatta –, hogy hagyományos tanokat hirdetnek, erős és karizmatikus vezetőik vannak, ugyanakkor alacsony szervezettségűek, általában nincs tagnyilvántartásuk. A Felház alapítói rendre hangsúlyozzák, hogy nem akarnak saját egyházat alapítani. Máté-Tóth András szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad. A vallási mozgalmak többféle utat bejárhatnak...

NEMHOGY NEM CSÖKKENT, DE TOVÁBB NŐTT A A DIÁKOK TÚLTERHELTSÉGE AZ IDÉN

MÉRCE / TŰRÉSHATÁRON BLOG
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.09.06.


Napi 11 óra, heti akár 40 óra a középiskolában. Ilyen és hasonló órarendek sorát küldték be tanulók a Független Diákparlamentnek. A valamikor kivételes helyzetben alkalmazott nulladik óra ma már rengeteg helyen bevett szokás, az új órarendkiosztásban pedig, az RTL Híradó tegnapi beszámolója szerint, nem ritka a kétszer 8 és egyszer 9 órás nap sem a gimnáziumokban.

Az egyik, a televízió által megszólaltatott diák külön kiemeli, hogy a fárasztó nap után hetedik-nyolcadik dupla órába berakott testnevelés különösen kiborító lesz.

Tarnay Kristóf a Független Diákparlament szóvivője a Mércének elmondta, a szervezet tavaszi tüntetései alatt kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy felhívja a figyelmet a diákok túlterheltségére. Ekkor összeállított javaslatcsomagjukban már szerepelt a hit- és erkölcstan fakultatívvá tétele, és a készségtárgyak óraszámának csökkentése is...

ELKERÜL AZ EMMI-TŐL ÉS MAGÁNEGYETEM LEHET A CORVINUS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.09.07.


A 168 Óra megbízható információi szerint a Budapesti Corvinus Egyetem átkerülhet az Emmi fenntartásából az innovációs tárcához. De nem ez lenne a végállomás: a tervek szerint a Corvinust egy közalapítvány működtetné a jövőben, amelyhez az állam százmilliárdos nagyságrendű alapító tőkét biztosítana. A javaslat hamarosan a kormány elé kerülhet.

A nyár vége felé bandukolva egy meglehetősen érdekes csoport adott hírt magáról: a Diákok egy megújult Corvinusért Facebook-csoport. Ez a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) megújítását tűzte célul, mert a csoport alapítói szerint az intézmény nem nyújt versenyképes oktatást a közgazdaságtan és az üzleti élet területén. A csoport létrejöttének színtere – a mandiner.nemzedékek portál nyári tudósítása szerint – a Mathias Corvinus Collegium (MCC) augusztusi, börzsönyi tábora volt.

„Egy interaktív kerekasztal-beszélgetés és az azt követő workshop keretein belül közel száz középiskolás és egyetemista szedte össze álmai egyetemének működési alapelveit, valamint a magyar felsőoktatással kapcsolatos elvárásait, igényeit”, tudjuk meg a tudósításból. Az ötletelés végén a diákok összegezték gondolataikat. A végső következtetésük: szeretnék, ha nem kéne a színvonalas üzleti képzésért elhagyni Magyarországot. A diákok a BCE-vel kapcsolatban azt közölték: szeretnék, ha az egyetem „nyugati mintára” működne, „távolabb az államtól”. Ez az igény konkrét elvárásokban is megfogalmazódott: azt akarják, hogy a BCE önállóbban dönthessen az intézményt érintő kérdésekben, és ne kelljen az állammal egyeztetnie. Javaslataik kitértek arra is, hogy az lenne a kívánatos, ha a BCE oktatóinak piaci béreket adnának, mert csak így garantálható, hogy az üzleti élet legjobbjai taníthassák a diákokat...

DÚRÓ: BÜSZKÉN EMBERTELENÜL

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.09.06.


Dúró Dórában összeért, ami összetartozik. A Népszava közöl legalább is egy írást arról, hogy a nevezett homoid az abortusz kapcsán leginkább a magzat szívhangját hallgattatná a mesterséges terhességmegszakítást kérővel. A jelzett forrás, a Népszava nagyjából elmeséli, hogy ez miért minősülne etikátlannak, illetve alapvetően gonosznak.

Alkalmasint egyfajta lelkiismereti zsarolás is, ami alapvetően embertelen is. Ugyanakkor azért persze emlékezhetünk arra, hogy Dúró Dóra egykori pártjában, vele egy időben megfordult, nem egy esetben ott is maradt figurák szájából mik bírtak előtüremkedni az idők során. Igen, kérem, a Jobbikról van szó. Arról a pártról amelynek sorait a zsidók listázását, a cigányok kasztrálását felvető figurák pártolták, illetve erősítették. Igen, tudom. A középre törekedő Jobbik ideiglenesen parkoló pályára helyezte Novákot, és Toroczkai önálló párttá szervezte a Jobbik jobboldalát. Azonban nem árt talán figyelembe venni néhány aprócska mellékkörülményt. Az egyik, hogy a média nem Dúró Dóra elhatárolódásaitól volt hangos. A válóperétől sem. Márpedig azt ugye senki nem gondolja egészen komolyan, hogy miközben a férjeurát látványosan félre tették a Jobbikban, és Dúró megtartotta mind a popárttagságát, mind a jól fizető megbízását, akkor szóba sem álltak egymással.

Életszerűbbnek tűnik, hogy Novák kiállítása a partvonalra egy ócska színjáték része volt csupán. Amit a Jobbik pillanatnyi helyzete tett egyelőre véglegessé, és aligha a nagy ideológiai szakítások a szélsőséges nézetekkel. Ugyanakkor pontosan tudható, hogy Dúró kiállt Toroczkai mellett. Felvállalva ezzel a rasszista retorika melletti kiállást is. Márpedig a szerintük nem kívántak sterilizálását is elvárni kívánó nézetek már nem is állnak olyan messze attól, amelyet a harmadik birodalom ideológiai keretei között is lelkesen hirdettek egyesek. Azt is tudjuk, hogy az emberek pszichológiai, valamint fizikai kínzása sem volt egy eleve elutasított eszköz. Az, hogy ezt a későbbi korokban is alkalmazták korántsem menti a lágerek, a verőszobák alkalmazottait. Már csak azért sem, mert éppen a hazai példa azt mutatja, hogy az ÁVH szakmányban vette át a korábbi verőlegényeket is...

A MENEKÜLTVÁLSÁG KEZELÉSÉRE VETIK BE A FELTURBÓZOTT HORVATH-ÓRÁT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2018.09.07.


Kriminalisztikai szakértők szerint itt az ideje a módszer kifejlesztője, Steve Horvath amerikai genetikaprofesszor után csak Horvath-óraként emlegetett epigenetikai életkor-meghatározást bevetni az Európába érkező menedékkérőknél. Bár a Düsseldorfi Egyetem kutatói májusban még tanulmányban keltek ki a szerintük gyerekcipőben járó módszer gyakorlati bevezetése ellen, azért vált hirtelen időszerűvé annak alkalmazása, mert egyre több menedékkérő vallja 18 éven alulinak magát, hogy kiváltságos bánásmódban részesüljön.

Először a németországi Hildesheimben végeztek el ilyen tesztet: a Stern magazin riportja alapján a magát fiatalkorúnak valló menedékkérő vérmintáját az epigenetikai teszteléssel foglalkozó Zymo Research kaliforniai laboratóriumába küldték, ott pedig 99,999 százalékos valószínűséggel megállapították, hogy a menedékkérő elmúlt 18 éves, sőt a teszt 95 százalékos pontossággal becsülte meg, hogy életkora 26,4 és 29 év között van.
Kényes téma, de pont ezért kötelessége beleszólnia a tudománynak

Németországba több mint 1,5 millió menedékkérő érkezett 2014 óta, közöttük legalább félmillióan vannak, akiket fiatalkorúként regisztráltak. A 18 év alattiak amellett, hogy jobb ellátásban részesülnek a procedúra alatt, nagyobb eséllyel kapnak menedékjogot (amely után családtagjaik is könnyebb helyzetbe kerülnek) és az esetleges bűnügyeiket is enyhébb ítéletek követik.

Ezen előnyök miatt a Nature friss cikkében több tudományterület képviselője hívja fel a figyelmet a minél pontosabb életkor-meghatározási módszerek bevezetésére. Bár Denise Syndercombe-Court, a londoni King's College igazságügyi genetikusa szerint a menedékkérelmi eljárásokba beavatkozó tudományos módszerek kifejlesztésétől joggal ódzkodnak a kutatók, a Koppenhágai Egyetemen oktató kollégája, Niels Morling szerint pont az ilyen döntések súlya miatt kötelessége a tudományos világnak a törvényt szolgálni.

Thomas Pogge, a Yale Egyetemen globális igazságügyet oktató politikai filozófus ráadásul arra is rámutat, hogy az ilyen módszerek akár a bevándorlásellenes közhangulatot is képesek lehetnek csillapítani, mivel a hatóságok ezzel azt tudnák kommunikálni, hogy kezelni tudják a kérdéses helyzeteket...

HA ELFOGY A MÉZESMADZAG, CSAK A KORBÁCS MARAD

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2018.09.03.


Ha elfogynak a klientúra eltartására elegendő források, a rezsim kimutathatja a foga fehérjét – mondta egyebek mellett a Népszavának Gerőcs Tamás, a MTA Világgazdasági Intézetének kutatója.

- Az MTA utánpótlását jelentő fiatal kutatók hogyan vélekednek a kormányzat központosító terveiről, a kilátásba helyezett forráselvonásról? 
- Hadd kezdjem azzal, hogy a privát véleményemet tudom erről elmondani, semmilyen intézmény nevében nem nyilatkozhatok. Szerintem a kérdés kapcsán a legfontosabb szempont, hogy a világ számára releváns tudást kizárólag nemzeti keretek között nem lehet létrehozni, a kutatók természetes módon jönnek-mennek országok és földrészek között. A jelek szerint a magyar politikacsinálók nem számolnak azzal, hogy a tudományt is a maga módján egy globális verseny jellemzi. Ebbe a globális folyamatba úgy lehet a legjobban bekapcsolódni, ha a politika abban segít, hogy az emberek minél könnyebben mozogjanak, minél több helyre eljussanak, és a megszerzett tapasztalataikat és tudásukat itthon is hasznosítsák. Most úgy látszik, mintha a kormány falakat igyekezne húzni a tudomány területén is (mint ahogy más területeken teszi), de így csak erővel fogja tudni megakadályozni, hogy a legjobb koponyák elmenjenek. Ez a bezárkózó magatartás szerintem erősíti a fiatal kutatókban, hogy külföldön próbáljanak szerencsét, és nehezíti, hogy aztán hazajöjjenek és visszahozzák tudásukat. 

 - Milyen eredményeket hozhat a kormány és az Akadémia vezetőinek tárgyalása?
 - Egyelőre nem számolok direkt cenzúrával, de arra szélsőséges körülmények között sor kerülhet. Most inkább a bizonytalanságot fogja tartósítani ez a magatartás, és ez önmagában képes jelentős károkat okozni, például, hogy emberek nem tudnak hosszú távon tervezni sem saját egzisztenciájuk kapcsán, sem pedig a tudományos projektjeik kapcsán. Olyan területeken, ahol egy-egy komolyabb projekt kifutása 10-15 évbe is telhet ez a bizonytalan légkör gyakorlatilag ellehetetleníti a működést. Az egzisztenciális bizonytalanságok pedig részben öncenzúrára késztethetik a kutatókat. Ahelyett, hogy erősítenék a kooperációt vagy egy nyugodt környezetet hoznának létre, a hatalom inkább kiélezi a belső konfliktusokat, és a tudomány területén működő csoportokat, intézményeket is könnyen egymásnak ugrasztja. Ez rendkívül káros, mert a tudáscsinálás egyik alapfeltétele az együttműködés, együttgondolkodás és a bizalom. Szerintem az egyik legrosszabb forgatókönyv egy belső bomlási folyamat lenne, aminek végeredménye, hogy csak a politika által kitartott figurák és intézmények fognak megrendelésre dolgozni. Ez a tudomány halálát jelentené, viszont beleillik az aktuális kurzus hatalmi törekvéseibe. 

- Milyen mechanizmusra gondol? 
- A kormányzati propaganda retorikai kirohanásai ellenére, ez a modell nem megy a nemzetközi tőkével szemben, hanem újra kiegyezik azzal. A magyar munkaerőt például bagóért kiárulja a német iparnak. A munkafeltételeket pedig teljesen a nemzetközi tőke határozza meg, abba nem csak a munkavállalóknak nincs beleszólása, de még a kormány is elengedte, hogy védje a magyar társadalom többségének érdekeit. Ráadásul roppant konjunktúra érzékeny iparágak települnek hazánkba, mint például az autóipar. Kormányzati emberek is foglalkoznak azzal, hogyan lehetne a nagyon erős egyoldalú függőségeken lazítani. Én úgy látom, hogy a tudomány ellehetetlenítése itt vissza fog ütni, mert például az én munkahelyemen mi is azon gondolkodunk, hogy mik a kelet-európai félperifériás függő fejlődés történelmi mozgatórugói. Sajnos az egyik felismerés éppen az, hogy ez a kormány is ezeket a történelmi mozgatórugókat mozgatja, ezáltal pedig újratermeli saját függő fejlődését. 

- Mi lenne a válasz? 
- Két dolgot emelnék ki. Egyfelől a hazai tudást muszáj jobban megerősíteni, és nem csak az alkalmazott mérnöki készségekre gondolok, hanem éppen arra a kritikai társadalomtudományra is, ami képes reflektálni és értelmes vitát lefolytatni a mostani gazdasági modellről. Másfelől szükség volna a munkavállalói érdekek figyelembe vételére. Magyarországon olyan rosszak lettek a munkakörülmények, hogy nem véletlenül alakult ki munkaerőhiány, ami egyébként még ennek a modellnek a működését is nehezíti. A jó minőségű szakemberképzés mellett tehát fontos lenne a kékgalléros munkavállalók életkörülményeit, bérezését, egészségügyi állapotát javítani, abba invesztálni. Ezek együttes fejlődésével lenne esély lazítani a rendkívül előnytelen és veszélyes gazdasági függőségen, aminek kockázatai most éppen kevésbé látszanak, mert még picit tart a bőség korszaka, de amikor beköszönt a hét szűk esztendő, akkor ennek a modellnek az alapjai nagyon meg fognak remegni...

IF I DIE IN A COMBAT ZONE (TIMO'BRIEN) - CSAK BALLAG A KATONA...

A VIETNÁMI HÁBORÚ BLOG
Szerző: Monty H.
2018.09.06.


Tim O’Brien nevével hamar összetalálkozik az, aki a vietnami háborús visszaemlékezések között válogat és jómagam is idéztem tőle, például amikor az amerikai haderők személyi állományáról írtam. Egyike volt azon egyszerű katonáknak, akik hazatérésük után szinte azonnal kiírták magukból tapasztalataikat…

O’Brien 1968 nyarán, 21 évesen szembesült azzal a komor eshetőséggel, hogy hamarosan beszipkázzák a hadseregbe. Bár nem tartozott a harcos tüntetők közé, ő sem lelkesedett a háborúért, s mivel akkortájt már az amerikai közhangulat is a vietnami szerepvállalás ellen fordult, reménykedett, hogy nem is kell majd bevonulnia… Aztán ahogy rájött, hogy nem fogja ilyen könnyedén megúszni, elgondolkodott a dezertáláson, mely az alapkiképzés során is kísértette. Odáig elment, hogy megtervezte és előkészítette szökését Kanadába, onnan pedig Svédországba. Mégsem indult neki… Ahogy bevonulását, úgy vietnami behajózását sem kerülte el: egyszerűen félt megtenni, félt szembenézni a következményekkel, inkább beállt a sorba és leszolgálta az egyéves turnusát.

Visszaemlékezéseinek alapját azok a naplószerű jegyzetek képezték, melyeket még a vietnami őrjáratok pihenőidejében vetett papírra. Aztán hazaért, beiratkozott a Harvardra, majd a Washington Post gyakornokaként is dolgozott. Mindeközben jutott ideje arra, hogy ezeket az írományokat kötetté bővítse. Ez számára az élmények feldolgozását is szolgálta, de amúgy is ki akarta magát próbálni íróként és még szerencséje is volt, mert az oly sok veteránra jellemző poszttraumatikus stressz megkímélte: szerinte mindez annak volt köszönhető, hogy annyira boldog és olyan meglepett volt, hogy egy darabban hazajutott.

“Éveken át éreztem egyfajta önelégültséget, amiért sikerült könnyedén átállnom a háborúról a békére. Finom, akadálymentes váltás volt – nem kísértettek emlékképek vagy álmatlanság. A háború végül is véget ért. Tovább kellett lépni. Ezért büszke voltam arra, hogy olyan méltóságteljesen csusszantam át Vietnamból az egyetemre, Chu Laiból a Harvardra, egyik világból a másikba. A beszélgetések során nem sokat érintettem a háborút, részleteiben pláne nem, mégis, hazatérésem óta lényegében megállás nélkül erről beszéltem az írásaimon keresztül. A történetmesélés természetes, elkerülhetetlen folyamatnak tűnt, akárcsak az orrfújás. Részben megtisztulás, részben üzenetküldés volt. Mintha ezzel ragadtam volna meg az emberek grabancát és magyaráztam volna el, hogy mi is történt velem, hogyan engedhettem meg, hogy elráncigáljanak ebbe a hamis háborúba, az összes tévedésemet és azt a rengeteg szörnyűséget, amit láttam és tettem.
Nem tekintettem és most sem tekintem a munkámat terápiának. Mégis, mikor elolvastam Norman Bowker levelét, eszembe jutott, hogy az írás vezetett át engem az emlékek viharán, ami egyébként bénultságba vagy valami még rosszabba taszított volna. A történetmesélés révén tárgyiasítod az élményeidet. Leválasztod a tapasztalatot saját magadról."

OROSZ BEFOLYÁS MAGYARORSZÁGON 4. RÉSZ - OLAJJAL, GÁZZAL ÉS ATOMENERGIÁVAL TERJESZTI BEFOLYÁSÁT OROSZORSZÁG A VILÁGBAN, MI MINDHÁRMAT BOLDOGAN VÁSÁROLJUK TŐLÜK


444
Szerző: 444
2018.09.07.


- A negyedik résszel folytatódik a 444 videósorozata az orosz befolyásról Magyarországon.

- Az első részben azt jártuk körbe, hogyan lett Magyarország az új hidegháború egyik főszereplője.

- A második rész azt mutatta be, hogy ömlenek be a magyarországi nyilvánosságba a moszkvai álhírek.

- A harmadik rész a „nagy Oroszország kovácsolta frigyről”, a jobbikos Kovács Béla és felesége, Szvetlana Isztosina izgalmas kémtörténetéről szól.
- A negyedik részben azt mutatjuk be, hogyan függ Magyarország hosszú évtizedek óta az orosz energiától.
- Miért és hogyan lett politikai kérdés a rezsi árából.
- És hogy kinek éri meg nagyon a Paksra tervezett új atomerőmű és kinek nem.
Készítették: Ásmány Zoltán, Botos Tamás, Budai Balázs, Erdélyi Péter, Halász Júlia, Kiss Bence, Kiss Vera, Kovács Patrícia, Magyari Péter, Mészáros Zsófia, Tamás Bence Gáspár, Terner Péter

Az ilyen anyagok elkészítéséhez kérjük a segítségedet, ha teheted, támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

VEKERDY TAMÁS: NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTORNAK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2018.09.07.Mi a te kereszténységed?

Én ezt olvasom: „...éheztem és ennem adtatok; szomjúhoztam és innom adtatok; jövevény voltam és befogadtatok engem; mezítelen voltam és felruháztatok ... Akkor felelnek majd néki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál és innod adtunk volna? És mikor láttuk, hogy jövevény voltál és befogadtunk volna? ... Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiaim közül, velem cselekedtétek meg.” (Máté 25:31-46; Az utolsó ítéletről.)

Ezek az igazak, ők jobb kéz felől állnak, és felvétetnek az Atya birodalmába, bal felől állnak azok, akik nem ismerték fel a legkisebbekben a legnagyobbat. Vettetnek az örök tűzre.

Te nem ugyanezt olvasod?

Angela Merkel ezt olvasta, és Ferenc pápa is.

Lúzerek.

Ügyetlenek.

De hát az igazi, még nem klerikus kereszténység története a lúzerek története.

Az Úr Jézus Krisztus, a názáreti mester – lúzer.

A tömeg, a nép szava egy hangon Barabást kiált, mikor arról van szó, hogy ki szabaduljon meg a haláltól.

A názáreti halálra adatik.

Lúzer.

De lúzer minden tanítványa és apostola is, őket is megölik.

Te nem vagy lúzer, te diadalmas győző vagy, szövetségeseddel, Matteo Salvinivel együtt.

Mi legyen a tengerben úszkáló felborultakkal?

Nem kell őket kimenteni?

Biztosan ügyesen megkerülnéd a választ, és azt mondanád, amit Soros György mindig is mondott: a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik.

Persze.

De addig is hagyjuk őket vízbe fulladni?

Na, az ilyesmikre nem szeretsz válaszolni. Mert, gonosz feltételezésem, legszívesebben azt mondanád: igen, hagyjuk.

Ez a gondolkodás tényleg alkalmas egy keresztény Magyarország felépítésére?

De egyáltalán: mi az, hogy keresztény Magyarország?

Egyszer már ezt hallottuk a neked mintául szolgáló harmincas-negyvenes években.

Azt jelentette, nem zsidó.

Húsz év zsidógyűlölet, zsidógyűlöletbe mártogatott nemzetnevelés után hatszázezer magyart adtunk halálra. Eichmann tanúsíthatná, kiemelkedő buzgalommal.

És persze elloptuk, amijük volt.

Mert a fosztogatásban nagyok vagyunk.

Aki egy embertömeget masszaként kezel – zsidó, migráns –, az elindult a legyilkolásuk felé vezető úton.

Mi a te kereszténységed?


A BÉCSI ÉLET ÁRNYOLDALAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Claire
2018.09.07.


Az osztrák fővárosban rengeteg magyar él, vagy ha nem is él ott, de sokan dolgoznak ott, vagy szaladnak néha ki egy rövidebb-hosszabb látogatásra. Nemrégiben a blogon is olvashattatok posztot, melyben Bécsben élő külföldiek mondták el a véleményüket annak kapcsán, hogy az Economist nemrégiben a világ legélhetőbb városának jelölte szokásos éves listáján. (A posztot itt olvashatjátok el.) A vélemények akkor is vegyesek voltak, most azonban következzenek egy olyan ember gondolatai, aki több mint hét éve él külföldiként Bécsben, ráadásul Claire szakmája szerint kifejezetten a bevándorlókkal foglalkozik (az International Centre for Migration Policy Development munkatársa), így talán elég jó rálátása van arra, mi vár a Bécsbe érkezőkre.

„Hét és fél éve élek Bécsben, így amikor meghallottam, hogy ez lett a világ legélhetőbb városa, kicsit zavarban voltam, mint mindig, amikor Bécs hasonló elismeréseket kap. (A Mercer életminőséget rangsoroló listáján 9 évig volt egyfolytában első.)

A Globális Élhetőségi Index lényege, hogy különböző területeket (egészségügy, oktatás, stabilitás, biztonság, kultúra, stb.) rangsorol nyilvános statisztikák, szakértők segítségével. Mindenesetre Bécs közel tökéletes eredményt ért el.

A város csodáit magam is meg tudom erősíteni, hiszen a közszolgáltatások és a tömegközlekedés annyira tökéletes, amennyire az emberileg lehetséges, emellett Bécs annyira biztonságos, hogy nyugodtan haza tudok sétálni bárhol az éjszaka közepén.

Kevesebb, mint 15 perc alatt bent vagyok biciklivel a munkahelyemen, mindezt a jól kijelölt bicikliutak biztonságában, csodás állapotban lévő történelmi épületek mellett elsuhanva.

Az évszaktól függően zenei, színházi, gasztronómiai, művészeti, tánc-, film- és irodalmi fesztiválok várnak, nyáron lehet úszni a Dunában, telente korcsolyázni a városháza előtt. Néha olyan az egész, mintha a városi élet valamilyen utópiájában élne az ember...

ELINDULT AZ ISKOLA, KOPOGTATNAK A BIZTOSÍTÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.07.


A napokban sok gyerek tér haza kezében olyan biztosítói ajánlattal, amit az iskolában kapott. Érdemes néhány percet szánni a dologra, mert ugyan létezik díjmentes állami tanulóbiztosítás, de az valójában szinte semmit sem ér.

Az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás 2003. óta minden 3 és 18 év közötti gyermeknek ingyenesen jár. A szolgáltatás összege tizenöt éve változatlan, ami csonttörés esetén például - bármilyen súlyos is – 3 ezer forintot jelent, és 10 százalék alatti maradandó egészségkárosodás esetén is csak 3 ezer forintot. A térítés tehát évről-évre kevesebbet ér. Mint azonban az Azénpénzem.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: az állam „szűkös lehetőségei” miatt nincs napirenden a tanulóbiztosítás térítésének emelése...

TUDOK KÁRTYÁVAL FIZETNI? NEM, BOCS

INDEX
Szerző: HERMANN IRÉN
2018.09.07.140 ezer kártyaelfogadóhely van ma Magyarországon, miközben csak a kereskedelemben és a vendéglátásban 250 ezer regisztrált vállalkozás működik. A kormány 2016-ban indított terminálkihelyező programja 60 ezer ingyenesen kihelyezett terminált hagyott jóvá, az MNB statisztikája szerint mégis mindössze 30 ezerrel több készülék került forgalomba.


- Nem, bocs, nem tudsz kártyával fizetni, itt nincs vezetékes internet.

- Az alvállalkozóink minden reggel készpénzt várnak a kezükbe, nem engedhetjük meg magunknak a kártyás fizetést.

- Lehet, de 500 forint alatt nem.

- Nem telepítettünk terminált, sok a jutalék a forgalom után.


Ezek voltak a leggyakoribb kifogások azokon a helyeken, ahova bekopogtunk, mert úgy tudtuk, még mindig nem lehet náluk kártyával fizetni. Nyilván sok az üdítő kivétel (mondjuk egy vonatállomáson simán lehet kártyával 265 forintos kiegészítő jegyet venni), és persze egyre több az elfogadóhely, talán ezért tűnik fel nagyon, ha valahol még mindig csak készpénzt fogadnak el.

Magyarországon 2018 első negyedévének végén 110 ezer elfogadóhelyen 136 ezer működő POS-terminált tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank. Az érintéses technológia is terjed. Ha a darabszámot nézzük, 2018 első negyedévében a kártyás vásárlási forgalom 76 százaléka, ha az értéket vesszük, 64 százaléka az új technológia segítségével zajlott le.

Nehéz kideríteni, hogy hány elfogadóhely van, ahol lehetne, de nincs. Mégis összehasonlításképp: 2018 júliusában a kereskedelmi szektorban 182 ezer, a vendéglátás területén 72 ezer működő regisztrált vállalkozás volt az országban a KSH szerint. A kártyás elfogadás tekintetében ez a két legfontosabb kategória, csak ebben a kettőben 250 ezer vállalkozás működik, és még egyszer: az országban 110 ezer elfogadóhelyet tartanak nyilván. Van tehát hova fejlődni...


TIBORCZ ISTVÁN ÚJABB ÉS ÚJABB MILLIÁRDOKAT TEREMT ELŐ A SEMMIBŐL

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2018.09.05.


50 százalékban saját erőből finanszírozza a BDPST Zrt. a turai kastély felújítását, válaszolta a G7 kérdésére a cég. Egy tegnapi sajtóközleményből kiderült, hogy a fenti képen is látható Schossberger kastély átépítése 4,5 milliárd forintba fog kerülni. A BDPST Zrt. a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a 75 százalékot meghaladó, minősített többségi tulajdonában van.

A cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást vagy bármiféle állami finanszírozást, és nem része a projekt az állami kastélyfelújítási programnak sem. Eszerint tehát 2,25-2,25 milliárd forintot tesz a projektbe Tiborcz István cége, illetve az egyelőre ismeretlen* hitelező bank.

Meglepő lehet, hogy ilyen nagy kiadásba veri magát Tiborcz István vállalkozása, hiszen éppen a közelmúltban vásárolt egy – a tőzsdei árfolyamból becsülve – hatmilliárd forint értékű részesedést a Mészáros Lőrinc irányítása alatt álló Appeninn Zrt-ben...

ORBÁN, A FELFORDULÁS MESTERE NEKIESETT AZ EU-NAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.09.07.


„Nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk”, tette világossá Orbán Viktor, mi volt a célja múlt heti milánói látogatásának, az Európa-szerte figyelmet kiváltó összeborulásnak az olasz belügyminiszterrel, egyben miniszterelnök-helyettessel: megkezdeni az európai parlamenti választási kampányt.

A közösség politikai rendszere csak hasonlít a nemzetállamokéra, nem képezi le teljesen a parlamentek és a kormányok szokásos viszonyát. A parlament pártösszetétele nem befolyásolja, kik lesznek az egyes országok részéről a biztosok, őket a kormányok jelölik a bizottságba, ez a mozzanat tehát a nemzeti választások eredményéhez kötődik. Annyi közvetlen összefüggés viszont van, hogy a bizottság elnökét az állam- és kormányfők által alkotott tanács javaslatára az Európai Parlament választja meg titkos szavazással, és az a szokásjog mostanra meghonosodni látszik, hogy az európai parlamenti választáson győztes párt csúcsjelöltje, a „Spitzenkandidat” nyeri el a posztot. Várhatóan ismét az Európai Néppárt kerül ki győztesen a huszonhét országban tartandó választásból, így továbbra is néppárti elnöke lehet a bizottságnak.

A nehézségek ott kezdődnek, hogy ki legyen a néppárti csúcsjelölt, és ott folytatódnak, vajon milyen Néppárton belüli, illetve pártcsaládok közötti erőviszonyokkal kell szembenéznie, amikor a bizottság elnökévé választják. E kérdések megléte megmagyarázza azt is, miért indította el Orbán saját európai kampányát kilenc hónappal a választás előtt.

A magyar miniszterelnök a 2014-es EP-választást fölényesen megnyerte ugyan Magyarországon, de a Néppárton belül és a tanácsban a vesztes oldalon ragadt. A folyton az emberek akaratára hivatkozó Orbán eleve ellenezte a csúcsjelölti rendszert, vagyis azt, hogy az állampolgárok előre tudhassák, ki vezeti majd a bizottságot, ha egyik vagy másik párt listájára adják szavazatukat. Orbán ahhoz a szűk kisebbséghez tartozott, amely szerint a tanács jelölési jogkörét nem szabad szűkíteni, kizárólag az állam- és kormányfők egyezkedésén múljon a bizottsági elnöki pozíció. Ők valamilyen mértékben korábban is figyelembe vették az EP-választási eredményt, de a 2014 előtti gyakorlat szerint ennél erősebb béklyó nem kötötte a kezüket. A hazai alkotmányosságot felszámoló Orbán az erről szóló vitában azzal érvelt, hogy a csúcsjelölti rendszerről semmiféle európai dokumentum nem rendelkezik. Ez igaz, miként az is, hogy nem tiltja semmi a nemzetállamok vezetőinek a választói akarat figyelembevételét...

BARCA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.07.


...Az úgy történt, ott kezdődött, hogy a parókakészítő, ez az Andy megkapta hozományba vagy jussba a kaszinókat, vele a TV2-őt csurig migráncsos reklámmal, és ebből a kettőből – meg még ki tudja miből nem – annyi pénze lett a szivarosnak, hogy csinált egy Spiler TV-t is, amely a sportot óhajtja hazafias nevelésre használni. Olyan cserkész-óvodásosan, mivelhogy a tévé ezeknél arra való, hogy uszítsák a bávatag népeket, ilyképp csesznek arra, mit kíván a magyar nemzet.

A magyar nemzet a sporttal foglalkozó tévétől azt kívánja, mivel ez a Spiler erőnek erejével megszerezte a La Liga – a spanyol láblabda bajnokság – közvetítési jogait, hogy akkor nézhesse, ellenben ezt a Spilert sehol fogni nem lehet. Mint egy hasonképp fölhorgadó honfitársam malíciózusan fogalmazott, maximum a Vajna Timike budorájában, sehol máshol. Úgyhogy épp forradalmi a hangulat, olyas felhangokkal, mint a netadó idején. Úgy látszik, ilyesmivel igen, éhező családok képeivel nem lehet kihozni a béketűrésből a NER lakosait, ami megint csak megfontolandó jelenség.

Viszont ez a Spiler TV nem bír megegyezni egy szolgáltatóval sem, hogy vegye be a kínálatába. Se Telekom, se UPC, semmi. A Spiler TV a NER-ben nem látható, se a Messi tehát és a kapafogú Suarez. Odavannak az őszi estéim, és rengeteg magyar családapáé is. Ezt azért mondtam így mellékszálként, mert mindenki meghülyült a családok éve alatt, és a kedvenc tusfürdőm sem úgy ajánlgatja magát, hogy férfiaknak, hanem az a neve, hogy Apu. Szinglik nem fürödhetnek vele, őrület. De ez csak mellékszál a Barcához képest.

Mert egy normális világban ez úgy zajlana, hogy egy sportcsatorna megpróbál minél több szolgáltatóval megegyezni, hogy minél több emberhez eljusson a műsora. Ez azért volna jó neki, mert a hirdető sokkal inkább hajlandó olyan sportesemény közben hirdetni, amit milliónyian látnak, szemben az olyannal, amit csak húszezer mókus. De ez nem normális világ, mint az tudvalévő. Ha ugyanis egy TV-csatorna akkor is megkapja a pénzt, ha a rosseb se hirdet náluk, mert senki sem nézi az adásokat, akkor ne csodálkozzunk, ha ez a csatorna nem törekszik megegyezésre.

Hogy így kicsesznek a férfinépekkel, annak az oka és indoka nem ismeretes. Feltehetnők, hogy így próbálják a nemzeti fodball felé terelni a figyelmet a ló nincs, szamár is jó alapon, ez azonban nem valószínű. Sokkal inkább, hogy a NER eszenciája böffent elő, a mindent bekebelezés, hogy az övé legyen, aztán a többi meg le van szarva. Ez lehet, csak ez öngól. Pár százezer emberrel kicsesztek megint, s ha most emiatt nem mennek az utcára (nem mennek), négy év múlva akkor is rájuk szavaznak.

Ez a titok, a NER vajákossága, hogy egyenként kúrnak ki mindenkivel, szinte már nincs olyan réteg, amelybe bele ne gyalogoltak volna, s ha összeadjuk a csalódott egyeseket, az jön ki, hogy tömegben meg imádják ezt az egészet. Ez pedig vagy ördöngősség, vagy pedig csalás. Más megfejtés nincsen, és ebbe legalább annyira bele lehet őrülni, mint a Barca meccsek hiányába. És mégis, hiába mondja az ember, hogy Orbán anyukája illetlen módban, minden marad a régiben. Sőt, egyre retkesebb.

MACRON SZERINT A FIDESZNEK SZÍNT KELL VALLANIA A FIDESZ ÜGYÉBEN, WEBER TÁMOGATJA A JOGÁLLAMI ELJÁRÁS MEGKEZDÉSÉT MAGYARORSZÁG ELLEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.07.


- A legkeményebb vita a jövő héten Strasbourgban nem is az EP plenáris ülésén, hanem a Néppárt zárt egyeztetésén várható, úgy tudni, Orbán a kilépéssel fenyegetőzik, a kizárás azonban nem valószínű 

- Az EPP frakcióvezetője, aki a konzervatívok várható jelöltje a Bizottság elnöki tisztére, egyetért a francia elnökkel abban, hogy le kell állítani a közösségi pénzek folyósítását, ha egy tagállam megsérti a jogállami normákat

- Az osztrák konzervatívok EP-csoportjának vezetője úgy gondolja, hogy fel kell függeszteni a Fidesz tagságát a konzervatívok soraiban, ha az Európai Parlament megszavazza a jogállami eljárást a magyar kormány ellen

New York Times/Reuters

A francia elnök ritka kivételként a nyilvánosság előtt szúrt oda egyet a német kancellárnak, amikor sürgette, hogy az Európai Néppárt tisztázza kapcsolatát a szélsőséges Orbán Viktorral. Macron a három Benelux-állam kormányfőjével találkozott, és utána ismét élesen kifogásolta, hogy a magyar miniszterelnök visszaél a demokráciával, valamint a jogállammal. Ily módon ráerősített arra, hogy a jövő évi európai választásokon a megerősödött euroszkeptikus, nacionalista populistákat tekinti az EU-barát erők fő ellenfelének. Hangsúlyozta, hogy Merkel elkötelezett az EU elmélyítése iránt, ám az EPP nem támogathatja a magyar vezetőt, mert az bírálja német kollégáját a menekültpolitika miatt, és mivel Orbán korlátozni igyekszik Brüsszel jogkörét.

A jelentés felidézi, hogy a konzervatív pártcsalád nem hajlandó kizárni a Fideszt és nem is támogatja a Magyarország elleni szankciókat. Macron szerint azonban a Néppártnak meg kell szavaznia a jövő héten, hogy induljon eljárás a magyar fél ellen. Azzal érvelt, hogy fokozni kell a nyomást az olyan tagokra, mint a magyar és a lengyel kormány, amelyeket az unió azzal vádol, hogy aláássák a jogállamot. Kifejtette, hogy ebben a kérdésben sokkal keményebbnek kell lenni, mert az EU túl lassú és túlságosan is keresi a kompromisszumot.

Kleine Zeitung

Az osztrák konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője úgy gondolja, hogy fel kell függeszteni a Fidesz tagságát a Néppártban, ha az Európai Parlament zöld utat ad a jogállami eljárásnak Magyarország ellen. Karas jelezte, hogy neki alapvetően Orbán hozzáállásával van baja, ezért szerdán megszavazza az indítványt. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy Európa legtöbb pártcsaládjában szintén vannak populisták és nacionalisták, de az már az érintett pártokon múlik, hogy meg tudnak-e tőlük szabadulni. Arra a kérdésre, hogy ez mennyire áll a konzervatívok részéről a magyar vezetőre, úgy válaszolt, hogy a politikust egyszer már a szőnyeg szélére állították a Néppártban, amikor pedzegette a halálbüntetés visszaállítását. A mostani esetben azonban nem szabad elébe menni a dolgoknak, hagyni kell, hogy az eljárás haladjon a maga útján, ám ha megindul, annak idejére szüneteltetni kell a magyar párt jogait az EPP-ben.

Süddeutsche Zeitung

Manfred Weber sajnálja, hogy egységet olyan jobboldali-populisták gátolják, mint Orbán, Kaczynski és Salvini, és megerősítette, hogy nincs engedmény az olyan tagállamoknak, amelyek nem fogadják el az EU alapértékeit. Hangsúlyozta, hogy a magyar vezetővel folytatott párbeszéd során mindig is a Bizottság oldalán állt, és ez a jövőben sem változik. Arra kérdésre, hogy akkor miért védte folyton Orbánt, úgy válaszolt, hogy nem lenne jó, ha a keleti országok elidegenednének az uniótól, meg kell találni a kompromisszumokat. Viszont egyetért azzal, hogy vizsgálják felül a közösségi támogatásokat, ha valamely kormány nem tartja magát a jogállamisághoz. A menedékkérők elosztása ügyében úgy gondolja, hogy az év végéig mindenképpen meg kell találni a megoldást. Hangsúlyozta, hogy Európának nem szabad bezárkóznia, de a külső határokat jobban kell védeni az illegális migrációtól. Ugyanakkor a keresztényi elveknek megfelelően segíteni kell a menekülteket. Be kell fogadni őket.

A bajor politikus azt szeretné, ha a jövőben az EU-ban a külpolitikai kérdésekben lehetővé válna minősített többséggel határozni. Merthogy Európának a gazdaság után politikai értelemben is nagyhatalommá kell válnia. Egyben ismét állást foglalt a demokrácia, a jogállam, a szociális piacgazdaság, a véleményszabadság mellett...