2022. augusztus 3., szerda

LOVASI: AZ ELLENZÉK CSAK ADDIG HÚZTA VOLNA, MINT A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG

NAPUNK
Szerző: KACSINECZ KRISZTIÁN
2022.08.01.


Kapolcson visszatérő vendég, és különleges kapcsolat fűzi a Művészetek Völgye szívéhez – itt találkozott először a legendás filmrendezővel, Jancsó Miklóssal, akivel aztán évekig dolgoztak együtt. Nem zárkózik el a politikai állásfoglalások elől, de egyáltalán nincs hízelgő véleménnyel sem az egyik, sem a másik oldalról. Lovasi Andrással, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag frontemberével Kapolcson, a Kaláka Versudvarban beszélgettünk
.


Épp a Napunk.sk új magyar hírportál cikkét olvasod. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A magyar könnyűzene egyik legnagyobb idei meglepetése, hogy újra összeáll a Kispál és a Borz, egyelőre egy duplakoncert erejéig, amelyekre augusztus 26-27-én kerül sor Orfűn, egy minifesztivál keretében. A magyar alternatív zenei szcéna legismertebb és legnagyobb hatású formációja ráadásul rövidesen új albumot is kiad, az egyik új dalt már be is mutatták. Ennek apropóján is kerestük a Kossuth-díjas zenészt és dalszerzőt.

Az interjúból kiderül az is, hogy:

- a katás kegyelemdöfés után hogyan látja a szakma jövőjét;

- mit gondol Orbán „fajvédő” szövegéről;

- kezdődik-e új Kispál-korszak;

- és milyen meglepetések várnak azokra a szerencsésekre, akiknek sikerült jegyet szerezniük a Kispál on Orfűre...

KIFEJEZETTEN DRÁGÁNAK SZÁMÍT EURÓPÁBAN A MAGYAR „LAKOSSÁGI PIACI ÁR”

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2022.08.03.


Változatos kommunikációs trükkök sorát veti be a kormány a rezsiemelés álcázására. Ezek közé tartozik a „lakossági piaci ár” fogalma, ugyanis a többletfogyasztásért felszámolt áram- és gázár európai viszonylatban is kimagasló lesz...

FOGYNAK AZ ORVOSOK ÉS AZ ÁPOLÓK, FELADJÁK A KÓRHÁZAK

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.08.03.


- Egymás után nyomtatják a papírokat a Népegészségügyi Központban: hol itt, hol ott kell felfüggeszteni az egészségügyi ellátást.

- A kórházak az orvosok, ápolók hiányával indokolnak. Nincs kit átvezényelni, és a Kórházi Főigazgatóság amúgy is tart a felmondásoktól.

- A helyettesítő kórházak sokszor 100-120 kilométerre vannak, a mentők dolga odavinni a súlyos betegeket.

- Térképre tettük a szünetelő ellátásokat. A megyei kórházak közül Szolnokon, Szekszárdon különösen nagy a baj.

Egyre több helyen szünetel az egészségügyi ellátás az orvosok és az ápolók hiánya miatt. Ha egy kórház képtelen tovább működtetni valamelyik osztályát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) másik intézményt jelöl ki helyette, akár többet is. Ezután a mentők dolga eldönteni, hová viszik a betegeket, attól függően, mennyire súlyos az állapotuk, és hová érnek el a leggyorsabban.

A szolnoki Hetényi Géza Kórházban például július óta nincs gyermekintenzív ellátás, a legkomolyabb műtéteket szakdolgozók híján nem tudják elvégezni. A súlyos beteg gyerekeket 55-150 kilométerrel odébb, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben vagy Budapesten látják el. Márciusban 11, áprilisban 8, májusban 9 napra budapesti kórházak vették át a sürgős szájsebészetet is orvoshiány miatt. A neurológiai és a stroke ügyelet szintén március óta küszködik.

Júniusban a kórház főigazgatója azt írta az NNK-nak, hogy a gyermekintenzívről átcsoportosított ápolókkal továbbra is működik a PIC-részleg, ahol többek közt a koraszülötteket látják el. De láthatóan ott is akadozik az ellátás, júniusban 13, júliusban 15 olyan nap volt, amikor nem tudták bevállalni a kockázatos szüléseket. Az érintett nőket Budapestre vitték, 100-140 kilométerre.

„Személyi feltételek átmeneti hiánya” miatt a sima szülőszobai ügyeletet sem tudták biztosítani június és július egy részében. Ezt a feladatot Mezőtúr és Karcag vette át, 50-70 kilométerre Szolnoktól...

ELOLVASTUK ORBÁN AMERIKAI VÁLSÁGFORGATÓKÖNYVÉT

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.08.02.


Orbán Viktor fajkeveredési elmélettel, orosz álhírekkel és plagizált fordulatokkal tarkított tusványosi beszédében elsikkadt a miniszterelnök figyelmeztetése, miszerint „a mi gondolkodásunkban a legfontosabb horizont, időhatár 2030 környéke”, ugyanis az államapparátus elemzői szerint „ekkorra fognak felhalmozódni és feszítőerőt jelentve megsokszorozódni a nyugati világ problémái”, ekkorra válnak tarthatatlanná az Európai Unió „északi” és „déli” államai (azaz a mediterrán térség) közti feszültségek, utóbbiak egekbe szökő államadóssága miatt. Ezen kívül a beszéd alapján a magyar kormányfő azzal számol, hogy szintén 2030-ra tetőzik „egy nagyon komoly válság az Egyesült Államokban”.

Orbán szerint az Egyesült Államok válságára egy bizonyos George Friedman nevű elemző „Vihar a csönd előtt” című könyvében lefektetett prognózisa alapján „gyúrnak”. Épp ezért kisebb részben intellektuális kíváncsiságtól, nagyobb részben Magyarország elkövetkezendő szűk évtizedének geopolitikai helyzete iránti érdeklődéstől vezérelve gyorsan elolvastam a könyvet, hogy összefoglalhassam, ugyan miben is áll pontosan az Egyesült Államokra leselkedő válság, és vajon mi is ragadhatta meg a prognózisban az amerikai ideológiai és politikai folyamatokat árgus tekintettel figyelő kormányzati stratégiaalkotókat és személyesen Orbán Viktort...


NULLA REZSI – ÍGY SZABADULHATNA KI MAGYARORSZÁG AZ ENERGIACSAPDÁBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP JÓZSEF
2022.08.01.


Ha a jogállamiság megsértése miatt visszatartott uniós pénzekhez hozzájutnánk, és azokat a lehető legnagyobb mértékben gázfüggésünk megszüntetésére fordítanánk, Magyarország rövid időn belül kiszabadulhatna az emberek millióit fogva tartó csapdából – véli Papp József közgazdász. Vendégszerzőnk írását a lapunkban Győrffy Dórával és Lentner Csabával megjelent nagy közgazdasági-energiaügyi kibeszélőre adott reakcióként közöljük.

A rezsicsökkentés populista kártyavárának összeomlása hazardírozó kapkodásra kényszeríti Orbán Viktort: váratlanul energia-vészhelyzetet hirdetett, és a rezsicsökkentés fenntarthatatlanságának bejelentése mellett kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra. „Ez lényegében betarthatatlan, és nincs is semmi értelme. Hacsak az nem, hogy megakadályozza az Ukrajnába irányuló földgázszállítást” – állapítja meg a g7. Következtetésüket továbbgondolva: Orbán mintha arra számítana, hogy ha továbbra is szívességeket tesz Putyinnak, cserébe olcsóbb gázban reménykedhet. Ha megkapja, mennybe fog menni, mert mégsem lesz akkora rezsinövekedés, mint amivel most sokkolja az ország népét.

Ez azonban nagyon rossz lenne Magyarországnak, mert elodázná a jelenlegi, tarthatatlan helyzet megoldását.

A szakadékba vezető hazugságspirálról való leválás legfőbb akadálya, hogy az energiamixben a megengedhetetlenül nagy kitettségű gáz aránya – köszönhetően az „eredményes és sikeres” rezsicsökkentés tíz évének – 30%, miközben az uniós átlag csak 10%. „Az úgynevezett rezsicsökkentés azt hazudta a magyaroknak, hogy mi – valamilyen isteni csodának és a miniszterelnök úrnak köszönhetően – felette állunk holmi piacnak, kínálatnak és keresletnek; hogy nem kell szigetelni, hatékonyságot növelni és takarékoskodni, mert egy kormányrendelettel felül lehet írni a világpiaci árakat is. Az úgynevezett rezsicsökkentés hazugság volt, mert 2014 óta valójában legtöbbször többet kellett fizetni az energiáért, mint amennyibe a piacon került volna, ebből persze jelentős haszon keletkezett. Aztán amikor megfordult a széljárás, egy darabig akkor is kitartottak amellett, hogy márpedig fix ár van és kész – nagyjából egészen a választásokig.” Hadházy Ákosnak a hazugságokat mindenki számára érthetővé tevő sorait olvasva, jogos felháborodás lesz úrrá az emberen. Még leírni is szégyen: anyagi érdeke fűződött a kormánynak (vagy inkább a NER-nek) ahhoz, hogy a gázfogyasztás ne csökkenjen! Az a cinizmus pedig, hogy ezek után Orbán azt mondja: az átlag feletti fogyasztók szerezzenek több pénzt, vagy csökkentsék fogyasztásukat, hogy ki tudják fizetni a „lakossági piaci árat”, arra utal, valóban nagyon súlyos lehet a helyzet...